Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Μαρ 2016

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος Κιλκίς


Τις ώρες των μεγάλων κρίσεων, όπως είναι οι πόλεμοι ή καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, οι λαοί δίνουν εξετάσεις ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Άλλοι παίρνουν «άριστα», άλλοι «μηδέν».

Το 1940, για παράδειγμα, δείξαμε την ταυτότητά μας την εθνική και βρέθηκε εντάξει. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε «εν πυρί, ως χρυσός εν χωνευτηρίω» και αποδείχτηκε ατόφιος και γνήσιος. Νικήσαμε τις στρατιές των Ιταλών, αντισταθήκαμε στις γερμανικές ορδές, παραδίδοντας μαθήματα φιλοπατρίας, ηρωϊσμού και αξιοπρέπειας, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι λαοί της Ευρώπης σήκωναν οι άντρες τα χέρια και οι γυναίκες τους τα πόδια, όταν αντίκριζαν Γερμανούς στρατιώτες.

Το 1990, όταν γκρεμοτσακίστηκε ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός, εκατομμύρια εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, κατέφυγαν σε δυτικές χώρες. Μεταξύ των χωρών υποδοχής «οικονομικών μεταναστών», όπως τους ονόμαζαν, ήταν και η Ελλάδα. Κυρίως η πατρίδα μας κατέστη «γη της επαγγελίας» για Αλβανούς λαθρομετανάστες. Τότε δεν κλείσαμε σύνορα ούτε στήσαμε αγκαθωτούς φράκτες για να αποτρέψουμε την είσοδό τους. Ήλθαν, δούλεψαν, «χόρτασαν ψωμί», τα παιδιά τους φοίτησαν και φοιτούν στα σχολεία μας, ουδέποτε συνάντησαν ρατσιστική συμπεριφορά, κανείς υπουργός ή πρωθυπουργός δεν δήλωσε ότι είναι ανεπιθύμητοι.
Κι όλα αυτά παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωρίζαμε τα δεινά, τα εγκλήματα και τις δηώσεις που υπέστη η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου από την μαφία του Χότζα. Σημειωτέον ότι κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο εννιά αλβανικά τάγματα συνέπρατταν με τους Ιταλούς, ενώ κατά την διάρκεια της Κατοχής, συμμορίες Τσάμηδων διέπραξαν ανήκουστα και ειδεχθή εγκλήματα κατά των Ελλήνων της Ηπείρου. Μηδενικό ήταν και μηδενικό παρέμεινε η Αλβανία.

Το 2016 Αλβανοί, Σκοπιανοί, Βούλγαροι – πολλαπλώς ευεργετηθέντες από την Ελλάδα – κλείνουν τα σύνορα. Γνωρίζουν ότι οι λαθρομετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στις χώρες τους, αλλά να καταλήξουν στον Βορρά. Εντούτοις, ως άβουλα και πειθήνια ενεργούμενα των ισχυρών της Ε.Ε., υψώνουν τείχη, καταδικάζοντας την όμορη χώρα τους, την πατρίδα μας, σε καταστροφή.

Οι Σέρβοι για τους οποίους και συλλαλητήρια υποστήριξής τους οργανώναμε – οι μοναδικοί στον κόσμο – όταν τα νατοϊκά αεροπλάνα τους ισοπέδωναν, συντάσσονται με το υπάκουο βαλκανικό συνονθύλευμα. «Η Ελλάς είναι μικρή χώρα για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία», είπε κάποτε ένας πρωθυπουργός μας, όταν του ζητήθηκε από Μεγάλη Δύναμη, να φερθεί αισχρά και ανέντιμα στην Σερβία. Αυτά ξεχνιούνται όμως… Ένα μηδενικό και η Σερβία, η «ιστορική σύμμαχος»…

Οι Βούλγαροι ανάβουν λαμπάδες στους μνημονιακούς λακέδες που εκδίωξαν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στην χώρα τους. Στυλώθηκε η οικονομία τους, ενώ πολλοί Βούλγαροι βρήκαν δουλειά και καταφύγιο στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια (για να μην πω για τις συμμορίες, μάλλον τουρκόγυφτων κατοίκων της Βουλγαρίας, που ρήμαξαν την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία με τις κλεψιές τους. Οι αγρότες στις Σέρρες και την Δράμα περιπολούν τις νύχτες του καλοκαιριού, για να γλιτώσουν από τις λεηλασίες της περιουσίας τους).
Συγχωρούμε, αλλά δεν λησμονούμε, και τα απαίσια εγκλήματα των Βουλγάρων, όταν, ως ύαινες λυσσασμένες, ακολούθησαν το 1941, τις γερμανικές μεραρχίες και επιδόθηκαν στις κομιτατζίδικες πρακτικές τους: Σφαγές, αρπαγές, βιαιοπραγίες κατά Ελλήνων σε Δοξάτο, Δράμα και αλλού. «Μανή, Θεκέλ, Φάρες, εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ανάξια». Μηδέν και η Βουλγαρία…

Άφησα τελευταίο τον «εκλεκτότερο» των αγαθών γειτόνων μας. Το κράτος-παρωδία: «τα Σκόπια. Για τους σκοπιανούς προσφεύγω σ’ ένα μύθο του Αισώπου με τίτλο «σκώληξ και δράκων», «σκουλήκι και μεγάλο φίδι». Είναι σύντομος γι’ αυτό παραθέτω και το αρχαίο κείμενο:
«Συκέα παρ’ οδόν ην. Σκώληξ δε θεασαμένη δράκοντα κοιμώμενον, εζήλωσεν αυτού το μήκος. Βουλομένη δε αυτώ εξισωθήναι παραναπεσούντα επειράτο εαυτήν εκτείνειν, μέχρις ου υπερβιαζομένη έλαθε ραγείσα».
Μετάφραση: «Μία συκιά ήταν πλάι σ’ ένα δρόμο. Ένα σκουλήκι που είδε ένα μεγάλο φίδι να κοιμάται (από κάτω της), ζήλεψε το μήκος του. Θέλοντας να το φτάσει, ξάπλωσε δίπλα του και προσπαθούσε να τεντωθεί, ώσπου απ’ το πολύ ζόρι και τέντωμα, κόπηκε στη μέση».
Αίφνης οι Σκοπιανοί βρέθηκαν στο κέντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Ψήλωσε ο νους τους και επιδίδονται σε λεονταρισμούς και επιδείξεις ισχύος. Αν και σκωληκοειδής απόφυση των Αμερικανών και Τούρκων, «εζήλωσαν» το μήκος των φιδιών-προστατών τους και νομίζουν ότι είναι ίσοι. (Θυμήθηκα ένα ανέκδοτο. Επί Χότζα, όταν οι Αλβανοί «τα έβρισκαν» μόνο με τους Κινέζους, έλεγαν: «Εμείς και οι Κινέζοι είμαστε ένα δισεκατομμύριο»). Κατά τον μύθο, στο τέλος το υπερφίαλο σκουλήκι κόβεται στα δύο.
Όταν οι καιροφυλακτούντες Αλβανοί το πράξουν, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος…

«Υπομείονες» οι Σκοπιανοί, κάτω κι απ’ το μηδέν, δεν λησμονούμε και δεν συγχωρούμε τον αναιδή σφετερισμό του εθνικού μας ονόματος. Οι Έλληνες Μακεδόνες ήταν και είναι ευγενείς και φιλάνθρωποι.

Και πάντοτε πρόμαχοι της ελευθερίας. Τι σχέση έχουν αυτά τα «σκουλήκια» με την παράδοση των Μακεδόνων; Ουδείς Έλληνας, πολύ περισσότερο αστυνομικός, φέρεται με βία στους λαθρομετανάστες. Οι Σκοπιανοί τους «γυρίζουν ανάποδα», αρπάζοντάς τους ό,τι τιμαλφές ή χρηματικό ποσό έχουν. Είναι δυνατό αυτοί οι κλεφτοκατσικάδες να έχουν σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, μ’ εμάς τους Έλληνες της Μακεδονίας;

Θα κλείσω με ένα κείμενο που «καμαρώνει» στο βιβλίο «Νεοελληνική Γλώσσα», Γ’ γυμνασίου, σελ. 73. Το υπογράφει κάποιος Αλβανός ονόματι Γκαζμέτ Καπλάνι και δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» το 2003. Κατηγορεί την χώρα μας-όπου ζει, «ζωή και κότα»-διότι δεν δίνει ιθαγένεια να γίνουν Eυρωπαίοι οι μετανάστες. «Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως, αποκλεισμένοι από την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη, ουσιαστικά από την δυνατότητα των ίσων ευκαιριών, της ίσης μεταχείρισης και συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, το “εικοστό έθνος” της Ευρώπης, οι μετανάστες προορίζονται για πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας: μέτοικοι και είλωτες που θα ζήσουν πάντα με την “νεύρωση της παραμονής”, κυριολεκτικά “πάνω στο σύνορο»…(Κ. Γκαζμέτ έχει θέσει στα έντυπα σκύβαλα, ο Βαλαωρίτης, για παράδειγμα είναι ανύπαρκτος για τα απολειφάδια του εθνομηδενισμού).

Να πάει τώρα και να τα απευθύνει στην χώρα του αυτά, ο αχάριστος…
Κι αν οι λαθρομετανάστες ζουν με την «νεύρωση της παραμονής» (άκου φράση ο κοπρίτης!) να δούμε πόσο εμείς οι Έλληνες θα ζούμε με την «νεύρωση της υπομονής».
Γιατί έχει όρια και εξαντλείται…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μέσα στή θύελλα τοῦ καθεστωτικοῦ φιλομεταναστευτικοῦ λόγου, μέ τίς ὑποκριτικές προτροπές, τίς ξεδιάντροπες ἀπειλές, τίς κωμικές ἠθικολογίες καί τά κλαψομούνικα ρεπορτάζ, εἶναι περίπου ἀδύνατον νά πεῖς κάτι λογικό καί εἰλικρινές, ὡστόσο θά τό ἐπιχειρήσουμε.

Ἐπειδή πρέπει νά ἀκουστεῖ καί κάποια φωνή πού νά ἀναπαράγει πιστά τήν πραγματικότητα καί νά διασώζει τό κοινό συμφέρον, αὐτό πού τό ἔχουν ἐγκαταλείψει οἱ πάντες, τελευταία κι αὐτή ἡ ἑλλαδική Ἐκκλησία. Ἡ ταύτιση τῆς διοίκησής της μέ τά κυβερνητικά τρύκ καί μέ τήν ἀργυρώνητη δράση τῶν ΜΚΟ εἶναι ἀκριβῶς ἡ αἰτία γιά τό παρακάτω σημείωμα.

Καλούμαστε ὅλοι νά συμβάλουμε μέ τρόφιμα, ρουχισμό, εἴδη προσωπικῆς ὑγιεινῆς κτλ γιά τίς ἀνάγκες τῶν προσφύγων πού πλημμυρίζουν τήν πατρίδα μας, μεταβάλλοντάς την σέ ἀπέραντο ἀνοιχτό στρατόπεδο διερχομένων.
Ὄχι μόνο νά ἀποδεχθοῦμε δηλαδή τήν διάλυση τοῦ τόπου μας ἀλλά καί νά τήν διευκολύνουμε!
Ποιός κάλεσε αὐτούς τούς ἀνθρώπους ἐδῶ;
Ποιός τούς ξεσπιτώνει ἀπό τίς χῶρες τους;
Ποιός τούς ξεφορτώνει στά μέρη μας εἰσπράττοντας τά κόμιστρα;
Ποιός τούς θεωρεῖ “εὐλογία” γιά τήν πατρίδα μας;
Ποιός λιγουρεύεται τήν ἰσλαμικοῦ χρώματος “πολυπολιτισμικότητα” καί τήν “δημογραφική λύση” πού μᾶς προσφέρεται;
Πάντως ὄχι ἐμεῖς, ὄχι ὁ ἑλληνικός λαός πού χειμάζεται σήμερα ὅσο ποτέ!

Μᾶς λένε πώς “ἐντάξει ἀλλά τί νά κάνουμε, εἴμαστε μικρή χώρα καί στή λάθος γεωγραφική θέση, δέν μποροῦμε νά ἀντιδράσουμε”, ἄρα νά δεχθοῦμε τή μοίρα μας.
Πρῶτον ὄχι μόνο ποτέ δέν εἴπαμε δι’ ἐπισήμων χειλέων τήν ἀλήθεια ἀλλ’ ἀντιθέτως πέρυσι τέτοιον καιρό ἀπευθύναμε διά τῆς κυρίας Τασίας “κάλεσμα” πρός κάθε ἀναξιοπαθούντα νά προσέλθει στήν ἐπικράτειά μας.
Καί δεύτερον ἄν δέν ἀποτρέψουμε τό κακό, μποροῦμε τοὐλάχιστον νά μήν τό διευρύνουμε.

Τί θά ἐξυπηρετήσει μιά ἀνθρωπιστική βοήθεια γιά τήν παραμονή τῶν προσφύγων – λαθρομεταναστῶν – λιποτακτῶν κτλ στή χώρα μας;
Οἱ ἄνθρωποι αὐτοί δέν ἔρχονται στήν Ἑλλάδα, εἶναι ἁπλῶς περαστικοί στόν δρόμο γιά τόν πλούσιο εὐρωπαϊκό βορρά.
Κρατώντας τους ἐδῶ τούς καταστρέφουμε.
Μέ πόσους τρόπους πρέπει νά μᾶς τό ποῦνε;

Μία εἶναι ἡ μόνη βοήθεια πού θά μπορούσαμε νά τούς παρέχουμε καί πού θά εἶχε νόημα: νά τούς δώσουμε τό εἰσιτήριο γιά τή χώρα τοῦ προορισμοῦ τους, ἐφόσον φυσικά αὐτή τούς δέχεται – κι ἄν ὄχι, τότε τό εἰσιτήριο γιά τή χώρα προέλευσής τους.

Ὅλα τ’ ἄλλα εἶναι εἴτε προσχηματικά, εἴτε φαρισαϊσμοί εἴτε ἀνοησίες.

Ἡ Κυβέρνηση, γιά χάρη τῶν Εὐρωπαίων ἐντολέων της, μετατρέπει τή χώρα σέ κέντρο διερχομένων – ἤ, ἀκόμα χειρότερο, κέντρο κρατουμένων – κι ἐμεῖς καλούμαστε νά συνεισφέρουμε γιά τήν ἀναβάθμιση τῶν παρεχόμενων ὑπηρεσιῶν πρός τούς ἐγκλωβισμένους “πελάτες”.
Γιά νά μήν τούς χάσουμε;

Πηγή "Αντιφωνητής"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σύνοδος Κορυφής στην Ευρώπη των πολιτικών νάνων, που ανέχονται εκβιασμούς του παράφρονα δικτάκτορα Ερντογάν 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη, συνιστούν το απόλυτο της απαξίας των ευρωπαϊκών ιδεωδών. Κι αυτό, επειδή σύσσωμη η Ευρώπη σύρεται, εκβιάζεται, άγεται και φέρεται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την Τουρκία του παράφρονα δικτάτορα – σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα του «Προσφυγικού», διαπραγματεύεται ανθρώπινες ζωές σκοπεύοντας να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης – διαλογής και παραμονής ενός τεράστιου αριθμού λαθρομεταναστών και προσφύγων, απέναντι σε μία Τουρκία που ως έμπορος ανθρώπων (κράτος δουλέμπορος) αλλά και ως χώρα που με την συνεργασία της με το Ισλαμικό Κράτος φέρει τεράστια ευθύνη για τις μεταναστευτικές ροές προσφύγων και λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

Όμως, εκτός από την εμφανέστατη εμπλοκή της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές και στα όσα συμβαίνουν στη Συρία και στο Ιράκ, είναι η ίδια η Τουρκία που βομβαρδίζει τουρκικές πόλεις και δολοφονεί τούρκους – κούρδους πολίτες…
Είναι η Τουρκία του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν που φυλακίζει δημοσιογράφους, που κλείνει αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, που διώκει δικαστές και εισαγγελείς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς επειδή αποκάλυψαν την ροή τροφοδοσίας των τζιχαντιστών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Είναι η Τουρκία που στήνει προβοκάτσιες στην Συρία, που βομβαρδίζει τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ και που για να ικανοποιήσει τους μεγαλομανείς σχεδιασμούς του παράφρονα ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν και προσπαθεί να τινάξει στον αέρα την Μέση Ανατολή και όχι μόνο, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τους προσφυγικούς πληθυσμούς και που στη συνέχεια, οργανωμένα (με το τουρκικό παρακράτος, αλλά και με ειδικές παρακρατικές παραστρατιωτικές ομάδες) τους μεταφέρει στα παράλια του Αιγαίου για να τους «ξεφορτώσει» στην Ελλάδα…

Είναι η Τουρκία, που σήμερα συζητά επί ίσοις όροις, και εκβιάζει τους τρομοκρατημένους ευρωπαίους ηγετίσκους, απαιτώντας θρασύτατα την ικανοποίηση σειράς παράλογων απαιτήσεων εις βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της φυλλορροούσας ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, η οποία φαίνεται να αποδέχεται την μετατροπή της Ελλάδας σε μία τεράστια ανοιχτή φυλακή, διαλογητήριο ανθρώπων, με σοβαρότατους (αν όχι βέβαιους) κινδύνους δημιουργίας και τοποθέτησης μίας δημογραφικής βόμβας και μίας σαφέστατης απειλής διάλυσης της εσωτερικής ασφάλειας της Ελλάδας, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να θυσιάσουν (σαν να τους ανήκει) για να εξασφαλίσουν την εσωτερική ομαλότητα και ειρήνη, αλλά και την ασφάλεια των υπόλοιπων πολιτών, πλην των Ελλήνων…

Είναι η Ευρώπη, δυστυχώς, που δεν αντιλαμβάνεται πως η φερεγγυότητα της Τουρκίας αγγίζει το μηδέν, παρά τα ό,ποια «σημάδια» έχει επιδείξει ενίοτε μέχρι σήμερα η τουρκική πολιτική απέναντι στους ευρωπαίους συνομιλητές της.

Δυστυχώς, η κάκιστη ποιότητα των ευρωπαίων πολιτικών, ο εμφανής ρατσισμός, η πολιτική εσωστρέφεια (κατακόρυφη αύξηση εθνικιστικών και ναζιστικών τάσεων και η λογιστική αντιμετώπιση που επιδεικνύουν σε ζητήματα αμιγώς πολιτικά (με έντονα κοινωνικά στοιχεία) δημιουργούν συνθήκες διάλυσης του ευρωπαϊκού ονείρου, που απώλεσε κάθε ίχνος αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., αλλά επιπλέον, κατήντησε να συνομιλεί με ένα κράτος εκβιαστή, δολοφόνο και τρομοκράτη που δεν διστάζει να απειλεί έως και την παγκόσμια ειρήνη…

Με την βεβαιότητα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να τηρήσει καμία από τις συμφωνίες που αναμένεται να συνάψει με τους ευρωπαίους πολιτικούς νάνους, αναμένουμε κρίσιμες εξελίξεις στο Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο.

Κι ενώ δεν τίθεται καν θέμα για ευρωπαϊκή αποζημίωση προς την Ελλάδα εξαιτίας των όσων αρνητικών επιπτώσεων θα επιφέρει η συμφωνία της Ευρώπης με τον δικτάτορα σουλτάνο Ερντογάν (η αποζημίωση προς την Ελλάδα θα έπρεπε να είναι άμεση και τεράστια, ξεπερνώντας και το 1 τρις ευρώ, εξαιτίας του μεγέθους κινδύνου εκτίθεται η χώρα για να… διασωθεί η υπόλοιπη Ευρώπη), ίσως θα έπρεπε να ξεφύγουμε από τις «τετριμμένες» διαπιστώσεις, τολμώντας μία ουσιαστική πρόταση για αντιμετώπιση του «Προσφυγικού» και των τουρκικών εκβιασμών.

Θα μπορούσε, κάλλιστα (εάν πραγματικά η Γερμανική Ευρώπη επιθυμούσε να λύσει το «μείζον πρόβλημα» που απειλεί τις κοινωνίες και τα δημογραφικά στοιχεία χωρών της κεντρικής κα βόρειας Ευρώπης) να υπάρξει μία επιθετική ευρωπαϊκή τοποθέτηση απέναντι στην Τουρκία, με ευθεία απειλή άμεσης παύσης εισαγωγών τουρκικών προϊόντων στην Ευρώπη... Δηλαδή, να απειλήσει η Ευρώπη την Τουρκία με υλοποίηση ενός σκληρότατου οικονομικού μέτρου, του οποίου τα καταστροφικά αποτελέσματα θα γινόταν άμεσα αντιληπτά στην τουρκική οικονομία, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για την εσωτερική ειρήνη και την ασφάλεια της κυβέρνησης Νταβούτογλου.

Θα μπορούσε, δηλαδή, η Ευρώπη να απειλήσει τον Ερντογάν με οικονομική καταστροφή… Αλλά δεν το έκανε… επειδή τα γερμανικά συμφέροντα (εργοστάσια που λειτουργούν στην Τουρκία παράγοντας φθηνά προϊόντα) θα βλάπτονταν σοβαρότατα. Δηλαδή, η Ευρώπη επέλεξε να εκβιάζεται από έναν παράφρονα δικτάτορα από το να αντιμετωπίσει καίρια και παραδειγματικά την αλλαζονική τουρκική ηγεσία…! Η Ευρώπη επέλεξε να καταστρέψει την Ελλάδα (πέρα από οικονομικά και δημογραφικά) από το να «βάλει στη θέση» του τον Ερντογάν… Κι αυτό, για να μην θιγούν τα γερμανικά συμφέροντα…

Αν αυτή η Ευρώπη έχει την εντύπωση πως θα διατηρηθεί πολύ, τότε κάποιος πρέπει να της στείλει το μήνυμα ότι είναι πλέον παρελθόν. Και μάλιστα, παρελθόν με υπογραφή… της Τουρκίας και του παράφρονα «σουλτάνου» Ερντογάν, αλλά και της ίδιας της Μέρκελ, η οποία αδυνατώντας να εγκαταλείψει τα γερμανικά συμφέροντα, αλλά και μία διαχρονική φιλία με την Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την κυβερνητική ανυπαρξία του Αλέξη Τσίπρα και της τραγικής επικίνδυνης παρέας του, επέλεξε να κερδίσει χρόνο για να «κάνει ταμείο», πριν αρχίσουν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα του γερμανικού ρόλου στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και τρόπο ζωής…

Για  όσους δεν το κατάλαβαν, η Ευρώπη ήταν ένα όνειρο που έγινε εφιάλτης. Και τελειώνει με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα, ξεπουλώντας την για να κερδίσει χρόνο για την δική της διάσωση. Στην Ευρώπη του "ο σώζων ευατόν σωθήτω" ίσως η χώρα θα έπρεπε να ανοίξει πρώτη την πόρτα της εξόδου...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Χρήστος Λουτράδης

Ένα από τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν πολιτικοί ηγέτες, δεθνούς φήμης αναλυτές μέχρι και απλοί πολίτες είναι αν η Τουρκία θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

Η αυτονόητη απάντηση κάθε καλόπιστου παρατηρητή θα είναι «ναι». Πολλές φορές στην ζωή αλλά κυρίως στην πολιτική το αυτονόητο είναι αυτό που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ.

Αν παρακουλουθεί κανείς επισταμένως τα τεκταινόμενα στη διεθνή πολιτική θα συνειδητοποιήσει ότι σχεδόν σε όλα τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχει ένας παίχτης που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πρωταγωνιστής, η Τουρκία.

Η γειτονική μας χώρα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει προβλήματα ζωτικής σημασίας σε τρία από τα σημαντικότερα της σύνορα. Στον νότο έχει να αντιμετωπίσει τον Συριακό εμφύλιο όπου τείνει να καταστεί πόλεμος με άμεση εμπλοκή και τουρκικών δυνάμεων του στρατού. Στον Βορρά έχει να αντιμετωπίσει μια σφοδρή σύγκρουση που τείνει να λάβει διαστάσεις οικονομικού πολέμου, με την Ρωσία, στην προκειμένη περίπτωση να μη φαίνεται ευέλικτη στο να διαπραγματευτεί με την τουρκική ηγεσία μια αποκλιμάκωση, αλλά οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μια προσεκτική μεν αλλά σταθερή κλιμάκωση και επιβάρυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος που «ακουμπάει» τα δυτικά σύνορα της χώρας, αυτά με την Ελλάδα.

Από τα τρία αυτά φλέγοντα ζητήματα είναι φανερό ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί αυτή την στιγμή το πρόβλημα με το χαμηλότερο βαθμό προτεραιότητας για την γειτονική μας χώρα. Αν και η διπλωματική παράδοση αποτρέπει δηλώσεις απαρέσκειας, στο σκληρό πεδίο της real politik η Τουρκία μέχρι και σήμερα έχει πράξει ελάχιστα για να αποτρέψει το δράμα που διαδραματίζεται καθημερινά στο Αιγαίο. Πράττει όμως τα πάντα για να συμμετάσχει σε ένα συνεχές παζάρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο Ευρωπαϊκά κονδύλια και διευκολύνσεις. Το πόσο θα συνεχιστεί αυτό, εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αντοχές που έχει να μην αντιμετωπίζει με με δυναμισμό και σχέδιο ένα πρόβλημα που αδυνατεί ακόμη και την ύστατη ώρα να το αντιμετωπίσει ως δικό της.

Πηγή HufPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Παπαχρήστου

Η Ελλάδα, κατά τον Αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν, «συμπεριφέρεται σαν ταξιδιωτικό πρακτορείο». Από παλιά λέγαμε μην καταντήσουμε γκαρσόνια της Ευρώπης, τώρα θα μας κάνουν συνοριοφύλακές της, και μάλιστα στη «Βαλκανική», και κάποιοι Αυστριακοί, Ούγγροι κ.λπ., ένα μεγάλο hotspot κατά το ελληνικότερον. Δεν είναι για χαριτολογήματα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ο πόλεμος συνεχίζεται και οι παράπλευρες ανθρώπινες απώλειες είναι τρομακτικές.

Δεν λύνεται το πρόβλημα όσο οι αντιμαχόμενες δυνάμεις στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή με την ενίσχυση των υπερδυνάμεων αλληλοσκοτώνονται και το ISIS μέσα σε αυτό τον σκοταδισμό καταστρέφει, δολοφονεί και χτίζει τη βαρβαρότητα στολίζοντάς τη με τον μανδύα του Ισλαμισμού. Ακόμα και η Γερμανία φωνάζει πως χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση από την Ευρώπη και την ίδια στιγμή παζαρεύει με την Τουρκία τους πρόσφυγες. Ούτε με τα ευρώ λύνεται το πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά η Τουρκία του Ερντογάν θα εισπράξει το κέρδος από τον θάνατο και με την παρουσία του ΝΑΤΟ θα κατοχυρώσει τις γκρίζες ζώνες.

Μας δουλεύουν και μοιράζουν επτακόσια εκατομμύρια και μάλιστα στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ένα μέρος τους εκμεταλλεύεται και εμπορεύεται τη δυστυχία, τον πόνο και τον θάνατο. Τα νόμπελ δεν μετράνε μπροστά στον ανθρωπισμό που επιδεικνύουν περισσότερο οι κάτοικοι των νησιών μας και λιγότερο οι στεριανοί… Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Σηκώνουν φράχτες, χτίζουν τείχη για να αποτρέψουν την επίθεση μεταναστών-προσφύγων που κρύβουν μέσα τους τους ενδεχόμενους ισλαμιστές τρομοκράτες που αύριο θα διαλύσουν την Ενωμένη Ευρώπη και θα την καταλάβουν. Οι φοβίες κάθε είδους και οι ξενοφοβίες στρώνουν τον δρόμο στον φασισμό.

Ζούμε στην εποχή των τεράτων. Η πραγματικότητα μας ξεπερνάει και συνεχώς μας αιφνιδιάζει. Το παλιό πεθαίνει δυστυχώς αργά αργά και το καινούργιο δεν έχει ακόμα γεννηθεί και ανάμεσά τους ξεφυτρώνουν κάθε λογής μεταλλαγμένα πολιτικά υποκείμενα χαμηλής υποστάθμης, σε τέτοιον βαθμό που κάποιοι θα φτάσουν στο σημείο να επικαλεστούν τον Μιτεράν και τον Κολ…

Τελείωσαν τα ψέματα. Ο πρωθυπουργός μίλησε και παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο του βέτο, αλλά δεν ξέρουμε το πότε, το πώς, ούτε εμείς -ο ελληνικός λαός- είμαστε προετοιμασμένοι να ματώσουμε, να αντισταθούμε και να συναντηθούμε με τους ομοιοπαθούντες αδελφούς μας Ευρωπαίους.

Πηγή εφημ. "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu, κατά το δείπνο που είχε το βράδυ της Κυριακής με την A. Merkel και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ανέβασε τις απαιτήσεις της Τουρκίας, θέτοντας τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής, όπως αναφέρει το politico.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:

- Η Τουρκία ζητά περισσότερα χρήματα από τα προηγουμένως συμφωνηθέντα 3 δισ. ευρώ, τα οποία αναμενόταν να λάβει ως ενίσχυση για την φιλοξενία προσφύγων. Όπως ορίζει η υπάρχουσα συμφωνία, 1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δισ. από τις χώρες μέλη. Σύμφωνα ωστόσο με τις πηγές, οποιαδήποτε επιπλέον χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από χώρες της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχουν περισσότερα κονδύλια στα κοινοτικά ταμεία.

- Η Τουρκία επιθυμεί την πλήρη ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων (visas) για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες βρίσκονταν ήδη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για απελευθέρωση των visa, ωστόσο η Τουρκία απαιτεί τώρα πλήρη ελευθέρωση των θεωρήσεων που θα ισχύει για όλους τους πολίτες της και όχι μόνο για συγκεκριμένες ομάδες, όπως επιθυμούσε η ΕΕ.

- Η Τουρκία ζητά την επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει για χρόνια και ο πρωθυπουργός της φαίνεται διατεθειμένος να αδράξει την ευκαιρία προκειμένου να ωθήσει μια αλλαγή της πορείας.

- Η Τουρκία επιθυμεί να επαναληφθούν οι συνομιλίες σχετικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Φέρεται πρόθυμη να υιοθετήσει με τους όρους επανεισδοχής που θα επιτρέπουν στην ΕΕ να στέλνουν μετανάστες πίσω στην Τουρκία, ωστόσο θέλει να συμπεριληφθεί πρόβλεψη και για την αποστολή προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, οι Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση της βίζα και σχετικά με τις συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ είναι υπερβολικές. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν φαίνεται πιθανό να συμφωνήσουν σε αυτά, σύμφωνα με τις πηγές. Ενδέχεται όμως να εξετάσουν τα αιτήματα της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Davutoglu εξέφρασε με νόημα την ελπίδα του ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει «σημείο καμπής» στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, προσθέτοντας δε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ενωμένης Ευρώπης.

Διπλωματική πηγή εξέφρασε ανησυχίες ότι οι αυξημένες τουρκικές απαιτήσεις, που κατατέθηκαν στο «παρά πέντε», μπορεί να εκτροχιάσουν μία ήδη δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, τη στιγμή που Ε.Ε. ευελπιστεί ότι το σχέδιο των επαναπροωθήσεων θα ελαχιστοποιήσει το βάρος που καλείται να σηκώσει η Γηραιά Ήπειρος και να αποκλιμακώσει τις πολιτικές πιέσεις που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι "προσφέρουν περισσότερα αλλά απαιτούν και περισσότερα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός Ahmet Davudoglu θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

"Ήδη δαπανήσαμε 10 δισεκ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισεκ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισεκ. ευρώ", τόνισε ο T. Erdogan σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τη στάση των Ευρωπαίων στη μεταναστευτική κρίση και την εν γένει άρνησή τους να υποδεχθούν μαζικά τους μετανάστες στις χώρες τους.

"Κοιτάξτε, λένε 'εμποδίστε τους πρόσφυγες να μπουν'. Σύμφωνοι. Όμως δεν είμαστε εμείς αυτοί που τους στέλνουν, έρχονται από τη θάλασσσα και δυστυχώς οι περισσότεροι απ' αυτούς χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια του διάπλου", συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως "περίπου 100.000" μετανάστες διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στο Αιγαίο.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βλέποντας ότι χάνεται ο πόλεμος για τους Έλληνες κουμουνιστές στον εμφύλιο, πολλοί από αυτούς και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους, έφυγαν οικειοθελώς ως πρόσφυγες εκτός Ελλάδας, σε Ρωσία Ρουμανία Γεωργία ΦΥΡΟΜ κτλ φοβούμενοι τα αντίποινα.

Βλέποντας ότι χάνεται ο πόλεμος για τους φασίστες του Χίτλερ, πολλοί από αυτούς έφυγαν εκτός Γερμανίας για να αποφύγουν και αυτοί τα αντίποινα. Πολλοί ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή όπου ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν τους προστάτευε.

Είναι σύνηθες και φυσιολογικό, όταν ανατρέπονται οι ισορροπίες σε έναν πόλεμο, οι χαμένοι να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Αυτό έγινε και με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Από την στιγμή που άρχισε η αντίστροφη πορεία και ηττήθηκε ο ελληνικός στρατός, ήταν φυσιολογικό να στραφούν οι Τούρκοι και εναντίον των ελληνικών πληθυσμών.

Σήμερα αυτό που βλέπουμε ως αύξηση των προσφύγων από την Συρία, είναι η επανάληψη των παραπάνω.

Χάνεται ο πόλεμος για τους μαχητές και τους οπαδούς του ισλαμικού κράτους στην Συρία και όλοι μαζί με την κάλυψη της συμμάχους τους Τουρκίας, διευκολύνονται να φύγουν εκτός Συρίας για να αποφύγουν αντίποινα από τον Ασάντ.

Η ΦΥΡΟΜ έχει την δυνατότητα να διαχωρίζει τους πρόσφυγες ακόμη και από ποια περιοχή της Συρίας κατάγονται, εν αντιθέσει με εμάς που δεν μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τους μετανάστες από τους πρόσφυγες.

Καταλήγω ότι μάλλον είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι και στο προσφυγικό.
Και νομίζουμε ότι προστατεύουμε κατατρεγμένους από το ισλαμικό Κράτος, ενώ το πιθανότερο είναι να πρόκειται για φιλότουρκους, ίσις, τουρκομάνους κτλ οπαδών και μαχητών του ισλαμικού αποκεφαλιστάν, οι οποίοι φεύγουν κατά χιλιάδες θέλοντας να αποφύγουν τα αντίποινα του Ασάντ και των Ρώσων, όπως ακριβώς έκαναν και οι Έλληνες στις Μικράς Ασίας οι ναζιστές της Γερμανίας οι Έλληνες κουμουνιστές, αλλά και κάθε ένας που βλέπει ότι από νικητής μετατρέπεται σε ηττημένο.

Τα παραπάνω αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι της ΕΕ και είναι φυσιολογικό όχι μόνο να μην δεχτούν ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες, αλλά και αν κάποιους από αυτούς δεχτούν να φιλοξενήσουν, αυτοί θα είναι κατόπιν αυστηρής διαλογής… με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα και τους σκοπούς των υπολοίπων που θα μείνουν σε εμάς.
Μάλιστα, οι "αλληλέγγυοι εταίροι" μας το δήλωσαν ξεκάθαρα: "Να θυσιαστεί η Ελλάδα για να γλιτώσει η Ευρώπη".
Υπάρχει, άραγε, κάτι που δεν καταλαβαίνουμε μετά από αυτό;

Καλή συνδιαμονή με τους μαχητές του ISIS.
Γι αυτό γελάει πονηρά... ο Νταβούτογλου.
Αλαχ ου Ακμπάρ...

Α, και να μην ξεχάσω...επειδή κάποιοι σας έπεισαν ότι είστε εκτός από απατεώνες και ρατσιστές... Τον ρατσισμό θα τον μάθετε μέχρι το κόκκαλο:
  • Όταν θα έρθουν και θα βιάσουν την κόρη, τον γιό και την γυναίκα σας, να τους ρωτήσετε αν έμειναν ικανοποιημένοι... Κι αν σας απαντήσουν όχι, αφού δείρετε την οικογενειά σας, να τους προσφέρετε και τον δικό σας... πισινό...
  • Όταν θα έρθουν για να σας ληστέψουν μέσα στο σπίτι σας, μην ξεχάσετε να τους δώσετε και όσα κρυμμένα δεν βρούνε...
  • Και, επίσης, όταν θα ετοιμάζονται να σας πάρουν το κεφάλι, μην ξεχάσετε να τους προσφέρετε ένα μπουκάλι δροσερό νερό, για να πιούνε και να πλύνουν τα χέρια τους μετά τον αποκεφαλισμό σας...
Και μην τολμήσετε να αναρωτηθείτε γιατί θα συμβούν όλα αυτά. Την απάντηση την γνωρίζετε ήδη: Επειδή δεν τολμήσατε να υπεραπιστείτε τους εαυτούς σας, την οικογένειά σας και την πατρίδα σας, όταν μπορούσατε...
Επειδή δεν καταλάβατε ότι δεν υπάρχει ηθική και δίκαιο, αλλά υπάρχει μόνο η ηθική και το δίκαιο του ισχυρού...

Στριλιγκάς Γιάννης
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


“Η ΕΕ είναι έτοιμη να παραβλέψει τα προβλήματα της Τουρκίας του Ερντογάν, λόγω της απελπισμένης επιθυμίας της να σταματήσει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη”, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times

Ανάλυση: Sputnik News με πληροφορίες από Financial Times
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

“Η ΕΕ είναι πρόθυμη να κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία με κάθε τίμημα, προκειμένου να ανακόψει τη εισροή των μεταναστών προς την Ευρώπη, παρά τις έντονες ανησυχίες για το καθεστώς που επέβαλε η αυταρχική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την καταστολή της αντιπολίτευσης και τις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σχολιάζουν σε κυριακάτικο άρθρο τους οι Financial Times.

“Σπάνια στο παρελθόν χρειάστηκε η ΕΕ την Τουρκία τόσο απελπισμένα. Και ποτέ στο παρελθόν δεν θεωρήθηκε η Τουρκία τόσο αποκρουστικός συνεργάτης, τονίζει ο αρθρογράφος Γκίντιον Ράχμαν.

Η επίθεση εναντίον της εφημερίδας Ζαμάν, της μεγαλύτερης καθημερινής εφημερίδας στη χώρα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε ένα ολοένα πιο αυταρχικό και απρόβλεπτο κράτος, το οποίο κατευθύνεται από τις προσωπικές ιδιοτροπίες του προέδρου της. Η ΕΕ εξέδωσε μια συγκρατημένη δήλωση ανησυχίας, μετά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας. Αλλά θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν πιο αυστηρά στο συγκεκριμένο θέμα, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για την τουρκική συνεργασία στο θέμα του προσφυγικού”.

Η ΕΕ επίσης ταλανίζεται από τη σκέψη ότι τα αιτήματά της προς την Τουρκία για συνεργασία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης θα είναι μάλλον δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από την τουρκική κυβέρνηση.  
Τα αιτήματα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο:
α) την διακοπή της ροής των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω Αιγαίου
β) την συναίνεση της Τουρκίας να δέχεται πίσω όσους μετανάστες δεν προέρχονται από τη Συρία.

Ζητάμε από την Τουρκία να κρατήσει τα σύνορά της με τη Συρία ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα και να συμφωνήσει στην επανεισδοχή των μη Σύριων μεταναστών, τους οποίους η ΕΕ θα στέλνει πίσω στην Ελλάδα”, λέει η ΕΕ στην Τουρκία. Και προσωπικά, αν ήμουν στη θέση των Τούρκων, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συναινούσα με έναν τέτοιον όρο”, εκμυστηρεύθηκε στον Ράχμαν ένας Γερμανός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Ένας άλλος παράγοντας που δημιουργεί άγχος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, μετά την κατάρριψη, από την τουρκική πολεμική αεροπορία, του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24 πάνω από τη Συρία, το Νοέμβριο του περασμένου έτους. “Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρξουν περαιτέρω στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας”, γράφει ο Ράχμαν.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε στη συνέχεια να επικαλεστεί τη συλλογική συνθήκη άμυνας της συμμαχίας, οι κίνδυνοι που εμπλέκονται στην περαιτέρω κλιμάκωση είναι εξαιρετικά υψηλοί. Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι θα είναι επίσης εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο να παραδώσουν μια λευκή επιταγή στον πρόεδρο Ερντογάν, όσον αφορά τους χειρισμούς του έναντι της Συρίας και της Ρωσίας”, καταλήγει ο αρθρογράφος των Financial Times.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δρ. Νικόλαος Λ. Μωραΐτης

Με τις επίκαιρες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προδιαγράφεται μια νέα κατάσταση για το μέλλον, και για τους κίνδυνους που εγκυμονούν, προβλέπεται νέος ρόλος της τουρκίας, που σχεδιάζει την επεκτατική της πολιτική σε γεωπολιτικά πλαίσια. Ποιά η θέση του Αιγαίου στην νέα νατοική εκστρατεία για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της κατάστασης;

‘Ολοι μιλούν για μεγάλο Ισλαμικό Μέτωπο αγνώστων διαστάσεων, που φοβίζει όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά την Ευρώπη και την Ρωσία. Σε τυχόν επικράτηση τέτοιου μετώπου, τα συμφέροντα της δύσης στον περσικό τίθενται σε άμεσο κίνδυνο, γιατί ο πλήρες έλεγχος των πετρελαίων θα περιέλθει στα χέρια εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Σ’αυτές τις αναμενόμενες εξελίξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιφορτισθεί την μεγάλη ευθύνη της ασφάλειας του Περσικού Κόλπου και γενικά της Μέσης Ανατολής για λογαριασμό της Δύσης, από τυχόν ένοπλη «Ρωσική επέμβαση», εκμεταλλευομένη την προέλαση του Ισλαμισμού. Το Πεντάγωνο, το Σταίητ Ντηπάρτμεντ και κυρίως το κατεστημένο της Ουάσιγκτον εξετάζουν τα πιθανά σενάρια, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχό τους την κατάσταση εκεί. Η Τουρκία, με την γεωγραφική και στρατηγική της θέση, προσφέρεται να τους παραχωρεί βάσεις και ό’τι δήποτε άλλες διευκολύνσεις που θα ήθελαν.

Η απειλή στην Μέση Ανατολή είναι μιά τακτική που υλοποιείται σε απειλές γειτονικών χωρών για τον ξεσηκωμό μουσουλμάνων εξτρεμιστικών μειονοτήτων στις χώρες αυτές που ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία μικρών ξεχωριστών κρατιδίων, με τελικό έλεγχο του Περσικού από τέτοια εξτρεμιστικά κρατίδια.

Είναι σημαντκό, ότι τα μέλη της της συμμαχίας ετοιμάζονται να δράσουν από κοινού με την Τουρκία, για την αντιμετώπιση μιάς κρίσης στην περιοχή. Αυτό προυποθέτει φυσικά κάποιας μορφής εγγύηση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Από γεωγραφικής και στρατηγικής άποψης, οι τουρκικές βάσεις είναι ζωτικής σημασίας και καθιστά εφικτή την χρήση των αεροπορικών βάσεών της, για την αμερική και ΝΑΤΟ.

Μολαταύτα, αναλυτές του Αμερικανικού Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ αποφεύγουν να αναφερθούν στη στρατηγική σημασία του ελληνικού και Κυπριακού χώρου για την προστασία των συμφερόντων της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Εκπλήσσεται κανείς για τους λόγους που δεν κάνουν ουδεμία αναφορά στη στρατηγική σπουδαιότητα του Αιγαίου Πελάγους, που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ άλλωστε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, γι’αυτό πάντοτε και η αμερικανική ναυτική παρουσία είναι χαρακτηριστική και έντονη. Πρέπει να ξέρουν πολλοί ότι ο χώρος του Αιγαίου με τα διάσπαρτα νησιά του, μικρά και μεγάλα, είναι τόσο απαραίτητος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο είναι και ο χερσαίος χώρος της Τουρκίας.

Το Αιγαίο είναι η μόνη θάλασσα, λόγω των νησίδων, του βάθους και των υφάλων, που προσφέρεται για καταφύγιο των συμβατικών και πυρηνικών υποβρυχίων, αν λάβουμε υπ’όψη ότι κατέρχονται άνετα μέχρι το βάθος των 300 μέτρων. Και γινεται λόγος για καταφύγιο ασφαλέστατο, που προτιμούν Αμερικανοί, ΝΑΤΟ και Ρώσοι, γιατί τα υποβρύχια εξελίσσονται πολύ πιό καλύτερα απ’ότι σε ανοιχτή θάλασσα. Αν λάβουμε υπ’όψη, ότι τα βαλιστικά βληματα που εκτοξεύονται από τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια και καλύπτουν μιά τεράστια εμβέλεια, κατά τις εκτιμήσεις αμερικανών αξιωματικών του Ναυτικού, μπορούν να πλήξουν στόχους όχι μόνο στη Ρωσία, ευρώπη και τον Περσικό Κόλπο, αλλά μέχρι και αυτό το Αφγανιστάν. Υπάρχουν στρατηγικοί χώροι του Αιγαίου, όπως μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δυτικά της Ρόδου, έξω από την χερσόνησο του ‘Αθω κ.λ.π., που το βάθος, κυμαινόμενο από 1.500-5.000, προσφέρονται για μιά τέτοια αποστολή. ‘Αλλωστε επαφίεται στους ειδικούς του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ μιά και γνωρίζουν πολύ καλά, ν’αποκαλύψουν τα σημεία αυτά, το υλικό που φυλάσσεται και τις αποστολές που έχουν αναλάβει σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στο Περσικό. ‘Ηδη, είναι πασίγνωστο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 13 πυρινικά υποβρύχια και μεταφέρουν πέντε φορές περισσότερους πυρηνικούς πυραύλους απ’ότι τα ρωσικά, και φυλάσσονται πάνω σ’αυτά και σε ειδικούς χώρους 5.000 πυρηνικά όπλα. Καθένα απ’αυτά, τύπου “POSEIDON” και «TRIDENT», μπορεί να καταστρέψει 160 και 200 ρωσικές πόλεις αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ, όλη η ανάλυση ειδικών στηρίζεται στο μοτίβο, ότι πρέπει να ενισχυθεί η Τουρκία, έστε να είναι πανέτοιμη σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης η έκριξης στη Μέση Ανατολή, είτε στον περσικό είτε στην ίδια, χωρίς να γίνεται καν λόγος και για την περίπτωση επιθέσεως σε βάρος της Ελλάδας. Η Αθήνα δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή σήμερα, η Ουάσιγκτων και οι Βρυξέλλες όχι μόνο την συμμερίζονται, αλλά και την θεωρούν δεδομένη, γι’αυτό και πάντα μας πιέζουν να συμμετάσχουμε κάθε τόσο σε νατοικά γυμνάσια και σε σχέδια μάλιστα πάνω σ’αυτή την εκδοχή. Εφ’όσον λοιπόν κατά τους υδροκέφαλους του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ, η απειλή αυτή είναι υπαρκτή, με κίνδυνο μάλιστα να τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο και τα πετρέλαια του Περσικού, τότε, γιατί δεν εξοπλίζουν στο έπακρο και την Ελλάδα για την αντιμετώπιση μιάς τέτοιας απειλής.

Στη προκειμένη όμως περίπτωση, δηλαδή των βλέψεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο, συμβαίνει και το παράδοξο, ότι, με την τακτική τους Ουάσιγκων, Βρυξέλλες και ‘Αγκυρα, υπονομεύουν όχι μόνο την συνοχή της συμμαχίας σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις, αλλά και την ασφάλεια αυτής της Ελλάδας. Εκτός βέβαια αν αυτός είναι ο απώτερος στόχος τους, κεκαλυμένος με την ετικέττα «πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Και εξηγούμεθα γιατί: Το στρατηγικό μήκος της Τουρκίας υπολογίζεται σε 900 μίλια και το πλάτος της Ελλάδας σε 250 μίλια, συμπεριλαμβανομένων και των 140 αντιστοίχων του Αιγαίου Πελάγους. Αν λάβουμε υπ’όψη τα αυτά 140 μίλια, σήμερα, υπό την τουρκική αρπακτικότητα επιβουλεύονται, η Ελλάδα περιορίζεται να οργανώσει την άμυνά της σ’ένα στρατηγικό πλάτος 110 μιλίων μόνο. Κατά συνέπεια, εδώ πρόκειται περί τρέλλας στη κυριολεξία, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε παράδοση εθνικού κυρίαρχου χώρου, υψίστης μάλιστα ζωτικής σημασίας, άνευ όρων στον εχθρό, που στη περίπτωση της Ελλάδας είναι ο τουρκικός και όχι ο ρωσικός επεκτατισμός. Αντιλαμβάνεται και ο ποιό κοινός νους, ότι αν αυτό ποτέ συνέβαινε η κατά πλάτος διχοτόμηση της Ελλάδας θα ήταν βεβαία, γιατί με τα σημερινά τεχνολογικά στρατιωτικά δεδομένα η οργάνωση άμυνας σε πλάτος 110 μιλίων είναι όχι μόνο επισφαλής αλλά θανατηφόρα πριν ακόμη άρχιζε όποιαδήποτε επιχείρηση, γιατί γίναιται λόγος για χρόνο λεπτών και δευτερολέπτων, όταν αναφερόμαστε σε αεροπλάνα, πυραύλους και βαλιστικά βλήματα. Σ’αυτό αποβλέπουν οι Τούρκοι αναμφισβήτητα.

Θα ανέμενε κανείς όμως, μέχρι σήμερα, από τους αμερικανικούς και νατοικούς κύκλους, να κατέβαλαν ειλικρινείς προσπάθειες στο να αποτρέψουν την Τουρκία από τέτοιες παράλογες αξιώσεις, αν όντως ενδιαφέρονται για την άμυνα της συμμαχίας στο Αιγαίο. Εφ’όσον η Τουρκία έχει ένα σρατηγικό μήκος 900 μιλίων, για ν’αμυνθεί και αφού της Ελλάδας υπολογίζεται σε 250 μίλια, ώφειλαν όχι μόνο να υπερεξοπλίσουν τα νησιά του Αιγαίου όλα ανεξαιρέτως και με πάσης φύσεως όπλα, αλλά να παρείχαν στην Ελλάδα διευκολύνσεις και επί των ακτών της Τουρκίας στο Αιγαίο, στα πλαίσια ασφαλώς του ΝΑΤΟ, μιά και το εύρος των 250 μιλίων αρχίζει απ’αυτές, αν ενδιαφέρονταν για μιά πραγματική άμυνα κατά της Ρωσίας. Γιατί με μιά τέτοια στρατηγική διάταξη, οι Ελληνικές δυνάμεις θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση να οργανώσουν την άμυνά τους σε χώρο 250 μιλίων. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψη και το γεγονός, ότι ωρισμένα στρατηγικά σημεία του Ελληνικού χώρου στο αιγαίο και τα οποία επιβουλεύεται η Τουρκία, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, όπως είναι η νήσος Λήμνος. Ως εκ τούτου, αυτά που προσπαθεί επί χρόνια τώρα να εφαρμόσει διά της βίας στο Αιγαίο, με την ανοχή δυστυχώς των αμερικανικών και νατοικών κύκλων, μας υπονομεύουν. Κάτω απ’αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες και τα σατανικά σχέδια, δεν νομίζουμε πως είναι δυνατόν να υπάρξει Κυβέρνηση ΕΛΛΗΝΙΚΗ που θα ενέδιδε στις αξιώσεις των Τούρκων στο Αιγαίο έστω και ένα βήμα.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Η Τουρκία, έχουσα σαφή γνώση από τους κύκλους του κατεστημένου στην Ουάσιγκτων ότι μετά την κρίση του πετρελαίου του 1972, ο χώρος της θα είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Αμερικής, του ΝΑΤΟ και της Δύσεως, βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και ήγειρε θέμα Αιγαίου. Αμφισβητεί την κυριαρχία μας στην υφαλοκριπίδα, το εναέριο χώρο, την αιγιαλίτιδα ζώνη, με επεκτατικές τάσεις στα νησιά και σ’αυτή την Δυτική Θράκη. Δημιούργσε ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα αγνώστων ακόμη διαστάσεων. Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέριες γιατί είναι γνωστά.

Κατά τις εκτιμήσεις των πιό αξιολόγων πολιτικών αναλυτών, που έχουν προσβάσεις και στη τουρκία, η ‘Αγκυρα συνέδεσε την επεκτατική της πολιτική στο Αιγαίο, με την αμερικανική και νατοική παρουσία στο χώρο της και σε καθαρά γεωπολιτικά πλαίσια. Οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο της υπάρξεως από κοινού σχεδίων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τάχα του ΝΑΤΟ κατά του ρωσικού επεκτατισμού. Οι ίδιοι κύκλοι, υποστηρίζουν, ότι η όλη κατάσταση βρίσκεται σε τέτοιο στάδιο, που οι στρατοκράτες της ‘Αγκυρας αναμένουν μόνο το πράσινο φως από την Ουάσιγκτων, το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες, για ν’αρχίσουν την επιχείρηση εισβολής.

Οι θεωριτικές αυτές εκτιμήσεις έχουν την βάση τους, αν λάβει κανείς υπ’όψη, ότι ο όγκος των τουρκικών στρατευμάτων είναι παρατεταγμένες σε θέση εισβολής στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

Η διάταξη έχει ως ακολούθως:
1) Η 1η Στρατιά βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη και στο χώρο Ανδριανουπόλεως-Κωνσταντινουπόλεως, απέναντι από τον Έβρο, απαρτιζομένη από: 8 Μεραρχίες Πεζικού, 2 μηχανοκίνητες Μεραρχίες, 3 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, Μιά Ταξιαρχία Πεζικού και 1 Σύνταγμα Τεθωρακισμένων.
2) Η 4ηΣτρατιά, η γνωστή ως Στρατιά Αιγαίου, βρίσκεται σε θέση εισβολής από τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απαρτιζομένη από: 1 Μεραρχία Πεζικού, 1 Ταξιαρχία Πεζικού με 3 Συντάγματα, 4 Ταξιαρχίες, 1 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, και Μονάδες Κομμάντος και Αλεξιπτωτιστών. Συνολικά σταθμεύουν 150 χιλιάδες στρατεύματα με 120 αποβατικά σκάφη.
Και 3) Τα στρατεύματα κατοχής της Κύπρου, που ανέρχονται σήμερα σε 40.000 άνδρες και υποστηρίζονται από 30 αποβατικά σκάφη και αεροπορία από τις τουρκικές ακτές.
Σ’όλες τις παραπάνω δυνάμεις, θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψη το Ναυτικό και η Αεροπορία, που είναι άριστα οργανομένα και σε σχηματισμούς επιθετικούς από τον ‘Εβρο, κατά μήκος του Αιγαίου μέχρι και την Κύπρο.

Γι’αυτή καθ’αυτή την αναμέτρηση επικρατούν δυό θεωριτικές απόψεις. Η μιά διατείνεται πως η εισβολή θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, όταν το επιτρέψουν μόνο ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες. Η άλλη υποστηρίζει την άποψη, ότι οι δυό αυτοί φορείς αντιτίθενται, γιατί δεν συμφέρει σε καμμιά περίπτωση από στρατηγικής και συμμαχικής πλευράς. Αν τολμούσε ποτέ η ‘Αγκυρα να το κάνει, θα το έκανε με καθαρά δική της πρωτοβουλία.

Συμφωνούμε με την πρώτη άποψη, γιατί η δεύτερη έχει στοιχεία αναβολής. Αμερικανοί και ΝΑΤΟ δεν εγκρίνουν το εγχείρημα την παρούσα στιγμή. Μπορεί όμως αργότερα και όταν αυτοί νομίσουν πως ενδείκνυται. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ανά πάσα στιγμή. Αν όντως ενδιαφερόνταν να μην γίνει η αναμέτρηση αυτή, θα έπρεπε μέχρι τώρα ή να σταματούσαν να εξοπλίζουν την Τουρκία ή να έδιδαν εξίσου οπλισμό και στην Ελλάδα, αν ήθελαν να διατηρήσουν την ισορροπία δυνάμεων και να τις καθιστούσαν ικανές για την αντιμετώπιση αυτής της ρωσσικής απειλής. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα και όλα οδηγούν στην άποψη, ότι και οι τρείς κινούνται συντονισμένα εναντίον μας. Διαφαίνεται καθαρά, ότι στόχος τους είναι η διχοτόμιση του Αιγαίου. ‘Αλλωστε η περίπτωση της Λήμνου είναι χαρακτηριστική. Αρνούνται χρόνια τώρα ν’ασκήσουν όποιαδήποτε πίεση να παραιτηθεί η ‘Αγκυρα των υπερφυάλων αξιώσεών της. Κανείς δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη, γιατί το παράδειγμα της Κύπρου ήταν κλασσικό. Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πια τον πραγματικό ρόλο, που θα διαδραματίσουν οι αμερικανικές και νατοικές βάσεις όχι μόνο εντός της Τουρκίας, αλλά και εντός της Ελλάδας και αλλού, όπου υπάρχουν, σε μιά επιθετική τουρκική εξέλιξη. Ο μηχανισμός αυτός της ‘Αγκυρας έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας και από απόρρητο χάρτη του Τουρκικού Πενταγώνου, που απεικονίζει την διάταξη των τουρκικών ανόπλων δυνάμεων σήμερα, και που δεν αμφισβητήθηκε μήτε από τους επιτελείς της Τουρκίας. Η απειλή είναι προφανής και υπαρκτή χωρίς καμμιά αμφιβολία. Και όλα αυτά να φαντασθεί κανείς, κατά ορισμένους αμερικανούς, για την «ασφάλεια της προστασίας του Περσικού Κόλπου». ‘Ολοι όμως αυτοί αγνοούν τον παράγοντα ΕΛΛΑΔΑ.

Μπροστά στους εξοπλισμούς και τα σχέδια της ‘Αγκυρας και στην όλη στάση των «συμμάχων» μας, που έφεραν στο σημείο ν’αμυνώμαστε κατά της Δύσης και όχι του Βορρά, απαιτούνται: Εθνική στρατηγική για την ασφάλειά μας και την διατήρηση της εδαφικής μας κυριαρχίας. Πολιτική επαγρύπνηση και ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ στο έπακρο γιά την αποτελεσματική άμυνα του εθνικού μας χώρου. Είμαστε μόνοι και ανυπεράσπιστοι, και πρέπει να κατοχυρώσουμε την επιβίωσή μας. Μόνο έτσι θα πατάξουμε τον τουρκικό επεκτατισμό και τους πατρώνες του. Οι Τούρκοι δεν κατέχουν την μισή Κύπρο, αλλά την Κύπρο. Και αν χάσουμε το Αιγαίο, χάσαμε την ΕΛΛΑΔΑ.

Νικόλαος Λ. Μωραίτης. Ph.D.
Διεθνείς Σχέσεις - Συγκριτική πολιτική - Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ
Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Προβλέπεται άδεια παραμονής σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας
Εξασφαλίζεται άδεια εργασίας για ειδικότητες με ελλείψεις

Του Δημήτρη Κουνιά

Ενα σχέδιο εγκατάστασης στη χώρα μας και προώθησης στην αγορά εργασίας των παράνομων μεταναστών και των χιλιάδων προσφύγων, οι ροές των οποίων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι υλοποιεί σταδιακά η κυβέρνηση, έχοντας ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες από το 2015, την ώρα που και ο καθ’ ύλην αρμόδιος αν. υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχεται ότι η Ελλάδα από χώρα transit μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης.

Οπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η συγκεκριμένη εξέλιξη δρομολογήθηκε με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, που δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015 και υπογράφηκε από τους Γιάννη Μουζάλα, Γιώργο Σταθάκη και Ουρανία Αντωνοπούλου, αντίστοιχα. Με αυτήν καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας πολιτών τρίτων χωρών που παραμένουν στην Ελλάδα υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι εισελθόντες παρανόμως στην Ελλάδα για τους οποίους συντρέχουν οι όροι μη επαναπροώθησής του, διότι έχουν υποστεί βασανιστήρια και άλλη απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, όπως όλοι οι προερχόμενοι από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν απελαύνονται και, αφού λάβουν αναβολή απομάκρυνσης ή βεβαίωση περί μη απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους, δικαιούνται να ζητήσουν και να τους χορηγηθεί (ανανεώσιμη) άδεια εργασίας έξι μηνών.

Επιθυμία της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι ο αριθμός τους να μην ξεπερνά τους 20.000.Ενδεικτικά ήταν τα όσα δήλωσε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του ενώπιον των στελεχών της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών». Ωστόσο πιθανόν κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό λόγω του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας.

ΕΠΙ ΓΙΩΡΓΟΥ

Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στον Νόμο 3907/2011, που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου για την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 37, όπου προβλέπεται πως σε όσους παρανόμως εισελθόντες αλλοδαπούς λαμβάνουν αναβολή απομάκρυνσης και «απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε διάφορες περιοχές της χώρας». Η κυβέρνηση αξιοποίησε και τον Νόμο 4332/2015 «περί ιθαγενείας» της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στον οποίο αναφέρεται ότι δεν εκδίδεται απόφαση απέλασης «σε περίπτωση συνδρομής των όρων της αρχής μη επαναπροώθησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας».

Με βάση την απόφαση Μουζάλα-Σταθάκη-Αντωνοπούλου, στους υπηκόους τρίτων χωρών που καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται αποκλειστικά και μόνο στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στον τομέα της οικιακής εργασίας, καθώς και στον κλάδο του ιματισμού. Προβλέπεται, επίσης, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα απολαμβάνουν αυτές τις πρόνοιες θα μπορούν να εργάζονται στο σύνολο της επικράτειας, εκτός από τους νομούς Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης και από αυτούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προφανώς για εθνικούς λόγους, λόγω της ύπαρξης σε αυτές τις περιοχές έντονου μουσουλμανικού στοιχείου. Επίσης, η απόφαση αυτή δεν ισχύει για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάλυμνο, λόγω της ύπαρξης εκεί των hot spots και μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Ετσι, όσοι από τους μετανάστες έχουν φθάσει στην Ελλάδα μπορούν να επικαλεστούν ανθρωπιστικούς λόγους και, αφού υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, να ζητήσουν και να λάβουν εξάμηνη άδεια εργασίας, που θα ανανεώνεται.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στη χώρα μας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας και προηγούμενο δημοσίευμα των «Π», σύμφωνα με το οποίο στις 31/12/2015 η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής μεταναστών για τρία χρόνια, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας, μιλώντας προ ημερών στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, υποστήριξε πως η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM: «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο. Μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία, να εργαστούν και να ενσωματωθούν». O ίδιος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας πως «τέτοιο καταφύγιο έχει προσφέρει πολλές φορές η Ελλάδα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί που έμειναν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους μιλούν μόνο ελληνικά δεν προσέφεραν στη χώρα;».

Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, λόγω του ότι οι εργοδότες είναι πολύ πιθανόν να προτιμούν μετανάστες που έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς, λόγω των χαμηλών μισθών που θα λαμβάνουν, ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και η «μαύρη» εργασία.

Κατά 1.000% αυξήθηκαν πέρυσι οι προσφυγικές ροές

Τη δραματική αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών το 2015, η οποία σε σχέση με το 2014 ξεπερνά το 1.000%, αποκαλύπτουν στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, με τον αριθμό των ανθρώπων που συνελήφθησαν από τις Αρχές να προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο, όταν μόλις το 2014 ο ίδιος αριθμός ήταν κοντά στις 72.000.

Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη. Σύμφωνα με αυτά, μόνο το 2015 ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στην Ελλάδα έφτασε τον πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό των 911.471, χωρίς να υπολογίζονται όσοι πιθανώς δεν εντοπίστηκαν από τις Αρχές. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο στην απάντησή του περιορίζεται στη σταδιακή αύξηση σε σχέση με το 2014, η αλήθεια είναι πως η αύξηση ήταν κατακόρυφη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες το 2014 ήταν 72.632, με το ποσοστό της αύξησης να είναι πάνω από 1.000%.

Με βάση την απάντηση του κ. Τόσκα, η πλειονότητα των εισελθόντων πέρσι ήταν Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Συγκεκριμένα από τους 911.471, περισσότεροι από τους μισούς (54,8%) ήταν υπήκοοι της Συρίας, περίπου ένας στους τέσσερις (23,40%) Αφγανός υπήκοος, ενώ το 10,07% Ιρακινοί υπήκοοι. Αντίθετα, την ίδια χρονιά ο αριθμός των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών ήταν μόλις 20.868, εκ των οποίων οι 3.771 εθελούσιες.

Πηγή εφημ. "Παραπολιτικά"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Μέσα στα έξι αυτά χρόνια των μνημονίων απομυθοποιήθηκε και απαξιώθηκε εντελώς -και πολύ σωστά- ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα.
Όσοι απ' τους έλληνες έχουν IQ κάτι παραπάνω απ' της ακρίδας έχουν σταματήσει να ελπίζουν σε ηγέτη μέσα απ' τα κόμματα της πολιτικής σκηνής.
Οι υπόλοιποι πηδάνε από κόμμα σε κόμμα κι από απόκομμα σε απόκομμα ελπίζοντας ακόμη να βρούνε στην χαβούζα μαργαριτάρια.

Δεν είναι κακό να ψάχνεις για ηγέτη. Δεν είναι κακό να έχεις αρχηγό.
Όλες οι ομάδες ανθρώπων, από τον αθλητισμό μέχρι τις παρέες και τους λαούς, έχουν αρχηγούς.
Είναι εκείνα τα άτομα που αν και νοούνται ίσοι μεταξύ ίσων, η διαύγεια της αντίληψής τους, η σβελτάδα των αντιδράσεών τους, η προσήλωση στην επίτευξη του στόχου και η ευαίσθητη διαίσθησή τους, τους κάνει να βλέπουν το καλό της ομάδας και να την οδηγούν προς τα 'κει.

Στην παρούσα κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, αλλά και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις, το blog πιστεύει ακράδαντα πως ο μελλοντικός ηγέτης βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον λαό και μπορεί να αναδειχθεί μόνο μέσα από επαναστατικές διαδικασίες.
Μέσα στην ίδια την κοινωνία βρίσκονται δεκάδες άνθρωποι δεκάδες φορές αξιότεροι από τους παρακμιακούς και παρηκμασμένους πολιτικούς, αυτά τα σκύβαλα που οδήγησαν, και εξακολουθούν να οδηγούν την χώρα από καταστροφή σε καταστροφή, μέχρι τον τελικό αφανισμό.

Επειδή όμως είναι πιθανότερο να προσγειωθεί αύριο στην πλατεία Συντάγματος ένας εξωγήινος με το διαστημόπλοιό του, παρά να επαναστατήσει ο εξ ίσου παρηκαμσμένος με τους πολιτικούς του, έλληνας και άρα οι επαναστατικές διαδικασίες που λέγαμε δεν θα υπάρξουν ποτέ ή αν θα υπάρξουν θα είναι πολύ αργά, η ανάγκη ανεύρεσης ενός ηγέτη, ενός αρχηγού, πρέπει να γίνει στην βάση του πολιτικού μας σκηνικού.

Γι αυτό απευθυνόμαστε, κάνουμε έκκληση, σε όσους (μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού) απ' τους πολιτικούς του κοινοβουλίου, και σε περισσότερους απ' τους πολιτικούς εκτός κοινοβουλίου λογίζουν ακόμη τον εαυτό τους σαν έντιμο άνθρωπο και πατριώτη (με την έννοια της αγάπης για την πατρίδα και όχι το μίσος για τους άλλους), να φανούν, να παραμερίσουν ιδεολογίες και ιδεοληψίες και να συμπήξουν έναν κοινό πυρήνα αντίστασης και αντίδρασης, γυρώ απ' τον οποίο θα συσπειρωθούν οι κοινωνικές ομάδες που θέλουν αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να ενεργήσουν συντονισμένα εναντίον του κοινού εχθρού, που είναι η νεοναζιστική ''Ενωμένη'' Ευρώπη και οι εγχώριοι προδότες πολιτικοί. 

Φανείτε, στηρίχτε τον έλληνα πολίτη που πελαγοδρομεί μόνος του.
Δεν φτάνουν οι συνεντεύξεις στα μεγάλα περιοδικά του εξωτερικού, και τα διεθνή fora. 
Εδώ μέσα είναι ο πόλεμος.
Εδώ θα δοθούν οι μάχες και θα κερδηθούν ή θα χαθούν. Όχι στα συνέδρια και στις διαδικασίες ενημέρωσης. 
Είναι όλοι, φίλοι και εχθροί, πολύ καλά ενημερωμένοι για το τί συμβαίνει.
Τώρα είναι η ώρα για πράξεις. 

Ιδού πεδίον δράσης και δόξας λαμπρό, για τους τελευταίους των πολιτικών ''μοϊκανών''!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιώργου Καποπουλου
kapopoulos@pegasus.gr

Σε κάθε προτομή ή άγαλμα του Κεμάλ, σε κάθε είσοδο δημόσιου κτιρίου, υπάρχουν δύο φράσεις του ιδρυτή της Σύγχρονης Τουρκίας: «Είμαι υπερήφανος να λέω ότι είμαι Τούρκος» και «Ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στη χώρα».

Ας επικεντρωθούμε στη δεύτερη που μάλλον την ξέχασαν ή την υποτίμησαν οι Ερντογάν - Νταβούτογλου. «Ειρήνη στον κόσμο» σημαίνει αποφυγή εμπλοκής της Τουρκίας σε εκτός συνόρων συγκρούσεις με προφανή ζώνη κινδύνων την Ευρύτερη Μέση Ανατολή, και «Ειρήνη στη χώρα» σημαίνει εσωτερική σταθερότητα την οποία εγγυάται η απόσταση ασφαλείας από τις θρησκευτικές, κοινοτικές εθνικές και μειονοτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.Ο Κεμάλ διατύπωσε το παραπάνω δόγμα το 1926, όταν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της περιοχής της Μοσούλης, του σημερινού Βόρειου Ιράκ, μιας διένεξης που παρ’ ολίγον να οδηγήσει την Αγκυρα σε σύγκρουση με τη Βρετανική Αυτοκρατορία που διοικούσε τη Βαγδάτη. Σήμερα οι Ερντογάν-Νταβούτογλου προσπαθούν εν μέσω μιας πρωτοφανούς διεθνούς και περιφερειακής απομόνωσης, αλλά και εσωτερικής έντασης και αστάθειας, την κατάρρευση στη Συρία της μεγαλεπήβολης και όπως απεδείχθη μικρομέγαλης πολιτικής του «στρατηγικού Βάθους».

Πλην Λακεδαιμόνιων...
Αν ο Καβάφης ειρωνεύεται τη Σπάρτη που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Ερντογάν κατάφερε να αποκλείσει τη χώρα του από την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, η οποία συνδιαμορφώνεται υπό την αιγίδα ΗΠΑ-Ρωσίας με όλες τις περιφερειακής δυνάμεις πλην Τουρκίας!

Πλην Τουρκίας όχι μόνον στη Συρία, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που μπορεί σύντομα να ισχύσει και για το Ιράκ. Το ναυάγιο της πολιτικής των Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν έχει προηγούμενο: Απέναντι στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, ενώ προσπαθούν, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή αποτέλεσμα, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο.

Είναι η οικονομία, ανόητε...
Την ίδια στιγμή το Κουρδικό βρίσκεται σε ανάφλεξη εντός συνόρων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και εκτός ελέγχου στη Βορειοανατολική Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ για διαφορετικούς λόγους είναι πλέον φανερό ότι επενδύουν στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, αρχής γενομένης από το βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία. Το Κουρδικό βρίσκεται σε παροξυσμό, την ώρα που επιδεινώνεται δραματικά η οικονομική συγκυρία, ένα πεδίο που με τη συνεχή ανάπτυξη συνέτεινε στην εγκαθίδρυση της πολιτικής κυριαρχίας του Ερντογάν στην κοινωνία.

Η οικονομία είναι μια καταστροφή σε αναμονή, με καταλυτικό παράγοντα την ακύρωση των τουριστικών πακέτων που είχε προγραμματίσει η Ρωσία, άλλα και το πλήρες πάγωμα στο διμερές εμπόριο που επέβαλε το Κρεμλίνο μετά την κατάρριψη του Σουχόι από τουρκικά μαχητικά τον Νοέμβριο του 2015.

Πρόεδρος ή Σουλτάνος;
Στο παραπάνω σκηνικό ολικής καταστροφής, ο Ερντογάν θα δώσει σκληρή μάχη για να επιβάλει τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση, που θα του επιτρέψει να μεταφέρει υπερεξουσίες από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας στη διαπραγμάτευσή του με την Ε.Ε., στην ουσία με την καγκελάριο Μέρκελ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Μονόδρομος η συνεργασία
Η εικόνα μιας πανίσχυρης και δόλιας Τουρκίας που θα εκβιάσει τους αφελείς και έντρομους συνομιλητές της στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες με αυξομειώσεις προσφυγικών ροών, για να αποσπάσει ακριβό αντίτιμο χρηματοδότησης και πολιτικής στήριξης είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή καλύτερα πολλοστή επιβεβαίωση της ψυχοπαθολογικής μας συμπεριφοράς, κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τη βούληση του ανατολικού μας γείτονα.

Αν ο Ερντογάν κρατά το «κλειδί» μιας εντυπωσιακής προόδου στη συρρίκνωση των προσφυγικών ροών προς τη Ζώνη Σένγκεν, η Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία κρατούν το «κλειδί» της αποτροπής της πλήρους περιφερειακής και διεθνούς απομόνωσης της Άγκυρας.

Ρεαλπολιτίκ για δύο
Για πρώτη φορά από τότε που επικυρώθηκε η Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας το 1995, για να ανακηρυχθεί η χώρα στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 1999, στο Ελσίνκι, υποψήφια προς ένταξη, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ανοίγουν το φθινόπωρο του 2005, για να βαλτώσουν σύντομα, υπάρχει σήμερα περιθώριο για μια Ρεαλπολιτίκ αναγκαία και για τις δύο πλευρές.

Με δεδομένο ότι την πλήρη ένταξη δεν την θέλει ούτε η Ε.Ε., γιατί δεν μπορεί να την διαχειρισθεί και δεν την θέλει εξίσου, αν όχι περισσότερο, ο Ερντογάν, γιατί δεν χωρά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο τόσο η σουλτανική υπερπροεδρία που προωθεί, όσο και το αυταρχικό καθεστώς που έχει ήδη συγκροτήσει και το οποίο είναι ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η μόνη λύση είναι μια Ειδική Σχέση ευέλικτη, άτυπη και μεταβλητής γεωμετρίας, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις.

Σήμερα η Ε.Ε. μπορεί να δώσει στον Ερντογάν μια συνολική πολιτική και οικονομική στήριξη που να του επιτρέψει να υλοποιήσει τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και με τη σειρά του ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας να συμβάλει αποφασιστικά, ώστε οι προσφυγικές ροές να είναι πλέον διαχειρίσιμες, με πρώτο ζητούμενο την αποκατάσταση μιας συνολικής αλληλέγγυας στάσης στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή εγγύηση ως σωσίβιο
Χωρίς το σωσίβιο της Ε.Ε., με αντίτιμο ουσιαστική, σταθερή και κυρίως επικοινωνιακά ορατή άμεση συρρίκνωση των προσφυγικών ροών, ο Ερντογάν καθίσταται στρατηγική επισφάλεια για την άρχουσα οικονομική - επιχειρηματική ελίτ και την κοινωνία της Τουρκίας, με την άρση της διεθνούς και περιφερειακής της απομόνωσης να προβάλει πλέον ως ταυτιζόμενη με αλλαγή φρουράς στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας.

Το ένστικτο αυτοσυντήρησης υπαγορεύει στον Ερντογάν εποικοδομητική στάση στο Προσφυγικό, καθώς το σκληρό χαρτί της πίεσης μέσω αύξησης των προσφυγικών ροών είναι επιλογή του τύπου «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

Εξυπακούεται ότι οι επικοινωνιακές σκοπιμότητες θα στήσουν ένα σκηνικό υπερήφανης εθνικής μάχης του Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες: Για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές από το Μαρόκο και την Υποσαχαρια Αφρική με καθιέρωση Βίζας θα ζητήσει κατάργηση της Βίζας Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες.

Το νέο στοίχημα
Σλάλομ στα νερά του Αιγαίου


Τη νομιμοποίησή τους ως παράγοντα που συγκυβερνά και συναποφασίζει εκ νέου απέναντι στον Ερντογάν, τον αμερικανικό παράγοντα αλλά και τις Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο θα δοκιμάσουν να νομιμοποιήσουν οι στρατηγοί και στο Αιγαίο: Να υπενθυμίσουν τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις χωρίς να βραχυκυκλώσουν την αποστολή της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, να κατοχυρώσουν για τρίτη φορά de facto δικαίωμα συναπόφασης σε κρίσιμα εθνικά θέματα και ταυτόχρονα να προβάλουν προς την Ευρώπη ως οι πραγματικοί εγγυητές και πιο φερέγγυοι συνομιλητές στην προσπάθεια ελέγχου των προσφυγικών ροών.

Η σιωπηρή παλινόρθωση των στρατηγών - με αφετηρία τα μέσα του 2013 και αποφασιστική καμπή την άνοιξη του 2015- ως άτυπων συγκυβερνώντων ισορροπεί εκ των πραγμάτων το υπερσυγκεντρωτικό προσωποπαγές μοντέλο διακυβέρνησης του Ερντογάν.

Η τρίτη ευκαιρία
Οι στρατηγοί φορούν στολή εξόδου...


Δίχως αμφιβολία η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο είναι από τη φύση της σύνθετη επιχειρησιακή δράση που χρειάζεται έναν κοινό παρονομαστή συναίνεσης των συμμετεχόντων, είναι μια μεγάλη ευκαιρία η τρίτη μέσα σε λίγους μήνες, επανόδου της στρατιωτικής ηγεσίας ως συνδιαμορφωτή - συνεγγυητή σε θέματα εθνικής ασφάλειας εντός και εκτός συνόρων. Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο μετά τη ρεαλιστική συμμαχία Ερντογάν - Στρατηγών, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την εξέγερση του Πάρκου Γεζί τον Ιούνιο του 2013, με κοινό αντίπαλο τα Δίκτυα του εγκατεστημένου στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η πρώτη ευκαιρία προέκυψε από την απόφαση των Ερντογάν - Νταβούτογλου μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2015 να αρχίσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίες πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν από τις ορεινές δύσβατες περιοχές κοντά στην μεθόριο με το Ιράκ, σε πόλεις της περιοχής.

Η διάρκεια, η κλιμάκωση αλλά και τα όρια των πολεμικών επιχειρήσεων είναι πλέον στα χέρια των στρατηγών. Ο Ερντογάν κήρυξε μόνος του έναν πόλεμο, αλλά για να τον τερματίσει θέλει στη συνυπογραφή των Φρουρών του Κεμαλισμού. Ακόμη και αν ο έγκλειστος Οτσαλάν δεχόταν να ξαναρχίσει τη διαπραγμάτευση με τον αρχηγό της ΜΙΤ, Φιντάν, οι στρατηγοί θα είχαν κάτι παραπάνω από συμβουλευτική γνώμη.

Η δεύτερη ευκαιρία ήταν η στάση της Άγκυρας στις εξελίξεις στη Συρία μετά το θερμό επεισόδιο με το ρωσικό Σουχόι μέχρι και την κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οι στρατηγοί πρόβαλαν άτυπο αλλά βαρύνον βέτο σε εισβολή στη Συρία και στη νότια πλευρά της μεθορίου των δύο χωρών τη δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας χωρίς σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και έγκριση του ΟΗΕ. Αν τα σχετικά δημοσιεύματα ευσταθούν, τότε η στρατιωτική ηγεσία έχει πιστωθεί μια σημαντική για την Ουάσιγκτον διευκόλυνση.

Οπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία
2016, όπως 1876-1877 και 1908;


Η Τουρκία του 2016 είναι μια σκληρά ηττημένη χώρα στη Μέση Ανατολή, με ακραίες εσωτερικές εντάσεις και αναζητεί στήριξη στην Ευρώπη.

Με τον ίδιο τρόπο που η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά την ήττα της στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1876-77 στηρίχθηκε στη Βρετανία με αντίτιμο την παραχώρηση της Κύπρου, με τον ίδιο τρόπο που οι Νεότουρκοι μετά την κατάληψη της εξουσίας το 1908 στράφηκαν στη Γερμανία του Κάιζερ όταν διαπίστωσαν ότι οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις ετοίμαζαν τη διανομή της επικράτειας που ήλεγχε η Υψηλή Πύλη.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει πίεση, σήμερα στις Βρυξέλλες, επί της Τουρκίας ώστε η τελευταία να την βοηθήσει να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της και μεταφράσθηκε χθες σε μια νέα τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 ναυαγούς στο Αιγαίο.

Παράλληλα η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία περιμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί έως τα τέλη Μαρτίου 100.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη γείτονα.

Οι 28 θα συμμετάσχουν σήμερα σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τη στιγμή που η άφιξη 1,25 εκατ. αιτούντων άσυλο διχάζει όσο ποτέ άλλοτε τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

Αυτή η νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σ' ένα κλίμα επανερχόμενων τριβών ανάμεσα στην ΕΕ και την υποψήφια για ένταξη Τουρκία, καθώς οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την καταστολή των μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου βρέθηκε από χθες στις Βρυξέλλες για να "προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής" κεκλεισμένων των θυρών με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ.

Πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει "σημαντικά βήματα" για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το "σχέδιο δράσης" που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησία.

Τουλάχιστον 25 μετανάστες, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά της Τουρκίας.

Να πειστεί η Άγκυρα

Έπειτα από μια πρόσφατη περιοδεία στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως διαπίστωσε "μια ευρωπαϊκή συναίνεση (...) γύρω από μια συνολική στρατηγική που, αν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει να περιορισθούν οι (μεταναστευτικές) ροές".

Η λύση του: να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι συμφωνίες ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, μην επιτρέποντας να εισέρχονται στην Ελλάδα παρά μόνο πρόσωπα που καταθέτουν αίτημα για άσυλο. Αυτό θα επιτρέψει να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαθούν όλοι οι "οικονομικοί μετανάστες" στην Τουρκία, η οποία θα τους στείλει με τη σειρά της στις χώρες καταγωγής τους.

Μένει να πεισθεί η Άγκυρα να τηρήσει τις υποσχέσεις της, θέτοντας σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου μια συμφωνία "επανεισδοχής" στην Τουρκία των παράτυπων μεταναστών.

"Μπορούμε να μειώσουμε τη ροή με ταχείες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές όλων των μεταναστών" των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίπτεται, πιστεύει ο Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την επέκταση αυτής της ναυτικής ανάπτυξης που θα μπορεί πλέον "να επιχειρεί μέσα στα χωρικά ύδατα" της Ελλάδας και της Τουρκίας, "σε στενό συντονισμό" με τις δύο αυτές χώρες. Η συμμαχία θα αυξήσει επίσης τη συνεργασία της με την Frontex.

Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει ωστόσο δραματική. Περισσότεροι από 30.000 μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ελλάδα, σε άθλιες συνθήκες εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται από πολλές χώρες των Βαλκανίων.

Να βοηθηθεί η Αθήνα

Η ΕΕ πρόκειται να αποδεσμεύσει γρήγορα 700 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια για να βοηθήσει την Αθήνα.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει και θα στηρίξει την Ελλάδα με αλληλεγγύη".

Περίπου 2.000 μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν καθημερινά από την Τουρκία στις ελληνικές ακτές -- τρεις φορές λιγότεροι απ' ό,τι τον Οκτώβριο, αλλά "ακόμη πάρα πολλοί", υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για νέα κύματα μεταναστών όταν η άνοιξη θα καταστήσει λιγότερο επικίνδυνο τον διάπλου του Αιγαίου.

"Η ειρωνεία σ' αυτή την ιστορία είναι ότι είμαστε εμείς που πρέπει να σταματήσουμε τη ροή, εμείς που πρέπει να σώσουμε την ΕΕ", σχολίασε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ. "Αφού μας αγνόησαν αυτά τα 10 τελευταία χρόνια, ξαφνικά μας θυμήθηκαν!".

Για τη συνεργασία της, η Άγκυρα έλαβε σημαντικά ανταλλάγματα: την κατάργηση, ίσως από το φθινόπωρο, των θεωρήσεων εισόδου που επιβάλλονται στους Τούρκους υπηκόους, και κυρίως μια επαναδραστηριοποίηση της διαδικασίας για την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς να ξεχνάει κανείς τα τρία δισεκ. ευρώ σε βοήθεια για τους 2,7 εκατ. Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

"Δεν είναι παρά πεταμένα χρήματα", σχολίασε σήμερα ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, γνωστός για τις απερίφραστες δηλώσεις του.

"Η Τουρκία δεν είναι ούτε ικανή ούτε έτοιμη να κάνει οτιδήποτε με τους μετανάστες", δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Οι 28 θα επωφεληθούν επίσης από την αυριανή σύνοδο κορυφής τους για να επιχειρήσουν να επιβάλουν λίγη συλλογική πειθαρχία στους κόλπους της ένωσης.

Πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να αρνούνται να θέσουν σε εφαρμογή την ανακατανομή των 160.000 προσφύγων στους κόλπους της ΕΕ, που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβριο για να ανακουφισθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος
Ιδρυτής και Πρόεδρος ΚΕΔΙΣΑ


Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η διεθνής κοινή γνώμη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την νέα απόπειρα του καθεστώτος Ερντογάν για φίμωση της ελευθερίας του Τύπου στην γείτονα χώρα με την κατάληψη από Αστυνομικές δυνάμεις των Γραφείων της μεγαλύτερης ανεξάρτητης Τουρκικής εφημερίδας, της Zaman.

Για πολλούς μήνες τώρα το καθεστώς Ερντογάν καταδιώκει όλα τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στην Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει την ολοένα και πιο αυταρχική και διεφθαρμένη εξουσία του. Τα τελευταία γεγονότα με την κατάληψη των Γραφείων της εφημερίδας Zaman καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το καθεστώς Ερντογάν μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς από αυταρχικό σε Δικτατορικό με Ισλαμιστική απόχρωση και ιδεολογία. Εξάλλου είναι λίγο πολύ γνωστό ότι οι σχέσεις των Ισλαμιστικών κινημάτων με τη δημοκρατία σταματάει την επόμενη των εκλογών. Οι Ισλαμιστές, και το Ισλαμιστικό κόμμα AKP του Ερντογάν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, περιφρονούν όλα τα υπόλοιπα συστατικά ( πέραν των εκλογών) μίας πραγματικά δημοκρατικής πολιτείας όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η κατηγορία κατά του ομίλου ΜΜΕ Feza ιδιοκτήτη της εφημερίδας Zaman ήταν η υποτιθέμενη συσχέτιση του με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Το «ανεξάρτητο» Τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κατηγορία ευσταθεί και διέταξε ότι η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να ανατεθεί σε νέους εκδότες διορισμένους από την κυβέρνηση του «Σουλτάνου» Ερντογάν. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί ο καθένας οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και η μοναδική «ενοχή» των δημοσιογράφων της Zaman ήταν η κριτική που ασκούσαν τα τελευταία χρόνια στο καθεστώς Ερντογάν για την αυταρχική του πολιτική και ιδιαίτερα για τον βρώμικο ρόλο του στον Συριακό εμφύλιο από το 2011. Η περίπτωση των δημοσιογράφων της Zaman δεν είναι φυσικά η μοναδική. Δεκάδες άλλοι Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί με παρόμοιες κατηγορίες τους τελευταίους μήνες, ενώ σωρεία εντύπων έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο επειδή ήταν ενοχλητικά για τον «σουλτάνο» Ερντογάν.

Ο Καν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της Τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις διαβόητες Τουρκικές φυλακές με τις κατηγορίες της «κατασκοπείας και ανατρεπτικής δράσης» με κίνδυνο να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, «διέπραξε» το έγκλημα να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες που αποδείκνυαν την εμπλοκή της Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στον εξοπλισμό των τρομοκρατών της Αλ Νούσρα και του ISIS στη Συρία με στόχο την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Καν Ντουντάρ μέσα από τις Τουρκικές φυλακές δεν παρέλειψε και δικαίως να κατηγορήσει την ΕΕ ότι συνεργάζεται με ένα φασιστικό καθεστώς[1]. Τον προηγούμενο μήνα ένα Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του Καν Ντουντάρ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του και ο «Σουλτάνος» Ερντογάν σε μία επίδειξη «δημοκρατικών» φρονημάτων αρνήθηκε να εφαρμόσει μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες αποφάσεις των Τουρκικών δικαστηρίων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το Τουρκικό Σύνταγμα η ελευθεροτυπία κατοχυρώνεται και προστατεύεται από οποιεσδήποτε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Μετά όμως και τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να παριστάνει ότι είναι μία δημοκρατική χώρα.

Η Ισλαμιστική δικτατορία του Ερντογάν δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους Τούρκους πολίτες και δημοσιογράφους αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιφρόνηση του καθεστώτος Ερντογάν για την πρόσφατη απόφαση 2268 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία με εξαίρεση τις τρομοκρατικές ομάδες. Το Τουρκικό πυροβολικό εξακολουθεί και βάλλει κατά θέσεων του Συριακού στρατού και των Κούρδων ανταρτών του YPG επί Συριακού εδάφους. Αυτή η πράξη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ θεωρείται επιθετική πράξη κατά ενός κυρίαρχου κράτους.

Το δυστύχημα για τις Ευρωπαϊκές δημοκρατικές κοινωνίες είναι ότι οι κυβερνήσεις τους για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν το καθεστώς Ερντογάν όπως θα του άρμοζε. Αντί αυτού τον ενισχύουν ποικιλοτρόπως με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την βοήθεια των 3,4 δις ευρώ προς την κυβέρνησή του προκειμένου δήθεν να ανακόψει τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, για να μην αναφερθούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μόλις πριν λίγες ημέρες επαίνεσε τον ρόλο της Τουρκίας του «σουλτάνου» Ερντογάν ως σημαντικού εταίρου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης. Η υποκρισία της τρέχουσας ηγεσίας της ΕΕ στο μεγαλείο της. Φαίνεται ότι ΕΕ αγνοεί πως ο κύριος υπαίτιος για τη δημιουργία της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης είναι η ίδια η Ισλαμιστική δικτατορία του Ερντογάν με τον βρώμικο ρόλο που έχει διαδραματίσει στην Συριακή κρίση. Το συμπέρασμα δυστυχώς είναι ότι η ΕΕ που δήθεν κόπτεται για τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην καλύτερη περίπτωση υποκριτική και στη χειρότερη συνένοχη του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Πηγή ΚΕΔΙΣΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, οι «παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα πουλήσει την ψυχή της" για συμφωνία με την Τουρκία περί άμεσης και ευρείας κλίμακας μετεγκατάστασης προσφύγων, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph για όσα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό.

Οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιχειρήσουν να πιέσουν τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να βάλει τέλος στις επικίνδυνες διελεύσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και να αποδεχτεί την μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες την Κυριακή αναφέρει ότι οι «παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δημιουργηθούν ανάλογοι τέτοιοι «διάδρομοι».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων έχει αποτύχει καθώς έχουν μετακινηθεί μόλις λίγες εκατοντάδες ενώ ο στόχος έκανε λόγο για 160.000.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη γιατί ο δρόμος απο τα Βαλκάνια αποθάρρυνε τους πρόσφυγες από το να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα τα Σκόπια έχουν ζητήσει από κράτη μέλη της ΕΕ ενίσχυση σε επίπεδο εξοπλισμού προκειμένου να ενισχύσουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με έναν νέο φράχτη μήκους 300χλμ.

Πηγή Real


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στόχος, να εισβάλει ο Ερντογάν στη Συρία

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, βομβάρδισαν το τουρκικό έδαφος πολλές φορές την Κυριακή μέσα από το έδαφος της Συρίας ώστε να προκαλέσουν απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, αντιστράτηγος Κουραλένκο, προσθέτοντας ο ίδιος ότι το Ισλαμικό Κράτος συγκέντρωσε δυνάμεις του κοντά στην κυρίως κουρδική πόλη Νίσιβη, η οποία βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας, δίπλα στα σύνορα με τη Συρία.

Να σημειώσουμε εδώ ότι μέσα στη Νίσιβη μαίνονται άγριες οδομαχίες μεταξύ Κούρδων πολιτοφυλάκων και τουρκικών στρατευμάτων. Η πόλη βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και πολιορκίας.

«Στις 6 Μαρτίου 2016 το Μέτωπο Αλ Νούσρα επανειλημμένα βομβάρδισε με όλμους τουρκικά εδάφη κοντά στο χωριό Μετισχλί. Οι ενέργειας των τρομοκρατών σκόπευαν να προκαλέσουν πυρά ως αντίποινα από την πλευρά της Τουρκία και εμπλοκή των τουρκικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος, πράγμα που θα κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Ρώσος αντιστράτηγος.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι τρομοκράτες προετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη Καμισλί, στη Συρία, που κατοικείται από Κούρδους της Συρίας», υπογράμμισε.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι Ρώσοι προειδοποιούν για εξελισσόμενη προβοκάτσια Ερντογάν, σε συνεργασία με τους τζιχαντιστές, για να βρει η Τουρκία αφορμή να εισβάλει στη Συρία, δήθεν ότι δέχεται επίθεση.

Επίσης, η συγκέντρωση τζιχαντιστών από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο συριακό έδαφος απέναντι από τη Νίσιβη είναι άκρως ανησυχητική. Και μόνο η ιδέα ότι τζιχαντιστές θα μπουν στο έδαφος της Τουρκίας για να επιτεθούν στους Κούρδους πολιτοφύλακες στη Νίσιβη, μπορεί να ανατινάξει ολόκληρη την περιοχή μέσα σε μια στιγμή.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Σιδέρη 

Σε διπλό ναρκοπέδιο βρίσκεται σήμερα η χώρα. Στη Σύνοδο Κορυφής συζητείται το προσφυγικό, ενώ στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί, με βάση τα συμπεράσματα των τεχνικών κλιμακίων.

Τα δύο θέματα τυπικώς είναι ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά η κυβερνητική πολιτική κυρίως δια της αποτυχίας της και δευτερευόντως δια στοχεύσεως, κατόρθωσε να τους προσδώσει κοινά ενοποιητικά στοιχεία. Ετσι ελέω του δυσβάστακτου προσφυγικού, οι εταίροι θα είναι λιγότερο απαιτητικοί στο οικονομικό.

Ήδη εκεί που το κυβερνητικό επιτελείο διακατείχετο από ανησυχία, καθώς… αγνοείτο η τύχη των θεσμών -ήτοι η ημερομηνία επιστροφής τους- τώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε την έλευσή τους για Τετάρτη ή Πέμπτη!

«Μας αντιμετωπίζουν όπως τη Σομαλία»

Αν όμως οι οιωνοί είναι κάπως φωτεινοί στο θέμα της – χαριστικής - αξιολόγησης, σκοτεινός παραμένει ο ορίζοντας στο προσφυγικό. Η κυβέρνηση μιλάει για περίπου 30.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, και προετοιμάζει υποδομές για άλλους 20.000.  Ο Ερυθρός Σταυρός θεωρεί ότι οι 50.000 είναι ήδη εδώ!

Μια επί μέρους προβληματική, για τη χώρα μας, πτυχή του προσφυγικού, την οποία ανέδειξε χθες ο Γ. Μουζάλας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί η χρηματοδότηση. Τα χρήματα δεν θα δοθούν στο ελληνικό κράτος, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ. Έτσι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να τα εντάξει στον «εθνικό σχεδιασμό» της για τους πρόσφυγες.

Όπως είπε χθες ο κ. Μουζάλας,  «μας αντιμετωπίζουν όπως την ...Σομαλία». Εξ αυτού υπάρχει κίνδυνος η υλική μέριμνα και το ανθρώπινο δυναμικό που θα εργαστεί  υπέρ των προσφύγων, να έρθουν από το εξωτερικό – π.χ. ευρωπαίοι, αντί για έλληνες γιατροί, νοσοκόμες ψυχολόγοι, ακόμη τροφές!   

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Σομαλίας όπως είπε, όπου ενώ η διπλανή Κένυα είχε εμφιαλωμένο νερό για να τροφοδοτήσει τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, το εμφιαλωμένο νερό ερχόταν από… το Μονακό!

Οι ελληνικές θέσεις

Σε αυτό το βεβαρημένο τοπίο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Προσέρχεται με ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης που επετεύχθη μετά βασάνων στο προεδρικό και συμπυκνώνεται στα εξής:

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Προσπάθεια μείωσης των ροών από την Τουρκία, κάτι που σημαίνει και χτύπημα των διακινητών, χτύπημα δηλαδή του εμπορίου ψυχών που γίνεται στο Αιγαίο.
Δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνέπειες για όσους δεν τηρούν από δω και στο εξής κοινές αποφάσεις.

Εφόσον όμως η Ειδομένη είναι κλειστή για τους πρόσφυγες και οι ροές από τις τούρκικες ακτές στα νησιά παραμένουν, πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι η άμεση έναρξη μιας αξιόπιστης διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απολύτως επείγουσα, θα τονίσει ο κ. Τσίπρας.

Περίπτωση …ηρωικού Veto δεν υφίσταται εάν δεν ικανοποιηθούν  τα ελληνικά αιτήματα, καθώς δεν θα έχει αντικείμενο, παρότι το Μαξίμου, διαρρέει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Προς τούτο ο κ. Τσίπρας θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, πρωτοσατούσης της…  «go home» Άγκελα Μέρκελ, η οποία αυτή την στιγμή παρουσιάζεται ως ο πιο θερμός σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης! 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ευελπιστεί στην Ανώτατη Σύνοδο Συνεργασίας στην Σμύρνη, όπου θα μεταβεί την Τρίτη, πως θα υπάρξει  επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης επιστροφής ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο της Συρίας, όπως  π.χ. Μαροκινοί και Αλγερινοί.

Η κυβέρνηση ελπίζει με την ενεργή συναίνεση της Τουρκίας, οι ροές να περιοριστούν σε κάτω από 1.000 τη μέρα. Ωστόσο όσο μικρός και να είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, συγκρινόμενος με την παρούσα ροή, αθροιζόμενος σε διάρκεια έτους, πάλι γίνεται μεγάλος.

Η αξιολόγηση

Υπό το βάρος του προσφυγικού οι ευρωπαίοι, και ως ένα σημείο και το ΔΝΤ, παρουσιάζονται προσηνείς στο να δοθεί  στη χώρα μας η θετική αξιολόγηση, παρότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», όπως συχνά έχουν αναφέρει, και παρότι ο κ. Τσίπρας μίλησε χθες για προσχηματικές αντιρρήσεις του ΔΝΤ.   

Προφανώς τον Απρίλιο πλέον, αφού ως που να έρθουν οι θεσμοί ο Μάρτιος θα βρίσκεται στα μισά του, θα μας δώσουν την αξιολόγηση, για να μην επιβεβαιωθεί και ο φόβος του Ευ. Τσακαλώτου, «αν πάμε Ιούνιο, καήκαμε».

Φυσικά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης η αξιολόγηση θα γίνεται τμηματικά, ώστε τμηματικά να έρχονται και τα χρήματα, προκειμένου να πληρώσουμε τις δόσεις μας…

Αντιθέτως  δεν γνωρίζουμε αν θα είναι έστω και τμηματική η αναμενόμενη ανάπτυξη, παρότι ο κ. Κατρούγκαλος χθες δήλωσε ότι μόλις γίνει η αξιολόγηση «είμαστε… έτοιμοι να εκτοξευτούμε».

Καύσιμα για την εκτόξευση δεν είναι γνωστό αν θα έχουμε…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου