Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Φεβ 2011


Η Κρίση με την γείτονα Τουρκία είναι πολύ κοντά και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα πάρει απίστευτες διαστάσεις και σκόπιμα ανεξέλεγκτες. Ο χρονικός προσδιορισμός πλέον είναι ορατός, έχει πλέον διαγγελθεί επίσημα από τα στόματα πολλών μυημένων.
Εμείς δεν παρακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά μέσα από αυτά. Μια σειρά από αδιαμφισβήτητα τεκμήρια – γεγονότα και πράξεις παίρνουν την θέση τους στον χρόνο και συνθέτουν πλέον το πάζλ των προδιαγεγραμμένων εξελίξεων μιας σοβαρότατης εθνικής κρίσης στην χώρα μας.
Οι πληροφορίες πλέον που μας έρχονται είναι πολλές και από πολλές και διαφορετικές πηγές . Δεν μα επιτρέπεται όμως λόγο ήθους να τις διαχέουμε. Προσπαθούμε όμως με διαφορετικούς τρόπους, ψύχραιμα, να μηνύσουμε σε όλους εσάς την σοβαρότητα της κατάστασης όπως την ακούμε και την αντιλαμβανόμαστε.

Τεκμήριο 1ον: Η πρώτη επίσημη πολιτική προειδοποίηση έρχεται από τα χείλη της Άννας Ψαρρούδα- Μπενάκη τον Φεβρουάριο του 2005, περι περιορισμού των Εθνικών συνόρων και άλλων πολλών μελλοντικών γεγονότων , με την προσφώνηση της προς τον Κάρολο Παπούλια. Η κ. Ψαρουδα-Μπενάκη είχε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για τα δεινά που τον περίμεναν την περίοδο προεδρίας του κ. Παπούλια. Τα εθνικά θέματα και τους κινδύνους περιορισμού των εθνικών συνόρων. Τον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας από τους υπάλληλους της ευρωπαϊκής ένωσης. Τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων μέσα από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Την επαναδιαπαιδαγώγηση των νέων ελλήνων με το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Και την διάλυση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Τεκμήριο 2ον: Μέχρι τα μέσα 2010, Το μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο αποσύρθηκε από την Ελλάδα λόγο της γεωπολιτικής αστάθειας . Σαφώς δεν αποσύρθηκε από ένα ισχυρό νόμισμα (το EYRO) σε μια κατεστραμμένη οικονομία όπου θα μπορούσε να εξαγοράσει πλήθος υλικών και άυλων πόρων. Σαφώς δεν αποσύρεται από την Τέλεια επένδυση για εκδικητικούς σκοπούς. Διότι το χρήμα δεν έχει συναισθήματα ούτε εκδικητικές στάσεις μονάχα επενδυτικές. Τι θα εμπόδιζε λοιπόν την τέλεια επένδυση σε μια χώρα , φυσικά όχι ή οικονομική αστάθεια, αυτή ευνοεί τις επενδύσεις. Μονάχα μια γεωπολιτική αστάθεια θα ήταν αίτιο φυγής και αυτό είναι ο λόγος.

Τεκμήριο 3ον: Η Σύμβαση «Cooper», της οποίας η χρονική ισχύς, εξέπνευσε την 31η Δεκεμβρίου 2010, ενώ η διάρκεια της ήταν για 70 έτη! Από τι μας εμπόδιζε και τι μας εγγυόταν. Μας εμπόδιζε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο , με τι αντάλλαγμα ; Τώρα που δεν μας εμποδίζει ή σχετική σύμβαση , ποιο είναι το εργαλείο ελέγχου του Ορυκτού μας πλούτου; Είναι το μνημόνιο, και τι εγγυάται; Στην Σύμβαση αυτή, δεσμεύονταν τα λεγόμενα «στρατηγικά ορυκτά» της Ελλάδος, μαζί με τον υδάτινο μας πλούτο, από ένα Αμερικανικό consortium εταιρειών! Μάλιστα τονίζεται πως η ανωτέρω Σύμβαση, τηρείτο εδώ και πολλά έτη, στο υπουργείο Βιομηχανίας.

Τεκμήριο 4ον: Η επιθετική στάση του προέδρου της Δημοκρατίας προς την Γείτονα Τουρκία στις αρχές Ιανουαρίου 2011 , υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του. «Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο» είπε ο Κ.Παπούλιας . Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας ο οποίος, από τον καιρό που ήταν υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε λίγο και πάντα ήταν πολύ προσεκτικός. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχε προκαλέσει ποτέ με τις δηλώσεις του. Είναι, επομένως, απορίας άξιον γιατί χρησιμοποίησε, υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του, μια τόση αιχμηρή φρασεολογία που ήξερε ο,τι θα ενοχλήσει την Τουρκία; Στο παρελθόν, αν και είχε πολλές ευκαιρίες, το απέφευγε συστηματικά τέτοιες φράσεις, δεν λέγονται τυχαία από έναν τόσο έμπειρο πολιτικό. Και το κάνει τώρα γιατί; Όταν μάλιστα η κυβέρνηση, μέχρι πρόσφατα, επένδυε τόσα πολλά στην λεγόμενη ελληνοτουρκική φιλία; Μήπως αλλάζουν κάποιες συμμαχίες στην περιοχή;

Τεκμήριο 5ον: 7-01-2011 συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν και τάχα μου επιθετική στάση του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ.

Τεκμήριο 6ον: Έκτακτες αμυντικές κινήσεις του ΓΕΣ στις αρχές Ιανουαρίου 2011 σε νησιά και Έβρο. Μονάδες βαρέων αρμάτων μάχης και πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς έχουν πάρει θέση Μάχης στα σύνορα της χώρας με την γείτονα . Επίσης τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια έχουν ενισχυθεί με μονάδες των ειδικών Δυνάμεων.

Τεκμήριο 7ον: Υπεραυξημένες στο πολλαπλάσιο οι Παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου και Θαλάσσιου Χώρου μας. Τον τελευταίο μήνα δεχόμαστε σφυροκόπημα παραβιάσεων από αέρος και θαλάσσης με ταυτόχρονη και πρωτοφανή συγκάλυψη των γεγονότων από την κυβέρνηση. Σχεδόν καθημερινά εχθρικά Αεροσκάφη πετούν πάνω από τα νησιά μας, εχθρική φρεγάτα παρενοχλεί εμπορικά πλοία στην ΚΕΑ, υποβρύχιο ξετρυπώνεται έξω από το Λαύριο, αλλά σίγουρα και πολλές άλλες παραβιάσεις που θάπτονται στο σκότος της μυστικής διπλωματίας.

Τεκμήριο 8ον: την 24/1/2011 Α.Σαμαράς στη Βουλή Ζήτησε ΑΟΖ "εδώ και τώρα, ενεργοποιώντας Εμέσα το casus belli το οποίο αίρεται από την Τουρκική Βουλή μόνο με την παραίτηση της Αθήνας από το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 μίλια. Ο Α. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του με την αναφορά :
"…Σας καλώ να θεσπίσουμε και να διακηρύξουμε αμέσως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και να προχωρήσουμε στην οριοθέτησή της με την Κύπρο και με όποια άλλα κράτη προσέλθουν να το λύσουμε διμερώς.
Σας καλώ να παραμείνουμε αμετακίνητοι στις «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής μας πολιτικής: Στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στο Σκοπιανό και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ευημερία και τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού"

Τεκμήριο 8ον: η ελεγχόμενη πλέον προπαγάνδα των ΜΜΕ στα θέματα υφαλοκρηπίδας και Αιγαίου.(πχ βλέπε Αλέξης Παπαχελάς εκπομπή TV την 24/01/2011).

Η Ένταση και ρυθμός επικοινωνίας των προειδοποιητικών μηνυμάτων και των γεγονότων που διαχέεται στον Ελληνικό Λαό και αφορούν την περιβόητη κρίση αυξάνεται γεωμετρικά τις ημέρες του Ιανουαρίου.

Αυτό ονομάζεται «προετοιμασία» στην γλώσσα των επικοινωνιολόγων και των ειδικών στα θέματα της προπαγάνδας. Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται μια νέα βραχεία περίοδος έντασης που θα τεκμηριώσει εθνικά τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις παρθούν άμεσα .

Η ένταση λοιπόν δεν πρόκειται να ξεθωριάσει, διότι κλείνουν κεφάλαια συμφωνιών και συμφερόντων τα οποία συνυπογράφει η εξωτερική πολιτική των Ην.Πολιτ. Αμερικής διαμέσου της υπουργού εξωτερικών κας Κλιντον με την επίσκεψη της στην χώρα μας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Στο ίδιο πλάνο πλαίσιο θέλουν να κλείσει και το κεφάλαιο εποικισμού των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, να επανακαθοριστούν τα νέα όρια δυνάμεων, να φτιαχτούν οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες προκειμένου να προστατευτούν οι νέες επενδυτικές αποικίες.

Πως θα γίνει αυτό μα με έναν τρόπο. Με την ενεργοποίηση του Casus Belli των Τούρκων επι του Αιγαίου εξαιτίας της Ελληνική ΑΟΖ.

Εδώ κρίνεται από τους ειδικούς το Ερώτημα. Θα Προλάβουν οι εξελίξεις την Τουρκία το 2011, ή θα προλάβει να σταματήσει τις εξελίξεις η Τουρκία το 2011.
 • Αν προλάβει να σταματήσει τις εξελίξεις η Τουρκία το 2011 αυτό θα το κάνει με Τεχνητή κρίση η θερμό επεισόδιο πρίν τον Μάρτιο του 2011.
 • Αν Προλάβουν οι εξελίξεις την Τουρκία το 2011 τότε θα ισχύσει το CASUS BELLI (Αιτία Πολέμου) της Τουρκικής Βουλής και θα οδηγήσει τον Ερντογάν παραμονές Εκλογών και πριν τον Ιούνιο να υπερασπίσει το Ψήφισμα της.
Ο Δρόμος της αντιμετώπισης είναι αδιέξοδο, «Πόλεμος».

 • Αύξηση-εκβιασμός των… διοδίων και άγνωστες οι αντιδράσεις του Πούτιν που αρχίζει να νιώθει θύμα της Άγκυρας
Η Άγκυρα εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει τα… διόδια για τα σκάφη που μεταφέρουν πετρέλαιο από τα στενά του Βοσπόρου.

Τελικά δεν είναι μόνο στις εθνικές οδούς της χώρας μας που τα διόδια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι… συνεταίροι μας (σε τι ακριβώς δεν ξέρουμε ακόμα βέβαια) φαίνεται να ετοιμάζονται και αυτοί να εξαγριώσουν τις μεγάλες εταιρείες διακίνησης πετρελαίου αφού, στα πλαίσια της «αποσυμφόρησης» των Στενών, και προστασίας της Κωνσταντινούπολης από ατυχήματα που ενέχουν σοβαρούς οικολογικούς κινδύνους ανακοίνωσαν πως θα αυξήσουν τα κόμιστρα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος υπενθύμισε πως η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) προβλέπει πως η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να λάβει από κάθε σκάφος που διέρχεται από τα Στενά «χρυσά φράγκα».

Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, η Τουρκία θυμάται τις διάφορες διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει μόνον όταν την συμφέρει.

Δεύτερον, η κίνηση αυτή της Άγκυρας δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ακόμα μέτρο πίεσης προς κάθε ενδιαφερόμενο για να στείλει πετρέλαιο είτε μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, είτε μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Περιττό να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να αναλυθεί σε συνάρτηση με την ουσιαστικά κατάρρευση, με βουλγαρική υπαιτιότητα, του σχεδίου του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Πέρα από αυτά, όμως, άκρως ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η αντίδραση του Πούτιν, εάν τελικά η Άγκυρα αποφασίσει την αύξηση των "διοδίων" στο Βόσπορο...

Η οικονομική μέγγενη μπορεί να έχει «στραγγαλίσει» τους Έλληνες πολίτες και οι περικοπές στα εισοδήματα τους να έχουν καταστήσει αδύνατη ακόμα και την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και του τηλεφώνου, μπορεί η μαζική περικοπή κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων να έχει καταστήσει το απορρυπαντικό… είδος πολυτελείας, υπάρχει όμως ένα κονδύλι που αντί να μειωθεί (όπως όλα τα υπόλοιπα), αυτό… διπλασιάστηκε!

Πέρσι στον κωδικό 0896 του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για τις «απόρρητες δαπάνες» αναγράφονταν 18 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος, ωστόσο, εν μέσω σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και περικοπής του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών κατά περίπου 20%, το ποσό διπλασιάστηκε και… ανέβηκε στα 34 εκατομμύρια (τα οποία εγκρίθηκαν εκτός Βουλής με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών)!

Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αύξηση;

Που διατέθηκαν; Μήπως έγιναν όχημα διαφθοράς εγχώριων συνειδήσεων;

Ο Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, ξεγυμνώνει τον Παπανδρέου με δήλωση που έκανε σήμερα, Δευτέρα βράδυ, στις Βρυξέλλες, σε σύσκεψη του Eurogroup.
Απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και έχοντας γνώση των λόγων του, ως πολιτικός, δήλωσε πως είναι "απόλυτα ικανοποιημένος για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον την επόμενη πενταετία προκειμένου να καλύψει το χρέος της και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας".
Ο κύριος Γιούνκερ, φυσικά δεν είναι υπάλληλος της τρόικας, ούτε του ΔΝΤ και φυσικά αυτή του η δήλωση μόνο ως δήλωση κατώτερου προσωπικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Φυσικά, με την συγκεκριμένη του δήλωση ο ευρωπαίος αξιωματούχος ξεγύμνωσε τις πρακτικές και τους πραγματικούς σκοπούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, που ματαιοπονώντας επεχείρησε να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις των ανθρώπων της τρόικας που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών όταν αναφέρθηκαν σε ξεπούλημα της Ελληνικής κρατικής περιουσίας.
Όσο και αν επιχείρησε ο κύριος Παπανδρέου με τους υπουργούς του να πείσουν πως θα υπάρξει αξιοποίηση και όχι πώληση δημόσιας περιουσίας, ο κύριος Γιούνκερ σήμερα το βράδυ κατέρριψε με πολύ λίγες λέξεις τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου...

Μετά από αυτά, τρεις σκέψεις έρχονται στο μυαλό μου:
 1. Τι υπέροχη μέρα ήταν αυτή σήμερα. Αν όσοι πήγαμε για καφέ και μεζέδες πηγαίναμε στο Σύνταγμα, θα είχαμε κάνει και επανάσταση.
 2. Μια σημαντική διαφορά του 2011 με το 1821 είναι πως σήμερα ο μόνος κλέφτης στην Ελλάδα που έχει πάρει τα βουνά είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας.
 3. Η κυβέρνηση απάντησε στην τρόικα στις 2 τα ξημερώματα. Αν δεν λάνω λάθος εκείνες τις ώρες δουλεύουν τα μπουρδέλα. Τελικά, οι πουτάνες έχουν περίεργο ωράριο...

Εμείς, τώρα από την πλευρά μας, έχουμε μία απορία: Στα 50 δισ. ευρώ, πόση είναι η προμήθεια των μεσαζόντων; Όποιος απαντήσει γίνεται πρωθυπουργός!Η Νέα Δημοκρατία θα σεβαστεί το μνημόνιο;

Μόνιμη επωδός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σταθερός πολιτικός της λόγος είναι ότι, η ίδια ήταν και είναι κατά του μνημονίου, αλλά «το κράτος έχει συνέχεια» και ότι από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και υπέγραψε το μνημόνιο, δεν μπορεί παρά να το σεβαστεί και να το τηρήσει και ότι απλά θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να βγούμε μια ώρα πιο γρήγορα από το μνημόνιο, με άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα όμως, δεν καλεί το ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές, ώστε να έρθει στην εξουσία η ίδια και να εφαρμόσει μια ώρα πιο γρήγορα το μίγμα οικονομικής πολιτικής που επαγγέλλεται, αν και προκαλείται συνεχώς από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του μας λέει ότι, το μνημόνιο δεν ταιριάζει με την ιδεολογία του και τη φιλοσοφία του, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή, εκεί που μας έφτασε ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία, από το δίλημμα «μνημόνιο ή πτώχευση». Θεωρεί δε ότι θυσιάζεται για χάρη του κοινωνικού συμφέροντος και παριστάνει ότι δεν….. το ενδιαφέρει καθόλου το πολιτικό κόστος, αν και στην πραγματικότητα καίγεται για το πολιτικό κόστος και ότι κάνει το κάνει πάντα, όχι με ειλικρίνεια, αλλά με όρους επικοινωνίας. Καλεί δε τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τη μαγική οικονομική συνταγή της.

Μπορείτε εσείς να εξηγήσετε ποιος έχει δίκιο από τους δύο;
Μήπως μοιάζει με γνώριμο καυγά κομματικών φατριών του ίδιου πολιτικού συστήματος;

Και σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όλα λίγο έως πολύ έχουν γίνει αντιληπτά από τον κόσμο και τα έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη. Όμως σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, αναρωτιόμαστε:

1) Όλοι αυτοί οι τομεάρχες και τα άλλα στελέχη, του κομματικού μηχανισμού, δεν ήταν μήπως μέχρι πρότινος οι ίδιοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε υπεύθυνες θέσεις στον εξουσιαστικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήταν κυβέρνηση; Τι καινούργιο κομίζουν τώρα; Εμφορούνται δηλαδή ξαφνικά από άλλες ιδέες, έπειτα από επιφοίτηση, τις οποίες δεν γνωρίζουμε; Τι νέο σηματοδοτούν αυτά τα πρόσωπα; Τα οποία, αντί να ζητήσουν συγνώμη και πάνε στην άκρη, εννοούν να πιέζουν για να μείνουν στο πολιτικό προσκήνιο;

2) Τι θα σεβαστεί η Νέα Δημοκρατία από το μνημόνιο;;

 • Θα σεβαστεί το ότι το ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε από την ασυλία της περιουσίας της Ελλάδας;
 • Θα σεβαστεί ότι απεμπόλησε το ελληνικό δίκαιο και όρισε ως εφαρμοστέο δίκαιο το Αγγλικό;
 • Θα σεβαστεί ότι αφαίρεσε την αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων για τις διαφορές γύρω από το μνημόνιο και όρισε ως αρμόδια τα ευρωπαϊκά δικαστήρια;
 • Θα σεβαστεί το δεύτερο μνημόνιο που πάει τώρα να υπογράψει το ΠΑΣΟΚ για να δεσμεύσει τη χώρα σε βάθος χρόνου, αν και γνωρίζουμε ότι το πρώτο απέτυχε οικτρά;
 • Θα σεβαστεί μήπως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που επιχειρεί τώρα το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια του μνημονίου;
 • Θα σεβαστεί την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και τη συνεχή παραβίαση του Συντάγματος;

Και αν τελικά τα σεβαστεί όλα αυτά, γιατί να επιλέξουμε τη Νέα Δημοκρατία και να μην αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ; το οποίο εξάλλου μπορεί και ελέγχει την κοινωνία; Ε;

 • Αντ' αυτών
Του Στάθη

Συνεχίζουν οι νεοναζί (αλλά μόνον οι νεοναζί πλέον) τις διαδηλώσεις στη Δρέσδη επιχειρώντας να εμφανίσουν τον βομβαρδισμό της από τους Συμμάχους τον Φλεβάρη του 1945 ως «έγκλημα πολέμου».

Η υπόθεση «έγκλημα πολέμου» ξεφούσκωσε (χρειάστηκαν έντονες συζητήσεις, δημοσιεύσεις, έρευνες κι επανεξακρίβωση στοιχείων) αλλά η γενικότερη τάση αναθεώρησης της ιστορίας, έτσι ώστε να διευκολύνονται σημερινές πολιτικές επιδιώξεις, συνεχίζεται. Σε πολλές χώρες.

Ετσι συνέβαινε κι έτσι συμβαίνει με τη διαχείριση της ιστορίας σε πολιτικό επίπεδο, όσο κι αν, σε επιστημονικό επίπεδο, αυτό πάντα θα ανατρέπεται...

Επιτέλους, ποιος (απ' αυτούς τους τρεις τροϊκανούς) κυβερνάει αυτήν τη χώρα;

Το ωραίον είναι που ενοχλήθηκε ο Γιωργάκης κι «εξέφρασε τη δυσφορία του» (κι ο Πάγκαλος τη δυσπεψία του) με το ξεμπρόστιασμα της κυβέρνησης απ' τους τρεις (μπουνταλάδες, είναι η αλήθεια) υπαλλήλους των τοκογλύφων.

Διότι αυτά που λένε οι τροϊκανοί αυτά θα γίνουν!

Και είναι το άκρον άωτον της ξεφτίλας (ξεφτίλα δε εστί η νιοστή της υποκρισίας) να βγαίνουν στο μεϊντάνι και να οδύρονται για την καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας (της ποιας;) -ποιοι; Ο κυρ Καρχιμάκης, ο κυρ Ρέππας κι όλοι οι άλλοι θιχθέντες απ' την ουρά των γαϊδάρων;...

Αυτοί που έθεσαν τη χώρα υπό την Κατοχήν της Τρόικας, διαμαρτύρονται διότι οι τροϊκανοί... κάνουν χρήση της Κατοχής. Διότι τους ξεβρακώνουν, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τι διαταγές θα δώσουν, αλλά και ποιος θα τις εκτελέσει;

Διαμαρτύρεται ο Γιωργάκης κι είναι σαν να διαμαρτύρεται ο τοπικός Κουίσλινγκ στην τοπική κομαντατούρ.

Λεονταρισμοί από ποντίκια που βρυχώνται. Από ανθρώπους που στα λόγια χτίζουν ανώγια και κατώγια ενώ στις πράξεις σκάβουν τάφους και μνημούρια...

Αυτήν τη στιγμή οι άνεργοι στη χώρα κινούνται γύρω και πάντως πάνε για ένα εκατομμύριο.

Από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ένα με ενάμισι εκατομμύριο είναι οι ανασφάλιστοι. Αν σε αυτά τα μεγέθη προστεθεί και το ειδικό βάρος του μεταναστευτικού, η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Είναι λοιπόν δυνατόν να πιστεύει η κυβέρνηση ότι η λύση σε τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι η διά νόμου κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, ή οι συμβάσεις μιας ημέρας;

Αν το πιστεύει καλό είναι να μη βιαστεί να πουλήσει τα λιμάνια μας, να 'χουμε από κάπου να πάμε να πέσουμε να πνιγούμε...

ΥΓ.: Για τους ραγιάδες το ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει το αν θα μας υπαγορεύουν τους όρους των κατοχικών δυνάμεων οι κυβερνώντες εντολοδόχοι τους ή απ' ευθείας οι ίδιοι οι κατακτητές...

Είναι συστατικό στοιχείο του θράσους. Του θράσους της κυβέρνησης Παπανδρέου απέναντι στους δεσμώτες που η ίδια έφερε στην Ελλάδα: Να κομπορρημονεί, να λεονταρίζει, και ταυτοχρόνως να εκποιεί.
 • Κομπορρημονεί μετά την απόφαση (και καν όχι πρόταση) των εκπροσώπων της τρόικας για εκποίηση του δημοσίου πλούτου παριστάνοντας τους απογόνους της Φιλικής Εταιρείας.
 • Λεονταρίζει παριστάνοντας τον …γνήσιο εκπρόσωπο του ελληνικού λαού, ο οποίος μάχεται κόντρα στη σκληρή καθημερινότητα που η ίδια έχει επιβάλλει.
 • Και ταυτοχρόνως εξακολουθεί να εκποιεί το μόχθο των εργαζομένων και των παιδιών τους με επαχθή φορολογία, παράλογη και επίπονη αύξηση του κόστους ζωής στα βασικά αγαθά, στο κόστος των μετακινήσεων, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και σε τόσα άλλα.

Θράσος. Ο ελληνικός λαός έχει τον λόγο, καμώνεται ο...Γιώργος Πεταλωτής σε μεταμεσονύχτια δήλωσή του και αφού παρήλθαν κοντά δέκα ώρες από τις δηλώσεις των ανθυπάτων. Απαράδεκτη η συμπεριφορά του απεσταλμένου του, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου στον καλό φίλο του Ντομινίκ Στρος Καν, με τον οποίο επικοινώνησε το πρωί (ώρα Αμερικής), για να εισπράξει από τον κύριό του πλήρη κατανόηση, μαγκιές πουλάει ο Μιχάλης Καρχιμάκης, το ίδιο και ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Δημήτρης Ρέππας περιφερόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ορρωδούν ενώπιών τους ο Παπαφλέσσας και ο Διάκος, υποκλίνονται οι Σάκο και Βαντσέτι, υποχωρούν από το προσκήνιο οι διακόσιοι της Καισαριανής. Να περάσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ως ο μόνος γνήσιος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Του λαού, τον οποίο κορόιδεψε όχι μόνο προεκλογικά (το 2009) λέγοντας «λεφτά υπάρχουν», αλλά και μετεκλογικά με έναν ψεύτικο προϋπολογισμό την ώρα που ο εκλεκτός του υπουργός Οικονομικών μιλούσε για Τιτανικό, όπως και παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν υποσχόταν πως δεν θα επιβληθεί αύξηση φόρων, για να ανατρέψει την επομένη των αποτελεσμάτων άλλη και υπόσχεσή του.

Να δώσει τον τόνο λοιπόν μιας προεκλογικής αναμέτρησης. Αν έχει το θάρρος. Και να ξεκινήσει την περιοδεία του θιάσου του από τα διόδια. Και να την κλείσει στην Κερατέα. Να περάσει από τα νοσοκομεία, τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα πανεπιστήμια, τα υπό συγχώνευση σχολειά, τους σταθμούς του μετρό και τα αμαξοστάσια των αστικών συγκοινωνιών, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, την Τούμπα, τη Λάρισα, την Τρίπολη, τα Γιάννενα, τη Ζάκυνθο, κι αλλού όπου ο λαός τον αναμένει να τεθεί επικεφαλής των αγώνων του.
Αλλά θάρρος έχουν οι τίμιοι. Θράσος οι κίβδηλοι.

O Πρωθυπουργός ανακοινώνει την εκποίηση της δημοσίας
περιουσίας σε εκδήλωση του Economic Club - 23-09-2010

Μετά την «κωμικο-τραγωδία» που ζήσαμε το Σαββατοκύριακο, με τις μεταμεσονύχτιες ανακοινώσεις, ένθεν – κακείθεν, μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικές διαπιστώσεις:

 1. Είναι πλέον πασιφανές ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου για μια ακόμα φορά επεχείρησε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Το έχουν κάνει τόσες φορές τα τελευταία χρόνια , που τους έγινε αγαπημένη συνήθεια. Όμως ήταν τόσο χοντροκομμένη η παράσταση, που δυσανασχέτησε ακόμα και το …επίσημο δελτίο ειδήσεων της Κυβέρνησης, του MEGA ήθελα να πω!
 1. Αποδεικνύεται καθημερινά, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η παρέα που μας κυβερνάει, μεθοδευμένα οδήγησε τα πράγματα εδώ. Ούτε λάθη υπήρξαν, ούτε αστοχίες. Ούτε άσχετοι ήταν, ούτε αφελείς. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Οι άνθρωποι ήρθαν πολύ καλά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι. Οφείλω να παραδεχτώ και να ομολογήσω ότι τελικά ο κ. Παπανδρέου σε ένα πράγμα, απ’ όσα έλεγε , είχε απόλυτο δίκιο: όντως είχε σχέδιο!
 1. Μεθοδικά από τον Οκτώβριο του 2009, διέσυραν τη χώρα, αύξησαν το κόστος δανεισμού, προετοίμασαν την ψυχολογία μας για τα χειρότερα, μας παρουσίασαν το μνημόνιο, ως «πατριωτική λύση σωτηρίας», ενώ στην ουσία υποθήκευσαν το μέλλον μας, απαξίωσαν την οικονομία και την περιουσία της χώρας και τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο. Ερχεται το μεγάλο ξεπούλημα! Για να μην περικόπτονται άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις! Αυτό θα είναι το επιχείρημα! Και γιατί δεν το έκαναν από την αρχή, θα ρωτήσει κάποιος; Μα έπρεπε πρώτα να γίνουμε ανταγωνιστικοί!
 1. Είναι προφανές ότι το μνημόνιο εξεμέτρησε τον βίο του. Εξήντλησε τη ….χρησιμότητά του. Μας έφερε ύφεση 4.6%, πληθωρισμό 5,2% , ανεργία 14% , μειωμένους μισθούς, κουτσουρεμένες συντάξεις, απορυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο. Τι άλλο θέλουμε; Α, και τα κόστος δανεισμού παραμένει στα ύψη!
 1. Τώρα αναζητούμε άλλη οδό… σωτηρίας. Σε μια εντυπωσιακή μείωση του χρέους μέσω της εκποίησης δημόσιας περιουσίας! Παραλίες, λιμάνια, αεροδρόμια, συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις! «Τα πάντα όλα»! Ετσι, λένε οι «σοφοί», αφ΄ενός μεν θα μειώσουμε αμέσως το χρέος, άρα και τα χρεωλύσια που πληρώνουμε ετησίως, αφ’ ετέρου θα προσελκύσουμε στη χώρα ξένα κεφάλαια που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη! Και αφού βρε μπαγαπόντηδες το σχέδιο αυτό είναι καλό γιατί δεν το προτείνατε από πέρυσι, αλλά πρώτα οδηγήσατε έναν ολόκληρο λαό σε απόγνωση; Απάντηση: Μα πώς θα δεχόταν αυτός ο λαός την εκποίηση, αν ευημερούσε;
 1. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για «σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Ξεπούλημα σχεδιάζεται και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας υπό ξένη εποπτεία. Τα περί «αξιοποίησης» είναι η χρυσόσκονη για να θαμπωθούν οι ιθαγενείς.

Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν πρέπει να περάσουν.

Και θα έχουν την ευθύνη ακόμα και όσοι αδιαφορήσουν.

Και κάτι ακόμα: Ποιος δικαιώνεται απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις;

Δείτε κι αυτό: O Πρωθυπουργός ανακοινώνει την εκποίηση της δημοσίας περιουσίας σε εκδήλωση του Economic Club – 23-09-2010

Το 20ήμερο, που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις

Τις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική συμφωνία-πακέτο, σχετικά με την κρίση χρέους, αλλά και την τύχη της πρότασής της για συναίνεση στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο αναμένει να δει η κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα κρίσιμα βήματά της.
Σημαντικό στοιχείο για τις εξελίξεις θα διαδραματίσουν οι διεργασίες στους κόλπους της ΕΕ, κατά το επόμενο εικοσαήμερο, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς στις ...
Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών, με την παρουσία και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και ανάλογα με τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα χειρισμού της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα εξετάσει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Εάν δηλαδή το επιτρέπουν ή και το υπαγορεύουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη -υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση- και ταυτόχρονα αποτύχει η προσπάθεια συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο, είναι πιθανόν να καταφύγει στη λαϊκή βούληση, με πιθανότερες ημερομηνίες την 3η (με λίστα) ή την 10η Απριλίου (με σταυρό).
Σε αυτή την περίπτωση θα έχει ισχυρό επιχείρημα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση για συναίνεση. Ήδη η ΝΔ δεν συζητά καν τη σχετική πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου (ζητάει μάλιστα την παραίτησή του), ενώ μέχρι τώρα μόνο η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη τοποθετήθηκε θετικά.
Παράλληλα, στο μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι για την εξέλιξη, που είχε η υπόθεση με την αντιπαράθεση με την τρόικα, καθώς η αναδίπλωση των ξένων αξιωματούχων και οι διαβεβαιώσεις του διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν θεωρήθηκαν καλά σημάδια για την περαιτέρω συμπεριφορά των δανειστών.
Είναι δε πολύ πιθανόν να υπάρξει μέτρηση των διαθέσεων της κοινής γνώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η στάση της κυβέρνησης έχει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες. Εάν έχει, τότε η ρητορεία κατά συμπεριφορών ή θέσεων, που εκφράζονται από τους δανειστές θα συνεχιστεί, έστω κι αν κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για… θέατρο του παραλόγου.H πρώτη φωτοσύνθεση είναι από το "Γρεκί"
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Λόγια του ΓΑΠ σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Η «πρόοδος» των οικονομικών στοιχείων (προφανώς βλέπει κάτι που δε βλέπουμε) είναι -πιστεύει- το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησής του.
Διότι, (κι εδώ είναι που έχει δίκιο) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που ασκεί πολιτική και παίρνει τις αποφάσεις. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η τρόικα απλώς επιτηρεί, αυτά που εξ αρχής ήσαν αποφασισμένα και προταθέντα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η αντιπολίτευση, και οι δημοσιογράφοι έχουν άδικο να τα «χώνουν» στην τρόικα, στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ κλπ. Οι επιλογές είναι κυβερνητικές.
Για το φασιστικό φορολογικό νομοσχέδιο δεν φταίει καμία τρόικα (άλλωστε ψηφίστηκε 2 μήνες πρό Μνημονίου). Φταίει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Για το γελοίο και εθνοδιαλυτικό μεταναστευτικό νόμο δε φταίει η τρόικα, φταίει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Για τη δριμεία επίθεση στα δικαιώματα και το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, μην κατηγορείτε την τρόικα, το ΠΑΣΟΚ φταίει.
Για τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Καλλικράτη (που έτσι κι αλλιώς είχαν αποκλειστικό ρόλο να αυξήσουν τις ψήφους των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων), δε φταίει κανένας άλλος, παρά μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Για τις αντισυνταγματικές απολύσεις των σταζιέρ (που ένας μετά τον άλλον ορθώς δικαιώνονται στα δικαστήρια) δε φταίει κανένας άλλος, παρά μόνον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θέλει γεμίσει ακόμα περισσότερο την κρατική μηχανή με κομματικά του στελέχη.
Για τα σκάνδαλα των υποβρυχίων που γέρνουν, των αεροπλάνων που δεν έχουν οπλισμό και ελικοπτέρων που δεν πετάνε, για τις ομολογημένες μίζες του Τσουκάτου που το ΠΑΣΟΚ αρνείται να επιστρέψει στο κράτος και γι’ αυτές του Μαντέλη που τις «διερευνούν» ακόμα, μα και γι’ αυτές που τις «ψάχνουν ακόμα» για ομόλογα, Ζήμενς κλπ, μην έχετε καμιά αμφιβολία, σε τίποτα δε φταίει η τρόικα, ούτε και κανένας άλλος, παρά μόνον το ΠΑΣΟΚ !
Για την αναποτελεσματικότητα, τη γραφειοκρατία, την άρνηση αξιολόγησης και την ατιμωρησία όσων κρατικών λειτουργών έχουν υπερβεί, αμελήσει ή ηθελημένα αγνοήσει τα καθήκοντά τους και τους νόμους, δε φταίει κανένα Μνημόνιο, φταίει αποκλειστικά ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας του ΠΑΣΟΚ (νόμος Κακλαμάνη εδώ και 25 χρόνια).
Για τη φοροεπιδρομή και τον πληθωρισμό δε φταίει η τρόικα, καθώς –όπως ομολογεί ο πρωθυπουργός- η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε τους όρους, τις «κόκκινες γραμμές» και τη μεθοδολογία του Μνημονίου στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, οι οποίοι απλώς δέχθηκαν τις επιλογές της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό σας λέω, πιστέψτε τον πρωθυπουργό μας, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει.
Μήπως να το αντιληφθεί αυτό και η αντιπολίτευση και να αποδώσει επιτέλους τα του Καίσαρος τω Καίσαρι;
Κρίμα να τον υποτιμά τόσο…

Πώς θα βγουν 30 από τα 50 δισ. που θέλει η Τρόικα

Παραλίες, βραχονησίδες, λιμάνια και αεροδρόμια περιλαμβάνει η λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων που καταρτίζει η κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο «έχει πέσει» και η ιδέα, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή, ...
εναλλακτικά, η χορήγηση νέων δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης με «εγγύηση» μέρος από τα κρατικά αυτά ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οπότε διαφάνηκε πως η Τρόικα θα πιέσει για μέτρα άμεσης μείωσης του δημοσίου χρέους (και όχι απλά των ελλειμμάτων) μέσω των αποκρατικοποιήσεων και της πώλησης ακινήτων, άρχισε να κερδίζει έδαφος η ιδέα να επιδιωχθεί μια σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού, με διασφάλιση τα ακίνητα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει να ορίσει μια λίστα ακινήτων και επιχειρήσεων προς εκποίηση ή "κάλυψη" των δανειστών μας, ώστε είτε να δεχθεί η Τρόικα να μειώσει το υψηλό επιτόκιο δανεισμού μας 5%, είτε να δοθούν στην Ελλάδα νέα χαμηλότοκα δάνεια (ενδεχομένως από το Ταμείο Στήριξης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, θα μπορούσε να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα spreads, "στρώνοντας χαλί" για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Τι θα αξιοποιηθεί

Το μειονέκτημα της πρότασης, πέραν από τις πολιτικές αντιδράσεις, έγκειται κυρίως στα «βάρη» (χρήσεις γης, διεκδικούμενα από ιδιώτες, κόστος απαλλοτριώσεων κλπ) που έχουν τα ακίνητα του δημοσίου και ανάγουν τον "θησαυρό των 400 δισ. ευρώ» στη σφαίρα του μύθου. Ωστόσο ειδικά τα ακίνητα-φιλέτα μπορούν να πιάσουν καλή "τιμή" και στην παρούσα αρνητική συγκυρία, έστω και σαν "ενέχυρο", αφού δεν επηρεάζονται έντονα από τον οικονομικό κύκλο και την ύφεση, όπως πχ οι μετοχές των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου, που θα "τρέξει" παράλληλα με τις αποκρατικοποιήσεις συμμετοχών του δημοσίου.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν αυταπάτες, όπως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σερβάας Ντερούζ, ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία ως το 2012 τα 5 δισ. ευρώ από το Ελληνικό (τόσα είναι συνολικά όλη η επένδυση των αράβων και όχι το τίμημα της αγοράς της έκτασης) ούτε άλλα 10 δισ. από συμμετοχές του δημοσίου σε εταιρίες (η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνά τα 6 δισ. και εάν ακόμα πουλούσε το δημόσιο το μάνατζμεντ με 50% επιπλέον premium, δεν θα έπιανε ούτε 9 δισ.).

«Στο σφυρί» θα βγουν όμως πρώτα κυρίως τα τουριστικά κρατικά ακίνητα. Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ υπάρχουν 360 ακίνητα, συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως τα άμεσα διαχειρίσιμα είναι πολύ λιγότερα (λόγω νομικών προβλημάτων, κατεχόμενα από ιδιώτες, διεκδικούμενα κλπ), και τελικά η καθαρή αξία που μπορεί να υπολογίζει το Κράτος δεν ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Σε περίπου 10 δισ. ευρώ ανέρχεται κατά τους ειδικούς και η αξιοποιήσιμη περιουσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που διαχειρίζεται μεγάλα δημόσια κτήματα με πολλούς άγνωστους τίτλους ιδιοκτησίας. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις έχουν ήδη καταπατηθεί ήδη με αυθαίρετες ιδιοκτησίες. Για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει το δημόσιο αρχικά να κυνηγήσει τους καταπατητές ή να του δώσει (με το αζημίωτο) τίτλους ιδιοκτησίας!

Άσος στο μανίκι όμως της κυβέρνησης ίσως αποδειχτούν περί τα 500 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, προσφέρονται για τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον (τουριστική κατοικία, παραγωγή ενέργειας κλπ).


Παζάρι στο Ecofin

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων για το δάνειο των 110 δισ. της χώρας μας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σήμερα και αύριο, στις συνόδους Γιούρογκρουπ και Εκοφίν. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών ενδεχομένως να προϊδεάσει τους εταίρους για τα σχέδια αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Στο τραπέζι μπαίνουν όμως και οι προτάσεις της Γερμανίας για σκληρή λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί Οικονομικών "στρώνουν χαλί" για τις Συνόδους Κορυφής στις 11 και 25 Μαρτίου και οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον "να δουν καπνό" και να πειστούν για τις αποφάσεις της ΕΕ, αφού τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις οδήγησαν και πάλι σε έκρηξη επιτοκίων των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ό,τι αποφασιστεί για το Νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, για τα κεφάλαια και τις αρμοδιότητές του, αφορά άμεσα την Ελλάδα που θέλει επιμήκυνση, μείωση χρέους και μείωση επιτοκίων.

To ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Spiegel θα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξη (EMS) χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, που θα αντικαταστήσει το "προσωρινό" Tαμείο διάσωσης (EFSF). Θα διαχειρίζεται κεφάλαια 500 δισ. ευρώ για δάνεια "τύπου ΔΝΤ" και θα προβλέπει διαδικασίες "ήπιας" αναδιάρθρωσης, με "έσχατη λύση" τη μη πληρωμή χρέους των χωρών.

Ωστόσο οι πλούσιες χώρες που θα εισφέρουν στο Ταμείο ζητούν διασφαλίσεις.

Το σχέδιο της Μέρκελ προβλέπει αυστηρή εποπτεία των χωρών και νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Οι χώρες θα ελέγχονται με μετρήσεις ανταγωνιστικότητας, όπου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι το χαμηλό μισθολογικό κόστος. Θα ελέγχεται επίσης η Δημοσιονομική Σταθερότητα.

Με το "γερμανικό μοντέλο", κάθε χώρα θα παίρνει "καλό βαθμό" εάν:

- προχωρήσει σε αποσύνδεση των μισθών από τον πληθωρισμό,

- συνδέσει (βλέπε: "αυξήσει") τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος,

- και μπει δέσμευση στο σύνταγμα κάθε κράτους-μέλους για "φρένο χρέους".
Τι να πει κανείς! Το μπάχαλο συνεχώς αυξάνεται, με μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τα ίδια της τα λεγόμενα. Το ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση ακυβερνησίας έχει γίνει ήδη αισθητό ακόμη και σε στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου με την παρεούλα του εμμένουν να παραμένουν στις θέσεις τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή του χρέους.
Το πιό πρόσφατο "κόλπο" είναι αυτό της πατριωτικής κυβέρνησης που δεν συζητά εκποίηση εδάφους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκποίησης κρατικών - δημοσίων οργανισμών. Οι κυβερνώντες αρνούνται τα αυτονόητα και απλώς δυσχαιρένουν το αρνητικό κλίμα που ήδη υπάρχει απέναντί τους.
Ο απερίγραπτος κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσπαθώντας να ανακρούσει πρύμνα το επερχόμενο πολιτικό τσουνάμι (ακόμη δεν ήρθε τίποτε, περιμένετε και θα δείτε την απίστευτη συνέχεια...) τόλμησε να πει πως δεν δέχεται από την τρόικα να ανακοινώνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης!!! Δηλαδή, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να "αξιοποιήσει" περιουσία του δημοσίου ύψους 50 δισ. € και δεν το αποφάσισε η τρόικα! Βέβαια, μούγκα στη στρούγκα για το τι θα "αξιοποιηθεί" και πως θα γίνει αυτή η "αξιοποίηση". Εμείς, άλλωστε, είμαστε οι χαχόλοι, οι πανηλίθιοι, που απλά περιμένουμε να μας πούνε (όποτε και αν το αποφασίσουν) τι έχει ήδη συμβεί!!!
Κι επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κι επειδή προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό και τι αποτελέσματα θα υπάρξουν στην χώρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καλό είναι να το... αναλύσουμε.
Κωνσταντίνος

Αξιοποίηση ή εκποίηση και οριστική τοποθέτηση στην πτώχευση;
Όλα αυτά, που θέλουν οι ξένοι (με συγχωρείτε, που θέλει να τους δώσει η κυβέρνησή μας, αφού το αποφάσισε ο Παπανδρέου και όχι ο Ντερούς ή ο Τόμσεν) για αποζημίωση, είναι επιχειρήσεις, που παράγουν καίριο Εθνικό Προϊόν. Η πώλησή τους θα έχει σαν συνέπεια την σοβαρή μείωση του Εθνικού Προϊόντος, αφού μόνο η φορολογία επί των εσόδων θα μένει στην χώρα.
Αφού λοιπόν ΤΩΡΑ, αδυνατούμε να αποπληρώσουμε, πως θα το πετύχουμε αν δώσουμε τις πιό παραγωγικές επιχειρήσεις μας;
Ακόμα και αν προς στιγμή μειώσουμε το χρέος, θα πρέπει και να μειώσουμε την εσωτερική μας κατανάλωση κατά το εκ των πωληθέντων μειωμένο Εθνικό Προϊόν.
Άρα, θα προκύψει νέο και πάγιο “σφίξιμο του ζωναριού”.
Μοναδική έξοδος είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μέσω της ανταγωνιστικότητας. Και με πλήρως απελευθερωμένη αγορά κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Αντίθετα, ο στασιμοπληθωρισμός μας (5,2% τον Ιανουάριο του 2011) μας ρίχνει καθημερινά και χαμηλότερα.
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ως χώρα, αν ένα μέτρο δεν μας κάνει ξαφνικά ανταγωνιστικούς!
Κάθε οικονομολόγος θα σκεφτόταν την λέξη “υποτίμηση”. Το παράδειγμα της Αργεντινής είναι εκεί και μάλιστα η Πρόεδρός τους, κυρία Κίρτσνερ, σε ομιλία της στον Καναδά, μας υπέδειξε ότι κάνουμε το ίδιο λάθος, που έκαναν και αυτοί όταν, με ΔΝΤ στο σβέρκο, προσπαθούσαν να βγούν από το τέλμα κολλημένοι σε ισοτιμία με το δολλάριο και τελικά πτώχευσαν.
Τώρα βγήκαν από την ισοτιμία, υποτίμησαν, και άρχισαν να ανασαίνουν.
 • Εμείς γιατί καθόμαστε στο ευρώ μέχρο τέλους;
 • Για να μπορέσουμε να πουληθούμε φθηνότερα;

Από πού κι ως που ανέλαβαν υποχρέωση για 50 δισ. €;
Απορούμε με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου.
 • Από που κι’ ως που ανέλαβαν υποχρέωση ότι θα δώσουν στην Τρόϊκα 50 δις ΕΥΡΩ μέχρι το 2015, από πώληση τμημάτων της χώρας;
 • Από πού υπολογίζουν ότι θα τα βρουν;
 • Τι έχουν στο μυαλό τους να πωλήσουν;
Και στο κάτω κάτω αναρωτιόμαστε:
 • Από τη δική τους περιουσία θα τα δώσουν;
 • Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να δεσμεύονται για τέτοια πράγματα ερήμην του λαού;
 • Γιατί δίνουν θάρρος στην Τρόϊκα να πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αντιδράσει;
Ο υπάλληλος της ΕΕ κ. Ντερούζ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, όταν τέθηκε ερώτημα για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, είπε: «Ναι, έχω ακούσει διάφορες φήμες. Εγώ όμως ξέρω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια!».
 • Σε ποιόν δεσμεύτηκε ο κύριος Παπανδρέου, χωρίς να ρωτήσει το λαό;
 • Γιατί δίνει τέτοιες υποσχέσεις και τέτοιο θάρρος στην Τρόϊκα;
 • Ξέρει ο ίδιος αν θα είναι και αύριο το πρωί πρωθυπουργός;
Δηλαδή, θα πρέπει να μας πει η Τρόϊκα πότε θα διώξουμε τον κ. Παπανδρέου;
Ή είναι δική μας αρμοδιότητα;


Τί πρέπει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;
Το συγκεκριμένο ερώτημα σαφέστατα απασχολεί τον πρωθυπουργεύοντα στην Ελλάδα Γιώργο Παπανδρέου, αφού αφορά το ίδιο του το μέλλον, την ίδια του την... ύπαρξη. Έχοντας μείνει μόνος με την παρεούλα του, συνεχίζει να ψεύδεται ασύστολα, να αποφεύγει να αντικρύσει την πραγματικότητα που έχει να κάνει με την διάσωση της χώρας. Σαφέστατα χειραγωγούμενος κινείται σε ατραπούς που πολύ σύντομα θα τον φέρουν μπροστά στις ευθύνες που συστηματικά αποφεύγει.
Μία λύση, που προτείνεται στον αδαή κοσμοπολίτη και ιδεοληπτικό Γιώργο Παπανδρέου, είναι να αρνηθεί μεγάλο μέρος αποπληρωμής του χρέους, χαρακτηρίζοντάς το ως ειδεχθές... Πόσες πιθανότητες έχει να τολμήσει κάτι τέτοιο;
Μία δεύτερη λύση που υπάρχει στο συρτάρι του, είναι να προκηρύξει εκλογές και να δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στην χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το σκέφτεται πολύ σοβαρά, αφού "κλείσει" κάποιες εκκρεμότητες
Μία τρίτη λύση που διαφαίνεται για τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι να αρνηθεί να πληρώσει χρέη προς τράπεζες του εξωτερικού και να αρχίσει να στηρίζει την εσωτερική ανάπτυξη της χώρας, ευελπιστώντας πως οι υγιείς επιχειρηματίες (όχι μέχρι στιγμής οι κρατικοδίαιτοι διαπλεκόμενοι) θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί και να βοηθήσουν την ανάπτυξη και άρα την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με την μέχρι τώρα τακτική, η λύση αυτή μοιάζει μάλλον καταστροφική για τα σχέδια του πρωθυπουργού της τρόικας.
Μία τέταρτη λύση, είναι να μπει σε ένα αεροπλάνο και να φύγει από τη χώρα, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει κάποιο "τεχνικό πρόβλημα" κατά την πτήση, που θα τον κατατάξει σαν μόνιμο κάτοικο του βυθού σε κάποια θάλασσα... Αυτή η λύση δείχνει να είναι επικρατέστερη, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου την αφήνει για την -κυριολεκτικά- τελευταία στιγμή.
Η τελευταία λύση που προβάλει για τον σημερινό ηγέτη της οικονομικής (και πολιτικής) χούντας, είναι να χτίσει κάποια ειδική φυλακή (με πρότυπα Μπέβερλι Χιλς) η οποία θα γίνει η μελλοντική του κατοικία, όταν θα εκπέσει του αξιώματος του ανθύπατου πρωθυπουργού και θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το Ελληνικό Σύνταγμα (ή ότι θα έχει απομείνει από αυτό). Βέβαια, η λύση αυτή ενέχει κι δύο ρίσκα:
Πρώτον, θα μπορέσει να φτάσει στη δίκη ή θα του συμβεί κάτι μέχρι εκείνη τη στιγμή;
Δεύτερον, θα οριστεί σαν τόπος μόνιμης διαμονής του για το υπόλοιπο της ζωής του το πλούσιο σε ανέσεις σωφρονιστικό κατάστημα που θα έχει φτιάξει;

Κωνσταντίνος
Γεια σου.
Είμαι ο πρωθυπουργός σου.
(Είναι και γαμώ τα επαγγέλματα, θα πρότεινα κάποια στιγμή να το δοκιμάσεις κι εσύ. Αλλά ρε ξέχασα, σε αυτή τη χώρα “η δουλειά” πάει από πατέρα σε γιο… Οπότε ξέχνα το. Sorry)
Τέλος πάντων. Ήδη γνωρίζεις πως έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που εκλέχτηκα στη θέση του πρωθυπουργού.
Ας μη κρυβόμαστε, από τότε που έγινε αυτό, σχεδόν από την πρώτη μέρα, σου έχω αλλάξει τα φώτα.
Το Μάη έκοψα επιδόματα και δώρα από όσους δουλεύουν στο δημόσιο τομέα.
Τον Ιούλη έφτιαξα ένα …ασφαλιστικό σύστημα που θα δίνει στο παιδί σου σύνταξη 300 ευρώ.
Τον Οκτώβρη αύξησα τις τιμές της ΔΕΗ για όσους καταναλώνουν λίγο ρεύμα, δηλαδή για τα νοικοκυριά, αλλά όχι για τις επιχειρήσεις.
Το Νοέμβρη, στον ιδιωτικό τομέα, επέτρεψα σε κάθε επιχείρηση να απολύει ευκολότερα και να φτιάχνει συμβάσεις με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.
Τώρα, Γενάρη-Φλεβάρη, αλλάζω τις… δημόσιες συγκοινωνίες και τις κάνω λιγότερες και ακριβότερες, κλείνω νοσοκομεία, κολυμβητήρια και“συγχώνευω” σχολεία.
(Άσχετο: Δεν “πονάνε” πιο πολύ, τώρα που στα γράφω μαζεμένα Και σκέψου ότι δεν είναι ούτε τα μισά!)
Επιστρέφω. Το θέμα είναι ότι θέλω να σου ομολογήσω κάτι:
Ότι έχω ξαφνιαστεί με το πόσο καρτερικά τα υπομένεις όλα αυτά… Έχω ξαφνιαστεί με το πόσο καρτερικά κάθεσαι και -χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση- υπομένεις ολόκληρο αυτόν το βιασμό της αξιοπρέπειάς σου.
Να σου κόβω το μισθό και να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, άντε, πες ότι το καταλαβαίνω. Αλλά να σου κλείνω το σχολείο του παιδιού σου;
Να σου κόβω την σύνταξη της μάνας σου; Τα φάρμακα του πατέρα σου; Πραγματικά, πιστεύεις ότι “έφαγες” τόσα πολλά και την αξίζεις αυτή την“τιμωρία”;
[Αστειεύομαι. Δεν σε περνάω για ηλίθιο. Ειλικρινά σου μιλάω. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα τα πάρεις στο κρανίο και θα προσπαθήσεις να με διώξεις από τη θέση μου.Σιγά λοιπόν μη κάτσω κι εγώ με σταυρωμένα τα χέρια. Την πάρτη μου θα κοιτάξω και θα με υπερασπιστώ βεβαίως βεβαίως]

Μέχρι τώρα πάντως, η επίσημη δικαιολογία, ότι δηλαδή όλες αυτές είναι αποφάσεις που παίρνονται από άλλους και εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα, είναι μια δικαιολογία που φαίνεται να δουλεύει καλά. ΚAI βοηθάω στο να σε βιάζουν ανηλεώς, KAI εσύ νομίζειςότι εγώ θα διώξω τους βιαστές σου.
[Έχω όμως και ανθρώπους που με βοηθούν, δεν είμαι μόνος μου. Έχω και συνδικαλιστές που σου λένε ότι με εικοσιτέσσερις ώρες απεργία θα με τρομάξεις :-Ρ. Έχω και υπουργούς που δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα να κόψουν το μισθό του βλάκα που τους ψήφισε. Έχω και δημοσιογράφους που ΔΕΝ παρουσιάζουν για ποιο λόγο διαμαρτύρονται όσοι διαμαρτύρονται, αλλά μόνο το τι είδους προβλήματα δημιουργούν οι διαμαρτυρίες σε άλλους πολίτες. Και φυσικά, έχω και αστυνομικούς που μπορεί και να σκοτώσουν όποιον πολυδιαμαρτύρεται]
Το αγαπημένο μου φυσικά “εργαλείο” είναι οι ξένοι. Έχει πλάκα: Κόβεις μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, δικαιώματα, τα πάντα βρε παιδί μου, και μετά ρίχνεις το φταίξιμο σε άλλους. Ή για την ακρίβεια, βάζεις άλλους να το ρίξουν το φταίξιμο.
Αν είναι και σκουρόχρωμοι οι ”φταίχτες” ακόμα καλύτερα. Το φταίξιμο λοιπόν, ας πέσει σε όποιους έρχονται στη χώρα σου γιατί εκεί που μεγάλωσαν, ή γίνονται τα ίδια εδώ και καιρό ή γίνεται κανάς πόλεμος. Σαν τον ιδιοκτήτη του γηπέδου, που αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου κατά 300% και οι οπαδοί των δύο ομάδων κάθονται και τσακώνονται για το ποιος έχει το καλύτερο σέντερ-φορ. ΕΓΩ λάου-λάου βοηθάω να κοπούν οι δουλειές, ΑΥΤΟΙ διαφημίζω ότι “τις παίρνουν”! Δεν είμαι ωραίος τύπος; Φυσικά και είμαι, αφού έχω βρει και τρόπο, αυτό το εργαλείο (τους “ξένους”) να το έχω στη διάθεσή μου συνέχεια!
Ο τρόπος αυτός, δεν είναι άλλος από τη συνθήκη “ΔουβλίνοΙΙ” της ΕΕ. Αυτή είναι μία συνθήκη που υπογράφηκε το 2003 και προβλέπει πώς όποτε συλλαμβάνεται “παράνομος” μετανάστης σε κάποια χώρα της Ευρώπης, αυτός επιστρέφεται στη χώρα από την οποία μπήκε στην Ευρώπη. Η οποία, στο 90% των περιπτώσεων είναι, σωστά μάντεψες, η Ελλάδα.
[Και μη ψαρώνεις όταν με ακούς να το παίζω “μεταναστόφιλος”: Τη συνθήκη “Δουβλίνο ΙΙ”, εγώ την υπέγραψα – ήμουν υπουργός εξωτερικών εκείνο το καιρό...]
Με απλά λόγια, από τη μία έχω υπογράψει ένα χαρτί που λέει πώς όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται στην Ευρώπη θα επιστρέφει στην Ελλάδα, από την άλλη δεν δίνω σε κανέναν άσυλο για να μείνει εδώ. Παίζω με τις ζωές τους βρε αδερφάκι μου, πώς αλλιώς να σου το πω; [Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, κρατάω και στρατό στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτοί οι άνθρωποι,συντηρώντας έναν πόλεμο που θα συνεχίζει να φέρνει κι άλλους, κι άλλους, κι άλλους μετανάστες στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα]
Εμένα φυσικά δεν με χαλάει καθόλου όλο αυτό: ίσα ίσα που μεβολεύει. ΚΑΙ τους κρατάω συνέχεια στη χώρα, ΚΑΙ τους έχω χωρίς δικαιώματα και άσυλο, χωρίς δηλαδή δυνατότητα να ξεφύγουν από τη μοίρα του “φουκαρά”. Είπαμε, εμένα με νοιάζει να έχω:
α) συνέχεια κάποιους για να τους ρίχνω το φταίξιμο
β) εσένα να πολεμάς όσους γίνεται περισσότερους από τους συνανθρώπους σου.
Είπαμε. Το θέμα είναι να ξεχνάς ποιοι φταίνε για το βιασμό της αξιοπρέπειάς σου.
Γεια σου.

Είμαι ο βιαστής σου.

Υ.Γ.: Α ναι. Σχετικά με την απεργία πείνας των 300. Μου έκατσε καλά η φάση! “Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”, που λέει κι ένας λαός με τον οποίο δεν έχω καμία επαφή. Πρώτον,ακούστηκαν -δυνατότερα από κάθε άλλη φορά- οι απόψεις που λένε ότι “για την κατάντια μας φταίνε οι ξένοι” (και εννοούν ότι φταίνε οι φτωχοί ξένοι). Απόψεις που ποτέ εγώ δεν τις εκφράζω, όμως με βολεύουν τόσο πολύ όταν ακούγονται! Δεύτερον, βρήκα και μια ωραία αφορμή να επιτεθώ και στο άσυλο.
Γιατί, εντάξει, ας μην κρυβόμαστε μωρέ: όταν θα έρθεις να με διώξεις απ’ την εξουσία, εγώ δεν θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια. Θα σε κυνηγήσω μέχρι να ματώσεις.
Και άσυλο δεν θέλω να έχεις πουθενά.
[Κείμενο που μοιράστηκε στην πορεία αλληλεγγύης προς τους 300 απεργούς την Πέμπτη 3/2 στην Ξάνθη]

Η "σιωπηρή" Αναθεώρηση του Συντάγματος...
Πως "μετατράπηκαν" βασικά άρθρα του Συντάγματος

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Βασικές διατάξεις
ΤΜΗΜΑ Α'
Μορφή του πολιτεύματος
Αρθρο 1
1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευομένη Μνημονιακή Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι το Μνημόνιο.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τη Τρόικα, υπάρχουν υπέρ αυτής και των Πιστωτών και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

ΤΜΗΜΑ Β'
Σύνταξη της Πολιτείας
Αρθρο 26
1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Τρόικα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2.Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Τρόικα.
Τα άρθρα για Ατομικά Δικαιώματα και συναφή καταργούνται…
Το μόνο που δεν δύναται να καταργηθεί και παραμένει στη διαθέση του Ελληνικού λαού γιατί είναι τυπωμένο στη συνείδησή του και αποτελεί Δικαίωμα που κανένας θνητός δεν μπορεί να καταλύσει και αναφέρεται στο αρχικό κείμενο του Συντάγματος είναι αυτό:
Αρθρο 120
1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
Β. Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ του αρχικού κειμένου του Συντάγματος και του κειμένου στη δημοτική επικρατεί το αρχικό κείμενο.
Γ. Το ψήφισμα αυτό ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δ. Ο Πρόεδρος της Βουλής να υπογράψει και να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα.
Η διακήρυξη ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, που γράφτηκε από τον Thomas Jefferson, λέει μεταξύ άλλων:

That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.

Πως όποτε μια Μορφή Κυβέρνησης γίνεται καταστροφική για τους σκοπούς αυτούς, είναι Δικαίωμα του Λαού να την αλλάξει ή να την καταργήσει, και να εγκαταστήσει νέα Κυβέρνηση θέτοντας τα θεμέλιά της σε τέτοιες αρχές και οργανώνοντας τις εξουσίες της σε τέτοια μορφή, ώστε να φανεί πιθανότερο να επιφέρει την Ασφάλεια και την Ευτυχία του.


Όχι δεν είμαι αναρχικός, επαναστάτης η Συριζαίος και δεν είναι αυτό το άρθρο ένα κρυπτογραφημένο επαναστατικό μήνυμα. Φιλελεύθερων αρχών είμαι και ένθερμος υποστηριχτής της πυγμής του νόμου. Αλλά οι νόμοι όπως και οι φόροι, πρέπει να είναι δίκαιοι για να μπορούν να επιβληθούν και να γίνουν δεκτοί από τους πολίτες.

Πόσο δίκαιο άραγε είναι, το ότι η μη πληρωμή διοδίων ξαφνικά έχει γίνει ποινικό αδίκημα με πρόστιμο 200 ευρώ, την ίδια ώρα που ακόμα και πολιτικοί που ομολόγησαν ότι έλαβαν εκατομμύρια ευρώ σε σακούλες, δεν είναι φυλακή και ουδέποτε η δικαιοσύνη ασχολήθηκε μαζί τους;

Για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχει πανευρωπαϊκή εναρμόνιση φόρων στα καύσιμα; Τα ίδια παίρνει ο Γερμανός ή ο Ολλανδός με τον Έλληνα; Για ποιο λόγο θα πρέπει οι φόροι σε απόλυτους αριθμούς να είναι ίδιοι; Για ποιο λόγο η Ελλάδα να έχει τις υψηλότερες τιμές καύσιμων με τις χαμηλότερες αποδοχές στην ΕΕ;

Πόσο δίκαιο είναι να έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις των πάντων εκτός των δικαστών και βουλευτών; Έχουμε άραγε τόση καλή και αποτελεσματική διοικητική κρατική δομή και δικαιοσύνη (στους τελευταίους είμαστε στην αξιολόγηση της δικαιοσύνης) που δικαιούνται όλοι αυτοί να είναι στο απυρόβλητο;

Πριν μερικές μέρες μάθαμε ότι Άγγλος βουλευτής καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και δικαίωμα εξαγοράς διότι καταχράστηκε ποσό 18.000 λιρών. Στη δε Αμερική οι εν ενεργεία φυλακισμένοι βουλευτές είναι αρκετοί. Πόσο είναι δίκαιο άραγε να σέρνονται στα δικαστήρια ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι άνεργοι και δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τον ΑΟΕΕ, όταν κανένας πολιτικός δεν έχει καταδικαστεί για τίποτα σε αυτή τη χώρα;

Δεν είμαι δικαστής για να επιβάλλω τη δικαιοσύνη. Αυτό μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να το κάνει. Αλλά στα μάτια του μέσου πολίτη η δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα είναι άνιση.

Πόσο δημοκρατική είναι η Ελλάδα, τη στιγμή που όποιος εκλεγεί στην εξουσία έχει τη νομοθετική, εκτελεστική και ένα μέρος της δικαστικής εξουσίας στα χέρια του; Ο εκάστοτε εκλεγμένος Έλληνας πρωθυπουργός έχει περισσότερη δύναμη από τον Ιούλιο Καίσαρα ή τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει και όπως το θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Η βουλή δεν έχει καμία εξουσία και καμία δικαιοδοσία, πέραν από το να επικυρώνει (αναγκαστικά) τυποποιημένα νομοσχέδια κάποιου γραφειοκράτη που αποφάσισε ότι έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα, διότι δεν ξύπνησε καλά εκείνη την ημέρα.

Όχι δεν είμαι υπέρ της μη πληρωμής διοδίων, αλλά επίσης δεν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει του κεφαλιού της σε αυτή τη χώρα. Δεν μπορεί με το έτσι θέλω ο κάθε πολιτικός σε αυτή τη χώρα να ανεβάζει το κόστος διαβίωσης του μέσου πολίτη χωρίς να λογαριάζει κανέναν.

Τα διάφορα κινήματα του "δεν πληρώνω" που ξεφυτρώνουν είναι μια αντίδραση των φορολογούμενων στις φορομπηχτικές μεθόδους της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ και ο Σύριζα προσπαθούν χρόνια να παρασύρουν τον μέσο πολίτη στην ανομία, αλλά δεν το κατάφεραν. Το κίνημα του "δεν πληρώνω" μπορεί μεν να έχει την υποστήριξη του φαιοκόκκινου μετώπου, αλλά δεν ξεκίνησε πολιτικά κατευθυνόμενο από εκεί.

Και ας αφήσουμε τα περί τρόικας απ΄ έξω μια στιγμή. Αυτά που περιγράφω εδώ δεν είναι το αποτέλεσμα της τρόικας. Η Ελληνική πολιτεία έχει μια μακράν παράδοση στο να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να λογαριάζει κανέναν. Η αλαζονεία της εκάστοτε πολιτικής παράταξης, που ακούει εις το όνομα του ότι, η παράταξη ξέρει το τι πρέπει να γίνει χωρίς να λογαριάζει κανέναν, είναι αυτό που μας έφερε την τρόικα και τη σημερινή κατάντια.

Το κράτος αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνουν συνταγματικές αλλαγές και θα πρέπει να διαχωριστεί η εκτελεστική από την νομοθετική εξουσία. Θα πρέπει οι πολίτες να έχουν λόγο μέσω των αντιπροσώπων τους και θα πρέπει η βουλή να παίρνει στίγμα από την κοινωνία για το πώς θα πρέπει να νομοθετήσει.

Όπως διαβάσαμε στην εισαγωγή, η διακήρυξη ανεξαρτησίας του 1776 λέει ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αλλάξουν την εξουσία όταν αυτή δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα των πολιτών.

Καλό είναι να το λάβουν αυτό υπόψη οι της κυβέρνησης, διότι όπως είδαμε στην περίπτωση της Αιγύπτου, πολλά μπορούν να αλλάξουν σε σύντομο διάστημα και σε ανύποπτο χρόνο.
 • Του Θανάση Νικολαΐδη
ΔΕΝ είχε συνήγορο το Κράτος, δεν το νοιάστηκε κανένας. Ως τον τελευταίο πολίτη και η κλεψιά πήγε σύννεφο. Με πρώτους και καλύτερους τους «μεγάλους», ισχυρούς και μεγαλοφοροφυγάδες. Κι αν θυμηθούμε τους πολιτικούς, κι αυτοί υπήρξαν απ’ τους πρώτους αδιάφορους για την κατάσταση και την τύχη του. Ήταν ήδη υδροκέφαλο και το παραφόρτωσαν με «ανταποδοτικούς» διορισμούς, μέχρι που «έκατσε». Με το συγγενολόι τους υπουργοί, με το παρακαλητό του ο πολίτης, αναλογικά τα κόμματα και με αντάλλαγμα τη σιωπή τους.
ΕΚΛΕΒΕ ο «μικρός», λήστευε ο «μεγάλος» κι όλοι σφυρίζαμε αδιάφορα μη μας πουν καταδότες. Τα δις φόρτωναν σωρευτικά το χρέος, λογαριασμό δεν μας έδιναν, μα κι αν μας έδιναν, δεν ίδρωνε το αυτί μας. Με την αποθέωση της κομπίνας σε όλες τις βαθμίδες της και με την οικονομισιά όνειρο, σκοπό και επιδίωξη να πλακώνει και να αναιρεί ιδεολογικές και ηθικές αναζητήσεις. Και, βέβαια, η αδυναμία του Κράτους ήταν σκοπούμενη και βολική. Με τη γραφειοκρατία των «λειτουργών» του να σου αρμέγει και την τελευταία πεντάρα, και το «τερατάκι» να διώχνει τους επενδυτές, πριν ακόμη (μας) έρθουν. Το άρμεγαν το Κράτος αντί να το προφυλάσσουν, χώρια που κάποιοι «ιδεολόγοι» κραύγαζαν (και κραυγάζουν) για «λιγότερο Κράτος».
Τ’ «άρπαξαν» μεγαλογιατροί σε φακελάκι, πολεοδόμοι λαδώθηκαν, εφοριακοί τα τσέπωσαν, ταμίες υπουργών «καθάρισαν» και ήρθε ο πονοκέφαλος του «φυλάξαι τ’ αγαθά». Βρήκαν τον τρόπο, βρήκαν το δρόμο (για την Ελβετία), πήγαν για ύπνο και το Κράτος περίμενε τη… θηλιά του.
ΚΙ ήρθε το σήμερα με την Τρόικα του στο Κράτος των παραπάνω «πατριωτών», που αν «ξανάρχονταν οι Γερμανοί», αυτοί θα’ ταν μαυραγορίτες. Δοσίλογοι που δεν έδωσαν λόγο και βρήκαν μιμητές σύγχρονους και μοντέρνους. Ποιος τσιρίζει δυνατότερα μη χαθούν τα «ασημικά». Όλοι! Πόσοι αντιστάθηκαν μην ξεπουληθεί ο ΟΤΕ; Λίγοι. Πόσοι ανησύχησαν για τα «ολυμπιακά ακίνητα» της εγκατάλειψης; Κανένας!
ΤΙ να τον κάνεις τον πατριωτισμό όταν αλλάζει πατρίδα; Πώς να μη νιώσεις προδομένος, αν ψάχνεις στα σκουπίδια και ο μιζαδόρος ξοδεύει τα λεφτά του εκεί όπου τα σιγούρεψε; Δεν θέλουμε υποκριτές, θέλαμε πατριώτες. Δεν γουστάρουμε τσιρίδες, χρειάζεται ρεαλισμός. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε «κυβέρνηση» (πράσινη, γαλάζια ή κόκκινη). Πριν (σκυλο)βρίσουμε τους ξένους ανθέλληνες(;) να απαιτήσουμε το «κεφάλι» των δικών μας… πατριωτών.
Σερβάς Ντερούζ (ΤΡΟΪΚΑ):
«H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015»

Η κυβέρνηση έσπευσε να αντιδράσει και να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας…
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας προκαλούσαν πανικό και αντιδράσεις στην κυβέρνηση με το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας που πρότειναν, το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή έδινε στη δημοσιότητα το «επικαιροποιήμενο μνημόνιο», όπως αυτό προέκυψε από τις συζητήσεις και τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου λοιπόν αναφέρεται ότι στο «επικαιροποιήμενο μνημόνιο» προβλέπονται έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ την περίοδο 2011- 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ έως το 2012.
Επιπλέον από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις.
Τελικά μπορεί να θεωρείτε εμάς, αλλά εσείς είστε οι ΜΑΛΑΚΕΣ!!!
Τα σκουλήκια, οι «ξεπουλητάδες», οι εθνοπροδότες, οι Νενέκοι, οι Εφιάλτες, τα «τσόκαρα» της πολιτικής…
Ακούστε κι εσείς κότες 156άρηδες του «ναι σε όλα».
Τα ίδια σκατά είστε κι εσείς, ίδιοι κι όμοιοι με τον αρχιηλίθιο υπάλληλο του αιματοβαμμένου διεθνούς κεφαλαίου…
 • Ρε τσογλάνια του κερατά, ξεπουλάτε την Πατρίδα μας γιατί έτσι σας γουστάρει;
 • Ρε βρομερά πολιτικά ψοφίμια, στην Ευρώπη στήνουν δημοψηφίσματα για τα «τζαμιά» και τις «μπούρκες» κι εσείς «στη ζούλα» πάτε να ξεπουλήσετε την Ελλάδα;
 • Τα ποτάμια του αίματος που έχυσαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας;
ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ… ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΩΡΑ…

Χάρρυ Κλυνν

Ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό παιγνίδι της κυβέρνησης ή μία στρατηγική απόφαση ρήξης που οδηγεί σε εκλογές και μάλιστα με την παραδοχή της αποτυχίας της υφιστάμενης πολιτικής; Όποιο σενάριο κι αν επιλέξουμε, υπάρχει ένας κοινό στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ήδη τραυματισμένη αγορά: Με τις δηλώσεις της κυβέρνησης επανέρχεται στο προσκήνιο ο παράγοντας της αμφιβολίας για τις πραγματικές προθέσεις της και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Όλο το Σαββατοκύριακο στελέχη της κυβέρνησης πάσχιζαν να πείσουν τους συνομιλητές τους για δύο πράγματα: Πρώτον ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου η προσφυγή στις κάλπες, εκτός κι αν οι εξελίξεις μας οδηγήσουν σε συνθήκες σύγκρουσης με την τρόικα. Δεύτερον, ότι η παρέμβαση αυτή ήταν αναγκαία για να μπει μία κόκκινη γραμμή στις σχέσεις τρόικας και ελληνικού κράτους.

Εμείς τους πιστεύουμε. Ελπίζουμε το ίδιο να πράξουν σήμερα και οι αγορές. Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος έκφρασης των επιτηρητών μας είναι πολλές φορές προκλητικός. Ωστόσο, δεν έχουν έρθει μόνοι τους εδώ! Είναι επίσης αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη χώρα που κυβερνάται από την εκλεγμένη της κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν μίλησαν πρώτοι οι της τρόικας για την παραχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας. Κι είναι τέλος αλήθεια ότι η τρόικα έχει δίκιο στις παρατηρήσεις της, ανεξάρτητα από τον τρόπο που διατυπώνουν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποί της. Το ότι εμείς δεν έχουμε κάνει τα αυτονόητα εδώ και δεκαετίες, είναι ο λόγος που μας έχει οδηγήσει στη σημερινή δυσχερή κατάσταση.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την πολεμική ατμόσφαιρα που δημιούργησε; Ανακοινώσεις μετά από τα μεσάνυκτα δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός. Ας πούμε ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ με στόχο την αντιμετώπιση των αντιδράσεων εντός της χώρας ή ακόμη και του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος. Σε μία τέτοια περίπτωση οι παράπλευρες απώλειες μπορεί να αποδειχτούν πιο σοβαρές απ’ ό,τι το όποιο πιθανό κέρδος από την κίνηση αυτή. Κι αναφερόμαστε στην αντίδραση των αγορών, η οποία και θα φανεί σήμερα.

Τα πράγματα σοβαρεύουν περισσότερο αν πάμε για πρόωρες εκλογές. Εκεί, οι αντιδράσεις της αγοράς ίσως είναι πιο βίαιες απ’ ό,τι μπορούν να φανταστούν σήμερα οι εμπνευστές των σχεδίων στο παρασκήνιο. Γενικώς, σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπολογίζουν μέχρι σήμερα στα σοβαρά τον παράγοντα «αγορά». Φαίνεται να τους είναι κάτι άγνωστο και ως εκ τούτου «εχθρικό». Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό τις περίφημες εκείνες δηλώσεις περί Τιτανικού. Ούτε και τότε κατάλαβαν ακριβώς τι θα σήμαιναν εκείνες οι δηλώσεις τους. Και γι΄ αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη ο κ. Παπακωνσταντίνου...

Αν κάτι δεν μας λένε είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υπογράψει μία συγκεκριμένη συμφωνία. Σε αυτή τη συμφωνία δεν προβλέπεται αν οι εκπρόσωποι της τρόικας θα κουνάνε ή όχι το δάκτυλό τους στις συνεντεύξεις Τύπου ή και αν ακόμη θα λένε την άποψή τους προς τα μέσα ενημέρωσης. Προβλέπονται, όμως, όλες οι υποχρεώσεις της χώρας μας και οι συνέπειες από την πιθανή αθέτησή τους.
Αυτή τη συμφωνία δεν την υπέγραψε κάποιος ξένος, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οπότε, το ερώτημα παραμένει: Τι επιδιώκει ο κ. Παπανδρέου με τις κινήσεις του και τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον;
«Όχι, δεν θα χρειαστεί να πουλήσετε τα αρχαία μνημεία σας»: Δεν ήταν καθησυχαστική η απάντηση της τρόικας στην ερώτηση αν θα μας ζητήσουν να πουλήσουμε και την Ακρόπολη στο πλαίσιο της νέας κούρσας αποκρατικοποιήσεων. Ειρωνική ήταν.

Πιθανόν και να είχαν κατά νου τα στοιχεία επισκεψιμότητας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών μας χώρων για τον Οκτώβριο του 2010, που μόλις είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Λίγο πιο προκλητικοί αν αποφάσιζαν να γίνουν, η απάντηση θα ήταν πιο ρεαλιστική: «Και που την έχετε την Ακρόπολη, τι την κάνετε; Δεν την αποκρατικοποιείτε μπας και δει μια άσπρη μέρα;».

Εξωφρενικό; Ακραίο; Θα υποχρεωνόταν η κυβέρνηση να απαντήσει όχι στις δύο τα ξημερώματα, αλλά την ώρα των δελτίων των οκτώ; Θα καλούσε ο πρωθυπουργός τον κ. Στρος-Καν να μας ξαναεπισκεφθεί, αντί να περιοριστεί σε ένα υπερατλαντικό τηλεφώνημα για εξηγήσεις και αποκατάσταση σχέσεων;

Πιθανόν. Αλλά η πραγματικότητα δεν θα άλλαζε. Και η πραγματικότητα βρίσκεται εκεί, σε ένα ξερό (αλλά τόσο εύγλωττο) δελτίο της στατιστικής υπηρεσίας.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση έχει επέλθει εθισμός. Άλλος ένας επικίνδυνος μιθριδατισμός. Συνηθίσαμε πια ότι η επισκεψιμότητα των μουσείων μας θα πέφτει από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο. Και επομένως και τα έσοδα.

Έτσι, η είδηση δόθηκε ως άλλο ένα θέμα ρουτίνας. Α, ξέρετε, ναι, εμείς δεν κόβουμε εισιτήρια στην Ακρόπολη. Το ξέρετε δα πως είμαστε εντελώς ανίκανοι, μην το κάνουμε κάθε φορά θέμα.

Τι λέει το δελτίο της ντροπής; Μα ότι τον Οκτώβριο του 2010 είχαμε μείωση των επισκεπτών των μουσείων κατά 17,6% και μείωση των εισπράξεων κατά 18%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009.

Στους δε αρχαιολογικούς μας χώρους, είχαμε μείωση των επισκεπτών κατά 11,8% και των εισπράξεων κατά 19,6%.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου μειώθηκαν κατά 27,5%, του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (άκουσον, άκουσον!) κατά 36,5% και του μουσείου των Δελφών (ξαναάκουσον, ξαναάκουσον!), κατά 64,2%!

Δείτε τώρα και το κερασάκι στην τούρτα. Το Μουσείο της Ακρόπολης λέει, εμφάνισε αύξηση επισκεψιμότητας κατά… 1,67%, με 126.425 επισκέπτες! Τι λέτε, μωρέ; Μιλάμε για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το στολίδι μας, που αν το είχε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, οι ουρές θα έστριβαν γωνίες εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Θέλετε τώρα και ένα δεύτερο κερασάκι στην τούρτα; Μπορεί το Μουσείο να παρουσίασε αυτήν την άνευ σημασίας αύξηση, στον Ιερό Βράχο, όμως, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 34,4%!

Να με συγχωρείτε, αλλά το γεγονός αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, ως μια οποιαδήποτε είδηση. Διότι τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα την ημέρα που η τρόικα μας έλεγε τι μπορούμε να πουλήσουμε και τι όχι. Και επειδή με αυτά άξιζε πραγματικά να θυμώσουμε.

Δεν θυμώσαμε, όμως. Καθόλου! Η εθνική μας υπερηφάνεια, η αξιοπρέπειά μας, η ελληνική λεβεντιά εθίγη επειδή οι εκπρόσωποι των δανειστών μας είπαν αυτά που ήθελε να πει η κυβέρνηση, διευκολύνοντάς τη. Ξέρετε τώρα πώς γίνονται αυτά – εσείς θα τα ρίξετε, εμείς θα σας τα ρίξουμε, θα ζητήσετε συγγνώμη και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Μέχρι στιγμής, δεν είδα κανέναν να αισθάνεται θιγμένος, λοβοτομημένος, εξουδετερωμένος, εξοργισμένος, απελπισμένος, εθνικά ταπεινωμένος που τον Οκτώβριο είχαμε τέτοια δραματική πτώση επισκεπτών στην Ακρόπολη – που κατά τα λοιπά, δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας.

Καμιά ντροπή, καμιά οργή, καμιά εξέγερση για όλους αυτούς που, διαχρονικά, εμπιστεύθηκαν το σπουδαιότερο μνημείο της ανθρωπότητας σε συμβασιούχους – και μάλιστα απλήρωτους.

Ούτε που πέρασε κανενός από το μυαλό να αναρωτηθεί τι φταίει. Να πει, για στάσου, τι έγινε ξαφνικά τον Οκτώβριο. Χαρά Θεού στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα.

Υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι ο Οκτώβριος του 2010 ήταν ο μήνας των μεγάλων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων. Οι οποίοι θεώρησαν ότι για να προωθήσουν τα αιτήματά τους μπορούσαν να θάψουν την Ακρόπολη.

Θυμάστε; Πόλεμος έγινε τον περασμένο Οκτώβριο. Επί εβδομάδες ο Ιερός Βράχος έμενε αποκλεισμένος και όμηρος των συμβασιούχων. Οι τουρίστες έφθαναν στην περιοχή και τον φωτογράφιζαν πίσω από κλειστές πόρτες, λουκέτα και πανό.

Θυμάστε και το άλλο; Τον Οκτώβριο την φύλαξη της Ακρόπολης είχαν αναλάβει τα ΜΑΤ και οι συμβασιούχοι κυκλοφορούσαν με μπλουζάκια όπου άνδρες των ΜΑΤ είχαν πάρει την θέση των Καρυάτιδων.

Τον ίδιο μήνα, είχαμε καταλήψεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια. Και δεν ήταν μόνο οι συμβασιούχοι. Στο χορό των απεργιών, των καταλήψεων και των λουκέτων είχαν μπει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Έπεσαν, λοιπόν, οι πωλήσεις εισιτηρίων; Φυσικό ήταν, θυμάστε; Είχαν γίνει και καταλήψεις στα εκδοτήρια των εισιτηρίων!

Έγιναν και άλλα δραματικά. Η Ακρόπολη και τα άλλα μουσεία, σ’ όλη τη διάρκεια του μήνα λειτουργούσαν όποτε ήθελαν οι συμβασιούχοι. Ανοιγόκλειναν δηλαδή. Τη μια μέρα έκλειναν από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, την άλλη τα απογεύματα, την άλλη μόνο τα σαββατοκύριακα – οι τουρίστες έπρεπε να… κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν έναν αρχαιολογικό χώρο.

Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, αναρτήθηκε και πανό με το «Όχι» των συμβασιούχων. Οι οποίοι μάλιστα μας είπαν πως «το Όχι αποκτά πλέον και μια ουσιαστική σημασία»! Μας είπαν και άλλα ωραία. Πως «τα μάρμαρα από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Κάποιοι άνθρωποι τα αναδεικνύουν. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να δουλέψει αυτό το μνημείο»!

Δεν εξετάζω εδώ το δίκαιο των αιτημάτων. Χωρίς αμφιβολία χώρα – και μάλιστα χώρα που λέγεται Ελλάς – που δεν έχει φροντίσει να έχει μόνιμους εργαζομένους στα μνημεία της είναι ανάπηρη χώρα, η οποία διαχρονικά κυβερνάται από ανάπηρους (τουλάχιστον) πολιτικούς.

(Ας αφήσουμε που κάποια κομπίνα πρέπει να γίνεται με τα «ομαδικά» εισιτήρια των τουριστών που έρχονται ως γκρουπ, με λεφτά να κυκλοφορούν κάτω από το τραπέζι και τους τουρίστες να μπαίνουν όλοι μαζί με… ένα εισιτήριο. Διαφορετικά δεν εξηγείται ο τόσο χαμηλός αριθμός επισκεπτών σε σχέση με τον αριθμό των τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα).

Αυτό που εξετάζω είναι το αποτέλεσμα αυτής της μορφής των κινητοποιήσεων. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της οκτωβριανής απεργιακής κινητοποίησης.

Αλλά ποιος τα θυμάται τώρα τα «Οκτωβριανά»; Κι’ ας έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες. Ξεχνάμε. Ξεχνάμε πολύ και πολλά και πολύ εύκολα. Μετά αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

Την έχουμε την Ακρόπολη και την ποδοπατάμε. Δικιά μας είναι, ό, τι θέλουμε την κάνουμε. Ο Τόμσεν να μην μας την πειράξει. Γιατί τότε ξυπνάει μέσα μας η εθνική υπερηφάνεια. Και αρχίζουμε τις φωνές και τις διαμαρτυρίες. Πάντα μας φταίνε οι άλλοι, ποτέ ο εαυτός μας.

Εκτός κι’ αν είναι κι’ αυτό μέσα στο σχέδιο: Να απαξιωθεί και η Ακρόπολη για να… αποκρατικοποιηθεί ευκολότερα – λέω τώρα!

Ας αφήσουμε που ακόμη κι’ αν αποφασίζαμε να ιδιωτικοποιήσουμε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, οι ιδιώτες που θα τα αγόραζαν θα ζητούσαν στοιχεία για τα έσοδά τους. Και τι θα έβλεπαν; Συνολικά, ούτε 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο – 50 στις πιο καλές χρονιές. Μόλις 400 ψωροχιλιάρικα από το Μουσείο της Ακρόπολης τον Οκτώβριο.

Συμπέρασμα: Ούτε η αποκρατικοποίηση μας σώζει. Και την άλλη φορά, πιο προσεκτικές ερωτήσεις προς την τρόικα, παρακαλώ. Αρκετά μας πήραν στο ψιλό!

Θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν τραγική. Ο λόγος για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη βόμβα που έριξε η τρόικα την Παρασκευή ξετινάζοντας όλα τα αποθέματα κουτόχορτου με το οποίο συστηματικά η κυβέρνηση και οι επιτηρητές τάιζαν τον ελληνικό λαό από τη μέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να υπαγάγει τη χώρα στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Παταγωδώς κατέρρευσε κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η εικόνα μιας κυβέρνησης που πράγματι... κυβερνά τη χώρα.

Το πρώτο χαστούκι έπεσε από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, που, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του στην Αθήνα, σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος, την Παρασκευή περιέγραψε το σχέδιο του οργανισμού που εκπροσωπεί για την Ελλάδα. Το οποίο συμπυκνώνεται στο παρακάτω απόσπασμα:

«Ανταλλάξτε το χρέος με κρατικούς πόρους και ακίνητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Χρησιμοποιήστε τα κέρδη για να εξαγοράσετε το χρέος με έκπτωση (discount). Μην ανησυχείτε για τις τιμές, απλώς κάντε διαφανείς δημοπρασίες».

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η τρόικα έδινε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν ζήτησαν ιδιωτικοποιήσεις μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Όπως είπαν οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αυτά τα 50 δισ. ευρώ θα δοθούν αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους.

Μια στάση εδώ. Σύμφωνα με το «ρολόι κρατικού χρέους» της εξαιρετικής οικονομικής ιστοσελίδας XrimaNews.gr:

«Το χρέος στις 12 Φεβρουαρίου 2011 κυμαίνεται στα 345 δισ. ευρώ. Αν η Ελλάδα πουλήσει μέχρι το 2015 κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στις 12 Φεβρουαρίου 2015 το χρέος θα κυμαίνεται στα... 345 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς είναι σήμερα που η Τρόικα προτείνει να πουληθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ».

Σε απλά ελληνικά: Οι άνθρωποι ζητούν να πουλήσουμε ολόκληρη τη χώρα, να στερηθούμε – πουλώντας στους... δανειστές μας – κάθε μέσο και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και ό,τι εισπράξουμε να το δώσουμε πίσω στους δανειστές, αφού τα 50 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στη «μείωση» του χρέους.

Με μια διαφορά: Ότι, όταν η διαδικασία κατάσχεσης της χώρας τελειώσει, θα τους χρωστάμε ακριβώς όσα τους χρωστάμε σήμερα που οι δανειστές και επιτηρητές προαναγγέλλουν ότι θα την κατασχέσουν! Και αρκετά περισσότερα απ' όσα χρωστούσαμε τη μέρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάς έστειλαν δεμένους χειροπόδαρα στα χέρια τους.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ακόμη και ο πιο κυνικός μαφιόζος, ο πιο ξεφωνημένος απατεώνας, θα είχε το θράσος να λέει τέτοια πράγματα δημοσίως απευθυνόμενος όχι σε έναν ολόκληρο λαό, αλλά σε έναν κουρελή και ξοφλημένο κακομοίρη που έτυχε να πέσει στα δίχτυα του.

«Τα δικά μας λαμόγια...»

Όμως, με την απαίτηση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, αρχίζουν πλέον τα όργανα, καθώς:

1. Σύμφωνα με τον Σερβάς Ντερούζ, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα:

«Τα πρώτα 5 δισ. θα προέλθουν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο». Την τριετία 2013-2015 «θα πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία, από τα οποία θα εισπραχθούν 35 δισ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και η μη καταγεγραμμένη περιουσία, την οποία δεν έχουμε υπολογίσει».

2. Στο ερώτημα αν σε όλα αυτά που πρέπει να πουληθούν – και συγκεκριμένα στη μη καταγεγραμμένη περιουσία – συγκαταλέγεται το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων της χώρας η απάντηση προκύπτει από το ότι το χρέος, όπως είδαμε πιο πάνω, θα παραμείνει σταθερό. Άρα το ξεπούλημα δεν θα έχει τέλος.

3. Η τρόικα κάρφωσε αγρίως τον Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι σε αυτό ακριβώς το συνολικό ξεπούλημα αποσκοπεί η δημιουργία, από το υπουργείο Οικονομικών, της επενδυτικής εταιρείας με τα 200 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου, η οποία επιδιώκεται να μπει σύντομα στο Χρηματιστήριο.

4. Την Κυριακή ο Ντερούζ μίλησε και στο Βήμα δίνοντάς μας μια ακόμη εξόχως αποκαλυπτική πληροφορία: ότι ένας «κατακλυσμός ιδιωτικοποιήσεων» είναι εκείνο που επίμονα ζητούν από τον ίδιο μεγάλοι επιχειρηματίες, κορυφαίοι τραπεζίτες, διακεκριμένοι οικονομολόγοι και στελέχη «δεξαμενών σκέψης» της Αθήνας:

«Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής μου έχουν πει επανειλημμένως τους τελευταίους έξι μήνες "κάνεις λάθος και χάνεις τον στόχο, το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας"».

Ποια είναι η απάντηση στους εγχώριους μνηστήρες της δημόσιας περιουσίας από την ίδια την τρόικα; Την έδωσε ο Μπομπ Τράα του ΔΝΤ λίγο παραπάνω.

Σε απλά ελληνικά: Η περιουσία σας δεν πάει για «εκμετάλλευση» ή «αξιοποίηση», αλλά για ανταλλαγή με μέρος του χρέους – δηλαδή την παίρνουν οι δανειστές. Και φροντίστε να κάνετε διαφανείς δημοπρασίες. Τα δικά μας λαμόγια θα τα πάρουν όλα και μην τολμήσετε να εμφανίσετε δικούς σας, γιατί θα σας πάρει ο διάολος το καπέλο.

Ανάλογη ήταν στο Βήμα – το οποίο στο ρεπορτάζ του μιλάει για «αναγκαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας» σημειώνοντας ότι πλέον «δεν πωλούνται τα ασημικά αλλά το ίδιο το ακίνητο» – η επισήμανση του κειμένου που αναφέρεται στον Ντερούζ:

«Το "νεύμα της τρόικας" είναι ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές και για να γίνει αυτό οφείλουν να εργαστούν για τη μετατροπή τους σε θυγατρικές ευρωπαϊκών μεγαθηρίων και οι Έλληνες τραπεζίτες (που κατά τα άλλα ζητούν πιεστικά από τον κ. Ντερούζ ιδιωτικοποιήσεις των πάντων...) να αποδείξουν την αξία τους ως υπαλλήλων των Γερμανών, Γάλλων και Αμερικανών συναδέλφων τους».

Σε ακόμη πιο απλά ελληνικά: Η τρόικα στο σύνολό της και συντεταγμένα δεν επιτίθεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα κατά τρόπο εξευτελιστικό, αλλά και στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο. Οι επιμελείς εξ υμών αναγνώστες ίσως θυμούνται ότι και γι' αυτό έχουμε προειδοποιήσει εγκαίρως...

Επιπλέον πρώτη φορά η τρόικα εμφανίζεται δημοσίως ομονοούσα γκρεμίζοντας τις παρασκηνιακές ηλιθιότητες του τύπου «αν μας πουλήσει η Ευρώπη θα πάμε με το ΔΝΤ», οι οποίες τροφοδοτούσαν την παραπολιτική φιλολογία σαν... κυβερνητικό «χαρτί» προς αξιοποίηση στο εσωτερικό. Ακόμη απέδειξαν ότι η χρήση αυτού του «επιχειρήματος» εκ μέρους των κυβερνητικών στις επαφές τους με τους Ευρωπαίους, εν είδει εκβιασμού, αποδεικνύεται εγκληματική.

Παραδέχτηκαν τα πάντα!

Και η ελληνική κυβέρνηση; Αυτό το απίστευτο πολιτικό συνονθύλευμα, χωρίς πλέον έρμα και πολιτική αυθυπαρξία, επιχείρησε να απαντήσει με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να... επιβεβαιώσει απολύτως τις δηλώσεις των επιτηρητών κλείνοντάς τους πονηρά το μάτι για την προσήλωσή της στους τεθειμένους στόχους.

1. Την Παρασκευή, μετά την ομιλία του Τράα και τη συνέντευξη της τρόικας, ο Παπανδρέου, ο οποίος ούτε καν αντέδρασε – παρ' ότι η συνέντευξη τύπου έγινε το μεσημέρι – έκανε δηλώσεις για την... Αίγυπτο! Ουδέν... περίεργο.

2. Ο Παπακωνσταντίνου την ίδια μέρα ζητούσε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναίνεση και διάλογο για να προχωρήσει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει με την Τρόικα. Πολλοί το ερμήνευσαν ως απειλή εκλογών.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, επομένως, ολόκληρη τη μέρα σφύριζαν αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτε.

3. Ξημερώματα Σαββάτου... ξύπνησε ο Πεταλωτής – για τις ανάγκες των κυριακάτικων φύλλων προφανώς – και δήλωσε ότι:

«Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Αρνείται τα περί εκποίησης, αλλά πουθενά δεν υπάρχει διάψευση της τρόικας ή του Τράα για το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων. Προφανώς ξέρει κι άλλους τρόπους εκτός από την πώληση για να μαζέψει τα 50 δισ., αλλά δεν μας τους λέει για να μας κάνει έκπληξη.

4. Το ίδιο πρωί (του Σαββάτου) έπαιξε η είδηση ότι η κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας (Στρος-Καν, Μπαρόζο και Τρισέ). Δηλαδή τους πήρε τηλέφωνο ο Παπανδρέου.

Κατόπιν τούτου ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε τον «σεβασμό» του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό και την... «κατανόησή του» προς το «πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού», όπως κατεγράφη. Όμως δεν διέψευσε ούτε τον Τράα ούτε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου της τρόικας. Στον πρωθυπουργό όμως έδειξε... κατανόηση. Σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική εκδοχή...

5. Προφανώς σκασμένη από τα γέλια, η τρόικα αργά το σαββατόβραδο βγάζει ανακοίνωση - κοροϊδία, στην οποία δεν διαψεύδεται ούτε ένα «και» από τα όσα επίμαχα είχαν δηλώσει τα καμάρια της την προηγουμένη. Η κυβέρνηση και τα μιντιακά φερέφωνα μιλούν για «συγγνώμη της τρόικας», αλλά δεν μας λένε πού την είδαν.

6. Μιλώντας με Το Βήμα της Κυριακής, ο Ντερούζ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ρίχνει νέους κεραυνούς επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου εν κρυπτώ ξεπούλησε τη χώρα χωρίς να διαπραγματευθεί έστω για τα μάτια του κόσμου:

«Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβαλε οποιοδήποτε αντεπιχείρημα. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και χωρίς να ενημερωθούν τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, ούτε ασφαλώς η αξιωματική αντιπολίτευση, συμφώνησε στην εκτέλεση του προγράμματος ενώ δεν ζητήθηκε "πίστωση χρόνου" προκειμένου αυτό να τύχει μεγαλύτερης κυβερνητικής επεξεργασίας και να ανακοινωθεί αργότερα ως "κυβερνητική πρωτοβουλία"».

Έτσι επιβεβαιώνεται πως ο μόνος απ' αυτή την κυβέρνηση που λέει κατά καιρούς την αλήθεια είναι... ο Πάγκαλος, ο οποίος, αποκαλύπτοντας πλήρως το σκεπτικό της, δήλωνε προ καιρού ότι, όταν ζητάς δανεικά, δεν βάζεις όρους...

7. Στην κυριακάτικη δήλωσή του ο Παπακωνσταντίνου – η οποία υποτίθεται ότι συνιστούσε... απάντηση στον Ντερούζ – έκανε γαργάρα τα περί μη διαπραγμάτευσης εκ μέρους του ιδίου και του Γ. Παπανδρέου ψελλίζοντας απλώς ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι η τρόικα! Δηλαδή αποδέχθηκε πλήρως πως όντως δεν διαπραγματεύθηκε απολύτως τίποτε ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός ούτε, βεβαίως, κανένας άλλος από τους υπουργούς που τόσο καιρό ολοφύρονται για την κακή τρόικα...

Αξιώνουν κατάσχεση

Να μας συμπαθάτε οι σεμνοί εκ των αναγνωστών, αλλά τέτοιο ξεβράκωμα δεν έχει ματαγίνει. Όμως το ξεβράκωμα – όσο κι αν εξευτελίζει όσους επί τόσους μήνες κοροϊδεύουν ασύστολα τον ελληνικό λαό, όπως δεν έχουμε κουραστεί να γράφουμε επί μήνες, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα – δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Το χειρότερο είναι ότι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας. Βοήθεια οποιουδήποτε τύπου προς την Ελλάδα δεν υπάρχει αν πρώτα δεν ξεπουληθεί. Το είπε ο Ντερούζ, αλλά το είχε γράψει το «Π» (ακόμη μια φορά...) την περασμένη Πέμπτη σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ.

Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση και η Ελλάδα είναι πλέον αντιμέτωπες με την αναπόφευκτη συνέπεια της προσφυγής στον μηχανισμό... «στήριξης» και «σωτηρίας από την πτώχευση»: την κατάσχεση ολόκληρης της χώρας, για την οποία επί μήνες γράφουμε ότι αποτελεί την πεμπτουσία αυτού του μηχανισμού, όπως έχει δρομολογηθεί από τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όταν η τρόικα μας καλεί να πουλήσουμε - χαρίσουμε τα πάντα – και μάλιστα επιχειρεί να προκαταλάβει τον τρόπο και το αντικείμενο των πωλήσεων προειδοποιώντας ακόμη και για τη διαφάνεια στη διαδικασία του ξεπουλήματος – δεν το κάνει ως σύμβουλος, αλλά ως αντισυμβαλλόμενος και δικαιούχος. Όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ζήτησε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από τον «μηχανισμό», αποδέχθηκε και υπέγραψε, μεταξύ πολλών άλλων τραγικών, τα εξής:

«Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στον βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος» (άρθρο 14, παρ. 5 της δανειακής σύμβασης).

Με απλά λόγια: Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αμετάκλητα στερήσει από την Ελλάδα κάθε δικαίωμά της να παρεμποδίσει την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ασκώντας δικαιώματα ασυλίας και εθνικής κυριαρχίας. Και τώρα οι δανειστές, επιτηρητές και πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας έρχονται να αξιώσουν – κι όχι βεβαίως να... συμβουλεύσουν – αυτό που εξ αρχής τους παραχωρήθηκε με την πιο επαίσχυντη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε ποτέ χώρα.

Και η... τύποις κυβέρνηση; Όχι μόνο δεν τολμά να τους διαψεύσει έστω σε μια κεραία, αλλά – αν έχετε το κουράγιο να διαβάσετε τις απαράδεκτες ανακοινώσεις της – τους παρακαλεί να προσποιηθούν ότι αυτή αποφασίζει. Όμως φαίνεται ότι οι δανειστές βαρέθηκαν να περιμένουν. Αφού στα χαρτιά έχουν πάρει τα πάντα χωρίς αντίσταση ή διαπραγμάτευση, τώρα ζητούν και το μπαγιόκο.

Η πρόκλησή τους είναι στ' αλήθεια βαρύτατη, όπως παραδέχονται ακόμη και οι πιο ξεφωνημένοι παπαγάλοι, αλλά δεν αφορά πια την κυβέρνηση – τουλάχιστον όχι αυτή την κυβέρνηση, η οποία ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιπέστατη. Αφορά κυρίως την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τον μόνο που υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα να απαντήσει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Ως θεματοφύλακας της τήρησης του Συντάγματος, το οποίο όμως η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στα σκουπίδια...