Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Μαρ 2016

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Συγκλονιστικές, πραγματικά, ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Παιονίας κ. Γκουντενούδης στην σημερινή (23/3/2016) εκπομπή «Εκρηκτικό Δελτίο» της τηλεόρασης «Αρτ», όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του.

«Η κατάσταση είναι στα άκρα. Κάποιοι αναρχικομμουνιστές έχουν παρεμβληθεί και ωθούν στα άκρα. Οργανώνουν τους «πρόσφυγες» σε ενέργειες κατά της έννομης τάξης. Κλείνουν δρόμους και μιλάνε για δικαιώματα! Και κανένας δεν παρεμβαίνει σε αυτό, ενώ σε ανάλογη περίπτωση η κυβέρνηση έβαλε απέναντι στους αγρότες τα ΜΑΤ για να τους διαλύσει. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν Έλληνες».
Όταν ρωτήθηκε ο δήμαρχος Παιονίας από τον δημοσιογράφο Στέφανο Χίο, τι εννοεί στην αναφορά του για οργάνωση των προσφύγων από τους «αναρχοκομμουνιστές», εάν υποκινούν τους "πρόσφυγες" σε εξέγερση, ο κ. Γκουντενούδης ήταν απολύτως σαφής λέγοντας "αυτό ακριβώς, ναι!"…

Η συγκεκριμένη δήλωση, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για συντονισμένη (μήπως και μεθοδευμένη) ενέργεια συγκεκριμένων ανθρώπων, που κινούνται στο πολιτικό περιθώριο αλλά «καλύπτονται» (μέχρι στιγμής) από την κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει την «δράση» τους κατά της έννομης τάξης, της ειρήνης και της ασφάλειας στην χώρα.

Η μαρτυρία του Δημάρχου Παιονίας, ουσιαστικά ξεσκεπάζει μέρος ενός καλά οργανωμένου (και πολιτικά καλυπτόμενου) δικτύου, που προκαλεί την δημιουργία καταστάσεων μη ελεγχόμενων, οι οποίες με απόλυτη βεβαιότητα θα δράσουν ως πυροκροτητής για σειρά «εκρήξεων» από την πλευρά των προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και στοιχεία που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα και χαρακτηρίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες όλου του πλανήτη ως ιδιαζόντος επικίνδυνοι και άμεσα σχετιζόμενοι με οργανώσεις συνδεόμενες με την ισλαμική τρομοκρατία.
 • Τι ακριβώς θέλουν να δημιουργήσουν αυτοί οι αριστεροκομμουνιστές στην Ειδομένη;
 • Τι κάνουν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες;
 • Τι συμβουλές έχει δώσει η ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη στην κυβέρνηση;
 • Τι κάνει η Κρατική Ασφάλεια και γιατί ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχει διατάξει την σύλληψη και προσαγωγή των εμπλεκόμενων σε μείζονος επικινδυνότητας ενέργειες των αριστεροαναρχικών της Ειδομένης;
 • Ποιοι κρύβονται πίσω από την θρασύτητα των συγκεκριμένων «πολιτών» που δεν διστάζουν να ωθήσουν τους «πρόσφυγες» στην εκκίνηση μίας διαδικασίας που θα επιφέρει χάος και πολύ αίμα;
 • Υπάρχουν στην Ειδομένη (αλλά και στον Πειραιά ή στα άλλα hot spots) πράκτορες ή έμμισθοι συνεργαζόμενοι από ξένες μυστικές υπηρεσίες που στοχεύουν στην δημιουργία χάους στην Ελλάδα;
Εν αναμονή των συλλήψεων όλων αυτών που στο όνομα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των «προσφύγων» βιάζουν το Ελληνικό Σύνταγμα, καταπατούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και σχεδιάζουν την επιβολή χάους στο εσωτερικό της Ελλάδας, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τις δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων υπουργών της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου για το συγκεκριμένο θέμα…
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρωθυπουργός υπέγραψε ό,τι του έδωσαν και τώρα αδυνατεί να αντιληφθεί το «ύποπτο» παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας.

Τα εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά της έδειξε για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ένα υψίστης σημασίας εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα όπως το προσφυγικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέδειξε την ανεπάρκειά της, την αδιαφορία της και την αδυναμία της.

Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε ό,τι του έδωσε το πρυτανείο των Βρυξελλών εμπιστευόμενος τις... δήθεν καλές προθέσεις του Νταβούτογλου.

Το αποτέλεσμα; Παρά τη συμφωνία, που έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο, οι Τούρκοι αρνούνται να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα ενώ οι νατοϊκές δυνάμεις που αλωνίζουν στο Αιγαίο κάνουν τα στραβά μάτια.

Χαμένος της υπόθεσης; Ποιος άλλος; Η Ελλάδα!

Τώρα, κατόπιν εορτής, που οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κατακλύσει την ελληνική επικράτεια ξεπερνώντας τις 50.000, ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί.

Πέρασαν 5 μέρες για να καταλάβει ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία και ότι το ΝΑΤΟ ήρθε στο Αιγαίο για... άλλους λόγους.

Σήμερα λοιπόν, Τετάρτη 23 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και να του κάνει παράπονα για την έλλειψη αποτελεσματικότητας από τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή...

Αντί ο κ. Τσίπρας να κάνει επίσημη τη διαμαρτυρία του και να διαμαρτυρηθεί και στους Ευρωπαίους ότι τα σύνορα είναι διάτρητα, συμφώνησε με τον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η επιχείρηση είναι στην αρχή. Συμφώνησε δηλαδή ότι ολόκληρο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ελέγξει τις σάπιες βάρκες που ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας.

Κύριε Τσίπρα, άργησες να αντιδράσεις, αλλά αργείς ακόμα περισσότερο να αντιληφθείς το «ύποπτο» παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη της Ελλάδας.

Τρομοκράτης
Πηγή NewsBombΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το χθεσινό «τυφλό» χτύπημα στις Βρυξέλλες κάνει ακόμη δυσμενέστερη την κατάσταση για τη χώρα μας

Ρεπορτάζ Νίκος Ελευθερόγλου

«Στον αέρα» πλέον είναι η συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής μεταξύ των «28» και της Τουρκίας, μια και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες κάνει ακόμη δυσμενέστερη την κατάσταση για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί μέσα στη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά ότι οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. θα γίνονται σε εθελοντικό πλαίσιο. Ετσι, με το κλίμα φόβου που επικρατεί, καμία χώρα δεν θα θέλει πλέον να πάρει μετανάστες που θα προέρχονται από την Τουρκία. Μάλιστα, ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν είναι «στον αέρα», καθώς ήδη μια σειρά από χώρες κλείνουν τα σύνορα μεταξύ τους, επιβάλλοντας ελέγχους για λόγους ασφαλείας.

Το χτύπημα συνέπεσε σε μια συγκυρία, στην οποία ο πρωθυπουργός πίεζε και πιέζει τους εταίρους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να υποχρεώσουν την Αγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε. Χθες, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για το Προσφυγικό, έγινε γνωστό το «τυφλό» χτύπημα στις Βρυξέλλες. Κατά την επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ζητήθηκαν από τη Μέρκελ η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας σε υλικοτεχνικό επίπεδο.

Πάντως, η ανησυχία της κυβέρνησης για την τήρηση της συμφωνίας είναι έκδηλη, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «θα θέλαμε οι προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί... χθες», προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και για τον λόγο αυτόν ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών. Xθες, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα έφτασαν τους 52.207!
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε και εκείνος τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε -η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο-, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες.

Ιερώνυμος:Υποκριτική η στάση της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό!

Tην ευρωπαϊκή υποκρισία σε όλα τα επίπεδα, από την ελληνική κρίση έως το προσφυγικό ζήτημα, στηλίτευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτή τη δημόσια παρέμβαση ο Αρχιεπίσκοπος είπε τα πράγματα με το όνομά τους θέτοντας τους Ευρωπαίους προ των ιστορικών τους ευθυνών, εκτιμώντας ότι αν διατηρήσουν την ίδια υποκριτική στάση, τότε «δεν θα έχουν μέλλον». Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι για την Εκκλησία δεν τίθεται καμία σκέψη διαχωρισμού της από το κράτος, καθώς -όπως είπε- το θέμα έχει εθνική διάσταση.
Ειδικότερα, για το προσφυγικό ζήτημα εμφανίστηκε απαισιόδοξος, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί», «οι πληγές θα είναι πολλές, σε επίπεδο υγείας, εργασίας, φτώχειας, ηθικής» και ότι δεν θα ωφεληθούμε σε εθνικό επίπεδο.

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στα εγκαίνια του Κοινωνικού Οδοντιατρείου του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, αναφέρθηκε εκ νέου στην απαράδεκτη στάση της Δύσης. «Οι πολιτισμένοι είναι αυτοί που τους βομβάρδισαν, γιατί άλλοι θέλουν πετρέλαια, άλλοι υπόγεια ευρήματα, και ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στους δρόμους. Οι Ελληνες όμως, οι φτωχοί, δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό. Η ανθρωπιά και ο πολιτισμός χάθηκε στην Ευρώπη. Και διερωτώμεθα: Εχουμε μία Ευρώπη όπως ξεκίνησε, όπως ήταν από τους θεμελιωτές της; Εγινε η Ευρώπη των συμφερόντων, και όχι της αγάπης» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Και η κυρία Τασία δηλώνει... υπερήφανη

Και η Τασία Χριστοδουλοπούλου τον χαβά της... Την ώρα που η Ελλάδα βουλιάζει από μετανάστες και πρόσφυγες, η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνει ότι είναι υπερήφανη για την πολιτική που ακολουθήθηκε επί των ημερών της.
Σε συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, με σεβασμό στη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά και για το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, το οποίο αναπτύχθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη». Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας θα συνεχιστούν παρά τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «εφήμερη». «Καμία συμφωνία δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα αυτά να αφήσουν πίσω τους τη βαρβαρότητα και να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής. Επιτέθηκε ταυτόχρονα στην Ευρώπη τονίζοντας ότι «όπως την είχαμε γνωρίσει και ονειρευτεί, δεν υπάρχει πια» και πως είναι «θρασύδειλη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία είναι μόνον η αρχή ενός μεγάλου δρόμου. Πώς, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι συριακές αρχές θα διεξαγάγουν εκλογές και θα συντάξουν νέο Σύνταγμα; Πώς οι Σύροι θα επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή και στην ανοικοδόμηση της χώρας τους; Ποια θα είναι η στάση των γειτονικών εχθρικών κρατών της Συρίας – Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει στην συνέντευξή του στην Pravda.Ru ο Σύρος πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Issa Issa.

Δημοσιογράφος: Δμίτρι Νερσέσωφ
Πηγή Pravda

Μετάφραση - Απόδοση Σωτήρης Δημόπουλος

Λίγες μόνον ώρες μετά την είδηση ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ δήλωσε ότι τον Απρίλιο θα πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Όμως, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και τμήμα της επικράτειάς της δεν το ελέγχει η κυβέρνηση. Πώς βλέπετε αυτή την κατάσταση και πόσο σοβαρές είναι οι προθέσεις του Άσαντ να διεξαγάγει αυτές τις εκλογές;

Πράγματι ο πρόεδρος Άσαντ υπέγραψε το διάταγμα αμέσως μόλις η Ρωσίας και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι ελπίζει στο καλύτερο. Επίσης, αυτό μας λέει ότι στις εκλογές θα συμμετέχουν όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο δρόμος είναι ανοικτός για όλους, για όποιον αγαπά την χώρα και θέλει να ευημερήσει η Συρία. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό σημάδι για όλους: τόσο για τους Σύρους όσο και για τη διεθνή κοινότητα. Μετά τις εκλογές θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, με νέα πρόσωπα. Θεωρώ, ότι αυτό το βήμα δεν το έκανε χωρίς λόγο ο πρόεδρος Άσαντ. Θέλει να πει σε όλους ότι, πραγματικά θέλουμε την ειρήνη, τις αλλαγές και την διασφάλιση μιας φυσιολογικής ζωής. Αλλά ο εχθρικός περίγυρος –η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και εν μέρει η Ιορδανία- παρεμποδίζουν αυτή την διαδικασία, καθ’ υπαγόρευσιν βέβαια των ΗΠΑ. Ωστόσο, εφόσον Ρωσία και ΗΠΑ υπέγραψαν αυτή τη δήλωση και αυτό το έγγραφο, σημαίνει ότι προχωρούμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η τελική νίκη μας δεν απείχε πολύ. Κι αυτό τους ανησύχησε, δεν επιθυμούν την νίκη της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια νίκη πρωτίστως της Ρωσίας και μόνο στη συνέχεια του στρατού μας. Αν δεν ήταν η Ρωσία ο στρατός μας δεν θα μπορούσε να είχε τέτοιες επιτυχίες.

Αλλά εγείρονται πολλά τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τμήματα της χώρας πράγματι δεν ελέγχονται, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει στην ελεγχόμενη από την νόμιμη κυβέρνηση περιοχή. Το έδαφος που ελέγχεται πλέον από το «Ισλαμικό Κράτος» είναι πολύ μικρό. Κι αυτό έγινε κατορθωτό χάριν στη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά το Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου απελευθερώθηκαν πολλές περιοχές από το στρατό μας με την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Ποιες περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης και ποιες όχι;

Η Δαμασκός είναι πρακτικά όλη υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, εκτός από τις παρυφές της όπου έχουν απομείνει μαχητές του ΙΚ. Πλέον δεν είναι και πολλοί. Η παραλιακή ζώνη -Λαττάκεια Ταρτούς- και η Χόμς έχουν απελευθερωθεί εντελώς. Όλος ο βορράς είναι ελεύθερος. Το Χαλέπι σε διαδικασία απελευθέρωσης. Οι επιθέσεις του συριακού στρατού δεν κατευθύνονται μόνον σε ένα μέτωπο, αλλά παντού. Οι βασικές πόλεις και επαρχίες είναι υπό τον έλεγχό μας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα, θεωρώ ότι, θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, αλλά νομίζω, ότι λύση μπορεί να βρεθεί. Ιδιαίτερα στα γειτονικά κράτη της Ιορδανίας και του Λιβάνου, όπου βρίσκεται και ο βασικός όγκος των προσφύγων από τη Συρία.

Πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Συρία και πήγαν στην Ευρώπη; Κάποιοι μιλούν για εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι για εκατομμύρια.

Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για εκατομμύρια. Στην Ευρώπη κατέφυγε σχετικά μικρός αριθμός Σύρων. Εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί, αλλά εκατομμύρια σίγουρα όχι.

Οι κυβερνήσεις στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο βρίσκονται σε συνεννόηση με τη Δαμασκό ώστε να διοργανώσουν ψηφοφορία για τους Σύρους που βρίσκονται στις χώρες τους;

Είναι μια σύνθετη, απρόβλεπτη διαδικασία. Αλλά σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση της νόμιμης εξουσίας αυτό ήδη έχει συμβεί. Και μάλιστα υφίστανται και μη ανακοινώσιμες ανεπίσημες σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και κάποιων δυτικών χωρών.

Τη Συρία την κομμάτιασαν οι εχθροί της

Η Συρία ως αποτέλεσμα του πολύχρονου πολέμου διαχωρίστηκε όχι μόνον με βάση πολιτικές διαφωνίες αλλά και εθνικές και θρησκευτικές. Είναι πιθανό η Συρία να περάσει σε ένα ιρανικό μοντέλο που να υπάρχουν ποσοστώσεις για τη συμμετοχή στις δομές της εξουσίας για τις διάφορες εθνο-θρησκευτικές ομάδες;

Εγώ ποτέ δεν γνώριζα τι πίστευε ο γείτονάς μου, ποτέ! Αυτός ο θρησκευτικός παροξυσμός άρχισε μετά την «Αραβική Άνοιξη» και τον πόλεμο. Κάποια ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και αραβικά, άρχισαν να σπέρνουν τη διχόνοια, λέγοντας αυτός είναι σουνίτης, εκείνος σιίτης, εκεί αλεβίτης, καθολικός, ορθόδοξος. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ σε εμάς, χίλια χρόνια ζούσαμε μαζί εν ειρήνη, συμφωνία και καλή γειτονία. Ακόμη και οι Εβραίοι ζούσαν σε εμάς φυσιολογικά.
Αυτό προήλθε από εξωτερική παρέμβαση. Ο Ερντογάν θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά δεν ξέρει πως. Χτυπιέται με τους Κούρδους και τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, με τους Αρμένιους κ.ο.κ.
Δεν πιστεύω ότι η Συρία θα διαχωριστεί με βάση εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Αν υπήρχαν τέτοια σοβαρά εσωτερικά προβλήματα τότε από καιρό η χώρα θα είχε διαιρεθεί σε αλεβίτικο, σουνιτικό και χριστιανικό κράτος. Εμείς γι’ αυτό και πολεμούμε την τρομοκρατία, ώστε να μη συμβεί ακριβώς αυτό. Για ποιο λόγο πολεμά ο στρατός, για ποιο λόγο χύθηκε τόσο αίμα; Έτσι σκέφτονται όλοι οι απλοί Σύροι, ο λαός μας. Φυσικά συσσωρεύτηκε αγανάκτηση και αμοιβαίες απαιτήσεις. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα ειρηνικά. Ο πρόεδρος αμέσως συμφώνησε με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, αμέσως έδωσε τη συγκατάθεσή του σε αυτό το σχέδιο.

Δεν θεωρείτε παράξενη την απουσία του Ισραήλ απ’ όλη αυτή την ιστορία;

Εμείς λέμε ότι το Ισραήλ πάντα σκέφτεται: «ας αφήσουμε τα αγγεία να κτυπούν το ένα το άλλο. Κι εμείς; όποιος παντρευτεί την μαμά μας θα τον λέμε μπαμπά!». (αφήνουμε τους εχθρούς μας να αλληλοφαγωθούν και μετά τα βρίσκουμε με τον αδυνατισμένο νικητή). Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι τα πράγματα ακριβώς έτσι. Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να κερδίσει τον πόλεμο το ΙΚ. Βέβαια, αυτό δεν ήταν και στο χέρι του. Ο Άσαντ για το Ισραήλ, είναι, φυσικά, χίλιες φορές καλύτερος από το ΙΚ και την Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί αν ο Άσαντ αποχωρήσει, ο επόμενος στόχος θα είναι το Ισραήλ. Ο Άσαντ δεν είναι τόσο αιμοβόρος – είναι ανοιχτός και μορφωμένος. Ο Άσαντ δεν επιτίθεται στο Ισραήλ. Θεωρώ ότι η σιωπή των Ισραηλινών σημαίνει υποστήριξη.

Αλλά και το ΙΚ σιωπά για το Ισραήλ

Όλα έχουν τον χρόνο τους. Δεν μπορούν τώρα να πουν τίποτε για μια απλή αιτία: το Ισραήλ περιθάλπει τους τραυματίες τους. Γι αυτό το ΙΚ σιωπά και δεν υψώνει τους τόνους του με το Ισραήλ. Αλλά θα αποδεσμευθούν. Το ΙΚ σκοπεύει να γυρίσει όλη την περιοχή, όλον τον κόσμο στην εποχή του λίθου.

Ποιός ο ρόλος του Ιράν στη Συρία, παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ;

Το Ιράν είναι ο σημαντικότερος παίκτης και σύμμαχός μας μετά τη Ρωσία. Δεν αποκλείω να υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ της Μόσχας, της Δαμασκού και της Τεχεράνης για το συντονισμό της δράσης τους σε περίπτωση που εκδηλωθεί επίγεια επιχείρηση, για την οποία η Σαουδική Αραβία πάντοτε απειλούσε και ακόμη απειλεί. Χωρίς το Ιράν δεν προχωρά και η πολιτική διευθέτηση. Ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα. Όλα προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν. Αν δεν υπήρχε η Ρωσία τη Συρία θα την είχαν εξαφανίσει από προσώπου γης. Ο Πούτιν έστειλε το στρατό την κατάλληλη στιγμή. Έπειτα, μόλις μπήκαν και οι S-400 ο Ερντογάν, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Γι’ αυτό οι Σύροι ορκίζονται πια στο όνομα του Πούτιν. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απολαμβάνουν το 89% της εμπιστοσύνης των Ρώσων αλλά από τους Σύρους το 100%. Έναν μαθητή μας τον ρώτησαν τι θα γίνεις όταν μεγαλώσει. Κι αυτός απάντησε: «Ρώσος πιλότος, Ρώσος στρατιώτης». Αυτό σημαίνει βοήθεια στο φίλο όταν την έχει ανάγκη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημείο των καιρών ή zeitgeist όπως θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Γερμανοί. Η λέξη ελευθερία έχει αντικατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις από τη λέξη ιδιωτικότητα. Πλέον δεν λέμε παραβίαση της ελευθερίας αλλά προτιμούμε την έκφραση παραβίαση ιδιωτικότητας.

Κοιτάζοντας στη διαβόητη υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν και του παγκόσμιου δικτύου υποκλοπής της NSA που αποκαλύφθηκε, μπορούμε να συμπεράνουμε με κυνικότητα ή χωρίς, πως η ιδιωτικότητα είναι νεκρή. Το ανησυχητικό είναι πως το συμπέρασμα αυτό δεν μας προκαλεί πλέον έκπληξη αλλά περνάει σαν ένα καθημερινό συμπέρασμα όπως ότι ο καιρός είναι χάλια αυτή τη βδομάδα ή ότι οι πολιτικοί μας είναι αναξιόπιστοι.

Καμιά διαταραχή στο σφυγμό του σύγχρονου ανθρώπου. Το καρδιογράφημα του συνεχίζει ακάθεκτα την ίσια γραμμή της ρουτίνας που τόσα χρόνια ήσυχα και ανώδυνα διαγράφει.

Η ιδιωτικότητα μας είναι νεκρή. Μας έχεις αποχαιρετίσει εδώ και καιρό. Όταν έχεις απολέσει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα τότε ποιος είναι ο βαθμός τη ελευθερίας σου; Όταν ξέρεις ότι παρακολουθείσαι σε ποιο βαθμό μειώνεται ο τρόπος έκφρασης σου; Υπάρχει ο μύθος της παθητικής παρακολούθησης αλλά τι άλλο είναι η παρακολούθηση παρά έλεγχος;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας η ελευθερία μας είναι και αυτή νεκρή. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να την αναστήσουμε αλλά από ότι έχω δει στις ταινίες η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι αυτή του ηλεκτροσόκ.

Μια τέτοιου είδους ύστατη προσπάθεια, ένα απεγνωσμένο ηλεκτροσόκ προσπάθησε να πραγματοποιήσει στους περισσότερους από εμάς και ο Εντουαρντ Σνόουντεν, θυσιάζοντας το παχυλό μισθό που του εξασφάλιζε το αμερικάνικο κράτος, την αποχαυνωτική εξουσία της καρέκλας πάνω στην οποία καθόταν και ήλεγχε drones, κάμερες κυκλοφορίας, δίκτυα παρακολούθησης, υπολογιστές, laptops, ασύρματα δίκτυα, τη πρωθυπουργό της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Τι έκανε λοιπόν αυτός ο σύγχρονος υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας; Θυσίασε την αφροδισιακή δύναμη που είχε να παρακολουθεί το μισό πλανήτη και να απολαμβάνει τους παχυλούς μισθούς που έπαιρνε από την NSA και τις άλλες τριγράμματες υπηρεσίες που υπηρετούσε.

Για να μπορούμε όλοι εμείς να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα μεγαλεπήβολα σχέδια της δυτικής αυτοκρατορίας της Αμερικής και να μπορώ εγώ να γράφω αυτές τις γραμμές για τη τραγική κατάσταση της ελευθερίας μας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρόβαλε το κορμί του και δέχτηκε το γεγονός να είναι ο υπέρτατος προδότης της πατρίδας του. Ο νόμος περί κατασκοπίας των Αμερικάνων είναι αμείλικτος και υπόσχεται πολλές δεκαετίες κάθειρξης στους παραβάτες.

Αυτό που αποκάλυψε ο Snowden είναι ότι οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές εν κρυπτώ ανέπτυξαν τη δυνατότητα να συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα ολόκληρου του πληθυσμού αυτού του πλανήτη. Δεν υπερβάλλω, όλα τα δεδομένα, όλων των ανθρώπων, όλες τις ώρες. Είναι μια κλίμακα που σχεδόν αδυνατεί να συλλάβει ο απλός πολίτης. Η μαζική παρακολούθηση μας επηρεάζει όλους. Αν γνωρίζεις ότι οι διαδικτυακές σου αναζητήσεις, τα sms και οι συνομιλίες σου θα αποθηκευτούν και είναι πολύ πιθανό να εξεταστούν από τις αρχές, αυτό δε μπορεί παρά να έχει μία αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

H NSA και η βρετανική MI6 είχε πρόσβαση στη βάση δεδομένων της google, της apple, του yahoo, του facebook και των μεγαλύτερων παροχών κινητής τηλεφωνίας. Αυτός ο χαμηλόβαθμος υπάλληλος της NSA μπορούσε να παρακολουθεί πραγματικά όποιον και όποια ήθελε πάνω σε αυτό το πλανήτη. Αυτό που έκανε ήταν να θυσιάσει την πολλά υποσχόμενη καριέρα του στις μυστικές υπηρεσίες και να διαρρεύσει πλήθος απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών σχετικά με τα δίκτυα υποκλοπής των Αμερικάνικων και βρετανικών υπηρεσιών. Το κύμα που ξεσηκώθηκε τις πρώτες μέρες με τα αρχικά έγγραφα μετατράπηκε σε τσουνάμι καθώς οι αποκαλύψεις συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό. Το κύμα αποκαλύψεων πήρε και όνομα και έτσι το Snowden effect άλλαξε κατά πολύ την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για τη τεχνολογία και φυσικά οι αποκαλύψεις ανάγκασαν τη yahoo κι όλες τις άλλους κολοσσούς που έπεσαν θύμα του δικτύου των αμερικάνικων υπηρεσιών να αλλάξει τα πρωτόκολλα αποκρυπτογράφησης τους. Όλοι νιώσαμε το κύμα του Snowden Effect παραδείγματος χάρη όταν ο παροχέας του e-mail που χρησιμοποιούμε -yahoo-gmail κλπ- μας ζήτησε να αλλάξουμε το κωδικό πρόσβασης μας εξαιτίας αναβαθμίσεων στην ασφάλεια.

Ο Σνοούντεν έκανε μία τεράστια κίνηση στη σκακιέρα για τον έλεγχο του διαδικτύου. Η τηλεόραση, οι τραπεζικές συναλλαγές, η αγορά κάθε λογής προϊόντος, οι συνομιλίες μας και εν γένει κάθε πτυχή της προσωπικής μας ζωής όλα έχουν περάσει στο αόρατο νευρικό δίκτυο του διαδικτύου.

Μπορεί η είδηση στη χώρα μας να προβλήθηκε ελάχιστα αλλά μικρή σημασία έχει. Η σφαλιάρα ήταν ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε στη χώρα μας η επικαιρότητα είναι σταθερή πλέον. Όλοι έχουμε μετατραπεί από τα κανάλια σε οικονομολόγους, πολιτικούς του καναπέ και ριζοσπάστες της ταβέρνας. Το σύμπαν για τους περισσότερους Έλληνες ξεκινάει και τελειώνει εκεί. Αυτό δε σημαίνει πως το παιχνίδι στη σκακιέρα δε συνεχίζεται να παίζεται, με πολλαπλούς παίκτες και πολλαπλά μέτωπα που ακόμα και ο πιο σύνθετος νους δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει. Η κίνηση Σνόουντεν ευαισθητοποίησε σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποίησε αρκετό κόσμο και πολλοί hackers στρατολογήθηκαν στον αγώνα για ελεύθερη και ανεξάρτητη επικοινωνία.

Η υπόθεση είναι φυσικά ακόμη σε εξέλιξη και θα είναι για πολύ καιρό ακόμη, αφού δεν αφορά απλά τις γενιές που τη ζουν σε πραγματικό χρόνο, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν. Ποιος θα καταφέρει να ελέγξει τις τηλεπικοινωνίες του πλανήτη και το μαζικό υπερόπλο που ακούει στο όνομα internet. Τα πράγματα είναι κάπως δυσοίωνα για όλους εμάς τους απλούς πολίτες που δεν αποτελούμε ούτε καν πιόνια στη σκακιέρα του Μεγάλου Παιχνιδιού. Το μόνο όπλο είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ μας. Βέβαια αυτό είναι μία ωραία έκφραση που εμπνέει αισιοδοξία.

Δυστυχώς όμως οι δυστοπικές νουβέλες όπως το "1984"<1984> του Όργουελ με το περίφημο μεγάλο αδερφό έχουν τη τάση να μετατρέπονται με τα χρόνια, από σκόρπιες προτάσεις σε λευκό χαρτί σε ολοένα και πιο ζοφερή πραγματικότητα. Ο Όργουελ οραματίστηκε στο "1984" το παράδεισο που ονειρεύεται κάθε απολυταρχικός εξουσιαστής.

Οι επικίνδυνα φορτισμένες λέξεις, αυτές που είναι ικανές να διεγείρουν συναισθηματικά τον εγκέφαλο και να ξεσηκώσουν τον ανθρώπινο ψυχισμό έχουν εξαλειφθεί πλήρως από τη γλώσσα. Έχουν αντικατασταθεί από άχρωμες ουδέτερες λέξεις οι οποίες είναι ακίνδυνες καθώς δεν περιέχουν κάποια επικίνδυνο συνειρμικό περιεχόμενο. Η αντικατάσταση της λέξης ελευθερία από τη πιο άχρωμη και ακίνδυνη ιδιωτικότητα αποτελεί μέρος αυτού του αναίμακτου αόρατου πολέμου που εξαπολύεται μέρα νύχτα από τα έγκυρα δημοσιογραφικά επιτελεία που διαμορφώνουν την επικαιρότητα.

Γιατί άραγε όλοι οι «έγκυροι» δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις και τα ίδια κλισέ; Γιατί;

Ο κόσμος μας συνιστά το αντίθετο του στατικού, είναι ένα άπειρο δυναμικό σύστημα που αλλάζει διαρκώς. Μπορεί ο κανόνας των δυστοπιών να επιβεβαιώνεται αλλά το φαινόμενο Snowden μας υπενθυμίζει και έναν ακόμα ακλόνητο κανόνα της ιστορίας. Οι αλλαγές έρχονται πάντα από μεμονωμένα άτομα, που αψηφούν τα εις βάρος τους δεδομένα, ρισκάρουν και τολμούν, στο όνομα της αμφισβήτησης και της ελευθερίας. Αυτό το άρθρο γράφτηκε το 2014 από τότε πολλές χώρες και ιδιώτες εκτίμησαν τη κίνηση του Snowden με αποτέλεσμα αρκετά αγάλματα να ανεγερθούν προς τιμήν του.

 

<1984>
<1984>Πηγή Brainchange


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Θα επιζήσει η Ευρώπη; Κατά την ταπεινή μου άποψη ΟΧΙ και δεν θα επιζήσει όχι βέβαια λόγο του μεταναστευτικού, αλλά γιατί απλά δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Αυτοί δε που μιλούν για διάσπαση ή για μικρότερη Ευρώπη, μάλλον πάσχουν από το σύνδρομο του πεινασμένου που ονειρεύεται καρβέλια.

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Η Ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που από οικονομική ένωση θα μετατρεπόταν στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», θάφτηκε από τα Εθνικά μικροσυμφέροντα, τις Εθνικές Ιδιαιτερότητες (λέγε με Αγγλία-Γερμανία) και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Η Ευρώπη έχει γίνει κάτι που δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα πραγματικό η πρακτικό σκοπό και ενδόμυχα κανείς δεν τη θέλει πια… Απλά κυριαρχεί σε όλους ο φόβος του τι θα γίνει μετά, οι συνέπειες μιας διάλυσης. Οι δομικές και διαρθρωτικές ατέλειες της Ένωσης έχουν υπερκεράσει τα οικονομικά οφέλη που παρήγαγε και ακόμη παράγει σε κάποιο βαθμό.

Η Ένωση πλέον παράγει περισσότερα προβλήματα από οφέλη. Είναι επίσης προφανές ότι η Ένωση βρίσκεται πια σε αδυναμία να διαχειριστεί τον ογκώδη εαυτό της, άρα η μόνη λύση που απομένει είναι η διάλυση της…

Ο θάνατος της Ένωσης δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε χωρίς συνέπειες. Όπως τα περισσότερα διαζύγια θα έχει πολλά επεισόδια και θα είναι αιματηρό και επίπονο. Οι άνθρωποι όμως μετά από ένα διαζύγιο βγαίνουν με πολλές εμπειρίες και συνήθως σοφότεροι.

Η Ευρώπη με την Ιστορία της και τον πολιτισμό της άξιζε καλύτερης τύχης, δυστυχώς όμως οι λαοί της δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και την οδήγησαν σε αποτυχία. Ας ευχηθούμε ότι το αποτυχημένο πείραμα της Ευρώπης θα κάνει σοφότερους αυτούς που σχεδιάζουν αυτού του τύπου τις Ενώσεις ανά τον κόσμο, ώστε να μην επαναλάβουν τα ίδια σφάλματα.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζουν στα αεροδρόμια που διαθέτουν, προχωρούν αρκετές χώρες μετά τις χθεσινές αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Προβληματισμός και κριτική μετά το σοκ...

Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

«Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν' αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ κατηγόρησε την Ευρώπη για τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας στα σύνορα της, αλλά και για τη γενικότερη χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας, για την πρόληψη των επιθέσεων.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στον τομέα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, αλλά και στο μετρό της πόλης, σε ώρα αιχμής, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων (34, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες).

Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι οι επιθέσεις στο αναφερόμενο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί άνω των 23 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, έγιναν από βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο Τέρνμπουλ αναφέρθηκε στον προβληματισμό που έχει εκδηλωθεί διεθνώς αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στα σύνορα των χωρών, διαβεβαιώνοντας τους Αυστραλούς ότι: «οι κανονισμοί εσωτερικής ασφάλειας που εφαρμόζονται στην Αυστραλία, είναι πιο αυστηροί από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη, οι οποίοι επιτρέπουν να υπάρχουν κενά στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας. Οι αδυναμίες αυτές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι άσχετες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι τελευταία», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Χρήστου Μηνάγια

Οι αδύναμοι κρίκοι της Τουρκίας του Ερντογάν αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς δεδομένου ότι, αυτοί έχουν άμεση σχέση τόσο με τις ισορροπίες που υπάρχουν στην εσωτερική πολιτική της χώρας, όσο με τις νέες περιφερειακές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή.
Επίσης, οι συγκρουσιακές πολιτικές του δίδυμου Ερντογάν-Νταβούτογλου συνετέλεσαν ώστε να κλιμακωθεί η οικονομική κρίση και κάθε περιοχή της τουρκικής επικράτειας να ζει σε ένα περιβάλλον με πολωτικά χαρακτηριστικά, όπου επικρατεί η ανασφάλεια, ο φόβος και η ψυχολογική βία.

Από τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν πέντε βομβιστικές επιθέσεις (τρεις στην Άγκυρα και δύο στην Κωνσταντινούπολη) με 189 νεκρούς και 738 τραυματίες, επί συνόλου εννέα επιθέσεων από τον Μάιο του 2013, με 282 νεκρούς και 1.029 τραυματίες. (βλ. Χάρτη 1)


Εκτός τούτου, κάθε μια από τις εν λόγω επιθέσεις είχε διαφορετικό σκοπό και τα μηνύματα που αυτές επιδίωκαν να περάσουν ήταν διαφορετικά, έχοντας ως κύριους αποδέκτες: τη διεθνή κοινή γνώμη, τις ηγεσίες των δυτικών χωρών και την τουρκική κυβέρνηση. Ειδικότερα, οι επιθέσεις στην Τουρκία είχαν ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα με σκοπό να πλήξουν την πολιτική δομή της χώρας και να επηρεάσουν την εσωτερική της πολιτική, καταδεικνύοντας ότι:
 • · Το σύστημα των αντιπληροφοριών στην Τουρκία έχει πολλά τρωτά σημεία, δεδομένου ότι, ενώ η αστυνομία αντιλαμβάνεται την απειλή είναι δύσκολο να αποτρέψει τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ειδικότερα, ο στρατηγός ε.α. Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, επισήμανε ότι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ, ο Κλάδος των Στρατιωτικών Πληροφοριών, καθώς επίσης η Διεύθυνση Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής και της Αστυνομίας θα πρέπει να αναδιοργανωθούν διότι ο τομέας των αντιπληροφοριών είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών να θεωρούν την Τουρκία ως ένα παραδεισένιο επιχειρησιακό περιβάλλον.
 • · Οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία στρατιωτικοποιούνται σταδιακά, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τη δομή και τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, όσο και τα μέσα-υλικά που χρησιμοποιούν. Εν τω μεταξύ, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η χρονική στιγμή που εκδηλώνονται οι βομβιστικές επιθέσεις, καθώς επίσης η μαζικότητα των αποτελεσμάτων τους.
 • · Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου συνεχώς αυξάνονται τα άτομα που είναι έτοιμα να πεθάνουν και τα κίνητρα τους είναι εθνικά ή θρησκευτικά. Άλλωστε η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται έμμεσα από τον Muhtar Nuh Yem, πρώην ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα As Sab, ανέφερε ότι, στην Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 τρομοκράτες. Μάλιστα, ο Nuh κατηγόρησε την Άγκυρα για τη συνεργασία της με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ οι συνέπειες αυτής της συνεργασίας έχουν να κάνουν με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που βιώνει η Τουρκία.
 • · Πίσω από τις επιθέσεις αυτές μπορεί να υποκρύπτονται και αφανείς «χρηματοδότες», για την εξακρίβωση των οποίων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όχι μόνο η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας, αλλά το περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας. Άλλωστε, όσο αυξάνονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία, τόσο αυξάνονται και οι «χρηματοδότες» τους, οι οποίοι, μέσω των τρομοκρατικών επιθέσεων που υποκινούν, περνούν τα αντίστοιχα μηνύματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα τους. Συγχρόνως όμως, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί το ενδεχόμενο της ύπαρξης ατόμων, τα οποία, ενώ νομίζουν ότι ενεργούν για κάποια τρομοκρατική οργάνωση λόγω των ιδεολογικών τους δεσμών, δεν έχουν καμία επαφή με αυτήν.
Το καθεστώς Ερντογάν, προκείμενου να διατηρήσει την ισχύ του στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας και να διαφυλάξει τα στρατηγικά του συμφέροντα, χρησιμοποιεί αυταρχικά στερεότυπα του παρελθόντος με αποτέλεσμα να διευρύνεται η αστάθεια και το χάος στη χώρα. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι, το νέο «δόγμα πολέμου» που υλοποιείται στους κουρδικούς νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν αποφασίσθηκε μόνο από τον Ερντογάν και το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δόγμα που αποφασίσθηκε από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (Σ.Ε.Α.) και τέθηκε σε εφαρμογή με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συστημικών κομμάτων όπως, το ΑΚΡ, το ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ.
Επίσης, το δόγμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις προσωπικές φιλοδοξίες του Ερντογάν προκειμένου να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας σε μια μορφή προεδρικής ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας, αλλά θεωρείται ως ένας ολοκληρωτικός εκκαθαριστικός πόλεμος όλων των στρατηγικών κέντρων ισχύος της Τουρκίας (ισλαμιστές-εθνικιστές-στρατιωτικοί) εναντίον των Κούρδων σε πρώτη φάση και στη συνέχεια εναντίον των υπολοίπων μειονοτικών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

Το καθεστώς Ερντογάν δηλώνει συνεχώς ότι, ο πόλεμος αυτός θα φθάσει μέχρι το τέλος και συγκεκριμένα μέχρι να διαλυθεί το ΡΚΚ. Φυσικά, ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός διαθέτει σημαντικές επιχειρησιακές και τεχνολογικές δυνατότητες για να πετύχει το στόχο αυτό, ωστόσο:
 • · Θα πρέπει να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Terörle Mücadele Eylem Plan (Σχέδιο Ενεργειών Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας), το οποίο έχει εγκριθεί και αποτελείται από 82 άρθρα. Βάσει αυτού:
  α. Το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε τις διαδικασίες πρόσληψης 10.000 πολιτοφυλάκων, οι οποίοι θα ενταχθούν στις δυνάμεις στις στρατοχωροφυλακής.
  β. Θα συνεχίσει η αύξηση των μέτρων ασφαλείας και επιτήρησης των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία συνολικού μήκους 1.200 χλμ., τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την κατασκευή φράκτη για την απαγόρευση της παράνομης εισόδου στη χώρα, την τοποθέτηση καμερών επιτήρησης, τη φωταγώγηση επικίνδυνων περιοχών, καθώς επίσης τον εντοπισμό και καταστροφή τούνελ διακίνησης λαθραίων προϊόντων, εκρηκτικών και πυρομαχικών.
  γ. Τέσσερεις μηχανοποιημένες ταξιαρχίες των χερσαίων δυνάμεων αναδιοργανώθηκαν σε ταξιαρχίες καταδρομών. Ειδικότερα πρόκειται, για δύο ταξιαρχίες της 3ης Στρατιάς, την 10η και 49η Ταξιαρχία με έδρες στο Τatvan και Bingöl της ανατολικής Τουρκίας αντίστοιχα, καθώς επίσης δύο ταξιαρχίες της Στρατιάς Αιγαίου, την 11η και 19η με έδρες στο Denizli και το Edremit των δυτικών παραλίων αντίστοιχα. (σ.σ. Η αναδιοργάνωση της 19ης Ταξιαρχίας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί).
  δ. Μέχρι το τέλος του 2017 η δύναμη των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής θα ανέλθει στα 40.000 άτομα, ενώ στους νομούς της δυτικής Τουρκίας θα συγκροτηθούν 280 νέα τμήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Επισημαίνεται ότι, επί του παρόντος, η συνολική δύναμη των ταγμάτων ειδικών επιχειρήσεων της στρατοχωροφυλακής (JÖH) ανέρχεται σε 12.500 άτομα, ενώ βάσει του νέου σχεδιασμού αυτή θα ανέλθει σε 13.500 άτομα στο τέλος του 2016 και τουλάχιστον σε 20.000 άτομα στο τέλος του 2017.
  Με δεδομένο λοιπόν ότι, μια ταξιαρχία ειδικών επιχειρήσεων έχει δύναμη 5.000 άτομα, μέχρι το τέλος του 2017 η Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής θα διαθέτει μια δύναμη ειδικών επιχειρήσεων επιπέδου τεσσάρων ταξιαρχιών. Επίσης, ενώ η εκπαίδευση των καταδρομέων της στρατοχωροφυλακής διαρκεί τρεις μήνες, η εκπαίδευση των JÖH διαρκεί πέντε μήνες. Σε ό,τι αφορά στα τάγματα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας (ΡÖH), η συνολική δύναμη τους ανέρχεται σε 7.800 άτομα, με προοπτική αυτή να αυξηθεί σταδιακά στα 20.000. Εξάλλου το Δεκέμβριο του 2015, άρχισε η εκπαίδευση 5.000 αστυνομικών και το Σεπτέμβριο του 2016 έχει προγραμματισθεί να εκπαιδευθούν ακόμη 4.000 άτομα, προκειμένου να ενταχθούν στα ΡÖH. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, ο μισθός των στελεχών που υπηρετούν στα JÖH και ΡÖH κυμαίνεται από 5.000 έως 8.000 τουρκικές λίρες (1.555-2.488 ΕΥΡΩ), ενώ η επιπρόσθετη αποζημίωση λόγω συμμετοχής σε επιχειρήσεις κυμαίνεται από 250-620 τουρκικές λίρες (78-193 ΕΥΡΩ). Ειδικότερα, η αποζημίωση συμμετοχής σε επιχειρήσεις στους νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας ανέρχεται σε 193 ΕΥΡΩ. (www.kpsshaberleri.net, 18-03-2016)
 • · Η τουρκική κοινωνία θα βιώνει τη θλίψη λόγω των νεκρών και τραυματιών από τη μια πλευρά, και την οδύνη των κατοίκων της περιοχής των επιχειρήσεων από την άλλη.
 • · Όλοι οι νομοί της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα μετατραπούν σε συντρίμμια και θα θυμίζουν τη Συρία. Ήδη από τις μέχρι τώρα εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών, οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας είναι καταβεβλημένοι, τραυματισμένοι και αγανακτισμένοι. Τα σπίτια τους, οι επιχειρήσεις τους και τα έσοδα τους υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Οι επαρχίες ερημώθηκαν και τα ιστορικά τους μνημεία υπέστησαν μεγάλα πλήγματα.
 • · Ο αριθμός των εσωτερικών μεταναστών θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και πέραν των Σύριων προσφύγων θα αρχίσει ακόμη ένα κύμα Κούρδων προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη.
 • · Βομβιστικές επιθέσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, παρόμοιες με αυτήν της Άγκυρας στις 13-03-2016.
 • · Η συνεχώς κλιμακούμενη ένταση θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη δυτική Τουρκία. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ενδοκουρδική σύρραξη στους νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας λόγω των κατασταλτικών, ψυχολογικών και διπλωματικών μέτρων που εφαρμόζει η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τα τρωτά σημεία των Κούρδων. Εξίσου παράδοξο είναι το γεγονός ότι, από το Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχηγοί αρκετών κουρδικών φυλών αποφάσισαν να ενοποιήσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του ΡΚΚ και του κουρδικού κόμματος HDP, στηρίζοντας άμεσα την τουρκική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά για το θέμα αυτό, ο Μουράτ Καραγιλάν, ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν μερικές μεγάλες κουρδικές φυλές που συντάσσονται με τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Το κουρδικό πρόβλημα αποτελεί ένα θέμα της διεθνούς επικαιρότητας. Μην πουλάτε το Κουρδιστάν για ίδιο όφελος.».
 • · Ο τουρκικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα καθεστώς ιδεολογικής επίθεσης και μαύρης προπαγάνδας που έχουν ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά το φόβο και την παράνοια. Συνεπώς, για να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις και εντάσεις, το καθεστώς Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει κάθε είδους κατασταλτικό μέτρο όπως, η καταπίεση της ελευθερίας έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, καθώς επίσης η φυλάκιση δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και διανοουμένων.
 • · Ο τουρισμός θα καταρρεύσει, ενώ το δουλεμπόριο θα λάβει τεράστιες διαστάσεις.
 • · Η Τουρκία θα απολέσει το κύρος και τη φερεγγυότητα της στη διεθνή κοινότητα και πιθανόν να έρθει αντιμέτωπη με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Τούτο κατά την άποψη μας έχει δύο αιτίες. Πρώτον, στο γεγονός ότι, η Άγκυρα θα συνεχίσει την τυχοδιωκτική πολιτική της σε ό,τι έχει να κάνει με τις ροές των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη. Και η δεύτερη αιτία έχει ως σημείο αναφοράς τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι, η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τη χρήση του δικαιώματος της «νόμιμης άμυνας» ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατική απειλή.
  Όμως τι σημαίνει η δήλωση αυτή; Σύμφωνα με τoν Τούρκο σύμβουλο ασφάλειας και πρώην στέλεχος της Διοίκησης Eιδικών Δυνάμεων (Bordo Bereli) Μετέ Γιαράρ, το δικαίωμα της «νόμιμης άμυνας» σημαίνει διεξαγωγή επιχείρησης πέραν των συνόρων βάσει του άρθρου 51 του Ο.Η.Ε. Σημειωτέον ότι, αρχικά ο Ερντογάν και η τουρκική στρατιωτική ηγεσία χρησιμοποιούσε τον όρο «κανόνες εμπλοκής», ενώ εδώ και ένα μήνα χρησιμοποιείται συνεχώς ο όρος «δικαίωμα άμυνας».
  Σύμφωνα με τον Γιαράρ ο όρος «κανόνες εμπλοκής» αφορά σε ένα καθορισμένο πλαίσιο ενεργειών, ενώ το «δικαίωμα άμυνας» δίδει το δικαίωμα διεξαγωγής επιχειρήσεων σε μια ευρύτερη περιοχή. Φυσικά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η δομή του αντάρτικου πόλεων του ΡΚΚ δεν έχει σημείο αναφοράς μόνο το ιρακινό έδαφος στο όρος Καντίλ, αλλά έχει μετατοπισθεί και στη Συρία, αφού σύμφωνα με εκθέσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών το στρατηγείο του ΡΚΚ, προ πολλού, έχει μετασταθμεύσει στη Συρία, απ’ όπου αφενός σχεδιάσθηκαν και οργανώθηκαν όλες οι επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αφετέρου διατέθηκε ο εξοπλισμός και παρασχέθηκε η αντίστοιχη εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανό να διεξαχθεί μια επιχείρηση πέραν των συνόρων στο συριακό έδαφος, κάτι που θα φέρει την Άγκυρα αντιμέτωπη όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. (Τουρκική εφημερίδα Milliyet, 14-03-2016)
Εν τω μεταξύ, μια ενδεχόμενη επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εντός του συριακού εδάφους αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Άγκυρα μετά την απόφαση των Κούρδων, στις 16-03-2016, να ενοποιήσουν τα κουρδικά καντόνια Afrin, Kobani και Cizire της βόρειας Συρίας υπό μια μορφή συνομοσπονδιακής μορφής.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στη Συρία, αλλά έχει άμεση σχέση με το μέλλον της Τουρκίας για τους τέσσερεις λόγους: πρώτον, μια συνομοσπονδιακή δομή των κουρδικών καντονιών υπό το κίνημα PYD δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω συνένωση αυτών με την Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ και τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας (βλ. Χάρτη 2).
Δεύτερον, η νέα διαφοροποίηση των χαρτών στη Συρία και το Ιράκ θα έχει ως συνέπεια την απώλεια τουρκικού εδάφους και την αλλαγή συνόρων στην περιοχή.
Τρίτον, δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή εξέλιξη, αλλά για μια μεθοδευμένη στρατηγική που έχει την ευρεία αποδοχή της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ, καθώς επίσης 31 κομμάτων και οργανώσεων της Συρίας, δεδομένου ότι, στο Συνέδριο Ανακήρυξης της Συνομοσπονδιακής Δομής συμμετείχαν 200 εκπρόσωποι Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων, Αρμενίων, Τουρκμένων, Τσερκέζων, γυναικείων οργανώσεων και οργανώσεων νεολαίας.
Τέταρτον, το Ισραήλ υποστηρίζει μια συνομοσπονδιακή δομή στη Συρία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ο.Η.Ε. έχουν την άποψη ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει την ευρεία αποδοχή του συριακού λαού, λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ειδικότερα, η ακόλουθη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιααλόν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
«Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνομοσπονδιακή δομή στη Συρία. Η εξασφάλιση της ενότητας της Συρίας είναι απλώς μια επιθυμία. Για το θέμα αυτό πρέπει να υπάρξουν καλοπροαίρετες προσεγγίσεις και στρατηγικές. Εάν συζητηθεί το θέμα της συνομοσπονδίας στη Συρία θα υπάρξει ένα Αλαουιστάν υπό τον Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος ελέγχει το 30% της χώρας. Παρόλο που οι Τούρκοι δεν θα χαρούν, θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει ένα Κουρδιστάν. Τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ υπάρχουν κουρδικές περιοχές. Επίσης μπορεί να υπάρξει και το Δρουζιστάν, το οποίο θα συνεργασθεί με το καθεστώς Άσαντ (σ.σ. Οι Δρούζοι είναι μια μειονότητα σιιτικής προέλευσης που κατοικούν στη νοτιοδυτική Συρία)».

Ας σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με τον έγκριτο Τούρκο αρθρογράφο Καντρί Γκιουρσέλ, ο Ερντογάν πιστεύει ότι εκτελεί μια θεϊκή εντολή που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας θεοσεβούμενης γενεάς. (σ.σ. Το θέμα της θεϊκής εντολής αποτελεί ένα κοινό μυστικό και συζητείται ευρύτερα στους κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας, ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται δημόσια από έναν Τούρκο αρθρογράφο).
Ωστόσο, κατά τον Γκιουρσέλ, δεν έχει καμία σημασία το τι πιστεύει ο Ερντογάν για τον εαυτό του, αλλά τι πιστεύει η τουρκική κοινωνία για το θέμα αυτό. Προφανώς, ο εν λόγω αρθρογράφος αναφέρεται σε μια φαντασιόπληκτη πολιτική που έχει τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου οι ψηφοφόροι του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ να πιστέψουν ότι οι ηγέτες τους βρίσκονται πιο κοντά στον Αλλάχ απ’ ότι είναι αυτοί. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτονται τα στοιχεία μιας αρχόμενης εσωτερικής ρήξης στην τουρκική κοινωνία η οποία αναζητά μια νέα ταυτότητα και ένα νέο ιδεολογικό προσανατολισμό που θα παραπέμπουν σε φιλελεύθερες αξίες και αρχές, χωρίς όμως να παρεκκλίνουν από τις αντιλήψεις περί τουρκισμού και εθνικισμού.
Μάλιστα, η ρήξη αυτή πιθανόν να ξεπεράσει τις στενά πολιτικές εξελίξεις και να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, αν το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, αντί να χαράξει μια διορθωτική πορεία στην αυταρχική συμπεριφορά του, δρομολογήσει στρατηγικές δημιουργίας μιας μονοτυπικής κοινωνίας και θρησκευόμενων γενεών.
Ενισχυτικό της εκτίμησης αυτής είναι η εμφάνιση ενός νέου ρεύματος διανοουμένων που ασπάζονται τον μουσουλμανικό φιλελευθερισμό και άρχισαν να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στην τουρκική κοινωνία ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος του. Σημειωτέον ότι, ο βασικός στόχος των διανοουμένων αυτών είναι να διατηρηθούν οι θρησκευτικές αξίες ως έχουν, διότι θεωρούν ότι η επιμονή του Τούρκου προέδρου στην αυταρχική αντίληψη περί θρησκείας και θρησκευόμενων γενεών μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και συγκεκριμένα τη δημιουργία γενεών που θα αντιμάχονται τη θρησκεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τον Ερντογάν

Οι πρώην πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Μόρτον Αμπράμοβιτζ (1989-1991) και Έρικ Έντελμαν (2003-2005) προέτρεψαν τον πρόεδρο Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν είτε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις είτε να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της Washington Post/10-03-2016 που αναδημοσιεύθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ αναγράφηκαν τα εξής: «Όταν ο Ερντογάν και το κόμμα ΑΚΡ ανήλθαν στην εξουσία το 2003, ενδυναμώθηκε η οικονομία της Τουρκίας και βελτιώθηκαν οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Επίσης, το ΑΚΡ επεδίωξε την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ένωση, έδωσε ένα τέλος στην κυριαρχία του στρατού σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας, καθώς επίσης προσπάθησε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη ειρηνική λύση στο κουρδικό πρόβλημα. Ωστόσο, η σημερινή Τουρκία παρουσιάζει μια εικόνα πολύ αποθαρρυντική.
Ο Ερντογάν έχει επιλέξει την οδό του αυταρχισμού, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και στη χώρα διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος. Προφανώς, η δημοκρατία δεν μπορεί να ανθίσει υπό τον Ερντογάν τώρα. Οι μεταρρυθμίσεις που αρχικά υποσχέθηκε το ΑΚΡ έχουν δώσει τη θέση τους σε συστηματικές παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών και των νομίμων δικαιωμάτων. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και αυτά των θρησκευτικών μειονοτήτων, έχουν βίαια σταλεί στα ισλαμικά σχολεία προκειμένου να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά την ισλαμική θρησκευτική εκπαίδευση.
Τώρα, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα και να εδραιώσει την εξουσία του ως πρόεδρος, οι καταχρήσεις αυτές κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν ο κανόνας. Ακόμη χειρότερα, ενώ πολλοί ήλπιζαν ότι η Τουρκία ήταν στα πρόθυρα της επίλυσης του προβλήματος του ΡΚΚ, το περασμένο έτος κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του AKΡ και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και στη συνέχεια αναζωπυρώθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Το PKK είναι μια τρομοκρατική ομάδα με ιστορικό βίας, το οποίο δεν το καθιστά ιδανικό εταίρο για μια ειρηνευτική διαδικασία.
Ωστόσο, ο τουρκικός λαός, δικαιούται να θεωρεί την κυβέρνησή του ως υπόλογο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Τώρα, Τούρκοι στρατιωτικοί και άμαχοι συνεχίζουν να πεθαίνουν από την έξαρση των συγκρούσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακοπή των συγκρούσεων ή τη νίκη του ΡΚΚ.
Η φρικτή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στις 17 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε από μια φατρία του ΡΚΚ και προμηνύει την περαιτέρω εξάπλωση της βίας που θα μπορούσε να ρίξει την Τουρκία σε ένα εμφύλιο πόλεμο παρόμοιο με αυτόν που αποδεκάτισε τη χώρα στη δεκαετία του 1970 και 80. Μάλιστα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία φέρνουν στη μνήμη τα τρομοκρατικά στερεότυπα και τις σκοτεινές περιόδους του ολοκληρωτισμού στον 20ο αιώνα.
Μετά την υποστήριξη και τον εξοπλισμό που παρείχε στις εξτρεμιστικές ομάδες της συριακής σύγκρουσης, η Τουρκία τώρα βιώνει μια πραγματική απειλή από αυτήν την τρομοκρατία, την οποία βοήθησε να αναζωπυρώσει τη φωτιά. Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα έχουν δημιουργήσει συγκλονιστικές σκηνές σφαγής. Επίσης, η Τουρκία ακόμη συνεχίζει να επιμένει ότι, οι συριακές κουρδικές ομάδες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στη Συρία και όχι το «Ισλαμικό Κράτος» ή η Jabhat al-Nusra.
Οι επιπτώσεις του εν λόγω αυταρχισμού και αστάθειας επηρέασαν αρνητικά την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας και τρομάζουν τους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα πολλοί οικονομολόγοι να ανησυχούν για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, σταθερή και δημοκρατική Τουρκία είναι εφικτή και απαραίτητη.
Αλλά αυτό απαιτεί μια κυβέρνηση που θα δεσμευθεί σε αυτούς τους στόχους και θα έχει την πρόθεση για την επίτευξή τους. Εάν ο Ερντογάν εξακολουθεί να θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα του, θα πρέπει είτε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, είτε να παραιτηθεί.»

Η απάντηση της Άγκυρας στις εν λόγω δηλώσεις των Αμερικάνων πρέσβεων δόθηκε: Αρχικά από τον εκπρόσωπο τύπου της προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος στο λογαριασμό του στο twitter έγραψε το εξής:
«Οι δύο πρώην πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι ο Ερντογάν πρέπει να παραιτηθεί, θεωρώντας ότι είναι άρχοντες μιας αποικίας. Κύριοι, έχει παρέλθει η εποχή που δίνατε διαταγές στην Τουρκία». 
Και ακολούθως, στις 12-03-2016, από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του κατά την τελετή απονομής βραβείων από το Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας δήλωσε τα εξής:
«Στον πολιτισμό μας δεν υπάρχει χώρος για το Ισλαμικό Κράτος, τη Boko Haram, το ΡΚΚ, το κουρδικό κίνημα PYD της Συρίας και τον ένοπλο βραχίονα YPG του ΡΥD. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται τόσο εναντίον της τρομοκρατίας, όσο εναντίον όσων προσπαθούν να παρουσιάσουν τους μουσουλμάνους ως τρομοκράτες και τον ισλαμικό κόσμο ως πηγή τρομοκρατίας, δολοφονιών και συγκρούσεων». 
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι, δεν υπάρχει χώρος για την Κου Κλουξ Κλαν και το ολοκαύτωμα. Πέραν των παραπάνω, οι ακόλουθες δηλώσεις του Ερντογάν σε ομιλία του, στις 18-03-2016, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη Μάχη της Καλλίπολης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι αυτές πραγματοποιήθηκαν, τέσσερεις ημέρες πριν τις φονικές επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στο αεροδρόμιο και το μετρό στις Βρυξέλες:
«Το Βέλγιο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ όλων των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης που ανακήρυξαν ως τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, επιτρέπει σε αυτήν τη διασπαστική τρομοκρατική οργάνωση να στήσει σκηνή πίσω από το κτήριο που πραγματοποιείται η Σύνοδος στις Βρυξέλλες (18-03-2016), καθώς επίσης να σηκώσει και να κυματίσει το κουρέλι του (σ.σ. εννοεί τη σημαία του ΡΚΚ). Αυτό είναι άτιμο και υποκριτικό. Αυτοί συμπεριφέρονται με διχογνωμία. Ποιόν εξαπατάτε; Γίνετε έντιμοι και μην είστε υποκριτές. Απέναντι σας δεν υπάρχει μια Τουρκία και ένα τουρκικό έθνος που θα εξαπατηθεί. Αυτό να το γνωρίζετε. Αυτό σημαίνει παράδοση στην τρομοκρατία. Αυτοί παραδόθηκαν στην τρομοκρατία. Εκτρέφετε ένα φίδι στο χωριό σας, το οποίο μπορεί να σας δαγκώσει οποιαδήποτε στιγμή. Όταν οι ίδιες βόμβες θα αρχίσουν να εκρήγνυνται στις δικές σας πόλεις, τότε θα καταλάβετε πως νοιώθουμε εμείς. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για οτιδήποτε».

Υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων δηλώσεων του Μόρτον Αμπράμοβιτζ και Έρικ Έντελμαν, είναι περισσότερο από προφανές ότι, ο Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της ίδρυσης Κουρδικού Κράτους. Επίσης, η σπουδαιότητα των δηλώσεων αυτών εστιάζεται στο γεγονός, ότι αυτές έγιναν από δύο Αμερικανούς πρώην διπλωμάτες, εκ των οποίων: ο ένας (Αμπράμοβιτζ), διαβλέποντας τα ηγετικά προσόντα του Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει πολλές φανερές και μυστικές συναντήσεις μαζί του πριν ακόμη αυτός εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Και ο άλλος (Έντελμαν) διετέλεσε πρέσβης στην Άγκυρα, την πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο που το κόμμα ΑΚΡ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ανατρέποντας το τότε υφιστάμενο πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο.

Για το θέμα αυτό, παρατίθενται ακολούθως δύο αποσπάσματα του βιβλίου: Αποκαλύπτοντας τον Τουρκικό Λαβύρινθο-Ισλάμ και Πολιτική στην Τουρκία, σελ. 72,73 και 273, Χρ. Μηνάγιας. Ειδικότερα:

Το πρώτο αφορά σε δημοσίευμα του τουρκικού περιοδικού Aydınlık/02-05-2010 με τίτλο: Οι επτά Αμερικανοί που καθοδηγούν τον Ταγίπ (Ερντογάν). Σε περίπτωση που τα αναγραφόμενα στοιχεία, στο δημοσίευμα που ακολουθεί, είναι ακριβή, δεδομένου ότι το Aydınlık στήριξε το στρατιωτικό κατεστημένο, θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία.
«…..Ο Morton Abramowitz, o Henri j. Barkey, o Philip Gordon, o David Phillips, o Alan O. Makovsky, o Ian O. Lesser, o F. Stephen Larrabee… Όλοι τους πραγματοποιούν συχνές και άτυπες συναντήσεις με τον Abdullah Gül και τον Tayyip Erdoğan…. Η εν λόγω (αμερικανική) ομάδα έχει αποστολή να καθοδηγήσει την πολιτική της Τουρκίας…. Οι επιχειρήσεις (της τουρκικής κυβέρνησης) εναντίον του στρατού, τα διάφορα ανοίγματα, το πακέτο των συνταγματικών μέτρων και η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη αποτελούν μέρος του οδικού χάρτη της ομάδας αυτής που έβαλε μπροστά τον Tayyip Erdoğan και τον Abdullah Gül για να τον υλοποιήσει….. Οι εν λόγω Αμερικανοί έρχονται συχνά στην Τουρκία. Η διαχείριση της κατάστασης δεν γίνεται με αυτόματο πιλότο αλλά με απευθείας συναντήσεις. Έρχονται αεροπορικώς και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση του Incirlik και αφού ολοκληρώσουν το έργο τους στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο επιστρέφουν στη χώρα τους…. Όλοι τους είναι ενήμεροι από την πιο μικρή έως και την πιο μεγάλη λεπτομέρεια των θεμάτων της εσωτερικής πολιτικής της χώρας… O Morton Abramowitz θεωρείται ο άνθρωπος κλειδί που εξασφάλισε ώστε, ο Erdoğan από πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής (Κωνσταντινούπολης) του κόμματος Ευημερίας που ανήκε, να γίνει πρωθυπουργός…. Από παλιά, ο πρώην σύμβουλος (του Erdoğan) και νυν υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu συνεργάζεται με αυτήν την ομάδα…. Η ηγετική ομάδα των συμβούλων του Tayyip Erdoğan, όπως ο Ömer Çelik, o Egemen Bağış, o Hakan Fidan (διοικητής της ΜΙΤ), καθώς επίσης οι Önder Aytaç, Emre Uslu και Zühtü Arslan που καθοδηγούν την Ακαδημία της Αστυνομίας, αποτελούν τα πλοκάμια της αμερικανικής ομάδας στην Τουρκία…. Στο παρελθόν μερικοί ξένοι, ειδικά Αμερικανοί, υπήρξαν σύμβουλοι Τούρκων πρωθυπουργών. Υπενθυμίζεται ότι, οι Jay Kriegel και David Barchard που ανήκαν στην CIA υπήρξαν σύμβουλοι της Çiller.»

Και το δεύτερο απόσπασμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο τουρκικής άρνησης για τη συνέχιση του σχεδίου «Μεγάλο Κουρδιστάν», η οποία αποτυπώνεται με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τρόπο σε αναφορά του Henri J. Barkey στις 31-08-2010, όπου εμμέσως απειλείται η Τουρκία με εσωτερικές συγκρούσεις. Συγκεκριμένα αναγράφονται τα εξής:
 • · Το ΡΚΚ, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990 έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δύναμη.
 • · Οι Κούρδοι ηγέτες οργανώνουν τις περιοχές τους με ισχυρές δυνάμεις και αποφασιστικότητα.
 • · Οι Κούρδοι κατοικούν σε όλη την τουρκική επικράτεια. Ως εκ τούτου μια εξέγερση τους δεν θα περιορισθεί μόνο σε μια περιοχή.
 • · Η τουρκική κυβέρνηση δεν επέδειξε αποφασιστικότητα για το κουρδικό άνοιγμα και εστιάσθηκε μόνο στα στρατιωτικά μέτρα.
 • · Οι Κούρδοι επιθυμούν την αυτονομία τους, ενταγμένοι σε ένα ισχυρό κράτος που θα αναγνωρίζεται η εθνική τους ταυτότητα, θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους και να αναγνωρίζονται τα πολιτιστικά τους δικαιώματα.
 • · Η Τουρκία βαδίζει αργά προς μια συγκρουσιακή κατάσταση και δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια για την αποτροπή της. Έστω και ένα μικρό ατυχές περιστατικό, θα γίνει η αιτία για τη δημιουργία σύγκρουσης μεταξύ των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία, η οποία θα φέρει τα πάνω-κάτω στη χώρα.

Πηγή www.geostrategy.gr
www.medintelligence.org


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  


«Η πίστη μας είναι πιο δυνατή από τη δική σας και γι' αυτό θα νικήσουμε». Αυτή είναι φράση που χρησιμοποιούν συχνά στους πύρινους λόγους τους οι δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους και οι λοιποί φανατικοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με τίποτε λιγότερο από την παγκόσμια κυριαρχία.

Αυτό έχουν διαγνώσει εκείνοι που επιτίθενται εναντίον των δυτικών στόχων, επιδιώκοντας την ψυχολογική υποταγή του αντιπάλου και την επιβολή της σαρίας (ο ισλαμικός νόμος) εκεί που ισχύει το ρωμαϊκό δίκαιο και του σκοταδισμού στην πάλαι ποτέ κραταιά ήπειρο, που φωτίστηκε από την ελληνική φιλοσοφία.

Η Ευρώπη, η Αμερική, ο δυτικός τρόπος ζωής πεθαίνουν. Παρήκμασαν και σάπισαν, γιατί έχασαν (ή ορθότερα απεμπόλησαν) το δικαίωμα και την υποχρέωση στην πίστη. Ο δυτικός άνθρωπος απομακρύνθηκε από τις ρίζες του, μετατράπηκε σε «κοσμικό» τιποτόφρονα, σε ξεκούρδιστο μηχάνημα που αερολογεί για πολιτικές «ορθότητες», «σύμφωνα συμβίωσης» και άλλα βαβυλώνεια και συβαρίτικα δείγματα προϊούσας αποσύνθεσης.

Ο Χριστός εξώνεται από τους νόες των ανθρώπων. Τα σύμβολά του, ο Τίμιος Σταυρός και οι εικόνες των αγίων, κατεβαίνουν από τα δημόσια κτίρια. Το μάθημα των Θρησκευτικών και κατήχησης στη χριστιανοσύνη θα γίνει, λένε, μια απονευρωμένη «θρησκειολογία».

Ολα μυρίζουν παραίτηση και υποταγή. Οι αρλεκίνικες ηγεσίες Ευρώπης και Αμερικής τυρβάζουν περί πολλά εκτός των σημαντικών. Το ψυχολογικό χάσμα που αφήνουν στο διάβα τους ο αθεϊσμός και η εγωμανία του καταναλωτισμού θα πληρωθεί γρήγορα από την απόλυτη βαρβαρότητα: Το Ισλάμ των ανθρώπων που δεν διστάζουν να αποκεφαλίζουν μικρά παιδιά, να βιάζουν, να καίνε χωριά, να ανατινάζουν αρχαιότητες και να επιβάλλουν τον απόλυτο τρόμο.

Δεν είναι ώρα για μισόλογα και υπεκφυγές. Ο πρώτος εχθρός που πρέπει να συντριβεί δεν βρίσκεται στην έρημο ή σε διαμέρισμα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και σχέδια επιθέσεων. Είναι πνευματικός και οι ονομασίες του αλλάζουν συχνά: Αλλοι τον διακρίνουν ως «πολιτική ορθότητα», άλλοι ως εκκοσμίκευση. Στην ουσία, ο πραγματικός εχθρός είναι το μηδέν, η απώλεια της πίστης.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ακόμη κι αν ξεπεράσει την κρίση τα θεμέλιά της Ευρώπης έχουν διαβρωθεί και είναι θέμα χρόνου πότε θα μπει η υπογραφή στο αγγελτήριο θανάτου της

Το ανησυχητικό ερώτημα των καιρών είναι κατά πόσο θα εξακολουθεί να υφίσταται η Ενωμένη Ευρώπη, με τα σημάδια διάλυσης να εμφανίζονται απειλητικά στον ορίζοντα. Φοβούμαι πως το ερώτημα έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα. Στην πραγματικότητα χρειάζεται να διευκρινισθεί κατά πόσο θα μείνουν ενωμένα τα ήδη υφιστάμενα κράτη ως ξεχωριστές οντότητες.

Το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης, όνειρο ήταν και πάει. Ακόμη κι αν ξεπεράσει την τωρινή κρίση τα θεμέλιά της έχουν διαβρωθεί. Είναι θέμα χρόνου επομένως, πότε θα μπει η υπογραφή στο αγγελτήριο θανάτου της.

Εκείνο που δεν συζητιέται, και που θα είναι το επόμενο χτύπημα, είναι αυτό που πάρα πολλές φορές έχω αναδείξει σ’ αυτήν την στήλη. Όχι την διάλυση της Ε.Ε. αλλά των ίδιων των κρατών, σε μικρά αδύναμα, ευκολοεξουσίαστα προτεκτοράτα. Τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να δουν οι αναλυτές λίγο μακρύτερα;

Κατ’ αρχάς, ως προς την Ε.Ε. προφανώς και βρίσκεται υπό διάλυση, λόγω έλλειψης ηγετών. Αποδείχθηκε πως δεν υπάρχουν ηγέτες, αλλά διαχειριστές της εξουσίας, οι οποίοι δεν διακρίνονται μεταξύ τους λόγω ικανοτήτων που μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά λόγω της δυναμικής των χωρών τους (από άποψη γεωστρατηγικής) και των καθηκόντων που τους έχουν αναθέσει.

Αν φερ’ ειπείν η Βρετανία, η οποία σκωπτικώς εξακολουθεί ακόμη να αποκαλείται Μεγάλη, δεν αποτελούσε «το μάτι και το αυτί» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, θα την είχαν αφήσει να διαλυθεί προ καιρού. Ούτε θα δημιουργούσαν τόσα κρατίδια στα Βαλκάνια, διαλύοντας την Γιουγκοσλαβία, αν δεν υπήρχε ο φόβος της στενής σύνδεσής της με την Ρωσία, με Βαλκάνιους ηγέτες πρότυπα διαφθοράς.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως εμφανίζεται πλέον, με τις αναταραχές στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών, που τώρα είναι απλώς το προοίμιο των μελλόντων συντόμως να προκύψουν εθνοτικών - θρησκευτικών συγκρούσεων. Αν δεν κατανοήσουμε ότι τίποτε δεν γίνεται τυχαίο στην πολιτική (κι αν τύχει και συμβεί, γρήγορα επαναφέρεται ο συρμός στις ράγιες), και αναλύσουμε τι συμβαίνει σε κάθε χώρα, θα ήμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές μελλοντικές καταστάσεις στην πατρίδα μας.

Ο Peter Hammond στο εξαιρετικά διαφωτιστικό του βιβλίο Slavery, Terrorism and Islam: The Historical Roots and Contemporary Threat (2010), του οποίου αποσπάσματα παρέθεσε στο δικό του βιβλίο «Προσφυγιά ή "εισβολή";», ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, γράφει πως όταν οι ανεκτικές, πολυπολιτισμικές και "πολιτικά ορθές" κοινωνίες δέχονται μια σειρά από απαιτήσεις των μουσουλμάνων κατοίκων τους, κάποια άλλα ζητήματα αρχίζουν να γίνονται ορατά και βαθμιαία κυρίαρχα.

Μόλις ο αριθμός των μουσουλμάνων κατοίκων προσεγγίζει το 2-5 % αρχίζει ο προσηλυτισμός άλλων εθνικών μειονοτήτων καθώς και ομάδων του πληθυσμού που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και εξαιρεμένοι (π.χ. οι Ρομά, οι οποίοι άθρησκοι επί αιώνες, αιφνιδίως ασπάζονται ομαδόν τον ισλαμισμό). Οι πιέσεις εντείνονται σε βαθμό μεγαλύτερο από το μέγεθος της μειονότητας.

Προβάλλονται φερ’ ειπείν μεγάλες διεκδικήσεις για την εισαγωγή ενός ειδικού "καθαρού" (halal) με ισλαμικούς όρους φαγητού στα σχολεία. Την ίδια στιγμή αιτήματα αυτοδιοίκησης με βάση την Σαρία (ισλαμικό νόμο) στις ιδιαίτερες κοινότητές τους εμφανίζονται με απειλές για βίαια αντίποινα αν η πίεση απορριφθεί.

Τα ανωτέρω συμβαίνουν ήδη στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Και όταν το πληθυσμιακό ποσοστό των μουσουλμάνων ξεπερνά το 10 %, βιαιότητες κάνουν την εμφάνισή τους με ανησυχητική συχνότητα με βάση παράπονα και αιτήματα για την κοινωνική τους κατάσταση. Στο Παρίσι βλέπουμε ήδη πυρπόληση αυτοκινήτων ενώ η παραμικρή κίνηση που ενοχλεί τους ισλαμιστές απαντάται με βιαιότητες και συχνά με αίμα (Παρίσι και Κοπεγχάγη με καρτούν για τον Μωάμεθ και Αμστερνταμ για κάποιο φίλμ).
Τι κρατά μια ομάδα ενωμένη; Μόνον ο κοινός σκοπός δεν αρκεί, επειδή μόλις επιτευχθεί ο δεσμός διαταράσσεται. Κοινά οράματα απαιτούνται, και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ομάδας. Όμως, μας διαφήμισαν τον πολυπολιτισμό ως πανάκεια, αλλά τα αποτελέσματα τα είδαμε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου τα προβλήματα δημιουργούνται από μετανάστες τρίτης γενιάς, και όχι κοινωνικά καταπιεσμένους.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Μόσχα προειδοποιεί με μονομερή δράση, εάν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για κυρώσεις στο θέμα της Συρίας

Τη στιγμή που η πολιτική διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία παραμένει σε τέλμα, με την αντιπολίτευση να δηλώνει (χθες) ότι δεν βρίσκει κοινό έδαφος με τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ, την οποία κατηγορεί ότι εντείνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις, οι Ρώσοι διαπιστώνουν ότι και η εκεχειρία στο πραγματικό μέτωπο κινδυνεύει από τις συνεχείς -κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα- παραβιάσεις.

Χθες, ο επικεφαλής του γενικού επιχειρησιακού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι προειδοποίησε ότι η -με ευθύνη των ΗΠΑ- καθυστέρηση στη χάραξη κοινά αποδεκτών κανόνων για την αποφασιστική απάντηση σε όσους σπάνε την εκεχειρία είναι «απαράδεκτη». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η Ρωσία θα προχωρούσε μονομερώς στην έναρξη άσκησης βίας εναντίον των παραβατών της κατάπαυσης πυρός, εάν μέχρι χθες οι ΗΠΑ (για τις οποίες υποστήριξε ότι δεν δείχνουν την αναγκαία αποφασιστικότητα να επιβάλουν κυρώσεις) δεν συμφωνούσαν σε κοινούς κανόνες. Ο Ρώσος στρατηγός πρότεινε μάλιστα έκτακτη συνάντηση των επιτελείων των δύο χωρών που έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την παρακολούθηση εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο υπερδυνάμεων.

Το ρωσικό κέντρο για την ειρήνευση στη Συρία επιβεβαίωσε χθες ότι μέσα σε 24 ώρες είχε καταγράψει έξι παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός. Πέντε εκδηλώθηκαν στη Λαττάκεια (πατρίδα του Ασαντ, με έντονη σήμερα παρουσία τουρκμάνων και σουνιτών) και μία στη Χάμα. Μία ημέρα νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 26 Σύρους στρατιώτες στα δυτικά της Παλμύρας, όπου είχαν κατορθώσει να προωθηθούν.

Η κλιμάκωση της δράσης των μαχητών των φανατικών ομάδων που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός, μποϊκοτάροντας την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, ενθαρρύνθηκε από την απόσυρση μεγάλου όγκου των ρωσικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος την περασμένη εβδομάδα, κυρίως όμως από την ατιμωρησία τους. Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία συνεχίζει, βέβαια, τις επιχειρήσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι αντάρτες δρουν ανεμπόδιστοι.

Την ίδια στιγμή, η σιιτική Χεζμπολάχ επισήμανε χθες την ανασταλτική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας στη διπλωματική ειρηνευτική διαδικασία. «Εμποδίζουν την επίτευξη προόδου στην εξεύρεση πολιτικής λύσης» δήλωσε ο ηγέτης της Σαγέντ Νασράλα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντάρτικες ομάδες (ίσως και στο πεδίο των μαχών).

Ο τρομοκράτης Ντουρμάζ του Βοσπόρου

Η αναβολή του ντέρμπι ανάμεσα στη Γαλατασαράι και τη Φενερμπαχτσέ το μεσημέρι της Κυριακής (μία ημέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Πόλη) έγινε καθώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να χτυπήσει με καμικάζι αυτοκτονίας στο γήπεδο, το οποίο αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Hurriyet». Τον συντονισμό του νέου χτυπήματος, που θα ακολουθούσε τα πρότυπα του Μπατακλάν (πυροβολισμοί προς πάσα κατεύθυνση για την πρόκληση χάους και πανικού), είχε ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της Αγκυρας (με 102 νεκρούς τον Οκτώβριο του 2015) Γιουνούς Ντουρμάζ ή «Εμπού Αλί» κατά την κωδική ονομασία του. Εκτός του γηπέδου, το Ι.Κ. είχε στείλει στην Τουρκία τρεις καμικάζι για συντονισμένες επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το ερώτημα πλέον είναι εάν οι Δημοκρατίες μας είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν τη σοβαρή ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια τους με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι μέχρι να κατανικηθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία να αποδεχθούμε κάποια περιορισμένα σε χρόνο έκτακτα μέτρα που ίσως και να μας ενοχλήσουν;

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου  

Δυστυχώς ο τρόμος έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Αυτό επεδίωξαν και αυτό πέτυχαν οι ισλαμιστές τρομοκράτες που αιματοκύλισαν χθες τις Βρυξέλλες, όπως είχαν κάνει και οι όμοιοι τους στο Παρίσι την 13 Νοεμβρίου 2015. Με δύο τυφλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας (όπως μας πληροφόρησαν οι ίδιες οι βελγικές αρχές), απλές στην σύλληψη και στην εκτέλεση, προκάλεσαν μαζικές απώλειες και δημιούργησαν τον επιδιωκόμενο τεράστιο επικοινωνιακό αντίκτυπο. «Είμαστε εδώ και όποτε θέλουμε σας κτυπάμε, δεν είστε πλέον ασφαλείς, ούτε οι κρατικές σας αρχές μπορούν να σας προστατέψουν». Αυτό ακριβώς ούρλιαξαν μέσα από τον απόκοσμο θρησκευτικό τους φανατισμό!

Η τρομοκρατία δεν είναι πια… ante portas, αλλά έχει ήδη εισέλθει στις χώρες μας. Αιφνιδιαστήκαμε για μία ακόμα φορά, γιατί, όταν αυτή ήλθε και κτύπησε το Παρίσι, απλά δεν ηττήθηκε δεν έφυγε…αλλά έμεινε! Ας το ομολογήσουμε, αισθανόμαστε πλέον ανασφαλείς και, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είμαστε πλέον σε πόλεμο, ασύμμετρο μεν, αλλά πόλεμο. Μία ανάλογη κατάσταση που βιώνει εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν οι Δημοκρατίες μας είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν τη σοβαρή ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια τους με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι μέχρι να κατανικηθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία να αποδεχθούμε κάποια περιορισμένα σε χρόνο έκτακτα μέτρα που ίσως και να μας ενοχλήσουν; Το θέμα τίθεται μόνο ως προβληματισμός, αλλά σε κάθε περίπτωση ας ομολογήσουμε ευθαρσώς ότι με κάτι σαχλαμαρίτσες του τύπου «θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία με… περισσότερη δημοκρατία» ή «δεν θα υψώσουμε φρούρια» το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να ζούμε στη φαντασίωση και να γινόμαστε πιο τρωτοί.

Η Ευρώπη και η δημοκρατική Δύση μπορεί βέβαια να μην είναι ανοχύρωτη, αλλά είναι αναμφίβολα ευάλωτη. Έχουμε μία άνευρη και πλαδαρή Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δυστυχώς κάθε άλλο παρά… Ένωση είναι, ενώ το κύρος των ηγετών της βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Με άνευρο και πλαδαρό τρόπο αντιμετωπίζει όλα τα θεωρούμενα κοινά προβλήματα. Και για τους λόγους αυτούς αποτυγχάνει σε πολλούς τομείς, όπως μάλιστα πρόσφατα στο προσφυγικό ζήτημα, όπου «εθελοντικά» παραμένει όμηρος της Τουρκίας και πληρώνει σε αυτήν… λύτρα για να μην την ζορίζει. Πολλά λόγια, ακόμα περισσότερα κείμενα αλλά στην ουσία τίποτα. Ας κατανοήσουν οι λεγόμενες ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι ακόμα και τώρα στο «και πέντε» θα πρέπει έμπρακτα να δείξουν ότι είναι αποφασισμένες να νικήσουν σε αυτόν τον πόλεμο. Και, για να μην παρεξηγηθούμε από κάποιους, εννοούμε τον πολιτικό, ιδεολογικό, αστυνομικό αλλά και στρατιωτικό πόλεμο που θα πρέπει συντονισμένα και ισορροπημένα να διεξαχθεί για να απαλείψει αυτήν την απειλή, που είναι πια μέσα στις χώρες μας και προέρχεται από το ακραίο Ισλάμ. Αργήσαμε, αλλά ας κατανοήσουμε αυτήν την αναγκαιότητα, το οφείλουμε στον κοινό μας πολιτισμό.

Σε ο,τι αφορά στην πολύπαθη και καταπονημένη χώρα μας, που σαστισμένη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και τους μεγάλους όγκους των παράνομων μεταναστών (επιτέλους η θολοπροοδευτική αριστερά υιοθέτησε τον όρο) οι δευτερογενείς συνέπειες της νέας κατάστασης ασφαλείας θα την «ταρακουνήσουν» περισσότερο από τις άλλες. Άντε τώρα οι κυβερνήσεις των… «εταίρων» μας να πείσουν τους πολίτες τους να δεχθούν στις χώρες τους πρόσφυγες για εγκατάσταση, όταν αυτό είναι σε εθελοντική βάση ενώ και ο φόβος για ουσιαστική κατάργηση της Schengen είναι πιο ορατός από κάθε άλλη φορά.

Και μιας και ο αναγνώστης μπορεί να αναρωτηθεί, εμείς στην Ελλάδα κινδυνεύουμε… θα απαντήσω, ναι χωρίς καμία αμφιβολία. Μπορεί όχι στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά οπωσδήποτε διατρέχουμε και εμείς κίνδυνο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που παράνομα εισελθόντα πρόσωπα στη χώρα είχαν επιβαρυντικά στοιχεία για διασύνδεση με τον ISIS. Απαιτείται όμως και εγρήγορση των ιδίων των πολιτών.

Κλείνοντας δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν σχολιάσθηκε η… «προφητική» δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή στο Canakale είχε μιλήσει για επίθεση στις Βρυξέλλες, συνδέοντας την ισλαμιστική τρομοκρατία με αυτή που ασκείται από τους Κούρδους αυτονομιστές με τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η βόμβα που εξερράγη στην Άγκυρα να μην μπορεί να εκραγεί στις Βρυξέλλες ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη». Η δε σημερινή του «καταδίκη» όπως και η καταδίκη που είχε εκφράσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ahmet Davoutoglou, μετά το Παρίσι είχαν την κεντρική ιδέα… «τους καταδικάζουμε αλλά…φταίτε» και εσείς. Αυτό είναι απύθμενο θράσος, όταν όλοι γνωρίζουν τα «παιχνιδάκια και το αλισβερίσι» που έκαναν ανεπίσημα ή ακόμα και ημιεπίσημα οι Τούρκοι με τον ISIS και ότι ανεξέλεγκτα η Τουρκία χρησιμοποιήθηκε ως πύλη εισόδου στη Συρία από τους νεαρούς μουσουλμάνους των ευρωπαϊκών χωρών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και στρατολογήθηκαν από τους τζιχαντιστές.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει τα "γεωπολιτικά παιχνίδια" της και να ενωθεί με τη Ρωσία στη μάχη κατά των "τρομοκρατών", δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

"Ελπίζω πραγματικά ότι οι Ευρωπαίοι θα βάλουν στην άκρη τα γεωπολιτικά παιχνίδια και θα ενωθούν (με τη Ρωσία) ώστε να μην επιτρέψουν στους τρομοκράτες να πάρουν τον έλεγχο της κοινής μας ηπείρου", δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για χάσιμο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη συριακή σύγκρουση και κάλεσε τα μέρη να μην καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις.

"Γνωρίζουμε όλοι... δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κανείς, και επίσης κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης, δεν πρέπει να προσπαθήσει να κωλυσιεργήσει σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Σταϊνμάιερ αναμένεται επίσης να συναντηθεί το απόγευμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα τον ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι επιθέσεις που έπληξαν χθες το πρωί το αεροδρόμιο και έναν σταθμό του μετρό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας προκάλεσαν περίπου τριάντα θανάτους και περισσότερους από 200 τραυματισμούς. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη ενός από τους φερόμενους ως δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε τις επιθέσεις και εκτίμησε πως "δείχνουν για άλλη μια φορά πως η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και απειλεί τους πληθυσμούς όλου του κόσμου".

"Η μάχη εναντίον του κακού απαιτεί την πιο δραστήρια διεθνή συνεργασία", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας (Κάτω Βουλή) Αλεξέι Πουτσκόφ δήλωσε χθες από την πλευρά του πως ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μάχεται εναντίον "μιας φανταστικής ρωσικής απειλής (...), άνθρωποι ανατινάζονται κάτω από τη μύτη του στις Βρυξέλλες".

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που διεξάγονται στη Γενεύη αναμενόταν να είναι μακρές και δύσκολες και πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εξάντληση της υπομονής από οποιαδήποτε πλευρά των διαπραγματεύσεων.

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση του πρακτορείου Ρόιτερς κατά πόσον η Ρωσία θα ενθαρρύνει την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη να δεσμευθεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Δυτικοί διπλωμάτες και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης λένε πως η Δαμασκός έχει περιορίσει μέχρι τώρα τις συνομιλίες σε διαδικαστικά θέματα.

"Κανένας δεν περίμενε ποτέ ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν εύκολες και δεν θα ήταν σωστό να αισθανόμαστε ήδη έλλειψη υπομονής. Υπομονή, πολλή υπομονή, θα απαιτηθεί ακόμη από όλες τις πλευρές. Αυτό είναι προφανές", είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

"Η Ρωσία έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια προσέγγιση παρέχοντας όση βοήθεια είναι δυνατή ώστε οι συνομιλίες μεταξύ των Σύρων να προχωρήσουν με επιτυχία. Και χωρίς αμφιβολία η Ρωσία θα εξακολουθήσει να ακολουθεί αυτή την υπεύθυνη προσέγγιση".

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, σχετικά με την παράδοση της Ναντέζντα Σαβτσένκο στο Κίεβο.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε χθες τη Σαβτσένκο, μια ουκρανή πιλότο και βουλευτή, σε 22 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια στον θάνατο δύο ρώσων δημοσιογράφων στη διάρκεια μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο δήλωσε πως ο Πούτιν του είχε πει πριν από μερικούς μήνες πως η Σαβτσένκο θα παραδοθεί και κάλεσε τον ρώσο ηγέτη να τιμήσει αυτή τη δέσμευση τώρα.

"Δεν γνωρίζω οποιεσδήποτε συμφωνίες. Η Ρωσία σε κάθε περίπτωση θα συμπεριφερθεί όπως προβλέπουν οι κανόνες της νομοθεσίας της", δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ποροσένκο.

"Όσο για το αν θα παραδοθεί, ή δεν θα παραδοθεί, μια ανταλλαγή, αυτή είναι μια απόφαση που μόνο ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να λάβει. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση δεν γνωρίζω οποιεσδήποτε αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση να έχουν ληφθεί από τον πρόεδρο", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες για πολλούς είναι συνέχεια της επίθεσης των Δίδυμων Πύργων και του χτυπήματος στο Μπατακλάν στο Παρίσι.

Όλες αυτές οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν ένα και κύριο στόχο : την αύξηση των στρατοκρατικών μέτρων κατά των λαϊκών ελευθεριών και την σταδιακή δημιουργία μιας παγκόσμιας δικτατορίας δήθεν για την ασφάλεια των πολιτών.

Ένας βασικός μοχλός προς την κατεύθυνση αυτή που χρησιμοποιείται με τον πιο κατάλληλο τρόπο είναι το Ισλάμ και η μετά τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής αθρόα εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλοιώνοντας την σύνθεση των γηγενών μετατρέποντας τους σε άμορφο πολτό.

Η υψηλή τέχνη της αποσταθεροποίησης κρατών και κοινωνιών μαζί με την οικονομική εξαθλίωση, είναι το επιδέξιο όργανο της επιβολής των μέτρων καταστολής όλων των κεκτημένων ελευθερίων.

Πίσω από όλα αυτά σύμφωνα με πολλές έρευνες ακόμα από την εποχή των Δίδυμων Πύργων βρίσκεται μια παγκόσμια οργάνωση, η Gladıo, που για πολλούς είναι το όργανο των περίφημων Illuminati, οι οποίοι καθοδηγούν τα νήματα της Παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας υποδούλωσης.

Το 1952, ένας πρώην αξιωματούχος των SS, ο Χανς Όττο, αποκάλυπτε στο εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας της Φρανκφούρτης την ύπαρξη μιας μυστικής ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, με την κωδική επωνυμία BDJ-TD. Ακολούθησαν συλλήψεις αλλά μετά από λίγο καιρό οι συλληφθέντες αποφυλακίστηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Το θέμα έμεινε για πολύ καιρό στην αφάνεια, ώσπου το 1976 συνελήφθη η Heidrun Hofer, γραμματέας της BND, (Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες), μετά από αποκαλύψεις ότι παρέδιδε μυστικά του γερμανικού στρατού στον σύζυγο της που ήταν πράκτορας της KGB. Αυτά τα δυο γεγονότα ήταν οι πρώτες δειλές αποκαλύψεις ενός τεράστιου μυστικού δικτύου, Νατοϊκής και αμερικανικής καθοδήγησης, που έδρασε επί πολλές δεκαετίες στην δυτική Ευρώπη, χωρίς να ελέγχετε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το 2004, ένας Γερμανός ερευνητής των μυστικών υπηρεσιών, ο Norbert Juretzko, εξέδωσε ένα βιβλίο για τις έρευνες του σχετικά με την BND. Στο βιβλίο γίνονταν αναφορά για τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού αντιστασιακών ενάντια στο Ναζιστικό καθεστώς. Οι αποκαλύψεις προέρχονταν από ένα ρωσικό σύνδεσμο ονόματι Rubezahl, για τον οποίο υπήρξε έντονο το ενδιαφέρων της BND. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Juretzko, η BND είχε δημιουργήσει τον γερμανικό τομέα της Gladio. Το ενδιαφέρων ήταν πως όλα τα σχετικά στοιχεία ήταν εν γνώση της Stasi, (πρώην μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας), γεγονός που αποκαλύφτηκε μετά την διάλυση της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι αποκαλύψεις ανέφεραν για την ύπαρξη μιας μυστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που λειτουργούσε στα μετόπισθεν, εκπαιδευόμενη για την διενέργεια ανορθόδοξου πολέμου και αντίσταση, στην αρχή κατά των Ναζί και στη συνέχεια, μετά τον πόλεμο, κατά των κομουνιστών σε περίπτωση επέκτασης του σοβιετικού μπλοκ στην δύση. Η οργάνωση αυτή παράλληλα είχε εκπαιδευτεί για την διενέργεια αποσταθεροποιητικών επιχειρήσεων σε μια σειρά δυτικοευρωπαϊκών καθεστώτων, που δεν ήταν αρεστά στις ΗΠΑ και «ερωτοτροπούσαν» με τον ένα η τον άλλο τρόπο με το σοβιετικό μπλοκ.

Η αλήθεια είναι ότι για την πραγματική αρχή ίδρυσης της Gladio, έχουν ειπωθεί πάρα πολλά. Αναφέρετε ότι μια μυστική οργάνωση που έγινε την περίοδο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ με την επωνυμία, « The Allied Coordination Commite», ήταν ο πρόδρομος της Gladio. Άλλοι αναφέρουν για μια ναζιστική οργάνωση με την επωνυμία, «Λυκάνθρωπος», που ιδρύθηκε την πρώτη περίοδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από δυο ηγετικά πρόσωπα της CIA, τους Otto Skorzency και τον James Jesus. Ένας από τους πρώτους αρχηγούς της Gladio αναφέρετε ότι ήταν ένας πρώην αξιωματικός των Ναζί, ονόματι Reinhard Gehlen, το όνομα του οποίου πήρε το γερμανικό τμήμα της οργάνωσης.

Τις δεκαετίες του εξήντα και εβδομήντα τα δίχτυα της Gladio απλώθηκαν σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΑΤΟ, σαν ένας παρακρατικός ιστός. Είχε παντού «πυρήνες» με εκπαιδευμένους πράκτορες για ανορθόδοξο πόλεμο και επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης. Οι αρχικοί «επίσημοι» στόχοι της οργάνωσης ήταν να σαμποτάρουν από τα μετόπισθεν μια πιθανή σοβιετική εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη.

Για την ενίσχυση και στήριξη του έργου της δημιουργήθηκαν μυστικά κέντρα, οι λεγόμενες «κρύπτες». Εκεί κρύβονταν πολεμοφόδια και χρήματα για έκτακτες ανάγκες και για επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου και σαμποτάζ. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την Gladio ήταν οι αποκαλύψεις, (που άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας στην Ιταλία την δεκαετία του εβδομήντα), ότι μετά το 1970 η οργάνωση αυτή είχε παρεκτραπεί από το κύριο έργο της και γρήγορα συνδέθηκε με το τρομοκρατικό κίνημα της Ευρώπης. Το κίνημα αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις δρούσε προβοκατόρικα και αποσταθεροποιητικά, ενώ γίνονταν η αφορμή για την μεγαλύτερη καταστολή στις δημοκρατικές ελευθερίες των ευρωπαϊκών λαών. Οι αποκαλύψεις που είχαν γίνει στην Ιταλία είχαν συνδέσει την Gladio με τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες», την περίφημη εκείνη αριστεριστική τρομοκρατική οργάνωση που είχε δράσει κυρίως την δεκαετία του εβδομήντα και απετέλεσε φυτώριο αριστερών τρομοκρατών για όλη την Ευρώπη. Όπως είχε αναφερθεί, η Gladio χρηματοδοτούσε την δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ιταλίας. Μεταγενέστερα η ίδια οργάνωση είχε αναφερθεί ότι είχε σχέση με την γνωστή γερμανική τρομοκρατική οργάνωση «Μπαλαντέρ Μάϊνχοφ», που έδρασε στην Γερμανία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Είναι γνωστό πως τα μέλη της «Μπάαντερ Μάϊνχοφ» τελικά συνελήφθησαν, (το εντυπωσιακό είναι πως κάποιοι Γερμανοί ερευνητές υποστήριξαν ότι συνελήφθησαν με την βοήθεια της «Στάζι», της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας) και αφού φυλακίστηκαν, άρχισαν να, (τους), αυτοκτονούν, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην έχει επιζήσει κανείς. Ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να υπάρχουν μάρτυρες για το παρασκήνιο αυτής της οργανωτής.

Από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που είχε παραδεχτεί την ύπαρξη της Gladio, ήταν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι, το 1972, όταν είχε ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο στην Ιταλία για την ύπαρξη της περίφημης μασονικής στοάς Ρ2 και την συμμετοχή σε αυτή 622 ατόμων από τον χώρο της πολιτικής. Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που πιστεύετε πως ήταν έργο της Gladio, ήταν η δολοφονία του προέδρου των Ιταλών Χριστιανοδημοκρατών, Άλντο Μόρο, (ο οποίος πρωτοστατούσε τότε στην προσέγγιση αριστερών και δεξιών στην Ιταλία), στις 20 Απριλίου 1978. Επίσης μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως και η Βασκική ΕΤΑ, η ελληνική 17 Νοέμβρη, ακόμα και παρακλάδια του IRA, υποστηρίχθηκε πως είχαν σημεία αναφοράς στην Gladio.

Μια άλλη επιχείρηση που αποδόθηκε στην Gladio, ήταν η δολοφονική απόπειρα κατά του Πάπα, από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγτσά, το 1978. Στις 1 Φεβρουαρίου 1979 δολοφονείτε στην Κωνσταντινούπολη ο αρχισυντάκτης της Μιλιέτ, Αντλί Ιπεκτσί, ενώ πήγαινε στα γραφεία της εφημερίδας. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα την δολοφονία διέπραξε ο Μεχμέτ Αλί Αγτσά, από τους πρωταγωνιστές της τουρκικού τμήματος της Gladio. Η προσωρινή αποφυλάκιση του στις 14 Ιανουαρίου 2006, αποτέλεσε μεγάλο σκάνδαλο για την Τουρκία.

Στην ίδια οργάνωση αποδόθηκε και η δολοφονία του Ισπανού πρωθυπουργού, Καρέρο Μπλάνκο, το 1978, με μια τέλεια οργανωμένη επιχείρηση ανατίναξης του αυτοκινήτου που επέβαινε. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί μελετητές της οργάνωσης που πάνε ακόμα πιο μακριά και αποδίδουν στην οργάνωση αυτή επιχειρήσεις και μέσα στις ΗΠΑ, ακόμα και την δολοφονία του Τζων Κένεντι, καθώς και το γνωστό στις ΗΠΑ σκάνδαλο, «Ιράν Κόντρας», που βοήθησε τον Τζωρτζ Μπους-πατέρα να ανέβει στην αμερικανική προεδρία.

Σήμερα ζούμε μια προκεχωρημένη φάση της δράσης αυτής της κλίκας που επιδιώκει με κάθε μέσο την υποταγή λαών και κρατών για τη εγκαθίδρυση της παγκόσμιας δικτατορίας. Η Ορθοδοξία είναι ένα από τους βασικούς της στόχους και εδώ παίζει κυρίαρχο ρόλο ο Οικουμενισμός έτσι όπως «σερβίρεται».

‘Όλα αυτά καλά σχεδιασμένα αλλά… «Αυτοί έχουν τα σχέδια τους έχει όμως και ο Παντοδύναμος τα δικά του», Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου