Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Φεβ 2015

Γράφει ο Περικλής Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.


Η αντίδραση της νέας Ελληνικής κυβερνήσεως στην απόπειρα των Βρυξελλών να προεξοφλήσουν τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβερνήσεως, χωρίς να έχουν ζητήσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή της, ήταν η οφειλόμενη. Η αντίδραση είναι πρώτα απ' όλα αυτονόητη ως θέμα αρχής, ουσιαστικής ασκήσεως της εθνικής κυριαρχίας και αυτοσεβασμού. Ανταποκρίνεται, κατά δεύτερο λόγο, σε ουσιαστικούς λόγους εθνικού συμφέροντος αλλά και προβληματισμού για την ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική απέναντι στη Ρωσία, με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας.

Η Ελληνική αντίδραση δεν πρέπει να μετατραπεί σε πυροτέχνημα. Θα πρέπει να έχει συνέχεια για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας βλάπτουν άμεσα πολύ σημαντικά Ελληνικά συμφέροντα. Μια σειρά δυναμικές Ελληνικές καλλιέργειες, από τις λίγες που έχουν απομείνει, κινδυνεύουν με καταστροφή. Αρνητικότατες είναι επίσης οι συνέπειες των κυρώσεων στον τομέα της Ελληνο-Ρωσικής αμυντικής συνεργασίας, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των οπλικών συστημάτων του Ελληνικού στρατού είναι Ρωσικής προελεύσεως. Οι κυρώσεις στον τομέα αυτό καταλήγουν σε αυτοεμπάργκο κατά της εθνικής άμυνας της χώρας, σε μια στιγμή που μεγεθύνονται οι κίνδυνοι και οι απειλές εκ μέρους της Άγκυρας.

Η αποκατάσταση των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι ένας δεύτερος πολύ σημαντικός λόγος, που αφορά την άμυνα της χώρας και ζωτικότατα εθνικά συμφέροντα. Είδαμε, προσφάτως, για μια ακόμη φορά, στο Κυπριακό, τη μονόπλευρη φιλοτουρκική στάση της Αμερικανικής πολιτικής, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις Τουρκο-Αμερικανικές σχέσεις και τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική Ερντογάν. Η Αμερικανική πλευρά, σε στενή συνεργασία με τη Βρετανική, ευθυγραμμίσθηκε πλήρως με τις αξιώσεις της Τουρκικής πλευράς στο θέμα της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου και άσκησαν την επιρροή τους στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για «να βάλει πλάτη» στην Τουρκική πλευρά, όπως δημοσίως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ανάγκη από το Ρωσικό στρατηγικό αντίβαρο τόσο στο αμυντικό όσο και στο διπλωματικό επίπεδο. Έχουν ανάγκη επίσης από μια στενή οικονομική συνεργασία με μια μεγάλη, φιλική και κοντινή χώρα, που αντιπροσωπεύει μια τεράστια αγορά και η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματική της Ελληνικής οικονομίας.

Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, που επικαλούνται συχνά την αλληλεγγύη της Ευρώπης για τα δικά τους προβλήματα, πρέπει στην περίπτωση αυτή να καταλάβουν αγόγγυστα το τίμημα της αλληλεγγύης με την Ουκρανία, δεν ισχύει, γιατί για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν είναι η Μόσχα που ήρξατο χειρών αδίκων.

Οργανώθηκε στο Κίεβο ένα ιδιότυπο πραξικόπημα με τη συνεργασία φιλοναζιστικών ομάδων και την ενεργό συμμετοχή Δυτικών πολιτικών ηγετών και μυστικών υπηρεσιών. Το πραξικόπημα δεν απέβλεπε απλώς σε αλλαγή καθεστώτος, αλλά σε μια μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή, σε βάρος της Ρωσίας, στον χώρο της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας. Γιατί η Ευρώπη θα έπρεπε να εμπλακεί σε ένα τέτοιο γεωπολιτικό παιχνίδι κατά της Ρωσίας; Εξυπηρετεί η πολιτική αυτή τα καλώς νοούμενα Ευρωπαϊκά συμφέροντα; Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η δημιουργία ενός νέου κλίματος ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη;

Κατά πρώτο λόγο, η εμπλοκή της Ευρώπης σ' ένα γεωπολιτικό παιχνίδι των Αμερικανών κατά της Ρωσίας, από τη θέση ουσιαστικά του υποτελούς, βλάπτει καίρια την προοπτική μιας ανεξάρτητης και γεωπολιτικά αυτόνομης Ευρώπης. Υπονομεύει επίσης τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίζει η Ευρώπη ως παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας. Υπάρχει πράγματι Ρωσική απειλή, για την αντιμετώπιση της οποίας η Ευρώπη θα έπρεπε εκ νέου να προστρέξει στις ΗΠΑ και να τεθεί κάτω από την αιγίδα της;

Η εσωτερική πολιτική αλλαγή που επήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εσπευσμένη διεύρυνσή της με την ένταξη των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, έδωσε μια πολύ πιο έντονη Ατλαντική κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξέλιξη αυτή αναβάθμισε, περισσότερο για Αμερικανικούς γεωπολιτικούς λόγους, τη Ρωσική απειλή. Επίκεντρο της υποτιθέμενης Ρωσικής «απειλής» έγινε η ενεργειακή συνεργασία Ευρώπης - Ρωσίας, με την κινδυνολογία ότι δημιουργεί «εξάρτηση» της Ευρώπης. Γιατί όμως, με την ίδια λογική, δεν δημιουργεί επίσης «εξάρτηση» της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά; Προφανώς, η Ρωσία έχει ανάγκη να εξάγει το φυσικό της αέριο και έχει κάθε λόγο να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πλούσια και κοντινή Ευρωπαϊκή αγορά.

Η κινδυνολογία είναι προσχηματική. Ο πραγματικός λόγος είναι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας. Οι ΗΠΑ καλλιέργησαν και πίστεψαν τον μύθο ότι βγήκαν νικητές από τον ψυχρό πόλεμο. Πίστεψαν επίσης ότι είχαν υποβιβάσει οριστικά τη Ρωσία σε δευτέρας τάξεως δύναμη μετά την επιβολή, επί Γιέλτσιν, ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου καθεστώτος και την ανεξαρτητοποίηση από τη Ρωσία, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε περισσότερο από εσωτερικές, δικές της αδυναμίες, παρά κάτω από εξωτερικά πλήγματα, όπως ο αφόρητος ανταγωνισμός εξοπλισμών, που επέβαλε ο Πρόεδρος Ρήγκαν με τον Πόλεμο των Άστρων, και η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, όπως επαναλαμβάνεται και σήμερα. Οι μεγάλες προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν επί Γιέλτσιν, για οριστική γεωπολιτική υποβάθμιση του Ρωσικού παράγοντα και για ένταξη της αχανούς Ρωσίας στην παγκοσμιοποίηση, διεψεύσθησαν με την έλευση Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης έθεσε στην ημερήσια διάταξη του προγράμματός του την παλινόρθωση της Ρωσικής ισχύος και του γεωπολιτικού της ρόλου. Οι τεράστιοι ενεργειακοί πόροι της χώρας έγιναν ο καταλύτης για την ανάκαμψή της και τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των δομών της και ιδιαίτερα των ενόπλων δυνάμεών της.

Η Αμερικανική πολιτική εκμεταλλεύθηκε, σε πρώτη φάση, την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως για να προωθήσει το ΝΑΤΟ Ανατολικά. Προώθησε στη συνέχεια την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συζυγία με το ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας τους δύο θεσμούς ως τους πυλώνες της Ευρω-Ατλαντικής Ενώσεως.

Η εκτροπή της Ευρώπης στο οικονομικό επίπεδο, μέσα από την ταύτισή της με την παγκοσμιοποίηση και τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, συμπληρώνεται από μια παράλληλη στρατηγική εκτροπή που καθιστά την Ευρώπη υποτακτική δύναμη των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η Ευρώπη που οραματίσθηκαν ιστορικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Στρατηγός Ντε Γκολ, αλλά και μικρότερου βεληνεκούς Ευρωπαίοι ηγέτες, που υπεράσπιζαν μέχρι προσφάτως έναν διακριτό ρόλο της Ευρώπης στις διεθνείς σχέσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν φέρει μόνο μεγάλη ευθύνη για την πολιτική της καταστροφικής λιτότητας που επεβλήθη ως νεοφιλελεύθερος δογματισμός στην Ευρώπη. Φέρει επίσης πολύ μεγάλη ευθύνη για τη στρατηγική εκτροπή της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ, με ιστορικούς άλλοτε ηγέτες, όπως ο Ντελάνο Ρούσβελτ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βοήθησαν αποφασιστικά την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη Χιτλερική λαίλαπα και να επιτύχει σε χρόνο ρεκόρ την ανοικοδόμηση και την ευημερία της.

Οι ΗΠΑ, με τις σημερινές επιλογές και τάσεις τους, δεν εμπνέουν την ίδια εμπιστοσύνη. Η Ευρώπη πρέπει να αναχαιτίζει Αμερικανικές πολιτικές που δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη και όχι να συντάσσεται άκριτα με αυτές όταν μάλιστα στρέφονται κατά των Ευρωπαϊκών συμφερόντων. Η Ελλάδα οφείλει, στο πλαίσιο αυτό, να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα και ταυτόχρονα να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής που δεν θα συνδαυλίζει διαμάχες και συγκρούσεις για λόγους κυρίως Αμερικανικής γεωπολιτικής.

Πηγή εφημ. "Το Παρόν"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ελικόπτερα, S-300 και TOR στην ατζέντα του

Γράφει ο Λουκάς Λιγουριώτης

Με δυο διαδοχικές -όχι τυχαία φανταζόμαστε- ο νέος Υπουργός Άμυνας κ Πάνος Καμμένος προχώρησε σήμερα σε άνοιγμα και σε ΗΠΑ και σε Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο πάει να δει εθιμοτυπικά τον Γεν Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Παράλληλα δημοσιοποίησε ότι η σχέση με το Ισραήλ -μετά την χθεσινή συνάντηση με την πρέσβειρα του Ισραήλ- συνεχίζεται ομαλά και ο ίδιος ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ σύντομα.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των δυο χωρών κκ David Pearce και Andrey Maslov στις 10.00 και στις 12.00 αντιστοίχως.
Τα όσα έγιναν γνωστά από τον ίδιο στην συνέχεια για το τι συζητήθηκε δεν είναι, όσον αφορά τα εξοπλιστικά, για αγορές καινούργιου αμυντικού υλικού αλλά για μεταχειρισμένο από τις ΗΠΑ) και υποστήριξη υπαρχόντων από την Ρωσία.

Ζήτησε Μπλακ Χώκ - Στήριξη της ΕΑΒ

Από τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. David Pearce ο κ Καμμένος ζήτησε μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα "Μπλακ Χωκ" για τα οποία από παλιότερα υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον αλλά η Ουάσιγκτον δεν είχε ανταποκριθεί. Ο αμερικανός πρέσβης από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την απόφαση Ήδη αντιλλάγησαν πληροφορίες και διευκρινήσεις με επιστολές και απομένει απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει πρόθεση των ΗΠΑ και για την παραχώρηση στην Ελλάδα 60 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων τυπου Καΐβα, αλλά απ' ότι έγινε γνωστό το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε.

Ο κ Καμμένος από την πλευρά του επανέλαβε την ελληνική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των 5 παροπλισμένων αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3 από την εποχή της υπουργίας Μειμαράκη.Η εργασία θα γίνει στην ΕΑΒ και για να συζητηθεί με τον πρέσβη φαίνεται ότι έκλεισε το θέμα και η εργασίες θα γίνουν από την αμερικανική Λόκχηντ Μάρτιν. Τα δυο αεροσκάφη είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχουν ελεγχθεί και μπορούν να πετάξουν νωρίτερα, βάση της μελέτης του ΓΕΝ.
Απομένει η έγκριση των κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ Καμμένος.

Όσoν αφορά την ΕΑΒ ο υπουργός ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να διαμορφώσει την αεροπορική βιομηχανία της Τανάγρας σε επισκευαστικό κέντρο της αμερικανικής Λόκχηντ στην περιοχή. Επ αυτού -που είναι κάτι που το προωθεί και η αμερικανική εταιρία- ζήτησε την αμερικανική κυβερνητική στήριξη Επίσης έγινε γνωστό ότι δρομολογήθηκε τέλος επίσημη επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ η οποία θα κανονιστεί δια της διπλωματικής οδού.

Υποστήριξη για S-300 και TOR M1

Τώρα όσον αφορά την Ρωσία και την συνάντηση του με τον πρέσβη κ. Andrey Maslov ο κ Καμμένος ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στην Ρωσία επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας για ζητήματα υποστήριξης των αντιαεροπορικών μεγάλου βεληνεκού S-300, που πάντα ήταν προβληματική ελλείψει πλαισίου υποστήριξης και ροής ανταλλακτικών. Μια κάποια λύση είχε επιτευχθεί με την βολή που έγινε πέρυσι, αλλά το θεμα θέλει πιο μόνιμη βάση αντιμετώπισης.

Επίσης ο υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται επίσκεψη αντίστοιχης επιτροπής του Στρατού στην Ρωσία για τα αντιαεροπορικά μεσαίου βεληνεκούς TOR-M1. Ο κ Καμμένος αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί την Μόσχα, αλλά όπως είπε, η επίσκεψη θα γίνει αφού επισκεφθεί πρώτα επισκεφθεί την Μόσχα ο Πρωθυπουργός κ Α. Τσίπρας.

Επανίδρυση της ΜΟΜΑ

Από τα άλλα που ανέφερε ο κ Καμμενος σε δημοσιογράφους είναι ότι προτίθεται να επανιδρύσει και επαναδραστηριοπήσει την ΜΟΜΑ. Η μονάδα αυτή κατασκευών των Ενόπλων Δυνάμεων είχε καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ επί Μητσοτάκη το 1990.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Σταύρου Λυγερού 

Ως νεοπαγής, η κυβέρνηση Τσίπρα δικαιούται αναμφίβολα μία περίοδο χάριτος. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να επισημαίνονται οι όποιες αντιφάσεις και πρώτες αστοχίες της. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε άνευ λόγου δεσμευθεί προεκλογικά πως θα σχηματίσει δεκαμελή κυβέρνηση. Η κυβέρνησή του, όμως, αριθμεί 41 μέλη!

Το γεγονός ότι μέσω συγκολλήσεων ο πρωθυπουργός κατέβασε τον αριθμό των υπουργείων σε 10 και των υπουργών σε 13 δεν λέει τίποτα. Για την ακρίβεια, λέει ότι κατά πάσα πιθανότητα αντί να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσλειτουργίες. Τις αρμοδιότητες των υπουργών αναπληρωτών τις παραχωρεί ο πρωθυπουργός κι όχι ο τυπικά προϊστάμενός τους υπερυπουργός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φαινόμενο της δημιουργίας φέουδων και πρόκλησης τριβών εντός κάθε υπερυπουργείου θα ενταθεί αντί να αμβλυνθεί. Ο συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος και η επίλυση υπαρκτών προβλημάτων συναρμοδιότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο παραπάνω επίπεδο. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός χρειάζεται να επικουρείται από αντιπροέδρους με θεματική αρμοδιότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κανένα λόγο να προκαλέσει όλη αυτή την αναστάτωση στη δομή του κράτους μόνο και μόνο για να είναι –μόνο επιφανειακά– συνεπής με το λαϊκίστικο στερεότυπο της ολιγομελούς κυβέρνησης. Ειδικά σε μία περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις του ευρωιερατείου και παραλλήλως να ανταποκριθεί σε δύο δύσκολες προκλήσεις:
  • Πρώτον, να συνδυάσει τα μέτρα ανακούφισης όσων έχουν πέσει στον γκρεμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση.
  • Δεύτερον, τη δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μέσω της αξιοποίησης των υπαρκτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Η δεδηλωμένη πρόθεση των ΑΝΕΛ να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε τα διαπραγματευτικά περιθώριά τους παρότι στην πραγματικότητα και η Κουμουνδούρου δεν είχε εναλλακτική λύση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κόμμα του Πάνου Καμμένου να υποεκπροσωπείται στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν τηρήθηκε π.χ. η ευρωπαϊκή παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο αρχηγός του μικρού εταίρου γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το μόνο χαρτοφυλάκιο που τους δόθηκε είναι το Άμυνας κι αυτό με δυσκολία. Τοποθέτησαν, μάλιστα, κάτω από τον υπουργό αναπληρωτή του ΣΥΡΙΖΑ και έναν υφυπουργό συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το υπουργείο το πολύ να χρειάζεται έναν υφυπουργό.

Η σημαντικότερη αντίφαση είναι ότι το κυβερνητικό σχήμα αντανακλά περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% παρά τον ΣΥΡΙΖΑ του 36,4%. Σημαντικές εξαιρέσεις είναι αναμφισβήτητα οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής, καθώς και οι υπουργοί αναπληρωτές Γιάννης Πανούσης (αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη), Χρήστος Σπίρτζης (υποδομές-δίκτυα), Νίκος Ξυδάκης (Πολιτισμός) και Ράνια Αντωνοπούλου (καταπολέμηση ανεργίας).

Η επισήμανση δεν έχει να κάνει απλώς και μόνο με πρόσωπα. Έχει να κάνει με τις πολιτικές. Οι παραδοσιακές ιδεοληψίες του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ”, που σε μεγάλο βαθμό είχαν εγκριθεί και από το συνέδριό του, βρίσκονται κατά κανόνα σε αντίφαση με τα πιστεύω και τις επιθυμίες της εκλογικής βάσης του “μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ”. Κυρίως, όμως, βρίσκονται σε αντίφαση με τον εθνικό ρόλο που καλείται να παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάθεση στην Τασία Χριστοδουλοπούλου του τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού τοποθετεί μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης. Η υπουργός αναπληρώτρια ανήκει στην ομάδα των “δικαιωματιστών” του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζει την πολιτική “ανοικτών συνόρων”, την κατεδάφιση του φράχτη στον Έβρο, τον μη υποχρεωτικό επαναπατρισμό των παρανόμων μεταναστών και την παροχή ιθαγένειας όχι μόνο σ’ όσους αλλοδαπούς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά και σ’ όσους μένουν εδώ αρκετά χρόνια.

Είναι προφανές και επιβεβαιώνεται από δημοσκοπήσεις ότι μόνο μία αμελητέα μειονότητα συμφωνεί με αυτές τις απόψεις. Οι υπόλοιποι τις θεωρούν άκρως επικίνδυνες. Ακόμα, όμως, κι αν αγνοηθούν οι πολίτες, οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εφαρμογή μίας τέτοιας πολιτικής. Ο Καμμένος έκανε ήδη μία γενική δήλωση.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο κυβερνητικός εταίρος που αντιδρά. Την αντίθεσή του στην προαναγγελία κατεδάφισης του φράχτη εξέφρασε δημοσίως και ο αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη υπουργός Γιάννης Πανούσης. Όταν έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις, αντιδράσεις κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλωθούν και από άλλους υπουργούς, αλλά και από άλλες τάσεις του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από την εγγενή αντίφαση ανάμεσα στις ιδεοληψίες του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ” και τις ανάγκες του εθνικού ρόλου που καλείται να παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα, υπάρχουν και οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις. Δεν είναι μόνο η γνωστή εσωκομματική αντίθεση ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία και στην Αριστερή Πλατφόρμα που έχει ηγέτη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία αναπόφευκτα θα μεταφερθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στο κυβερνητικό επίπεδο. Σ’ αυτήν προστίθεται και το πρόβλημα που έχει προκαλέσει η “εισβολή” του Γιάννης Βαρουφάκη.

Ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης θεωρούσε δεδομένο ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ο αναμφισβήτητος τσάρος της οικονομίας. Δυσφόρησε για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αναθέσει στον Γιάννη Βαρουφάκη το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και κατ’ επέκτασιν τον ρόλο του διαπραγματευτή με το ευρωιερατείο. Δυσφόρησε όχι τόσο επειδή διαφωνεί μαζί του όσο επειδή θεωρεί ότι θα κάνει τα δικά του και δεν θα του αναγνωρίσει καθοδηγητικό ρόλο. Μένει να αποδειχθεί πώς θα λειτουργήσει το δικέφαλο οικονομικό επιτελείο.

Η υποφώσκουσα αυτή αντίθεση δεν πρόκειται να εκδηλωθεί σ’ αυτή τη φάση. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Ντάισεμπλουμ έδωσε το μήνυμα πως το ευρωιερατείο απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση και απαιτεί την παραμονή της Ελλάδας στον δρόμο του μνημονιακού προγράμματος, δεν αφήνει περιθώρια για εσωτερικές διαμάχες. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή εφημ. "Πρώτο Θέμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του ακύρωσαν και το διαβατήριο...!

Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν σφοδρού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο αναφέρουν το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορούν τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν «ένα παράλληλο κράτος» στην Τουρκία και ότι βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο έπληξε την τουρκική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που αρνείται τις κατηγορίες, άσκησε εκ νέου κριτική στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι οδηγεί τη χώρα «προς τον ολοκληρωτισμό».

Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk αναφέρει στον ιστότοπό του ότι η Άγκυρα ενημέρωσε στις 28 Ιανουαρίου Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ακυρώνει το διαβατήριο του Γκιουλέν διότι εκδόθηκε βάσει μιας «ανακριβούς δήλωσης». Ο ιεροκήρυκας ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται να φέρει την Άγκυρα πιο κοντά στην υποβολή επίσημου αιτήματος για την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που η Ουάσινγκτον αναμένεται να αρνηθεί.

Ο Ερντογάν έχει ήδη ζητήσει την απέλαση του Γκιουλέν, ενώ τον Δεκέμβριο τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του ιεροκήρυκα.

Από την πλευρά του ο Γκιουλέν κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση Ερντογάν ότι οδηγεί την Τουρκία προς «τον ολοκληρωτισμό» με το να εξομοιώνει κάθε μορφή κριτικής με «προδοσία».

«Τα στελέχη του AKP θεωρούν πλέον οποιαδήποτε δημοκρατική κριτική, επίθεση εναντίον του κράτους», αναφέρει ο ιεροκήρυκας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times.

«Θεωρώντας ότι και η μικρότερη φωνή κριτικής είναι αυτή ενός εχθρού, ή ακόμη χειρότερα ενός προδότη, οδηγούν τη χώρα προς τον ολοκληρωτισμό», υπογραμμίζει.

Στο άρθρο του ο ιεροκήρυκας καταγγέλλει ότι «η ιστορική ευκαιρία» να γίνει η Τουρκία μια δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «καταστράφηκε» από μια κυβέρνηση, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, «έκανε βήματα προς τα πίσω και επιτέθηκε εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, της δικαιοσύνης και της επιχειρηματικής ελευθερίας».

«Η Τουρκία έφτασε σε ένα σημείο που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί», επεσήμανε ο Γκιουλέν. «Ελπίζω ότι (οι Τούρκοι ψηφοφόροι) θα ασκήσουν τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά τους για να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καθιστά περισσότερο ξεκάθαρη από ποτέ την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στην Ευρώπη» γράφει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να δείξει ευελιξία στις διεργασίες αναζήτησης ενός συμβιβασμού με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, υποστηρίζει το δημοσίευμα, η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα.

«Οι Έλληνες εξέλεξαν μία ριζοσπαστική κυβέρνηση προκειμένου να απελευθερωθούν από την πίεση της Γερμανίας. Η Μέρκελ φυσικά θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι υπεύθυνη για τον ελληνικό λαό. Τα γερμανικά συμφέροντα είναι η πρώτη προτεραιότητά της: το να διατηρήσει το νόμισμα ισχυρό και να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν θα επηρεάσει τη Γερμανία. Αλλά πρόκειται για ξεπερασμένη λογική, λογική που περιορίζεται στο έθνος - κράτος. Η ίδια η Μέρκελ έπαιξε ρόλο στην επανεθνικοποίηση της πολιτικής στην Ευρώπη. Νόμιζε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να δίνει πολλή σημασία στα συναισθήματα στην Ελλάδα. Τώρα, όμως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να εκδικηθούν. Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία πολιτική ένωση, ακόμη και αν δεν διαθέτει ισχυρούς θεσμούς. Είναι μία ένωση που δημιουργήθηκε από ανθρώπους. Και τώρα που οι Έλληνες επέλεξαν τον Τσίπρα ως αρχηγό τους, όλοι έχουν πρόβλημα. Και είναι ένα πρόβλημα στο οποίο η Μέρκελ, πρώτη και κύρια, πρέπει να βρει μία λύση» αναφέρεται.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδας, η κατάσταση κλιμακωθεί και η χώρα βγει από το ευρώ, υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι, εκτιμά το Spiegel. Ο ένας είναι ότι ο Τσίπρας θα εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα από τη Ρωσία ή την Κίνα και ήδη έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και ακόμη και αν η χώρα φύγει από το ευρώ, θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία ή η Κίνα θα έχουν ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Ο άλλος κίνδυνος είναι ότι η Ευρώπη θα γίνει ο περίγελος της διεθνούς κοινότητας. Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό μόνο μέσω της ενότητάς της. Αν η Ελλάδα έβγαινε από το κοινό νόμισμα, αυτό θα μεταφραζόταν σαν αποτυχία, ειδικά για τη Μέρκελ. Μία ένωση χωρίς ισχυρή ηγεσία δεν λαμβάνεται στα σοβαρά από τους άλλους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν υπάρχει χώρος στη συζήτηση αυτή τη στιγμή για πολιτικούς ξερόλες. Έχει έρθει η ώρα για realpolitik, για μικρά βήματα. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ανεκτικότητα (...) Και δεν σημαίνει ότι ο Τσίπρας πρέπει να αγνοήσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα χρέους γιατί μετά η Ισπανία και η Πορτογαλία θα απαιτήσουν παρόμοια μεταχείριση και αυτό θα σήμαινε μεγάλο βάρος για την ευρωζώνη. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί χρόνος και να μειωθούν τα επιτόκια. Κανείς δεν πρέπει να αφήσει την υπερηφάνεια του να εμποδίσει τη συζήτηση για παραχωρήσεις» υπογραμμίζει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πολιτεύονται στις εκλογές για να καλυφθούν από τα σκάνδαλα

Υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές θα είναι και τα δυο παιδιά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες. Κίνητρο τους όμως δεν θα είναι η ενίσχυση του κυβερνητικού κόμματος είτε η εισφορά τους στην πατρίδα. Θα πολιτευθούν και, φυσικά, θα εκλεγούν για να εξασφαλίσουν πολιτική ασυλία.

Τα δύο παιδιά του Τούρκου προέδρου, η Σουμεγιέ Ερντογάν και ο αδελφός της Μπιλάλ, είναι «βαθιά μπλεγμένα» στο «σκάνδαλο του Δεκεμβρίου 2013», όταν όπως αποκαλύφθηκε από μαγνητοφωνημένα τηλεφωνήματα με τον τότε πρωθυπουργό πατέρα τους διoχέτευσαν - ύστερα από εντολή του - «σε ασφαλές μέρος» χρηματικό ποσό 1 δισ. δολάρια και πλέον μετρητά τα οποία φύλασσαν σπίτι.

«Είναι πέρα από βέβαιο ότι η Σουμιγιέ και ο Μπιλάλ χρειάζονται κοινοβουλευτική κάλυψη για να αποφύγουν τις δικαστικές συνέπειες του σκανδάλου», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπιλέντ Τεζτσαν. Όμως μια τέτοια ενέργεια «είναι εντελώς απαράδεκτη από άποψη πολιτικής ηθικής και μάλιστα όταν πρόκειται για τα παιδιά του προέδρου» της Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικιστικού κόμματος Γιουσούφ Χαλάτσογλου. «Πιστεύω ότι ο Ερντογαν θέλει να εκλεγούν βουλευτές τα δυο παιδιά του για να έχουν την ασυλία που προσφέρει η βουλή», δήλωσε ο καθηγητής Μαμούτ Ακπινάρ του Κέντρου Πολιτικών Μελετών της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική βουλή «κάλυψε πολιτικά» τον περασμένο Δεκέμβριο τους τέσσερις πρώην υπουργούς οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο «σκάνδαλο του Δεκεμβρίου». Με μόνο 40 θετικούς ψήφους η βουλή απέριψε την άρση της ασυλίας των «κατηγορουμένων» πρώην υπουργών και σήμερα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος κ.κ. Τσαγκλαγιάν, Γκιουλέρ, Μπαγκίς και Μπαϊρακτάρ.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αν σε μια επιχείρηση αναλάβει τη διοίκηση κάποιο πρόσωπο που δεν μας είναι ιδιαίτερα συμπαθές, δεν ευχόμαστε να κλείσει η επιχείρηση ούτε να γίνει προβληματική...

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Το κοιτάς από δω, δεν ταιριάζει. Το θωρείς από κει, δεν του πάει.

Το βλέπεις από πάνω, είναι παράταιρο. Το αντικρίζεις από κάτω και δεν κολλάει. Σκέτη δυστοπία. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη και δεν θέλεις πολύ να βαρέσεις «τιλτ», που λέγαμε για τα παλιά τα φλιπεράκια. Χρωστάμε, λένε, μαλλιοκέφαλα σε όλους, αλλά οι Γερμανοί κάνουν κουμάντο πού, πότε και πόσα θα πληρώσουμε. Οι Γερμανοί μάς χρωστούν τρίδιπλα μαλλιοκέφαλα, αλλά αυτό δεν μετράει σαν χρέος. Μόνο το δικό μας φέσι φαίνεται. Το δικό τους δεν είναι φέσι αλλά βαυαρικό καπέλο με φτερό, που κρύβει κάνα τρισ. ευρώ από το πλιάτσικο της Κατοχής. Αυτοί σκότωναν, εμάς λένε εγκληματίες. Σε αυτούς χάρισαν τα χρέη επειδή σκότωναν και ηττήθηκαν και πείνασαν. Σε εμάς δεν το κάνουν, αλλά μας σκυλοβρίζουν και ειρωνεύονται και μας λένε να κόψουμε τον λαιμό μας, παρά το γεγονός ότι αντισταθήκαμε στους Γερμανούς που σκότωναν. Εμείς, επειδή είπαμε τον δεσπότη Παναγιώτη από την πείνα και τα απανωτά χαστούκια, ψηφίσαμε αλλιώς και άλλους. Οι άλλοι έταξαν να αντισταθούν επιτυχώς στους Γερμανούς - σε αντίθεση με τους προηγούμενους.

Τσατσομασκοφόροι

Οι προηγούμενοι είχαν τάξει κι αυτοί να αντισταθούν. Ελεγαν «όχι» έως το 2011. Μετά «ίσως». Υστερα «ναι». Στο τέλος φώναζαν «οπωσδήποτε». Το «ναι» και το «οπωσδήποτε» και το «σκάσε και κολύμπα» δεν είναι και τόσο αντίσταση. Αλλά το έλεγαν αντίσταση. Και το «ρίξε κι άλλη φάπα, αντέχω» το έλεγαν επαναδιαπραγμάτευση. Και ο κόσμος έπεφτε από τα μπαλκόνια κι ανανέωνε διαβατήρια κι όπου φύγει φύγει. Και οι οπαδοί τού «οπωσδήποτε» έλεγαν χαμογελαστοί σε όσους φούνταραν: «Κάνε λίγο υπομονή, θα απογειωθούμε». Οι νεκροί, φίλε μου, κάνουν όση υπομονή θέλεις και βάζουν κι από πάνω για να μη σου λείψει. Αλλά οι νεκροί δεν ψηφίζουν στις εκλογές - εκτός κι αν γίνει νοθεία.

Και οι προηγούμενοι έφυγαν για να έρθουν οι επόμενοι. Μερικοί από τους προηγούμενους που δεν γουστάρουν τους επόμενους θέλουν να νικήσουν οι Γερμανοί στο μπρα ντε φερ με την Ελλάδα για να κερδίσουν κι αυτοί στις εντυπώσεις. Κοντολογίς, μιλάμε για τσατσομασκοφόρους και ρουφιανομεραρχίες. Μιλάμε και για δέκα εκατομμύρια νοματαίους που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ζαλιστεί, κουραστεί και απηυδήσει από το όλο σκηνικό. Ελεος!

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο Γκρούεφσκι, μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις Σκοπιανών που καταγγέλλουν στον φασιστικό τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησής του, αλλά και εξαιτίας των εθνοτικών πιέσεων που ασκούνται από τους αλβανούς της ΠΓΔΜ, οδηγεί τον πρωθυπουργό των Σκοπίων σε ακραίες ενέργειες που απειλούν το γειτονικό κρατίδιο με αναταραχές τις οποίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει η αλαζονική κυβέρνηση του Νικόλα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αποκλειστικού μας συνεργάτη στα Σκόπια, Vladislav Perunović, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Γκρούεφσκι κατά του Ζόραν Ζάεφ (κύριου πολιτικού αντιπάλου), κατηγορώντας τον σαν κατάσκοπο (επειδή ήδη γνώριζε πως ο Ζάεφ διαθέτει έγγραφα που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του σημερινού πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, τα οποία σκόπευε να δημοσιοποιήσει), με την κατηγορία σχεδιασμού πραξικοπήματος και ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων, σε χθεσινό τηλεοπτικό ρεπορτάζ (η τηλεόραση των Σκοπίων ελέγχεται απολύτως από την κυβέρνηση) έγιναν «αποκαλύψεις» σχετικά με την εξωτερική βοήθεια που πήρε ο Ζάεφ για να σχεδιάσει και να εκτελέσει το «πραξικόπημα». Και η βοήθεια αυτή ήταν από την… Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, το οποίο στηρίχθηκε σε πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αλλά και από τις μυστικές υπηρεσίες των Σκοπίων!Βέβαια, το ότι ο Ζόραν Ζάεφ διέθετε έγγραφο υλικό που αποδεικνύει την ύπαρξη και λειτουργία ενός κράτους βίας, που εκτελεί εντολές υψηλά ιστάμενων κρατικών οργάνων, είναι «ψιλά γράμματα» τόσο για τον Γκρούεφσκι, όσο και για τον δημοσιογράφο που έκανε το πολύ βολικό για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «ρεπορτάζ».
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα «ανακάλυψε» το ρεπορτάζ της Σκοπιανής τηλεόρασης, και σύμφωνα με τον αναλυτή Αλεξάνταρ Πάντοφ, ο Ζόραν Ζάεφ κατά τους τελευταίους μήνες πέρασε παράνομα (με τα πόδια) στην Ελλάδα 15 έως 20 φορές και αυτό είναι ένα γεγονός που τον καθιστά ύποπτο για… συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και κατασκοπεία εις βάρος των Σκοπίων.

Το εμπρηστικό, για τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις, ρεπορτάζ, που στοχεύει στην εθνική συσπείρωση γύρω από την παραπαίουσα κυβέρνηση Γκρούεφσκι, συνεχίζει, προβάλλοντας «ισχυρές υποψίες» πως η Ελλάδα κρύβεται πίσω από την δράση του Ζόραν Ζάεφ, αφού η ελληνική εξωτερική πολιτική ενδιαφέρεται να τοποθετήσει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ έναν «βολικό» πρωθυπουργό, με τον οποίο θα υπάρξουν εύκολες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα φτάσουν και στον τελικό στόχο που είναι η αλλαγή του ονόματος της χώρας (δεν θα λέγεται «Μακεδονία»).

Δυστυχώς, για τα όσα συμβαίνουν στα γειτονικά Σκόπια, ταιριάζει στον απόλυτο βαθμό η παροιμία: «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Ο σημερινός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, παραδομένος στην αλαζονεία και με σαφή πρόθεση να βυθίσει το κρατίδιο της ΠΓΔΜ στον άκρατο και επικίνδυνο εθνικισμό, δεν διστάζει να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, τις οποίες δεν μπορεί να πιστέψει ούτε ο ίδιος.
Ακολουθώντας τον δρόμο της διεθνούς απομόνωσης, επενδύοντας τεράστια ποσά στην εθνικιστική προπαγάνδα τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλά, εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ανακαλύπτοντας ή και δημιουργίας εχθρούς, δημιουργούνται οι συνθήκες πλήρους διάλυσης της ΠΓΔΜ, για την οποία προφανέστατα ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι αδιαφορεί, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η παρέα του ζούνε τον δικό τους μύθο εις βάρος του συνόλου των κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Δεν ξεκινήσαμε καλά! Τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι είναι χειρότερη από τις προηγούμενες. Η ελπίδα όχι απλά δεν ήρθε, αλλά πνίγηκε μέσα στους χειμάρρους νερού, λάσπης και υπόγειων διαπραγματεύσεων με συντεχνίες την ώρα που η χώρα δεν χρειάζεται ελπίδα αλλά Δικαιοσύνη.

Κάποια πράγματα έχουν περίοδο χάριτος και κάποια άλλα δεν παίρνουν παράταση ούτε δευτερόλεπτο. Η μισή Ελλάδα έχει καταστραφεί, η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής της μισής Ελλάδας έχει υποστεί απίστευτες καταστροφές, Μνημεία έχουν τελειώσει διά παντός και το μέλημα της νέας κυβέρνησης είναι να καλύψει τις ευθύνες του ίδιου του Κράτους. Δυστυχώς, δεν είναι στην εξουσία η πρασινογαλάζια στρούγκα για να οργιστούν εναντίον τους οι πολίτες που αυτή την στιγμή έχουν να πολεμήσουν με την πραγματική τους επιβίωση και με ένα μάτσο χρέη προς το ίδιο το Κράτος που τους σκότωσε.

Τα πληρωμένα δημοσιοκαφράκια της Αθήνας έκαναν φόκους στο αν ο Βαρουφάκης φόρεσε δερμάτινη καπαρντίνα στο Σίτι του Λονδίνου και αν ο Τσακαλώτος φόρεσε το ριγέ κασκόλ κλασικά ή με κόμπο στην συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.
Ρε μας δουλεύετε; 
Περάσαμε από τους Πρεντετέρηδες στους κουλτουριάρηδες αριστεριστές λαϊφσταλίστες της δημοσιοκαφρίας;

Δεν υπήρξε ούτε ένας ρεπόρτερ να κάνει μία τυπική έρευνα για την καταστροφή.
Καμία αναζήτηση ευθύνης ούτε για τα γεφύρια που πέφτουν, ούτε για τα φράγματα Άρτας, Κοζάνης, Πηνειού, Αχελώου, Καλαμά που άνοιξαν τις πόρτες και έγινε ο χαμός.
Καμία ευθύνη για τον τρόμο που πήραν οι κάτοικοι με τις ατομικές βόμβες πάνω από τα κεφάλια τους χωρίς να έχουν καμία επίσημη σοβαρή πληροφόρηση.
Αντιθέτως, είδαμε τους εκπροσώπους, τοπικούς και εθνικούς, να στέκονται στο πλευρό της ΔΕΗ.
Αντιθέτως βρήκε ημέρα ο Λαφαζάνης να μιλήσει για τα δικαιώματα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και όχι για το προμελετημένο έγκλημα της ΔΕΗ.
Τα αναχώματα του Σύριζα καλά δούλεψαν προεκλογικά δίνοντας στο ανοιχτό πουκάμισο δικαίωμα για πολιτικά τσαλίμια με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ ,αλλά τα πραγματικά αναχώματα σε κάμπους και λόγγους πήραν τον κατήφορο.

Μπορεί ο άνετος Βαρουφάκης να σου βαφτίζει το χρέος ομόλογα αλλά στην πραγματική ζωή τα χρέη του λαού προς το φονικό Κράτος συνεχίζουν να γράφουν προς τα πάνω. Να έχεις τα χρέη, τις απειλές της ΔΕΗ ότι θα σου κόψει το ρεύμα, το υποθηκευμένο πνιγμένο από λάσπη σπίτι, την ανεργία και από την άλλη να έχεις μία αριστερή παιδική χαρά που άπλωσε το χαλί της Ελπίδας σε όλη την επικράτεια να χώσει από κάτω τις ευθύνες.

Το χοντραίνετε το παιχνίδι με το χουντικό κρατικό στρατό σας βγάζοντας λάδι πρώτα εγκλήματα των προηγούμενων δοσίλογων και συνεχίζοντας το ξεπούλημα με Δούρειο Ίππο το Κράτος. 
Ποιο Κράτος, κυρία Βαλαβάνη, που αντί να καθίσεις στο σκαμνί τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ τους βγάζεις λάδι και αλλάζεις όνομα στην επιχείρηση ξεπουλήματος με όνομα Ταμείο Κρατικής Περιουσίας; 
Το ξεπουλάμε το μαγαζί αλλά για να ενισχύσουμε τον κρατισμό θα κρατάει το κράτος το 30 με 50% των μετοχών; 
Το ξαναείδαμε το παραμύθι αυτό με τον ΟΤΕ. Δημόσια περιουσία που είναι μόνο στα χαρτιά Ελληνική είναι χειρότερη από το ξεπούλημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Δικαιοσύνη περίμενε η Ελλάδα και όχι Ελπίδα. 
Περιμέναμε ελληνική αξιοπρέπεια αλλά μας πασάρατε τον Λεωνίδα των Θερμοκιλών, Πάνο Καμμένο, που από την μια πουλάει Ελληνίλα και από την άλλη ως νέος Μέγκελε δεν δέχεται ελληνική ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Λες και αποδέχθηκε η πλειοψηφία των Ελλήνων ότι ο Καμμένος είναι δημοκράτης! Με 4% δεν μιλάς αλλά μασάς τσίχλα, Πανούλη.

Την πρώτη σφαλιάρα ελπιδοφόρας ανάπτυξης την δεχθήκαμε από τον τσάρο της Οικονομίας από το Λονδίνο: «Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής». 
Μπράβο παλικάρι μου!
Μήπως έχεις και τα ανάλογα βαρίδια να πεις στο ελληνικό λαό τι έχει πουληθεί στην Ελλάδα και με αυτό που είπες υπέγραψες ότι δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ πίσω; 
Έχεις τα άντερα να μιλήσεις για ό,τι έχει δοθεί; 
Και δεν μιλάμε για 15 δημόσια κτίρια. Μιλάμε για ολόκληρες περιοχές. Κασσιώπη, Σκουριές, Κνωσός, Αποπηγάδι, Ελληνικό και δεκάδες άλλα.
Μιλάμε για την εθνική κυριαρχία Τσάρε της Οικονομίας.
Που τσάρε μου, θα κάνεις αυτές τις δηλώσεις στον ελληνικό λαό;
Στο Σίτι του Λονδίνου, στον Λευκό Οίκο ή στο Ινστιτούτο Λεβί;

Αντί να ζητήσεις, κρατικοδίαιτη εξουσία, ευθύνες από όλους τους εμπλεκόμενους εργολάβους ανά Περιφέρεια για τους δρόμους και τις γέφυρες που πήραν τον κατήφορο, κάνεις δηλώσεις ελπιδοφόρες στα τοπικά μέσα.
Τα φράγματα της ΔΕΗ κατέστρεψαν το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο περιοχών και πετάτε το μπαλάκι στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Σώπα, ρε αριστερέ εξουσιαστή. Άλλος κονομάει από το νερό μέσω φραγμάτων, άλλος καταστρέφει περιουσίες μέσω φραγμάτων και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι ίδιοι οι κατεστραμμένοι!

Ξέρεις όμως, ότι αν δεν σου βγει η συνταγή των κρατικών αποζημιώσεων θα βγάλεις από το καπέλο ένα νεο σχέδιο Μάρσαλ. Εξ άλλου η Ελλάδα είναι μαθημένη από Ούντρες, τις οποίες πληρώνει μέχρι σήμερα βουλώνοντας το στόμα της για τις πολεμικές αποζημιώσεις και για μια δικαιοσύνη που περιμένει 70 ολόκληρα χρόνια.
Γι αυτό λατρεύεις την δημιουργία πολιορκητικών κριών από τα σχέδια Μάρσαλ, για την άλωση της χώρας, όπως είναι η αγαπημένη σου ΔΕΗ.
Δεν ντρέπεστε, δυστυχώς, να μη θρηνείτε για την καταστροφή, δεν ντρέπεστε να μην οργίζεστε με τους υπεύθυνους, δεν ντρέπεστε που δεν έχετε τα κότσια να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι στους ίδιους κομματικούς στρατιώτες που σας στήριξαν και φέρουν την ευθύνη, αλλά ζητάτε από τον επί 5 χρόνια κατεστραμμένο Έλληνα να κοιμηθεί στο ύποπτο στρώμα της ελπίδας πληρώνοντας ο ίδιος τα σπασμένα.

Είστε χειρότεροι από τους προηγούμενους διότι έχετε ως άλλοθι των συναισθηματισμό των ιστορικών αγώνων της πραγματικής αριστεράς. 
Το θέμα χαμπουργκεροθρεμμένα Ευρωαμερικανάκια μου, δεν είναι να μην φοράς γραβάτα, αλλά να φοράς παντελόνια. 
Και από αυτή την πανάρχαια μόδα απέχετε όπως και οι προηγούμενοι έτη φωτός.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός
Αρθρογράφος


Υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από αυτή την αφρικανική παροιμία, ναι, αφρικανική όχι Ελληνική παροιμία, ότι δηλαδή «οι ήρεμες θάλασσες δε φτιάχνουν επιδέξιους ναύτες»;

Στην χώρα μας όμως, η οποία φημίζεται για την ναυτική της παράδοση, δείχνουμε να αγνοούμε την παροιμία αυτή. Στην χώρα που ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από πολλούς αιώνες το «παν μέτρον άριστον», έχει χαθεί κάθε έννοια του μέτρου. Και σε αυτή τη χώρα, σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες οι οποίες είναι το ολιγότερο απαράδεκτες για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που θυμίζουν όχι 21ο αιώνα αλλά άλλες εποχές!

Θα περίμενε κανείς ότι με το που τελείωσαν οι εκλογές και ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα κρατούσε μια στάση αναμονής μέχρι να δει προς τα πού πηγαίνει το «καράβι». Αυτό όχι μόνον δεν συνέβη, αλλά αντιθέτως, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στα ΜΜΕ και στα σύγχρονα media, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς φέρεται να δηλώνει σε συνεργάτες του ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα δε 2-3 μήνες θα είναι πάλι πίσω στην εξουσία.

Η στάση που κρατούν στην Νέα Δημοκρατία αλλά και αυτού του είδους οι δηλώσεις δείχνουν μόνον αλαζονεία. Δείχνουν ότι οι πολιτικοί αυτοί δεν έχουν αντιληφθεί το γιατί έχασαν τις εκλογές. Μάλιστα όπως διαβάσαμε από την έρευνα της Κάπα Research προκύπτει ότι στα διάφορα επαγγέλματα το κόμμα της Συγγρού ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ μόνον οι επιχειρηματίες (ΝΔ 37,5% έναντι ΣΥΡΙΖΑ 30,8%) και οι συνταξιούχοι (ΝΔ 33,3% έναντι ΣΥΡΙΖΑ 31,6%)!!! Σε όλες τις άλλες επαγγελματικές κατηγορίες ήτοι δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, οικιακά, άνεργους, φοιτητές κλπ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από την Νέα Δημοκρατία! Με λίγα λόγια η Νέα Δημοκρατία έχασε την βάση της, έχασε την μεσαία τάξη την οποία κυριολεκτικά εξαφάνισε με τα πρωτοφανή φορομπηχτικά μέτρα που έλαβε…

Η νέα κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφασίσει να φτιάξει ομελέτα… Και ως γνωστόν κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά. Οι περισσότεροι από τους υπουργούς είναι «ναύτες» χωρίς υπουργική πείρα, και δεν ξέρουν ακόμη από φορτούνες… Θα μάθουν όμως… Και όπως είπε και ο Βίκτωρ Ουγκώ «Το να πέσεις δεν είναι τρομερό, το να μη θέλεις όμως να σηκωθείς είναι ολέθριο»… Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προτιμήσει να επιβιώσουν πέφτοντας στο έδαφος και παραμένοντας εκεί, προτιμώντας την πολιτική των «καλών παιδιών» έναντι των δανειστών μας… Ο Ελληνικός λαός όμως, η πλειοψηφία του, στις πρόσφατες εκλογές αποφάσισε η χώρα να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο. Και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι! Μα όλοι…

Κριτική στα λάθη που θα γίνουν ή και μπορεί να έχουν γίνει είναι υποχρέωση όλων μας να κάνουμε, αλλά να σταματήσουν όμως από την κριτική ορισμένων οι δεύτερες και τρίτες σκέψεις… Κάτι περί επανόδου στην εξουσία μετά από μερικούς μήνες δηλαδή και τα παρόμοια. Δυστυχώς όμως η κριτική που γίνεται αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση δεν γίνεται για το καλό της χώρας, αλλά για το καλό των ολίγων! Και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πρωτοφανής αυτή οικονομική κρίση στην Ελλάδα είμαστε από εκείνους που υποστηρίξαμε με θέρμη ότι η κρίση δεν είναι οικονομική! Η κρίση στην Ελλάδα είναι θεσμική, έχει να κάνει με την διαφθορά, την διαπλοκή, την σήψη… Οι Έλληνες έχουν να παλέψουν στην πραγματικότητα με μια νέα Λερναία Ύδρα… Τα συμφέροντα των ολίγων είναι τόσο καλά ριζωμένα σε αυτή την χώρα, που αυτοί οι ολίγοι τρελαίνονται και μόνο στο άκουσμα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτή την χώρα!

Εξ ού και οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις… Την «έντονη ανησυχία» του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το γεγονός ότι «το έργο που έγινε στη Δημόσια Διοίκηση τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται στη διαδικασία της γρήγορης αποδόμησης»… Δηλαδή η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, ο σεβασμός των θεσμών, είναι αποδόμηση της μεταρρύθμισης; Και αν η μεταρρύθμιση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν απλά για εκείνον κάποια νούμερα απολύσεων που έπρεπε να συμπληρώσει για να είναι αρεστός στην τρόικα, αυτό ήταν μεταρρύθμιση; Όχι, ήταν «εκτέλεση»…

Ως εκπρόσωπο του “οικονομικού και βρετανικού οικονομικού λόμπι” παρουσίασε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος σήμερα είναι στέλεχος πρώτης γραμμής για το κόμμα της Συγγρού και μέχρι πρότινος ήταν αποδιοπομπαίος τράγος... Υποστήριξε ότι ο κ.Βαρουφάκης εξυπηρετεί τα συμφέροντα ΗΠΑ και Βρετανίας που θέλουν πτώση του ευρώ και πρόσθεσε ότι “όταν θα γίνει ο έντιμος συμβιβασμός κάποιοι θα κερδίσουν δισεκατομμύρια”! Πολύ ωραία λογική!!! Σήμερα που η Γερμανία βγάζει δισεκατομμύρια ευρώ από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει σε ολόκληρη την Ευρώπη, που έχει καταστρέψει εκατομμύρια ανθρώπους στις χώρες του Νότου, αυτό άραγε δεν ενοχλεί καθόλου τον κύριο Κακλαμάνη; Αν ρωτήσουμε έναν απλό άνθρωπο αν θέλεις να πεινάς και να βγάζει δις κέρδη η Γερμανία ή να περνάς αξιοπρεπώς και να βγάζει δις κέρδη οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία, για παράδειγμα, τι λέτε να προτιμήσει ο άνθρωπος αυτός κύριε Κακλαμάνη;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι τόσο οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους δανειστές. Εκεί θα βρεθεί λύση… Θα είναι η προσπάθεια της να κόψει τα κεφάλια της ολιγαρχίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της Λερναίας Ύδρας. Νομίζει κανείς ότι όλοι αυτοί οι Τραπεζίτες, αλήθεια τι έχει γίνει με όλες τις εκθέσεις της BlackRock και γιατί ποτέ δεν μάθαμε την αλήθεια για τις τράπεζες, τα δάνεια που έδιναν, οι ολιγάρχες που νέμονται την δημόσια περιουσία, θα πέσουν αμαχητί; Θα προτιμήσουν να ρίξουν ακόμη και «πυρηνικές βόμβες» στην Ελλάδα έστω και αν πρόκειται να επιβιώσουν μόνον οι ίδιοι και κανένας άλλος… Και εκεί θα παιχτεί το «παιχνίδι», και εκεί θα δείξει αν θα κερδίσει η κυβέρνηση αυτή. Γιατί την προηγούμενη την είδαμε τι έκανε με τους μεγαλο-φοροφυγάδες, την διαπλοκή…

Ας μην ξεχνάμε δε όλοι μας ότι «Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα» (Albert Einstein).
Ας ελπίσουμε, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, για το καλό των πολλών και όχι των ολίγων, ότι αυτή η κυβέρνηση θα πράξει. Δεν θα κοιτάζει απλά…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Για να ξεφύγει από την οικονομική "κόλαση" ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μείνει αμετακίνητος στις θέσεις του, ακόμα και να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ, για να κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι εταίροι του, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της την Κυριακή.

Στη στήλη Business Leader, όπου οι οικονομικοί συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζουν τα γεγονότα της εβδομάδας, προβάλλει το θέμα της Ελλάδας και οι τακτικές που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Η εφημερίδα συγκρίνει το θέμα της Ελλάδας με το μαρτύριο του Σισύφου, τον βασιλιά της Κορίνθου που τιμωρήθηκε από τους θεούς να μείνει για πάντα στον Άδη προσπαθώντας να ανεβάσει έναν ογκόλιθο στην κορυφή ενός βουνού. Κάθε φοά που ο Σίσυφος πλησίαζε ο ογκόλιθος έπεφτε και ο Σίσυφος έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή.
Έτσι και η Ελλάδα, με χρέος 175% του ΑΕΠ της προσπαθεί να δραπετεύσει από τον οικονομικό... Άδη που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια.
"Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο να απαιτεί μια ελάφρυνση του χρέους. Το εκπληκτικό στην Ελλάδα δεν είναι ότι οι Έλληνες ψήφισαν υπερ της ριζοσπαστικής αριστεράς έναντι του status quo, αλλά το γεγονός ότι υπέμειναν στωικά τόσα χρόνια" υποστηρίζει ο Guardian.
Βέβαια, η δουλειά του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι εύκολη καθώς οι Έλληνες θέλουν, σε μεγάλη πλειοψηφία, να παραμείνουν στο ευρώ, κι αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει εν τέλει να συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.
Πώς θα γίνει αυτό;
"Η Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πουν ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ και επιθυμεί τη στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει να δεχτεί τους όρους των δανειστών της, ίσως με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Αλλά η καλύτερη πιθανότητα του Αλέξη Τσίπρα για να αποφύγει μια ταπεινωτική υποχώρηση της κυβέρνησης είναι να σκληρύνει τη στάση του και να απειλήσει να φύγει από το ευρώ εάν δεν δεχτούν μια μείωση 50% του ελληνικού χρέους" υποστηρίζει ο Guardian.
"Για να έχει διαλέξει να συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιγερμανικό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ, είναι μάλλον προετοιμασμένος να κάνει κάτι τέτοιο", εκτιμά.
"Ύστερα από αυτό η διαπραγμάτευση θα κυλήσει ως εξής: Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στο ευρώ, αλλά η Ευρωζώνη συμφώνησε σε αυτό. Η Ευρωζώνη και η Γερμανία επέτρεψαν στην Ελλάδα να ζήσει πέρα από τις δυνατότητές της. Εκτός του ευρώ δεν θα είναι εύκολα αλλά θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει υποτίμηση και στάση πληρωμών. Θα υπάρξουν μεγάλα ρίσκα μετάδοσης της κρίσης. Το θέλει αυτό η Ευρωζώνη; Αν όχι τότε πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.
Σε κάτι τέτοιο η Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορεί να απαντήσουν: φύγετε λοιπόν. Αλλά αυτό σχεδόν σίγουρα δεν θα γίνει. Για τον Τσίπρα, λοιπόν, αξίζει να πάρει αυτό το ρίσκο" καταλήγει.
Πηγή newmoney


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ενώ στο Αιγαίο μαίνεται αυτή την εποχή ο λεγόμενος «πόλεμος της τσιπούρας», δηλαδή ο πόλεμος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπά «κόκκινο», σε μια άλλη θαλάσσια περιοχή οι Τούρκοι δείχνουν το… πραγματικό τους πρόσωπο, δηλαδή το βάζουν κυριολεκτικά στα πόδια μόλις συναντούν τα δύσκολα.

Στη 1 Μαρτίου 2014 έγινε στην Κωνσταντινούπολη μια σημαντική σύσκεψη με τις αντιπροσωπείες των έξι χωρών που έχουν χωρικά ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα. Το αντικείμενο αυτής της σύσκεψης ήταν η παράνομη αλιεία στην οποία διακρίνονται οι Τούρκοι ψαράδες στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, προκαλώντας όμως την άμεση αντίδραση των άλλων παρευξείνιων χωρών με το ακριβό όμως αντίτιμο τα πολλά θύματα από τουρκικής πλευράς, καθώς οι ακτοφυλακές των άλλων χωρών στο θέμα αυτό, όπως αναφέρεται, δεν αστειεύονται καθόλου.

Στην σύσκεψη αυτή μίλησε ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας, καθηγητής Simion Nikolaev, διευθυντής του «Εθνικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών» της Ρουμανίας. Ο Ρουμάνος επιστήμονας αφού κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι οι ψαράδες της δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παράνομη αλιεία, ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Ρουμανία αυτή την περίοδο έχουν συλληφθεί και κατασχεθεί έξι τουρκικά αλιευτικά, ενώ στις ρουμανικές φύλακες βρίσκεται μεγάλος αριθμός Τούρκων ψαράδων που πιάστηκαν από τα πλοία της ρουμανικής ακτοφυλακής να αλιεύουν παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την τουρκική πλευρά ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, με τους Τούρκους να εισέρχονται παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα, τότε θα απειληθούν ακόμα και οι σχέσεις των δυο χωρών. Ανάλογες απειλές διατυπώθηκαν και από την Βουλγαρία στις φυλακές της οποίας επίσης βρίσκονται πολλοί Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν από τα πλοία της βουλγαρικής ακτοφυλακής να ψαρεύουν παράνομα στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα.

Στην ίδια σύσκεψη, όπου πήραν μέρος οι χώρες Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρωσία σχεδόν όλοι κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεχώς δημιουργεί προβλήματα τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα την επέμβαση των ακτοφυλακών των άλλων χωρών, με συχνά θερμά επεισόδια.
Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι στις κατηγορίες αυτές, όπως αναφέρθηκε, τα θύματα είναι πάντα Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν να ψαρεύουν σε ξένα χωρικά ύδατα. Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, Bayram Öztürk, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αρκέστηκε μόνο να ψελλίζει κάποια στοιχεία για την εξάντληση της πανίδας της Μαύρης Θάλασσας και ότι θα πρέπει να μπουν κάποια όρια στην αλιεία της περιοχής.

Τα θερμά επεισόδια μεταξύ των Τούρκων και των άλλων παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ένα θέμα που είναι τελείως άγνωστο στην ελληνική πλευρά, άρχισαν από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Από την περίοδο εκείνη η αλιεία, κυρίως των περίφημων καλκανιών, αναπτύσσονταν με μεγάλους ρυθμούς. Οι Τούρκοι στην αρχή με τον γνωστό τους «τσαμπουκά», δεν λογάριαζαν τα όρια των δικών τους χωρικών υδάτων και τα ξεπερνούσαν με μεγάλη ευκολία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γρήγορα να κινητοποιηθούν οι ακτοφυλακές των άλλων χωρών. Τότε φάνηκε πως οι Τούρκοι δεν υπολόγισαν ότι οι αντίστοιχες τουρκικές παλικαριές τους στο Αιγαίο, που είχαν μεγάλη πέραση καθώς οι ελληνικές αντιδράσεις ήταν χαλαρές, εδώ δεν περνούσαν και αυτό το πλήρωσαν πολύ ακριβά.

Τα θερμά επεισόδια είναι πάρα πολλά και αρκετά από αυτά δεν έχουν βγει στην δημοσιότητα για ευνόητους λόγους, μερικά όμως τα σοβαρότερα πήραν μεγάλη έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ.
Στις 17 Απριλίου του 2011, τα πλοία της βουλγαρικής ακτοφυλακής πλησίασαν ένα τουρκικό ψαράδικο κάποιου Yalçın Ercan και προειδοποίησαν τους Τούρκους ότι ψαρεύουν στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα καλώντας τους να αποχωρήσουν αμέσως. Στις προειδοποιήσεις αυτές οι Τούρκοι απάντησαν πως δεν βρίσκονται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα αλλά στα διεθνή. Επακολούθησε έντονος διάλογος με του βουλγάρους ακτοφύλακες και τότε ένας Βούλγαρος εκνευρισμένος από την στάση των Τούρκων ψαράδων που δεν απομακρύνονταν έβγαλε το όπλο του και άρχισε να τους πυροβολεί. Ο ίδιος ο Yalçın Ercan απάντησε στις βουλγαρικές βολές με το δικό του όπλο και οι σφαίρες άρχισαν να πέφτουν και από τις δυο μεριές. Μετά από λίγο ο Yalçın Ercan έπεφτε κάτω θανάσιμα τραυματισμένος. Οι Βούλγαροι, αφού κατέλαβαν το τουρκικό αλιευτικό σκάφος μετέφεραν τον Τούρκο στο βουλγαρικό νοσοκομείο του Tzarevo αλλά κατά την διάρκεια της μεταφοράς του ο Τούρκος ξεψύχησε.
Όπως είχε γίνει γνωστό, το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το μοναδικό εκείνες τις μέρες καθώς την προηγούμενη κοντά στη Βάρνα και στην περιοχή της Şabla, είχε πιαστεί ένα τουρκικό αλιευτικό να ψαρεύει στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα. Αμέσως επενέβηκε η βουλγαρική ακτοφυλακή που κατέλαβε εξ’ εφόδου το τουρκικό αλιευτικό και συνέλαβε τους 10 Τούρκους ψαράδες που ήταν το πλήρωμά του.
Μετά το αιματηρό αυτό επεισόδιο με τον Τούρκο ψαρά, Yalçın Ercan, οι Τούρκοι αντί να διαμαρτυρηθούν έντονα, όπως θα συνέβαινε αν κάτι τέτοιο γίνονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακόμα και με νέο θερμό επεισόδιο, πρότειναν απλά στους Βουλγάρους να συσταθεί μια μικτή επιτροπή που θα εξετάζει τις περιπτώσεις παραβίασης των χωρικών υδάτων μιας χώρας από τους ψαράδες ξένης χώρας.

Η κατάσταση αυτή, όπως ανέφερε το Avrasya Haber Portal, είχε ήδη στοιχίσει την ζωή πολλών Τούρκων ψαράδων ενώ το τουρκικό κράτος παρέμενε αδιάφορο στις έντονες και συνεχείς εκκλήσεις τους για προστασία δείχνοντας μια απαράδεκτη, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στάση υποχωρητικότητας.
Την όλη αυτή κατάσταση αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά και η παρακάτω ιστορία. Στην είσοδο του Βοσπόρου από την Μαύρη θάλασσα και στην ευρωπαϊκή ακτή, είναι μια ιστορική κωμόπολη που έχει την ονομασία, Rumelifeneri. Το χωριό αυτό κατοικείται κυρίως από ψαράδες που ψαρεύουν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνο όμως που το χαρακτηρίζει και το ξεχωρίζει από άλλα χωριά της ευρωπαϊκής Τουρκίας, εκτός από τον πανύψηλο φάρο του που δεσπόζει στο λιμάνι, είναι το ειδικό νεκροταφείο των ψαράδων που βρίσκεται κοντά στην ακτή του. Στο νεκροταφείο αυτό θάβονται οι ψαράδες που πεθαίνουν όχι από φυσικό θάνατο, αλλά έχουν σκοτωθεί από πυρά των πλοίων της ακτοφυλακής των άλλων χωρών που έχουν ακτές στον Εύξεινο Πόντο. Συγκεκριμένα, είναι θύματα από τα πλοία της ακτοφυλακής της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και κυρίως της Ουκρανίας.

Όπως βλέπουμε, οι Τούρκοι ενώ κάνουν τον νταή στο Αιγαίο και εμείς δεν τολμάμε να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις τους στα χωρικά μας ύδατα, στην Μαύρη Θάλασσα κάνουν την «πάπια», επιβεβαιώνοντας την γνωστή ρήση πως, «όταν στον Τούρκο του δείξεις τα πισίνα σου, σου δείχνει τα μπροστινά του, ενώ όταν του δείξεις τα μπροστινά σου, εκείνος σου… δείχνει τα πισινά του».

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  


Δελφινομαχίες στο παρασκήνιο, υβριστικοί χαρακτηρισμοί για τον μεγάλο ηγέτη, μύχιοι πόθοι για καταστροφή της χώρας από το περιβάλλον του.

Αυτή είναι η εικόνα της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αποτελούσε μέχρι πρότινος τον εκφραστή της αστικής τάξης. Μετά, ήλθε ο Σαμαράς.

Ο άνθρωπος που όχι μόνον αθώωσε τον εγκληματία Παπανδρέου, αλλά συνέχισε… την παρανοϊκή του πολιτική που κατέστρεψε κάθε παραγωγική ικμάδα της χώρας.

Τώρα, δίνει άλλο ένα μάθημα σοσιαλδημοκρατίας αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα επιτρέψει στους βουλευτές του να μιλήσουν στην συνεδρίαση της ΚΟ την Πέμπτη, μετά την ορκωμοσία.

Τι φοβάται;
Μην βγουν οι δελφίνοι από το ημίφως και εκφραστούν ανοιχτά;
Ή μήπως εκδηλωθούν οι οσφυοκάμπτες και υμνήσουν τον μεγάλο ηγέτη με ευχές καταστροφής της Ελλάδας;

Πως είναι δυνατόν η παράταξη που υποτίθεται εκπροσωπεί την ανάπτυξη και την αστική οικονομία, να καταστρέφει την πατρίδα και στην συνέχεια να εύχεται να την καταστρέψουν και οι επόμενοι;

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Δύο πιθανότητες:
Είτε οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης (και του λαού), και τα διαλύουν όλα (σιγά τ' αυγά δηλαδή, και σιγά την ευρωπαϊκή ''Ένωση''!), είτε τις αποδέχονται, εν μέρει ή όλες δεν έχει σημασίαοπότε θα πρέπει να μας εξηγήσουν όλοι αυτοί που εγκλημάτισαν εναντίον του ελληνικού λαού και της χώρας, με τους τάχα ''μονόδρομους'', και τα μνημόνια λιτότητας που αφορούσαν μόνον τους μικρούς και τους μεσαίους, (την συντριπτική πλειοψηφία αυτού του τόπου), γιατί το έκαναν.

Κι αν ακόμη δεχτούμε (που δεν δεχόμαστε) για τον Μεγάλο Ηλίθιο ως δικαιολογία την άκρατη ηλιθιότητα, ή την άγνοια των αποτελεσμάτων των πράξεών του με την εισαγωγή ΔΝΤ και τρόϊκας στην χώρα, ο μέγιστος των μνημονιακών δωσιλόγων πρώην ''πρωθυπουργός'' και τσικ-λεβέντης, θα πρέπει να μας εξηγήσει επακριβώς, για ποιόν λόγο: 
πρώτον δεν άφησε τον Ηλίθιο να κάνει εκέινο το περίφημο δημοψήφισμα
και δεύτερο και σπουδαιότερο, εμπόδισε να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο του 2011, συμμετέχοντας στην δοτή και αντισυνταγματική κυβέρνηση Παπαδήμου, εκλογές ή δημοψήφισμα που αν γίνονταν τότε θα είχαμε αποφύγει την λαίλαπα και τη καταστροφή που ακολούθησε.

Μπορούσε όμως;
Ή μήπως τον κράταγαν οι ''εταίροι'' και δη οι γερμανοί απ' τα (ανύπαρκτά του) α@@@δια;

Μήπως η ''διαρροή'' της περίφημης ''λίστας Λαγκάρντ'', δεν ήταν καθόλου διαρροή, αλλά ο γνωστός μαφιόζικος τρόπος προειδοποίησης του ενδιαφερόμενου για το τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ανυπακοής;

Ξέρουμε ποιοί ενδεχομένως στενοί του συγγενείς ή και αυτός ο ίδιος, συμπεριλαμβάνονται στην λίστα;
 
Με αυτή την έννοια η λίστα Λαγκάρντ, όχι μόνο δεν στάλθηκε με σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα και τους έλληνες πολίτες, αλλά υπήρξε και το εργαλείο πίεσης των έτσι κι αλλοιώς επίορκων πολιτικών για την αποδοχή, προώθηση και στήριξη των μνημονίων καταστροφής της χώρας!

Με αυτή την ερμηνεία, η θέση του αρχιδωσίλογου όχι απλώς δεν ελαφρύνεται παρά επιβαρύνεται διπλά και τριπλά, αφού καταδεικνύει πως για να σώσει το τομάρι του καταδίκασε έναν ολόκληρο λαό σε πίκρα, ανέχεια, ταπείνωση και οιονεί θάνατο!

Η νέα κυβέρνηση πρέπει παράλληλα και εξίσου σοβαρά με το οικονομικό πρόβλημα, ν' ασχοληθεί και με τις αιτίες που οδήγησαν τις πράξεις και τα έργα των πρωτεργατών της καταστροφής.

Δεν είναι κατά κανέναν τρόπο ρεβανσισμός!
Είναι δικαιοσύνη!
Και επείγει το ίδιο αν όχι περισσότερο από την λύση των υπόλοιπων καυτών προβλημάτων.

Αν όχι και πολλοί άλλοι, αυτοί οι δύο ολετήρες τουλάχιστον, ο ένας χειρότερος απ' τον άλλο, πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθισμένοι σ' ένα σκαμνί!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι Γερμανοί ανησυχούν για την προσέγγιση Αθήνας -Μόσχας. Οι δηλώσεις από την Ρωσία για πιθανή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αν αυτό ζητηθεί, έχουν προκαλέσει θόρυβο αλλά και δημοσιεύματα που επιχειρούν να μειώσουν την σημασία τους.

Ενδεικτικό είναι το άρθρο γνώμης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» με τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για την Μόσχα», στο οποίο επισημαίνεται ότι «χρήμα υπάρχει αρκετό στην Μόσχα, αλλά κίνητρο μάλλον όχι» .

Ο συντάκτης του άρθρου “μπερδεύει” την περίπτωση της Κύπρου με αυτή της Ελλάδας για αν υποστηρίξει αυτό που η γερμανική πλευρά θέλει να πιστεύει. Αλλά που πιθανότατα δεν έχει και τόση σχέση με την πραγματικότητα. Η οποία δείχνει ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να προσφέρει βοήθεια αν ζητηθεί από την Αθήνα. Κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός από την Κύπρο.

Τι γράφουν οι Γερμανοί

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ,σύμφωνα με τον αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας οι φιλικοί τόνοι της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς την Ρωσία προκάλεσαν εικασίες για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από την Μόσχα. Στην Ρωσία όμως, επισημαίνεται, έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ‘Αντον Σιλουάνοφ στο CNBC, ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα και ότι, αν το κάνει, «η Ρωσία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους των διμερών σχέσεων». Αυτό από πολλούς στη Δύση έχει ερμηνευθεί ως συγκεκριμένη προσφορά βοήθειας, τονίζει ο συντάκτης και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την ίδια την Μόσχα.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την περίπτωση της Κύπρου το 2012 και τονίζει ότι δόθηκαν μόνο 2,5 δισεκατομμύρια, αν και ζητήθηκαν περισσότερα, παρά το γεγονός ότι πολλές ρωσικές εταιρείες και τράπεζες διατηρούν στην Κύπρο θυγατρικές ή λογαριασμούς off-shore. «Το νησί είναι ένα σημαντικό κομβικό σημείο για το κεφάλαιο εντός και εκτός της αναδυόμενης χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «η Ελλάδα για την Ρωσία δεν έχει αντίστοιχο ρόλο», παρά το γεγονός ότι «πολλοί παρατηρητές θεωρούσαν πιθανό ότι το Κρεμλίνο θα αξιοποιούσε ευχαρίστως την ευκαιρία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, να μπει σφήνα στην ΕΕ».

Θεωρητικά, σημειώνεται στο άρθρο, η Μόσχα διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο, αλλά τίθεται ένα ζήτημα προτεραιοτήτων: «Οικονομική βοήθεια για μια χώρα η οποία συμμετείχε σε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, μέσω των οποίων η δική της οικονομία το τρέχον έτος θα συρρικνωθεί κατά 3% και θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός – αυτό δεν είναι εύκολο να το δικαιολογήσει κανείς», καταλήγει ο συντάκτης.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η Ελλάδα υπάρχει ξανά. Και γράφει ιστορία.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της καταστροφής και σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η επαναδιαπραγμάτευση προδόθηκε από τη Ν.Δ. για να ακολουθηθεί, στον αντίποδα, η οδός της τυφλής υποταγής, η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει τώρα, για πρώτη φορά, τη μεγάλη εθνική προσπάθεια εκ μέρους όλων των Ελληνων, βρίσκοντας όλο και πιο πολλούς, όλο και πιο ισχυρούς συμμάχους διεθνώς.

Μέσα σε λίγες μόνον ημέρες, η νέα κυβέρνηση δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα τη σημασία της οποίας, αν είχαν μυαλό, θα αναγνώριζαν ακόμα και οι μέχρι χθες αντίπαλοί της, αφού η μάχη δεν είναι κομματική, ούτε παραταξιακή, αλλά απολύτως εθνική…

Φυσικά, τώρα περιμένουμε το επόμενο βήμα, εκείνο του Βερολίνου.

Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να κάνουν πίσω όχι εκατοστό, αλλά ούτε χιλιοστό.

Οπότε, η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινείται με στρατηγική και τακτική η οποία θα βασίζεται σε αυτό το δεδομένο.

Ειδικά από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί μόνον το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά, ουσιαστικά, τη συνολική κατεύθυνση της Ευρώπης, επιχειρώντας να διαμορφώσει μάλιστα και ισχυρές συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ετσι, η μάχη, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, παρά το γεγονός ότι η διεθνής απήχηση ήταν πολύ ευνοική για την Ελλάδα που, για πρώτη φορά, όχι μόνον κινήθηκε, αλλά κινήθηκε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Η Ελλάδα όμως δεν έχει περιθώριο να κάνει πίσω – και, ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν, δεν θα κάνει.

Μακάρι να καταλάβουν τα λάθη τους εκεί στο Βερολίνο και, επιτέλους, μια νέα γραμμή πλεύσης να ξεκινήσει για την Ευρώπη.

Αν όμως δεν τα καταλάβουν, πράγμα που είναι μακράν το πιο πιθανό, τώρα πια, εκείνοι είναι που θα πρέπει να απολογηθούν κι όχι εμείς. Εκείνους κοιτούν όλοι.

Αυτή είναι η τεράστια αλλαγή που έφερε ο Τσίπρας και που θα στοιχειώνει, από εδώ και στο εξής, τη γερμανική πολιτική…

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Οι αγορές θα είναι προφανώς νευρικές γύρω από το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN, η οποία προβλήθηκε προχθές και προκάλεσε πανευρωπαϊκή τουλάχιστον αίσθηση, όταν ερωτήθηκε για την Ελλάδα: «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται εν μέσω ύφεσης» υπογράμμισε στην απάντησή του: «Οταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση, πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλά μια προσπάθεια να στύβεις ολοένα και περισσότερο έναν πληθυσμό που υποφέρει όλο και χειρότερα» πρόσθεσε στο τέλος της απάντησής του, αφού είχε παρεμβάλει ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. «Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης για να πληρώσουν (σ.σ. οι Ελληνες) τα χρέη τους και να εξαφανίσουν κάποια από τα ελλείμματά τους» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το αυτονόητο είπε. Αυτά που είπε ο Ομπάμα είναι αυτονόητα, όμως, αν το ενδιαφέρον αυτού που επιβάλλει την οικονομική πολιτική και τα μέτρα εστιάζεται στο πώς θα αναπτυχθεί η χώρα. Θέλει όμως όντως αυτό το πράγμα η Γερμανία; Επιβάλλει δηλαδή σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιτότητα και μειώσεις εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στοχεύοντας στην... «ανάπτυξη» του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών των ευρωπαϊκών κρατών; Μα πώς γίνεται να συνδυαστεί η ραγδαία, σοβαρή ή αβυσσαλέα στην περίπτωση της Ελλάδας πτώση του βιοτικού επιπέδου με την... ανάπτυξη; «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Ελλάδας είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων» διακήρυξε ο Ομπάμα.

Οι Ελληνες «έπρεπε να αρχίσουν μια σειρά αλλαγών» για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές. «Είναι όμως πολύ δύσκολο να αρχίσουν εκείνες οι αλλαγές, αν το επίπεδο ζωής του κόσμου πέφτει κατά 25%. Με την πάροδο του χρόνου, δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία» υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ομπάμα ως πολιτικός άνδρας που καταλαβαίνει τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής. Αυτό είναι στοιχειώδες. Δεν είναι λοιπόν ότι δεν το καταλαβαίνουν οι Γερμανοί, ενώ το καταλαβαίνουν όλοι οι θιγόμενοι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτή η πολιτική της λιτότητας που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ, υπηρετεί άλλους στόχους, όχι την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κρατών!

Και μόνο το γεγονός άλλωστε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να αποφασίζει το Βερολίνο και μόνο το Βερολίνο για την οικονομική πολιτική των 19 κρατών της Ευρωζώνης και των 28 κρατών της ΕΕ, δείχνει την υπερενίσχυση του ηγεμονικού ρόλου της Γερμανίας στη Γηραιά Ηπειρο. Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Στο ερώτημα αυτό, κατά τη γνώμη μας, απαντούσε με έμμεσο, συγκαλυμμένο τρόπο ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν είπε στη συνέντευξή του στο CNN (στο κανάλι δηλαδή που ήταν απολύτως βέβαιος ότι ακαριαία θα μάθαιναν τις θέσεις του σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην αμέσως ενδιαφερόμενη Ελλάδα) τις ακόλουθες φράσεις: «Η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» είπε. Δεν θα υποταχθεί δηλαδή η Ελλάδα στις εντολές της Γερμανίας, θα γίνουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, άρα και εκ μέρους του Βερολίνου, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προσοχή, αυτό το καθορίζει η Ουάσιγκτον, όχι η Αθήνα! Και ερχόμαστε τώρα στην κρισιμότερη φράση της συνέντευξης του Μπαράκ Ομπάμα: «Νομίζω ότι υπάρχει αναγνώριση εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη παρά να είναι έξω από αυτήν και ότι οι αγορές θα είναι προφανώς νευρικές γύρω από αυτό»! Πρόκειται για απλή διαπίστωση του Αμερικανού προέδρου; Σε αυτό το επίπεδο οι πολιτικοί δεν δίνουν συνεντεύξεις για να κάνουν διαπιστώσεις απλώς. Συνήθως λένε τι θέλουν να γίνει.

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Ομπάμα κατονόμασε μόνο τη Γερμανία! Κι εκείνη η μικρή φρασούλα -«οι αγορές θα είναι προφανώς νευρικές» γύρω από το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη- είναι... πρόβλεψη του Ομπάμα ο οποίος ξαφνικά ζήλεψε τη δόξα των... «γκουρού των αγορών»; Πρέπει να είναι υπερβολικά καχύποπτος κανείς για να διακρίνει μια σκιά απειλής ότι αν οι Γερμανοί πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ, οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οίκοι θα επιχειρήσουν «νευρικά» να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, κάτι που καθόλου δεν θα ωφελήσει την Ευρωζώνη; Εμάς, οφείλουμε να ομολογήσουμε, μας πέρασε η ιδέα της απειλής από το μυαλό! Λέτε γι' αυτό οι Γερμανοί να διακηρύσσουν συνεχώς ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit;

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πληθώρα δημοσιευμάτων για την πρόταση Βαρουφάκη «ανταλλαγή χρέους αντί για κούρεμα»

Ψηλά στις ιστοσελίδες των γερμανικών ΜΜΕ βρίσκεται η πρόταση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους με δύο τρόπους αντί για κούρεμα. Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα «θέλει να παρακάμψει» τον φορτισμένο όρο «κούρεμα» τονίζουν οι αναφορές.

Την ίδια ώρα, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτείνει να βοηθήσει η ΕΕ στον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό ακόμη και με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μετά τη συνέντευξη του έλληνα ΥΠΟΙΚ στους FT, η γερμανική FAZ περιγράφει, όπως αναφέρει στον τίτλο της, «με ποιον τρόπο θέλει η Αθήνα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος». Για πρώτη φορά, σημειώνει η εφημερίδα, η νέα κυβέρνηση δίνει στοιχεία για τις προθέσεις της και αυτές βασίζονται «σε νέου είδους χρεόγραφα και υψηλότερα φορολογικά έσοδα».

Αναφέροντας εκτενώς τις προτάσεις του υπουργού για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και ομόλογα «χωρίς ημερομηνία λήξης», η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στο ότι η πρόταση της Αθήνας θέλει να αποφύγει το «κούρεμα που δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό στην Ευρώπη». Υπογραμμίζεται μάλιστα η διευκρινιστική δήλωση το πρωί της Τρίτης από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ πως η Αθήνα «θα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί ευφημισμούς».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Spiegel, που βάζει πανομοιότυπο τίτλο («πώς θέλει η Ελλάδα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος») αλλά θεωρεί πως ο Γ.Βαρουφάκης δεν έδωσε επαρκείς ενδείξεις για τις προθέσεις του σχετικά με το χρέος που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

«Αναδιάρθρωση αντί για κούρεμα» γράφει το περιοδικό, υποστηρίζοντας όμως πως «ο έλληνας υπουργός απέφυγε το πιεστικότερο πρόβλημα, τα έντοκα γραμμάτια σε ιδιώτες πιστωτές που ωριμάζουν σύντομα».

Πρόσωπο με γνώση του σχεδίου που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι τα χρεόγραφα στα χέρια ιδιωτών θα εξαιρεθούν, με την επισήμανση πως το συνολικό ύψος τους δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Το περιοδικό σημειώνει ότι η έκδοση νέων γραμματίων δεν είναι απλή για την Αθήνα, καθώς για κάτι τέτοιο ουσιαστικά απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ.

«Η Αθήνα παίρνει αποστάσεις από το κούρεμα» γράφει με τη σειρά της και η Sueddeutsche Zeitung, που αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της για το χρέος».

Και αυτή στέκεται ιδιαίτερα στο ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στο «να αποφευχθεί η έννοια του κουρέματος». Σημειώνεται επίσης πως στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη μικρών πρωτογενών πλεονασμάτων, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος και η αναφορά της Deutsche Welle: «Η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το κούρεμα» γράφει, που επίσης αναφέρει ότι «μετά από φωνές και κατευνασμούς, τώρα ακούγονται και συγκεκριμένες προτάσεις».

Αυτό το θέτει ως απάντηση στο ερώτημα «εάν στην Αθήνα κυβερνά μία στρατιά χάους ή αν όντως τελικά υπάρχει σχέδιο». Σκοπός, τονίζει και η DW, είναι να γίνει βιώσιμο το βάρος του χρέους και επιπλέον να αποφευχθεί η έννοια του κουρέματος.

Γκάμπριελ: Να κυνηγήσουμε φοροφυγάδες στο εξωτερικό

Παράλληλα, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Σοσιαλδημοκράτης) πρότεινε ευρωπαϊκή συνδρομή στη μάχη της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας στην Bild, ο Γκάμπριελ τόνισε πως «εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση εννοεί σοβαρά πως θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το υποστηρίξει ενεργά».

Σε τέτοια ενεργητική υποστήριξη, είπε ο γερμανικός αντικαγκελάριος, «συγκαταλέγεται και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών στο εξωτερικό όσων ελλήνων πολιτών έχουν διαπράξει βαριές φορολογικές παραβάσεις».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Συνέβη εις την Γερμανία

Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει ο λαός μας, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου, δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών των ηγεσιών των, αλλά παράλληλα και συνέπειες της πολιτικής εκείνων οι οποίοι για ιδιοτελείς και μόνον λόγους και όφελος καταστρατήγησαν τις παγκόσμιες Αξίες και τις Αρχές του Δικαίου. Με τα γνωστά αποτελέσματα και τις βαριές συνέπειες τις οποίες πληρώνει τώρα και η Πατρίδα μας.

Ο λαός μας ευρίσκεται σε απελπισία και απόγνωση, διότι η ανείπωτη ένδεια κτυπάει την πόρτα όλων μας. Και όταν ένας λαός υφίσταται όλα αυτά τα δεινά, επόμενο είναι να αδυνατεί να αμυνθεί απέναντι των άλλων που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια του, αλλά και να υπερασπίζεται το Δίκαιο του. Φυσική συνέπεια της υποτέλειας και της εξάρτησής του από εκείνους που τον επιβουλεύονται, και ως γνωστόν, και τον απειλούνε με τιμωρία και διάφορες ποινές. Ο απελπισμένος χάνει τότε και τον προσανατολισμό του, και την ελπίδα και το φως.

Όμως υπάρχει η πιο όμορφη φρόνηση των Λαών, η Δικαιοσύνη. Η κράτιστη των αρετών η οποία έχει την πηγή της μέσα εις την ανιδιοτέλεια και την ελευθερία της ψυχής. Δικαιοσύνη νοείται από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα η ικανοποίηση του, αποκαλούμενου γενικά, περί Δικαίου αισθήματος. Η Δικαιοσύνη έχει μόνον ηθικά και νομικά ερείσματα. Αυτό το περί Δικαίου αίσθημα εις το τέλος και κάποια στιγμή αφυπνίζει κάθε λαό. Διότι είναι πιο δυνατό, πιο ισχυρό και διαχρονικό από την πρόσκαιρη αδικία.

Παρακολουθούμε τώρα τελευταία μία αφύπνιση και εναντίωση εναντίον εκείνων οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση η οποία ταλανίζει την Ευρώπη και την Πατρίδα μας. Διότι υπάρχουν όντως υπαίτιοι οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση εις την Ευρώπη και την οικονομική εξαπάτηση και κοινωνική εξαθλίωση μερικών λαών της.

Διότι είναι ήδη από αρκετό καιρό γνωστόν, ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, των ευημερούντων εκείνων ισχυρών Οικονομιών Μελών-Κρατών της γηραιάς ηπείρου μας, κατέστρωσε ένα σχέδιο κατεύθυνσης τεραστίων κεφαλαίων προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. του Νότου. Εν γνώσει των Κοινοτικών Οργάνων της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης εις τις Βρυξέλλες. Τα κεφάλαια αυτά της τάξεως των τρισεκατομμυρίων ευρώ, αναμενόμενο ήταν, όχι μόνον κατέστρεφαν τις οικονομίες των δανειοληπτριών χωρών, αλλά ταυτόχρονα ως μη εξυπηρετούμενα, καθιστούσαν τις χώρες αυτές εξαρτώμενες και υποχείριες εις τους εκβιασμούς των δανειστριών χωρών. Αυτή η δόλια πρακτική προκάλεσε την οικονομική κρίση εις την Ε.Ε., αλλά και την κατάρρευση της Ελλάδος, εξαιτίας της ιδιαίτερης σαθρής οικονομίας της, αλλά και του επί δεκαετιών αρρωστημένου κοινωνικοπολιτικού της συστήματος.

Όταν η κρίση εις την Ελλάδα έφθασε εις το απόγειο, και μόλις προ 2 ετών εις το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ακούονταν συζητήσεις για το GREXIT της χώρας μας από το Ευρώ και την Ευρωζώνη, ο πολύ γνωστός σε όλους μας, και περιέργως συμπαθής Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχθηκε δημοσίως τα κάτωθι: «ότι γνώριζε από πολλά χρόνια πριν τις συνέπειες αυτής της «χρηματοδότησης(!)» της Ελλάδος, και που κατέληγαν τα κεφάλαια αυτά, και ότι δεν έκανε τίποτε, μέσω των Βρυξελλών, για να το σταματήσει, εξαιτίας των αντιδράσεων!» Μία δημόσια αποδοχή της ευθύνης για την καταστροφή της Ελλάδος. Η οποία εκθέτει τους υπεύθυνους απέναντι της Δικαιοσύνης.

Προ ολίγων και μόνον χρόνων συνέβη το κάτωθι περιστατικό εις την Γερμανία. Σε μία μικρή πόλη αυτής, εις το Hamm, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της περιοχής Münster, ένας τραπεζίτης χορηγούσε σε εκατοντάδες απλούς πολίτες μεγάλα στεγαστικά δάνεια, ενώ γνώριζε, ότι αυτοί δεν ήσαν εις θέση να τα εξυπηρετήσουν. Το σχέδιο του αποκαλύφθηκε, όταν οι δανειολήπτες, ως ήταν αναμενόμενο, όντως χρεοκόπησαν, τα σπίτια τους αγοράστηκαν πάμφθηνα από αχυράνθρωπους της Τράπεζας, με τεράστια κέρδη για αυτήν. Η Γερμανική Δικαιοσύνη τιμώρησε τον τραπεζίτη σε πολυετή φυλάκιση.

Ο Λαός μας οφείλει να αντισταθεί και να αρνηθεί όχι μόνον την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και να ζητήσει ευθύνες από τους εμπλεκόμενους δανειστές της, ως υπαίτιους για την καταστροφή της Πατρίδας μας. Οι οποίοι τώρα αναιδέστατα απαιτούνε όχι μόνον την αποπληρωμή του «χρέους», αλλά και την εκποίηση του εθνικού μας πλούτου έναντι πινακίου φακής.

Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος σπούδασε Πολιτικές, Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Πολιτιστική Κληρονομιά εις την Αθήνα. Απασχολήθηκε επί 5 χρόνια εις την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου