Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Μαΐ 2015

P-3 ORION HELLENIC AIRFORCE NAVY (1)

Μετά από την καθήλωση των P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού, το 2009, το Αιγαίο έμεινε αφύλακτο μετά από 40 χρόνια από αεροσκάφος παρακολούθησης, αλλά δεν ενοχλήθηκε κανείς από τους κύριους που τώρα διαρρυγνύουν τα ιμάτια τους. 
Ουτε ο Θεμος ενοχλήθηκε τότε, ούτε ο ΠΟΤΑΜΗΣ , που είναι γνωστός για τις φιλοσκοπιανές θέσεις του ή ακόμη πιο πρόσφατα στο enikos όταν υιοθετησε την θέση των κεμαλοναζι του Τουρκικού Προξενείου.
Και φυσικά, ούτε οι Τούρκοι "ενοχλήθηκαν", καθώς χωρίς τα P-3 να πετούν στο Αιγαίο, βρήκαν ευκαιρία να καλύψουν το κενό με τα μικρότερα δικά τους  .
Και φυσικό είναι, η απόφαση των επιτελείων να ξαναπετάξουν άμεσα τα Ελληνικά P-3 να ξυπνήσει απότομα, όσους ονειρεύονταν πάρτυ με μίζες για νέα αεροσκάφη που άρχισαν να βρίσκουν κάθε δικαιολογία να εμποδίσουν αυτή την Εθνικά υπεύθυνη απόφαση που βάζει ξανά στο παιχνίδι την Ελλάδα, στο Ελληνικό Αιγαίο, στον τομέα που καλύπτει το P-3
Φυσικά μαζί με αυτούς δυσαρεστήθηκαν οι εταιρίες που θέλουν να πουλήσουν καινουργια ωστε να δουλέψουν οι δικές τους γραμμές παραγωγής, πάρα να δουλέψουν τα υπόστεγα της ΕΑΒ και οι έλληνες μηχανικοί αεροσκαφών.

P-3 ORION HELLENIC AIRFORCE NAVY (5)

Πιο πολύ βεβαίως ενοχληθηκαν οι Τούρκοι, γιατί το P-3 με τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το Τουρκικό, είναι το μόνο που θα μπορεί να επιτηρεί την θαλάσσια περιοχή της επικείμενης Ελληνικης ΑΟΖ, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, μέχρι τα 250νμ την Λιβύη, την Αιγυπτο και την Κύπρο, πράγμα που ούτε ονειρεύονται οι Τούρκοι.

P-3 ORION HELLENIC AIRFORCE NAVY (4)

 • Το P-3 αγοράστηκε απο την Ελλάδα το 1994 για αντιμετωπιστούν οι μειωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες των υπέργηρων αεροσκαφών HU -16B Albatross που πετούσαν από το 1969 και που τελικά απεσύρθησαν.

 • Το P-3 είναι το καλύτερο παγκοσμίως, έχει κατασκευαστεί για ως κυνηγός των σοβιετικών πυρηνικών υποβρυχίων στους ωκεανούς και εκτελεί αυτήν την αποστολή για δεκαετίες, υπερκαλύπτει με το παραπάνω τις απαιτήσεις μιας κλειστής θάλασσας όπως είναι το Αιγαίο και το Ιόνιο
 • Για την ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι απαραίτητη η παρουσία τέτοιων Αεροσκαφών για την περιπολία και έτσι την άσκηση Εθνικής Κυριαρχίας. Μετά μάλιστα από την επίσκεψη του ΥΕΘΑ στην Αιγυπτο που συμφωνήθηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου τα P-3 είναι τα μόνα από τον ανταγωνισμό κι άμεσα παραδοτέα που μπορούν να περιπολούν στα 250νμ της ΑΟΖ
 • Ειναι μεγαλύτερο από όλο την ανταγωνισμό EADS CASA C-295,  CASA/IPTN CN-235 εκτός από το νέο και πανάκριβο Αμερικάνικο P-8 για το οποίο μάλιστα υπήρξαν επικρίσεις στις ΗΠΑ γιατι να αγοραστεί νέο αεροσκάφος "απλά για να αγοραστεί" , όταν το P-3 εκτελεί άψογα την αποστολή του
 • Τα γαλλικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που μας είχε προτείνει να "νοικιάσουμε" ο Ολάντ εκτός είναι επίσης υποδεέστερα, επίσης παλαιά κι θα χρειαζόμαστε επανεκπαίδευση, νέες μονάδες συντήρησης, αποθήκευσης κτλ.
 • Λόγω του μεγέθους του έχει καλύτερες επιδόσεις, σε οπλισμό, ταχύτητα, οικονομία, αυτονομία, ώρες περιπολίας, υψόμετρο.
 • Οι περισσότερες χώρες που το χρησιμοποιούν επέλεξαν επίσης τον εκσυγχρονισμό πχ Βραζίλια P-3AM, Πορτογαλία P-3P, Αυστραλία AP-3C-II
 • Ειναι άμεσα επιχειρησιακό καθώς υπάρχουν ήδη εκπαιδευμένα πληρώματα, βασικό επιχείρημα στην παρούσα συγκυρία, με τα Τουρκικα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ)  να εποφθαλμιούν τον έλεγχο του Αιγαίου και επίσης την έξαρση των μεταναστευτικών ρευμάτων, αλλά και για τους στρατιωτικούς σκοπούς για τους οποίους αποκτήθηκαν
 • Το 1/3 του ποσού για τον εκσυγχρονισμό θα πάει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την δομική αναβάθμιση ανακατασκευή, προσφέροντας κατασκευαστικό έργο και νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ΕΑΒ , που σε όποια άλλη περίπτωση αγοράς νέου αεροσκάφους θα γινοταν στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρίας.
 • Μετά τις εργασίες τα αεροσκάφη θα εξέλθουν δομικά άρτια και με δυνητική προοπτική να υπηρετήσουν μέχρι το 2040
Οσο για το κόστος που λένε για την αγορά νέου αεροσκάφους, μιλάνε μόνο για την τιμή άδειου αεροσκάφους, χωρίς τα νέα υπόστεγα, νέα μηχανήματα, νεο στοκ ανταλλακτικών, νεα εκπαίδευση προσωπικού, νέα εκπαίδευση πιλότων, νέα όπλα που μπορούν να πενταπλασιάσουν το κόστος!

P-3 ORION HELLENIC AIRFORCE NAVY (3)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το κράτος των Σκοπίων έχει πληθυσμό περίπου 2.100.000 ανθρώπων, τους οποίους διάφοροι αρχιτέκτονες του ψεύδους επιθυμούν να «βαφτίσουν» και να... αναδείξουν Μακεδόνες. Κι όμως, τουλάχιστον το 25% των πολιτών αυτού του ασταθούς κρατιδίου είναι Αλβανοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αποκαλούνται οτιδήποτε άλλο εκτός από Αλβανοί.

Οι ζηλωτές της αλβανικής μειονότητας συχνά προσπαθούν με ειρηνικά, αλλά και ένοπλα μέσα να... πείσουν τους Σκοπιανούς αξιωματούχους να τους παραχωρήσουν αυτονομία, το δικαίωμα να ενωθούν με τη «μητέρα πατρίδα» κ.ά. Ζητούν τα πάντα, χρησιμοποιούν όσα μέσα τούς είναι διαθέσιμα και πιστεύουν ακράδαντα ότι κάτι θα πετύχουν. Αλλωστε, το Κόσοβο αποτέλεσε προάγγελο συναφών εξελίξεων.

Οταν οι Αλβανοί, με τις ευλογίες της Δύσης, κατόρθωσαν να νικήσουν τον σερβικό στρατό, δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο αντιμετωπίζοντας, σε πολιτικά βολική συγκυρία, τις σχεδόν ανύπαρκτες Ενοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων;

Η ιδεολογία του «μακεδονισμού» και η διά της βίας ταύτιση των Σλάβων της περιοχής με τους αρχαίους προγόνους μας είναι το ζωτικότερο συστατικό, το οποίο συγκρατεί στη ζωή τούτο το παράξενο μόρφωμα.

Οπως ήδη γνωρίζουν όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με την Ιστορία, οι Σκοπιανοί δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία, τον Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει στα μακεδονικά βασίλεια, τα οποία άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας.

Παρ' όλα αυτά, μια μειοψηφία ελληνοφώνων στην πατρίδα μας συμφωνεί με τις μωρές, αβάσιμες και σκληρά ανθελληνικές θέσεις των Σκοπιανών, και... βιάζεται να τους παραχωρήσει το έθνος μας, το όνομα της Μακεδονίας και το δικαίωμα να καπηλεύονται την Ιστορία μας!

Αυτή η μειοψηφία δεν έχει λαϊκά ερείσματα, αλλά είναι κραταιά στους μηχανισμούς παραγωγής «ιδεολογίας» και προπαγάνδας. Οι «ψύχραιμοι» είναι διεσπαρμένοι σε όλα τα καίρια πόστα: από τα ΜΜΕ και τα κόμματα, μέχρι τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις και τις «ανεξάρτητες» ΜΚΟ.

Θέλουν να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, κάνοντας το χατίρι ενός υπό διάλυση κράτους, λες και δεν βλέπουν τι γίνεται στο Κουμάνοβο.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Θάνου Δόκου

Η κυρίαρχη αντίληψη στη δεκαετία του 1980 ήταν πως η αντίδραση, η αναξιοπιστία και η αστάθεια χαρακτήριζε την ελληνική εξωτερική πολιτική. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το μοντέλο ήταν πιο κοντά σε ρεαλιστική, αξιόπιστη και ορθολογική εξωτερική πολιτική- αν και σε διαφορετικούς βαθμούς, ανάλογα με την κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιρροή και στην επίδραση της βαθιάς διαδικασίας εξευρωπαϊσμού που έχει διαμορφώσει διάφορες πτυχές της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η εμβάθυνση της ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος στρατηγικός στόχος της Ελλάδας, παρά τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας.

Οι ανησυχίες για την οικονομική επιβίωση επισκίασαν την σημασία των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα, η ελληνική εξωτερική πολιτική κατ’ αρχήν μοιάζει πολύ πιο φιλόδοξη, με ένα επίπεδο φιλοδοξίας στο 4,5 στα 5. Αλλά η Αθήνα θα πρέπει επίσης να αναπροσαρμοστεί γρήγορα σε ένα μεταβαλλόμενο περιφερειακό περιβάλλον, στην οικονομία και στην παγκόσμια ασφάλεια.

Ακόμη και πριν από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα σταθερά κινούνταν χαμηλότερα της “θέσης” της στα περισσότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, επιτρέποντας στον εαυτό της να χάσει μέρος του περιφερειακού ρόλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αφήνοντας τον ενεργό της ρόλο εντός της ΕΕ να ατροφήσει. Μια εσωστρεφής και παθητική νοοτροπία οδήγησε σε λίγες πρωτοβουλίες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και σε περιορισμένη αξιοποίηση των ευκαιριών για πολυμερείς πρωτοβουλίες ή νέες τακτικές και στρατηγικές συμμαχίες.

Μια αξιολόγηση της επίδρασης της κρίσης στην ελληνική εξωτερική πολιτική, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εικόνα, το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας έχουν δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα, και ότι η επιρροή της Ελλάδας τόσο στην ΕΕ όσο και στην γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς ειρηνευτικές και άλλες επιχειρήσεις, έχει ήδη μειωθεί. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να προσφέρονται για χρήση στις ΝΑΤΟϊκές (και αμερικανικές) επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα οφέλη της ελληνικής συμμετοχής είναι μάλλον αναντίστοιχα τόσο για την χώρα όσο και για την συμμαχία.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει σημαντική για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης, για πέντε λόγους.

Κατ’ αρχάς, στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας αναφορικά με τις οικονομικές επενδύσεις και την πολιτική επιρροή. Η διαφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην πολιτική της Ελλάδας για την ισχυρή στήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αθήνα αντιτίθεται στην χρήση του ονόματος “Μακεδονία”, για να αποφευχθεί η μονοπώληση του ονόματος από οποιοδήποτε από τα τρία ενδιαφέρομε μέρη: την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία. Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν θα πρέπει να αναμένεται για αυτό το ζήτημα βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας εσωτερικών παραγόντων στην Αθήνα και, ιδιαίτερα, στα Σκόπια.

Η ελληνική θέση για το Κοσσυφοπέδιο, του οποίου η ανεξαρτησία δεν έχει αναγνωριστεί, θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Και η Αθήνα μπορεί να αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τους δεσμούς της με τους γείτονές της στην ΕΕ, Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και με την Σερβία και την Αλβανία.

Δεύτερον, η διαχείριση του ρεύματος των μεταναστών και των προσφύγων, του κινήματος των τζιχαντιστών μαχητών και η απειλή της ριζοσπαστικοποίησης παραμένουν ζητήματα με σημαντικές εξωτερικές και εσωτερικές διαστάσεις για την ΕΕ. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και δυσκολεύεται να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικά. Η Αθήνα χρειάζεται όλη την υποστήριξη που μπορεί να έχει από τους εταίρους στην ΕΕ.

Τρίτον, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω του ΤΑΡ, του προτεινόμενου αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας., καθώς και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στην ελληνική θαλάσσια ζώνη. Η συμμετοχή στον λεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Turskish Stream από την Ρωσία στην Τουρκία διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας δεν θα πρέπει να αποκλείεται, με την προϋπόθεση ότι το έργο θα είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Τέταρτον, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ευρωπαίων εταίρων της, η Ελλάδα εξετάζει τις διαθέσιμες ευκαιρίες για βελτίωση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με την Ρωσία και την Κίνα. Μια γρήγορη διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση είναι προτεραιότητα για την Αθήνα. Σε αυτό το ζήτημα, η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, φέρει μια απομακρυσμένη αλλά υπαρκτή ομοιότητα με την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, το 1974.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι επικριτική των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας μετά από τις ενέργειές της στην Ουκρανία και πιστεύει ότι η Ρωσία είναι ένας δύσκολος γείτονας για την Ευρώπη. Αλλά την ίδια στιγμή, η Αθήνα θεωρεί την Μόσχα ως ένα αναπόσπαστο στοιχείο της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ασφάλειας και θα υποστήριζε μια συνδυασμένη πολιτική αποτροπής και δέσμευσης. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μια συμπληρωματική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, με το να γίνει η φωνή της Ρωσίας στην Ευρώπη, όχι αντίστροφα.

Πέμπτον, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια γεωστρατηγική θέση σε μια δύσκολη γειτονιά και προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα η Σούδα, αναμφισβήτητα η πιο σημαντική -και αξιόπιστη- συμμαχική στρατιωτική εγκατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μια μάλλον προνομιακή σχέση -διαφόρων βαθμών- με το Ισραήλ (όπου η έμφαση θα δοθεί στην οικοδόμηση βαθύτερων στρατηγικών δεσμών, χωρίς να εγκαταλείπονται οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τους Παλαιστινίους), τον Αραβικό κόσμο και το Ιράν.

Η Αθήνα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο ενός συμπληρωματικού διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, εκτός του ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο περιφερειακό εταίρο για την Δύση και για την προώθηση προγραμμάτων περιφερειακής συνεργασίας. Ασφαλώς, αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ήταν πρόθυμη και ικανή να εφαρμόσει με επιτυχία μια πιο ενεργή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.

Πέρα από αυτά τα πέντε θέματα, οι ελληνό-τουρκικές σχέσεις θα παραμείνουν στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συνολικά, οι δύο χώρες είναι καλύτερη σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και των διαπροσωπικών επαφών. Καμία πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές παραχωρήσεις ώστε να ομαλοποιηθούν πλήρως οι διμερείς σχέσεις, και αυτό πιθανώς θα παραμείνει το ζήτημα για το άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα και στο πλαίσιο της φιλόδοξης αλλά μάλλον απρόβλεπτης εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.

Αναφορικά με την Κύπρο, η Αθήνα θα παραμείνει υποστηρικτική μιας διευθέτησης για την διαίρεση του Νησιού, αλλά θα αφήσει στην Λευκωσία την ουσία μιας συμφωνίας.

Οι φορείς χάραξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα λειτουργούν στο εγγύς μέλλον υπό την Δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κρίσης της χώρας. Η απειλή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είτε μετά από σχεδιασμό (Grexit) είτε μετά από αθέτηση πληρωμής (Graccident) επιβάλει σειρά περιορισμών και δεσμεύσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται να βρει τον δικό της χώρο στην κατανομή των περιφερειακών ρόλων και να πείσει τους εταίρους και τους συμμάχους για την δική της προστιθέμενη αξία στην διαχείριση των κοινών προκλήσεων ασφάλειας.

Κατ’ ανάγκη, η έννοια-κλειδί για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας στα επόμενα χρόνια, θα είναι η έξυπνη χρήση των πόρων της χώρας. Η καλύτερη επιλογή -δεδομένου ότι θα μπορούσε να έχει πολλαπλά αποτελέσματα στις ελληνικές προσπάθειες για συγκέντρωση διπλωματικού κεφαλαίου- θα ήταν να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της νέας ΕΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (όπου η Ελλάδα προάγει την προστασία των εναπομεινασών χριστιανικών κοινοτήτων), και στην διαμόρφωση υπερατλαντικών περιφερειακών πολιτικών. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Αθήνα δεν θα πρέπει να αγνοεί την ανάγκη για εθνικά κίνητρα και την περαιτέρω πολυμεροποίηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Παρά την υψηλή της φιλοδοξία, η ικανότητα της Ελλάδας να φέρει αποτελέσματα, θα περιορίζεται από τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και την θεσμική ικανότητα, καθώς και από την διπλωματική απειρία και την έλλειψη ιδεολογικής ομοιογένειας της νέας ελληνικής αριστερής και δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού. Το πόρισμα μένει να βγει για το εάν η Αθήνα μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ενδεχομένως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα πρόγραμμα διάσωσης τύπου "μετρητά για μεταρρυθμίσεις" να βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Wolfang Schaeuble.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως υπήρξε μικρή ή και καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πως μόνο ο καιρός είχε βελτιωθεί. "Συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου η Ελλάδα να συζητήσει με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει έκτοτε".

Σύμφωνα με τον Schaeuble, εξαρτάται από την Αθήνα εάν θέλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα πρόγραμμα προτού απελευθερωθεί η "παγωμένη" δόση του προγράμματος στήριξης.

"Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα, τότε να το κάνει", είπε ο Schauble. "Μπορεί να είναι και το σωστό μέτρο για να μπορέσουν να αποφασίσουν οι Έλληνες εάν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν αυτό που κρίνεται ως απαραίτητο ή αν θέλουν κάτι διαφορετικό".

Όπως είπε, η απόφαση όπως πάντα (αναφορικά με ένα Grexit), εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, «δεν πρόκειται να κάνω σπέκουλα με αυτό».

Γ. Βαρουφάκης: Συμφωνία με τους πιστωτές τις επόμενες ημέρες

Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Oικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακόμη εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι θα έχει μία καλή σύσκεψη με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση που θα αποτυπώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο προς την τελική συμφωνία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της, “όπως κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στην ευρωζώνη”

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, περί τις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), δηλαδή πριν την έναρξη της συνεδίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Moscovici: Η σημερινή συνεδρίαση δεν θα είναι καταληκτική, το ξέρουμε αυτό

Αυτή η συνάντηση πιθανότητα δεν θα είναι καταληκτική, δήλωσε ο Επίτροπος Pierre Moscivici προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Πρόσθεσε ακόμη πως αυτό είναι κάτι που ξέρουμε, «αλλά νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε γνώση της σημαντικής προόδου στη διαδικασία».

Η διαδικασία είναι σαφώς πιο αποδοτική από ό,τι συνήθιζε να είναι, πρόσθεσε ο Moscovici, συπογραμμίζοντας πως δεν είναι ιδανική αλλά έχει αποτέλεσμα. «Και είναι σημαντικό που έχει σημειωθεί πρόοδος και στην ουσία της συζήτησης. Αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία που χρειάζεται να σημειωθεί πρόοδος, και τα οποία είναι πολύ σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά.

Και σήμερα είναι ευκαιρία για τις ελληνικές αρχές να επαναβεβαιώσουν τους εταίρους τους, να δείξουν τη δέσμευση και την θέληση να βρεθεί μια συμφωνία και μπορώ ξανά να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε αυτή την θέληση και νομίζω πως σήμερα θα είναι ένα σημαντικό βήμα, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πριν από δύο εβδομάδες «είχαμε μια συνάντηση στην Ρίγα που δεν αποτέλεσε επιτυχία. Προφανώς, σήμερα νομίζω πως θα έχουμε νέο πνεύμα, θα γίνουν νέα βήματα και νομίζω πως θα μπορούσε να δοθεί μια θετική ένδειξη».

Σε ερώτηση για την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, ο Επίτροπος απάντησε πως «δεν είμαι μέλος της ΕΚΤ».

Τόνισε ακόμη ότι πιθανώς θα μπορούσε να δοθεί χώρος για ελιγμούς στις τεχνικές συζητήσεις. Αλλά την ίδια στιγμή «γνωρίζουμε πως τα εναπομείναντα κενά, τα οποία είναι επίσης σημαντικά, και πρέπει να καλύψουμε αυτά τα κενά εάν θέλουμε να βρεθεί μια συμφωνία στις επόμενες εβδομάδες».

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν "βλέπω" ακόμα κίνδυνο να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα

Δεν βλέπω ακόμη κίνδυνο η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Ο ίδιος σημείωσε πως η έγκριση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι δύσκολη, αναφερόμενος κυρίως στην έγκριση αυτού από τα εθνικά κοινοβούλια.

Τέλος, ανέφερε πως ο ανασχηματισμός της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης καθυστερεί τις συζητήσεις.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το «τέλος» των Windows ανακοίνωσε πρόσφατα η Microsoft, με τα Windows 10 να αποτελούν την «τελευταία έκδοση» του κυρίαρχου λειτουργικού συστήματος της εταιρείας, μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Τζέρι Νίξον, υψηλόβαθμου στελέχους της Microsoft.

Τις δηλώσεις αυτές του Νίξον επιβεβαίωσε αργότερα η εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι στο μέλλον θα γίνονται διαθέσιμες αναβαθμίσεις των Windows με «συνεχή τρόπο». Συγκεκριμένα, αντί για νέες μεμονωμένες εκδόσεις, τα Windows 10 θα βελτιστοποιούνται μέσω τακτικών αναβαθμίσεων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Νίξον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Ignite της Microsoft που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Στη σχετική της ανακοίνωση η Microsoft αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Νίξον αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις της εταιρείας για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά το λογισμικό της.

«Τα Windows θα διατίθενται ως μια υπηρεσία η οποία θα παρέχει νέες καινοτομίες και ενημερώσεις με συνεχή τρόπο», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι αναμένει τα Windows να έχουν μια «μακρά πορεία στο μέλλον».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια απόφαση σχετικά με το νέο όνομα που θα έχει το όποιο λειτουργικό σύστημα πέραν των Windows 10.

«Δεν θα υπάρξουν Widows 11», προειδοποίησε ο Στιβ Κλέινχανς, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων Gartner, η οποία παρακολουθεί την πορεία της Microsoft.

Συνέχισε λέγοντας ότι η εταιρεία εσκεμμένα απέφυγε στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει το όνομα «Windows 9» και αντ’ αυτού επέλεξε το «Windows 10», ως ένα τρόπο να επισημάνει την αποκοπή από το παρελθόν, όπου διέθετε μεμονωμένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι το σύστημα που ακολουθούσε η Microsoft είχε προκαλέσει προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για τους καταναλωτές.

«Κάθε περίπου 3 χρόνια η Microsoft δημιουργούσε το «επόμενο σπουδαίο OS»», δήλωσε.

«Οι προγραμματιστές δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν και ξαφνικά ερχόταν ένα νέο προϊόν το οποίο βασιζόταν στις προτιμήσεις που είχαν οι καταναλωτές 3 χρόνια πριν», πρόσθεσε.
Ο Κλέιχανς συνέχισε λέγοντας ότι τα περισσότερα έσοδα της Microsoft από τα Windows προέρχονται από τις πωλήσεις νέων υπολογιστών που ενσωματώνουν το λειτουργικό και ότι αυτό είναι απίθανο να επηρεαστεί από την αλλαγή.

«Σε γενικές γραμμές αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα, ωστόσο εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους», επεσήμανε ο Κλέιχανς.

«Η Microsoft θα πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να είναι σε θέση να παρέχει νέες αναβαθμίσεις και χαρακτηριστικά», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά με το πώς θα προσαρμοστούν στην αλλαγή οι εταιρικοί πελάτες και με ποιον τρόπο η Microsoft θα παρέχει υποστήριξη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Windows θα μπουν στην κατάψυξη και ότι δεν θα τα ξαναδούμε», δήλωσε στο BBC ο Κλέιχανς. «Πράγματι, είμαστε έτοιμοι να δούμε το αντίθετο, με την ταχύτητα των αναβαθμίσεων για τα Windows να περνά σε νέο επίπεδο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


250 στρατιώτες πολιορκούνται από την Αλ Κάιντα

Τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε μάχες που σημειώθηκαν περιμετρικά του νοσοκομείου της πόλης Τζισρ αλ Σούγουρ στη βορειοδυτική Συρία, όπου έχουν οχυρωθεί 250 στρατιώτες και πολίτες, οι οποίοι πολιορκούνται από αντάρτες και μαχητές της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτές οι σφοδρές συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε 32 στρατιώτες του τακτικού συριακού στρατού και σε 40 αντάρτες και τζιχαντιστές, σύμφωνα με τον απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Η κατάσταση ήταν ήρεμη το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.
Η πολιορκία των εγκαταστάσεων του νοσοκομείο άρχισε στις 25 Απριλίου, ημέρα κατάληψης της πόλης αυτής στην επαρχία Ινλίμπ από τους αντικαθεστωτικούς μαχητές.

Ο συριακός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση αντεπίθεσης την Τετάρτη και μια μονάδα προσέγγισε χθες σε απόσταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων από το νοσοκομείο, όταν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές έκαναν έφοδο πραγματοποιώντας επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία αποδόθηκε στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα.

Σχεδόν 250 άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 150 καλά εξοπλισμένοι στρατιώτες και μέλη των οικογενειών τους, έχουν οχυρωθεί μέσα στο νοσοκομείο.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον οποίο πολεμούν οι αντάρτες εδώ και τέσσερα χρόνια σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 220.0000 ανθρώπων, δεσμεύτηκε ότι σύντομα οι πολιορκούμενοι θα διασωθούν.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι επίσης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χώρα που υποστηρίζει την εξέγερση και είναι εχθρική στον Ασαντ και την επαρχία Λαττάκεια, προπύργιο του συριακού καθεστώτος.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ένας κρίσιμος αγωγός που θα ανέτρεπε τις παγκόσμιες ενεργειακές ισορροπίες

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Στις 27 Ιουλίου 2011 υπογράφονταν μεταξύ των χωρών Ιράν, Ιράκ και Συρίας ο αγωγός φυσικού αερίου με την ονομασία «Αγωγός Φιλίας». Ο αγωγός αυτός προέβλεπε να διοχετεύει το ιρανικό φυσικό αέριο από το Assaloyeh του Ιράν προς Βαγδάτη, Δαμασκό, Βηρυτό, Κύπρο και στη συνέχεια στην Ελλάδα για να προεκταθεί στην δυτική Ευρώπη. Η προέκταση του αγωγού αυτού (ο οποίος από το Ιράν είχε ονομαστεί χαρακτηριστικά, «Doştluk Boru Hattı», δηλαδή, «Αγωγός Φιλίας»), στην Ελλάδα, ήταν μια από τις βασικές αιτίες για την απότομη και για πολλούς ανεξήγητη τότε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, η οποία μέχρι τότε ήταν στενή φίλη χώρα της Συρίας και ο Ερντογάν αποκαλούσε τον Άσαντ «αδελφό» του σε κάθε ευκαιρία.

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας έφερε τα πρώτα σύννεφα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και ξαφνικά ο Ερντογάν άρχισε να γίνεται πολύ «ευαίσθητος» για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Συρία. Παράλληλα ο βασικός ανταγωνιστής του Ιράν στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, δηλαδή το Κατάρ, εξοργίστηκε γιατί έβλεπε να παραμερίζεται από το παιχνίδι κάτι που θα έβλαπτε καίρια τα ζωτικά οικονομικά συμφέροντα του. Η επιδίωξη του Κατάρ σε συνεννόηση με την Τουρκία ήταν και είναι η κατασκευή ενός μεγάλου ενεργειακού αγωγού για το φυσικό αέριο του Κατάρ ο όποιος μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, θα προωθούσε στην Ευρώπη το φυσικό αέριο του Κατάρ. Φυσικά προϋπόθεση για την κατασκευή του αγωγού αυτού θα ήταν η συμμετοχή της Συρίας, η οποία όμως με την συμφωνία που είχε υπογράψει με το Ιράκ και το Ιράν έβγαζε έξω από το παιχνίδι το Κατάρ.

Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να ανατραπεί ο Άσαντ. Έτσι με τις «ευλογίες» των Κατάρ, ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά και με την συμβολή των ευρωπαϊκών χωρών Αγγλίας, Γαλλίας, που δεν θα ήθελαν με τίποτα να εξαρτώνται από το φυσικό αέριο του Ιράν και παράλληλα από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας για τα υποτιθέμενα «δημοκρατικά δικαιώματα» των Σύριων πολιτών. Δηλαδή η σφαγή της Συρίας με την εισβολή έξωθεν και κυρίως από τα τουρκικά σύνορα, δεκάδων χιλιάδων εξτρεμιστών ισλαμιστών, Τζιχαντιστών δολοφόνων.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος και αποκαλύφθηκε από την τουρκική ιστοσελίδα «İnternethaber», η οποία επικαλέστηκε σχετική αναφορά της ιστοσελίδας της Deutsche Welle, είναι ότι τον Αύγουστο του 2011, δηλαδή λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του «Αγωγού Φιλίας», η Δαμασκός είχε αναγγείλει την ανακάλυψη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπολογίζονταν στα 284 δισεκατομμύρια κυβικά στην περιοχή της πόλης Χομς (Humus στα τουρκικά), γεγονός που ανέβαζε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στον εμφύλιο που μόλις είχε αρχίσει να φουντώνει. Δεν είναι ίσως άσχετο το γεγονός ότι στην περιοχή της πόλης αυτής γίνονται οι πιο σκληρές μάχες εδώ και μήνες, μεταξύ των ανταρτών και του τακτικού συριακού στρατού.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την σημασία του ματαιωθέντος ένεκα των γνωστών εξελίξεων «Αγωγού Φιλίας» του Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
Η συμφωνία για τον «Αγωγό Φιλίας» υπεγράφη στις 27/7/2011 στην ιρανική πόλη Assaloyeh, στην επαρχία Μπουσίρ. Από την αρχή ο σχεδιαζόμενος αγωγός θεωρήθηκε ανταγωνιστικός στα σχέδια των αγωγών τόσο του Nabucco όσο και του αγωγού TAP, στον οποίο μετέχει τώρα και η Ελλάδα. Το κόστος κατασκευής αυτού του αγωγού υπολογίζονταν στα 10 δισ. δολ., ενώ η συμφωνία αφορούσε την εξαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου από το πεδίο South Pars, στον Περσικό Κόλπο, προς την Ευρώπη μέσω Ιράν, Συρίας και Λιβάνου και στην συνέχεια μέσω Κύπρου και Ελλάδας (αν βέβαια υπήρχε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του αγωγού). Το βασικό τμήμα του αγωγού που θα συνέδεε το Assaloyeh με τη πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, θα είχε μήκους 1.500 χλμ. Η δυναμικότητα του αγωγού θα ήταν 110 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή περίπου 40 bcm κατ’ έτος ενώ υπολογίζονταν να φτάσει τα 1,2 δισεκ. κυβ. μέτρα μετά και την ενεργοποίηση των νέων φάσεων του South Pars μέσα στο 2012.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό μέχρι την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας είχαν ήδη κατασκευαστεί 661 χλμ του αγωγού εντός του Ιράν. Η πρώτη αυτή επίσημη συμφωνία για εξαγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας υπεγράφη τότε από τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου, Abdul Karim al-Luaibi, τον Σύριο υπουργό Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων, Sofian Allaw και τον προσωρινό Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Mohammad Aliabadi. Η εξαγωγή φυσικού αερίου αναμένονταν να πραγματοποιηθεί προς την Ευρώπη με την μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου από εγκαταστάσεις υγροποίησης που θα κατασκευάζονταν επί συριακού εδάφους. Η χρηματοδότηση αναμένονταν να προέλθει από κοινοπραξία των τριών χωρών Ιράν, Ιράκ και Συρίας, καθώς και ξένες από εταιρείες(;;;) ενώ διεθνής σύμβουλος θα αναλάμβανε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Ας σημειωθεί ότι ιρανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τότε ότι ήδη πέντε διεθνείς επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άμεση συμμετοχή στην κατασκευή του ιρανικού «Αγωγού Φιλίας».

Η αναγγελία της κατασκευής του «Αγωγού Φιλίας», εξόργισε την Άγκυρα και σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «İnternethaber», θεωρήθηκε σαν αιτία πολεμίου από την Τουρκία προς την Συρία του Άσαντ, η οποία συγκέντρωνε τα μαζικά πυρά και των άλλων ενδιαφερόμενων για δήθεν παραβίαση των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» των Σύριων πολιτών. Ο Ερντογάν άρχισε τότε υπόγειες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών και σαν πρώτη κίνηση είχε προειδοποιήσει τον Άσαντ για την κατασκευή του αγωγού αυτού, ενώ δημόσια είχε τότε διαδώσει ότι είχε κάνει συστάσεις στον Σύριο πρόεδρο για την… αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα του. Δηλαδή ένα υποκριτικό παιχνίδι με τα υποτιθέμενα δημοκρατικά δικαιώματα. Παράλληλα η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μεγάλες ομάδες των εξτρεμιστών ισλαμιστών στο έδαφος της για να εισβάλουν στην Συρία για την ανατροπή του Άσαντ.

Έτσι βουτήχτηκε όλη η Μέση Ανατολή στο αίμα των χριστιανών καις στις σφαγές αμάχων από τους Τζιχαντιστές και τους άλλους φανατικούς ισλαμιστές ελέω Τουρκίας, ΗΠΑ, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας, ενώ αυτό το λουτρό αίματος συνεχίζεται και σήμερα χωρίς να φαίνεται κάποιο «φως» στον ορίζοντα.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Χθες «γιορτάσαμε» την πέμπτη «επέτειο» της χώρας κάτω από το μνημόνιο. Πόσοι άραγε θυμούνται ότι την Κυριακή 9 Μαΐου του 2010 μάς ανακοίνωσαν τη «σωτηρία» μας με την παροχή ενός υπέρογκου δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ; Εκείνη την ημέρα δημιουργήθηκε ένας σκληρός και χωρίς ευαισθησίες μηχανισμός, που επέβαλαν οι εταίροι και φίλοι Ευρωπαίοι, μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει την Ελλάδα στους θεσμούς επειδή φοβήθηκε να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να πάρει τα αναγκαία μέτρα τα οποία απαιτούσαν οι δύσκολες περιστάσεις της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι και με σεβασμό στην αλήθεια και τη δεοντολογία, ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε μία δεινοπαθούσα οικονομία από τον Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος, φοβούμενος την ανατροπή του από μερικούς βουλευτές του, που τον απειλούσαν πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή, δείλιασε ενώ είχε αποφασίσει τη σύγκρουση. Είναι στα ελαφρυντικά του, βεβαίως, ότι προσκάλεσε στο Μαξίμου τον κ. Παπαν­δρέου, στον οποίο είπε όλη την αλήθεια, και του ζήτησε να συμπορευτούν μαζί. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε στους Αμερικανούς, άλλα στον κ. Καρα­μανλή και όταν βρισκόταν στο πεζοδρόμιο με τους συνδικαλιστές ξεσάλωνε...

Κατά τη γνώμη μου η τραγωδία της οικονομίας και η πορεία προς την καταστροφή ξεκίνησαν από το 2000, όταν ο τότε πρωθυπουργός ομιλούσε στους ιθαγενείς ως η χώρα μας να είχε ανεξάντλητα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Μεθυσμένος» από την εισδοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικα στοιχεία, ισχυριζόταν πως η οικονομία.... πετούσε. Δεν έλεγε την αλήθεια, όπως δεν είπαν την αλήθεια όσοι ακολούθησαν. Η δήθεν καλή κατάσταση της οικονομίας ήταν μία μεγάλη πολιτική, και όχι μόνο, απάτη.

Οι ημέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες, αλλά και επικίνδυνες. Με τα σημερινά δεδομένα -και δεν κινδυνολογώ- οδηγούμαστε ομαδικά στον γκρεμό. Συνολικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας δρα και αντιδρά ως η Ελλάδα και ο λαός της να έχουν επιλύσει όλα τα προβλήματα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι δανειστές έχουν καταστήσει υποχείριό τους την πατρίδα μας και δεν πρόκειται να μας επιτρέψουν να πάρουμε ανάσα. Αυτήν την ημέρα, πέντε χρόνια από την επιβολή του μνημονίου και της παράδοσης μέρους της κυριαρχίας στους δανειστές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Το άρθρο διθύραμβος του κυρίου Κανέλλη για τον κύριο Στουρνάρα στο Έθνος του κυρίου Μπόμπολα, επί διευθύνσεως Αθανασίου Τσεκούρα. Κατάλαβες τώρα;
«Να θυμηθούμε και τα επικά άρθρα – διθυράμβους που είχε γράψει ο κύριος Δ. Κανέλλης για τον ευεργέτη του, κύριο Στουρνάρα, στο Έθνος του κυρίου Μπόμπολα, επί διευθύνσεως κυρίου Τσεκούρα. Τυχαίο πάντα.»
Ο κύριος Δημήτρης Κανέλλης είναι ένας έγκριτος δημοσιογράφος, από την εποχή μάλιστα της κυβέρνησης του εκσυγχρονισμού. Άριστος γνώστης των οικονομικών τύπου
Στουρνάρα, αποτελεί πιστό συνεργάτη του Στουρνάρα εδώ και χρόνια. Έτσι, ο κύριος Στουρνάρας τον είχε δεξί χέρι στο υπουργείο οικονομικών και τον απορρόφησε σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

ΕΘΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣΈτσι, οφείλουμε να ρωτήσουμε τον έμπιστο αυτόν συνεργάτη με ευρυγνωσία στο «περιβάλλον Στουρνάρα» εάν γνωρίζει ποιός είναι ο αποστολέας του εθνικά επιζήμιου email, που η Εφημερίδα των Συντακτών κατονομάζει ως «Δ.Κ».

Και αποδέκτης ήταν συμπτωματικά ο κύριος Αθανάσιος Τσεκούρας, τον οποίον ρωτούσαμε χθες εάν ήξερε ποιός το έλαβε.

Έγκριτε δημοσιογράφε κύριε Τσεκούρα, μήπως ξέρετε σε ποιόν δημοσιογραφο έστειλε το μέιλ ο Στουρνάρας;

Να θυμηθούμε και τα επικά άρθρα – διθυράμβους που είχε γράψει ο κύριος Δ. Κανέλλης για τον ευεργέτη του, κύριο Στουρνάρα, στο Έθνος του κυρίου Μπόμπολα, επί διευθύνσεως κυρίου Τσεκούρα. Τυχαίο πάντα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει πως έχει ήδη ξεκινήσει τα «τηλεφωνήματα» στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες. Στόχος του, όπως ανέφερε, είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης. Πρόθεση του Κάμερον, την οποία επιβεβαίωσε και μετά την επανεκλογή του, είναι οι όροι της νέας σχέσης να αποκρυσταλλωθούν μέχρι το τέλος του 2017 οπότε και θα τους θέσει σε δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι βουλευτές θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να εισηγηθούν έξοδο από την Ένωση: Ο Κάμερον αντιμετωπίζει μια ισχυρή ομάδα αμφισβητιών εντός του κόμματός του, που απεχθάνονται τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και θα χρειαστεί να πειστούν για να αποδεχθούν ο,τιδήποτε άλλο πλην του «Brexit».

Ο προηγούμενος Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας που κυβέρνησε με μια μικρή πλειοψηφία—μεγαλύτερη πάντως από αυτή του Κάμερον—δεν ήταν άλλος από τον Τζον Μέιτζορ, η θητεία του οποίου, πριν από δύο δεκαετίες, υπονομεύθηκε σε μοιραίο βαθμό από τους “ευρωσκεπτικιστές” στις τάξεις των Τόρις.

Τέσσερις ημέρες αφότου κέρδισε τις εκλογές, ο Κάμερον μπορεί ασφαλώς να αναμένει υποδοχή θριαμβευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, αλλά γνωρίζει πολύ καλά, και το παράδειγμα του Μέιτζορ του το υπενθυμίζει, ότι ο μήνας του μέλιτος δεν θα διαρκέσει.

«Το Συντηρητικό Κόμμα που ποθεί διακαώς να δει τη μείωση της ανάμιξης της ΕΕ στην άσκηση της διακυβέρνησης θα καλεί διαρκώς τον πρωθυπουργό να ανακτήσει πλήρως τις εθνικές εξουσίες», έγραψε ο Τζον Ρέντγουντ, ένα από τα ηγετικά στελέχη των ευρωσκεπτικιστών, στην εφημερίδα The Observer. «Δεν υπάρχει καμιά διαφωνία για τον στόχο, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφύγει την πρόκληση απογοήτευσης όσον αφορά το πόσα επιτεύχθηκαν για να προωθηθεί» αυτός, πρόσθεσε.

Στην ημερήσια διάταξη θα είναι επίσης τα σχέδια του Ντέιβιντ Κάμερον για την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Βρετανίας. Αφού η κυβέρνησή του μείωσε σχεδόν κατά το μισό το έλλειμμα από το 2010, σε περίπου 5% του ΑΕΠ, ο Κάμερον δεσμεύθηκε να εφαρμόσει μια πολιτική επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 30 δισ. λιρών στα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης περίπου 12 δισ. λιρών από τον προϋπολογισμό του συστήματος πρόνοιας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Απειλεί η αλβανική κυβέρνηση τα Σκόπια με νέες εισβολές του UCK στα εδάφη της

Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη

Προκαλεί η Αλβανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της μετά την επίθεση στρατιωτών του UCK στο Κουμάνοβο των Σκοπίων. Με μια τυπική φράση καταδικάζει τα γεγονότα χωρίς όμως να αναφέρει ότι πρόκειται για εισβολή παραστρατιωτικών σε σκοπιανό έδαφος, αλλά από την άλλη ενδιαφέρεται για την τύχη και την ζωή των κατοίκων του Κουμάνοβο που σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση είναι μειονοτικός αλβανικός πληθυσμός.

"Εκτός από τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καμιά πληροφορία για τις ζωές των απροστάτευτων πολιτών του Κουμάνοβο, για τη φυγή τους, τη λεηλατημένη, την καμένη και την κατεστραμμένη περιουσία τους… Προφανώς αυτή η ασάφεια δεν βοηθά στην επαναφορά της ομαλότητας", τονίζει η ανακοίνωση της κυβέρνησης Ράμα.

Απειλεί η Αλβανία εκ νέου

Δεν σταματάει όμως εκεί, αλλά ρίχνει βάρη στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι ότι αν δεν διερευνήσει την υπόθεση ως πρέπει τότε θα επαναληφθούν τα γεγονότα που άφησαν πίσω νεκρούς Σκοπιανούς αστυνομικούς που υπερασπιζόταν την πόλη τους.
"Η κυβέρνηση της Αλβανίας ζητά από την κυβέρνηση και τις “μακεδονικές” αρχές να διερευνήσουν με πλήρη διαφάνεια, γρήγορα και σε βάθος την υπόθεση … διότι αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον".

Μετά την απειλή της Αλβανίας για παρόμοια περιστατικά τα οποία μπορεί να συμβούν εξαιτίας του χειρισμού των Σκοπίων, η κυβέρνηση Ράμα με αφορμή την εισβολή στα σκοπιανά εδάφη ολοκληρώνει την ανακοίνωσή της προειδοποιητικά βάζοντας στο παιχνίδι το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

"Η Δημοκρατία της Αλβανίας καταδικάζει κάθε πράξη βίας, θεωρώντας τες απαράδεκτες για μια δημοκρατική κοινωνία που φιλοδοξεί την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. Η Δημοκρατία της Αλβανίας, επίσης, θεωρεί όχι μόνο αντιπαραγωγική, αλλά επίσης απαράδεκτη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της περιοχής, κάθε εθνοτική προκατάληψη απέναντι σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα ενόπλων … θα είναι επίσης απαράδεκτη η απώλεια της ισορροπίας σε σχέση με τα γεγονότα αυτά τα οποία δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να μετατρέψουν την πολιτική κρίση της “Μακεδονίας” σε μια εθνοτική κρίση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα αυτή".

"Η Δημοκρατία της Ιλλυρίδας"

Ο UCK ανέλαβε την ευθύνη αναφέρει η εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου "Bota Sot" ενώ ένα μήνυμα προς την διαδικτυακή πύλη "ΜΚ" δημοσιοποίησε ότι η "Φρουρά της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας" είναι μια συνολική ομάδα πλέον που αποτελείται από όλες τις αλβανικές ομάδες και στρατιωτικούς μηχανισμούς που πολεμάνε για την "Δημοκρατία της Ιλλυρίδας".

Σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά στοιχεία της σκοπιανής τηλεόρασης Alsat-M η παραστρατιωτική ομάδα που εισέβαλλε στο Κουμάνοβο αποτελείται από μέλη με βαριά ποινικά μητρώα για ληστείες και απαγωγές ενώ συμμετείχαν στον πόλεμο του Κοσόβου, στην σύγκρουση με τα Σκόπια το 2001 (όπου μετά ήρθε η κατάπαυση του πυρός και η Συμφωνία της Οχρίδας) αλλά αρκετοί έχουν πολεμήσει και στην Συρία εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ.

Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα "Telegraph στόχος των παραστρατιωτικών ομάδων είναι η ενοποίηση των εδαφών που κατοικούν Αλβανοί για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Μία ιδέα την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα, δεν σταματά ποτέ να αναφέρει δημοσίως ακόμα κι όταν βρίσκεται ως προσκεκλημένος σε γειτονικές με την Αλβανία χώρες. Ειδικά στην Σερβία με την αναφορά του στο Κόσοβο και τελευταία στα Σκόπια λίγες ημέρες πριν τις δύο εισβολές του UCK σε σκοπιανά εδάφη, των οποίων η τελευταία στην πόλη Κουμάνοβο είχε πάνω από 20 θύματα και την κήρυξή της από την σκοπιανή κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χθες η σκοπιανή αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο με τα πρόσωπα των συλλεφθέντων παραστρατιωτικών, στα ρούχα των οποίων φαίνονται καθαρά τα διακριτικά του UCK.Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μία αμφιλεγόμενη πρόταση για την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων από Ασία και Αφρική, μέσω της κατανομής τους στα κράτη μέλη με συγκεκριμένη ποσόστωση και νομικές διαδικασίες, ώστε να βάλει τέλος στο εμπόριο ανθρώπων.

Η ανακοίνωση του περιεχομένου της πρότασης αναμένεται την Τετάρτη και η συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.

Για τον καθορισμό της ποσόστωσης κάθε χώρας, δηλαδή του αριθμού μεταναστών που θα δέχεται υπό το συγκεκριμένο καθεστώς, θα λαμβάνονται υπόψιν μία σειρά από παράγοντες, όπως γράφει το BBC, όπως ο συνολικός πληθυσμός, τα μεγέθη της οικονομίας και ο αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη βρεθεί στη συγκεκριμένη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικά η τελευταία παράμετρος καθιστά κρίσιμη την πιθανή εφαρμογή μίας τέτοιας διαδικασίας, για χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο κύμα προσφύγων, όπως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και η Γερμανία, που απορροφά τεράστιο όγκο μεταναστών - μόνο πέρυσι υποδέχθηκε 200.000 ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της ευθείας αντίθεσης χωρών όπως η Βρετανία.

Για την ώρα, πάντως, η ΕΕ προσανατολίζεται να επέμβει δυναμικά στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, από όπου ξεκινά ένας μεγάλος αριθμός «δουλεμπορικών» με προορισμό κάποια από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου.

Οπως εκτιμά ο ΟΗΕ, το πρώτο τετράμηνο φέτος τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης και τουλάχιστον 1.800 πνίγηκαν σε αυτή την προσπάθεια, αριθμός 20πλάσιος σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει τη χρήση βίας εναντίον των δουλεμπόρων ανοιχτά της Λιβύης, καθώς χωρίς έγκριση η χρήση στρατιωτικής βίας θα ήταν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ήδη από την ίδια τη Λιβύη, που ζητά να έχει λόγο στην δράση τρίτων στα χωρικά της ύδατα, αλλά και οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, που τονίζουν ότι η χώρα θα μετατραπεί σε παγίδα για χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εκεί, καθ' οδόν προς την Ευρώπη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, χωρίς τη διασφάλιση εναλλακτικών οδών, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό, καθώς η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βάσει ενός θετικού και τριών αρνητικών σεναρίων για την Ελλάδα, φέρεται να εργάζονται οι εμπειρογνώμονες των τριών θεσμών, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σε σημερινό της άρθρο , με τίτλο «Το άγχος της Ελλάδας μπροστά στην πτώση» η Welt επισημαίνει ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ αύριο, Τρίτη πρέπει να καταβάλει μια δόση ύψους 750 εκατ. στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προσδοκίες από τις ελληνικές προτάσεις σήμερα είναι μεγάλες, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει μια θετική αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων με την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην γερμανική εφημερίδα, οι νέοι Έλληνες διαπραγματευτές είναι πιο ανθρώπινοι και το κλίμα στις συζητήσεις έχει βελτιωθεί. Όμως, πρόσθεσε η ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει προόδους σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο θέμα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας και της φορολογίας.

Κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι οι εμπειρογνώμονες των τριών θεσμών εργάζονται πλέον με ένα θετικό σενάριο και τρία αρνητικά για την Ελλάδα.

Το θετικό σενάριο είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει σήμερα τις δεσμεύσεις της, να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και αύριο να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ως το τέλος Ιουνίου ώστε να λάβει τα τελευταία χρήματα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με το πρώτο αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα και τότε επεμβαίνει η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων για να τη βοηθήσει. Αυτό θεωρείται το καλύτερο από τα τρία «αρνητικά» σενάριο.

Σύμφωνα με το δεύτερο αρνητικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων των θεσμών, η Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup με προτάσεις που δεν ικανοποιούν τους πιστωτές της. Τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα δεν καταφέρνει να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και καταφέρει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος.

Το τελευταίο αρνητικό σενάριο είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάψει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αντί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρχίζει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτό θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και ίσως η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και σχεδόν όλοι οι πολίτες της θα γίνουν πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών.

Αυτό όμως το σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. Σε μια επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Επίσης η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στείλει ένα μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματά τους. 

«Δεν υπάρχει σχέδιο B για την Ελλάδα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β'», δήλωσε για την Ελλάδα.

Ο Τίμερμανς εξήγησε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «συγκεκριμένη πρόοδος» στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. «Η Επιτροπή κάνει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα πάντα ώστε να το διευκολύνει».

Επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β' για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι «όταν κάποιος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο Β', τότε μάλλον έχει ήδη εγκαταλείψει το σχέδιο Α'. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να ολοκληρωθούν επιτυχώς».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Tί  ''ημέρα της κρίσεως'', τί ''ημέρα της Ευρώπης''!
Το ίδιο πράγμα είναι!

Αργεί όμως κι αρχίζουμε να ανησυχούμε.
Άντε νάρθει η ρημάδα  ''μέρα της κρίσεως'', γιατί οι μέρες της κρίσης γίνανε πολλές και δεν αντέχουμε άλλο.
Άντε να γίνει το ρημάδι το δημοψήφισμα, να σηκωθούμε να φύγουμε απ΄ την αισχρή γερμανική Ένωση Ευρωπαίων τοκογλύφων, να ξαναγίνουμε άνθρωποι!

Πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου ένα κράτος που ανήκει στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου δέχεται τέτοια συντονισμένη επίθεση, τόσα χρόνια και πιέζεται να υποχωρήσει πολιτισμικά και κοινωνικά στην ζώνη της υπανάπτυξης.
Πρωτοφανές, ανήκουστο, αδικαιολόγητο και αισχρό.

Στα επόμενα χρόνια της Ε.Ε (αν εξακολουθήσει να υπάρχει), η περίοδος αυτή, όπου επιχειρήθηκε η συντονισμένη και προγραμματισμένη εξολόθρευση μιάς χώρας-μέλους, οινεί ''εταίρου'', θα είναι η πιό μαύρη σελίδα, η χειρότερη ώρα του σκοταδισμού, που όλοι θα προσπαθούν να ξεχάσουν.

Τα ονόματα των σημερινών ευρωπαίων και ιθαγενών πρωταγωνιστών θα φιγουράρουν επάξια δίπλα στα ονόματα του Χίτλερ, του Γκαίμπελς, του Χίμλερ, του Μουσολίνι, του Πεταίν του Τσολάκογλου, του Λογοθετόπουλου, και λοιπών  ''προσωπικοτήτων'' του ναζισμού και των ακολούθων του.
Μέρκελ, Σόϊμπλε, Σουλτς, Νταϊσελμπλουμ, Ντράγκι, Βαν Ρομπάϊ, Μπαρόζο, και λοιποί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής ''Ένωσης'', παρέα με τους δικούς μας γνωστούς δωσιλόγους, θα παραμείνουν τα αιώνια πορτραίτα υπανθρώπων, που με την μεταμφίεση του πολιτισμού και της ευημερίας, καταδίκασαν έναν λαό σε πείνα και εξανδραποδισμό, μέσα στην μέση της υποτιθέμενης κοιτίδας του δυτικού ''πολιτισμού''! 

Δεν ανήκουμε και δεν θα θέλαμε έτσι κι αλλοιώς να ανήκουμε σε τέτοια ''Ευρώπη''! 
Δεν συμμετέχουμε, και έτσι κι αλλοιώς ποτέ δεν συμμετείχαμε σε τέτοιον ''πολιτισμό''!

Καλώς να ορίσει η μέρα αυτή της ''κρίσεως''.
Δεν θα κριθούμε εμείς.
Εμείς θα γλυτώσουμε.
Θα κριθεί όμως η υπόλοιπη Ευρώπη.
Και θα κατακριθεί.
Για την κατάντια της.
Και τα εγκλήματά της!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην εκτίμηση ό,τι Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να κλείσουν τα «ανοιχτά» ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah.

Ο κ. Κοτζιάς, ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία, δήλωσε ευτυχής που θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαι πολύ ευτυχής που θα συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είναι, όπως και εγώ, ακαδημαϊκός. Με τον κ. Τσαβούσογλου γνωρίστηκα νωρίτερα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ αξιοπρεπής. Ελπίζω σ' αυτήν τη συνάντηση, να γνωριστούμε καλύτερα», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Κατ' αρχήν, σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεύτερον, να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας. Πέραν αυτού, επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το εμπορικό δυναμικό, μεταξύ μας με την Τουρκία, τετραπλασιάστηκε. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις», ανέφερε ο υπουργός, ερωτηθείς για την ημερήσια διάταξη.

«Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Στα θέματα αυτά, υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι «εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Επιθυμούμε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο - και αν όχι ακόμα όλες να ξεκαθαριστούν ορισμένες – να προχωρήσουν και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα. Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ' ένα θέμα πρόληψης»

Σχετικά με τα «ανοιχτά θέματα», τόνισε ότι υπάρχει μία σειρά από τέτοια για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα.

«Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα, που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως Υπουργός, έχω σαν στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με μία ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ο κ.Κοτζιάς υπογράμμισε ότι αυτό θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του ιδίου στην Άγκυρα, όπου θα τεθεί το θέμα των αμοιβαίων επισκέψεων πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς και τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. «Έχω τη γνώμη ότι θα προβούμε σε διευκρινίσεις στα θέματα αυτά», υπογράμμισε.

Απευθύνοντας μήνυμα στον τουρκικό λαό, ο κ.Κοτζιάς, επεσήμανε: «Εγώ έχω μία διατύπωση που χρησιμοποιώ. Ο θεός έριξε τα ζάρια και έφερε εξάρες. Το ένα για την Τουρκία και το άλλο για την Ελλάδα. Θα πρέπει να βρούμε μία πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει κέρδος στον τουρκικό και στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς για την πορεία της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα, ο κ.Κοτζιάς απάντησε ότι έγινε μία νέα ρύθμιση στο νόμο. «Το μοναδικό που θα πω εγώ για το θέμα αυτό, είναι οι μουσουλμάνοι στη χώρα μας να έχουν χώρο προσευχής. Οι λεπτομέρειες, αναφορικά με την κατασκευή, αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο», τόνισε ο υπουργός. .

Τέλος, για τις μειονότητες στη Θράκη και αναφορικά με το θέμα του μουφτή, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στις ομάδες της μειονότητας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως τουρκικής καταγωγής, Πομάκοι ή Ρομά».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Handelsblatt: Οι δανειστές εξετάζουν σενάριο παράλληλου νομίσματος

«Σενάριο Geuro», είναι ο βασικός τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει ότι, «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζει ο συντάκτης.

«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το «geuro», οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του - οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το 'geuro' και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει», εξηγεί η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το 'geuro' θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit», τονίζεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι παρά την αισιοδοξία που σκορπίζουν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι σημαντικά πιο επιφυλακτικοί, με πρώτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», ενώ εκτιμάται ότι κατά την συνάντηση του Eurogroup κανείς δεν περιμένει συμφωνία. «Μια αισιόδοξη δήλωση θεωρείται ως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι είναι σίγουρο: την πληρωμή των 750 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ που πρέπει να γίνει την Τρίτη, η Ελλάδα θα πρέπει να την κάνει χωρίς βοήθεια απ΄έξω. Οι ειδικοί των διεθνών δανειστών υπολογίζουν ότι η Αθήνα θα το καταφέρει, αλλά το αργότερο μέσα στον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα μείνει οριστικά χωρίς χρήματα - αυτή είναι η ανησυχία», τονίζει ο συντάκτης.

Ο κ. Σόιμπλε και πολλοί συνάδελφοί του γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί σε ό,τι αφορά το εάν η Αθήνα θα καταφέρει να εισπράξει εγκαίρως τα εναπομείναντα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής βοήθειας, συνεχίζει ο συντάκτης και περιγράφει τρία πιθανά σενάρια: την χρηματοδότηση-γέφυρα, την «μαλακή» - διαχειρίσιμη - χρεοκοπία, η οποία θα έφερνε προσωρινά το παράλληλο νόμισμα και την «σκληρή» χρεοκοπία, η οποία θα οδηγούσε σε Grexit.

Ο κ. Μάιερ είχε υποβάλει την πρόταση για παράλληλο νόμισμα ήδη το 2012, ενόψει των εκλογών και του ενδεχομένου επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το σχέδιο έγινε πάλι επίκαιρο. «Ένα παράλληλο νόμισμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, αλλά αυτό ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο κ. Μάιερ και τονίζει ότι το παράλληλο νόμισμα θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα «να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στο ευρώ», επαναγοράζοντας τα χρεόγραφά της. Παραπέμπει δε στο παράδειγμα της Καλιφόρνιας το 2009.

Από την πλευρά της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν, με ένα παράλληλο νόμισμα, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Η Bundesbank είναι, σε αυτό πολύ επιφυλακτική, αναφέρεται.

Η δραχμή θα ήταν καταστροφή

Στην ίδια εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, εκφράζει ανησυχία για την μείωση των τουριστικών κρατήσεων επισημαίνοντας πως «η δραχμή θα ήταν καταστροφή» και τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο«θα έριχνε την Ελλάδα στην εξαθλίωση - υπερπληθωρισμός, ύφεση, τεράστια ανεργία, θα γινόμασταν ένα γκέτο φτώχειας». Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις ειδικά από την Γερμανία, ο κ. Ανδρεάδης κάνει λόγο για ενδεχόμενο στασιμότητας, ίσως και μείωσης σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο τουρισμός «καθρεφτίζει μια χώρα και τον λαό της. Ποιος θέλει να ταξιδέψει σε μια χώρα της οποίας οι άνθρωποι φτωχαίνουν και πέφτουν σε μια κατάσταση συλογικής κατάθλιψης;», διερωτάται.

Αναφερόμενος στην εικόνα των μέχρι τώρα κρατήσεων, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι παντού χάνεται δυναμική, αλλά περισσότερο στην Γερμανία, η οποία η σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα. «Πέρυσι είχαμε 2,5 επισκέπτες, για το 2015 ελπίζαμε για 2,8, αλλά τώρα διαφαίνεται στασιμότητα, ίσως ακόμη και μείωση», δηλώνει και εξηγεί ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τα προβλήματα στην Ελλάδα και ανησυχούν, λόγω πιθανώς και των δηλώσεων κάποιων πολιτικών της νέας κυβέρνησης για την Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις διανυκτερεύσεις, κάνει λόγο για «αντίδραση πανικού» και εκτιμά ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί, ενώ ερωτώμενος για την εξέλιξη της οικονομίας, δηλώνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς, όπως λέει, η νέα κυβέρνηση είναι άπειρη και της λείπουν οι γνώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


 •  ΗΠΑ και Αγγλία πίσω από τις συγκρούσεις του UCK στο Κουμάνοβο των Σκοπίων;
 • Ένα θερμό επεισόδιο που εξυπηρετεί όλους τους «παίκτες» και αποτελεί έμμεση απειλή για την Ελλάδα αλλά και για έναν ευρύτερο πόλεμο που θα εμπλέξει ακόμη και τη Ρωσία;
 • Ποιοι και γιατί κατέστρεψαν την Ελληνική παρουσία και επιρροή στα Βαλκάνια;

Και ξαφνικά, όλοι ανησύχησαν με την εμφάνιση Κοσοβάρων του UCK στο Κουμάνοβο των Σκοπίων. Όλοι, εκτός από εκείνους που παρατηρούσαν τα όσα συνέβαιναν στην περιοχή, αλλά, κυρίως, παρατηρούσαν όλα εκείνα που συνέβαιναν, αλλά ελάχιστοι τα γνώριζαν. Και όλα αυτά είχαν να κάνουν τόσο με την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι και το κομματικό της παρακράτος, όσο και με γεωπολιτικά συμφέροντα κυρίως Αμερικανών και Άγγλων στην περιοχή (χωρίς να εξαιρέσουμε την Γερμανία, που φαίνεται να «κλείνει το μάτι» πονηρά» και να συνιστά ψυχραιμία, όπως είκοσι χρόνια πριν στην πρώην Γιουγκοσλαβία).

Η εμφάνιση των Κοσοβάρων στην περιοχή δεν είναι κάτι που συνέβη ξαφνικά. Και δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Αντίθετα, οι εμφανίσεις των ανδρών του UCK έχουν καταγραφεί πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια στην περιοχή, ενώ υπήρξε και απόπειρα εισόδου του αρχηγού των Κοσοβάρων του UCK, ο οποίος είχε συλληφθεί και είχε ανακριθεί από τις αρχές ασφάλειας της ΠΓΔΜ, πριν να απελαθεί στο Κόσοβο.

Όμως, αυτή η «κινητικότητα» ξαφνικά μεταβλήθηκε σε… «ένοπλη δραστηριότητα» (έστω και μίας μικρής ομάδας ανδρών του UCK) και θυμίζοντας πόσο εύκολο να είναι πάρουν φωτιά τα Βαλκάνια μέσα σε 24 ώρες άφησε πίσω της 14 νεκρούς άνδρες του UCK, και τουλάχιστον 8 αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχουν δεκάδες συλλήψεις και ο αριθμός των τραυματιών είναι μέχρι στιγμής άγνωστος.

Πώς, από ποιόν και γιατί, ξεκίνησε αυτό το «θερμό επεισόδιο», που τα χαρακτηριστικά του τείνουν περισσότερο σε μία «μέτρηση αντανακλαστικών» ή σε μία «προειδοποιητική βολή» προς κάθε "ενδιαφερόμενο";
Και γιατί αυτό το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στο Κουμάνοβο, σε μία πόλη που κατοικείται κατ΄ εξοχήν από σλαβόφωνους και όχι από Αλβανόφωνους (τα 3/5 του πληθυσμού είναι σλαβόφωνοι);

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, που γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, το ρόλο της έπαιξε μεταξύ άλλων και η ίδρυση και λειτουργία ενός κολλεγίου στο Κουμάνοβο (αρχικά), το οποίο ίδρυσε Έλληνας επιχειρηματίας (μετέτρεψε κινηματοθέατρο στο κέντρο του Κουμάνοβο σε κολλέγιο) και στη συνέχεια ενός άλλου κολλεγίου στην Στρούγγα (αλβανόφωνη περιοχή στη νοτιοδυτική ΠΓΔΜ) όπου με την «αποχώρηση» του επιχειρηματία λόγω εγκληματικών ενεργειών της κυβέρνησης Γ. Α . Παπανδρέου δημιουργήθηκε ένας σκληρός πυρήνας «στελεχών» Αλβανόφωνων (το κτίριο του κολλεγίου βρίσκεται στο δρόμο από Στρούγγα προς Αχρίδα, χτίστηκε το 2005 -2006 και είναι υπερπολυτελές με γυάλινη πρόσοψη). Κι ενώ το πρώτο κολλέγιο πέρασε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στα χέρια επιχειρηματιών του παρακράτους του Γκρούεφσκι (σε αυτό βοήθησαν και κάποιοι από την Ελλάδα), το δεύτερο κολλέγιο αναπτύχθηκε (φτάνοντας στον αριθμό των 1.500 φοιτητών) και δημιούργησε μία δυναμική αρκετά ισχυρή, τροφοδοτώντας και με στελέχη τους αλβανόφωνους των Σκοπίων (και όχι μόνο).

Πρόσφατα, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έγινε μία «συνάντηση» φοιτητών των δύο κολλεγίων στο Κουμάνοβο, στην οποία Αμερικανοί και Βρετανοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν διαλέξεις στους φοιτητές των δύο κολλεγίων. Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχαν επίσης την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά «προσωπικότητες» του αλβανικού κολλεγίου και να συναντηθούν αρκετές φορές μαζί τους για να αναπτύξουν «περαιτέρω» τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις συνέβη και το «θερμό επεισόδιο». Ένα επεισόδιο που δείχνει πως είναι ιδιαίτερα βολικό σε όλες τις πλευρές και μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να "αρχειοθετηθεί" μετά την εμφάνιση αμερικανών και βρετανών ειδικών στην περιοχή...

Ο πρώτος που εξυπηρετείται είναι ο ίδιος ο Γκρούεφσκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είδε να αποδυναμώνεται η πολιτική του ισχύς, να χάνει υποστηρικτές από τον «επιχειρηματικό κόσμο» (μαφία) και να κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει την εξουσία, αλλά να βρεθεί και αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη των Σκοπίων, για τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, όπως τον κατήγγειλε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα θετική για τον εθνικιστή πρωθυπουργό των Σκοπίων, αφού ο κίνδυνος του εξωτερικού εχθρού εξαφανίζει από την επικαιρότητα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πως έχει την επαρκή δυναμική για να συσπειρώσει εθνικά τους πολίτες των Σκοπίων γύρω από την κυβέρνηση που απειλείται από «επίθεση του UCK».

Ο δεύτερος που φαίνεται να είναι ωφελημένος από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, είναι η αλβανική πλευρά, που παρά τις όποιες καταγγελίες της για κυβερνητική προβοκάτσια, απολαμβάνει την δική της συσπείρωση των Αλβανών, περνώντας σε ένα πολιτικό στάδιο που απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς για να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση. Και οι χειρισμοί αυτοί φαίνεται πως μπορούν να αποσπάσουν από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι κάποιες υποχωρήσεις θετικές ως προς τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

Ο τρίτος κερδισμένος, είναι εκείνος που έχει όφελος από την γεωπολιτική της περιοχής. Γεωπολιτική που δεν είναι διόλου στατική, αφού τόσο το αλβανικό στοιχείο, όσο και το σλαβόφωνο ή και το βουλγαρόφωνο (Πιρίν), μπορούν να «μετακυλήσουν» την οποιαδήποτε όξυνση στις γειτονικές χώρες. Και η όξυνση είναι εκείνο το στοιχείο που κανείς λογικός δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια, αφού –όπως είναι γνωστό- η περιοχή των Βαλκανίων είναι μία πυριτιδαποθήκη μέσα από την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Με όσα συμβαίνουν στην όχι μακρινή Ουκρανία, είναι κοινά αποδεκτό πως μία σύγκρουση στην ΠΓΔΜ θα ξυπνήσει διαφορές σε μεγαλύτερη έκταση, θα «ξυπνήσει» πιθανότατα το εν υπνώσει Ισλαμικό τμήμα του Κοσόβου και θα εκκινήσει ένα ντόμινο συγκρούσεων. Εάν λάβουμε υπόψη μας και την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, την πιθανή εμπλοκή της Σερβίας σε ένα ευρύτερο «θερμό επεισόδιο» που θα ξεκινήσει από την ΠΓΔΜ, τότε αντιλαμβανόμαστε πως οι Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί ομιλητές που βρέθηκαν στη συνάντηση των κολλεγίων, δεν ήθελαν να διδάξουν ούτε διοίκηση επιχειρήσεων, ούτε ψυχολογία…

Εν αναμονή των εξελίξεων, ίσως κάποιοι στην Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσουν πως τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικότατα και την Ελλάδα. Εάν, τώρα, αναλογιστούμε πως κάποια στιγμή στο παρελθόν η Ελλάδα είχε την δυναμική και την δυνατότητα να υπερισχύσει επί του συνόλου των Βαλκανίων, αλλά δεν το έκανε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων – ενεργειών, αλλά και εξαιτίας συγκεκριμένων ΜΜΕ που εξυπηρέτησαν σκοτεινούς σκοπούς, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί κάποιοι συνεχίζουν να παραμένουν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν οφιτσίων, ενώ έχουν συμμετάσχει σε ενέργειες που απειλούν (και σήμερα) ευθέως την Ελλάδα…

Η μεγάλη χαμένη γεωπολιτική ευκαιρία της Ελλάδας και η ατιμωρησία των υπευθύνων

Συνεχίζοντας, από την πλευρά μας, το πραγματικά αποκαλυπτικό άρθρο - ρεπορτάζ από το πολύ καλό «Κεντρί της Ποτίδαιας», θέλουμε να σημειώσουμε πρώτα την «μέθοδο» του παρακράτους του Γκρούεφσκι στο να υφαρπάζει αποδοτικές ξένες επιχειρήσεις, κυρίως Ελλήνων επιχειρηματιών, και δεύτερον, να επισημάνουμε την ύπαρξη και λειτουργία του κολλεγίου στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, το οποίο ανήκε σε Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και τελικά έχασε την επιχείρησή του αλλά κέρδισε τη ζωή του, όταν κάποιοι από την Ελλάδα αποφάσισαν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ισχυρών χωρών.

Τι συνέβη για την ακρίβεια; Δυστυχώς, συνέβη ό,τι χειρότερο για την Ελλάδα, αφού (όπως αποκαλύφθηκε αργότερα στα Ελληνικά Δικαστήρια), ο Έλληνας επιχειρηματίας δημιουργούσε ομάδες ικανών στελεχών, λειτουργούσε υπέρ της ανάπτυξης ενός πνεύματος φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, και επίσης, διερευνούσε και ερχόταν σε επαφή με «κρίσιμα πρόσωπα» της περιοχής των Βαλκανίων, τα οποία στη συνέχεια θα συνεργάζονταν και θα εργάζονταν υπέρ των κοινών συμφερόντων των χωρών μας. Κι ενώ ο επιχειρηματίας, που λειτουργούσε μάλιστα με ίδια κεφάλαια, μετά την εγκληματική αποκάλυψή του μπόρεσε και διέφυγε (με ειδική επιχείρηση διάσωσης) από τα Σκόπια, καταστράφηκε τότε οικονομικά επειδή δεν μπορούσε να λειτουργήσει και να ελέγξει ο ίδιος τις εκεί επιχειρήσεις του…

Στην πραγματικότητα, μετά από την συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ελλάδα έχασε την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δικό της εκτεταμένο δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών, επιρροής σε καίριες αποφάσεις (οικονομικές και πολιτικές) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και επί της ουσίας, να γίνει θεατής των εξελίξεων σε μία –όπως σήμερα αποδεικνύεται- κρίσιμη χρονικά περίοδο, χάνοντας στην πραγματικότητα μία σπουδαία ευκαιρία να επεκτείνει την γεωπολιτική της ισχύ και να γίνει ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης στις ήδη υπάρχουσες ραγδαίες γεωπολιτικές αλλαγές.

Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι πως οι αποκαλύψεις που έγιναν στα Ελληνικά Δικαστήρια, σχετικά με το θέμα της αποκάλυψης των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά και άλλων υποθέσεων φαίνεται πως δεν επηρέασαν την Ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και υπηρεσίες.

Έτσι, δικαίως αναρωτιόμαστε:
 • Πώς είναι δυνατόν Ελληνικά ΜΜΕ να αποκαλύπτουν εν εξελίξει επιχειρήσεις των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, βλάπτοντας καίρια τα συμφέροντα της Ελλάδας και να μην τιμωρούνται;
 • Πώς είναι δυνατόν, πολιτικοί και υπηρεσιακοί εμπλεκόμενοι παράγοντες να παραμένουν στο απυρόβλητο, όταν με πράξεις ή παραλείψεις τους έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα τα ελληνικά συμφέροντα;
 • Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες; Προήχθησαν; Αποχώρησαν; Αν αποχώρησαν που βρίσκονται και με τι ασχολούνται; Υπάρχει πιθανότητα με το ηθικό τους υπόβαθρο να συνεχίζουν να λειτουργούν βλαπτικά για την Ελλάδα;
Έχουν περάσει 5 χρόνια, από τότε που ελληνικά ΜΜΕ «αποκάλυψαν» ατιμωρητί την επιχείρηση ανάκτησης γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας. Παρά το ότι στις αίθουσες των Ελληνικών δικαστηρίων οι παριστάμενοι, δημοσιογράφοι και μη, εμβρόνητοι άκουγαν «με ανοιχτό το στόμα» (κυριολεκτικά) τις αποκαλύψεις, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία εναντίον των σκοτεινών πρωταγωνιστών.
Δεν θα αναρωτηθούμε το γιατί συνέβη αυτό, τη στιγμή μάλιστα που οι «γραφίδες» των τότε «αποκαλύψεων» αποτελούν σήμερα δεδηλωμένους αντιπάλους της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου.
Θα αναρωτηθούμε το γιατί εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η αδιαφορία έως και σήμερα, που απειλείται έμμεσα η Ελλάδα από μία πιθανή αναταραχή των Βαλκανίων εξαιτίας των Σκοπίων…

ΥΓ: Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως παρά την προσφορά του Έλληνα επιχειρηματία, το Ελληνικό κράτος τον εγκατέλειψε και δεν τον στήριξε, και όχι μόνο αυτό αλλά όπως ακούστηκε στις αίθουσες των Ελληνικών Δικαστηρίων, το τότε σύστημα τον κυνήγησε για δήθεν φορολογικές παραβάσεις του εν Αθήναις κολλεγίου το οποίο μετά από όλα αυτά αναγκάστηκε να κλείσει..., θυμίζοντάς μας τους στίχους "Είναι άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει..."

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου