Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Ιαν 2016


“Η άσβεστη δίψα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συγκέντρωση κάθε μορφής πολιτικής εξουσίας στα χέρια του, αλλά και η ολοένα επιτεινόμενη εκστρατεία του εναντίον των Κούρδων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη γειτονική Συρία, απειλεί να φέρει τη χώρα του στο χείλος ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου”, προειδοποιεί ο Πακιστανός πολιτικός αναλυτής Σαλμάν Ράφι Σέιχ.


Ανάλυση: Sputnik News
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή του στο διαδικτυακό περιοδικό για θέματα εξωτερικής πολιτικής New Eastern Outlook, ο Σέιχ, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής με ειδικότητα σε θέματα που αφορούν στις διεθνείς σχέσεις και το Πακιστάν, επεσήμανε ότι η αδιαλλαξία της σημερινής τουρκικής ηγεσίας όσον αφορά στην παραχώρηση εξουσιών στην κουρδική μειονότητα απειλεί να μετατρατεί στην τέλεια συνταγή για την καταστροφή της Τουρκίας.“Αν πιστεύαμε την ένθερμη «αντιτρομοκρατική» ρητορική του Ερντογάν”, γράφει ο αναλυτής, “ίσως να μπαίναμε στον πειρασμό να πιστέψουμε ότι η Τουρκία, με επικεφαλής τον ίδιο, είναι ένα από τα κράτη που πρωτοστατούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από τότε που άρχισε η τρέχουσα φάση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, μια φάση που ξεκίνησε ουσιαστικά με την δυτικής έμπνευσης λεγόμενη «αραβική άνοιξη»”.


“Δυστυχώς”, τονίζει ο Σέιχ, “ενώ η «άνοιξη» έχει από καιρό μετατραπεί σε καταστρεπτικό «χειμώνα», η έξαρση της βίας εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικούς κραδασμούς σε ολόκληρο το πολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής, στρέφοντας κράτη εναντίον άλλων κρατών και μη κρατικούς φορείς εναντίον χωρών.


Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική και εμφανής εικόνα αυτών των συγκρούσεων από εκείνη των Κούρδων, οι οποίοι διαθέτουν ένα από τα δυναμικότερα μέτωπα ανταρτών και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Ο αγώνας τους είναι αποτελεσματικός, και όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται, τόσο πιο έντονη ανησυχία προκαλεί στην τουρκική ηγεσία. Αυτό καθίσταται σαφές”, υπογραμμίζει ο Σέιχ, “από τον πόλεμο του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας.


Επιπλέον, οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να προβάλει τους Κούρδους ως «πολιτικά ανατρεπτικούς» ανοίγει όχι μόνο το δρόμο για την πολιτική της μισαλλοδοξίας, αλλά και ασυνείδητα τους εξωθεί σε έναν πιο μαχητικό αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Η τελευταία προειδοποίηση ήρθε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν αρκετές κουρδικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν στην νοτιοανατολική πόλη Ντιγιαρμπακίρ για να απαιτήσουν περισσότερη αυτονομία σε τοπικό επίπεδο.


Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, η μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα της Τουρκίας θα έπρεπε να αποφασίσει αν πρέπει να ζει σε καθεστώς αυτονομίας ή «κάτω από την τυραννία ενός ανδρός». Η έκκλησή του, αν και ηχούσε ως αναδρομή στο καθεστώς καταστολής στο οποίο έχουν υποβληθεί οι Κούρδοι, προβλήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από την τουρκική κυβέρνηση ως «αλάνθαστη» απόδειξη «απάτης» και «προδοσίας».

Το Σάββατο, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Today's Zaman, ο Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι από την ηγεσία του HDP θα πρέπει να αφαιρεθεί η βουλευτική ασυλία λόγω του «συνταγματικού εγκλήματός" της αξίωσής τους για περισσότερη αυτονομία. Η δήλωση αυτή του Ερντογάν έγινε μετά από προηγούμενες, πιο σκληρές και ταυτόχρονα ζοφερές απειλές, οι οποίες περιείχαν και υπαινιγμούς ότι οι δηλώσεις του Ντεμιρτάς ισοδυναμούν με «προβοκάτσια» και «προδοσία».

“Αυτό που δεν ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης”, υπενθυμίζει ο Σέιχ, “είναι ότι ο πόλεμος του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων έχει ενταθεί στο πολλαπλάσιο από την αρχή της αιφνίδιας στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ. Η έκκληση του Ντεμιρτάς συνέπεσε με την κλιμάκωση αυτή του πολέμου κατά των Κούρδων. Οι εντάσεις συνεχίζονται αμείωτες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Η περιοχή αυτή κλυδωνίζεται το τελευταίο διάστημα από την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στις διάφορες πόλεις, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ”.


Ας σημειωθεί ότι το εκτός νόμου ΡΚΚ συνδέεται με το συριακό YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας), μια στρατιωτική δύναμη που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην αντίσταση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλες ομάδες τζιχαντιστών τρομοκρατών που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της Συρίας.

“Ο πόλεμος της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των Κούρδων”, γράφει ο Σέιχ, “μοιάζει όλο και περισσότερο με συστηματική σφαγή, με τους κατοίκους των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας να βρίσκονται αντιμέτωποι με 24ωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ελλείψεις τροφίμων και σοβαρά προβλήματα στην παροχή ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα σπίτια τους καταστρέφονται από βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, πάνω από 125 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Στην σχεδόν αποκλειστικά κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ, σύμφωνα πάντα με ρεπορτάζ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού κατά του πλήθους, που διαδήλωσε εναντίον της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή Σουρ της πόλης, όπου το μέτρο αυτό έχει επιβληθεί αρκετές φορές και διήρκεσε πολλές ημέρες, ειδικά τον τελευταίο μήνα”.

“Δυστυχώς”, επισημαίνει ο Σέιχ, “ο σιωπηλός πόλεμος του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση, αφού τα Δυτικά ΜΜΕ συνεχίζουν σε υψηλούς τόνους να πλέκουν το εγκώμιο του Ερντογάν για τον «νέο ρόλο» του στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.


Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κόμμα του, με την υπόσχεση να φέρει σταθερότητα στην Τουρκία, ο Ερντογάν κατέληξε να κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, τον οποίο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από τις 16 Αυγούστου έχουν επιβληθεί 52 αορίστου χρόνου εικοσιτετράωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε 17 επαρχίες και 7 πόλεις, οι οποίες επηρέασαν συνολικά 1,3 εκατομμύρια κατοίκους περίπου. Έχουν επίσης αναφερθεί πολλές περιπτώσεις θανάτων αμάχων, καθώς και επιχειρήσεις που έγιναν αδιακρίτως εναντίον του κουρδικού πληθυσμού από την εποχή εκείνη”.

"Μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που αναφέρθηκαν", σημειώνει ο αρθρογράφος, "η οποία είναι ίσως και το πιο σημαντικό παράδειγμα της πολιτικής καταστολής των Κούρδων - είναι η αυθαίρετη καθαίρεση της αντιδημάρχου της πόλης Τσιζρέ, Λεϊλα Ιμρέτ, τον Σεπτέμβριο, από την κυβέρνηση Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι είχε εκλεγεί από το 83% των ψηφοφόρων το 2014. Η Ιμρέτ όχι μόνο καθαιρέθηκε, αλλά και τέθηκε υπό κράτηση επειδή προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία λόγω της βάρβαρης πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν”.

Επίσης, αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα αφέθηκε ελεύθερη μετά από ελάχιστο διάστημα, έχει γίνει άφαντη από τις 16 Δεκεμβρίου 2015, όταν εμφανίστηκε το τελευταίο μήνυμα της στο διαδίκτυο, με το οποίο ενημέρωνε τους αναγνώστες για το βομβαρδισμό του σπιτιού της από τον τουρκικό στρατό”.

Καταλήγοντας, ο αναλυτής προειδοποιεί ότι “αντί να αντιστρέψουν την υποστήριξη υπέρ του ΡΚΚ και του κουρδικού εθνικισμού, οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι, ούτε κατά διάνοια, διατεθειμένο να φιλοξενήσει πολιτικά τους Κούρδους εντός του συνταγματικού πλαισίου της Τουρκίας”.

“Αυτή η σύγκρουση”, τονίζει ο αναλυτής, “ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού, οι οποίες ανέδειξαν το φιλοκουρδικό HDP σε τρίτο σε δύναμη κόμμα στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν οι εκλογές αυτές στο μεγαλύτερο πλήγμα για το ΑΚΡ από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2002, και να καταστραφούν τα σχέδια του Ερντογάν για αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό να συγκεντρώσει αρμοδιότητες στο προεδρικό του αξίωμα.

Με αυτό το σκεπτικό, ο Ερντογάν, ακουμπώντας στους παλιούς εθνικιστές εχθρούς του, επεχείρησε να φουντώσει τον τουρκικό εθνικισμό, ξεκινώντας έναν εικονικό εμφύλιο πόλεμο κατά των Κούρδων και των αριστερών δυνάμεων της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, η προσπάθειά του αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι απλά ένα μέσο αποκλεισμού των Κούρδων από όλες τις συνταγματικές διαδικασίες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να διευκολυνθεί το καθεστώς Ερντογάν στην υιοθέτηση ενός νέου συνταγματικού πλαισίου.

Σε τελική ανάλυση, η πολιτική της μισαλλοδοξίας της τουρκικής ηγεσίας είναι πιθανόν να μετατραπεί σε κοινωνική δυσανεξία, η οποία στο προσεχές διάστημα μπορεί κυριολεκτικά να οδηγήσει την Τουρκία στα πρόθυρα ενός κανονικού εμφύλιου πολέμου, και να την ευθυγραμμίσει με το Ιράκ και τη Συρία. Απουσία ενός περιεκτικού συνταγματικού πλαισίου, οι εντατικές προσπάθειες του Ερντογάν να επικεντρώσει όλο και περισσότερες εξουσίες στο πρόσωπο του προέδρου είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί ότι είναι μια συνταγή για καταστροφή και όχι για σταθερότητα”, καταλήγει ο αρθρογράφος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός


«Το διάλειμμα τελείωσε, τα κεφάλια μέσα»!!! Για δεν γνωρίζουν, η πρόταση αυτή προέρχεται από ένα παλιό ανέκδοτο, όπου κάποιος πηγαίνει στην κόλαση και ο Βελζεβούλ επειδή ήταν πολύ κακός άνθρωπος του επιτρέπει να διαλέξει σε ποιο δωμάτιο θέλει να μπει. Στο ένα γινόντουσαν βασανιστήρια, στο άλλο φωτιές, λάβα έκαιγε ο τόπος. Κάποια στιγμή βρίσκει και ένα δωμάτιο ο τύπος αυτός όπου υπήρχαν βαρέλια γεμάτα λύματα και ήταν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σκέπτεται λοιπόν ο άνθρωπος αυτός από τις φωτιές, τα βασανιστήρια και όλα τα άλλα το λιγότερο κακό είναι αυτό… Πράγματι επιλέγει το συγκεκριμένο δωμάτιο μπαίνει μέσα στο βαρέλι και καθόταν ήρεμος ότι γλύτωσε τα χειρότερα. Μετά από λίγη ώρα όμως μπαίνει ο Βελζεβούλ στο δωμάτιο και φωνάζει: Το διάλειμμα τελείωσε, τα κεφάλια μέσα!!!!

Έτσι και εμείς οι Έλληνες… Συμπολίτες, το διάλειμμα λόγω εορτών τελείωσε… Τα κεφάλια μέσα!!! Που τι διάλειμμα να κάνει ο λαός αυτός, που και μια ανάσα να τον αφήσουν να πάρει οι δανειστές και οι πολιτικοί, υπάρχουν οι εφημερίδες και γενικά όλα τα ΜΜΕ των ολιγαρχών τα οποία ακόμη και μέσα στις γιορτές φρόντισαν να μας πνίξουν με την καταστροφή!!! Φόροι, νέοι φόροι, απελπισία, καταστροφή, δεινά, και ότι χειρότερο, έτσι για να μας φτιάξουν την διάθεση… Ούτε στις γιορτές να μην μπορεί να ηρεμήσει κανένας!

Λες και δεν ξέρουμε όλοι μας τι συμβαίνει με τους φόρους, τι συμβαίνει στην τσέπη του καθενός. Σήμερα διαβάσαμε σε καθημερινή εφημερίδα ότι 1,5 εκατομμύριο Έλληνες δεν πληρώνουν την δόση του ΕΝΦΙΑ! Και φυσικά δεν θα πληρώνουν και άλλους φόρους, άλλες υποχρεώσεις όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά απλά γιατί δεν μπορούν…. Και τα χειρότερα έρχονται!

Δεν είμαστε πεσιμιστές, ούτε κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση! Σκοπός μας είναι να θίξουμε τα κακώς κείμενα σε όλες τις πλευρές της εξουσίας, με την ελπίδα μήπως και αλλάξει κάτι. Ο νέος χρόνος αρχίζει πολιτικά με το ασφαλιστικό. Δεν ξέρουμε ακόμη, μια και είναι πρωί τώρα που γράφουμε το κείμενο αυτό, τι θα παρουσιάσει ο κύριος Κατρούγκαλος, αλλά μικρή σημασία έχει. Γιατί; Μα γιατί θα ψηφιστεί ότι αποφασίσουν οι θεσμοί! Τόσο απλό είναι!!!

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την δανειακή σύμβαση που έφερε η κυβέρνηση, δηλαδή το Μνημόνιο 3, και συμφώνησε όπως αναγράφεται σε αυτό τα εξής: «Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς..." (Φ.Ε.Κ Τεύχος πρώτο αρ. 80 της 16ης Ιουλίου 2015, στην σελίδα 756)!!! Δηλαδή γιατί θέλουν να μας πείσουν τώρα; Ότι θα γίνει μάχη;

Δηλώνει σε συνέντευξη του ο κύριος πρωθυπουργός ότι "Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες"…. Βέβαια ο τίτλος της εφημερίδας ήταν λιγάκι πιο «σκληρός» από την δήλωση αυτή καθαυτή του κ. Τσίπρα γιατί ήταν «Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις»!!! Ο πρωθυπουργός μίλησε για αδικίες, η REALNEWS για παράλογες απαιτήσεις… Έχει μια διαφορά όπως και να το κάνουμε… Και ποιος ορίζει το τι είναι αδικία άραγε; Αδικία είναι να μην έχεις πληρώσει εισφορές, να έχεις λίγα χρόνια ασφάλισης και οι πολιτικοί να σε έχουν βολέψει τόσα χρόνια με «συνταξάρα» απλά για να τους ψηφίζεις; Ή αδικία είναι να έρχονται τώρα ξαφνικά και να σου παίρνουν πίσω το δώρο που σου είχαν κάνει τόσα χρόνια και να σου ανατρέπουν με βάναυσο τρόπο την ζωή που εκείνοι σε έμαθαν να ζεις;

Μήπως είναι αδικία να πληρώνεις μια ζωή τις εισφορές σου, να είσαι πχ στην ανώτατη κλίμακα, να πρέπει να πάρεις μια σύνταξη ποσού Χ, και τώρα να έρχονται και να σου λένε ότι δεν μπορείς να πάρεις την σύνταξη για την οποία έχεις πληρώσει εισφορές, λόγω πλαφόν που επιβάλλουν; Ας μας εξηγήσει κάποιος τι πάει να πει αδικία… Α, και κάτι άλλο. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί καμμία άλλη αδικία; Όλα ήταν ωραία και καλά από όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί; Μην τρελαθούμε κιόλας….

Κατά τα άλλα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα! Ο γνωστός κύριος Φίλης μας ενημέρωσε ότι «φαινόμενο Λεβέντη» διαθέτει διάρκεια και ανθεκτικότητα «που οφείλεται στην κρίση της πολιτικής και στην ανάδυση σχημάτων στα οποία κατευθύνεται η επικίνδυνη κατάσταση της α-πολιτικής»… Αναφέρεται με αυτά τα κολακευτικά λόγια στον κύριο Λεβέντη που είναι ο ίδιος ο κύριος Λεβέντης για τον οποίο διαβάζουμε ότι όπως υποστηρίζουν ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία μεγάλων καναλιών διαθέτουν ηχογραφημένες συνομιλίες με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να εκλιπαρεί τον Βασίλη Λεβέντη να στηρίξει την κυβέρνηση και σε αντάλλαγμα η Ένωση Κεντρώων να πάρει 3 υφυπουργεία και να συμμετάσχει σε Οικουμενική!!! Πάρε το αυγό και κούρευτο… Τώρα αν διαθέτουν τέτοιες συνομιλίες γιατί δεν τις βγάζουν στην φόρα; Μήπως γίνονται καλύτερες δουλειές όταν απειλείς τον άλλο ότι θα τις εμφανίσεις; Και για αντάλλαγμα της σιωπής σου τι παίρνεις; Έλα ντε!!!

Δυστυχώς η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αντιληφθεί το πόσο αναλώσιμη είναι όπως και οι προηγούμενες… Το ότι είναι απλά ένα στρατιωτάκι στο σκάκι που παίζουν οι δανειστές πάνω σε αυτή την χώρα. Τόσο καιρό ακούγαμε από τα χείλη του κυρίου Τσίπρα ότι δεν τον κρατά κανένας από τίποτα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα να το αποδείξει αυτό. Διαβάζουμε για τις λίστες, από αυτή της Λαγκάρντ μέχρι Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Διαβάζουμε για μια νέα λίστα, αυτή των «χαρτοφυλακίων», με την οποία βγήκαν στο εξωτερικό 2 δις ευρώ χωρίς τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας. Διαβάζουμε για τα 15 εκατομμύρια ευρώ μαύρα χρήματα που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά μέχρι στιγμής μόνο διαβάζουμε! Και δεν βρέθηκε ακόμη με τόσες λίστες ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο μέσα σε αυτές;

Η μόνη ελπίδα για την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την ανάσταση του Ελληνικού λαού είναι να βγουν στην φόρα τα άπλυτα του πολιτικού κατεστημένου των τελευταίων τριάντα, σαράντα ετών! Γιατί τώρα όλοι βολεύονται με το να κρατά ο ένας τον άλλο με στοιχεία, με τελικό αντάλλαγμα την τυφλή υπακοή στα κελεύσματα των δανειστών. Εξ ου και η κατάντια στην Νέα Δημοκρατία με τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους για την θέση του Προέδρου, τους κκ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη. Άραγε είναι οι «αμόλυντοι και οι άσπιλοι πολιτικοί» που χρειάζεται αυτή την στιγμή ο τόπος, όχι απλά η Νέα Δημοκρατία για να βγει από το τέλμα στο οποίο ευρίσκεται; Ούτε κατά διάνοια…

Ο κύριος Τσίπρας μένει να αποδείξει με πράξεις, όχι με λόγια, έστω και την ύστατη στιγμή αν εννοούσε έστω και κατ΄ελάχιστο αυτά που έχει δηλώσει κατά καιρούς… Και ένα είναι σίγουρο ότι κάτι πρέπει να κάνει αν δεν θέλει να έχει την τύχη των προηγούμενων πρωθυπουργών εν καιρώ κρίσης. Αυτή της στυμμένης λεμονόκουπας!!! Γιατί η αποδόμηση του πρωθυπουργού έχει ήδη αρχίσει. Και από ποιον μάλιστα; Από τον κύριο Λεβέντη (με τον οποίο συνομιλεί τακτικά λόγω παλαιάς φιλίας ο μέντορας του κ. Τσίπρα κος Φλαμπουράρης) που προσπαθεί με κάθε τρόπο να γελοιοποιήσει τον κ. Τσίπρα… «Δεν απορρόφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ αλλά το αντίθετο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και συμπλήρωσε με το ίδιο σαρκαστικό ύφος: «Ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι αριστερός αλλά πασοκτζής εφόσον θεωρεί αστεία τη συζήτηση περί οικουμενικής, αν αυτά που λέει δεν τα λέει για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κλείσει τα σενάρια». Πάλι καλά που δεν έστειλε και καμιά πίτσα ο κ. Λεβέντης στον κο Τσίπρα!!!

Ε, να φθάσει τώρα κάποιος στο σημείο να τον λοιδορεί και ο μέχρι τις τελευταίες εκλογές γραφικός κ. Λεβέντης πάει πολύ! Είναι όμως στο χέρι του κ. Τσίπρα να αλλάξει το σκηνικό στη χώρα. Στο χέρι του είναι να μην γίνει άλλος ένας Γ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος ή ακόμη χειρότερο αυτός που θα βάλει την ταφόπλακα πάνω από την χώρα, μια που οι διεθνείς εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες με απροσδιόριστες επιπτώσεις και για την πατρίδα μας…
Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.
Μαχάτμα Γκάντι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Που όμως κατευθύνεται ολοταχώς σε... φούντο!

Μια δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew που δημοσιεύει ο Economist, αποδεικνύει ότι αυτό που όλο και περισσότεροι υποπτευόμαστε τείνει να γίνει πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άλλο παρά στέρεη μπορεί να θεωρηθεί. Αντιθέτως όλο και περισσότερο το οικοδόμημα που έχει μετατραπεί σε… ερείπιο εκτός από το… γερμανικό ρετιρέ, μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει.

Οι αριθμοί που προέκυψαν από την δημοσκόπηση, θα λέγαμε ότι μάλλον είναι αναμενόμενοι. Η Γερμανία είναι μακράν… η πιο μισητή χώρα για τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.
Σχεδόν όλοι τη θεωρούν υπεύθυνη για την αποτυχία της Ελλάδας να βγει από τη κρίση και άπαντες τη κατηγορούν για την λάθος πολιτική λιτότητας που επιβάλλει.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, σε οκτώ χώρες το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι είναι πλέον κατά της νομισματικής ένωσης είναι μεγαλύτερο απ' ότι ένα χρόνο πριν!

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες θεωρούν πια προτιμότερο να “βαδίσουν μόνοι τους παρά μαζί με όλους τους άλλους”.

Η Γερμανία θεωρείται, βέβαια από χώρες πιο κοντά σ΄ αυτή, ως το πιο αξιόπιστο κράτος αν και γι΄ αυτό υπάρχει… διχασμός. Στην Πολωνία για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι που έχουν τις αναμνήσεις του ναζισμού δεν θέλουν να την ακούν, αλλά οι νεότεροι την θαυμάζουν ως χώρα.

Ιδού ο πίνακας που δημοσιεύει ο Economist.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελείωσε στην Ευρώπη και όχι μόνο με την καταστροφική του πολιτική, ότι δεν είχε καταστρέψει ο προκάτοχος του, αναφέρει ο αναλυτής του RT, Ρόμπερτ Μπριτζ.

«Μέσα στην αμείλικτη εκστρατεία του ΝΑΤΟ με τις στρατιωτικές περιπέτειες που έχει δημιουργήσει με τις επεμβάσεις του, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι μπορεί να χάσουν την υπομονή τους με τις ΗΠΑ», καταθέτει.

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να προσαρμοστεί στο κύμα των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη φρίκη ερχόμενοι στην ΕΕ, τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν τους Ευρωπαίους σε αντίθεση με την πολυπολιτισμικότητα, τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, αναφέρει ο αναλυτής.

Τον περασμένο μήνα η πολωνική στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε κέντρο αντικατασκοπείας του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Ακολούθησαν οι απομονώσεις διαφόρων Πολωνών αξιωματούχων που εμπλέκονται με υποθέσεις κατασκοπείας εις βάρος της χώρας τους, υπηρετώντας το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το γεγονός ήρθε η δήλωση του Πολωνού πρώην Υπουργού Άμυνας να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί: «Στην ιστορία του ΝΑΤΟ ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο μεταξύ συμμάχων».

Η υπόσχεση «ελπίδας και αλλαγής» που δεν υλοποίησε ο Ομπάμα, ήταν μια μεγάλη απογοήτευση όχι μόνο για τους Αμερικάνους αλλά και για τους Ευρωπαίους.

Στις 5 Απριλίου του 2009 είκοσι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κάστρο της Πράγας για να ακούσουν τις υποσχέσεις του Ομπάμα για ελπίδα, ειρήνη και ευημερία.

Στην πραγματικότητα ουδέποτε η Ευρώπη δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένη με Αμερικανό Πρόεδρο, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Ομπάμα να κερδίσει και το …αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ειρήνης μόλις εννιά μήνες από την έναρξη της πρώτης προεδρίας του!

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπριτζ «Η πραγματικότητα της φάρσας είναι οδυνηρά εμφανής: Το Γκουαντάναμο παραμένει ανοιχτό, η Λιβύη διαλυμένη, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ χτυπά τη Συρία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».

Για τον αναλυτή είναι σαφές πως ο Ομπάμα στις δύο θητείες του έκανε ελάχιστα από όσα υποσχέθηκε. Όχι μόνο τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά ο κόσμος μπήκε σε νέες κρίσεις (Συρία, Λιβύη, Πακιστάν, Αίγυπτος κ.ά.).

Από την οικονομική κρίση του 2008 η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι κακή και η ανεργία στα ύψη, ενώ εκατομμύρια πρόσφυγες συνεχίζουν να διαβρώνουν τις δημογραφικές προοπτικές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «όπως σχεδόν όλες οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και χάος, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να βλέπουν πως το ΝΑΤΟ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους».

Κατά την άποψη του, οι άνεμοι αλλαγής στην Ευρώπη (ΣΥΡΙΖΑ, Podemos αλλά και… Χρυσή Αυγή, ή Λεπέν), οφείλονται στην αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που είχε αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό status quo.

Λαμβάνοντας υπόψη την απογοήτευση και το θυμό πολλών ευρωπαίων που εκδηλώνεται με την αύξηση κυρίως των ακροδεξιών κινημάτων, ο αμερικανικός προστατευτισμός στην Ευρώπη, μπορεί να καταλήξει στα βράχια, καταλήγει ο αναλυτής.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η Σαουδική Αραβία διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ ανακοίνωσε το βράδι της Κυριακής τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η Σαουδική Αραβία “θα διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν και απαιτεί την αναχώρηση της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εντός 48 ωρών”, δήλωσε ο Αντελ αλ-Ζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας “αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές”.

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν “κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν.

Η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, σφοδρού επικριτή της δυναστείας των αλ-Σαούντ, κλιμάκωσε την ένταση στη Μέση Ανατολή, και κυρίως στο Ιράν, όπου διαδηλωτές επετέθησαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

“Χωρίς καμία αμφιβολία, το αίμα του μάρτυρα (Νιμρ) που χύθηκε άδικα θα φέρει καρπούς και το θείο χέρι θα εκδικηθεί τους σαουδάραβες ηγέτες”, είχε προειδοποιήσει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Λίγες ώρες αργότερα, εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη αφού κατάφεραν να εισβάλουν. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου. Επίθεση δέχθηκε και το προξενείο στο Μασχάντ. Σαράντα διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Τεχεράνη και τέσσερις στο Μασχάντ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι το προσωπικό της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που εγκατέλειψε το Ιράν μετά τη χθεσινή επίθεση κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής, έφθασε στο Ντουμπάι, καθ΄οδόν προς το Ριάντ.

Ο Χαμενεΐ λέει ότι η “θεϊκή εκδίκηση” θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες ηγέτες

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα αναφορικά με την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, δήλωσε ότι οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατο αυτού του σιίτη ιερωμένου.

“Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς”, δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και χαρακτήρισε την εκτέλεση “πολιτικό λάθος”.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες, Σάββατο, τον αλ-Νιμρ και άλλους τρεις σιίτες μαζί με δεκάδες μέλη της Αλ-Κάιντα, θέλοντας να κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επιθέσεις ούτε από σουνίτες τζιχαντιστές ούτε από μέλη της σιιτικής μειονότητας που ζητούν ισότητα.

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε: “Αυτός ο βασανισμένος ιερωμένος δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενταχθούν σε κάποιο ένοπλο κίνημα ούτε συνωμοτούσε μυστικά και το μόνο που έκανε ήταν να διατυπώνει δημόσια επικρίσεις … βασισμένες στον θρησκευτικό ζήλο”.

Καταφερόμενος προφανώς εναντίον των δυτικών συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαμενεΐ επέκρινε “τη σιωπή των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” αναφορικά με την εκτέλεση.

“Γιατί σιωπούν αυτοί που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί αυτοί που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την ελευθερία και τη δημοκρατία, στηρίζουν αυτή τη (σαουδαραβική) κυβέρνηση;”, δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση.
Ενώ δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τις εκτελέσεις, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλές.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία ότι η εκτέλεση του Νιμρ μπορεί να εντείνει τις θρησκευτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Στη Χαβάη, όπου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάνει διακοπές με την οικογένειά του, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει καλέσει τους Σαουδάραβες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τεχεράνη-Iran, Ριάντ-Saudia Arabia


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τα αδιέξοδα της στρατηγικής του Ταγίπ Ερντογάν για σταδιακή μετατροπή της Τουρκίας σε ένα νεοθωμανικο μόρφωμα, όπου ο ίδιος ως σύγχρονος Σουλτάνος θα ελέγχει έστω και εμμέσως μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και των Βαλκανίων, οδηγεί την Άγκυρα σε έναν γενικευμένο αναθεωρητισμό, σε απερίσκεπτες συγκρούσεις με γειτονικές χώρες, περιφερειακές αλλά και παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ την βουλιάζει σε μια επικίνδυνη χωρίς επιστροφή εσωτερική σύγκρουση, με το Κουρδικό στοιχείο.

Η Τουρκία από το success story των προηγούμενων ετών της εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης, της επέκτασης της πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής επιρροής, έχει μετατραπεί σε "μέρος" όλων των περιφερειακών προβλημάτων: της Συρίας, του Ιράκ, του Κυπριακού, της Γάζας, της Κριμαίας, της σύγκρουσης Σιϊτών –Σουνιτών στην Μέση Ανατολή.

Με το καθεστώς Ερντογαν να βαδίζει πλέον ολοταχώς στην δημιουργία ενός αυταρχικού καθεστώτος μεσανατολικού τύπου, η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, ολοένα και πιο απειλητική, εναντίον εκείνων των «αντιπάλων» που προβάλλουν ως οι πλέον... ακίνδυνοι.

Η επιλογή της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με την Συρία (που ήταν δεδομένο ότι δεν θα οδηγούσε σε θερμή σύγκρουση Ρωσίας –Τουρκίας) είχε τεράστιο γεωπολιτικό και οικονομικό κόστος για την Τουρκία, όμως έδωσε την ευκαιρία στον Τ. Ερντογαν να αυτοπροβάλλεται ως ο ισχυρός ηγέτης της σουνιτικης Μέσης Ανατολής και συγχρόνως να υποχρεώνει το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναλάβει την… αντιπυραυλική προστασία της Τουρκίας, όταν είναι γνωστό ότι κανείς δεν απειλεί με πυραύλους την Τουρκία, εκτός ίσως από τους ρωσικούς S400 που αφορούν μόνο την συριακή επικράτεια.

Αποθρασυμένη από την υποστήριξη που, έστω και με απροθυμία, προσέφεραν πολλοί σύμμαχοι, η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει και πάλι μια σύγκρουση με την Ρωσία κτυπώντας αυτή την φορά σε μια ευαίσθητη χορδή: την Κριμαία. Οι επισκέψεις τουρκόφωνων Τατάρων στην Άγκυρα και οι ειδήσεις περί εξοπλισμού ομάδων τουρκόφωνων της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας για την «απελευθέρωση» της περιοχής από την Ρωσία, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση την ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Οι στενές πλέον σχέσεις του Ερντογάν με το σουνιτικό καθεστώς της Σ. Αραβίας και η επίσκεψη του στο Ριάντ λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση για εκτέλεση του Σϊίτη ιμάμη της Σαουδικής Αραβίας που προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης, έχει δημιουργήσει τεράστια καχυποψία στο ιρανικό καθεστώς που πριν μερικά χρόνια θεωρούσε «σύμμαχο» τον Ερντογάν.

Το καθεστώς Ερντογαν έχοντας πλέον απέναντι του, το Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Μόσχα, την Τεχεράνη να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, και το Ισραήλ αρκετά σκεπτικό ως προς την διάσταση που θα μπορούσε να λάβει η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, επιχειρεί να αποκαταστήσει την σχέση του με την Ευρώπη, υπό όρους ισχύος με όχημα το μεταναστευτικό και συγχρόνως να εξουδετερώσει κάθε «αντίδραση» από τον «Ελληνικό παράγοντα» σε ό,τι αφορά την Ε.Ε..

Απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο η Άγκυρα έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια μια τακτική «διπλής όψεως». Με τις γνωστές ανατολίτικες γαλιφιές και επικοινωνιακές μεγαλοστομίες οι κ.Ερντογάν και Νταβουτογλου έχουν πετύχει να ομιλεί η διεθνής κοινότητα για μοντέλο σχέσεων (σε ό,τι αφόρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις) και «πολλά υποσχόμενη στήριξη» των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, περνώντας σε δεύτερο πλάνο την καθημερινή και έμπρακτη αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας και την υιοθέτηση όλο και πιο ακραίων διχοτομικών θέσεων στο Κυπριακό όπου έχουν επιβάλει μάλιστα στην Κύπρο περιορισμένη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Η ελληνική κυβέρνηση υποκύπτει στην «γοητεία» του τούρκου ηγέτη και επενδύει πολιτικά στην προσδοκία ότι, η σιωπή έναντι της Τουρκίας και η στήριξη της σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα συγκινήσει την τουρκική ηγεσία ώστε να ανταποκριθεί στις ελληνικές κινήσεις καλής θέλησης, εξασφαλίζοντας συγχρόνως η ίδια και τα «Μπράβο» αμερικανών και Ευρωπαίων…

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο με την έκδοση μια σειράς προκλητικών ΝΟΤΑΜ αλλά και στο κυπριακό με τον Ακιντζι να προσεγγίζει σε επίπεδο θέσεων όλο και πιο πολύ το πάγιο ακραία συνομοσπονδιακό μοντέλο που προωθεί η Άγκυρα, δεν φαίνονται αρκετά για να ξυπνήσουν από τον λήθαργο της την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Που ενδεχομένως λόγω της αδυναμίας της χώρας και των ιδεοληψιών των στελεχών της, θεωρεί (και θέλει να πείσει όλους γι αυτό) ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του απόλυτου κατευνασμού. Τουλάχιστον ας γνωρίζουμε (μεταξύ μας) ποια είναι η αλήθεια. Και ότι το συμφέρον της χώρας δεν είναι η μετατροπή της και μάλιστα αμαχητί σε δορυφόρο της Νεοθωμανικής Τουρκίας…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου