Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Σεπ 2011

 • Γράφει ο Θρασύβουλος Μαυρομμάτης
Το τι έφταιξε και φτάσαμε ως την άκρη της καταστροφής, όλοι το ξέρουμε.
Το φαύλο μεταπολιτευτικό σύστημα της διαπλοκής, της διαφθοράς και της διάβρωσης των θεσμών και οι αγοραίες πελατειακές σχέσεις είναι βασικός λόγος.

Το μεγάλο ποσοστό ανάξιων πολιτικών, που ενώ θα έπρεπε να διδάσκουν ήθος, αρχές και πατριωτισμό. αυτοί χωρίς αντιστάσεις εκμαυλίστηκαν στον χυδαίο νεοπλουτισμό και στην ξιπασμένη ματαιοδοξία, μολύνοντας συνάμα και την κοινωνία, είναι ο άλλος σοβαρός λόγος.

Ο λαός τώρα, που συνένοχα πάντα σιωπούσε--όταν δεν επιβράβευε και συνεργούσε, που νόθευσε αρχές και αξίες, που έμαθε πως γίνεσαι σπουδαίος μόνον αν και με κάθε τρόπο είσαι πλούσιος, είναι μια άλλη βασική αιτία.

Και τέλος σαν υπόστρωμα και πλαίσιο των προηγουμένων, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και χυδαιότητα, που με τα ληστρικά εργαλεία της χρηματοπιστωτικής κόλασης διαλύει λαούς και πατρίδες μέχρι να κυριαρχήσει απόλυτα ο φασισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Όλα αυτά λοιπόν, που με την καθοριστική συμβολή και πολιτεία του σημερινού πρωθυπουργού--του οποίου ο περίεργος ρόλος ανησυχεί ακόμα και τους οπαδούς του, οδήγησαν τον τόπο μας στο χείλος του γκρεμού και τον λαό στη φτώχεια και την απόγνωση.
Ενώ όμως σχετικά εύκολο είναι να περιγράψει κανείς τις αιτίες της παρακμής, τόσο δύσκολο είναι να βρει λύσεις για την δραματική κατάσταση που είμαστε και την χειρότερη που θα βρεθούμε.

Και εκεί που θα βρεθούμε—αλλοίμονο, δεν θα είναι από τις οικονομικές μας δυσκολίες μόνον.
Θα είναι και από την κοινωνική σκληρότητα που παθητικά εμπεδώσαμε και που κρίσιμα θα δοκιμαστούμε στην τραχιά της γωνία, αν νοιαστούμε μόνον για την διάσωση μας και κυνικά γυρίσουμε την πλάτη στην εξαθλίωση του κοινωνικού μας περίγυρου.

Αυτό λοιπόν το στεγνό τοπίο και με τον καθένα μας ένα οργισμένο εκρηκτικό μείγμα που βλέπει ακόμα τους θύτες να απολαμβάνουν ανενόχλητοι τα λάφυρα επί των ερειπίων, που άραγε θα καταλήξει;

Σε κοινωνική σύγκρουση, αλληλοσπαραγμό και εμφύλιο μεταξύ μας;

Και αν αυτός ο μέγιστος κίνδυνος πραγματικά μας απειλεί, όλοι εμείς και πέρα από τις όποιες κομματικές μας αναφορές, τι πρέπει να κάνουμε;

Να κλειστούμε μήπως ο καθένας στο καβούκι της αυτοσυντήρησής του και να κοιτάξουμε μόνον το σπίτι μας—κι’ ας καίγεται του διπλανού μας, η να συναντηθούμε με τους πολλούς και να χτίσουμε μαζί τους ένα νέο κοινωνικό ΕΜΕΙΣ που θα μας σκεπάσει και θα μας προστατεύσει;

Ένα νέο πανίσχυρο ΕΜΕΙΣ που θα δυναμώσει τις αντοχές μας, που θα εμποδίσει τους αχρείους, που θα φέρει το ξημέρωμα πιο νωρίς.

Και όσο είναι ακόμα καιρός φυσικά, δηλαδή αμέσως, γιατί αργότερα μόνον για να προσευχηθούμε θα βρίσκουμε ίσως χώρο.

ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ λοιπόν και κοντά ο ένας στον άλλο, ας ξεκινήσουμε το δύσκολο και άξιο ταξίδι για μια άλλη κοινωνική κουλτούρα και αλληλεγγύη.

Για να μην ξεθεμελιωθεί τελείως η πατρίδα μας,

Για να αντέξει και να μην εξαθλιωθεί και ντροπιαστεί κι’ άλλο ο λαός μας.

Για να μην ξανακοιμηθούν ήσυχοι οι φταίχτες…

Οι οικονομικοί τρομοκράτες σχεδιάζουν την ίδρυση των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης"

Του Paul Joseph Watson*
για το διαδικτυακό ειδησεογραφικό κανάλι Prison Planet

Οι Ευρωπαίοι παγκοσμιοποιητές εκτελούν άλλη μια πράξη οικονομικής τρομοκρατίας, εκμεταλλευόμενοι την κρίση χρέους της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τις "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης", ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ανακοινώνει ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί της ομάδας. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με κάποια σχέδια κορυφαίων Ναζί, αρκετοί από τους οποίους πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ΕΕ, και αποστολή των οποίων ήταν η οικοδόμηση μιας πανευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι ηγέτες της ΕΕ εσκεμμένα διαχέουν τον πανικό γύρω από τις συνέπειες της εξόδου των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από το ενιαίο νόμισμα, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα οδηγήσει σε στρατιωτικό νόμο, ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο.

Η "λύση" που προτείνουν είναι η ανάληψη ακόμα περισσότερων εξουσιών από τους ίδιους, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή οικονομική πολιτική, την οποία όλα τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν, εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας τους, με άλλα λόγια μια de facto οικονομική διακυβέρνηση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με άρθρο της ιρλανδικής Irish Independent, "o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, δήλωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι ήταν έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ηγηθεί των 'Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης'. Ο κ. Van Rompuy έχει ανακοινώσει ότι είναι πρόθυμος να επιληφθεί της εκκρεμούσας κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, με νέες εξουσίες, που θα γίνουν η βάση μιας 'οικονομικής διακυβέρνησης' των Βρυξελλών".

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την αγγλική Daily Mail, ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, δήλωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι η Βρετανία "θα πρέπει να επιτρέψει στις χώρες της Ευρωζώνης να πορευθούν προς την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, οι οποίες θα μοιράζονται μια κοινή οικονομική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχθηκε ότι δεν ήταν βέβαιο εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες έχουν την πολιτική βούληση να αποφύγουν τη διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ένα είδος 'ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης' στην οποία τα κράτη-μέλη θα συνδέονται με στενότερους δεσμούς απ' ό,τι σήμερα".

Η απόφαση των παγκοσμιοποιητών να εκμεταλλευθούν την κρίση του χρέους, προκειμένου να αποσπάσουν με τη βία την οικονομική κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, μέσω της δημιουργίας μιας κεντρικής οικονομικής επιτροπής προγραμματισμού (δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης), στην οποία όλες οι χώρες θα είναι υπόλογες, δεν είναι απλά μια πράξη οικονομικής τρομοκρατίας, αλλά μια ανατριχιαστική αναδρομή στις ίδιες εκείνες ιδέες που εμπνεύστηκαν κάποια κορυφαία στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος.

Τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης, στο όνομα της ανάληψης δημοσιονομικής ευθύνης και της αποφυγής μιας επανάληψης της ελληνικής κρίσης κάπου αλλού, έχουν τρομακτικές ομοιότητες με τα σχέδια που εκπόνησαν οι Ναζί στη δεκαετία του 1940, ως μέσο για τη διατήρηση της φασιστικής εξουσίας στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου από άνδρες που ήταν πρωτεργάτες στην ίδρυση της ΕΕ.

Όπως έχουμε διεξοδικά τεκμηριώσει μετά από έρευνες, η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά, πρόδρομος της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν "πνευματικό αποκύημα" κορυφαίων στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος στη δεκαετία του 1940, τα οποία επεδίωκαν να διατηρήσουν τη φασιστική εξουσία σε περίπτωση ήττας τους στον πόλεμο.

Η έκθεση EW-Pa 128της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, γνωστή και ως "The Red House Report", περιγράφει τη μυστική συνάντηση κορυφαίων στελεχών των Ναζί στο ξενοδοχείο Maison Rouge του Στρασβούργου στις 10 Αυγούστου 1944, όπου, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία ήταν στα πρόθυρα μιας στρατιωτικής ήττας, συνωμότησαν για τη δημιουργία ενός "Δ' Ράιχ": μιας πανευρωπαϊκής οικονομικής αυτοκρατορίας, πυρήνας της οποίας θα ήταν μια ευρωπαϊκή κοινή αγορά, η ίδια, δηλαδή, πρόταση για ένα νέο είδος "οικονομικής διακυβέρνησης" που υποστηρίζουν σήμερα οι Cameron και Van Rompuy.

Πλούσιοι Ναζί βιομήχανοι, όπως ο Alfried Krupp του βιομηχανικού ομίλου Krupp και ο Friedrich Flick, καθώς και μεγάλες εταιρείες όπως η BMW, η Siemens και η Volkswagen, ανέλαβαν το έργο της οικοδόμησης μιας νέας πανευρωπαϊκής αυτοκρατορίας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Michael Pinto-Duschinsky, καθηγητή Ιστορίας και πρώην σύμβουλο Εβραίων εργατών σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης: "Για πολλές από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ήταν φιλικά διακείμενες προς το ναζιστικό καθεστώς, η δημιουργία μας ενωμένης Ευρώπης απετέλεσε πρόσχημα για την επιδίωξη των γερμανικών εθνικών συμφερόντων μετά την ήττα του Hitler. (...) Η συνέχεια που χαρακτήρισε την οικονομία της Γερμανίας και των άλλων οικονομιών της μεταπολεμικής Ευρώπης είναι εντυπωσιακή. Μερικές από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ναζιστικής οικονομίας έγιναν λίγο αργότερα πρωτεργάτες της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τα θεμέλια της ΕΕ και, εν τέλει, της Ευρωζώνης έθεσε η μυστική Λέσχη Bilderberg στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Έγγραφα της Bilderberg που διέρρευσαν αργότερα αποδεικνύουν ότι η ατζέντα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινής αγοράς και ενός ενιαίου νομίσματος είχε διαμορφωθεί από την Bilderberg το 1955. Ένας από τους ιδρυτές της ομάδας εργασιών ήταν και ο πρίγκηπας Bernhard της Ολλανδίας, πρώην αξιωματικός των SS.

Ωστόσο, το ιδεολογικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, στη δεκαετία του 1940, όταν κορυφαίοι οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί εκπόνησαν σχέδιο για μια ενιαία ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα, μια ατζέντα που τηρήθηκε δεόντως μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Ο ναζιστής υπουργός Οικονομίας και εγκληματίας πολέμου, Walther Funk, σε βιβλίο του με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα", που εκδόθηκε το 1940, έγραψε για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια "Κεντρική Ευρωπαϊκή Ένωση" και ένας "Ευρωπαϊκός Οικονομικός Τομέας", που θα εγγυόταν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στο βιβλίο του αναφέρει χαρακτηριστικά: "Κανένα έθνος στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιτύχει μόνο του το υψηλότερο δυνατό επίπεδο οικονομικής ελευθερίας, συμβατό με όλες τις κοινωνικές απαιτήσεις. (...) Η δημιουργία μεγάλων οικονομικών πεδίων δραστηριότητας ακολουθεί τον φυσικό νόμο της εξέλιξης. (...) Μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες στην Ευρώπη θα ελέγχουν [τις οικονομικές δυνάμεις γενικότερα]. (...) Θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη ετοιμότητα προκειμένου να υπαγάγει περιστασιακά ο καθένας τα δικά του συμφέροντα σε εκείνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας [ΕΚ]".

Ποιά η διαφορά μεταξύ της έκκλησης του Funk προς τις κυβερνήσεις για υπαγωγή των οικονομικών τους συμφερόντων σε εκείνα της Ευρώπης από την εμμονή του Jose Manuel Barroso στο ότι είναι αναγκαίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ "να εισηγηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων"; Η ομοιότητα είναι τρομακτική.

Οι συνεργάτες του Funk στην συγγραφή του βιβλίου που προαναφέραμε επανέλαβαν τις ίδιες ιδέες. Ο ναζιστής ακαδημαϊκός Heinrich Hunke έγραψε: "Η εθνική οικονομία με την κλασσική έννοια του όρου δεν υφίσταται πλέον. (...) Η κοινότητα του μέλλοντος, που δεν είναι άλλη από την ευρωπαϊκή οικονομία, (...) η έκβαση και η έκταση της ευρωπαϊκής συνεργασίας εξαρτώνται από ένα νέο ενιαίο πρόγραμμα για την οικονομία".

Και ένα "νέο ενιαίο πρόγραμμα για την οικονομία" είναι ακριβώς η φράση που χρησιμοποιούν οι Cameron και Van Rompuy, όταν προτείνουν έναν κεντρικό έλεγχο των οικονομιών της Ευρώπης, που θα κατευθύνεται από τις Βρυξέλλες.

Ένας άλλος Nαζί, ο Gustav Koenig, παρατήρησε: "Έχουμε μπροστά μας μια αποστολή: τη δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Κοινότητας. (...) Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η κοινοτική προσπάθεια θα διαρκέσει και πέρα από το τέλος αυτού του πολέμου".

Το 1940, ο υπουργός Προπαγάνδας του Hitler, Joseph Goebbels, διέταξε τη δημιουργία της "ευρείας κλίμακας οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης", πιστεύοντας ότι "σε 50 χρόνια οι λαοί δεν θα σκέφτονται πλέον με γνώμονα τη χώρα τους". Ακριβώς 53 χρόνια αργότερα ιδρύθηκε ή Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σημερινή της μορφή.

Ακούσαμε, επομένως, έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Hitler να κάνει έκκληση για μια "οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης", και σήμερα ακούμε από τα χείλη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, την παραίνεση για τη δημιουργία "ενός οικονομικού φορέα εποπτείας ο οποίος θα έχει την απαραίτητη εξουσία ώστε να ασκεί τον έλεγχο των οικονομικών των κρατών-μελών".

Ακόμη και αν το δει κανείς από θεωρητική σκοπιά, το γεγονός ότι η ΕΕ, η οποία ξεκίνησε ως μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, επιδιώκει σήμερα να έχουν κάποια μη εκλεγμένα στελέχη της τον άμεσο έλεγχο των εθνικών οικονομιών, είναι εντελώς δικτατορικό, αυταρχικό, και αντιπροσωπεύει τον αντίποδα κάθε έννοιας της Δημοκρατίας ή της αντιπροσώπευσης των λαών της Ευρώπης. Εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς ημερήσια διάταξη επεδίωξε ένα από τα πιο διαβόητα για ποινικά κολάσιμες και βάρβαρες πράξεις καθεστώτα στην ιστορία, τότε θα πρέπει όλοι οπωσδήποτε να ανησυχούμε σοβαρά.

Ανάμεσα σε άλλα κορυφαία στελέχη των Ναζί, τα οποία υποστήριξαν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ομοσπονδιακού οικονομικού υπερκράτους ήταν και οι Ribbentrop, Quisling και Seyss-Inquart, οι οποίοι δήλωσαν μεταξύ άλλων: "Η νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών της (...) θα επιτύχει (...) ραγδαία αύξηση του δείκτη ευημερίας της, μόλις καταργηθούν τα εθνικά οικονομικά σύνορα".

Τα περισσότερα από τα άτομα που κατέχουν τα ηνία της εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ναζιστικών αντιλήψεων. Αντίθετα, μάλιστα, αρέσκονται στο να πιστεύουν ότι είναι ακριβοδίκαιοι φιλελεύθεροι, οι οποίοι εργάζονται για το "γενικότερο καλό". Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη φύση της είναι ολοκληρωτική, αφού επιδιώκει να αφαιρέσει την εξουσία από τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους, και να τη συγκεντρώσει στα χέρια υπερ-εθνικών φορέων που δεν θα είναι υπόλογοι σε κανέναν εκτός από τους ίδιους τους εμπνευστές του συστήματος. Επιδιώκει επίσης να αφαιρέσει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου από οποιονδήποτε κατέχει θέση επιρροής και ασκεί κριτική στη συγκεκριμένη ατζέντα.

Το γεγονός ότι η ΕΕ είναι ιδέα κορυφαίων οικονομολόγων και βιομηχάνων του ναζιστικού καθεστώτος, που διατυπώθηκε με σκοπό τη διατήρηση της συγκεντρωτικής εξουσίας και στη συνέχεια εφαρμόστηκε από πρώην Ναζί που εργάστηκαν υπό την αιγίδα της Ομάδας Bilderberg το 1955, αποδεικνύει ότι το σύνολο του συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι "μολυσμένο" με ένα κληροδότημα που λειτούργησε ως πρόσχημα, με πραγματικό στόχο τη διατήρηση του ολοκληρωτισμού.

Η πρόσθετη επίγνωση του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει πλέον οικονομικές πολιτικές πανομοιότυπες με εκείνες που στηρίχθηκαν από κορυφαία στελέχη των Ναζί, αρκετοί από τους οποίους αργότερα ίδρυσαν την ΕΕ με την πρωτόλεια μορφή της, είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση του πόσο βαθιά αντιδημοκρατική και φασιστική καθίσταται η ΕΕ, καθώς καταβροχθίζει όλο και περισσότερες εξουσίες που κανονικά ανήκουν στα κράτη-μέλη της και αυτοανακηρύσσεται σε υπερ-δικτάτορα μιας ολόκληρης ηπείρου.

Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παλέψει με νύχια και με δόντια, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματός της, όπως κατέστησε σαφές το ηγετικό στέλεχος της Λέσχης Bilderberg και καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Kenneth Rogoff, σε πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times. "Tα μελλοντικά σχέδια για ένα παγκόσμιο νόμισμα εξαρτώνται πλήρως από την επιβίωση του ευρώ, το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταστραφεί, εάν η Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος οδηγηθεί σε χρεοκοπία, παρασύροντας συγχρόνως στην καταστροφή ολόκληρη την Ευρωζώνη".

"Το πείραμα του ευρώ μας έφερε, επίσης, σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι αποφάσεων που αφορούν στο σύνολο του διεθνούς νομισματικού συστήματος", υπενθυμίζει στο άρθρο του ο Rogoff και στη συνέχεια αναρωτιέται: "Άραγε, θα κληρονομήσουν τα εγγόνια μας έναν κόσμο με έναν τεράστιο αριθμό εθνικών νομισμάτων, ή ένα ελάχιστο αριθμό πολυεθνικών νομισμάτων";

* Ο Paul Joseph Watson είναι συντάκτης και αρθρογράφος στο PrisonPlanet.com. Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του είναι το "Οrder Out of Chaos" ("Η τάξη μετά από το χάος").


Διαβάστε επίσης:

Μας δολοφονούν με... σχέδιο

"Θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σαν να μην έχετε..."

Paul Craig Roberts: Η Ελλάδα είναι το τραγικό θύμα εκμετάλλευσης της ΕΕ

Η άνοδος και πιθανή πτώση της "Ενωμένης" Ευρώπης

Οι κινήσεις του Πίρι Ρέις, παρακολουθούνται, όπως και οι κινήσεις άλλων σκαφών που έχει μισθώσει η Τουρκία, γίνονται διαβήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, ερωτηθείσα σχετικά.

Η υπουργός, υποβάθμισε παράλληλα, τόσο το ρόλο όσο και τις δυνατότητες, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Πίρι Ρέις, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της Πάφου. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την διεξαγωγή ερευνών, η τουρκική κυβέρνηση δεν θα είχε προχωρήσει σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία.

Όπως ανέφερε η Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ελλάδα, έχει ενημερώσει τη νορβηγική κυβέρνηση για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενη, στις εργασίες γεώτρησης, η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Πραξούλα Αντωνιάδου, δήλωσε ότι προχωρούν κανονικά και είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 73 ημέρες από την έναρξη της γεώτρησης. Σχετικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, η υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό συζητείται και υπάρχει η πρόθεση να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Δεν ξέρω αλλά κάθε μέρα που περνά, όταν τον βλέπω να βγαίνει στο γυαλί μου θυμίζει τη σοβιετική Μπαμπούσκα.

Θες να φταίει το παρουσιαστικό του , θες κάτι ασυνείδητο που δεν μπορώ να το ταυτοποιήσω με λογικά επιχειρήματα ο κάτι χρόνια εν αναμονή αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε αυτό προσομοιάζει.

Η μπαμπούσκα για όσους δεν την έχουν δεί ήταν μια κούκλα που είχε την ιδιότητα να την ανοίγεις και από μέσα να βγάζει μια ίδια ακόμη μικρότερη και ούτω καθεξής μέχρι να φτάνει σε μια που ήταν μωρό.

Ετσι και ο Μπένι(το), κάθε μέρα που περνά ανοίγει ένα κουκλάκι και από μέσα βγάζει ένα ίδιο.

Το μόνο που διαφέρει είναι ότι ο αλαζών …αναπληρωτής πρωθυπουργός το ανοίγει αντίστροφα.

Κάθε φορά μέσα από την μπαμπούσκα δεν βγαίνει μια πιο μικρή αλλά μια ακόμη μεγαλύτερη, που ονομάζεται μέτρα, όλο πιο άγρια μέτρα σε βάρος των Ελλήνων.

Το χειρότερο όμως όλων δεν είναι αυτό.

Κάθε μέρα ο Μπένι μοιάζει με Μπενί(το). Αυτό είναι το ανησυχητικό για τη δημοκρατία μας και τον τόπο.

Ο Ιζνογκούντ του ΠΑΣΟΚισμού που θέλει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη Γιώργου δείχνει μια απίστευτη εγωπάθεια, έναν εντυπωσιακό καισαροπαπισμό και χρησιμοποιεί ένα λεξιλόγιο-υβρεολόγιο σε όσους τολμούν να διαφωνούν μαζί του, που παρεπέμπει σε εποχές και καθεστώτα που ο κόσμος ολόκληρος θέλει να τα διαγράψει από τη μνήμη του.

Ο άνθρωπος που ήθελε να εμφανιστεί ως μετά Γιώργον σωτήρας, βαδίζει από την μια ταπείνωση στην άλλη και χτίζει την καριέρα της διαδοχής λέγοντας το ένα ψέμα μετά το άλλο.

Πάνω στη βουλιμία του να γίνει αρχηγός έχει πέσει σε μια κινούμενη άμμο που τον έριξε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και σε κάθε κίνηση του σε κάθε βήμα του βουλιάζει όλο και περισσότερο.

Και αν το πρόβλημα ήταν προσωπικό του ούτε καν θα ασχολούμαστε με τον κ. καθηγητή της εκτροπής.

Το απολυταρχικό στιλ του, η φρασεολογία που χρησιμοποιεί, οι ύβρεις του, οι αποφάσεις με τις οποίες «αποκεφαλίζει» ανεξάρτητες αρχές επειδή αποκαλύπτουν, επειδή διαφωνούν μαζί του, δείχνει την ποιότητα της πολιτικής του σκέψης.

Το ντύμα της ευφράδειας που το είχαν όλοι οι δικτατορίσκοι και οι δημαγωγοί δεν θα τον σώζει επί πολύ.

Ο πολιτικός που έχει υπογράψει όλες τις τελευταίες εγκληματικές για τη χώρα αποφάσεις είχε μάθει χρόνια τώρα να λειτουργεί υπό την ομπρέλα της απόλυτης διαπλοκής.

Βρισκόταν στο απυρόβλητο είτε εύκολων υπουργικών θώκων είτε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα που βγήκε στο ξέφωτο αποκαλύπτεται ποιος είναι πραγματικά ο Μπένι. Άβουλος, μικρός και λίγος.

Μπορεί το σύστημα να τον συντηρεί ως εφεδρεία αλλά τώρα όλοι γνωρίζουν.

Οι μάσκες έπεσαν και ο κ. Βενιζέλος, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την Ιστορία και το χρονοντούλαπό της.

Εξ άλλου όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι αρχή άνδρα δείκνυσι.

Ότι δηλαδή η ποιότητα του ανδρός όπως έλεγε ο Σοφοκλής φαίνεται μόνο όταν αναλάβει αξιώματα.


Η κυβερνητική αναλγησία συνεχίζεται

Η κυβερνητική αθλιότητα και αναλγησία σε βάρος του λαού συνεχίζεται. Έτρεξαν να ψηφίσουν τον όλεθρο των πολιτών, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πειθήνια όργανα της καταστροφικής κυβέρνησης Παπανδρέου, μη έχοντας καμία απολύτως επικοινωνία με την κοινωνία, ενώ τις τελευταίες ημέρες ψέλλιζαν πως θα αρνηθούν να στηρίξουν εκ νέου την καταστροφή των Ελληνικών νοικοκυριών, τελικά αποδείχτηκαν για μία ακόμη φορά ψεύτες και ακολούθησαν την πεπατημένη οδό του αυτοεξευτελισμού τους.

Η Νέα Ελλάδα, ένα κόμμα πολιτών που μάχεται για τα δίκαια της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών, δεσμεύεται να εγκαλέσει ποινικά όλους αυτούς που παραδίδουν την χώρα στην εξαθλίωση προκειμένου να μην απολέσουν την καρέκλα τους.

Η Νέα Ελλάδα
, ως κόμμα αξιών και αρχών, δεσμεύεται πως τα εγκλήματα που συντελούνται δεν θα μείνουν ατιμώρητα και όσοι χθες, σήμερα και αύριο ενήργησαν ή ενεργήσουν κατά των συμφερόντων της χώρας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και καταπατώντας τα δικαιώματα των πολιτών, θα γνωρίσουν την Δικαιοσύνη από την οποία σήμερα κρύβονται χάριν της βουλευτικής τους ασυλίας.

Η Νέα Ελλάδα, καλεί και θα συνεχίσει να καλεί τους Έλληνες πολίτες, να συμπεριληφθούν στις τάξεις της και να αντιπαραταχθούν στον σχεδιασμένο όλεθρο που φέρνει η τραγική κυβέρνηση ενός εξαφανισμένου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αντιπροέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου που ρέπει ανοιχτά προς τον φασισμό.

Η Νέα Ελλάδα είναι εδώ και θα δώσει τον αγώνα που επιβάλλεται υπέρ της πατρίδας.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Ελλάδας
Mε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να μην έχει απομακρυνθεί, καθώς παρά περί τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και οικονομικοί αναλυτές επιμένουν στο ενδεχόμενο, τα δύο βασικά ερωτήματα αφορούν το τι μπορεί να γίνει, αλλά και το τι μπορεί να κάνουμε εμείς για να προστατευθούμε, όσο μπορούμε, από την θύελλα, που πιθανώς να έρθει.

Κατ αρχήν, για να μην κοροϊδευόμαστε, θα πρέπει να ξέρουμε πως είτε μιλάμε για κούρεμα ομολόγων, είτε για μια ελεγχόμενη πτώχευση ή μια μη ελεγχόμενη, μιλάμε πάντα για διάφορες μορφές χρεοκοπίας. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Σενάριο 1: Ελεγχόμενη πτώχευση – Αναδιάρθρωση (αναδιαπραγμάτευση) του χρέους και κούρεμα ομολόγων.
Σύμφωνα με αυτήν τη λύση, οι δανειστές του δημοσίου θα διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση την αλλαγή των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Εδώ το πιο πιθανό είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά 30% έως 40%. Με άλλα λόγια αντί των 360 δις ευρώ που χρωστάμε σήμερα θα βρεθούμε στα 200- 250 δις ευρώ. Αυτό είναι βέβαια θετικό για τα δημοσιονομικά, αλλά θα συνοδευτεί από πολύ σκληρούς όρους. Πρακτικά έναν πολυετή διεθνή οικονομικό έλεγχο της χώρας όπου έσοδα, δαπάνες θα είναι υπό την άμεση εποπτεία των δανειστών μας προκειμένου οι τελευταίοι να πάρουν πίσω εγγυημένα τα… υπόλοιπα χρήματα. Η λύση αυτή μπορεί να συνοδευτεί και από επιμήκυνση της διάρκεια του χρέους και μείωση των επιτοκίων.

Σενάριο 2: Μη ελεγχόμενη πτώχευση - Μονομερής (ή άτακτη) αναδιάρθρωση του χρέους - Στάση πληρωμών και έκκληση προς τους δανειστές για διαπραγμάτευση των νέων όρων αποπληρωμής.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για μας αλλά και τους δανειστές μας. Αν η κυβέρνηση φθάσει στην κατάσταση όπου δεν μπορέσει να εκταμιεύσει κάποια δόση από το μηχανισμό στήριξης των 110 δις ευρώ (για οποιοδήποτε λόγο) θα οδηγηθεί σε κήρυξη στάσης πληρωμών. Κάτι σαν κι αυτό που έκανε η Αργεντινή το Δεκέμβριο του 2001. Στην περίπτωση αυτή η όποια κυβέρνηση προκύψει θα εκπονήσει ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας μέρος του οποίου θα είναι και το αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων κατά ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την πρώτη λύση. Το ποσοστό αυτό στην περίπτωση της Αργεντινής ορίστηκε από τη νέα κυβέρνηση στο 75%, δηλαδή για κάθε 100 δολάρια που είχε δανειστεί η χώρα αποφάσισε να επιστρέψει τα 25. Τα αρνητικά αυτής της λύσης είναι ότι η χώρα απομονώνεται από τις αγορές, δεν μπορεί πλέον να δανειστεί και θα κάνει πολλά χρόνια προκειμένου να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η Αργεντινή, εννέα χρόνια μετά τη χρεοκοπία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στις αγορές.

ΜΕΝΟΥΜΕ Η ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Σενάριο 1: Στην ελεγχόμενη πτώχευση, η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη μάλλον διασφαλίζεται. Η Ελλάδα εξασφαλίζει πρόσβαση σε νέο δανεισμό και οι ζημιές που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία λόγω του συντεταγμένου κουρέματος των ομολόγων ελέγχονται ώστε να μην καταρρεύσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εισερχόμαστε σε «μη χαρτογραφημένη περιοχή» οικονομικών αποφάσεων, μια και το ελληνικό μοντέλο είναι υβριδικό και αδοκίμαστο. Και αυτό καθώς υπάρχει η πιθανότητα το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας να περιλαμβάνει και συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό με τη σειρά του θα συνοδεύεται από την κοπή νέου νομίσματος προκειμένου να γίνει υποτίμηση, να διορθωθεί άμεσα το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και να γίνει μια νέα εκκίνησή της. Όμως, στο σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας πιθανότερη εξέλιξη, είναι ότι, η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Σενάριο 2: Στην μη ελεγχόμενη πτώχευση, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη (καθώς δεν θα υπάρχει προσυμφωνία με τους δανειστές). Και εδώ μπαίνουμε σε αχαρτογράφητη περιοχή καθώς καμιά συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει το ενδεχόμενο αποβολής ή οικιοθελούς αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οπότε κάθε εξέλιξη είναι πιθανή.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Σενάριο 1: Στην ελεγχόμενη πτώχευση, ο μακροχρόνιος διεθνής οικονομικός έλεγχος σημαίνει χαμηλά εισοδήματα, και πιθανότατα νέες σημαντικές μειώσεις μισθών, πιθανές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας και γενικά τοποθέτηση εσόδων και δαπανών του ελληνικού κράτους υπό τον άμεσο έλεγχο των πιστωτών μας αυστηρότερης τρόικας. Οι εργαζόμενοι θα εισέλθουν μια πολυετή περίοδο λιτότητας, με άσχημα νέα για μισθούς και εισοδήματα. Επίσης σημαντικό μέρος των όποιων επιπλέον εσόδων προκύπτουν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πηγαίνουν απευθείας στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων, όπως κατά την περίοδο Τρικούπη.

Σενάριο 2: Με την στάση πληρωμών και την αυτόματη έξωση της χώρας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, θα γίνει βίαιος ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Δηλαδή τα έσοδα θα εξισωθούν αναγκαστικά με τις δημόσιες δαπάνες. Με άλλα λόγια νέες μειώσεις μισθών ή και απολύσεις. Όμως, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και η ανάκτηση του λεγόμενου «εκδοτικού προνομίου», θα δώσειστην όποια κυβέρνηση τη δυνατότητα αντί να μειώσει τους μισθούς σε ευρώ, να τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα. Έτσι θα πληρώσει τους υπαλλήλους και οποιεσδήποτε άλλες δαπάνες σε νέο νόμισμα. Σε αυτήν την περίπτωση γλιτώνουν οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Όμως το πραγματικό εισόδημα όλων των εργαζομένων, θα μειωθεί δραστικά στο ποσοστό που θα υποτιμηθεί το νέο εθνικό νόμισμα έναντι του ευρώ, αλλά και λόγω του υπερπληθωρισμού που θα προκύψει.
Για παράδειγμα, ενώ το λίτρο βενζίνης έχει σήμερα 1,65 ευρώ δηλαδή σε όρους δραχμής κάπου 550 δραχμές, το λίτρο με την επανακυκλοφορία της δραχμής και την υποτίμησή της (κατά 50% ως το πιο πιθανό σενάριο) θα φθάσει να έχει 750 δραχμές. Ισως όμω το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ότι, και οι ποσότητες καυσίμων που θα μπορεί να εισάγει η χώρα θα περιοριστούν καθώς το νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα έχει σημαντική αξία στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και δεν θα μπορούν να αποκτηθούν επαρκή συναλλαγματικά παίρνουν χρήμα στα χέρια τους, αλλά σε πραγματικούς όρους το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα κατακρημνιστεί.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

Σενάριο 1: Στην ελεγχόμενη κατάσταση θα διασωθούν οι καταθέσεις, απλά επειδή θα διασωθούν οι τράπεζες. Ωστόσο, θα συνεχιστεί το ροκάνισμά τους καθώς οι Έλληνες θα συνεχίσουν να «τρώνε από τα έτοιμα», ροκανίζοντας ανάλογα και τα αποθέματα των τραπεζών. Οι υποχρεώσεις σε δάνεια θα διατηρηθούν όπως είχαν. Ωστόσο, λόγω της αναμενόμενης εκτίναξης των κόκκινων δανείων (που θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται) πολλές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναχρηματοδοτήσεις και «κούρεμα» δανείων (μείωση συνολικού ποσού) σε οφειλέτες που αποδεδειγμένα έχουν πτωχεύσει.

Σενάριο 2: Σε περίπτωση άτακτης αναδιάρθρωσης χρέους μπαίνουμε πάλι σε «terra incognita». Η έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέα νομοθεσία. Ένα νέο εθνικό νόμισμα θα επηρεάσει άμεσα το ενεργητικό των τραπεζών, δηλαδή τις υποχρεώσεις τους (καταθέσεις των πολιτών και επιχειρήσεων) και τις απαιτήσεις τους (δάνεια προς πολίτες και επιχειρήσεις). Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι όλες οι καταθέσεις σε ευρώ αναγκαστικά θα μετατραπούν στο νέο εθνικό νόμισμα (π.χ. νέα δραχμή) και θα υποστούν υποτίμηση ίδια με αυτή του νομίσματος.

Από newpost

Μιλούν για «δημοψηφίσματα» προσχηματικά, δημαγωγικά, για επικοινωνιακούς λόγους, με ευκολία -όπως για όλα άλλωστε... Οι αναγκαίες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το πολίτευμα -μάλιστα για να γίνει σχετικά φιλολαϊκό, είναι εκτός ατζέντας του δικομματισμού και των παραφυάδων του.
Επί παραδείγματι ο Απολογισμός.
Να μην μπορεί δηλαδή να απέλθει ουδείς από οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, χωρίς να δώσει λογαριασμό!
Να μην μπορεί να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του, χωρίς να εκθέσει καταλεπτώς τα πεπραγμένα του, να ζυγισθεί και να βρεθεί σωστός.
Θα μπορούσαν επίσης οι 100 από τους 300 της Βουλής να προκύπτουν από κλήρωση -αυτό θα ανάγκαζε τα κόμματα στη Βουλή να είναι κόμματα (υποχρεώνοντας τους 200 να διαλέγονται διαρκώς με τους απρόβλεπτους 100).
Και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να πείθουν για να λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Θα μπορούσε η φοροδιαφυγή να επικηρυχθεί και να τιμωρείται ως βαρύτατο κακούργημα.
Η συζήτηση για το πολίτευμα και τους θεσμούς επείγει -αλλά όχι με πιασάρικους όρους.
Είδαμε πού μας έχουν οδηγήσει τα πιασάρικα με τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις ΜΚΟ κι άλλους τέτοιους «εκσυγχρονισμούς» που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την ατιμωρησία και της Διαπλοκής και της Διαφθοράς.
Και στη φθορά του πολιτεύματος και στη διαφθορά της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα στο γράμμα του, αλλά κυρίως το παραβιάζει στο πνεύμα του.

Τι εννοούμε όταν λέμε «πνεύμα» του Συντάγματος;

Τον λόγο για τον οποίον συνετάχθη.

Την «ποιητική» ενός θεμελιώδους νόμου, ενός «ιερού πτολίεθρου»· ενός νόμου ο οποίος ακριβώς επειδή είναι θεμελιώδης, απαιτεί την κατά το δυνατόν αποτύπωση μιας φιλοσοφημένης προσέγγισης του νομοθέτη που να φέρνει σε έναν σχετικό συγκερασμό τις αντιθέσεις που ενδημούν μέσα σε μια ταξική κοινωνία.

Στην περίπτωσή μας έχουμε ένα αστικό Σύνταγμα.

Το «πνεύμα» του καθορίζεται από το λαϊκό κεκτημένο να αρύεται κάθε φορά η εξουσία τη δύναμή της, αλλά και τη νομιμοποίησή της, απ' τη λαϊκή επιλογή και εντολή.

Κατά πρώτον λοιπόν το Σύνταγμα - το αστικό Σύνταγμα, ορίζει και υπερασπίζεται την ελευθερία του λαού, δηλώνει το αυτεξούσιον του κράτους και συγκροτεί τον τρόπο που λειτουργεί κι εκφράζεται το έθνος.

Αν το Σύνταγμα είναι δημοκρατικό, αποτυπώνει τις επιλογές του λαού μέσω των πολιτικών δυνάμεων που τον εκφράζουν για τον τρόπο που θέλει να ζει· αν το Σύνταγμα είναι αυταρχικό, αποτυπώνει τον τρόπο που έχει επιβληθεί στον λαό να ζει - ή μάλλον να φυτοζωεί.


Για να το πούμε κάπως σχηματικά, το «πνεύμα» του Συντάγματος αφορά τον σκοπό του και το «γράμμα» τον τρόπο που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Κανείς νόμος δεν μπορεί να αντιστρατεύεται τον θεμελιώδη νόμο, το Σύνταγμα, καθώς άλλωστε και το ίδιο το Σύνταγμα διακηρύσσει.

Βεβαίως το Σύνταγμα και η ισχύς του (μάλιστα εν σχέσει με τα ισχύοντα στην Ενωση) επιδέχεται ερμηνειών (όπως έγινε με τον Βασικό Μέτοχο) και οι ερμηνείες προκύπτουν απ' τους πολιτικούς συσχετισμούς, συνεπώς αναλόγως της συγκυρίας μια ερμηνεία μπορεί να 'ναι ραγιάδικη ή το αντίθετο.

Με έναν λόγο το Σύνταγμα παρ' ότι Νόμος δεν είναι ένα λεγκαλιστικό θεώρημα, αλλά ένα πολιτικό ζήτημα, μάλιστα συνεχές.

Αν λοιπόν, το «πνεύμα» του Συντάγματος δεν είναι μόνον η υπεράσπιση της ζωής του λαού, αλλά ο αγώνας για τη διαρκή βελτίωσή της - τι σχέση έχει με το Σύνταγμα η τρέχουσα κυβέρνηση;

Εις ό,τι αφορά το «γράμμα» του Συντάγματος η παραβίασή του είναι εμφανής -η υπαγωγή και μόνον της χώρας υπό τις Εντολές της Τρόικας αρκεί, η κατάρτιση και μόνον του Προϋπολογισμού από ξένους υπαλλήλους κι όχι Ελληνες αιρετούς πολιτικούς, μιλάει από μόνη της.

Αλλά εκεί που η κυβέρνηση αυτή έχει τινάξει το Σύνταγμα -το αστικό Σύνταγμα- στον αέρα είναι εις όσα αφορούν το «πνεύμα» του.

Αυτό η κυβέρνηση το δολοφόνησε. Κουρέλιασε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, συκοφάντησε το φιλότιμό τους, διαίρεσε ακόμα περισσότερο τις τάξεις και έσπρωξε τη συνισταμένη της Δημοκρατίας προς το ολιγαρχικότερο και το αυταρχικότερο, παραδίδοντας ταυτοχρόνως την εθνική κυριαρχία σε ξένες Δυνάμεις.

Η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα εκβιάζει και τρομοκρατεί τον λαό, θέτει σε κινδύνους την εθνική ανεξαρτησία, δεν μπορεί να υπερασπισθεί και να αξιοποιήσει τον εθνικό πλούτο (περίπτωση ΑΟΖ), ενώ μεροληπτεί ταξικά υπέρ των πλουσίων, ευλογώντας ταυτοχρόνως τις άγριες παρανομίες των φοροφυγάδων.

Η κυβέρνηση αυτή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο με τον πιο παλαιοκομματικό τρόπο, διορίζοντας, αυξάνοντας δαπάνες και ρουσφετολογώντας ασύστολα.

Αντιθέτως ενοχοποιεί τον λαό για τα έργα της και διώκει ανηλεώς τους αδύνατους, μάλιστα παράγει συνεχώς νέους, όλο και πιο πολλούς, αδύνατους.

Υπ' αυτήν την έννοια η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αφήσει άρθρο του Συντάγματος που να μην το έχει παραβιάσει, είναι μια κυβέρνηση αντι-Συνταγματική, μια κυβέρνηση νεο-Βαυαρών που δεν χαμπαριάζει από Συντάγματα.

Αλλά κατ' εξοχήν είναι μια κυβέρνηση βαρβάρων, έτοιμη να κόψει το ρεύμα από καρκινοπαθείς, που βουτάει τις συντάξεις των ψυχασθενών, που αφήνει τα παιδιά χωρίς σχολικά βιβλία, μια κυβέρνηση Κλαζομενίων με την οποίαν μπορούν να συναινούν μόνον Συβαρίτες κι Αβδηρίτες.

Η ανυπακοή σε αυτή την κυβέρνηση των ανδρεικέλων είναι Συνταγματικό καθήκον κι επαφίεται στο φιλότιμο των Ελλήνων...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet

Με την φράση «δεν πιστεύω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ΠΑΣΟΚ», έκλεισε τις εργασίες στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κινήματος και πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων Γ.Α.Παπανδρέου.

Το συνέδριο-αστραπή, πραγματοποιήθηκε χθες στο GOLDEN ΜALL, παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων από τον χώρο των σοσιαλιστών και της showbiz, ενώ χορηγός του συνεδρίου ήταν η γνωστή για τις σοσιαλιστικές της καταβολές μάρκα ρούχων FRADA.

Την αυλαία του συνεδρίου άνοιξαν –πραγματοποιώντας την τελευταίας τους συναυλία, οι Πυξ Λαξ, ενώ σοσιαλιστικό χαιρετισμό απηύθυναν ο Λάμπης Λιβιεράτος, ο Μανώλης Ολισαντέμπε και ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Μετα το πέρας της εκδήλωσης, εν μέσω μεγάλων πανηγυρισμών, παρουσιάστηκε το νέο σύμβολο του κινήματος. Επίσης μοιράστηκε το κείμενο της καινούργιας διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ και το βιβλίο "Η κατήχηση του επαναστάτη" του Σεργκέι Νετσάγιεφ.

Η Ελληνοφρένεια παρουσιάζει κατ΄αποκλειστικότητα ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης.

Διακήρυξη Βασικών Αρχών και Στόχων του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος 26 Σεπτεμβρίου 2011

Διακήρυξη

Τριάντα εφτά χρόνια μετά την ιδρυση του το 1974,τριάντα χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη εκλογική του νίκη,νίκη της αλλαγής,το 1981, εφτά χρόνια μετά απο την κατάκτηση του Euro και ενάμιση χρόνο απο την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στις ντόπιες και ξένες οικονομικές ελίτ, το ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει και πάλι το ιδεολογικό,κοινωνικό και πολιτικό του στίγμα.Καλείται να χαράξει τη νέα του στρατηγική. Μέσα στις σημερινές διεθνείς και ευρωπαικές συνθήκες η Ελλάδα χρειάζεται το νέο της πρόταγμα,μια νέα εθνική στρατηγική που να διασφαλίζει συμμετοχή και προοπτική για τον κάθε Έλληνα και Ξένο επιχειρηματία.

Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί νέα ταυτότητα. Τα διδάγματα της ιστορικής του διαδρομής,το νήμα της αυθεντικής του σχέσης με τον Ελληνικό Λαό αποτελούν την παρακαταθήκη και συνεχίζουν στο σήμερα να εμπνέουν και να συνδιαμορφώνουν το κίνημα.

«Εμείς βάψαμε τον ήλιο πράσινο…»
Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε πριν απο τριάντα εφτά χρόνια ως ένα μεγάλο λαικό κίνημα.Ένα κίνημα που τα είχε όλα:πατριωτισμό,σοσιαλισμό,φαντασία,ευαισθησία,αισθητική.Ένα κίνημα των «μη προνομιούχων».Ένα κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης.Ένα κίνημα που έδινε φωνή, σ΄όσους δεν είχαν φωνή.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε από την πρώτη του στιγμή, με τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, τις βασικές αρχές και τους στόχους του: την εθνική ανεξαρτησία, την λαική κυριαρχία,την κοινωνική απελευθέρωση, τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και άλλες τέτοιες φράσεις που περιέχουν τις λέξεις ελευθερία, κοινωνία, σεβασμός, δικαίωμα, ισότητα, λαός.
Αυτή η παρακαταθήκη συνεχίζει να μας εμπνέει και σήμερα αλλά οι «καιροί» μας αναγκάζουν να εκανακαθορίσουμε τις αρχές,τις αξίες και τους στόχους του κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ της εποχής μας

Σήμερα,μέσα στις συνθήκες της κρίσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτείται και ξεκινά την νέα του πορεία με στόχο την σωτηρία των Ελληνικών αλλά και των ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων και συμφερόντων.

Κάτω το Κράτος
«Το κράτος είναι το πιο ψυχρό απ΄ όλα τα ψυχρά τέρατα» Νίτσε
Έχει γίνει συνείδηση στο λαό μετά απο την εμπειρία της μεταπολίτευσης, πως το κράτος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας καταπιεστικός μηχανισμός, μια μαφία που εξαπατά το λαό, ληστεύει το λαικά εισοδήματα και νεκρώνει κάθε δημιουργικό-παραγωγικό κύτταρο της κοινωνίας μας εξαιτίας του δημόσιου τομέα.Γι αυτούς και γι άλλους λόγους –που σίγουρα θα υπάρχουν, το κράτος πρέπει να καταστραφεί.Στο εδώ και στο τώρα.Γι αυτό και το νέο πρόταγμα του ΠΑΣΟΚ είναι η καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών. Η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων, μέχρι την τελική νίκη.

Κάτω η Μισθωτή Σκλαβιά
«Μην μιλάς για ελευθερία, η δουλειά είναι δουλεία»

Το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τα πάντα για να τις διασφαλίσει. Γι αυτό τον λόγο απ την πρώτη μέρα που αναλάβαμε φέραμε την επανάσταση στις εργασιακές σχέσεις. Δώσαμε την ευκαιρία σ΄όλους τους καταπιεσμένους εργαζόμενους να σπασουν τα δεσμά τους: το όνειρο κάθε εργαζόμενου –να ζει ελεύθερος και να μην είναι σκλάβος των αφεντικών, τώρα, γίνεται πραγματικότητα.
Γιατί θέλουμε ζωή, όχι επιβίωση.

Κάτω τα Σχολεία, οι Εκπαιδευτικοί και τα Βιβλία

Απο την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, θέσαμε σε λειτουργία ένα γιγαντιαίο σχέδιο αναμόρφωσης της παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινήσαμε με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, σ όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας. Στόχος μας, να δώσουμε ένα τέλος στην θλιβερή εικόνα των ολιγομελών τμημάτων, να δώσουμε ένα τέλος στη μοναξιά που βιώνε για δεκαετίες ο έλληνας μαθητής. Και το καταφέραμε.Κάναμε επιτέλους πράξη την ανάγκη του μαθητή για επικοινωνία. Καταφέραμε να φέρουμε κοντά τους έλληνες μαθητές και να εφαρμόσουμε το διαχρονικό αίτημα της μαθητικής κοινότητας «όλοι μαζί χωράμε». Καταργήσαμε περίπου 1.200 σχολεία και ο αγώνας συνεχίζεται.

Στο ζήτημα των βιβλίων δουλέψαμε σκληρά. Βασική μας θέση: Η γνώση δεν βρίσκεται στα βιβλία, αλλά στις χαρές της ζωής. Στο παιχνίδι, στην επαφή, στον δρόμο. Απαλλάξαμε τους μαθητές απο το βαρύ φορτίο,την σχολική τσάντα. Επενδύσαμε και επενδύουμε στον Έλληνα μαθητή. Με θάρρος και σιγουριά τον κοιτάξαμε στα μάτια και του είπαμε: «Είσαι τούβλο.Τούβλο.Πάνω σου θα χτιστεί μια Ελλάδα δυνατή».

Δεν μείναμε όμως εκεί. Με αποφασιστικότητα προχωρήσαμε και στις αλλαγές στα ανώτατα ιδρύματα. Δώσαμε τον λόγο στους φοιτητές. «Ακούσαμε» τις ανάγκες των νέων. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες τους. Καταργήσαμε τα κατεστημένα συμφέροντα μια χρεοκοπημένης εποχής που ακούν στο όνομα «δημόσια» και «δωρεάν παιδεία». Φέραμε επιτέλους την Ασφάλεια στο Ελληνικό πανεπιστήμιο... και δώσαμε όραμα και προοπτική στον Έλληνα φοιτητή.

Έχουμε Συμμάχους - Έχουμε σχέδιο

Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής είναι συνεπώς ένα κίνημα με βαθειές και σαθρές κοινωνικές και ιδεολογικές ρίζες. Ακόμα και η παραδοχή, αυτής της αλήθειας απ το κίνημα, το καθιστά ακόμα πιο ΠΑΣΟΚ.

Ένα κίνημα που εκράζει πάντοτε ένα λόγο εθνικά υπερήφανο, κοινωνικά αναίσθητο και ριζοσπαστικό.

Σ΄αυτή την προσπάθεια, της οικοδόμησης της νέας Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο του.

Έχει συμμάχους:
 • την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα,
 • το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
 • τις Γερμανικές τράπεζες,
 • τις Γαλλικές τράπεζες,
 • τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό,
 • τις Ελληνικές Τράπεζες
 • και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

«Όλα είναι δρόμος»

Με αυτό το ανανεωμένο ιδεολογικό και αντικοινωνικό στίγμα,
Με πλήρη συνείδηση της εποχής και της ιστορίας,
Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής προσφέρει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες, την μοναδική ευκαιρία, την μοναδική εμπειρία του δρόμου.
Μια ζωή βγαλμένη απο ταινία... Μια ζωή που έχει τραγουδηθεί... Μια ζωή που αξίζουν όλοι οι Έλληνες... ΠΑΣΟΚ Όλοι στους δρόμους


Η αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας στρατιωτικής κρίσης είναι το βασικό σενάριο στη φετινή διακλαδική άσκηση «Αλέξανδρος», ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι από το απόγευμα της Δευτέρας το «Πίρι Ρέις» έχει ξεκινήσει έρευνες μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπό την προστασία έξι τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης όπου ανήκει το «Πίρι Ρέις», ισχυρίστηκε ότι από τις 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας, το τουρκικό πλοίο έχει ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες. Το «Πίρι Ρέις» πλέει σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια απόσταση περίπου 40 μίλια νότια από την Πάφο, και συνοδεύεται από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία. Το ερευνητικό πλοίο ενώθηκε με το στολίσκο των έξι τουρκικών πολεμικών το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα πλεύσει στο λιμάνι της Μερσίνης.

«Δεν έχουν κανένα πρόβλημα», είπε ο διευθυντής του τουρκικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών για το πλήρωμα του «Πίρι Ρέις» και πρόσθεσε : «Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου».

Κι όλα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξαπολύει νέες απειλές προειδοποιώντας τη Λευκωσία. «Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας», είπε ο κ. Αρίντς στο Euronews και ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα δεν έχει στείλει τα πολεμικά της πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να πολεμήσουν. «Ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο Πεντάγωνο κάνουν δωδεκάωρες βάρδιες προκειμένου να εφαρμόσουν τα σχέδια επί χάρτου, αφού τα γυμνάσια που κωδικοποιούνται με την ονομασία «Αλέξανδρος» διενεργούνται σε 24ωρη βάση.

Εκτός από τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρετούν στο ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, στα παίγνια συμμετέχουν όλοι οι μείζονες επιχειρησιακοί σχηματισμοί, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και η Πυροσβεστική, υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, αλλά και τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΤΕ, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Οι αξιωματικοί ασκούνται επί χάρτου (αφού η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» που διεξάγεται από μάχιμες δυνάμεις επί του πεδίου, από το 2007 και μετά γίνεται κάθε δύο χρόνια) προκειμένου το ΓΕΕΘΑ να λάβει συμπεράσματα για τη δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίσουν μια αιφνίδια κρίση. Οι συμμετέχοντες αξιωματικοί εφαρμόζουν τα επιχειρησιακά σχέδια.Φέτος, το πεδίο διεξαγωγής της άσκησης έχει επεκταθεί μέχρι την περιοχή της Κύπρου.

Κι αυτό διότι οι αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις των νορβηγικών ερευνητικών πλοίων που κάνουν σεισμικές εργασίες στην περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο, αλλά και την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις».


Πολιτικά και προπάντων στρατιωτικά μηνύματα προς όλους τους ενδιαφερόμενους έστειλαν το προηγούμενο Σάββατο οι ΗΠΑ μέσω ειδικού στρατιωτικού αεροπλάνου που πέταξε και ερεύνησε ενδελεχώς όλη τη θαλάσσια περιοχή πέριξ του οικοπέδου 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι του Σαββάτου, και όταν το «Πίρι Ρέις» αναμενόταν να φτάσει στην περιοχή της Κύπρου συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή πέριξ της πλατφόρμας της Noble στην «Αφροδίτη».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό αεροπλάνο, τύπου «Ρ-3 Orion», πετούσε για τρεισήμισι περίπου ώρες πάνω από την περιοχή, κατεβαίνοντας μέχρι και σε ύψος 500 ποδιών από την πλατφόρμα.

Η χρήση του εν λόγω τύπου αεροπλάνου ειδικεύεται ακριβώς στον εντοπισμό ναυτικής κίνησης και κυρίως στον εντοπισμό υποβρυχίων, με το αμερικανικό αεροπλάνο προφανώς να έχει αποστολή να διερευνήσει κατά πόσον η Τουρκία έχει πράγματι (όπως έχει αναφερθεί στον τουρκικό Τύπο) στείλει υποβρύχια στην περιοχή.

Το αμερικανικό «Ρ-3 Orion» απογειώθηκε από αεροπορική βάση της Ιταλίας (γίνεται λόγος για βάση της Σικελίας) και πραγματοποίησε αρκετές διελεύσεις στον εναέριο χώρο πέριξ της πλατφόρμας.

Να θυμίσουμε ότι προ ημερών (όταν τουρκικά πολεμικά πλοία έπλεαν στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης νοτιοδυτικά της Κύπρου) αμερικανικό αεροπλανοφόρο του 6ου ναυτικού στόλου φέρεται να κινήθηκε στην ίδια περιοχή. Επίσης, πληροφορίες από ελλαδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ επιτηρείται από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Βόλτα στα οικόπεδα

Εν τω μεταξύ, τις θαλάσσιες περιοχές που ξεκινούν από τον Ακάμα και επεκτείνονται μέχρι και τα ανοικτά της Λεμεσού «όργωνε» από χθες το μεσημέρι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις», το οποίο ωστόσο έμεινε καθ’ όλη την πορεία του εντός διεθνών υδάτων, αποφεύγοντας επιμελώς τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό πλοιάριο πέρασε πάνω από αριθμό οικοπέδων της κυπριακής ΑOZ (όπως πράττουν καθημερινώς κι άλλα πλοία), φτάνοντας κοντά στα όρια του οικοπέδου 12, χωρίς βέβαια να εισέλθει στη ζώνη ασφαλείας που έχει ορισθεί γύρω από την πλατφόρμα της Noble. Γύρω στις 5 χθες το απόγευμα το «Πίρι Ρέις» βρέθηκε σε απόσταση 60 - 70 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα, πλέοντας στα διεθνή ύδατα νότια της Λεμεσού.

Μεγαλύτερη προσπάθεια, σκληρότερα μέτρα και ακόμα οξύτερες κοινωνικές αδικίες επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους, την ώρα κατά την οποία έξω από το υπουργείο έπεφτε ξύλο.

Την ώρα που μαστίζεται η ελληνική κοινωνία από μία άνευ προηγουμένου φορομπηχτική και αντιλαϊκή λαίλαπα που συγκρίνεται μόνο από τις συνθήκες που επεβλήθη η γερμανική Κατοχή το 1941, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει το θράσος να διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει «υψηλό επίπεδο» ζωής!

Το υψηλό επίπεδο ζωής του υπουργού Οικονομικών με το θωρακισμένο αυτοκίνητο, το οποίο κόστισε στον ελληνικό λαό 750.000 ευρώ, συγκρίνεται με τα 400 ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων, την ανέχεια στις λαϊκές γειτονιές, την διατεταγμένη φτώχεια στην αγορά. Το νέο παραγωγικό μοντέλο που επιβάλλει στην ελληνική οικονομία η πιο αμφιλεγόμενη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο από το 1830 προβλέπει εφεδρεία στο Δημόσιο και ένα εκατομμύριο ανέργους στον ιδιωτικό τομέα.

Κι είναι χαρακτηριστική του θράσους που χαρακτηρίζει την ηγεσία αυτής της κυβέρνησης η στάση του κ. Βενιζέλου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Αρνήθηκε να απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα όπως οφείλει στην ερώτηση ανταποκρίτριας ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, σύμφωνα με την οποία ενώ η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 1,3 τρισ. ευρώ από τις αθλιότητες και τη φρίκη που επέβαλε με τη στυγνή Κατοχή, η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα ιδιότυπο κατοχικό δάνειο προς το Βερολίνο ώστε να ξαναβγάλουν λεφτά οι Γερμανοί κεφαλαιοκράτες.

Κουβέντα για εκλογές

Όχι μόνο δεν στάθηκε στο ύψος του θεσμικού ρόλου του ο κ. Βενιζέλος αλλά αρκέστηκε να πει ειρωνικά πως στα θέματα αυτά θα απαντήσει στη Βουλή. Δεν τόλμησε μάλιστα ούτε να θίξει το ενδεχόμενο των εκλογών λέγοντας με το προσφιλές διδασκαλικό ύφος του, ψέγοντας τη δημοσιογράφο. «Ο τόνος αυτός είχε ύφος κοινοβουλευτικής αγόρευσης. Θα απαντήσω όταν την ακούσω στη Βουλή», είπε ο υπουργός Οικονομικών και με δημοκρατικό τρόπο αφαίρεσε το λόγο από την ανταποκρίτρια. Τόση ειλικρίνεια!

Ώρα είναι να δούμε ποιος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων θα έχει τα κότσια να θέσει την ίδια ερώτηση και να επιμείνει ώστε να απαντήσει ο κ. Βενιζέλος, αν του το επιτρέψουν όσοι τον αφήνουν να εκτίθεται στα ΜΜΕ.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011: είναι μια αποφράδα μέρα, που θα γραφτεί στην Ιστορία. Ο Γ. Παπανδρέου, επίσημος και νόμιμος, αν και μη νομιμοποιημένος, πρωθυπουργός της Ελλάδος, μεταβαίνει στο Βερολίνο, ως ικέτης, για να παραδώσει την Διοίκηση της χώρας του και τυπικά στην Καγκελαρία.

Για την Ελλάδα από την Τετάρτη αρχίζει η τρίτη κατά σειρά κατοχή από τη Γερμανία.

Η πρώτη υπήρξε στον 19ο αιώνα, λίγο μετά την ίδρυση του νέου μας κράτους, με τη Βαυαροκρατία και την περίοδο Αντιβασιλείας του ανήλικου πρίγκιπα και πρώτου Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα.

Η δεύτερη στον 20ο αιώνα, με τη ναζιστική κατοχή, στο πρώτο ήμισυ της δεκαετίας 1940-1950.

Η Τρίτη στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα αρχίζει από αύριο.

Η πρώτη ήταν πολιτική – πολιτειακή.

Η δεύτερη στρατιωτική-οικονομική.

Η νέα περίοδος θα είναι οικονομική- πολιτική.

Και οι τρεις περίοδοι, όπως μέχρι σήμερα οι δύο θα είναι «ζωντανοί εφιάλτες» για τον ελληνισμό και δεν συσχετίζονται σε βαρβαρότητα, υπανάπτυξη, βιαιότητα παρά με ελάχιστες άλλες περιόδους κατοχής και αποικιοκρατίας για την πορεία των Ελλήνων στην Ιστορία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο γερμανικός παράγοντας κατόρθωσε και αξιοποίησε το «αμερικανάκι» Παπανδρέου, όπως χαρακτηρίζεται στους ανά την επικράτεια καφενέδες, για να παραδώσει τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε να καλύψει το περιώνυμο «γερμανικό κόμμα» της διαπλοκής, αποτελούμενο από τραπεζίτες, πανεπιστημιακούς, εκδότες, επιχειρηματικούς ομίλους, χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αναλυτές. Φυσικά πολιτικούς από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, που χρηματοδοτούμενοι για δεκαετίες από τη Siemens ή τη Γερμανική πολεμική βιομηχανία και τις ελληνικές παραφυάδες της, δεν ήταν και είναι μόνον εξαρτημένοι, αλλά και εκβιαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου υπό την πίεση του «χρήσιμου ηλίθιου» (κατά τον ορισμό του Λένιν) Βενιζέλου, έχασε την ευχέρεια να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον είτε με αφορμή την Γ.Σ. του ΟΗΕ , είτε την συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μόνος προορισμός του και τελευταίος σταθμός της δωσίλογης πρωθυπουργίας του, όπως όλα δείχνουν, το Βερολίνο. Θλιβερός και έρμαιο των εξελίξεων θα παραδώσει τους Έλληνες, ως «πρώτο αίμα» στην Γερμανική Ένωση της Ευρώπης, που ανατέλλει την επόμενη διετία.

Η περιουσία των Ελλήνων θα δημευθεί , δημόσια και ιδιωτική, το εισόδημα θα καταρρεύσει , οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας θα ελεγχθούν, οι γεωπολιτικές δυνατότητες θα αποτελέσουν ένα ακόμη επιχείρημα για τη Μεγάλη Γερμανία , να προελάσει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, διαπραγματευόμενη με τους Αμερικανούς, τους Ρώσους ή τους Κινέζους το μέλλον, οι θαλάσσιες είσοδοι στην Ευρώπη θα βρεθούν υπό Γερμανική Διοίκηση, με δεδομένο ότι οι Βόρειες είναι μέσω Αμβούργου και οι Νότιες μέσω Ελλάδος.

Πολλοί «πρόθυμοι» Ευρωπαϊστές στην Ελλάδα θεωρούν ότι θα υπάρξουν κέρδη κατεξοχήν ιδιωτικά γι’ αυτούς από τη Γερμανική Διοίκηση. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανήκουν στην ιδιότυπη τάξη της Κλεπτοκρατίας και των χρηματοπιστωτικών «σκοτεινών» διαδρομών της τελευταίας 10ετιας. Εκτιμούν λοιπόν ότι ακόμη και αν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βρεθεί σε επίπεδο μισθών- συντάξεων- περιουσιακών στοιχείων μεταξύ Βουλγαρίας και Σλοβενίας, αυτοί θα ανήκουν στην «ολιγαρχία του πλούτου», κάτι σαν Κοτζαμπάσηδες της Γερμανοκρατίας.

Κάνουν ένα στοιχειώδες και αδικαιολόγητο λάθος. Οι Γερμανοί δεν θα τους σεβαστούν, γιατί πολύ απλά λειτουργούν με πλάνα και όχι με ανθρώπους. Άλλωστε τη διοίκηση θα την ασκούν αυτοί, άρα οι υπόλοιποι, οι εγχώριοι συνεργάτες τους, θα είναι μεταξύ μεταφραστών και επιστατών. Τίποτα παραπάνω. Οι Γερμανοί έχουν ένα καλό. Δεν αγαπούν τους δωσίλογους Τους αξιοποιούν, αλλά τους μισούν ταυτόχρονα. Και η Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι γεμάτη ταπεινωμένους πολίτες και δωσίλογες, θλιβερές «ελίτ». Καμία τύχη δηλαδή.

Υ.Γ. : Σημειωτέον αυτή τη φορά δεν πολεμήσαμε. Παραδιδόμαστε αμαχητί. Άρα δεν δικαιούμαστε αποζημιώσεων, ούτε σεβασμού από τους νικητές του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν οψέποτε αλλάξουν τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα η Γερμανία θα μας παραδώσει στον επόμενο δυνάστη μας, ως προτεκτοράτο. Ο ηγέτης μας αυτή τη φορά δεν θα πει ηρωικό «όχι» εκ μέρους όλων. Αλλά πρόθυμο «ναι». Έτσι η λευτεριά θα αργήσει πολύ να ξημερώσει για μας…


Προχθές αυτοκτόνησε μια μανούλα 39 ετών γιατί της πήρε η τράπεζα το σπίτι και θα έμπαινε και φυλακή για χρέη στο δημόσιο.
Το παιχνίδι χάνεται, δυστυχώς.
Άν δεν το θεωρείς ψυχοπλακωτικό, ανέβασέ το, έτσι για την μνήμη της.

Εννοείται ανώνυμα.

Ευχαριστώ.

Συγχώρεσέ με φιλενάδα.

Δεν μπόρεσα να έρθω.

Δεν άντεχα να δω μια κουκλάρα δυο μέτρα χωμένη σε ένα κουτί.

Θέλω να σε θυμάμαι να με κερδίζεις με μια χεριά στο κατοστάρι.

Θέλω να σε θυμάμαι να κολυμπάμε παρέα για ώρες ατελείωτες και να προσπαθούμε να φτάσουμε τον ήλιο που βουτούσε πίσω από την Βάρκιζα.

Θέλω να σε θυμάμαι να κερδίζεις πρωταθλήματα, να χαμογελάς, να ερωτεύεσαι, να χορεύεις.

Γιατί ρε κορίτσι μου;

Για 50 κωλοχιλιάρικα; 100;

Δεν άντεχες την ιδέα να μπεις φυλακή; Θα έβγαινες. Από το χώμα, δεν θα βγεις.

Πού πήγε η πειθαρχία σου; Πού πήγε το πείσμα σου;

Εσένα, που μου λεγες-πέφτω και θα το κάνω κάτω από 15- εσένα σε νίκησαν 300 αληταράδες, εσένα σε σκότωσαν 300 κτήνη;

Τα μάτια του Πέτρου είναι άδεια. Ο Πέτρος, το ξέρω, θα ζωστεί εκρηκτικά και θα μπουκάρει στη Βουλή.

Όταν συνειδητοποιήσει ότι έφυγες, θα το κάνει.

Αντίο. Να κλάψω δεν μπορώ. Κουράγιο δεν έχω.

Θα σου δώσω έναν όρκο όμως.

Όπως τότε, πριν το 4χ100.

Κάποια στιγμή, θα δώσω στον γιο σου μια φωτοτυπία από τα σημερινά πρακτικά της Βουλής. Με τα 300 ονόματα. Και θα του κυκλώσω με κόκκινο αυτούς που θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της έκτακτης φορολογίας στα ακίνητα.

Θα του πω ότι οι 300 είναι οι δολοφόνοι της μάνας του .

Θα του πω ότι οι κυκλωμένοι είναι δυο φορές δολοφόνοι, γιατί θα σκοτώσουν κι άλλες Νάντιες.

Και μετά ας κάνει το παιδί, ό,τι του πει η ψυχή του.

ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΌΜΩΣ ΟΤΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ.
ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ.

Ο Πέτρος μου ζήτησε να σου πω ένα διαδικτυακό αντίο.
Βλέπεις και το διαδίκτυο, το αγαπούσες πολύ.
Δεν μπόρεσα να του χαλάσω το χατίρι.

Να προσέχεις εκεί που είσαι και να με προσέχεις.

Όπως με πρόσεχες πάντα όταν ανοιγόμασταν μόνες μας στα βαθιά.

Αντίο. Ελπίζω να γουστάρεις την θάλασσα που σε ταξιδεύει ΤΩΡΑ.Ο κ. Βενιζέλος διακατέχεται από μια ανεξήγητη επιμονή με την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Επανέλαβε και στη σημερινή του συνέντευξη ότι αυτή ανέρχεται σε ένα τρις ευρώ και ότι αν τη φορολογήσει με 10%, θα έχει έσοδα 100 δισ.!

Δύο ερωτήματα:

Πρώτον, την έχει …υποσχεθεί κάπου ως εγγύηση αυτή την περιουσία;

Δεύτερον, αυτό το 10% το είπε τυχαία ή μήπως αποκαλύπτει τις μελλοντικές του προθέσεις;
Σε εντεταλμένη υπηρεσία είναι. Κλητήρας του εκκαθαριστή. Ψάχνει για κινητά και ακίνητα. Το τέλος ακινήτων (και μάλιστα στο μη ελαστικό ρεύμα) είναι σαφές μήνυμα ότι έχουν σκοπό να πάρουν όλα τα λεφτά, τα μέσα, τα έξω, τα γκρίζα. ΟΛΑ. Κλασσική κίνηση τμήματος καθυστερημένων και επίδικων δανείων. Ρωτήστε ό,ποιον τραπεζοϋπάλληλο του χώρου αυτού.

Όμως, κι επειδή η κατάσταση έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια, καλό είναι να γνωρίζουν σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πως το λαϊκό σώμα θα τιμωρήσει ΚΑΙ την αδράνεια της αντιπολίτευσης (που πάει γάντι με τη θεωρία του ώριμου φρούτου).

Ο Βενιζέλος μάλλον βιώνει πολύ άσχημα τον ωμό εξευτελισμό του από τον “ξένο παράγοντα”. Δεν φαντάζομαι να έχει αντίρρηση κανείς ότι περί εξευτελισμού πρόκειται, αφού έχει βαλθεί να ανακοινώνει μέτρα επί μέτρων και να σέρνεται γονυπετής για να επιστρέψει η τρόικα (που είχε φύγει … προγραμματισμένα …). Απλά φοβάμαι, πώς μέσα στην εξουσιαστική αλαζονεία ενός τέτοιου ανθρώπου, ο εξευτελισμός οδηγεί σε καταστροφικές (και όχι – δυστυχώς – αυτοκαταστροφικές οδούς).

Απλά σκεφτείτε πως η ιδέα της φορολόγησης περιουσίας 1 τρις, με 10%, για να πάρεις 100 δις, είναι αυτόχρημα γελοία:

[1] η ακίνητη περιουσία αυτή τη στιγμή, στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν παράγει πλούτο (ιδιοκατοίκηση – σε σπίτια με δάνειο, ξενοίκιαστα σπίτι και μαγαζιά, επαγγελματικοί χώροι που στεγάζουν ετοιμοθάνατες επιχειρήσεις , κτλ.).

[2] αν σκέφτεται πως θα αναγκαστούμε να (ξε) πουλήσουμε κάτι για να αποπληρώσουμε τα χαράτσια του, απλά αγορά δεν υπάρχει! Οι αγοραπωλησίες που γίνονται (ναι, αυτές οι λίγες!) γίνονται σε τιμές ΚΑΤΩ της αντικειμενικής αξίας. Θα ζήσουμε δαντικές καταστάσεις και η πρόθεση του να ανεβάσει του χρόνου τις αντικειμενικές αξίες είναι απλά εγκληματική.

Το μόνο εύλογο συμπέρασμα είναι πως ο Βενιζέλος

(α) είτε εγγράφει έσοδα στα χαρτιά, γνωρίζοντας το ανέφικτο της είσπραξής τους, για να μην σκάσει “λογιστικά” η χρεοκοπία στα χέρια του και μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος Βενιζέλος που κηρύσσει ελληνική χρεοκοπία (χωρίς όμως να έχει γνωρίσει και τα μεγαλεία του πρώτου (Ελ.) Βενιζέλου. Και προσευχόμενος κάθε βράδυ να τελειώσει το μαρτύριο του και να παραδώσει την εξουσία στον επόμενο, ο οποίος θα χρεωθεί την πτώχευση …

(β) είτε εκδικείται την κοινωνία, σαδιστικά – μέσα στη μεγαλομανία του, για τον διασυρμό που υφίσταται, σε σημείου λύπησης (αν μπορεί κανείς να νιώσει λύπηση για έναν τέτοιο άνθρωπο …)

(γ) είτε είναι απλά βλαξ!

Μετά τις τελευταίες εβδομάδες, λίγοι θα απέκλειαν κατηγορηματικά το τελευταίο, όπως παλαιότερα.

Σε γενικές γραμμές ο Βενιζέλος έχει σχέδιο και όραμα, που δεν περιλαμβάνει –φυσικά- τον Ελληνικό λαό:

1. Αβάστακτη φορολόγηση και κυνηγητό των ιδιοκτητών, μέχρι που να αναθεματίσουν την ώρα και τη στιγμή που το έφτιαχναν.

2. Αναγκαστικό ξεπούλημα της περιουσίας των ανθρώπων, ώστε να απαλλαχθούν από τα βάρη τους (σισάχθεια στο ανάποδο).

3. Ζωή νοικιασμένη γιατί έτσι θέλει η νέα τάξη πραγμάτων ή αλλιώς παγκόσμια διακυβέρνηση κατά τον ΓΑΠ.

4. Σε μια ζωή νοικιασμένη δεν μπορείς να σηκώσεις κεφάλι. Δέχεσαι όλες τις σφαλιάρες γιατί προσπαθείς να στηρίξεις τα παιδιά σου. Δείτε στην “χώρα των γενναίων και ελεύθερων”, πόσος κόσμος ζει στον δρόμο, και τα 45 εκατ. που τρέφονται με κουπόνια σίτησης. Όλοι αυτοί αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για τους μελλοντικούς επαναστάτες της σκέψης.

5. Σενάριο σοσιαλισμού κατά τον Οργουελ.

Με λίγα λόγια, σου δημιουργούν το πρόβλημα, σε αφήνουν να ψηθείς, σου πλασάρουν την λύση (η οποία προϋπήρχε του προβλήματος), και όλα καλά.

Ένα μικρό πρόβλημα όλου αυτού του σχεδίου, είναι ότι παίζουν με ανθρώπινα μυαλά και ανθρώπινες ψυχές. Ποτέ κάτι δεν συμπεριφέρεται όπως οι “εργαστηριακές” συνθήκες το απαιτούν. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, απρόβλεπτες αντιδράσεις, και προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία. Θα δείξει…

Και κάπου εδώ η πλακίτσα τελειώνει.

Στο κάτω-κάτω ο Βενιζέλος μπορεί και να τρελάθηκε, σε μια δημοκρατία όμως υπάρχουν και άλλοι θεσμοί όπως ο πρόεδρος της δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση εν γένει.

Όλοι αν θέλουν μπορούν να αντιδράσουν. Δυναμικά.

Αλλιώς η ιστορία τους κατατάσσει και αυτούς στους συνυπεύθυνους.


Επιστολή προς Βενιζέλο και όχι μόνο

Με την παρούσα επιστολή μου, σας γνωστοποιώ την πρόθεση μου να μην πληρώσω την συμμετοχή μου στην κρίση που περνάει η χώρα μου.

Οι λόγοι είναι απλοί:

Εσείς οι πολιτικοί, αλλά και οι δημόσιοι λειτουργοί σας, είχατε την ευκαιρία, αλλά και την εντολή από τον ελληνικό λαό, να διαχειριστείτε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, όσο και των κοινοτικών κονδυλίων από το 1981 και μετά. Να τα διαχειριστείτε με τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε η χώρα να έχει ανάπτυξη και κοινωνικές παροχές.

Στα 30 χρόνια αυτό που καταφέρατε είναι κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για ίδιο όφελος, παραπλάνηση του λαού για δήθεν κοινωνικές παροχές και διόγκωση του δημοσίου τομέα για ψηφοθηρικούς λόγους.

Καταφέρατε μία χώρα, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν υπερήφανη και δεν υποδουλωνόταν σε ξένους κατακτητές, εσείς με τις πράξεις σας να την ξανά-υποδουλώσετε.

Το σύνταγμα της χώρας μου μιλάει για την ισότητα των Ελλήνων.
Άραγε για ποιά ισότητα μιλάμε;
Τοn συνάδελφο σας κύριο Μαντέλη, τον καταδικάσατε σε φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Ποινή που αφορούσε δωροδοκία, ψευδή φορολογική δήλωση και τέλος για ζημία, την οποία υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή εγώ, ο Ελληνικός λαός).

Γιατί δεν του δεσμεύσατε την περιουσία του; Στο πρόσωπο του κυρίου Μαντέλη, αναφέρομαι και σε όλα τα λαμόγια πολιτικούς και μη, που κλέψανε τον ιδρώτα μου.

Αναρωτιέμαι, εγώ, που δεν θα σας πληρώσω τα 500-1000 ευρώ της εφορίας, τί ποινή θα μου επιβάλλετε, σε σχέση πάντα με την ποινή που επιβάλατε στον κύριο Μαντέλη και στον κάθε κύριο Μαντέλη; Πολύ θα ήθελα να με δικάσει ο δικαστής που δίκασε τον κύριο Μαντέλη και να μου απαγγείλει κατηγορία.

Δεν σας πληρώνω, αφού δεν φορολογείτε, δεν εισπράττετε και δεν δεσμεύετε τις περιουσίες αυτών που φοροδιαφεύγουν.
Μέχρι σήμερα τα κανάλια αναφέρονται σε 37 δισεκατομμύρια από ανείσπρακτους φόρους, τους οποίους δεν μπορείτε και δεν θέλετε να εισπράξετε.
Προχθές ο κύριος Ρακιτζής, αναφέρθηκε σε κρατικό υπάλληλο, η οποία υπεξαίρεσε 16 εκατομμύρια ευρώ και της επιβλήθηκε η ποινή της εξάμηνης διακοπής από την εργασία της.
Και για όλα αυτά ζητάτε να πληρώσω εγώ ο μισθωτός;

Δεν σας πληρώνω, γιατί αποτύχατε εδώ και 30 χρόνια να φτιάξετε την υγεία, την παιδεία και γενικά όλες εκείνες τις υποδομές που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κράτος.

Δεν σας πληρώνω, γιατί αναλάβατε την διακυβέρνηση με ψέματα και συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα.

Δεν σας πληρώνω, γιατί δεν έχετε εντολή από τον λαό, να υπογράφετε τέτοιου είδους μνημόνια.

Δεν σας πληρώνω, γιατί αρνούμαι να ταϊζω 301 ανθρώπους και την κλίκα τους, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να προδίδουν τα όνειρα του λαού και να ζούν εις βάρος του.

Θα πληρώσω την συμμετοχή μου στο κράτος, όταν αυτό αποφασίσει να γίνει δίκαιο και να κατανέμει τα βάρη δίκαια.

Θα πληρώσω, όταν το κράτος θα λειτουργήσει σαν κράτος και όχι σαν κομματική επιχείρηση με τα «δικά τους» παιδιά.

Θα πληρώσω, όταν αυτοί που μας κυβερνάνε και οι δημόσιοι λειτουργοί θα λειτουργήσουν για το κοινό συμφέρον και όχι για να φτιάξουν περιουσία.

Τελειώνοντας, θέλω να σας τονίσω ότι ο πολιτικός σας χρόνος (αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα) τελείωσε. Ο Ραγιάς ξύπνησε, από εδώ και στο εξής θα ακούτε και θα νοιώθετε μόνο την οργή του.

Υποδουλώσατε τα όνειρα μου και το μέλλον των παιδιών μου.
Πιστέψτε με, δεν έχω τίποτα να χάσω.
Ενώ εσείς...

Κωνσταντίνος Κυρίας

Ο όρος «ελεγχόμενη χρεοκοπία» που υιοθέτησε και λανσάρισε σε διεθνές επίπεδο η Ευρώπη είναι νεολογισμός. Στην περίπτωση της Ελλάδος βλέπουμε για πρώτη φορά το πώς λειτουργεί στην πράξη.

Κατά βάση στηρίζεται σε μια διαδικασία αξιολόγησης, που πάγια έχει το ΔΝΤ. Στο ποια δηλαδή είναι η προτεραιότητα αποπληρωμής, όταν οι πόροι ενός κράτους δεν είναι αρκετοί για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Στην περίπτωση της Ελλάδος προτεραιότητα έχουν οι ξένοι πιστωτές. Αυτοί αποπληρώνονται σε ασφαλή βάση , στη διαδικασία των Μνημονίων, άσχετα αν προκύψουν PSI ή διαγραφή χρέους. Ακόμη και σε αυτούς υπάρχει ιεράρχηση . Ευρωπαϊκά κράτη και τράπεζες και στη συνέχεια ιδιώτες πιστωτές.

Σαλαμοποίηση

Στο δεύτερο επίπεδο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «σαλαμοποίηση» σε σχέση με την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους στο εσωτερικό της χώρας. Τελικό στάδιο, πλην την κατάσταση οριστικής παύσης πληρωμών, την χρεοκοπία δηλαδή , είναι η ικανοποίηση μισθών και συντάξεων. Αυτό είναι και το σημείο 0. Πριν απ’ αυτό το επίπεδο, έχει προηγηθεί διαδοχικά η αναστολή πληρωμών του κράτους σε ιδιώτες. Επιχειρήσεις και κρατικούς προμηθευτές. Ακολουθούν οι φορολογούμενοι με επιστροφή ΦΠΑ ή φόρων. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει η αναστολή πληρωμών προς ασφαλιστικά ταμεία και σύστημα υγείας. Ακολουθεί η μη ικανοποίηση των πληρωμών που κρατούν αξιόμαχο τον «κλειστό πυρήνα» του κράτους. Στρατό, Αστυνομία, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιους οργανισμούς, υπηρεσίες. Τελικό στάδιο η παύση πληρωμών μισθών και συντάξεων, κάθε μήνα.

Η κρίσιμη δόση

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση βρίσκεται στο προτελευταίο στάδιο. Έχει κάνει δηλαδή στάση πληρωμών, πλην των μισθών και συντάξεων που θεωρητικά τις πληρώνει κανονικά. Για να γίνει πιο απτό. Το δημόσιο χρωστά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις 7 δισ. ευρώ. Εάν το ποσό αυτό κυκλοφορούσε στην αγορά , θα έδινε «γραμμές άμυνας» απέναντι στην ύφεση, την ραγδαία μείωση της κατανάλωσης, της ανεπάρκειας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αγορά, με δάνεια και επανακεφαλαιοποίηση. Η περίφημη 6η δόση, για την οποία τόσος λόγος γίνεται είναι 8δις ευρώ. Άρα επαρκή ουσιαστικά για μισθοδοσίες και συντάξεις 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένου μέρους των λειτουργικών εξόδων του Δημοσίου. Για τίποτα άλλο, με δεδομένο ότι η επόμενη δόση , η 7η κατά σειρά, του Δεκεμβρίου πάει υπέρ των πιστωτών σχεδόν αποκλειστικά.

Οι ανελαστικοί στόχοι

Τα 8 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για να καλύψει τις «κλειστές ανάγκες» του ούτε το Δημόσιο. Και αυτό είναι ευθύνη του προηγούμενου υπουργού Οικονομίας, Παπακωσταντίνου περισσότερο και λιγότερο του σημερινού Βενιζέλου. Γιατί οι στόχοι και οι δόσεις του Μνημονίου έχουν συμφωνηθεί από τον πρώην υπουργό και όχι από τον σημερινό. Ο Βενιζέλος έχει ευθύνη σε προσωπικό, πολιτικό επίπεδο, από εδώ και εμπρός. Το λάθος είναι στον ρυθμό μείωσης των ελλειμμάτων και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στο τέλος του 2011 και το πρώτο 4μηνο του 2012. Τα λάθος αυτό σημαίνει ποσά που λείπουν από τις δόσεις, που λαμβάνει υπέρ της ενίσχυσης του το ελληνικό Δημόσιο και όχι ως προς αυτές που λαμβάνουν οι πιστωτές, με υψηλό επιτόκιο, για ομόλογα που λήγουν.

Το καταστροφικό «παιχνίδι»

Όταν το συνολικό σχέδιο είναι λάθος, έχει δηλαδή μη ρεαλιστικούς ή επιπόλαια φιλόδοξους στόχους και συνάμα δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης ή προσαρμογής, το «παιχνίδι» γίνεται καταστροφικό. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πολλαπλές πηγές δανεισμού, με την τεράστια και αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων Παπανδρέου, η μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους στο εσωτερικό του δημιουργεί μια σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις:

- Ύφεση μη αναστρέψιμη, ραγδαία μείωση της κατανάλωσης.

- Χρεοκοπίες υγειών επιχειρήσεων , ανεργία και «στραγγαλισμό» από πλευράς χρηματοδότησης της εσωτερικής αγοράς.

- Αποκεφαλαιοποίηση τραπεζών, επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών.

- Κατάρρευση και αποδόμηση της Διοίκησης και τν νοικοκυριών.

Με τέτοια ως δεδομένα το αρχικό λάθος αποκτά πολλαπλασιαστική ισχύ, ειδικά στην περίπτωση όπως η Ελλάδα. Μιλάμε για μια χώρα κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, με έντονη την παρουσία των καρτέλ και των σχέσεων διαφθοράς. Άρα το αξίωμα που εξήγγειλε ο Βενιζέλος περί «ανελαστικών στόχων , με απεριόριστα εισπρακτικά μέτρα», έτσι όπως το επέβαλε η Τρόικα, οδηγεί στο απόλυτο «καταστροφικό μοντέλο».
Τα ποσά αρχίζουν να μη φθάνουν ταυτόχρονα για μισθούς και συντάξεις αλλά και την λειτουργία του κράτους. Αρχίζουν οι διαδοχικές περικοπές. Ο κρατικός μηχανισμός αποσαρθρώνεται και το μέσο νοικοκυριό καταρρέει , μαζί με όλα του τα δάνεια. Ακριβώς επειδή δεν κηρύσσεται επίσημα παύση πληρωμών η ύφεση φέρνει υποτίμηση όλων των αξιών και το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής, αποεπένδυση. Έχουμε χρεοκοπία τραπεζών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών κανονικά.

Η ευρωπαϊκή παγίδα

Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν θα έχουμε, γιατί ενώ στο εσωτερικό η παύση πληρωμών θα επεκτείνεται, οι ξένοι πιστωτές θα εξυπηρετούνται κανονικά. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα καταλήξει κράτος-κέλυφος, αλλά δεν θα μπορεί να κηρύξει χρεοκοπία, δημιουργώντας σημαντική χασούρα στους πιστωτές της από τον αιφνιδιασμό και διαγραφή χρέους της τάξης του 70-80%, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτές. Επίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφύγει του ελέγχου του καθεστώτος «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», που της επεβλήθη και απεδέχθη με τα Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμα κ.λ.π

Χωρίς καθεστώς χρεοκοπίας ο πληθυσμός της Ελλάδας, δέχεται όλες τις επιπτώσεις της παύσης πληρωμών, χωρίς την ελπίδα της ανάκαμψης σε βάθος χρόνου , με απαλλαγή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της, όπως θα ήταν μια κανονικού τύπου παύση πληρωμών και χρεοκοπίας.

Χωρίς κραχ δεν υπάρχουν εθνικοποιήσεις ή έξοδος της τρόικας των πιστωτών. Οι περιουσίες, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι απαξιωμένες αλλά υπό τον έλεγχο των πιστωτών. Που αποκτούν πάνω τους τίτλους ιδιοκτησίας ιδιωτικού δικαίου. Αυτοί δηλαδή μπορούν να κερδοσκοπήσουν πάνω σε αυτές, χωρίς δικαστήρια και διεκδικήσεις , που ιστορικά έχουν λειτουργήσει υπέρ των χρεοκοπημένων. Οι πιστωτές, ο λόγος για την Ευρώπη κατά κύριο λόγο και όχι για το ΔΝΤ, μπορούν να έχουν από την Ελλάδα, πολύ περισσότερα από το κόστος του haircut, όσο υψηλό και αν είναι αυτό. Πρώτον γιατί έχουν χρόνο να οργανώσουν τις απώλειες για τις τράπεζες τους. Δεύτερον γιατί μπορούν να έχουν εμπράγματες αξίες σε υποδομές και επιχειρήσεις , πριν απ’ αυτό, αλλά βρίσκονται στον έλεγχο της χώρας και μετά απ’ αυτό. Τρίτον γιατί υπαγορεύουν αυτοί τον χρόνο του haircut.

Το ελληνικό «στόρι»

Το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μοναδικό. Αφού δεν συσχετίζεται ούτε με της Ιρλανδίας, ούτε με της Πορτογαλίας, που θεωρείται «πρώιμο ευρωπαϊκό». Είναι ένα απόλυτα καταστροφικό μοντέλο, εξέλιξη αυτού που εφαρμόσθηκε από τα «παιδιά του Σικάγο» και τον Φρίντμαν στην Αργεντινή. Και αυτό γιατί αφορά έθνος- κράτος σε Ένωση κρατών. Φυσικά δεν θα εφαρμοσθεί εκ νέου στην Ευρώπη, γιατί θα γίνει «στόρι» όπως και της Αργεντινής. Όμως θα είναι αξιοποιήσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όταν αυτός οργανωθεί σε «ενότητες» ή «ζώνες», στην επόμενη Αποικιοκρατία, που κάπου εδώ αρχίζει.


Αν κάποιος αναζητούσε… πολιτικές συνωμοσίες, θα τόνιζε την προφανή αντίθεση που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί, και μάλιστα απευθείας, από την ελληνική τηλεόραση. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να χειροκροτείται από όσους συμμετείχαν στο συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, και να ομιλεί με… οραματική διάθεση για το μέλλον, για επενδύσεις, για μια Ελλάδα αναπτυξιακής προοπτικής.

Και από την άλλη, μετά από μερικά λεπτά, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να παίρνει και πάλι πάνω του την προαναγγελία νέων, επώδυνων για την ελληνική κοινωνία μέτρων.

«Ο καλός και ο… κακός» λοιπόν, στην ηγεσία της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι αδυνατούν να συγκρατήσουν το τσουνάμι της κοινωνικής αντίδρασης, που οδηγεί μετά βεβαιότητας σε πρόωρες εκλογές, και σε μια βαριά για το Κίνημα ήττα.

Κι αν τα όσα είπε στη Γερμανία ο Γιώργος Παπανδρέου, έμοιαζαν να αφορούν μια άλλη χώρα, σε μια άλλη εποχή, και κάτω από άλλες διεθνείς συνθήκες, οι εκμυστηρεύσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αθήνα τρομοκράτησαν επαρκώς τους Έλληνες που άκουγαν.

Η… λατρεία των μέτρων και της χρηστικότητάς τους για το παρόν και το μέλλον του τόπου, δεν προκαλούν σημαντική φθορά μονάχα στο προφίλ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Απομακρύνουν το ΠΑΣΟΚ όλο και περισσότερο από κοινωνικές αναφορές και συγγένειες, που του επέτρεψαν για πολλές δεκαετίες να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Όσο πιο μακριά πηγαίνει το σημερινό ΠΑΣΟΚ λοιπόν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εκείνον ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του, να πετύχει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα την ανάκαμψη του Κινήματος το οποίο ίδρυσε… κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πηγή

Κάθε φορά που ακούμε δηλώσεις βουλευτών τού κυβερνώντος κόμματος για τη δύσκολη θέση που βρίσκονται όταν ψηφίζουν τα κυβερνητικά μέτρα, κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια. Κάθε φορά που μας μιλούν για τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν με πόνο ψυχής, ξεκαρδιζόμαστε. Δεν μας έχει μείνει συκώτι όταν μας τονίζουν ότι σε μία χώρα ανεύθυνων, μόνο αυτοί κρατούν υπεύθυνη στάση απέναντι στην πατρίδα. Το καλύτερο από όλα είναι όταν αναφέρουν πως έχουν φτάσει στα όρια τους και μάλιστα αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που θα ψηφίσουν. Στο σημείο αυτό, από τα γέλια, μας κόβεται η ανάσα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά επικίνδυνοι. Αν δεν μας τελειώσουν με αυτά που ψηφίζουν, θα μας τελειώσουν με αυτά που μας λένε.

Αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά, είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους σε σύγχυση με την ιατρική έννοια του όρου. “Η σύγχυση είναι η κατάσταση εκείνη όπου ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται σωστά το περιβάλλον και τα πρόσωπα γύρω του, με αποτέλεσμα να φέρεται με τρόπο ανορθόδοξο”.

Γιατί αν αντιλαμβάνονταν σωστά το περιβάλλον και τα πρόσωπα γύρω τους, θα είχαν αντιληφθεί και κάτι από τα παρακάτω, τα οποία δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο.

 1. ‘Ήταν 18 Δεκεμβρίου του 2008. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2009 ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριος Σημίτης ενημέρωνε τη Βουλή πως κάποιοι ήθελαν (ή μάλλον αποφάσισαν) η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ. Επωδός της ομιλίας του κ. Σημίτη ήταν ότι στη χώρα μας θα υποδειχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ. Δηλαδή δώδεκα μήνες πριν από την ημερομηνία που υποτίθεται ότι ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το ΔΝΤ κάποιοι γνώριζαν.
 2. Από την πιο επίσημη πηγή – τον πρόεδρο του ΔΝΤ – μάθαμε ότι διεξάγονταν ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ με την τότε αντιπολίτευση(!;) για την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα. Μάλιστα την ίδια εποχή το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι έβλεπε λεφτά, που βέβαια δεν τα έβλεπε κανείς άλλος. Μάλιστα με αυτό το σύνθημα εξελέγη κυβέρνηση.
 3. Ακόμα και ο ίδιος ο Στρος Καν ανησυχούσε και αμφέβαλε αν η Ευρώπη επέτρεπε την είσοδο του ΔΝΤ σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία μάλιστα ανήκει στη ζώνη του Ευρώ. Ο πρωθυπουργός όμως τον καθησύχασε… “Μην ανησυχείς για την Ευρώπη, εγώ μπορώ να τους πείσω”. Και τους έπεισε. Αφού μετέτρεψε το πρόβλημα χρέους, που είχε η χώρα, σε κρίση δανεισμού, ζήτησε το περίφημο πιστόλι που θα το έβαζε πάνω στο τραπέζι. Τελικά το μόνο που κατάφερε είναι σε μία καταχρεωμένη Ευρώπη, να είναι μόνο η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο και να βάλει τη μπότα του ΔΝΤ μέσα στη ζώνη του Ευρώ. Πώς όμως μετέτρεψαν τη πρόβλημα χρέους, σε κρίση δανεισμού;
 4. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ενέργεια που κάνει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, είναι η αλλαγή του συστήματος διακανονισμού πώλησης των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από Τ+3 σε Τ+10. Έτσι αρχίζει ο χορός της κερδοσκοπίας στην πλάτη των ελληνικών ομολόγων.
 5. Η Βάσω Παπανδρέου σε επίσκεψή της, μετά τις εκλογές, στο γραφείο του υπουργού τού ζητά να πάρει μέτρα. Προφανώς γνωρίζει την κατάσταση και προσπαθεί να προλάβει την επερχόμενη επιδείνωση. Ό αρμόδιος υπουργός όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο, αλλά και κατά δήλωση της, την κοιτάζει σαν UFO.
 6. Μετά από ένα μήνα στην κυβέρνηση – Νοέμβριο 2009 – ανακοινώνουν πακέτο κοινωνικών μέτρων κόστους για το δημόσιο 2,5 δις ευρώ. Άραγε τότε δεν γνωρίζουν την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας; Πώς γίνεται όμως να την γνωρίζουν πριν εκλεγούν (αφού έψαχναν βοήθεια από το ΔΝΤ) και να την ξεχάσουν αφού εκλεγούν;
 7. Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον υπουργό οικονομικών φροντίζουν να “διαφημίσουν” την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με αλλεπάλληλες δηλώσεις εμφανίζουν την Ελλάδα σαν μια χώρα τεμπέληδων και διεφθαρμένων. Η χαριστική βολή έρχεται με τη δήλωση που παρομοιάζει τη χώρα με το ναυάγιο του Τιτανικού. Μετά από όλα αυτά είναι φυσικό επακόλουθο Speeds και SDC να πάρουν φωτιά.
 8. Αφού έχουν χτυπήσει την Ελλάδα με κάθε δυνατό τρόπο, τελικά αποφασίζουν να τη θάψουν ζωντανή. Ένα από τα μέλη της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κυρία Ζωή Γεωργαντά δηλώνει : “Ήθελαν να έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ και μας ανάγκασαν να συμπεριλάβουμε στοιχεία των ΔΕΚΟ με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την Ιρλανδία, που είχε τότε έλλειμμα 14% και το δικό μας έφθασε το 15,4%”. Αξίζει ακόμα να επισημάνουμε ότι ο άνθρωπος που διόρισαν ως πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ταυτόχρονα υπάλληλος του ΔΝΤ.
 9. Ο ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι η μοναδική περίπτωση αφού και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), διορίζουν ως πρόεδρο έναν πρώην στέλεχος της Goldman Sachs. Του χρηματοπιστωτικού κολοσσού που με λογιστικές αλχημείες, μαγείρευε τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού. Της Goldman Sachs που σε πρωτοσέλιδο άρθρο της “Liberation” καταγγέλλει, ότι έπαιξε διπλό παιχνίδι και είναι ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος σε βάρος της Ελλάδας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και αυτή η αποκάλυψη δεν προέρχεται από την Ελλάδα, αλλά την γαλλική εφημερίδα “Le Μonde”.
 10. Ενώ γνώριζαν ότι η χώρα θα μπει στο ΔΝΤ, λίγες μέρες πριν αυτό συμβεί πούλησαν τα CDS που κατείχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αφενός λοιπόν παρέδωσαν στα χέρια των κερδοσκόπων τα όπλα μαζικής καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου προσέφεραν σε “κάποιους” 26 δις κέρδη υπεραξίας.

Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ και καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του, όμως η προσέγγιση δεν θα ήταν σφαιρική χωρίς να αναφερθούμε και στην αντίπαλη (υποτίθεται) πλευρά.

 1. Όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης ανέφερε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο εισόδου του ΔΝΤ, είναι ζητούμενο αν η τότε κυβέρνηση γνώριζε κάτι; Αν δεν γνώριζε πιάστηκε στον ύπνο, αφού αποδεικνύεται πως κάποιοι άλλοι γνώριζαν. Αν πάλι γνώριζε δεν έκανε κάτι – αν και κυβέρνηση – για να το αποτρέψει. Άραγε γιατί;
 2. Ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Κ. Καραμανλής προτιμά να κρατάει μία περίεργη στάση. Λοιδορήθηκε ο ίδιος αλλά και το κόμμα του. Κατηγορήθηκε ότι η διακυβέρνηση του ήταν η αιτία της σημερινής κατάστασης και ο ίδιος προτίμησε τη σιωπή από την υπεράσπιση του εαυτού του αλλά και του κόμματος του οποίου υπήρξε αρχηγός. Τι είναι αυτό που τον εμποδίζει ή τον φοβίζει να μιλήσει;
 3. Ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί και αυτός μία περίεργη στάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι Καμένος και Νικολόπουλος προσπαθούν να αποκαλύψουν τα εγκλήματα και ο Σαμαράς αναζητά τρόπους να αποφύγει τις συνέπειες των καταγγελιών, χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με τα στελέχη του και εκτεθεί στην κομματική του βάση.
 4. Θα μπορούσαμε να πούμε πως όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά το σύνολο της αντιπολίτευσης ακολουθεί μια περίεργη στάση. Για παράδειγμα, είναι πολύ περίεργο ότι κανένας δεν επιθυμεί ανεξάρτητη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους. Κανένας δεν επιθυμεί να διερευνηθεί αν μέρος του χρέους είναι επαχθές. Κανένας δεν παίρνει θέση σχετικά με τη συνταγματικότητα των δανειακών συμβάσεων με την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φωνάζει ο Κασιμάτης, μαζί με άλλους καθηγητές συνταγματικού δικαίου, για την αντισυνταγματικότητα τού μνημονίου και ο πολιτικός κόσμος, συνολικά, σφυρίζει αδιάφορος.

Κλείνοντας θα αναφερθούμε στην χαρακτηριστική και αποκαλυπτική δήλωση στη βουλή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου: “το ότι πτωχεύουν οι Έλληνες δεν είναι ταυτόσημο με την πτώχευση της χώρας“.

Αποκαλύπτεται πλέον ξεκάθαρα ότι στο όποιο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται, αλλά ούτε καν λογαριάζεται ο λαός. Βέβαια λογαριάζεται η περιουσία “του”. Ο λαός όμως δεν θεωρείται καν συστατικό της χώρας. Άρα δεν έχει καμία σημασία αν χρεοκοπήσουν οι Έλληνες, δεν έχει καμία σημασία ακόμα και να χάσουν τα σπίτια τους, αρκεί να σωθεί από τη χρεοκοπία το σημαντικό κομμάτι της χώρας, δηλαδή δέκα οικογένειες, οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι δανειστές μας.

Είναι πια φανερό ότι το πολιτικό σύστημα συνολικά δεν θέλει και πιθανόν δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Όσο για το λαό, επειδή τον διατηρούσαν για δεκαετίες σε συνθήκες εκμαυλισμού και αποχαύνωσης, τον θεωρούν πλέον πολιτικά νεκρό, οπότε δεν θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για τις επιδιώξεις τους. Όμως εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η τύχη των μνηστήρων, όταν επιστρέφει αυτός που τον έχουν για πεθαμένο.