Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Ιαν 2017


Οι άνθρωποι του Ταγίπ Ερντογάν δεν μιλούν με υπεκφυγές. Μιλούν ανοικτά. Πολύ ανοικτά. «Ε λαέ», λένε, «είτε θα πείτε ναι σε αυτό το σύνταγμα στο δημοψήφισμα, είτε θα πεθάνετε. Θα φάτε βόμβες, θα φάτε σφαίρες. Δεν μπορούμε να τα εμποδίσουμε αυτά, αλλά μπορεί να τα εμποδίσει ο Πρόεδρος». Γιατί μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να τα εμποδίσει; Να, αυτή η ερώτηση είναι κρίσιμη. Μήπως είναι ο Ερντογάν που εξουσιάζει τους τρομοκράτες; Μόνο ο δικός του λόγος περνάει σε αυτούς;

Του Σενέρ Λεβέντ

Το είδαμε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Χαλεπίου. Οι τζιχαντιστές κοιτάνε τι θα πει ο Ερντογάν. Κάνουν αυτό που λέει. «Αποσυρθείτε από το Χαλέπι», τους είπε. Και αποσύρθηκαν. Πρώτη φορά τότε φάνηκε ξεκάθαρα πόσο εξουσιάζει ο Ερντογάν αυτούς τους τζιχαντιστές. Συμπεριφέρεται ως Πρόεδρός τους. Τις προάλλες κατέφυγαν στην Τουρκία χιλιάδες τζιχαντιστές που διέφυγαν από το Ιράκ. Πού εγκαταστάθηκαν; Τι κάνουν; Εγώ είμαι περίεργος γι’ αυτό. Εσείς δεν είστε; Κάτι έμαθα από τους ανθρώπους του Ερντογάν, οι οποίοι λένε ότι δεν θα τελειώσει η τρομοκρατία αν δεν ψηφίσει «ναι» ο λαός στο δημοψήφισμα.

Ο στρατός των τζιχαντιστών είναι ο μυστικός στρατός του Ερντογάν. Μπορεί να τους κινητοποιήσει όποια στιγμή θέλει και σε όποιο μέρος θέλει. Το μήνυμα που δίδεται είναι αυτό. Εμείς δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε, αλλά ο Πρόεδρος μπορεί. Αυτό είναι που λένε. Μοιάζει με βιασμό, έτσι δεν είναι; Είτε θα δεχτείς είτε θα φας τη μαχαιριά! Σίγουρα δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην Τουρκία ο Μουσταφά Ακιντζί. Αν γνώριζε, δεν θα μπορούσε να έλεγε τόσο αδιανόητα πράγματα. Προτείνει μια νέα συμμαχία στο θέμα των εγγυήσεων.

Τι συμμαχία; Ελληνοτουρκική συμμαχία! Είναι δυνατόν; Η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι ενός μοναρχικού ισλαμικού κράτους. Η δε Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το 1974 δεν είδε ποτέ ξανά φασισμό. Τιμώρησε τη φασιστική χούντα και έβαλε τους ηγέτες της στη φυλακή. Η δικαστική της εξουσία, τα ΜΜΕ της είναι ανεξάρτητα. Όσο δρόμο διένυσε η Ελλάδα στον δρόμο της δημοκρατίας μέσα σε σαράντα χρόνια, άλλο τόσο πίσω πήγε η Τουρκία μέσα στο σκοτάδι. Δεν συνήλθε ξανά μετά το φασιστικό πραξικόπημα του 1980.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν δίκασε και δεν τιμώρησε τους πραξικοπηματίες της. Και με τον καιρό αποκόπηκε για τα καλά από τη Δύση και κατευθύνθηκε προς την Ανατολή. Τώρα ζει τη χειρότερή της περίοδο. Μετά τις δικτατορίες τριάντα χρόνων που γκρεμίστηκαν στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία κτίζεται μια δικτατορία που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από αυτές.

Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός που εμπέδωσε τη δημοκρατία. Στη δε Τουρκία, ο λαός ζητάει σουλτάνο. Σε μια τέτοια κατάσταση τι είδους συμμαχία μπορεί να κάνουν η Ελλάδα και η Τουρκία στην Κύπρο; Μήπως μπορεί να γίνει συμμαχία με ένα κράτος στο οποίο ισοπεδώθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η Τουρκία έδωσε στον Ακιντζί το δικαίωμα να συνομιλεί, αλλά όχι να συμφωνήσει. Φυσικά, δεν περιμένουμε από τον Ακιντζί να το παραδεχθεί αυτό.

Κάποτε ούτε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το παραδεχόταν. Έλεγε και καυχιόταν ότι η Άγκυρα δεν παρενέβαινε καθόλου προς τον ίδιο κατά τις συνομιλίες. Από όλους τους ηγέτες μας που πέρασαν μόνο ο Ντενκτάς το παραδέχθηκε αυτό. Τι είχε πει; «Εγώ εφαρμόζω τις αποφάσεις της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης». Δεν αποτελούσε ντροπή για τον ίδιο να ενεργεί με οδηγίες της Άγκυρας.

Οι διάδοχοί του δεν μπορούσαν να το πουν αυτό διότι ντρέπονταν. Εκείνοι που επιχειρούν να βγάλουν «ναι» από την κάλπη κατά το δημοψήφισμα στην Τουρκία απειλώντας τον λαό, μπορεί να κάνουν παρόμοια πράγματα και στην Κύπρο. Γι’ αυτό έριξαν την ιδέα της προσάρτησης. Αλλά μπορεί να κάνουν και άλλα πράγματα.

Δεν είναι γνωστό τι θα κάνει ο μυστικός στρατός του Ερντογάν. Αυτός ο στρατός έπνιξε στο αίμα τη Μέση Ανατολή. Σκεφτείτε το. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκινήσει δήθεν για να ανατρέψει το καταπιεστικό καθεστώς Άσαντ. Και τώρα ο ίδιος έγινε πολύ χειρότερος από τον Άσαντ. Μήπως αυτή είναι η Τουρκία με την οποία θα συνάψει συμμαχία η Ελλάδα;

Πηγή εφημ. "Πολίτης"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Πριν από το ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία

Δεκάδες ανώτεροι Τούρκοι στρατιωτικοί που εργάζονται στο ΝΑΤΟ έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Τουρκία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Tagesschau.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για περίπου σαράντα άτομα και πρόκειται κυρίως για ανώτερους αξιωματικούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων και το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι η υπόθεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες υποθέσεις ασύλου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία αυτούς τους στρατιώτες. Θα πάνε κατευθείαν φυλακή», δηλώνει το στέλεχος του CSU, Stephan Mayer. H εφημερίδα χαρακτηρίζει τεταμένη τη σχέση Γερμανίας-Τουρκίας του τελευταίους μήνες, τόσο λόγω του ψηφίσματος της Βουλής που χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία, όσο και της πολιτικής του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει επίσης, ότι η Ελλάδα απειλείται από την τουρκική κυβέρνηση ήδη με συνέπειες, διότι το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών την περασμένη Πέμπτη που είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τον Ιούλιο του 2016 και είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο.

Η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει ως στασιαστές και αρνείται να δεχθεί την ετυμηγορία, προσθέτει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι στην Τουρκία οι 8 εξακολουθούν να απειλούνται με σύλληψη και, ενδεχομένως, με βασανιστήρια. Τέλος, η Tagesschau αναφέρει ότι εκτός από τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η Τουρκία έχει επίσης με την Ελλάδα μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής την οποία η Άγκυρα προτίθεται να επανεξετάσει.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος
Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ


Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα (Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017) ύστερα από μία δικαστική διαδικασία δύο μηνών την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης-16ης Ιουλίου 2016 κατέφυγαν σε ελληνικό έδαφος ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών με το σκεπτικό ότι υπάρχουν υπόνοιες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην Τουρκία.
Σύσσωμα τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα πανηγύριζαν μετά την απόφαση επαινώντας τη «γενναία» απόφαση της «ανεξάρτητης» Ελληνικής Δικαιοσύνης που «τίμησε» τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη ανεξάρτητα και με γνώμονα τα ευρωπαϊκά ανθρωπιστικά ιδεώδη και την προάσπιση του κράτους δικαίου;
Η ελληνική δικαιοσύνη ενδεχομένως να αποφάσισε ανεξάρτητα και με γνώμονα τις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Ωστόσο κατά την εκτίμηση του γράφοντος δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ελληνική δικαιοσύνη να αποφάσισε με γνώμονα τις πιέσεις, τις υποδείξεις και τα συμφέροντα του Αμερικανικού βαθέους κράτους.
Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης συνάδει βέβαια με την αρχή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεδομένου ότι αν αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία εκείνοι κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετώπιζαν μία βάναυση μεταχείριση και μία μη δίκαιη δίκη από το καθεστώς Ερντογάν.
Ο πραγματικός όμως λόγος της απόρριψης του αιτήματος έκδοσης των τουρκικών αρχών έγκειται στην πιθανή παρέμβαση του Αμερικανικού βαθέους κράτους προκειμένου να προστατέψει του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Για ποιο όμως λόγο το Αμερικανικό βαθύ κράτος (CIA) να ήθελε να αποτρέψει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία;
Η απάντηση είναι κατά την εκτίμηση του γράφοντος προφανής και τεκμηριωμένη.
Η CIA μέσω του δικτύου Γκιουλέν και του ΝΑΤΟικού μυστικού δικτύου Gladio B[1] οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα στην Τουρκία για να απαλλαγεί από τον απρόβλεπτο Ερντογάν που ήδη από τον Ιούνιο του 2016 «φλέρταρε» με τη Ρωσία του Πούτιν και απομακρυνόταν από το Δυτικό στρατόπεδο και το ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία από τα πιο σημαντικά συντάγματα που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν ήταν μέλη της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ [NATO’s Rapid Deployable Corps (NRDC)][2].

Επίσης οι σχέσεις του Γκιουλέν και του δικτύου του με τη CIA είναι τεκμηριωμένες και έχουν αποκαλυφθεί με ντοκουμέντα από τα WikiLeaks ήδη από το 2012[3].

Συμπερασματικά λοιπόν για τον υποψιασμένο αναγνώστη και παρατηρητή των διεθνών εξελίξεων η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ίσως τελικά να μην ήταν τόσο ανεξάρτητη αλλά να λήφθηκε, ύστερα από πιέσεις, με γνώμονα γεωπολιτικά κριτήρια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Αμερικανικού βαθέος κράτους και όχι την εθνική μας ασφάλεια.

[1] https://wikispooks.com/wiki/Operation_Gladio/B

[2] http://www.newsbud.com/2016/07/24/newsbud-breaking-news-turkeys-coup-plotters-are-members-of-natos-rapid-deployable-corps/

[3] https://wikileaks.org/gifiles/docs/15/1532300_gulen-movement-turkey-s-third-power-.html

Πηγή ΚΕΔΙΣΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Πω πω τι πάθαμε!!!
Αν δεν αυξήσουμε τους φόρους θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν μας πάρουν τα σπίτια και ότι άλλο έχουμε, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν βγούμε σύνταξη στα 80 μας, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν δώσουμε όλους τους ενεργειακούς μας πόρους, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν πάρουν όλες τις παραλίες σε όλη την Ελλάδα θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν πουληθούν τουλάχιστον τα μισά νησιά, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στα 200 ευρώ θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν συνεχίζει ο Έλληνας να τρώει επτά ημέρες την εβδομάδα θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν απολυθούν γιατροί δικηγόροι εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί… θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν διαλυθούν εντελώς όλες οι υποδομές στην Ελλάδα θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν δηλώσουμε πλήρη υποταγή στις τράπεζες θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν κλείσουν και δεν εξαφανιστούν όλες οι υποθέσεις κλοπής και απάτης θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν διαγράψουμε τα όσα μας χρωστάνε και μας κλέψανε θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν όλες οι επιχειρήσεις δεν πουληθούν ή δεν φύγουν ή δεν κλείσουν θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν οι αγρότες δεν αλλάξουν επάγγελμα θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν ξεριζωθούν όλες οι ελιές και όλα τα αμπέλια θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν δεχθούμε το άυλο χρήμα, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν βάλουμε συρματοπλέγματα κατά μήκος του... Αιγαίου θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν γκρεμιστούν όλες οι εκκλησίες σε όλη την επικράτεια θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν η Ελλάδα επιμένει στην Ιστορία της, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν όλοι οι νέοι κάτω των 35 ετών δεν φύγουν από την Ελλάδα θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν σταματήσουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και συνεχίζει να στέλνει καραβάνια τους εποίκους, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν οι Έλληνες δεν σταματήσουν εντελώς να κάνουν παιδιά, θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Αν δεν φύγουν οι Έλληνες από την Ελλάδα ή αν δεν πεθάνουν θα μας διώξουν από την Ευρώπη.
Συμπέρασμα και δίλημμα: ή η Ελλάδα ή η Ευρώπη.

Καταστάλαγμα: Άι στο Διάολο Ευρώπη

Σπύρος Καμπιώτης

ΣΟΚ: Νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ στο BBC: «Σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει ευρώ»


Στο BBC Radio4 παραχώρησε συνέντευξη το απόγευμα της Τετάρτης ο επικρατέστερος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ (Ted Malloch), δηλαδή ο άνθρωπος που θα στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες.
Στη συνέντευξη μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα εξής ακόλουθα:
Ερώτηση: Βλέπετε θετικά ένα trade deal με την ΕΕ;
Απάντηση: Όχι βέβαια αφού στο κοντινό μέλλον δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα. Trade deals ξεχωριστά με χώρες που σήμερα είναι μέλη μπορεί να γίνουν.
Σχολιάζοντας μετά, ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, είπε ότι ο πρέσβης το ξεκαθάρισε ότι σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει το Ευρώ ως νόμισμα.

ΕΔΩ η συνέντευξη στο BBC: Euro ‘could fail’, says man tipped as US ambassador to EU

Ορισμένα αποσπάσματα όπως ειπώθηκαν στα αγγλικά:

Do you think there’ll be a free trade deal with the uk before any free trade deal between America and the rest of the EU?

«I think that goes without question. The trade deal that is underway with the rest of Europe is literally D E A D. (…)».

Do you think a free trade deal between America and the EU will ever be signed?

«I personally am not certain that there will be a European Union with which to have such negotiations. Will there be potentially numerous bi-lateral agreements with various European countries? I think the prospect, again, in a changed political reality is greater for that. (…)»

Do you think the single currency can survive?

«The one thing I would do in 2017 is short the euro. I think it is a currency that is not only in demise but has a real problem and could in fact collapse in the coming year, year and a half».

Πηγή "Πύλη των Φίλων"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



“Μας ξεχάσατε κ. Μητσοτάκη”! Οι Πομάκοι βγάζουν “στην αναφορά” τον πρόεδρο της ΝΔ!


Η εφημερίδα των Πομάκων ΖΑΓAΛΙΣΑ με πρωτοσέλιδο άρθρο της επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη. Τον κατηγορούν ότι ξέχασε τους Πομάκους. Και για να μην βιαστούν κάποιοι να κατηγορήοσυν την εφημερίδα για “κομματική τοποθέτηση”, να επισημάνουμε ότι στο ίδιο άρθρο ασκούν εξίσου δριμεία κριτική και στους “ξεχασιάρηδες” αριστερούς.

Το σκληρό άρθρο της εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ:


Συνεχίζει την… οικογενειακή παράδοση ο πρόεδρος της Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει την οικογένεια του να παραχωρεί, κάθε φορά που έχει στα χέρια της την εξουσία, γη και ύδωρ στην Τουρκία. 

Για την αδελφή του ειδικά, Ντόρα Μπακογιάννη, είχαμε γράψει στα φύλλα 25 και 26 της Ζαγάλισα (ιστότοπος www.zagalisa.gr) ότι έκανε καταστροφικούς χειρισμούς στο θέμα των ιμάμηδων της Θράκης, σπρώχνοντάς τους ομαδικά στην αγκαλιά των ψευτομουφτήδων και της Τουρκίας, και για το λόγο αυτό την είχαμε χαρακτηρίσει ως τη «χειρότερη υπουργό των εξωτερικών της Ελλάδας από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά». 

Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει ο αδελφός της, ο οποίος, ερχόμενος στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και μάλιστα στην μητρόπολη της πομακοφωνίας τη Σμίνθη, συναντήθηκε με τον εκλεκτό της Τουρκίας, δήμαρχο Μύκης και παλιό αρθρογράφο τουρκόφωνων εθνικιστικών εφημερίδων, Τζεμίλ Καπζά. Εκεί, ο Μητσοτάκης προέβη σε γενοκτονικές δηλώσεις, αφού είπε ότι αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα η διαμόρφωση εκπαιδευτικού συστήματος στη μειονότητα που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους, με εξίσου καλή γνώση της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας. 

Πού είναι κύριε Μητσοτάκη η δική μας μητρική γλώσσα; 
Πού είναι τα πομακικά;
Η Σμίνθη είναι 100% πομακόφωνο χωριό. 
Δεν έχετε ίχνος ευαισθησίας επάνω σας; 

Οι Πομάκοι λοιπόν πρέπει να γνωρίζουν εξ ίσου καλά τα ελληνικά και τα τουρκικά σύμφωνα με τον επόμενο πρωθυπουργό και πρέπει να ξεχάσουν τη μητρική τους γλώσσα, διότι τους θεωρεί… Τούρκους!
Αν ζούσαμε σε χώρα με κατοίκους που είχαν την ελάχιστη ευαισθησία σχετικά με το μέλλον της πατρίδας τους, ήταν σίγουρο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης (και όχι μόνο αυτός) θα είχε φάει μαύρο, κατάμαυρο στις εκλογές για τα αισχρά ψηφοθηρικά παιχνίδια του με τους Τούρκους.

Nα σημειώσουμε ότι αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης ιστοσελίδες που αναπαρήγαγαν με ευνοϊκή διάθεση τις δηλώσεις ητσοτάκη δεν είχαν πουθενά στα δημοσιεύματά τους τη λέξη «
Πομάκοι» ή «Πομακοχώρια» και κανένα φυσικά σχολιασμό για την απρέπεια των δηλώσεων περί τουρκικής γλώσσας στο κέντρο των πομακόφωνων περιοχών.

Επειδή όμως ζούμε σε χώρα όπου οι περισσότεροι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου και ευαισθησία παχύδερμου, είμαστε σίγουροι ότι το ψηφοθηρικό παιχνίδι και οι κρατικοί σχεδιασμοί για τον εκτουρκισμό των Πομάκων έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους. Να είναι βέβαιοι ότι το κίνημά μας θα ανατρέψει τα σχέδια τους. 

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίπρας το βάρος των ευθυνών του αξιώματος. Κατηγορώντας τον ο Ερντογάν ως ψεύτη, δεν κατηγορεί τον κολλητό του, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αφήσει τα non-paper και να βγει και να πει την αλήθεια για το τι έγινε καλοκαίρι

Γράφει ο Απόστολος Δοξιάδης

Στη σταδιοδρομία ενός ηγέτη έρχονται στιγμές που πρέπει να αποφασίσει αν θα επωμισθεί ακέραιες τις ευθύνες του αξιώματός του, με το κόστος που συνεπάγονται, ή αν θα τις αποσείσει, εκπίπτωντας ουσιαστικά, αν όχι και τυπικά, από αυτό.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο κ. Τσίπρας, ύστερα από τις νέες δηλώσεις ενός μαινόμενου Ερντογάν, ότι το καλοκαίρι του έταξε να του στείλει πακέτο τους οκτώ ικέτες τούρκους αξιωματικούς, και τώρα αθετεί την υπόσχεσή του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις βάσεις του σημερινού του προβλήματος τις έβαλε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο, όταν έγιναν οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν περί «ταξίματος». Ο Πρωθυπουργός τότε, κακώς, κάκιστα δεν τις διέψευσε. Με την πράξη του αυτή, έσπειρε ανέμους. Την Πέμπτη, που η πραγματικότητα τον προσγείωσε ανώμαλα σε μια δημοκρατική χώρα όπου τις εκδόσεις τις αποφασίζουν τα δικαστήρια, όχι οι πρωθυπουργοί, καλείται να θερίσει θύελλες.

Σα να μην έφτανε το ατόπημά του Ιουλίου —τονίζω: το ατόπημα δεν είναι τι είπε ο Ερντογάν, είναι τι δεν είπε ο κ. Τσίπρας— ο Πρωθυπουργός δήλωσε τον Σεπτέμβριο, πλάι-πλάι στον τούρκο ηγέτη, ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας». Ερχόμενη μετά τα σχόλια του Ερντογάν περί αιτήματος έκδοσης, η δήλωση αυτή λίγο απείχε από ευθεία επιβεβαίωση των όσων είχαν ειπωθεί, και ουδέποτε διαψευσθεί, τον Ιούλιο: ότι οι Οκτώ ήταν «ταγμένοι».

Η δήλωση αυτή αποτελούσε επιπλέον, από μόνη της, διπλή προσβολή στο κράτος δικαίου: αφ’ ενός, ο πρωθυπουργός της χώρας εξέφρασε έμμεσα πεποίθηση περί της ενοχής ανθρώπων που δεν έχουν δικαστεί —στις συνθήκες που έγινε η δήλωση, ήταν σαφές ότι οι «πραξικοπηματίες» ήταν οι Οκτώ— και αφ’ ετέρου έβαζε στη συζήτηση ένα κριτήριο ανάρμοστο σε μια δημοκρατία. Ευπρόσδεκτους ή μη μπορεί να ξεδιαλέγει ο κ. Τσίπρας τους ανθρώπους για το σπίτι του, το γραφείο του ή την κυβέρνησή του. Οχι για τη χώρα. Κατά το Δίκαιό μας ένας άνθρωπος βρίσκεται στην Ελλάδα νομίμως ή παρανόμως. Κι αυτό το ορίζουν τα δικαστήρια, όχι ο Πρωθυπουργός.

Να πω, κάπως παρενθετικά, ότι με την αδιάψευστη δήλωση Ερντογάν του Ιουλίου, και τον μετέπειτα περί «ευπρόσδεκτων» χαρακτηρισμό, ο κ. Τσίπρας εκφράζει μια ιδιότροπη σχέση με την αλήθεια που επί πρωθυπυπουργίας του έχει γίνει κυρίαρχη. Το αγαπημένο μέσο έκφρασης του Μαξίμου είναι τα λεγόμενα σε δημοσιογραφικούς κύκλους «paper/non-paper», δηλαδή κείμενα που ενώ μεν αποστέλλονται από εκεί κανονικά, διατηρούν για τον εαυτό τους όλη την αβεβαιότητα του non-paper: το Μαξίμου τα παρουσιάζει ως τις επίσημες, τρόπον τινά, απόψεις του, αλλά αν κάποιος τα επικαλεστεί ως αληθινά, διατηρεί το δικαίωμα να τα διαψεύδει. Όχι δηλαδή «είπα-ξείπα», αλλά «είπα» και «ξείπα» ταυτόχρονα, για το ίδιο θέμα. Παρατηρήστε το ίδιο στυλ τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο: είπε ή δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα εκδώσει τους Οκτώ, αφού το είπε ο Ερντογάν και δεν το διέψευσε; Είπε ή δεν είπε ότι είναι πραξικοπηματίες οι συγκεκριμένοι Οκτώ; Αν του πεις για το ένα ή το άλλο ότι το είπε, μπορεί να πει «δεν το είπα». Αν του πεις ότι δεν το είπε, μπορεί να ισχυριστεί ότι το είπε.

Ευτυχώς για την εθνική μας αξιοπρέπεια, ο Αρειος Πάγος απέρριψε τελεσίδικα το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των Οκτώ. Ευτυχώς και για τον κ. Τσίπρα, πιστεύω: γιατί αν το ανώτατο δικαστήριο, αψηφώντας τη λογική και το Δίκαιο, αποφάσιζε να εκδώσει τους Οκτώ, θα είχε εδραιωθεί στη μεγάλη μερίδα των πολιτών η πεποίθηση ότι έγινε σκοτεινή συναλλαγή και ο Πρωθυπουργός ανάγκασε τη Δικαιοσύνη να υποκύψει στη θέλησή του, για να μην αθετήσει στην υπόσχεσή του στον Ερντογάν. Ο Αρειος Πάγος έσβησε το σοβαρό ατόπημα του καλοκαιριού.

Κάθε θαύμα τρεις μέρες, λένε. Το προχθεσινό, για τον κ. Τσίπρα, κράτησε τρεις ώρες.

Το κακό κλίμα το προετοίμασαν αρχικά οι αγριάδες της τούρκικης Γενικής Εισαγγελίας, με νέο αίτημα έκδοσης των Οκτώ, λίγες ώρες αφού ο Αρειος Πάγος είχε απορρίψει το προηγούμενο! Αναρωτιέμαι, γιατί περνούν τους δικαστές μας οι εισαγγελείς του Ερντογάν, για κορόιδα; Ή νομίζουν ότι θα μάς δημιουργήσουν πρόβλημα, με θρασείες προκλήσεις; Ας διαβάσουν την απόφαση του Αρείου Πάγου, που το λέει ξεκάθαρα: η Τουρκία δεν παρέχει εγγυήσεις δίκαιης δίκης και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οσα λοιπόν κι αν μας στείλουν καινούργια «στοιχεία» για τους Οκτώ (ξέρουμε πως κατασκευάζονται οι ομολογίες σε χώρες όπου γίνονται βασανιστήρια), κι όσες νέες κατηγορίες, για «τρομοκρατία» ή ό,τι άλλο, η ελληνική Δικαιοσύνη θα τα απορρίψει από τη γρανιτένια βάση της απόφασης της περασμένης Πέμπτης: δεν εκδίδουμε ανθρώπους σε χώρα που έχει καταπατήσει τις αρχές του Δικαίου. Τελεία και παύλα.

Αλλά έπειτα ήρθε το χτύπημα στην κορυφή, δυστυχώς αναμενόμενο ύστερα από τη στάση του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι. Ο Ερντογάν του το χρώσταγε, τρόπον τινά. Κι έτσι προχθές, έξαλλος, με ύφος αυταρχικού αφεντικού που βρίζει υπάλληλο που δεν έκανε καλά τη δουλειά του, κατηγόρησε τον έλληνα πρωθυπουργό: «Μου είχε υποσχεθεί τους προδότες, και δεν τους έδωσε!».

Μετά από αυτό, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού —προσέξτε: όχι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός— με μία μέρα καθυστέρηση από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, διένειμε δελτίο που λέει ότι, πρώτο, στην Ελλάδα «δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος» και, δεύτερο, ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Και ο πρώτος και ο δεύτερος ισχυρισμός κινούνται πάλι στη μη-λογική του «paper/non-paper»: τι εννοεί άραγε το δελτίο Τύπου αλλάζοντας το «πραξικοπηματίες», σε «υπαίτιοι»; Είναι η δήλωση του Σεπτεμβρίου περί του ποιος δεν είναι «ευπρόσδεκτος», ειπωμένη με άλλα λόγια, ή μια καινούργια, που λέει «εγώ τον Σεπτέμβριο εννοούσα τους υπαίτιους, όχι τούτους τους μικρούς, τους Οκτώ». Αλλά και το δεύτερο μέρος της δήλωσης, απευθυνόμενο ουσιαστικά στον Ερντογάν, μπορεί να σημαίνει δυο διαφορετικά πράματα: ή «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές», άρα η Ελλάδα κρατά σθεναρή στάση, ή «δε φταίω εγώ, Ρετζέπ, έγω ήθελα να στους δώσω, αλλά δε με άφησαν οι δικαστές».

Αντίθετα όμως με αυτές τις αμφίσημες, σιβυλλικές δηλώσεις, τα λόγια του Ερντογάν είναι, δυστυχώς, ξεκάθαρα: «Ο Τσίπρας με κορόιδεψε. Μου υποσχέθηκε τα οκτώ «καθάρματα»,—όπως τους χαρακτήρισε χτες, τους «προδότες» (εξαρχής) και «τρομοκράτες» (τώρα)— και δεν μου τους δίνει».

Κάθε τύραννος κρύβει μέσα του ένα κακομαθημένο παιδί, που του πήραν το παιχνίδι του και ουρλιάζει ότι θα τα σπάσει όλα: δείτε ομιλίες του Χίτλερ, του Μουσολίνι, του Παπαδόπουλου. Είναι όλοι τους οργισμένοι, όλοι λες και κάποιος τους έκανε κάτι. Αλλά ο Ερντογάν εμφανίζεται στις πρόσφατες φωτογραφίες του πιο έξαλλος κι απ’ αυτούς ακόμη. Είναι έξαλλος γενικώς, αλλά τώρα ειδικώς με τον Πρωθυπουργό μας. Λέει ότι του υποσχέθηκε το καλοκαίρι ανθρώπινο κρέας, οκτώ κομματάρες, και τώρα δεν του το δίνει. Γκρρρρρ!

Για τον κ. Τσίπρα, τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Σε μια χώρα όπου αποδείχθηκε ότι λειτουργούν οι θεσμοί, τώρα ακριβώς τελείωσε ο ρόλος του κακομαθημένου παιδιού, που τον διατηρούσε, από αδράνεια, από την αντιπολίτευση. Είναι η στιγμή που δε μπορεί να προσποιείται τον αρχηγό κόμματος διαμαρτυρίας, τον ακτιβιστή, ή τον υπάλληλο του Μαξίμου. Είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Την Πέμπτη ο Αρειος Πάγος μάς έκανε όλους περήφανους. Σήμερα εξευτελιζόμαστε με την επίμονη αδυναμία του Πρωθυπουργού να αποκαστήσει το δίκιο απέναντι σε έναν αυταρχικό δυνάστη, που από το καλοκαίρι προσβάλλει τη χώρα μας διαλαλώντας ότι έκανε μαζί του σκοτεινές συναλλαγές.

Πρέπει να καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας, πριν είναι αργά, το βάρος των ευθυνών του αξιώματος που με τόσο πάθος κυνήγησε. Κατηγορώντας τον ο Ερντογάν ως ψεύτη που αθέτησε την υπόσχεσή του, δεν κατηγορεί έναν κολλητό του που τού έφαγε τα κέρδη στην πρέφα, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Δεν είμαι οπαδός του κ. Τσίπρα, αλλά είναι Πρωθυπουργός της χώρας μου, και δεν ανέχομαι να τον προσβάλλει ένας μαινόμενος τύραννος.

Ο κ. Τσίπρας έχει μόνον να κερδίσει αν ξεπεράσει επιτέλους τον εθισμό στην αλήθεια/μη-αλήθεια του «paper/non-paper», και πει ξεκάθαρα στον Ερντογάν, αλλά και σε εμάς, ο ίδιος, το τι έγινε. Αν μεν δεν έδωσε τέτοια υπόσχεση στον Ερντογάν τον Ιούλιο, πρέπει να τον καταγγείλει επιτέλους. Στο κάτω-κάτω του κ. Τσίπρα δεν του λείπει η παρρησία, ενίοτε και το θράσος, όταν κατηγορεί τους αντιπάλους του στην Ελλάδα. Οταν μιλάει για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βενιζέλο εξαπολύει μύδρους, βόμβες, πυραύλους. Δεν χρειάζεται, προς Θεού, τέτοιο οπλοστάσιο για τον Ερντογάν. Ας του πει απλά, ξεκάθαρα: «εγώ ουδέποτε σου έταξα ότι θα εκδώσουμε τους Οκτώ». Στη δε αντίθετη περίπτωση, αν τότε πράγματι υποσχέθηκε τους Οκτώ στον Ερντογάν, εν αγνοία της σχετικής νομοθεσίας, ας βγει ίσια κι όμορφα και παλικαρίσια να το παραδεχτεί. Ετσι κι αλλιώς, τις πρώτες μέρες επικρατούσε χάος περί του τι γίνεται στην Τουρκία. Δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις το δίκαιο της έκδοσης, και ότι δεν αποφασίζει γι αυτήν ο Πρωθυπουργός —στο κάτω-κάτω μηχανικός είναι, δεν είναι νομικός. Ας παραδεχτεί το λάθος, κι ας πει στον Ερντογάν ότι αποφάνθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη, και να μας κάνει τη χάρη.

Η δικαστική εξουσία αποκατέστησε προχθές την τιμή της με τον καλύτερο τρόπο. Ας αποκαταστήσει την τιμή της εκτελεστικής ο κ. Τσίπρας, λέγοντας την αλήθεια για το τι έγινε καλοκαίρι. Το θέμα είναι εθνικό. Μόνο καλό στη χώρα θα κάνει, βάζοντας στη θέση του τον Ερντογάν. Αλλά και στον εαυτό του, πιστεύω.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σε δύσκολους καιρούς, όταν η χώρα δοκιμάζεται πολλαπλά, το ψέμα οδηγεί στη διάλυση. Η αλήθεια είναι δύναμη.

Πηγή Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις Σύρων χριστιανών για χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Αν ήσουν μουσουλμάνος, μπορούσες να γίνεις δεκτός στην χώρα, αλλά αν ήσουν χριστιανός ήταν σχεδόν αδύνατο και αυτό ήταν τόσο άδικο, καθώς ενώ όλοι ήταν καταδιωκόμενοι για να είμαστε ειλικρινείς, αποκεφάλιζαν περισσότερο χριστιανούς», υποστήριξε ο Τραμπ σύμφωνα με αποσπάσματα μιας απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης που παραχώρησε σε χριστιανικό τηλεοπτικό δίκτυο και αναμένεται να μεταδοθεί την Κυριακή.

Με βάση στοιχεία του Pew Research Centre που δημοσίευσε τον περασμένο Οκτώβριο, 38.901 μουσουλμάνοι πρόσφυγες εισήλθαν στις ΗΠΑ σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, ενώ οι χριστιανοί πρόσφυγες που εισήλθαν στην χώρα ανήλθαν σε σχεδόν αντίστοιχο αριθμό, 37.521.

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σήμερα σήμερα εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή διακοπή εισόδου στις ΗΠΑ προσφύγων που προέρχονται από χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ευαγγελιστές θα ενθουσιαστούν με τον υποψήφιο που έχει επιλέξει για να καλύψει την έδρα του Άντονιν Σκάλια στο Ανώτατο Δικαστήριο, τονίζοντας ότι σχεδόν σίγουρος για τον δικαστή στον οποίο έχει καταλήξει, αλλά όχι «100%».

«Πιστεύω ότι ο υποψήφιος που θα επιλέξω θα είναι σπουδαίος, πραγματικά σπουδαίος», τόνισε. «Πιστεύω ότι οι ευαγγελιστές χριστιανοί θα λατρέψουν την επιλογή μου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως θα καταλήξει στην επιλογή του δικαστή αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να την ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Του Γιάννη Σιδέρη

Το χρηματιστήριο βούλιαξε χθες, αλλά έτσι κι αλλιώς οι οπαδοί τους… δεν έχουν μετοχές. (Οι υπουργοί τους έχουν στο εξωτερικό). Οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο μειώθηκαν αλλά οι οπαδοί τους δεν έχουν καταθέσεις. (Οι υπουργοί τους τις έχουν σε ξένες τράπεζες). Τα σεντούκια ανοίγουν και αδειάζουν από χρήματα που οι κάτοχοί τους τα είχαν για ώρα ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση έφερε γρήγορα την «ώρα ανάγκης»… χωρίς να υπάρχει ανάγκη! (Γιατί όχι; Οι υπουργοί τους τα έχουν σε funds του εξωτερικού!).

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ηχεί αγωνιώδη επίμονο συναγερμό για 4ο μνημόνιο ή δραχμή, αλλά το Μαξίμου, σε άλλο μήκος κύματος, δηλώνει ότι δεν «υποτάσσεται», καταγγέλλει το ΔΝΤ, τις «ακραίες φωνές της Ε.Ε και του ΔΝΤ», τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και… τον Μητσοτάκη ως συνοδοιπόρο τους.

Το Eurogroup ομόηχα ζητά να ψηφισθούν μέτρα, αλλά η κυβέρνηση που υποδύεται την περήφανη, απαντά «σε καμιά περίπτωση» – όπως έλεγε κάποτε «ούτε μια στο εκατομμύριο». Και να πεις ότι με την καθυστέρηση θα κέρδιζαν κάτι για τη χώρα! Σαφώς όχι!

Αυτό που λέει ο κοινός νους (και το έχουμε πει και μεις παρότι μη ειδικοί), το καταγράφει ως ηχηρή προειδοποίηση το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με τη δεδομένη και την αποδεδειγμένη εγκυρότητα: Και λίγα οφέλη να έχουμε από την καθυστέρηση που δημιουργεί η διαπραγμάτευση, χάνουμε περισσότερα εξαιτίας της καθυστέρησης. Και εξαιτίας της καθυστέρησης, εκεί κατά το 2018, καραδοκούν οι αρπάγες του τέταρτου μνημονίου.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν, αυταρχικός από χαρακτήρα αλλά και ιδεοληπτικός από θρησκεία, που δεν έχει περί πολλού το δίκαιο των κοσμικών κρατών, αν αυτό δεν εξυπηρετεί τα αυτοκρατορικά σχέδιά του, απειλεί να καταργήσει την συμφωνία επανεισδοχής!

Οσοι φώναζαν δυο χρόνια πριν ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, τους χρησιμοποιεί ως εργαλεία της εξωτερικής του πολιτικής για να εκβιάσει την Ευρώπη, και η κυβέρνηση με την αφελή τακτική του «ανοίξτε τα σύνορα να μπουν», μετέτρεπε τη χώρα σε αφελές υπομόχλιο της πολιτικής του, ήταν ρατσιστές, ξενοφοβικοί, φασίστες.

Η κοινή λογική ταξινομεί τα δεδομένα: Οι δανειστές ζητούν προκαταβολική ψήφιση μέτρων για μετά το '18. Η κυβέρνηση απαντά ούτε μία στο εκατομμύριο. Αν δεν γίνει στερεύουν σε λίγους μήνες τα ταμεία του δημοσίου. Άρα η κοινή λογική λέει ότι μπροστά στο «γόρδιο» αδιέξοδο, λογική λύση είναι οι εκλογές.

Αυτά όμως λέει η κοινή λογική, όχι η συριζαίικη. Σε ιδεολογικό επίπεδο, θεωρούν ότι δεν δικαιούνται να εγκαταλείψουν τη θέση στην οποία τους είχε τάξει από πάντα η ιστορία, ως συμπαραστάτες, προστάτες και «απελευθερωτές» του λαού. Σε πρακτικό, πρώτη φορά ζουν τέτοια ονειρώδη μεγαλεία (π.χ. από το 3% και τη μιζέρια της πλατείας Κουμουνδούρου, συνδιαλεγόμαστε με τους ισχυρούς του πλανήτη, απολαμβάνουμε ηγεμονικούς μισθούς, διασημότητα, τζετ για ταξιδάκια άνευ λόγου ως το Αμέρικα, και γενικώς την ηδονή της δύναμης που η εξουσία παρέχει.

Σε αυτό να προστεθεί και το αίσθημα ηθικής ανωτερότητας που τους διακρίνει, καθότι από ιδεολογική ψευδαίσθηση θεωρούν εαυτούς καλύτερους όλων των υπολοίπων, αφού ότι πράττουν ασχέτως αν αποβαίνει σε καλό ή κακό, αυτοί δεδικαίωνται, αφού το πράττουν υπέρ του λαού. Εύκολο το παράδειγμα του Πολάκη, που ανενδοιάστως είχε – όχι απλώς παραδεχτεί, αλλά διακηρύξει υπερηφάνως – ότι ως δήμαρχος κρατούσε διπλά βιβλία. Δεν ένιωθε ότι έκανε κάτι αντιθεσμικό και παράνομο. Σημασία είχε που κατά τη γνώμη του η συγκεκριμένη πρακτική απέβαινε υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Ετσι, άσχετα το τι λέει η κοινή λογική των κοινών θνητών που δεν προώρισται από τη μοίρα τους να σώσουν την ανθρωπότητα, η λογική των Συριζαίων δεν βλέπει ως διέξοδο τις εκλογές. Και σε αυτό είναι ειλικρινείς!

Ευελπιστούν ότι στο τέλος κάτι θα πάρουν. Η στρατηγική τους βασίζεται στη φόρμουλα του… «ή»! Δηλαδή αν κατορθώσουν να διαφυλάξουν κάτι, ή την ονομαστική διαφορά ή το αφορολόγητο, θα πουν στους φανατικούς εκ των οπαδών τους ότι πάλεψαν με τιμιότητα και αυταπάρνηση υπέρ του λαού, απέναντι σε λυσσώδεις αντιλαϊκούς, νεοφιλελεύθερους, εχθρούς, και κατάφεραν να περισώσουν κάτι από τα λαϊκά κεκτημένα.

Θα είναι η ευτυχέστερη των περιπτώσεων, γιατί η εναλλακτική θα είναι να βρουν μια φανταστική δικαιολογία και να τα ψηφίσουν όλα.

Σε κάτι τέτοιο συγκλίνουν για πρώτη φορά και οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (εδέησαν να τους μάθουν). Θεωρούν ότι ναι μεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες προσφυγής στις κάλπες αλλά παρόλα δεν τις θεωρούν δεδομένες.

Η κυβέρνηση στη θέση της αντιπολίτευσης θα υποστήριζε «δεν θα τους αφήσει ο λαός» να παραμείνουν. Πως όμως να πει κάτι τέτοιο η αντιπολίτευση, που η ίδια (και δη η αξιωματική) έχει αλλεργία για την λαϊκή κινητοποίηση χαρακτηρίζοντάς την απαξιωτικά ως «πεζοδρόμιο»;

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου