Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Φεβ 2014

Την ρητή διαγραφή ελληνικού χρέους, άμεσα ή το συντομότερο δυνατό, ζητάει το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Europe Can’t Let Greece Drown in Debt» επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της «παλεύουν» με το χρέος της χώρας για άλλη μια φορά και πιθανώς όχι την τελευταία. Καθώς δε συνεχίζουν να διαπράττουν τα ίδια λάθη η επόμενη συμφωνία δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το 2010 δόθηκε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο, στην ιστορία, σχέδιο διάσωσης. Δέχθηκε νέο δανεισμό με αντάλλαγμα την δημοσιονομική λιτότητα, αλλά τα χρέη της δεν μειώθηκαν. 
Οι πιστωτές είχαν αποκλείσει την όποια διαγραφή. Οι ειδικοί αναλυτές ωστόσο αντέδρασαν θεωρώντας ότι το πρόγραμμα έθετε ένα τεράστιο βάρος στους Έλληνες φορολογουμένους, το οποίο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο και γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε να δεχθούν απώλειες οι πιστωτές. Όπως είχαν δίκιο τότε έτσι έχουν και τώρα.

Έκτοτε υπήρξαν κάποιες ελαφρύνσεις από τους πιστωτές, όπως η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης και η μείωση των επιτοκίων, αλλά δεν άλλαξε το αρχικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα το χρέος της Ελλάδας συνέχισε να αυξάνεται. Σήμερα βρίσκεται χονδρικά στο 180% του ΑΕΠ, καθιστώντας σαφώς μη βιώσιμο.

Η νέα προσπάθεια μείωσής του, που συζητείται, σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg News, περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, από τα 30 στα 50 χρόνια, την μείωση των επιτοκίων στο 0,5%, όπως και την παροχή νέου δανείου 15 δις ευρώ. Όλα αυτά θα επέτρεπαν στην Τρόικα να κρατάει την κατάσταση υπό έλεγχο, δηλώνοντας ότι η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης του χρέους στο 124% το 2020, και όπως και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά.

Τα αριθμητικά στοιχεία συνεχίζουν να μην επαληθεύονται καθώς δεν συμβαδίζουν με την πολιτική και με την οικονομία. Οι Έλληνες έφθασαν να μισούν την Τρόικα (ιδιαίτερα τη Γερμανία της οποίας οι απόψεις έχουν μεγάλο βάρος), κατηγορώντας τα μέλη της και τους ηγέτες της για την παρατεταμένη λιτότητα η οποία οδήγησε το 60% των νέων Ελλήνων στην ανεργία.

Για φέτος αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2007, αλλά υπό την παρούσα προσέγγιση η λιτότητα και ο πόνος που την συνοδεύει θα συνεχίζεται για χρόνια. Χωρίς τη μείωση του χρέους το νέο πρόγραμμα θα έχει την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα.

Η Τρόικα, βεβαίως, εύλογα αμφιβάλλει για την αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που ζητά η Τρόικα, όπως η κατάργηση των νόμων για την προστασία των επαγγελμάτων, για την στρέβλωση των τιμών και για την απόλυση μη παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων, θα ήταν ωφέλιμες για τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά η απαιτούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών για την διενέργεια των μεταρρυθμίσεων έχει εξαντληθεί από καιρό.

Η ρητή διαγραφή χρέους, ακόμη και τώρα, θα συνέβαλε στην ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης.

Οι επενδυτές δεν ανησυχούν, προς το παρόν, για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά συνέπεια η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Αυτό είναι ατυχές κατά κάποιο τρόπο. Η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται την απομείωση του χρέους της και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δείξει ότι έχει λάβει τα διδάγματα από τα λάθη της, καταλήγει το δημοσίευμα.Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα ελληνικά πετρέλαια και τους υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και τα μεγάλα κοιτάσματα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Ολα τα στοιχεία δείχνουν χωρίς αμφισβήτηση ότι η Ελλάδα «κάθεται» στο πετρέλαιο του άμεσου μέλλοντος.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Μήπως πλησιάζει η ώρα να γίνουμε πλούσιοι όπως οι Αραβες και μπορούμε να φανταζόμαστε τη χώρα μας να πλέει σε πελάγη υδρογονανθράκων και να ζούμε μακριά από την ανέχεια και τα μνημόνια; Ή όλα αυτά είναι υπερβολές.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη και η Ιαπωνία εξαρτώνται ενεργειακά από το πετρέλαιο, και μάλιστα από το αραβικό, σε ποσοστό 80%, πράγμα που θα σημάνει πολλά για τη χώρα μας αν καταφέρουμε να μπούμε στο «κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών».
Ομως το άμεσο συμφέρον είναι ότι η Ελλάδα, όπως επιδιώκει με κάθε μέσον η Κύπρος, μπορεί να αποκτήσει ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους της. Η Ελλάδα λογικά θα βρεθεί κάποτε στην ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών δεδομένου ότι όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν 22 δισεκατομμύρια βαρέλια ανεκμετάλλευτα κάτω από το Ιόνιο Πέλαγος και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Βόρειο Αιγαίο.
Από εκεί και πέρα τα ερωτήματα και τα διλήμματα είναι πολλά.
Το πρώτο ερώτημα είναι ποιοι διαχειρίζονται και ποιοι θα αναλάβουν να βγάλουν το πετρέλαιο. Είναι μια σημαντική προσέγγιση, για να προβάλουμε την κατάσταση στο μέλλον. Πρόκειται για τις γνωστές επτά πετρελαϊκές εταιρείες που ύστερα από μια πρόσφατη συγχώνευση έγιναν πέντε. Αυτές λοιπόν καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιορίζουν στο 20% τα έσοδα από τα πετρελαϊκά αποθέματα για τη χώρα, και το υπόλοιπο ποσοστό στην εταιρεία που θα κάνει την άντληση... Μάλιστα, όταν αναφέρονται στα κοιτάσματα του Αιγαίου, μπαίνει και ο παράγοντας Τουρκία.
Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι το μέλλον είναι αβέβαιο... Βλέποντας τις χώρες του OPEC, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι χώρες δύο ταχυτήτων: Ανγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν, Ισημερινός, Νιγηρία, Λιβύη, Βενεζουέλα και Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα.
Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ που είναι αμερικανικής επιρροής και συμφερόντων, είναι η συνεχής πολιτική αναταραχή.
Συμπεραίνει κανείς από αυτή την προσέγγιση ότι η χώρα μας θα υποστεί αναταράξεις και οι πιέσεις που θα υπάρξουν θα είναι ισχυρές. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Για όλα αυτά πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Η πολιτική ηγεσία καλείται να φροντίσει αυτή την κρίσιμη ιστορικά περίοδο να επαγρυπνεί...

* Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι οικονομικός - επιχειρηματικός σύμβουλος.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
zodia_kriarΚριάρ'
Στοιχείου Φουτιά
Πλανήτς Αρς
Παρουρμητικά μ” κριάρια ας ανακεφαλιόσουμε: Δυναμικά, είστ’. Θεληματικά ειστ’. Σπαστικά είστ’.
Ξύπνια όμως δεν είστ’ και τι να σας κάμω που το ζούδι σας τραβάει ουρέξεις για ταξίδια, αλλά εδώ που σας έλαχε η μοίρα σας να κατοικείτ’ άστα βράστα παναή. Αντισταθείτ’ στον ανάδρουμο Ηρμή που ξεκουβαλεί επάνω στο ζούδι του Μπήχτ’ και βαρεί παλαμάκια στον ηλιακό τον οίκου της οικουνομικής σας αν- ασφάλειας. Δύναμ θέλ’ κι τρόπ’.
Α και αν βρείτ’ κάποιουν να φλιρτάριτ’-φλιρτάριτ’, μη μπερδευτείτ’, ούχι να φλιτάριτ’ τις μύγες που βαράνε τις πλαγιές τς Αγαμίας -άιντε και καλούς απογόνους~.
Ημέρες για ζευγάρωμα: Δέυτερη Τριτ’, Τρίτ’ Πέμπτη του μηνού.
Στις 18 του μηνού στις 3 το βράδ’ να μαζέψετ’ ραδίκια καλιώρα για λαχανόπιτα.

zodia_bichtss
Μπήχτ’ς
Στοιχείου Γηη
Πλανήτς Αφρουδίτ’
Ου ου μπηχτ’ς με τ’όνουμα, μπηχτ’ς και με του πράμα.
Φτου μη σας βασκάνω, φτου φτου φτου στα όρη στ’άγρια τα βουνά και στα καταβάθια της θάλασσας.
Απ’τα μέσα του μηνού ορθώνετ’ ο ανάδρουμος Ηρμής και παίρνει τ’ ανάσκελα ο Μπηχτ’ς. Θα βγαίνιτ’ στο χουριό και όλα τα Άι-φων θα ν’ στραμμένα στα σκέλια σς!
Ξέρου πολλές που θα βγαζαν τη μπέμπελη απ’ το κακό τς, αλλά τα δικά σας κέρατ’ δεν ιδρώνουν… Κερατούκληδες! Και μην ιδώ πουθενά ντρουπαλές παρειές, πάρετε μιανανάσα, χτυπήστε το ποδάρι κάτου και βουρ στο κόκκινο φωτάκ’ εεεε πανί ήθελα να ειπώ.
Αμ έπος Αμ έργον Αμ ερουτική συναστρία σε έξαρσ’ και ούλοι σας οι οίκοι φωτιά να γίνουν κάρβουν’!
Ημέρες για ζευγάρωμα: Ολ ντέι Έβερι Ντέι
Στις 11 και στις 14 του μηνού θα σας πετύχουν τα αυγά τα δίκροκα.

zodia_ftystoi
Φτυστοί
Στοιχείου Αγέρας
Πλανήτς Ηρμής
Δυο πρόσωπα έχει η ζουή, με βύσμα και στον ΙΚΑ. Α μπα προυσοπικά -αν μι ρωτήξει κανείς δηλαδής- δε σκάου για τη μοίρα σας και το λογισμό σας. Ούχι, ανάγκ’ εσείς δεν έχετε καμιάν: είτ’ θα το σκεφτείτ’ θα το σκεφτείτ’ και θα του κάψετ’ για να προυχωρίσετ’ είτ’ απλά θα το προυχωρίσετ’ μπροστά καίγοντας τα δεκαπεντάποντα δερματινέ τακούνια σας. Ενώπιος ενωπίω καταστάσεις αντιμετωπίζουνται με όπιο και στα τέλη του μηνού οι σχέσεις σας με τ’αλλα τα ζούδια γλυκαίνουν σαν ζαχαρουκάλαμου στη ρουμαντική ταινία Ζαχαρουκαλαμιά στουν Κάμπου (το μπί άουτ σουν ιν ντί βι ντι). Ημέρες για ζευγάρωμα: Κάθε δεύτερη Κυριακή.
Επειδή σας ξεύρω τι πανάτιμες που είσαστ, φτυστοί το αγκωνάρι του διαόλου, στις 8 του μηνού θα τα χρειαστείτ’ τα δεκαπεντάποντα. Ξεύρετε σεις!

zodia_kavour
Καβούρ'
Στοιχείου Νιρό
Πλανήτς Σελήν-Ποσδώνας
Α μα τα χρειάστηκα όταν κατέγραφα στουν χάρτη το δικό σας μέλλον. Μάλλιασε η γλώσσα μ να σας τα λιέου! Όποιος ανακατεύτ’ με τα πίτουρα τον ετρώνε οι κότες! Πάρτε τα τώρα ίνα μάθιτ’ να μην ψάχνεστ’ σε ξένες υποθέσεις. Θέλ’ λουγική και αφουσίουση, θέλ’ στόχο για βελάκια για να ανοίξ’ η τύχη σας. Κοινώς… Έτσι που τα κάμνατε, φτού στον κόρφο σας και καβούρ’ στις τσέπες σας. Ο Ουρανός θα σας μπει καλά στις 28 του μηνού και θα σας αλλάξ’ τις λάμπες και τα πορτατίφ. Ημέρες για ζευγάρωμα: Μην ελπίζετ’…
Στις 19 του μηνού θα ασχοληθείτ’ με τζέιμς μποντικές συναλλαγές. Και τα υπόλοιπα ζούδια θα σας καρφώσουν. Όλα κι όλα, άι τόλντ γιου σόου!

zodia_liountar
Λιουντάρ'
Στοιχείου Φουτιά
Πλανήτς Ήλιους
Ιξαντλημέν’ μου λιοντάρ, τι περάσατε κι σεις. Ο Αρς δεν φεύγει καλέ με τα ευχέλαια ατ λίστ μέχρι τουν Ιούν’. Πάνου απ’ όλα η δουλειά και του μελλούμενον και το τι μέλλει του μπί κοντίνουουντ. Χτυποκάρδια στην Πίκρα, γιοκ. Οικουνομικά στην Πίκρα, σημειώσατ’ δύου. Για να σας χαρώ… Λουστείτ’ με σαμπού και κοντίσιονερ για να ξεκαθαρίσει το ακατοίκητο για να δείτ’ ότι στον ήλιο μοίρα δεν έχετ’ αν δεν ξεστραβωθείτ και σ’κώσετ’ τον κώλο σας από την πλαστική την καρέκλα. Ήμαρτον πια, το ταμείο είναι μείο’ και από σχέσ’ φίλοι φίλοι… πέθανε το καρυοφίλ’. Ιφ γιου νόου γουάτ άι μιν. Ημέρες για ζευγάρωμα: Ένι ντέι γουντ ντού. Αν σας καθόταν και τίποτις.
Στις 21 του μηνού να παίξιτι προυπό. Κι αν σας κάτσ’… σφφφφφρρρρ.

zodia_agamti
Αγάμ’τη
Στοιχείου Γηη
Πλανήτς Ηρμής
Κι έτσ’ θα μίνιτ. Γιατί; Γιατί του λιέου ιγώ, ο Κρόνς, ο Δίας, ο Ουρανός και παμψηφεί τα (χορεύοντα και μη ) άστρα ίν δε ΣΚΑΙ. Δε θέλου γκρίνιες! Ισείς ψάχνιτι ψύλλου στ’άχυρα. Και θέλει σταθερό χέρ’στα γκέμια, ειδάλλως το μουλάρ’ θα το πάρει η κατηφόρα. Μη βιάζεστ’. Θα σκουντάψετ’. Θα χτυπήσετ’. Κι θα πουνέσετ’. Δατς νοτ όλ, αλλά επειδής οι τάσεις αυτουκτονίας ξετυλίγουνται στην σεληνιακή σας όψη, ας βάλουμι μια τελίτσα, μέχρις τον Ιούν’. Ημέρες για ζευγάρωμα: Αν και εφόσον και όταν και όποτε… Από εξαπανέκαθεν ποτές των ποτών
Στις 20 του μηνού να κάμνετε μάσκα προσωπ’ με βρούβες.

zodia_zgos
Ζ’γός
Στοιχείου Αγέρας
Πλανήτς Αφρουδίτ
AAααα θα τα πάρου κι δεν μ’ αρές! Για πειτ’ μ σείς, τεκνά της Αφρουδίτς τι πατ’ και μπλέκειτ’ τα μπούτια ς με ότι κακό στραβό και ανάπουδο και μετά περικαλάτε να βγάλουμ’ ιμέις τα παιδιά της άστρουλογίας άκρη με το μίτο! –περικαλώ , με το μπαρδόν και συγχωράτε με- αλλά θα του πω..! Σεις φταιτ! Για ζυγιάστε τα συν τα πλην και τα διά κι αφήστε τα έξαλλα τα ερωτικά.. Ειδάλλως, Σέα κούλπα, τα σέα σας τα μέα σας κι σ΄άλλη παραλία.! Κι αφήκετε τα πρόστυχα τα κόλπα σε ό, τι επαγγέλςτ’ … Για ήρεμα και ζυγιασμέναααα λιέμ! Ημέρες για ζευγάρωμα: Μετά τις 14 και πριν τις 15
Μιτά τις 19 να αλλάξιτ λάδια στου κάρου και να κυκλοφορείτ’ με το πεζό το 2

zodia_skourpios
Σκουρπιός
Στοιχείου Νιρό
Πλανήτς Άρς
Αχ βαριανάσαμα και βόγκος αχ και βαχ. Το λαβ ορ νοτ το λαβ… Σκουρπιοί μου… !
Έχετ’ αρχίσ’ να βλέπιτ’ με άλλου μάτ’ τον κόσμο γύρω σας.. Ξεκινώντας απ’ τον μπακάλ’, το μανάβ’, τον φαρμακοτρίφτ’, τουν όργανου της τάξεως, τον πάριδρο ετσέτερα… Καημός μιγάλος με το ανοιξιάτικο το αγέρι να σας φυσά κατάμουτρα κι να σας αναστατώωωωων’. Μα το αρνείστε, έτσι δεν είν;
Χα, ας καγχάσω καλύτερα, κι θα καγχάσω τελιφταία!!!!!
Ημέρες για ζευγάρωμα: ξεύρου, ξεύρου στο φόκο πάνω τσιμπιέστε μεταξύ σας. Βαστάτε!… Στις 29 θα γίνετ’ παρανάλουμα του πυρός!
Στις 30 του μηνού να απλώσετ’ τραχανάδες γιατ’ θα βρέξ.

zodia_tookshots
Τουξότ’ς
Στοιχείου Φουτιά
Πλανήτς Δίας
Φουτιάαααααα σ’ούλα τα βάααασανα να μην ξαναγυρίσουν… Τουξοτ’ς είσαστ’ ένα πράμα. Απ’εξω κούκλα απού μέσα πανούκλα να του πω… Στη δουλειά μια κούκλα κι στάλλα πανούκλα να του πω… Να ξεύρετ’ η πουλή δουλειά τρώει τουν αφέντ’, για! Τώρα που ξεκαθαρίζ’ του τοπίου στη φαμίλια, κρίμας είν’ να γυρίσουν τα βάσανα τα εσουτερικά σας.. Ρίξτε τα βέλη σας προς τα μέσα και σκουτώστε τη μιζέρια, όλο μίρλα και συμπόνια και βάσανα πια! Τσκ Τσκ Τσκ… Δικό σας…!
Φουτιάαααααα σ’ούλα τα βάααασανα να μην ξαναγυρίσουν…
Ημέρες για ζευγάρωμα: Φτιρωτά καθαρματάκια μ σεις! Την επαύριου…
Στα τέλ’ του Μαγιού θυμηθείτ’… έρχετ΄κι ο Γιούνης!

zodia_gid
Γίδ'
Στοιχείου Γηη
Πλανήτς Κρόνς
Τα παντά ρη, τρέχ’ τρέχ’ τρέχει του νερού κι όλα γύρω σ’ γυρίζουν…
Και κοιτ’αχτε να ιδείτ’ που οι γίδ’ς μας βγήκαν απού πάνου… Ζειτ’ τη ζουή φουλ σπίντ, τηράτ’ το ηλιοβασίλεμα και λιώνουν οι σφήκες, φυτρώνουν μελισσοβότανα στο διάβα σας… Νοτ μπαντ ιντίντ! Προυσέχτ όμς… με τη νέα σελήν’ στουν πέμτου οίκου ς στα μέσα του μηνού αν δεν του κλείσετ’ του στοματάκ’… θα φάτ μια σφούρλα ξανάστρουφη που όμοιά τα δε θα ξαναφάτ!
Ημέρες για ζευγάρωμα: Γιδ’ς.. Σαγάλατα τα πρόβατα κι θα σου μείν’ η στάμνα.. Δηλαδής, σε άλλη ιστουρία θα συμβεί του μοιραίου…!
Θα σας πιτύχ’ η τάρτα τριαντάφυλλο μόνου αν τη φτιάξιτ’ παρέα με Τουξότ’ς!

zodia_stamnits
Σταμνίτ’ς
Στοιχείου Αγέρας
Πλανήτς Ουρανός-Κρόνς
Θου κύριε φυλακί το στόματι μ…. μέχρι να αλλάξ’ ο μήνας! Όλα καλά από την πρώτ του Μαρτ’… Μέχρι τότες.. Η αφρουδιτ’ κάμει μετακουμίσεις κι μεταφορές από τον ένα οίκο στουν άλλου… Ημέρες για ζευγάρωμα: Νέεεεξτ.
Στις 20 του μηνού θα κάμετ’ αποτυχημένου ντεκαπάζ…

zodia_psar
Ψάρ'
Στοιχείου Νιρό
Πλανήτς Ποσδώνας
Φάτι μάτια ψάρια… Μετά τα 14 του μηνού με τη νιόβα τη σελήνη απού κείθε που σκάγατε γάιδαρο και σας έσκαγε και ετούτος δίνετε ένα ουπς στους ψαρίσιους εβαυτούς σας… Φτου μη σας ματιάξω κι εσάς, αλλάζιτε, θ’ αλλάξετ’, ανοίγουν πόρτες, κλείνουν σπίτια, δεν χαμπαριάζιτ’ ού όμως και καλά κάμνετ’ –διότι φεύγει ο Ουρανός από κει πουχε μπαστακωθεί από πάνου σας και η έξουδος φέρνει χρήηηηηημα. Ημέρες για ζευγάρωμα: Μόνι μέικς δε γοουόρντ γκόου ράουντ.. Γιου γουιλ γκετ γουατ γιου… πέι φορ!
Στις 23 του μηνού θα εξουμολογηθείτ’ τα σώψυχά σας…


Ιρανός ανώτερος σύμβουλος: «Δεκάδες χιλιάδες πύραυλοι της Χεζμπολάχ στοχεύουν το Ισραήλ»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλος του Ιρανικού Κοινοβουλίου υπεύθυνο για τις διεθνείς υποθέσεις Hossein Sheikholeslam, υπάρχει πλήρη ετοιμότητα από την Χεζμπολάχ, για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση, με τους δεκάδες χιλιάδες πυραύλους που διαθέτει.

«Τώρα η Χεζμπολάχ διαθέτει στο οπλοστάσιο της δεκάδες χιλιάδες πυραύλους έτοιμους να εκτοξευθούν κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Sheikholeslam σε εορταστική συνάντηση στη Τεχεράνη σήμερα Τετάρτη.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει μια τέτοια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ώστε το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» να «έχει μετατραπεί σε ένα θεωρητικό αστείο».

«Η αποτρεπτική δύναμη της Χεζμπολάχ είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας (της) με τον πρώην Πρόεδρο της Συρίας Χαφέζ Αλ Άσαντ και τον γιο του Bashar Al – Assad», είπε ο Sheikholeslam.

Την τρίτη, ο ανώτερος ο στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ιρανού ηγέτη, Υποστράτηγος Yahya Rahim Safavi προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά κάθε στρατιωτικής δράσης τους, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο λάθος, θα ισοδυναμούσε με την πλήρη καταστροφή του Ισραήλ από τον ιρανικό στρατό και την λιβανική οργάνωση της Χεζμπολάχ. 

«Το ιρανικό έθνος και οι ένοπλες δυνάμεις του είναι έτοιμοι για «άμυνα μέχρις εσχάτων» για την προστασία της χώρας με όλη τους τη δύναμη και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση με αμοιβαίες και αδιανόητες επιθέσεις», δήλωσε ο Safavi στην επαρχία Northwestern, παρουσία μεγάλου αριθμού ιρανών που συμμετείχαν στους ετήσιους αγώνες για να τιμήσουν την 35η επέτειο από την νίκη της Ισλαμικής Επανάστασης.
«Η έναρξη πολέμου εναντίον του Ιράν σημαίνει την καταστροφή του Ισραήλ από την Χεζμπολάχ και τις δυνάμεις του Ιράν», κατέληξε ο ίδιος.

Σχόλιο: Η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά το τελευταίο έτος, συμπεριλαμβανομένης μιας που φέρεται να είχε στόχο μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραυλικών συστημάτων κοντά στην Λατάκεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η Χεζμπολάχ έχει στην διάθεση της βαλλιστικούς πυραύλους Scud-D, Scud-C και ρουκέτες πυροβολικού Fateh-110.
Όσο αφορά τα δημοσιεύματα για την πιθανότητα να κατέχονται από την Χεζμπολάχ πύραυλοι τύπου κρούζ, Yakhont με βεληνεκές 300 χλμ, είναι μη επιβεβαιωμένα και ασαφή. Ωστόσο, στην περίπτωση που ισχύει η κατοχή τους από την λιβανική οργάνωση, οι πύραυλοι θα ήταν μια τεράστια απειλή, για τις σταθερές πλατφόρμες εργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Της Δήμητρας Καδδά

Η διαγραφή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής από δάνεια με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο, αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα με τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον προέδρου του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννη Μάνο.

Αυτό ανέφεραν στελέχη που μετείχαν στη συνάντηση προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε να περάσει στην κατοχή του δημοσίου παλαιό κτίριο του Μεγάρου ενώ το νέο κτίριο να παραμένει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο το δημόσιο θα μετέχει με 6 επί συνόλου 10 μελών διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναζητείται ακόμη βιώσιμη λύση. «Ο πολιτισμός δεν πωλείται» απάντησε αρμόδιο στέλεχος στο ερώτημα αν ισχύουν τα σενάρια περί αξιοποίησης του Μεγάρου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Για το μέλλον του Μεγάρου αναφέρθηκε ότι ο ρόλος του να συνεχιστεί και με την επιχορήγηση των λειτουργικών του εξόδων από το δημόσιο ενώ διαμορφώνεται επιχειρησιακό σχέδιο για το οποίο θα επιχειρηθεί η συμφωνία όλων των κομμάτων, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο, προκειμένου να μειωθεί ή να μηδενιστεί, όπως ειπώθηκε, η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης στο μέλλον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συζητήσουν το σχέδιο «ενταφιασμού» της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποδοχή του Κυπριακού κράτος ως «κοινότητα».

Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αναφέροντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «κοινότητα» στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον μοιραίο Κύπριο πρόεδρο Δ. Αναστασιάδη στην Αθήνα. Είναι ο πρόεδρος που είχε ταχθεί υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και τώρα συζητά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ν. Έρογλου το «νέο σχέδιο Ανάν».
Τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με τον Ε. Βενιζέλο τη διέρρευσε ο ίδιος ο Νταβούτογλου, λέγοντας πως «υπάρχει πολύ θετικό κλίμα για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Έχουν κάθε λόγο οι τούρκοι να πανηγυρίζουν για το σχέδιο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και η Ελλάδα με την Κύπρο τρέχουν να υλοποιήσουν παραδίδοντας στην Άγκυρα «κοινότητα» και ανοίγοντάς την τον δρόμο να «τουρκοποιήσουν» το νησί σε χρόνο «μηδέν».

«Οι ενδιαφερόμενες πλευρές επέδειξαν τόση ισχυρή θέληση να βοηθήσουν», είπε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας πως «τα Η.Ε., οι ΗΠΑ και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα και η Τουρκία, κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες».

Βέβαια η Ελλάδα και οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες με τον κ. Αναστασιάδη να παραδώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και από κράτος να την κάνουν «κοινότητα», παραχωρώντας ταυτόχρονα τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ στους Τουρκοκύπριους και στην Άγκυρα.

Χθες, στον υπό προστασία των Ηνωμένων Εθνών χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, οι Ν. Αναστασιάδης και Ν. Έρογλου, παρουσία της ειδικής συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαμ, «επικύρωσαν» το κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σε μία εντελώς διαφορετική όμως βάση. Σε αυτή που θέλει δύο κοινότητες.

Θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτή σε Άγκυρα και Αθήνα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα δέχεται δηλαδή τον ρόλο του εγγυητή και νομιμοποιεί τους τουρκοκύπριους σε μία διαδικασία ανάδειξης δύο κοινοτήτων.

Ποιες κοινότητες; Πάγια θέση της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι ότι το Κυπριακό μετά το 1974 είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής τμήματος ενός κράτους και οι συνομιλίες μεταξύ του κυπριακού κράτους και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Δηλαδή, έχουμε ένα κράτος και μία κοινότητα που συνομιλούν, όχι δύο κοινότητες, όπως μας είπε ο «πατριώτης» Α. Σαμαράς, υιοθετώντας πλήρως την φρασεολογία της Άγκυρας που δεν αναγνωρίζει το κυπριακό κράτος.

Αυτή τη φρασεολογία χρησιμοποίησε και ο τούρκος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας πως «από εδώ και πέρα θα βοηθήσει το κοινό ανακοινωθέν τις δύο πλευρές στη διαδικασία των δύο κοινοτήτων». Είναι αυτός που θα δεχθεί ο κ. Βενιζέλος για να διαπραγματευθεί μαζί του…

Το μόνο θετικό είναι ότι η όποια λύση στο θέμα του Κυπριακού θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ας δώσει φώτιση ο Θεός στον λαό να μην περάσει το νέο «σχέδιο Ανάν», όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, με τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να αποδέχονται την… «κοινότητα».

Αντιδρά η Μόσχα στα όσα γίνονται στην Κύπρο

Αν είναι δυνατόν! Θέλουμε να “δώσουμε” την Κύπρο και αντιδρούν οι… Ρώσοι!
Φαίνεται ότι το καινούριο σχέδιο “Ανάν” δεν θα περάσει αμαχητί αφού η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών έπεσε ως κεραυνός στην μακαριότητα των νεοανανιστών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση δια στόματος του Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, καθίσταται ξεκάθαρο πως η Ρωσία δεν θα ανεχθεί ούτε τελεσίγραφα ούτε χρονοδιαγράμματα ως εκβιασμό στην Κυπριακή δημοκρατία, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση που θα στηρίξει είναι αυτή που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ (1977, 1979) και όχι βεβαίως στο σχέδιο Ανάν.

Η ρωσική ανακοίνωση
Moscow opposes any deadlines and any settlement recipes in the inter-communal talks under UN auspices, a statement by Russian Foreign Ministry spokesman Alexander Lukashevich says.
It is essential to achieve favourable external conditions for the talks which Moscow believes must be free of any external pressure or attempts to impose deadlines or settlement recipes, Lukashevich’s statement points out.
He notes that the Russian Foreign Ministry is ready to cooperate with its partners at the UN Security Council and all interested parties.
Russian diplomacy hopes that during the dialogue that will begin, the two sides will aim at achieving complete, fair and a viable solution to the Cyprus issue on the basis of the relevant Security Council resolutions and the High Level agreements of 1977 and 1979.
Concluding, the Russian Foreign Ministry stresses that it is convinced that a viable settlement in Cyprus is only possible on condition that an agreement is achieved between Greek Cypriots and Turkish Cypriots.
Cyprus has been divided since 1974 when Turkish troops invaded and occupied the island’s northern third.
A meeting earlier today in Nicosia between the two community leaders, Cyprus President Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Dervis Eroglu, marked the resumption of the stalled UN-led peace talks. The negotiators of the two sides will meet later this week to begin their discussions, with a view at finding a mutually acceptable agreement that will be put to separate referenda.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Το ρωσικό πυρηνοκίνητο καταδρομικό "Peter the Great" κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Peter the Great», επικεφαλής της ρωσικής «ομάδας εργασίας» στη Μεσόγειο, πραγματοποίησε σήμερα μια εθιμοτυπική επίσκεψη ρουτίνας στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ITAR - TASS αλλά και τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΠΝ Πλωτάρχη Vadim SERGA.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη στην Λεμεσό αποτελεί την δεύτερη για το ρωσικό καταδρομικό.
«Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι το προσωπικού του πλοίου θα έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει και να γνωρίσει τα τοπικά αξιοθέατα», είπε ο Σεργκέι. Το πλήρωμα του καταδρομικού έχει ανασυσταθεί, επίσης".

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το πλήρωμα του καταδρομικού «Peter the Great» συμμετείχε στην εξασφάλιση της τρίτης φάσης της μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας. Το πολεμικό πλοίο συνεργάστηκε με κινέζους , Δανούς και Νορβηγούς στρατιωτικούς για το θέμα αυτό , αναφέρει ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Το μακρύ ταξίδι του πυρηνοκίνητου καταδρομικού «Peter the Great» ξεκίνησε στης 22η Οκτωβρίου 2013 από την κύρια βάση του Βορείου Στόλου το Severomorsk. 

Δαρδανέλια: Δύο ακόμη ρωσικά πολεμικά πέρασαν στο Αιγαίο
Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τα στενά των Δαρδανελίων με πορεία στην ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους.
Πρόκειται για τα πλοία «Αζόφ»-«Азов» με τον αριθμό 151 και το «Γκεόργκι Πομπεντόνοσετς»-« Георгий Победоносец» με τον αριθμό 016, που είναι ενταγμένα στη ρωσική πολεμική αεροπορία.
Σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα τα ρωσικά πολεμικά καθ’ όλη την πορεία τους μέσα στα Στενά ακολουθούνταν από συνοδεία τουρκικών σκαφών ασφαλείας.
Στη Μεσόγειο βρίσκονται περίπου 10 πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου.

Σχόλιο ιστολογίου: Το σχέδιο Ανάν και η μετατροπή που αυτό επιφέρει στις εφαρμοζόμενες πολιτικές των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου (φυσικά και της Κύπρου), είναι απολύτως βέβαιο πως προβληματίζει την Μόσχα, η οποία διαβλέπει μία έμμεση απόπειρα απομάκρυνσής της από την μείζονος ενδιαφέροντος περιοχή. Η υπενθύμιση της ύπαρξης της Ρωσίας, μέσω του καταδρομικού «Μεγάλος Πέτρος» που «άραξε» στο λιμάνι της Λεμεσού, είναι ίσως μία κίνηση καλής θελήσεως προς τον κυπριακό λαό, την οποία όμως ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης δεν φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσει για τις περαιτέρω συνομιλίες – «διαπραγματεύσεις».

Τα αιγυπτιακά στρατεύματα σε μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Σινά εξουδετέρωσαν 21 καταφύγια ισλαμιστών ανταρτών

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο αιγυπτιακός στρατός εξουδετέρωσε τουλάχιστον τρεις ισλαμιστές αντάρτες στη χερσόνησο του Σινά σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο παλαιστινιακό πρακτορείο Ma'an ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισλαμιστές τρομοκράτες στο χωριό Σέιχ Zuweid στο βόρειο Σινά, αιγύπτιοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις άνδρες οι οποίοι ήταν ύποπτοι για σχέσεις με την Αλ - Κάιντα και την τρομοκρατική ομάδα Ansar Beit al - Maqdis.
Επίσης ο στρατός κατέστρεψε επίσης αρκετά οχήματα και 21 τρομοκρατικά καταφύγια, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι Αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη χερσόνησο του Σινά, από τον Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χαρακτηρισθεί ως οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των αιγυπτιακών δυνάμεων στην περιοχή από τον πόλεμο του 1973 με το Ισραήλ.

Η στρατιωτική δράση έρχεται στον απόηχο της αύξησης της αστάθειας στην χερσόνησο του Σινά, επακόλουθο της ανατροπής του πρώην προέδρου Mohamed Morsi από τον αιγυπτιακό στρατό.

Σχόλιο: Οι ένοπλες ισλαμικές ομάδες είχαν επωφεληθεί από το προηγούμενο καθεστώς στην Αίγυπτο, προβαίνοντας σε άνομες ενέργειες, δημιουργώντας ένα κράτος εν κράτει μέσα στην ίδια χώρα. Στο Σινά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα επίπεδα του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων. Η έλευση της Αλ-Κάιντα στην περιοχή απλά χειροτέρεψε την κατάσταση και από κέντρο παράνομου εμπορίου μετατράπηκε σε άντρο της τρομοκρατίας. Ο Αιγυπτιακός στρατός φαίνεται αποφασισμένος να εξαλείψει κάθε άνομη ενέργεια «καθαρίζοντας» το Σινά μια για πάντα.Του Μελέτη Η. Μελετόπουλου 

Η εξωτερική και αμυντική πολιτική κατά την Μεταπολίτευση, υπήρξαν ένα αποτυχημένο μείγμα ακατάλληλης ηγεσίας, φοβικών συνδρόμων, ερασιτεχνισμών και αυτοσχεδιασμών, αλλά και πλήρους απουσίας στόχων και σχεδιασμού.

Σε περίπτωση ελληνοτουρκικής έντασης, η άμεση «λύση» ήταν η προσφυγή στην παρέμβαση των ΗΠΑ, τις οποίες ταυτόχρονο όλο το πολιτικό σύστημα λοιδωρούσε. Αυτά όλα συσχετίζονται με τα κλίμα ιδεοληπτικής απέχθειας προς την έννοια του Έθνους και του Πατριωτισμού, που καλλιέργησαν συστηματικά ορισμένοι κύκλοι. Παραμένουν ανεξερεύνητα τα κίνητρα (ψυχοπαθολογικά ή άλλα) και οι βαθύτερες σκοπιμότητές τους.

Πράγματι, οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν, κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, εκτός από τη διαβρωτική εισβολή του κομματισμού και της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, και μία ισχυρή δόση απαξίωσης, κυρίως από πρόσωπα και κόμματα που αισθάνονταν ότι είχαν να «λύσουν διαφορές» μαζί τους από την περίοδο της Δικτατορίας ή που θεωρούσαν την Εθνική Άμυνα «εθνικισμό» και «σωβινισμό» (π.χ. Σημίτης αλλά και ολόκληρη η «ανανεωτική αριστερά» και η «προοδευτική διανόηση»).

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι αξιοθαύμαστο που οι Ένοπλες Δυνάμεις κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη μαχητικότητά τους και το ηθικό τους σε υψηλά επίπεδα και να αναδεικνύουν ακόμη και σήμερα, εν μέσω γενικής παρακμής, αξιόλογους στρατιωτικούς ηγέτες.

Σήμερα, όλα αυτά φαίνονται γραφικά και ξεπερασμένα από την ίδια την πραγματικότητα. Αν ένας αμερόληπτος γεωπολιτικός αναλυτής κοιτάξει τον χάρτη και εξετάσει τα δεδομένα, αν η ελληνική κυβέρνηση πληρώσει κάποιον π.χ. Σουηδό ή Ιάπωνα ειδικό να τη συμβουλεύσει για την πορεία της, αυτός θα καταλήξει εύκολα στα εξής ρεαλιστικά συμπεράσματα:
  1. Η Ελλάδα είναι εσωτερικά αποδυναμωμένη λόγω ύφεσης, ανεργίας και κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου
  2. Στη χώρα ζει ένας τεράστιος αριθμός λαθρομεταναστών, που εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια ασφάλεια
  3. Το κράτος διοικείται από ένα επικινδύνως ανεπαρκές πολιτικό σύστημα
  4. Η ανακάλυψη τεραστίων ενεργειακών αποθεμάτων εντός της ελληνικής ΑΟΖ εγκυμονεί εντάσεις ή και βίαιες συγκρούσεις για την κατανομή τους
  5. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι τη γεωστρατηγική σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι χωρίς αμφιβολία η αναθεωρητική και περιφερειακά φιλόδοξη πολιτικής της Τουρκίας. Η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας προσαυξάνει τον κίνδυνο εξαγωγής της κρίσης
  6. Δεν πρέπει όμως να υποτιμάται η περίπτωση εκδήλωσης συγκρουσιακών τάσεων από τα δύο άλλα, απροκάλυπτα αναθεωρητικά εις βάρος της Ελλάδας κράτη, την Αλβανία και τα Σκόπια. Το μικρό τους μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο προς την επιθετικότητά και τις αναθεωρητικές τους βλέψεις. Διαθέτουν άλλωστε Ένοπλες Δυνάμεις όχι κατά πολύ μικρότερες από τις Ελληνικές. Επιπλέον, στην ελληνο-αλβανική μεθόριο καταργήθηκαν από τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις οι υπάρχοντες εκεί στρατιωτικοί σχηματισμοί.
  7. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να συνδυασθούν μεταξύ τους και να συντονισθούν οι τρεις προαναφερθέντες αναθεωρητισμοί εις βάρος της Ελλάδας

Συμπέρασμα του επαγγελματία, ρεαλιστή Σουηδού ή Ιάπωνα γεωστρατηγικού αναλυτή: Ετοιμάστε μία αμυντική δομή κατάλληλη να αντιμετωπίσει επίθεση ή έστω μεθοριακή ένταση ταυτόχρονα από βορρά και από ανατολή. Η οικονομική σας κατάσταση, θα έλεγε ο Σουηδός ή ο Ιάπωνας, δεν είναι δικό μου ζήτημα. Όπως δεν με ενδιαφέρουν οι ιδεολογικές σας αγκυλώσεις, οι φιλειρηνικές σας ευαισθησίες, οι «φιλίες των λαών» κ.λ.π. 

Με πληρώσατε να σας πω την αλήθεια.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι: Υπάρχει όχι βεβαιότητα αλλά ισχυρή πιθανότητα να αντιμετωπίσετε συνδυασμένη επιθετικότητα από τρεις πλευρές. Ετοιμάστε, λοιπόν, ένα αμυντικό δόγμα στα πρότυπα αυτού που στη διεθνή γεωστρατηγική επιστήμη λέγεται «Δόγμα Τριών Πολέμων». Και, εξίσου σημαντικό, αναπροσαρμόστε την εξωτερική σας πολιτική και τις συμμαχίες σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή Kontra News


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου 

Βάλτε φόρους, κόψτε και από το οξυγόνο μας, πάρτε και τα μέτρα μας, κάντε ό,τι γουστάρετε. Τι να περιμένουμε πια; Έχουμε γεμίσει γατογαμούληδες, αντάρτες νοικοκυραίους που διεκδικούν Δήμους και Περιφέρειες και τρομοκράτες που με το ένα μάτι πληρώνουν τον μπακάλη και με το άλλο κοιτάνε τον κουρέα. Σημαδεύουν το στόχο και η διερχόμενη μπεκάτσα σιχτιρίζει την ώρα που επέλεξε αυτόν τον αεροδιάδρομο. 
 
Κάντε ό,τι θέλετε αφού τα 811 εκατ. ευρώ πλεόνασμα του Σταϊκούρα δείχνουν ότι το πιο μπατιρισμένο μαγαζάκι του πλανήτη “Η Ωραία Ελλάς” σώθηκε. Από τι άραγε σώθηκε; Διότι έχει την τύχη της μπεκάτσας και είναι ήδη μαγειρεμένη στο πιάτο τον κυνηγών που λέγονται σύμμαχοι και Ε.Ε. Η δυστυχία της μπεκάτσας Χώρας είναι ότι της ξεχείλωσαν τον πρωκτό κάποιοι γατογαμούληδες πριν καταλήξει στο πιάτο των κυνηγών. Και ξεσκισμένος και πεθαμένος, τι άλλο να μάς τρομάξει από την αλήθεια που ζούμε;
Φορολογήστε και τα τριγλυκερίδιά μας. Κάντε μας δωρεάν αναλύσεις αίματος κι αν βρείτε ανεβασμένους δείκτες χοληστερίνης και λιπιδίων μη μάς λυπηθείτε καθόλου. Ξεσκίστε μας. Ούτως ή άλλως κάποιος γατογαμούλης παραμονεύει πάντα επιβουλευόμενος την παρθενία της ψήφου μας. 
 
Είστε ακόμη πολύ επιεικείς με την πάρτη μας. Κάντε μας κι άλλα άγρια, βάλτε μπάρες διοδίων στις πόρτες των σπιτιών που ζούμε ακόμα, με την ανοχή των Στουρναθεοχάρηδων. Το πολύ-πολύ να μιμηθούμε τους κατοίκους του Ωρωπού και μαζί με την μπάρα να το κάψουμε το ρημάδι για να μάς δώσετε ελεύθερο να επισκεπτόμαστε τις στάχτες επειδή πλησιάζουν εκλογές. 
 
Τώρα που θα παρουσιάσει ο Σύριζα το σχέδιο Άμυνας για την χώρα και θα κοιμόμαστε ήσυχοι γιατί δεν θα περνάει ούτε ιός τα σύνορά μας μην ανησυχείτε καθόλου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη διότι θα μπορείτε άνετα να ζητήσετε ασπιρίνη από την τούρκικη κορβέτα “Gatogamoul Hanoum” που παρκάρει στην Άνδρο για καφεδάκι όποτε της γουστάρει. 
 
Φορολογήστε όσους ψάχνουν στα σκουπίδια για αποφάγια ή να βρουν επιστρεφόμενα μπουκάλια εξαργυρώνοντας το αντίτιμο με μισή χούφτα ρύζι στο μπακάλη. Δεν μπορούν αυτοί οι χορτασμένοι να σουλατσάρουν από κάδο σε κάδο χωρίς να αποδίδουν ΦΠΑ και χωρίς να δηλώνουν πόθεν έσχες το μπουκάλι πράγμα που κάνουν όλοι οι δημοκράτες, πατριώτες, γατογαμούληδες.
Αφήνετε ακόμα το Κράτος να είναι μόλις στην 99η θέση παγκοσμίως στην λίστα της Ελευθερίας του Τύπου; Είστε πολύ χαλαροί. Πρέπει να αγριέψετε λίγο διότι σε ένα τέτοιο πλεονασματικό Κράτος πρέπει να κατέχουμε τουλάχιστον την 180η θέση της λίστας ανάμεσα σε 180 χώρες. Γι' αυτό δώστε πράμα. Βάλτε κι άλλους γατογαμούληδες, δώστε κι άλλους αλλήθωρους, μουγκούς και κωφούς τρομοκράτες και προπάντων σφίξτε τα ζωνάρια στους εντεταλμένους δημοσιογράφους του Κράτους να μαζεύουν περισσότερο την γλώσσα τους. Φτιάξτε κι άλλους αρχηγούς, φτιάξτε κι άλλα κόμματα γιατί μπορεί να μείνει ένα 1% των πολιτών χωρίς κρεββάτι-κόμμα στην γατουλογαμοελλάδα. 
 
Ρε γαμογατούληδες, έχετε στα χέρια σας την λίστα των συνειδητά απεχόντων από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τι κάθεστε; Ορμάτε! Τόσα κόμματα έφτιαξε το Κράτος για να καλύψει τους πάντες και υπάρχουν αυτοί που δεν ψηφίζουν; Πού γουργουρίζουν, άραγε, οι αχάριστοι; Φορολογήστε τους αμείλικτα, χώστε τους και μία ισόβια κάθειρξη στα τέσσερα να ξεθυμαίνουν οι ντούροι πατριώτες παρέα με τους γατογαμούληδες. 
 
Πολύ το τραβήξατε το παραμύθι και κουραστήκαμε. Αφού τελικά θα γίνουν όλα όπως στην Κύπρο “με μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε” όπως μάς είπε και ο παχουλογατογαμούλης Βενιζέλος. Κάντε μας μία ευρωπαϊκή ιθαγένεια όλους να ξέρουμε πια ότι θα προσκυνάμε τον μάγο και αρχηγό λαογαμούλη της κοινής φυλής των ΕυρωΠέων. 
 
Το τοτέμ της φυλής θα είναι τελικά ένα Πέος. Γιατί λοιπόν, εμείς να την βγάζουμε με το “φιδάκι ο Διαμαντής” των γατουλογαμούληδων που όλο λόγια είναι ως γνωστά γιουσουφάκια της κάθε εξουσίας;
Φτιάξτε τα όπως θέλετε, λοιπόν, γιατί τελικά το ευρωΠέος θα το φάμε όλοι μαζί. Μόνο που ο κάθε γατουλογαμούλης θα το τρώει και θα γλυκαίνεται αποδεικνύοντας τι άνδρα κρύβει μέσα του, ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώνουν έξτρα φόρο για τσίγκινα σώβρακα ως ιθαγενείς που δεν έδωσαν την εθνική τους παρθενία με αντίτιμο κανένα καθρεφτάκι που κουνήθηκε μπροστά τους.Η σαύρα και τα μαύρα. Δεν είναι είδησις. Σε ανέκδοτο πιότερο φέρνει. Ο υπουργός των Ιμίων και του Οτσαλάν ετέθη ξανά εναντίον του σταυρού προτιμήσεως

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Αν δεν σας έρχεται με την πρώτη ποιος είναι ο υπουργός (αν και είναι δύσκολο να το έχετε ξεχάσει), το υπενθυμίζουμε: Είναι ο ένας και μοναδικός,λαοφίλητος, νουνεχής και απολύτως δικαιωμένος από την ιστορία Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ουδέποτε περνά απαρατήρητος αυτός ο άνθρωπος. Και σε περίπτερο να τον κλείσεις –αν τα καταφέρεις βέβαια- όλοι από εκεί θα πηγαίνουν να πάρουν τις κουκουρούκου τους (σ.σ. γκοφρέτες). Σήμερα είναι απόμαχος της πολιτικής.
Ε, και; Αυτή χάνει, όχι ο Θόδωρος.

Ωστόσο, το πολυπληθές ακροατήριό του δεν μένει παραπονεμένο. Έχει βρει φιλόξενο και ευρύχωρο στασίδι στη συχνότητα του μαχητικού ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM. Και βήμα και εφέμ και Θόδωρος!!! (εμ κρεμ, εμ σαμπούν, εμ κοντίσιονερ)…

Από εκεί, για ακόμη μία φορά, ο κοσμαγάπητος ιππότης της πράσινης τραπέζης (σ.σ.: η πασοκάρα) τραβάει το ξίφος του ορθού λόγου από το καλολαδωμένο θηκάρι του και έφιππος πάνω στην ανάσα του δράκοντα (από την ταινία «Εξκάλιμπερ» είναι κλεμμένη η σκηνή) καμακώνει το θεριό του λαϊκισμού. Σ’ αυτό το επεισόδιο ο γενναίος πολεμιστής μας διαπιστώνει ότι το θεριό του λαϊκισμού έχει μεταμορφωθεί πάλι σε σταυρό προτίμησης…!

Χάλι πάλι
Είπε, που λέτε, από το μετερίζι της αλήθειας ο Πάγκαλος:
«Πιστεύω ότι ο σταυρός προτίμησης είναι η ρίζα του κακού, διότι όσο αφήνουμε τον σταυρό να υπάρχει ή να επεκτείνεται, πάμε πίσω στην πάλη κατά της πελατοκρατίας, που συνεχίζει να υπάρχει και είναι η αιτία όλων των δεινών και της οικονομικής κρίσης. Έχω προτείνει εκλογικό σύστημα που δεν είναι ίσως το τελειότερο ή το μοναδικό και όταν το πρότεινα, το 1990, με θεώρησαν εκκεντρικό. Διότι θεωρώ κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του σταυρού προτίμησης ως οπισθοδρόμηση. Η σάρα και η μάρα μαζεύτηκαν εκεί μέσα. Ντροπή.
Άνθρωποι ανεπιτήδευτοι, ανεπίδεκτοι, διεφθαρμένοι. Ντροπή!
Κανένας στο περιβάλλον του δεν θα άντεχε τις φυσιογνωμίες αυτές εκεί πέρα να μιλούν.
Έχω κάνει σε 12 Βουλές, αλλά αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναζήσει. Επιμένω και όποιος θέλει ας με διαψεύσει…»
Απορία πρώτη: Ο ίδιος πως εκλεγόταν; Ερχόταν ο Μωυσής με τις πλάκες όπου υπήρχαν 11 εντολές, με την 11η να λέει «Σταυρό στον Πάγκαλο»;
Απορία δεύτερη: Οι 12 Βουλές που έχει δει ο Πάγκαλος δεν είχαν τον Άκη μέσα; Τον Μαντέλη; Τον Τσουκάτο;
Απορία τρίτη: Η σάρα δεν του αρέσει. Η σαύρα του Κολωναίου του ήρεσε;

Πηγή «Δημοκρατία»

Σχόλιο ιστολογίου: Είναι φοβερό να έχουν άποψη (και να την διαφημίζουν μέσω των γνωστών διαπλεκομένων ΜΜΕ) άνθρωποι που δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους χωρίς την συνοδεία ανδρών προστασίας. Και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά γιατί κυκλοφορούν προστατευόμενοι...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA group

Τίποτα δεν αλλάζει στο πεδίο των υπηρεσιών πληροφοριών και όπως είχα πει δεκάδες φορές , θα ήταν και αφελές κάποιος να πίστευε το αντίθετο. Οι δηλώσεις Obama,  με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Francois Hollande δείχνουν ακριβώς πώς πρόκειται να εξακολουθήσει η δράση των υπηρεσιών.
“We will not apologize simply because our services may be more effective, but heads of state and governments with whom we work closely . . . should feel confident that we are treating them as real partners.
The US government will continue to gather information about the intentions of foreign governments.  Our services, will not monitor the communications of heads of state atop the ranks of allied partners unless there are compelling national security purposes at stake“.
Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό που λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι πως δεν θα μπουν σε διαδικασία απολογίας επειδή είναι «ικανότεροι» στον τομέα υποκλοπής , ανάλυσης και αναχαίτισης πληροφοριών και με μια διφορούμενη πρόταση αναφέρει πως όσοι συμπλέουν ουσιαστικά με τις ΗΠΑ και είναι «στενοί συνεργάτες» θα έχουν αντιμετώπιση αντίστοιχη(;;;). Φράση που θυμίζει έντονα και την στάση του G. Bush jr. με το γνωστό «you are either with us or against us» αλλά σαφέστερα με πιο διπλωματική τοποθέτηση.

Μέσα στα παραπάνω και κλείνοντας τις δηλώσεις του, αναφέρει πως η μόνη αλλαγή που θα γίνει είναι να μην γίνεται παρακολούθηση εσωτερικά των ΗΠΑ σε αρχηγούς και αξιωματούχους, κάτι που αμφισβητείται έντονα όμως από πολλούς ήδη και ειδικά μετά την ανάθεση της διοίκησης της
NSA στον Michael Rogers με ειδικότητα στην κρυπτανάλυση και με βιογραφικό που δείχνει ότι είναι άνθρωπος του «προέδρου».

Τα σχόλια σε μια τέτοια δημόσια παραδοχή θα μπορούσαν να είναι πολλά και να αφορούν πάρα πολλά θέματα. Θα παραμείνω μόνο στο γεγονός πως οι ΗΠΑ εδώ και καιρό (από το περασμένο έτος που εκκίνησε η δεύτερη θητεία του B.Obama), έχουν αποφασίσει ότι τόσο η CIA όσο και η NSA θα εγκαταλείψουν τις «δραστικές μεθόδους» με κρυφές επιχειρήσεις (black ops) στο πλαίσιο απομόνωσης και απομάκρυνσης του πενταγώνου (γνωστή η κόντρα με τα «γεράκια» ) από τον νευραλγικό τομέα της ανάλυσης πληροφορίας. Επίσης γνωστό είναι πως στην πρώτη του ομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια παρουσίαση του στην CIA είχε αναφέρει (παρουσία του Panetta) πως «η υπηρεσία θα πρέπει να επανέρθει στην προσπάθεια επαναδημιουργίας του δικτύου πληροφοριών και συνδέσμων επί πεδίου που είχε στο παρελθόν, όπως επιτάσσει ο ρόλος της».

Η παραπάνω στάση και συμπεριφορά των ΗΠΑ και γενικότερα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν πρέπει και δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη, ειδικά για μια χώρα που κινείται σε κυρίαρχο πλανητικό ρόλο. Για αυτό άλλωστε εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί και ένα πλάνο δημιουργίας αντίστοιχης Ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που θα προστατεύει τα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις τους ( μόνο ;;; ) από φαινόμενα υποκλοπών όπως έχει συμβεί πρόσφατα. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει το γεγονός πως Ρωσία, Κίνα αλλά και Αυστραλία έχουν δημιουργήσει δικές τους ομάδες , πολύ ισχυρές.

Στο όλο σκηνικό του πολέμου στον χώρο της πληροφορίας και του κυβερνοχώρου έχει ήδη προστεθεί και ο νέος νόμος των ΗΠΑ που δίνει το δικαίωμα της «προληπτικής δράσης καταστολής» (
preemptive action) σε περίπτωση «υποψίας» επίθεσης στον κυβερνοχώρο από πρόσωπο, οργανισμό ή ακόμα και χώρα. Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται και η επίσημη δικαιολογία αν τυχόν χρειαστεί να δράσει «προ συμβάντος» , όπως ακριβώς τοποθετήθηκε με δήλωση του ο B.Obama όταν είπε πως «θα δράσουν μόνο σε περίπτωση απειλής εθνικής ασφάλειας».

Σημαντικό επίσης σημείο υπάρχει στο γεγονός πως μετά την φράση της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ , Victoria Neuland με το διάσημο πλέον «Fuck EU» και την συναίνεση του διπλωμάτη Geoffrey Pyatt, πρεσβευτή στην Ουκρανία, δείχνει και την γενικότερη στάση όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται την θέση των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Μια θέση που σίγουρα δεν θα περιορίζεται μόνο στον διπλωματικό τομέα αλλά και στην υπηρεσία πληροφοριών. Θυμίζω ότι ακόμα και απέναντι στην πανίσχυρη Βρετανική MI5-MI6, υπήρξε και υπάρχει σοβαρό θέμα συνεργασίας , καθώς δεν είναι λίγες και εκείνες οι φορές που οι υπηρεσίες έχουν δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία που εκθέτουν αντίστοιχα για τις δράσεις τους.

Εν κατακλείδι, είναι καλό να γνωρίζουμε και να λειτουργούμε με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει συμφωνία για την «ρυθμιζόμενη» παρακολούθηση μεταξύ χωρών και κυβερνήσεων. Τα συμφέροντα της κάθε χώρας είναι διαφορετικά και αντικρουόμενα. Αν μάλιστα προσθέσουμε το γεγονός πως ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς με κύριο στοιχείο την οικονομία που στοχεύουν οι περισσότεροι να ηγηθούν στον πλανήτη… θεωρώ πως είναι τουλάχιστον αφελές για τον οποιοδήποτε να θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει «συμφωνία κυρίων» στο θέμα αυτό, όταν ακόμα και συμφωνημένοι νόμοι δεν τηρούνται αμφότερα.

Αναφορές - πηγές:
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου