Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Ιουν 2013

Έκαναν την "υπέρβασή" τους, κλείνουν την ΕΡΤ και συνεχίζουν να μας κυβερνούν για το… καλό μας! 

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε. Συνεχίζουν ως είχαν και "να... καεί το παλιάμπελο". Σήμα θα βγει, εργαζόμενοι θα απολυθούν και όλα καλά και ωραία. Τι είναι 2.500 επιπλέον άνεργοι όταν η χώρα διαθέτει ήδη και επισήμως περισσότερους από 1.500.000...; Απλά, παράπλευρες απώλειες της πολιτικής του "πέφτουμε στα τέσσερα" και του "τα δίνουμε όλα τζάμπα". Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να σωθεί η κυβέρνηση και όχι οι πολίτες. Γιατί, αυτή η κυβέρνηση έχει έργο μπροστά της, έχει να κάνει πολλά και να δώσει ακόμη περισσότερα στους... τοκογλύφους δανειστές του άγνωστου χρέους (δεν έχει γίνει έρευνα -με ψήφο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ- για το πως έγινε το χρέος, ποιό είναι το νόμιμο ύψος του κ.α.). 
Η συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων (ή ετέρων; η ιστορία θα δείξει) δεν έληξε, αλλά το θέμα είναι να στηριχθεί "η προγραμματική βάση της κυβερνητικής λειτουργίας", όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Δηλαδή, όλα και όλοι θυσία για την καρέκλα. Η συζήτηση θα... συνεχιστεί, επειδή δεν είναι δυνατό να γίνει άμεση στροφή 180 μοιρών και οι πατερίτσες (Βενιζέλος και Κουβέλης) θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να αιτιολογήσουν γιατί συμφώνησαν, στη συνέχεια διαφώνησαν και μετά ξανασυμφώνησαν με τον "εκλεκτό" - καίσαρα Αντώνη.

Για το καλό της χώρας… μας λένε, λοιπόν, ότι αναγκάστηκαν να τα βρούνε αυτοί που ναι μεν συνυπέγραψαν το φασιστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά στη συνέχεια διαφώνησαν με αυτό που υπέγραψαν για να καταλήξουν πως συνεχίζουν την συγκυβέρνησή τους αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι τελικά «η δημοκρατία έχει διεξόδους, το κοινό καλό υπαγορεύει ηπιότητα και πως για το καλό της χώρας, για να μην χαθούν οι κόποι και ο αγώνας που δόθηκε μέχρι σήμερα, για να αποφευχθούν πολύ χειρότερες καταστάσεις και για να μην μπούμε σε μία επικίνδυνη τροχιά, η οποία δύναται να φέρει καταιγίδες πολύ μεγαλύτερες από αυτή που περνάει ο λαός»…

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι κανείς από τους κυβερνώντες δεν άντεχε να συρθεί σε εκλογές, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα καταγραφόταν με τραγικούς αριθμούς η συντριπτική τους ήττα και θα υλοποιούνταν η άμεση απομάκρυνσή τους από την ασφάλεια που τους παρέχουν οι θώκοι της συγκυβέρνησης.
Τις τελευταίες αυτές ημέρες ξανα-ζήσαμε και το σενάριο του «κινδύνου των εκλογών», ξαναδιαβάσαμε και ξανα-ακούσαμε από τα περιφερόμενα παπαγαλοειδή πως «οι εκλογές ενέχουν κινδύνους οικονομικούς και εθνικούς, ενώ το φαινόμενο της πόλωσης των πολιτών μπορεί να οδηγήσει και σε συγκρούσεις με εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά»!!!

Φυσικά, για τους κυβερνώντες οι εκλογές είναι επικίνδυνες. Αλλά αυτό ισχύει για τους κυβερνώντες που δεν σέβονται την Δημοκρατία, δεν υπακούουν στο Σύνταγμα, δεν λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων της χώρας και υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών. Για τέτοιου είδους κυβερνώντες φυσικά οι εκλογές είναι μεγάλος κίνδυνος.
Η λεπτομέρεια, είναι πως, για τον λαό οι εκλογές δεν είναι κίνδυνος. Ενδέχεται ούτε και για την χώρα, εάν λειτουργούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα (στρατός, αστυνομία, υπηρεσίες ασφάλειας κ.α.).

Έκαναν, λοιπόν, την «υπέρβασή» τους, συνεχίζουν ακάθεκτοι την εκτέλεση του σχεδίου ολικής καταστροφής, φυσικά στο όνομα της δικής τους φαυλοκρατίας και αυτοδιάσωσης. Τα περισσότερα λόγια είναι φτώχεια και δυστυχώς είναι η δική μας φτώχεια, που την πληρώνουμε ακριβά και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε μέχρι να καταλάβουμε ποιοι, πως και γιατί μας επέβαλαν τα μνημόνια, καταλήστευσαν την οικονομία μας και υποθήκευσαν την ίδια μας την πατρίδα.

Μέχρι τότε, οι «άρχοντες» θα απολαμβάνουν την ασφάλεια της λάθρας εξουσίας τους, θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την δική τους δημοκρατία βιάζοντας την λογική και –φυσικά- το Σύνταγμα.
Μέχρι την επόμενη πολιτική – κυβερνητική κρίση, μέχρι τον επόμενο μαζικό αποπροσανατολισμό, καλό καλοκαίρι σε όλους μας ελπίζοντας πως τουλάχιστον τα κουνούπια θα μας λυπηθούν και δεν θα μας πιούνε το αίμα (όσο μας απέμεινε…)

Αναγνώστης

ΥΓ: Όταν καταλάβουμε πως οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις εκλογές σαν... "καταστροφή" είναι οι περισσότερο επικίνδυνες να φέρουν την καταστροφή που βλέπουν στην απόφαση των πολιτών, ίσως τότε να μπορέσουμε σαν πολίτες να κατανοήσουμε ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε, βιάστηκε και ευτελίστηκε στην Ελλάδα, με την ευγενική "χορηγεία" των πολιτικών και την απάθεια των πολιτών. Όταν καταλάβουμε τι έχει συμβεί και ποιοί αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, τότε και μόνο τότε θα αποδώσουμε στους λαθρο-κυβερνώντες αυτό που τους αξίζει. Η επαναφορά του αυτονόητου, της λογικής και της δημοκρατίας, είναι δική μας ευθύνη και δικό μας χρέος. Οι πολιτικοί κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτού του χρέους, δημιουργώντας άλλα χρέη για να ικανοποιήσουν την εξάρτησή τους από την προσωπική τους δόση εξουσίας που πληρώνει ένας ολόκληρος λαός...
ΥΓ2: Η συζήτηση των "αρχηγών" θα συνεχισθεί την Τετάρτη κι εμείς ρίχνουμε μία ιδέα: Να το κάνουν σήριαλ, με παραγωγή Μαξίμου και να το γυρίσει η ΕΡΤ...

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Η αντιγραφή ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη και ενεργή αναφορά


Διαβάστε επίσης: 
Κίνητρα με στόχο την αύξηση του ενδιαφέροντος για τη στρατιωτική θητεία εισάγονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Δούμα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία, μπορούν να διεκδικήσουν επιχορηγούμενες θέσεις και να αποκτήσουν ένα ακόμη τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης δωρεάν.

Το σχέδιο νόμου απαγορεύει επίσης την απασχόληση σε κρατικά ιδρύματα σε όσους δεν εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Οι νέες διατάξεις αποσκοπούν στην επίλυση ζητημάτων στελέχωσης του στρατού και προσφέρουν ευκαιρίες σπουδών στον τομέα της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και άλλων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, που έχουν εγκριθεί από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Izvestia».

Μέχρι στιγμής η εκπαίδευση των υποψήφιων στελεχών του στρατού πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος ανάπτυξης της εκπαίδευσης για την περίοδο 2011-2015. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας υπερυπολογιστών και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Ο Ερντογάν ανοίγει τον λάκκο της χώρας του και τον δικό του

Απερίγραπτες είναι οι σκηνές βίας που εκτυλίσσονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη με την καταστολή των αντιδράσεων να έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της πόλης, χωρίς να εξαιρούνται ούτε καν τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία. Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ποια είναι η κατάσταση σε άλλες πιο απομονωμένες περιοχές της Τουρκίας…

Οι φωτογραφίες που στέλνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αποδεικνύουν ότι η βία που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας έχει ξεφύγει από κάθε λογικό για μια δημοκρατία όριο. Στο «παιχνίδι» έχει μπει και η πανίσχυρη Στρατοχωροφυλακή, το ένοπλο σώμα του τουρκικού κράτους που θεωρείται ως πιο πιστό στους Ισλαμιστές και τον Ερντογάν, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τις δυνατότητες ελέγχου που έχει η αστυνομία και οι ειδικές της μονάδες.

Ο αυτοκαταστροφικός ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει αρχίσει να γίνεται παθητικό για τη χώρα του, χύνοντας «την καρδάρα με το γάλα», το διεθνές και εγχώριο πολιτικό κεφάλαιο που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει τόσα χρόνια, προωθώντας την εικόνα μιας Τουρκία – πρότυπο για τις μουσουλμανικές χώρες στον τομέα της δημοκρατίας και της οικονομίας, ως αποτέλεσμα του μοντέλου διακυβέρνησης που έχει εφαρμόσει.

Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι όσα διακήρυττε ήταν γράμμα κενό, αφού πίσω από τη δημοκρατική επίφαση κρυβόταν ένας βαθιά συντηρητικός και αυταρχικός πολιτικός ηγέτης, έτοιμος να χάσει τον έλεγχο με τις πρώτες φωνές αντιπολίτευσης στην ισλαμιστική του «ορθοδοξία». Ταυτόχρονα, άρχισε να γκρεμίζεται το «οικονομικό θαύμα», με τις συνέπειες να μην τις έχει αισθανθεί στην ολότητά τους η τουρκική οικονομία, ενώ η απαξίωση του Ερντογάν στο εξωτερικό είναι απλώς ραγδαία.

Ακόμα κι αν αύριο σταματήσουν τα πάντα και επανέλθουν όλα σε κανονικούς ρυθμούς, η ζημιά που έχει γίνει δεν θα διορθωθεί εύκολα. Όσο δε περνούν οι μέρες και συνεχίζεται η στάση του Ερντογάν στο ίδιο μοτίβο, θα περιπλέξει επικίνδυνα την κατάσταση στην Τουρκία, αφού οι ισλαμιστές που ξέχασαν ότι η πραγματική τους εκλογική επιρροή δεν ξεπερνά κατά τα φαινόμενα το 35% και θεώρησαν δεδομένο το 50%, θα συρρικνωθούν.

Δηλαδή, θα χάσουν τους από κεκτημένη ταχύτητα λόγω εχθρότητας προς τους κεμαλιστές πολίτες, οπότε και η διακυβέρνηση της χώρας θα καταστεί πιο δυσχερής, ενώ πλέον δεν υπάρχει στράτευμα που να παίζει τον ρόλο του «θεματοφύλακα». Εάν δε προσπαθήσει να τον ανακτήσει αυτόν τον ρόλο, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα.

Πηγή Defence-Point

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ και την σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. «Απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε και ότι με την αποψινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα «τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής».

«Φτάνει πια! Ο λαός μίλησε. Η πλατεία Συντάγματος στέλνει μήνυμα ανατροπής», είπε ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού και των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, όχι μόνο για το θέμα που ανέκυψε με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και για την γενικότερη πολιτική τους και ζήτησε «να μιλήσει ο λαός», ενώ υπογράμμισε ότι απόψε στο Σύνταγμα υπογράφει με το λαό «δεσμευτικό συμβόλαιο».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στην γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ που εξέφρασε την στήριξή της στον πρωθυπουργό, λέγοντας «κυρία Μέρκελ, δυστυχώς, ο εκλεκτός σας τελείωσε. Δεν είναι σε θέση πια ούτε να κυβερνήσει, ούτε να φοβίσει, ούτε να μεταρρυθμίσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κ. Μέρκελ να σταματήσει «τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας» γιατί όπως είπε, «η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία σας». Αλλά σήμερα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η πρώτη και καλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση της καταστροφής. Η κυβέρνηση που υπονομεύει τη δημοκρατία. Να απαλλαγεί ο τόπος από την ακροδεξιά βαρβαρότητα. Η καλύτερη μεταρρύθμιση είναι η να δοθεί ο λόγος στο λαό».

Ο κ. Σαμαράς, με το λόγο, τις απόψεις και τις πρακτικές του, όπως αυτή στην ΕΡΤ, απειλεί σοβαρά τη Δημοκρατία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι και καθήκον όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά κάθε δημοκράτη, να αντισταθεί και να αντιταχθεί σε αυτή την επέλαση των φαντασμάτων του εμφυλίου.

Αναφορά στις 18 Οκτωβρίου του ΄81
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε μεγάλα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Πλατεία Συντάγματος και έβαλαν το στίγμα τους στην πορεία της χώρας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εξέγερση του 1843 όταν ο εξεγερμένος λαός διεκδίκησε Σύνταγμα, στον Δεκέμβρη του ΄44, «όταν ο λαός μας αντιστάθηκε στον κατακτητή και διεκδίκησε τη λευτεριά» και στον Ιούλη του ΄65, όταν «ο λαός μας αντιστάθηκε στο παλάτι και διεκδίκησε τη δημοκρατία», αλλά και στις μεγάλες συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης μέχρι και τον Οκτώβρη του 1981.
Επικεντρώνοντας στο θέμα που ανέκυψε με την ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απομόνωσε και διαπόμπευσε τη χώρα διεθνώς, αναφερόμενος σε πολλές δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Μόνος σύμμαχος» η Χρυσή Αυγή
Περιγράφοντας το κλίμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλοι ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στο σκοτάδι. Ένας μόνο σύμμαχος σας έμεινε κ. Σαμαρά. Η Χρυσή Αυγή. Ναι! Μόνο οι νεοναζί συμφωνούν με τα αίσχη σας». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι τον κ. Σαμαρά δεν φαίνεται να τον ενοχλεί πλέον το σκοτάδι σημειώνοντας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «αφήνετε τους κολλητούς σας να δηλώνουν πως ενδεχομένως να κυβερνήσετε και με τους νεοναζί. Διαλέγετε επικίνδυνο δρόμο για το λαό και την πατρίδα. Θα μείνετε, όμως, σε αυτό το περιθώριο».
Ως προς τα αίτια που οδήγησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την απόφασή του αυτή ο πρωθυπουργός ήθελε να δείξει στην τρόικα, με το κύμα των απολύσεων, καλή διαγωγή. Ήθελε, πρόσθεσε, να δώσει ένα συμβολικό πλήγμα στη δημοκρατία και στην ενημέρωση. Ήθελε να διαμοιράσει στους βαρόνους της διαπλοκής και της προπαγάνδας που διαφημίζεται ως ενημέρωση, τα ιμάτια της ΕΡΤ. Να βγάλει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση έξω από τη διεκδίκηση της ψηφιακής πλατφόρμας. Και να εξουδετερώσει, ενόψει και των εκλογών, κάθε φωνή αντίστασης, αξιοπρέπειας και δεοντολογίας.

Ετοιμότητα για τη διακυβέρνηση
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα τα καταφέρει, δεσμεύθηκε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί. Πρώτα θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τους τοκογλύφους.

Και υποσχέσεις για «σεισάχθεια»
Επίσης ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τη νέα «σεισάχθεια». Τη διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχιας, τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου.
Επίσης, δεσμεύθηκε για την ανακούφιση από φορολογία και χρέη προς το κράτος, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα φορολογική υποχρέωση και κανένα χαράτσι για οικογένειες χωρίς εισόδημα καθώς και για απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας.
Με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, αναστέλλεται εν μέρει η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ έως τη δημιουργία νέου φορέα.
Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:
 • α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και
 • β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.
Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει αύριο αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη: εντόπισαν στην περιοχή της Ανταρκτικής τρία αντικείμενα, τα οποία, ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση, θυμίζουν πολύ πυραμίδες.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αρχαία μνημεία έχουν τεχνητή προέλευση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μία πυραμίδα βρίσκεται σχεδόν στην ακτή. Δύο ακόμη βρίσκονται 16 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Οπτικά, τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν θυμίζουν τις πυραμίδες που βρίσκονται στην Αίγυπτο, η παλαιότερη από τις οποίες χρονολογείται από το 2670 π.Χ.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Μ.Α.) διαθέτει μια στέρεη δομή στη Τουρκία με επίκεντρο τη Κωνσταντινούπολη και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της κυβέρνησης του AKP και των κρατών του Κόλπου και ιδιαίτερα του Εμιράτου του Κατάρ.

Ο ρόλος της Μ.Α. στον εμφύλιο της Συρίας είναι εξόχως σημαντικός και η Κωνσταντινούπολη αποτελεί εδώ και δύο έτη το σημείο συντονισμού και συναντήσεων μεταξύ του διεθνούς δικτύου της Μ.Α. και της Τουρκικής ηγεσίας, όπως και το λογιστικό κέντρο υποστήριξης για τη μεταφορά μαχητών από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια προς τη Συρία.

Η εμπλοκή της Μ.Α. και η ποδηγέτηση της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τα Εμιράτα του Κόλπου θα αποτελέσει πιθανότατα και την αιτία πτώσης της κυβέρνησης Ερντογκάν εν ευθέτω χρόνω λόγω της οξείας αντίδρασης μεγάλου τμήματος της Τουρκικής κοινωνίας με ευρύτερες συνέπειες σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κύριες Τουρκικές οργανώσεις που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

- Müstakil Sanayici ve Iş adamları Derneği (M Ü S I Ȧ D)
Είναι η ένωση επιχειρηματιών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό κόμμα και ιδρύθηκε το 1990. Απολαμβάνει της πλήρης στήριξης του Ερντογκάν. Ένα από τα κύρια στελέχη του κατά το παρελθόν υπήρξε ο Γκαζί Μισιρλί που είναι μέλος του Δ.Σ του Europe Trust, που αποτελεί παρακλάδι της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ομπρέλα της Μ.Α. "Federation of Islamic Organizations in Europe" (FIOE). Η τελευταία σχετίζεται άμεσα με τα Έλληνο-Αραβικά μορφωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και του Μοσχάτου.

- Ιnsan Hak ve Hurriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (IHH)
Η οργάνωση αυτή έγινε διεθνώς αναγνωρίσιμη με την αναμιξή της ως διοργανώτρια του "Στολίσκου της Γάζας" τον Μάιο του 2010. Ιδρύθηκε το 1995 και κατά καιρούς λαμβάνει μεγάλα ποσά από τις οργανώσεις της Μ.Α. που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

- MAZLUMDER
Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1991 και συνδέεται πλην της Μ.Α. και με το Ισλαμιστικό κίνημα Jamaat-e-Islami του Πακιστάν. Πρόεδρός της είναι ο Αχμέντ Ουνσάλ ο οποίος είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής της ΜΚΟ "Διεθνή Αμνηστία". Επίσης μεταξύ 2002-2007 ήταν βουλευτής του AKP, όπως και αντιπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης στην οργάνωση αυτή μέλος του Δ.Σ είναι ο Γκαζί Μισιρλί που αναφέρθηκε προηγουμένως.

- Hikmet Bilim Dostluk ve Yardımlasma Derneği (HIKMET)
Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 2003 και ανήκει στην Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE). Προεδρός της είναι ο Παλαιστινιακής καταγωγής, Τούρκος υπήκοος, Τζεμάλ Κερίμ ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τουριστικής εταιρείας και μεταφορικής που έχει αποκλειστικά πελάτες στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος είναι και σημαίνων στέλεχος της M Ü S I Ȧ D.

- Turkiye Gonullu Tesekkulleri Vakfı (TGTV)
Ιδρύθηκε το 1994 και συντονίζει τις δράσεις της με όλες τις προαναφερόμενες οργανώσεις. 

- Union of NGOs of the Islamic World (UNIW)
Ιδρύθηκε το 2005 ως οργάνωση-ομπρέλα για το συντονισμό Ισλαμιστικών ΜΚΟ σε περίπου 53 χώρες στο κόσμο. Στην οργάνωση αυτή συμμετέχουν ως μέλη και χορηγοί όλες οι προαναφερόμενες Τουρκικές οργανώσεις.

Επίσης η TGTV, διαθέτει ως μέλη τις τις κάτωθι MKO και οργανώσεις στα Βαλκάνια
Αλβανία: Ardhmeria - Future Culture Association, ALSAR - Alternative of Future Foundation
Κοσσυφοπέδιο: Spike of Kindness, AKEA Association for Culture, Education and Learning
Μαυροβούνιο: Center for Cross Cultural Understanding (Horizonti)
ΠΓΔΜ: Cultural Humanitarian Organization Marhamat (CHOM), Vizioni Educational and Cultural Association, Ensar Cultural Humanitarian Organization
Σερβία: Dituria Cultural and Humanitarian Association
Βοσνία: Bosniak Radio TV, Nahla Centre for Education and Research

- Filistin Dayanısma Dernegi (FIDDER)
Οργανισμός που συνδέεται ευθέως με τη Χαμάς με επικεφαλής τον Ταχσίν Μισιρλί, συγγενή του Γκαζί Μισιρλί της ΜΟΥΣΙΑΝΤ. Επιπλέον είναι μέλος του Δ.Σ της TGTV και πρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας TURKPAL.

Πηγή RIMSE
“Τα ψέμματα τελείωσαν και όλοι οφείλουν να τεθούν προ των ευθυνών τους”. Η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τους προέδρους των “θεσμικών ενώσεων” αποστράτων άναψε φωτιές και προκάλεσε την αντίδραση -σε πρώτη φάση- της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών .

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της “με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος μεσολάβησε ώστε ο Πρωθυπουργός να συναντήσει τις «θεσμικές» Ενώσεις Αποστράτων (ΕΑΑΣ – ΕΑΑΝ – ΕΑΑΑ) (Προπαγάνδα) και αυτόματα δημιουργούνται ερωτήματα όπως:

α. Ποιος επεδίωξε αυτή τη συνάντηση; Ήταν πρωτοβουλία των Ενώσεων ή της Κυβέρνησης;
β. Ποιο σκοπό εξυπηρετεί μια τέτοια συνάντηση; Είναι ενημερωτική και για ποια θέματα; Είναι μήπως διερευνητική των προθέσεων των αποστράτων εν όψει δρομολογουμένων νέων μειώσεων;”

Η ΑΚΙΣ υπενθυμίζει τι αποτελέσματα είχε η προηγούμενη συνάντηση:
“... να θυμίσουμε σε όλους τι απέφερε η «επιτυχής» συνάντηση της 11 Φεβ 13 με τον πρωθυπουργό: εντός 15 ημερών ψηφίσθηκαν από τη Βουλή νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων αποκλειστικά των Στρατιωτικών. Μήπως θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες μειώσεις γιατί τώρα που ανακαλύψαμε τους «ενόχους» για την χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να τους τιμωρήσουμε ανελέητα;
Τα ψέματα τέλειωσαν και όλοι οφείλουν να τεθούν προ των ευθυνών τους. Καμμία νομιμοποίηση στη κυβέρνηση, που από ότι φαίνεται αγοράζει πολιτικό χρόνο, τον οποίο μάλιστα της τον ακριβοπληρώνουμε, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες με μελλοντικές συναντήσεις, χαμόγελα, αναμνηστικές φωτογραφίες, επανεξέταση δήθεν του θέματος, υποβολή δήθεν νέων προτάσεων κλπ, δηλαδή έναν ατέρμονα φαύλο κύκλο υποκρισίας”.
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για το νέο κύμα περικοπών που έρχεται αλλά και για τις αντιδράσεις των στρατιωτικών που όπως γράφουν “θα εκπλήξουν πολλούς από τους τρόπους εκδήλωσής τους:
“Από την άλλη το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε εμβρόντητοι μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια σπίλωσης της Κίνησής μας εκ των έσω(Αγκιτάτσια). Με ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές που περιέχονται σε επιστολή που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, επιχειρείται η απαξίωση και η αποδόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Κί.Σ. και επειδή, εν όψει του νέου κύματος περικοπών, που μας επιφυλάσσει η ανάλγητη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αναμένεται μέγιστη συσπείρωση των φορέων των αποστράτων, το σύστημα επιδιώκει την αποδυνάμωσή μας με ύπουλο τρόπο.
Η υπομονή των Στρατιωτικών εξαντλήθηκε, η οργή είναι θέμα χρόνου να εκφρασθεί και να είστε σίγουροι ότι πολλοί μα πολλοί και κυρίως οι κυβερνώντες, θα εκπλαγούν από τους τρόπους εκδήλωσής της.
Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τα μέλη μας και όλους του αποστράτους σε συνεχή επαγρύπνηση για αντιμετώπιση και ανατροπή της προσπάθειας αλώσεως της Κίνησης και σε μέγιστη ετοιμότητα για άμεση αντίδραση σε νέες περικοπές”.
Βόμβα επιπλέον 160 εκατομμυρίων περικοπών

Η σφαγή των στρατιωτικών εν ενεργεία και αποστράτων θα γίνει δυστυχώς ακόμη πιο “αιματηρή” όπως εδώ και ημέρες έχει αποκαλύψει το Onalert. Σε διαδοχικά δημοσιευματά μας έχουμε υποστηρίξει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με έγγραφό του την άυξηση των περικοπών για το 2014 στο κονδύλι της μισθοδοσίας από τα 88 εκατομμύρια ευρώ στα 165 εκατομμύρια. Ο πανικός που έχει πέσει στο ΥΠΕΘΑ είναι δεδομένος και κάποιοι μάλλον είδαν την κρίση της ΕΡΤ ...ως σανίδα σωτηρίας που δίνει παράταση στην διαχείριση της “βόμβας”.

Όμως οι στρατιωτικοί δραδτριοποιήθηκαν. Ο πάντα δραστήριος πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ κ.Γιάννης Αντωνιάδης δημοσίευσε πριν από λίγο την εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών που επιβεβαιώνει ότι τα χειρότερα έρχονται.
Διαβάστε τι γράφει ο κ. Αντωνιάδης και τα έγγραφα:
Εν αναμονή της νέας μας "κλήσης" , ως μέλη της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ε.Δ. και διαβάζοντας τις τελέυταίες ημέρες άρθρα, αναφορικά με τη... δυσάρεστη "προοπτική" περαιτέρω μειώσεως των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ. από 1-1-2014 (και κατ επέκταση των συνταξίμων αποδοχών των αποστράτων), διαπιστώνουμε την ύπαρξη κάποιων στοιχείων, που δυστυχώς, δικαιώνουν απόλυτα, αυτές τις απόψεις. 

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο του ΥΠ.ΟΙΚ που κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΟΙΚ. και μπορείτε να την μελετήσετε παρακάτω, θεσπίζονται ανώτατα όρια Π/Υ έτους 2014. Η σελ. 2 τα μνημονέυει ανά υπουργείο. 
Τα εξοπλιστικά είναι 583 από 750 το 2013 και ο Π/Υ (λειτουργικός χωρίς εξοπλιστικά) είναι 2.373 δισ από 2.610 το 2013. 

Από που θα κοπεί λοιπόν η διαφορά;
 Στη σελ. 3 επίσης, γράφει ότι η κατανομή σε επί μέρους κατηγορίες για κάθε υπουργείο θα σταλεί ηλεκτρονικά στον προϊστάμενο Οικονομικών  Υπηρεσιών του κάθε Υπουργείου. 
Στο ΥΠΕΘΑ απεστάλη στο Δ/ΓΔΟΣΥ/ ΔΟΙ, ο οποίος έχει τις κατανομές ανά κατηγορία, αλλά από οσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από εκεί και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τηρείται "σιγή ασυρμάτου".


Τέλος στη σελ. 4 παρ. 1.1. γράφει ότι για τις αποδοχές θα ληφθούν υπόψη οι ψηφισθέντες Ν.4024/11 και Ν.4093/12, άρα τα 88 για τους ε.ε. και τα 162 για τους ε.α. είναι δεδομένα τουλάχιστον, ως η ελάχιστη περικοπή.....
Ι.Αντωνιάδης, Πρόεδρος Συνδ. Αποφ. ΣΣΑΣ.  


Πηγή OnAlert
Σκληρή στάση και απέναντι στην ΕΕ, συνεχίζει να κρατά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γαι την κριτική που του έχει ασκήσει η Ευρώπη για τον χειρισμό των διαδηλώσεων, τη στιγμή που συνεχίζεται η ένταση στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας της σημερινής απεργίας που κήρυξαν πέντε συνομοσπονδίες εργαζομένων.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, ο Ερντογάν σχολίασε: «στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο κατά τη συνάντηση του «Συμβουλίου Τούρκων Πολιτών Εξωτερικού», ο Ερντογάν είπε «πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σ' αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόταν σε Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, αλλά χθες το απόγευμα παρατηρήθηκαν σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης φαινόμενα οπαδών του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθενται σε διαδηλωτές και σε τοπικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Σήμερα τα μέλη της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, της συνομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων KESK, της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων, της Ένωσης Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ένωσης Μηχανικών πραγματοποιούν απεργία. Χιλιάδες μέλη των συνδικάτων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Ένα τμήμα των απεργών συγκεντρώθηκε στην οδό του Πέρα, αλλά μετά από επέμβαση της αστυνομίας υποχώρησε. Ένα άλλο τμήμα όμως επιχείρησε να προχωρήσει προς την πλατεία από την περιοχή Χάρμπιγιε, όπου όμως μέχρι τις 18:30 συνεχιζόταν η επέμβαση της αστυνομίας με τη χρήση δακρυγόνων.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι σύμφωνα με τη νεκροψία σχετικά με το διαδηλωτή Ετχέμ Σαρίσουλουκ ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι στην Άγκυρα από σφαίρα αστυνομικού, για να υποκύψει στη συνέχεια, ο αστυνομικός έριξε τη σφαίρα από απόσταση 4,8 μέτρων.

Τέλος ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας Μπεγιαζίτ Ιλχάν κατήγγειλε σήμερα ότι οι τουρκικές αρχές ζητούν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα ονόματα των τραυματιών διαδηλωτών που έχουν μεταφερθεί σε αυτά.
Κανείς από τους Σαμαρά – Βενιζέλο – Κουβέλη δεν θέλει εκλογές και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι. Δεν θέλουν εκλογές, όχι για το καλό της χώρας (απορούμε γιατί οι εκλογές που είναι η υλοποίηση της δημοκρατίας προκαλεί κακό στη χώρα;), αλλά γιατί κάποιοι από αυτούς, ίσως και οι τρεις, την επόμενη των εκλογών θα πάνε στα σπίτια τους. Και η εξουσία είναι γλυκιά για να εγκαταλειφθεί τόσο εύκολα.

Επομένως απόψε αναμένεται πολιτική κωλοτούμπα. Το ερώτημα είναι ποιος θα την κάνει και επομένως θα αυτοακυρωθεί πολιτικά.

Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, είτε ο Σαμαράς θα γίνει το απόλυτο πολιτικό υποχείριο των Βενιζέλου - Κουβέλη, είτε θα έχουμε αλλαγή πρωθυπουργού.

Επειδή όμως η πολιτική ευθιξία και ο πολιτικός εγωϊσμός είναι έννοιες άγνωστες για επαγγελματίες κομματάνθρωπους, αν τελικά οδηγηθούμε σε εκλογές, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι πολύ κακό έρχεται από πίσω (που δεν μας το λένε) και πρέπει να πηδήξουν έγκαιρα από το καράβι.

 • Ευθεία ρήξη της Μόσχας με την Ουάσιγκτον για το θέμα της Συρίας
 • Οδεύουμε προς παγκόσμιο πόλεμο εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εμμένουν σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία
Εάν οι Αμερικανοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους για επιβολή NFZ, οι Ρώσοι θα μπορέσουν να τους αποτρέψουν μόνο με στρατιωτική επίθεση στα οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην Ιορδανία.
Ένας από τους δύο θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, αλλιώς θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στους αιθέρες της Συρίας, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκατσέβιτς.

«Πιστεύω πως, θεμελιωδώς, δεν θα επιτρέπαμε αυτό το σενάριο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκατσέβιτς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως οι εκκλήσεις για επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων καταδεικνύουν έλλειψη σεβασμού για το διεθνές δίκαιο.

Τα σχόλια του κ. Λουκατσέβιτς έρχονται δύο ημέρες αφότου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταστήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Patriot στην Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την Συρία.

Οι πύραυλοι Patriot και τα μαχητικά έχουν μεταφερθεί στην Ιορδανία στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων που θα λάβουν χώρα στην περιοχή εντός της εβδομάδας.
Ωστόσο, όπως δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, υπήρξε ιορδανικό αίτημα για παραμονή των αμερικανικών όπλων στην χώρα και μετά το πέρας των ασκήσεων, αίτημα που έγινε δεκτό από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.

Φόβος της Μόσχας είναι ότι τα εν λόγω όπλα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Συρία.
Η Ρωσία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας δικαίωμα βέτο σε κάθε ψήφισμα.


Ψυχρό κλίμα μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν
Σε ψυχρό κλίμα αναμένεται εντός της Δευτέρας η διμερής συνάντηση των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει το ρώσο ομόλογό του για την ανάγκη να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ώστε ο τελευταίος να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες προγραμματίζονται για τον Ιούλιο στη Γενεύη.
Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά για την απόφαση της Δύσης, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε απευθείας εξοπλισμό των σύρων ανταρτών.
Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε κανίβαλους τους αντιπάλους του κ. Άσαντ, αναφερόμενος στο περιστατικό με τον αντάρτη ο οποίος εμφανιζόταν να δαγκώνει ζωτικά όργανα νεκρού σύρου στρατιώτη.
«Αυτοί είναι οι άνθρωποι τους οποίους θέλετε να στηρίξετε; Σε αυτούς προτίθεστε να προμηθεύσετε όπλα;», δήλωσε ο κ. Πούτιν, κατευθυνόμενος προς τον χώρο της συνόδου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προΐσταται της συνόδου, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σε ό,τι αφορά στη Συρία, κάνοντας ωστόσο λόγο και για δυνατότητα εύρεσης κοινού τόπου.
Ο καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε ότι η Ρωσία, υποστηρίζοντας το συριακό καθεστώς, υποστηρίζει «φονιάδες», ενώ εκτίμησε ότι, σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία δεν αλλάξει έστω και μερικώς θέση για το συριακό, δεν πρόκειται να επιτευχθεί κοινό ανακοινωθέν των G8 για το θέμα.
Η συνάντηση των κ.κ. Ομπάμα και Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τις 6.30 μ.μ. τοπική ώρα (8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος), 10 χιλιόμετρα μακριά από την βορειοιρλανδική πόλη του Ενισκίλεν.
Η Δύση υποστήριξε το εξεγερσιακό κύμα της «αραβικής άνοιξης», αλλά σταδιακά συνειδητοποίησε ότι έρχονται στο πολιτικό προσκήνιο όχι δυτικότροπες δυνάμεις, όπως ήλπιζε, αλλά το βαθύ Ισλάμ

Tου Σταύρου Λυγερού

Όταν το κύμα της αραβικής εξέγερσης έπληξε και τη Συρία, οι Τούρκοι φοβόντουσαν ότι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ θα άνοιγε και ένα νέο κουρδικό μέτωπο, λόγω της κυρίαρχης θέσης που έχει το ΡΚΚ στο κουρδικό στοιχείο της Συρίας, το οποίο κατοικεί στην παραμεθόριο περιοχή. Φοβόντουσαν επίσης ότι, εάν προκύψει ένα φιλοαμερικανικό καθεστώς στη Συρία, το κουρδικό κρατίδιο στο Βόρειο Ιράκ θα εξασφαλίσει πρόσβαση στη θάλασσα και ως εκ τούτου δεν θα εξαρτάται, όπως σήμερα, από την Άγκυρα. Με άλλα λόγια, θα περιοριζόταν η σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως θα ευνοείτο το ΡΚΚ, αφού στα νώτα του (Ιράκ και Συρία) θα έχει πολιτικά αυτόνομους κουρδικούς πληθυσμούς.

Όταν, όμως, η Άγκυρα είδε ότι η Δύση ήταν αποφασισμένη να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ, η Τουρκία έκανε στροφή και ενεπλάκη βαθιά στο συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει τις βάσεις του στην τουρκική πλευρά της μεθορίου. Από εκεί προμηθεύεται, με τη βοήθεια δυτικών μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικών συμβούλων, οπλισμό και χρήματα και εκεί βρίσκει καταφύγιο. Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί δεν θα είχαν επιβιώσει στρατιωτικά.

Η Δύση υποστήριξε το εξεγερσιακό κύμα της «αραβικής άνοιξης», αλλά σταδιακά συνειδητοποίησε ότι έρχονται στο πολιτικό προσκήνιο όχι δυτικότροπες δυνάμεις, όπως ήλπιζε, αλλά το βαθύ Ισλάμ, με αποτέλεσμα συχνά να ασκούν επιρροή ισλαμικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις. Στη Συρία ο κορμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων είναι πλέον σουνίτες, εντός των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν φονταμενταλιστικές οργανώσεις. Η Δύση όφειλε να έχει διδαχτεί ότι οι φανατικοί ισλαμιστές μπορεί να είναι τακτικός σύμμαχος, αλλά στρατηγικά είναι εχθρός.

Αυτός είναι ο λόγος της επιφυλακτικότητας του Ισραήλ. Το καθεστώς Άσαντ ήταν ένας γνωστός και ουσιαστικά ακίνδυνος αντίπαλος. Εάν ανατραπεί και προκύψει ένα νέο σουνιτικό καθεστώς, όταν αυτό σταθεί στα πόδια του είναι πιθανόν να αυτονομηθεί από τη δυτική επιρροή και να λειτουργήσει ως πραγματική απειλή για το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ θα σπάσει την αλυσίδα Ιράν - Συρία - Χεζμπολάχ και θα καταστήσει ευκολότερο στόχο την οργάνωση που είναι κράτος εν κράτει στο Λίβανο.

Οι Δυτικοί παρότρυναν τον Ερντογάν να αναμειχθεί ενεργά στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά η ανάμειξη αυτή δεν είναι χωρίς παρενέργειες για την Άγκυρα:
 • Πρώτον, προκαλεί ένταση στις σχέσεις της με τη Μόσχα και το Πεκίνο, που θεωρούν τη Συρία του Άσαντ πολύτιμο γεωπολιτικό έρεισμά τους στη Μεσόγειο.
 • Δεύτερον, τίναξε στον αέρα τη νεοοθωμανική στρατηγική για ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων. Η ανάμειξη της Άγκυρας στο πλευρό των σουνιτών αντικαθεστωτικών την έχει μετατρέψει σε μέρος του προβλήματος και όχι σε αφ’ υψηλού επιδιαιτητή, όπως θα ήθελαν οι Ερντογάν και Νταβούτογλου. Το λάθος τους ήταν ότι προεξόφλησαν πως η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ ήταν ζήτημα λίγου χρόνου.
 • Τρίτον, η ανάμειξη των Τούρκων στο συριακό εμφύλιο έχει επιδεινώσει τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να διαλυθεί τελείως η συνεργασία των τριών (Τουρκία, Συρία και Ιράν) εναντίον του κουρδικού αλυτρωτισμού. Ο ιστορικός ανταγωνισμός ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ιράν έχει επανέλθει.
 • Τέταρτον, η κρίση έχει επιτρέψει στην (σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη από το ΡΚΚ) κουρδική μειονότητα της Συρίας (περίπου 12% του συριακού πληθυσμού) να αυτοοργανωθεί πολιτικά και στρατιωτικά και να αναδειχθεί σε ακόμα ένα αγκάθι για την Τουρκία.
Το καθεστώς Άσαντ δίνει μάχη επιβίωσης και ως εκ τούτου τα παίζει όλα για όλα. Το καθεστώς αντέχει επειδή δεν στηρίζεται μόνο από τους ευνοημένους απ’ αυτό. Στηρίζεται και από όσους, όπως οι χριστιανικές κοινότητες, φοβούνται την επικράτηση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Παρ’ όλα αυτά, το πολύ αίμα που έχει χυθεί και η διεθνής απομόνωση του καθεστώτος Άσαντ καθιστούν αμφίβολη τη μακροημέρευσή του, χωρίς όμως να μπορεί να προεξοφληθεί και το τέλος του. Δεν αποκλείεται οι αιματηρές συγκρούσεις να οδηγήσουν τελικώς σε κάποιας μορφής έμμεσου διαμελισμού της Συρίας.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Άσαντ ακριβώς επειδή θέλει να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στη διάδοχη κατάσταση, ώστε να εξουδετερώσει τις αρνητικές γι’ αυτή παρενέργειες. Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι επιδιώκουν να έχουν έλεγχο των εξελίξεων στη μετά Άσαντ Συρία με τις ευλογίες της Δύσης και στηριζόμενοι στις στενές σχέσεις που έχουν ήδη αναπτύξει με τους σουνίτες αντικαθεστωτικούς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 16/05/2013 (Τεύχος 187)
Tων Κωνσταντίνου Νάκκα και Θάνου Αθανασιάδη

Ο ελληνικός λαός τα 4 τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια λυσσαλέα επίθεση από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της νεοφιλελεύθερης οικονομικής σκέψης, η οποία επιθυμεί τη μετατόπιση του ποσοστού 80-20 στο 99-1, ως αναλογία φτωχών – πλούσιων.

Στο διάστημα αυτών των τεσσάρων ετών ο ελληνικός λαός δεν είχε σε κάτι να ελπίζει από την εκτελεστική εξουσία, αφού αυτή ήταν απόλυτα πιστή στην τρόικα και τις επιταγές της.

Δεν είχε κάτι να ελπίζει ούτε από τη νομοθετική εξουσία, αφού αυτή είχε αντικατασταθεί στην αρχή από την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εξέδιδε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το αιτιολογικό της άτυπης έκτακτης ανάγκης, αιτιολογικό που είχε προκύψει από την απόφαση του ΣτΕ στην υπόθεση με το χαράτσι.

Δεν είχε να ελπίζει από το στρατό, αφού η καλπάζουσα συζήτηση περί Χρυσής Αυγής ξύπνησε στη σκέψη πολλών ότι ο στρατός θα κάνει Χούντα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να «οπισθοχωρήσουν» και να σιωπήσουν.

Δεν είχε να ελπίζει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, με δικαιολογία τις ελάχιστες αρμοδιότητες που αυτός έχει, δεν του έμενε παρά μόνο η παραίτηση σε περίπτωση διαφοροποίησης από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Άρα θα ήταν αυτός που θα φορτωνόταν την ιστορική ευθύνη της ελληνικής χρεοκοπίας, θα ήταν αυτός, δηλαδή, ο μουτζούρης.

Δεν είχε να ελπίζει ούτε από τη δικαστική εξουσία, η οποία δεν στάθηκε δίπλα του, παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις που σχετίζονταν με δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ακόμη όμως και στην περίπτωση αυτή τα θετικά σχόλια πήγαιναν στους λίγους έντιμους δικαστές και όχι στο δικαστικό σώμα ή τα ανώτερα κλιμάκιά του.

Τι του έμεινε επομένως του ελληνικού λαού;
Τα ΜΜΕ;
Ούτε αυτά ήταν με το μέρος του. Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια έπαιζαν απροκάλυπτα υπέρ των μνημονίων.
Ακόμη όμως και η ΕΡΤ ήταν κατευθυνόμενη. Η ΕΡΤ όμως είχε υποχρέωση να φιλοξενεί όλες τις απόψεις και τα κόμματα με κριτήριο τον χρόνο προβολής και όχι το συμφέρον των καναλαρχών.
Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος της ΕΡΤ από την κυβέρνηση ήταν μεν μεγάλος, αλλά όχι απόλυτος.
Ειδικά αν επρόκειτο να γίνουν εκλογές ή να συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση ή να παρουσιαστούν όλα τα γεγονότα.

Μέσα από το κλείσιμό της επιχειρήθηκε ο έλεγχος στο πρόγραμμα να αποκτήσει δομικό χαρακτήρα.
Όταν στην νέα ΕΡΤ θα έλεγχε η κυβέρνηση την διάρθρωσή της, δεν θα χρειαζόταν να ελέγχει το τι μεταδίδει, αφού η μετάδοση θα ελεγχόταν από τη νέα δομή.
Είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα;
Πιστεύω ότι αυτή είναι η εικόνα, για την οποία τα τελευταία χρόνια μας έπεισαν ότι ισχύει.

Ο στρατός με δηλώσεις του τάσσεται ενάντια στον φασισμό της Χρυσής Αυγής και υπέρ της Εθνικής κυριαρχίας. Αρκεί να προσέξει κανείς τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ένστολων, αλλά και των απόστρατων, για να πειστεί σχετικά με τους μισθούς, το ασφαλιστικό, τις Σκουριές και πρόσφατα για την ΕΡΤ. Οι διαμαρτυρίες τους παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ ως αντίδραση μόνο οικονομικής φύσεως, αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι, αφού αντιδρούσαν στην εν γένει πολιτική της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, βόλευε το σύστημα να τους παρουσιάζει ότι φωνάζουν για τα λεφτά. Ακόμη και έτσι όμως να είναι πού είναι το κακό;. Έπρεπε να πουν ναι στις περικοπές;

Η αστυνομία, και εννοώ τις ενώσεις των αστυνομικών λειτουργών, κατά καιρούς αντέδρασε στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνηση, αντέδρασε στην υπεραστυνόμευση στις Σκουριές, όπου η Ελληνική Αστυνομία έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό στρατό επιχειρηματικών συμφερόντων. Βολεύει όμως την κυβέρνηση να παρουσιάζεται η αστυνομία ως ΜΑΤ, ώστε να ταυτίζονται στη συνείδηση του ελληνικού λαού και να προκαλούν την απέχθειά του. Δεν ταυτίζονται.

Και φτάνουμε στους δικαστές και τις ενώσεις τους αλλά κυρίως τα διάφορα μορφώματά τους. Δηλαδή, εφετεία, πρωτοδικεία, Άρειος Πάγος, ελεγκτικό συνέδριο, Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζοντας ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, αλλά και τα ΜΜΕ, είναι εναντίον του, θα ήθελε να στηριχθεί στην δικαστική εξουσία για να πάρει θάρρος, να αντλήσει κουράγιο.
Τι ρόλο όμως έπαιξε η δικαστική εξουσία κατά την περίοδο αυτή;
Με ποιου το μέρος ήταν;
Όλοι υποστηρίζουν ότι έπαιξε το παιχνίδι προς όφελος της κυβέρνησης εκδίδοντας αποφάσεις υπέρ της.

Δεν θα συμφωνήσουμε με όλους αυτούς. Υπήρξαν πάρα πολλές αποφάσεις υπέρ μεμονωμένων πολιτών αλλά, και το πιο σημαντικό, υπήρξαν πολλές αποφάσεις ενάντια εφαρμοζόμενων μνημονιακών μέτρων που δημιουργούν δεδικασμένο. Ακόμη και η απόφαση για τη νομιμοποίηση του χαρατσιού ήταν μια απόφαση που σήμερα μπορεί να αξιολογηθεί ως θετική για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αφού στο σκεπτικό της έκανε λόγο για άτυπη έκτακτη ανάγκη και για διετή χρονικό περιορισμό εφαρμογής του μέτρου.
Η κυβέρνηση, μέσω του ελεγχόμενου Τύπου, τα γνωστά δηλαδή πληρωμένα παπαγαλάκια, τα κουκούλωσε όλα παρουσιάζοντας τους δικαστές ως φωνασκούντες για τα λεφτά τους.
Και κάτι ακόμη. Οι αποφάσεις των δικαστών δεν ανατρέπουν άμεσα την πραγματικότητα αλλά απαιτείται να περάσει λίγος χρόνος, για να φανούν οι απώτερες ευεργετικές τους συνέπειες.
Επίσης, για να φανούν αυτές, θα πρέπει πολίτες, φορείς, κόμματα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα θετικά αποτελέσματα των αποφάσεων. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο έγινε, σε πολλές άλλες δεν έγινε όπως έπρεπε, ή έγινε καθυστερημένα. 
Σε όσες ωστόσο έγινε, χρειάστηκε χρόνος για να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Αυτό που υποστηρίζουμε, με απλά λόγια, είναι το εξής: αν συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός ότι η δικαιοσύνη υπάρχει, είναι ανεξάρτητη, είναι με το μέρος του και θα τον προστατεύσει από τις διώξεις (οικονομικές, ποινικές), τότε θα ενεργοποιηθεί. Πιστεύουμε ότι στους δικαστές μπορεί να βρει την ελπίδα για το αύριο. Τους άλλους τους έχει ξεγραμμένους. Μαζί με αυτούς (τους δικαστές), αν λάβουν θέση υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, θα ταχθεί και ο στρατός και η αστυνομία.
Λαός, στρατός, αστυνομία με μπροστάρη τους δικαστές κερδίζουν το παιχνίδι της ανατροπής. Αυτοί που θα είναι απέναντι θα είναι ελάχιστοι και θα ηττηθούν.
 • Ένας ολόκληρος λαός, με αφορμή την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ για το μαύρο στην ΕΡΤ, περιμένει.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει εναγωνίως την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, απόφαση που μετατίθεται από μέρα σε μέρα.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει, προσδοκά ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η Δικαιοσύνη θα σταθεί δίπλα στη Δημοκρατία και θα την στηρίξει.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει ότι η Δικαιοσύνη θα υπηρετήσει το Σύνταγμα και θα επαναφέρει τη νομιμότητα.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει και πιστεύει ότι η Δικαστές θα αποδώσουν Δικαιοσύνη στο όνομα του Λαού για τον Λαό.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει να κρατηθεί από την δικαστική εξουσία και να τον σπρώξουν μπροστά αφού οι άλλες δύο τον βουλιάζουν στο μαύρο του χθες και του φασισμού.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει ελπίζοντας ότι το Αύριο δεν θα είναι σαν σήμερα.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει να μην είναι αύριο αργά.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει να αποδώσει Δικαιοσύνη.
 • Ένας ολόκληρος λαός περιμένει… όχι για πολύ ακόμη.