Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Ιουλ 2012


Σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Η Φωνή της Ρωσίας", ο Γάλλος ρεπόρτερ και συγγραφέας Thierry Meyssan απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στα πλαίσια της επιχείρησης αποσταθεροποίησης της Συρίας και τις θέσεις της νέας γαλλικής κυβέρνησης.

Γαλλικό ιστολόγιο Voltaire Network
9 Ιουλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Aνταποκριτής της Φωνής της Ρωσίας: Kύριε Meyssan, ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Βρίσκεστε συνεχώς στην καρδιά των εξελίξεων στην Εγγύς Ανατολή. Είστε σε θέση να παρατηρείτε πώς εκτυλίσσονται τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη και είστε σε θέση να αξιολογείτε την κατάσταση στη Δαμασκό. Ποια είναι η γνώμη σας για την εφαρμογή του σχεδίου του Koffi Annan, ο οποίος, όπως και εσείς έχετε ήδη σχολιάσει, δανείστηκε πολλά στοιχεία από την πρωτοβουλία του επικεφαλής της "ρωσικής Quai d'Orsay", Sergey Lavrov;

Thierry Meyssan: Το σχέδιο του Koffi Annan είναι ένα ριπλέι, ή καλύτερα μια διασκευή του σχεδίου Lavrov. Ο Αnnan έκανε μόνο μια παρέμβαση: τροποποίησε μία ρήτρα που αφορά τoν ρόλο του Tύπου. Και δεν σας κρύβω ότι, κατά την άποψή μου, ήταν μια εύχρηστη προσέγγιση, δεδομένου ότι ο κ. Lavrov είχε πετύχει τη δημιουργία μιας αμοιβαίας συμφωνίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, πράγμα που φαινομενικά πρoσέφερε μια κατάλληλη βάση για διάλογο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο κ. Lavrov είχε διαπραγματευθεί τα ίδια αυτά σημεία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, δηλαδή με τον εκπρόσωπο του Κατάρ, πρόεδρο του Συνδέσμου σε εκείνη τη φάση, ο οποίος, σε μια συνέντευξη Τύπου έκανε δηλώσεις που ήταν σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του σχεδίου καθώς και με τις δηλώσεις του κ. Lavrov προς τους δημοσιογράφους λίγα λεπτά νωρίτερα.

Σήμερα βρισκόμαστε ακόμα στην ίδια κατάσταση. Όλοι επικαλούνται το σχέδιο Lavrov, που σήμερα ονομάζεται "σχέδιο Annan", αλλά ορισμένα μέρη που εμπλέκονται στον σιωπηλό πόλεμο της Συρίας δεν αφήνουν καμμία αμφιβολία ως προς την άρνησή τους να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή. Και αυτό επειδή το συγκεκριμένο σχέδιο ειρήνης βασίζεται στην αρχή ότι όλοι πρέπει να προβούν σε μονομερή παύση πυρός, και όχι να περιμένουν την άλλη πλευρά να κάνει το πρώτο βήμα. Έτσι θα επιτευχθεί η σταδιακή αποκλιμάκωση. Η κάθε πλευρά θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Οι Ε.Δ. της Συρίας, από την πλευρά τους, έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Έχουν αποσυρθεί από τις μεγάλες πόλεις, που είναι η καρδιά του σκηνικού των διαδηλώσεων, που δεν στρέφονται εναντίον των συριακών Ε.Δ., αλλά είναι υπέρ τους. Ο συριακός λαός θέλει να τον προστατεύσουν οι Ε.Δ. από τις ομάδες των ένοπλων μισθοφόρων. Αλλά οι τελευταίες δεν έχουν διακόψει τη δράση τους και συνεχίζουν τις καταδρομικές ενέργειες. Υπάρχουν πολλές στοχευμένες δράσεις, οι οποίες αποβλέπουν στην καταστροφή των υποδομών και σε δολοφονίες εκποροσώπων των τοπικών αρχών, οι οποίοι έχουν αποδείξει έμπρακτα την στήριξή τους στο καθεστώς Assad.

Φωνή της Ρωσίας: Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει έστω και η παραμικρή ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία;

Thierry Meyssan: Ασφαλώς! Είναι πολύ απλό. Η ειρήνη θα επιτευχθεί εάν διακοπεί η αποστολή όπλων και χρημάτων από το εξωτερικό... Εάν σταμάτησει η αποστολή μισθοφόρων... Συνεχίζεται αδιάκοπα η διέλευση μισθοφόρων από τα τουρκικά σύνορα, όπως έχει επισημάνει και ο Ρώσος εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας . Οι αντάρτες που πολέμησαν στη Λιβύη μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με την στήριξη του ΟΗΕ. Έχουν στήσει έναν καταυλισμό για Σύριους πρόσφυγες, υποτίθεται, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι μια κρυφή βάση του αυτοαποκαλούμενου "Ελεύθερου συριακού στρατού". Και τα άτομα αυτά, οι υποτιθέμενοι "πρόσφυγες", συνεχώς διασχίζουν τα σύνορα για να διαπράττουν εγκλήματα σε συριακό έδαφος. Επομένως, είναι σαφές ότι εάν είχαμε μια διακοπή της στήριξης των ένοπλων συμμοριών, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα σήμερα στη Συρία! Όλα θα επανέρχονταν σε μια φυσιολογική κατάσταση, με μια κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, όπως άλλωστε έδειξε το δημοψήφισμα που έγινε. Θα υπήρχε και μια αντιπολίτευση, η οποία θα είχε στη διάθεσή της τα μέσα για να εκφραστεί, μια αντιπολίτευση που θα επιτελούσε το δημοκρατικό της καθήκον, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, κλπ. Θα μπορούσε να υπάρξει δημοκρατικός διάλογος, όπως σε πολλές άλλες χώρες.

Στην επόμενη φάση, όταν θα συγκληθεί η ομάδα επαφών που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ζήτημα θα είναι εάν οι ΗΠΑ, οι οποίες κυριαρχούν στον δυτικό κόσμο και ελέγχουν και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, θα ζητήσουν από τους συμμάχους τους να διακόψουν αυτό το στημένο παιχνίδι αιματοχυσίας. Ή, στην αντίθετη περίπτωση, εάν θα εξακολουθήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Φωνή της Ρωσίας: Πάμε στο επόμενο ερώτημα, πιο ευαίσθητο ίσως. Ο υποτιθέμενος "Ελεύθερος συριακός στρατός", που υποστηρίζεται από την Τουρκία και τη Δύση, έχει προβεί σε άγριες δολοφονίες αρκετών συναδέλφων σας, δημοσιογράφων, που εργάζονταν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στη Δαμασκό. Δολοφόνησαν 7 άτομα μέσα σε λίγα λεπτά. Πιστεύετε ότι ο Τύπος δέχεται επίθεση, με σκοπό να επιτευχθεί ο αποκλεισμός των μέσων ενημέρωσης, και να στερηθούν οι πολίτες των άλλων χωρών, την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία; Ποιά είναι τα κίνητρα πίσω από αυτές τις δολοφονίες;


Thierry Meyssan: Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο παράγοντες σε συνδυασμό. Από τη μία πλευρά, έχουμε δει το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται διαδοχικά στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τώρα στη Συρία. Υπάρχουν δυνάμεις που καταστρέφουν συστηματικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των χωρών που δέχονται επίθεση. Και είναι απλό. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ βρίσκονται μονίμως πίσω από αυτή τη διαδικασία. Κανείς άλλος στον κόσμο δεν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας της έκφρασης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Όποιες και αν είναι οι λεπτομέρειες του εκάστοτε σεναρίου, τα επαληθεύσιμα γεγονότα δείχνουν ακριβώς αυτό το πράγμα.

Δεύτερον, ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση, σχεδιάστηκε μια τεράστια εκστρατεία που στόχευε στην αποσύνδεση των συριακών καναλιών από τους δορυφόρους και την αντικατάστασή τους με κανάλια-φερέφωνα της CIA. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε όταν άρχισαν να εκπέμπουν τα δορυφορικά δίκτυα που δημιούργησαν τους τελευταίους μήνες. Σκοπός ήταν να μεταδίδουν αυτά τα κανάλια εικόνες πλασματικές, κατασκευασμένες στο στούντιο, προκειμένου να στήσουν μια προσομοίωση της κατάρρευσης του συριακού καθεστώτος, έτσι ώστε ο λαός της Συρίας να ανοίγει την τηλεόρασή του και, αντί να βλέπει κανονικά το κανάλι που έβλεπε παλιότερα, να παρακολουθεί κάτι άλλο, που του δείχνει ψεύτικες εικόνες. Και να σκέφτεται: "Κοίτα να δεις! Όλα έχουν χαθεί… Ώρα να παραιτηθούμε από τη μάχη. Το παιχνίδι είναι χαμένο, αφού είμαστε υπό κατοχή ξένων δυνάμεων"

Και όμως, αυτό δεν το πέτυχαν, διότι υπήρχε, πρώτα απ' όλα, μια απίστευτη κινητοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεκάδες ανεξάρτητες εφημερίδες αφιέρωσαν σελίδες ολόκληρες στο τι συμβαίνει πραγματικά στη Συρία. Εκατοντάδες ανεξάρτητες ιστοσελίδες έχουν μεταφέρει τις αληθινές λεπτομέρειες αυτών των εξελίξεων. Έως ότου, τελικά, η MilSat αρνήθηκε να αφαιρέσει τα κανάλια της Συρίας από το δορυφόρο της. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγκάστηκε να υποχωρήσει όσον αφορά τον Arabsat. Οι Σύριοι έχουν μεταφέρει τα τηλεοπτικά τους κανάλια σε νέους δορυφόρους... Τέλος, απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με ένα πολύ σημαντικό έγγραφο για το θέμα αυτό. Και πάνω απ' όλα, ο κ. Lavrov έθεσε τo ζήτημα της άμεσης παύσης του πολέμου πληροφοριών κατά της Συρίας στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να περάσει το ΝΑΤΟ στην αντεπίθεση, στέλλοντας κομάντος να "καθαρίσουν" στο άψε σβήσε. Ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός βρισκόταν 17 χιλιόμετρα έξω από τη Δαμασκό. Στη συριακή ύπαιθρο, ουσιαστικά. Δεν ήταν καθόλου προστατευμένος. Οι καταδρομείς έφθασαν εκεί. Μιλάμε για άτομα με συστήματα νυχτερινής όρασης, με όλα όσα χρειάζεται κανείς για μια τέτοια "δουλειά". Σκότωσαν τους φρουρούς. Υπήρχαν μόλις τέσσερις στην είσοδο. Μπήκαν στο στούντιο, συνέλαβαν τρεις από τους παρουσιαστές, τους έδεσαν και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά στο στούντιο και τίναξαν τα πάντα στον αέρα. Τώρα αν πάτε εκεί, όπως εγώ πριν από λίγες ημέρες, θα δείτε μόνο χαλάσματα. Από τις εγκαταστάσεις υπάρχει μόνο ένα κτίριο που είναι στη θέση του ακόμα.

Και πάλι, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι νέο. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εφαρμόσει τις τακτικές αυτές παντού εδώ και 20 χρόνια. Είναι απίστευτο. Μιλάμε για άτομα που εκτελούν μεν αυτές τις βάρβαρες πράξεις, αλλά σε διεθνείς οργανισμούς παρουσιάζονται ως υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου! Είναι η απόλυτη αναίρεση της πραγματικότητας, αφού η πραγματικότητα μας λέει το αντίθετο από τα λόγια τους. Και εμείς οι δημοσιογράφοι όλα αυτά είναι αδύνατο να τα ανεχθούμε. Αυτό είναι σαφές. Αλλά όποιος επιχειρεί να αντιταχθεί στον νατοϊκό επεκτατισμό, σε μια χώρα που δεν έχει σημαντικά μέσα για να υπερασπίσει τον εαυτό της, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Φωνή της Ρωσίας: Και τι γίνεται με τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά τη Συρία; Βλέπουμε τον François Hollande να λέει και να ξελέει, δίχως να έχει μια σταθερή πολιτική, σαν να μην έχει αποφασίσει τι στάση να υιοθετήσει... Ποιά είναι η γνώμη σας;

Thierry Meyssan: Όπως ακριβώς τα λέτε είναι. Λέει και ξελέει. Πορεύεται δίχως προσανατολισμό. Δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος ποιά πολιτική να ακολουθήσει. Προσπαθεί να τηρήσει τις αρχικές θέσεις του, αλλά αντιλαμβάνεται συγχρόνως ότι δεν είναι αποδεκτές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να διατυπώσει μια άλλη πολιτική. Δεν είναι ικανός για κάτι τέτοιο επειδή δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς. Αποδέχεται ότι η Γαλλία εξακολουθεί, όπως και κατά τη διάρκεια της θητείας του Νικολά Σαρκοζί, να σέρνεται πίσω από τις προσταγές των Ηνωμένων Πολιτειών. Πώς θα μπορούσε να αρθρώσει μια νέα πολιτική κάτω από αυτές τις συνθήκες; Έχει δίπλα του την διοίκηση του Quai d'Orsay, τους Γάλλους διπλωμάτες που συνεχώς του υπενθυμίζουν ότι ως Γάλλοι διαπράττουμε ένα σοβαρό λάθος με τη Συρία, και ότι η Γαλλία και η Συρία πρέπει να είναι σύμμαχοι, όπως ήταν και στο παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε ότι, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η Γαλλία ήταν η κυρίαρχη δύναμη της περιοχής.

Υπάρχει μια αδυναμία προσαρμογής. Αυτή η αδυναμία αποτυπώθηκε με σαφήνεια κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ François Hollande και Vladimir Putin, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ήταν κάτι τραγελαφικό, πραγματικά! Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν κάνει μια λίστα θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν, συμπεριλαμβανομένου του συριακού ζητήματος, η οποία τελικά κατέλαβε μεγάλο μέρος της συζήτησης. Και δεν κατέληξαν σε συμφωνία σε κανένα σημείο. Το θεωρώ αίσχος... Ούτε σε ένα σημείο δεν τα βρήκαν! Γιατί; Επειδή σε κάθε θέμα, ο Putin διατύπωνε τις απαιτήσεις της Ρωσίας, τεκμηριώνοντας κάθε μια από αυτές. "Θέλουμε αυτό λόγω του ότι"... δίνοντας τα επιχειρήματά του. Και απέναντί του είδαμε τον François Hollande, ο οποίος απαντούσε συνεχώς: "Πιστεύουμε ότι"... χωρίς να δίνει ούτε ένα επιχείρημα! Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο σύγκλισης για να διαπραγματευτούν. Είναι ακριβώς η κλασική σύγκρουση μιας στενόμυαλης άποψης αντιμέτωπης με μια ανοικτή θέση.

Όταν δε ασχολήθηκαν ειδικά με το θέμα της Συρίας, η όλη κατάσταση έγινε ακόμα πιο γελοία! Ο Hollande απηύθυνε προκλητικό σχόλιο στον Putin, επισείοντας την πληροφορία ότι 16.000 πολίτες σκοτώθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας.

Οπότε, ο Πρόεδρος Putin γύρισε και τον ρώτησε: "Μα πού βρήκατε τα στοιχεία αυτά; Από το "Παρατηρητήριο της Συρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα"; Εμείς στείλαμε τον πρεσβευτή μας στο Λονδίνο για να ανακαλύψει από πού βγήκαν αυτές οι πληροφορίες, και το μόνο που βρήκε ήταν ένας τύπος με έναν πάγκο που πουλούσε κεμπάπ! Αυτή είναι η πηγή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών; Απεναντίας, εμείς έχουμε εκατό χιλιάδες Ρώσους, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη συριακή επικράτεια. Τίποτα δεν μας διαφεύγει! Μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα και είμαστε σε θέση να σας πούμε με βεβαιότητα ότι η ιστορία αυτού του πωλητή κεμπάπ στο Λονδίνο δεν έχει απολύτως καμιά αξιοπιστία". …Έτσι τον ειρωνεύτηκε ο Putin.


Oμιλία του François Hollande στην μασονική στοά "Les Francs-Maçons" και προσφώνηση του μεγάλου μάγιστρου της στοάς στον HollandeΜία φρεγάτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, η TCG «GEDIZ», θα βρίσκεται από αύριο Τρίτη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη «Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG.2), η οποία θα επισκεφθεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο πλαίσιο αναπαύσεως των πληρωμάτων των πλοίων της που πραγματοποιεί σε τακτά διαστήματα, σε συμμαχικούς λιμένες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η SNMG.2 αποτελείται από τα πολεμικά πλοία FGS «BAYERN» (Γερμανία), TCG «GEDIZ» (Τουρκία) και FS «COURBET» (Ισπανία) και θα ναυλοχήσει στον Πειραιά μέχρι τις 13 Ιουλίου.
Η Τουρκική φρεγάτα TCG «GEDIZ», είναι ένα παλαιό πλοίο, αμερικανικής κατασκευής, κλάσεως «Oliver Hasard Perry», που έχει παραχωρηθεί μεταχειρισμένη από το Αμερικανικό Ναυτικό στο αντίστοιχο Τουρκικό, εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο της δωρεάν Αμερικανικής βοήθειας στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία.
Εμείς μετά από αυτό τι να πούμε; Άντε με το καλό και λόχος τούρκων καταδρομένων στην... Ακρόπολη;
Πόσο πιό χαμηλά θα μας ρίξουν ακόμη...;

Το τεράστιο κόστος της κρίσης σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Γερμανία έναντι των εταίρων της έχει προκαλέσει τέτοιου είδους συζητήσεις. Το επιχείρημά είναι ότι για την κρίση δεν φταίει η υπερχρέωση των χωρών του Νότου, αλλά η γερμανική ανταγωνιστικότητα και η διεύρυνση της ψαλίδας βορρά-νότου που αυξάνει την οικονομική ανισορροπία. «Εάν καταρρεύσει το ευρώ και είμαστε μέσα, θα καταρρεύσει και η γερμανική οικονομία», υποστηρίζουν αρκετοί οικονομολόγοι και μαζί τους συμφωνούν αρκετοί πλέον Γερμανοί πολιτικοί. Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Μάνφρεντ Νόιμαν, που διατυπώνει δημόσια την «αιρετική» του πρόταση: «Θα πρέπει να σκεφτούμε σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή, ότι δεν χωράμε στην ευρωζώνη».

Την καθοριστική διαφορά ως προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης εντοπίζει ο γερμανός οικονομολόγος, στην ισχυρή γερμανική βιομηχανία. Το μερίδιο της βιομηχανίας στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας έχει διατηρηθεί εδώ και χρόνια στο 20%, τη στιγμή που στη Γαλλία δεν υπερβαίνει το 12%. Και ενώ η γερμανική παραγωγικότητα αυξάνεται διαρκώς, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής βιομηχανίας, εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους εργασίας. Και όπως υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Νόιμαν που δίδαξε νομισματική πολιτική στο πανεπιστήμιο της Βόννης: «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το δικό μας νόμισμα θα χρειάζεται ανατίμηση και τα άλλα νομίσματα θα είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις της υποτίμησης».

Τις απόψεις του γερμανού οικονομολόγου συμμερίζονται και πολλοί αμερικανοί συνάδελφοί του, όπως ο Κλάιντ Πρέστοβιτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι το χρέος και οι οικονομικές αδυναμίες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας. Το γεγονός ότι η πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών έχει αποτύχει οφείλεται στην πλάνη ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν μέσω των προγραμμάτων λιτότητας να γίνουν «πιο γερμανικές», εκτιμά ο αμερικανός καθηγητής.

Πηγή

Πρόσθετα κεφάλαια €5 δισ. αναμένεται να λάβει η Κύπρος με διακρατικό δάνειο από τη Μόσχα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.

Στόχος της Κύπρου είναι να προσφύγει στον ESM μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να λάβει το ίδιο πακέτο με την Ισπανία.

Σε άρθρο ρωσικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η Ρωσία δεν θα αρνηθεί να βοηθήσει την Κύπρο, η οποία, όπως επισημαίνεται, συγκαταλέγεται στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες που επενδύουν στη Ρωσία, ενώ στο νησί υπάρχουν αντιπροσωπείες των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών.

Σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Ρόδου, στις 4:55 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή 113 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Tsondru Gyamtso

Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, ούτε προκλήθηκε πανικός μεταξύ των τουριστών και των κατοίκων του νησιού.
Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο.

Σε απειλητικές δηλώσεις προέβη ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ, για το πρόβλημα της Συρίας, δηλώσεις οι οποίες βέβαια εμπεριέχουν μεγάλη δόση σκόπιμης ασάφειας και υπεροψίας, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως…

«Δεν θα ξεκινήσουμε πόλεμο, αλλά παρακολουθούμε τα πάντα πολύ στενά. Έχουμε τη ικανότητα να το πράξουμε. Η Τουρκία θα πράξει ότι τα μεγάλα έθνη πράττουν», δήλωσε ο Τούρκος στρατηγός σε συνέντευξή του, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και επί της ουσίας προαναγγέλλοντας ότι τότε θα λυθούν… οι απορίες αναφορικά με τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις.

Τα σύννεφα στον ουρανό της Συρίας εξακολουθούν να βαραίνουν και μια πολεμική σύρραξη με επικίνδυνες προεκτάσεις φαντάζει πλέον ως ένα διόλου απίθανο σενάριο…

Με θητεία στο διπλωματικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, με «προίκα» τις εκρηκτικές σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου και Δημήτρη Δρούτσα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Αϋφαντής είναι ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αριστερός από τα 16 του χρόνια, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης δεν έκρυψε τις πολιτικές του πεποιθήσεις, όταν θήτευσε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όταν είχε πραγματοποιήσει ομιλία σε Τούρκους διπλωμάτες στο Ερζερούμ χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει του Έλληνες διπλωμάτες.

Ο κύριος Αϋφαντής αναμένεται να δώσει τις τεχνοκρατικές συμβουλές του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στο θέμα της ΑΟΖ, το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η τοποθέτηση του κύριου Αϋφαντή ήταν προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, το γραφείο του δεν θα βρίσκεται στην πλατεία Κουμουνδούρου αλλά στη Βουλή. Το πέρασμα του μάλιστα στο Εντευκτήριο της Βουλής δεν πέρασε απαρατήρητο το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, αφού εμφανίστηκε φορώντας ένα καπελάκι του μπέιζμπολ και σπορ ντύσιμο, αναφέρει η real.gr.

Μήπως έτσι εξηγούνται και τα αμερικανικά δημοσιεύματα που στήριζαν τον Τσίπρα;

Tου Στέφανου Κασιμάτη

Το έργο έχει περίπλοκη υπόθεση, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ξεκινήσω από τα βασικά. Teneo είναι ρήμα των λατινικών και σημαίνει κρατώ, κατέχω και άλλα συναφή. Είναι όμως και εταιρεία συμβούλων με έδρα τις ΗΠΑ και γραφεία σε άλλα επτά σημεία ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, βασίζεται σε ένα «παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών σχέσεων, με σκοπό να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβούλων, που θα δίνουν στους πελάτες της τη δυνατότητα να οργανώνουν και να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους, να κατευθύνουν την ανάπτυξή τους, να χτίζουν τη φήμη τους και να προστατεύουν το όνομά τους».
Πρόεδρός της είναι ο στενότερος σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον: ο σαραντάχρονος σήμερα Ντάγκλας «Νταγκ» Μπαντ. Ο εν λόγω εντάχθηκε στην ομάδα του 42ου προέδρου των ΗΠΑ σε ηλικία μόλις 23 ετών. Χάρη στις ικανότητές του ανελίχθη ώς την ψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας στην ειδικότητά του. Είναι δε ο ιθύνων νους του οργανισμού «Clinton Global Initiative», που έχει σκοπό την ανταλλαγή και την ώσμωση των ιδεών μεταξύ «ηγετών» (με την ευρεία έννοια του όρου, εξ ου και τα εισαγωγικά).

Το ερώτημα είναι τι γύρευε στην Αθήνα, το διάστημα προ των τελευταίων εκλογών, η ομάδα της Teneo, η ειδικευόμενη στις πολιτικές καμπάνιες. Ενα πουλάκι (το γνωστό πουλάκι της δημώδους παραδόσεώς μας, αυτό που πάντα λέει την αλήθεια στα τραγούδια...) μου ψιθυρίζει ότι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αντισυστημικό κόμμα, το οποίο θέλει να μετακινηθεί περισσότερο προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλά να το κάνει με τρόπο, για να μην τρομάξει την πελατεία του.

Το άλλο ερώτημα είναι ποιος έφερε την εταιρεία. Εδώ πια μπαίνουμε στα χωράφια του θεατρικού είδους που αναπτύχθηκε κατά την Eλισαβετιανή Περίοδο και λέγεται revenge tragedy: τραγωδία εκδίκησης. Κατά κανόνα, η υπόθεση βασίζεται στον αγώνα του ήρωα να πάρει εκδίκηση, συνήθως υπό την προτροπή ενός φαντάσματος.

Στην περίπτωσή μας, το πρόσωπο που έχει τον ρόλο του ήρωα δεν λυπάται τα χρήματα, γιατί διαθέτει πάρα πολλά. Το φάντασμα που ακολουθεί τις προτροπές του είναι εκείνο των πολιτικών φιλοδοξιών που έτρεφε κάποτε. Οσο για το αντικείμενο της εκδίκησης είναι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Αυτό που κάποτε προσπάθησε να αλώσει, δαπανώντας πολύ χρόνο και μεγάλους πόρους, χωρίς να τα καταφέρει.

Ως εδώ, όμως. Σκεφθείτε ποιο μπορεί να είναι το περί ου ο λόγος πρόσωπο· και, αν αυτό σας βοηθά στη σκέψη, ανάψτε και ένα πούρο.


Η εγκληματικότητα αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις». Στη δημοσκόπηση, που έγινε με δείγμα....

3.148 άτομα άνω των 18 ετών, το 57% απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εγκληματικότητα. Ειδικότερα, στην ερώτηση κατά πόσο αισθάνονται ασφαλείς όταν κυκλοφορούν μόνοι στο δρόμο το βράδυ, το 35,4% απάντησε ότι δεν αισθάνεται και τόσο άνετα, το 16,3% δεν αισθάνεται και τόση ασφάλεια, ενώ το 30,8% αισθάνεται ασφαλές.

Μόνο το 16,8% απάντησε ότι αισθάνεται πολύ ασφαλές. Το δεύτερο πρόβλημα για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα είναι η ανεργία με ποσοστό 52,7%, η οικονομική κατάσταση με 47,1%,και οι ενδοοικογενειακές σχέσεις με 39,5%. Το Κυπριακό, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, βρίσκεται στην έβδομη θέση με ποσοστό 32,2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη ποταμός από την Ankhar Kochneva, ρωσίδα δημοσιογράφο που έζησε και περιγράφει, την φρίκη του πολέμου!

Κύρια σημεία της συνέντευξης.

 • Ο,τι ακούτε από τα ΜΜΕ είναι ψέμματα. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα υπάρξει εισβολή των “δυτικών”.
 • Υπάρχει μεγάλος αριθμός βίντεο που αποδεικνύει ότι, σκηνοθετούν θανάτους σε στρατόπεδα και μετά τα παρουσιάζουν ως θανάτους από το καθεστώς!
 • Ληστές όπως για παράδειγμα κοντά στην πόλη Jisr ash-Shugur στα σύνορα με την Τουρκία, δολοφόνησαν 120 αστυνομικούς και πολίτες.
 • Αναγκάζονται από τον φόβο, οικογένειες να φεύγουν από τα σπίτια τους και να πηγαίνουν να μένουν σε συγγενείς τους. Ομως ο αντάρτες έχουν μπλοκάρει πολλούς δρόμους.
 • Στη Χομς από πέρσι δεν λειτουργούν σχολεία και αναγκάστηκαν πάρα πολλοί κάτοικοι, να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις όπως τη Δαμασκό την Ταρσό και την Λατάκια.
 • Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα από αυτή τη μετακίνηση πληθυσμών μιας και χρειάζονται περίθαλψη, σίτιση, στέγαση. Προσπαθεί η κυβέρνηση και εθελοντές να βοηθήσουν, αλλά τα μέσα δεν αρκούν.
 • Σε περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί από αντάρτες-ληστές, ο στρατός φρουρεί τα σπίτια και μάλιστα έχω φωτογραφίες που το αποδεικνύουν αυτό.

- Γιατί τους αποκαλείτε ληστές;

Τους λέω έτσι γιατί αυτή είναι η αλήθεια! Έχω δει τι κάνουν σε αυτούς που απαγάγουν. Έχω πάει σε θαλάμους βασανιστηρίων. Έχω γνωρίσει μητέρες που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια να πεθαίνουν τα παιδιά τους. Σκοτώνουν Χριστιανούς ιερείς και απαγάγουν και βασανίζουν παιδιά. Πριν από λίγες μέρες σκότωσαν τα 2 μεγαλύτερα αδέρφια από ένα 5χρονο παιδί, ώστε να πάρουν εκδίκηση από αυτό, επειδή είχε απαγγείλει ποίημα σε συλλαλητήριο!!!

Έχω πάει σε σπίτια που έγιναν κρησφύγετα ληστών. Βρήκα άδεια μπουκάλια με ποτά. Πως συμβαδίζουν αυτά με το Ισλάμ; Επισκέφτηκα τις κατεστραμμένες εκκλησίες στη Χομς. Έγινα στόχος ελεύθερων σκοπευτών που θα μπορούσαν να δουν ότι είμαι γυναίκα και όχι στρατιώτης. Στον δρόμο κοντά στην αγορά ανατίναξαν αυτοκίνητα. Γιατί σκότωσαν αμάχους την ώρα που ψώνιζαν τρόφιμα;

- Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα κάνει η κυβέρνηση προσλαμβάνοντας εγκληματίες.

ΑΥΤΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ. Η κυβέρνηση έδωσε αμνηστία σε όσους δεν έχουν εμπλακεί σε δολοφονίες. Και τώρα την κατηγορούν επειδή έδωσε αμνηστία. Σας θυμίζω ότι αρκετές επιθέσεις έγιναν εναντίον αστυνομικών κτιρίων και κτιρίων που υπήρχαν δημόσια έγγραφα, με σκοπό να καταστραφούν, όπως για παράδειγμα η αποστολή αυτοκτονίας στις 23 Δεκεμβρίου 2011.

- Ιορδανία δεν επέστρεψε το αεροπλάνο που αυτομόλησε, για να προσπαθήσει να δώσει τους κωδικούς σε άλλες χώρες, λένε στη Συρία.

Η στάση της Τουρκίας για την κατάρριψη είναι αστεία. Αμέσως η Συρία είπε να γίνει διμερής επιτροπή από τις δύο χώρες και η Τουρκία το αρνήθηκε. Και το πιο αστείο είναι, που λένε ότι δε θα αφήσουν τις συριακές προκλήσεις αναπάντητες, τη στιγμή που έχουν μεταφέρει τεθωρακισμένα και κάνουν λαθρεμπόριο όπλων στα σύνορα.

Σας εξαπατούν τα ξένα ΜΜΕ και έχετε υποστεί πλύση εγκεφάλου. Ανακοίνωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν τη βάση Al-Rastan και την επόμενη μέρα ήμουν στην Χομς, περίπου 10χλμ από την Al-Rastan. Οταν ρώτησα τους στρατιωτικούς για την Al-Rastan γέλασαν και μου έδωσαν να πιω τσάι… Τα ίδια έκαναν και τον Ιανουάριο που έλεγαν ότι γίνονται εχθροπραξίες στη Δαμασκό, ενώ δε γινόταν τίποτα και αργότερα που διέδιδαν φήμες ότι ο πρόεδρος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα.

Περίπου 2000 αμάχους, χρησιμοποιούν σαν ασπίδα στη Χομς οι αντάρτες. Και στις συνοικίες αυτές δεν επεμβαίνει ο στρατός γιατί είναι βέβαιο ότι θα τους σκοτώσουν οι αντάρτες, για να πουν μετά ότι φταίει ο πρόεδρος.

Στη Λατάκια που είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο, στην γύρω δασώδη περιοχή υπάρχουν αντάρτες. Πρόσφατα επιτέθηκαν, άφησαν βόμβες στο δρόμο, που έσκασαν και σκότωσαν 2 εφήβους.

Δεν αληθεύει ότι μονάδες του Στρατού “άλλαξαν μεριά”. Είναι φυσικό κάποιοι να έχουν πτοηθεί, αλλά το 90% των βίντεο που παρουσιάζουν είναι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν απαχθεί από τους ληστές.

Απαγάγουν συνέχεια πολίτες. Πρόσφατα απήγαγαν 12 προσκυνητές από το Λίβανο και τους 2 Ιρανούς οδηγούς τους. Είναι βέβαιο ότι θα τους παρουσιάσουν σαν μισθοφόρους του Ιράν και μισθοφόρους της Χεζμπολάχ.

Εχω πληροφορίες ότι η εισβολή δυτικών δυνάμεων θα γίνει Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος που να δικαιολογεί μία επέμβαση. Ετσι περιμένουμε να κάνουν ΝΕΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει επέμβαση!

Δεν σας αποκαλύπτω τις πηγές μου. Δεν αμφιβάλλω για την αξιοπιστία τους. Στη Συρία δεν υπάρχει πανικός από μια τέτοια επίθεση. Οπως ακριβώς και οι άνθρωποι στην Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, το Ιράκ δεν πίστευαν ότι θα τους επιτεθούν μέχρι που το έκαναν! Μία προβοκάτσια που ήδη διαρρέουν είναι ότι η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να φύγει ο Ασαντ. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα, όπως και όλα τα άλλα τα σκουπίδια που σερβίρουν τα ΜΜΕ στην κοινή γνώμη.

Η αστάθεια και ο “εμφύλιος” στη Συρία έχουν ένα κερδισμένο το Ισραήλ…

Η συνέντευξη δόθηκε στην Nadezhda Kevorkova, RT


Πηγή


Ο Άσαντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ αποτελούν τμήμα της σύρραξης στην χώρα τους και ότι για να διαταράξουν την σταθερότητα στην Συρία, προφυλάγουν τους συμμορίτες και παρέχουν πολιτική στήριξη.

Κατηγόρησε την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ πως στηρίζουν τους –όπως τους χαρακτήρισε- ένοπλους τρομοκράτες.

Χαρακτήρισε τους αντιπολιτευόμενους ως "ένοπλους τρομοκράτες" και δήλωσε πως τους παρέχεται στήριξη από την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Το σχέδιο Αννάν εμποδίστηκε από την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και είπε πως "Αυτές οι χώρες βοηθάν με όπλα και χρήματα τους τρομοκράτες". Υποστήριξε επίσης, πως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δίνουν όπλα στην αντιπολίτευση και η Τουρκία τα μεταφέρει.

"Οι ΗΠΑ θέλουν να διαταράξουν την σταθερότητα"

Μέρος των δηλώσεων του Σύριου ηγέτη αφορούσε τις ΗΠΑ.

Ο Άσαντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως παράσχουν πολιτική στήριξη στους αντιπολιτευόμενους, και δήλωσε πως "Οι ΗΠΑ αποτελούν την ομπρέλα της ένοπλης αντιπολίτευσης και ότι για να διαταράξουν την σταθερότητα στην χώρα του στηρίζουν τις συμμορίες".

"Δυνάμεθα να απαντήσουμε σε ένοπλη επέμβαση"

Στην συνέντευξη ο Άσαντ ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας εξωτερικής επέμβασης.

Ο Άσαντ είπε πως θα απαντήσουν στην επίθεση και ότι "Σε περίπτωση επίθεσης προτεραιότητα μας δεν είναι τα αντίποινα, αλλά η προστασία της χώρας μας. Αυτό άλλωστε είναι το καθήκον και ο στόχος μας".

"Είμαστε διαφορετικοί από την Λιβύη και την Αίγυπτο"

Ο Άσαντ είπε πως οι περιπτώσεις της Λιβύης και της Αιγύπτου ήταν διαφορετικές και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα καθήκοντα του. Ο Άσαντ συνέχισε λέγοντας :

"Υπάρχει κάποιο κοινό σημείο; Αυτά που έγιναν στην Αίγυπτο είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που γίνονται στην Συρία. Το ιστορικό πλαίσιο και η κοινωνική δομή είναι διαφορετικά. Η πολιτική μας πάντοτε υπήρξε διαφορετική. Δεν υπάρχει κάτι κοινό".

 • Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής του Διατροφικού Κώδικα (Codex Alimentarius) στη Ρώμη έθεσε νέα όρια για τα πρόσθετα στα τρόφιμα και όρισε πρότυπα για τη βελτίωση της ασφάλειας αρκετών ειδών τροφίμων.
 • Ωστόσο, ο Βρετανός αρθρογράφος της Pravda, Timothy Bancroft-Hinchey, διερωτάται:
 • Μισό αιώνα, σχεδόν, μετά την δημιουργία της επιτροπής αυτής, γιατί εξακολουθεί να είναι απαραίτητη;
 • Είναι στην πραγματικότητα ασφαλή αυτά που καταναλώνουμε και είναι διεξοδικός ο κατάλογος των συστατικών που αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων;
Του Timothy Bancroft-Hinchey*
Εφημερίδα Pravda
9 Ιουλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Το γεγονός ότι η Επιτροπή του Διατροφικού Κώδικα εξακολουθεί να συνεδριάζει 49 χρόνια μετά τη σύστασή της, εξακολουθεί να ορίζει πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων και να θέτει όρια για την ποσότητα των τοξινών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, δεν μπορεί παρά να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, όσες προσπάθειες και αν καταβάλλουν οι επιστήμονες, εμείς οι καταναλωτές δηλητηριαζόμαστε αργά, με δόσεις, εντός των "ασφαλών ορίων" των τοξινών και μέσα σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Οι τελευταίες ρυθμίσεις από την επιτροπή αυτή, η οποία διευθύνεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του ΟΗΕ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περιλαμβάνουν τον καθορισμό ορίων για τις μέγιστες ποσότητες μελαμίνης που θα περιέχονται στο βρεφικό γάλα σε υγρή μορφή. Οι υψηλές συγκεντρώσεις μελαμίνης είναι δυνατόν να αποβούν θανατηφόρες και έχουν ήδη προκαλέσει θανάτους και ασθένειες σε βρέφη. Γιατί, λοιπόν, χρησιμοποιούνται;

Το 2010, η ίδια επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ανώτατο επίπεδο ενός μικρογραμμαρίου (mg) ανά κιλό ήταν ασφαλής ποσότητα στο βρεφικό γάλα και επέτρεψε το όριο των 2,5 mg / kg σε άλλα τρόφιμα και στις ζωοτροφές. Σήμερα, το όριο για το βρεφικό γάλα έχει μειωθεί σε 0,15 mg / kg.

Επομένως, τι δίναμε στα βρέφη μας να τρώνε όλα αυτά τα χρόνια και γιατί κάποιοι επέτρεψαν να περιλαμβάνεται στις βρεφικές τροφές;

Αυτά δεν αφορούν μόνο το βρεφικό γάλα σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι αφλατοξίνες, μια ομάδα από μυκοτοξίνες οι οποίες παράγονται από τη μούχλα. Δεν είναι μόνο τοξικές, όπως υποδηλώνει το όνομα, αλλά και καρκινογόνες. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι παρούσες στα τρόφιμα μας, σε ποσότητες της τάξης των 10 mg ανά κιλό στα αποξηραμένα σύκα... μέχρι να αποφασίσει κάποιος ότι είναι πάρα πολύ υψηλές και να μειώσει το όριο στα 0,1 mg. Και αν κάνετε κάποια έρευνα για αυτούς τους καρκινογόνους οργανισμούς, θα τους εντοπίσετε και στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και τα δημητριακά, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σε υψηλά επίπεδα.

Και όμως, φιγουράρουν ακόμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όταν, επομένως, πηγαίνουμε να ψωνίσουμε καρκίνο και δηλητήρια, να μην ξεχνάμε να παίρνουμε και την ημερήσια δόση μας σε βακτηρίδια μέσα στις κομμένες φέτες καρπούζι, που είναι το τέλειο περιβάλλον αναπαραγωγής βακτηριδίων, όπως για παράδειγμα η λιστέρια και οι σαλμονέλες και ήταν η αιτία πολλών κρουσμάτων λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια.

Αν προτιμάμε να ψωνίσουμε ιούς και όχι βακτηρίδια, ας δοκιμάσουμε θαλασσινά, όπως στρείδια ή μύδια, που περιγράφονται από την Επιτροπή ως "μια σημαντική πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των τροφίμων", δεδομένου ότι στα θαλασσινά αποθηκεύονται για μήνες οι ιοί που μεταδίδονται μέσω κοπράνων.

Και προτού το ξεχάσω… Μόλις σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι η επιτροπή "συνιστά" στους κατασκευαστές τροφίμων παγκοσμίως να χρησιμοποιούν ετικέτες στα προϊόντα τους όπου αναγράφεται η ανάλυση των ουσιών τις οποίες περιέχουν.

Τι καταναλώναμε, λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα και σε ποιόν να κάνουμε μήνυση για τον θάνατο των συγγενών μας από κάποιο είδος καρκίνου του εντέρου, για να μην αναφέρουμε άλλες ασθένειες;

Και το επόμενο βήμα ποιό θα είναι;

Θα σας πω εγώ τι θα συμβεί στη συνέχεια. Θα καταβάλουν μια κυνική προσπάθεια να κρύβουν από δω και πέρα τα συστατικά αυτά πίσω από κώδικες και αριθμούς, έτσι ώστε ο μέσος άνθρωπος να μην έχει ιδέα τι τρώει και να εξακολουθεί να καταναλώνει τις τροφές ανελλειπώς, μέχρι να συσσωρευθούν σε επικίνδυνο βαθμό μέσα στο σώμα του.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Γνωρίζετε πότε τρώτε ένα προϊόν με γενετικά τροποποιημένα συστατικά; Κανονικά θα έπρεπε τα προϊόντα αυτά να φέρουν την ένδειξη "ΓΤ" ("γενετικά τροποποιημένο") ή "χωρίς ΓΤΟ" ("χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς"). Αυτό, όμως, δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Επίσης, τα τρόφιμα με την ένδειξη "βιολογικό" είναι απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένα συστατικά; Όχι, δεν είναι. "Βιολογικό" σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει έως και 30% γενετικά τροποποιημένα συστατικά, και αυτό ισχύει και για αυγά από πουλερικά ελεύθερης βοσκής. Σε όλες τις περιπτώσεις, μόνο τα τρόφιμα με την ένδειξη "100% βιολογικό" είναι απαλλαγμένα από ΓΤΟ.

Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά, εάν έχουν πενταψήφιο αριθμό που αρχίζει με 8, είναι γενετικά τροποποιημένα. Πόσοι, όμως, καταναλωτές το γνωρίζουν αυτό;

Καλά ψώνια, λοιπόν, και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε υγιεινή διατροφή. Λέω να πάω ν' αγοράσω κανένα ψάρι σήμερα. Καιρό έχω να πάρω την κανονική δόση μου από υδράργυρο και μου έλειψε.

*Ο Timothy Bancroft-Hinchey στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους:
"Eμπρός, Ελλάδα! Δείξε μας εσύ τον δρόμο"…


Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας

Η περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου φλέγεται. Οι φλόγες ήδη έχουν αλλάξει δραματικά τον χάρτη της Μεσογείου. Οι κοσμογονικές αλλαγές έχουν ήδη μεταβάλει γιγαντιαία το σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Εάν αφήσουμε στην άκρη προς στιγμήν το γεγονός ότι ο ολόκληρος ο μνημονιακός Ευρωπαϊκός Νότος είναι πλέον «για το σφυρί», η τελική συνθετική εικόνα είναι συγκλονιστική. Οι κάποτε «κυβερνήσεις» σε Τυνησία, Λιβύη και Αίγυπτο εκλείπουν, μετά από βίαιες και αιματηρές μεταμορφώσεις. Το Μαρόκο, η Αλγερία, ο Λίβανος και η Ιορδανία βρίσκονται σε θεόρατη αστάθεια και ήδη βιώνουν σοβαρότατες πολιτικές αναταραχές.

Η Κύπρος δε, ειδικότερα, πέρα από το επερχόμενο δάνειο και το μνημόνιο, έχει τώρα να «φροντίσει» και τα «θαλάσσια οικόπεδα», με τις ποικίλες προεκτάσεις τους (π.χ., Ισραήλ, Τουρκία). Ανάμεσα σε όλα αυτά, η δοκιμαζόμενη με εμφύλιο πόλεμο Συρία, καταρρίπτει άοπλο αναγνωριστικό αεροπλάνο (RF-4) της Τουρκικής Αεροπορίας. Η συνέχεια είναι αναμενόμενη και γνωστή. Ο κ. Ερτνογάν μίλησε για «εχθρική» και «δειλή» πράξη. Οι Σύροι δικαιολογήθηκαν, λέγοντας μετέπειτα την δική τους εκδοχή και «συγνώμη» για την κατάρριψη. Η περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία, βρέθηκε εν «ντροπή» και σε κόκκινο συναγερμό.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Συρία βρίσκεται, εδώ και καιρό, «εσκεμμένα» στο διεθνές πολιτικό επίκεντρο. Εξ ου και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κ. Κάρεϊ, με ιδιαίτερη πολιτική χαρά και ικανοποίηση μίλησε για «εσκεμμένη» πράξη των Σύρων, κατά της συμμάχου Τουρκίας. Οι ΗΠΑ θέλουν διακαώς την επέμβαση στην Συρία. Και παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν «σκοπεύει να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Συρίας» (κ. Αρίντς), η Τουρκία εντούτοις σκοπίμως ανακατεύει συνεχώς την κοχλάζουσα «Μεσογειακή σούπα»: απευθυνόμενη τώρα στο ΝΑΤΟ (κατά της Συρίας), ενώ, ταυτοχρόνως, οι Ευρωπαίοι προχώρησαν ήδη στην 16η σειρά κυρώσεων κατά της Συρίας.

‘Έτι, η Ρωσία του ισχυρότατου Προέδρου κ. Πούτιν ενδιαφέρεται και αυτή για την μοναδική της στρατιωτική βάση στην Μεσόγειο, στο Ταρτούς της Συρίας. Η Ρωσία διεκδικεί (και σωστά) τον δικό της σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Συνεπώς, δεν είναι έκπληξη το ότι το Κρεμλίνο ανακοινώνει επισήμως ότι δεν αποτελεί πρόκληση η κατάρριψη του Τουρκικού αεροσκάφους. Συμπτωματικά δε, ο Ρώσος Πρόεδρος βρίσκεται τις ίδιες μέρες για επίσημη διήμερη επίσκεψη-περιοδεία στο εν λόγω «ηφαίστειο» (Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιορδανία). Ετοιμάζοντας τις μάζες, δε, τα Δυτικά ΜΜΕ «ήδη ξεκίνησαν» τον δικό τους πόλεμο στην Συρία. Λόγου χάρη, παραπληροφορώντας, «αρμόδιες πηγές» ανέφεραν, ψευδώς, ότι τα Ρωσικά πλοία «Kunikov, Filchenhov και Kaliningrad» απέπλευσαν για την Συρία, ενώ η αλήθεια είναι ότι και αυτή ακόμη την στιγμή τα εν λόγω πολεμικά σκάφη είναι αγκυροβολημένα σε ναυτικές βάσεις στη Ρωσία.

Πέραν τούτων, τέλος, η πραγματικότητα είναι πως η διαφαινόμενη ανάδειξη του Ιράν σε πυρηνική δύναμη αλλάζει άρδην όλες τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να παίξει τον «πολιορκητικό κριό» και τον «μπαμπούλα» της περιοχής. Οι γεωστρατηγικές επιλογές όλων των «παικτών» της Ανατολικής Μεσογείου, στην μάχη της υπερίσχυσης, αντιμετωπίζουν έναν κυρίαρχο φόβο. Ο φόβος αυτός ακούει στο όνομα: τελική επικράτηση των Μουσουλμάνων. Ας μη μας διαφεύγει ότι όλες αυτές οι χώρες στα Βόρεια της Αφρικής και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν τεράστιους φυσικούς πόρους και, κυρίως δε, δικές τους μηχανές εκτύπωσης νέου χρήματος. Κάτι φυσικά που ενδιαφέρει σφόδρα όλους αυτούς που ελέγχουν το τραπεζικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της υφηλίου. Παρά δε την δήθεν συμφωνία για μεταβατική Κυβέρνηση στη Συρία, η περαιτέρω ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απλώς θέμα χρόνου.

Μέρος τρίτο στην πράξη «τρόικα εναντίων κυβέρνησης» η σημερινή ημέρα και αφού προηγήθηκε ο τραγέλαφος της βουλής και των προγραμματικών δηλώσεων όπου τελικά ήταν προεκλογικές δηλώσεις. Με μια διαφορά: δεν ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη η λέξη επαναδιαπραγμάτευση και παράλληλα περίσσευσε ο λαϊκισμός και η υποκρισία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα καλά λοιπόν και βοηθούντος του μήνα του μέλιτος που έχει παραχωρηθεί στην κυβέρνηση (εκπνέει όμως) αλλά και του αφόρητου καύσωνα, κυριαρχεί μια υπόκωφη ηρεμία στην κοινωνία.

Για τα δούμε λοιπόν:

Σήμερα στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τις προηγούμενες ημέρες και αφορά την αμετακίνητη στάση των τροικανών. Οι οποίοι, ψυχροί και αμείλικτοι αρνούνται οποιαδήποτε παραχώρηση επιμένοντας στο να φέρουμε το πρόγραμμα εντός τροχιάς και μετά βλέπουμε… Το πώς επιβεβαιώνεται θα το μάθουμε σύντομα…

Στη βουλή, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με σοβαρότητα. Με ευθύνη όλων, κυρίως όμως του ΣΥΡΙΖΑ που λειτούργησε ως τρομοκράτης της όποιας σκέψης να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας «μην τολμήσετε να αγοράσετε αυτά που παραχωρούνται από τις αποκρατικοποιήσεις, γιατί θα χάσετε τα λεφτά σας, αφού εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε τίποτε». Για να λάβει φυσικά αποστομωτική απάντηση από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο οποίος τόνισε στην δευτερολογία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατεί όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής έχετε γίνει κύριε Τσίπρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Πείτε κύριε Τσίπρα στον κύριο Φωτόπουλο που επάξια εκπροσωπείτε ”Και αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις».

Κατά τα άλλα, κανείς δεν … φτιάχτηκε από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή. Οι κορώνες και οι λαϊκισμοί ήταν για το θεαθήναι και οι κόντρες προκατασκευασμένες. Αφού επί της ουσίας όλοι έχουν βρεί τον ρόλο τους και απλώς περιμένουν να δουν πόσο θα αντέξει η μεταξύ τους άτυπη συμφωνία ηια τη νέα μεταπολίτευση.

Δυστυχώς, όμως, επιβεβαιώθηκε η ατολμία της κυβέρνησης να τα αλλάξει όλα (συγχωρήστε μας για τις θύμισες που προκαλεί το… σύνθημα), αφού επιμένει να λειτουργεί ως… νοικοκύρης, τη στιγμή που καλείται να διαχειριστεί ένα χρεοκοπημένο νοικοκυριό, το οποίο δεν έχει ανάγκη από χρηστή διαχείριση αλλά από μικρές επαναστάσεις.

Ελπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες να γίνει το θαύμα, γιατί τα λεφτά φτάνουν ως τον Αύγουστο ενώ η επόμενη δόση της βοήθειας θα δοθεί –αν δοθεί- αρχές Σεπτεμβρίου. Και αν οι κάποιες λίγες ημέρες που λείπουν είναι εύκολο να καλυφθούν, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν οι εταίροι μας επιμένουν στην τωρινή τους διάθεση που είναι να συναρτούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την πρόοδο του προγράμματος.

Ενός προγράμματος που ενώ κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να το ξαναδούμε, αυτό βρίσκεται μήνες τώρα εκτός στόχων.

Πηγή


Ηρθε σαν να φεύγει το φετεινό καλοκαίρι.

Ανήσυχοι οι πολίτες συζητούν αν θα αντέξουν ως τον χειμώνα, αλλοί μιλούν για τα νοικοκυριά, άλλοι για την κυβέρνηση – θα αντέξουμε τα μέτρα που θα πάρει η Τρόικα Σαμαρά- Βενιζέλου-Κουβέλη; Θα αντέξει η Τρόικα Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη τα μέτρα που πρόκειται να πάρει;

Το νέο «αμυντικό δόγμα» που εφαρμόζει η εν λόγω τριανδρία της πιο πτωχοπροδρομικής μορφής είναι η τήρηση του Μνημονίου ως προαπαιτούμενο για ο,τιδήποτε άλλο, ή, όπως το διατύπωσε ο κ.Στουρναρας «Πρώτα εφαρμόζουμε το Μνημόνιο, μετά ζητάμε αλλάγες» .

Αλλά αν πρώτα εφαρμόσεις το Μνημόνιο (και οδηγήσεις φερ΄ειπείν τους μισθούς σε επίπεδο Βουλγαρίας), μετά τι αλλαγές θα ζητήσεις; (να επιστρέψουν οι μισθοί σε επίπεδο Λιθουανίας;)...

Όμως αυτό δεν είναι το μόνον παράλογο (διότι είναι υποκριτικό, ατελέσφορο και ταξικώς δόλιο) – ήδη στις προγραμματικές της δηλώσεις ή νέα κυβέρνηση περισσότερο αντιπολιτεύθηκε την αξιωματική αντιπολίτευση παρά έδειξε ότι έχει τις ικανότητες για κάτι περισσότερο.

Αυτοί που κατηγορούσαν προεκλογικώς τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία παρουσιάζουν τώρα εξαιρετικές επιδόσεις στη «διχαλωτή γλώσσα του φιδιού» που έλεγαν οι Ινδιάνοι- πάει η προεκλογική «επαναδιαπραγμάτευση» έπαθε (μετεκλογική) «τροποποίηση», «προσαρμογή», «επαναδιατύπωση»

Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσον τραγική τα κωμικά ενσταντανέ θα περίσσευαν: να στηρίζουν, φερ’ειπείν, την ίδια κυβέρνηση ο Άδωνις (του Αδώνιδος) και η κυρία Ρεπούση!Να είναι στο ίδιο κόμμα ο Μπενύτο κι ο Λομβέρδος. Να ομιλεί η κυβέρνηση για εθνική ενότητα, εθνική ομοψυχία κι εθνική προσπάθεια, ποιών; Των αγρίως φορολογούμενων φτωχοδιαβόλων με τους αγρίως ασύδοτούς φοροφυγάδες...

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και δυσκολότερο το φθινόπωρο, με τον χειμώνα να ακολουθεί τραχύς – ακόμα και ο ήλιος – το φάρμακο αυτής της χώρας- δεν μπορεί πια να μας γιατρεύει όλους, πληθαίνουν οι αυτοκτονίες.

Το θέμα ειναι σκοτεινό (και ως προς τις διαστάσεις του).Δεν ξέρω αν «τρέχουμε» πλέον με μια – δυο αυτοκτονίες την ημέρα.

Όπως ήδη τρέχουμε με έναν – δύο σκοτωμένους την ημέρα σε ληστείες κι άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Φέτος ο ήλιος καίει πάνω απ΄τα σπίτια των ανθρώπων χωρίς να τα φωτίζει – τι να πει στο 1.500.000 των ανέργων; Σε ποιά παραλία, ποιό ουζάκι με τι λεφτά;

Σπίτια που περιέχουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά με δάνεια που τους βγάζουν την ψυχή ή τα κρατάνε οι ανθρωποι με τα δόντια για να μη γίνουν στο σύνολο τους απαιτητά. Σκαιές τράπεζες σαν τις Σκαιές Πυλές της Κόλασης.

Δρόμοι που τα μαγαζάκια σβήνουν το ενα μετά το άλλο και γίνονται μαύρες τρύπες.

Εκκαθαριστικά της Εφορίας που φθάνουν στο σπίτι σαν νεοφιλελεύθερα ορκς ζωσμένα με εκρηκτικά – ανοίγουν οι πολίτες τον φάκελλο και τρελαίνονται.

Εργαζόμενοι κι όμως απλήρωτοι για τρεις ,τέσσερις, πέντε μήνες.

Οικογένειες που τα έσοδα τους τα τρία τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο και συνεχίζουν να μειώνονται –ποιές διακοπές ; ποιό καλοκαίρι;

Σκαιό, φαιό, ζοφερό θέρος με αστέγους να βράζουν στο θερμισμένο μπετό- όπου ίδια με το ψύχος του χειμώνα προσβάλλει και σκοτώνει, άποροι στα συσσίτια που κόβονται το ένα μετά το άλλο- κλείνεται η πόλη μεσα στον εαυτό της σε μια θανατερη εντροπία.
Κλείνονται οι άνθρωποι στα σπίτια τους, κλείνονται στον εαυτό τους, κάνουν λογαριασμους που δεν τους βγαίνουν, κάνουν σχέδια που δεν τους βγαίνουν, βλέπουν τούρκικα σήριαλ στην τηλεόραση να ξεχασθούν, δεν γίνεται...

Φεύγουν για διακοπές και οι αστέρες της τηλεόρασης και μένει η χώρα αφυλακτη...


Του Στάθη από enikos μονταζ Γρέκι

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην τρικολόρε μνημονιακή συγκυβέρνηση του ξεπουλήματος, συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και την παρακολούθησαν από τηλεοράσεως πολλοί περισσότεροι πολίτες από άλλες παρόμοιες φορές. Όμως εκείνο το μήνυμα που πέρασε στο λαό ήταν ένα και μοναδικό «Το Σύστημα ποτέ δεν πεθαίνει».

Εμβρόντητοι παρακολουθήσαμε όλους τους πολιτικούς «ηθοποιούς», παλιούς και προσαρμοσμένους νέους, να παίζουν τον ρόλο τους, έτσι ακριβώς όπως τους έχουμε συνηθίσει επί 38 μεταπολιτευτικά χρόνια. Καθόλου δεν άγγιξε την πολιτική τους σκέψη και τον πολιτικό τους λόγο…. η κρίση που μαστίζει τους πολίτες. Δεν συζητάμε τόσο για τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία λειτούργησαν όπως τα περιμέναμε, αλλά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με εξαίρεση τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μίλησε όπως ακριβώς μιλούσε και προεκλογικά και το ΚΚΕ, με τον γνώριμο και παρωχημένο ξύλινο λόγο του, τα υπόλοιπα κόμματα απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε ήδη να φέρεται ως η επόμενη συστημική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί ήδη από τώρα να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των ντόπιων και ξένων «προστατών» του σάπιου και διεφθαρμένου ελληνικού πολιτικού συστήματος και των ιθαγενών ψηφοφόρων – εκλογικών πελατών. Αντί να ασχοληθεί και να καταγγείλει τις παθογένειες του συστήματος που μας έφεραν στο σημερινό χάλι, απεναντίας ως ένα νέο ΠΑΣΟΚ των κομματοσυνδικαλιστών της δεκαετίας του 80, που θέλει να αποτελέσει τον άλλο πόλο του κομματικού διπολισμού, απλά απειλούσε με φυλακές για τις αποκρατικοποιήσεις και προανήγγειλε επανακρατικοποιήσεις. Εννοείται ότι τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να κάνει όταν γίνει κυβέρνηση, αλλά απλά χαϊδεύει τα αυτιά της εκλογικής του πελατείας και των κομματικών συνδικαλιστών του παλαιού ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν στις τάξεις του.

Δεν ακούσαμε όμως καμία αναφορά που να θίγει το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μόνο θεατρικές σκιαμαχίες μέσα στο ίδιο το σύστημα. Αυτό είναι άραγε το κόμμα που θα φέρει για παράδειγμα την απλή αναλογική όταν γίνει κυβέρνηση; Ας το αφήσουμε καλύτερα.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ επίσης, δεν ήταν αυτή που ανέμεναν οι ψηφοφόροι της. Με εκπληκτική ευελιξία προσαρμόστηκε αμέσως στις απαιτήσεις του πολιτικού συστήματος και ο πολιτικός της λόγος αντί για καταγγελτικός ήταν μια χαριτοδιπλωμένη συστημική παρουσίαση, που δεν ανησυχεί καθόλου το Σύστημα.

Μετά από όλα αυτά το γνωστό εμβατήριο «Η Ελλάδα ποτέ δεν παθαίνει» θα πρέπει να αλλάξει πλέον στο ορθό: «ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ».

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είχαν υποσχεθεί προεκλογικά και τα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Προεκλογικά. Τώρα όμως οι εκλογές πέρασαν και οι ψηφοφόροι γνωρίζουν εκ πείρας πως, μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Εν ολίγοις, προεκλογικό παραμύθι ήταν η επαναδιαπραγμάτευση και η κυβέρνηση καμιά πρόθεση δεν έχει (ούτε είχε, είναι η αλήθεια) να υλοποιήσει αυτή την υπόσχεσή της. Τελεία και παύλα. Το είπε καθαρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές μας πριν το επαναφέρουμε στην πορεία του» δήλωσε χωρίς περιστροφές.

Δεν ζητάει τίποτα, απολύτως τίποτα, η κυβέρνηση από την τρόικα σχετικά με το μνημόνιο. Αυτό σημαίνει η δήλωση Στουρνάρα. Διευκρινίζεται άλλωστε ότι στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να ζητήσει ούτε καν την περιβόητη επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των εξοντωτικών μέτρων.

Την πλήρη παράδοση της κυβέρνησης Σαμαρά στις ορέξεις των Ευρωπαίων δανειστών την έχει αναγγείλει εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη διαβόητη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας... είναι πλήρως δεσμευμένη... σε όλες τις βασικές πολιτικές του προγράμματος» τόνιζε ο Αντώνης Σαμαράς. «Θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης» διακήρυξε επισήμως. Καμία επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή στη βάση αυτή. Κανένα περιθώριο δεν υπάρχει.

Η τρόικα κατάλαβε με τι είδους κυβέρνηση έχει να κάνει. Γι' αυτό και εμφανίστηκε σκληρή και ανυποχώρητη, αρνούμενη οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση και επιμένοντας στην τυφλή εφαρμογή του μνημονίου. Παρενέβη και η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ: «Δεν έχω διάθεση διαπραγματεύσεων ή επαναδιαπραγμάτευσης» των όρων του μνημονίου, δήλωσε ξερά. Μετά τη δήλωση υποταγής και νομιμοφροσύνης του πρωθυπουργού, θα ήταν όντως ανόητοι οι Γερμανοί, η ΕΕ και το ΔΝΤ να συναινέσουν σε βελτιώσεις και διευκολύνσεις υπέρ της Ελλάδας.

«Κόψτε κι άλλο τους μισθούς» απαίτησε ουσιαστικά από την ελληνική κυβέρνηση και ο Γερμανός «γκαουλάιτερ» Χορστ Ράιχενμπαχ, ο κατοχικός διοικητής της χώρας μας εκ μέρους της ΕΕ. «Μια σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν ακόμη καλύτεροι οι όροι της ανταγωνιστικότητας τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε. Μισθοί χαμηλότεροι διαρκώς και μάλιστα για πολλά χρόνια, σημαίνουν σε απλά ελληνικά αυτά που είπε.

Καταρρέουν και τα ταμεία ασφάλισης στη χώρα μας, μετά το εγκληματικό «κούρεμα» που έκανε η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συνενοχή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εις βάρος τους. Το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα θα είναι εφιαλτικό. Από 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν καταθέσει τα ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το «κούρεμα» τους έχουν απομείνει ομόλογα σημερινής αξίας μικρότερης από... 4,5 δισεκατομμύρια! Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα ταμεία κρατούν τα ομόλογά τους μέχρι το... 2042 (!!!) που λήγουν τα τελευταία, η ονομαστική αξία τους μόλις ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο βάραθρο και η υγεία των Ελλήνων στην εποχή του μνημονίου. Υπό την απειλή άμεσου καταποντισμού βρίσκεται ο νεοϊδρυθείς Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο πέρασαν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε τη λειτουργία του με ένα συσσωρευμένο αστρονομικό χρέος 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), αν χρεοκοπήσει ο ΕΟΠΥΥ, «θα συμπαρασύρει και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εξαιτίας των νοσηλίων που παραμένουν ανεξόφλητα από τους ασφαλιστικούς φορείς του ΕΟΠΥΥ».

Κόλαση εν Ελλάδι...

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι τρεις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν «μετέτρεψαν τη λαϊκή εντολή της 17ης Ιουνίου για επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο στη πιο συνεπή, ιδεολογικά και προγραμματικά, πολιτική εφαρμογής του».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι «οι τρεις πολιτικές δυνάμεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης αθροίζουν και τυπικά από χθες μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν όμως χάσει την όποια κοινωνική στήριξη ή ανοχή απέσπασαν με τον επαμφοτερίζοντα προεκλογικό πολιτικό λόγο τους».

«Δημαγώγησαν με το Μνημόνιο και κάηκαν. Εκβίασαν με τη δραχμή και θα την πληρώσουν. Πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή και θα απολογηθούν. Και όσο, με το Μνημόνιο, κονιορτοποιούν το βιοτικό επίπεδο, τον τρόπο ζωής και την κοινωνική αναφορά των μεσαίων στρωμάτων τόσο πιο γρήγορα τα στρώματα αυτά θα ενστερνιστούν το αίτημα για την άμεση ανατροπή των πολιτικών του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε μάλιστα ότι «όσο πιο βαθειά σπρώχνει το Μνημόνιο αυτά τα στρώματα στην ανασφάλεια της επιβίωσης τόσο πιο γρήγορα θα εμπιστευτούν την ασφάλεια της ελπίδας που γεννά το πρόγραμμα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Ερωτηθείς σχετικά με τις «προειδοποιήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν απειλούμε κανένα, λέμε το αυτονόητο όμως, ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι τσιφλίκι κανενός και δεν μπορεί μια συγκυριακή και οριακή πλειοψηφία να αποφασίζει για το μέλλον των επόμενων γενεών».


Η κυβέρνηση των παραιτήσεων, του μνημονίου και της στήριξης της τρόικας και των τραπεζών. Κάθε άλλο παρά κυβέρνηση των Ελλήνων, που σκοπό έχει να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας. Η τρικολόρε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, δημιουργήθηκε και υπάρχει για να δώσει την λογική συνέχεια της κυβέρνησης Παπανδρέου. Δηλαδή, τα δίνουμε όλα, σε πολύ καλή τιμή, ακόμη και... τζάμπα!

Προφανώς ο κ. Νικολόπουλος "οσμίστηκε" που οδηγεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση και αποφάσισε να εγκαταλείψει το καράβι (είπαμε τα τρένα τα δίνουμε για... "αξιοποίηση"), αφού από το πλέον αρμόδιο υπουργείο διαπίστωσε πως τελικά οι Έλληνες οδηγούνται στην μετατροπή τους σε σκλάβους.

Η δήλωση παραίτησης του κ. Νικολόπουλου

«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.
Εύχομαι να κάνω λάθος.
Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.
Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα».
Το επαναλαμβάνω και σήμερα.
Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.
Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας.
Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.
Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι».
 • Διόλου αθώα η επιχείρηση μετατροπής της Θράκης σε Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη
 • Ας μην ανοίξουμε την πόρτα σε καταστρωμένα «σχέδια επί χάρτου», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
 • Ποιοι «σωτήρες» κρύβονται πίσω από το forum που έγινε πρόσφατα;
 • Ποιοί επιθυμούν και επιδιώκουν ανεξαρτητοποίηση της Θράκης;
«Η μετατροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) θα υπονομεύσει τη συνοχή και την ενότητα του ελληνικού κράτους, θα τεμαχίσει και θα κατακερματίσει την ολότητα της ελληνικής επικράτειας σε αυτόνομες περιοχές, «ομοσπονδίες», «ζώνες» και «περιφέρειες» και θα καταργήσει τη συνταγματική δέσμευση της ενιαίας και συνολικής έκφρασης του ελλαδικού χώρου.
Οι σύγχρονες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Η ελληνική Θράκη έχει ιδιαιτερότητες και ιδιοπροσωπία, γνωστά σε όλους, φίλους και εχθρούς, που δεν επιτρέπουν την οικονομική διαφοροποίησή της από τον εθνικό κορμό», τονίζει ο θαρραλέος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, με αφορμή το 3ο χρηματοοικονομικό συνέδριο από το «Economic Forum of Thrace», που έγινε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη και, όπως σημειώνει ο Μητροπολίτης, «όσο κι αν προσπάθησε να πείσει η πλειάδα των «φιλελλήνων» ομιλητών περί της ευεργετικής προσφοράς της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην περιοχή, τελικά δεν τα κατάφερε».

Απαρχή εδαφικής ανεξαρτητοποιήσεως

Δεν ανησυχεί τυχαία ο Μητροπολίτης της Αλεξανδρούπολης, της εσχατιάς της Ελλάδας. Ξεκάθαρα σε κείμενό του με τίτλο «Εθνική ανάγκη η ελληνική Θράκη και όχι ΕΟΖ», επισημαίνει ότι:

«Η εμμονή στην ιδεοληψία θεσμοθέτησης ΕΟΖ στη Θράκη είναι άκρως επικίνδυνη και διόλου αθώα. Η διαφοροποίηση του γεωγραφικού μας διαμερίσματος από την υπόλοιπη πατρίδα μας θα είναι απαρχή εδαφικής ανεξαρτητοποιήσεως.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η ΕΟΖ στη Θράκη θα είναι κάπως οικονομικά ευεργετική, τελικά θα αποτελέσει ομολογία ελλιποβαρούς σχέσεως της περιοχής με τον εθνικό κορμό, με εθνικά τραγικές συνέπειες. Θυμόμαστε όλοι ότι υπήρξαν ευεργετικοί αναπτυξιακοί νόμοι για την περιοχή μας, αλλά δυστυχώς σκυλεύτηκαν. Υπάρχουν ακόμα τρόποι για τη διακοπή της οικονομικής αιμορραγίας της βορείου Ελλάδος προς τις πέριξ βαλκανικές χώρες. Όχι όμως μόνο η Θράκη! Για το όνομα του Θεού! Ας μην ανοίξουμε την πόρτα σε κατεστρωμένα «σχέδια επί χάρτου» που η επίκαιρη οικονομική δυσπραγία «βολεύει» την ύποπτη εφαρμογή τους.

Οι ''οικονομικοί παράδεισοι'', οπουδήποτε εφαρμόσθηκαν, άφησαν πίσω τους ερείπια για τους γηγενείς και πλούτο για τους αλλοδαπούς επενδυτές. Άραγε, σκεφτήκαμε σοβαρά γιατί δεν επιλέγεται για ΕΟΖ η νότια Βουλγαρία;».

Και ο κ. Άνθιμος συνεχίζει, καταγράφοντας τις ανησυχίες του για την ξαφνική εισβολή… σωτήρων:

«Δεν σκιαμαχώ με εχθρούς, δεν οσφραίνομαι συνωμοσίες γύρω μου, αλλά ούτε βαυκαλίζομαι με έωλες ψευδαισθήσεις. Ας σοβαρευτούμε. Υπήρξαν και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας υγιείς τοπικισμοί... που όταν έγινε αντιληπτό ότι κάποιοι καταλλήλως τους «αξιοποιούσαν» υπεστάλησαν εν μια νυκτί.

Δεν είναι καιρός για απομονωτισμούς. Το σοβαρό πρόβλημα της Θράκης είναι άλλης μορφής και όχι τόσο οικονομικό, ή τουλάχιστον είναι οικονομικό όσο είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επιμένω και θα συνεχίσω εντονότερα να επιμένω ότι το προβατόσχημο ''Economic Forum of Thrace'' και η προώθηση των απόψεών του θα είναι η καταστροφή της ιδιοπροσωπίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας της Θράκης».

Ποιος ο ρόλος της κυρίας;

«Για να πέσουν τα προσωπεία, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές να δημοσιοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του Forum. Πόσα και ποια είναι τα μέλη του; Ποιες δράσεις, ποια έργα, ποιές πρωτοβουλίες του Forum συνοδεύουν την προώθηση της ΕΟΖ; Ο λαός μας οφείλει να τα πληροφορηθεί, προκειμένου να αξιολογήσει τη συνολική πρόταση στην περιοχή.
Ας σταματήσει πια ο κλεφτοπόλεμος που διεξάγεται «εν κρυπτώ και παραβύστω» από μια κυρία, πίσω από την πλάτη μας, κάτω από τα πόδια μας, χωρίς να αρθρώνεται επίσημα και υπεύθυνα ολοκληρωμένη πρόταση.
Επιμένω σ' αυτό, επειδή όσοι ζούμε στη Θράκη αγωνιούντες και αγωνιζόμενοι για το μέλλον της, τρομάζουμε όταν βιώνουμε ξαφνικά την εισβολή διαφόρων ''σωτήρων'' της, οι οποίοι δεν έχουν διαχρονική και σταθερή παρουσία στον τόπο μας ούτε προτείνουν διάφανους στόχους. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύματα καθιστούν αμφιλεγόμενες μέχρι και ύποπτες τις εν λόγω «σωτήριες» αυτές διασυνδέσεις.

Στη Θράκη υπάρχουν και λειτουργούν θεσμοί, φορείς, οργανισμοί, υπάρχουν και οι πολίτες της που σηκώνουν το βάρος της προοπτικής και του μέλλοντός της.

Ας μη λησμονούμε, τέλος, τη γνωστή στους Έλληνες προειδοποίηση, που ήταν ο πραγματικός φόβος του Λαοκόοντα: ''φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας...''.

Και ο δικός μας φόβος δεν είναι ανυπόστατος ούτε φανταστικός... Εύχομαι να μη χρειαστεί να τον επεξηγήσω περισσότερο αναλυτικά».


Αν η Ευρώπη ήταν μια σοβαρή υπόθεση, είτε θα είχε μεριμνήσει από την αρχή για ένα σοβαρό μνημόνιο είτε θα έσπευδε τώρα να αποτρέψει την καταστροφή της Ελλάδας. Δεν είναι, όμως, μια σοβαρή υπόθεση η Ευρώπη

Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Πόσες πιθανότητες μπορεί να έχουν οι εναπομένουσες «ορθόδοξες» ευρωπαϊκές, μνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα., που έχουν σχηματίσει την κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά, να πετύχουν μια αναστροφή της κατάστασης;

Ελάχιστες, και αυτό γιατί πέρα από τις προθέσεις τους, τις προγραμματικές τους δηλώσεις, τις προτεραιότητές τους και τον σχεδιασμό τους, θα έπρεπε να τύχουν της συνδρομής της τρόικας και των αφεντικών της. Ειδικά αυτών που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή υπερδομή. Τίποτα όμως σχετικό δεν συμβαίνει. Για τον απλούστατο λόγο ότι η τρόικα και τα μνημόνια το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας και το «πλιάτσικο» της δημόσιας και των ιδιωτικών περιουσιών. Τα πάντα έχουν εξελιχθεί σε ένα επικοινωνιακό μπρα ντε φερ, για το ποιος θα χρεωθεί την «ελληνική τραγωδία». Οι υπερεθνικοί θεσμοί της Ευρώπης και το ΔΝΤ ή οι ελληνικές κυβερνήσεις;

Στη λογική αυτή, άλλωστε, η ευρωπαϊκή δομή κινείται και στις υπόλοιπες χώρες. Είτε πρόκειται για την Ιταλία και την Ισπανία, είτε για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είτε για την Κύπρο και την επερχόμενη Σλοβενία. Το όλο σχήμα είναι λάθος, αλλά η Ελλάδα διακρίνεται ως ιδιαιτερότητα γιατί προηγείται χρονικά όλων των άλλων. Η καταστροφή, δηλαδή, που εμφανίζεται το 2012 στην Ελλάδα με την ύφεση, την ανεργία, την αποκεφαλαιοποίηση, τη διάχυτη αμηχανία, θα εμφανιστεί κατ’ αντιστοιχία στην Ιταλία το 2013, αρχές 2014. Στην Ισπανία λίγο πριν, όπως και στην Πορτογαλία, και ούτω καθεξής. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, με την έννοια αυτή για την Ελλάδα είναι ξεχωριστό.

Διαχέεται η αντίληψη ότι για τη Γερμανία και τον «κλειστό πυρήνα» του ευρώ ή τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών η Ελλάδα είναι χρήσιμη για την ευρωπαϊκή ιδέα, μόνον σε σχέση με την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη. Η περιπέτειά της στη συνέχεια, μετά την έξοδό της από το ευρώ, θα αποτελέσει παράδειγμα αποφυγής για τους υπόλοιπους, που θα είναι απολύτως συνεπείς και πειθαρχημένοι με τα κελεύσματα της υπό συγκρότηση, γερμανικού χαρακτήρα, νέας Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει αν τα προγράμματα των άλλων χωρών, ασχέτως της διαφορετικότητας των ζητημάτων που τις οδήγησαν στη δημοσιονομική απόκλιση, είχαν διαφορετική βάση από το ελληνικό. Οταν όμως ακούς το πρόγραμμα της Ιταλίας να ξεκινά και εκείνο με την απελευθέρωση των ταξί και την επέκταση της λειτουργίας των φαρμακείων, τότε πολύ εύκολα καταλαβαίνεις ότι μπορεί η Ελλάδα να στερείται σοβαρότητας και συγκρότησης, αλλά και ολόκληρη η κεντρική δομή, η λήψη των αποφάσεων, της Ευρώπης βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.

Η Ευρώπη στερείται κάθε σοβαρότητας, αλλά λειτουργεί σε συγκεκριμένη λογική. Υφεση, δημοσιονομική πειθαρχία στη μείωση των δαπανών, αποπληθωρισμός, χαμηλά επιτόκια σε επίπεδο κεντρικής τράπεζας, μεταφορά κεφαλαίων και καταθέσεων από την «περιφέρεια» στις κεντρικές οικονομίες και ειδικά στη Γερμανία, ενιαίο τραπεζικό δίκτυο.

Αυτό, επίσης, που είναι αξιοπρόσεκτο στην περίπτωση της Ελλάδας που θα ισχύσει, αν δεν εξελίσσεται και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ή της Ενωσης γενικά, είναι ο τρόπος που η Γερμανία, αλλά και κάποιες άλλες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία του Σαρκοζί, αλλά μάλλον όχι του Ολάντ, κερδίζουν έδαφος από την προγραμματισμένη ήττα των υπολοίπων. Στο ελληνικό παράδειγμα οι δημόσιες επιχειρήσεις και η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων έχουν μοιραστεί από την αρχή, με συγκεκριμένο τρόπο. Τηλεπικοινωνίες και ενέργεια στους Γερμανούς και νερά ή τρένα στους Γάλλους. Οι Γερμανοί, επίσης, μπαίνουν στα αεροδρόμια, αφού πριν είχαν δέσει στο άρμα της Λουφτχάνσα τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά και στα λιμάνια με την εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού του Αμβούργου.

Σε μια διευρυμένη εικόνα μέσα στην επόμενη τριετία το ίδιο θα συμβεί και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όποτε κι αν διαλυθεί αυτή. Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους δεν θα αποχωρήσουν ποτέ –ή με πολύ ακριβό αντίτιμο– από τις «κατακτήσεις» τους.

Σε συνθήκες όπως αυτές δεν ενδιαφέρεται το Βερολίνο και η ελεγχόμενη από αυτό γραφειοκρατία των Βρυξελλών να σώσει κάποια χώρα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, στις τελευταίες εκλογές οι πολίτες επείσθησαν ότι για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα, για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της χώρας, θα έπρεπε να υπερψηφιστούν οι πιο φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, από την Κεντροδεξιά μέχρι την Αριστερά. Θα ήταν μια σωστή προσέγγιση αν μιλούσαμε για μια σοβαρή Κοινότητα. Αλλά στην παρούσα Ευρώπη, τα πάντα θα καταλήγουν σε λάθος, εκτός από την αποχώρηση και την ενεργητική αντίσταση στη νέα γερμανική δομή, που ενδεχομένως θα προηγηθεί.

Η τρόικα, ο Ράιχενμπαχ, ο Χούφτελ (αλήθεια, τι κάνει αυτός ο Γερμανός εμπιστοσύνης της Μέρκελ στον ελληνικό Βορρά; μήπως ετοιμάζει τον διαχωρισμό της Θράκης και τη «γερμανοποίηση» της Μακεδονίας με ολίγη ή περισσότερη Τουρκία;), ο νέος επίτροπος που θα διοριστεί, δεν είναι τεχνοκράτες με την ευρεία έννοια. Είναι εκπρόσωποι και όργανα του γερμανικού παράγοντα ή της διεθνούς των τραπεζών από την πλευρά των πιστωτών.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι πιέσεις τους στη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν κάποια λογική ή σειρά. Θέλουν να επιφέρουν ένα αποτέλεσμα υπέρ της εργοδοσίας τους, θεωρώντας όλους τους Ελληνες, και φυσικά τις κυβερνήσεις τους, αναλώσιμες. Κανονικά κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση. Απλά τέτοια φαινόμενα τα έχουμε συνδέσει με χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής και μας κάνουν εντύπωση όταν τα καταγράφουμε σε μια χώρα της Ευρωζώνης.

Η τρόικα και τα κλιμάκια του Ράιχενμπαχ είναι εμφανές ότι δεν θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία ούτε στον παρόντα συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων, κι ας είναι ο τελευταίος της ευρωπαϊκής ορθοδοξίας που διαθέτει το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Θα ζητήσουν μείωση μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, θα επιμείνουν στην κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη αποκεφαλαιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, τα ποσά που χρωστάει το Δημόσιο κατά προτεραιότητα στις ξένες εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε κρατικές προμήθειες και το «μπον φιλέ», αυτής της τρίτης περιόδου, όσο το δυνατόν περισσότερες απεθνικοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις. Ατέρμονο «πλιάτσικο» εις βάρος της Ελλάδας, χωρίς προδιαγραφές και κέρδη για τους Ελληνες.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει άμεσα να επικεντρωθεί στον εξορθολογισμό και την πιο γρήγορη απάλειψη των περίφημων «δίδυμων ελλειμμάτων». Του πρωτογενούς και εκείνου του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Η Ευρώπη είναι ήδη σχεδόν έτοιμη. Η κυβέρνηση Σαμαρά οφείλει, εντός μνημονίων όπως πιστεύει, να είναι με την πλευρά των Ελλήνων. Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, μείζον και ελάσσων, θα πρέπει να προετοιμάζει τα πλάνα Β, εκτός μνημονίων και τρόικας.

Η Ευρώπη είναι μια πολύ γελοία επανάληψη του αποικιοκρατικού παρελθόντος της, για να μην προετοιμαζόμαστε να την εγκαταλείψουμε. Αλλωστε, η πρώτη παγκόσμια ευρωπαϊκή δύναμη, χωρίς μάλιστα τον βαρβαρισμό των επόμενων, ήταν οι Ελληνες. Αν διαβάσουν προσεχτικά την ιστορία τους και μιλήσουν με το DNA τους, οι σημερινοί Ελληνες θα καταλάβουν ότι εμείς καλύτερα απ’ όλους ξέρουμε τη διαδρομή για την Ασία. Ο δρόμος για την Ινδία και το Αφγανιστάν, που ξεκινά απ’ την Περσία. Οι Γερμανοί του μισού Ρήνου ας χαθούν και πάλι στα απάτητα βουνά του Μέλανα Δρυμού, αναζητώντας τις ρίζες τους στη συνεχή επανάληψη του αέναου βαρβαρισμού τους. Και όσοι «Ευρωπαίοι» θέλουν ας τους ακολουθήσουν. Αλλά έχουμε δρόμο μέχρι τότε, και τον χειρότερο. Πολλά ναρκοπέδια…


Την προηγούμενη Παρασκευή η Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδία απείλησε με αποχώρηση της χώρας της από το ευρώ.

Σήμερα υπάρχει δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο, οι φωνές που θέλουν την αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη, πληθαίνουν συνεχώς! Με ποιο επιχείρημα; Ότι την ευθύνη της κρίσης δεν την φέρνει η υπερχρέωση των χωρών του Νότου, αλλά η γερμανική ανταγωνιστικότητα.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι που επαναλαμβάνουν όλο και πιο συχνά ότι, «εάν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η γερμανική οικονομία».

Ο καθηγητής Μάνφρεντ Νόιμαν, για παράδειγμα, είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή ότι δεν χωράμε στην ευρωζώνη».
Διαβάστε πως έχει το πράγμα:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την καθοριστική διαφορά ως προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης εντοπίζει ο γερμανός οικονομολόγος, στην ισχυρή γερμανική βιομηχανία. Το μερίδιο της βιομηχανίας στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας έχει διατηρηθεί εδώ και χρόνια στο 20%, τη στιγμή που στη Γαλλία δεν υπερβαίνει το 12%. Και ενώ η γερμανική παραγωγικότητα αυξάνεται διαρκώς, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής βιομηχανίας εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους εργασίας. Και όπως υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Νόιμαν που δίδαξε νομισματική πολιτική στο πανεπιστήμιο της Βόννης: «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το δικό μας νόμισμα θα χρειάζεται ανατίμηση και τα άλλα νομίσματα θα είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις της υποτίμησης».

Οι φανατικοί αναγνώστες του Ολυμπία θυμούνται κάτι που έχουμε γράψει σχεδόν 8 μήνες τώρα, ότι δηλαδή αν βγει η Γερμανία από το ευρώ, θα δει το νόμισμά της να ισχυροποιείται έναντι του ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι οι εξαγωγές της θα πέφτουν μιας και δεν θα είναι ανταγωνιστική οικονομία!

Γιατί όμως το κάνουν τώρα από τη Φινλανδία και τη Γερμανία; Για να πιέσουν την υπόλοιπη Ευρώπη να «συμμορφωθεί» με τη δικαιολογία ότι αν αποχωρήσουν οι βόρειες χώρες με έχουν τα πλεονάσματα, δεν θα μείνει κανένας να βάλει λεφτά για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.

Είναι όμως έτσι;


Επίθεση στο διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας εξαπέλυσε ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Μπαχτσελί ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν «πρώτα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αδελφών μας ομοεθνών μας στη Θράκη», όπως δήλωσε προκλητικά. Παράλληλα, ζήτησε τη λειτουργία τζαμιού στη Θεσσαλονίκη!

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων επισκέφθηκε το Πατριαρχείο στο Φανάρι και αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, την ώρα που υπάρχουν πληγές των ομοεθνών, που ματώνουν. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Οσοι ασχολούνται για να δώσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ας δώσουν την προσοχή τους στα αδέλφια μας στη Δυτική Θράκη και να ακούσουν τις κραυγές αγωνίας τους».

O Mπαχτσελί όμως δεν έμεινε στις δηλώσεις αυτές, καθώς ζήτησε να ανοίξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη ! «Οσοι προσπαθούν και εργάζονται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δηλάδη το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ας επουλώσουν κάποιες πληγές και ας προσπαθήσουν να επαναλειτουργήσει το τζαμί Ισχάκ Πασά, το οποίο είναι κληρονομιά των προγόνων μας. Είναι ντροπή οι ομοεθνείς μας που ζουν στη Θεσσαλονίκη να προσεύχονται σε χώρους στα υπόγεια». Πάντως, αυτό που δεν ανέφερε ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» είναι πως επισήμως δεν υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η απαίτησή του αυτή, αν ισχύει η αμοιβαιότητα, σημαίνει πως οποιοσδήποτε παλιός βυζαντινός ναός στην Τουρκία θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει. Θα το ήθελε αυτό;

Ο Μπαχτσελί είχε επισκεφθεί τη Δυτική Θράκη και τη Θεσσαλονίκη πριν από 10 ημέρες.

Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο


Ο κ. Στουρνάρας, με μια φράση του, ανέτρεψε όλη τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τριετία. Τι μας είπε ο τεχνοκράτης Υπουργός Οικονομικών; Ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο. Πάλι καλά που δεν μας είπε ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος! Ότι δηλαδή μας έλεγε και ο κ. Γ. Παπανδρέου!

Ο κ. Στουρνάρα, λέγοντας αυτά:

α) ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στον κ. Παπανδρέου,

β)έστω και καθυστερημένα απενοχοποιεί τις κυβερνήσεις του και νομιμοποιεί πολιτικά τις αποφάσεις τους.

γ)τέλος, δίνει και άλλοθι στην τρόϊκα, η οποία μονότονα επαναλαμβάνει ότι δεν φταίει το πρόγραμμα!

Λυπούμαι, αλλά ο κ. Στουρνάρας μάλλον θα έπρεπε να βρισκόταν σε άλλη χώρα την τελευταία τριετία!

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς από τον Νοέμβριο του 2009, εγκαλούσε διαρκώς την κυβέρνηση Παπανδρέου για την παρατεταμένη απραξία της. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του «ξεκολλήστε επιτέλους και πάρτε μέρα» κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010. Απραξία που οδήγησε στο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ καταψήφισαν το πρώτο μνημόνιο:

α) επειδή έλεγαν ότι δεν αποτελούσε μονόδρομο. Υπήρχε και άλλη λύση. Ας διαβάσει το Ζάππειο Ι! και

β)επειδή το μνημόνιο όχι μόνο δεν θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά θα τα επιδείνωνε κιόλας. Όπερ και συνέβη!

Αυτή η επιχειρηματολογία επιβεβαιώθηκε από τα πράγματα.

Ο κ. Στουρνάρας για να ….ενημερωθεί δεν έχει παρά, μεταξύ άλλων να μελετήσει και την έκθεση του κορυφαίου οικονομολόγου του ΟΟΣΑ Ρεζά Λαχιτζί, στην οποία ανάγλυφα περιγράφεται γιατί το μνημόνιο ήταν μια «συνταγή που σκότωσε τον ασθενή».

Για του λόγου το αληθές αρκεί η παράθεση δυο μόνο στοιχείων:

Στην προ-μνημονίου εποχή:

- η ανεργία ήταν 10% και το Μνημόνιο κατάφερε να την εκτινάξει πάνω απο 23%, ενώ αυτή των νέων αγγίζει το 50%

-το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν κάτω από το 120% και τώρα, μετά από δυο μνημόνια και ένα PSI, ίσως ….καταφέρουμε να θα έχουμε αυτό το χρέος το ..2020!

Να μην αναφερθώ στα λουκέτα, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, τη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου, τα χαράτσια, τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, την επιδημία των αυτοκτονιών…

Όλα αυτά, και πολλά άλλα ακόμα, τα έφερε το μνημόνιο και είναι επικίνδυνα αφελής όποιος δεν το βλέπει.

Όταν οι αποτυχημένοι τεχνοκράτες της τρόϊκα, οι οποίοι έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους και αν ήταν σε μια ιδιωτική εταιρεία θα είχαν ήδη απολυθεί πυξ-λάξ, μας προκαλούν θρασύτατα, εμείς δεν πρέπει να τους νομιμοποιούμε. Αντίθετα, θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας θέση και το αίτημα μας για επαναδιαπραγμάτευση, αν παραθέσουμε στοιχεία που λένε το αυτονόητο: το μνημόνιο ήταν μια καταστροφική συνταγή. Η συνέχιση του δεν οδηγεί σε λύση, αλλά εντείνει το αδιέξοδο.

Αυτό πρέπει να το λέει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Oικονομικών. Αντιλαμβάνομαι ότι στην πολιτική πολλά λέγονται για να ..λέγονται, όμως, όταν με τα επιχειρήματά σου αποδυναμώνεις τη θέση σου, ενισχύεις εκείνη των αντιπάλων σου. Αλλιώς να καλέσουμε τον …κ. Παπακωνσταντίνου!

Κώστας Ροδινός