Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Αυγ 2014

Mε την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει διεθνώς τα τελευταία χρόνια, κοιτάζει κανείς την κατάσταση του πλανήτη και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, και λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα που δίνει η Ιστορία, δεν μπορεί παρά να περιμένει μία και μόνο εξέλιξη. Τον τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Για χρόνια, πέρναγαν οι μέρες και οι μήνες μέχρι το 2012 με την προσμονή για το μεγάλο καταστροφικό γεγονός που πλησιάζει. Για να έρθει το σωτήριο έτος 2013 και να μας βρει ανακουφισμένους σε σχετικά καλή κατάσταση.


Αφού δεν υποδεχτήκαμε εξωγήινους (επίσημα), δεν μας χτύπησε αστεροειδής, δεν εξερράγη ο ήλιος, δεν γίναμε όλοι ζόμπι και δεν κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία, ξαναγύρισε η καρδιά του πλανήτη στη θέση της.

Αν κοιτάξει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη σήμερα, θα δει το Ισραήλ να αιματοκυλίζει τη Γάζα και να αφανίζει τους Παλαιστίνιους, την Αίγυπτο με συνεχιζόμενες αναταραχές, την Λιβύη να σιγοκαίγεται, την Συρία να φλέγεται μαζί με χιλιάδες Σύριους, το Ιράκ να έχει διαλυθεί με ένα νέο κράτος, το Τζιχαντιστάν να έχει βάλει σκοπό να κυβερνήσει τον Ισλαμικό κόσμο, την Ουκρανία να αιμορραγεί εσωτερικά και εξωτερικά.

Παράλληλα, στο Ομάν και το Μπαχρέιν δεν ήρθε ποτέ καλοκαίρι μετά την Αραβική Άνοιξη, ενώ η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να είναι απειλή κι ας μην την επισκέπτεται τόσο συχνά ο Ντένις Ρόντμαν για να πουλήσει όπλα.

Ταραχές υπάρχουν ακόμα σε πολλές ασιατικές και αραβικές χώρες, ενώ όσα αφρικανικά κράτη έχουν ακόμη ισχυρές ηγεσίες εξοπλίζονται για να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των ίδιων τους των πολιτών που επίκειται.

Παντού πόλεμος.
Τι σημαίνει όμως πόλεμος;
Σημαίνει θάνατος. 
Σημαίνει σφαγή αμάχων και παιδιών. 
Σημαίνει θηριωδίες.
Σημαίνει εγκλήματα πολέμου.
Σημαίνει προπαγάνδα και ψέμα.
Σημαίνει διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Σημαίνει όμως και όπλα.
Και ποιοι πουλάνε σήμερα τα όπλα;

Σύμφωνα με την wikipedia και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIRPI), στο top-15 των εξαγωγών όπλων το 2013 βρίσκονται χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, και η Ισπανία. (τα ποσά στη διπλανή στήλη είναι σε εκατομμύρια δολάρια).
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χώρες αυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων εξαγωγέων όπλων από το 2004 μέχρι και σήμερα (στην πρώτη στήλη είναι οι χώρες που αγοράζουν, και στις τρεις διπλανές οι κορυφαίες χώρες που τα πουλάνε). 
Επειδή όμως είναι άδικο σε έναν κόσμο πολυεθνικών εταιρειών να μιλάμε μονάχα για χώρες, σας παραθέτω και τον πίνακα με τις κορυφαίες εταιρείες εμπορίου όπλων, μαζί με τη χώρα προέλευσής τους και τα έσοδά τους. 

Αρκετές από αυτές τις χώρες είναι οι ίδιες που τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Πολλές από αυτές έχουν πέσει και μέσα.

Με την κατανάλωση όπλων που γίνεται σήμερα σε όλο τον ανατολικό αλλά και αφρικανικό κόσμο, σε λίγους μήνες η οικονομική κρίση θα ανήκει στο παρελθόν.Οι Γάλλοι δεν θα χρειαστούν μνημόνιο, οι Αμερικάνοι θα λασκάρουν το χρέος, το Ισραήλ θα πουλήσει τη νέα του πραμάτεια (που διαφημίζει με τις επιθέσεις στη Γάζα), οι Ρώσοι δεν θα προλαβαίνουν να πουλάνε, οι Άγγλοι θα συνεχίσουν το success story, οι Ισπανοί θα ξανασταθούν στα πόδια τους και οι Γερμανοί θα ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο.

Ο τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος είναι ήδη εδώ και θεραπεύει την οικονομική κρίση (μαζί με πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν).


Από Ρεμπελίσκος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΤο  τσουνάμι αποκαλύψεων για την υπόθεση κατασκοπείας των ΗΠΑ εις βάρος της Γερμανίας από διπλό πράκτορα βάζει εκ νέου μπουρλότο στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις.
H Μέρκελ πιέζεται από τα ΜΜΕ της χώρας της για πιο έντονη αντίδραση έπειτα απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες όσον αφορά τη στρατολόγηση από τις ΗΠΑ πράκτορα της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ το γερμανικό κοινοβούλιο διεξάγει ήδη έρευνα τους τελευταίους μήνες για ενδεχόμενη κατασκοπεία εις βάρος Γερμανών πολιτών και πολιτικών από την αμερικανική NSA.
Οι εξελίξεις, όμως, στο θέμα των υποκλοπών και της κατασκοπείας είναι ραγδαίες, με την τεχνολογία να ξεπερνάει σχεδόν όλους τους σκοπέλους για τους «κλέφτες δεδομένων».

Πριν από λίγους μήνες, σε ένα συνέδριο στο Κάπιτολ Χιλ της Ουάσιγκτον έγινε παρουσίαση των τελευταίων μεθόδων υποκλοπής. Στους παρευρεθέντες δόθηκαν «καθαρά» κινητά και τους ζητήθηκε να κάνουν κλήση και να συνομιλήσουν. Με το που ολοκλήρωσαν τη συνομιλία, σχεδόν αμέσως οι υπεύθυνοι της παρουσίασης «έπαιξαν» στους εμβρόντητους παρευρισκόμενους τους μαγνητοφωνημένους διαλόγους.

Και όχι μόνο! Απέδειξαν ότι είχαν τη δυνατότητα συλλογής και ό,τι άλλου μπορούσε να υπάρχει στα τηλέφωνα: βίντεο, e-mail, μουσική, τηλεφωνικό κατάλογο, sms, έγγραφα, τα πάντα.

Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες κατασκοπείας διεθνώς και στρέφεται εναντίον των «αντιπάλων» χωρών, συχνά χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσους παρανόμους εκτός μυστικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο κατασκόπων που θα τις ζήλευε και ο... Τζέιμς Μποντ. Τα νέα «υπερόπλα» είναι αθόρυβες συσκευές που όχι απλώς υποκλέπτουν συνομιλίες, αλλά «συλλαμβάνουν» τα σήματα των κινητών κι εν συνεχεία τα αποκρυπτογραφούν αρπάζοντας όλα τα δεδομένα.

Κινητή «ρουφήχτρα»

Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου, όπως της Κίνας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας και τελευταία και του Ιράν. Η μία στρέφεται εναντίον της άλλης αλλά και η καθεμιά παρατάσσεται για τη μάχη της κατασκοπείας απέναντι στις αμερικανικές υπηρεσίες (CIA, FBI, NSA).

Ο Κρίστοφερ Σογκόιαν, από τους κορυφαίους στις ΗΠΑ στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών κατασκοπείας και πρώην χάκερ, θεωρεί ότι στον συγκεκριμένο πόλεμο κερδίζουν οι «κακοί» (αν το δει κανείς, βέβαια, από την αμερικανική σκοπιά). Την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, μόνο που δεν το «διαφημίζουν» δημόσια.

Είναι, άλλωστε, προφανές το γιατί κανείς δεν καίγεται να ενημερώνει επαρκώς την κοινή γνώμη για τέτοια «ευαίσθητα» ζητήματα, τα οποία άπτονται φυσικά των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας του κάθε πολίτη, αλλά και της εθνικής ασφάλειας. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, όμως, λίγα πράγματα μένουν μυστικά. Τα σκάνδαλα για μαζικές παρακολουθήσεις, αρχής γενομένης από τον Σνόουντεν, διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ διέρρευσαν και όλες οι πληροφορίες για το τελευταίο εξελιγμένο κατασκοπευτικό όπλο, ειδικά μεταξύ μυστικών υπηρεσιών, το StingRay.

Τι είναι το StingRay; Μια «μετακινούμενη» καμουφλαρισμένη κεραία που μιμείται τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Με την ενεργοποίησή του το StingRay μπορεί αμέσως να «πιάσει» τα σήματα απ’ όλα τα κινητά τηλέφωνα (και tablets) που είναι στο βεληνεκές του. Όπως ακριβώς θα έκανε και μια κεραία κινητής.

Το StingRay (ή, με άλλες εμπορικές ονομασίες, KingFish, Harpoon κ.λπ.) μετακινείται ή τοποθετείται εύκολα ακόμα και πάνω σε όχημα, «συνεργάζεται» και με άλλους πύργους κινητής τηλεφωνίας επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης του, ενώ έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να υποκλέπτει διαλόγους που γίνονται μέσω τηλεφώνων, αλλά να «ρουφάει» όλα μα όλα τα δεδομένα: το σήμα, τις συνομιλίες, τις «επαφές» του κινητού, τα sms, τις φωτογραφίες, τα αρχεία, το αρχείο κλήσεων και ηλεκτρονικών πληρωμών, μέχρι και τους κρυπτογραφημένους κωδικούς.

Κι όλα αυτά γίνονται με τρόπο ώστε ακόμα και μυστικές υπηρεσίες να βραχυκυκλώνουν για να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από τις συγκεκριμένες μαζικές παρακολουθήσεις.

Με λίγα λόγια, οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει σε μια συσκευή τηλεφώνου ή tablet καταλήγει στο αδηφάγο «στομάχι» του StingRay. Και το «μυστικό» του είναι ότι ουσιαστικά δεν αναζητεί το StingRay τα κινητά τηλέφωνα, αλλά τα κινητά είναι αυτά που... ψάχνουν το StingRay. Ακριβώς επειδή τα κινητά διαρκώς αναζητούν σήμα μέσω της κοντινότερης κεραίας, ακόμα κι όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Φυσικά, μόνο όποιος έχει τις ανάλογες υποδομές μπορεί εν συνεχεία να επεξεργαστεί μια τέτοια υπερπληθώρα δεδομένων. Υπάρχει, βέβαια, και η δυνατότητα μεμονωμένης στόχευσης ενός τηλεφώνου, όμως αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς ήδη εφικτό.

Με τη νέα τεχνολογία, δηλαδή, δεν χρειάζεται κάποιος να στοχεύει μόνο σε ένα συγκεκριμένο κινητό ή σε κάμποσες δεκάδες ή εκατοντάδες συσκευές. Το StingRay (στα αγγλικά, «δηλητηριώδες σαλάχι») μπορεί σαν πανίσχυρη ηλεκτρική σκούπα να συλλέγει, ταυτόχρονα, τη «σοδειά» απ’ όσες συσκευές βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της κεραίας που καλύπτει μια συγκεκριμένη περιοχή και άνω του χιλιομέτρου.

Τα κινητά, μάλιστα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται τη δεδομένη στιγμή, μπορεί ακόμη να είναι και απενεργοποιημένα. Ωστόσο, η υποκλοπή όλων των δεδομένων γίνεται δίχως πρόβλημα.

Οι σκιώδεις χάκερ

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Τιμ Μέρφι πιστεύει ότι είναι βέβαιο πως παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται όχι μόνο από τις ΗΠΑ (NSA και αστυνομία), αλλά πλέον κι από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών εναντίον αμερικανικών στόχων τόσο στο εξωτερικό όσο και μέσα στις ΗΠΑ.
Τέτοιοι «ανιχνευτές» βρέθηκαν πρόσφατα κρυμμένοι σε στύλους φωτισμού στο πάρκινγκ σημαντικών εταιρειών άμυνας στην Ουάσιγκτον, όπως και σε σημεία στο Πάλο Άλτο, την πρωτεύουσα της Σίλικον Βάλεϊ. Το FBI κλήθηκε, ερεύνησε, αλλά δεν κατάφερε να ανακαλύψει με ποιου την εντολή τοποθετήθηκαν εκεί οι «κεραίες». Και η εξήγηση είναι σχετικά απλή...

Από τέτοιες σκοτεινές ιστορίες δεν θα μπορούσε να λείψει και το... εμπόριο. «Σκιώδεις» χάκερ, κυρίως από την Ευρώπη, πουλούν δεδομένα στους ενδιαφερομένους, που είναι κατά κύριο λόγο μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών. Αυτός ο τρόπος συναλλαγής επιτρέπει στους «μεγαλοπελάτες», που είναι οι τελικοί παραλήπτες, να κρύβονται ευκολότερα. Τα ίχνη τους χάνονται χάρη στη «βρόμικη» τεχνική δουλειά ξένων ειδικών που ξέρουν να καμουφλάρονται μέσα από περίπλοκες διαδικασίες.

Πόλεμος κατασκόπων
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα κρατικής ασφάλειας, οι βασικοί εχθροί των ΗΠΑ στην ηλεκτρονική κατασκοπεία είναι οι «Τρεις Μεγάλοι», δηλαδή Κίνα, Ρωσία και Ισραήλ. Οι τρεις αυτές χώρες, μάλιστα, είχαν υποδειχθεί από τη CIA ως οι πιο επικίνδυνες για κυβερνο-απειλές στην έκθεση της Υπηρεσίας για το 2013.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, και το Ιράν εξελίχθηκε σε σημαντικό αντίπαλο. Σύμφωνα με προ διετίας δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», η «Χεζμπολά είχε χρησιμοποιήσει, με τη βοήθεια Ιρανών, βάσεις δεδομένων κινητών τηλεφώνων για να σπάσει ένα δίκτυο κατασκοπείας της CIA στη Βηρυτό».

Είναι το πολύπλοκο, αλλά παραδοσιακό, παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Η τεχνολογία StingRay ξεπερνά τις γνωστές σημερινές μεθόδους κρυπτογράφησης. Παράλληλα, κυκλοφορούν και συσκευές... αντικατασκοπίας που μπορούν να ανιχνεύσουν αν ένα StingRay είναι στραμμένο προς αυτές και τις στοχεύει.

Η αγωνία των αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών έγκειται στο ότι οι νέες τεχνολογίες τείνουν να τους βάζουν σε αμυντική θέση και να τρέχουν σε κάποιες περιπτώσεις πίσω από τις εξελίξεις. Για τις μυστικές υπηρεσίες, άλλωστε, το σημαντικότερο είναι τα δικά τους «μέσα» να είναι μπροστά από αυτά των αντιπάλων.

Ο φρενήρης πόλεμος μεταξύ κατασκόπων είναι για τους πολλούς αθόρυβος και αόρατος. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που πράγματα βγαίνουν στη φόρα, όπως το 1998 που ένας Ρώσος διπλωμάτης πιάστηκε να υποκλέπτει μέσα στο αρχηγείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως διέρρευσε αργότερα, ο Ρώσος φορούσε κάτω από τα ρούχα του ένα καλωδιωμένο γιλέκο που τον είχε μετατρέψει σε κινούμενη ανθρώπινη κεραία!

Καυτά σημεία παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με τη CIA, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση των ιδανικών σημείων πρόσβασης που επιτρέπουν την καλύτερη υποκλοπή των επικοινωνιών. Παραδοσιακά, η κύρια βάση των τεχνικών κατασκοπείας μεταξύ κρατών είναι τα κτήρια πρεσβειών, προξενείων και στρατιωτικών βάσεων. Αποτελούν κυρίαρχο έδαφος και προσφέρουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Όπως, για παράδειγμα, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, που σύμφωνα με τους καχύποπτους Αμερικανούς είναι ιδανικά τοποθετημένη ώστε να συγκεντρώνει σήματα σε έναν λόφο πάνω από την καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ή η πρεσβεία του Ισραήλ, που «έτυχε» να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτήριο της Ίντελσατ, της εταιρείας που εποπτεύει πάνω από 50 δορυφόρους επικοινωνιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Το σημείο, εξάλλου, όπου βρίσκεται το κινεζικό προξενείο στην Τιχουάνα του Μεξικού προσφέρει την ιδανική απόλυτη ηλεκτροκάλυψη ολόκληρης της Νότιας Καλιφόρνιας, όπως σημειώνει το επίσημο Εγχειρίδιο Απειλών των ΗΠΑ (Intelligence Threat Handbook).

Χάρη στον Σνόουντεν, πάντως, όλος ο κόσμος γνωρίζει πια ότι η Αμερική πρωτοστατεί στο να «ακούει τα πάντα», κυρίως από το αρχηγείο της NSA στο Μέριλαντ, αλλά και από τα κτήρια των αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Foreign Policy, η τελευταία μόδα είναι η εξής: το FBI τοποθετεί συσκευές StingRay σε... ελικόπτερα και τα βάζει να πετάνε πάνω από πρεσβείες ξένων χωρών στην Ουάσιγκτον!

Ανεξέλεγκτη πρόσβαση
Η εταιρεία που δημιούργησε το StingRay είναι η Harris Corp. Αλλά τελευταία δεν είναι η μόνη, αφού απέκτησε ανταγωνισμό. Η πιο εξελιγμένη και βελτιωμένη έκδοση του StingRay είναι απόλυτα μη ανιχνεύσιμη και καλύπτει μια έκταση πάνω από 3 χιλιόμετρα, όπου καταγράφει και αναμεταδίδει κάθε δραστηριότητα και αρχειακή πληροφορία από τηλεφωνικές συσκευές (και tablets) που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς του. Ένας από τους κατασκευαστές του StingRay τελευταίας γενιάς είναι και η ισραηλινή Ability.

Οι Αμερικανοί, όμως, βλέπουν και τις άλλες μεγάλες χώρες να προοδεύουν τεχνολογικά σε ζητήματα κατασκοπείας. Αντίθετα με το παρελθόν, τα εργαλεία είναι φθηνότερα, ευρέως διαδεδομένα και η πρόσβαση σε αυτά ευκολότερη. Όχι μόνο μυστικές υπηρεσίες, αλλά και πολλοί άλλοι μπορούν να αποκτήσουν την τεχνογνωσία: φυσικά η αστυνομία, εταιρείες ασφαλείας, μέχρι και ιδιωτικοί ντετέκτιβ. Πρακτικά κανένα τηλέφωνο ή tablet δεν είναι πια ασφαλές, αν και νομίζουμε ότι αυτό το έχουν πλέον εμπεδώσει όλοι.

Σύμφωνα με έρευνα που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στη Νομική και Τεχνολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ, ο μόνος τρόπος για να είναι ασφαλείς οι επικοινωνίες των απλών πολιτών είναι μόνο μέσα από τη χρήση τεχνολογιών όπως η προηγμένη κρυπτογράφηση – και όχι μέσω ουσιαστικά «ανίσχυρων» κι ανεφάρμοστων νόμων που απαγορεύουν την πώληση ή τη χρήση της τεχνολογίας υποκλοπών.

Στο μεταξύ, η πολιτική των κυβερνητικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο, είναι να μην αποκαλύπτουν απολύτως τίποτα σχετικά με τις τεχνολογικές δυνατότητες των εργαλείων που χρησιμοποιούν. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει απλώς δηλώσει στον Τύπο ότι φροντίζουν να ενημερώνουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες σχετικά με τους κινδύνους που εμπεριέχει η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών μέσω τηλεφώνων.

Βέβαια, το κύριο χαρακτηριστικό της τεχνολογίας του StingRay είναι ότι δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς στη συνομιλία μια απλή λέξη - κλειδί που μπορεί να αξιολογηθεί ως σημαντική πληροφόρηση. Άπαξ και καταφέρει να «ρουφήξει» τα δεδομένα που βρίσκονται στη συσκευή σου, το StingRay έχει πρόσβαση στα πάντα, με δυνατότητα να ανακαλύπτει ακόμα και πού βρίσκονται όσοι συμπεριλαμβάνονται στις «επαφές» σου. Χωρίς καν να απαιτείται ενεργοποίηση του κινητού...

Πηγή Το Ποντίκι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Μην εφαρμόσετε το εμπάργκο σε βάρος της Ελλάδας

Επιστολή του Μανώλη Γλέζου στον Πρόεδρο Πούτιν. Όχι για την εθνική αντίσταση, ούτε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ούτε κάν για τις προσωπικές ηρωικές πράξεις κατά του φασισμού και του κατακτητή, πράξεις που τον μετέτρεψαν σε σύμβολο των αγωνιστών για δημοκρατία και προκοπή στα πέρατα της οικουμένης.

Αλλά, όπως πάντα, έτσι και τώρα η φήμη του και η παγκόσμια αναγνώρισή του μπαίνει στην υπηρεσία ενός και μόνο σκοπού. Της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αφού θυμίζει ότι για τους αγώνες τους οι Έλληνες "τιμωρούνται" και χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα, με κυβερνήτες που μένουν μόνο για να ολοκληρώσουν την καταστροφή, ζητά, αυτός ο Μανώλης Γλέζος, το σύμβολο της αντίστασης, να μην εφαρμοστεί το εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και "ελπίζω, λέει, να εισακουστώ". 

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής ακολουθεί.

Προς τον Πρόεδρο
της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Σύντροφε, τότε, κύριε, σήμερα
Βλαντιμίρ Πούτιν
Προσωπικά κατανοώ πλήρως τους λόγους που σας ώθησαν στην απόφασή σας να επιβάλετε εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, που διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων, κάνω έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας ως προς τους Έλληνες αγρότες.
Δεν θα επικαλεστώ το ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε ούτε έναν άνδρα να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Το γεγονός αυτό ομολόγησε ο Στρατάρχης Μπουτιόνι όταν, σε συνέδριο της F.I.R. στη Μόσχα, το 1955, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Συλλάβαμε αιχμαλώτους από όλες τις φυλές του Ισραήλ, Έλληνα δεν συλλάβαμε». Θα επικαλεστώ όμως το ότι, σταθερά, ο λαός μας είναι ο μόνος που αντιστάθηκε στις επιθυμίες του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Ήμασταν αντίθετοι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, ήμασταν αντίθετοι στην εισβολή στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον της Συρίας, ήμασταν αντίθετοι στη λογική της σποράς πολέμων και εμφύλιων ταραχών στη λεκάνη της Μεσογείου.  Κι αυτό το πληρώσαμε ακριβά, με τους Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο να γίνονται τα πειραματόζωα της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια.  Τώρα, που η Ουκρανία βρίσκεται έρμαιο στα χέρια φασιστικών φατριών, υπερασπιστήκαμε και πάλι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία έχει ουσιαστικά χάσει τη «δεδηλωμένη» και συνεχίζει να κατέχει την εξουσία μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας.
Για τους λόγους αυτούς, επικαλούμενος και πάλι τα ανθρωπιστικά σας αισθήματα αλλά και την πατροπαράδοτη στενή φιλία των λαών μας, ζητώ τη μη εφαρμογή του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ευελπιστώ να εισακουστώ. 

Με αισθήματα εκτίμησης και φιλίας
Μανώλης Γλέζος
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Στις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό έδαφος από το 2011 και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν με έξυπνες βόμβες θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS) κοντά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τις επιδρομές μπροστά στον «κίνδυνο γενοκτονίας» στο ιρακινό έδαφος, αποκλείει ωστόσο χερσαία εμπλοκή. Απειλούνται δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη της μειονότητας Γεζίντι...

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κέρμπι, ανακοίνωσε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 έπληξαν με τηλεκατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες 226 κιλών κινητές μονάδες πυροβολικού των τζιχαντιστών έξω από το Ερμπίλ που έβαλαν εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες υπερασπίζονται το Ερμπίλ, όπου σταθμεύει αμερικανικό προσωπικό.

Αποδεχόμενος αίτημα συνδρομής από την ιρακινή κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών. Ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χερσαίας εμπλοκής των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν «προσεκτικά και υπεύθυνα για να εμποδίσουν πιθανή διάπραξη γενοκτονίας» κατά των χριστιανών και των Γεζίντι που διώκονται από τους σουνίτες ισλαμιστές.

Στον κίνδυνο γενοκτονίας κατά των μειονοτήτων αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Παρασκευή στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα για το Ιράκ δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρο.

Πριν την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών, το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ΗΠΑ είχαν ήδη προχωρήσει σε αεροπορική παράδοση βοήθειας για τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι.
Χιλιάδες μέλη της μειονότητας έχουν αποκλειστεί σε βουνά περικυκλωμένοι από δυνάμεις των τζιχαντιστών με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εξαιτίας της επιθετικότητας και της βαρβαρότητας των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Unicef στο Ιράκ Μάρτζο Μπάμπιλε επισήμανε ότι υπάρχουν «πολλές λογιστικές και στρατηγικές δυσκολίες», αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους αμάχους.

Σε φυγή έχουν τραπεί χιλιάδες ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί μετά την κατάληψη της πόλης Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ, από τους τζιχαντιστές. Εγκατέλειψαν την πόλη μαζικά υπό το φόβο ότι θα βρεθούν απέναντι στην ίδια απειλή των τζιχαντιστών σε άλλες πόλεις: Ασπασμός του Ισλάμ ή θάνατος.

Το Καρακός είναι αμιγώς χριστιανική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, και το Ερμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Οι σιίτες και οι μειονότητες των χριστιανών και των Γεζίντι θεωρούνται «άπιστοι» από το Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει. Τα μέλη της οποίας μιλούν την κουρδική γλώσσα και τηρούν προϊσλαμική θρησκεία με στοιχεία από τον ζωροαστρισμό. Οι τζιχαντιστές τους θεωρούν «λάτρεις του σατανά».

Μπροστά στα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται στο Ιράκ, ο Πάπας Φραγκίσκος στέλνει τον καρδινάλιο Φερνάντο Φιλίνο, τον πρώην νούντσιο της Αγίας Έδρας στο Ιράκ, για να μεταφέρει βοήθεια στους χριστιανούς που απειλούνται.

Σε λακωνική ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του πάπα ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Άγιος Πατέρας διόρισε τον καρδινάλιο Φιλόνι ως ειδικό απεσταλμένο του, με στόχο να εκφράσει την πνευματική αλληλεγγύη της Εκκλησίας στους πληθυσμούς που υποφέρουν».

Πηγή in.gr, ΑΠΕ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι ίσως ένα από τα δυσκολότερα πράγματα, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα οι κυβερνήσεις να επιλέγουν με μεγάλη υπευθυνότητα τους διπλωμάτες και το λοιπό προσωπικό που θα υπηρετήσει έναν τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα, όπως αυτός της εξωτερικής πολιτικής μας. Φυσικά, ανάλογη ευαισθησία και υπευθυνότητα θα πρέπει να επιδεικνύουν και οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, όταν επιλέγουν υπουργούς και υφυπουργούς για το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οσον αφορά τους τελευταίους, την τελευταία δεκαετία πέρασαν από το ΥΠ.ΕΞ. τυχάρπαστοι και τυχάρπαστες, που λεηλάτησαν τα απόρρητα κονδύλια, εξυπηρέτησαν συγγενείς και φίλους με κάθε τρόπο, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα και καταστρέφοντας το πολιτικο-διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο συσσώρευσε στο πολύπαθο αυτό υπουργείο ο ευπατρίδης «Νέστωρ» της ελληνικής διπλωματίας, πρέσβης ε.τ. Πέτρος Μολυβιάτης.

Για τη λεηλασία που έλαβε χώρα στους οικονομικούς πόρους του ΥΠ.ΕΞ. είναι σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται και υπηρεσιακοί παράγοντες (πρέσβεις), δίχως τη σύμπραξη των οποίων δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα εγκλήματα που έκαναν οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους τα προηγούμενα χρόνια.
Οσον αφορά τους διπλωμάτες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει εξαιρετικούς, με υψηλό αίσθημα ευθύνης της αποστολής τους. Φυσικά, υπάρχουν και διάφορα προβλήματα, όμως αυτά θα ήταν πολύ λιγότερα αν λειτουργούσαν με υπευθυνότητα οι πολιτικοί.

Είπαμε στην αρχή του σημειώματός μας ότι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στη χώρα μας είναι ο σχεδιασμός και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Να εξηγήσουμε γιατί.

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδος σε συνδυασμό με το μέγεθος αλλά και τις εθνοθρησκευτικές συγγένειες του ελληνικού έθνους φέρνουν διαχρονικά την Ελλάδα μεταξύ σφύρας και άκμονος, και καθιστούν το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής δυσεπίλυτη εξίσωση.

Στον χερσαίο, νησιωτικό και θαλάσσιο ελληνικό χώρο (Ελλάδα - Κύπρος), ο οποίος έχει ασύλληπτη γεωπολιτική αξία, διασταυρώνονται διαχρονικά και ενίοτε συγκρούονται ζωτικά συμφέροντα μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, και τότε ακριβώς είναι που η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Και το γεγονός ότι το ελληνικό έθνος είναι ανάδελφο δεν επιτρέπει στην Ελλάδα και την Κύπρο να ταυτιστούν απολύτως και να γίνουν μέρος του αγγλοσαξονικού, του σλαβικού, του γερμανικού, του λατινικού ή του αραβικού γεωπολιτικού παράγοντα.

Φυσικά, η Ελλάδα, κυρίως μετά τον Εθνικό Διχασμό, έχει προσανατολιστεί «προς την Δύσιν»: Το 1952 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, το 1981 πλήρες μέλος της ΕΟΚ και το 2001 μέλος της ευρωζώνης. Από τον συγκεκριμένο γεωπολιτικό προσανατολισμό η Ελλάδα και κέρδισε και έχασε. Κέρδισε τη συμμετοχή της στο στρατόπεδο των νικητών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας όμως, λόγω γεωπολιτικών παιχνιδιών, τη Μικρά Ασία. 
Κέρδισε τη συμμετοχή της στο στρατόπεδο των νικητών και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας όμως το τρένο της εθνικής συνοχής και της ομόνοιας, λόγω του εμφυλίου, ο οποίος κατά την άποψή μας προκλήθηκε και για να μη διεκδικήσει η Ελλάδα την Κύπρο μετά το τέλος του πολέμου.

Επίσης, ένα από τα πράγματα που έχασε, ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, είναι το παιχνίδι με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, στην Ιμβρο, στην Τένεδο, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη. Εκεί, την πορεία των πραγμάτων καθόρισαν βασικά δύο πράγματα: το ένα ήταν η θέση και το μέγεθος της Τουρκίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κομμουνιστικής απειλής από τη Σοβιετική Ενωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, και το άλλο η ικανότητα των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Αγκυρα να διαχειριστούν αυτή τη συμμαχική και ταυτοχρόνως εχθρική σχέση.

Οσον αφορά το πρώτο, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο πόνταραν περισσότερα στην Τουρκία, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της επιρροής της Ελλάδος στα κέντρα αποφάσεων στις ως άνω πρωτεύουσες και την έδρα του ΝΑΤΟ, τις Βρυξέλλες. Η κατάσταση έγινε δραματικά χειρότερη με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1981, το οποίο, αντί να ενισχύσει την επιρροή της χώρας μας στις δομές του ΝΑΤΟ για να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες στην ελληνοτουρκική διαμάχη, το δαιμονοποίησε με συνθήματα του τύπου «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και με τοποθετήσεις στις σχετικές θέσεις αξιωματικών και διπλωματών συνήθως χειρίστης ποιότητας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χάσμα στον ελληνοτουρκικό συσχετισμό δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης ήταν τραγικά, αφού η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα έχασε τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου, η Κύπρος απώλεσε το 40% του εδάφους της, στο Αιγαίο έχουμε τις γνωστές διεκδικήσεις και τις γκρίζες ζώνες, και στη Θράκη την τρομοκρατία που ασκεί η Αγκυρα για να εκτουρκίσει τους Πομάκους και τους Ρομά.

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
«Αγκάθια» για την ελληνική κυβέρνηση η Ειδική Σύνοδος Κορυφής που ζήτησε η καγκελάριος για τις 28 Αυγούστου

Του Αλέξανδρου Τάρκα

Ανατροπή συσχετισμών στη ΝΑ Ευρώπη και αφόρητες δυσχέρειες στην ελληνική κυβέρνηση προκαλεί η πρωτοβουλία της καγκελαρίου Α.Μέρκελ για τη διοργάνωση ειδικής Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η σύνοδος συγκαλείται στις 28 Αυγούστου στη γερμανική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών των χωρών της Δυτικών Βαλκανίων, σε μία κίνηση ουσίας και συμβολισμού που καθιστά το Βερολίνο επίκεντρο των εξελίξεων.

Η πρωτοβουλία ήταν αμυδρά γνωστή από τον Μάρτιο, αλλά στο διπλωματικό παρασκήνιο υποβαθμιζόταν η σπουδαιότητά της. Είχε εκτιμηθεί ότι η παρουσία της κυρίας Μέρκελ θα ήταν εθυμοτυπική και ότι ο διάλογος δεν θα ξεπερνούσε τα επίπεδα ρουτίνας, όπως στη σχετική διάσκεψη της ελληνικής προεδρίας τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Τώρα οι διαβουλεύσεις του Βερολίνου αποκτούν μείζονα σημασία, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε ελάχιστο διάστημα γερμανική πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια.

Μόλις στις 15 Ιουλίου η καγκελάριος είχε συμμετάσχει σε άλλη σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ, χαρακτηρίζοντας «βάρος» τη διαφορά Ελλάδας – ΠΓΔΜ κα προαναγγέλλοντας δραστήρια ανάμιξή της.

Η σύνοδος της 28ης Αυγούστου επιβαρύνει την ελληνική κυβέρνηση για τρεις λόγους:

Πρώτον, επιβεβαιώνει ότι η κρίση της Ουκρανίας χρησιμοποιείται για την επίλυση άλλων εκκρεμοτήτων. Το σκεπτικό του Βερολίνου είναι ότι σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου δεν υπάρχει η πολυτέλεια ανοιχτών μετώπων, όπου μία σπίθα θα προκαλούσε αλυσιδωτές εκρήξεις.
Το ίδιο σκεπτικό είχε αναπτυχθεί το 1995 από τον Ρ. Χόλμπρουκ, για την Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ώστε η Δύση να επικεντρωθεί στον τερματισμό του πολέμου στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία. Η Αθήνα έχει μπλοκάρει έκτοτε την ένταξη των Σκοπίων στος ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να το επιτυγχάνει ενώπιον του (ψευδο)επιχειρήματος ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. «χρειάζονται» την ΠΓΔΜ για να θωρακιστούν.

Δεύτερον, το Βερολίνο μετατοπίζει εν ψυχρώ τα βαλκανικά θέματα εκτός της Ε.Ε., ασκώντας εθνική και όχι συλλογική πολιτική.
Ο Αντ. Σαμαράς είχε υποστεί τα ίδια τον Δεκέμβριο του 1991, όταν ως υπουργός Εξωτερικών άκουσε τον ομόλογό του Χανς Ντ. Γκένσερ να δηλώνει «δεν με νοιάζει τι θα κάνετε οι υπόλοιποι (Ευρωπαίοι), αλλά εμείς θα αναγνωρίσουμε τη Σλοβενία και την Κροατία σε λίγες ημέρες».

Η αιματοχυσία στα Βαλκάνια ολόκληρη τη δεκαετία του ’90 ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πολιτικής Γκένσερ, αλλά το Βερολίνο δεν αλλάζει γραμμή! Άλλωστε, δεν καλεί στη Σύνοδο ούτε την Ελλάδα (το ισχυρότερο μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή) ούτε και την Ιταλία (που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.).

Τρίτον, ενώπιον της διαπραγμάτευσης του χρέους το Βερολίνο επιβαρύνει την Αθήνα με ένα ακόμα θέμα, κρίσιμο για την ασφάλεια και το μέλλον της Ελλάδας και την εσωτερική πολιτική σταθερότητα.

- Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιρειών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Την πιό μεγάλη απόδειξη ότι δεν είμαστε πιά ανεξάρτητο κράτος μας την έδωσαν τα φρούτα!
Μάλιστα!
Διότι εάν είμασταν ανεξάρτητο κράτος θα είχαμε και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
 
Και αν είχαμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική θα διαφοροποιούμασταν κατά πάσα πιθανότητα απ' τα παιχνίδια των ''μεγάλων'' και δεν θα είχαμε υποστεί την σφαλιάρα του ρωσικού εμπάργκο, μαζί με αυτούς που έχουν πράγματι μεγάλα συμφέροντα, και που παίζουν στην ράχη των πιό αδύνατων.
Δεν είμαστε όμως παρά σαν κάτι γλοιώδεις κόλακες, σαν κάτι σμπίρους των ισχυρών, που μόλις πούν οι ισχυροί κάτι, σπεύδουν αμέσως να υπερθεματίσουν: ''ναι, ναι, ναι'', να γλύψουν, να φανούν ''βασιλικότεροι του βασιλέως'', κωλοφωτιές που πετούν γύρω απ' την φωτιά έχοντας την εντύπωση ότι προσφέρουν κι αυτές φως!

Τέτοια κωλοφωτιά κι ο δικός μας σμπίρος των ισχυρών, ο διαχρονικός γλύφτης και εξυπηρετητής του συστήματος εγχώριου και διεθνούς, η Αυτού Χυδαιότης υπουργός των εξωτερικών.
 
Ζητούν κυρώσεις οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας
Βομβαρδισμούς απαιτεί η κωλοφωτιά!
 
Νέα ''φυτευτή'' νεοναζιστική κυβέρνηση η Ουκρανία; 
Πρώτος να την αναγνωρίσει ο σμπίρος!
 
Μέτρα αναγγέλει η Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας (λέγε με Πούτιν); 
Από κοντά κι ο τσανακογλύφτης μπας και δεν εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Γερμανίας!

Αποτέλεσμα;
Το χθεσινό μεγαλειώδες εμπάργκο της Ρωσίας, που κυρίως θίγει τις μικρότερες και κατεστραμένες από τοκογλύφους και τρόϊκες οικονομίες σαν την δική μας.
 
Ενώ αν είχαμε εγκαίρως διαφοροποιηθεί, τί πιό εύκολο για τον (ηγέτη) Πούτιν να εξαιρούσε με μιά φρασούλα στο διάγγελμά του, την χώρα μας ''ως εντόνως'', ας πούμε,  ''δοκιμαζόμενη από τις ανήθικες ορέξεις των διεθνών απατεώνων''!
Αυτά είναι -και αυτά- τα αποτελέσματα της δωσιλογικής πολιτικής των τυχαίων ανθρωπάριων που μας κυβερνούν!
 
Τις δικές τους προσωπικές στοχεύσεις και συμφέροντα, πληρώνει με αίμα ο ελληνικός λαός.
 
Κάθε μέρα που περνάει, κάθε πράξη τους, είναι και μιά ακόμα καταστροφή, μιά ακόμα σπρωξιά προς τον γκρεμό για την χώρα και ολόκληρο τον λαό.
Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αναισχυντίας και επικινδυνότητας!
 
Πρέπει να τελειώνουμε με δαύτους!...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Σοβαρά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία, για τις επιπτώσεις στην επικείμενη προκήρυξη του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων «θαλάσσιων οικοπέδων» στο Ιόνιο, προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, προκαλεί η στάση της αλβανικής κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων των δυο χωρών.

Η Εισαγγελία των Τιράνων, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος όλων όσοι σχετίζονται με την κατάρτιση της συμφωνίας που υπεγράφη το 2009 από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπάσα.

Η όλη διαδικασία κινήθηκε ύστερα από καταγγελία του σημερινού υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε ο Λουλεζίμ Μπάσα την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς προχώρησαν στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά την παραχώρηση του σχετικού υλικού από το υπουργείο Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του Άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα της Αλβανίας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι για ποινικά αδικήματα που αφορούν υπογραφή συμφωνιών με ξένα κράτη, με αποτέλεσμα μερική ή ολική εκχώρηση επικράτειας (παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας), η ποινή φυλάκισης είναι από 5 μέχρι 10 χρόνια.

Η Εισαγγελία Τιράνων πρόκειται να καλέσει τους 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχαν στη σύνταξη της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται, αν η σχετική λίστα περιλαμβάνει και το όνομα του τότε υπουργού Εξωτερικών Λουλεζίμ Μπάσα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τα ζητήματα, καθώς εκτός των άλλων, διάχυτη είναι και η εντύπωση, ότι η Άγκυρα δεν είναι απολύτως αμέτοχη στην υπόθεση. Άλλωστε είναι σαφές η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξει προηγούμενο στην περιοχή, με συμφωνία οριοθέτησης βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Βεβαίως ερώτημα παραμένει, εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεση της όπλα για να αντιδράσει, δεδομένου ότι πρόσφατα, δεν έθεσε κανέναν όρο προκειμένου να δώσει η Ελλάδα την συγκατάθεσή της στην έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας στην Ε.Ε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου