Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Ιαν 2014

Του Ηλία Σιακαντάρη 

Η πολιτική στη Μέση Ανατολή είναι αδυσώπητη: Τη μια στιγμή είσαι ο «larger-than-life μεσσίας», παίζεις σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι στη Μεσόγειο έχοντας τον απόλυτο έλεγχο στο εσωτερικό, είσαι «πιστωμένος» με μια οικονομία που βρυχάται και σχεδιάζεις αναβάθμιση στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας σου «με τα σκυλιά δεμένα».

Ξαφνικά την επόμενη, πρέπει να θυσιάσεις τη μισή σου κυβέρνηση, να ξαναφιλτράρεις τους συγγενείς σου, να φωνάζεις «διεθνής σκευωρία» απειλώντας με εκδίκηση πρώην συνοδοιπόρους – ενώ την ίδια ώρα εξετάζεις και τα σενάρια διαφυγής σε περίπτωση που παρουσιαστείς ως ο «επόμενος μουσουλμάνος τύραννος» σε εξώφυλλο διεθνούς περιοδικού. Η στιγμή μοιάζει να μην αργεί.

Μπορεί η Τουρκία να έπεσε στα μαλακά από τη Fitch (η αναταραχή πρέπει να συνεχιστεί για να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση) αλλά η απολυταρχία του Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητείται και επικρίνεται διεθνώς – ενώ η λίρα πέφτει. Το πολιτικό δράμα της Τουρκίας κορυφώνει όλα τα τρέχοντα και παλιά μικροδράματα στην τεράστια γειτονική χώρα: Είναι συγκρίσιμο -σε εκτόπισμα και «σεισμικό μέγεθος»- με όλα τα ελληνικά σκάνδαλα, αθροιστικά, από εποχής Κοσκωτά.

Η «κάθαρση» όμως είναι ακριβό σπορ για τον απλό Τούρκο: Η κεντρική του τράπεζα σπαταλά εκατομμύρια τη μέρα για να στηρίξει τη λίρα. Οι εισαγωγές ακριβαίνουν. Η εξυπηρέτηση του βραχυχρόνιου χρέους της Τουρκίας γίνεται πιο τσουχτερή. Η λειτουργία του κράτους, των πάντων, κοστίζει ακριβότερα. Ο πυρετός του «κόστους δανεισμού» -σε ύφεση στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή περιφέρεια- είναι σε έξαρση στην Τουρκία. Η οποία δεν έχει καν ευρώ.

Έχει όμως μια τεράστια οικονομία που εξάγει ρούχα, αμαξίδια γκολφ, όπλα, αυτοκίνητα – αλλά «καίει» δανεικό, ξένο χρήμα. Η Τουρκία είναι αρχετυπικά «αναδυόμενη»: Το διεθνές κεφάλαιο πηγαίνει εκεί για βραχυχρόνιες ψηλές αποδόσεις, έτοιμο να διακτινιστεί μακριά με την πρώτη στραβή. Αν φύγει, η επακόλουθη πιστωτική ασφυξία της τουρκικής οικονομίας θα κάνει τον Έλληνα επιχειρηματία να αισθάνεται συγκριτικά τυχερός.


Οι αγορές παίζουν «μουσικές καρέκλες», υπό την τονωτική μελωδία των κεντρικών τραπεζών. Οι επενδυτές αγοράζουν τα πάντα, μέχρι να σταματήσει η μουσική. Η έμφαση σε ένα αδύναμο κρίκο παρατείνει τον χρόνο που παίζει η μουσική για τους υπολοίπους. Η Τουρκία έχει όλα τα χαρακτηριστικά για τον ρόλο: Μοιάζει πιο εκτεθειμένη από άλλες αναδυόμενες, με τα λιγότερα διεθνή ερείσματα και τη μικρότερη «συστημική σημασία» για ένα σύστημα το οποίο, από το 2008, έχει γίνει πιο κανιβαλιστικό. Ο πιο αδύναμος ή εσωστρεφής, ξεμακραίνει και «τρώγεται» υπέρ της παράτασης επιβίωσης των υπολοίπων.

Όπως η Τουρκία έδωσε για χρόνια «στόρι ανάπτυξης» μπορεί να δώσει πειστικό στόρι «καταστροφής». Τα ασφάλιστρα κινδύνου κάνουν άλμα. Τις γιορτές που πέρασαν, κάποιοι έκαναν σκι και ήπιαν κονιάκ σε ελβετικές πλαγιές με τις υπεραξίες που απεκόμισαν από το πρόσφατο στοίχημα εναντίον της γείτονος.

Η Τουρκία είναι σε σταυροδρόμι. Όμως καμιά από τις εναλλακτικές δεν οδηγεί στο μέλλον που η ίδια η χώρα έχει θέσει ως στόχο εδώ και 20 χρόνια. Η «αποκάλυψη» εσωτερικών αντιφάσεων στην οικονομία ή «αναχρονιστικής» δημόσιας διοίκησης, μπορεί να «σοκάρει» τους ξένους επενδυτές και να γιγαντώσει ένα αρνητικό «τουρκικό» στόρι που μπροστά του το ελληνικό θα ωχριά.

Οι υπόλοιποι θα κερδίσουν χρόνο. (Αναλογιστείτε τις πιθανές δηλώσεις: «Η Βραζιλία/Ινδία/Ινδονησία δεν είναι Τουρκία»!). Ο κίνδυνος είναι η Τουρκία να αποδειχθεί για τις αναδυόμενες οικονομίες ό,τι η Ελλάδα για την Ευρω-περιφέρεια: Η πρώτη πανηγυρική καταδίκη, ο πρώτος «αφελής πεσών».

Το 2014 ξεκινά με σασπένς στη γειτονιά. Κάθε κρίση ανασηκώνει το Δυτικό πέπλο της Τουρκίας και αποκαλύπτει τα αληθινά της χρώματα και τις πραγματικές της προκλήσεις. Όταν γίνεται αυτό, οι Τούρκοι πολίτες πληρώνουν και οι γείτονες κινδυνεύουν από ξώφαλτσες.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Παρά τις φιέστες και τα μεγάλα λόγια, η επίσημη πρώτη της 5ης ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. ανέδειξε πλήρως το κλίμα πολιτικής αμηχανίας που κατέχει την ελληνική κυβέρνηση και την ηγετική ελίτ της Ευρώπης, λόγω της αδυναμίας τους να εξαλείψουν τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά αποτυπώματα της κρίσης.

Ηταν σε όλους σαφές πως πίσω από τα σφιγμένα χαμόγελα και τις πιεσμένες ευγένειες κρυβόταν, ανεπιτυχώς, η αγωνία για το μέλλον μιας Ενωσης που παραπαίει ανάμεσα στην άγρια νεοφιλελεύθερη λιτότητα και στις ανεξέλεγκτες συγκρούσεις αδιαφανών, εθνικών και μη, οικονομικών συμφερόντων.

Οι ευρωεκλογές που έρχονται σε 5 μήνες, μεσούσης της ελληνικής προεδρίας, είναι ο πήχυς της ευρωπαϊκής αποτυχίας. Εκεί θα κριθεί, με την ψήφο ή με την παγερή αδιαφορία των ευρωπαϊκών λαών, η δυνατότητα επιβίωσης της Ευρώπης ως πειράματος πολιτικής ενοποίησης διαφορετικών εθνών-κρατών. Την ετυμηγορία αυτή των ευρωπαϊκών λαών φοβούνται οι ηγεσίες. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι τα οικονομικά προγράμματα που επέβαλαν οδήγησαν στην έξαρση των οικονομικών ανισοτήτων και την όξυνση της κοινωνικής αδικίας, ιδίως μεταξύ Βορρά και Νότου.

Ειδικά για την Ελλάδα των Μνημονίων, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Οι εκπρόσωποι της παλαιάς εξουσίας διαισθάνονται ότι έρχεται το τέλος της πολιτικής τους κυριαρχίας. Και βαφτίζουν όλη την εξέλιξη, δηλαδή την πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, απαρχή πολιτικής αστάθειας, ένδειξη ανωριμότητας του λαού (λες και η ωριμότητα ταυτίζεται με τη διαιώνιση της δικής τους διαπιστωμένης φαυλότητας).

Συχνά οι ίδιοι αυτοί εκπρόσωποι του απερχόμενου πολιτικού συστήματος προσποιούνται πως ξεχνούν τη γενικευμένη διαφθορά, την ασύστολη διαπλοκή και την εκτεταμένη ατιμωρησία που έθρεψε τα φαινόμενα πολιτικής αφασίας τα οποία κυριάρχησαν στη μεταπολιτευτική περίοδο και έθρεψαν την εξουσία τους. Και δείχνουν ως κύριο υπεύθυνο τον αντίπαλό τους. Είναι έτοιμοι να καταλογίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα, ακόμη και σχέση με τρομοκράτες! Με απίστευτες συκοφαντίες και ανύπαρκτες κατασκευές αναζητούν, ματαίως, τρόπους να αποτρέψουν το μοιραίο.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι τους δεν φαίνονται να συγκινούνται. Επιμένουν μονότονα και σαδιστικά στο ίδιο τροπάρι της λιτότητας. Ακόμη και τούτη την ώρα υπεραμύνονται των πολιτικών τους, δικαιολογούν τα προγράμματα λιτότητας, υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους, δακρύζουν υποκριτικά για τα θύματά τους, αλλά ρίχνουν το ανάθεμα της ευθύνης στις κυβερνήσεις που δεν τα εφάρμοσαν καλά. Ούτε τον οικοδεσπότη του Ζαππείου Α. Σαμαρά δεν εξαιρούν· έτσι, για τους τύπους.

Στην πράξη περιγράφουν ένα απέραντο Ελντοράντο αντιμαχόμενων συμφερόντων και διαρκών ανταγωνισμών. Δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ο λόγος τους. Δεν συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση η πολιτική τους. Εχουν όλη την ευθύνη γι' αυτό.

Από enetΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ο Αντώνης Σαμαράς, με τον πλέον επίσημο τρόπο, έθεσε το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών: «Μέσα ή έξω από την ΕΕ». Ο Αντώνης Σαμαράς ως γνωστόν είναι βαρύς μάγκας και δεν κωλώνει. Ο λόγος του είναι συμβόλαιο, όλοι το ξέρουμε αυτό.

Όσοι αμφισβητούν την αξιοπιστία του Αντώνη Σαμαρά είναι βέβαιο ότι θα εκτεθούν το βράδυ των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα τους εκπλήξει με την πίστη του στη Δημοκρατία και την υπακοή του στην απόφαση του λαού.

Είπε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας ότι στις ευρωεκλογές:
«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δε θέλουν την Ευρώπη», ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η «δύναμη που εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας» ενώ ο  ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «ευρωσκεπτικιστική δύναμη».

Ξεκάθαρος, όπως πάντα, ο Αντώνης Σαμαράς μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα. Ουσιαστικά, τις μετέτρεψε σε ένα στοίχημα κι επειδή ο Αντώνης Σαμαράς είναι κύριος με «Μ» κεφαλαίο, αν χάσει το στοίχημα θα το πληρώσει ολόκληρο.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία –δηλαδή η Ευρωπαϊκή Δύναμη – έρθει δεύτερο ή τρίτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ –δηλαδή οι κύριες «ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις» – πιάσουν ποσοστό που θα ξεπερνά εκείνο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα αποφασίσει το επόμενο κιόλας πρωί να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ήδη μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να έχει δηλώσει ότι ακολουθώντας την εντολή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, βγάζει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Αυτό θα συμβεί και τότε όλοι θα καταλάβουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι μία ρόμπα ξεκούμπωτη που βάζει στοιχήματα μόνο για να τα κερδίσει. Τότε όλοι θα καταλάβουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι τσιράκι της Μέρκελ. Τότε όλοι θα καταλάβουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού περισσότερο από τις εντολές του κλητήρα του ΔΝΤ. Τότε όλοι θα καταλάβουν ότι ο πολιτικός λόγος του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι μια πορδή στον άνεμο. Τότε όλοι θα καταλάβουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς διαθέτει έστω και την ελάχιστη αξιοπρέπεια.

Στην περίπτωση βέβαια που δεν το κάνει, αλλά συνεχίσει τη μνημονιακή  πολιτική του «ευρώ πάση θυσία», τότε… Μπα, ούτε που θέλω να το σκέφτομαι. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι τόσο άθλιος ώστε να μας σέρνει σε δικής του έμπνευσης δημοψηφίσματα και στη συνέχεια να γράφει στ’ @ρχίƍι@ του το αποτέλεσμα. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι τόσο φασίστας. Ε; Δεν είναι, ε;

Έγραψε ο ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ, μοντάζ Γρέκι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Πανηγυράκι για τα πανηγύρια!
Τραβούσε ο υπουργός Μπάρμπι (της γνωστής οικογενείας των Μπάρμπηδων!) τον "πρωθυπουργό", λέει, φωτογραφίες με το κινητό του!
 
Καλά που δεν του πέταγε και λουλούδια, από συνήθεια από τ' άλλα πολιτιστικά κέντρα που συχνάζει!
Η Αυτού Χυδαιότης χαμογελούσε ευτυχισμένος που ακόμα είναι έξω. Είπε μάλιστα να το γιορτάσει κάνοντας ένα δωράκι στον εαυτό του, και αυτοανακηρύχθηκε "αναπληρωτής πρωθυπουργός"!!  

Για πολλά γλέντια λέμε!
Το πρωθυπουργεύον χανουμάκι της Μέρκελ είπε τις γνωστές παραληρηματικές, κακουργηματικές πα@παριές, διανθισμένες με μερικές καινούργιες.
 
Είπε δηλαδή ότι επειδή οι έλληνες υποφέρουν απίστευτα (αυτό το τελευταίο το τόνισε γιατί μάλλον τώρα το πρωτοάκουσε), κι επειδή έχει πέσει το βιωτικό επίπεδο όσο σε καμία άλλη χώρα μετά τον πόλεμο, αφήνουμε πίσω μας την κρίση!!!
Δηλαδή ρε αρχιπροδότη του λαού αυτό έφταιγε για την κρίση;
Το υψηλό βιωτικό επίπεδο;
Και τώρα που έπεσε το βιωτικό επίπεδο "όσο σε καμία άλλη χώρα μετά τον πόλεμο", θα βγούμε απ' την κρίση;
 
ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΒΙΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;
 
Και νομίζεις ότι η εσχάτη των ποινών θα είναι αρκετή για σένα και τ' άλλα αθύρματα;
Κατά τ' άλλα κι από κεκτημένη ταχύτητα, ο τσικ-λεβέντης έκανε τα δικά του! 
Κάτι μαγκίτσες από δώ, κάτι έγερνε τον ώμο κατά κεί...
 
Οι ξένοι όμως που δεν σκαμπάζουν από τέτοια, νόμισαν ότι έπαθε καμιά ψύξη, και του είπαν τώρα που δεν έχει 25ευρω, να πάει να κοιταχτεί σε κανά νοσοκομείο! 
Μιλάμε για τρελά κέφια...
Μετά, προδότες και Βησιγότθοι, όλοι μαζί, πήγαν στο Μέγαρο να εκπολιτιστούν.
Ακούσανε και Θεοδωράκη, και τρίζανε πια τα κόκκαλα του Μίκη εν ζωή!!  

Τί αμαρτίες πληρώνει πιά κι αυτός ο άνθρωπος:
Μία τον προτείνει το ΠαΣοΚ για πρόεδρο στην θέση του Ξεπουπούλια!
Την άλλη καπηλεύονται την μουσική του για να δείξουν ότι είναι έλληνες και οι Πηλιογούσηδες!
Έλεος πιά!

Αργότερα πρέπει να πήγαν και για φαγητό, αλλά δεν μας το έδειξαν να μη ζηλέψουμε που έχει πέσει το βιωτικό μας επίπεδο!

Και έφυγαν μετά τ' αφεντικά και έμεινε ο Αντωνάκης να καμαρώνει την Προεδρία του!
 
Φτού σου, λεβέντη μου!
Αλλά, φτού σου!!
     
Άντε... και του χρόνου σπίτι σου!
Για πάντα...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 

Ο Ερυθρός Σταυρός, με βάση στοιχεία τα οποία του υπέβαλαν 22 από τις εθνικές επιτροπές του στην Ευρώπη, κατέγραψε ότι χορηγείται επισιτιστική βοήθεια σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ένας αριθμός κατά 75% αυξημένος σε σύγκριση με την περίοδο τρία χρόνια πριν. Αυτή είναι η Ευρώπη που, κατά την χτεσινή ομιλία του κ.Σαμαρά, «αφήνει πίσω της κρίση»…

Μετά τις υπέροχες κυβερνητικές φιέστες για την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ (τέτοιες γιορτές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες υπέρλαμπρες τελετές που διενεργούνταν στο σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας) ας επιστρέψουμε στην πραγματική ζωή.

Σε αυτήν, στην πραγματική ζωή, οι χτεσινές φιέστες θα μπορούσαν να εκληφθούν ακόμα και ως ετεροχρονισμένο δοξαστικό υπέρ της τρόικας και των Μνημονίων. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε: Τα 2/3 της λαομίσητης τρόικας, είναι «made in ΕU»: Είναι Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Στην πραγματική ζωή, λοιπόν, η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με τα φληναφήματα περί της λέσχης των «ισότιμων εταίρων». Αντίθετα, μέσα στην ΕΕ εκείνο που ευδοκιμεί νομοτελειακά είναι η ανισομετρία και οι αντιθέσεις. Προϊόν αυτής της ανισομετρίας είναι και το γεγονός, για παράδειγμα, ότι:

• Την εποχή (περίοδος 2000 – 2012) των ελλειμμάτων για την Ελλάδα, το συνολικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν 1,28 τρισ. ευρώ, της Ολλανδίας 473 δισ. ευρώ, της Αυστρίας 80 δισ. ευρώ, της Σουηδίας 271 δισ. ευρώ, της Φινλανδίας 96 δισ. ευρώ. «Τα ελλείμματα της Ελλάδας είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας» που έλεγε και η κυρία Λαγκάρντ…

Η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ παράγοντας άμβλυνσης των ανισοτήτων, αλλά πεδίο όπου βασιλεύει ο νόμος που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις ηγέτιδες και πλούσιες Γερμανία και Γαλλία:

• Πάνω από 5,5 εκατομμύρια Γερμανοί κατρακύλησαν τα τελευταία χρόνια από την λεγόμενη μεσαία τάξη στους χαμηλόμισθους. Εκείνοι που ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία δεν ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες… Οσο για τη Γαλλία των 3 εκατομμυρίων ανέργων η οργάνωση «Les Restos du Coeur» ανακοίνωσε ότι πέρσι 960.000 άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά για να πάρουν δωρεάν γεύματα ενώ φέτος τα σισίτια που προγραμματίζονται αφορούν σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους…

Η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ η «Ευρώπη των εργαζομένων». Ήταν είναι και θα είναι μια διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου. Για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην οικονομία των πιο αδύναμων συνεταίρων τους και την αρπαγή του εθνικού τους πλούτου. Μια ένωση για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σε αυτήν, στην πραγματική ΕΕ:

• Πάνω από 43 εκατ. Ευρωπαίοι ζουν στα όρια της πείνας και 120 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν τον διαρκή κίνδυνο να περιπέσουν σε κατάσταση ένδειας (στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου).

Σε χώρες όπως η Λετονία,
που πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στο κλαμπ της Ευρωζώνης, η χορηγούμενη επισιτιστική βοήθεια υπερτριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Στην Ιταλία 8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στις χώρες της πραγματικής ΕΕ,
όπως, για παράδειγμα, στη Βρετανία (που σημειωτέον ούτε ευρώ έχει, ούτε Μνημόνιο…), επανακάμπτουν ασθένειες εξαφανισμένες από τη δεκαετία του ’50, όπως η ραχίτιδα, που μαστίζει τον παιδικό πληθυσμό ως αποτέλεσμα της πείνας και της κακής διατροφής για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά.

Στην Βρετανία των 5 εκατομμυρίων πενήτων, όπου ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ στοίχισε 60 εκατομμύρια ευρώ, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκε να σχεδιάσει τη διανομή αυτό το χειμώνα επισιτιστική βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου…

Η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ αρωγός της «ανάπτυξης» σε όφελος των λαών. Είτε πρόκειται για τους λαούς των χωρών του Νότου, είτε πρόκειται για τους λαούς των κρατών – ατμομηχανή της ΕΕ. Σήμερα, στην πραγματική ΕΕ:

• Πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι και μάλιστα τα 20 εκατομμύρια από αυτούς βρίσκονται στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (στοιχεία της Eurostat).

Ανάμεσα στα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού διαβάζουμε:
Στη Γαλλία, 350.000 άτομα έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2008-2011. Στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουγγαρία, το 13% του πληθυσμού μετανάστευσε για να βρει δουλειά. Στη Γερμανία – των πλεονασμάτων - το ένα τέταρτο των εργαζομένων είναι χαμηλόμισθοι . Πάνω από 7 εκατομμύρια Γερμανοί ζουν με μισθό 400 ευρώ το μήνα. Πάνω από το 15% του γερμανικού πληθυσμού διαβιεί σε συνθήκες κάτω του ορίου της φτώχειας…

Η ΕΕ έχει τόση σχέση με την «δημοκρατία»
- όση και οι πολλαπλές ταχύτητες στο εσωτερικό της, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση του δικαίου του ισχυρότερου,
- όση και ο διορισμός του κογκλάβιου της Κομισιόν καθώς και η απαξίωση της εκλογής του εν πολλοίς διακοσμητικού ευρωκοινοβουλίου, εκλογές όπου συμμετέχουν λιγότεροι από το 50% των Ευρωπαίων πολιτών,
- όση και κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών – μελών που οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ την παραχωρούν στην αρένα της μεταξύ τους λυκοφιλίας και «εποπτείας»,
- όση και η δράση της ΕΕ σε όλα σχεδόν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα του πλανήτη σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μέχρι Ιρακ και Αφγανιστάν,
- όση και η συμμετοχή των φασιστών σε μια σειρά κυβερνήσεις των κρατών – μελών της, όση και η αναβίωση του φασισμού στο σύνολο της ευρωενωσιακής επικράτειας, όση και η βιομηχανία παραχάραξης της Ιστορίας από τα ευρωκοιναγορίτικα επιτελεία εδώ και δεκαετίες,
- όση και η «δικαιοσύνη», η «νομιμότητα» και η «ηθική» των οικονομικών σχέσεων εντός της ΕΕ που περιλαμβάνει από τις μίζες της «Ζήμενς» μέχρι την αναγόρευση της Γερμανίας σε έναν από τους δέκα μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους και κέντρα παραοικονομίας του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης,
- όση και η απόφαση της κυβέρνησης του λίκνου της Δημοκρατίας, της Ελλάδας, να εκδώσει έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, να διακόψει τη λειτουργία του μετρό, να μετατρέψει την Αθήνα σε σιδερόφραχτη πόλη, στην προσπάθεια να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις ενάντια στους «λαοπρόβλητους» ηγέτες της ΕΕ!

Αυτή είναι η ΕΕ. Η πραγματική ΕΕ. Κι ας ξαναθυμηθούμε, τώρα, ποια είναι και πως είναι η Ελλάδα μέσα σε αυτή την λυκοσυμαχία. Ποια είναι, δηλαδή, η – πραγματική – Ελλάδα, την οποία χτες η «Δημόσια Τηλεόραση» του κυρίου Καψή την παρουσίαζε περίπου σαν σουφραζέτα ξεμαλιασμένη από την ξέφρενη χαρά της γιατί της δώσανε να «κρατάει το τιμόνι της ΕΕ»… Ας δούμε ποια είναι η Ελλάδα του ελληνικού λαού, μετά την πάροδο 30 και πλέον χρόνων από την προπαγάνδα του «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια» (επί ένταξης στην ΕΟΚ), που μετά έγινε προπαγάνδα περί «ισχυρής Ελλάδας» (επί Μάαστριχτ) , και που τώρα εισπράττει τα επίχειρα της κάλπικης θεωρίας περί του «απάνεμου λιμανιού» (που θα της εξασφάλιζε, τάχα, η είσοδος στο ευρώ)…
• Η Ελλάδα της κατεστραμμένης παραγωγικής της βάσης που προκύπτει από τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες για τη διάλυση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα τα ναυπηγεία, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα που από την πλεονασματική αγροτική παραγωγή το 1980 έχει μετατραπεί στη χώρα που εισάγει πατάτες από την Αίγυπτο, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα της κρίσης, του «Τιτανικού», του ΔΝΤ και του «καλό κουράγιο Ελληνες» (Ολι Ρεν), είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα των μαγκαλιών, της αιθαλομίχλης, των 8 στους 10 χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και των παιδιών που λιποθυμούν από ασιτία στα σχολεία, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα των αλλεπάλληλων χαρατσιών και της ανελέητης φοροαρπαγής, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα των αμέτρητων αστέγων, της αμέτρητης ουράς των απόκληρων πίσω από τα καζάνια των συσσιτίων, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα των διαλυμένων συστημάτων Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα των μισθών πείνας και των συντάξεων δυστυχίας, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.
• Η Ελλάδα των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων, των 600.000 «λουκέτων» στα μαγαζιά, των παιδιών που μεταναστεύουν κατά χιλιάδες, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Και του ευρώ.

Αυτή είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Που κατά τους θιασώτες του «ευρωμονόδρομου» δεν μπορεί να υπάρξει έξω από την ΕΕ, ούτε έξω από το ευρώ. Αλλά τόσο πατριώτες που είναι θα πρέπει να μας εξηγήσουν: Πως γίνεται αυτή η χώρα να υπήρξε εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, χωρίς ΕΕ και χωρίς ευρώ; Εκτός αν γι’ αυτούς η Ιστορία της Ελλάδας ξεκίνησε μόνο την στιγμή που μπροστά από το ΑΤΜ ο κ.Σημίτης ανέμιζε το ευρώ (σσ: τι απίθανη στιγμή)…

Αυτή είναι και η Ευρωπαική «τους» Ενωση. Όπως ακριβώς την περιέγραφε πριν από 100 χρόνια ο Λένιν:

«... το σύνθημα των "Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" – σημείωνε - δεν είναι σωστό από οικονομική άποψη. Είτε αυτό το σύνθημα είναι απραγματοποίητο στον καπιταλισμό (...). Είτε είναι ένα σύνθημα αντιδραστικό, που σημαίνει προσωρινή συμμαχία των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης (...) για την καταλήστευση...».
Και πρόσθετε:
«Φυσικά, οι προσωρινές συμφωνίες είναι πιθανές μεταξύ των καπιταλιστών και μεταξύ των κρατών. Από αυτή την άποψη οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι πιθανές ως συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων καπιταλιστών …αλλά με ποιο σκοπό;».

Αν κάποιος, ρίχνοντας μόνο μια ματιά στα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών της ΕΕ, από τη μια μεριά, και στο άδειο πιάτο εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, από την άλλη, δεν μπορεί να αντιληφθεί για «ποιο σκοπό» υπάρχει η ΕΕ, τότε…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Η είδηση, την πρώτη μέρα προεδρίας της Ελλάδας, είναι: “Απειλούνται με κατασχέσεις όσοι δεν πλήρωσαν χαράτσι αν δεν ξοφλήσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου”.
Όποιος δεν θεωρεί ότι η ιστορία ξεκίνησε από την ώρα που γεννήθηκε, μπαίνει σε μία διαδικασία σύγκρισης άλλων εποχών και αυτών εδώ που διανύουμε. Για μία ψήφιση νόμου κάποιες άλλες εποχές έβγαιναν στον δρόμο κάτι πλάσματα που από το πηλοφόρι, από τον τσαπί και από την δουλειά μέσα στα αμπάρια στεκόταν ως θηρία απέναντι στους γραβατοφορεμένους που θεωρούσαν ότι μπορούσαν να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Όταν έβγαιναν τα θηρία αυτά στο δρόμο δεν κρατούσαν πλακάτ αλλά τα όργανα της δουλειάς τους και κατάφερναν να τρομάξουν τόσο πολύ τους κλεισμένους στην βουλή πολιτικάντηδες - μόνο από τον ήχο των ποδιών τους - που έπαιρναν τον νόμο πίσω άρον άρον. 
Κάποιες εποχές μπορεί να υπήρχε όπως και σήμερα η αδικία αλλά υπήρχε και ο εσώψυχος φόβος των κρατούντων ότι τα θηρία δεν μπορείς να τα απειλείς κατάμουτρα. Φθάσαμε στο σήμερα μετά από την άλωση του ΠΑΣΟΚ για 30 χρόνια όπου η σφραγίδα ενός σφουγγοκωλάριου έχει μεγαλύτερη αξία από την εργασία και τον ιδρώτα του θηρίου. Φθάσαμε στο σημείο όπου τα ανάπηρα, τα οποία ανέβηκαν την σκάλα της εξουσίας έρποντας, να απειλούν το κομμάτι του λαού που δεν πασοκοποιήθηκε και που ήταν η μηχανή παραγωγής αυτής της χώρας. Χωρίς ίχνος φόβου στα μάτια τους ερπετοειδή, όπως ο Χαρούλης Θεοχάρης, σε απειλεί ότι θα σε αφήσει στο δρόμο, ότι θα σε κλείσει φυλακή, ότι θα αφήσει το παιδί σου να πεθάνει, είτε από ασιτία, είτε στερώντας του το δικαίωμα περίθαλψης. 
Φθάσαμε στην εποχή που οι Γίγαντες, αποδεχόμενοι τον χαρακτηρισμό μειοψηφία που τους επέβαλε η δημοκρατία των νάνων, μπήκαν στα αυτοσχέδια κλουβιά τους και ανέχονται τις απειλές των πολιτικών Πυγμαίων και των πυγμαιότερων υπαλλήλων τους. Φθάσαμε στο σημείο όπου η Παροχή Υπηρεσίας δίνει απανωτές γροθιές στην Παραγωγική Εργασία. Η υπογραφή του κάθε γκρίζου και κομπλεξικού έχει πλέον μεγαλύτερη αξία από τον ιδρώτα και την αγωνία που πρόσφερες για να κινήσεις την μηχανή της χώρας. Απειλείσαι και τιμωρείσαι γιατί δούλεψες από άεργους που τίποτε άλλο δεν έκαναν στην άθλια ζωούλα τους από το να γίνονται μέλη κομματικών συνδικαλιστικών γραφείων και κάνοντας όνειρα ότι κάποια μέρα θα “δείρουν και θα γ@μήσουν”. 
Ποιος είσαι εσύ ρε, που θα απειλήσεις 1,000,000 Έλληνες ότι θα τους βγάλεις το σπίτι τους στο σφυρί επειδή δεν πλήρωσαν το παράνομο χαράτσι σου; Ποιος είσαι εσύ ρε, που αρπάζεις τις επιδοτήσεις αγροτών αφήνοντας τους στο έλεος; Ποιος είσαι εσύ ρε, που απειλείς τους 70χρονους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ που δούλεψαν σαν δούλοι για να κινήσουν το καράβι της Ελλάδας ότι αν δεν πληρώσουν τον φόρο ακινήτων θα τους πάρεις το σπίτι; Ποιος είσαι εσύ ρε, που απειλείς ασθενείς ότι θα τους αφήσεις να πεθάνουν γιατί έτσι σου γουστάρει; Τι ύψος τελικά έχεις, ρε άντρακλα, που απειλείς το 30% του λαού που έφτυσε αίμα; Το βάζει το μουμιοποιημένο κεφαλάκι σου ότι απειλείς το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού; Δεν είναι όμως το 1/3 είναι παραπάνω διότι πίσω από κάθε χαράτσι απειλής κρύβονται ακόμα 3 άτομα που μένουν κάτω από αυτό το κεραμίδι. Ποιος είσαι, ρε, που απειλείς τα παιδιά των Ελλήνων ότι θα κοιμούνται κάτω από τα άστρα αντί να μετρούν τα άστρα; 
Βγες έξω, ρε άντρακλα, να μάς τα πεις στην μούρη και όχι μέσα από το γυαλί της τηλεόρασης που σαν τείχος αόρατο σε προστατεύει από τις μπάτσες. Βγες στο δρόμο να δούμε το ύψος σου γιατί το ύψος σου το βλέπουμε μόνο από την σκιά που αφήνεις. 
Ποιους απειλείς τελικά; Αυτούς που πλήρωναν πάντα και τώρα δεν έχουν πηγή εισοδήματος γιατί τους στέρησες την εργασία και την προπληρωμένη αδρά σύνταξή τους. Απειλείς αυτούς που σου πλήρωναν τα κομματικά γραφεία που ξημεροβραδιαζόσουν γλείφοντας για μια γκρίζα θεσούλα αφού το ύψος σου, τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό, σε καταστούσε ανάπηρο για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. 
Ποιος είσαι τελικά, εσύ ρε καραγκιοζάκο και ποιοι είναι αυτοί που συμφωνούν μαζί σου πατρονάροντας την αναλγησία, την απανθρωπιά και την αδικία. Μαζευτείτε όλοι μαζί να δούμε πόσο χώρο πιάνετε σε αυτή την χώρα. Στην παραζάλη της φορτωμένης τσέπης σας και της ανούσιας εξουσίας θεωρείτε ότι το ποσοστό σας είναι αυτό που πάντα σας σώνει. Ως άνοοι και άεργοι αγνοείτε ότι αυτό που καθορίζει το χρονικό διάστημα των αποτελεσμάτων δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα.  

Ὅσοι Πυγμαῖοι καὶ νὰ μαζευτεῖτε γιὰ νὰ ἔχετε τήν ἐκλογικὴ ποσότητα ποὺ θὰ σᾶς καθιστὰ ἐξουσία, εἶναι νομοτελειακὰ σίγουρο ὅτι ἡ ποιότητα τῶν Γιγάντων κάποια μέρα θὰ τὸν ρίξει τὸν τοῖχο καὶ θὰ σᾶς ἀνταμώσει.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
«Θεραπευμένος κατά φαντασίαν» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και δήθεν... εκβιαστής της Γερμανίας ο Βενιζέλος(!) κατά τον γερμανικό Τύπο

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ωμά τίθεται πλέον το ερώτημα: Θεωρούν άραγε οι Γερμανοί «χαμένη υπόθεση» τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και της φέρονται τόσο απαξιωτικά και εχθρικά; 
Προσανατολίζονται μήπως στην προετοιμασία του πλαισίου εντός του οποίου θέλουν να εγκλωβίσουν την επόμενη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου φέρονται με τόση περιφρόνηση προς τον νυν πρωθυπουργό, που είναι απολύτως πειθήνιος στα κελεύσματά τους, για να προειδοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα τι του μέλλεται να πάθει, αν επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη όταν θα έχει την εξουσία τη στάση ανυπακοής προς τις εντολές του Βερολίνου που επαγγέλλεται σήμερα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση; 
Τα ερωτήματα αυτά δεν προκύπτουν εκ του μη όντος. 

Ως φανατικός αναγνώστης του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν θυμάμαι να έχει άλλη φορά επιτεθεί με τόση πολιτική απαξίωση όση αυτή την εβδομάδα εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, κατά άλλου πρωθυπουργού χώρας - μέλους της ΕΕ με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ σήμερα ή της ΕΟΚ παλιότερα. 

«Ο κατά τη φαντασία του θεραπευμένος» είναι ο τίτλος του άρθρου του «Σπίγκελ» και πρέπει να δει κανείς τυπωμένη στο χαρτί την με εξαιρετική πολιτική σκοπιμότητα επιλεγμένη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο για να αντιληφθεί πλήρως την έκταση του διασυρμού του πρωθυπουργού στα εκατομμύρια αναγνωστών του περιοδικού όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Οχι δηλαδή ότι τη γλιτώνει η Ελλάδα, κάθε άλλο! «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης αναπτυσσόμενη χώρα; Και μάλιστα ένα ''αποτυχημένο κράτος'' σαν το Αφγανιστάν και ίσως σύντομα επίσης και το Πακιστάν;» αναρωτιέται δήθεν εμφανώς υποκριτικά το «Σπίγκελ». Αφού αναφέρεται μάλιστα «στα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία», το γερμανικό περιοδικό συνεχίζει την επίθεση: «Πίσω από αυτά τα νούμερα, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι όπως ήταν - μια χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος. 
Οποιος τολμήσει να ψάξει στα χαμόκλαδα της ελληνικής διοίκησης, δικαιοσύνης και πολιτικής, πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει αν ποτέ θα εξυγιανθεί η Ελλάδα. Πάρα πολύ λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί εκεί» γράφει το «Σπίγκελ». 
Ανεξάρτητα από το πόση δόση αλήθειας έχουν αυτοί οι ισχυρισμοί, η πολιτική ουσία είναι ότι αποδίδοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τη συνέχιση της κατάστασης αυτής με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, οι Γερμανοί θάβουν όχι μόνο την ελληνική προεδρία, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι αναγνώστες του περιοδικού βγάζουν το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι αναποτελεσματική και ανίκανη!

Στην ίδια ακριβώς γραμμή με το «κεντροαριστερό» περιοδικό «Σπίγκελ» κινείται εμφανώς συντονισμένη και η δεξιά εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». 
Αυτή δημοσίευσε την Κυριακή -στη δεύτερη μάλιστα σελίδα της- μια ολοσέλιδη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου χιλιάδων λέξεων (η εφημερίδα έχει μεγάλο σχήμα και πυκνή εκτύπωση) και με αφορμή τη συνέντευξη αυτή του επιτίθεται συνεχώς, αρχίζοντας από τον υπότιτλο της συνέντευξης: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκει μη νόμιμη την τρόικα και θέλει να την ελέγξει πολιτικά» γράφει. 
Από την πρώτη κιόλας σελίδα του φύλλου που δημοσιεύεται η συνέντευξη η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» φροντίζει από την πρώτη κιόλας φράση της να στρέψει τους αναγνώστες της εναντίον του Βενιζέλου! Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ελλάδας «συνιστά στη Γερμανία να συμπεριφέρεται πιο συγκρατημένα στην Ευρώπη» τονίζει.

Για όποιον έχει ελάχιστη επαφή με τη γερμανική νοοτροπία δεν υπάρχει πιο εμπρηστικός τρόπος να προκαλέσει την οργή των Γερμανών από το να πει μια μικρή χώρα στη Γερμανία τι να κάνει! Η έκρηξη είναι χίλια τα εκατό σίγουρη! «Η Αθήνα παίζει τα ατού της» είναι άλλωστε ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο παρουσιάζει τη συνέντευξη η εφημερίδα.

Με τη λέξη «ατού» δίνει τεχνηέντως στον Γερμανό αναγνώστη να καταλάβει ότι η Αθήνα... εκβιάζει (!) το Βερολίνο, γράφοντας συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός προειδοποίησε τους δανειστές της Ελλάδας ότι τα λεφτά που δάνεισαν στη χώρα του, συνολικά 240 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να τα χάσουν, αν αρχίσει πάλι η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, με εμφανή στόχο να εξοργίσει τους αναγνώστες της. 
Σε σχέση με το σημερινό μας θέμα, δεν έχει τόση σημασία το τι ακριβώς και πώς το είπε ο Βενιζέλος. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» αποσπά με ιδιαίτερη επιμονή φράσεις από τη συνέντευξη του Βενιζέλου για να τον εμφανίσει ως... «εκβιαστή της Γερμανίας»! 
Ο πρωθυπουργός «κατά τη φαντασία του θεραπευμένος», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήθεν εκβιαστής, κάτι δεν πάει καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Κάτι ετοιμάζουν οι Γερμανοί.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ακόμα και οι Τούρκοι γελάνε με τον... Μπουτάρη 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε για άλλη μια φορά ο νυν δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης και υποψήφιος δήμαρχος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου από την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η οποία σημειωτέον στο παρελθόν έχει απευθύνει ύμνους και εύσημα για τον ένθερμο φίλο της Τουρκίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ.

Αφορμή για το νέο αυτό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας είναι η είδηση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία, του καινούργιου έρωτα του αξιότιμου δημάρχου της Θεσσαλονίκης, κ Μπουτάρη, με την αυστριακή πρώην ηθοποιό του θεάτρου, Gabriela Scheiner. Μάλιστα η μεγάλη διαφορά ηλικίας, που όπως αναφέρεται ο κ. Μπουτάρης είναι μόλις 72 ετών και η κ Scheiner 52, δεν εμπόδισαν τους δυο ερωτευμένους να ζήσουν τον μεγάλο τους έρωτα κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η τουρκική εφημερίδα προβάλλει και τις δηλώσεις του αξιότιμου δημάρχου της Θεσσαλονίκης που ομολόγησε ότι όντας πατέρας τριών παιδιών έζησε πενήντα χρόνια με την πρώην σύζυγο του, την Αθηνά, η απώλεια της οποίας του στοίχησε πάρα πολύ. Το μεγάλο πρόβλημα του όμως ήταν ότι δεν… ηρέμησε σεξουαλικά και ότι μετά την απώλεια της Αθηνάς είχε… μεγάλο σεξουαλικό πρόβλημα το οποίο έγινε ακόμα μεγαλύτερο καθώς η ηλικία του τον εμπόδιζε να ξανακάνει ένα δεσμό που θα του έλυνε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα, όπως ομολόγησε, φοβόνταν την πιθανή απόρριψή του από μια καινούργια υποψήφια σύντροφο στις σεξουαλικές του αναζητήσεις λόγω ηλικίας. Τώρα όμως γεμάτος χαρά βρίσκεται με την νέα του σύντροφο στην ζωή και στον έρωτα και αυτό ξαναέφερε το χαμόγελο στα «παραπονεμένα» χείλη του. Και, όπως κατέληξε ο αξιότιμος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης, πιστεύει ότι ακόμα και η αείμνηστος πρώτη σύζυγος του, η Αθηνά, θα είναι χαρούμενη που ξαναβρήκε την ευτυχία στην ένωση του με την νέα του σύντροφο αυστριακή καλλιτέχνιδα, κ. Gabriela Scheiner.

Για άλλη μια φορά λοιπόν ο αξιότιμος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκλεψε τη παράσταση και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Αλλά το «ρεσιτάλ» του κ Μπουτάρη πέραν των ερωτικών του επιτυχιών έχει και άλλη πιο ενδιαφέρουσα «ανατολική» διάσταση που δεν πρέπει να ξεχνάμε. 
Μόλις εκλέχτηκε, οι Τούρκοι πανηγύρισαν για την εκλογή του, καθώς η φήμη του σαν τουρκολάγνος είχε φτάσει από καιρό στην Τουρκία. Από τότε άρχισε να βγαίνει πιο συχνά σε τουρκικά κανάλια παρά στα ελληνικά και φυσικά σε κάθε του εμφάνιση εμφανίζονταν σαν πιο Τούρκος και από τους ίδιους τους Τούρκους. 

Έτσι δεν άργησε να πέσει η πρώτη «βόμβα» Μπουτάρη, (κατά το... κάβα Μπουτάρη). 
Στις 20 Νοεμβρίου του 2010, λίγες δηλαδή μέρες μετά την εκλογή του στην δημαρχία Θεσσαλονίκης ανήγγειλε, όπως το δημοσίευσε με πηχυαίους τίτλους η τουρκική εφημερίδα Radıkal, ότι θα αναγείρει μνημείο υπέρ των Νεότουρκων, (δηλαδή των μεγαλυτέρων σφαγέων του ελληνισμού της Μικράς Ασίας), στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο μεγάλος φίλος της Τουρκίας αψηφώντας τις αντιδράσεις του θρησκευτικού κατεστημένου της Θεσσαλονίκης αλλά και των ποντιακών οργανώσεων, θα στήσει ένα μνημείο για την «επανάσταση» των Νεότουρκων στην γνωστή πλατεία της Θεσσαλονίκης. 
Παράλληλα στην ίδια εφημερίδα γίνονταν γνωστό στο τουρκικό κοινό ότι ο κ. Μπουτάρης θα κάνει και τζαμί για τους μουσουλμάνους Τούρκους και άλλους που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη. 

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου, ο γνωστός ανταποκριτής στην Ελλάδα της τουρκικής εφημερίδας, Sabah, Στέλιος Μπερμπεράκης, αγκαλιά με τον Μπουτάρη και με φόντο την παραλία της Θεσσαλονίκης από το λιμάνι, παίρνει μια μεγάλη συνέντευξη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη που την δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα. 
Στην συνέντευξη αυτή ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως επιθυμία του είναι να ονομαστεί η οδός Αποστόλου Παύλου όπου βρίσκεται το πατρικό(;;), σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, (δηλαδή του πατέρα της εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας), σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ και παράλληλα επανέλαβε την επιθυμία του για μνημείο των Νεότουρκων στην πλατεία Ελευθερίας. 
Στην ίδια «βαρυσήμαντη» συνέντευξη αναφέρονταν πόσο λατρεύει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης τον... άξιο αυτό δήμαρχο και όλοι τον φωνάζουν στους δρόμους… «Yassu Dimarhe»! 

Τώρα, με την φόρα που είχε πάρει ο κ. Μπουτάρης επόμενο ήταν να προχωρήσει και στην επόμενη φάση παρεμβαίνοντας ακόμα και στα εσωτερικά της Τουρκίας δηλώνοντας ότι στηρίζει τον Ερντογάν στο μεγάλο του σχέδιο να ανοίξει μεγάλο κανάλι σαν καινούργιο Βόσπορο στην βορειοανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. 
Σημειωτέον ότι το σχέδιο αυτό έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις στην ίδια την Τουρκία και μάλιστα πολλοί αναφέρουν ότι παραβιάζει ακόμα και την συνθήκη του Μοντρέ χώρια για την οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει σύμφωνα με πολλούς Τούρκους επιστήμονες. 
Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Zaman, στις Μαρτίου του 2011, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης εξέφρασε την στήριξη του στο μεγάλο αυτό σχέδιο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν, για το μεγάλο κανάλι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Στο ίδιο δημοσίευμα ο κ Μπουτάρης τόνισε ότι θεωρεί τον Ερντογάν σαν ένα από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ηγέτες. 
Χαρακτηριστικό είναι πως στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνονταν ότι η κατασκευή αυτού του καναλιού θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα το τέλος στο μεγαλόπνοο σχέδιο του αγωγού Μπουργάζ-Αλεξανδρούπολης, αφού θα λύσει το πρόβλημα της διέλευσης των τάνκερ από τον Βόσπορο. 
Δηλαδή με λίγα λόγια θα «θάψει» οριστικά το σχέδιο αυτό που αφ’ ενός θα έβαζε την Ελλάδα δυναμικά στο παιχνίδι των αγωγών και αφ’ ετέρου θα έδινε ένα δυνατό χαστούκι στις τουρκικές φιλοδοξίες να έχει η Τουρκία την αποκλειστικότητα των ενεργειακών αγωγών. 

Τα «χτυπήματα» όμως του κ. Μπουτάρη δεν σταμάτησαν εδώ. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2011, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, αποκάλυπτε την… ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην Θεσσαλονίκη και για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, θα αναγείρει νέο μουσουλμανικό τέμενος για να υπάρχει μόνιμη θρησκευτική στέγη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θεσσαλονίκης. 
Οι δηλώσεις αυτές του αξιότιμου κ. Μπουτάρη είχαν γίνει από την Σμύρνη όπου βρίσκονταν καθώς το πήγαινε έλα με την Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ. 
Παράλληλα είχε προσθέσει ότι θα επιδιώξει με κάθε μέσο την αδελφοποίηση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη, ίσως στα… χνάρια του συνωστισμού της επίσης αξιότιμης κυρίας Ρεπούση. Και πράγματι στις 2 Απριλίου του 2013, ο κ Μπουτάρης έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. 
Σύσσωμος ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι μετά από 90 χρόνια ξαναέγινε μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στην Θεσσαλονίκη με την πρωτοβουλία του κ Μπουτάρη στο γνωστό τέμενος του αρχαιολογικού μουσείου που είχε κτιστεί για τους Ντονμέδες, δηλαδή του εξισλαμισμένους Εβραίους της Θεσσαλονίκης .

Αυτός είναι ο περίφημος και αξιότιμος δήμαρχος «σούπερσταρ» της Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα γνώμης για τους προσωπικές ερωτικές του περιπέτειες, αλλά αντί για έργα στην πόλη μας βλέπουμε συνέχεια τα διάφορα καταπληκτικά του σόου που γίνονται πρωτοσέλιδα ακόμα και στον τουρκικό τύπο. 
Αντί για δήμαρχο δηλαδή, έχουμε ένα… φοβερό σόουμαν με διεθνή καριέρα. Δεν μένει παρά να πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις από τους Θεσσαλονικείς στις επόμενες δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν και έχουν γίνει ο εφιάλτης για… πολλούς Μπουτάρηδες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η είδηση από μόνη της είναι ιδιάζουσα, όχι μόνο λόγω του εθνικού συμβόλου της χώρας μας, όχι επειδή αποτελεί κάποια αμέλεια του δήμου, όχι επειδή αφορά την πόλη της Κομοτηνής δηλαδή μία περιοχή ακριτική με ιδιαίτερα εθνικά θέματα που δημιουργούνται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τους καλοπληρωμένους εκφραστές του, αλλά επειδή η «είδηση» - καταγγελία γίνεται από έναν μουσουλμάνο δημοσιογράφο της περιοχής, από μία τουρκόγλωσση εφημερίδα που αποτελεί όργανο – φερέφωνο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, στόχος της οποίας είναι η αποδόμηση της Ελληνικότητας της Θράκης.

Και πως απαντά σε αυτές τις προσπάθειες, όχι η Αθήνα, αλλά ο ίδιος ο δήμαρχος της Κομοτηνής; Προφανώς με πλήρη απάθεια και αδιαφορία, τη στιγμή που γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως ιδιαίτερα στην πόλη της Κομοτηνής η Ελληνική σημαία όχι μόνο πρέπει να κυματίζει, αλλά και να είναι πάντα σε άψογη κατάσταση, για να περνάνε τα κατάλληλα μηνύματα σε εκείνους που εποφθαλμιούν με απόλυτο αλυτρωτικό πνεύμα την ελληνικότητα της πόλης.

Ο πολύ καλός, κατά τα άλλα, δήμαρχος της πόλης της Κομοτηνής, καταγγέλλεται από τον μουσουλμάνο δημοσιογράφο για χαρακτηριστική αμέλεια για την κατάσταση της σημαίας, η οποία έχει γίνει πατσαβούρα, ενώ συνεχίζοντας την έγγραφη καταγγελία του μέσα από την τουρκόγλωσση εφημερίδα Birlik καταγράφει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του δημάρχου για παρασκηνιακές συναντήσεις και συζητήσεις, για ένα ιδιαίτερα έντονο πάρε – δώσε σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, στοχοποιώντας με τον τρόπο αυτό το μηδενικό ενδιαφέρον του νυν δημάρχου για το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, την σημαία.

Ενδεχομένως ο μουσουλμάνος δημοσιογράφος να παίζει κάποιο προεκλογικό παιχνίδι προσπαθώντας να εκθέσει τον σημερινό δήμαρχο της Κομοτηνής. Όμως, δυστυχώς, η εικόνα είναι αδιάψευστος και τραγικός μάρτυρας της αλήθειας και της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής της πόλης και δη του πρώτου πολίτη και δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος αν και ενόχλησε με την γενικότερη στάση του το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, φαίνεται πως τελικά δεν μπόρεσε να αποφύγει το λάθος, το τραγικό λάθος που τον οδήγησε στο να εξευτελίζεται μέσα από τα γραφόμενα ενός τουρκόφρονα που τον καταγγέλλει για αμέλεια επί του εθνικού συμβόλου της Ελλάδας!

Ακολουθεί η «είδηση», όπως γράφτηκε από την Birlik αφήνοντάς σας να βγάλετε τα συμπεράσματά σας…
«Ο Πετρίδης και η ομάδα του δεν επισκευάζουν τα ρολόι, δεν αλλάζουν την σημαία, σκέφτονται τις εκλογές!
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης δεν επισκευάζει το ρολόι της πόλης και δεν αλλάζει καν την σημαία εκεί. Και όσο για τις υποσχέσεις που δόθηκαν για την επισκευή του Τεκέ του Ποσπός και για το δημοτικό σχολείο της περιοχής Μάστανλι, θα ασχοληθούμε σύντομα μόλις αρχίσουμε την έντυπη έκδοση μας.
Ως εφημερίδα Μπιρλίκ στις 16/6/2013 είχαμε γράψει μια είδηση, αναφέροντας πως το ιστορικό ρολόι της Κομοτηνής ήταν χαλασμένο. Παρά το ότι πέρασαν 8 μήνες από τότε, συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Αυτή την φορά στην είδηση μας βλέπουμε ακόμη κάτι αρνητικό στο οποίο βλέπουμε κα την ανεπάρκεια του δημάρχου και του επιτελείου του. Η σημαία της πατρίδας μας της Ελλάδας είναι σκισμένη και έχει μετατραπεί σχεδόν σε ¨πατσαβούρα¨.
Οι εκλογές πλησιάζουν και οι λίστες σχηματίζονται. Ονόματα έρχονται και φεύγουν. Πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται υπολογισμοί και παζάρια, αλλά κανείς δεν νοιάζεται για την υπηρεσία».
Την ίδια στιγμή, με απόλυτο προκλητικό ύφος προς την Ελληνικότητα της Θράκης, ο Χουσεΐν Αβνί Μπότσαλί πρώην τούρκος πρέσβης Καίρου που υπηρέτησε τρία χρόνια στην Δυτική Θράκη -την οποία δήλωσε δεν θα ξεχάσει ποτέ- από τη θέση του αντιπροσώπου στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην UNESCO, ανέφερε πως κρατά στο πιο πολύτιμο μέρος της καρδιάς του την τουρκική παρουσία και τον τουρκικό πολιτισμό της Δυτικής Θράκης και δήλωσε πως "Η Δυτική Θράκη στα Βαλκάνια έχει την θέση της σημαίας μας" (εννοεί της τουρκικής σημαίας και φυσικά υποσκάπτει την Ελληνικότητα της Θράκης, στην οποία κάποιος δήμαρχος έχει κάνει την Ελληνική σημαία... "πατσαβούρα").

Αυτά, προς γνώσιν των εν Ελλάδα "εκπροσώπων" του λαού...

Κωνσταντίνος

Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις χριστιανών που δολοφονήθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης σε ολόκληρο τον κόσμο διπλασιάστηκαν το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τη Συρία να μετρά περισσότερα θύματα τη χρονιά που μόλις τέλειωσε, συγκριτικά με το συνολικό παγκόσμιο απολογισμό του 2012, καταγράφει ετήσια έρευνα.
Η οργάνωση Open Doors, η οποία υποστηρίζει τους χριστιανούς οι οποίοι υφίστανται διωγμούς σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2013 κατέγραψε τις δολοφονίες 2.123 «μαρτύρων», ενώ το 2012 ο αριθμός των θανάτων αυτού του είδους ανήλθε στους 1.201. Μόνο στη Συρία πέρυσι καταγράφηκαν 1.213 τέτοιοι θάνατοι, υπογράμμισε.

«Πρόκειται για μια απειροελάχιστη καταγραφή η οποία βασίζεται σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε» δήλωσε ο Φρανς Βίρμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας της οργάνωσης Open Doors. Οι εκτιμήσεις άλλων χριστιανικών ομάδων τοποθετούν τον ετήσιο απολογισμό σε έως και 8000 θανάτους.
Η έκθεση της οργάνωσης τοποθετεί τη Βόρειο Κορέα στην κορυφή της λίστας των 50 πιο επικίνδυνων χωρών για τους χριστιανούς, μια θέση που διατηρεί εδώ και 12 χρόνια, αφότου δηλαδή άρχισε η εκπόνηση αυτής της ετήσιας έρευνας. Η Σομαλία, η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ακολουθούν στις επόμενες τέσσερις θέσεις.

Η οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σημειώνει την αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον των χριστιανών στην Αφρική και υπογραμμίζει ότι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους διωγμούς στις 36 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογό της.
«Ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι ο πιο δεινός διώκτης της χριστιανικής εκκλησίας παγκοσμίως», ανέφερε η οργάνωση αυτή.
 
Πόλεμος εναντίον των χριστιανικών εκκλησιών
Ο Χριστιανισμός είναι η μεγαλύτερη και πλέον ευρέως διαδεδομένη θρησκεία στον κόσμο, με 2,2 εκατομμύρια πιστούς, ήτοι το 32% του παγκοσμίου πληθυσμού, σύμφωνα με μια έρευνα του προγράμματος Pew Forum on Religion and Public Life, του κέντρου ερευνών Pew που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Οι χριστιανοί έρχονται αντιμέτωποι με περιορισμούς και εχθρότητα σε 111 χώρες, τη στιγμή που σε 90 χώρες οι πιστοί του Ισλάμ, της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκείας στον κόσμο, αντιμετωπίζουν περιορισμούς ή γίνονται θύματα παρενόχλησης, όπως αναφέρει άλλη έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Pew.

Ο Μισέλ Βαρτόν, ο διευθυντής του παραρτήματος της οργάνωσης στη Γαλλία (του Portes Ouvertes), δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ότι οι χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους ή συνεχείς εσωτερικές εντάσεις είναι συχνά οι πλέον επικίνδυνες για τους χριστιανούς.
«Στη Συρία μαίνεται ένας ακόμη πόλεμος στη σκιά του εμφυλίου – ο πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης της οργάνωσης εκεί.

Περίπου το 10% των Σύρων είναι χριστιανοί. Πολλοί εξ αυτών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ισλαμιστών ανταρτών που τους θεωρούν υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι εννέα από τις δέκα χώρες που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για τους χριστιανούς είναι χώρες όπου την πλειονότητα του πληθυσμού αποτελούν μουσουλμάνοι, πολλές εκ των οποίων σπαράσσονται από συρράξεις με πρωταγωνιστές ισλαμιστές. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο κατατάσσεται έκτη στη λίστα λόγω της καθολικής απαγόρευσης στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων κάθε άλλης πίστης πέραν του Ισλάμ.

Στον κατάλογο των δολοφονιών, τη Συρία ακολουθεί η Νιγηρία, με 612 τέτοιες υποθέσεις πέρυσι, ενώ το 2012 είχε 791. Το Πακιστάν έρχεται τρίτο με 88, από 15 το 2012. Η Αίγυπτος ανήλθε στην τέταρτη θέση, με 83 θανάτους έναντι 19 το 2012.
Η έκθεση κάνει λόγο για «φρικιαστική βία συχνά κατευθυνόμενη εναντίον χριστιανών» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ωστόσο σημειώνει ότι μόλις 9 θάνατοι επιβεβαιώνουν πέρυσι καθώς «οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την θρησκευτική διάσταση αυτής της σύρραξης».
 
Βόρεια Κορέα
Η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για δολοφονίες στη Βόρειο Κορέα αλλά αναφέρει ότι οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν «τη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να φανταστεί κανείς» στη χώρα αυτή και υποστηρίζει πως 50.000 έως 70.000 χριστιανοί είναι έγκλειστοι σε στρατόπεδα φυλάκισης πολιτικών κρατούμενων.

«Η προσωπολατρεία του καθεστώτος δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία» σημειώνει χαρακτηριστικά η οργάνωση αυτή.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Παναγιώτη Στάθη

Επιχείρηση σαρωτικών συλλήψεων από την Ελληνική Αστυνομία με εντολή της εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράκου σε συνεργασία με τον ανακριτή διαφθοράς κ. Ανδρεάδη, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων που φέρονται να είχαν χορηγήσει διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την μετά το 2006 περίοδο.

Τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί φέρονται να αγγίζουν τα 10, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται είναι μέλη της διοίκησης της Τράπεζας τις συγκεκριμένες περιόδους που υπέγραψαν τα συγκεκριμένα επισφαλή δάνεια, καθώς και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που πήραν αυτά τα δάνεια. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας επιχειρηματίας, η επιβεβαιώση του ονόματος του οποίου θα προκαλέσει "σεισμό" καθώς πρόκειται για πρόσωπο πασίγνωστο και πολύ προβεβλημένο που έχει πάντως απασχολήσει γενικώς τη δικαιοσύνη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ήδη οι αστυνομικές αρχές πήγαν στο σπίτι του και τον αναζήτησαν, όμως ήδη έιχε μεταβεί σε γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο καθώς αυτή τη στιγμή ουδείς επιβεβαιώνει πλήρως τα στοιχεία της έρευνας δεδομένου πώς η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη μέσα στη νύχτα και υπάρχει ο φόβος της διαφυγής των προσώπων αυτών. 

Ποιοι εμπλέκονται

Μεταφέρουμε τα ονόματα των προσώπων που φέρονται να αναζητούνται, με την επιφύλαξη της επίσημης ανακοίνωσης, των αρχών που οφείλεται να γίνει. Μεταξύ αυτών φημολογείται πως είναι ο πασίγνωστος επιχειρηματίας και μιντιάρχης -ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA- Δημήτρης Κοντομηνάς που φέρεται εδώ και πολλές ωρες, όταν δηλαδή διέρρευσαν πληροφορίες περί σύλληψης, να έχει εισαχθεί για νοσηλεία σε γνωστή ιδιωτική κλινική των Βορείων Προαστίων με "λοίμωξη του αναπνευστικού". Αστυνομικές πηγές μετέφεραν στα ΜΜΕ, πως πιθανότατα από τα ξημερώματα είναι πλέον "φρουρούμενος". Η εκδοχή που παρουσίαζαν διάφορα πρόσωπα για τον επιχειρηματία είναι πώς εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του από το ΤΤ και έχει δώσει προσωπικές εγγυήσεις για αυτό που ξεπερνούν το ποσό του δανείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι αρχές έχουν εντοπίσει μόνον 1 ή 2 απο τους αναζητούμενους και δη στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του ΤΤ τα οποία κρατούνται στη ΓΑΔΑ και θα οδηγηθούν στον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη. Ο ένας από αυτούς εμφανίζεται να είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ενώ φημολογείται η σύλληψη του πρώην διοικητής του ΤΤ Κλέωνα Παπαδόπουλος.

Το πρόβλημα για τις διωκτικές αρχές είναι ότι εξετάζονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες o πρώην πρόεδρος του Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης, πασίγνωστος και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος αφού είχε και αθλητικές και πολιτικές δραστηριότητες δεν βρίσκεται στη χώρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς πρόσφατα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη.

Φέρεται να αναζητούνται επίσης με διεθνές ένταλμα ο Έλληνας επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας, κάτοικος Λονδίνου με τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι εμφανίζονται να πήραν δάνεια 19.000.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά το εισέπραξαν οι κατηγορούμενοι ως... αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους 3 δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες!!

Πάνω από 20 κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής

Το κουβάρι της ιστορίας, που έχει πολλές ομοιότητες με άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από αυτοτελή πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμαναν συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές, καθώς περιέγραφαν πληθώρα δανείων που έμεναν ανεξόφλητα, δείχνοντας ευθέως τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.

Στα πορίσματα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα δύο πορίσματα που συνέταξε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος επίσης εντόπισε τις "τρύπες" των εκατομμυρίων στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις.

Όλα τα στοιχεία αυτά, λόγω της εμπλοκής των στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως προβλέπει ο νόμος διαβιβάστηκαν στην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διενέργεια την έρευνα στην επίκουρη εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Ο κύκλος των αδικημάτων που ερευνώνται περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όταν πλέον η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ολοκλήρωσε τον κύκλο της προκαταρκτικής εξέτασης και είχε στα χέρια της πλέον ισχυρές ενδείξεις προχώρησε και στην άσκηση ποινικών διώξεων. Οι πρώτες πληροφορίες μάλιστα, λένε ότι η λίστα των κατηγορουμένων, περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 πρόσωπα -υπεύθυνους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια, αλλά και δανειολήπτες- τα οποία θα κληθούν σε απολογία από τον ειδικό ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, στον οποίο ανατέθηκε η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις υποθέσεις, είχε προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Άλλα από τα δάνεια αυτά που μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών ήταν επιχειρηματικά και άλλα αφορούσαν σε χρηματοδότηση ακινήτων και ήταν ομολογιακά δάνεια. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι αρχές διαπίστωσαν ότι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αποκρύψουν τα ίχνη των εκατομμυρίων μέσω διαφόρων off shore εταιρειών, με έδρες διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές παρθένες Νήσοι.

Τι απαντά ο Αγγ. Φιλιππίδης

Θα επιστρέψω την άλλη εβδομάδα από το εξωτερικό και θα δώσω εξηγήσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Άγγελος Φιλιππίδης, -πρώην Διοικητής του ΤΤ- ο οποίος είναι ένας από τα 6 άτομα εναντίον των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή διαφθοράς, Νικόλαο Ανδρεάδη για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων από το ΤΤ.

Όπως ανέφερε στην έκθεση Blackrock το ΤΤ είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5%.

Σύμφωνα με το skai.gr ο κ. Φιλιππίδης διερωτήθηκε ακόμη γιατί το ΤΤ που άνηκε στο κράτος, είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και είχε τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα και χαρακτηρίσθηκαν οι άλλες τραπεζες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι θα ήθελε η ανάκριση του να γίνει με ανοιχτή την κάμερα, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Επιπλέον, δήλωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για την υπόθεση είχε ζητήσει από τις ανακρίτριες διαφθοράς Παπανδρέου και Ράικου να τον ενημερώναν αν χρειαζόταν να κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και αντ΄ αυτού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Τι απαντούν κύκλοι του Δ. Κοντομηνά

«Ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση», αναφέρουν κύκλοι του Δ. Κοντομηνά. Και επισημαίνουν πως «δεν έχει λόγο να ανησυχεί και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

Εκατοντάδες εκατομμύρια

Τα δάνεια του ΤΤ που σύμφωνα με πορίσματα των αρμόδιων αρχών θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις φέρονται να δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 και εκτιμώνται πως είναι συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ. Πρόκειται δε για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση δεδομένου πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίο, έσπασε σε good και bad bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναγκάστηκε να το ανακεφαλαιοποιήσει με 5,5 δισ. ευρώ, καθώς το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 ευρώ και η τρύπα από τα ακάλυπτα δάνεια στα 200.000.000 ευρώ.

Η υπόθεση επιταχύνθηκε μετά την παραλαβή απο την εισαγελία Διαφθοράς και δη από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου δύο σχετικών πορίσματων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Δεν μπορούν να εισπράξουν

Το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύει ποιοι επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά σε δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία. Το πόρισμα της Αρχής αναφέρεται επίσης σε επιχειρηματία και τη σύζυγό του που έλαβαν δάνεια ύψους 20.000.000 ευρώ.

Το πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αφορά σε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. Παράλληλα, εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της ζημίας του Τ.Τ. μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου