Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Σεπ 2011


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου Οικονομολόγος

Η πατρίδα μας περνάει, ίσως την χειρότερη περίοδο στην σύγχρονη Ιστορία
του τόπου μας, στην προάσπιση των Εθνικών μας θεμάτων. Ένα από τα μείζονα Εθνικά ζητήματα είναι οι επί δεκαετίες ενορχηστρωμένες προσπάθειες της γείτονας χώρας, της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να προσαρτήσει την Ελληνική Δυτική Θράκη, στην μητέρα Τουρκία.

Με αυτό το δεδομένο για να μπορέσει να το κατορθώσει αυτό πρέπει πρώτα να πετύχει την ανεξαρτησία της. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια, υπό την απόλυτη έως εγκληματική πολιτική ανοχή των Ελληνικών κυβερνήσεων, υφαίνει με προσοχή και υπέρμετρη στρατηγική σχεδίαση τον δικό της ιστό στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο αναλυτικά, προσπαθεί, σε όλα τα διεθνή fora να κατασυκοφαντήσει την Ελλάδα για έλλειμμα δημοκρατίας και παραβίαση των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», κατά παράβαση της διεθνούς συνθήκης της Λοζάνης που αναγνωρίζει μόνο μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν όλοι οι πρώην και νυν μουσουλμάνοι βουλευτές όλων των Ελληνικών κομμάτων και το Τούρκικο προξενείο της Κομοτηνής που δρα ως το στρατηγείο της Άγκυρας στην περιοχή, παράγοντας έναν άκρατο Τουρκικό εθνικισμό και υποδαυλίζοντας την ήρεμη διαβίωση των κατοίκων.

Το Τούρκικο προξενείο έχει ως ναυαρχίδα της πολιτικής του, των επεκτατικών δηλαδή σχεδίων της Τουρκίας, τη «Συμβουλευτική επιτροπή Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης» που στελεχώνεται από όλους εκείνους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που ποδηγετούν τα δικαιώματα και επηρεάζουν την θέληση των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης.

Το παράδοξο όμως, είναι πως αυτής της επιτροπής ηγούνται οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου περί άλλων τυρβάζει, σφυρίζοντας δυστυχώς, αδιάφορα παραγνωρίζοντας τις συνέπειες που θα προκληθούν από αυτή την εγκληματική αδιαφορία.

Μπροστά σ΄αυτές τις ανησυχίες, δηλαδή της απώλειας της Δυτικής Θράκης, οι οποίες διατυπώνονται και από πολλούς ειδικούς επιστήμονες, διπλωμάτες και ιστορικούς, απέστειλα στις 04/04/2011 την παρακάτω επιστολή, που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου Νο 817, στον πλέον αρμόδιο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, αναμένοντας απάντηση.

Κύριο Μαρούσι 4 Απριλίου 2011
Φίλιππο Πετσάλνικο
Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα

Κε Πρόεδρε,

Ασφαλώς έχει περιέλθει σε γνώση σας ότι, η καταργημένη με ανέκκλητη και οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου, «Συμβουλευτική επιτροπή Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης», κατά την σύνοδό της στην Κομοτηνή την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, εξέλεξε ομοφώνως ως πρόεδρό της τον Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και ως αντιπρόεδρό της τον επίσης Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη.

Παρακαλούμε όπως υπό την υψηλή θεσμική ιδιότητά σας, αυτής του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ενημερώσετε τους ευλόγως ανησυχούντες Έλληνες πολίτες και την Βουλή των Ελλήνων, πώς είναι δυνατόν Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ηγούνται «Τουρκικής» οργάνωσης η οποία με την αντισυμβατική και εν πολλοίς έκνομη δραστηριότητά της στην Θράκη, προσβάλλει το Εθνικό μας συναίσθημα και περιφρονεί την Ελληνική πολιτική τάξη και τους νόμους του Κράτους.

Επίσης, να μας γνωρίσετε ποιά μέτρα έχετε λάβει ή προτίθεσθε να λάβετε κατά των ως άνω Βουλευτών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ήδη διαταραχθείσα εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος της Πατρίδος μας από τις δραστηριότητες παρανόμων τουρκικών σωματείων, συλλόγων κλπ, που εξακολουθούν να λειτουργούν με την ανοχή των Ελληνικών διοικητικών και εισαγγελικών αρχών στην Θράκη.

Πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι είναι ασυμβίβαστο το λειτούργημα του Έλληνα Βουλευτού με την προεδρεία «Τουρκικού» σωματείου, στην Εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, στην οποία ως καλώς γνωρίζετε δεν κατοικούν Τούρκοι πολίτες!

Μετά τιμής
Παναγιώτης Αποστόλου

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έλαβα ουδέποτε απάντηση ως προς το περιεχόμενο της πρωτοκολλημένης επιστολής μου, ούτε βέβαια και μετά την δημοσιοποίηση αυτής, στο ελεύθερο διαδίκτυο, όπου έτυχε ευρείας αποδοχής.

Στη συνέχεια προσπάθησα να ανησυχήσω για το μείζον αυτό Εθνικό ζήτημα, προβεβλημένους δημοσιογράφους των ΜΜΕ, με σκοπό την δημοσιοποίηση της δράσεως της «Συμβουλευτικής επιτροπής Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης» και του Τουρκικού προξενείου κατά των Ελληνικών συμφερόντων και των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μάταια όμως περίμενα επί μήνες ανταπόκριση στο αίτημά μου, από όλους εκείνους στους οποίους απευθύνθηκα για την ανάδειξη του Εθνικού αυτού ζητήματος.

Όμως, θα ήθελα να πιστεύω πως τα παρακάτω παρατιθέμενα e-mail που τους απέστειλα διέλαθαν της προσοχής τους ή δεν αξιολογήθηκαν στο μέτρο που έπρεπε από τους συνεργάτες τους κατά την επεξεργασία τους και έστω και τώρα θα θελήσουν να ασχοληθούν με αυτό το τεράστιο Εθνικό ζήτημα μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης γεωγραφικής περιοχής. Άλλωστε, πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως είναι κοινό αίτημα όλων των χριστιανών αλλά και πολλών μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης η απομάκρυνση του Τούρκικου προξενείου από την Κομοτηνή. Όπως επίσης πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στην έκνομη δραστηριότητα Ελλήνων βουλευτών, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, που ορκίσθηκαν κατά την ανάληψη των βουλευτικών καθηκόντων τους, πίστη στην πατρίδα.


Α) πρώτο e-mail προς τον κ. Παπαδάκη στον ANT1 TV στις 5 Ιουνίου 2011:

From: Apostolou [mailto:egerssi@otenet.gr]
Sent: Sunday, June 05, 2011 8:46 PM
To: 'kalimeraellada@antenna.gr'
Subject: ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Β) e-mail προς τον κ. Χαρδαβέλα στο ALTER TV στις 16 Ιουνίου 2011:

From: Apostolou [mailto:egerssi@otenet.gr]
Sent: Thursday, June 16, 2011 7:43 PM
To: 'atheatos.cosmos@alter.gr'
Subject: ΔΙΚΑΙΟΥΣΘΕ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ κε ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Γ) δεύτερο e-mail προς τον κ. Παπαδάκη στον ANT1 TV στις 17 Ιουνίου 2011:

From: Apostolou [mailto:egerssi@otenet.gr]
Sent: Friday, June 17, 2011 10:54 PM
To: 'kalimeraellada@antenna.gr'
Subject: ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Δ) e-mail προς τους κ.κ. Κουίκ και Παπαδόπουλο στο kontrachannel στις 6 Ιουλίου 2011:

From: Apostolou [mailto:egerssi@otenet.gr]
Sent: Wednesday, July 06, 2011 11:19 PM
To: ' (news@kontrachannel.gr)'
Subject: ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ. κ.ΚΟΥΙΚ και ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Ε) e-mail προς τον κ. Χατζηνικολάου στην REAL NEWS στις 9 Ιουλίου 2011:

From: Apostolou [mailto:egerssi@otenet.gr]
Sent: Saturday, July 09, 2011 2:19 PM
To: ' (n.hatzinikolaou@realnews.gr)'
Subject: ΓΙΑ κ.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο κόσμος έχει αρχίσει να φουντώνει όχι μόνο εναντίον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος “φορτώνει” κατά παντός υπευθύνου, χωρίς διάκριση, χωρίς επιμερισμό. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει και δεν υπάρχει επιστροφή.

Η πιό «ώριμη» αντιμετώπιση από τους χώρους της ενημέρωσης, ιδιαίτερα του διαδικτύου επιτάσσει την αλλαγή στρατηγικής. Η προπαγάνδα, όσο εξεζητημένη και κατάλληλα σερβιρισμένη και αν είναι, δεν αρκεί καθόλου. Μάλιστα, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πολύπλευρη και καταλήγει, ή θα καταλήξει, αργά ή γρηγορότερα, σε κρίση ταυτότητας.

Η αξιοπιστία στην ενημέρωση δύσκολα πλέον θα κατακτιέται.

Απαιτείται επαγγελματισμός και πλήρης αφοσίωση στην αυθεντικότητα και την αλήθεια.

Προσωπικά δύο σχόλια που διάβασα και άκουσα με συγκλόνισαν:

α) Ο οικονομολόγος Βεργόπουλος χθες στον Flash είπε
“είναι η πρώτη φορά που οι οικονομολόγοι από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά συμφωνούν ότι όσο η χώρα είναι σε τόσο βαθιά ύφεση δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα μέτρο που να έχει αποτέλεσμα. Εγώ ένας αριστερός συμφωνώ με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ που στην Πολωνία ζήτησε λύση του προβλήματος της Ελλάδας μέσα από την επιστροφή της στην ανάπτυξη”.

β) Σε χθεσινό κινδυνολογικό άρθρο του Παπαχελά στην Καθημερινή κάποιος αναγνώστης σχολίασε:

«…σταματήστε να τρομοκρατείτε τον κόσμο ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου εάν δεν εφαρμόσουμε πιστά όσα απαιτούν οι δανειστές. Επιτέλους κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε μετά την μικρασιατική καταστροφή ούτε μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο που είχαμε εκατόμβες νεκρών. Δεν μπορεί να μην υπάρχει λύση τώρα που δεν έχει πέσει ούτε σφαίρα».

Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι οι εμμονές των Γερμανών σε συνδυασμό με μια πειθήνια και φοβισμένη κυβέρνηση που έχουν βρει μας οδηγούν στον γκρεμό όχι μόνο εμάς αλλά και όλη την Ευρώπη.

Οι Γερμανοί για δικούς τους λόγους παίζουν με την φωτιά.

Προσπαθούν με έναν σμπάρο να πετύχουν πολλά τρυγόνια.

Είναι τυχαίες οι υποβαθμίσεις των Γαλλικών τραπεζών; Νικολά σου έχει ρουφήξει το μεδούλι η Κάρλα και δεν βλέπεις ότι οι Γερμανοί μέσα από την ελληνική κρίση πάνε να την φορέσουν και σε εσάς.

Πλέον είμαι πεπεισμένος ότι η μόνη λύση είναι μια νέα κυβέρνηση μέσα από εκλογές με ένα σαρωτικό ποσοστό όπου θα συμμετέχει στο νέο σχέδιο σωτηρίας που θα εκπονηθεί.
Κατά τα λοιπά μην περιμένετε εκλογές.

Ούτε στο Πασόκ αντέχουν να ρίξουν την κυβέρνηση ούτε απέξω έχουν καμιά διάθεση να χάσουν τέτοιους πελάτες.

Στις πορείες και στις φασαρίες δεν πιστεύω η μόνη λύση είναι να κινηθούμε μαζικά και νομικά και να μην εισπράξουν τα χρήματα που περιμένουν μέσα από τους φόρους.

Η μόνη λύση είναι με μαζικές αγωγές να αποτύχουν οι υπερβολικές φορολογήσεις που ετοιμάζουν.

Ως προς το σκέλος της αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα συμφωνώ ειδικά και στην περικοπή των υπερβολικών προνομίων κάποιων προνομιακών ομάδων εργαζομένων.

Δεν μπορεί ο δάσκαλος και ο γιατρός να παίρνουν 1.000 ευρώ και η κυρία τελωνειακός και εφοριακός και ο συνταξιούχος των πενήντα της ΔΕΗ 2.500 και 3.000 χιλιάδες.

------------------------------

Να την πω την αλήθεια όπως την βλέπω εγώ;

Είμαστε πτωχευμένοι η εδώ και καιρό.

Ο λαός μας έχει μάθει την παροχή και το βόλεμα, αλλά ο λαός μας είναι αυτός που έβγαλε τα 18 λιανοτράγουδα.

Οι επιλογές είναι

α) φτώχεια και ελευθερία
β) φτώχεια και υποδούλωση.

Στο πρώτο θα μάθουμε να πατάμε στα ποδάρια μας — εμείς που επιζούμε από το 2000 πΧ με την ίδια γλώσσα — στο δεύτερο θα γυαλίζουμε μπότες αλλά θα έχει και κανένα τυχερό πουρμπουάρ.

------------------------------

Η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και καθαρότητα σκέψης.

Βεβαίως και έχουμε, έστω ιδιότυπα, πτωχεύσει εδώ και καιρό.

Βεβαίως και αναγνωρίζεται η κατάσταση και γι αυτό προτείνονται αποσπασματικές λύσεις (όπως η συμφωνία τής 21ης Ιουλίου), ελλείψει καθαρού στρατηγικού πλαισίου διαχείρισης και της ελληνικής λύσης.

Βεβαίως και είναι δυνατή μία άλλη πρόταση διαχείρισης, πιο πειστικής και όντως διαχειρήσιμης.

Βεβαίως και η Τρόϊκα ακολουθεί συγκεκριμένες εντολές πίεσης, ελλείψει άλλων εναλλακτικών προτάσεων.

Βεβαίως και οι ευρωπαίοι έχουν βγει από τα ρούχα τους, διαπιστώνοντας παντελή έλλειψη άρθρωσης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής.

Βεβαίως και οι ευρωπαίοι δεν επικροτούν μόνον εισπρακτικά μέτρα πού φέρνουν μόνο το αδιέξοδο, την κοινωνική οργή και τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης.

Βεβαίως… Βεβαίως… Βεβαίως…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κυβέρνηση.

Δεν μπορεί να σκεφθεί.
Δεν έχει καμία μα καμία στρατηγική.
Δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Δεν έμαθαν οι άνθρωποι ποτέ να σκέφτονται πολιτικά παρά μόνον ατομικά ωφελιμιστικά.
Δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν τίποτα.

Μόνον όταν ζορίζονται ακολουθούν την πεπατημένη.

Νέους φόρους. Χωρίς καμιά λογική. Χωρίς κανένα σκοπό. Χωρίς καμιά ελπίδα.

Αν η ανικανότητα ήταν προσόν, η κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου θα είχε αριστεύσει…


Το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι που σχεδιάζει η Άγκυρα για το πάγωμα των γεωτρήσεων
  • Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Τελικώς, παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, η γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 ξεκίνησε και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε περίπτωση που δεν παρεμβληθεί βράχος ή άλλα τεχνικής φύσης εμπόδια, θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυπριακής κυβέρνησης και της Noble Energy (ίσως και της Delek), αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες και τα έργα που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, του οποίου η αξία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία επικαλείται μελέτη που συντάχθηκε το 2010 από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ανέρχεται στα επτά τρισ. Δολάρια. Μάλιστα, οι Τούρκοι επιτελείς σημειώνουν ότι η αξία του κοιτάσματος είναι τέτοια που δικαιολογεί ακόμη και έναν πόλεμο για τον έλεγχό του.

Η Άγκυρα παρακολουθεί χρόνια τώρα τις ενέργειες της Κύπρου, η οποία, με ομολογουμένως μεθοδικό, θαρραλέο και κυρίως- αποτελεσματικό τρόπο, κατάφερε να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, αποκλείοντας την Τουρκία από την περιοχή και από το παιχνίδι της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων.

Τα προηγούμενα χρόνια η Άγκυρα προσπάθησε να τορπιλίσει τις προσπάθειες της Κύπρου, όμως σε κάθε προσπάθειά της βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από την Λευκωσία. Οι απόπειρες της Τουρκίας να «πείσει» το Ισραήλ κατέληξαν στο γνωστό αποτέλεσμα, δηλαδή στην σοβαρότατη επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.

Στην περίπτωση του Λιβάνου, η Τουρκία πέτυχε κάποιο πρόσκαιρο αποτέλεσμα, αφού η πολυκέφαλη λιβανική κυβέρνηση, αρχικά επικαλούμενη προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη Συρία στο ζήτημα της οριοθέτησης μεταξύ τους ΑΟΖ και στη συνέχεια σοβαρότερα προβλήματα με το Ισραήλ, δεν προώθησε την συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2006 για να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο.

Αν και δεν πρέπει να «πιστώσουμε» την στάση του Λιβάνου αποκλειστικά στην τουρκική παρέμβαση, σημειώνουμε ότι ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ, δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα συζητήθηκε στ υπουργικό συμβούλιο και η θέση της χώρας του είναι πως «η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο», ενώ κάλεσε την Κυπριακή κυβέρνηση «να διορθώσει το λάθος». Πάντως, η Κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να παλεύει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο και δεν είναι απίθανο να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Το έργο της τουρκικής κυβέρνησης στην περίπτωση της Αιγύπτου ήταν πιο δύσκολο, αφού τα κοινοβούλιο Αιγύπτου και Κύπρου έχουν επικυρώσει την συμφωνία, την οποία μάλιστα έχουν καταθέσει αρμοδίως στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι αλλεπάλληλες κρούσεις της τουρκικής πλευράς προς την Αίγυπτο να ακυρώσει την συμφωνία, δεν έφεραν αποτέλεσμα, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε τις πιέσεις προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην έδρα του ΟΗΕ τις ημέρες αυτές στη Νέα Υόρκη. Όμως, σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό του γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και αναλυτή μεσανατολικών θεμάτων, Γιώργο Παπακυριακού, οι προσπάθειες του Ερντογάν έπεσαν και πάλι στο κενό, αφού ο Αιγύπτιος ομόλογός του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι «η Αίγυπτος σέβεται, τιμά και θα τιμά τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει», υπονοώντας μεταξύ άλλων και αυτή με την Κύπρο.

Αυτά σε επίπεδο διμερών επαφών της Τουρκίας για το θέμα.

Σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία προσπάθησε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κίνηση της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των ενεργειακών της αποθεμάτων είναι… παράνομη και ότι θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Οι αιτιάσεις της Τουρκίας δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος πουθενά, αφού αυτός που έχει παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τη νομιμότητα στην Κύπρο είναι η Τουρκία, η οποία επιπλέον δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο επικαλείται, αφού πρώτα το ερμηνεύει… τουρκικά.

Από τη στιγμή που οι εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα έπεσαν στο κενό και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, η Τουρκία του εκσυγχρονιστή Ερντογάν επέστρεψε στις γνωστές μεθόδους και πρακτικές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι συνεργάτες του Ερντογάν και οι επιτελείς του τουρκικού Γενικού Επιτελείου τις τελευταίες ημέρες κατέβασαν από τα ράφια τους φακέλους που αφορούν την κρίση του Μαρτίου του 1987 και την κρίση των Ιμίων, όπου η Τουρκία πέτυχε σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα σε βάρος της Ελλάδας, υπό την απειλή θερμού επεισοδίου.

Με την πρώτη κατάφερε το Νταβός και το πάγωμα κάθε ερευνητικής δραστηριότητας πέραν των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από την Ελλάδα και με τη δεύτερη τα γκριζάρισμα του Αιγαίου και τη Μαδρίτη, όπου η Ελλάδα αναγνώρισε νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο!

Έτσι λοιπόν κα τώρα, που δεν απέδωσαν τα άλλα μέτρα, η Τουρκία στήνει σκηνικό κρίσης ανάλογο με εκείνο των Ιμίων.
Το σκηνικό έχει ως εξής:

Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα στείλει ερευνητικό πλοίο για να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες νότια της Κύπρου, μέσα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Ο στόχος της Άγκυρας είναι, με την παρουσία του ερευνητικού πλοίου και των δύο φρεγατών, να δημιουργήσει ένα ισοδύναμο προς τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12, όπως έγινε και με την αποβίβαση βατραχανθρώπων στη Μικρή Ίμια, για να ακολουθήσει η επέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., υπό τον φόβο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, στο οποίο, πέρα από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία της Ελλάδας, είναι δυνατόν να εμπλακούν και αντίστοιχες δυνάμεις του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, η παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που θα γίνει υπό τον φόβο της γενικής ανάφλεξης στην περιοχή, θα προκαλέσει το πάγωμα των γεωτρήσεων και όλων των διαδικασιών εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτές.

Για όσους δεν το κατάλαβαν, μιλάμε για γκριζάρισμα ολόκληρης της Ν.Α. Μεσογείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και φυσικά το Καστελλόριζο και η Γαύδος!!!

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες σε κάθε περίπτωση, και εκτός όλων των άλλων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, απαιτείται καλή μελέτη των φακέλων του Μαρτίου του 1987 και των Ιμίων. Ελπίζουμε τα παθήματα του παρελθόντος να έγιναν επιτέλους μαθήματα!

Πηγή: Εφημερίδα "Δημοκρατία"
  • Κριτική στην ακολουθούμενη συνταγή των συνεχών περικοπών ασκεί Γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι οι απαιτήσεις της τρόικας για εισπρακτικά μέρα είναι αποτέλεσμα μίας τιμωρητικής λογικής που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα

Συνεντεύξεις γνωστών οικονομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ για το ελληνικό πρόβλημα φιλοξενούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

“Ο ασθενής υποβάλλεται σε δίαιτα λιμοκτονίας”, είναι η άποψη του Γερμανού οικονομολόγου της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Ο Σμίντινγκ απορρίπτει τις νέες περικοπές υποστηρίζοντας ότι “τα πακέτα περικοπών είναι πολύ δραστικά”. “Ο ασθενής υποβάλλεται σε δίαιτα λιμοκτονίας. Η τρόικα θα έπρεπε να αξιολογεί την Ελλάδα με βάση τις μεταρρυθμίσεις και όχι με βάση τους στόχους διόρθωσης του ελλείμματος, διότι σε εποχές ύφεσης όλοι οι στόχοι για συρρίκνωση του ελλείμματος συνιστούν ψευδαίσθηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα γιατί η τρόικα ζητά συνεχώς νέες περικοπές, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως το πράττει επειδή “κυριαρχεί η ιδέα της τιμωρίας“. “Οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της σαθρής οικονομικής τους διαχείρισης”, συμπληρώνει.

“Πέραν τούτου οι περικοπές μπορούν να εξηγηθούν πιο εύκολα στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους και βεβαίως είναι μετρήσιμες. Αντίθετα οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς μετά από καιρό. Έχω όμως την εντύπωση πως η Ευρώπη αρχίζει σιγά-σιγά να το αντιλαμβάνεται”, παρατηρεί στη συνέχεια

Στο ερώτημα εάν η κήρυξη χρεοκοπίας θα διευκόλυνε τα πράγματα, ο Σμίντινγκ απαντά πως μια χρεοκοπία σημαίνει ότι “το κράτος δεν θα έχει πια να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ότι θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και οι Έλληνες πολίτες θα χάσουν τις οικονομίες τους. Ουδείς γνωρίζει, τι μπορεί να προκύψει σε μια χρεοκοπία, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, είναι μεγάλοι”.

Το περιοδικό ρωτά πόσο αξιόπιστη είναι η απειλή Σόιμπλε πως δεν θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, εάν είναι αρνητική η έκθεση της τρόικας, και ο οικονομολόγος της Berenberg Bank εκτιμά: “Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε επανειλημμένα πόσο σημαντικές είναι οι εκθέσεις της τρόικας. Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει όντως τα συμφωνηθέντα, οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση”.

Τέλος, ο Γερμανός οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα “δρομολόγησε μια σειρά σωστές μεταρρυθμίσεις”.

Τη θέση ότι η ΕΕ έχει κάνει “ένα μισό γάμο” διατύπωσε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ και χαρακτήρισε τις δομές της “πολιτικά ασταθείς”.

Εκτίμησε ακόμη πως αργά ή γρήγορα θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, “οι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να πάρουν για κάθε ευρώ μόνον 30 λεπτά. Είναι αναπόφευκτο”.

“Εάν θα μείνει παράλληλα η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είναι μια πολιτική απόφαση. Νομίζω όμως ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία δεν έπρεπε να ενταχθούν καν στην ευρωζώνη. Συνιστά ύβρη. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη της Σλοβακίας και της Εσθονίας. Είναι όλες τους θαυμάσιες χώρες, αλλά είναι αναδυόμενες οικονομίες”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς οριοθετείται η ευρωβοήθεια, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε: “Θεωρητικά πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους σε όλες τις χώρες που είναι αφερέγγυες και να στηριχθούν μόνον όσες έχουν προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν σαφή όρια στις δύο αυτές έννοιες. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή, να θέσουν όρια, και ασφαλώς να τα τηρήσουν. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα είναι όμως παράλογος”.

Πηγή


Στη γωνία βάζει το ΠΑΣΟΚ τους εκλεκτούς του στις εφορίες αναθέτοντας την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και ελεγκτικές εταιρείες. Σε μια ομολογία αποτυχίας της πάταξης της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει τις εξελίξεις για να εισπράξει απ’ όπου μπορεί. Διότι, επικοινωνιακά έπαιξε καλά η λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες. Η ουσία είναι ότι κανείς δεν πάει να εισπράξει από όλους αυτούς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι «πράσινοι» εφοριακοί μόλις τους έκοψαν δυο επιδόματα «άδειασαν» τον προστάτη της, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, και προχώρησαν σε λευκή απεργία.

Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα που έχει ανάγκη, να τα βάλει με τα χαϊδεμένα παιδιά της και να τους πάρει την είσπραξη μεγάλων οφειλών. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γλιτώσει και το μπόνους που είχε υποσχεθεί ο Β. Βενιζέλος σε περίπτωση που κάποιες εφορίες έπιαναν και με το παραπάνω τους στόχους τους.

Η εγκύκλιος που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτική:

Οι δουλειές των εταιρειών και των δικηγόρων θα είναι «χρυσές» τα επόμενα χρόνια καθώς καλούνται να βρουν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των υπόχρεων ή συνυπόχρεων τους, όπως ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων…. περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου, εικονικών μεταβιβάσεων, εικονικών βαρών, τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό και να υποδείξουν πρακτικές και να παράσχουν εξειδικευμένες κατά περίπτωση νομικές συμβουλές με σκοπό την αξιοποίηση των παρεχομένων πληροφοριών.

Η ελεγκτική εταιρεία υποχρεούται να γνωστοποιεί στην εφορία τα στοιχεία του προσωπικού της (ονομαστικά, με πλήρη στοιχεία και ΑΦΜ αυτών) και με αναφορά των ειδικοτήτων και της εμπειρίας τους βάση βιογραφικών σημειωμάτων.

Επιπλέον, οι ελεγκτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χειρίζονται με απόλυτη εχεμύθεια κάθε πληροφορία σχετικά με τους οφειλέτες που ελέγχουν. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται εμπιστευτικά και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν ή δημοσιοποιηθούν.

Η αμοιβή των ελεγκτών θα καθορίζεται ως εξής:

- Αν η υπόθεση περατώνεται με τη διαπίστωση αδυναμίας ευρέσεως επιπλέον υπόχρεων ή συνυπόχρεων και περιουσιακών στοιχείων καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 200 ευρώ, συν Φ.Π.Α.

- Αν η υπόθεση περατώνεται χωρίς επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος, όμως, προέκυψαν πληροφορίες χρήσιμες για μελλοντικούς ελέγχους καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 500 ευρώ, συν Φ.Π.Α.

- Αν η υπόθεση περατώνεται με την επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος ή την πλήρη διασφάλιση της οφειλής καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 1.000 ευρώ, συν Φ.Π.Α.

  • Επιμένουν στις προκλήσεις τους οι Τούρκοι με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο που διεξάγει η Κύπρος

Σήμερα μάλιστα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πιρί Ρέις" απέπλευσε από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, όπου, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Παράλληλα, όπως ανεφέρει η εφημερίδα Hurriyet, για περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο βγήκαν τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, το Σαλίχ Ρεϊς, το Σοκολού Μεχμέτ Πασά και το Οντζού.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το "Πιρί Ρέις", ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνοδεία πολεμικών πλοίων, αφού σημείωσε πως "δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο", απάντησε ότι "θα ζητηθεί συνοδεία, αν χρειαστεί".

Στο πλοίο επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων δέκα επιστήμονες και είναι γνωστό από την "κρίση του Μάρτη" το 1987 στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει για τα τρία πολεμικά πλοία η Hurriyet, "οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή", συμπληρώνει το δημοσίευμα, στο οποίο διευκρινίζεται πως τα πλοία του τουρκικού στόλου "δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας" ή του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Aksam, στα ανοικτά της Αττάλειας έφθασε το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas που θα εκτελέσει σεισμικές έρευνες μετά από συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ - Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση η οποιά εκδόθηκε από τον ΟΗΕ μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού.

Πάντως, στην ομιλία του ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επέμενε στα όσα είχε δηλώσει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου.

Χαρακτήρισε ανεύθυνη την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατηγόρησε τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ, ότι προκαλούν στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσία, "θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε".

  • Γράφει ο Ν. Μπογιόπουλος

«Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα»! Tι έσοδα δηλώνει και τι πληρώνει ο λαός για φόρους, το ξέρουν οι πάντες...

Γιατί, πολύ απλά, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο βιοπαλαιστής, δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από τα εισοδήματά τους.

Ποια είναι, όμως, τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι καναλάρχες, οι μεγαλοκαπιταλιστές;

Τι εισοδήματα δηλώνουν στην Εφορία τα φυσικά πρόσωπα που συναπαρτίζουν την πλουτοκρατία του τόπου;

Πόσα λέτε εσείς ότι βγάζει το χρόνο ένας τραπεζίτης; Ένας εφοπλιστής; Ένας βιομήχανος; Και πόσα δηλώνει;

Προσοχή: Δεν μιλάμε γι' αυτά που τα περνάνε στις εταιρείες τους, ώστε να φορολογούνται με «ειδικό φορολογικό συντελεστή» με αποτέλεσμα να πληρώνουν από ελάχιστα έως τίποτα, αξιοποιώντας το κάθε λογής «παραθυράκι» και τη φορολογική ασυλία που τους παρέχει το αστικό κράτος και όλες οι κυβερνήσεις.

Μιλάμε για τον κεφαλαιοκράτη ως φυσικό πρόσωπο. Τι εισόδημα έχει και τι δηλώνει, τελικά, αυτός ο... άνθρωπος;

«Τι έχει» δεν το γνωρίζουμε επ' ακριβώς. Μπορούμε, όμως, να σας δώσουμε μια άλλη εικόνα. Την εικόνα του «τι δηλώνει».

Τα παρακάτω στοιχεία είναι δειγματοληπτικά. Υπάρχει πλήθος ανάλογων (πιστέψτε μας).

Πρόκειται για τρία εκκαθαριστικά σημειώματα (εκ των πολλών που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης») κάποιων εκ των επιφανέστερων εκπροσώπων του ελληνικού κεφαλαίου.

Τα εκκαθαριστικά που δημοσιεύουμε εκδόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία επί τη βάσει των συνολικών εισοδημάτων που δήλωσαν οι κεφαλαιοκράτες ως φυσικά πρόσωπα για το έτος 2011 (εισοδήματα 2010).

Δεν θα αναφέρουμε τα ονόματά τους.

Εξηγούμαστε: Το θέμα εδώ δεν έχει να κάνει με «κουτσομπολιό» όσον αφορά στον τάδε ή τον δείνα, αλλά με τη συνολική πρακτική της άρχουσας τάξης, του κράτους της άρχουσας τάξης, των κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης. Πρακτική που κάθε άλλο παρά εξαντλείται στους συγκεκριμένους.

Ας πάρουμε μια γεύση, λοιπόν, ρίχνοντας μια ματιά δίπλα, για το πόσο μπορεί να είναι το ατομικό «Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα» που δηλώνει στην Εφορία - και για ποιο ατομικό δηλωθέν εισόδημα φορολογείται - ένα φυσικό πρόσωπο που ανήκει στην τάξη των χορτάτων.

Αφανίζουν τον ελληνικό λαό!

Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις, μέτρα συμφοράς και εξολόθρευσης!

Μετέτρεψαν το λαό σε πειραματόζωο μιας άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομής.

Δεν υπάρχει παλιό χαράτσι που να μην αύξησαν δυο και τρεις φορές, δεν υπάρχει νέος κεφαλικός φόρος που να μην έχουν εφεύρει.

Έριξαν το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Δηλαδή ζητούν να πληρώσει φόρο ο εργαζόμενος ... των 357 ευρώ (μεικτά) το μήνα!

Καλούν το λαό να πληρώσει ...για έκτη φορά φόρο για το σπίτι που μένει επ' απειλή ότι θα του κόψουν το ρεύμα!

Του πίνουν το αίμα και αυτό το αποκαλούν «φόρο αλληλεγγύης»!

Πήγαν το ΦΠΑ στο 23%, ετοιμάζουν διπλασιασμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης!

Γιατί όλα αυτά;

Επειδή, όπως λένε, το κράτος τους υπολείπεται - μεταξύ άλλων - στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Και την ίδια ώρα παραδίδουν στο λαό μαθήματα ότι πρέπει να επιδείξει «πατριωτισμό». Πώς; Αποκτώντας ...«φορολογική συνείδηση», την οποία, προφανώς, ο λαός δεν έχει.

Αυτά συμβαίνουν στη χώρα με τους πλουτοκράτες των ...1.764 ευρώ ετήσιο ατομικό δηλωθέν εισόδημα στην εφορία!

Να, λοιπόν, γιατί «πρέπει» να πληρώσει ο λαός!


Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ενώπιόν του (εννοείται και μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα) είπε: «Η κρίση δεν είναι αυτό που ζούμε σήμερα, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων.

Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση. Η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000: η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».

ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ εξήλθε του προεδρικού μεγάρου, συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο: «Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μη ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε κάτω το κεφάλι και να δουλέψουμε...».

ΠΡΩΤΟ συμπέρασμα από όσα ακούσαμε από τα πλέον υπεύθυνα χείλη: η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Αργεντινή. Πόση αλήθεια, πόση σκοπιμότητα και πόση κινδυνολογία κρύβει...
αυτός ο ισχυρισμός; Πώς γίνεται η ευρωπαϊκή Ελλάδα, η Ελλάδα της ευρωζώνης, που έχει για νόμισμά της το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, να κινδυνεύει να γίνει σαν την Αργεντινή της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία έμεινε χωρίς καμιά βοήθεια και αλληλεγγύη; Αλλωστε, μόλις χθες ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέκρουσε τα περί αργεντινοποίησης της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν σημαντικές διαφορές.

ΔΕΥΤΕΡΟ συμπέρασμα: ο κ. Βενιζέλος επέλεξε σκοπίμως να δραματοποιήσει την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιλώντας περί Αργεντινής, επειδή βλέπει ότι το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει φτάσει πολλές κατηγορίες πολιτών στα όρια της αντοχής τους. Και, επιπλέον, διαπιστώνει ότι θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φτάνουν κι αυτοί στα όρια των αντοχών τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, όμως, δεν μπορεί να βασίζει την επιβολή των όποιων μέτρων στην τρομοκράτηση των πολιτών και των βουλευτών. Υποχρεούται να τους πείθει για την αναγκαιότητά τους και όχι να θέτει διαρκώς εκβιαστικά διλήμματα. Και για να τους πείσει, πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι τα προηγούμενα μέτρα πέτυχαν το σκοπό τους, όσα δηλαδή η ίδια έλεγε. Αν τα προηγούμενα απέτυχαν, πώς θα πείσει ότι θα πετύχουν τα σημερινά και τα αυριανά;

Η ΜΕΘΟΔΟΣ «ή περνάνε τα μέτρα ή χρεοκοπούμε» δοκιμάστηκε πολλές φορές μέχρι τώρα. Και μάλλον είχε επιτυχία. Τουλάχιστον οι κυβερνητικοί βουλευτές πίστεψαν την κυβέρνησή τους και τα υπερψήφισαν, μην αντέχοντας να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να μην πάρει η χώρα μία δόση και οι ίδιοι να χρεωθούν τις επιπτώσεις.

ΟΜΩΣ, η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει μήπως η μέθοδος των συνεχών διλημμάτων, που θέτει, εκληφθεί ως σκέτη κινδυνολογία και χάσει την αποτελεσματικότητά της. Διότι τότε μπορεί να πάθει ό,τι έπαθε -στη γνωστή ιστορία- ο βοσκός που φώναζε συνεχώς «λύκος στα πρόβατα»: όταν ο λύκος εμφανίστηκε πραγματικά, κανείς δεν τον πίστεψε.

Από enet, μοντάζ Γρέκι

Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πως το αρνητικό μόριο “δεν” είναι πιο θετικό ακόμα και από το “ναι”.

Δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα” (εκτός τα μέτρα για τις κάσες) μας έλεγαν. Ναι πήραν και άλλα.

Δεν θα πληγεί η μεσαία τάξη” μας έλεγαν. Ναι γιατί την εξαφανίσατε.

Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα” ξελαρυγγιάζονται να φωνάζουν. Ναι θα χρεοκοπήσει γιατί φροντίζετε καθημερινά εσείς οι πολιτικοί γι’ αυτό.

Όσο πίσω και να γυρίσω, από τότε που άρχισε αυτή η φαρσοκωμωδία σε κάθε ΔΕΝ που έλεγαν το ΝΑΙ ήταν ακόμα πιο σίγουρο.

Κι εγώ τι θα κάνω; Θα συνταχθώ με τα δικά μου ΔΕΝ, που κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Μαζί με το “Δεν πληρώνω” θα κολλήσω και το “Δε γ@μιέσαι”, το “Δε βαριέσαι”, το “Δεν άκουσα πως είπατε…”, και ΔΕΝ θα συμμορφωθώ σε τίποτα από αυτά που τα εκάστοτε παχύδερμα προσπαθούν να μου πουλήσουν ως σωτηρία της χώρας μου.

Να με αφήσουν να σώσω τη χώρα μου μόνη μου. Αυτοί να πάνε στις δικές τους πατρίδες μια που σίγουρα Έλληνες δεν είναι.

Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τόνοι του Βενιζέλου. Την ώρα που ο Πάγκαλος, χωρίς να πολυφαίνεται, κάνει τη βρόμικη «δουλειά», τον συντονισμό και προγραμματισμό των συγχωνεύσεων που θα φέρουν τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο, ο έτερος αντιπρόεδρος, με κρεσέντο απειλητικών εκβιασμών, προτιμά να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Πότε μας απειλεί με «αίμα, σπέρμα, θάνατο» (ή κάτι παρόμοιο) και πότε ότι θα γίνουμε Αργεντινή αν δεν κάτσουμε να μας φερμάρει το νέο πακέτο.

Προφανώς έχουμε περάσει σε αυτό για το οποίο τόσο καιρό μιλάμε: την τελική ευθεία προς την πτώχευση. Και ο αντιπρόεδρος – θεωρώντας ότι έχει κάψει οριστικά κάθε περαιτέρω πολιτική του φιλοδοξία, όπως κλαψούριζε προσφάτως – έχει αναλάβει το δυσάρεστο καθήκον να καταστήσει όλο τον ελληνικό λαό και όλα τα κόμματα συνυπεύθυνους της τραγωδίας. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι, με τον τρόπο αυτόν, υπογράφει την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησής του. Και εξηγούμαι:

Όταν η – κατά Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και ΣΙΑ – επιχείρηση «σωτηρία της χώρας» άρχιζε, αρκετοί, με πρώτο τον Δημήτρη Καζάκη, προειδοποιούσαμε για την κατάληξη. Ήταν κάτι περισσότερο από προφανής και τώρα ήδη βρίσκεται επί θύραις.

Όταν προειδοποιούσαμε ότι το παιχνίδι τους είναι «στημένο», λίγοι το πίστευαν. Τώρα πια έχουν συγκεντρωθεί ουκ ολίγα στοιχεία που το καταδεικνύουν. Αν μάλιστα ξετυλιχθεί ολόκληρη η ιστορία των greek statistics, που τώρα άρχισε να αποκαλύπτεται, αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα βρίσκουν τρύπα να κρυφτούν. Άλλωστε ήδη η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας έχει αντιληφθεί το μέγεθος της σκευωρίας που στήθηκε στην πλάτη της. Και πολύ αμφιβάλλω αν θα τη δικαιολογήσει στο ελάχιστο.

Ύστερα από ενάμιση χρόνο στα δίχτυα της τρόικας, της πρωτοφανούς δανειακής σύμβασης και των μνημονίων, μεσοπρόθεσμων κ.λπ., ο Βενιζέλος έρχεται να μας πει ότι όλες οι θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν σχεδόν αδιαμαρτύρητα οι Έλληνες έχουν πάει χαμένες. Ότι απειλούμαστε, περισσότερο παρά ποτέ, από πτώχευση.

Πριν από την... επίσημη όξυνση της κρίσης ελέω «Τιτανικού», είχαμε προειδοποιήσει για κάτι: ο ελληνικός λαός δεν θα αρνηθεί να κάνει παραχωρήσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης, ακόμη και θυσίες, αρκεί να πειστεί ότι αυτές δεν θα πάνε στον βρόντο. Σήμερα όμως ο Βενιζέλος, σε μια κοινωνία στα πρόθυρα της διάλυσης και της γενικής κοινωνικής πτώχευσης, έχει να υποσχεθεί μονάχα «πόνο, δάκρυα και αίμα».

Την ίδια ώρα η κοινωνία εξακολουθεί να υπομένει αγόγγυστα τις καταστροφικές αθλιότητες που υφίσταται, προκαλώντας συχνά τον θαυμασμό ξένων παρατηρητών και σχολιαστών για την καρτερία του. Είναι όμως προφανές ότι δεν αντέχει άλλο και ότι η έκρηξη – είτε πολιτική και οργανωμένη είτε άναρχη και αυτοκαταστροφική – χρειάζεται μία μόνο σπίθα.

Το τελευταίο που έχει ανάγκη είναι οι θρασείες απειλές εκ μέρους ενόχων.

Τεκμήρια ενοχής

Οι επιλογές που κάθε τόσο ανακοίνωναν σχεδόν θριαμβικά ο νυν πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν πλέον οδηγήσει στην κατάρρευση της οικονομίας και απειλούν με πλήρη εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία. Εικάζω ότι ελάχιστοι έχουν πια αμφιβολίες για το ποιοι είναι οι ένοχοι.

Διότι προφανώς δεν είναι ούτε κατά διάνοια αθώοι αυτοί που αποφάσισαν να πουλήσουν το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων, με το πολλαπλό οικονομικό όφελος για την εθνική οικονομία, προκειμένου να καλύψουν τα τοκοχρεολύσια... μιας χρονιάς – με το ζόρι!

Προφανώς δεν είναι ούτε κατά διάνοια αθώοι αυτοί που, αφού προκάλεσαν την κρίση δανεισμού και εν συνεχεία δανείστηκαν τα 110 δισ. από την τρόικα, έχουν έως σήμερα καταφέρει τα εξής εκπληκτικά:

● Να αλλάξουν το νομικό καθεστώς του δανεισμού μας για μεγάλο μέρος του χρέους υπέρ των δανειστών – χωρίς ελπίδα καμιάς νομικής διεκδίκησης στο μέλλον αφού παραιτήθηκαν οριστικά και αμετάκλητα ακόμη και από την ασυλία της χώρας. Και να ετοιμάζονται να αλλάξουν το καθεστώς ακόμη μεγαλύτερου μέρους ή και του συνόλου του χρέους.

● Να αυξήσουν δραματικά το χρέος της Ελλάδας, το οποίο υπολογίζεται από το ΔΝΤ ότι θα φτάσει το 190% του ΑΕΠ (από 125% περίπου που το παρέλαβαν), ενώ άλλοι αναλυτές το προβλέπουν σύντομα πάνω από το 200%.

● Να προκαλέσουν, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τη «διεφθαρμένη» (κατά Παπανδρέου) χώρα μας, απώλειες της τάξεως των 100 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο.

● Πριν από τέσσερις μήνες υπολογίζονταν σε 35 δισ. οι απώλειες των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων που κατείχαν ελληνικά ομόλογα. Το ποσό αυτό έχει προφανώς αυξηθεί με τη διαρκή απαξίωση των ομολόγων.

● Συνολικά, σύμφωνα με ανάλυση του Βασίλη Βιλιάρδου, το κόστος της κρίσης ανέρχεται σε περισσότερα από 300 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των επιπτώσεων της ύφεσης, της μείωσης των μισθών και της απαξίωσης ιδιωτικών περιουσιών. Υπολογισμός του Π. Παναγιώτου μόλις τον περασμένο Μάιο έβγαζε τη ζημιά περί τα 200 δισ.

Κάντο όπως ο Φερνάντο!

Αυτά, λοιπόν, τα επιτεύγματα είναι που νομιμοποιούν αυτή την κυβέρνηση να εκβιάζει και να απειλεί; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Οι απώλειες που έχει υποστεί ήδη η Ελλάδα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναπληρωθούν. Η καταστροφή έχει ήδη επέλθει και η παρούσα κυβέρνηση μπορεί μόνο να την επιδεινώσει.

Ήδη άλλωστε διαπραγματεύεται – μήπως, εκούσα - άκουσα, την έχει κιόλας συμφωνήσει; – μια πτώχευση υπό τον πλήρη έλεγχο των δανειστών. Αυτήν που όλοι, σ' ολόκληρο τον κόσμο, ήδη αναγγέλλουν. Δηλαδή μια κατάληξη που θα έχει όλες τις δραματικές συνέπειες κάθε πτώχευσης χωρίς κανένα σχεδόν από τα ωφελήματα που συνήθως έχουν τέτοια γεγονότα όταν γίνονται με τους όρους (και τους νόμους) του πτωχευμένου κράτους.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι ο Βενιζέλος – και αρκετοί άλλοι στα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ – αναφέρεται στην Αργεντινή, όσο και αν αποκρύπτει τι συνέβη σ’ αυτήν τη βασανισμένη χώρα με υπαίτιους τους σημερινούς προστάτες της κυβέρνησής του και τους Αργεντινούς συνεργάτες τους.

Ας θυμούνται τουλάχιστον στην κυβέρνησή μας ότι ο Φερνάντο Ντε Λα Ρούα, πρόεδρος της Αργεντινής κατά τη χρεοκοπία της και τη λαϊκή εξέγερση που κόστισε περισσότερους από 20 νεκρούς (προσφάτως μάλιστα προσήχθη σε δίκη στη χώρα του για διαφθορά), αντελήφθη εγκαίρως τη διαχρονική αξία μιας σοφής ελληνικής παροιμίας: «Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ». Έτσι στις 21 Δεκεμβρίου 2001 έφυγε με ελικόπτερο από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου.

Με φειδώ, λοιπόν, οι αναφορές στην Αργεντινή. Δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν τις – σημερινές και μελλοντικές – επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Αντιθέτως κινδυνεύετε να δικαιώσετε τον... Αλαβάνο! Έτσι δεν είναι, κύριε αντιπρόεδρε;


Υπάρχει αλήθεια κάποιος που πιστεύει πως η κυβέρνηση Παπανδρέου εκπροσωπεί τους Έλληνες; Υπάρχει κάποιος που νομίζει πως η αναλγησία των πολιτικών αποφάσεων θα σταματήσει και θα υπάρξει ανθρώπινη και συνταγματική αντιμετώπιση προς τους πολίτες της χώρας;

Η Ελληνική Βουλή καταρρέει, με βουλευτές να βρίζονται χυδαία και να είναι ένα βήμα πριν να πιαστούν στα χέρια. Παραδόξως, δεν μπαίνουν τα ΜΑΤ να σταματήσουν τις φασαρίες στο «ναό της δημοκρατίας»… ο οποίος έχει δικό του άσυλο και λειτουργεί πέρα και πάνω από κάθε νόμο!!! Βουλευτές οικτίρονται δημοσίως, «εισπράττουν» ψιλές ή χοντρές και άλλοι ελπίζουν πως στο τέλος θα τους πετάνε (μόνο) γιαούρτια…

Τα έξοδα του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 2 δισ. Ευρώ ενώ η χώρα έχει αρχίσει να μπαίνει στο στάδιο της λιμοκτονίας των πολιτών και φυσικά όχι των πολιτικών… Η κοινωνία έχει φτάσει σε σημείο πέρα από τον βρασμό, η οργή είναι παντού έκδηλη και με την πρώτη ματιά φαίνεται πως η συνέχεια θα περιέχει μεγάλη αγριότητα…

Ο καιρός για τις πέτρες που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου (πριν γίνει φυσικά πρωθυπουργός) προφανώς έχει φτάσει. Οι πέτρες βρίσκονται στα χέρια των πολιτών που αλληλοκοιτάζονται μεταξύ τους περιμένοντας ένα αόρατο σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη ισοπέδωση των αισχρών, των ανάλγητων, των επιτηδευμένα ανίκανων, εκείνων που τόλμησαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο κατά της χώρας που θα έπρεπε να προστατεύουν… Η στιγμή της έκρηξης είναι τόσο κοντά που μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα, η επόμενη ώρα, το επόμενο λεπτό…

Ένας σοφότατος γέροντας της Ορθοδοξίας, είχε πει πως «θα έρθει η στιγμή που ο κόσμος θα πάρει τους πολιτικούς με τις πέτρες». Ε, λοιπόν, η στιγμή αυτή –όπως όλα δείχνουν- έφτασε. Και θα είναι τόσο σκληρή που ακόμη και οι πραίτωρες (βλ. Ελληνική Αστυνομία) θα ηττηθούν κατά κράτος και θα τρέξουν να κρυφτούν από την λαϊκή οργή. Η στιγμή που το δίκαιο θα διαλύσει το άδικο τρέχει μέσα στο χρόνο που διανύουμε…

Η απορία όλων είναι… Ποιος θα δώσει το σύνθημα για να επιβληθεί η αλήθεια απέναντι στο ψέμα; Ποιος θα συγκεντρώσει την πίκρα των Ελλήνων και θα την βροντοφωνάξει απέναντι στους σαθρούς και δήθεν πολιτικούς; Ποιος θα σηκώσει το βάρος της ευθύνης να ξανασηκωθεί ετούτη η χώρα υπερήφανη στα πόδια της; Η στιγμή της κρίσης όλων, έχει φτάσει… Περιμένει να συναντηθεί με την οργή αλλά και με την επιθυμία της υλοποίησης μίας αληθινής δημοκρατίας και όχι ολιγαρχίας…

Εσύ, εγώ, όλοι μας, οφείλουμε να σηκώσουμε το βλέμμα μας και να αποφασίσουμε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ζήσουν και να ανδρωθούν έχοντας σκυμμένο το κεφάλι, επειδή το επιτρέψαμε εμείς…
Η λοβοτομή της Ελλάδας πρέπει να πάψει τώρα… Ή τώρα, ή… ποτέ!

Παραθέτω τα λόγια ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, που τολμά να σηκώνει ανάστημα στους σαπρόμυαλους και να δείχνει το δρόμο σε όλους εμάς. Ο Γιάννης Κότσιρας γράφει στο προφίλ του στο Facebook.

«Καλημέρα σε όλους.
Οι κυβερνητικοί πολιτικοί δεν είναι ανίκανοι.
Δεν είναι ηλίθιοι.
Δεν είναι αργόστροφοι.
Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.
Δεν αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας μας.
Αγωνίζονται για να μην αποκαλυφθούν οι συμφωνίες και οι παρανομίες που έκαναν αυτοί και οι προκάτοχοί τους.
Αγωνίζονται για το Εθνικό Ξεπούλημα της χώρας μας, στους συνεταίρους τους, τραπεζίτες, εργολάβους και χρηματιστές.
Με λίγα λόγια δεν πάσχουν από Εθνική Βλακεία.
Απλά συμμετέχουν σε Εθνική Μειοδοσία.
Να παραιτηθούν τώρα.
Η εξουσία σε Έλληνες.
Η εξουσία στον πολίτη.
Και πάλι καλημέρα σας.»


Αν σας λέγαμε ότι αυτή εδώ η περίοδος μοιάζει λιγουλάκι με την τελευταία περίοδο πριν τη Γαλλική Επανάσταση, θα λέγατε και σεις με τη σειρά σας:…Μα εμείς δεν έχουμε σπάταλη μοναρχία ούτε Βερσαλλίες. Θα το λέγατε όμως με βεβαιότητα;

Επίσης, θα σκεφτόσασταν… σήμερα δεν υπάρχουν προνομιούχοι, τζάκια τιτλούχοι ευγενείς. Είστε 100% σίγουροι;

Ίσως επιπλέον ισχυριστείτε ότι αυτό που αποκαλούνταν στη Γαλλία του 18ου αιώνα «τρίτο κράτος», δηλαδή ο φτωχός λαός, διαφέρει πάρα πολύ από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα του σήμερα. Θα το ισχυριστείτε όμως με όλη σας την καρδιά; Θα μπορείτε να το ισχυριστείτε και τρεις μήνες αργότερα;

Θα επισημάνετε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ήταν τότε εντελώς διαφορετικές. Μπορείτε να αποκλείσετε όμως την ύπαρξη αναλογιών; (ανταγωνισμοί, συμφέροντα που τοποθετούνταν υπέρ ή κατά της εξέγερσης στο εσωτερικό κάποιου γειτονικού ή μη κράτους κλπ). Όχι δα…

Και πράγματι… τότε δεν υπήρχε ΔΝΤ. Τραπεζίτες όμως;

Θα εντοπίσετε επίσης σημαντικές διαφορές στο ρόλο της τότε αστικής τάξης. Εντάξει, κι εμείς τις εντοπίζουμε…

Θα έχετε δίκιο ακόμα, αν πείτε ότι της Γαλλικής Επανάστασης προηγήθηκε ο Διαφωτισμός ενώ εμείς εδώ και πολλά χρόνια μάλλον προς τη Διασυσκότιση ρέπαμε… Σωστό.

Θα ανατριχιάσετε τέλος, ενθυμούμενοι όλα εκείνα που συνέβησαν και που ακολούθησαν τη Γαλλική Επανάσταση. Κι εμείς ανατριχιάζουμε δεδομένου ότι το αίμα και η βία αγαπούν τις μεγάλες ιστορικές στιγμές.

Παρόλα αυτά θεωρούμε σκόπιμο να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας..

Προ της Γαλλικής Επανάστασης λοιπόν…

Το φορολογικό σύστημα ήταν σκληρό, απαρχαιωμένο και είχε πολλές ελλείψεις. Από τον σημαντικότερο φόρο οι ευγενείς και ο κλήρος ήταν απαλλαγμένοι.

Το κρατικό έλλειμμα του γαλλικού κράτους από το 1736 ως το 1789 αυξήθηκε σημαντικά, σε σημείο να κινδυνεύσει η Γαλλία με χρεοκοπία. Η υποστήριξη των αμερικάνικων στρατευμάτων κατά των αγγλικών στον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας ήταν πλήγμα για την γαλλική οικονομία, ακόμη και η σύναψη ειρήνης με την Αγγλία δεν έφερε κανένα ελαφρυντικό αποτέλεσμα. Αντίθετα η βιομηχανική Αγγλία κατέκλυσε την γαλλική αγορά με φτηνά υφάσματα και άλλα βιομηχανικά είδη, με αποτέλεσμα η εθνική παραγωγή να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.

Επιπλέον η τρομερά σπάταλη και πολυτελής ζωή στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών κατανάλωνε το 20% του γαλλικού προϋπολογισμού. Οι γιορτές, οι δεξιώσεις και τα πανάκριβα ρούχα ήταν εις βάρος της γαλλικής οικονομίας αλλά και του φτωχού λαού που πέθαινε από την πείνα. Η βασίλισσα Μαρία Αντουανέττα μόνη ξόδευε 680.000 λίβρες, σημερινό ποσό 70.000 ευρώ, τον μήνα για κοσμήματα, κομμώσεις και μόδα.

Επίσης η αγροτική και βιομηχανική κρίση τη δεκαετία του 1780 μεγέθυνε την γενική δυσαρέσκεια και ο πολύ βαρύς χειμώνας του 1788-1789 ανέβασε τις τιμές του ψωμιού με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί από την πείνα.

Λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση

(…)Η Τρομοκρατία, όπως αποκλήθηκε η θηριώδης αυτή περίοδος τριών μηνών, τελείωσε με το πραξικόπημα της 9ης Θερμιδόρ (27 Ιουλίου 1794) το οποίο έγινε από τους ίδιους τους συντρόφους του, όταν συνασπισθέντες οι εχθροί τους στη Συνέλευση εισήγαγαν ψήφισμα να κηρυχθεί αυτός και οι φίλοι του εκτός νόμου.

Και ενώ σκόπευαν να τον συλλάβουν και μεταφέρουν από την Εθνοσυνέλευση στις φυλακές του κάστρου του Λουξεμβούργου, οπαδοί του τον φυγάδευσαν και ο Ροβεσπιέρος έσπευσε ως θριαμβευτής στο Δημαρχείο του Παρισιού προσπαθώντας να εξεγείρει τον λαό σε στάση. Τον πρόλαβαν όμως οι εχθροί του και τον πολιόρκησαν. Τραυματισμένος ο Ροβεσπιέρος προσπάθησε ν' αυτοκτονήσει. Συνελήφθη όμως μαζί με τον αδελφό του Αυγουστίνο, τον Σαιν Ζυστ, τον Κουτόν και άλλους οπαδούς του. Την επόμενη ημέρα (28 Ιουλίου), ο Ροβεσπιέρος οδηγήθηκε στη λαιμητόμο χωρίς δίκη.

Μαζί του εκτελέστηκαν οι στενοί του συνεργάτες, Σαιν Ζυστ και Κουτόν, αλλά και ο αδερφός του, Αυγουστίνος, υπό τα χειροκροτήματα του λαού του Παρισιού του οποίου μόλις λίγο καιρό πριν υπήρξε είδωλο. Την εκτέλεση του Ροβεσπιέρου ακολούθησαν εκτελέσεις 120 περίπου Ιακωβίνων και η διάλυση της λέσχης τους το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς…

Και λίγη ρομαντζάδα….

∆ιακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (26 Αυγούστου 1789)

Άρθρο 1 - Οι άνθρωποι γεννιούνται και παραμένουν ελεύθεροι, με ίσα δικαιώματα. Κοινωνικές διακρίσεις γίνονται μόνο με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Άρθρο 2 - Σκοπός κάθε πολιτικής ένωσης αποτελεί η διατήρηση των φυσικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα δικαιώματα αυτά είναι η ελευθερία, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η αντίσταση στη βία.

Άρθρο 3- Το Έθνος είναι η αποκλειστική πηγή κάθε εξουσίας. Καμία ομάδα ανθρώπων και κανένα άτομο δεν μπορεί να ασκεί εξουσία που δεν απορρέει από το Έθνος.

Άρθρο 4 - Ελευθερία σημαίνει το να μπορεί να πράττει το κάθε άτομο ο,τιδήποτε δε βλάπτει ένα άλλο άτομο. Έτσι, η άσκηση των φυσικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου θέτει σαν όριο το σημείο εκείνο, από το οποίο αρχίζει η άσκηση των ίδιων δικαιωμάτων για το άλλο άτομο. Το όριο αυτό δεν καθορίζεται παρά μόνον από το νόμο.

Άρθρο 5 - Ο νόμος μπορεί να απαγορεύσει μόνο ό,τι είναι επιζήμιο για την κοινωνία. Ό,τι δεν απαγορεύεται από το νόμο θεωρείται επιτρεπτό και δεν μπορεί σε κανέναν να επιβληθεί να κάνει κάτι που δεν ορίζεται από το νόμο.

Άρθρο 6 - Ο νόμος αποτελεί έκφραση της κοινής βούλησης. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα, προσωπικά ή με αντιπροσώπους τους, να μετέχουν στη θέσπισή του. Ο νόμος πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους, ανεξάρτητα αν προστατεύει ή τιμωρεί. Εφόσον όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, μπορούν όλοι να μετέχουν το ίδιο και στα δημόσια αξιώματα, στις θέσεις και τις υπηρεσίες ανάλογα με τις ικανότητές τους και χωρίς καμία άλλη διάκριση παρά αυτή που πηγάζει από την αρετή τους και το ταλέντο τους.

Άρθρο 7. Κανένα άτομο δεν μπορεί να κατηγορηθεί, να συλληφθεί ή να κρατηθεί παρά μόνο στις περιπτώσεις που ο νόμος ορίζει και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προκαθορίζονται από αυτόν. Όσοι αιτούνται, εκδιώκουν, και εκτελούν αμέσως ή εμμέσως αυθαίρετες εντολές πρέπει να τιμωρούνται. Όπως επίσης, κάθε πολίτης ο οποίος καλείται ή συλλαμβάνεται εν ονόματι του νόμου πρέπει να συμμορφώνεται αμέσως, κάθε αντίσταση που προβάλλει όντας ομολογία ενοχής.

Άρθρο 8 - Ο νόμος οφείλει να επιβάλλει ποινές που είναι αποκλειστικά και απόλυτα αναγκαίες. Κανείς δεν μπορεί να τιμωρηθεί παρά με νόμο που είχε θεσπιστεί πριν το αδίκημα και ο οποίος εφαρμόζεται νόμιμα.

Άρθρο 9 - Επειδή κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος έως ότου αποδειχτεί η ενοχή του, αν κριθεί αναγκαίο να συλληφθεί, κάθε αυστηρό μέτρο που δεν θα ήταν αναγκαίο για τη σύλληψή του απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο.

Άρθρο 10 - Κανείς δεν πρέπει να διώκεται για τις πεποιθήσεις του, ακόμη και τις θρησκευτικές, εφ’όσον η εκδήλωσή τους δεν διαταράσσει τη δημόσια τάξη που ο νόμος έχει επιβάλλει.

Άρθρο 11 - Η ελεύθερη ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών είναι ένα από τα πολυτιμότερα δικαιώματα του ανθρώπου. Επομένως, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ομιλεί, να γράφει, και να τυπώνει τα έργα του ελεύθερα, αρκεί να μην κάνει κατάχρηση αυτής της ελευθερίας σε περιπτώσεις που ορίζονται σαφώς από το νόμο.

Άρθρο 12 - Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη κάνει αναγκαία την ύπαρξη μιας κρατικής εξουσίας. Άρα αυτή η εξουσία έχει θεσπιστεί για το καλό όλων και όχι για την ιδιωτική ωφέλεια αυτών, στους οποίους έχει ανατεθεί.

Άρθρο 13 - Για τη συντήρηση της κρατικής εξουσίας και για τα έξοδα της διοίκησης μια κοινή συνεισφορά είναι αναγκαία. Η συνεισφορά αυτή πρέπει να είναι κατανεμημένη με δικαιοσύνη στους πολίτες, ανάλογα με τις δυνατότητές τους

Άρθρο 14 - Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα, αυτοπροσώπως ή με τους αντιπροσώπους τους, ν’αποδέχονται ελεύθερα την αναγκαιότητα της δημόσιας εισφοράς, να παρακολουθούν τη χρήση της και να καθορίζουν την ποσότητα, τη διάθεση, την είσπραξη και τη διάρκειά της.

Άρθρο 15 - Η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζητήσει ευθύνη από κάθε δημόσιο λειτουργό για τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά του.

Άρθρο 16 - Κάθε κοινωνία η οποία δεν έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της και δεν έχει καθορίσει με ακρίβεια τη διάκριση των εξουσιών, δεν μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένη.

Άρθρο 17 - Επειδή η ιδιοκτησία είναι ένα απαραβίαστο και ιερό δικαίωμα κανείς δεν μπορεί να τη στερηθεί παρά μόνο σε περίπτωση δημόσιας ανάγκης που έχει καθορισθεί από το νόμο και φυσικά με την προϋπόθεση να καταβληθεί προηγουμένως στον κάτοχο μια δίκαιη αποζημίωση.

…Ουδέν επιπλέον σχόλιον…

Οι Αντιπρόεδροι του κ. Παπανδρέου έχουν ξεκάθαρους ρόλους.

Ο ένας έχει αναλάβει να καθυβρίζει και να συκοφαντεί του Έλληνες και να στρέφει τη μια κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι «κοπρίτες», οι ένστολοι «αντιπαραγωγικοί» και χθές, μέσα από συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα πληροφορηθήκαμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες «κλέβουν συστηματικά το κράτος».

Ο επί των Οικονομικών Αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει να μας …τρομοκρατεί.

Χθές, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας μάλιστα, μας είπε να είμαστε …..ευχαριστημένοι ! Γιατί αυτό που ζούμε «δεν είναι κρίση»! Και μας προειδοποίησε ότι κρίση είναι να γίνουμε ….Αργεντινή! Αργότερα, μιλώντας στην ΚΤΕ Οικονομικών του Κινήματος παρουσίασε τα …τρία του σενάρια, ένα εκ των οποίων ….προφητεύει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μας!!!

Αυτό ούτε οι …Γερμανοί δεν τόλμησαν να το πούνε! Εκτός και αν τους… δίνουμε ιδέες! Ύστερα ο κ. Αντιπρόεδρος κατηγορεί όλους τους άλλους, πλήν φυσικά εαυτού, ότι αναπαράγουν την κρίση!

Στην κρίση επενδύει ο ίδιος.

Και το κάνει με τόσο χοντροκομμένο τρόπο που προκαλεί ανασφάλεια και διασπείρει φόβο.

Προφανώς, όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

Έχουμε ξαναρωτήσει: ο Πρωθυπουργός συμφωνεί με τη μεθοδολογία, τα λεγόμενα και το ύφος των Αντιπροέδρων του;

Τον ικανοποιεί να γίνεται ο πολιτικός διάλογος με τέτοιους όρους;

Είναι το στύλ διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου;

Έτσι θα κυβερνάει από εδώ και στο εξής;

Ύστερα, έχει αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλούν;

Εικάζω, ότι οι Αντιπρόεδροι δεν λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι;

Γιατί, αν λένε, τότε δεν έχουμε πρωθυπουργό!

ΚΡ

  • Μήπως ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση και απαξία από τους ομότιμούς του;
  • Μήπως η απουσία επισκέψεων ξένων ηγετών στην Ελλάδα είναι ένα σαφές μήνυμα για το ποιός φταίει και γιατί γίνονται όσα γίνονται κατά της πατρίδας μας;
Μια παράπλευρη διάσταση της βαθιάς κρίσης εθνικής ταυτότητας στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, είναι και η δυστοκία που παρουσιάζει η χώρα μας, στο να αποτυπώνεται ως… ελκυστικός προορισμός για ξένους ηγέτες.

Αν παρακινήσετε τη μνήμη σας να αρχίσει να ταξιδεύει νοερά προς το παρελθόν, θα διαπιστώσετε με προφανές δέος ότι μετά την οικειοθελή ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, στα τέλη της άνοιξης του 2010, οι μεγάλοι ξένοι ηγέτες αποφεύγουν να πραγματοποιούν επισκέψεις στην Αθήνα. Μια συνήθεια που έγινε… τρόπος ζωής, ειδικά από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν και φάνηκε ότι η δανειακή σύμβαση δεν οδηγούσε σε έξοδο από την κρίση, αλλά μεταβαλλόταν η ίδια σε πρόβλημα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, ακόμη και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν… ξεχάσει πως είναι η Αθήνα. Γι’ αυτό και όλες οι σημαντικές επαφές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται στο εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα θα συμβεί την Τρίτη, με την επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο, προκειμένου να έχει μια κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτή η… απέχθεια προς την Ελλάδα, δείχνει ότι οι ηγέτες των μεγάλων χωρών, θέλουν να αποφύγουν ένα photo opportunity με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα, εκτιμώντας πιθανότατα ότι στην παρούσα συγκυρία θα συνεπαγόταν αυτό που λέγεται «κακή δημοσιότητα».

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης λοιπόν είναι μεγάλες. Γιατί θα έπρεπε να έχει εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες πίεσης, εν ανάγκη και… εκβιασμών υπάρχουν, ώστε να εξασφαλίσει την έλευση ορισμένων από αυτούς τους ηγέτες στην Αθήνα. Μονάχα έτσι θα έστελναν ένα πειστικό μήνυμα στις αγορές ότι στηρίζουν πραγματικά την Ελλάδα.

Όσο συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, και να περιορίζονται σε… τηλεδιασκέψεις, οι αγορές «διαβάζουν» τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τους ως ενισχυτική της εγκατάλειψης της Ελλάδας. Και ποντάρουν στα CDS της χρεοκοπίας, με μεγαλύτερο πείσμα και ενθουσιασμό.

Ο Χέγκελ επισημαίνει ότι οι ιδιώτες και η αγορά, δεν διαθέτουν καμμία συνείδηση της ολότητας των κοινωνικών αναγκών. Απέναντι στη φυσική τάξη των αγροτών και την σκεπτόμενη τάξη των παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, μόνον η κρατική γραφειοκρατία μπορεί να παρουσιαστεί σαν μία οικουμενική τάξη ικανή να ανυψωθεί πάνω από τον αντιφατικό και διασπασμένο οικονομικό κόσμο.

Εάν η γραφειοκρατία αποτελεί την έκφραση του συλλογικού συμφέροντος όλες οι παθογένειες της ελληνικής περίπτωσης οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι οι πολιτικές ελίτ καλλιεργούσαν ακριβώς το αντίθετο: η τοποθέτηση στο κράτος μέσα από κομματικές σχέσεις, η καλλιέργεια της διαφθοράς του δημόσιου λειτουργού μέσα από τη μίζα, του γιατρού μέσα από το φακελάκι, του πολεοδόμου μέσα από τη μίζα για την άδεια του αυθαιρέτου, του αστυνομικού μέσα από τη μίζα για να παραβλέπει τα δίκτυα πορνείας, διακίνησης ναρκωτικών και της νύχτας δεν είναι παρά η προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης», ή μήπως καλύτερα, «ιδιωτικής οικειοποίησης», της κομματικής οικειοποίησης, ενός θεσμού που θα έπρεπε να εκπροσωπεί το συλλογικό καλό.

Το ελληνικό κράτος, όπως τονίζει ο Καραμπελιάς ήταν πάντα δισυπόστατο: από τη μία ήταν παντοδύναμο και από την άλλη παθητικό. «Η εξάρτηση του κράτους από κυρίαρχες τάξεις με διαμεσολαβητικό εμπορικό χαρακτήρα, η ανυπαρξία αυτόνομης γραφειοκρατίας, η εξάρτηση από τη διεθνή οικονομία, η ουσιαστική επίδραση των μικροαστικών δυνάμεων στην ίδια τη διαμόρφωση του κράτους εξηγούν εν μέρει αυτόν τον χαρακτήρα…» .

Με το ΠΑΣΟΚ, αυτά τα χαρακτηριστικά φτάνουν στον παροξυσμό. Το κράτος μεταμορφώνεται σε κομματικό κράτος. Η αριστερά στο σύνολό της, με την μεγάλη «έφοδο προς τα ανάκτορα», καταλαμβάνει το κράτος. Εκατοντάδες τα πόστα στους δημόσιους οργανισμούς, αυτούς τους οργανισμούς που πλούτισαν εκατοντάδες ημετέρους και τώρα το ΠΑΣΟΚ τους καταργεί. Εκατοντάδες οι θέσεις σε πανεπιστημιακά πόστα, μελετητικά κέντρα και σε ένα σύνολο από δραστηριότητες που κινούνται γύρω από το κράτος (τηλεόραση, κοινοτικά κονδύλια, δημόσια έργα παντός φύσεως, κατασκευές, τυχερά παιχνίδια, αθλητισμός κ.λπ.). Το ΠΑΣΟΚ «εισάγει» την Ελλάδα σε αυτό που αποκαλέστηκε «κομματικό σύστημα καρτέλ».

Όπως γράψαμε και παλιότερα, τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι κατά πρώτον, η απόλυτη διασύνδεση του κόμματος με το κράτος. Το κράτος καθίσταται το εργαλείο της αναπαραγωγής του κομματικού συστήματος καρτέλ. Στην Ελλάδα, το πρώτο που έκανε αυτό το σύστημα ήταν η τοποθέτηση στο κράτος μεγάλου αριθμού οπαδών του. Το δεύτερο ήταν να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των κομμάτων μέσα από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Το τρίτο ήταν η χρήση των δημόσιων κονδυλίων για την υπόγεια χρηματοδότηση τόσο προσωπικά των πολιτικών, όσο και του κομματικού μηχανισμού (Βλέπε χρηματιστήριο, αγορά του αιώνα, Ζήμενς, φαγοπότι με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια κ.λπ., μισθοί σε ΔΕΚΟ κ.λπ).

Η κατάλυση του κράτους στην Ελλάδα έλαβε χώρα ενάντια σε αυτό που αποκαλούμε συλλογικό συμφέρον. Η κομματοκρατεία, η τοποθέτηση ημετέρων στο δημόσιο δεν αποτελεί παρά ένδειξη του γεγονότος της κατάλυσης του φορέα της εθνικής συνείδησης που αποτελεί το κράτος.

Γι’ αυτό ακριβώς, σε συνέργεια με τα χαρακτηριστικά της παρασιτικής φύσης του Ελληνικού κράτους που έχει αναφέρει ο Καραμπελιάς, οι ελίτ που κατέλαβαν το κράτος αντιτάχθηκαν σθεναρά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Αυτό γιατί, εάν πρότειναν μία πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, της εξίσωσης των κοινωνικών αντιθέσεων και καλλιέργειας της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της ανταγωνιστικότητας, θα ήταν υποχρεωμένες να διαμοιράσουν με τις άλλες τάξεις τα οφέλη που απομυζούν μέσα από την εκμετάλλευση του κράτους.

Η επίθεση στο κράτος σήμερα, εμπεριέχει και άλλους στόχους. Ο ένας μετά τον άλλο οι θεσμοί στήριξης του έθνους υπονομεύονται. Ο στρατός υπονομεύτηκε από τη σωρεία μιζών, την μικροκομματική χρήση της μείωσης της θητείας και το μέσο για τον κανακάρη μας. Η εκκλησία δέχτηκε την μεγάλη επίθεση από το σημιτικό κατεστημένο και είχε την ατυχία να χάσει πρόωρα έναν μεγάλο ηγέτη. Τώρα, ήρθε η σειρά του κράτους, ως του τελευταίου καταφύγιου της εθνικής συνείδησης.

Αυτά λαμβάνουν χώρα την στιγμή που η παγκοσμιοποίηση «εισρέει» ραγδαία στην Ελληνική πραγματικότητα μέσα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και ιδιαίτερα με την υιοθέτηση του ευρώ. Το άνοιγμα στο ευρωπαϊκό και διεθνές εμπόριο αφήνει να διαφανούν οι αδυναμίες του πασοκικού κομματικού κράτους.

Η επίθεση θα είναι σκληρή. Από τη μία, η «γενιά του ‘83» αποχωρεί. Συνεπώς το ΠΑΣΟΚ χάνει σταδιακά την υποστήριξή του στο δημόσιο τομέα. Από την άλλη, τόσο μέσα από τους διορισμούς του ΑΣΕΠ , όσο και μέσα από τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στο κράτος αρχίζει να διαμορφώνεται ένα άλλο στρώμα που δεν εξάρτησε την ένταξή του σε αυτό από κομματικά ρουσφέτια.

Αυτούς ακριβώς στοχεύει να χτυπήσει ο νέος νόμος που ετοιμάζει ο Ρέππας. Είναι ενδεικτικό τι λέει ο Μόσιαλος: «Ο δημόσιος υπάλληλος πλέον δεν ανήκει σε μια οργανική θέση. Ανήκει συνολικά στο δημόσιο τομέα. Άρα μπορεί να γίνουν πιο εύκολες οι μετατάξεις εντός του δημόσιου τομέα. Κάνουμε μια επιλογή να πάμε στο δημόσιο τομέα, οπότε πρέπει να είμαστε στη διάθεση του κοινού καλού, του κοινού οφέλους» . Υπενθυμίζουμε ότι αυτός «ο δημόσιος υπάλληλος» που είναι διυπουργικός, υπάρχει ήδη με νόμο του ΠΑΣΟΚ από το 1983! Αλλά καμμία κυβέρνηση δεν τον εφάρμοσε!

Οι πρακτικές που εφαρμόζει ήδη το ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικές του τι θα ακολουθήσει. Οι λίστες μετακινούμενων υπαλλήλων έπειτα από έγκριση της ΠΑΣΚΕ πάνε κι έρχονται. Ενώ, το ΠΑΣΟΚ, με την γνωστή ευρηματικότητά του σε μεγάλο οργανισμό του δημοσίου χρησιμοποίησε την κλήρωση για να καλυφθούν οι «ανεπιθύμητες» θέσεις. Μόνο που στην κληρωτίδα μπήκαν μόνο τα ονόματα των πολιτικών αντιπάλων!

Αξιοκρατικοί θεσμοί όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και το ΑΣΕΠ κινδυνεύουν. Η Σχολή κινδυνεύει με κλείσιμο, παρ’ όλο που χρηματοδοτείται με κοινοτικά κονδύλια! Το ΑΣΕΠ απειλείται με ιδιωτικοποίηση: ο Βενιζέλος, μόλις χθές ανέφερε ότι αυτό θα «βοηθηθεί» από «εταιρείες συμβούλων».

Ακόμα και το αίτημα της άρσης της μονιμότητας, θα χρησιμοποιηθεί για έναν και μόνον σκοπό: την αύξηση του πελατειακού κράτους, αφού πλέον θα είναι ελεύθερη η τοποθέτηση υμετέρων.

Η επίθεση ενάντια στο κράτος έχει πολλαπλές στοχεύσεις:

α) Αντιτίθεται στο τελευταία ισχυρό θεσμό που μπορεί να υπερασπισθεί το εθνικό συμφέρον τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
β) Προωθεί ύπουλα τον κατακερματισμό της κοινωνίας αφού κατακερματίζει τον φορέα που μπορεί να έχει μία συνολική εικόνα για το συλλογικό συμφέρον.
γ) Προετοιμάζει τον πλήρη αφελληνισμό.
δ) Καταστρέφει την οποιαδήποτε δυνατότητα μελλοντικής ανάπτυξης, αφού ιστορικά το κράτος, όχι βέβαια το σημερινό πελατειακό κράτος, ήταν αποφασιστικός μοχλός στην οικονομική ανάπτυξη.

Κράτος και εκκλησία, όσο και να είναι θεσμοί σε παρακμή, δεν παύουν να αποτελούν θεσμούς που ενσωματώνουν, εκγιβωτίζουν και διατηρούν το έθνος.

Η κρίση, αποτελεί πρόσχημα για την απογύμνωση του κράτους από το όποιο περουσιακό του στοιχείο, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί πλήρως. Το μνημόνιο δεν είναι παρά μία προσπάθεια να υπονομευθεί το κράτος σε μία σειρά από ζητήματα όπως τα εργασιακά, η κοινωνική προστασία, η υγεία, η αστυνόμευση και άλλες κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες. Είναι σαφής η προσπάθεια πλήρους απονομιμοποίησης του κράτους στα μάτια της κοινωνίας.

Σήμερα, την ίδια στιγμή που το κράτος υπονομεύεται, είναι καίριος ο ρόλος του ως φορέα που θα αναλάβει της οργάνωση της κοινωνίας. Σήμερα, «μία χώρα που είναι ανεπτυγμένη στον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πολιτικό τομέα είναι ένα έθνος που υπηρετείται σωστά από ένα κράτος που μπορεί να ρυθμίζει την ελεύθερη και αποτελεσματική αγορά. Το κράτος και η αγορά είναι θεσμοί της κοινωνίας –εργαλεία συλλογικής δράσης και τα κύρια εργαλεία για να επιτύχει μία κοινωνία τους σκοπούς της. Το κυριότερο όργανο είναι το κράτος…».

* Δρ. Κοινωνιολογίας -συγγραφέας- απόφοιτος Ε.Σ.Δ.Δ.


Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μιά φορά τη μοναδική ικανότητα του Πασοκ να κυβερνάει.

Να πορεύεται πολιτικά και να επιβιώνει κοινωνικά.
Να εμφανίζει το μαύρο άσπρο.
Να "βγαίνει" από πάνω.


- Τις τελευταίας μέρες είμαστε θεατές στο ίδιο έργο.
Για 6η φορά
.


Ιδια κυβέρνηση.
Ιδια πρόσωπα.
Ιδιες λογικές και πρακτικές.

Ιδιες κραυγές.
Α
πειλές και εκβιασμοί.

Καταιγισμός νέων βάρβαρων μέτρων σε περιβάλλον κινδυνολο
γίας, αυταρχισμού και αποπροσανατολισμού.

Οι κυβερνώντες και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί τους διατείνονται πως η 6η κατά σειρά "σωτηρία" της Πατρίδας (τους) "περνάει" αποκλειστικά και μόνο μέσα από την επιβολή μέτρων που συντρίβουν την Κοινωνία και Ξεπουλούν τη Χώρα.

Επιμένουν στην εφαρμογή της ίδιας συνταγής/πολιτικής που
αποδεδειγμένα πια δεν "σώζει", αλλά Καταστρέφει.

Δικαιολογούν την επιμονή τους ρίχνοντας τα βάρη στην Υφεση.

Σε
αυτήν,δηλαδή,που προκύπτει σαν αναπόφευκτο αποτέλεσμα της λανθασμένης συνταγής!!

Αυξάνουν τη "δοσολογία" του επικίνδυνου "φάρμακου
"!!!

Μειώνουν τους χρόνους "θεραπείας"!!!

Ετσι,λοιπόν,πέρασαν στο επόμενο στάδιο
που ορίζει πως η "σωτηρία του Ασθενή" επιβάλλει:

1) τη φο
ρολόγηση των εισοδημάτων πάνω από τις 5.000 ευρώ το χρόνο.

Μέχρι τον Ιούνη το αποδεκτό και δίκαιο όριο ήταν 12.000.


Με την
ψήφιση του Μεσομακροπόθεσμου το όριο "κατέβηκε" στις 8.000 χάρη σωτηρίας.

Σήμερα "έκατσε" (προσωρινά!!) στις 5.000,
γιατί,ισχυρίζονται οι "σωτήρες", τόσο είναι και στην ΕΕ (κοίτα που θυμούνται την Ευρώπη μόνο στα αρνητικά και δυσμενή για το Λαό.

Γιατί...για τα "άλλα...τα "θετικά" ούτε λόγος!!).

Το όριο φτώχειας έχει καθοριστεί (αυθαίρετα και ταξικά) στις 6.000 ευρώ.

Δηλαδή:
Η σωτηρία της Πατρίδας απαιτεί να φορολογηθεί η Φτώχεια και η Εξαθλίωση!!

Οι Ανεργοι και οι Αδύναμοι!!

Ναι!!.. .το Πασοκ μπορεί
...


Το πιστεύει και το εφαρμόζει
!!


2) την νέα δραστική μείωση των εισοδημάτων μισθωτών και
συνταξιούχων, των μόνιμων και σταθερών στόχων του Δικομματισμού και του αντιλαϊκού/ταξικού του προσανατολισμού.

Μετά τις περυσινές "σωτήριες",αλλά μή επαρκείς περικοπές 13ου και 14ου, επιδομάτων κλπ... έρχεται νέα αφαίμαξη που μπορεί να φτάσει στο 30%!!

Χωρίς να υπολογίζονται και οι υπόλοιπες πρα
γματικές μειώσεις από τον κεφαλικό φόρο,το χαράτσι στο κεραμίδι, την κατάργηση ή περιορισμό των φοροαπαλλαγών, τις απανωτές αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης και την ακρίβεια που απογειώνεται!!!

(Το όνειρο του Γιωργάκη γίνεται πραγματικότητα. Σε λίγο οι 12 ή 14 "μισθοί" θα γίνουν 4-5 μηνιαία επιδόματα!!).

Η σωτηρία της Πατρίδας απαιτεί τη φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λαού!!

Ναι!! Το Πασοκ μπορεί... Το πιστεύει και το εφαρμόζει!!

Αυτά και άλλα που συμβαίνουν είναι... πραγματικά.

Συμβαίνουν στην Ελλάδα και μας αφορούν ΟΛΟΥΣ.


Μας αφορά και κάτι ακόμη:
Ο Κυνισμός της κυβέρνησης και του Πασοκ...

Η Αλλαζονεία τους
... Ο Αυταρχισμός τους...


Καιρός να αναμετρηθούμε και με αυτά
...


Μαζί με τη Βαρβαρότητα και το Νεοφιλελευθερισμό τους.
  • Πες το Βενιζέλο... Παίζεις θέατρο; Είσαι βαλτός, είσαι πολιτική καρικατούρα ή είσαι πραγματικά τόσο πολιτικά αφελής;
Ο κάθε έλληνας πολίτης θέλει να βρίσει, να ξεσπάσει για να εκτονωθεί η οργή του, απέναντι σε δύο από τα πιο μισητά πολιτικά πρόσωπα της πολιτικής μας ζωής.
Ο παραπάνω τίτλος είναι από την τελευταία παράγραφο του άρθρου του "παρατηρητή" (του Μ.Β.)

Ο ένας έχει εξαφανιστεί... λες και έπεσε σε βαθειά κατάθλιψη και παίρνει ψυχοφάρμακα για να ξεχάσει ή έστω να κρύβεται σε κανένα μοναστήρι για να εξομολογηθεί για τα δεινά που έφερε η πολιτική του σε αυτό τον ταλαίπωρο τόπο.

Ο άλλος έχει την ψευδαίσθηση του συν επωνύμου του ηγέτη, αλλά εκείνον τον έλεγαν Ελευθέριο και όχι Βαγγέλη (θυμίζει αθίγγανο πλανόδιο καρπουζά) που θα οδηγήσει τον τόπο σε νέες δόξες και θα γράψει αντίστοιχες σελίδες δόξας.

Μήπως μας κυβερνούν παράφρονες;

Η μεγάλη μάχη του 2007 με ενέταξε αυθόρμητα και συναισθηματικά (λόγω επωνύμου) στο πλευρό του πρώτου και αντίπαλο του δεύτερου.

Έχω γράψει αρκετά εγκωμιαστικά για τον πρώτο, μέχρι μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και με μία ανοχή έξι μηνών μετά την ανάληψη της εντολής του ελληνικού λαού το 2009 να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Τα μετά του πρώτου εξαμήνου είναι γνωστά. Η πολιτική του απάτη αποκαλύφθηκε. Τότε με έπιασαν οι τύψεις της λάθος επιλογής του προσώπου ως αρχηγού του κόμματος. ΔΕΝ το κρύβω ότι είχα μία ενοχή μέσα μου ότι τον είχα αδικήσει με την αρθρογραφία μου (άρθρο 86, ατιμωρήσια βουλευτών, νόμοι περί τύπου, αγωγές κλπ).


Με τα γνωστά παρασκηνιακά του καλοκαιριού και τον ανασχηματισμό μας εμφανίστηκε ένας άλλος Βαγγέλης. Ο Ευάγγελος ο Μεγαλοπρεπής ο διορισμένος ηγεμόνας του GAP.

Τι είναι αυτά... αναρωτήθηκα... αλλά καλύτερα ας διαβάσουμε, ένα ενδιαφέρον άρθρο από την Σοφία Βούλτεψη, με τίτλο:

Εσείς, κ. Βενιζέλε, πιστεύετε στ' αλήθεια ότι έχετε εντολή;"Με το συμπάθιο, αλλά επιτέλους τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι εννοεί ο κ. Βενιζέλος όταν λέει (χθες από βήματος Βουλής) ότι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει πως μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα, «ας το κάνει, αλλά προηγουμένως πρέπει να λάβει εντολή»;

Πιστεύει πως ο ίδιος, ο πρωθυπουργός (αλήθεια πού βρίσκεται αυτή η ψυχή; Προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της διακοπής του υπερατλαντικού ταξιδίού του;), η κυβέρνηση και οι βουλευτές που ψηφίζουν ό,τι ανοησία κατέβει στο κεφάλι της (αποτυχημένης) τρόικας έχουν εντολή;

Με συγχωρείτε, αλλά έχω άλλη μια ηλίθια απορία: Όταν ο κ. Βενιζέλος λέει (πάντα χθες και πάντα από βήματος της Βουλής) «ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο, γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό έλεγχο», τι υπονοεί; Ότι ο ίδιος, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, το άθλιο πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα και για να την βάλουν σε μια τάξη έπρεπε να μπει πάνω από το κεφάλι τους την τρόικα;

Αν ναι, τότε γιατί δεν παραιτούνται, να πάνε σπίτι τους να ασχοληθούν με την μαγειρική, αλλά κάθονται και κυβερνούν (λέμε τώρα);

Είναι δυνατόν να παραδέχονται επισήμως πως είναι ανίκανοι και πως αν δεν έχουν κάποιον ξένο πάνω από το κεφάλι τους θα εξοκείλουν ξανά και ξανά, αλλά παρ' όλα αυτά να παραμένουν στην εξουσία;

Ανήκω σ' αυτούς που από την πρώτη στιγμή, όταν αποφασίστηκε η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό, υποστήριξα πως από εδώ και πέρα η κυβέρνηση έχει χάσει την νομιμοποίησή της, δηλαδή δεν έχει πλέον την λαϊκή εντολή.

Λοιπόν, για να τελειώνουμε:

Όσο – και όσες φορές μέσα σε μια μέρα, μέσα σε μια και μόνο συνεδρίαση της Βουλής – κι’ αν ο υπουργός των Οικονομικών διεκτραγωδήσει την δραματική κατάσταση της χώρας…

Όσες περικοκλάδες κι’ αν χρησιμοποιήσει στις μακρόσυρτες ομιλίες και ανακοινώσεις του…

Όσο και αν προσπαθεί να εξωραΐζει τον διεθνή οικονομικό έλεγχο κάτω από τον οποίο βρέθηκε η Ελλάδα …

Όσο και αν προσπαθεί να μας εξηγήσει πως όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα είναι αναγκαία, ακόμη και… δίκαια…

Το πρόβλημα παραμένει και οφείλει να το αντιληφθεί. Και ο κ. Βενιζέλος και η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – θα ήταν άραγε υπερβολικό να ζητήσουμε να κάνει μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός;

Το πρόβλημα είναι πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ από τον λαό!

Ουδέποτε υπήρξε εντολή από τον λαό προς το ΠΑΣΟΚ να… σώσει την χώρα με οποιονδήποτε τρόπο.

Διότι ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τέτοια εντολή. Δεν έκαμε την προεκλογική του εκστρατεία με αυτό το πρόγραμμα.

Αλλά ούτε και με υποψία τέτοιου προγράμματος έκαμε την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, ακόμη και κάθε φορά που λαμβάνονταν κάποια μέτρα σ’ αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, η διαβεβαίωση ήταν πως… δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Χθες, ανακοινώθηκε ένα ακόμη πακέτο μέτρων…

Και δεν πρόκειται μόνο για το νέο αυτό πακέτο. Πρόκειται για μια γενική αναλγησία και αδιαφορία, καθώς, αν και όλοι γνώριζαν πού οδεύουμε, αν και όλοι γνώριζαν ότι δεν βγαίνει ούτε το πρόγραμμα, ούτε το χρέος, οι άνθρωποι αυτοί που παριστάνουν ότι κυβερνούν δεν έκαναν τίποτε για να προσφέρουν παράλληλα ένα δίχτυ προστασίας στον λαό.

Αυτό σημαίνει πως όλα γίνονται για να διασωθούν οι κυβερνώντες στις θέσεις τους.

Αν ενδιαφέρονταν για την σωτηρία του λαού, ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ!

Δεν έκαναν, όμως, τίποτε. Με αποτέλεσμα κάθε φορά να επιβάλλουν νέα μέτρα.

Και αραδιάζουν συνεχώς νέα ψέματα. Και αποπροσανατολισμό. Και προπαγάνδα.

Μόλις χθες, ο ίδιος ο υπουργός μας σέρβιρε άλλο ένα ψέμα. Προσπαθώντας να απαντήσει για τα «φουσκωμένα» στατιστικά στοιχεία και τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ, είπε πως όταν δόθηκαν στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία για το έλλειμμα (το φθινόπωρο του 2010), είχαμε ήδη μπει στην διαδικασία του Μνημονίου (από την άνοιξη της ίδιας χρονιάς) και επομένως δεν έχει σημασία τι στοιχεία δόθηκαν.

Ουδέν ψευδέστερον! Διότι έχει και παραέχει σημασία. Διότι στο Μνημόνιο μπορεί να είχαμε μπει, αλλά τα νέα (που τώρα πια είναι παλιά) μέτρα επιβλήθηκαν με βάση το ύψος του ελλείμματος!

Το θηριώδες έλλειμμα ήταν αυτό που προκάλεσε τη νέα (πέραν του Μνημονίου) καταιγίδα μέτρων.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, ανακοίνωσαν χθες – προφανώς για να συγκινηθούμε και να δεχθούμε και τα νέα, νέα μέτρα – πως θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα θέματα των περίφημων greek statistics.

Δηλαδή, σαν να μην έφθαναν όλες οι κατά συρροή συκοφαντίες, έρχεται να προστεθεί και μία ακόμη – ότι δηλαδή τα στοιχεία μας ήσαν «πειραγμένα» (και με την βούλα εξεταστικής επιστροπής) και επομένως ορθώς τραβάμε όλα όσα τραβάμε. Ότι ορθώς μας τιμωρούν – διότι μην περιμένετε να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Συμπέρασμα: Οφείλουν να αντιληφθούν όλοι ότι ούτε ο κ. Παπανδρέου έλαβε τέτοια εντολή όπως αυτή που μας εμφανίζει, ούτε οι βουλευτές έλαβαν εντολή να ψηφίζουν ό,τι τους φέρνει ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών, ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε εντολή να αποφασίσει μόνος του για Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο.

Και οπωσδήποτε, ουδείς έδωσε εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να αποφασίζει, χωρίς να ρωτάει κανένα, πως η στατιστική υπηρεσία θα είναι του ενός ανδρός αρχή.

Εν ολίγοις, ουδείς έδωσε εντολή να αποφασίζει για τη ζωή μας ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας. Διότι αν είναι έτσι, ας τον κάνουν πρωθυπουργό!

Οι κύριοι αυτοί οφείλουν να προκηρύξουν εκλογές τώρα!


Η Σοφία Βούλτεψη, έμπειρη δημοσιογράφος είπε τα ίδια επιχειρήματα που θα ήθελα να γράψω, χωρίς να αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω την οργισμένη μου γραφή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ αυτή είναι η αλήθεια!!!

Είναι η ίδια απορία της Κυριακής, 22 Μαΐου 2011, όταν έγραψα:

Ποιος σου είπε ρε GAP να μας σώσεις; Εμείς σε ψηφίσαμε για αυτά που προεκλογικά μας υποσχέθηκες... έτσι είναι ή έτσι νομίζουμε;

Αυτοί οι αυτόκλητοι σωτήρες θα μας σώσουν;

Εάν πράγματι είχαν εντολή, για αυτή την ακολουθούμενη πολιτική, τότε θα είχαν την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Το φιλότιμο του έλληνα είναι συνδεδεμένο με τον πατριωτισμό, αρκεί όμως να πεισθεί ότι πρέπει ο έλληνας πολίτης ότι θα συμβάλει στο βαθμό που η δίκαια κατανομή της προσφοράς του θα είναι επιμερισμένη στο βαθμό που ο καθένας μας είχε το αντίστοιχο μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Για θυμηθείτε προεκλογικά τον Ευάγγελο τον Μεγαλοπρεπή, όταν δεν ήταν διορισμένος ηγεμόνας του GAP:


Έχει καμία σχέση με αυτά που λέει σήμερα;


Για δείτε το παρακάτω διασκευασμένο video από τους


Μπενύτο Βαζελίνι - Διάγγελμαν προς τον Ελληνικόν Λαόν

(αμα λάχει ναούμ)
Ο τελευταίος καίσαρ της Ευρώπης Μπενύτο Βαζελίνι σε διάγγελμαΥΣ: Μήπως η τελευταία Δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ… στο μονοψήφιο! λέει κάτι;
Μήπως τα διακομματικά σκάνδαλα έχουν την ένοχη συναίνεση σε κουκούλωμα και σιωπή;
Μήπως η διατήρηση των προνομίων τους είναι η απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων;