Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Δεκ 2015


Σε κατάσταση ειδικής ασφάλειας κήρυξε ο κυβερνήτης της, την περιοχή Γκαζιαντέπ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, για 15 ημέρες.

Σκοπός είναι να υποβοηθηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Βάσει του καθεστώτος ειδικής ασφάλειας οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξημένα δικαιώματα ελέγχου σε όλη την επαρχία, ακόμα και δικαίωμα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κυρίως τα μέτρα επικεντρώνονται στην περιοχή του Αντά, κοντά στην πόλη Καρκαμίς, όπου και το συνοριακό πέρασμα του Κιοπρουμπατί.

«Το μέτριο ελήφθη λόγω της ευαισθησίας της περιοχής», δήλωσε ο εμπνευστής του, πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Θα ισχύσει για 15 ημέρες. Οι εξελίξεις θα δείξουν τι θα έχει συμβεί μετά από 15 ημέρες», δήλωσε «προφητικά» (;) ο Ερντογάν.

Η Τουρκία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της, θεωρητικά κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στην πραγματικότητα έναντι των Κούρδων της Συρίας, καθώς έχει διακηρύξει πως δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να περάσουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Για την Τουρκία το PYD και η πολιτοφυλακή του YPG των Κούρδων της Συρίας είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως και τα ΡΚΚ.

Η κίνηση αυτή πάντως της Τουρκίας μπορεί να είναι προάγγελος πολλών και καθόλου ευχάριστων εξελίξεων στην περιοχή, ειδικά αν συνδυαστεί με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ίσως να προετοιμάζεται μια τουρκική εισβολή στην Συρία κατά των εκεί Κούρδων, με την ανοχή των Κούρδων του Ιράκ, ο ηγέτης των οποίων, Μπαρτζανί, επισκέφτηκε την Άγκυρα και στήριξε την Τουρκία.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ καταφεύγει το Ιράκ κατά της Τουρκίας, για την εισβολή

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να προσφύγει επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Αμπάντι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατάξει την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ωστόσο σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βαγδάτης.

Οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί δεν είναι στρατεύματα μάχης, αλλά έχουν σταλεί για να προστατεύσουν τους στρατιώτες που παρέχουν εκπαίδευση στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Η Τουρκία είναι “αποφασισμένη” να συνεχίσει την εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε πως η Τουρκία αποφάσισε, σε συνομιλίες με ιρακινούς αξιωματούχους, να “αναδιοργανώσει” το στρατιωτικό προσωπικό της που βρίσκεται στο στρατόπεδο Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Το Ιράκ απαίτησε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως εκατοντάδες στρατιώτες που στάλθηκαν πρόσφατα στο στρατόπεδο, λέγοντας ότι εισήλθαν στην ιρακινή επικράτεια χωρίς να το γνωρίζει η Βαγδάτη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν επισκέφθηκαν χθες τη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι για το θέμα.
“Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία της ιρακινής κυβέρνησης, ελήφθη η απόφαση να αναδιοργανώσουμε το στρατιωτικό προσωπικό στη δύναμη προστασίας στο στρατόπεδο Μπασίκα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τι θα περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση των στρατευμάτων, αναφέρει όμως ότι συμφωνήθηκε να αρχίσει εργασία για τη δημιουργία μηχανισμών που θα εμβαθύνουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ σε θέματα ασφαλείας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ανώτατος ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο αγιατολάχ Άλι Σιστάνι, καταδίκασε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Καμία χώρα δεν πρέπει “να στέλνει τους στρατιώτες της στο έδαφος ενός άλλου κράτους με τη δικαιολογία ότι βοηθά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας (…) μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών”, τόνισε, εκ μέρους του αγιατολάχ Σιστάνι, ένας από τους εκπροσώπους του στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Πληροφορίες Hurriyetdailynews, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βαγδάτη, Ιράκ
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετατροπή της Frontex σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί, ως έσχατη λύση, να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.

Την επόμενη εβδομάδα, η εν λόγω πρόταση, αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και κατόπι στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς, παραπέμποντας επίσης και στην προαναγγελία της δημιουργίας του εν λόγω σώματος από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα είναι σε θέση να έχει αυξημένους πόρους (θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της σε σχέση με αυτόν της Frontex), το δικό της προσωπικό (τουλάχιστον 1500 άτομα) και εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις συνδρομές των κρατών-μελών. Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα «δικαιολογεί» μια τέτοια πρόταση και πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα «ενθαρρύνει» την Επιτροπή να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής. Σημειώνεται ότι για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση της Κομισιόν, πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. «Δουλεύουμε σε συνθήκες ηρεμίας και ψυχραιμίας» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι και τα δύο ευρωπαϊκά όργανα που εμπλέκονται θα στηρίξουν την εν λόγω προσπάθεια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το γενικότερο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης της πρότασης, η Κομισιόν έκανε λόγο για «φιλόδοξο» σχεδιασμό, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Αποφασισμένος να αιματοκυλήσει την Τουρκία φαίνεται πως είναι ο Ερντογάν. Ενδεχομένως έχει αντιληφθεί πως οι εξελίξεις τείνουν να γίνουν ιδιαίτερα δυσάρεστες για τον ίδιο και την Τουρκία, αφού όλα πλέον δείχνουν πως υπάρχει επιλογή της Δύσης στην δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους. Με αυτό ως δεδομένο, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται πως επιχειρεί να εντείνει τον εθνικισμό και να τοποθετήσει τους τούρκους έναντι των Κούρδων της Τουρκίας, στους οποίους εκ των προτέρων επιχειρεί να «φορτώσει» συνεργασία με την Μόσχα και ένα πρωτοφανές αιματοκύλισμα με «υπαιτιότητα» των Κούρδων.

Γνωρίζει ο Ερντογάν πως η συνεργασία της Μόσχας με το ΡΚΚ είναι κάτι δεδομένο, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως επίσημη πληροφορία που να επιβεβαιώνει την συνεργασία της Ρωσίας με τους Κούρδους και τον εξοπλισμό του ΡΚΚ με σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα. Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας (υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη και συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια των τούρκων κατά των επιλογών Ερντογάν – Νταβούτογλου), στοχοποιεί εκ των προτέρων το ΡΚΚ και, ενδεχομένως, με μία ισχυρή προβοκάτσια να ξεκινήσει έναν αιματηρό πόλεμο (ξεκαθάρισμα) στο εσωτερικό της Τουρκίας, με σκοπό να κατηγορήσει την Μόσχα για εμπλοκή στα εσωτερικά της Τουρκίας και ταυτόχρονα να επικαλεστεί αδυναμία συνέχισης στην «συμβολή» της Άγκυρας στο συμμαχικό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του ISIS (DAESH).
Αυτομάτως, δημιουργεί στην Τουρκία κατάσταση αυξημένης εσωτερικής ετοιμότητας – συναγερμού και μειώνει τα πολιτικά δικαιώματα των τούρκων πολιτών, επιβάλλοντας ένα άτυπο καθεστώς στρατιωτικού νόμου, ενώ ήδη σε πολλές τουρκικές πόλεις (νοτιο-ανατολική και ανατολική Τουρκία) διεξάγονται καθημερινά μάχες μεταξύ δυνάμεων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και μελών του ΡΚΚ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά μάρτυρες τούρκοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί…

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, έχει πρόσφατα υπογραφεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και του κουρδικού ΡΚΚ, με συγκεκριμένο σχέδιο επιχειρήσεων στο τουρκικό έδαφος.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα ( που επικαλείται τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες!!!), την πρώτη Δεκεμβρίου έγινε μια σημαντική μυστική συνάντηση στην έδρα του PKK στην πόλη Erbil του Βορείου Ιράκ, στην οποία συμμετείχε όλη η ηγετική ομάδα του ΡΚΚ αποτελούμενη από τους Murat Karaylan, Duran Kalkan και Cemil Bayık, με ανώτατο στέλεχος του ρώσικου Γενικού Επιτελείου.

Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο μερών και όπως αναφέρεται τα ελεγχόμενα από το ΡΚΚ media (τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχει κλείσει ακόμη το καθεστώς του Erdogan), έχουν πάρει εντολή να υποστηρίξουν την Ρωσία με όλα τα μέσα στην σύγκρουση της με την Τουρκία.

Οι πληροφορίες όμως της YeniSafak πηγαίνουν ακόμη παραπέρα, αφού στο δημοσίευμά της ισχυρίζεται πως τούρκοι πράκτορες την ενημέρωσαν πως στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκε σχέδιο πολεμικών επιχειρήσεων του ΡΚΚ μέσα στο τουρκικό έδαφος και για τον λόγο αυτό η Ρωσία θα στηρίξει με ρωσικά οπλικά συστήματα την κουρδική οργάνωση, που σημειωτέον πολεμά με τον συριακό της κλάδο με λύσσα τους Τζιχαντιστές στην Συρία.

Και η "διαρροή" απόρρητων πληροφοριών από τη ΜΙΤ προς την εφημερίδα συνεχίζεται… Έτσι, σύμφωνα πάντα με την «διαρροή», οι Ρώσοι έχουν ήδη χορηγήσει στο ΡΚΚ αντιαρματικές ρουκέτες που ήδη χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις των Κούρδων στις 24-25 Σεπτεμβρίου στην Beytüşşbap της επαρχίας Σιρνάκ στην Τουρκία. Μάλιστα, οι πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρουν επιπλέον πως οι Ρώσοι υποσχέθηκαν να χορηγήσουν και άλλα οπλικά συστήματα για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας της κουρδικής οργάνωσης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Τέλος, στο τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η ηγεσία του ΡΚΚ, με προεξέχοντα τον Duran Kalkan, είναι εξοργισμένη με τον Ερντογάν γιατί έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τους Τζιχαντιστές για να σφάζουν τους Κούρδους της Συρίας. Για τον λόγο αυτό η στήριξη της Ρωσίας στην οργάνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό το σενάριο διέρρευσε, λοιπόν, από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και, επί της ουσίας, αποτελεί προάγγελο σκληρών και αιματηρών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και ιδιαίτερα κατά των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν την ισχυρότερη απειλή κατά της ενότητας της σημερινής γεωγραφικής δομής της γείτονος. Στο ίδιο πλαίσιο, η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις στη Μοσούλη (πρόκειται για εισβολή) για να βοηθήσει τον «ελαστικό» Μπαρζανί εκπαιδεύοντας Κούρδους του Βόρειου Ιράκ και να επιτύχει έτσι ένα σημαντικό ρήγμα μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και του Βόρειου Ιράκ, ευελπιστώντας πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα στηριχθούν περαιτέρω οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) και της Τουρκίας (ΡΚΚ).

Το ιδιαίτερα σημαντικό, όμως αυτής της τουρκικής αποκάλυψης, είναι η εμπλοκή της Ρωσίας, την οποία η Άγκυρα επιχειρεί εκ των προτέρων να εμπλέξει στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα και στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την βοήθεια της Δύσης στην δημιουργία ενός κοινού αμυντικού μετώπου (Τουρκία, ΗΠΑ, Κούρδοι Ιράκ) κατά του «παρείσακτου» Πούτιν.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι και προάγγελος των όσων θα συμβούν στο εσωτερικό της Τουρκίας κατά των Κούρδων του ΡΚΚ. Στην περίπτωση που η Μόσχα έχει ήδη εξοπλίσει το ΡΚΚ με σύγχρονα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα και έχει ήδη προχωρήσει στην εκπαίδευση των Κούρδων του ΡΚΚ, η λέξη αιματοχυσία θα είναι πολύ «λίγη» για να μπορεί να περιγράψει αυτά που θα συμβούν. Προφανώς, ο Ερντογάν επιθυμεί να προλάβει τις εξελίξεις και να επιτεθεί πρώτος, γι αυτό και επιχειρεί μέσω των «διαρροών» από τη ΜΙΤ να προϊδεάσει τους τούρκους πολίτες και να τους συσπειρώσει γύρω από την κυβέρνηση Νταβούτογλου για να παρουσιάσει προς τις χώρες της Δύσης και μία «ενιαία» Τουρκία που αγωνίζεται κατά της… «τρομοκρατίας».

Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση να μπλοφάρει το τουρκικό κυβερνητικό δίδυμο και να έχει άλλες, παρόμοιες ή και παράλληλες στοχεύσεις, θα πρέπει να προβληματίσει όμως και την ελληνική πλευρά… αφού η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο φαίνεται να κλιμακώνεται –με υπαιτιότητα της Άγκυρας- και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία τουρκική ενέργεια που θα κινείται στα πλαίσια μεταξύ του αιφνιδιασμού και της απελπισίας…, αν και κάτι τέτοιο σχεδόν αποκλείεται να συμβεί για τους επόμενους 3 μήνες, αφού –ως γνωστόν- η δεινότητα του τουρκικού ναυτικού είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει χειμερινές παράτολμες ενέργειες…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Κανείς δεν φανταζόταν ότι εν έτει 2015 θα αντικρίζαμε σκηνές στη χώρα μας ανάλογες με αυτές που είχαμε ακούσει από τις μαρτυρίες των Μικρασιατών προσφύγων ή σαν αυτές που βλέπαμε σε εικόνες που ερχόταν από άλλα μέρη του πλανήτη. Παιδιά πνίγονται στο Αιγαίο, που, από μία από τις πιο όμορφες θάλασσες του κόσμου, έχει γίνει ο υγρός τάφος ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Η εικόνα του νεκρού σώματος του μικρού Αϊλάν στα παράλια της Τουρκίας, που έκανε το γύρο του κόσμου και συγκίνησε ακόμη και τον πιο σκληρό χαρακτήρα, θα στοιχειώνει τις συνειδήσεις όλων εκείνων που ευθύνονται για το πρωτοφανές αυτό κύμα προσφύγων.

Επίκεντρο και αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας έμελλε να γίνει η χώρα μας και τα νησιά της. Πρόσφυγες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία και μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη –οι πρώτοι για να γλιτώσουν τις ζωές τους και οι δεύτεροι για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη-, όλοι με κατεύθυνση τη Γερμανία και τις αναπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, αύξησε αυτά τα καραβάνια των ανθρώπων κατά πολύ μέσα στο 2015. Σε αυτή την πορεία προς την επιβίωση βρήκαν σίγουρο «σύμμαχο» και εκμεταλλευτή την Τουρκία. Τούρκοι δουλέμποροι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να περάσουν τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος, με το «κόμιστρο» να στοιχίζει χιλιάδες ευρώ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα σκάφη και τα φουσκωτά με τα οποία γίνεται η μεταφορά τους βυθίζονται είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε για να μην υπάρχει περίπτωση επιστροφής τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα πέρασαν τους τελευταίους εφτά μήνες 640.000 πρόσφυγες μέσα από έξι νησιά που έχουν 92.000 πληθυσμό. Ο συνολικός τους αριθμός εκτιμάται, μάλιστα, ότι μπορεί να ξεπερνά το εκατομμύριο, συνυπολογίζοντας τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αλλού. Για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που η κατάσταση της οικονομίας της είναι απελπιστική, και τα σύνορά της είναι εκ των πραγμάτων ανοιχτά λόγω της θάλασσας, αυτά τα μεγέθη είναι δυσθεώρητα και εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Την προσφυγική κρίση, λοιπόν, εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να την διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση από μόνη της, κάτι που, παρά τα όποια λάθη της, φρόντιζε πάντα να διαμηνύει στους ευρωπαίους εταίρους της.

Οι σκηνές που περιγράψαμε παραπάνω ευαισθητοποίησαν προσωρινά μόνο ευρωπαϊκές ηγεσίες κάτω και από το βάρος της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Τον Σεπτέμβριο η καγκελάριος της Γερμανίας φωτογραφιζόταν με τους αφιχθέντες πρόσφυγες στη χώρα της και ανέβαζε τη δημοτικότητά της προβάλλοντας ένα «ανθρώπινο πρόσωπο», ενώ διεμήνυε ότι οι πρόσφυγες θα βοηθήσουν στην εθνική οικονομία. Τρεις μήνες μετά, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες εγκατέλειψαν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και απείλησαν –αν δεν το έκαναν και πράξη κάποιες από αυτές- να κλείσουν τα σύνορα τους. Η Ουγγαρία, με την ακροδεξιά κυβέρνησή της, έσυρε πρώτη τον χορό και τα υπόλοιπα κράτη άρχισαν να πιέζουν και να επιρρίπτουν τις ευθύνες στην Ελλάδα. Στην Γερμανία δε, η Άγκελα Μέρκελ ανακρούει πρύμναν, αφού διακυβεύεται η θέση της στο κόμμα και στην καγκελαρία.

Δυσοίωνες εξελίξεις

Η συμφωνία που έγινε και αφορούσε στον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για την χώρα μας, αφού αφορά μόνο στους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, δεν αποτελούν παρά το 20% αυτών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Η αποδοχή της αξίωσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να καταγράφονται οι πρόσφυγες και οι παράτυπο μετανάστες στη χώρα πρώτης εισόδου, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες συνεργασίας με την Τουρκία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας, παρά τη θέλησή τους αλλά και έξω από τις δυνατότητές μας.

Η ΕΕ όμως βρήκε τη «λύση»: Αποφάσισε να δώσει 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, αποσκοπώντας στην αλλαγή της στάσης της απέναντι στις ανεξέλεγκτες ροές ανθρώπων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι τούρκοι θα πάρουν τα χρήματα, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών και θα μπορέσουν να σπάσουν το καλά οργανωμένο σύστημα δουλεμπορίας. Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων είναι τόσο μεγάλος που οπωσδήποτε θα υπάρξει δυσκολία στον έλεγχό του, πόσω μάλλον όταν τόσο καιρό κάνεις τα στραβά μάτια.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά, ως όφειλε, το σχέδιο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών που απεργάζονταν από κοινού Βερολίνο και Άγκυρα, αποφασίστηκε η ενίσχυση της Frontex με χίλιους περίπου άνδρες που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο του ελέγχου των στοιχείων των μεταναστών, κάτι που έχει γίνει περισσότερο από επιτακτικό μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Και αυτή η λύση όμως φαίνεται εξόχως προβληματική, αφού δεν πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, να λύσει το πρόβλημα. Οι διαδικασίες για την διασταύρωση στοιχείων και ανακρίσεων προβλέπονται εξαιρετικά χρονοβόρες, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες, όπως τους διακρίνει η ΕΕ, να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα μας. Για όσους προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία, οι αρχές θα είναι υποχρεωμένες να τους συλλάβουν, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου, αφού οι φανατικοί τζιχαντιστές του ISIS έχουν ήδη θέσει στο στόχαστρό τους την Ελλάδα. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν χαρτιά δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, αφού οι τελευταίες δέχονται μόνο όσους διαθέτουν διαβατήριο.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να φιλοξενήσει έστω και για λίγο, όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ξεμείνει εντός των συνόρων μας, είναι ισχνές, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη. Τόσο οι χώροι φιλοξενίας όσο και η δαπάνη για τα στοιχειώδη, παρά την ευρωπαϊκή βοήθεια, αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ η λύση με την επιδότηση των 20.00 ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ειδομένη του Κιλκίς, με το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ και τη μετ6αφορά των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών πάλι πίσω στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Αν δεν πιεστεί η Τουρκία να δημιουργήσει hot spots στο έδαφός της κι αν η ΕΕ δεν υλοποιήσει τις διακηρύξεις της περί ευρωπαϊκών συνόρων και δίκαιης κατανομής αυτών των ανθρώπων στα κράτη – μέλη κι αν δεν σταματήσουν οι (πραγματικές ή ψευδείς) απειλές για έξοδό μας από τη Σένγκεν, τότε η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει χώρος αποθήκευσης ψυχων…

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 318Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ήρθε η ώρα η ανθρώπινη δυστυχία και ο πόνος 
να μετατραπούν σε κέρδη των δανειστών 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Οι ελεύθερες οικονομικέ ζώνες, γνωστές και σαν Ε.Ο.Ζ., είναι ένα θέμα που από τις πρώτες μέρες του πρώτου μνημονίου, το 2010, «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας. Βρέθηκαν τότε πρόθυμες φωνές αιρετών, που έτρεξαν να ζητήσουν την μετατροπή των περιοχών τους σε Ε.Ο.Ζ. κι ας γνώριζαν πως ό,που υπήρξαν αυτές μόνο καταστροφή έφεραν, ενώ, λειτουργούσαν με ειδικό νομικό καθεστώς και εν πολλοίς αποτελούσαν μία ξεχωριστή γεωγραφική επικράτεια εντός της επικράτειας της χώρας που τις «φιλοξενούσε».

Πρόκειται για περιοχές απόλυτης καταισχύνης. Με ελάχιστα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, οι πολίτες που κατοικούν εντός των ΕΟΖ, μετατρέπονται σε ανθρώπινη μάζα, χωρίς καμία αξία της ανθρώπινης ζωής, που με ελάχιστο κόστος παράγει υπέρογκο πλούτο, ενώ την ίδια στιγμή καταληστεύονται οι φυσικοί πόροι της περιοχής. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες υπάρχουν και λειτουργούν –μέχρι τώρα- σε τριτοκοσμικές χώρες και από ότι δείχνουν οι σχεδιασμοί των πολυεθνικών (που πάντα συνοδεύονται από μελέτες «πρόθυμων ακαδημαϊκών»), η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο, προκειμένου κάποια γεωγραφικά της διαμερίσματα να μετατραπούν σε ανθρώπινα κολαστήρια που θα προσφέρουν απίστευτα κέρδη στις πολυεθνικές (συνήθως εμφανίζονται ως μέτριες επενδύσεις και στη συνέχεια καταλαμβάνουν με διάφορους τρόπους τον κενό χώρο της τοπικής πολιτικής εξουσίας) που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Το νέο σχέδιο, με βάση τις νέες συνθήκες (παγίδευση ενός τεράστιου αριθμού λαθρομεταναστών στην Ελλάδα) φαίνεται πως είναι ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, αφού η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν έχει καμία διάθεση ουσιαστικής σύγκρουσης με όλους εκείνους που έχουν παγιδεύσει τη χώρα στα μνημόνια και έχουν κατορθώσει να μεταβάλλουν την Ελλάδα σε χώρο όπου «η κρίση γίνεται ευκαιρία».
Έτσι, οι λαθρομετανάστες (οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου) φαίνεται πως προσφέρονται ως πάμφθηνα εργατικά χέρια (μαζί με μεγάλα κομμάτια ελληνικής γης), σε ανοιχτές φυλακές, όπου θα σταματήσουν να "λιάζονται" ή να κρύβονται σε στενά της πρωτεύουσας και θα προσφέρουν την εργασία τους για ένα κομμάτι ψωμί και μία στέγη. Ταυτόχρονα, η «λύση» αυτή ικανοποιεί την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αφού οι άνθρωποι αυτοί θα εγκλωβιστούν σε έναν χώρο και δεν θα μπορέσουν να απειλήσουν με οποιοδήποτε τρόπο την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Οι πλέον ευχαριστημένοι από την «λύση των ΕΟΖ» είναι οι ευρωπαίοι, οι οποίοι θα μπορούν να καυχώνται πως προσφέρουν εργασία και κατοικία σε πληθυσμούς που δεν μπορούν να επιστραφούν στις πατρίδες τους αλλά ούτε μπορούν να φιλοξενηθούν από την Ευρώπη που έχει ήδη «κορεστεί».

Με αυτόν τον τρόπο, και ο σκύλος θα είναι χορτάτος, και η πίτα θα γίνεται συνεχώς και μεγαλύτερη, για όσες πολυεθνικές θα «επενδύσουν» στον ανθρώπινο πόνο, με την «φωτεινή πινακίδα» της οικονομικής ευκαιρίας και του ανθρωπισμού!!!
Ένα τέτοιο σενάριο ξεδιπλώνουν τρεις καθηγητές, οι Harold James, Malmberg Hannes, Brunnermeier Markus. Ο κ. Markus Brunnermeier είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο κ. Harold James είναι καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο κ. Hannes Malmberg είναι υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Τι μας λένε, λοιπόν, οι σοφοί μέσα από το άρθρο τους; Αφού μας ξεκαθαρίζουν πως οι ελεύθερες (ειδικές) οικονομικές ζώνες δεν είναι πανάκεια, τονίζουν πως είναι ιστορική ευθύνη της Ευρώπης να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.
«Η προσφυγική κρίση έχει θέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) απέναντι σε ένα επιτακτικό δίλημμα. Η Ευρώπη έχει ιστορική ευθύνη να βοηθάει τα θύματα του πολέμου και της βίας και οι υπεύθυνοι πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι είναι απάνθρωπο να εμποδίζεις την είσοδο σε ανθρώπους που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους. Για ηθικούς και πρακτικούς λόγους, η ΕΕ δεν μπορεί να κατασκευάσει μια σύγχρονη εκδοχή του Σιδηρού Παραπετάσματος στα σύνορά της.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι διοικητικά και πολιτικά προβλήματα - συμπεριλαμβανομένης μιας λαϊκίστικης προσέγγισης κατά των νέων αφίξεων - περιορίζουν την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί την αντιμετώπιση των λόγων που υποχρεώνει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Και ενώ αυτοί οι λόγοι περιλαμβάνουν πολιτικές πιέσεις - ειδικά οι καταστροφικοί πόλεμοι στη Συρία και στο Ιράκ - οι προσφυγικές ροές αντανακλούν την ανικανότητα των κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής να παράγουν ανάπτυξη παρόμοια με εκείνη που βγάζει από τη φτώχεια την Ασία, τη Λατινική Αμερική και μεγάλα τμήματα της Υποσαχάριας Αφρικής.


Καθίσταται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η διασφάλιση των οικονομικών ευκαιριών για τους πρόσφυγες θα έπρεπε να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπου είναι δυνατόν, η ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζεται με τα κράτη που προσωρινά φιλοξενούν πρόσφυγες για την καθιέρωση Ζωνών Οικονομικής Ανάπτυξης στις οποίες οι πρόσφυγες θα μπορούν να εργάζονται νόμιμα. Η έλλειψη ευκαιριών στις γειτονικές χώρες της Συρίας επιδεινώνει το ήδη υπάρχον οικονομικό πρόβλημα. Νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους και οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα στερήσουν θέσεις εργασίας από τους γηγενείς.
Ερχονται αντιμέτωποι με μια θλιβερή επιλογή: είτε ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς, προσπαθώντας να κερδίσουν τα προς το ζην με παράνομους τρόπους, είτε να πάνε στην Ευρώπη. Πολλοί επιλέγουν το δεύτερο. Η Γαλλία και η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσαν μια κοινή πρόταση για τη διάθεση 10 δισ. δολαρίων με σκοπό τη σταθεροποίηση της περιοχής. Η διάθεση αυτών των χρημάτων πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού, ώστε να πηγαίνουν στην ενίσχυση των προσφύγων και όχι στα χέρια διαφθαρμένων πολιτικών και γραφειοκρατών.

Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει πειράματα όπως εκείνο της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί πρέπει να γίνουν μαγνήτες επιχειρηματικού δυναμισμού, αξιοποιώντας έναν μεγάλο αριθμό σύρων επιχειρηματιών που εγκατέλειψαν τη χώρα και λειτουργώντας ως μοντέλο για τη Συρία όταν τελειώσει ο πόλεμος.


Είναι βέβαιο ότι η προσφυγική εργασία συνιστά ένα ευαίσθητο θέμα για τους γείτονες της Συρίας. Περίπου 2 εκατομμύρια Σύροι ζουν στην Τουρκία και πάνω από 1 εκατομμύριο στην Ιορδανία. Οι περισσότεροι ζουν εκτός των προσφυγικών καταυλισμών και πολλοί εργάζονται παράνομα. Η ανεργία στην Τουρκία και στην Ιορδανία είναι 10% και 12% αντίστοιχα και οι κυβερνήσεις τους είναι διστακτικές προς τα προγράμματα που θα μπορούσαν να στοιχίσουν θέσεις εργασίας στους πολίτες τους. Οι Ζώνες Οικονομικής Ανάπτυξης στις γειτονικές χώρες της Συρίας θα πρέπει επομένως να παράγουν οφέλη τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες που τους φιλοξενούν. Η ΕΕ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή κατοικιών, γραφείων, αποθηκών και δημόσιων έργων, αυξάνοντας τη ζήτηση για τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Οι Ζώνες Οικονομικής Ανάπτυξης δεν είναι πανάκεια. Και δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για την ειρήνη στη Συρία. Αλλά σίγουρα θα προσέφεραν μια ευκαιρία για να ξεκινήσει η αντιμετώπιση μιας βασικής συνέπειας του πολέμου η οποία μπορεί να αποφευχθεί: ο αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων από την ευκαιρία να εργαστούν νόμιμα ώστε να κερδίσουν τα προς το ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Και για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη, η Ελλάδα, η χώρα μας μετατρέπεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μία ανθρώπινη χαβούζα, η οποία θα παράγει πάμφθηνα (πιο φτηνά και από την Κίνα) και θα αποφέρει τεράστια κέρδη σε όσους «επενδύσουν» στις Ελεύθερες (Ειδικές) Οικονομικές Ζώνες.
Όσοι πιστοί της απανθρωπιάς, προσέλθετε, λοιπόν. Η Ελλάδα είναι η χώρα που μέσα από την κρίση της (οικονομική, πολιτική και ηθική) δίνει τεράστιες ευκαιρίες σε όσους έχουν μάθει να ζούνε πλουσιοπάροχα από το ανθρώπινο αίμα… Προσφέρεται, επίσης, δωρεάν και ο ελληνικός πληθυσμός, ο οποίος από το 2010 έχει αφαιρεθεί από την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων και Πολιτικών Δικαιωμάτων…

ΥΓ: Το χειρότερο, για τους Έλληνες, είναι πως θα εξαναγκαστούν να ψάχνουν για "πολιτικό μέσο" που θα τους εξασφαλίζει μία δουλειά σε αυτές τις ΕΟΖ, αφού η οικονομική και κοινωνική πολιτική της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου θα τους έχει καταστρέψει κυριολεκτικά...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει η Λέττα Καλαμάρα

Με κάθε τρόπο αποδεικνύει ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας, εκ του αποτελέσματος, ότι εργάζεται σκληρά για το κακό της Ελλάδας.

Μέσα σε ένα χρόνο έσυρε τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ύφεση, στη διεθνή απομόνωση, στην πόρτα εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, στην εθνική μετάλλαξη και προσεχώς στην εθνική παραχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Τι άλλο πρέπει να κάνει επιτέλους για να πειστεί η ελληνική κοινωνία που τον συντηρεί και υποστηρίζει ναρκωμένη ότι μας οδηγεί στον γκρεμό χωρίς επιστροφή. Τι άλλο θέλει η ελληνική κοινωνία για να πειστεί ότι ο κ.Tσίπρας είναι με τους χαμένους και το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι καταστροφή και δυστυχία; Πού χάθηκε η ελπίδα και η ευημερία ΣΥΡΙΖΑ; Υπήρξε ποτέ ή απλά ήταν το κάλυμα για την καταδίκη της Ελλάδας στην επιστροφή της έναν αιώνα πίσω από το σήμερα;

Με τους χειρισμούς του κ.Τσίπρα κάποιοι Ευρωπαίοι της FRONTEX ή όπως αλλιώς θα λέγονται σύντομα, ο "φίλος" Γάλλος ομόλογος του κ.Ολάντ με την απαίτησή του, θα μας απαγορεύουν να φυλάμε τα θαλάσσια σύνορά μας! Με τους χειρισμούς του κ.Τσίπρα η Ελλάδα πλημμυρίζει Ασιάτες μεταλλάσσοντας ύπουλα την κοινωνία της! Με τους χειρισμούς του κ.Τσίπρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν κατ' εντολή αδρανείς, παρακολουθώντας την κατάληψη της χώρας από μετανάστες και τη διάλυση των οικονομικών και κοινωνικών ιστών.

Ο κ.Τσίπρας με έναν μαγικό τρόπο και μία ύπουλη στρατηγική μετατρέπει κάθε αποτυχημένη προσπάθεια του εκβιασμού της χώρας προς τους δανειστές και αποπομπής μας από τη Δύση σε προσωπικό του αγώνα και νίκη. Αναμφισβήτητα διεξάγει τις καλύτερες επιχειρήσεις παραπλάνησης και προπαγάνδας για να κοιμίσει την ελληνική κοινωνία μέχρι αυτή να είναι αργά να αντιδράσει.

Μαζί του και οι πειθήνιοι Υπουργοί του, που συμμετέχουν στο εξελισσόμενο σχέδιο διάλυσης της χώρας. Πώς άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή μέσα σε λίγες ώρες κ.κ. Μουζάλα και Τόσκα και δεν άνοιγε εδώ και 10 μέρες. Τι ήταν αυτό που σας εμπόδιζε να επέμβετε έτσι απλά νωρίτερα και διαταράχθηκε άσκοπα η οικονομία της Ελλάδας; Γιατί αυτή η περίεργη ολιγωρία μέχρι να φτάσουμε στο απροχώρητο; Τι σχεδιάσατε για τις χιλιάδες μεταναστών που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά, εκτός από την οικονομική εκμετάλλευση τους από το κύκλωμα διακινητών εντός της χώρας; Αναπάντητα αυτονόητα ερωτήματα που απλά αποδεικνύουν την εσκεμμένη προσπάθεια σκοτεινών κύκλων καταπάτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στο Αιγαίο του περήφανου ελληνικού στόλου του 1912.

Ο κ.Λέβεντης, ο πολιτικός που επέτρεπε το πολιτικό σύστημα να χλευάζεται επί δεκαετίες με πίτσες, έχει καταστεί η σοβαρή αντιπολίτευση της διαλυτικής πολιτικής του κ.Τσίπρα, καταδεικνύοντας την ανάγκη για τον εθνικό πόλο που πρέπει να δημιουργηθεί για να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατό την καταστρεπτική εθνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλουν εξω-θεσμικά ντόπια και διεθνή κέντρα. Πού είναι η νέα δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ; Πριν είναι αργά και θρηνούμε νέες χαμένες πατρίδες εντός της επικράτειας. Πριν εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο διάλυσης της άναρχα κατειλημμένης από Ασιάτες Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία αλωμένη εκ των έσω παλινδρομεί με πιθανότερο τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση σε Καραμανλικούς και μη ανεξαρτήτως της εκλογικής της διαδικασίας, προς όφελος του κ.Τσίπρα και του σχεδίου του. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αδυνατούν να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους και παραμένουν ανίσχυροι ενώ ακόμα και η Χρυσή Αυγή σιωπά περιέργως. Το ΚΚΕ είναι εγκλωβισμένο σε μία ουτοπία και έτσι όλοι μαζί συνδράμουν με ή χωρίς τη θέλησή τους στη διάλυση της χώρας από τον κ.Τσίπρα.

Απαιτείται η άμεση και έντονη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων για την τάξη και την ασφάλεια στο προσφυγικό, εφόσον και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ομολογεί αιφνιδιασμό και αδυναμία, πριν μας καταλάβουν οι Φράγκοι στα σύνορα και οι Ασιάτες στην Αθήνα. Που πήγαν όλοι εκείνοι οι ένστολοι και μη ιθύνοντες που μας διαβεβαίωναν, τους προηγουμένους μήνες ότι όλα ελέγχονται και δεν χρειάζονται άλλες δυνάμεις. Γιατί τώρα εκλιπαρούμε τους ξένους να φυλάξουν τα σύνορά μας, χωρίς να έχουμε εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας;

Απαιτείται ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο που μόνο η εμπλοκή όλων των κρατικών δυνάμεων της χώρας σε σύγχρονες πολιτικό-στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να φέρουν σε πέρας. Είναι εγκληματική αμέλεια να εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περισυλλογή απορριμμάτων, σε κατάσβεση φωτιών και τώρα να αδρανούν προς όφελος των κυκλωμάτων εμπορίας των ανήμπορων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα της Λέσβου μέχρι το φυλάκιο της Ειδομένης που επικουρούνται κοντόφθαλμα από τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί ακόμα και ο Στρατός της Κύπρου συνεισφέρει στην ασφάλεια των αεροδρομίων και λιμανιών και εμείς εθελοτυφλούμε επικίνδυνα;

Αν δεν αλλάξει η ντόπια κοινωνία, δεν θα αλλάξει η πολιτική και αν δεν αλλάξει η πολιτική δεν θα αλλάξουν οι πολιτικοί.

Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικοί θα αλλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας υπό την πρωθυπουργία του κ.Τσίπρα, καταγράφοντας μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία ανάλογες του 1922. Εάν αυτό θέλουμε ως χώρα, αυτό θα πάρουμε...

Πηγή TheDayAfter


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Πριν ακόμη εμφανισθεί η ακραία μορφή του Ισλάμ στη Μ. Ανατολή, πρώτα σημάδια προετοιμασίας υπήρξαν στα Βαλκάνια, αλλά τις ανησυχίες πολλών -μεταξύ των οποίων και του υπογράφοντος- τις θεωρούσαν κάποιοι υπερβολές. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διέψευσε τους εφησυχάζοντες, η αβελτηρία των οποίων εξέθρεψε ένα κίνημα-τέρας που πολύ δύσκολα θα εξολοθρευτεί.

Οι βομβαρδισμοί κατά των τζιχαντιστών του ISIS και θυγατρικών της Αλ Κάιντα, δεν λύνουν το πρόβλημα, επειδή ο σπόρος της επιβολής με την τρομοκρατία έχει μπει ήδη στην Ευρώπη. Και το χειρότερο όλων είναι, ότι αντί να αντιμετωπισθεί με σωστό τρόπο το ζήτημα, ο καθένας το βλέπει με το δικό του ιδεολόγημα.

Να μου επιτραπεί να παραθέσω εκτεταμένα αποσπάσματα από την ανάλυση του Πολ Μπέρμαν, Αμερικανού συγγραφέα και ιστορικού της Αριστεράς, που δημοσίευσε ο Monde και αναδημοσίευσε το OnAlert. Καλούμαστε όλοι να αναζητήσουμε τα «βαθύτερα αίτια» της ισλαμικής τρομοκρατίας, τα οποία όμως όπως γράφει ο Μπέρμαν, είναι όσα και οι ειδικοί των κοινωνικών επιστημών.
«Μας λένε ότι πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκεται το χάος που ακολούθησε την ανατροπή των δικτατόρων, όπως στη Λιβύη, ενώ στο Μαρόκο συνδέουν την τρομοκρατία με την αδυναμία ανατροπής της μοναρχίας.
Μας λένε ότι η τρομοκρατία στην Αίγυπτο οφείλεται στον δεσποτισμό του στρατηγού Σίσι, ενώ στην Τυνησία οφείλεται στο τέλος του δεσποτισμού του Μπεν Άλι. Μας λένε ότι αίτιο της ισλαμικής τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο είναι ο σιωνισμός, αλλά στη Συρία οι παγκόσμιοι ηγέτες του αντισιωνισμού μας έχουν δώσει να καταλάβουμε ότι προτιμούν να σφάζονται μεταξύ τους.
Πριν από το 2011, θεωρούσαμε ότι η τρομοκρατία οφειλόταν στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Μετά το 2011, τα πράγματα άλλαξαν: Τώρα φταίει η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ.
Η ανεργία εξηγεί τα πάντα: Όμως οι τρομοκράτες ανθούν και στη Βρετανία, όπου η ανεργία είναι χαμηλή (και οι τρομοκράτες του Παρισιού ανήκαν στην αστική τάξη). Η χαμηλή μόρφωση εξηγεί τα πάντα: Όμως, επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους είναι πτυχιούχος των ισλαμικών επιστημών, που διευθύνει το πιο σύγχρονο δίκτυο προπαγάνδας στον κόσμο.
Στη Γαλλία, η τρομοκρατία υποτίθεται πως γεννήθηκε από την απαίτηση να προσαρμοστούν οι μετανάστες στον γαλλικό πολιτισμό. Στη Βρετανία, η τρομοκρατία προήλθε από το αντίθετο: Την άρνηση των υπερμάχων του πολυπολιτισμικού μοντέλου να ζητήσουν από τους μετανάστες να προσαρμοστούν... Στην πραγματικότητα, το δόγμα των «βαθύτερων αιτίων» έχει αποτύχει παταγωδώς να εντοπίσει τα αίτια της τρομοκρατίας».
Αυτό σημαίνει, συμφώνως προς την ανάλυση του Μπέρμαν, πως δεν είναι ίδιο το κίνητρο των τρομοκρατών σε κάθε ενέργειά τους. Θα μπορούσα να πω, ότι το συνδετικό στοιχείο των τρομοκρατών, άλλοτε είναι το μίσος προς τους επιτυχημένους της κοινωνίας, άλλοτε το χρήμα. Και τρομοκράτες δεν είναι μόνον οι τζιχαντιστές. Τα ίδια μπορώ να πω για τον κοσοβάρικο UCK, ή για τους Κολομβιανούς μισθοφόρους που ενοικίασε η Σαουδική Αραβία για να πολεμήσουν στην Υεμένη.

Πρόσωπα με χαμηλή νοημοσύνη, πρόσωπα με συμπλέγματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, υποθέτουν πως επιτελούν θεάρεστη πράξη, έχοντας ως αντάλλαγμα είτε τις 72 παρθένες, είτε τα δολάρια.
Θεωρώ ότι, πέραν της αναζήτησης των αιτίων, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και καθόλου ανοχή, από τις πρώτες ενδείξεις ύπαρξης ταραχοποιών συμπεριφορών. Η προσπάθεια εφησυχασμού της ελληνικής κοινωνίας κατέστη ανεπιτυχής, από την στιγμή μάλιστα που ο σχεδιασμός της τρομοκρατικής ενέργειας του Παρισιού έγινε στην Αθήνα.

Δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους διωκόμενοι. Υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία ανάμεσά τους. Αλλά υπάρχουν και πολλοί ιμάμηδες στην Ελλάδα, οι οποίοι ενσπείρουν το μίσος και επηρεάζουν ακόμη και τους νουνεχείς μουσουλμάνους.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε οτι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία τυγχάνουν ιδιαίτερα υψηλής εκτίμησης.

Προειδοποίησε επίσης για τυχόν προσπάθειες προβοκάτσιας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, και παράλληλα έδωσε εντολή σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής να απαντούν άμεσα και σκληρά.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, δεν υπαγορεύονται από αφηρημένα γεωπολιτικά συμφέροντα, ούτε γίνονται για να δοκιμασθεί νέος οπλισμός.
Αυτό που είναι κυρίαρχο, είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε απειλή για την Ρωσική Ομοσπονδία μας, κατέλησε ο ρώσος πρόεδρος.

Έκκληση Τουρκίας προς Ρωσία για «ηρεμία»

Η Τουρκία απευθύνει έκκληση στη Ρωσία για «ηρεμία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο η υπομονή της Άγκυρας δεν είναι ανεξάντλητη, υπογράμμισε ο ίδιος. Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις διέρχονται τη χειρότερη φάση τους εδώ και δεκαετίες, μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, κοντά στη συροτουρκική μεθόριο, στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας στο NTV, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε εξάλλου ότι η πρόσφατη επιπρόσθετη ανάπτυξη στρατιωτών στο Ιράκ έγινε κατόπιν αύξησης της απειλής για την ασφάλεια.

Ο ανώτερος σιίτης κληρικός του Ιράκ κατά της τουρκικής παρουσίας στον βορρά της χώρας

Ο ανώτερος σιίτης μουσουλμάνος κληρικός του Ιράκ, Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί, κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση της χώρας να μη δείξει καμία ανοχή στην «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας», μιλώντας έμμεσα κατά της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει βοηθητικό σώμα στρατού με βαρύ οπλισμό στο βόρειο Ιράκ, για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, Πεσμεργκά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αγιατολάχ Σιστανί, πάντως, δεν ανέφερε το όνομα της Τουρκίας.

Ο σιιτικός κλήρος του Ιράκ, ο οποίος εκφράζει τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα των πολιτών της χώρας και είχε δεχθεί σκληρές διώξεις επί του κοσμικού καθεστώτος του σουνίτη μουσουλμάνου Σαντάμ Χουσεΐν, αποτελεί παράγοντα φιλικό προς το Ιράν, χώρα - ηγέτη σε παγκόσμια κλίμακα του σιιτικού Ισλάμ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Ο ένας προαναγγέλει πως όσο περισσότερο κινούνται τα οχήματα τόσο περισσότερο φόρο θα πληρώνουν.
Ο άλλος ψάχνει να βρει τρόπο ώστε  ''όταν κάποιος χρωστά να μην του κόβουν το ρεύμα, αλλά του βάζουν μία άλλη ασφάλεια και να έχει ρεύμα μόνον για φως, αλλά όχι για  θερμοσίφωνα κι άλλα θερμαντικά σώματα''!

Λες και τα ''οχήματα'' δεν έχουν πληρώσει δασμούς και φόρους όταν αποκτήθηκαν.
Λες και δεν πληρώνουν το 66% της αξίας των καυσίμων σαν φόρο στο δημόσιο.
Ή λες και η απόλυτη προτεραιότητα του ανθρώπου είναι η λάμπα και όχι η τροφή και η υγεία (ποιός θα κάνει μπάνιο χειμωνιάτικα χωρίς θερμοσίφωνα, ή ποιός δεν θα ψοφολογάει απ' το κρύο χωρίς θέρμανση, ή τί θα τρώει χωρίς ψυγείο και κουζίνα;)

Ο απόλυτος παραλογισμός της διαρκούς έμπνευσης νέων φόρων, νέων τρόπων και λόγων φορολόγησης έχει γίναι η μόνη έννοια της ''αριστερής'' διακυβέρνησης.
Η απόλυτη άρνηση να δούνε τον πολίτη ως άνθρωπο και όχι ως ως θήραμα για εξόντωση έχει γίνει η δεύτερη φύση τους.
Η δεύτερη. Γιατί η πρώτη είναι, να είναι απατεώνες και καθάρματα.

Τόσο ξεφτιλισμένους ανθρώπους δεν έχουμε ξαναδεί σε τούτη την χώρα.

Ο άλλος σου λέει, κύριε είμαι δεξιός, οπαδός του καπιταλισμού, ας επιζήσει όποιος αντέχει να πατήσει πάνω στον άλλον.
Ο τρίτος σου λέει , εγώ φίλε είμαι ρατσιστής, εθνικιστής, ακροδεξιός, θα εξοντώσω ό,τι δεν είναι του γούστου μου.
Ο παρ-άλλος σου λέει εγώ κύριε είμαι σοσιαληστής-πασόκος, και είμαι εκ γενετής αλητήριος, και θα σου κλέψω και την οδοντογλυφίδα πούχεις να ξύνεις τα δόντια σου.

Και μπράβο τους!
Ξέρουν τί θέλουν, και ξέρουμε τί είναι.

Τούτα εδώ τα  ''λαϊκά''  αποβράσματα όμως, από ποιόν εφιάλτη ξεπήδησαν, για να γίνουν οι ίδιοι Εφιάλτες και δήμιοι όχι τόσο του λαού (ο λαός έχει τις δικές του υπέρογκες πιά ευθύνες), όσο της ελπίδας και της προοπτικής μιάς άλλης σκέψης, μιάς άλλης αντίληψης της ζωής και των αξιών που θά 'πρεπε να οδηγούν τον άνθρωπο και την κοινωνία των ανθρώπων;

 Από πού άντλησαν το δικαίωμα, όχι να κοροϊδέψουν (αυτό τους τόδωσε ο ίδιος ο λαός), αλλά να καπηλευτούν έννοιες, αγώνες και αγωνία, για να αναρριχηθούν στην εξουσία, εκεί όπου βέβαια φαίνεται του καθενός ο κ@λος, και ξεσκεπάζεται η σάπια του ψυχή;

Και πώς θα τιμωρηθούν επιτέλους όλοι αυτοί οι απατεώνες -τωρινοί και προηγούμενοι- που μας καταστρέφουν γιατί έτσι τους διέταξαν οι φασίστες της ''Ενωμένης Ευρώπης'' και της Γερμανίας; 

ΠΡΕΠΕΙ να τιμωρηθούν.
Έχουν ''κεράσει'' πολύ πόνο, απελπισία και αίμα, και ΠΡΕΠΕΙ να τιμωρηθούν.

Όχι από εκδίκηση, αλλά για την ισορροπία του κόσμου!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Εδώ ο Παππάς, εκεί ο Παππάς, που θα καταλήξει ο Παππάς;

Γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Λίγοι άνθρωποι συγκεντρώνουν σήμερα στην Ελλάδα τόσες τυπικές εξουσίες όσες ο Νίκος Παππάς. Επιβλέπει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και έχει χρεωθεί να ξαναμοιράσει τη ραδιοτηλεοπτική πίτα. Εποπτεύει το έργο του πρωθυπουργικού γραφείου, άρα πρακτικά όλες τις κεντρικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη σχέση με την ΕΥΠ, αλλά και τους μηχανισμούς «καταπολέμησης της διαφθοράς». Έχει την ευθύνη των επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του μαρτυρούν τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ισχύ που διαθέτει. Καμία διάθεση πραγματικής εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου, παρά μόνο προσπάθεια εκβιασμού των παλιών παικτών ώστε να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας και νέοι επιχειρηματίες, που θεωρούνται περισσότερο φιλικοί προς την κυβέρνηση.

Αξιοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και των «μηχανισμών κατά της διαφθοράς», κυρίως ως μέσων εκβιασμού και διαμόρφωσης συσχετισμών στο πολιτικό και το εσωκομματικό πεδίο. Διαρκής προσπάθεια να στηθούν νέοι δεσμοί με εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα υπό την προϋπόθεση της στήριξης της κυβέρνησης: κοινώς όσοι θέλουν να επενδύσουν θα πρέπει πρώτα να περάσουν από εκεί διά τα δέοντα. Ροκάνισμα όσων αισθάνεται ότι δεν εντάσσονται πλήρως στο σχεδιασμό του. Από τη διαρκή κόντρα με το κύκλωμα Δραγασάκη, μέχρι την πρόσφατη προσπάθεια να «κοντύνει» ο Ρουμπάτης, παρότι τυγχάνει της εμπιστοσύνης του ίδιου του Τσίπρα αλλά και των ΗΠΑ, προκειμένου να «σπρωχτεί» ο Φώτης Παπαγεωργίου, προερχόμενος από την Αντιτρομοκρατική του ΠΑΣΟΚ, αλλά με έγκαιρη… μεταπήδηση στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΕΚ του Μελισσανίδη.

Ωστόσο, παρά τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και την ενεργοποίηση μηχανισμών, το πραγματικό του έργο είναι ελάχιστο ακόμη και εντός της πολιτικής που υπηρετεί. Ίσως γιατί ο Νίκος Παππάς ειδικεύεται στο να «εκκαθαρίζει» και όχι στο να οικοδομεί. «Εξάλειψε» νομοθετικά τα ενοχλητικά μέλη του ΕΣΡ, αλλά τώρα πρακτικά δεν υπάρχει όργανο να επιβλέψει την υποτιθέμενη αναμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού χάρτη. Χρησιμοποιεί την ΕΥΠ και για εσωκομματική αξιοποίηση εναντίον τυχόν «διαφωνούντων», αλλά καταπώς φαίνεται ούτε αυτό μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κυβέρνησης να περάσει το Ασφαλιστικό με ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Βλέπει τον έναν επιχειρηματία μετά τον άλλο, αλλά επενδύσεις δεν έρχονται και μάλιστα στη δεδομένη χρονική στιγμή κατά την οποία όποιες επενδύσεις κι αν έρθουν όπως και η ταυτότητα εκείνων που θα πάρουν τις δουλειές περισσότερο θα συζητηθούν σε συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ παρά στις εσωτερικές συσκέψεις στο Μαξίμου.

Ο Νίκος Παππάς αρέσκεται να διαμορφώνει την εικόνα πως είναι ο «μάγκας», πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να λερώσει τα χέρια του και να ασκήσει πολιτική και εκτός «σαλονιού». Ωστόσο αυτό σπανίως παίρνει πρακτική μορφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μόνιμες υποσχέσεις για μηνύσεις, που ποτέ δεν γίνονται πράξεις. Αλήθεια, τι έγινε με εκείνη τη μήνυση σε εφημερίδα του Ψυχάρη που φωτογράφισε κυβερνητικά στελέχη να επιδίδονται σε πάσης φύσης νταραβέρια;

Κατατέθηκε; Θα κατατεθεί ή απλώς πρόκειται για ένα σκύλο που γαβγίζει για να μη δαγκώσει;
Ίσως τελικά αυτή η υπερσυγκέντρωση τυπικών εξουσιών να μη σημαίνει απαραιτήτως και πραγματική ισχύ, αλλά προσπάθεια κατοχύρωσης ενός ρόλου στον οποίο ο Νίκος Παππάς δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Όσο περισσότερο νομίζει κάποιος ότι αναρριχάται στα κυβερνητικά αξιώματα, τόσο μεγαλύτερος ο θόρυβος που θα δημιουργήσει η πτώση του. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως, όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σέβεται προσωπικές φιλίες. Και όχι απλώς θα τον θυσιάσει σαν αμνοερίφιο, αλλά η θυσία του θα προκαλέσει και κρότο. Και δεν θα είναι παρά ακόμη μία προσπάθεια τού κατά τα άλλα στενού φίλου του και πρωθυπουργού να αποδείξει άλλη μία ομοιότητά του με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Πηγή "Unfollow"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δείχνει καμία πρόθεση να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας, όπως σημειώνει η ‘Gazetatema’.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης- συνεχίζει το δημοσίευμα- αναφέρουν ότι ορισμένα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» έχουν φωτογραφηθεί στην Κριμαία.
Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου του οποίου το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στη Συρία τον περασμένο μήνα.

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι μια άτυπη οργάνωση των Τούρκων στρατιωτικών εξτρεμιστών.
Σε μια φωτογραφία που δημοσιεύεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δείχνει τον Ουκρανό εξτρεμιστή Ισλιάμοφ στην Κριμαία.
«Τούρκοι πατριώτες ‘Μποζκουρτλάρ’ ήρθαν για να βοηθήσουν του Ουκρανούς αδελφούς», γράφει ο Ισλιάμοφ στη φωτογραφία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα αυτό, αναγνώστης σχολιάζει:

«Οι Γκρίζοι Λύκοι ή Bozkurtlar είναι στα τουρκικά ένα συμβολικό πρόσωπο από την τουρκική μυθολογία.
Σύμφωνα με αυτήν, υπήρχε ένα γκρίζος λύκος, που οδήγησε τους πρωτό-τουρκους από τις στέπες της Μογγολίας προς τη Δύση, στη Μικρά Ασία.
Σήμερα, ο κάθε πατριώτης Τούρκος ή εθνικιστής που προσβλέπει στην επεκτατική πολιτική της χώρας του, αποκαλείται ‘γκρίζος λύκος’ και δεν είναι καμία επίσημη έκφραση ή παράλληλη δομή στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι αυτοί εθνικιστές ψηφίζουν παραδοσιακά το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) που είναι το 3ο κόμμα στην Τουρκία.
Κυρίως σε αυτό το εθνικιστικό ρεύμα ακολουθούν νέοι από 18 έως 30 ετών που σχετίζονται κυρίως με την χωροφυλακή ή το στρατό και δεν ασχολούνται με την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Έχουν οργανώσεις σε κάθε γωνιά της Τουρκίας και σχέσεις με συναφείς ενώσεις πρωτο-τούρκων του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν (εκεί υπάρχουν καμιά 30ά χιλιάδες Τούρκοι), το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν κλπ., από εκεί δηλαδή που έχει προέλθει ο λαός τους».

Η αντιρωσική προπαγάνδα στην Τουρκία κερδίζει έδαφος

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, που προκλήθηκε από μια ποικιλία θέσεων στο συριακό ζήτημα και κυρίως με την κατάρριψη στη Συρία του βομβαρδιστικού Su-24, ο τουρκικός Τύπος άρχισε μια ενεργή εκστρατεία προπαγάνδας για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις θέσεις της Τουρκίας, προτάσσοντας τη ρωσική επιθετικότητα, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.
Εκφραστής αυτών των πληροφοριών που προκάλεσε πανικό, είναι η ιστοσελίδα της Hurriyet Daily News που ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αναδημοσιεύοντας τους ισχυρισμούς της.

Κύριο θέμα που το θέτει ως απόδειξη των ισχυρισμών της, είναι από το χώρο του Υπουργείου Άμυνας που υπέβαλλε έκθεση για την ανακατανομή των ρωσικών ελικοπτέρων στην αεροπορική βάση Ερεμπούνι ,στην Αρμενία.
Ένα άλλο «σκιάχτρο» για τους Τούρκους, αποτελεί το ντιζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο «Ροστόφ ον Ντον», το οποίο με πυραύλους ‘Καλίμπρ’ έπληξε στόχους του Ντάις στη Συρία.
Ως απειλή παρουσιάζεται και το καταδρομικό πυραυλοφόρο «Μόσχα» που θα το αντικαταστήσει το «Βάρουαγκ» από τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Τουρκία με όλα αυτά και με την αεροπορική βάση Χμέουμιμ στη Συρία, θεωρεί ότι περικυκλώθηκε.
Έτσι, στα μάτια του τουρκικού λαού δημιουργείται μια εικόνα του εχθρού, ο οποίος φέρεται να προσπαθεί να συντρίψει τη χώρα του.

Στην πραγματικότητα, η λογική των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δημοσιεύουν αυτά που δημιουργούν πανικό, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και δεν αναφέρουν ότι η Ρωσία πολεμά την τρομοκρατία στη Συρία και δεν είναι στόχος η Τουρκία.

Στο μεταξύ η κατάσταση στη χώρα αυτή επιδεινώνεται συνέχεια. Οι Ρώσοι τουρίστες και οι Ρώσοι πολίτες που διαμένουν προσωρινά σε αυτήν, «έχουν σχεδόν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους».

Τα μέσα ενημέρωσης κλιμακώνουν αυτήν την κατάσταση για επικείμενη επίθεση κατά Ρώσων πολιτών.
Μάλιστα, η εφημερίδα Haber Turk, βάσει πληροφοριών από τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι στο τουρκικό έδαφος έχουν διεισδύσει Παλαιστίνιοι μαχητές.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς πρόκειται για βομβιστές αυτοκτονίας και βρίσκονται υπό των διαταγών του Ντάις και προτίθενται να προκαλέσουν επιθέσεις κατά Ρώσων πολιτών για να προκαλέσουν ισχυρή ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Έτσι, η Άγκυρα ενημέρωσε τις αστυνομικές διευθύνσεις των 81 επαρχιών της για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Ρωσική αεροπορία βομβάρδισε τα βουνά των Τουρκμένων παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας

Πολλοί μαχητές που υποστηρίζουν την ομάδα «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» σκοτώθηκαν στην επαρχία Χομς, όπως δημοσιεύει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Έτσι, στην πόλη Καράι αλ Νταρουίς, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις ένοπλους τρομοκράτες.
Μια ομάδα μαχητών που φύλαγε τεθωρακισμένα οχήματα, καταστράφηκε, επίσης.
Συγχρόνως, ο συριακός στρατός στη Χάμα επανέλαβε την επίθεση κατά των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι στρατιώτες της 4ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας κατάφερε να σκοτώσει περισσότερους από 53 τρομοκράτες.

Οι μάχες έλαβαν χώρα κοντά στο χωριό Αλ Σαμάλι Μάακαρ. Οι τρομοκράτες υπέστησαν ζημίες σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Δέκα οχήματα που ήταν εξοπλισμένα με βαριά πολυβόλα, κάηκαν κατά την επίθεση.

Επιτυχίες κατά της διεθνούς τρομοκρατίας υπήρξαν και στα προάστια της Δαμασκού.
Έτσι, στο χωριό Νταράγια, ένα MiG-23 της Συρίας κατέστρεψε το οπλοστάσιο των τζιχαντιστών.

Η πολεμική αεροπορία της Συρίας επιτέθηκε σε ομάδα τζιχαντιστών στο ύψος της Αλ Καλαμούν, δημιουργώντας ένα κενό στην άμυνα του εχθρού. Το ενιαίο μέτωπο, μήκους 14 χλμ έσπασε.
Συγχρόνως ανέλαβαν δράση και τα ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία ενέτειναν τις αεροπορικές επιθέσεις τους σε θέσεις ανταρτών στην παράκτια επαρχία της Λαττάκειας.
Ένα μεγάλο σύμπλεγμα από εχθρικές ομάδες χτυπήθηκε από βόμβες διασποράς. Οι τρομοκράτες υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες στην Αλ Γιαμπάλ, όπου είναι η οροσειρά των Τουρκμένων και το Γιεμπέλ αλ Ακράντ, το βόρειο τμήμα της Λαττάκειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επανειλημμένα έχει εκφράσει διαμαρτυρίες για τις ενέργειες των ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή αυτή, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

The Hellenic Information Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τριβές μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων έχει προκαλέσει η ανάρτηση, στη νότια Σερβία, πινακίδας όπου το γειτονικό κράτος αναφέρεται ως ΠΓΔΜ (σερβικά: BJRM).

Η πινακίδα παρέχει πληροφορίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-75 στη νότια Σεβία, σχετικά με το μήκος του υπό κατασκευή δρόμου, το κόστος, τον χρηματοδότη και την ημερομηνία παράδοσης του έργου. Εκείνο που ενόχλησε τα Σκόπια είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της πινακίδας αναγράφεται: «Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε-75, Διάδρομος 10, Βελιγράδι- Σύνορα με ΠΓΔΜ».

Όπως ανέφερε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών «η πρέσβης της Σερβίας στα Σκόπια, Ντούσανκα Ντίβιακ-Τόμιτς κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ όπου της επιδόθηκε προφορική νότα διαμαρτυρίας με την απαίτηση να διορθωθεί η ονομασία». Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντιδρώντας στην απαίτηση των Σκοπίων δήλωσε στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου ότι «η πινακίδα θα παραμείνει ως έχει».

«Τώρα τους ενοχλεί η πινακίδα και ότι ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, εμάς δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Είναι καιρός να πάψουμε να δουλεύουμε εναντίον των δικών μας συμφερόντων» σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ντάτσιτς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Βλαντίτσιν Ηαν - Ντόνι Νεράτοβατς όπου στήθηκε η επίμαχη πινακίδα χρηματοδοτείται από την σερβική κυβέρνηση και την κατασκευή του έχει αναλάβει η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Τέρνα».

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γιάννης Φουρνάρος

Η δίκη του Γερμανού καθηγητή Πανεπιστημίου Χάιντς Ρίχτερ, συνεχίζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Ο Γερμανός καθηγητής αναγνωρίζεται στη Γερμανία ως ειδικός στα θέματα της Σύγχρονης Ελληνικής και Κυπριακής Ιστορίας. Η αντίδραση, με επιστολή τους, υπέρ του καθηγητή από τους διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Εξάλλου λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι λαός χωρίς μέλλον.

Ο καθηγητής γράφει στο βιβλίο του "Η μάχη της Κρήτης" ότι «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές δεν χρησιμοποίησαν μόνο οι μονάδες εισβολής, αλλά και οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν τα όπλα εναντίον τους».
Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι αναφορές όπως αυτή συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με υβριστικό περιεχόμενο».

Απευθύνομαι στους καθηγητές του τμήματος πολιτικής επιστήμης και ιστορίας και στα λεγόμενα τους, που υπερασπίζουν τον Γερμανό καθηγητή και μιλούν ότι "«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό, εν έτει 2015, να διώκονται ποινικά ιστορικοί για απόψεις που εκφράζουν σε επιστημονικές τους δημοσιεύσεις. Ο διάλογος επί επιστημονικών ζητημάτων δεν επιτρέπεται να στοιχίζεται στις μέριμνες των λαϊκισμών."
Είναι λαϊκισμός να υπερασπίζεσαι την ιστορία της πατρίδας σου απέναντι σε ιστορικές διαπιστώσεις που εξισώνουν ανόμοια πράγματα και προσβάλουν, υβρίζουν την ιστορία, τους αγώνες ενός λαού; Απόψεις που διαστρεβλώνουν την αλήθεια;

Είναι βάρβαρο και βάναυσο να πολεμάς για την πατρίδα σου, την ιστορία σου, την οικογένεια σου, με ότι μέσα διαθέτεις (αφού δεν είχαν δώσει όπλα οι σύμμαχοι-άλλο κεφάλαιο), απέναντι σε στρατό ο οποίος ήρθε με την βια να εισβάλει στον τόπο σου;
Είναι το ίδιο να πολεμάς σώμα με σώμα με ότι διαθέτεις και το ίδιο είναι να σφάζεις γυναικόπαιδα;
Είναι το ίδιο να εξισώνεις τον φασισμό ως ιδεολογικό πρόταγμα και επιβολή στους λαούς και ίδιο είναι να μάχεσαι για την ελευθερία σου;
Είναι το ίδιο βάρβαρο και βάναυσο να πολεμούν πολίτες απέναντι σε στρατιώτες και το ίδιο είναι να ξεκληρίζονται χωριά; (Εδώ υπήρχε η Κάντανος)
Είναι στην τελική το ίδιο βάρβαρο και βάναυσο να υπερασπίζεσαι την ζωή, την ελευθερία και το ίδιο είναι να υπερασπίζεσαι τον φασισμό και τον θάνατο;

Δεν είμαι ιστορικός επιστήμονας αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα λένε ότι ήταν το ίδιο βάρβαροι οι Κρητικοί και οι πρακτικές τους με τους Νάζι.
Ποιος λαός ιστορικά, διαχρονικά δεν πολέμησε για την πατρίδα του με όποιο τρόπο είχε;
Αλλά δεν είναι πολλοί λαοί που διέπραξαν γενοκτονίες και ολοκαυτώματα...
Φούρνους οι Έλληνες δεν είχαν...

Ποιος ιστορικός επιστήμονας στην Ελλάδα μπορεί και υπερασπίζεται την ιδεολογία του θανάτου άρα και τους εκπροσώπους της, τον Κεμάλ και τον Χίτλερ και να τους εξισώνει με την πάλη για ζωή και ελευθερία;

Όποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του η ιστορία τα φέρνει μπροστά του και αυτό το λάθος ο Γερμανικός λαός έχει ιστορική ευθύνη να μην το επαναλάβει και οποιοσδήποτε θέλει να εξισώσει ανόμοια γεγονότα...

Δόξα και τιμή σε αυτούς που ιστορικά, πάλεψαν με ότι μέσα διέθεταν για να είναι ελεύθεροι...

Για κάποιους ήταν και θα είναι "βάρβαρο"....


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ – ακόμα και αν μια κυβέρνηση διαφωνεί – σε μια κίνηση που αναμφίβολα θα αποτελέσει την μεγαλύτερη μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την εποχή της δημιουργίας του ενιαίου νομίσματος.

Αντιμέτωπη με μια κρίση που έφερε 1,2 εκατ. μετανάστες στην Ευρώπη φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα σχέδια για την αντικατάσταση της υπηρεσίας συνόρων Frontex με μια μόνιμη συνοριακή δύναμη και ακτοφυλακή, που θα αναπτύσσονται μετά από έγκριση της Κομισιόν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. και έγγραφα που έχουν δει οι Financial Times.

To σχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να σωθεί η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης του Σένγκεν, εισάγοντας το είδος της ενιαίας συνοριακής φύλαξης που έχουν επανειλημμένα ζητήσει το Παρίσι και το Βερολίνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν την δημιουργία μιας κοινής συνοριακής δύναμης εδώ και πάνω από 15 χρόνια αλλά πάντα δυσκολεύονταν να ξεπεράσουν βαθιές αντιστάσεις στην παράκαμψη της εθνικής κυριαρχίας για την εποπτεία ή τον έλεγχο των συνόρων, μιας από τις βασικές λειτουργίες ενός κυρίαρχου κράτους. Η Ελλάδα για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα συμφώνησε να αποδεχτεί τις προσφορές της Ε.Ε. για την αποστολή συνοριακών ομάδων, μετά από μήνες διαφωνιών για την αρμοδιότητα τους.

Οι συστηματικές αδυναμίες στην Σένγκεν έγιναν ορατές από τις μαζικές εισροές μεταναστών την φετινή χρονιά, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι καταγεγραμμένοι, στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Οι ανησυχίες κορυφώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου μήνα στο Παρίσι, όταν αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους δράστες ήρθαν στην Ευρώπη από την Συρία μέσω της Ελλάδας.

Ένα από τα πιο επίμαχα στοιχεία της ρύθμισης θα παραδώσει στην Κομισιόν την δύναμη να εγκρίνει την ανάπτυξη σε ένα σύνορο, μετά από σύσταση ενός διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG). Αυτό θα ισχύει και για τα μέλη της Σένγκεν που είναι εκτός Ε.Ε., όπως η Νορβηγία. Αν και θα υπάρχει διαβούλευση με τα κράτη μέλη, δεν θα έχουν την δύναμη να ασκήσουν μονομερώς βέτο στην ανάπτυξη της δύναμης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., δήλωσε: «Η προσφυγική κρίση έχει δείξει τα όρια της υφιστάμενης υπηρεσίας συνόρων, της Fronetx, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να καταπολεμήσει την κατάσταση που δημιούργησε η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Ο ίδιος είπε ότι η EBCG θα είναι ένας τρόπος να «προστατευτεί και ενισχυθεί η Σένγκεν».

Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι προτάσεις είναι νόμιμες με βάση άρθρο στην συνθήκη της Ε.Ε. που επιτρέπει την «σταδιακή εισαγωγή ενός ενσωματωμένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων» - μια μορφή διατύπωσης που ορισμένοι διπλωμάτες θεωρούν ότι αποκλείει τον πλήρη κεντρικό έλεγχο των συνοριακών δυνάμεων.

Η Frontex, η υπηρεσία συνόρων της Ε..Ε που θα αντικατασταθεί από την νέα συνοριακή φρουρά, ήταν περιορισμένη από μια εντολή που της επέτρεπε μόνο για να «συντονίζει» την προστασία των συνόρων, αντί να την επιβάλλει η ίδια.

Αυτοί οι περιορισμοί έγιναν προφανείς κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Στην εδρεύουσα στη Βαρσοβία υπηρεσία δεν επιτρέπονταν να αγοράσει τον εξοπλισμό της, ούτε να απασχολεί απευθείας τους συνοριοφύλακες. Εξαρτιόταν από τις προσφορές των χωρών – μελών που συχνά δεν υλοποιούνταν.

Επίσης δεν είχε την εντολή να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση, κάτι που παρεμπόδισε σοβαρά τις προσπάθειες να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο την φετινή χρονιά.

Αν το πλάνο εγκριθεί από τις χώρες-μέλη, η αντικαταστάτρια της Frontex θα έχει μια πληθώρα νέων εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να προσλαμβάνει και να ελέγχει τους δικούς της συνοριοφύλακες και να αγοράζει εξοπλισμό. Θα της επιτρέπεται επίσης να λειτουργεί (αν ζητηθεί) σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ που έχουν γίνει χώρες-πέρασμα για ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Η νέα υπηρεσία θα μπορεί να απελαύνει ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη, μια δυνατότητα που δεν έχει η Frontex.

Θα μπορεί επίσης να καλεί μια ομάδα συνοριοφυλάκων που θα έχουν δεσμεύσει για λογαριασμό της τα κράτη-μέλη ως εφεδρεία, όπως και τους δικούς της ανθρώπους. Η νέα υπηρεσία συνόρων θα υπόκειται στους εθνικούς νόμους της χώρας-μέλους στην οποία λειτουργεί.

Οι εθνικές πρωτεύουσες θα διατηρήσουν τον καθημερινό έλεγχο των συνόρων τους, αλλά η νέα υπηρεσία θα μπορεί να παρακολουθεί τις προσπάθειές τους και να επεμβαίνει, αν αισθανθεί ότι η προστασία που προσφέρεται δεν είναι επαρκής.

Οσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, και την Ιρλανδία, έχουν δικαίωμα εξαίρεσης από κάθε μεταναστευτική πολιτικής της ΕΕ και δεν θα εξαναγκαστούν να συμμετέχουν στο σχήμα.

Financial Times
Πηγή Euro2dayΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Άγη Βερούτη

Είσαι υπάλληλος στην Ελλάδα της κρίσης. Πολύ καλός υπάλληλος και παίρνεις €2.500 το μήνα καθαρά.
Ο εργοδότης σου πληρώνει τα διπλά, δηλαδή €5.000 το μήνα, για να σε έχει στο μισθολόγιο. Τα άλλα μισά πάνε στο κράτος για τις παροχές που έχεις. Φόροι και εισφορές είναι τα άλλα μισά που δεν παίρνεις.
Όμως για να μπορεί ο εργοδότης σου να πληρώσει αυτόν τον μισθό των €2.500 καθαρά εσύ πρέπει να παράγεις έργο τουλάχιστον για τα €5.000 απλά για να κρατήσεις τη θέση σου.

Πας ένα απόγευμα να γεμίσεις το ρεζερβουάρ στο αμάξι σου, και βάζεις €50 βενζίνη. Σου δίνουν την απόδειξη που γράφει:
· €15 πληρώνετε για το καύσιμο
· €35 πληρώνετε σε φόρους.
Δηλαδή έχεις δουλέψει για να παράγεις €100 αξίας παραγωγή, για να πάρεις €50 στο χέρι, που με αυτά αγοράζεις €15 καύσιμο!
Από τη δουλειά σου θα πάει στο κράτος το 85% σε φόρους για όση βενζίνη αγοράσεις ή θα πάρεις πίσω 6,66 φορές μικρότερης αξίας καύσιμα από όση εργασία πρέπει να παράξεις.

Η φτηνή μετακίνηση σε μια αγορά μεγεθύνει την ανάπτυξη.
Φτηνές μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων διευκολύνουν τις συναλλαγές και την διάθεση ποικίλων προϊόντων σε διάφορες αγορές.
Το κόστος μετακίνησης ενσωματώνεται σε όλα τα προϊόντα και τους μειώνει ή τους αυξάνει την ανταγωνιστικότητα.
Αυτά τα μαθαίνει ένας δευτεροετής-τριτοετής φοιτητής μάρκετινγκ ή οικονομικών ή διοίκησης επιχειρήσεων στο μάθημα της κοστολόγησης προϊόντων.
Βασικό...

Μετά ακούω για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, που θα είναι λέει χρεώσιμα με το χιλιόμετρο, και γελάω.
Σαν κάποιος να ψάχνει τρόπο να σκοτώσει την ελληνική οικονομία.
Σύντομα και συνοπτικά.

Στα χρόνια της κρίσης ανέβηκε η τιμή των καυσίμων 300% και η ηλεκτρική ενέργεια με όλα όσα της φορτώνουν άλλο 200%.
Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος για να σκοτώσεις μια οικονομία από το να αυξήσεις τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων σε σχέση με την παραγόμενη αξία των εργαζομένων της παραγωγικής οικονομίας.

Το 1985 ήταν νομίζω που ο Ρόναλντ Ρέηγκαν προσπάθησε να αυξήσει τον φόρο στη βενζίνη κατά 6 σεντς ανά γαλόνι (3,78 λίτρα/γαλόνι) ή περίπου 1,5 σεντς ανά λίτρο.
Σχεδόν έχασε τον έλεγχο της χώρας από τις αντιδράσεις πολιτών, πετρελαϊκών εταιριών, επαγγελματικών συλλόγων, συνδέσμων βιομηχανιών, και της κοινωνίας σύσσωμης.
Όταν το ίδιο πράγμα γίνεται στην Ελλάδα επανειλημμένα, είναι απλά Τετάρτη.

Αυτά τα κάνουν άνθρωποι με βαθιά άγνοια της λειτουργίας της οικονομίας. Άσχετοι με την παραγωγή πλούτου.

Από την άλλη η κοινωνία είναι σε λήθαργο, ή είναι εξίσου αδαής για τις επιπτώσεις του φόρου 666% επί της πραγματικής αξίας του καυσίμου μεταφρασμένο σε παραγωγική εργασία.

Μοιάζει να έχουμε πλέον κατέλθει ανεπίστρεπτα στο σπιράλ θανάτου της οικονομίας μας που θα σημάνει την πτώση σε χάος της κοινωνίας.

Ίσως κάτι να υπάρχει που να μπορεί να μας σώσει, απλά δεν μπορώ να το φανταστώ.
Αν δέν υπάρχει τότε σύντομα, δεν θα υπάρχουμε ως χώρα!
Και πως να αντέξουμε άλλωστε με τέτοιο ρούφηγμα του αίματος με το μπουρί της σόμπας;

Κατά τα άλλα δεν μας φταίει ο κρατισμός, αλλά ο φιλελευθερισμός!
Ηλίθιοι!

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Με μια προκλητική κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία παρά τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει στα νότια σύνορα της, επιμένει είτε με παραβιάσεις και υπερπτήσεις είτε με παράνομες έρευνες όπως αυτή που εξήγγειλε σήμερα να συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα και να δοκιμάζει τις ανοχές της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1138/15 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές το ερευνητικό σκάφος CESME που πριν μερικές ημέρες αλώνιζε το Αιγαίο συνοδεία πολεμικού σκάφους, θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές και υδρογραφικές έρευνες από 13-17 Δεκεμβρίου σε «τουρκικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή χωρικά ύδατα».

Οι συντεταγμένες που αναφέρει όμως η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνουν και δυο σημεία τα οποία εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το ένα σημείο είναι ανατολικά της Λήμνου και το άλλο σημείο μεταξύ του Αη Στράτη και της Λέσβου.

Οι ωκεανογραφικές - υδρογραφικές έρευνες δεν γίνονται βεβαίως επί του βυθού αλλά η Τουρκία εκδίδοντας δική της NAVTEX και χωρίς να ζητήσει όπως θα έπρεπε την έκδοση αναγγελίας από την Ελλάδα, ουσιαστικά «φρεσκάρει» την αμφισβήτηση της για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται λίγες ημέρες μετρά τις μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και τα υπερπτησεις σε τέσσερα ελληνικά νησιά και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος των ΝΟΤΑΜ με αφορμή το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το CESME περιλαμβάνεται στην ευρύτερη περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο για την διεξαγωγή ασκήσεων και αποτελεί διαρκές σημείο τριβής μεταξύ των δυο χωρών, καθώς η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα απαίτησε την τροποποίηση του σχεδιασμού ελληνικής άσκησης γιατί… υπερκάλυπτε τις δεσμευμένες περιοχές, που βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου.

Η τουρκική προκλητικότητα πάντως δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως «απάντηση» στην Τριμερή με την Αίγυπτο και τις δηλώσεις περί οριοθέτησης των ΑΟΖ που αποτελεί την εύκολη εξήγηση που δεν απαιτεί και την ουσιαστική αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι εκδηλώνεται και μάλιστα παραμονές του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στο οποίο έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο τούρκος υπουργός Μ. Τσαβούσογλου με τον οποίο και θα έχει συνάντηση ο Ν. Κοτζιάς για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Πολύ δύσκολος προβλέπεται ο αριστερός χειμώνας για περισσότερους από μισό εκατομμύριο Ελληνες και τις οικογένειές τους, που ενώ επί… δεξιάς έπαιρναν τουλάχιστον αυτό το έρμο το επίδομα θέρμανσης, τώρα, επί αριστεράς, το χάνουν.

Εξίσου, αν όχι και περισσότερο δύσκολος, θα είναι ο αριστερός χειμώνας για τις άλλες πολλές χιλιάδες πολιτών που από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα βρεθούν ανυπεράσπιστοι απέναντι στις τράπεζες και θα χάσουν τα σπίτια τους, τα οποία, επίσης, επί δεξιάς είχαν καταφέρει ως τώρα, τουλάχιστον, να διασώσουν. Τώρα όμως η αριστερή μας κυβέρνηση, η οποία δίνει μία ακόμα…. σκληρή μάχη, ετοιμάζεται να υπογράψει και τις κατασχέσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν περάσει.

Για την οικονομία, στο σύνολό της, ο αριστερός χειμώνας θα είναι ακόμα πιο βαρύς: η υπερφορολόγηση που ούτως ή άλλως διέλυε επί τόσα χρόνια την ελληνική οικονομία, τώρα φτάνει σε αδιανόητα επίπεδα ασφυξίας και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της. Κι αυτή είναι μία μόνο από τις συνθήκες θανάτου που επικρατούν σε μία χώρα που γυρνάει σαν το ποντίκι στο λαβύρινθο και που έξοδο από αυτόν δεν πρόκειται να δει.

Ισως ακόμα χειρότερο κι από όλα αυτά όμως να είναι το πώς θα ζήσει η Ελλάδα τον αριστερό χειμώνα της προσφυγικής πολιτικής: μιας πολιτικής που δεν υπάρχει, την ώρα που το πρόβλημα έχει χτυπήσει κόκκινο και που απειλεί να διαλύσει πλέον ότι ελάχιστο έχουν αφήσει όρθιο στην κοινωνία και στο κράτος όλα τα προηγούμενα.

Τελικά, μέσα σε όλον αυτόν τον αριστερό χειμώνα που σκεπάζει με την πρωτοφανή υποκρισία του την Ελλάδα, μόνο σε ιδεολογικό επίπεδο αχνοφαίνεται μία αχτίδα φωτός: είναι ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να γκρεμίσουν μέσα σε λίγους μήνες το μύθο μιας αριστεράς υποτίθεται διαφορετικής, κοινωνικής, καλύτερης και για την οποία θα περάσουν αρκετές δεκαετίες ώσπου να μιλήσει ξανά κανείς σε αυτόν τον τόπο…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου