Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Ιουλ 2011

Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να πέτυχε έναν ακόμη διαπραγματευτικό άθλο στη διάρκεια της θητείας του. Έκαψε το χαρτί του «κουρέματος» χρέους, φόρτωσε τη χώρα με τη ρετσινιά της χρεοκοπίας και διέλυσε την παραμικρή υποψία για είσοδο σε τροχιά ανάπτυξης, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον…

Η επίσημη αξιολόγηση της χρεοκοπίας αναμένεται να έρθει όταν αρχίσει η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων με τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στους ιδιώτες ομολογιούχους. Το χρονικό εύρος του εγχειρήματος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αν και σύμφωνα με την αισιόδοξη προοπτική αναμένεται να κρατήσει λίγες μέρες. Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι ο οίκος Moody’s, σε αντίθεση με τους άλλους δύο, δεν διαθέτει ως βαθμίδα αξιολόγησης την «περιορισμένη» ή «επιλεκτική» χρεοκοπία. Συνεπώς…

Υπό μία έννοια έχει δίκιο ο πρωθυπουργός μας. Μικρή σημασία έχει τελικά το πώς θα μας αξιολογήσουν οι Moody’s. Γιατί πρόλαβαν να μας αξιολογήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ως θλιβερή εξαίρεση και παράδειγμα προς αποφυγή: ασθενή σε καραντίνα. Με βαρύ μεταδοτικό νόσημα στον οποίο θα εφαρμοστεί μια πειραματική θεραπεία, τόσο τοξική που σε φυσιολογικές περιπτώσεις δεν θα σήκωνε ούτε συζήτηση.

Πράγματι, θα χρειάστηκε σκληρή διαπραγματευτική μάχη για να καταγραφεί επίσημα σε κείμενο συμπερασμάτων Συμβουλίου Κορυφής η διάγνωση μιας… θλιβερής μοναδικότητας. Οι παράγραφοι 6 και 7 του εν λόγω «ιστορικού» κειμένου διαπιστώνουν τη μοναδικότητα και συγχρόνως διακηρύσσουν την εκπεφρασμένη βούληση των υπολοίπων μελών της ευρωζώνης να μη φτάσουν ποτέ σε αυτή την… κατάντια. Γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν επισήμως την ακράδαντη αποφασιστικότητά τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους».

Ο υπαινιγμός είναι σαφέστατος. Το κράτος που αποδείχτηκε ότι δεν τιμά την υπογραφή του, τουλάχιστον στα χρεόγραφα που εκδίδει, δεν είναι άλλο από τον ασθενή-λεπρό της ευρωζώνης. Πιο επίσημη εκδοχή δημόσιας παραδοχής χρεοκοπίας δεν νομίζω ότι υπάρχει. Και δεν χρειάζεται κανένας οίκος αξιολόγησης για να την επιβεβαιώσει (παρότι αυτό ήδη συνέβη).

Η Ελλάδα, επομένως, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου junior, παίρνει και επισήμως τον τίτλο του «μπαταχτσή» της Ευρώπης και καλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του… μάρμαρου, εγγράφοντας ζημιές.

Ως πρώτη παρατήρηση θα πρέπει να επισημάνουμε τη δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά που προειδοποιούσε επί μέρες ότι οποιαδήποτε εμπλοκή, εθελοντική ή μη, των ιδιωτών στη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα συνιστούσε αυτόματα και παραδοχή χρεοκοπίας. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτό στη γωνία.

Προσωπικά, θα δεχόμουν το επιχείρημα Βενιζέλου, ότι στο βαθμό που μια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα οδηγούσε σε δραματική απομείωση του δημόσιου χρέους, αυτομάτως μπαίνει ως «λύση» στο τραπέζι. Δυστυχώς, το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ομολογιούχοι (χωρίς να παραγνωρίζουμε και τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα λάβουν) περιορίζεται μεσοσταθμικά σε ένα ποσοστό 21%. Γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με εκδοχή «λύσης» στο πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ακόμη και οι όχι ευκαταφρόνητες δανειακές διευκολύνσεις, που θα λάβει το προσεχές διάστημα η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν ομαλή πορεία για την εθνική οικονομία. Αντίθετα, προϋποθέτουν «μαγικές επιδόσεις» στον τομέα του ελλείμματος και πρακτικά τη δημιουργία συνεχόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων. Που με τη σειρά τους έχουν ως αυστηρή προϋπόθεση την ανάπτυξη. Και ανάπτυξη, με τη σημερινή συνταγή του Μνημονίου, δεν πρόκειται να έρθει.

Επομένως, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνεται σε προχθεσινό report μεγάλης γερμανικής τράπεζας που πρωτοστάτησε στην κατάρτιση του «νέου πακέτου διάσωσης», οι αποφάσεις της Συνόδου δεν συνιστούν μαγική λύση. Δίνουν απλώς στην Ελλάδα μία πιθανότητα «να το παλέψει» (fighting chance) με θεωρητική μόνον πιθανότητα επιβίωσης…

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν πλέον όλες οι σοβαρές αναλύσεις σοβαρών παραγόντων της διεθνούς αγοράς και του χρηματοπιστωτικού στερεώματος, ενώ ο αρχικός ενθουσιασμός για το δήθεν… γενναιόδωρο σχέδιο σωτηρίας έχει ήδη αρχίσει να καταλαγιάζει.

Η υπόθεση αναμένεται να περιπλακεί μόλις επισημοποιηθεί η αξιολόγηση της χρεοκοπίας, ενώ οι εγγυήσεις για την επάρκεια ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μένουν να φανούν στην πράξη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ο κ. Τρισέ εμφανίζεται να νίπτει τας χείρας του, παραπέμποντας στις δικλείδες ασφαλείας που έχουν προνοήσει να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Συμπερασματικά δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να πέτυχε έναν ακόμη διαπραγματευτικό άθλο στη διάρκεια της θητείας του. Έκαψε το χαρτί του «κουρέματος» χρέους, φόρτωσε τη χώρα με τη ρετσινιά της χρεοκοπίας και διέλυσε την παραμικρή υποψία για είσοδο σε τροχιά ανάπτυξης, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον…

(* δημοσιεύεται στον “Τύπο της Κυριακής”)

Πηγή

Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ένα νέο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα όμως κάθε άλλο παρά λύθηκε. και στο μεταξύ, ο λογαριασμός ανεβαίνει προειδοποιεί η Die Welt:

Αρκετοί είναι αυτοί που είδαν τη προχθεσινή συμφωνία της ευρωζώνης με αισιοδοξία. Το ποτήρι, λένε, είναι μισογεμάτο.

Όπως φαίνεται, η διάσωση της Ελλάδας θα συμπεριλαμβάνει και τους ιδιώτες επενδυτές, όπως επέμενε από την αρχή η Angela Merkel, που κυριάρχησε επί των αντίθετων απόψεων της Γαλλίας και της ΕΚΤ του κ. Τρισέ.

Η συμφωνία αποτελεί μια εκπληκτική νίκη για τη καγκελάριο. Η Σύνοδος αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.

Δεν υπάρχει όμως λόγος για αισιοδοξία. Στη πραγματικότητα, το ποτήρι είναι μισοάδειο.

Ο σκοπός της Συνόδου ήταν να ηρεμήσει τους φόβους για μια μεταδοτικότητα της κρίσης. Το αν αυτό επιτεύχθηκε ή όχι, είναι συζητήσιμο.

Και το βασικό πρόβλημα της ευρώ-κρίσης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από μόνη της στις υποχρεώσεις της, παραμένει.

Η ανακοινωθείσα αναδιάρθρωση είναι πολύ περιορισμένη, για να επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί. Η χώρα θα παραμείνει εξαρτώμενη από τον «ορό» των εταίρων της.

Παράλληλα, οι εγγυήσεις για τα νέα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, που θα έχουν ως εγγύηση το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, μοιάζουν με μια μόνιμη επιδότηση. Έτσι, η συνάντηση των Βρυξελλών, δίνει την εντύπωση ενός ακόμη βήματος προς μια δημοσιονομική ένωση.

Όσοι ζητούσαν μια συνολική και ολοκληρωτική λύση ώστε να τερματιστεί η κρίση, αντιμετωπίζονται ως αιθεροβάμονες. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι απλουστευτική, τους λένε. Χρειάζεται μια σταδιακή προσέγγιση στα διάφορα σύνθετα προβλήματα.

Αυτή όμως η άποψη παρανοεί τη φύση της κρίσης της ευρωζώνης. Κάθε ανάσα που κερδίζει η Ευρώπη, έχει υψηλό τίμημα. Τα προβλήματα αυξάνονται, και μάλιστα με δραματική ταχύτητα.

Αν είχε δοθεί μια ριζοσπαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα την άνοιξη του 2010, δεν θα υπήρχε σήμερα η ανάγκη για τη Πορτογαλία να ψάχνει ασφαλές καταφύγιο.

Η δήθεν πραγματιστική προσέγγιση, του να γίνεται μόνο ότι είναι απαραίτητο, διόγκωσε το χρέος της Ελλάδας, ενώ κατέστησε ακόμη και την Ιταλία υποψήφιο θύμα της κρίσης χρέους.

Αυτή η πολιτική, της βοήθειας με μικρά διαρκή βήματα, έχει δοκιμαστεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Η Ευρώπη όμως δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

S.A. - Die WeltΡίγος προκαλεί η απλή ανάγνωση στο περιοδικό DerSpiegel του βαρυσήμαντου –με όλη τη σημασία της λέξης– άρθρου υπό τον εύγλωττο τίτλο «Όλη η εξουσία στο κέντρο» (σ.σ. εννοεί το Βερολίνο και αναφέρεται στην εξουσία της ΕΕ) και τον εξίσου αποκαλυπτικό υπότιτλο «Γιατί ένας εκδημοκρατισμός δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη». Συγγραφέας, ο Χέρφριντ Μίνκλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη, την πιο άριστα δομημένη πολιτική διακήρυξη υπέρ της προώθησης του Δ’ Ράιχ της Γερμανίας σε όλη την έκταση της Ευρώπης!

Οι θέσεις αυτού του άρθρου-πολιτικής διακήρυξης διακρίνονται από τη σαφήνεια και την ακριβολογία που ανέκαθεν χαρακτήριζε τους Γερμανούς.

Ο συγγραφέας απορρίπτει αναφανδόν κάθε ιδέα όχι μόνο περαιτέρω προώθησης της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, αλλά και εκδημοκρατισμού των θεσμών της.

«Όποιος προωθεί τώρα τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης παρακινεί σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι, το οποίο μπορεί να καταλήξει σύντομα στην κατάρρευση της Ευρώπης», υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις

«Μια δημοκρατία χρειάζεται προϋποθέσεις, οι οποίες τώρα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη... Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός ούτε ήταν ούτε είναι ευρωπαϊκός λαός... Η ανυπαρξία κοινωνικο-οικονομικών και πολιτικο-πολιτιστικών προϋποθέσεων φαίνεται πολύ καθαρά με τη διευρυνόμενη αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των Ευρωπαίων που προκάλεσε η κρίση του ευρώ. Όποιος βασίζεται τώρα στον εκδημοκρατισμό ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής.

Επικρίνει τις ευρωπαϊκές ελίτ για τα μέχρι τώρα λάθη τους. «Οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης παρουσιάζουν σήμερα μια εικόνα της συμφοράς», υπογραμμίζει αρχίζοντας το άρθρο του. «Η κακή εικόνα που δίνει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη οφείλεται ουσιωδώς στην ανικανότητα των ελίτ της», προσθέτει μεταξύ πολλών άλλων επικριτικών σχολίων.

Δεν έχει, όμως, καμιά πρόθεση να στραφεί προς τους λαούς της Ευρώπης. «Παρ’ όλα τα λάθη και τις αδεξιότητές τους, οι ελίτ είναι αυτές που κρατούν την Ευρώπη ενωμένη. Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να σκέφτεται κανείς τώρα όχι για εκδημοκρατισμό, αλλά για μια βελτιωμένη ικανότητα χειρισμών των ελίτ;» αναρωτιέται ρητορικά ο Χέρφριντ Μίνκλερ, και δίνει αμέσως ο ίδιος την απάντηση: «Η παρούσα κρίση πρέπει, λοιπόν, να θεωρηθεί ως κάλεσμα για να αναδομήσουμε την Ευρώπη, έτσι ώστε να παράγει καλύτερες ελίτ και να προσφέρει σε αυτές τις ελίτ καλύτερες δυνατότητες χειρισμών», τονίζει.

«Όλη η εξουσία στη Γερμανία!»

Το πνεύμα που διαπνέει αυτές τις θέσεις είναι διάχυτο: «όχι» στον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών, «ναι» στη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των ελίτ. Οι Γερμανοί, όμως, δεν συνηθίζουν να αφήνουν ιδέες να αιωρούνται. Προτιμούν να τις προσδιορίζουν με σαφήνεια.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας το γεγονός ότι τα σφάλματα των ελίτ μπορούν να διορθωθούν μόνο από τις ίδιες τις ελίτ και ότι η προσπάθεια να διορ θωθούν τα σφάλματα των ελίτ μέσω καταναγκαστικού εκδημοκρατισμού θα κατέληγαν σε άτακτη κατάρρευση της συντεταγμένης Ευρώπης», αναφέρει ο αρθρογράφος, και συνεχίζει: «Η κατευθυντήρια ιδέα για την αναδόμηση της Ευρώπης συνίσταται, λοιπόν, στο ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες μεγαλώνουν από τις απαιτήσεις εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών που συνεχίζουν να υπάρχουν και από τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές διαφορές των επιμέρους περιοχών, πρέπει όχι μόνο να τιθασευτούν, αλλά και να μεταβληθούν σε κεντρομόλες δυνάμεις».

Έπειτα από αυτά, έρχεται η πρόταση που εμπεριέχει την ουσία της υπόθεσης: «Με άλλα λόγια, η Ευρώπη χρειά ζεται ένα δυνατό μέσο, ένα κέντρο πλήρες εξουσιών – αλλιώς θα αποτύχει», τονίζει!

Όλη η εξουσία στο ισχυρό πολιτικό κέντρο της ηπείρου λοιπόν, με άλλα λόγια... στη Γερμανία!

Ανακατανομή της εξουσίας

Ο Γερμανός καθηγητής έχει πλήρεις προτάσεις για την ανακατανομή της εξουσίας που, κατά την άποψή του, επιβάλλεται να λάβει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ώστε να εναρμονιστεί με τη σημερινή ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της ΕΕ. Αρχίζοντας από τα ουσιώδη, θεωρεί με κομψό τρόπο «τελειωμένο» τον περιβόητο γαλλογερμανικό άξονα!

«Στο παρελθόν γινόταν συχνά λόγος για τον άξονα Παρισιού - Βόννης (σ.σ. όσο η Βόννη ήταν πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, πριν από την ενσωμάτωση της Ανατολικής) και αντίστοιχα Παρισιού - Βερολίνου, ο οποίος θα έπρεπε να είναι άθικτος για να μπορεί η Ευρώπη να συνεχίζει την πορεία της. Στο μεταξύ, το φορτίο που βρίσκεται πάνω σε αυτό τον άξονα έγινε πολύ βαρύ», αναλύει ο αρθρογράφος του DerSpiegel και έρχεται «στο ψητό»:

«Ζητείται από τους Γερμανούς η άσκηση περισσότερης ηγεσίας, αλλά αμέσως μόλις επιδειχτεί έστω και λίγη, την αρνούνται, αν δεν την καταπολεμούν».

Τέρμα, λοιπόν, ο γαλλογερμανικός άξονας ως κινητήρια δύναμη της Ευρώπης. Το ζητούμενο, πλέον, είναι η άσκηση της γερμανικής ηγεμονίας, η οποία δήθεν προβάλλεται ως... «απαίτηση» των Ευρωπαίων (!), με παράλληλη αντιμετώπιση των αντιστάσεων που εμφανίζονται στην πανευρωπαϊκή γερμανική επικυριαρχία.

Εδώ ο Χέρφριντ Μίνκλερ αρχίζει να αναπτύσσει θεωρίες που δεν ευσταθούν, είναι όμως αποκαλυπτικές της νέας γερμανικής θεώρησης της κατάστασης που επικρατεί στην ΕΕ και υποδηλώνουν το πώς βλέπουν οι Γερμανοί την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Στην Ευρώπη η περιφέρεια έχει υπερβολικά μεγάλη εξουσία και το κέντρο πολύ μικρή. Όσο δεν αλλάζει αυτή η κατάσταση, δεν θα βγουν από την κρίση η ΕΕ και το ευρώ. Μια ανακατανομή του πολιτικού βάρους (σ.σ. των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης) στην Ευρώπη μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είναι αναγκαία», υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση, μη παραλείποντας να εκφράσει τη λύπη του για το φανταστικό «γεγονός» ότι δήθεν «στο μεταξύ κυριαρχεί η περιφέρεια επί του κέντρου και επιβάλλει αυτή τόσο την πολιτική ατζέντα όσο και τους ρυθμούς της διαδικασίας λήψης αποφάσεων»!

Λατρεία της δύναμης

Η γερμανική λατρεία της ισχύος αποτυπώνεται ανάγλυφα στο βαρυσήμαντο αυτό άρθρο, όπου ανακηρύσσεται σε μέγιστο σφάλμα των ηγετικών κύκλων της Ευρώπης το ότι δεν ήταν επαρκώς επιθετικοί τόσο στη διεθνή σκηνή όσο και στο εσωτερικό των χωρών τους.

«Τα λάθη του παρελθόντος μπορούν ίσως να εξηγηθούν μόνο μέσω του γεγονότος ότι οι (σ.σ. ευρωπαϊκές) ελίτ φρόντιζαν μόνο για τη διαχείριση της ευημερίας και όχι περισσότερο για το στρατηγικό αγώνα για εξουσία και επιρροή», γράφει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Ίσως οι ευρωπαϊκές ελίτ είναι θύμα των διακηρύξεών τους, οι οποίες αποσκοπούν στη νομιμοποίη ση του σχεδίου (της ευρωπαϊκής ενοποίησης) στα μάτια των πληθυσμών τους. Είδαν τον εαυτό τους ως ένα είδος ήρεμων γιγάντων και όχι ως ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες, που προς τα έξω αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους και προς τα μέσα επιβάλλονται. Το να εναλλάσσει κανείς τη νομιμοποίηση με τη στρατηγική αποτελεί ολέθριο σφάλμα στην πολιτική, το οποίο δεν μπορεί να συγχωρηθεί».

Ο Χέρφριντ Μίνκλερ είναι σταθερά προσηλωμένος στο στόχο: «Μια περισσότερο ή λιγότερο συντεταγμένη κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μόνο ένα βηματάκι για τη σωτηρία του ευρώ. Το αποφασιστικό βήμα είναι ένα πολιτικό Σύνταγμα της Ευρώπης», τονίζει στο άρθρο του.

Μίσος κατά των λαών

Δεν ανησυχεί καθόλου ως προς το αν οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα εμποδίσουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Δεν θέλει, όμως, απολύτως καμία ανάμειξη των λαών της Ευρώπης. Πάση θυσία πρέπει να μην τεθεί το σχέδιο υπό την έγκρισή τους.

«Πάνω απ’ όλα το όργανο του δημοψηφίσματος έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ως σκληρό ρόπαλο, το οποίο οι λαϊκιστές παράγοντες έχουν χώσει στις ακτίνες του τροχού της Ευρώπης», γράφει έντρομος και βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες σίγουρα θα ψήφιζαν εναντίον κάθε σχεδίου επιβολής της γερμανικής κυριαρχίας του Δ’ Ράιχ στη Γηραιά Ήπειρο.

«Στη σημερινή κατάσταση, ο εκδημοκρατισμός της ΕΕ θα δυνάμωνε τη δυνατότητα χειρισμών των αντιευρωπαϊκών παραγόντων και θα μεγάλωνε τον αριθμό αυτών που παίζουν με το βέτο στις Βρυξέλλες», ομολογεί με προφανή εχθρότητα και μίσος κατά των λαών των χωρών της Ευρώπης...

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 14/7/11

 • Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Όλοι οι Έλληνες πολίτες που το μυαλό τους δεν έχει κουρκουτιάσει από την υπερβολική δόση της τηλεοπτικής ηρωίνης, περιμέναμε από εσάς, τον πρώτο πολίτη της χώρας, μία χειρονομία , όπως τη ματαίωση του ετήσιου εορτασμού της «αποκατάστασης της Δημοκρατίας», που θα γιορτάσετε αύριο, στους κήπους και στα σαλόνια του παλατιού των πρώην βασιλέων,μαζί με όλο το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό του καθεστώτος πολιτικού συστήματος.

Πιστεύαμε ότι θα βρίσκατε έναν τρόπο να δείξετε ότι είσαστε ενάντιος, όχι μόνο στην τέλεση του ειδεχθούς εγκλήματος της πτώχευσης της Ελληνικής κοινωνίας , στο οποίο σύσσωμο το καθεστώς πολιτικό σύστημα (του οποίου προίστασθε) είναι συνένοχο εδώ και χρόνια, αλλά και στο τρισχειρότερο έγκλημα της παράδοσης, άνευ όρων, σε τρίτους, αλλοεθνείς, του πλέον ζωτικού και στρατηγικού χώρου της Πατρίδας μας, αυτού της εθνικής μας Οκονομίας, το οποίο απορούμε πώς το επιτρέπετε και πώς το ανέχεστε!

Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι αρμοδιότητές σας είναι (από το Σύνταγμά μας) εξαιρετικά περιορισμένες, ώστε να μπορείτε να ασκήσετε κάποια κριτική στην Κυβέρνηση. Αυτή όμως η χειρονομία σας, δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις και θα μπορούσατε κάλλιστα να την κάνετε.

Μία τέτοια χειρονομία, θα έδειχνε ότι είσαστε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι της Ολιγαρχίας που, στην πραγματικότητα, είναι αυτή που κυβερνά τον τόπο υπό τον μανδύα της καθυποταγμένης, πλέον, Δημοκρατίας.

Φαίνεται, όμως, ότι μία τέτοια χειρονομία είναι υπεράνω των προσωπικών βλέψεων και δυνατοτήτων σας.

Έτσι κι εμείς οι Έλληνες πολίτες, θα μαζευτούμε αύριο στο Σύνταγμα για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία, όχι αυτή που θα γιορτάσετε εσείς, την δήθεν, αλλά την πραγματική, αυτή που θα ξαναφέρουμε στη ζωή μας, σύντομα.

Εκ μέρους των έτσι σκεπτομένων πολιτών

Το γνωστό διακομματικό καρτέλ των κομμάτων της Βουλής δεν παρέλειψε και πάλι να ευλογήσει τα γένια του. Σε ώρες που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τσιγαρίζεται στην ανεργία και τη φτώχεια τα κόμματα του κοινοβουλίου άρπαξαν τη δόση κρατικής επιχορήγησης του β΄ τριμήνου ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: 5.436.332, Ν.Δ.:4.249.890, ΚΚΕ:1.306.274, ΛΑΟΣ: 1.089.378, ΣΥΡΙΖΑ: 972.624, ΟΙΚΟΛ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 450.155.

Πόσο τραγικά επίκαιρος είναι ο πεντακάθαρος ήρωας της Επανάστασης του ’21 και του 1843 ο σπουδαίος Μακρυγιάννης που έγραψε:
«Όσοι έχουν την τύχη μας σήμερον εις τα χέρια τους, όσοι μας κυβερνούν, μεγάλοι και μικροί, και υπουργοί και βουλευτές, το’ χουν σε δόξα, το’ χουν σε τιμή, το’ χουν σε ικανότη το να τους ειπής ότι έκλεψαν, ότι πρόδωσαν, ότι έφεραν τόσα κακά εις την πατρίδα».
- Άδικο έχει;

Να καταργηθεί τώρα η κρατική επιδότηση των κομμάτων.

Ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», προειδοποιεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να παραμείνει μια εξαίρεση. «Δεν θα πρέπει να ενεργούμε κατά τρόπο που η συμφωνία αυτή για την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως δώρο», σημείωσε.

Η ΕΚΤ ανέκαθεν έκρινε ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην εναπόθεση επιπλέον κινδύνων στις πλάτες του ευρωπαίου φορολογούμενου, υπενθύμισε. «Γι'αυτόν το λόγο η συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μια μεμονωμένη περίπτωση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Σμάγκι, η πρόσφατη συζήτηση για την αναδιάρθρωση οδήγησε στην αύξηση των κινδύνων μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη και αποδυνάμωσε το ευρώ. «Γι'αυτόν το λόγο, θα προτιμούσαμε αυτή η συζήτηση να μην είχε προκύψει», προσέθεσε.

Ο Σμάγκι ζήτησε εξάλλου τα μέτρα διάσωσης να ακολουθούνται από μεταρρυθμίσεις. «Η συμφωνία της συνόδου κορυφής του ευρώ προβλέπει επίσης μια ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας --πολλοί δείχνουν να το έχουν αγνοήσει», κατέληξε.

Του Andrés Velasco

πρώην υπουργού Οικονομικών της Χιλής

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σήμερα 160% του επίσημου ΑΕΠ. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται 25 χρόνια για να το επαναφέρει στα όρια του Μάαστριχτ (60%). Αν το πραγματικό επιτόκιο στο ελληνικό χρέος ήταν 4% (περίπου αυτό που πληρώνει για την έκτακτη βοήθεια που δέχτηκε), και το ΑΕΠ της αυξάνονταν κατά 2% (μέσο όρο), θα χρειάζονταν ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 5.7% για κάθε χρόνο στα επόμενα 25 χρόνια. Αυτό θα ήταν ένα αβάσταχτο βάρος, και θα καταδίκαζε την Ελλάδα σε μόνιμη ύφεση και σε κοινωνικές αναταραχές.

Ένα πιθανό αντεπιχείρημα είναι πως η Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλη παραοικονομία, οπότε και το πραγματικό ΑΕΠ της είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώνεται επίσημα. Αυτό όμως δεν έχει σημασία, επειδή τα έσοδα αυτά δεν φορολογούνται. Όπως και να έχει, οι αυξήσεις στη φορολόγηση δεν σημαίνουν και πολλά, όταν μια οικονομία συνεχώς συρρικνώνεται.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δυο τρόπους. Ή να μειωθούν αισθητά τα επιτόκια που πληρώνει η χώρα, ή να μειωθεί η ονομαστική αξία του χρέους της…

… Ακόμη και με γερμανικού τύπου επιτόκια, η Ελλάδα θα χρειάζονταν πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ της, κάτι που είναι δύσκολο. Και με την ονομαστική αξία του χρέους της αναλλοίωτη, η ψυχολογική διάθεση όπως και οι επενδύσεις θα συνέχιζαν να είναι χαμηλές.

Η εναλλακτική λύση είναι να μειωθεί η ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους. Η απαιτούμενη μείωση είναι σημαντική. Το σβήσιμο του μισού δημόσιου χρέους, θα το άφηνε στο 80% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο απ αυτό της Ισπανίας.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για «κουρέματα» των ιδιωτών επενδυτών, πυροδοτεί φόβους για μετάδοση της κρίσης. Οι αγορές όμως ήδη θεωρούν πιθανή μια ελληνική χρεοκοπία. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εδώ και πολύ καιρό χαρακτηρίσει τα ελληνικά ομόλογα ως σκουπίδια, και σήμερα κάνουν κάτι ανάλογο σε αυτά της Πορτογαλίας, και της Ιρλανδίας. Τα αυξανόμενα σπρέντς των Ισπανών και των Ιταλών, αποδεικνύουν πως η μεταδοτικότητα άρχισε ήδη, ακόμη και χωρίς μια επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η ΕΕ ελπίζει πως ο μηχανισμός έκτακτης στήριξης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αγοράσει η ίδια με έκπτωση το χρέος της στη δευτερογενή αγορά. Η εμπειρία όμως του παρελθόντος μας δείχνει πως αυτό δεν είναι πανάκεια. Ο λόγος είναι απλός. Όσο μειώνεται το χρέος, η τιμή του αυξάνεται στη δευτερογενή αγορά, μειώνοντας έτσι τα όποια οφέλη του δανειολήπτη.

Η καλύτερη λύση θα ήταν να ανταλλαγούν τα παλιά ελληνικά ομόλογα με ευρωομόλογα, στηριζόμενα από την εμπιστοσύνη ολόκληρης της ευρωζώνης.

Μέχρι στιγμής, αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί δεν μπορούν να αντιληφτούν τη πραγματικότητα. Αν όμως κρίνουμε από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, πολύ σύντομα θα πρέπει να τη δουν κατάματα.

S.A.-Project Syndicate

Οσο και αν προσπαθούν τα αργυρώνητα ΜΜΕ, να επιβάλουν τη λήθη ορισμένων κρισίμων γεγονότων, δεν πρέπει αυτά να λησμονηθούν από τους σκεπτόμενους – τουλάχιστον – Έλληνες. Ο πρωθυπουργός ανήλθε στην εξουσία εξαπατήσας το λαό, δια ψευδών υποσχέσεών του, εν γνώσει της αναληθείας τους, ότι θα διατηρήσει τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα που ήσαν, αυξάνοντας τα ποσά τούτων, κατά το ποσοστό του πληθωρισμού.

Eψεξε μάλιστα τον κ. Καραμανλή, διότι συνεφώνησε με τον κ. Αλμούνια το πάγωμα των μισθών και συντάξεων για μία τριετία, με παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 30%, κάτι που θα ήταν ανεκτό και κατανοητό από όλους τους Έλληνες.

Oταν όμως ανήλθε στην εξουσία, έκοψε αμέσως τα δώρα και επιδόματα αδείας, περιόρισε σημαντικά τους μισθούς και τις συντάξεις, κατά τις επιθυμίες του, μοιραίου για την Ελλάδα, τότε υπουργού Οικονομικών, επέβαλε δε έκτακτες εισφορές και βαρύτατες φορολογίες. Αυτά ήσαν τα δώρα του προς τον ελληνικό λαό, διότι τον έφερε στην εξουσία.

Αντί δε να σπεύσει να δανεισθεί από τις αγορές τα αναγκαία για την Ελλάδα ποσά, διέσυρε τη χώρα με τις ανθελληνικές δηλώσεις του περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και περί διαφθοράς της ελληνικής κοινωνίας, προκαλέσας έτσι αναποτρέπτως την αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση αυτή απετέλεσε και τη δικαιολογία προσφυγής μας στον κατ΄ επίφαση μηχανισμό στηρίξεως της τρόικας και του Δ.Ν.Τ., εκφραστού και βασικού οργάνου του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι συμμέτοχοι της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, για να μας «σώσουν», δεν μας έδωσαν μόνον τα ποσά, που ήσαν αναγκαία για ένα έτος, αλλά πολύ περισσότερα, ώστε να εξασφαλισθούν οι γνωστοί άγνωστοι παλαιοί δανειστές μας και διεθνείς κερδοσκόποι. Συνεπεία τούτου επιβαρύνθηκε και το δημόσιο χρέος κατά 43 δις ευρώ μέσα σε ένα έτος.

Με άλλα λόγια από το 100-112% του ΑΕΠ, που ήταν επί κυβερνήσεων Καραμανλή, έφθασε ήδη το 150% τούτου και μέχρι τέλους του έτους θα έχει ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ. Με την επιβάρυνση δε, που θα προκύψει, αν μας επιβληθεί η επιλεκτική χρεοκοπία, δια του διπλασιασμού του επιτοκίου των νέων ομολόγων, το δημόσιο χρέος μας θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει μόνιμη αδυναμία εξοφλήσεως των ομολόγων, για πολλές δεκαετίες και οικονομικός εξανδραποδισμός της φυλής μας.

Ο πατήρ Παπανδρέου υπήρξε ο εφευρέτης και πρώτος εφαρμοστής της υπερχρεώσεως της Ελλάδος. Και ο υιός παρέδωσε αυτή για πάντα στους κερδοσκόπους και δανειστές της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος, κατά την πρόσφατη δημοσκόπηση για την εφημερίδα «ΒΗΜΑ», μειώθηκε στο 16,5%, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ο λαός έχει αντιληφθεί πλέον, ότι κάποιο άθλιο παίγνιο παίζεται εις βάρος αυτού και των απογόνων του, καθώς και τη σημασία του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δια της αρχικής δανειακής συμβάσεως έχει παραιτηθεί και του αυτονοήτου δικαιώματος της χώρας να δανεισθεί ή να λάβει οικονομική βοήθεια από άλλη χώρα, προκειμένου να εξοφλήσει προώρως τα συναφθέντα δάνεια με την τρόικα και το Δ.Ν.Τ.

Αν και έγινε γενναία περικοπή μισθών και συντάξεων, οι δαπάνες του αρχικού προϋπολογισμού, αντί να μειωθούν, κατά το πρώτο εξάμηνο του πρώτου έτους, αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,8%, γεγονός μη δικαιολογούμενο, πλην μόνον από την συνέχιση της σπατάλης των περισσοτέρων υπουργικών γραφείων, δια της διατηρήσεως στρατιών συμβούλων, ενδεχομένως δε και αργομίσθων.

Ελλείψει ουσιώδους αντιδράσεως της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση μετά την επιβολή του λίαν αμφιλεγομένου και επιζημίου για τη χώρα «Καλλικράτη», επιχειρεί τώρα ποικίλες ρυθμίσεις, κάθε άλλο παρά ενισχυτικές του έθνους. Προεχόντως κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, κατά την εικαζομένη συναίνεση του δωρητή!

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα είναι εν δυνάμει δωρητές οργάνων, εκτός αν οι ίδιοι έχουν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους. Την αφαίρεση των οργάνων θα αναλαμβάνουν οι ειδικοί «οργανισμοί αφαιρέσεως οργάνων», στα κρατικά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές κλινικές, μετά «από ιατρική διάγνωση εγκεφαλικού επεισοδίου», ασφαλώς ανιάτου.

Ενόψει του ότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι, που θα σπεύσουν να αρνηθούν εγγράφως την αφαίρεση οργάνων τους προς δωρεάν, ευλόγως υπολογίζεται ότι οι εκ του νόμου δωρητές τούτων θα είναι αμέτρητοι.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, εισηγητής του οποίου είναι ένας βουλευτής και φαρμακοποιός, έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίρρησή του ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, όπως και ομάδες πολιτών και ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.
Η μετά θάνατον δωρεά οργάνων είναι μία πράξη ανθρωπισμού, η οποία όμως πρέπει να είναι προϊόν ελευθέρας και ανεπηρεάστου βουλήσεως. Η δια νόμου επιβολή μιας «ανθρωπιστικής πράξεως» συνιστά προσβολή της προσωπικότητος του δωρητού, πέραν του ότι εγκυμονεί πλείστους κινδύνους εκμεταλλεύσεως δυσκολοτάτων καταστάσεων και εμπορευματοποιήσεως ανθρωπίνων οργάνων.

Πεντακόσιες χιλιάδες αλλοδαποί έχουν έλθει στην Ελλάδα σε ένα έτος, είναι δε άγνωστος ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών και ανεξιχνίαστες οι επιδιώξεις εκείνων, που τους προωθούν στην πατρίδα μας. Οι αρμόδιοι της πολιτείας παρατηρούν και γνωρίζουν τη συγκέντρωση των λαθρομεταναστών, αλλά σιωπούν. Ο λαός όμως ανησυχεί σοβαρώς, φοβούμενος ότι πολλοί από τους ξένους στο μέλλον θα αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας για την χώρα μας.

Οι προς το δημόσιον ανείσπρακτες οφειλές ανέρχονται σε 41 δις ευρώ περίπου και οφείλονται από 900.000 περίπου πολίτες. Το 92% όμως του άνω ποσού οφείλεται μόνον από 15.000 πολίτες. Εξ αυτού προκύπτει, ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους υπολειτουργούν, ενώ οργιάζει η άγρια φορολογική καταδίωξη των μικροοφειλετών και η ασυδοσία των μεγαλοοφειλετών, όπως και των κατά σύστημα φοροφυγάδων.
Ουδεμία κυβερνητική πράξη μας πείθει ότι η κατάσταση αυτή θα εκλείψει και ότι θα επιβληθεί φορολογική δικαιοσύνη στους Έλληνες.

Του Νικόλαου Ναούμη
Πολιτικός επιστήμονας

Ένα πρωτόγνωρο πάρτυ έχει στηθεί από προχθές βράδυ. Όλη η χώρα γιορτάζει την μεγάλη επιτυχία! Ο σκληρός αγώνα δύο ολόκληρων χρόνων της κυβέρνησης Παπανδρέου, είχε αίσιο τέλος! Καταφέραμε και επίσημα πλέον, να γίνουμε προτεκτοράτο – αποικία, των τοκογλύφων του παγκόσμιου συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης.

Τον ρυθμό και την ένταση σ’ αυτό το μεγάλο πανηγύρι που έχει στηθεί απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ ολόκληρη την χώρα, τον δίνουν τα διαπλεκόμενα με τους δοσίλογους της νέας τάξης πραγμάτων ΜΜΕ. Όλοι καταλαβαίνουμε για ποιόν λόγο. Ουσιαστικά, οι δουλειές στο προτεκτοράτο τώρα ανοίγουν.

Ανοίγουν, όχι μόνο για τους αποικιοκράτες Γερμανούς, Γάλλους κι Ολλανδούς. Μερίδιο στα λάφυρα του ξεπουλήματος της πατρίδας, θα διεκδικήσουν και οι γνωστοί – άγνωστοι γλείφτες της εξουσίας, που ως άλλοι μαυραγορίτες μιας όχι και τόσο μακρινής περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, θα δείξουν υπακοή στο μεγάλο αφεντικό. Αυτό δεν θα το κάνουν για την ψυχή της φουκαριάρας της μάνας τους. Αποδεχόμενοι τον ρόλο αυτό όλοι αυτοί οι διαπλεκόμενοι, που με την χρήση των μέσων που έχουν στην διάθεσή τους, καθοδηγούν από χθες την κοινή γνώμη, έχουν σαν μοναδικό τους στόχο, να δείξουμε όλοι υποταγή, στη νέα τάξη πραγμάτων. Με αυτό τον τρόπο, θα συνεχίσουν ν’ αποτελούν μέρος του συστήματος, αυξάνοντας τα κέρδη τους, εις βάρος όμως αυτή τη φορά, των συμπατριωτών μας, που θα υποφέρουν.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, την ελάφρυνση του βάρους στην ελληνική οικογένεια, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και την εξασφάλιση της δανειοδότησης για τα επόμενα χρόνια.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών δήλωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι με την απόφαση της Ε.Ε. διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις των Ελλήνων. «Καλύπτονται πλήρως οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες των τραπεζών» σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα «αρκεί να εφαρμόσουμε πιστά το πρόγραμμα».

Καλά και άγια δηλαδή όλα. Υπάρχουν όμως πράγματα τα οποία εσκεμμένα μας κρύβουν και σίγουρα θα τα βρούμε μπροστά μας. Για παράδειγμα, στις δηλώσεις που παρέθεσα παραπάνω, τονίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για την ακρίβεια, η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρακτικά, αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, ότι για τα επόμενα σαράντα και πλέον χρόνια, αυτό με σαφήνεια προ ημερών είχε πει ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ότι δηλαδή η χώρα μας έχει χάσει τον έλεγχο της εθνικής της κυριαρχίας η οποία ασκείται πλέον από τους δανειστές μας, θα επεκταθεί για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο σκοτεινό σημείο, που ηθελημένα ο πρωθυπουργός κι ο αναπληρωτής τους μας απέκρυψαν επιμελώς, είναι το σημείο εκείνο, που κάνουν λόγο για την σωστή τήρηση του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου. Μας κρύβουν όμως, ότι το νέο δάνειο μαμούθ, των 110 δις ευρώ, συνοδεύεται από νέα σύμβαση, καινούρια σύμβαση, που επιμελώς μας έκρυψαν. Για την σύναψή της, θα απαιτηθούν εμπράγματες εγγυήσεις. Πολύ απλά αυτό σημαίνει, ότι με δική μας υπογραφή, η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τα δίκτυα και οι υποδομές της χώρας μας, θα περάσουν στα χέρια των δανειστών, ανά πάσα στιγμή που εκείνοι θα κρίνουν, ότι δεν εφαρμόζουμε με απόλυτη ακρίβεια, το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που η νέα αυτή συμφωνία θα περιέχει.

Σε άλλο σημείο της συμφωνίας, γίνεται λόγος, για εξάλειψη του συνολικού μας χρέους κατά τριάντα περίπου δις. Δεν καταλαβαίνω προς τι οι χαρές και τα πανηγύρια επ’ αυτού. Αυτή την στιγμή, έχουμε χρέος 350 δις. Αν αφαιρέσουμε τα τριάντα, μένουν 320. Σ’ αυτά όμως, δεν θα προσθέσουμε και το νέο δάνειο των 110 δις; Εννοείται ότι θα το προσθέσουμε… Μας δανείζουν αυτά τα χρήματα, δεν μας τα χαρίζουν. Άρα, σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουμε; Ότι το συνολικό μας χρέος θα εκτοξευτεί στα 430 δις. Κάνω λάθος; Οικονομολόγος δεν είμαι. Αυτό όμως μπορώ να καταλάβω απ’ όσα άκουσα και διάβασα. Με λίγα λόγια, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζει.

Ένα τελευταίο σημείο, το οποίο για εμένα προσωπικά χρίζει διευκρινήσεως, είναι εκείνο που κάνει λόγο για βιωσιμότητα, ολόκληρου του χρέους μας και όχι ενός μόνου μέρους του. Αλήθεια, απ’ όσα γνωρίζω, συνολική αναδιάρθρωση του χρέους, γίνεται σε μία οικονομία σε κατάσταση χρεοκοπίας. Νομίζω, ότι κάποιος πρέπει να μας απαντήσει σε αυτό. Απαντήσεις του τύπου μερική, ελεγχόμενη και τα ρέστα, απορρίπτονται ως ανόητες.

Κλείνοντας, όλη αυτή η συζήτηση, έχει στο επίκεντρο αριθμούς και ψηφία. Εγώ ξέρω, ότι όπου οι αριθμοί ευδοκιμούν, οι άνθρωποι περνάνε στο περιθώριο. Όταν κατακάτσει η σκόνη, ελπίζω και εύχομαι, να μην το διαπιστώσουμε αυτό και να διαψευστώ.


Η απόφαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης για το «πακέτο» της διάσωσης της Ελλάδας σηματοδοτεί και την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο Μνημόνιο. Θα αρχίσουν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου με την τρόικα, επιβεβαίωσαν χθες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο διευκρινίσεων που έδωσαν σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής.

Το νέο Μνημόνιο, που θα αποτελέσει επέκταση του Μεσοπρόθεσμου θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και θα έχει διάρκεια ενάμιση χρόνο περίπου.

Οι ίδιες πηγές αποσαφήνισαν τα εξής:

 • Το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 159 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό:
  Τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδοτήσεις των εταίρων στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Στο ποσό αυτό έχουν ενσωματωθεί 45 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το προηγούμενο δάνειο που χορηγήθηκε τον Μάιο 2010, ύψους 110 δισ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνει ποσό 20 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
  Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ανέλθει συνολικά σε 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης των ομολόγων και τα 12,6 δισ. ευρώ το πρόγραμμα επαναγοράς.
  Εως 54 δισ. η μείωση του χρέους
 • Η μείωση του ελληνικού χρέους από τη χθεσινή απόφαση υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (12 % του ΑΕΠ) και το υπόλοιπο από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της αποπληρωμής (12 % του ΑΕΠ).
  Επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια
 • Για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα χρειαστεί τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού και επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια. Δεν αναμένονται δυσκολίες…
 • Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα είναι 28 δισ. (παρ’ ότι αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 50 δισ.).

Η επιλεκτική χρεοκοπία αναμένεται να κηρυχθεί από τους οίκους αξιολόγησης μετά τις πρώτες ανταλλαγές ομολόγων και ελπίζεται από τις Βρυξέλλες ότι η διάρκειά της θα είναι μικρή (ορισμένες ημέρες).


Πηγή


Καταιγιστική ήταν η αντίδραση των απλών Ελλήνων πολιτών αλλά και κάποιων επωνύμων στο δημοσίευμα και γενικά στην ανάδειξη του γεγονότος ότι εδώ και έντεκα μήνες προσέφυγα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μαζί με τον ασφαλιστή-οικονομολόγο Κ. Τόμπρα μηνύοντας όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που κερδοσκόπησαν εις βάρος της χώρας μας, αποκομίζοντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 13 δισεκατομμύρια ευρώ!!!!!. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η διάθεση κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα να ενισχύσει την κίνησή μας αυτή, όπως και η, έστω και κατόπιν εορτής, ερώτηση δέκα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος προς την κυβέρνηση αναφορικά με την σκοπιμότητα του να στραφεί η χώρα μας εναντίων των οίκων αξιολόγησης. Δυστυχώς, όμως,παραφωνίες στην ανωτέρω θερμή υποδοχή υπήρξαν

-αφενός η ΑΦΩΝΙΑ κάποιων ΜΜΕ τα οποία, αν και γνωρίζουν καλά, αποσιωπούν και συγκαλύπτουν το γεγονός του ότι κατονομάζουμε τους κερδοσκόπους, διότι οι κερδοσκόποι αυτοί δεν αποτελούνται μόνο από ξένα κεφάλαια αλλά και από τους συνεργάτες-συνεργούς τους στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν εκείνη τη δύναμη ώστε μπορούν και «θάβουν» οτιδήποτε μπορεί να ανατρέψει τα αντεθνικά σχέδιά τους και την συνέχιση της απίστευτης, παράνομης και βρώμικης κερδοσκοπίας εις βάρος των Ελλήνων πολιτών ατομικά και του Ελληνικού κράτους ως σύνολο .

-αφετέρου το αδικαιολόγητο, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση, άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεως Σημίτη κυρίου Ν. Χριστοδουλάκη(που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» την 13/03/2011),με το οποίο προέτρεπε να απαξιώσουμε (;;;!!!!)και να μην μηνύσουμε τους οίκους αξιολόγησης!!!!.

Σημειολογικά ο κύριος Χριστοδουλάκης είχε ταυτιστεί με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη, μη εξαιρουμένου και του περίφημου swap της Εθνικής. Δεν γνωρίζουμε αν εκείνη την περίοδο είχε εμπλακεί και ο κύριος Χριστοδούλου, σημερινός πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, με το περίφημο swap με την επωνυμία «TITLOS» της Εθνικής Τράπεζας, με το οποίο καλλωπίστηκε(sic!), αλλοιώθηκε θα λέγαμε νομικά, το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι ο οίκος Bloomberg έχει ήδη στραφεί με μήνυση εναντίον του Τρισέ και όλων των συνεργών του στην υπόθεση του «TITLOS» που οδήγησαν στην εξαπάτηση μηχανισμών, θεσμών και πολιτών.!!!!

Πέρα, όμως, από την σημειολογική αναφορά, ο κύριος Χριστοδουλάκης είναι αλήθεια αντίθετος με την πρωτοβουλία, που δυστυχώς έχει μείνει στα χαρτιά, την οποία έλαβαν πέρυσι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, η πρόεδρος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για την εξεύρεση τυχόν ευθυνών των οίκων αξιολόγησης;

Ο κόσμος γνωρίζει ότι Goldman Sachs και Moody’sείναι συγκοινωνούντα δοχεία; Αν το γνωρίζει γιατί να τους απαξιώσουμε, κύριε Χριστοδουλάκη; Όταν το 2008 κατέρρεε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με την πτώχευση της Lehman Brothers και την αδυναμία της A.I.G. να πληρώσει το αντασφάλιστροκινδύνου (τα περίφημα CDS) σε όσους είχαν επενδύσει σε ομόλογα και μετοχές της Lehman Brothers, ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, τι θέση είχαν πάρει τότε οι οίκοι αξιολόγησης; Μήπως είχαν πει ότι ήταν απολύτως αξιόπιστη η Lehman Brothers, όπως είχαν πει ότι απολύτως αξιόπιστη ήταν η ENRON, η οποία στη συνέχεια πτώχευσε, αλλά και η Ισλανδία, η οποία επίσης πτώχευσε, και μια σειρά άλλων εισηγήσεων οι οποίες αποδεικνύουν ότι όχι μόνο πέφτουν έξω, αλλά αντιθέτως ψευδολογούν, χωρίς αυτό να τους απαξιώνει κύριε Χριστοδουλάκη! ΤΟ περίεργο είναι ότι, αντί να τους απαξιώνει, αποτελεί και λόγο οικονομικής τους ενίσχυσης(!!!) διότι, σας θυμίζω, αν δεν το θυμάστε, ταfunds και οι οίκοι αξιολόγησης σώθηκαν το 2008 από χρήματα των κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας, μη εξαιρουμένων και των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι κατέβαλαν για να σωθεί το σάπιο σύστημα, με σκοπό στη συνέχεια να στραφούν με τις ψευτοαξιολόγήσεις και την παροχή εντεταλμένων και καθοδηγούμενων αξιολογήσεων εναντίον των κρατών τα οποία λίγο πριντους έσωσαν με πολύ χρήμα και εγγυήθηκαν για να μην καταρρεύσουν !!!

Συνεπώς, το μόνο που θα πετυχαίναμε, κύριε Χριστοδουλάκη, με την προτεινόμενη από εσάς απαξίωση, θα ήταν να μην ζημιωθούν από την αγωγή που θα τους κάναμε και από την οποία, επειδή υφίστανται στοιχεία και έχει γίνει η πρώτη εκτίμηση,θα μπορούσαμε να τους ζητήσουμε όχι μόνο τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ που ζημιωθήκαμε μέσα σε λίγους μήνες, αλλά και ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το συνολικό ύψος του δανεισμού μας από την Τρόικα! Άρα, μήπως με το να να τους απαξιώσουμε όπως προτείνετε, επιβεβαιώνουμε αυτό που είπε ο ΑμίρΣαρκάρ, επικεφαλής του κερδοσκοπικού κεφαλαίουMARION ότι « δεν με ενδιαφέρει τι θα πάθουν οι Έλληνες πολίτες, άλλωστε δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλεύεσαι τους μ….ες.»;

ΟΧΙ κύριε Χριστοδουλάκη. ΔΕΝ επιθυμούμε να μας λένε μ….ες οι κερδοσκόποι. Θέλουμε τα λεφτά που μας φάγανε και που λίγο ή πολύ ισοδυναμούν με τα χρήματα που θα δανειστούμε συνολικά, μετά από τόσες θυσίες, τόκους, επιτόκια, περικοπές, απολύσεις και χωρίς το χρέος να μειωθεί, κύριε Χριστοδουλάκη, αντιθέτως θα ξεπεράσει το 160%επί του Α.Ε.Π., να ταδιεκδικήσουμε και να τα πάρουμε πίσω!

Χρειάζεται επίσης να πολεμήσουμε την αλητεία και την παρανομία που λέγεται αγορά των CDS, η οποία, για λόγους που πολλές φορές έχω καταγράψει και στη μηνυτήριο αναφορά μου και αλλού, είναι ένα πρόστυχο, παράνομο, τζογαδόρικο παιχνίδι όπου οι περίφημοι επενδυτές οίκοι τζιράρουν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (!!!) εις βάρος πολιτών χωρών που έχουν κυβερνήσεις σαν τις δικές μας!!!

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ χρειαζόμαστε, κύριε Χριστοδουλάκη, μία κυβέρνηση η οποία θα αποδείξει ότι πάνω από τα νούμερα, τις δημόσιες σχέσεις, τον μονεταρισμό και τη θεωρητικολογία βάζει την ευημερία των πολιτών της και τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και αυτό δεν το έχουμε δει κύριε Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ…

ΑΘΗΝΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΟΥΛΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ- ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ

Mε τίτλο Will the second Greek bailout save the euro? το περιοδικό ΤΙΜΕ αναφέρεται στις σημαντικές αποφάσεις των 17 ηγετών για την Ελλάδα. ετά από 18 μήνες αναποφασιστικότητας, διαπληκτισμούς και αυταπάτες, οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ έχουν καταφέρει να βρούν μια δεύτερη διάσωση της Ελλάδα" αναφέρει ο αρθογράφος.

"Το συνολικό πακέτο που συμφωνήθηκε την Πέμπτη, περιλαμβάνει μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην προσέγγιση της Ευρώπης για την επίλυση της αποσταθεροποιητικής κρίσης του χρέους σε ευρώ".

Ο αρθρογράφος όμως αναρωτιέται "Θα λειτουργήσει αυτό το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας; Eχω τις αμφιβολίες μου"

Τα καλά νέα

Κατ 'αρχάς, ας δούμε τα καλά νέα γράφει ο Michael Schuman. "Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα χρήματα αλλά και θάχει κάποια ελάφρυνση του χρέους. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν εδώ και καιρό ότι το χρέος στην Ελλάδα -που είναι στο 160% του ΑΕΠ - δεν είναι βιώσιμο. Σε αυτό το πακέτο, με ημερομηνίες λήξης έως και 30 ετών, η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και να εξοφλήσει τα υπολειπόμενα χρέη της".

Οι ηγέτες του ευρώ συμφώνησαν στην αγορά κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, και μείωσαν σημαντικά το επιτόκιο δανεισμού συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Τα δύσκολα

" Μέχρι εδώ καλά. Αλλά όλα αυτά θα λειτουργούν πραγματικά; Υπάρχουν πολλά άλυτα ζητήματα που, κατά τη γνώμη μου, να θέσουν ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο το ευρώ.

Η Ελλάδα μέχρι το 2014, θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ευτελές ποσοστό μόλις 7% του χρέους της.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η «εθελοντική» συμμετοχή ιδιώτων επενδυτών στην ανταλλαγή ή πώληση ομολόγων με τους όρους του πακέτου.

Δεύτερον, το πακέτο για την Ελλάδα διευκολύνει τους όρους των δανείων διάσωσης και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και προσφέρει σε άλλες χώρες (όπως η Ισπανία και η Ιταλία ) κάποια προληπτική χρηματοδότηση και βοήθεια.

Αλλά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία για το χειρισμό χρεωμένων μελών της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες της Ευρώπης θέλησαν να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές ότι αυτό το πακέτο για την Ελλάδα δεν θα αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες διάσωσης".

"Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εξειδικευμένη και μοναδική λύση" προσθέτει ο συντάκτης..

"Ωστόσο, με τον περιορισμό αυτής της συμφωνίας για την Ελλάδα μόνο, η κατάσταση στην υπόλοιπη ζώνη παραμένει θα αλλάξει ελάχιστα. Οι άλλες χώρες των PIIGS - η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χρέους τους και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις .

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα παρακολουθούν και θα περιμένουν να δουν αν αυτές οι κυβερνήσεις μπορούν να χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματα, τον έλεγχο του χρέους τους και τις μεταρρυθμίσεις.

Με άλλα λόγια, το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδα δεν σημαίνει ότι δεν θα φέρει κι άλλες κρίσεις στην Ευρώπη".

Πηγή
Όταν τα κτήνη της Ευρώπης συναντούν τους προδότες της Ελλάδας, αυτό είναι το αποτέλεσμα
Όταν το θηλυκό κτήνος του Βερολίνου άρχισε να καλλιεργεί την άποψη ότι πρέπει να συμμετέχουν οικειοθελώς και οι ιδιώτες στη ζημιά της ελληνικής οικονομίας, εμείς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει. Πώς ήταν δυνατόν ιδιώτες να συμμετείχαν οικειοθελώς σε μια τεράστια ζημιά και να μην "διαμαρτύρονταν", ενεργοποιώντας το "game over" της χρεοκοπίας; Ο πρώτος ιδιώτης, ο οποίος δεν θα πληρωνόταν, θα "κατήγγειλε" αυτόν, ο οποίος δεν τον πλήρωνε και θα ενεργοποιούσε τα CDS της χρεοκοπίας της χώρας.
Τις ίδιες απορίες είχαμε όταν και ο γνωστός κοιλιόδουλος της παπαρολογίας μάς εξηγούσε τι είναι το "Selective Default" και ποια η διαφορά του με τη χρεοκοπία. Και πάλι εμείς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Πώς θα επιλέγαμε εμείς ως οφειλέτες ποιον ιδιώτη θα ξεπληρώναμε και ποιον όχι και πώς θα εξασφαλίζαμε τη συνεργασία εκείνου, ο οποίος θίγονταν, για να μην ενεργοποιήσει τον "συναγερμό" των CDS;

Από τη στιγμή που δεν καταλαβαίναμε αυτά τα οποία ακούγαμε, ήμασταν υποχρεωμένοι να περιμένουμε, για να δούμε και να καταλάβουμε. Η "κρίσιμη" συνάντηση κορυφής έγινε και επιτέλους είδαμε τι σημαίνουν όλα αυτά. Η Ελλάδα πράγματι θα έκανε Selective Default. Αυτό πράγματι θα γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία. Κάποιος ιδιώτης δεν θα πληρωνόταν από την Ελλάδα και δεν θα διαμαρτυρόταν. Περίεργο ε; …Καθόλου. Η Ελλάδα θα έκανε επιλεκτική χρεοκοπία εις βάρος του εαυτού της.
Ο μόνος ιδιώτης, ο οποίος πραγματικά θα θιγόταν, εξαιτίας αυτής της πράξης του ελληνικού κράτους, θα ήταν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία …Ο μόνος "ιδιώτης" ο οποίος εμπιστεύεται τη διαχείρισή των αποθεματικών του σε αυτό το χρεοκοπημένο και βλακώδες κράτος… Ο βλάκας "ιδιώτης", ο οποίος επί δεκαετίες άφηνε το κράτος να τον λεηλατεί, αφήνοντας στη θέση των χρημάτων του "χαρτάκια" και που σήμερα του δίνει το δικαίωμα να μην ξεπληρώσει "χαρτάκια" αυτά. Το κράτος θα "πουλούσε" για άλλη μια φορά τον "ιδιώτη" που τον εμπιστεύτηκε και αυτός ο "ιδιώτης" δεν θα "διαμαρτυρόταν" για την εγκληματική πράξη του κράτους, γιατί αυτό το κράτος ήταν ταυτόχρονα και ο διαχειριστής του.
Η Ελλάδα, δηλαδή, θα συνέχιζε να δανείζεται από τους τοκογλύφους, για να ξεπληρώνει τοκογλύφους, αλλά όχι τα δικά της ασφαλιστικά ταμεία. Τα δικά της ταμεία δεν θα έπαιρναν πλέον χρήμα. Θα έπαιρναν νέα ομόλογα με βάθος τριαντακονταετίας. Αυτοί θα ήταν οι ιδιώτες, οι οποίοι δεν θα διαμαρτύρονταν για την επιλεκτική και βέβαια αναγκαστική παύση πληρωμών της Ελλάδας. Όλοι οι υπόλοιποι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πληρώνονταν κανονικά. Τα 26 δις, δηλαδή, τα οποία δήθεν θα γλιτώσουμε, είναι εκείνα τα 26 δις, τα οποία θα "φεσώσει" το κράτος στα ελληνικά ταμεία, που κατέχουν τα ομόλογά του …Ακριβώς αυτά
…Οι ξένοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ …26 δις ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν ασφαλιστικές εισφορές εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων, θα "σπρωχθούν" σε βάθος τριαντακονταετίας και άρα στα δανεικά και αγύριστα. Τη ρευστότητα, την οποία αναζητούσαν διακαώς τα ασφαλιστικά μας ταμεία, θα τη χάσουν οριστικά και αμετάκλητα εξαιτίας των προδοτών. Τη ρευστότητα, την οποία περίμεναν διακαώς —μέχρι να λήξουν τα ομόλογα—, δεν θα τη δουν ποτέ.
Στο μέλλον οι συντάξεις μας δεν θα δίνονται από τις εισφορές των συνταξιούχων …Θα δίνονται από την ελεημοσύνη των τοκογλύφων, εφόσον σ' αυτούς θα προστρέχει το κράτος, αφού, εξαιτίας της δικής του επιλογής, "στέγνωσε" τα ταμεία. Εισφορές πολλών δεκαετιών, πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζομένων πήγαν στα "σκουπίδια" ενός χρεοκοπημένου κράτους, επειδή μας πρόδωσαν οι δήθεν ηγέτες μας …Ένας βλάκας, που παριστάνει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ είναι ένας μαμάκιας μιας μαμάς, που μισεί τον Ελληνισμό …Ένας κοιλιόδουλος, που παριστάνει τον Υπουργό Οικονομικών και είναι τόσο άπληστος, που μπορεί να πουλήσει και τον ίδιο του τον εαυτό για το κέρδος …όπως βεβαίως έχει κάνει στην προσωπική του ζωή.
Κατάλαβε ο αναγνώστης πώς "χτίζεται" το διεθνές προφίλ; Πώς βγάζεις εύκολα φωτογραφίες να χαριεντίζεσαι σαν "φίλος" με τον Σόιμπλε; Πώς παίζεις "καρπαζιές" με τον Γιούγκερ, ενώ λίγες ημέρες πριν δεν γνωριζόσουν καν; Πώς σε κοιτάζει "γοητευμένη" στα μάτια η Λαγκάρντ, ενώ είσαι ένα κήτος, που προκαλείς την απέχθεια και την αποστροφή αυτών που σε βλέπουν; Έτσι βάζεις "υποθήκες" για μελλοντικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός …Το έκανε ο Γιωργάκης και το κάνει κι ο χοντρός. Με το "καλημέρα" —και για ν' αρχίσουν οι Ούννοι τα "χαμόγελα"— τους χαρίζεις το 10% του ΟΤΕ, εφόσον τους αφήνεις να "φορτώσουν" το κόστος της αγοράς του στους εργαζομένους του. Με το "καλώς όρισες" τούς "απαλλάσσεις" ως υποψήφιους αγοραστές από τον κίνδυνο και τον ανταγωνισμό των ασφαλιστικών ταμείων.
Γιατί είναι κίνδυνος γι' αυτούς τα ασφαλιστικά μας ταμεία και θέλουν αυτήν την απαλλαγή; Γιατί θέλουν να λεηλατήσουν τη χώρα. Να τη λεηλατήσουν γρήγορα και προπάντων φτηνά. Με το πρόσχημα των ιδιωτικοποιήσεων και το "άλλοθι" της τελειότητας του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς θέλουν να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο. Η απόλυτη οικονομική και ηθική χρεοκοπία της αμερικανικής "μητρόπολης" της ελεύθερης οικονομίας δεν τους απασχολεί. Η ελεεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το κράτος και ο λαός τής πάλαι ποτέ Υπερδύναμης, δεν τους προβληματίζει. Είναι προφανές ότι η αντίληψή τους είναι αλά καρτ. Μόνον ό,τι δεν τους βολεύει ή ότι δεν τους συμφέρει είναι "κακό" …Όλα τα άλλα είναι "καλά" …Απλά πράγματα.
Ανάμεσα σ' αυτά, που δεν τους συμφέρουν, είναι και η κρατική παρουσία στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των οδικών δικτύων κλπ.. Τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτόν τον λόγο τούς απειλούν. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι "ιδιώτες". Ως "ιδιώτες", τους απειλούν. Είναι σίγουρα τέτοιοι εκ του νόμου και εκ της φύσης τους, εφόσον αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ασφαλισμένων τους και κανενός άλλου. Άλλωστε καί οι ίδιοι, όταν αναφέρονται σε "ιδιώτες", αναφέρονται πρωτίστως σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά όλα όμως τα συζητάνε μεταξύ τους και στα όρια που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, καλλιεργείται τεχνητά η άποψη πως, όταν μιλάμε για ασφαλιστικά ταμεία, μιλάμε απλά για μια άλλη "έκφανση" του δημοσίου. Σαν τομέας του κράτους εμφανίζεται το ασφαλιστικό μας σύστημα …Κάτι σαν "ευρύτερο" δημόσιο. Γιατί; Γιατί αυτό το ψεύδος το καλλιεργεί εδώ και δεκαετίες το ίδιο το κράτος. Γιατί παλαιότερα το κράτος ήθελε να τα κλέβει χωρίς αντιδράσεις και σήμερα θέλει και πάλι να τα κλέβει …επίσης χωρίς αντιδράσεις …Ο δήθεν "εγγυητής" τους, ο οποίος αποδείχθηκε ο μέγας κλέφτης του. Οι ασφαλισμένοι δεν αντιδρούν, γιατί παρασέρνονται από την άγνοιά τους και την κουτοπόνηρη λογική, την οποία εδώ και δεκαετίες τού καλλιεργούν τα κόμματα. Νομίζουν ότι έχουν συμφέρον από αυτήν την ανόσια "σχέση" με το κράτος …Το κράτος μπατίρη.
Οι Ευρωπαίοι, λοιπόν, αυτόν τον "ιδιώτη" δεν τον θέλουν στα πόδια τους και δεν τον θέλουν ειδικά με χρήματα στην "τσέπη" του. Γιατί; Γιατί μπορεί να μπει στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων και να τους χαλάσει τα σχέδια. Να τους τα κάνει ακριβά. Μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ως ιδιώτες, να ανεβάσουν τον "πήχη" των αξιών στις ιδιωτικοποιήσεις. Με 26 δις, που θα έπρεπε να πληρωθούν από το κράτος ως ομολογιούχοι, και με άλλα 10 δις, που τους χρωστάει ήδη σε αναγνωρισμένες οφειλές, θα μπορούσαν να καθίσουν στο πρώτο "τραπέζι" στον χορό των ιδιωτικοποιήσεων …Θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, την Αττική Οδό, τα εθνικά δίκτυα όλων των τύπων και όλων των ειδών …Ό,τι αποδίδει τεράστιο κέρδος έπ’ άπειρον, χωρίς καθόλου ρίσκο και υπό συνθήκες μονοπωλίου …Ό,τι, δηλαδή, θέλουν να δώσουν οι πονηροί Ευρωπαίοι σε ιδιώτες και θα συνέφερε την ελληνική κοινωνία να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.
Με την επιλεκτική χρεοκοπία όλα αυτά απλά δεν υφίστανται. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποστραγγιστούν από κάθε ρευστότητα. Θα γίνουν απόλυτα εξαρτώμενα από το προδοτικό κράτος. Φυσικό είναι αυτό. Όταν περιμένεις από κάποιον να σε "σώσει", δεν μπορείς να είσαι απαιτητικός απέναντί του. Όταν περιμένεις από τη χρηματοδότηση του κράτους να κάνεις τη δουλειά σου, δεν μπορείς να απαιτείς από αυτό τα "χρωστούμενα". Υπέρ πίστεως και πατρίδος θα πάνε αυτά τα χρωστούμενα. Θα περιμένεις τη "δόση" σου και δεν θα διαμαρτύρεσαι.
Κατάλαβε ο αναγνώστης τι λέμε; Με την επιλεκτική χρεοκοπία επιτύγχαναν όλους τους στόχους τους ταυτόχρονα. Είχαν καί την πίτα ολόκληρη καί τον σκύλο χορτάτο. Οι ίδιοι, ως δανειστές τοκογλύφοι, θα πληρώνονταν από το ελληνικό κράτος, αλλά όχι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Ο λαός θα έμπαινε υπό την "ομηρία" τους, μην έχοντας από αλλού να εισπράξει συντάξεις και ταυτόχρονα τα ταμεία δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να μπουν στις ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά απειλούνταν, αν σήμερα πληρώνονταν μαζί με τους τοκογλύφους και τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Γι' αυτόν τον λόγο έδωσαν την "παράσταση" της κρίσης του ελληνικού χρέους. Τα ασφαλιστικά μας ταμεία ήταν ο στόχος τους.
Αν τα ασφαλιστικά μας ταμεία πληρώνονταν με τα καινούργια κρατικά δάνεια για τα ομόλογά τους, θα είχαν μια μεγάλη ρευστότητα, η οποία θα ανακούφιζε τον λαό. Θα τον καθησύχαζε για το μέλλον του, εφόσον δεν θα είχε ανάγκη το κράτος για τις συντάξεις του. Θα του έδινε αυτοπεποίθηση. Θα έδινε όμως και στα ταμεία έναν υποχρεωτικό προσανατολισμό "επενδύσεων". Τι θα τα έκαναν αυτά τα χρήματα; Σε μια αγορά ακινήτων, η οποία "βουλιάζει" και είναι απολύτως "στεγνή", δεν είναι δυνατόν τα διαθέσιμα των ταμείων να επενδυθούν πάνω της. Με ένα κράτος στα όρια της χρεοκοπίας, δεν είναι δυνατόν να αγοράζεις τα ομόλογά του, τα οποία δεν αγοράζει κανένας άλλος. Αναγκαστικά τα ασφαλιστικά ταμεία θ' αναζητούσαν πιο δυναμικές και πιο αποδοτικές επενδύσεις και αργά η γρήγορα θα "στρέφονταν" προς τις αποκρατικοποιήσεις …Εκεί ακριβώς όπου δεν συνέφερε τη συμμορία των κτηνών της Ε.Ε..
Όμως, εδώ αποκαλύπτεται και ο πραγματικά υπεύθυνος γι' αυτήν την αθλιότητα. Υπεύθυνοι δεν είναι μόνον αυτοί, οι οποίοι κάνουν τα εγκλήματα, αλλά κι αυτοί που τους επιτρέπουν να τα κάνουν, ενώ μπορούν να τα αποτρέψουν. Ποιοι είναι αυτοί; Οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι …Τα πραγματικά θύματα αυτών των μεθοδεύσεων. Η Ευρώπη βρίσκει προδότες και τα μεθοδεύει. Το κράτος βρίσκει αφελείς και εγκληματεί. Το κομματικό κράτος βάζει κομματόσκυλα να διοικούν τα ταμεία και κάνει ό,τι θέλει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κομματάρχες. Οι ίδιοι άνθρωποι, που υπέγραψαν ένα Μνημόνιο, το οποίο επιβάλει να μην μπει ούτε ένα ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στην ελληνική οικονομία, είναι οι ίδιοι που σήμερα δέχονται την επιλεκτική χρεοκοπία αποκλειστικά εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και κανενός άλλου. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι κάνει το κράτος των προδοτών. Το θέμα είναι τι κάνουν τα θύματα αυτής της κατάστασης.
Εδώ λοιπόν τίθεται το εξής απλό ερώτημα. Σήμερα λεηλατούνται τα ταμεία. Δεν πρέπει να ξεσηκωθούν άμεσα αυτοί οι οποίοι θίγονται και είναι οι ασφαλισμένοι; Σήμερα τούς "τρώνε" τις εισφορές μιας ζωής. Τούς στερούν τον μοναδικό πόρο για επιβίωση, που έχουν οι απόμαχοι της ζωής. Τόνους χρήματα τούς αφαιρούν οι διάφορες Μέρκελ και οι τοκογλύφοι που βρίσκονται πίσω τους. Δεν πρέπει να κάνουν κάτι; Άποψή μας είναι ότι πρέπει ν' αναλάβουν δράση σήμερα κιόλας ως "μέτοχοι" των ασφαλιστικών τους ταμείων και όχι ως πολίτες …Σήμερα …την επομένη της προδοσίας …Πριν προλάβουν και "σφραγίσουν" τα εγκλήματά τους οι προδότες. Να αναλάβουν δράση εναντίον των διοικήσεων των ταμείων, οι οποίες τους πρόδωσαν ως "μετόχους". Όχι εναντίον του κράτους και των αξιωματούχων του, οι οποίοι περιβάλλονται από πλήθος ασυλιών …Να κινηθούν εναντίον των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων.
Άποψή μας είναι ότι πρέπει οι ασφαλισμένοι να κινηθούν νομικά εναντίον των διοικήσεων των ταμείων, που δέχθηκαν να είναι θύματα του Selective Default εις βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων …Των κομματικών διοικήσεων, που, προκειμένου να προστατεύσουν θέσεις και μισθούς, "πρόδωσαν" τους ασφαλισμένους, για να εξυπηρετήσουν τον κομματάρχη, ο οποίος απλά τυγχάνει να είναι και Πρωθυπουργός.
Πρέπει αυτήν τη στιγμή να μαζευτούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έξω από το ΙΚΑ και να απαιτήσουν από τη διοίκηση να απαιτήσει με τη σειρά της την πληρωμή των ομολόγων. Να απειλήσει ως "Ιδιώτης" ότι θα χτυπήσει τον "συναγερμό" της αγοράς και θα ενεργοποιήσει τα CDS. Πρέπει να μαζευτούν χιλιάδες ασφαλισμένοι και να απαιτήσουν από τη διοίκηση να μην υπογράψει την "ανταλλαγή" των παλαιών ομολόγων με νέα. Χρήματα έβαλαν οι ασφαλισμένοι στο ταμείο τους και με χρήματά το θέλουν, για να έχουν εξασφαλισμένη τη σύνταξή τους.
Με ποιο δικαίωμα ένας τυχάρπαστος Ροβέρτος Σπυρόπουλος επιτρέπει σε έναν οφειλέτη του Ταμείου που διοικεί να κάνει επιλεκτική στάση πληρωμών εναντίον του; Υπάρχει θέμα απιστίας σ' αυτήν την περίπτωση; Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό το έγκλημα το έκανε τζάμπα ή αν τα πήρε με τον οποιονδήποτε τρόπο; 26 δις ευρώ είναι αυτά. Όταν έχεις την εξουσία να μην τα κάνεις απαιτητά, όλο και κάποιο "χαρτζιλίκι" μπορείς να διεκδικήσεις. Με ποια εξουσιοδότηση λοιπόν κάνει μια τέτοια εγκληματική επιλογή, η οποία μπορεί να οδηγήσει το ίδιο το Ταμείο σε αδυναμία καταβολής συντάξεων;
Από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δεν έπαψε να πληρώνει τους ξένους τοκογλύφους, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρέπει να δεχθούν την επιλεκτική εις βάρος τους παύση πληρωμών. Αν θέλει το ελληνικό κράτος να μοιράζει "χαρτάκια", να τα μοιράζει όχι μόνον στα ταμεία των Ελλήνων, αλλά και στους τοκογλύφους. Πρέπει η διοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων να κάνει το καθήκον της και αυτό είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και όχι των πολιτικών που τη διόρισαν και προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, συνεργάζονται με ξένους ιμπεριαλιστές.
Αν δεν πληρωθεί το ΙΚΑ με πραγματικά χρήματα από το ελληνικό κράτος, όπως όλοι οι υπόλοιποι ομολογιούχοι, τότε να προχωρήσει σε καταγγελία του ελληνικού κράτους και να ενεργοποιήσει τα CDS. Έτσι κι αλλιώς εμάς δεν μας αφορούν αυτά τα CDS. Άλλοι θα τα πληρώσουν. Απλά θα το κάνουν εξαιτίας μας, όπως πληρώνουν τα στοιχήματα των αλόγων, αλλά δεν ευθύνονται τα άλογα γι' αυτά. Αυτή η διοίκηση πρέπει να μπει στο στόχαστρο των ασφαλισμένων. Αν δεν κάνει η διοίκηση το καθήκον της να τη "σαπίσουν" στις μηνύσεις. Εκατομμύρια μηνύσεις από τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα χάσουν τις συντάξεις τους, για να παραμείνει ο βλάκας ως Πρωθυπουργός.
Από εκεί και πέρα να απαιτήσουν από αυτήν τη διοίκηση, η οποία θα πληρωθεί, να επενδύσει και σωστά αυτά τα οποία θα πληρωθεί …Να πάρει ως "ιδιώτης" μέρος στην ιδιωτικοποίηση" που μεθοδεύεται. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει "λεία", η οποία θα εξασφαλίσει την έπ’ άπειρον βιωσιμότητα των ταμείων και αυτά να μην συμμετέχουν. Δεν είναι δυνατόν "ιδιώτες" με αυτήν την τεράστια ρευστότητα —σε έναν κόσμο, ο οποίος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από νομισματική κρίση— να μην συμμετέχουν σε αγορές κεφαλαίου.
Πρέπει επιτέλους ο λαός να "ξυπνήσει" πριν να είναι πολύ αργά …Να "ξυπνήσει" τώρα που έχει δυνάμεις και δυνατότητες ν' αντιδράσει και όχι όταν θα τον έχουν "ξεδοντιάσει" τελείως. Μιλάμε καθαρά για προδοσία. Η ειρωνεία είναι ότι σήμερα γίνεται αυτό, το οποίο ισχυριζόμασταν ότι μπορεί να γίνει ως λύση. Σε άλλο κείμενό μας λέγαμε ότι η λύση όλων των προβλημάτων της πατρίδας μας και του λαού μας θα γινόταν με Selective Default. Επιλεκτική χρεοκοπία εις βάρος των τοκογλύφων και υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Τώρα τα κτήνη μεθοδεύουν αυτήν τη χρεοκοπία με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Υπέρ των τοκογλύφων και εις βάρος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Αυτά ήταν τα "κατορθώματα" του Γιωργάκη και του χοντρού στην Ευρώπη. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά, τα οποία είδαμε να προηγούνται της εγκληματικής νέας συμφωνίας, ήταν ένα "θέατρο" …Μια παράσταση τρόμου. Η δήθεν αναποφασιστικότητα της Γερμανίας και ο κίνδυνος για το Ευρώ …Παράσταση τρόμου είναι όλα αυτά. Κανένα Ευρώ δεν κινδυνεύει από τις "Αγορές". Οι "Αγορές" είναι οι ιδιοκτήτες του Ευρώ. Οι "Αγορές" είναι οι ομοεθνείς, φίλοι και συνεργάτες του Τρισέ. Οι "Αγορές" είναι τα αφεντικά και οι εργοδότες της Μέρκελ.
Αυτές οι "Αγορές" απλά είναι αποφασισμένες να λεηλατήσουν τα κράτη. Παίζουν με το Ευρώ, για ν' αρπάξουν το κεφάλαιο των ευρωπαϊκών λαών. Βάζουν τους υπαλλήλους τους να τρομοκρατούν τους λαούς, για να μην αντιδρούν. Δεν το κάνουν για τα χρήματα …Δεν θέλουν χρήματα. Τα χρήματα είναι τα δικά τους "καθρεφτάκια" …Δεν τα έχουν ανάγκη …Τα τυπώνουν όποτε θέλουν με τον τόνο …Κεφάλαιο θέλουν …Τις πατρίδες των λαών θέλουν.
Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος μακριά, για να καταλάβει την πολυτιμότητα αυτού του κεφαλαίου σ' ό,τι αφορά την οικονομική του αξία, αλλά και τη στρατηγική του αξία. Το μόνο θετικό, το οποίο προέκυψε από το πρόσφατο τραγικό συμβάν στην Κύπρο, ήταν η ανάλυση της αξίας του εργοστασίου που καταστράφηκε. Εκεί μάθαμε ότι ένα απλό και σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κοστίζει πάνω από 1,5 δις ευρώ …Μόνον το εργοστάσιο …Ένα εργοστάσιο, όπως τα πολλά που διαθέτει η ΔΕΗ στην ελληνική επικράτεια …Ένα εργοστάσιο μόνο του, το οποίο πρέπει να το "ταΐζεις" καύσιμα για να παράγει ηλεκτρισμό και δεν "κάθεται" πάνω σε υπερπολύτιμα ορυχεία ή σπάνια φράγματα, για να "βόσκει" μόνο του τζάμπα …Ένα εργοστάσιο μόνο του, χωρίς το δίκτυό του …Χωρίς τα χιλιάδες των χιλιομέτρων καλώδια και τους πυλώνες ανά την επικράτεια …Χωρίς τους δεκάδες υποσταθμούς των μετασχηματιστών …Χωρίς τα χιλιάδες υπόγεια δίκτυα σε κάθε περιοχή …Χωρίς τα εκατομμύρια των μετρητών κατανάλωσης, που φτάνουν στα εκατομμύρια των πελατών του …1,5 δις …ένα απλό εργοστάσιο.
Μετά την αποτίμηση της ζημιάς στην Κύπρο, πόσο αποτιμάται αυτό, το οποίο λειτουργεί επιτυχώς στην Ελλάδα; Πόσο λοιπόν αποτιμάται η ΔΕΗ; …Το κτήνος, το οποίο διαθέτει τα πάντα στον υπέρτατο βαθμό; …Το κτήνος, το οποίο έχει ένα πελατολόγιο εκατομμυρίων νοικοκυριών, επιχειρήσεων, ΟΤΑ, κρατικών υπηρεσιών κλπ.; …Πόσο αποτιμάται ένα κτήνος, με πλήρως ολοκληρωμένο το πρόγραμμα επενδύσεων στον τομέα του εκσυγχρονισμού και του οποίου ετήσιες εισπράξεις ανέρχονται σε αρκετά δις ευρώ; Πώς είναι δυνατόν να αποτιμάται αυτό το κτήνος με βάση την τεχνητά υποβαθμισμένη χρηματιστηριακή του αξία; Πώς είναι δυνατόν να θέλουν να πουλήσουν το 17% αυτού του κτήνους για κάτι περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ; …Για κάτι περισσότερο από τη μία από τις πέντε μονάδες του κυπριακού εργοστασίου που καταστράφηκε;
Κατάλαβε ο αναγνώστης πού έχουμε "μπλέξει"; …Με ποια συμμορία έχουμε γίνει συνέταιροι; …Σε τι κλουβί με αιμοβόρα και αδίστακτα θηρία έχουμε "μπει" οικειοθελώς; Αυτοί είναι οι "οραματιστές" της Ενωμένης Ευρώπης. Τέτοιους "οραματιστές" είχαμε να δούμε από την εποχή του Αττίλα των Ούννων και του Χίτλερ …Δηλαδή από τους προγόνους των σύγχρονων "οραματιστών". Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι. Έχουμε απέναντί μας μια συμμορία κτηνών …Μια συμμορία, η οποία δεν θα μας αφήσει τίποτε στα χέρια, αν δεν αντιδράσουμε.
Είμαστε 10 εκατομμύρια άνθρωποι και δεν θα ανεχθούν να διατηρούμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο στα χέρια μας …Είμαστε το ένα τρίτο του Τόκιο ή το μισό Μέξικο Σίτυ ή μια Κωνσταντινούπολη ολόκληρη. Δεν ανέχονται αυτοί οι "οραματιστές" ένα τέτοιο πληθυσμιακό σύνολο να έχει υπό την ιδιοκτησία του ένα "φιλέτο" του Πλανήτη …Ίσως το κορυφαίο "ακίνητο" αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Προφανώς είναι γι' αυτούς πολύ μεγάλη αυτή η περιουσία για να την κρατήσει μόνος του ο ελληνισμός. Πολύ μεγάλη, αν σκεφτεί κάποιος ότι μπορούν να "χωρέσουν" ολόκληρο τον ελληνισμό στα όρια μας πόλης …Στα όρια ενός "Μανχάταν".
Αυτό και επιχειρούν να κάνουν τώρα. Μας "μέτρησαν" λοιπόν και θέλουν να μας βάλουν στα όρια μιας μεγαλούπολης …όπως αυτές που σχεδιάζουν σε όλον τον Πλανήτη για τους φτωχούς …Θα μας βάλουν όλους μέσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη …και τέλος. Όλα τα υπόλοιπα δικά τους …Δικές τους επιχειρήσεις με φτωχούς Έλληνες σερβιτόρους και χαμάληδες …Νησιά, δάση, αιγιαλοί, ορυχεία, μεταλλεία, πετρελαϊκά κοιτάσματα, δίκτυα υποδομών. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Γι' αυτόν τον λόγο λέμε ότι πήραν ήδη τα "μέτρα" μας.
Μέσα στα πλαίσια αυτών των "μέτρων" ήταν και η εγκληματική πολιτική, την οποία μας υποχρέωσαν να ακολουθήσουμε στον τομέα της λαθρομετανάστευσης. Θα μας βάλουν να συγκατοικούμε με πεινασμένους, άρρωστους και απειλητικούς λαθρομετανάστες, για να είμαστε "ήσυχοι" …Να παραμένουμε φοβισμένοι στις "τρύπες" μας και να μην αντιδρούμε …Να τους χρωστάμε και τα στεγαστικά δάνεια αυτών των "τρυπών" και να μας απειλούν ότι θα μας πετάξουν στους δρόμους …Στους δρόμους του αγώνα της επιβίωσης απέναντι στους "ασυναγώνιστους" λαθρομετανάστες.
Αυτά είναι τα σχέδιά τους για τον ελληνισμό. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι αυτός, ο οποίος δεν διδάσκεται από την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι πήραν τον παγκόσμιο αυτοκρατορικό ελληνισμό και μέσω της Μικρασιατικής Καταστροφής τον περιόρισαν εντός ενός μικρού εθνικού κράτους, είναι οι ίδιοι που σήμερα θα τον περιορίσουν ακόμα πιο πολύ. Στη θέση της Μικρασιατικής Καταστροφής ας βάλει κάποιος τη σημερινή οικονομική καταστροφή και θα καταλάβει ότι θα περιοριστούμε ακόμα πιο πολύ. Από το ελληνικό κράτος θα περιοριστούμε στην ελληνική πόλη …και αυτή όχι ολόκληρη δική μας, για να μην ενοχλούμε τα αφεντικά …Απλά πράγματα. Κάποτε 1,5 εκατομμύριο κατοικούσαν μία ολόκληρη Ελλάδα. Σήμερα 1,5 εκατομμύριο είναι ένα προάστιο μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.
Αν γνωρίζει ο αναγνώστης τα σχέδιά τους, μπορεί να καταλάβει και τους φόβους τους. Αυτό λοιπόν, το οποίο φοβούνται στην πραγματικότητα, δεν είναι μήπως η κρίση χρέους της Ελλάδας επεκταθεί και στις άλλες χώρες της "περιφέρειας". Αυτό, το οποίο φοβούνται, είναι μήπως η Ελλάδα αποκτήσει κρίση συνείδησης και αυτή επεκταθεί στην "περιφέρεια" …Φοβούνται μήπως η Ελλάδα αντιδράσει και η αντίδραση της Ελλάδας επεκταθεί και στις άλλες χώρες της "περιφέρειας" …Φοβούνται μήπως η Ελλάδα σηκωθεί από το χειρουργικό "τραπέζι" τους και αυτό παρασύρει και τους άλλους …Μήπως η Ελλάδα εγκαταλείψει όχι απλά την Ευρωζώνη, αλλά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και το παράδειγμά της το ακολουθήσουν όλα τα θύματα των Ούννων …Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Αυτός είναι ο φόβος τους …Ο φόβος μήπως το "σφάγιο", πάνω στην προσπάθειά του να σωθεί, γκρεμίσει το "κλουβί" …Το ευρωπαϊκό "σφαγείο", που παριστάνει το "σπίτι" των λαών. Επειδή νιώθουν ότι έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο "πίεσης", αντιλαμβάνονται την πιθανότητα της αντίδρασης. Σήμερα πλησιάζουν στον στόχο της κατακρεούργησης των εθνικών κρατών του Νότου και φοβούνται …Φοβούνται μήπως το "αναισθητικό" της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν φτάνει, για να καθηλώνονται οι λαοί κάτω από τα "νυστέρια" τους …Φοβούνται τους μεσογειακούς λαούς …Φοβούνται μήπως ο ένας παρασύρει τον άλλο και τους αφήσουν στη μέση της λάσπης του Ρήνου …Φοβούνται μήπως διαλύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και βρεθεί ξαφνικά η Γερμανία με μια τεράστια "μηχανή" χωρίς καθόλου "σασί" και "ρόδες". Αυτό ακριβώς είναι ο φόβος τους …Μήπως ο σχεδιασμός, ο οποίος εμφανίζει τη Γερμανία σαν πανίσχυρη "ατμομηχανή", βρεθεί χωρίς "βαγόνια" και "σκάσει" από την ίδια της τη "λειτουργία".
Ο φόβος τους αυτός δεν είναι κρυφός …Φαίνεται …από όσους έχουν γνώσεις να ερμηνεύουν τα πράγματα. Για να "κάψουν" στο επίπεδο των εντυπώσεων αυτήν την επιλογή, έβαλαν τον ίδιο τον προδότη της Μεσογείου να κάνει μια έρευνα, πριν ξεκινήσει η "σφαγιαστική" σύνοδος. Έβαλαν τον προδότη Γιωργάκη ν' αναζητά Νοτιοευρωπαίους "συνοδοιπόρους", για να συνθέσουν δήθεν κοινό "μέτωπο" εναντίον των Βορειοευρωπαίων. Γιατί; Για να τους ανακαλύψει —αν τυχόν υπάρχουν— και να τους "καρφώσει" στα αφεντικά. Με αυτόν τον τρόπο διέγνωσαν και τις προθέσεις των υπολοίπων. Από τη στιγμή που δεν είδαν αντιδράσεις συμπαράστασης από την Ιταλία ή την Ισπανία, πέρασαν στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού τους …Έβαλαν την Ελλάδα στο "χειρουργείο" χωρίς "αναισθητικό".
Ακριβώς, επειδή μπορεί ανά πάσα στιγμή αυτό το θύμα ν' αντιδράσει, έχουν φροντίσει να λάβουν προκαταβολικά τα μέτρα τους. Αυτός ο φόβος της αντίδρασης είναι που τους απασχολεί και γι' αυτόν τον λόγο έχουν στήσει ένα σκηνικό τρόμου γύρω από την Ελλάδα. Προκειμένου να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό, θέλουν να τον αποκόψουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλουν να τον τρομάξουν με τον περίγυρό του και ταυτόχρονα να τον αποκόψουν από τους φυσικούς του συμμάχους.
Γι' αυτόν τον λόγο έβαλαν τον Ερντογάν, παραμονές της δήθεν σημαντικής συνέλευσης, να προκαλέσει τους Έλληνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Γι' αυτόν τον λόγο έβαλαν την Ελλάδα να εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Με συνοπτικές διαδικασίες διατάραξαν σχέσεις αιώνων. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πήγε στη Γάζα και αποδοκιμάστηκε από τους Άραβες …Όλα αυτά είναι "κατασκευασμένα".
Οι Έλληνες και η Ελλάδα πρέπει να αισθάνονται μόνοι και τρομοκρατημένοι, ώστε, εξαιτίας του φόβου τους, να παραμένουν προσκολλημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση …ακόμα κι όταν αυτή τούς "ακρωτηριάζει" …Να μην αρνηθούν τη λεηλασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να απολαύσουν την προστασία της από τους Τούρκους, τους Άραβες κλπ.. …Να μην αρνηθούν να παραδώσουν τα πάντα στους μοναδικούς τους "φίλους", εφόσον και ο αραβικός κόσμος τούς γυρνάει πλέον την "πλάτη".
Η Ελλάδα πρέπει να αισθάνεται μόνη, για να μην αντιστέκεται στον "ακρωτηριασμό" της …Στον "ακρωτηριασμό", ο οποίος γίνεται οργανωμένα από τη "συμμορία". Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία λεηλατεί και η Ολλανδία μαζί με τη Φιλανδία ζητούν εγγυήσεις …Η Ολλανδία, η οποία είχε συνεργαστεί με τους Ναζί εις βάρος της Δημοκρατίας και της Ευρώπης και σήμερα μαζί πάλι —με τους ίδιους Ναζί— παριστάνει τη γνήσια εκπρόσωπο της Ευρώπης και της Δημοκρατίας …Η Φιλανδία, η οποία με ανθρώπους σαν τον Ρεν αποδεικνύει καθημερινά ότι κάτω από το ολόλευκο χιόνι υπάρχει κατάμαυρη λάσπη …Αυτοί απειλούν την Ελλάδα …Αυτοί, οι οποίοι εξαιτίας της Ελλάδας στέκονται στα δύο τους πόδια και λογίζονται σαν άνθρωποι …Εξαιτίας της παγκόσμιας δωρεάς της Ελλάδας …Δυστυχώς.
Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι έρμαιο αυτής της αιμοβόρας συμμορίας, γιατί έχουν προδοθεί από τους πολιτικούς τους ηγέτες …Όλους τους πολιτικούς τους ηγέτες. "Παράσταση" δίνουν αυτοί, οι οποίοι δήθεν "αντιστέκονται" στη Βουλή. Όλοι "αντιστέκονται" μέχρι εκεί που δεν απειλούν τα συμφέροντα των "υαινών" της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Πού είναι αυτοί οι "αντιστασιακοί" τώρα, που ξεκινάει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Πού είναι να καταγγείλουν το εξόφθαλμα αντισυνταγματικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ έβαλαν τους ανθρώπους τους σε αυτό το Ταμείο, για να μην χάσουν το μερίδιό τους από τη μοιρασιά. Τα κόμματα της Αριστεράς βλέπουν τι συμβαίνει, αλλά κάνουν την "πάπια". Κανένας από αυτούς δεν κατήγγειλε ή δεν απείλησε με καταγγελία αυτό το νομικό "έκτρωμα". Πώς θα τα καταγγείλει; …Πολλά τα λεφτά Αλέκα. Την ίδια μέρα, που το κράτος έκανε επιλεκτική χρεοκοπία εναντίον εκατομμυρίων ασφαλισμένων, ανακοίνωνε ταυτόχρονα τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων …Όπως αναμενόταν εκεί …"λεφτά υπάρχουν".
Μόνον για τα κόμματα, τα οποία χρεοκόπησαν και στη συνέχεια πρόδωσαν και ξεπούλησαν τη χώρα, δεν υπάρχει Μνημόνιο. Όχι απλά δεν έγινε καμία περικοπή στα έσοδα των πολιτικών συμμοριών, αλλά αντίθετα έγινε και αύξηση. Από τα 37 εκατομμύρια τον χρόνο, που πήραν πέρσι, φέτος θα πάρουν 54. Η Τρόικα, η οποία μαζεύει τα "φραγκοδίφραγκα" από τους συνταξιούχους, που είναι; Γιατί ανέχεται αυτήν τη σπατάλη και δεν διαμαρτύρεται;
Πού είναι ο Αντωνάκης ο "αντιστασιακός" με την άλλη "συνταγή"; …5 εκατομμύρια θα πάρει για το "μαγαζί" του γι' αυτό το τρίμηνο. Πού είναι το ΚΚΕ, το οποίο "πονάει" για τους εργαζόμενους, αλλά δεν καταγγέλλει ούτε την επιλεκτική χρεοκοπία των ταμείων τους —ως εργαζομένων— αλλά ούτε το παράνομο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων —ως Ελλήνων—; Πώς να τα καταγγείλει όλα αυτά; …1,5 εκατομμύρια θα πάρει η πάπισσα του Περισσού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα …Τόσα "στόματα" έχει να θρέψει …Έχει να δώσει "διαδηλωτικούς" μισθούς στους επαγγελματίες οπαδούς της …1 εκατομμύριο θα πάρει ο "αντιστασιακός" Τσίπρας. Το ίδιο και λίγο μεγαλύτερο ποσό θα πάρει και ο γαλατάς με τους μπουμπούκους του. Μέχρι και οι οικολόγοι πράσινοι θα τσιμπήσουν μισό εκατομμύριο, για να πορεύονται αυτό το τρίμηνο. Ποιος θα διαμαρτυρηθεί στη "σφαγή" τού ελληνικού λαού; Ποιος θα αντισταθεί στην προδοσία; Η Ντόρα; …Η κόρη του Εφιάλτη, που μας οδήγησε στο "σφαγείο";
Ποιος θα μας προστατεύσει από αυτούς τους προδότες; …Η καθ’ ύλη αρμόδια εξουσία; …Η Δικαιοσύνη; …Η Δικαιοσύνη, που, εν μέσω επιτήρησης και υπό τις "ευχές" της Τρόικας, έχει πάρει πάνω από 1 δις ευρώ, για να διατηρήσει τα "προνόμιά" της; Ευνόητο είναι ότι και η Δικαιοσύνη έχει πάρει τις αποφάσεις της και έχει κάνει τις επιλογές της …Η Δικαιοσύνη, η οποία δεν "είδε" επίσης την αντισυνταγματικότητα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων …Η Δικαιοσύνη, η οποία τις ημέρες εκείνες, που θα ψηφιζόταν από τη Βουλή αυτό το "έκτρωμα" —και ο λαός ήταν στους δρόμους πνιγμένος από τα χημικά— "αποφάσισε" ν' αποκαλύψει τα σκάνδαλα του ποδοσφαίρου …Η Δικαιοσύνη, η οποία, την ημέρα που καταστρέφονταν τα ασφαλιστικά ταμεία από τους προδότες των νεοναζί της Ευρώπης, αποφάσιζε να "αθωώσει" τον Ζαγοριανό …Τον δικαστή αυτόν, που εξαιτίας του μας "ξέφυγε" η άκρη του "νήματος" της υπόθεσης της Siemens. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί "λογαριασμοί" ξεπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες …Κατά σύμπτωση όλοι οι "λογαριασμοί" πληρώθηκαν εις βάρος του ελληνικού λαού.
ΕΛΛΗΝΕΣ… ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ.

Θέλουν να κάνουν Δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο;
…Ας κάνουν με το ερώτημα της παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

…Στην παραμονή μας στο "σφαγείο".


Εμείς ένα έχουμε να πούμε σε όλα αυτά τα ντόπια και ξένα κτήνη. Όλα τέλεια τα κάνουν, αλλά τελικά θα γκρεμιστούν τα σχέδια τους σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Θα κερδίσουν όλες τις μάχες, αλλά θα χάσουν τελικά τον πόλεμο. Γιατί; Γιατί έτσι είναι "γραμμένο". Γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας είναι προδιαγεγραμμένο. Γιατί η ελεύθερη πορεία της φτάνει στο τέλος της. Γιατί άλλοι καθορίζουν αυτό το μέλλον και όχι τα σκουπίδια εκείνα, που κατά καιρούς φέρονται σαν ηγέτες της. Είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουμε μάρτυρες αυτού, του οποίου γνωρίζουμε ως "τέλος του κόσμου" και το οποίο στην πραγματικότητα είναι η έναρξη μιας νέας περιόδου στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο κόσμος θα μπει στην Εποχή του Υδροχόου, είτε το θέλουν τα κτήνη είτε όχι. Όμως, αυτή η Εποχή είναι καθαρά ελληνική. Την Ελλάδα, όσο κι αν θεωρούν ότι τη νίκησαν, στο τέλος θα υποστούν οι ίδιοι την ήττα. Όσο κι αν θεωρούν ότι την ταπείνωσαν, θα τη δουν στον θρίαμβό της. Γιατί; Γιατί πρόλαβε και δημιούργησε τη γνώση της νίκης. Γιατί δεν πρόλαβαν να τη σταματήσουν όταν μπορούσαν και όταν είχε νόημα να τη σταματήσουν …Τώρα πλέον είναι αργά.
Η ιδεολογία του Υδροχόου είναι ελληνική ιδεολογία. Η ιδεολογία, η οποία θα επικρατήσει στους επόμενους αιώνες, θα είναι ελληνική ιδεολογία. Τα παιδιά αυτής της ιδεολογίας θα ανακαλύψουν όλους τους "συμμορίτες" και θα τους τιμωρήσουν όπως τους αξίζει. Δεν θα μπορούν να επιβιώσουν, γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει ρόλος για τις δικές τους ιδιότητες. Είναι τοκογλύφοι σε μια κοινωνία όπου η τοκογλυφία δεν θα είναι ανεκτή. Είναι ιδιοκτήτες υποδομών σε μια κοινωνία όπου οι υποδομές θα αποτελούν κοινωνικά αγαθά υπό την ιδιωτικοοικονομική διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων.
…Είναι κτήνη σε μια κοινωνία ανθρώπων
…Θέμα χρόνου είναι να το πληρώσουν.