Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Μαΐ 2011


Πολύ της μόδας έχει γίνει ο όρος της «ήπιας ισχύος» (soft power), που παραπέμπει στην πολιτιστική ηγεμονία και στην ικανότητα συγκρότησης συμμαχιών οι οποίες δεν βασίζονται μόνο στη δύναμη, αλλά και στη συναίνεση. Ο Τζόζεφ Νάι τον πρωτοείπε και κατά την άποψή του η εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση μιας ψυχολογικής ισορροπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ήπια ισχύ» περιλαμβάνει και η τρομοκρατία». Η δύναμη του Mπιν Λάντεν δεν βασιζόταν τόσο στη στρατιωτική ικανότητα ή στους οικονομικούς πόρους, όσο στην απήχηση που είχε ο λόγος του σε μια μερίδα των Μουσουλμάνων. Το τέλος του καταρρίπτει τον μύθο του αήττητου που τον περιέβαλε, και κατά συνέπεια την ήπια ισχύ του. Αποφασιστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε χωρίς αμφιβολία η στρατιωτική δύναμη.

Η στάση του Ομπάμα είναι όμως και ένα παράδειγμα «ευφυούς ισχύος» (smart power), δηλαδή του συνδυασμού της στρατιωτικής δύναμης και της ήπιας ισχύος. Πλέον, όλοι προεξοφλούν μια δεύτερη θητεία για τον Ομπάμα, ειδικά από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει και αντίπαλο δέος

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του και να αρχίσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Η Αμερική διέρχεται έναν από τους ψυχολογικούς κύκλους που σχετίζονται με το σύνδρομο της παρακμής. Έχουμε δει διάφορους παρόμοιους κύκλους στο παρελθόν, και αποκαλύπτουν περισσότερα για την ψυχολογία, παρά για τη δύναμη. Απομένει να δούμε αν η αποκατάσταση αυτής της ψυχολογικής ισορροπίας θα συμβάλλει στην οικονομική ανάταξη. Και είναι βέβαιο ότι αν το οικονομικό κλίμα αντιστραφεί στην Αμερική θα συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ελάχιστα όμως θα επηρεάσει οποιαδήποτε θετική διεθνής οικονομική εξέλιξη τα καθ’ ημάς. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του, έχοντας εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, έχουν οδηγηθεί σε μια κατάσταση no power. Τις εξελίξεις κινούν οι διεθνείς Οργανισμοί, οι κεντρικές Τράπεζες, τα μεγάλα funds που έχουν στοιχηματίσει υπέρ ή κατά της χρεοκοπίας της χώρας, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όλοι έχουν λόγο και ισχύ, εκτός από την εκλεγμένη ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Οσάμα είχε το soft power, o Ομπάμα το smart power και ο “Ω, μάμα” το no power.

Έκαστος στο είδος του, θα αφήσει εποχή…

Μικρός Οδυσσέας
Του Thierry Meyssan
Reseau Voltaire, 4 Μαΐου 2011
Μετάφραση από τα γαλλικά: Κλεοπάτρα Κατακάλου
Πηγή
Η επίσημη αναγγελία του θανάτου του Οσάμα Μπεν Λάντεν πυροδοτεί πολλές και διάφορες διαμάχες. Εστιάζουν την προσοχή στις λεπτομέρειες της αφήγησης, προκειμένου ν’ αποκρύψουν τις στρατηγικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον. Για τον Τhierry Μeyssan η αναγγελία αυτή έγινε αναγκαία από τότε που οι υποστηρικτές του Μπεν Λάντεν ενσωματώθηκαν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη καθώς και σ’ αυτές της CIA στη Συρία. Μονάχα η εξαφάνιση του παλαιού εικονικού τους ηγέτη, τούς επιτρέπει να αποκαταστήσουν την ταμπέλα του «υποστηρικτές της ελευθερίας» την οποία έφεραν πανηγυρικά κατά τη σοβιετική περίοδο.

(Πρόλογος από Reseau Voltaire)Προκειμένου να αναγγείλει τον επίσημο θάνατο του Οσάμα Μπεν Λάντεν, το περιοδικό Time magazine επαναλαμβάνει ως σύλληψη ιδέας εξωφύλλου το εξώφυλλο εκείνο με το οποίο ανήγγειλε το θάνατο του Αδόλφου Χίτλερ: ένα πρόσωπο διαγραμμένο με κόκκινο (έκδοση της 7ης Μαΐου 1945). Η ίδια ιδέα χρησιμοποιήθηκε για το θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν (έκδοση της 21ης Απριλίου 2003) καθώς και γι αυτόν του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκαουί (έκδοση της 19ης Ιουνίου 2006).
Στην αφήγηση του μύθου, ο Μπάρακ Ομπάμα ανήγγειλε το θάνατο του δημόσιου εχθρού την 1η Μαΐου καθώς και προκάτοχός του είχε αναγγείλει το θάνατο του Χίτλερ μιαν άλλη Πρωτομαγιά.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανήγγειλε με κάθε επισημότητα το θάνατο του Οσάμα Μπεν Λάντεν, την 1η Μαΐου 2011.
Πριν αναλύσουμε τη συμβολική σημασία αυτής της αναγγελίας αρμόζει να επανέλθουμε στα πραγματικά γεγονότα.


Προοίμιο

Το έτος 2001 ο Οσάμα Μπεν Λάντεν ήταν σοβαρά άρρωστος από τα νεφρά του και υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση. Ήταν αναγκασμένος να δέχεται φροντίδες σε νοσοκομειακό χώρο, το λιγότερο μέρα παρά μέρα.

Το καλοκαίρι του έτους 2001 είχε νοσηλευθεί στο αμερικανικό Νοσοκομείο του Ντουμπάι (Εμιράτα)(1).

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2001 μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό Νοσοκομείο του Ραβαλπίντι (Πακιστάν)(2).

Λίγες μέρες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου παρεχώρησε συνέντευξη σε κάποιο δημοσιογράφο του αραβ. καναλιού Αλ Τζαζίρα σε κάποια μυστική τοποθεσία.

Το Δεκέμβριο του 2001 η οικογένειά του ανήγγειλε το θάνατό του κι οι φίλοι του παρευρέθησαν στην κηδεία του(3).

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέλαβε την είδηση αυτή ως απατηλή που μόνο σκοπό είχε να του επιτρέψει να ξεφύγει από την δικαιοσύνη των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά από το 2001 έως το 2011 κανένας αξιόπιστος μάρτυρας δεν συνάντησε τον Οσάμα Μπεν Λάντεν(4).

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου διανεμήθηκαν διάφορες βιντεοκασσέτες και μαγνητοταινίες που αποδίδονται στον Οσάμα Μπεν Λάντεν είτε από το Υπουργείο Άμυνας είτε από τα ΜΜΕ (ιδιαίτερα από το Αλ Τζαζίρα), είτε από ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών (όπως ΙntelCenter, SITE Intelligence Group). Οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις αυτές πιστοποιήθηκαν από τη CIA, σύμφωνα με κάποια μέθοδο που δεν έχει προσδιοριστεί(5).

Πάντως το σύνολο των εγγραφών αυτών έχουν θεωρηθεί άκυρες από την ένωση των ειδικών σε θέματα Τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του Ινστιτούτου Dalle Molle που αποτελεί την παγκόσμια αναφορά σε θέματα δικαστικής πραγματογνωμοσύνης.(6)

Με άλλα λόγια ο Οσάμα Μπεν Λάντεν πέθανε σύμφωνα με όλα τα προφανή στοιχεία το Δεκέμβριο του 2001. Αυτό λοιπόν για το οποίο μας μιλούν σήμερα αναδύεται από το μύθο.


Η αναγγελία του θανάτου του Οσάμα Μπεν Λάντεν

Η αναγγελία στην οποία προέβη ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έδινε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.
«Σήμερα, υπό τη διεύθυνσή μου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μία στοχοποιημένη επιχείρηση εναντίον αυτού του κτιριακού συμπλέγματος του Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε αυτήν την επιχείρηση με εκπληκτικό θάρρος και επιδεξιότητα. Κανείς από τους Αμερικανούς δεν τραυματίστηκε. Έλαβαν μέριμνα ώστε να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των πολιτών. Μετά από ανταλλαγή πυρών εφόνευσαν τον Οσάμα Μπεν Λάντεν και περισυνέλεξαν το σώμα του»(7). Το προεδρικό μήνυμα είχε 3 σημεία:

Πρώτον, «Σε νύχτες σαν κι αυτή μπορούμε να πούμε στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους εξ αιτίας της τρομοκρατίας της Αλ Χάιντα: η δικαιοσύνη απεδόθη»: δηλ. ο φάκελος έκλεισε, δεν θα υπάρξει ποτέ δίκη που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν αποδοθεί στον Οσάμα Μπεν Λάντεν όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να προβούν σ’ αυτήν την εξώδικη εκτέλεση, όχι επειδή είναι οι πιο δυνατοί αλλά επειδή τις εξέλεξε ο Θεός για να εφαρμόσει τη δικαιοσύνη Του:
«Ας θυμηθούμε ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτά τα πράγματα όχι μόνον λόγω του πλούτου ή της δύναμής μας αλλά για τον λόγο ακριβώς αυτού που είμαστε: ένας μοναδικός λαός, ευλογημένος απ’ τον Θεό, αδιαίρετος και αφοσιωμένος στην ελευθερία και στη δικαιοσύνη για όλους (επίσημη μετάφραση).

Τρίτον, όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη - με προτεραιότητα αυτών των μουσουλμανικών κρατών - συναθροίσθηκαν για να χειροκροτήσουν την εξώδικη αυτή εκτέλεση που σηματοδοτεί τον θρίαμβο της Αυτοκρατορίας του Καλού έναντι στην ενσάρκωση του Κακού:
«Το τέλος του θα πρέπει να χαιρετιστεί απ’ όλους εκείνους που πιστεύουν στην ειρήνη και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Οι αντιδράσεις στην αναγγελία

Στο Fox News, o Geraldo Riveira αναφώνησε:
« Ο Μπεν Λάντεν είναι νεκρός! Επιβεβαιωμένο! Επιβεβαιωμένο ! Ο Μπεν Λάντεν είναι νεκρός(…) Τι καταπληκτική ημέρα! Τι μεγάλη ημέρα για όλους! Αυτή είναι η καλύτερη βραδιά της καριέρας μου! (…) Το κτήνος είναι νεκρό! Το θηρίο που μας έκανε να πονέσουμε τόσο. Και είναι πραγματικά μια τιμή για μένα, μια ευλογία για μένα, να βρίσκομαι στο γραφείο αυτό, αυτήν τη στιγμή». Ο όχλος κατέβηκε λοιπόν στους δρόμους προκειμένου να πανηγυρίσει, ζητωκραυγάζοντας «Η – Π – Α! Η – Π- Α!».


Από τη μεριά τους, σχεδόν το σύνολο των αρχηγών κρατών, έδειξαν υποταγή στον ηγεμόνα τους, όπως ακριβώς όφειλαν.
Ουδείς εξέφρασε την παραμικρή επιφύλαξη σ’ αυτό που τους παρουσίασαν ως μία εξώδικη εκτέλεση που επιχειρήθηκε σε μία ξένη χώρα, κατά παραβίαση της κυριαρχίας της.

Σε παρέμβασή του στην τηλεόραση, ο David Cameron, εξέφρασε:
«Θα ήθελα να συγχαρώ τις δυνάμεις των ΗΠΑ που διεξήγαγαν αυτήν την ενέργεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ομπάμα για το συντονισμό της(8).


Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, επίσης, δήλωσε στην τηλεόραση:
«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και για όλες τις χώρες που εμπλέκονται στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Συγχαίρω τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αμερικανικό λαό. Συγχαίρω τους στρατιώτες της Αμερικής και το προσωπικό πληροφόρησης για αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να στήσουν ενέδρα στον Οσάμα Μπεν Λάντεν. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να απονείμουν δικαιοσύνη στα θύματά του. Όμως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι μακρύς, ανελέητος κι ακλόνητος. Πρόκειται για μια μέρα νίκης, μια νίκη για τη δικαιοσύνη, για την ελευθερία και για τον κοινό μας πολιτισμό»(9).


Ο Νικολά Σαρκοζύ δημοσίευσε ένα ανακοινωθέν:
«Η αναγγελία του θανάτου του Οσάμα Μπεν Λάντεν από τον πρόεδρο Ομπάμα, επακόλουθο μιας αξιοσημείωτης επιχείρησης των Αμερικανών κομμάντος στο Πακιστάν, αποτελεί επίτευγμα υψίστης σημασίας στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Η Γαλλία χαιρετά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ που επί 10 συνεχή χρόνια τον κυνηγούσαν. Κύριος υπεύθυνος του κτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Οσάμα Μπεν Λάντεν υπήρξε ο υποστηρικτής μιας ιδεολογίας μίσους κι ο αρχηγός μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που προκάλεσε χιλιάδες θύματα ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα στις μουσουλμανικές χώρες. Για τα θύματα αυτά αποδόθηκε δικαιοσύνη. Αυτό το πρωΐ η σκέψη της Γαλλίας είναι μαζί τους και με τις οικογένειές τους».


Το Βερολίνο δημοσιεύει ένα ανακοινωθέν:
«Με τη δράση των κομμάντος ενάντια στον Οσάμα Μπεν Λάντεν και την εκτέλεσή του, ο αμερικανικός στρατός επέφερε ένα αποφασιστικό κτύπημα στην Αλ-Χάιντα το οποίο στέφθηκε με επιτυχία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε στον πρόεδρο Ομπάμα την ανακούφισή της στο άκουσμα της είδησης αυτής. Την περασμένη νύχτα οι δυνάμεις της ειρήνης κέρδισαν μια νίκη(...)».(10)

Και άλλες.


Γιατί έπαυσαν να παρουσιάζουν τον Οσάμα Μπεν Λάντεν ζωντανό;

Το κύριο πολιτικό ερώτημα είναι να μάθουμε γιατί οι ΗΠΑ απεφάσισαν να παύσουν να παρουσιάζουν ως ζωντανό, το μυθικό πρόσωπο που είχαν κατασκευάσει και το οποίο ήταν ήδη νεκρό εδώ και μία δεκαετία.

Απλούστατα, επειδή οι υποστηρικτές του Μπεν Λάντεν έχουν επιστρατευθεί εδώ και πολλούς μήνες σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν είναι πλέον δυνατόν να παρουσιάζονται ως εχθροί των ΗΠΑ αλλά αντιθέτως ως σύμμαχοι. Δεν υπήρχε λοιπόν άλλο μέσο για να δικαιολογηθεί αυτή η φαινομενική μεταστροφή παρά μόνο εάν παύσουν τον εικονικό τους αρχηγό.

Χωρίς αμφιβολία, στους μήνες που θ’ ακολουθήσουν, τα διεθνή κανάλια της τηλεόρασης θα μας εξηγήσουν ότι οι υποστηρικτές της τζιχάντ που αγωνίζονταν παλαιότερα στο πλευρό της CIA στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία και στη Τσετσενία εναντίον Σοβιετικών και Ρώσων είχαν ξεστρατίσει στην διεθνή τρομοκρατία, κι ότι τα μάτια τους άνοιξαν με το θάνατο του Μπεν Λάντεν και μπορούν να συνεχίσουν γαλήνιοι τον αγώνα τους στο πλευρό της «Αμερικής», στη Λιβύη, στη Συρία, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.

Δεν θα είναι πλέον αναγκαίο να εξηγήσουν τι παίζεται από πίσω, σε ανθρώπους ελαφρώς αδαείς, όπως είναι αυτός ο γενναίος στρατηγός Carter Ham.

Ας θυμηθεί κανείς τη σύγχυση του Αμερικανού επί κεφαλής της Αφρικομ, κατά τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας: Είχε αρνηθεί να δώσει όπλα στους εξεγερμένους της Λιβύης καθ΄ ότι πολλοί απ’ αυτούς ήταν μέλη της Αλ-Χάιντα προερχόμενοι από το Ιράκ.

Οι εξουσίες του μετατέθηκαν αυτόματα στο ΝΑΤΟ, συνηθισμένο να διαχειρίζεται μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των υποστηρικτών του Μπεν Λάντεν.Ο σεΐχης Γιουσέφ Αλ Καρντάουι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης «Πορεία της Νίκης», στις 18 Φεβρουαρίου 2011 στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Παρτιζάνος κατά κάποιον τρόπο του ζευγαρώματος σπαθιού και υσσώπου, συνηγορεί σε μία συνθήκη ανάμεσα στους Αδελφούς μουσουλμάνους και το Στρατό και σε μία σκοταδιστική εφαρμογή της Σαρίας και των ποινών της.

Στην αντι-επανάσταση σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξαναπαίζουν το σκοπό όλων των αποικιοκρατικών αυτοκρατοριών που προηγήθηκαν:

Στηρίζονται στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό προκειμένου να καταστείλουν τον εθνικισμό.
Η μοναδική καινοτομία στο τέχνασμα είναι ότι θέλουν συγχρόνως να χρησιμοποιήσουν τους βαχαμπίτες υποστηρικτές του Μπεν Λάντεν ως σιδηρούν μπράτσο καθώς και στρατολογημένους τακφιριστές, από τους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων, ως πολιτική βιτρίνα.

Αυτό το αμάλγαμα θα είναι περίπλοκο, ιδιαίτερα για να συμπεριλάβει την παλαιστινιακή πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων, τη Χαμάς, η οποία-προς το παρόν- δεν το βλέπει με καλό μάτι.

Η ηγεσία –leadership (sic)- αυτού του καινούργιου κινήματος έχει ανατεθεί στον «θρησκευτικό σύμβουλο» της Αλ Τζαζίρα, το σεΐχη Γιουσούφ Αλ Καρντάουι, ο οποίος κάνει καθημερινά έκκληση στα ερτζιανά για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι και του Μπαχάρ αλ Ασσάντ.

Με αυτήν την προοπτική οργάνωσαν την επιστροφή του Αλ Καρντάουι στη γενέτειρά του. Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής διαδήλωσης «Πορεία της Νίκης», στις 18 του περασμένου Φλεβάρη, απέκλεισαν από το βήμα τους ήρωες της Πλατείας Ταχρίρ και επέτρεψαν σ’ αυτόν να κάνει δηλώσεις στη θέση τους, μπροστά σε μία λαοθάλασσα 2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο κατηχητής Αλ Καρντάουι είχε λοιπόν την ευκαιρία να αλλάξει πορεία στην αιγυπτιακή επανάσταση προκειμένου να την απομακρύνει από τον εθνικισμό του Νασέρ κι από τον αντι-σιωνισμό του Χομεϊνί.

Υπό την επιρροή του, οι Αιγύπτιοι παραιτήθηκαν από την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, ενώ απεναντίας τροποποίησαν το θεμελιώδες κείμενο για να ανακηρύξουν το Ισλάμ θρησκεία του ΚΡΑΤΟΥΣ

Αναδιοργάνωση στην Ουάσιγκτον


Στο έργο Rambo III (1988), το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θα σώσει τον στρατηγό Trautman, τον φυλακισμένο από σοβιετικούς βασανιστές στο Αφγανιστάν. Γνωρίζει τους Μουτζαχεντίν του Μπεν Λάντεν και συνεταιρίζεται μαζί τους στη μάχη του αντικομμουνισμού.

Άλλοτε οι σύντροφοι του Μπεν Λάντεν ήταν «οι υπερασπιστές της ελευθερίας». Ήταν η εποχή κατά την οποία το Ηeritage Foundation οργάνωνε την οικονομική υποστήριξη της τζιχάντ του δισεκατομμυριούχου αντι-κομμουνιστή, Ήταν η εποχή κατά την οποία, στο Χόλλυγουντ, ο Ράμπο βοηθούσε την Αλ Χάιντα για να νικήσει τον Κόκκινο Στρατό.

Σήμερα, γίνονται εκ νέου «οι υπερασπιστές της ελευθερίας», όταν υποδεικνύουν στο ΝΑΤΟ στόχους για βομβαρδισμούς στο έδαφος της Λιβύης ή όταν πυροβολούν στην τύχη ενάντια στις μάζες και στις δυνάμεις της τάξης στη Συρία.

Προκειμένου να συντονιστεί το έργο τους καθώς και αυτό των δυνάμεων των ΗΠΑ έλαβαν ήδη χώρα ουσιαστικές αλλαγές στη Ριαντ.

Η φυλή των Saidairis επέβαλε την επιστροφή του πρίγκιπα Μπαντάρ και την αποστολή των «Aετών του Ναγιέφ» για να κατακρεουργήσουν τους διαδηλωτές του Μπαχρέιν και να ισοπεδώσουν τα τζαμιά των σιιτών. Αλλά οι πιο σημαντικές αλλαγές στο οργανόγραμμα εξελίσσονται στην Ουάσιγκτον.

Ο στρατηγός David Petraeus ο οποίος ήταν επί κεφαλής της Centcom και χρησιμοποιούσε τα δίκτυα Μπεν Λάντεν προκειμένου να δολοφονήσει τους ιρακινούς αντιπάλους, διορίστηκε διευθυντής της CIA. Όπως συνάγεται η διοίκηση Ομπάμα επιθυμεί να μειώσει τη στρατιωτική εμπλοκή εις όφελος των μυστικών δράσεων.

Ο Λέων Πανέττα, ο απερχόμενος διευθυντής της CIA, διορίζεται Υπουργός Άμυνας. Πρόκειται για πόστο που προορίζεται για παλαιά μέλη της Επιτροπής Baker-Hamilton, στην οποία συμμετείχε μαζί με το φίλο του Robert Games. Θα επιφορτιστεί να περιορίσει τις στρατιωτικές εμπλοκές στο έδαφος, εκτός από αυτές των ειδικών δυνάμεων.

Η επίσημη αναγγελία του θανάτου του Οσάμα Μπεν Λάντεν, με μία καθυστέρηση 10 ετών, κλείνει έναν κύκλο κι ανοίγει έναν καινούργιο.

Η προσωπικότητά του αποτελούσε την αιχμή του δόρατος της μυστικής δράσης ενάντια στη σοβιετική επιρροή κι αργότερα στη ρωσική, πριν μετατραπεί σε προπαγανδιστή της σύγκρουσης των πολιτισμών, στις 11 Σεπτεμβρίου και πριν χρησιμοποιηθεί για την εξολόθρευση της αντίστασης στο Ιράκ.

Μετά τη χρήση του, έπαψε πια να είναι ανακυκλώσιμος σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του. Εφεξής, τους προορίζουν για τον αποπροσανατολισμό του κινήματος της «Άνοιξης του αραβικού κόσμου» καθώς και για τον αγώνα ενάντια στον Άξονα της Αντίστασης (Ιράν, Συρία, Χεζμπολλάχ, Χαμάς).Υποσημειώσεις:

[1] « La CIA a rencontré Ben Laden à Dubaï en juillet », par Alexandra Richard, Le Figaro, 31 octobre 2001. Pour ma part, j’ai recueilli le témoignage de deux très hautes personnalités du Proche-Orient qui sont allées rencontrer Ben Laden dans cet hôpital en présence de responsables de la CIA.

[2] « Hospital Worker : I Saw Osama », CBS Evening News, 28 janvier 2002.

[3] « Report : Bin Laden Already Dead », Fox News, 26 décembre 2001. « The Death of bin Ladenism », par Amir Taheri, The New York Times, 11 juillet 2002.

[4] « La CIA est sans nouvelles de Ben Laden depuis presque 9 ans », Réseau Voltaire, 29 juin 2010.

[5] « Angelo Codevilla remet en question la version officielle du 11-Septembre », par Alan Miller, Réseau Voltaire, 9 juin 2009.

[6] « La falsification des prétendues vidéos d’Al-Qaida a été prouvée », Horizons et débats, 22 août 2007.

[7] « Déclaration sur la mort d’Oussama Ben Laden », par Barack Obama, Réseau Voltaire, 1er mai 2011.

[8] « I would like to congratulate the US forces who carried out this brave action. I would like to thank President Obama for ordering this action».

[9] « This is an historic day for the United States of America and for all the countries engaged in the battle against terrorism. I want to congratulate President Obama and the American people. I want to congratulate America’s soldiers, and its intelligence personnel for a truly outstanding achievement. It took ten years to track Osama bin Laden down. It took ten years to bring a measure of justice to his victims. But the battle against terrorism is long and relentless and resolute. This is a day of victory – a victory for justice, for freedom and for our common civilization».

[10] « Mit der Kommandoaktion gegen Osama bin Laden und seiner Tötung ist dem US-Militär ein entscheidender Schlag gegen Al Qaida gelungen. Bundeskanzlerin Angela Merkel hat US-Präsident Barack Obama ihre Erleichterung über diese Nachricht übermittelt (…) Heute Nacht haben die Kräfte des Friedens einen Erfolg errungen. Besiegt ist der internationale Terrorismus damit noch nicht. Wir alle werden wachsam bleiben müssen».
 • Γιατί έγινε η επίθεση στη συνοδεία του Ερντογάν;
 • Βουλευτικές Εκλογές 2011
Του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία περνά μια από τις πιο ήρεμες προεκλογικές περιόδους στο μισό αιώνα δημοκρατίας που διάγει. Η μόνη πιθανή ‘πηγή’ προβλημάτων που θα μπορούσε να χαλάσει το προεκλογικό κλίμα, ήταν -και παραμένει- το Κουρδικό. Η κυβέρνηση, για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις, σε αγαστή συνεργασία με το πολύ βαθύ κράτος, φρόντισε να δημιουργήσει προσδοκίες επίλυσης του Κουρδικού και μετατροπής της ισόβιας κάθειρξης του Οτζαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμόν, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ένα σχετικά ήρεμο κλίμα την προεκλογική περίοδο. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων του τουρκικού κράτους και του ίδιου του Οτζαλάν, η κουρδική πλευρά ανακοίνωσε ότι κηρύσσει μονομερή εκεχειρία μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011, κάτι που κατά τα φαινόμενα αποδέχτηκε άτυπα ο τουρκικός στρατός, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες δεν επιχειρούσε εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Τα πρώτα σύννεφα σε αυτήν την πορεία, που σκίασαν και την προεκλογικό "ουρανό", εμφανίστηκαν στις 30 Μαρτίου, όταν δυνάμεις του τουρκικού στρατού επιτέθηκαν εναντίον 7μελούς ομάδας ανταρτών του ΡΚΚ στο Χατάυ (Αντιόχεια), σκοτώνοντας όλους τους άνδρες της ομάδας, μεταξύ των οποίων και σημαίνον στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Μόλις λίγες μέρες μετά, στις 6 Απριλίου, ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ επιτέθηκε σε αυτοκίνητο της αστυνομίας, στα σύνορα των νομών Σινώπης και Αμάσειας, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.Παρά τα δυο προαναφερθέντα περιστατικά, που θεωρήθηκαν ‘μεμονωμένα, η κατάσταση ήταν ήρεμη, μέχρι που στις 17 Απριλίου ήλθε η απόφαση της Ανώτατης Επιτροπής Εκλογών (YSK) να απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές σε ανεξάρτητους Κούρδους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων και η Λεϋλά Ζάνα. Η κατάσταση πήγε να εκτραχυνθεί και να τεθεί ίσως εκτός ελέγχου, αφού οι Κούρδοι αντέδρασαν με μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του Κουρδιστάν και της υπόλοιπης Τουρκίας, δείχνοντας και δίνοντας σαφή μηνύματα ότι είναι αποφασισμένοι ακόμα και να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών στις περιοχές που η δύναμη του κουρδικού κινήματος είναι μεγαλύτερη από αυτήν του τουρκικού κράτους. Και -για όσους γνωρίζουν- οι περιοχές αυτές δεν είναι και λίγες. Μετά από τις κινητοποιήσεις αυτές και μέσα σε 48 ώρες, η Ανώτατη Επιτροπή Εκλογών, τρομοκρατημένη από το μέγεθος και την έκταση των αντιδράσεων των Κούρδων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους ανεξάρτητους υποψηφίους των οποίων είχε απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που έλειπαν από το φάκελό τους και μετά από μια μέρα ανακοίνωσε βεβιασμένα ότι η υποψηφιότητά τους είναι πλέον νόμιμη.

Μετά την απόφαση αυτή, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και ταυτόχρονα, προϊόντος του χρόνου, άρχισε να προθερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα. Όλα αυτά μέχρι τις 30 Απριλίου, που ο τουρκικός στρατός, περικύκλωσε ομάδα ανταρτών σε περιοχή του Ντερσίμ (Τούντζελι), σκοτώνοντας επτά απ’ αυτούς, ανάμεσά τους και τον υπεύθυνο της περιοχής Ερζερούμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Την ίδια ημέρα, ο Ερντογάν, σαν να ήταν συνεννοημένος και συντονισμένος με τους στρατηγούς που διέταξαν την επιχείρηση, μιλώντας σε προεκλογική ομιλία στην κουρδική πόλη Μους, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Επιτέλους, σ’ αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα. Δεν το αποδέχομαι αυτό. Υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας Κούρδοι, όμως δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα».

Η επίθεση στο Τούντζελι και η προκλητική και πολύ διαφωτιστική για τις προθέσεις του δήλωση του Ερντογάν στην καρδιά του Κουρδιστάν, ότι δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα, ίσως να σήμανε την αρχή του τέλους στο ήρεμο κλίμα της προεκλογικής περιόδου. Μετά από την επίθεση και τη δήλωση αυτή, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του -αιχμάλωτος ων- να συμμετέχει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις με το τουρκικό κράτος και διεμήνυσε μέσω των δικηγόρων του στους συντρόφους του ότι ο κίνδυνος για τους Κούρδους είναι μεγάλος και επικείμενος. Ακολούθησαν διαδηλώσεις Κούρδων για το φόνο των επτά ανταρτών, η μεγαλύτερη από τις οποίες έγινε στο Ντιγιαρμπακίρ, στην οποία συμμετείχαν περισσότερο από εκατό χιλιάδες άνθρωποι.

Την ίδια ημέρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ογκώδης και οργισμένη διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ (4 Μαΐου), συνέβη ένα γεγονός που τάραξε τα ήρεμα νερά της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν, αφού εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του στην Κασταμονή, μετέβη με ελικόπτερο στην Αμάσεια και η υπόλοιπη αποστολή που τον συνόδευε κινήθηκε οδικώς από Κασταμονή προς Άγκυρα και Αμάσεια. Περί τις 17:15, την ώρα που η αποστολή περνούσε από τη διάβαση Ιλγκάζ -ο Όλγασσυς της αρχαιότητας- δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Ένα από τα αυτοκίνητα της ασφάλειας που συνόδευε το λεωφορείο που χρησιμοποιεί ο Ενρτογάν στην προεκλογική εκστρατεία, πήρε φωτιά από την έκρηξη της χειροβομβίδας, ενώ από τα πυρά των ενόπλων έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Κασταμονής και άλλος ένας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών ασφαλείας στην Τουρκία, στην επίθεση συμμετείχαν αντάρτες του ΡΚΚ που παραμένουν σε μόνιμη βάση τα τελευταία δυο χρόνια στην περιοχή του Πόντου, έχοντας ως στόχο να αναπτύξουν ένοπλη δράση σε αυτήν την εκτεταμένη -με πολύ καλή κάλυψη και ταυτόχρονα ευπαθή- περιοχή, όταν αυτό απαιτήσουν οι ανάγκες του κινήματος.

Ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται και το πιο πιθανόν είναι να συνεχιστούν οι αψιμαχίες μεταξύ των Κούρδων και όλων των άλλων, χωρίς να αναμένεται κλιμάκωση του ένοπλου αγώνα τους μέχρι τις 15 Ιουνίου, που λήγει η εκεχειρία. Σε σχέση δε με τα αποτελέσματα των εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι το ΑΚΡ και ο Ερντογάν θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, με ποσοστά που θα επιτρέψουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν και μια διάσταση που αφορά και την Ελλάδα. Και η διάσταση αυτή σχετίζεται με τη μετάλλαξη του Ερντογάν, ο οποίος το 2005 εμφανίστηκε στο Ντιγιαρμπακίρ και είπε το αμίμητο: «Το Κουρδικό Πρόβλημα είναι δικό μου πρόβλημα», δίνοντας υποσχέσεις ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το λύσει. Όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας στο χέρι του και ‘το μαχαίρι και το πεπόνι’, αντί να λύσει το πρόβλημα μέσω της Δημοκρατίας, συνασπίστηκε με το στρατό και με τους ακραίους ισλαμιστές και προσπάθησε να αλώσει τους Κούρδους, για να φθάσουμε σήμερα, στο 2011, να λέει ότι «δεν υπάρχει πλέον Κουρδικό Πρόβλημα». Ακριβώς την ίδια τακτική χρησιμοποιεί ο Ερντογάν και με την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Αφού έδωσε υποσχέσεις ότι θα συμβάλλει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της χώρας μας σε όλους τους τομείς, σε στενή συνεργασία με ό,τι πιο σκληρό υπάρχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ακολουθεί αδιάλλακτη πολιτική στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Θράκη, έχοντας βάλλει στο συρτάρι τα κέρδη από την αφελή στάση της ελληνικής πλευράς. Ας ευχηθούμε να μην είναι επώδυνα τα γεγονότα που θα μας οδηγήσουν να πούμε το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.

Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5-6-2011


Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα αυτοϋπονομεύεται, λόγω των εξαιρετικά αργών αντανακλαστικών που επιδεικνύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, στην έγκαιρη και πλήρη κατανόηση των δεδομένων τα οποία καλούνται να διαχειριστούν.

Όπως συνέβη και με την προ μηνών πολυθρύλητη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, πάλι Παρασκευή απόγευμα, που ανακοίνωνε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιουσίας του δημοσίου, έτσι και στην περίπτωση του «μυστικής συνάντησης» του Λουξεμβούργου, και της… ωδής στην κερδοσκοπία, που συνιστούσε το δημοσίευμα του «Spiegel» περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η αντίδραση του καθ’ ύλην αρμόδιου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου… came sort, για να χρησιμοποιήσουμε αθλητικό όρο.

Ήρθε καθυστερημένα, και ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Δεν έκλεισε κανένα θέμα, δεν έπεισε εκείνους στους οποίους απευθυνόταν, αντιθέτως άνοιξε καινούρια παράθυρα ευκαιρίας, για όσους κουνούν με νόημα το κεφάλι τους, όταν οι πιο ψύχραιμες φωνές, κυρίως στην Ευρώπη, υπερασπίζονται το δικαίωμα της 10ης χώρας που μπήκε στην ΕΟΚ, να διεκδικήσει την έξοδο από την κρίση που βιώνουμε.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τείνει με τους χειρισμούς του να αγκυροβολήσει στην καρδιά του προβλήματος, ενώ θα έπρεπε να είναι εκείνος που θα κινούσε τα νήματα για την έξοδο από αυτό. Ακόμη και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν πολλοί, και γίνονται περισσότεροι, που θεωρούν ότι το πρόσωπό του συγκεντρώνει πλέον νιοστές αρνητικές φορτίσεις, ώστε να έχει χάσει τη δυνατότητα να ακούγεται και να γίνεται πειστικός, αναφορικά με όσα λέει.

Το πρόβλημα βεβαίως, δεν το έχει αυτοτελώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το έχει η Κυβέρνηση συνολικά. Και το τίμημα που πληρώνουμε ως χώρα, είναι βαρύ. Για να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι οι τεχνοκράτες μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι ως «μεθοδολογικά εργαλεία». Όχι να ηγούνται, και να έχουν τον τελευταίο λόγο για τη δρομολόγηση λύσεων…


Άρχισε να νιώθει πολύ άβολα η Τουρκία

Η κατάσταση το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι έκρυθμη. Τα ΜΜΕ και οι διεθνείς ασχολούνται σήμερα με τη Λιβύη, τη Συρία και τον Μπιν Λαντεν. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι σε περίπτωση που φύγει ο έλεγχος από τη σημερινή κυβέρνηση Μπαρζανί- Ταλιμπανί ο εμφύλιος πόλεμος θα είναι προ των πυλών με ντόμινο εξελίξεων στη Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία .

Η εμφάνιση ενός νέου κουρδικού κινήματος της αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν το λεγόμενο Gorran -που σημαίνει αλλαγή- έχει περιπλέξει τα πράγματα στο Βόρειο Ιράκ και απειλεί τη κυβέρνηση Μπαρζανί – Ταλαμπανί .

Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και στις εκλογές του Ιουλίου κέρδισε 25 από τις 111 έδρες. Οι νίκες του έχουν μεγάλη σημασία γιατί έκανε διείσδυση στις περιοχές που ήλεγχαν τα κόμματα των Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

Συγκεκριμένα κέρδισαν τις μισές έδρες στη Σουλειμανιγια δύο έδρες στο Ερμπίλ, δύο έδρες στο Κιρκούκ και δύο στο Μοσούλη . Δηλαδή σε περιοχές που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πολλά.

Μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης Μπαρζανί για την έλλειψη δημοκρατίας που υπάρχει , για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και να ζητήσουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το κίνημα Gorran την κατηγορεί επίσης για νεοποτισμό, και διαφθορά από τα έσοδα πετρελαίου και τέλος ζητά άμεσα εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια δομημένη κυβέρνηση, η περιοχή του Κουρδιστάν έχει πρακτικά χωριστεί σε δύο διαφορετικές ζώνες επιρροής. Οι τοπικές αρχές στις επαρχίες του Ερμπίλ και Dohuk ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), με επικεφαλής τον Μασούντ Μπαρζανί ενώ η Σουλειμανίγια κυρίως ελέγχεται από το Κόμμα του Ταλαμπανί (πατριωτική ένωση του Κουρδιστάν PUΚ). Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν κυβερνάται από τα δύο κόμματα του Μπαρζανί και Ταλαμπανί, δηλαδή από το KDP και το PUK.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από τη Σουλειμανίγια

Η συγκεκριμένη επαρχία είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του Κουρδιστάν. Είναι η πόλη των πιο μορφωμένων ανθρώπων. Έτσι, οι διαδηλωτές είναι δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, βουλευτές, μουσικούς, ποιητές, και μουλάδες διαφόρων θρησκευτικών παρατάξεων . Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι δύο αυτές οικογένειες των Μπαρζανί και Ταλιμπανί τα εθνικά έσοδα από το Πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν τα κατανέμουν ισομερώς ,αλλά μόνο για τους εαυτούς τους. Το κίνημα υποστηρίζει ότι η μεσαία τάξη έχει εξαφανισθεί και οι συνθήκες διαβίωσης της πλειονότητας των ανθρώπων σε αυτές τις πόλεις με τα πλούσια κοιτάσματα είναι άθλιες.

Οι διαδηλώσεις στη Σουλειμανίγια συνεχίζονται και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν πότε θα τελειώσουν . Μέχρι αυτή τη στιγμή οι διεθνείς δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.

Η κατάσταση στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να βγει από τον έλεγχο. Εάν η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος. Γιατί;

Φυσικά για τα έσοδα των πετρελαιοπηγών.Ο ΓΑΠ μιλούσε από το 2009 με ΔΝΤ για το πώς θα ξεκάνει την Ελλάδα. Σιγά το νέο. Το «boy» της Margaret με τοκογλύφους συναναστρεφόταν από τα γενοφάσκια του. Και όλα τα έβλεπε με αμερικανική ματιά. Αγαπημένο του σημείο στην Αθήνα η αμερικανική πρεσβεία.

Ο αδερφός του αποκάλυψε πόσο μισεί την Ελλάδα και πόσο άσχημα αισθάνεται που είναι Αμερικανός μεταμφιεσμένος σε(περίπου θα λέγαμε) Έλληνα. Τουλάχιστον το παραδέχεται, σε αντίθεση με τον George.

To θέμα είναι ΕΜΕΙΣ τι κάναμε και τι κάνουμε τώρα...

Τον μ**α; Πόσο ακόμα; Θα μείνουμε να δούμε τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ ως το τέλος; Το ξέρουμε το τέλος. Οι πληβείοι δεν επιβιώνουν γιατί τα σωσίβια φτάνουν μόνο για τους επιβάτες της Α’ Θέσης. Στην περίπτωση της κρίσης οι επιβάτες παίζουν και τον ρόλο του καπετάνιου αλλά και του παγόβουνου. Αλλά δεν είναι το σωσίβιο...

Αν δεν αρχίσουμε να σεβόμαστε ΕΜΕΙΣ τον εαυτό μας, την Ελλάδα και το παρελθόν της, οι άλλοι δεν θα το κάνουν. Δεν το έκαναν ποτέ γι’ αυτό είμαστε στον γκρεμό. Η υπόθεση «έξοδος από την κρίση» θέλει αντιμετώπιση με νεανικό θάρρος (και ας το λένε οι «μεγάλοι» θράσος) και τρέλα. Και ισλανδικό ή αργεντίνικο παράδειγμα. Όχι μπούρδες για τηλεοπτική κατανάλωση και για την σωστή λειτουργία των μηχανών τύπωσης των εφημερίδων.

Όμως δεν υπάρχει και κανένας «διανοητής» να μας αναλύσει, χωρίς τις «σάλτσες» των τηλεοπτικών συζητήσεων ΓΙΑΤΙ φτάσαμε εδώ, ΓΙΑΤΙ δεν εμποδίστηκαν εγκλήματα κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων;

Ο καθένας έναν χρόνο τώρα λέει ότι θέλει ως αιτία της κρίσης, της προσφυγής στο ΔΝΤ και δίνει ό,τι «λύση» στην κρίση του’ ρχεται στο κεφάλι. Κανείς δεν έχει θάρρος να κοιτάξει στα μάτια την νέα γενιά και να της πει ΓΙΑΤΙ υποθήκευσαν οι «εκπρόσωποί» μας το μέλλον και τα όνειρά μας. ΓΙΑΤΙ μας καταδίκασαν και μας έκοψαν τα φτερά και την όρεξη μας για δημιουργία και ζωή.

Βαρεθήκαμε και κουραστήκαμε από όλους αυτούς που μιλάνε στα ΜΜΕ του κ**υ για την κρίση. Θέλουμε κάποιον να μας εμπνεύσει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί ΚΑΜΙΑ χώρα δεν είναι μόνη της. Πρέπει να σέβεται και τις άλλες. Αλλά να απαιτεί να την σέβονται ή να μην την προκαλούν, γιατί δεν θα το ανεχθεί (το αντίθετο από αυτό που γίνεται στην περίπτωση της «εξωτερικής πολιτικής» του ΓΑΠ σε σχέση με τους «καλούς» μας «γείτονες»).

Πλέον η «αποκάλυψη»(σιγά το νέο! Ο ΓΑΠ είχε προσχεδιάσει το μνημόνιο) δεν μας σοκάρει. Τίποτα δεν μπορεί να μας κλονίσει. Με τις Μαρίες Αντουάνετες που έχουν μαζευτεί στην Ευρώπη και τα Αμερικανάκια των Αθηνών όλα είναι πιθανά.

Έχουμε το χαρτί του δικαστή. Η Ελλάδα (ο λαός) καταδικάστηκε σε θάνατο. Το ποτέ θα εκτελεστεί δεν έχει σημασία.

Ο σκοπός είναι να αναψηλαφισθεί η υπόθεση και να σωθεί η καταδικασθείσα από τους εγκληματίες πατρίδα μας.

Δικαστής ζητείται να μας απαλλάξει από το βλαμένο που έχει ο «γιατρός» Dominique για τις υπογραφές στην Αθήνα.

 • Μόνοι τους οι Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες "παλεύουν" κατά της λαθρομετανάστευσης
 • Στον "αέρα" το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά της λαθρομετανάστευσης
Ξεμείναμε από φράκτη και πλωτά κρατητήρια
Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, το οποίο είχε προωθηθεί και γίνει αποδεκτό από το σύνολο της κοινής γνώμης. Η αναντιστοιχία, μάλιστα, μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης, εκτός από πλήρης είναι και αξιοσημείωτη, αφού καμία από τις εξαγγελίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έχει γίνει πράξη, με συνέπεια οι μόνοι που δείχνουν να ενδιαφέρονται να είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών στις «εμπόλεμες» περιοχές, που διαπιστώνουν ότι οι συνάδελφοί τους εξακολουθούν να μάχονται απελπιστικά μόνοι κατά του ρεύματος των λαθρομεταναστών.

Ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για «έναρξη εργασιών για την κατασκευή του τείχους στον Έβρο μέχρι τον Απρίλιο», όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτό, αλλά οι… επικοινωνιακές δεσμεύσεις βρίσκονται στον αέρα.

Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει βρει τρόπο χρηματοδότησης του έργου, ούτε καν εταιρεία να αναλάβει το έργο που θα «έβαζε φρένο στην παράνομη μετανάστευση». Αξίζει να σημειωθούν οι δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί από χώρες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν θα πτοούσαν την κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιήσει το έργο». Λίγους μήνες αργότερα, η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο χειροτερεύει, ενώ καμία από τις βαρύγδουπες δηλώσεις δεν έλαβε «σάρκα και οστά».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π+13», η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, ενώ η κυβέρνηση ψάχνει για εταιρεία και χρήματα, προκειμένου να κατασκευαστεί ο φράκτης. Άλλοι, πάλι, προβλέπουν πως «δεν πρόκειται να γίνει κανένα έργο», ενώ θεωρούν πως η καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης υποκρύπτει τη θέλησή της να μην πραγματοποιήσει το έργο. Πέρα από τους οικονομικούς λόγους που προβάλλονται, υπάρχουν και οι πολιτικοί. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν κυρίως από αριστερές δυνάμεις, σε αυτή την προοπτική, άσχετα αν στις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμφωνούσε με αυτό το μέτρο. «Η κυβέρνηση δεν θέλει τη δεδομένη χρονική στιγμή να κλονίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Αριστερά», λένε χαρακτηριστικά στελέχη και βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.

Δυστυχώς, όμως, πέρα από το φράκτη, εκτός σχεδιασμού και ουσιαστικής υλοποίησης βρίσκεται άλλη μία κυβερνητική δήλωση. Αυτή της αγοράς ή της ενοικίασης τεράστιων πλωτών κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών. Είναι νωπές οι μνήμες από τις μεγαλόπνοες δηλώσεις κυβερνητικών για το έργο που θα «οχύρωνε τη χώρα από όσους παράνομα εισέρχονται σε αυτήν». Και τα πλωτά μέσα… βουλιάζουν.

Τόσο οι δημότες όσο και η δημοτική αρχή στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλα μέρη, όπου θα έριχναν άγκυρα τα πλωτά «παλάτια», δεν έχουν ιδέα για το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κεντρικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης. Αν ήταν μόνον αυτό το εμπόδιο, ίσως τα πράγματα να λύνονταν. Ξαφνικά, η ενοικίαση των πλωτών μέσων έγινε… επισφαλής και μεγάλου κόστους. Και σε αυτό το σημείο είναι αξιοσημείωτη η αναντιστοιχία έργων και λόγων της κυβέρνησης. «Θα αγοραστούν μεγάλα κέντρα υποδοχής», έλεγε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Όχι μόνο δεν θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε στην ενοικίαση ενός, ενώ οι «ολλανδικές εταιρείες» ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει για το ύψος του πολυετούς μισθώματος του ενός από τα πλωτά ξενοδοχεία που είχαν εξαγγελθεί.

Μαθήματα πολιτικής

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ρίχνει επικοινωνιακές φωτοβολίδες, χώρες με τις οποίες γειτνιάζουμε προχωρούν στην υλοποίηση των εξαγγελιών τους και στη θωράκισή τους από τους λαθρομετανάστες. Ενώ στην Ελλάδα ο «φράκτης» έχει εγκαταλειφθεί, στη γειτονική Βουλγαρία, με όχημα την εμπόδιση μετάδοσης ασθενειών από την Τουρκία σε Βούλγαρους κτηνοτρόφους, η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση ενός φράκτη πολλών χιλιομέτρων. Βεβαίως, η Βουλγαρία χρησιμοποίησε τα νοσήματα (όπως, π.χ., ο αφθώδης πυρετός), προκειμένου να μπει τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε πως κατά κύριο λόγο οι μετανάστες προωθούνται στα ελληνικά εδάφη και κατόπιν στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της προώθησης μεταναστών από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία, γεγονός που έχει θορυβήσει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Και η Τουρκία, όμως, εξασφαλίζει με ευκολία χρηματικά κεφάλαια, προκειμένου να θωρακίσει τα σύνορά της. Αν και υπάρχουν πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, αν και πολλές φορές έχει καταγγελθεί για προώθηση των μεταναστών όχι στις πατρίδες τους αλλά στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., η τελευταία θα δώσει 105 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Η Ε.Ε. στηρίζει σήμερα την κατασκευή δύο κέντρων απομάκρυνσης για λαθρομετανάστες, ύψους 17 εκατ. ευρώ, και έξι κέντρων υποδοχής για αιτούντες άσυλο, ύψους 56 εκατ. ευρώ, στην Τουρκία, ενώ «έχουν επίσης χορηγηθεί σημαντικά κεφάλαια, ύψους 32 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη της ικανότητας διαχείρισης των συνόρων από την Τουρκία» σημειώνει ο επίτροπος κ. Στ. Φούλε, αρμόδιος για τα ζητήματα διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, στην Ελλάδα μείναμε στις… εξαγγελίες.

«Παλεύουν» κόντρα στις δυσλειτουργίες

Στο μεταξύ και ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράκτη, κάθε ημέρα που περνά το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες γίνεται όλο και οξύτερο, με τους αστυνομικούς της παραμεθορίου να… παλεύουν μόνοι για την αναχαίτισή τους και ενώ το σύστημα απελάσεων αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες.

«Αυτό το διάστημα οι μαζικές απελάσεις έχουν σταματήσει, αφού οι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται, μένουν για διάστημα περίπου τριών μηνών σε κέντρα υποδοχής και μετά τους αφήνουν με ένα σημείωμα στο χέρι, που λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών. Εντούτοις, δεν φεύγει σχεδόν κανένας μέσα στο μήνα κι έτσι οι λαθρομετανάστες συσσωρεύονται», μας εξηγεί ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Παναγιώτης Λάζος, ο οποίος προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χώρα που να συνορεύει με την Ελλάδα και να δέχεται την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών της. Πείτε στην Τουρκία να τους πάρει πίσω. Σε καμία περίπτωση. Αρνείται να τους δεχτεί. Και ο αριθμός των Τούρκων λαθρομεταναστών είναι μεγάλος. Έτσι, και αυτοί παραμένουν εδώ. Έχουμε σοβαρά προβλήματα και με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, αλλά περισσότερο με την Τουρκία που αρνείται να τηρήσει τις διμερείς συμφωνίες.

Και σκεφτείτε ότι την ίδια ώρα, περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες εισέρχονται κάθε μέρα σε ελληνικό έδαφος χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν. Είναι φαύλος κύκλος και δεν υπάρχει διέξοδος. Οι μόνοι, δε, που καλούνται συνήθως να δώσουν λύση είναι οι αστυνομικοί του Έβρου, της παραμεθορίου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα κράτησης των λαθρομεταναστών σε ακατάλληλους, από πλευράς υγιεινής, χώρους».
Τι έγινε ρε παιδιά χθες το βράδυ στο Μεγάλο Δουκάτο, τι έπαθαν οι συνάδελφοι του Σπίγκελ και μας έβαλαν να ψάχνουμε στα ντουλάπια μπας και βρούμε κάτι δραχμές που είχαμε κρατήσει για ενθύμιο, και τέλος πάντων θα προλάβουμε να μάθουμε τι αποφάσισαν για την Ελλάδα πριν μας το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός; Πριν πείτε οτιδήποτε προτείνω να κρύψουμε το Καστελλόριζο, να το εξαφανίσουμε αν είναι δυνατόν, γιατί ο Γιώργος δεν το έχει σε τίποτα να ξαναπάει εκεί, τώρα που είναι και καλοκαιρία, και να μας ανακοινώσει νέο σχέδιο για τη σωτηρία μας.

Δεν είμαι βέβαιος ότι τελικά θα τα καταφέρουμε να κρύψουμε το Καστελλόριζο από το χάρτη, και ίσως να είναι μάταιο, αφού το ανήσυχο και ταξιδιάρικο πνεύμα του πρωθυπουργού όλο και κάποιο νησί θα βρει προκειμένου να μας απευθύνει το νέο διάγγελμα. Τον ακούσατε τι είπε στον Τσίπρα; Τι θέλατε του είπε, να κλειστώ στο Μαξίμου ή στο Καστρί όπως κάποιοι άλλοι; Αλίμονο, να κάτσει ο Γιώργος στο σπίτι την ώρα που η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει;

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός είναι ειλικρινής άνθρωπος. Η Ελλάδα πράγματι κινδυνεύει. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, δεν έχει καταλάβει από ποιον κινδυνεύει. Δεν έχει καταλάβει δηλαδή αυτό που έχουμε καταλάβει όλοι εμείς οι υπόλοιποι.

Η Ελλάδα κ. πρωθυπουργέ δεν κινδυνεύει ούτε από το ΔΝΤ ούτε από την Ευρώπη, αλλά από την κυβέρνησή σας και κυρίως από εκείνους που συμμετέχουν σε νυχτερινές άτυπες συσκέψεις, τις οποίες μάλιστα αγνοεί το Υπουργικό Συμβούλιο!

Να υποθέσω κι εσείς;Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην προτροπή «Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη», που απηύθυνε σήμερα από το Μεγανήσι. Τα νερά του Ιονίου, και η θέα της μαγευτικής Λευκάδας, προσέφεραν πάντοτε… δόσεις δραματικού λυρισμού, στις σκέψεις που γίνονταν λόγια. Ενίοτε και πολιτική ρητορική, όπως συνέβη με τον σημερινό Πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε με αυτό το ξέσπασμα, σχεδόν επί προσωπικού, να καταδείξει την αγανάκτησή του για τη συνεχιζόμενη σεναριολογία περί… εξαφάνισης της Ελλάδας από την Ευρώπη, που φυσικά εκπορεύεται από κερδοσκοπικές επιδιώξεις, και επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της.

Κανένας Έλληνας δεν θα διαφωνήσει με τη συναισθηματική έκρηξη του Πρωθυπουργού. Οι διαφορές μας ωστόσο είναι μεγάλες, ως προς την επιμέρους… ανάλυση. Και ξεκινούν από τη στιγμή που αρχίζουμε να κωδικοποιούμε, και να δίνουμε ονόματα και διευθύνσεις, στους αποδέκτες της παραπάνω προτροπής.

Βλέπετε, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα συμπεριελάμβανε σε εκείνους που… πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους, και την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ένα ασυντόνιστο πολιτικό δυναμικό, που εδώ και ενάμιση χρόνο, αναζητεί διαρκώς δικαιολογίες, για να παραπέμπει στο μακρινό μέλλον, όσα θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει στη χώρα, από χθες.

Ούτε να βγεί από το σπίτι του δεν μπορεί πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η κατακταρυγή του κόσμου προς το πρόσωπό του είναι τέτοια που δεν μπορεί πια να παρακολουθήσει ούτε μια συναυλία χωρίς γιουχάρισμα.

Χθες ο Πάγκαλος παρεβρέθηκε στη συναυλία του παγκοσμίου φήμης συγκροτήματος «Kronos Quartet», όπου δέχτηκε φραστική επίθεση από τους παρευρισκόμενους. Αν και ο κ. Πάγκαλος πιθανώς θεώρησε ότι το κοινό της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών δεν θα μπορούσε να αντιδράσει ποτέ εναντίον του, το γιουχάρισμα ήταν τελικά αναπόφευκτο.

Με το που τέλειωσε όμως η συναυλία κάποια κυρία που τον εντόπισε φώναξε «κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται να κυκλοφορούν και να μένουν σπίτι τους».

Αμέσως διαδόθηκε ποιος ήταν και όλη η αίθουσα άρχισε να επιτείθεται φραστικά στον αντιπρόεδρο.

Όσοι ήταν κοντά του απομακρύνθηκαν μην φάνε κανένα γιαούρτι ...
 • Η Άγκυρα επιτίθεται οικονομικά στην Ελλάδα
Χθες Παρασκευή 6 Μαίου 2011, με την περιβόητη δημοσίευση του Spiegel, κάποιοι έβγαλαν ίσως και δισεκατομμύρια. Και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μας, αναφέρουν πως μεταξύ Spiegel και τουρκικών τραπεζών υπάρχει ένας "ομφάλιος λώρος", που οδήγησε στην δημοσίευση του επίμαχου άρθρου περί φυγής της Ελλάδας από το Ευρώ. Οι ίδιες πηγές μας είπαν πως το προηγούμενο διάστημα συγκεκριμένες τουρκικές τράπεζες έχουν παίξει "κολοσιαία ποσά" στην πτώχευση της Ελλάδας.

Όμως, μόνο τα τουρκικά συμφέροντα δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο κατάπτυστο δημοσίευμα του Spiegel. Είναι δεδομένο πως δύο (χώρες) από τους δανειστές της Ελλάδας, έχουν αποφασίσει πως τους συμφέρει περισσότερο να πτωχεύσει η Ελλάδα, παρά να διασωθεί, αφού με την πτώχευση της χώρας μας θα κερδίσουν πολλά περισσότερα από τη διάσωσή μας.

Να σημειωθεί πως αυτές οι κινήσεις - τζογαρίσματα είναι γνωστά ήδη σε μερίδα ελλήνων πολιτικών, αλλά και δημοσιογράφων, ενώ παραδόξως στους παίκτες υπέρ της Ελληνικής πτώχευσης ακούγεται και το όνομα της Finansbank...

Όπερ έδει δείξαι... Έτσι, οι επόμενες ημέρες θα είναι αρκετά "έντονες", ενώ είναι σαφές πλέον πως η οικονομική ελίτ της Τουρκίας έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο κατά της Ελλάδας.
 • Γιατί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν καταγγέλει την συμπεριφορά των τουρκικών τραπεζών;
 • Για ποιό λόγο σιωπούν εκείνοι που γνωρίζουν;
 • Τι δουλειά έχει η Finansbank (τράπεζα Ελληνικών συμφερόντων που δρα στην Τουρκία) να συμμετέχει στην επίθεση κατά της Ελλάδας;
 • Πώς ανέχεται η Ελληνική κυβέρνηση τα παιχνίδια που παίζοντας εις βάρος της χώρας μας από χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη;
 • Ως που θα φτάσει η πολιτική ανεπάρκεια των κυβερνώντων;
Με δεδομένο όμως πως η Ελλάδα δέχεται μία πολυμέτωπη επίθεση από "φίλους" και δανειστές, πρέπει να ομολογήσουμε πως οι πιθανότητες διάσωσής μας με συμβατικά μέσα είναι μάλλον ανύπαρκτες... αφού οι υποτιθέμενοι διασώστες μας αποφάσισαν να μην μας διασώσουν, αλλά να διασωθούν οι ίδιοι...

Κωνσταντίνος


ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ενημερώνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου για είσοδο της Ελλάδας στις αγορές, επαναλαμβάνοντας πως αυτή θα γίνει το 2013. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας. Προχωράμε μπροστά. Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες ειναι πολλές, αλλά προχωράμε με απόλυτη υπευθυνότητα".

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών στην έκτακτη (αλλά μαγνητοσκοπημένη) ανακοίνωσή του κάνει αναφορά για τις αποκρατικοποιήσεις που θα δρομολογηθούν από την επόμενη εβδομάδα.

"Εκ των υστέρων αποφασίστηκε η σύσκεψη του Εurogroup. Δεν ήταν προαποφασισμένη συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας. Αυτή έγινε λόγω του δημοσιεύματος του Spiegel. Κακόβουλα τα σενάρια που διακινήθηκαν χθες. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δικαιώνει το Spiegel για την σύσκεψη, όχι για άλλα που έγραψε περί φυγής της Ελλάδας από το Ευρώ".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε τα εξής:

"Όπως γνωρίζετε στο Λουξεμβούργο υπήρχε μια σύσκεψη. Οι συσκέψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν είναι συχνές και άτυπες. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη κλήθηκα να μιλήσω για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η συνάντηση ανακοινώθηκε μόνο γιατί δημοσιοποιήθηκε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αν το δημοσίευμα του γερμανικού τύπου δεν ήταν τόσο επικίνδυνο και αστείο δεν θα ασχολούμουν. Ούτε τέθηκε, ούτε τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος σε μια περίοδο που οι αγορές δυσπιστούν. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του EFSM για το δανεισμό το 2012-2013."

Αυτές είναι επιγραμματικά οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Πάντως, να σημειωθεί πως υπάρχει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, για την περίπτωση που από την Δευτέρα οι τράπεζες ανακοινώσουν απεργία. Και η ανησυχία έγκειται στην περίπτωση που οι πολίτες θα εκλάβουν την απεργία των τραπεζών ως προετοιμασία για αλλαγή νομίσματος και τρέξουν να πάρουν τις καταθέσεις τους...

Σαν κράτος όμως είμαστε χάρμα ειδέσθαι, αφού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει διακοπές και ο υπουργός Οικονομικών κάνει κάνει έκτακτες ανακοινώσεις προς τους Έλληνες. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποιός από τους δύο είναι ο πραγματικός πρωθυπουργός;
 • Guardian: Οι φόβοι για την Ελλάδα προκαλούν μυστικές διαβουλεύσεις

Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Οι φόβοι για την Ελλάδα προκαλούν μυστικές διαβουλεύσεις", σύμφωνα με το οποίο η συνάντηση στο Λουξεβούργο ορίστηκε λόγω των ανησυχιών ότι τα προβλήματα της Ελλάδας προσεγγίζουν το σημείο κατάρρευσης.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν συζητήθηκαν μόνον τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διέψευσαν τις πληροφορίες που προήλθαν από την Γερμανία ότι η Αθήνα «έριξε την ιδέα της εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος».

Στις συνομιλίες, σύμφωνα με τον Guardian, μετείχε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης δεν ενημερώθηκαν για την σύσκεψη.

Παρά τις διαψεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, "οι πιστωτές εξετάζουν μια σειρά εναλλακτικών λύσεων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας βοήθειας που είτε θα δίνει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα χρέη της, είτε θα αναγκάζει τις τράπεζες να δεχθούν απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα".

Το δημοσίευμα επίσης φιλοξενεί δήλωση αναλυτή του Σίτυ του Λονδίνου, ο οποίος σημειώνει:

"Εάν είσαι η Ελλάδα και η χώρα σου είναι στα χάλια που είναι, και σκέφτεσαι τα επόμενα πέντε χρόνια και τα μέτρα λιτότητας που πρέπει να πάρεις για να καταφέρεις να μείνεις στο ευρώ, έχεις ευθύνη, θα έλεγα, να σκεφτείς να φύγεις από την ευρωζώνη".Δυσάρεστο κλίμα δημιούργησε το βράδυ της Παρασκευής , η καθυστερημένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και εν γένει της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με τη διάψευση του δημοσιεύματος του Spiegel On Line, ότι η ίδια η Ελλάδα προτείνει την έξοδο της από την ευρωζώνη και το ότι το όλο σενάριο μαζί με αυτά της αναδιάρθρωσης του χρέους για Ελλάδα, Πορτογαλία, θα συζητείτο η «μυστική» και ουσιαστικά άτυπη συνεδρίαση του περίφημου, αν και τυπικά ανύπαρκτου Berlin Club, το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο.

Το μυστικό είναι ότι στην συνεδρίαση αυτή, θα συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Παπακωσταντίνου, που αν διαβάσετε και τα παλαιότερα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για το Berlin Club, τους στόχους και τη λειτουργία του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών λειτουργεί ένα πλάνο, στη βάση του Μνημονίου, τέτοιο που κάνει την Ελλάδα «πειραματόζωο» προκειμένου να πάψει να είναι εθνικό κράτος και να μετατραπεί σε περιοχή με απολύτως Γερμανικό έλεγχο, με τα δεδομένα του Μόνιμου Μηχανισμού που το Βερολίνο και η «συμμαχία των προθύμων» του ευρωπαϊκού Βορρά, με τις πλεονασματικές οικονομίες, θέλουν να παρουσιάσουν ως νομοτέλεια.

Ακόμη και το ίδιο το Spigel On Line, στο σημερινό τρίτο κατά σειρά δημοσίευμα, κάτι τέτοιο προσπαθεί να αναδείξει, με πραγματικά αυτή τη φορά στοιχεία, βασισμένα στην μυστική έκθεση Σόιμπλε.

Το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι ότι στο Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προΐσταται ένας άνθρωπος-εκπρόσωπος του Berlin Club και όχι πολιτικός – υπουργός των Ελλήνων. Ο Γ. Παπακωσταντίνου αν και απολύτως μετρίων ικανοτήτων έχει αποδεχθεί και λειτουργεί το όραμα για μια γερμανικού τύπου Ένωση της Ευρώπης και έχει κατορθώσει να «χειρίζεται» στην ίδια κατεύθυνση και τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μην έχοντας κάποια ιδιαίτερη γνώση περί των οικονομικών και έχοντας εμμονική προσήλωση στην διάλυση των εθνών –κρατών, υπέρ της δημιουργίας υπερεθνικών – υπερκρατικών ενοτήτων, καταδίκασε την Ελλάδα σε ξένη κατοχή και οικονομικό εξανδραποδισμό.

Το τέλος του δρόμου βρίσκεται στην γεωγραφική – οικονομική – κοινωνική ενσωμάτωση της Ελλάδος στην Γερμανική ενωσιακή υπερδομή και την ταυτόχρονη γεωπολιτική – διπλωματική – περιφερειακή « ένταξη» στο νέο Σουλτανάτο των Ερντογάν- Νταβούτογλου.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα πετύχει. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα δεν είναι αναλώσιμη, τουλάχιστον στις συνθήκες του 2011 και όχι του 2001. Φυσικά και έχει το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο και χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση ως χώρα και όχι ως οικονομία μόνον. Αλλά αυτό όσο και αν ο πυρήνας της διακυβέρνησης Παπανδρέου θέλει να το μεταφράσει ως ενσωμάτωση στη Νέα Γερμανία και νέα Τουρκία, προχωρώντας μάλιστα σε επείγουσα εκκαθάριση των δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, δεν θα συμβεί. Είναι πολλοί αυτοί που δεν θέλουν να συμβεί και προπάντων οι ίδιοι οι Έλληνες.

Τι θα συμβεί; Πορεία σταθεροποίησης και εξόδου από την παγίδα δανεισμού καταρχήν και στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας 10ετιας( αλλά όχι στη Μνημονιακή νόρμα) από την παγίδα χρέους.

Κρίσιμοι σταθμοί: Εκλογές μέχρι το φθινόπωρο και αλλαγή κυβέρνησης και στρατηγικής. Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου , με άλλη «συνταγή». Επιμήκυνση του συνόλου του χρέους , υπέρ της σταθερότητας αποπληρωμής των πιστώσεων αλλά και της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να λειτουργεί για να πληρώνει. Ενδεχόμενο haircut στο σύνολο των ομολόγων της τάξης μέχρι του 30%, Κρίσιμο μέγεθος τα «παρκαρισμένα»ομόλογα στην ΕΚΤ, αλλά και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των υπολοίπων από «σκουπίδια» σε βιώσιμη κατηγορία, χαμηλή Α ή υψηλή Β. Φιλικός διακανονισμός εξόδου της Ελλάδος όπως και άλλων από την ευρωζώνη, υπo την έννοια της μη ένταξης στην Ευρώπη του Berlin Club και το μόνιμου μηχανισμού ESM. Επαναγορά και αναδιάταξη του συνόλου του χρέους , σε άλλο πιο ευέλικτο νόμισμα από το ευρώ .

Με τίτλο "Παγιδευμένη στην ευρωζώνη" (Schuldenstaat Griechenland Gefangen in der Euro-Zone) η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel επανέρχεται σήμερα στις 10:06 και πάλι στο ζήτημα του ελληνικού χρέους η κάνοντας αναφορά και στα προηγούμενα δύο άρθρα αλλά και στις επιπτώσεις που θα εχει στη Γερμανία η επιστροφή στην δραχμή και γενικότερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, το σημερινό δημοσίευμα είναι πιο "ήπιο" από τα προηγουμένα και επισημαίνει πως "οι σκέψεις της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, έφερε πιο κοντά τους Ευρωπαίους, γιατί αν βγεί η χώρα μας από την ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα έχουν τεράστιο πρόβλημα". Το άρθρο ενισχύει το σενάριο μη εξόδου και υποστηρίζει πως μια επιστροφή στην δραχμή θα έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα, που θα αναγκαστεί να κάνει αποπληρωμή χρέους με μια υποτιμημένη δραχμή της τάξης 50-80%( (κι αυτό σημαίνει που με μια υποτιμημένη δραχμή το παρόν χρέος σε ευρώ, θα γίνει δυσβάστακτο για την Ελλάδα).

Επιπλέον, τονίζει πως θα είναι τεράστιο το κόστος και για τις γερμανικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμάται πως η Γερμανία θα ζημειωθεί έως και 90 δισ. ευρώ.

Το άρθρο κάνει αναφορά στο χρέος των 400 δισ. ευρώ, που χρωστούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, σε τράπεζες του εξωτερικού, από αυτά, τα 40 δισ. ευρώ σε γερμανικές τράπεζες, και τυχόν «κούρεμα» αυτού του χρέους κατά 50% θα είχε «δραματικές συνέπειες» και κόστος οχι μόνο για Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ.

Ειδικά οι γερμανικές τράπεζες, όπως επισημαίνεται, δεν θα άντεχαν αυτό το σοκ χωρίς κρατική βοήθεια.

Παράλληλα, αναφέρει πως το μήνυμα πρός τις παγκόσμιες αγορές σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν απαισιόδοξο, θα παρουσίαζε μια ευρωζώνη ανίσχυρη και θα είχε δραματικές επιπτώσεις στο χρηματοοικοκονικό σύστημα.

Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα, δεν θα κέρδιζε ούτε από την προώθηση των εξαγωγών της (που θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικές χωρίς το σκληρό νόμισμα) καθώς θα αναγκαζόταν να πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές της, όπως το πετρέλαιο.
Tη μεγαλύτερη προδοσία της Χώρας στην ελληνική Ιστορία δεν θα τη γράψουν ιστορικοί… Την έχουν ήδη αποτυπώσει οι “κύριοι της Βουλής των Eλλήνων» τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά -όχι και τόσο εκλαϊκευμένα- στο περιεχόμενο της περιβόητης Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης

Και για να τα λέμε με απλά λόγια:

ΑΡΘΡΟ 4 παρ. 2:
«Ο Δανειολήπτης δεσμεύεται, έως ότου όλο το κεφάλαιο της παρούοας Σύμβασης να έχει επιστραφεί πλήρως και όλοι οι τόκοι και τα πρόσθετα ποσά, αν υπάρχουν, στο πλαίσιο της παρούσας Σύμβασης, να έχουν πλήρως εξοφληθεί… να μην εξασφαλίσει με υποθήκη, ενέχυρο ή άλλο βάρος πάνω στην ίδια περιουσία ή στα έσοδα, τυχόν υφιστάμενο ή μελλοντικό Σχετικό Χρέος και οποιαδήποτε εγγύηση ή αποζημίωση δίδονται επί αυτού…».
• Με απλά λόγια, η Ελλάδα απαγορεύεται να λάβει οποιοδήποτε άλλο δάνειο από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αποπληρώσει όλα τα χρέη της. παλαιά και υφιστάμενα!! (π.χ. Κίνα. Ρωσία…) ΤΡΟΪΚΑ – ΕΛΛΑΣ: 1-0.

ΑΡΘΡΟ 2 παρ. 3:
«Οι Δανειστές και ο Δανειολήπτης δεν επιτρέπεται να εκχωρήσουν ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο να μεταβιβάσουν οποιοδήποτε από τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τους (ή, όσον αφορά τους Δανειστές, να συνάπτουν συμβάσεις με οποιοδήποτε τρίτο μέρος με σκοπό να μεταβιβάσουν το συνοδό ή μέρος της συμμετοχής τους προς το Δανειολήπτη ή το οννολο ή μέρος των κινδύνων και των ωφελειών που απορρέουν από την συμμετοχή τους στην παρούσα Σύμβαση) χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεση όλων των Δανειστών.»
ΑΡΘΡΟ 13:
«…ο νέος Δανειστής αναλαμβάνει προς τον Δανειολήπτη και τους λοιπούς Δανειστές υποχρεώσεις ισοδύναμες με τις Σχετικές Υποχρεώσεις και (αν δεν είναι ήδη Δανειστής) γίνεται μέρος της παρούσας Σύμβασης ως Δανειστής..»
• Με απλά λόγια, μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα. για παράδειγμα η Τουρκία, μπορεί, κατόπιν της παραπάνω μεταβίβασης του συνόλου ή μέρους των ωφελειών, να γίνει δικαιούχος όλου του ποσού του δανείου (νέος Δανειστής!!!) που οφείλουμε στους δανειστές μας… και κάτι τέτοιο μέσα σε μια νύχτα… μια νύχτα που ο Πρωθυπουργός θα κοιμάται ήσυχος και το πρωί θα του τηλεφωνήσει ο Ερντογάν να του ανακοινώσει ότι πλέον οφείλουμε μόνο σε αυτόν ολόκληρο το ποσό του δανείου! Κύριε. Πρωθυπουργέ… καιρός να αλλάξετε την ερώτηση… συνεχίστε με το„. «πού θα πάνε τα λεφτά;» ΤΡΟΙΚΑ – ΕΛΛΑΣ: 2-0.

ΑΡΘΡΟ 8 παρ:
"Οι Δανειστές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση (που επιδίδεται από την Επιτροπή ενεργώντας εκ μέρους τους) (και ενεργώντας σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας μεταξύ των Πιστωτών) προς τον Δανειολήπτη, να ακυρώσουν τη Δανειακή Διευκόλυνση και/ή να απαιτήσουν το ανεξόφλητο κεφάλαιο των Δανείων ως άμεσα απαιτητό και πληρωτέο, μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, σε περίπτωση που… ο Δανειολήπτης γενικώς δεν καταβάλλει το Σχετικό Χρέος του, κατά τις ημερομηνίες οφειλής του ή προβαίνει σε αναστολή πληρωμών του Σχετικού Χρέους του ή των ανειλημμένων ή εγγυημένων υποχρεώσεων του".
• Με απλά λόγια, σταματήστε επιτέλους να διερωτάσθε αν μπορούμε να πτωχεύσουμε ή όχι… γιατί ακόμα και αυτό είναι διατυπωμένο παραπάνω… ΔEΝ έχουμε το δικαίωμα κήρυξης παύσης πληρωμών… και αν το κάνουμε… διαβάστε παρακάτω… έχει και συνέχεια! ΤΡΟΪΚΑ - ΕΛΛΑΣ: 3-0.

ΑΡΘΡΟ 14 παρ. 5:
"Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του…".
• Με απλά λόγια, όποιος επιχειρήσει να προσφύγει δικαστικά για την ακύρωση όλων των παραπάνω όρων της περιβόητης Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης… θα βρει σαφέστατα την πόρτα του δικαστηρίου κλειδωμένη… σε αντίθεση με την «πόρτα» του Παρθενώνα το κλειδί της οποίας έχει ήδη παραδώσει ο Πρωθυπουργός μας στα «παιδιά» της Ευρώπης και της Τρόικας με την επιτρεπόμενη ως άνω κατάσχεση κατά των περιουσιακών στοιχείων της χώρας! ΤΡΟΪΚΑ – ΕΛΛΑΣ: 4-0.

ΑΡΘΡΟ 7 παρ. I:
"Όλες οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από τον Δανειολήπτη καταβάλλονται στο ακέραιο, χωρίς μείωση λόγω συμψηφισμού ή ύπαρξης ανταπαίτησης…".
• Με απλά λόγια, η ως άνω αναφερόμενη ύπαρξη ανταπαίτησης αφορά στην ουσία σε μία και μοναδική ανταπαίτηση… στις Πολεμικές Αποζημιώσεις, που δικαιούται να αξιώσει η ελλάδα από την Γερμανία… και, φυσικά, η τοποθέτηση του παραπάνω όρου της Σύμβασης αποτελεί ένα συμβολικό δωράκι εθνικού ευτελισμού από την κυρία Μέρκελ! ΤΡΟΪΚΑ – EΛΛΑΔA: 5-0.

ΑΡΘΡΟ 12 ΠΑΡ. 1:
«Σε περίπτωση που μία ή περισσότερες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα Σύμβαση είναι ή καταστούν εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει άκυρες, παράνομες ή μη εκτελεστές από οποιαδήποτε άποψη βάσει οποιουδήποτε εφαρμοστέου νόμου, η ισχύς, η νομιμότητα και η εκτελεστότητα των υπολοίπων διατάξεων που περιλαμβάνονται στην παρούσα Σύμβαση επ’ ουδενί τρόπω επηρεάζεται ή κλονίζεται για το λόγο αυτό. Οι διατάξεις που είναι εξ ολοκλήρου ή εν μέρει άκυρες, παράνομες ή μη εκτελεστές, ερμηνεύονται και ως εκ τούτου εφαρμόζονται σύμφωνα με το πνεύμα και τον σκοπό της παρούσας Σύμβασης».
• Με απλά λόγια, το παραπάνω άρθρο αποδεικνύει περίτρανα, χωρίς περαιτέρω σχόλια και επεξηγήσεις, ότι η παρούσα Σύμβαση σε καμία περίπτωση δεν είναι Σύμβαση Διευκόλυνσης… αλλά Σύμβαση Γελοιοποίησης Θεσμών, Αρχών, εθίμων, Νόμων, Δικαιωμάτων και Αξιών!
ΤΡΟΪΚΑ – ΕΛΛΑΣ: 6-Ο.

Φανταστείτε τη διαμόρφωση του τελικού σκορ ΤΡΟΙΚΑ – ΕΛΛΑΣ, εάν διαβάσετε ολόκληρο το περιεχόμενο της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης… ή αλλιώς της Σύμβασης Απώλειας της εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδος, μιας Σύμβασης, οι όροι της οποίας, τόσο απροκάλυπτα υποδούλωσαν έναν ολόκληρο λαό. τον κατέστησαν έρμαιο της ευήθειας και απληστίας των πολιτικών που ο ίδιος ψήφισε… και τον αφήνουν τώρα να κατοικοεδρεύει ανασφαλή, οργισμένο, προδομένο και κουρελιασμένο σε μια μεταλλαγμένη χώρα δίχως σύνορα, δικαιώματα, εθνική δύναμη και περηφάνια…

Μια χώρα που χωλαίνει, επειδή σε πέντε φυλλάδες χαρτιού, που το ονομάσατε Δανειακή Σύμβαση… εσείς κύριοι της Βουλής των Ελλήνων… γράψατε πέντε-έξι ''μπούρδες'' στολισμένες με αδόκιμες ορολογίες, βάλατε αριθμούς και παραγράφους, επίσημες σφραγίδες και υπογραφές… και καταφέρατε έτσι να πετάξετε και να ''κλει-δαμπαρώσετε'' στη φυλακή της απόλυτης κατάθλιψης κάθε όνειρο του νέου έλληνα, κάθε φιλοδοξία του έλληνα εφήβου, κάθε ελπίδα του έλληνα γονέα, κάθε ανάμνηση του έλληνα υπερήλικα…

Ξεχάσατε, όμως κάτι κύριοι της Βουλής των Ελλήνων…

Ο,τι η προδοσία, πλέον, έχει αποτυπωθεί όχι σε ένα αντίγραφο, ούτε σε δύο, αλλά σε τόσα όσα να βρίσκονται στη διάθεση προς ανάγνωση όλων των επομένων και μεθεπομένων γενεών και απογόνων… γιατί…
ΑΡΘΡΟ 16:
"Η παρούσα Σύμβαση συνάπτεται σε οιονδήποτε αριθμό αντιτύπων υπογραφούν από ένα ή περισσότερα από τα συμβαλλόμενα μέρη. Κάθε αντίτυπο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρωτοτύπου και η υπογραφή των αντιτύπων έχει την ίδια ισχύ ως εάν οι υπογραφές στα αντίτυπα να ήταν σε ένα μόνον αντίτυπο της Σύμβασης".

Του Δημήτρη Ιταμούπη
Δικηγόρου

Τουρκικός Ομιλος Καταδύσεων διαφημίζει ελληνικό ύφαλο στο Καστελόριζο, για το δικό τους. Ο ύφαλος, είναι εντός ελληνικών υδάτων.

Δείτε το στο Google earth και στην τουρική ιστοσελίδα...

Με κάθε τρόπο, λοιπόν, η Άγκυρα προσπαθεί να "αποκτήσει" οτιδήποτε Ελληνικό. Ακόμη και υφάλους! Με αυτόν τον τρόπο όμως είναι δυνατόν ή τουλάχιστον να επηρεάσει τεχνητά ακόμη και τα όρια της ΑΟΖ; Μάλλον οι ειδικοί (όπως ο Νίκος Λυγερός) πρέπει να αποφανθούν στο συγκεκριμένο θέμα και να προσδιορίσουν το μέγεθος του κινδύνου που ενέχουν αυτού του είδους οι τουρκικές ενέργειες.

Όμως, ο Ελληνικός λαός έχει μία παροιμία που ταιριάζει "γάντι" στην συγκεκριμένη περίπτωση: "Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι". Και αυτή την παροιμία φαίνεται να ακολουθεί πλέον η Άγκυρα, προσπαθώντας αργά, σταθερά και μεθοδικά να βγει ακόμη πιό έξω από τα φυσικά της θαλάσσια σύνορα. Και πώς να μην το κάνει αυτό, όταν διαπιστώνει πως απέναντί της βρίσκεται μία νωθρή (τουλάχιστον) αν όχι άτολμη Αθήνα, με μία κυβέρνηση που βρίσκεται "εν τρικυμία" και με έναν πρωθυπουργό που αρέσκεται περισσότερο στο να ταξιδεύει παρά να βρίσκεται "επί ποδός πολέμου" αφού η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πολιτικό και οικονομικό τσουνάμι.

Η Άγκυρα φαίνεται πως βρίσκει κατάλληλη την στιγμή να τεντώσει τα νεύρα ακόμη περισσότερο, αφού διαβλέπει πως έχει μόνο να κερδίσει και όχι να χάσει...

ΚωνσταντίνοςΠροχθές σε διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου αποφασίσθηκε σειρά μέτρων που αφορούν την υποτιθέμενη αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Μετείχε δε της συσκέψεως αυτής μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.

Η κυβέρνηση του μνημονίου, μεταξύ άλλων αποφάσισε, πως όσοι εκ των λαθρομεταναστών θέλουν οικιοθελώς να αποχωρήσουν από την χώρα μας, θα πριμοδοτούνται με τα ναύλα τους και με ένα επίδομα 200 ευρώ καθώς επίσης, να δώσουν κίνητρα, κυρίως προς νέα ζευγάρια προκειμένου να ενθαρρυνθούν για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας.

Όλες οι κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την αλλόφρονα και νεοταξική πολιτική τους «άνοιξαν τα σύνορα» μετατρέποντας την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι και εισήλθαν στην χώρα χιλιάδες λαθρομετανάστες που έχουν ήδη μεταβάλει την δημογραφική της σύνθεση.

ΠΟΤΕ σαν κόμμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είχε μεταναστευτική πολιτική και προσπάθησε με ημίμετρα να αντιμετωπίσει το οξύτατο αυτό Εθνικό ζήτημα.

Σε όλους τους Έλληνες αυξάνει καθημερινά η ανασφάλεια, που ως θηλιά σφίγγει το λαιμό τους από την αυξημένη εγκληματικότητα που οφείλεται κυρίως στους λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες βιάζουν καθημερινά το πάλαι ποτέ υψηλό επίπεδο ζωής μας και είναι κίνδυνος πλέον για την ίδια μας την ζωή.

Στο κάθε φωτεινό σηματοδότη στους δρόμους κυρίως της πρωτεύουσας, υπάρχουν όλες οι φυλές του Ισραήλ και έχουν μετατρέψει τον πέριξ των φαναριών χώρο σε μικρά mini market από προϊόντα που προέρχονται από το παραεμπόριο.

Ολόκληρες συνοικίες (Αγ. Παντελεήμων Αθηνών, κέντρο Αθηνών) και πόλεις όπως (Πάτρα, Ηγουμενίτσα) καθημερινά βιώνουν πολεμικές καταστάσεις Λιβύης και Αφγανιστάν.

Έτσι λοιπόν αυτή η Κυβέρνηση αποφασίζει να επαναπροωθήσει τους λαθρομετανάστες στους χώρους εισόδου τους, πριμοδοτώντας τους κι όλας.

Δεν μας εξηγούν όμως οι κύριοι της κυβέρνησης από πού θα βρουν τα χρήματα προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους . Από την υποθηκευμένη εθνικά και εξαθλιωμένη οικονομικά Ελλάδα;

Κύριοι της κυβέρνησης σε ποια χώρα ζείτε;

Βγείτε τελικά από το χρυσό κλουβί και βιώστε, έστω για λίγο, τους κινδύνους που δέχονται στο πετσί τους οι πολίτες αυτής της χώρας.

Επαναδιαπραγματευθείτε άμεσα την συνθήκη του Δουβλίνου II!!!

Είναι δυνατόν να θεωρείτε πως είναι εφικτό να αποδεχθούν πολίτες αυτής της χώρας να επενδύσουν τα όσα χρήματα πιθανώς τους έχουν απομείνει και να κατοικήσουν σ’ αυτό το κέντρο της Αθήνας, που δεν τους παρέχει καμία ασφάλεια και μετά την δύση του ηλίου κυριαρχεί ο φόβος και ο θάνατος;

Κύριε Υπουργέ της Μη προστασίας του Πολίτη ποιόν πρέπει να πιστέψουμε επιτέλους, εσάς και την κυβέρνησή σας με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες σας ή την Ελληνική Αστυνομία, που προ ημερών στην εγκύκλιο περί προστασίας πολιτών που κυκλοφόρησε, στο εδάφιο για την προστασία των γυναικών αναφέρει: «να φροντίσετε να μείνετε μακριά από στενά σοκάκια ή σκοτεινούς δρόμους. Να μην πηγαίνετε με τα πόδια σας μετά την δύση του ηλίου. Πάρτε ένα ταξί ή ζητήστε από ένα φίλο να σας μεταφέρει».

Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα, η Αστυνομία της να εκδίδει τέτοιες εγκυκλίους;

Διότι τέτοια υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των πολιτών και τέτοια αδυναμία της ασφάλειάς τους συναντάμε μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.

Επιπρόσθετα, κε Υπουργέ, σεις δεν είστε ο φυσικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας;

Άλλα αποφασίζετε στο Υπουργείο και άλλα στην Αστυνομία;

Όλα τα παραπάνω, κύριοι της Κυβέρνησης αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την αδυναμία και την ανικανότητα σας, να κυβερνήσετε αυτή τη χώρα.

Και όταν κάποιος δεν μπορεί, αποχωρεί!!!

Παναγιώτης Αποστόλου • Γιούχαραν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη!
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήρθε αντιμέτωπος με τα μέλη του σωματείου Βιβλίου-Χάρτου και φοιτητές, στο περίπτερο 13 της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε κατά την παρουσίαση βιβλίου του εκδότη Πέτρου Παπασαραντόπουλου με τίτλο “Πολιτικό τραβέρσο στην ύστερη μεταπολίτευση”.

Τα μέλη του σωματείου και φοιτητές, που είχαν πάρει θέση στο ακροατήριο, άρχισαν να διαμαρτύρονται όταν τον λόγο είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ζήτησαν να κάνουν παρέμβαση για να πουν τις δικές τους απόψεις και φώναξαν συνθήματα όπως “θα είμαστε εδώ θα είμαστε παντού, θα γίνουμε ο φόβος του κάθε υπουργού” και “εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη”.

Διαμαρτυρήθηκαν ακόμη για την παρουσία αστυνομικών στον χώρο, ακολούθησε ένταση και τελικά η παρουσίαση του βιβλίου διακόπηκε. Στο πάνελ, εκτός από τον υπουργό, βρίσκονταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος και ο συγγραφέας Π. Παπασαραντόπουλος.

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: “Είναι εξαιρετική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε γύρω από την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Να εξετάσουμε με ένα καθαρό και απροκατάληπτο βλέμμα πως περάσαμε τα τελευταία 37 χρόνια, με ξέφρενο ρυθμό, με μια ρηχή αυτοσυνειδησία, με πολύ μεγάλα επιτεύγματα, αλλά και με πολύ μεγάλες συλλογικές επιπολαιότητες.”

“Φυσικά η κύρια ευθύνη, η κεντρική ευθύνη, ανήκει θεσμικά στο πολιτικό σύστημα. Σε μας που είχαμε, διαχρονικά, ως πολιτικά κόμματα και ως πρόσωπα, την ευθύνη για την πορεία αυτού του τόπου Αλλά, βεβαίως, ο καθένας έχει το δικό του ρόλο στο δικό του επίπεδο και ο καθένας καλό είναι να σκεφθεί πως μπορεί να συμβάλει ώστε το κοινό μας σπίτι, η πατρίδα μας, να βγει από την περιδίνηση και να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο”, συνέχισε ο υπουργός.