Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Αυγ 2015

Η Κίνα ξεκίνησε να χειραγωγεί την διεθνή αγορά κάνοντας κέρδη και δημιουργώντας αποθέματα!
Ο Dow Jones χάνει ήδη 1.000 μονάδες!

Ανάμεσα στα σημερινά πρωτοσέλιδα είδαμε: 

“Βουτιά 1.000 μονάδων στο άνοιγμα για τον Dow Jones
Μαύρη Δευτέρα- Χαμηλές τιμές για το πετρέλαιο
Ο NYSE θα αναστείλει τη διαπραγμάτευση εάν ο Δείκτης βυθιστεί 7%...
Εξαφανίστηκε πλούτος 1,8 τρις δολλάρια από τα νοικοκοιριά
Προμηθευτείτε κονσερβοποιημένα αγαθά και εμφιαλωμένο νερό…”.

Σύντομα θα ακούσουμε για το θαυματουργό "ριμπάουντ" εξαιτίας της νοθείας της Κεντρικής Τράπεζας της αγοράς και πιθανότατα θα δούμε ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, όπως είδαμε τους τελευταίους μήνες στην Κίνα. 
Αυτό δεν θα διαρκέσει, και γρήγορα θα έρθει η οικονομική κατάρρευση.

Η INDEPENDED δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: "Stock up on canned food for stock market crash, warns former Gordon Brown adviser" του Damian McBride, ο οποίος είναι σύμβουλος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν κι ο οποίος συνιστά να πάρετε τα χρήματα σας από τις Τράπεζες τώρα!

Μην περιμένετε αν οι τράπεζες παραμείνουν ανοικτές ή αν θα λειτουργούν οι τραπεζικές κάρτες σας  όταν θα κτυπήσει η εμφύλια διαμάχη για τρόφιμα και νερό. 
Καλό είναι να κάνετε προμήθειες τώρα γιατί τα ράφια θα αδειάσουν και δεν θα υπάρχουν είδη στα ράφια όταν θα πάτε με την οικογένειά σας για ψώνια. 
Επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα " πέσουν" οι επικοινωνίες.

Συγκεκριμένα λέει:

1) Να έχετε μετρητά πάνω σας, καθώς οι τράπεζες μπορεί να «καταρρεύσουν», και οι κάρτες θα είναι άχρηστες.

2) Να έχετε μπόλικα συσκευασμένα τρόφιμα και νερό, εντός του σπιτιού σας, και να αρκούν για 1 μήνα.

3) Να έχετε συμφωνήσει με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ένα σημείο συνάντησης, σε περίπτωση που οι επικοινωνίες πέσουν, κι εσείς χρειαστεί να φύγετε.

Πηγή Νεοέλλην


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης 


Πριν την αποφράδα μέρα του Μάη του 2010, που η Χώρα μας παρέδωσε, διά χειρός ΓΑΠ, τη διαχείριση της Εθνικής μας Οικονομίας “άνευ όρων” (με ότι αυτό σημαίνει) στην “Τρόϊκα” των σημερινών δανειστών μας, κάποιοι (σαν κι εμένα) απορούσαμε πως είναι δυνατόν ένας, “κατά τεκμήριο” αναξιόπιστος δανειολήπτης (όπως ήταν η Ελλάδα, με επί σειρά ετών, πραγματικά ελλείμματα ετησίως) μπορεί και δανείζεται τεράστια ποσά από τις “Αγορές”.

Δηλαδή απορούσαμε πώς, αυτό που (ορθώς) δεν θα έκανε ο τοκογλύφος της γειτονιάς (το να δανείζει συνεχώς έναν συνεχώς αναξιόχρεο), το κάνουν οι αριστούχοι οικονομολόγοι των μεγαλυτέρων διεθνώς πανεπιστημίων, πολλοί εκ των οποίων και νομπελίστες περί της επιστήμης του δανεισμού!

Η απορία αυτή, φαίνεται πως απαντάται τώρα, μετά την πρόσφατη απαίτηση των “δανειστών” (που έγινε αποδεκτή από την Αριστερά κυβέρνηση) για το τσουβάλιασμα όλου του Δημόσιου πλούτου (πολύ μεγαλύτερου από όλα τα οφειλόμενα) στο “νέο ΤΑΙΠΕΔ”, μία “πατέντα” των δανειστών, εξαιρετικής αποτελεσματικότητας, ως προς την αναρρόφηση όλης της ικμάδας αυτού του τεράστιου πλούτου, που, αν δεν τον ρουφήξουν, θα ήταν ικανός να εξασφαλίσει στα παιδιά μας και σ' όλες τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων, μία ζωή που θα τη ζηλεύουν όλοι οι λαοί της Γης!...

Αλλά, ας έλθουμε στην αφήγηση των γεγονότων:

Η κοινωνία έτρεξε, τότε (στά τέλη του 2009) στο “Πρόγραμμα” του Πα.Σο.Κ, για να σωθεί από τις “κακές μέρες” που η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή έδειξε πως έρχονται, μαζί με την οικονομική μπόρα που άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα.

Το “λεφτά υπάρχουν” του ΓΑΠ, έπεισε την κοινωνία να τρέξει δυνατά (με 42%) κοντά του για να βρεί καταφύγιο και τόπο αναψύξεως.

Το “δεν υπάρχει σάλιο” της επόμενης μέρας, πάγωσε την κοινωνία που, έτσι παγωμένη, την βρήκε η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, που υπογράφηκε αδιάβαστο από τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη (τρομάρα του) και έστειλε την κοινωνία αδιάβαστη σε μία πρωτοφανή οικονομική κατηφόρα, με τα φρένα σπασμένα, επί δύο συναπτά χρόνια...

Ο Λαός, χτυπημένος ύπουλα (εκεί που δεν το περίμενε) με χαμένες τις δουλειές του, με φαληριμένα τα μαγαζιά του, με χαμένα τα παιδιά του που έφευγαν στα ξένα για να βρούν την τύχη τους και χαμένους κάποιους γείτονες και φίλους που κρεμάστηκαν στην πόρτα ή έπεσαν από τα μπαλκόνια τους, απελπισμένοι από το αναπάντεχο οικονομικό χτύπημα που πολλοί δεν άντεξαν, στράφηκε με ελπίδα, μέσα στη ζάλη του, στη ΝΔ που φώναζε και καταριόταν το Μνημόνιο, δια φωνής Σαμαρά, από τους κήπους του Ζαππείου.

Εκλογές (Ιούνιος 2012) και Πρώτη η ΝΔ (30%), δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ (27%) τρίτο ΠΑΣΟΚ (12%).

Ωϊμέ της συμφοράς! Κωλοτούμπα! Οι πατριώτες της Δεξιάς, δέχτηκαν κι αυτοί, την παράδοση της πατρίδας στις εξωχώριες δυνάμεις των “δανειστών”!... Απελπισία... Ευτυχώς ο Πάνος Καμμένος, σώζει την τιμή του πατριωτισμού της Δεξιάς, αποχωρώντας από τη ΝΔ και κάνοντας το δικό του αντιΜνημονιακό κόμμα, τους ΑΝΕΛ, στο οποίο στεγάζει τους “πατριώτες” της ενδοτικής, πλέον, ΝΔ...

Ο Μνημονιακός έρωτας, χτυπά κατακέφαλα και ενώνει παρά φύσιν “εις σάρκαν μία” (στην κυβερνητική κλίνη και τράπεζα) τους παντοτινούς και μέχρι πρό τινος θανάσιμους εχθρούς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , με παράνυμφο και παρακοιμώμενη τη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη του Φωτη!...

Με αυτά και μ' άλλα, το ζεύγος βασιλεύει στη Χώρα άλλα δυό χρόνια (σύνολο 4) κι ο Λαός κατάλαβε πως μ' αυτούς τους δυό ( Πα.Σο.Κ και ΝΔ) και με τα Μνημονιακά παραπαίδια τους χαϊρι δεν πρόκειται να δει.

Τό' δειξε, αρχικά στις Ευροεκλογές (τον Μάη του 2014), κατά τις οποίες το Πα.Σο.Κ καταποντίστηκε και από το 42% του 2009, έπεσε και τσακίστηκε κάπου κοντά στο 8%, ενώ ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ, εξατμίστηκαν...

Πρώτο κόμμα, χάριν τής ισαχυρής αντιΜνημονιακής ρητορείας του, αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (με 26%) με τη ΝΔ δεύτερη και καταιδρωμένη (23%).

Με αυτό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επιτακτικά την κυβερνητική εξουσία και την παίρνει, στις εκλογές του Ιαν. 2015 (με 36%). Η ΝΔ δεύτερη με 28%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, δεν πρόδωσε την αντιΜνημονιακή του θέση, σαν τους άλλους, αμέσως μόλις πήρε την εξουσία. Την πρόδωσε 5 μήνες μετά.... Και μάλιστα, κατά έναν μοναδικό στα παγκόσμια πολιτικά χρονικά, τρόπο! Πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο (το Μνημονιακό) αμέσως (την ίδια μέρα!) μετά την μεγάλη νίκη του (με 62%) στο σχετικό Δημοψήφισμα!

Η “Πρώτη φορά Αριστερά” έσπασε όλα τα κοντέρ και έγινε παγκοσμίως η “Πρώτη φορά ηττηθείσα από τη Νίκη της” πολιτική παράταξη!

Έτσι, πάλι, ο Λαός έπεσε στην ίδια φάκα με τις προηγούμενες φορές και έμεινε, για ακόμη μία φορά, σύξυλος και περισσότερο γυμνός από ελπίδα, περισσότερο ταλαιπωρημένος, περισσότερο προδομένος, περισσότερο φτωχός, περισσότερο εξευτελιζόμενος, αλλά (ελπίζεται) και περισσότερο σοφός.

Θυμάται τώρα πως, από την πρώτη στιγμή, από το 2010 ακόμη (πριν 5 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας και βασανισμού) ο Μίκης Θεοδωράκης (χωρίς προσδοκίες οποιουδήποτε οφέλους, πολιτικού, οικονομικού, μεταφυσικού, κλπ) του είπε πως δεν πρέπει να πέσει στη φάκα του “Συστήματος”, στη φάκα των εκλογών του, διότι όποιον και να εκλέξει, τα Μνημόνια και οι Μνημονιοφύλακες θα τον κυβερνούν!...

Του είπε πως Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για τη δραπέτευση από τα Μνημόνια και (κυρίως) από τους Μνημονιοφύλακες που τα υπογράφουν και τα εκτελούν (που είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα), είναι η σύμπραξη του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας για τη συγκρότηση μίας μεγάλης ΠΑΛΛΑΪΚΉΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ (έξω και πάνω από περιχαρακώσεις Αριστερών και Δεξιών ιδεοληψιών και δογματισμών) σε ένα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που θα απαιτήσει την ανάκτηση και κατοχύρωση της χαμένης σήμερα (διά προδοσίας) Λαϊκής και Εθνικής κυριαρχίας.

Όλα όσα του είπε, επαληθεύτηκαν!
Η κοινωνία, επειδή δεν τον άκουσε και δεν έκανε αυτό που της είπε, το πλήρωσε πανάκριβα!...

Θα συνεχίσει να αγνοεί την καθοδήγησή του, από την οποία ο ίδιος δεν περιμένει απολύτως τίποτε;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στυγνή ομολογία του πρώην γερμανού υπουργού Εξωτερικών για την αναγκαιότητα των λαθρομεταναστών στην βιομηχανία της Ευρώπης...

Το βάθος της συζήτησης που έχει ξεκινήσει πανευρωπαϊκά, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, για το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων αναδεικνύει χθεσινό άρθρο του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών και ηγέτη του κόμματος των Πράσινων για δύο δεκαετίες, Γιόσκα Φίσερ, στον ιστότοπο Project Syndicate.

Ο Γερμανός πολιτικός κάνει μια ανασκόπηση της μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς από την Ευρώπη για αιώνες, εξαιτίας των πολέμων, της πείνας και της φτώχειας, φαινόμενα τα οποία έστειλαν εκατομμύρια ανθρώπους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και στην Αυστραλία. Κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στον εικοστό αιώνα και στα φαινόμενα του ρατσισμού, των διώξεων και της πολιτικής καταπίεσης.

Σήμερα, λέει ο Φίσερ, η Ευρώπη είναι από τα πλουσιότερα μέρη του κόσμου και οι Ευρωπαίοι έχουν ξεχάσει τα δεινά που πέρασαν. Ετσι αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την περιχαράκωσή της, τις μαζικές απελάσεις και την κατασκευή νέων φρακτών, υποδαυλίζοντας την ξενοφοβία και τον ανοιχτό ρατσισμό. Κάνοντας δε μια προβολή στο μέλλον, εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ως εκ τούτου η απραξία και η παράλυση της Ε.Ε δημιουργούν έναν τεράστιο κίνδυνο.

«Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά ότι μεμονωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μακροπρόθεσμη πρόκληση μόνες τους» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι το σημερινό μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα οφείλεται στις σοβαρές κρίσεις στην ίδια τη γειτονιά τής Ε.Ε.

Προτείνει δε να ενισχυθεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει «πιο αποτελεσματικά τις αιτίες αυτών των φαινομένων στην πηγή τους», καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κενό θα το καλύψουν ξενοφοβικοί λαϊκιστές.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η προσφυγική κρίση του καλοκαιριού φωτίζει ένα άλλο δομικό πρόβλημα της Ευρώπης: το δημογραφικό. «Καθώς οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί γερνούν και συρρικνώνονται, η ήπειρος ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τη μετανάστευση» σημειώνει και προσθέτει: «Αρκετοί αντιτίθενται σφοδρά στη μετανάστευση, διότι αυτή σημαίνει επίσης και κοινωνική αλλαγή… Η εργατική δύναμη στην Ευρώπη πρέπει να αυξηθεί, κάτι που αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο γιατί θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν απειλή και να αρχίσουν να τους βλέπουν σαν μια ευκαιρία».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


By Tulay Cetingulec

In his cult novel "1984," George Orwell described a dystopian world of people under constant government surveillance. In a letter to an American trade unionist, Orwell wrote he believed a society similar to the one he imagined could one day become a reality. The world we live in today may not be the exact nightmare the writer imagined, but it often fills us with fear that our lives are closely monitored. This may explain why "1984" has been back on the best-seller list in Turkey in recent years. Its popularity may surge even further after the country’s more than 50,000 mukhtars — leaders of neighborhoods and villages — were tasked with informing the government on fellow residents.

Since January, President Recep Tayyip Erdogan has delivered monthly speeches to mukhtars, invited in groups to his palace in Ankara. At the eighth meeting on Aug. 12, he spoke about the need to boost intelligence-gathering against Kurdish militants amid a surge of terrorist attacks since the June 7 elections, and tasked the mukhtars with a new duty. “I expect support on this issue from our mukhtars as well. I know my mukhtars [are aware] what kind of people live in which house. They [need to] go to their governors or police chiefs and report this to them in an appropriate and calm manner,” he said.

About 400 mukhtars from different provinces have been invited to each meeting. Ahead of the meetings, the mukhtars were briefed about the electronic Mukhtar Information System, supervised by the Interior Ministry, in a bid to make them branches of the state’s intelligence system that penetrates each village and neighborhood, along with official intelligence bodies.

During the Aug. 12 meeting, Erdogan also warned government officials that they must facilitate the jobs of mukhtars and respond to their needs. “A smart administrator is supposed to listen carefully to all demands mukhtars raise for their neighborhoods and the people who live there and do what is necessary. You see what happens to those who fail to hear the voice of the people, don’t you?” he said.

Beyond issues of concern for mukhtars, these gatherings have become a venue for Erdogan to convey political messages on various issues. And when he invited another group of mukhtars on Aug. 19, the expectation was that he would reveal his position on ongoing political uncertainty after the June 7 polls, in which the Justice and Development Party lost its parliamentary majority. Prime Minister Ahmet Davutoglu, who currently heads a caretaker government, had failed to form a coalition government and returned the mandate to Erdogan the day before.

And so it happened. Overriding political tradition, Erdogan clearly signaled that he would not give the mandate to Kemal Kilicdaroglu, whose Republican People’s Party (CHP) came second in the elections, raising the prospect of early elections.

Then, in another reminder to mukhtars of their “intelligence” duty, Erdogan said, “Mukhtars should know who lives in which house in their neighborhoods. They certainly know which people are terrorists and must report this to the nearest security unit.”

Not all mukhtars, however, attend the gatherings in the presidential palace as the lists are drawn up by Erdogan’s aides. Some have not turned up despite being invited. According to Erdogan, this was because they were threatened by Kurdish militants. “I know that many mukhtars were threatened and could not come to this gathering today,” he said.

According to the Bugun newspaper, mukhtars can report anything about residents in their neighborhoods through a special line in the Mukhtar Information System, a software program designed by the Interior Ministry’s data processing department. Using their citizenship numbers and verification codes, they are able to enter the system and pass any information to state institutions under various topics, including complaints, wishes, tip-offs, opinions and proposals. The messages go first to the Interior Ministry’s Local Administrations Directorate, which redirects them to the relevant agencies.

The tip-off line, it emerged, has been operational for six months. Opposition parties reacted furiously. Oktay Vural, the parliamentary whip of the Nationalist Movement Party, charged that the government was turning Turkey into a "mukhabarat [secret police] state," while CHP Deputy Chairman Sezgin Tanrikulu submitted a written parliamentary question to Davutoglu. He asked for the number of people who had been profiled on the basis of information supplied by mukhtars and the names of officials who had reportedly assured mukhtars that the complaints, demands, suggestions and tip-offs they submit through the system would be “redirected to competent bodies and urgently resolved.”

Levent Gok, the CHP’s parliamentary whip, lashed out at Erdogan, charging he was seeking to turn mukhtars into informants and spies. “The president is encouraging mukhtars to spy and inform on their neighbors who have elected them to those posts. The president, who is trying to polarize society, has effectively admitted that he is seeking to create his own mukhabarat state,” Gok said.

Some 53,000 village and neighborhood mukhtars are currently on duty in Turkey. They are elected in municipal elections held every five years, but run independently with no official affiliation to political parties. Mukhtars are responsible for relaying to relevant authorities citizens’ records on issues such as birth, death, military service and residency relocation.

Before the president tasked the mukhtars with this new duty, he ameliorated their financial situation. In 2014, the pay mukhtars receive from the government was doubled to 900 Turkish Lira ($308) per month. Additionally, they generate income from small fees charged for issuing documents such as residence certificates and certified copies of ID cards. Some mukhtars in larger, more crowded neighborhoods can earn up to 3,000 Turkish Lira per month ($1,030). Yet, they pay with their own means for their social security and office expenses.

Erdogan has so far received about 4,000 mukhtars in the palace. “God willing, we’ll come together with all 50,000 mukhtars of the country in such gatherings,” he said in March.

But the head of the Turkish Mukhtars Federation, Ramazan Ozunal, shows little enthusiasm for the president’s initiative and casts doubt on the Mukhtar Information System. In remarks to Al-Monitor, Ozunal stressed that mukhtars’ duties were outlined in the relevant law, adding: “Rhetoric and legality are two different things. The mukhtar’s function cannot be a dual one.”

He said, “We deal with the requests of various state agencies like the police, tax authorities and the land registry. We deal also with the requests of citizens related to civil registry, residence or military service records. Mukhtars are obliged to meet all lawful demands, serving as a bridge between the state and the people. We’ve conveyed a 36-point declaration to the government and all political parties on modernizing [mukhtar services]. We’ve conveyed our demands, making it clear we can assume more responsibilities if we are granted more legal powers.”

The head of the Turkish Mukhtars Federation has not been invited to the palace so far, which reinforces the impression that only “select” mukhtars make it onto Erdogan’s guest list.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Χρειάζονται πολλά περισσότερα από 8.000.000 ευρώ που προτίθεται να δώσει η ΕΕ στη χώρα, λέει η κυβέρνηση: «Αν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, θα γίνουμε σωσίβια λέμβος που βυθίζεται υπό το βάρος εκείνων που αρπάζονται απ΄αυτήν».

Η Ουγγαρία θέλει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια και διάφορα άλλα μέτρα για την Ουγγαρία. Ωστόσο, ο Γιάνος Λαζάρ, ο αρχηγός του επιτελείου του Όρμπαν, δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα Magyar Hirlap πως χρειάζονται περισσότερα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανέμει τα χρήματα για την προστασία των συνόρων με ταπεινωτικό τρόπο. Τα παλιά κράτη-μέλη έχουν υφαρπάξει τα χρήματα από τα νέα μέλη», φέρεται να δήλωσε σε μια συνέντευξη ο Λαζάρ.

«Αν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, θα γίνουμε σωσίβια λέμβος που βυθίζεται υπό το βάρος εκείνων που αρπάζονται απ΄αυτήν», είπε ο Λαζάρ αναφερόμενος προφανώς στους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη επιβαίνοντας σε υπερφορτωμένα σκάφη που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Η Ουγγαρία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γειτνίασή της με τη Σερβία και την Ουκρανία, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, την καθιστούν ελκυστική για τους μετανάστες. Κατέγραψε περισσότερες από 100.000 αφίξεις μεταναστών μέχρι τώρα φέτος σε σύγκριση με 43.000 ολόκληρο το 2014.

Μόνο χθες, Δευτέρα, η αστυνομία κατέγραψε 2.093 μετανάστες, που είναι ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα φέτος. Η Ουγγαρία κατασκευάζει ένα τείχος στα νότια σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να απωθήσει το αυξανόμενο κύμα μεταναστών.

Ήδη οι αρχές ετοιμάζουν τείχος προκειμένου να αναχαιτίσουν τις μεταναστευτικές ροές. Ο Στρατός της Ουγγαρίας ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου την κατασκευή ενός σιδερένιου φράχτη, μήκους 175 χλμ και ύψους τεσσάρων μέτρων, στα σύνορα με τη Σερβία, ο οποίος προγραμματίζεται να τοποθετηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Από τη Σερβία στην Ουγγαρία πάνω από 2.000 πρόσφυγες

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες πέρασαν, τη Δευτέρα, από τη Σερβία στην Ουγγαρία, η οποία είναι χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συνολικά 2093 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ουγγαρία τη Δευτέρα, αριθμός – ρεκόρ ατόμων που, σε μία μέρα, πέρασαν τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουγγρικής αστυνομίας, όπως μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου Β-92.

Αρκετοί από αυτούς είχαν εμποδιστεί την περασμένη εβδομάδα, από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, να διέλθουν την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελής.

Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ είχαν σχηματίσει έναν κλοιό στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και χρησιμοποίησαν ακόμη και σπρέι χημικών για να τους απωθήσουν.

Όμως μετά τη γενική κατακραυγή από διεθνείς οργανισμούς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της ΠΓΔΜ «χαλάρωσαν» τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα και οι πρόσφυγες εισέρχονται πλέον στη Γευγελή, απ” όπου αναχωρούν με τρένα και λεωφορεία προς τη Σερβία.

Από εκεί, οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουγγαρία, η οποία αποτελεί ελκυστικό προορισμό γι” αυτούς, καθώς ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν και μπορούν εύκολα να φθάσουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής, Βόρειας ή Δυτικής Ευρώπης, που αποτελεί τον τελικό προορισμό τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σοκάρουν τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία για τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που διαμορφώνεται από τις πρωτόγνωρα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Λέσβο.

Το νησί έχει κληθεί να διαχειριστεί από τις αρχές του χρόνου περισσότερους από 93.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή έναν πληθυσμό που ξεπερνά τους 85.400 κατοίκους του. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και τις τοπικές αστυνομικές αρχές, μόνο από την 1η Αυγούστου μέχρι και χθες έχουν αποβιβαστεί στις ακτές της Λέσβου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες (περίπου 11.000 την εβδομάδα). Μόνο μέσα σε μια νύχτα, αυτή της 10ης-11ης Αυγούστου, έφτασαν στο νησί 1.450 άτομα.

Η κρίση λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τη Διεθνή Αμνηστία που πραγματοποίησε ερευνητική αποστολή στο νησί, να μιλά για «χάος και άθλιες συνθήκες». Η διεθνής ΜΚΟ διαπιστώνει κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό, που δημιουργούν τρομαχτικές συνθήκες για τους πρόσφυγες.

«Οι αρχές, υπερφορτωμένες και χωρίς να διαθέτουν επαρκείς πόρους, αδυνατούν να διαχειριστούν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που φθάνουν στο νησί», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για «κοντόφθαλμους Ευρωπαίους ηγέτες».


Μόνο μέσα σε μια νύχτα, αυτήν της 10ης-11ης Αυγούστου, έφτασαν στη Μυτιλήνη 1.450 άτομα

Οι 93.000 που έφτασαν φέτος είναι πληθυσμός ήδη 7πλάσιος και πλέον από τις 12.187 αφίξεις που είχαν σημειωθεί σε όλο το 2014. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα συνολικά μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σε σύγκριση με 45.412 το 2014.

Η Διεθνής Αμνηστία παρατήρησε ακατάλληλες, ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό και κάνει λόγο για πλημμυρισμένες τουαλέτες, έλλειψη σεντονιών και κουβερτών, βρώμικα, παλιά στρώματα και σπασμένα κρεβάτια. Η τοπική αστυνομία δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες. Πολλοί περιμένουν έξω μέχρι να ελευθερωθεί χώρος, σε σκηνές, κάτω από δίχτυα από ελαιώνες ή χωρίς καθόλου καταφύγιο. Οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάζονται να περπατάνε μέχρι και 70 χιλιόμετρα σε σημείο κατάρρευσης, από τις βόρειες ακτές προς τη Μυτιλήνη κι εκεί περιμένουν αρκετά για να καταγραφούν. Η διεθνής ΜΚΟ τονίζει πως απαιτείται ένα επείγον σχέδιο.


Οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάζονται να περπατάνε μέχρι και 70 χιλιόμετρα, από τις βόρειες ακτές προς τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία

Σκέψεις για 2ο πλοίο
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως εξετάζεται το ενδεχόμενο «επιστράτευσης» και δεύτερου πλοίου για τη διαχείριση των ροών, είτε ως πλωτό κατάλυμα είτε για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως καταβάλλονται προσπάθειες για να δημιουργηθούν νέοι χώροι υποδοχής στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος. Ο προγραμματισμός είναι να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια Λέσβου, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη κι άλλων σκηνών. Στη Λέρο γι' αυτόν τον σκοπό προορίζεται το πρώην ΠΙΚΠΑ, που πάντως είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει ενώ στην Κω αναζητείται και δεύτερος χώρος φιλοξενίας.

Nέα τραγωδία
Χθες το πρωί στη Μυτιλήνη, μια πλαστική πολυκαιρισμένη λέμβος με 21 μετανάστες ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή Σκάλας Μυστεγνών και 7 από αυτούς δεν βγήκαν στην επιφάνεια. Δύο νεαροί άντρες ανασύρθηκαν νεκροί και άλλοι 5 αγνοούνται, ενώ 14 περισυνελέγησαν σε άσχημη κατάσταση.
Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στη λέμβο, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, και στα ανοιχτά των Μυστεγνών άρχισε να παίρνει νερά και ανατράπηκε.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει όλο αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα σε όλους τους τομείς. Πρέπει άμεσα να κάνει παρέμβαση στην Τουρκία και να πάρει θέση στο μεταναστευτικό», λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Γιάννης Φώσκολος
Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι ειδικοί τονίζουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους νέους ανθρώπους. Αν δεν ανατραπεί ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στο μέλλον δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν

Μια νέα «έκρηξη γεννήσεων» χρειάζεται η Ευρώπη για να αποτραπεί μια πληθυσμιακή καταστροφή, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian, η πτώση του ρυθμού γεννήσεων που παρατηρείται σε ολόκληρη την ήπειρο απειλεί τη μελλοντική οικονομική πορεία της Ενωσης και την ανάπτυξη.

Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους νέους ανθρώπους, καθώς οι κοινωνίες της δεν μπορούν πλέον να αυτοσυντηρηθούν, ενώ οι υπηρεσίες υγείας, τις οποίες χρειάζεται ο γηράσκων πληθυσμός της, είναι υποστελεχωμένες και οι αγροτικές της περιοχές και η ύπαιθρος έχουν ερημώσει.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, όπου ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς από το 2010. Πέραν των πολλών νέων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να βρουν εργασία αλλού, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής προβλέπει ότι ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων μέχρι το 2060 θα έχει ρίξει τον πληθυσμό της χώρας, από 10,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους!

Παράλληλα εκτιμήσεις της Eurostat αναφέρουν ότι μέχρι το 2050 η Πορτογαλία θα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς τότε μόλις το 11,5% που πληθυσμού της θα είναι κάτω των 15 ετών.

Εξίσου σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ισπανία, η οποία παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων σε ολόκληρη την Ενωση με μόλις 1,27 παιδιά να γεννιούνται για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι περίπου 1,55 παιδιά για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, οπότε οι διαφορές δεν είναι τεράστιες, δηλαδή λίγες οικογένειες κάνουν περισσότερα από 2 παιδιά ούτως ώστε ο μέσος όρος να ανεβεί.

Στην Ισπανία
Οσον αφορά συγκεκριμένα την Ισπανία, οι ειδικοί αναφέρουν στον Guardian, πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση όπως είναι σήμερα, τότε κάθε γενιά Ισπανών θα είναι κατά περίπου 40% μικρότερη από την προηγούμενη!

Συμπληρώνοντας την εικόνα του προβλήματος στον ευρωπαϊκό νότο (της Ελλάδας εξαιρουμένης), η Ιταλία, παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική τάση στον ρυθμό γεννήσεων που παρατηρείται εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι το 1970 ο ρυθμός γέννησης ήταν 2,37 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία ενώ το 2013 ήταν στο 1,39 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Παράλληλα μόνο πέρυσι περίπου 91.000 Ιταλοί εγκατέλειψαν την Ιταλία για να εργαστούν και να ζήσουν στο εξωτερικό καθώς η ανεργία των νέων έφτασε το 44,2% τον Ιούνιο.

Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει και η Γερμανία, όπου παρά τα χαρμόσυνα νέα της περασμένης εβδομάδας πως για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση του ρυθμού γεννήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος όρος του ρυθμού γεννήσεων είναι μόλις 1,4 παιδί ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Συνολικά ο πληθυσμός μειώθηκε το 2014 κατά περίπου 153.407 άτομα.

Οι προβλέψεις των αρμόδιων αρχών εκτιμούν ότι μέχρι το 2060 ο πληθυσμός της χώρας από τα 81 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα έχει φτάσει στα 67 εκατομμύρια. Η Γερμανία πάντως χρησιμοποιεί για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό τον τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φτάνει στη χώρα. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι μπαίνουν στη Γερμανία περίπου 530.000 άνθρωποι από άλλες χώρες, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 800.000.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σταματά την επαναπροώθησή τους σε Ελλάδα και Ιταλία

Αναστέλλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ η Γερμανία και ανοίγει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες σταματώντας τις επαναπροωθήσεις στις χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Οι Σύροι που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στις γερμανικές αρχές χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν στη χώρα μέσα της οποίας εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης για ζητήματα ασύλου Asylum Information Database (Aida), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) εξέδωσε εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες,

Βάσει των οδηγιών, που φέρουν ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, ακυρώνονται οι διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ (κάνοντας χρήση της ρήτρας κυριαρχίας που προβλέπει η ίδια συνθήκη) που είχαν δρομολογηθεί για τους Σύρους πρόσφυγες προκειμένου η Γερμανία να καταστεί το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την απεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενώ ταυτόχρονα ανακαλούνται οι εντολές αναγκαστικής επαναπροώθησης σε άλλες χώρες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν έκκληση για ενιαία απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου, με τον Γάλλο πρόεδρο να ζητά εκ νέου ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και τη Γερμανίδα καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι πρέπει να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

Βρετανία: Φυλακή και κατάσχεση μισθών για παράνομα εργαζόμενους μετανάστες

Αντιμέτωποι ακόμη και με φυλάκιση και κατάσχεση των απολαβών τους βρίσκονται πλέον οι μετανάστες που εργάζονται παράνομα στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα μέτρα που ανακοίνωσε η χθες η κυβέρνηση της χώρας.

Αντιδρώντας στην απότομη αύξηση σε προσπάθειες μεταναστών να περάσουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης από την Γαλλία, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον τόνο των αντιμεταναστευτικών της δηλώσεων, καθώς βρίσκεται υπό πίεση να δείξει ότι κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη κρίση.

Η Νατάσα Μπουσάρ, δήμαρχος της Καλαί, πόλης-λιμανιού στη βόρεια Γαλλία όπου έχουν κατασκηνώσει χιλιάδες μετανάστες που ελπίζουν να περάσουν απέναντι στη Βρετανία, έχει δηλώσει ότι το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της γειτονικής χώρας και οι χαλαροί έλεγχοι ταυτότητας καθιστούν τη Βρετανία μαγνήτη για παράτυπους μετανάστες.

«'Οποιος νομίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εύκολη λύση θα πρέπει να ξέρει αναμφίβολα ότι αν είστε εδώ παράνομα, θα λάβουμε μέτρα να σας εμποδίσουμε από το να εργαστείτε, να νοικιάσετε διαμέρισμα, να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό ή να αποκτήσετε άδεια οδήγησης», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσερ. «Θα συνεχίσουμε να καταπολεμάμε την παρανομία και να χτίζουμε ένα μεταναστευτικό σύστημα που δουλεύει προς το βέλτιστο όφελος των Βρετανών και όσων υπακούουν στους κανονισμούς», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα εισαγάγει νέους νόμους όταν τελειώσει η καλοκαιρινή διακοπή της Βουλής τον Σεπτέμβριο οι οποίοι θα τιμωρούν την παράνομη εργασία με ποινές φυλάκισης έως και έξι μήνες καθώς και χρηματικές ποινές χωρίς ανώτατο όριο. Οι απολαβές των παράνομα απασχολούμενων θα μπορούν να κατάσχονται, είπε.

Με τα νεα μέτρα, η κυβέρνηση είπε ότι θα καταστεί πιό εύκολο να ασκηθεί δίωξη σε εργοδότες που εν γνώσει τους απασχολούν εργαζόμενους χωρίς άδεια εργασίας για τη Βρετανία, και να αυξήσει το μέγιστο όριο φυλάκισης από δύο σε πέντε χρόνια.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Των Δ. Παπακωνσταντίνου - Γ. Αγγέλη - Δ. Κατσαγάνη

Με μια πρωτοφανή στην κοινοβουλευτική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές υπονομεύοντας τη συμφωνία για το Τρίτο Πακέτο Στήριξης. Παίρνει το ρίσκο να διαλύσει τη χώρα, γιατί εκτιμά ότι έτσι θα γαντζωθεί στην εξουσία. Ότι τον βολεύει η συγκυρία.

Γιατί φοβάται τις συνέπειες μιας συμφωνίας, την οποία ο ίδιος επέλεξε πριν από λίγες εβδομάδες, βάζοντας την υπογραφή του στο όνομα της επιβίωσης της οικονομίας μέσα στην Ευρωζώνη.

Όλες οι προϋποθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την επίσπευση της απαλλαγής από τα capital controls, οι όροι για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και κυρίως η εξασφάλιση των αποφάσεων που θα απελευθέρωναν περί τα 3 δισ. ευρώ για την οικονομία στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, αναβάλλονται στο όνομα της κομματικής επιβίωσης του κ. Τσίπρα. Για περισσότερο από έναν μήνα και μέχρι να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση, για τη σύνθεση της οποίας κανείς δεν μπορεί πλέον να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, όλες οι διαδικασίες που θα επέτρεπαν την απελευθέρωση της επόμενης δόσης του δανείου "παγώνουν"...Αναβολή πληρωμών

Τα χρήματα της δόσης αυτής είναι εκείνα που στη Συμφωνία, που υπέγραψε για το Τρίτο Πακέτο Στήριξης, προβλέπεται ότι θα αφορούσαν αποκλειστικά την αποπληρωμή υποχρεώσεων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα!

Δηλαδή σε προμηθευτές νοσοκομείων, επιχειρήσεων που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους, πληρωμές καθυστερούμενων εδώ και μήνες αμοιβών σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικούς, επιστροφές ΦΠΑ, επανεκκίνηση απόδοσης "παγωμένων" συντάξεων, επιστροφή "δανεικών" από Ταμεία και Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κ.λπ.

Η απόφαση παραίτησης και οι πρόωρες εκλογές επανέφεραν με βίαιο τρόπο το κλίμα αβεβαιότητας σε ένα τραπεζικό σύστημα που είχε ήδη εισέλθει στη φάση προετοιμασίας των stress tests, προκειμένου να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίησή του μέσα από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ, για το μέλλον του οποίου οι εκλογές επαναφέρουν και πάλι τα ερωτηματικά.

Οι μικρές ανάσες που έδωσαν στην ήδη "ημιθανή" οικονομική δραστηριότητα οι καταναλωτικές δαπάνες από την αυξημένη τουριστική κίνηση, αντί να ενισχυθούν όπως αναμενόταν από τις δύο υποδόσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, "παγώνουν" με τη δρομολόγηση της προεκλογικής κινητοποίησης και τη φυσιολογική αναστολή κάθε οικονομικής πρωτοβουλίας, μέχρι να ξεκαθαρίσει και πάλι σε έναν περίπου μήνα το πολιτικό τοπίο.

Τι "συνέβη" σε ένα επτάμηνο

Το "πάγωμα" κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας μέσα στο επτάμηνο, που μεσολάβησε από τις εκλογές του Ιανουαρίου μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης, επιδείνωσε την ήδη υψηλή ανεργία των τελευταίων ετών, αυξάνοντας τις πιέσεις για "έξοδο" από τη χώρα του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Έφτασε στο σημείο να δείξει, για μικροπολιτικούς σκοπούς, την έξοδο από τη χώρα στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ, κλείνοντας το μεταλλείο στις Σκουριές. Περνώντας σαφές αρνητικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές. Μήνυμα που επιβεβαιώθηκε και με το αλλαλούμ στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Όπως αποδεικνύουν τόσο τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και οι προβολές των εκτιμήσεων που έχουν γίνει από την Eurostat στο επτάμηνο που μεσολάβησε, "έσβησε" και η παραμικρή προσδοκία βελτίωσης του οικονομικού κλίματος σε επίπεδο καταναλωτικής δαπάνης και παραγωγικής δραστηριότητας.

Τα ελλείμματα επανήλθαν στη θέση των μικρών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2015 έδωσαν τη θέση τους στη βεβαιότητα για επιστροφή στην ύφεση τουλάχιστον κατά 2% με 2,5% του ΑΕΠ. Η εικόνα του Χρηματιστηρίου, όπου χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμυρίων με επίκεντρο την κατάρρευση των τραπεζών, είναι ενδεικτική του κλίματος.

Η "τάση" αυτή παγιώθηκε με τη δρομολόγηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), που "σκότωσε" κάθε σοβαρή οικονομική δραστηριότητα αυξάνοντας την πίεση στην ήδη χαμηλή απασχόληση, παρά τη συνήθη εποχιακή αύξησή της με τον ερχομό του καλοκαιριού.

Οι πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζουν τις δύο κρίσιμες διαστάσεις της πολιτικής Τσίπρα, εκείνης των προεκλογικών "υποσχέσεων" και εκείνης της εφαρμογής των μετεκλογικών "διαψεύσεων".

Μια παρακαταθήκη λόγων και έργων, που αναμφίβολα θα "σφραγίσει" τη νέα εκλογική του πρωτοβουλία.


* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 22ας Αυγούστου
Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μια επίσημη σημαντική συνάντηση που έγινε αυτές τις μέρες μεταξύ ανώτατου κρατικού παράγοντα του Ιράν και της ηγεσίας του κουρδικού ΡΚΚ, έχει «ταράξει» την Τουρκία που διάγει μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο τουρκικός τύπος, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Abdulrıza Rahmani Fazli, ντυμένος συμβολικά με στρατιωτική φόρμα πέρασε τα σύνορα Ιράκ – Ιράν και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην πόλη Καντίλ, που είναι το επίσημο αρχηγείο του ΡΚΚ.

Σημειωτέον ότι ο Abdulrıza Rahmani Fazli συνοδεύονταν από τον νομάρχη της ιρανικής συνοριακής περιοχής με το Ιράκ, του ιρανικού Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος επίσης ήταν ντυμένος με στρατιωτική φόρμα. Η συνάντηση έγινε, όπως ανέφερε επιδεικτικά στο Instagram ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, σε πολύ θερμό κλίμα και σε υψόμετρο 3.000 μέτρα.

Οι εξελίξεις τρέχουν εν όψει πιθανών χερσαίων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της Συρίας, επιχειρήσεων όμως όπως εξελίσονται οι ευρύτερες συμμαχίες, που θα σηματοδοτήσουν κατά πάσα πιθανότητα αλυσιδωτές διαλυτικές εκρήξεις στην ίδια την Τουρκία.

Άραγε εμείς που είμαστε;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει αφθονία πηγών χρηματοδότησης και ιδιαίτερη ικανότητα στη διαχείριση κεφαλαίων.

Συνοπτικά παρουσιάζονται οι κυριότερες εξ'αυτών.

- Δωρεές (Sadaqah) από ιδιώτες, κυρίως από τα Κράτη του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία
- Λαθρεμπόριο πετρελαίου, υπολογίζεται ότι ημερησίως το Ισλαμικό Κράτος πουλάει 50.000 βαρέλια αργό.
- Εκβιασμοί-προστασία-υποχρεωτική φορολογία για άντληση κεφαλαίων σε πληθυσμούς που ελέγχει.
- Λύτρα από απαγωγές ντόπιων και ξένων υπηκόων.
- Λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.
- Πώληση αγροτικής παραγωγής και ιδιαίτερα σιτηρών τα οποία κατάσχουν από τοπικούς αγρότες.
- Λεηλασία κρατικών ιδρυμάτων, τραπεζών, εταιρειών και αποθηκών σε Συρία και Ιράκ.
- Προμήθεια από οποιονδήποτε κάτοικο της επικράτειας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος και επιθυμεί να μεταναστεύσει. Αυτό περιλαμβάνει και το δίκτυο διακίνησης ανθρώπων έως τη Τουρκία.
- Κεφάλαια που εισρέουν κυρίως από Ευρωπαίους πολίτες που μεταβαίνουν σε Συρία/Ιράκ ως "εθελοντές για το Ισλαμικό Κράτος καθώς και χρήματα που στέλνουν συμπαθούντες κυρίως από το Βέλγιο, Γαλλία, Δυτικά Βαλκάνια, Αυστρία, Ολλανδία και Σουηδία.
- Προμήθεια από αγοραπωλησίες μεταξύ εμπόρων
- Δουλεμπόριο αιχμαλώτων
- Αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων
- Πώληση μορφίνης και λοιπών οπιούχων που προέρχονται από το Αφγανιστάν
- Λαθρεμπόριο οπλισμού σε μικρότερες συνδεδεόμενες ομάδες στην περιοχή
- Εγκληματικές δραστηριότητες (κυρίως κλοπές, ληστείες και απάτες) που διαπράττουν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους
- Προμήθεια από συναλλαγές κατοίκων που βασίζονται στο "Amanah"
- Κεφάλαια από "μαύρους" προυπολογισμούς της Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας
- Οικονομική υποστήριξη ή και σε είδος από τις τρομοκρατικές οργανώσεις:
Boko Haram, Bangsamoro Islamic Freedom Fighters, Jemaah Islamiyah, Ansar al-Sharia, Jund al-Khilafah, Abu Sayyaf, Mujahideen Shura Council in the Environs of Jerusalem,Jamaah Ansharut Tauhid, Ansar Bait al-Maqdis, Islamic Movement of Uzbekistan, Jundallah, Caucasus Emirate.

Επιπροσθέτως

Ο οπλισμός του Ισλαμικού Κράτους είναι προϊόν κτήσης από λεηλασίες κυρίως των αποθηκών του Ιρακινού στρατού, αιχμαλώτους Σύριους στρατιώτες καθώς και "δωρεές" από συνοδοιπόρους και προστάτες αυτού του μορφώματος στον Ισλαμικό κόσμο.

Μεγάλο μέρος των καθημερινών εργασιών λογιστικής υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους γίνεται από υποχρεωτική εργασία-"αγγαρείες" του τοπικού πληθυσμού.

Οι ανάγκες τροφοδοσίας των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους εξασφαλίζονται από τους τοπικούς αγρότες, ενώ δέχεται συνεχώς προμήθεια φαρμακευτικού υλικού από τους διεθνείς υποστηρικτές του.

Ως εκ τούτου το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να μειώνει καθημερινά έξοδα λειτουργίας της πολεμικής του μηχανής.

Σε αδρές γραμμές υπολογίζεται ότι τα τωρινά κεφάλαια του Ισλαμικού Κράτους υπερβαίνουν τα 6 δισ. δολάρια και διαθέτει αρκετό οπλισμό, ανταλλακτικά και γραμμή εφοδιασμού για να αντέξει σε βάθος χρόνου τις αεροπορικές επιθέσεις που δέχεται.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Μπορεί εμείς να βαδίζουμε σε εκλογές με διάφορες ατραξιόν τύπου Ζωής να κάνουν την πολιτική πλάστιγγα να γέρνει όλη την ώρα ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία, όμως, την ίδια στιγμή, συμβαίνουν κι άλλα, ορισμένα εκ των οποίων είναι ασφαλώς πιο σοβαρά και πιο σημαντικά για το μέλλον – και το δικό μας.

«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θα ήθελα να ζω» είπε προχθές. Ποιος το είπε; Μα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, δηλαδή της ευρωπαικής «κυβέρνησης» Γιουνκέρ…

Εμείς το φωνάζουμε από την αρχή της κρίσης ότι αυτή η Ευρώπη είναι μια αξιοθρήνητη σκιά του εαυτού της, ένα έκτρωμα που δεν έχει την παραμικρή πια σχέση με το ευγενές μεταπολεμικό οικοδόμημα των πρώτων δεκαετιών, αλλά οι περισσότεροι δεν αντέχουν να το ακούν: τώρα που το λέει ο Γιουνκέρ, μήπως έχει έρθει πια η ώρα να το ξανασκεφτούν;…

Ο Γιουνκέρ αναφερόταν σε αυτό που η πολιτική ορθότητα ονόμασε ζήτημα των «μεταναστών», ενώ πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, ενός πολέμου που η ίδια η Δύση, δυστυχώς, ανεύθυνα και χωρίς λογική και σχέδιο προκάλεσε, φέρνοντας μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και μια πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες γεωπολιτική διακινδύνευση.

Όλα αυτά, όμως, είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Αυτή τη στιγμή, το πιο εξοργιστικό είναι να ακούει κανείς τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν να μέμφεται κατ’ αυτό τον τρόπο την Ευρώπη στο τιμόνι της οποίας εκείνος βρίσκεται – η μομφή του αφορά τη στάση των κρατών μελών απέναντι στους αμέτρητους αυτούς δυστυχείς ανθρώπους που κανείς δεν τους θέλει και κανείς δεν ξέρει τι να τους κάνει.

Μόνον στις ιταλικές ακτές το τελευταίο 48ωρο οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τους 100.000. Ο αριθμός λέει τα πάντα. Και, κυρίως, λέει, ότι η Ευρώπη, η οποία έχει αναλωθεί την τελευταία πενταετία στο πώς μέσα από την κρίση θα αναπροσαρμοστεί στη γερμανική ηγεμονία τρώγοντας τις σάρκες της, είναι ανέτοιμη και αδιάφορη για τις μεγάλες, τις αληθινές προκλήσεις.

Δεν είναι παράξενο: πρόκειται για την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: αυτού της θλιβερής Ευρώπης των μικρών ανθρώπων…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος Κιλκίς


Mε αφορμή τις …κορωνάκειες προκοπές για την στράτευση, επαναλαμβάνω ένα παλιό μου κείμενο

Στην αρχαία Αθήνα όσους αρνούνταν να στρατευτούν, τους ριψάσπιδες (= ρίπτω την ασπίδα) τούς φορούσαν γυναικεία ρούχα, τούς περιέφεραν στην πόλη και τους διαπόμπευαν μέχρι εσχάτης ξεφτίλας. Οι λιποτάκτες χαρακτηρίζονταν «άτιμοι» – και τα τέκνα τους κληρονομούσαν το στίγμα- δεν είχαν κανένα πολιτικό δικαίωμα, ήταν ηθικά εκμηδενισμένοι, αξιοκαταφρόνητοι.
Είναι γνωστός ο όρκος των Αθηναίων εφήβων:
«Ου καταισχύνω τα όπλα…. αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων, και μόνος και μετά πολλών, και την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω…».
Για την Σπάρτη ήταν αδιανόητη η αποφυγή στράτευσης. Οι δειλοί ανασκολπίζονταν. Στα «αποφθέγματα Λακαινών» του Πλούταρχου διασώζεται το εξής:
«Η Δαμάτρια, ακούγοντας πως ο γιος της ήταν δειλός και ανάξιος της, όταν αυτός έφτασε, τον σκότωσε. Το επίγραμμα στον τάφο της είναι το εξής: τον παραβάντα νόμους Δαμάτριον έκτανε (=σκότωσε) μήτηρ, η Λακεδαιμονία τον Λακεδαιμόνιον». (εκδ. «Κάκτος», σελ. 227).
Αυτά στην αρχαία εποχή όπου η φιλοπατρία και η ανδρεία ήταν αρετές και αξίες. Για τους αρχαίους η αξία ενός άνδρα συμπυκνώνεται στην περίφημη ομηρική φράση: «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Ενώ «της δειλίας αισχρά γίγνεται τέκνα», η δειλία, η λιποταξία, γεννοβολά αισχρά τέκνα.
Στην νεότερη εποχή αποκαλυπτική και ξεκαρδιστική είναι η τακτική του στρατάρχη της Ρούμελης, του Καραϊσκάκη. Αυτός, όπως γράφει ο Δημήτρης Φωτιάδης στην βιογραφία του, «έσερνε ένα γυναικείο παλιόβρακο, γνωστό σ’ όλο το ασκέρι του με τ’ όνομα το βρακί της Κατερίνας, που το φόραγε στους φοβιτσιάρηδες».
Όταν η πατρίδα κινδύνευε και ήθελε ο στρατηγός να στρατολογήσει πολεμιστές πήγαινε στα χωριά και τους μάζευε. Όσους κρύβονταν, τους κιοτήδες, «τις σαπιοκοιλιές», όπως τους ονόμαζε ο Καραϊσκάκης, τους ξετρύπωνε και τους ανάγκαζε να φορέσουν «το βρακί της Κατερίνας». (Η Κατερίνα ήταν περιβόητο για την ελευθεριότητά του γύναιο της περιοχής). Όσοι λαγόκαρδοι και κιοτήδες φορούσαν «το βρακί» ντροπιάζονταν διά βίου και συνήθως εξαφανίζονταν, για να γλιτώσουν τον περίγελω του κόσμου. Εκείνα τα χρόνια «μιλούσαν οι καρδιές, τώρα μιλούν τα χρήματα» (Κανάρης). Οι λιποτάκτες ατιμάζονταν ως ανάξιοι της πατρίδας. Αναστήθηκε το Γένος από ανθρώπους «τρελούς» σαν τον Καραϊσκάκη, που με τις ηρωϊκές «αποκοτιές τους» έδιναν θάρρος. Χαρακτηριστικό το παρακάτω επεισόδιο, το οποίο αναφέρει ο Φωτιάδης (σελ. 111). Συνήθιζε στις μάχες ο στρατηγός να προκαλεί τους Τούρκους με βρισιές και χοντρά πειράγματα. «Μέσα στο ξάναμμα της μάχης», (στο Κομπότι, στις 8 Ιουνίου του 1821), τους φωνάζει.

– Ουχά, κιοτήδες, σταθείτε ωρέ να πολεμήσετε!
– Ποιος είσαι εσύ ωρέ, που θα μας πεις κιοτήδες;
– Είμαι ο γιος της καλογριάς και σας χέζω!
– Εμάς, γκιαούρη, χέζεις;
– Εσάς μεμέτηδες!
– Περίμενε, μπάσταρδε, να σε πιάσουμε, να σε σουβλίσουμε και τότες βλέπεις τι θα κρένει ο πισινός σου!
– Εμένα, ωρέ, θα σουβλίσετε;
– Εσένα, ωρέ, Καραϊσκάκη!
– Αμ τότες σταθήτε ν’ ακούσετε από τώρα τι κρένει (=λέει) ο πισινός μου!
Πηδάει πάνω σ’ ένα βράχο, ξεβρακώνεται, τεντώνει γυμνό τον κώλο του στους οχτρούς και τους φωνάζει:
– Να ωρέ Τούρκοι…!

Ήταν όμως κρυμμένος κοντά ένας Τούρκος, τον πυροβόλησε και είδε και τρόμαξε να γιατροπορευτεί από το βόλι που τον βρήκε «στα μεριά». Όταν όμως έγινε το βαυαροκρατούμενο κρατίδιο οι αγωνιστές παραμερίστηκαν και τα αξιώματα πήγαιναν στους απειροπόλεμους πολιτικάντηδες, στο ζυμάρι των Τούρκων. Και επιδαψίλευαν τους εαυτούς τους με γελοιωδέστατους τίτλους.
«Έλεγε ο Κολοκοτρώνης καταγελών: και ευγενέστατον και πανευγενέστατον και ενδοξότατον και εκλαμπρότατον και εξοχότατον και μεγαλειότατον με ονόμασαν, μόνο τον τίτλο του παναγιότατου δε μ’ έδωκαν». (Σπηλιάδης, «Απομνημονεύματα», τομ. Γ΄, σελ. 38).
Από την αυγή του νεοελληνικού βίου διαφαίνεται ποιοι θα κυβερνούν: «οι εκλαμπρότατοι», οι οποίοι στους εθνικούς αγώνες προτιμούσαν «το βρακί» παρά το πεδίο της τιμής. Τώρα βέβαια επεκτάθηκε η τακτική του …«βρακοφορέματος» και εν καιρώ ειρήνης. Το 1940 κάτι παρόμοιο συμβαίνει. Οι γιοι των «εκλαμπρότατων» αναπαύονται «βοηθητικοί» στα μετόπισθεν, ενώ ο απλός λαός κατασκοτώνεται για την τιμή του έθνους στα βορειοηπειρώτικα βουνά.
Στο βιβλίο του «οπλίτης στο αλβανικό μέτωπο», ο λαογράφος Δημ. Λουκάτος, γράφει:
«Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 1940, έκαμα μια βόλτα στα γραφεία των Εμπέδων. Ένα σωρό φαντάροι έχουν βολευτεί εκεί μέσα. Μ’ ένα μπιλιετάκι, μ’ έναν γνωστό, από δω και από κει, τα κατάφεραν. Τώρα είναι ήσυχοι. Είναι όλοι τους από αριστοκρατικές αθηναϊκές οικογένειες, και πολλοί έρχονται στο γραφείο τους με ιδιόκτητη κούρσα. Τους ξεχωρίζεις από τα καλοχτενισμένα μαλλιά, τα μεταξωτά πουκάμισα, τα καλοβαλμένα φανταρίστικα, και το ρολόι του χεριού. Τους ξεχωρίζεις ακόμα, από το ακατάδεχτο ύφος τους και την απροθυμία τους να σ’ εξυπηρετήσουν. Τα τσακίσματα και τις ευγένειες τα σπαταλάνε στους αξιωματικούς…». (εκδ. «Ποταμός», σελ. 25). 
Αυτοί οι κιοτήδες, οι γόνοι των «καλών» οικογενειών, διακρίθηκαν την περίοδο της Κατοχής, ως δοσίλογοι ή μαυραγορίτες. Όταν απελευθερωθήκαμε γλίτωσαν την κρεμάλα, γιατί εκμεταλλεύτηκαν τον εμφυλιοπολεμικό κυκεώνα, έγιναν αντικομμουνιστές και έλαβαν άφεσιν αμαρτιών. Οι έκγονοί τους, μαζί με τις αιματοβαμμένες περιουσίες τους, κληρονόμησαν και την αφιλοπατρία, την αποφυγή της στράτευσης, τον παρασιτισμό.

Ποιοι, ακούμε αυτές τις ημέρες, απαλλάχτηκαν από το χρέος της υπηρετήσεως της πατρίδας; Κάποιοι γόνοι πολιτικών, επώνυμοι αθλητές, καλλιτέχνες και λοιποί τζιτζιφιόγκοι και μοσχοαναθρεμμένοι γιοι και ανηψιοί των ισχυρών οικονομικά παραγόντων. Όλο το σκυλολόι που λυμαίνεται, δηλαδή, τον τόπο. Αν ήταν δυνατόν να αποκαλυφθούν, θα διαπιστώναμε πως είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από το χρηματιστηριακό «μακελειό», που κατέχουν περίοπτες και χρυσοπλήρωτες θέσεις του Δημοσίου, που ροκανίζουν επιδοτήσεις, όλοι τους «εκλαμπρότατοι» και «παναγιότατοι».
Και αντί να μάθουμε ποιοι είναι «οι σαπιοκοιλιές», να τους φορέσει ο λαός το περιβόητο… εσώρουχο, μήπως και ξεκουμπιστούν από την ντροπή και γλιτώσει ο τόπος, τους προστατεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Κρύβονται «οι μεμέτηδες» πίσω από το περίεργο αυτό νεοταξικό κατασκεύασμα, που ανέλαβε εργολαβικά να σκεπάζει τις πομπές των φυγόστρατων.

Και όμως η θητεία ενός νέου αποτελεί ύψιστο καθήκον. Παρ’ όλη την κατασυκοφάντηση του στρατού μας τις τελευταίες μεταπολιτευτικές δεκαετίες, η εμπιστοσύνη του λαού παραμένει ακλόνητη σ’ αυτόν. Ο στρατός για έναν νέο συνιστά σχολείο πατριδογνωσίας, πειθαρχίας, συναλληλίας, αλληλεγγύης.. πηγαίνεις παιδί, γυρίζεις άντρας, έλεγαν οι παλιοί. Όποιος για αστείο λόγο δεν υπηρετούσε, του έμενε κουσούρι μια ζωή, κορίτσι για παντρειά κανείς δεν του εμπιστευόταν, εύκολα δουλειά δεν έβρισκε.

Όταν ήμασταν ακόμη Ρωμιοί, πριν γίνουμε Ευρωπαίοι, οι άντρες μιλούσαν με καμάρι για την στρατιωτική τους θητεία, αν και οι τότε κακουχίες και οι στερήσεις, είναι αδιανόητες για την σημερινή γενιά του κινητού, της κατάληψης και του χαβαλέ.
Τώρα το εκσυχγρονιστικό – νεοεποχίτικο σαράκι της αρνησιπατρίας και της απέχθειας για την στράτευση, φωλιάζει στις καρδιές των νέων, με αποτέλεσμα η θητεία να θεωρείται χάσιμο χρόνου, κοροϊδία. Οι παρελάσεις, που τονώνουν το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας και λειτουργούν ως αναλαμπές εθνικής υπερηφάνειας – τόσο απαραίτητες για την κρισιμότατη περιοχή και εποχή μας – μπήκαν στο στόχαστρο των χασομέρηδων της ειρηνοφιλίας. Έφτασε κάποτε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ να ζητήσει την κατάργησή τους, διότι αποτελούν φασιστικό κατάλοιπο.
Τέτοια παραδείγματα από τους «εκλαμπρότατους» και τους νεόπλουτους του πνεύματος παίρνει η λαϊκή ψυχή, οι νέοι, και αποβάλλουν κάθε ευγενική πνοή, κάθε εδραία αξία.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν γεννιόταν αγόρι εύχονταν στην μάνα: να σου ζήσει, να γίνει καπετάνιος, να του γράψουν και τραγούδι. Τώρα γεμίσαμε «λιανοπαίδια», που αντί για παντελόνια φορούν «το βρακί της Κατερίνας»…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Νέα ανθελληνική πρόκληση στην περιοχή Kllogjer των Αγίων Σαράντα, στα σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας, όπου πραγματοποιήθηκε η 71η επέτειος της δήθεν γενοκτονίας (από τους Έλληνες) των αποκαλούμενων «Τσάμηδων»!

Εκεί, υπάρχει ένα μνημείο που έστησε το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων, όπου εκπρόσωποί του κατάθεσαν στεφάνια και λουλούδια. Ο πρόεδρος του κόμματος PDIU, Σπετίμ Ίντιζι, επανέλαβε τις γνωστές ανιστόρητες κορώνες, περί αναγνωρίσεως της υποτιθέμενης γενοκτονίας και διεκδικήσεως των περιουσιών τους στην Ελλάδα. Ωστόσο πολλοί Αλβανοί αυτή τη φορά γύρισαν την πλάτη στους «Τσάμηδες». Τους αγνόησαν πολίτες και αλβανικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς τους ακραίους εθνικιστές!
Έκαιγαν σπίτια με τους Ναζί!

Ανεξάρτητα από τις ορέξεις των «Τσάμηδων», στην εφημερίδα των Τιράνων «Bashkimi i Kombit», στις 14.3.1944, δημοσιεύθηκαν οι κοινές ενέργειες των «Τσάμηδων» με τους Ναζί, το Φεβρουάριο του 1944, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα την πυρπόληση 25.000 σπιτιών και τη δημιουργία 100.000 προσφύγων. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, οι Τσάμηδες συναισθανόμενοι τις συνέπειες από την συμπεριφορά τους στη διάρκεια της κατοχής, αναζήτησαν προστασία στην Αλβανία, και 18.000 άτομα, εγκατέλειψαν την Ελλάδα, ενώ με βάση τα στοιχεία της απογραφής της 7/4/1951, είχαν παραμείνει στην Ελλάδα 123 Τσάμηδες.

1.700 καταδικάστηκαν σε θάνατο!

Στη συνέχεια οι Τσάμηδες κατηγορήθηκαν για αξιόποινες πράξεις και για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις. Το Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων των Ιωαννίνων, εκδίδει μέχρι το 1948, χίλιες επτακόσιες και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος των Τσάμηδων, με ποινή για πολλούς εξ αυτών το θάνατο. Πραγματοποιήθηκε η απαλλοτρίωση και διανομή των περιουσιών των Τσάμηδων η οποία επεβλήθη από την ανάγκη εποικισμού των περιοχών, ενώ υλοποιήθηκε και η διαδικασία για την αφαίρεση της ιθαγένειας. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αλβανίας από τους Χότζα και Αλία το ζήτημα των Τσάμηδων πέρασε ουσιαστικά στο περιθώριο.

Μάλιστα, ο Χότζα αντιμετώπισε στην αρχή τους Τσάμηδες με δυσπιστία, αφού θεωρήθηκαν συνεργάτες των Ιταλών και γι’ αυτό ένα μέρος τους μετακινήθηκε προς τα βόρεια της χώρας. Μετά από όλο αυτό το διάστημα της σιωπής γύρω από τους Τσάμηδες, με την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία το 1991, το ζήτημά τους ανασύρουν στην επικαιρότητα οι Αλβανοί κάθε φορά που ανακύπτει κλίμα έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου