Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Ιουλ 2015

Δύσκολες οι συζητήσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κ. Τσίπρα
Πολύ βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Δύσκολες αναμένονται οι συζητήσεις για τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Αυτό προκύπτει από την προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου, σύμφωνία με πληροφορίες, ο γερμανός εκπρόσωπος έθεσε μεταξύ άλλων και ζήτημα Grexit, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας γέφυρας.

Αντιστοίχως αρνητική αξιολογείται και η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου δεν εγκρίθηκε πρόσθετη ρευστότητα μέσω του ELA και επιπροσθέτως αποφασίστηκε σημαντική απομείωση των αξίας των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που χρησιμοποιούν ως ενέχυρα οι ελληνικές Τράπεζες.

Την επιθυμία της να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Μέρκελ: Περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη να φέρει η Ελλάδα ένα λεπτομερές πρόγραμμα - Τα συμβάντα των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει την κατάσταση - Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να είναι πολυετές - Σεβόμαστε τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος αλλά η απόφαση λαμβάνεται από 19 χώρες -
Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερους όρους από εκείνο των θεσμών. - Με το ελληνικό δημοψήφισμα βεβαιώς ενισχύθηκε η θέση του έλληνα πρωθυπουργού, αλλά τα περιθώρια των άλλων 18 χωρών όσον αφορά τις προσδοκίες τους έγιναν σαφέστερα - Καινούργιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης - Και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, όχι μόνο της Ευρωζώνης - Θα πρέπει να ξέρω σε ποιο βαθμό είναι πρόθυμη η κυβέρνηση σε διαρθωτικές αλλαγές για να ανταποκριθεί στα δημοσιονομικό κενά. Αυτό είναι κάτι καινούργιο που δεν υπήρχε πριν από 10 ημέρες - Η κατάσταση είναι αβέβαιη για αυτό και είπαμε να κάνουμε νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή

Τουσκ: Δείξαμε συγκεκριμένη υπευθυνότητα. Αν δεν βρούμε λύση θα έχουμε το χειρότερο σενάριο. Αν δεν βρούμε λύση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα - Η τελευταία προθεσμία τελειώνει την Κυριακή και μετά όλοι αναλαμβάνουμε την ευθύνη - Εχουμε ετοιμαστεί για το σενάριο του Grexit

Ρέντσι μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Την Κυριακή θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών.
«Δεν είμαι απαισιόδοξος για την Ελλάδα, ενδεχομένως την Κυριακή θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα «να έχουμε ένα happy end».
«Πρέπει να επιλύσουμε άμεσα την επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη στερείται ενός οράματος.

Γιούνκερ: Δεν αποκλείω κανένα σενάριο για την Ελλάδα, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Όπως εξήγησε, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
«Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε τρομοκράτες που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» τόνισε εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει.
Παράλληλα, υποστήριξε πως διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι «έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα».
«Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Τσίπρας - Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την κατάσταση, καθώς και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και όχι την συγκεκριμένη πρόταση που πρόκειται να συζητήσει η Ελλάδα με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Η Ουάσινγκτον έχει πολλές φορές δηλώσει ότι απαιτείται να βρεθεί γρήγορα λύση, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει/
καλύτερα να μην μας πει κανένα»
Δ. Σαββόπουλος[1]  

Του Γιώργου Ρακκά 

Μετά την λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος, ήρθε η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα πιο ψύχραιμα, και στο βάθος που τους αξίζουν, όχι μόνο για να μην υπάρξουν περαιτέρω παρεξηγήσεις από καλοπροαίρετους φίλους και φίλες, αλλά διότι αυτό το ξεκαθάρισμα μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση που βρισκόμαστε. Και τούτο αφορά στην «μεγάλη εικόνα» της πορείας του ελληνισμού μέσα στον 21ο αιώνα.

Από το 2009 και μετά, ζούμε οι Έλληνες έναν ψυχολογικό διχασμό ο οποίος παίρνει ενίοτε και πολιτικές διαστάσεις. Έχουμε επιμείνει σε αυτόν ουκ ολίγες φορές, είναι η δραματική στιγμή που ο συλλογικός μας εαυτός σκίζεται μεταξύ ενός ρεαλισμού ταυτισμένου με την υποταγή, και μιας αντίστασης που στηρίζεται αποκλειστικά στην τυφλή τόλμη, η οποία πηγάζει από τα τεράστια αποθέματα ψυχής που διαθέτει ο ελληνικός λαός.

Το ιστορικό βάθος αυτής της συλλογικής μας σχιζοφρένειας έχει αναλυθεί πολύ καλύτερα από τον Γιώργο Καραμπελιά σε πρόσφατο άρθρο. Εκείνο που ταιριάζει όμως στις παρούσες σκέψεις, έχει να κάνει με τον τρόπο που αυτή η σχιζοφρένεια αλληλεπιδρά με το παρόν, εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

Ο 21ος αιώνας, λοιπόν, είναι πολύ πιο πολύπλοκος αιώνας από τον 20ο. Είναι αιώνας βαθειάς κρίσης του κυρίαρχου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, αιώνας εξάντλησης γεωπολιτικών δεδομένων που ίσχυαν για αιώνες (βλέπε παγκόσμια δυτική ηγεμονία), αιώνας διαταραχής ισορροπιών που κλονίζουν παγκόσμιες σταθερές (βλέπε οικολογική κρίση). Με λίγα λόγια ο 21ο αιώνας θέλει ‘κοχόνες’ που λεν’ και οι Ισπανοί –πόσο μάλλον από εμάς που ζούμε στα Βαλκάνια, τα οποία ως γνωστόν δεν είναι παίξε γέλασε.

Μέχρι σήμερα, αυτή η σχιζοφρένεια, και η σύγκρουση που προκαλούσε η αντίθεση των δύο πόλων της, μπορεί να μην ήταν παραγωγική και να συνοδεύτηκε από τεράστιες εθνικές καταστροφές και δραματική συρρίκνωση της προοπτικής του λαού μας –ποτέ όμως δεν έφτασε στο σημείο αντιπαραγωγικότητας το οποίο αγγίζει σήμερα: Διότι πλέον, είναι εντελώς βέβαιο ότι αυτός ο αιώνας δεν έχει χώρο ούτε για αγαθούς γίγαντες της αντιστασιακότητας που αψηφούν τα πραγματικά δεδομένα, δεν έχει χώρο ούτε και για έξυπνα καθάρματα που έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάολο – ειδικά για εμάς που είμαστε πλέον μικρός και αδύναμος σε ισχύ λαός.

Κοινώς, αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα, το τελεσίδικο συμπέρασμα των αμείλικτων δεδομένων του 21ου αιώνα, προδικάζει τον οριστικό μας θάνατο αν δεν αμφισβητήσουμε αυτήν μας την σχιζοφρένεια. Όπου η τόλμη, και η αρετή ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το επίδικο της Ελευθερίας που για το οποίο μιλούσε ο Κάλβος, έχουμε να κάνουμε με το επίδικο της εξαφάνισης.

Αν για κάποιους αυτό φαντάζει τόσο δύσκολο εγχείρημα όσο ο τετραγωνισμός του κύκλου… συμφωνούμε.

Μόνο που, στην πραγματικότητα, οι «κρίσεις επιβίωσης» είναι σαν την στιγμή γέννησης της μαύρης τρύπας. Όλες οι αντιφάσεις συμπυκνώνονται και σκάνε σε τέτοιο βαθμό πίεσης ώστε αν δεν τις υπερβείς αστραπιαία, η μαύρη τρύπα θα γεννηθεί, και θα εγκλωβιστείς στον «ορίζοντα των γεγονότων», δηλαδή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Αυτή η γενική αρχή, αυτή η «μεγάλη εικόνα» είναι που υπαγόρευσε την αποχή μας από το δημοψήφισμα. Και την άρνηση συστράτευσης με το μέτωπο του «ΝΑΙ» ή το μέτωπο του «ΟΧΙ».

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, φαντάζομαι ήδη αρκετούς φίλους να απορούν πως μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι τα δύο στρατόπεδα. Δεν μπαίνουν. Ωστόσο, δεν παύουν να ορίζουν δύο πόλους μιας καταστροφικής διαλεκτικής που οδηγεί μαθηματικά στην αποσύνθεση. Πράγμα που αποτελεί την πρακτική απόληξη της «μεγάλης εικόνας» που περιγράψαμε παραπάνω.

Ως ομάδα έχουμε αφιερώσει την τελευταία 30ετία, τουλάχιστον, σε μια σαρωτική αποδόμηση των κεντρικών επιχειρημάτων αυτού που σήμερα παρουσιάστηκε ως μέτωπο του «ΝΑΙ»: πολιτισμικά, ιστορικά, κοινωνιολογικά και οικονομικά[2].

Κάποιοι εδώ θα πουν ότι το πολιτικό μέτωπο του ΝΑΙ αντιπροσωπεύει τον παλαιό πολιτικό κόσμο, τον εσμό της διαπλοκής με τα αποκρουστικά κανάλια του, την εθελόδουλη άρχουσα τάξη και όλα τα συμπαρομαρτούντα της και άρα δεν μπορεί να αντιπαραβληθεί με εκείνο του «ΟΧΙ».

Το ‘παλαιό καθεστώς’, όμως, και παρά την καθολική κινητοποίησή του δεν κατάφερε εν τέλει να επηρεάσει παρά ένα κομμάτι του 40% – ούτε καν εξ ολοκλήρου το ποσοστό του ΝΑΙ, καθώς πολλοί ήταν άνθρωποι που ψήφισαν ΝΑΙ με πλήρη επίγνωση για τον ποιόν των δυνάμεων που το εξέφρασαν πολιτικά και ολοκληρωτική αποστροφή για τον ρόλο που έπαιξαν στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι μετά την 25η Ιανουαρίου υπήρξε μια μετατόπιση της εξουσίας από τα παλαιά της κέντρα. Τα νέα της κέντρα, αντλούν με διαφορετικούς τρόπους την νομιμοποίησή τους, τουλάχιστον στο πλαίσιο αυτής της πρώτης φάσης ‘μεταβατικού τύπου’ που ζούμε: Κυρίως απευθείας από τον λαό, από το μίσος του λαού για τους προηγούμενους –και ως προς αυτό ο «δημοψηφισματισμός» του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το καλύτερο δυνατό τεκμήριο που μπορούσε να υπάρξει.

Προφανώς, αυτό δεν συνεπάγεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια καλύτερη μορφή εξουσίας από την προηγούμενη, καθώς τα αποτελέσματά της, καθώς και το σχέδιό της για το μέλλον συνηγορούν προς το αντίθετο. Ούτε βέβαια, είναι αυτή η εξουσία που επιφυλάσσει στον λαό ευρύτερο ρόλο: Διότι αν ο ρόλος που επιφύλασσε το παλαιό καθεστώς στον λαού συνοψίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτό που είπε η Αντιγόνη Λυμπεράκη (οι φτωχοί δεν κάνουν για αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές), ο ρόλος που επιφυλάσσει το καινούργιο σε αυτόν, φάνηκε απολύτως χθες όπου ο λαός [και η απόφασή του] κουνούσε κόκκινες και ελληνικές σημαίες ως κομπάρσος σ’ ένα μπενχουρικό υπερθέαμα ενώ οι γιάπηδες τον χαιρετούσαν από τους θώκους της εξουσίας.

Δεν θέλει και πολύ μυαλό –ψυχραιμία θέλει– για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η «κίνηση» δεν είναι ακριβώς κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Γιατί δεν αντιπροσωπεύει καμία εναλλακτική κατάσταση για τον ελληνισμό: Δεν εκφράζει, για παράδειγμα, κοινωνικές δυνάμεις ανταγωνιστικές ως προς τους ολιγάρχες, που αξιώνουν να υπονομεύσουν την κοινωνική τους κυριαρχία στην Ελλάδα[3]. Ούτε εκφράζει, μια εναλλακτική μορφή ‘λαϊκότητας’ που θα ανυψώσει τον λαό από το πολιτιστικό και παιδευτικό του τέλμα ώστε να βγει από την θέση του εναλλάξ αγωνιζόμενου/υποτασσόμενου κομπάρσου. Και βέβαια, όπως έχουμε τονίσει χιλιάδες και χιλιάδες φορές, δεν προτάσσει μια εναλλακτική και κατά το δυνατόν αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αλλά παίζει με τις εναλλακτικές εκδοχές της αποικιοκρατίας που υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο –τους Αμερικάνους, καμία φορά με τους Τούρκους, με τους Ρώσους κ.ο.κ.

Αν όλα αυτά είναι αρκούντως ξεκαθαρισμένα, όμως, μένει ένα τελευταίο αντεπιχείρημα που χρήζει απάντησης: «Ναι, καλά όλα αυτά –λένε οι καλόπιστοι συνομιλητές μας– μόνο που το ΟΧΙ δεν καταλογίζεται στον Τσίπρα, αλλά αναδεικνύει τον λαό ως αυτόνομο παράγοντα επίδρασης των εξελίξεων». Αυτό υπήρξε το ύστατο επιχείρημα του «κριτικού ΟΧΙ» – του «να ‘σώσουμε ό,τι σώζεται από ένα ναρκοθετημένο δημοψήφισμα» όπως έλεγαν μια μέρα πριν την διεξαγωγή του φωνές όπως αυτή της Βασιλικής Σιούτη ή του Ρούντι Ρινάλντι.

Εδώ τίθενται δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων και είναι αυτές που θα μας υποδείξουν την «δυνάμει αποτελεσματικότητα» αυτού του αυτόνομου παράγοντα. Πρώτον, πως είναι δυνατόν κάποιος να αφήνεται να εξαπατείται καθ’ εξακολούθηση από πολιτικούς-εργολάβους της ελπίδας και να έχει αξιώσεις ‘αυτόνομου πολιτικού παράγοντα’; Δεύτερον, ποιες είναι οι διάχυτες αντιλήψεις που ορίζουν τις διαθέσεις αυτού του ‘δυνάμει’ αυτόνομου πολιτικού παράγοντα; Προχθές άκουγα κάποιον φίλο να μου λέει ότι «αδιαφορεί» για την φύση του πολιτεύματος που θα έχει η χώρα, «αρκεί να είναι αντιμνημονιακό, ακόμα και δικτατορία». Ο άνθρωπος είναι απελπισμένος, όχι φασίστας. Εντούτοις, σε αυτήν την λογική έχει διολισθήσει. Όχι μόνον αυτός. Αλλά όλοι εκείνοι που απαιτούν, ακόμη συμβολικά, την άμεση καρατόμηση όλου του παλιού κόσμου –αδιαφορώντας εν τέλει ποιος θα την κάνει. Αυτό, είναι ψυχοσυναισθηματική συνθήκη που ταιριάζει στις τελευταίες μέρες της δικής μας «Βαϊμάρης».

Ενόψει μιας ακόμα μεγάλης διάψευσης –η συμφωνία που σκαρώνουν στο Μαξίμου μάλλον ομοιάζει με αυτήν που απέρριψε ο ελληνικός λαός… χθες–  ή της «τελικής κρίσης» ενός grexit, μάλλον αποτελεί πρόπλασμα των μελλοντικά κυρίαρχων πολιτικών ηθών. Τα οποία αργά ή γρήγορα, κατά πάσα πιθανότητα θα μας οδηγήσουν στην δραχμή. Και το «δραχμικό» πολίτευμα, καθώς και η αντίστοιχη μορφή που θα λάβει η κυρίαρχη πολιτισμική τάση[4] σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ, πολύ συγκεκριμένο. Όπως ξεκάθαρα είναι και τα αδιέξοδά του, τα οποία σε τελευταία ανάλυση απειλούν να ολοκληρώσουν την αποδόμηση της χώρας που ξεκίνησαν τα μνημόνια, όχι να την αντιμετωπίσουν.

Είναι σαφές πως υπάρχει πρόβλημα «Λόγου»[5] εντός της λαϊκής κινητοποίησης. Το γεγονός ότι οι εθνομηδενιστές διέπρατταν συστηματική λαθροχειρία τις τελευταίες δεκαετίες και ανήγαγαν το πρόβλημα «λόγου» της νεοελληνικής κοινωνίας, σε πρόβλημα ‘στρεβλής αποικιοποίησης’ της ελληνικής συνείδησης [Ράμφος] δεν σημαίνει αυτόματα ότι το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται. Σίγουρα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους όρους του εθνομηδενισμού, γιατί γεννάει υποταγή και τέρατα της αλλοτρίωσης. Ωστόσο δεν μπορεί να παραμείνει και ως έχει –γιατί καταλήγει να είναι απολύτως καταστροφικό.

Πολλοί φίλοι, αρνούνται αυτήν την πραγματικότητα. Θεωρούν ότι ακόμα και αυτό που έκανε ο Κούρκουλος στο Ορατότης Μηδέν, να βγάλει όλα τα υπάρχοντά του και να τα κάψει χορεύοντας το «Βρέχει Φωτιά στην Στράτα μου», μπορεί να αποτελεί μια πράξη επιβίωσης του ελληνικού αντιστασιακού φρονήματος. Και ένα σήμα συνέχισής του.

Δεν συναινούμε σε αυτό: Η μηχανή της υποταγής που υφαίνεται γύρω μας είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Περιλαμβάνει ELA, EMS, πολύπλοκους χρηματοπιστωτικούς εκβιασμούς, προτάσεις επί προτάσεων ισοδυνάμων με πολύ χειρότερες συνέπειες για την πραγματική οικονομία και τους πραγματικούς ανθρώπους. Περιλαμβάνει, επίσης, επάλληλα γεωπολιτικά παιγνίδια, αποικιακών δυνάμεων που προέρχονται από όλα τα αζιμούθια, και περιλαμβάνει επίσης διάφορες εκδοχές «εσωτερικών καθεστώτων» που μάχονται για το αύριο ενόσω η χώρα ψυχορραγεί.

Ο «αγαθός άγριος λαός» της μεταπολιτευτικής μυθολογίας δεν μπορεί να απαντήσει από μόνος του δια μιας σε αυτές τις προκλήσεις –και μάλιστα με ένα ΟΧΙ. Γι’ αυτό εξ άλλου αποτελεί μείζονα πράξη πολιτικής αθλιότητας που ο πρωθυπουργός εκβίασε αυτό το ΟΧΙ, για να το κάνει συναίνεση την επομένη του δημοψηφίσματος, ενώ δεν είχαν καταλαγιάσει οι πανηγυρισμοί των ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτό. Καταδεικνύει περίτρανα, ότι η πραγματική αντίληψη που έχει για αυτούς που κυβερνάει είναι εκείνην του αρκουδιάρη που παίζει τα νταούλια για να χορεύει η αρκούδα του –αυτή χορεύει, και όχι οι αγορές όπως μας είπε προεκλογικά.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τις εξελίξεις σε ένα απίστευτο αδιέξοδο κι ένα τουρλουμπούκι όπου εκ των πραγμάτων: Εκβιάζεται η έκφραση των αντιστασιακών αντανακλαστικών του ελληνικού λαού, και την ίδια στιγμή νοθεύεται αποφασιστικά από τις τακτικές του αμερικάνικου παράγοντα, του τουρκικού παράγοντα, του ρώσικου παράγοντα, καθώς και από εσωτερικά παιχνίδια που παίζονται στην χώρα –από την Χρυσή Αυγή που ξεπλένει το αίμα του Φύσσα που έχει στα χέρια της, διάφορους γκάνκστερ ολιγάρχες που αξιώνουν να γίνουν χαλίφης στην θέση των άλλων, ακόμα και παρανοϊκών που φαντάζονται ότι η μέρα της κρίσης θα είναι γι’ αυτούς «η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών».

Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά αυτόν τον διασυρμό της αντιστασιακής μας διάθεσης. Γιατί ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα κι αυτό ισχύει και για μας τους ίδιους, όχι μόνον για τους άλλους.

Αυτό που αποδεικνύεται σήμερα, είναι ότι οι φράχτες είναι πολύ πιο ψηλά από τις δυνατότητες του «άλτη», για να τους πηδήξει δια μιας. Και αυτή η διαπίστωση δεν είναι δείγμα ελιτισμού, είναι δείγμα συμπάθειας –με την αρχαιοελληνική έννοια. Και ειλικρινής θέση ανθρώπων που τα τελευταία… πενήντα πέντε χρόνια (για τους παλαιότερους από εμάς) πασχίζουν με κάθε μέσο να αυξήσουν τις δυνατότητες αυτού του «άλτη» –μάλιστα ενάντια σε κάθε εξουσία που τον χάιδευε για να κοντύνει.

Παλεύουμε, λοιπόν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να αποτρέψουμε αυτόν τον άλτη από το να σκάσει με τα μούτρα στον αμείλικτο τοίχο της πραγματικότητας. Ακόμα κι αν αυτό σήμερα, προς στιγμήν, είναι μειοψηφικό. Το ίδιο θα κάναμε αν το ΟΧΙ ελάμβανε ποσοστό της τάξης του 150%. Δεν είναι ζήτημα λογιστικής. Είναι ζήτημα ουσίας: Τουλάχιστον εμείς, δεν θα συμπράξουμε ώστε να μεταφερθεί η δραματουργία του Πεθαίνω σαν Χώρα στην ελληνική πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

Στο λεξικό του Δημητράκου η έννοια της «αντίστασης» έχει ως πρώτη νοηματοδότηση: «άμυνα εναντίον εκραγείσης στάσεως». Δυστυχώς, τα πρακτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος όπως τα βλέπουμε να εξελίσσονται μπροστά μας δεν έχουν να κάνουν με αυτό. Στην ζωή, η εκάστοτε απάντηση απευθύνεται σε αυτόν που ρωτάει, και έχει να κάνει με το τι ακριβώς ρωτάει, και το γιατί. Οι γενιές του μέλλοντος, και μεταξύ τους, οι ιστορικοί του μέλλοντος, δεν θα μετέχουν στα δικά μας πάθη. Θα αναρωτηθούν τότε κάτι πολύ απλό: Αν στην δοσμένη στιγμή, και με βάση τα δεδομένα της, αντισταθήκαμε στην τρομακτική επιτάχυνση της καταστροφής, που στην μία ή την άλλη περίπτωση θα επισυμβεί καθώς ξεκίνησε με την κήρυξη αυτού του δημοψηφίσματος. Ο καθείς από μας γνωρίζει ήδη την απάντηση.

Σημειώσεις
[1] Τώρα τελευταία, ο Νιόνιος –και όχι ο Διονύσης Σαββόπουλος– γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρος. Και αυτό καθιστά ακόμα πιο επώδυνη την διολίσθηση στην οποία έχει υποπέσει την τελευταία εικοσαετία. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο ίδιος ο παλαιός εαυτός που θέτει το μέτρο της κατάπτωσής μας.

[2] Τα ψελλίσματα πατριωτισμού που απευθύνει ο Τσίπρας για να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των μαζών και να τα κατευθύνει κατά το δοκούν αποτελούν μηδενιστικά κακέκτυπα της δικής μας ιδεολογικής δουλειάς, καθώς και όλων των άλλων ανθρώπων που έγραψαν, στοχάστηκαν και επενέβησαν παράλληλα με εμάς, ώστε να πάψει η ελληνική αριστερά να «δολοφονεί την μητέρα». Ο Μάο έλεγε «προσέξτε αυτούς που σηκώνουν τις σημαίες της επανάστασης, για να στραφούν ενάντιας στην επανάσταση». Το αυτό πράττουν και σε σχέση με τον ελληνισμό οι όψιμοι ‘σημαιοφόροι’ υπουργοί της κυβέρνησης ΣΑΝΕΛ.

[3] Αντίθετα, τους εκβιάζει για να αποσπάσει την συναίνεσή τους: Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι: Το τσάκισμα της διαπλοκής και η αντιπαράθεση με τον σάπιο κόσμο της, δεν συντελείται με τις ύβρεις προς την Κοσιώνη και τις απειλές προς τον Πρετεντέρη –την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ταξίδια μαζί με τον ΑΚΤΩΡΑ στην Ρωσία για να συναντήσει τον Πούτιν. Αυτά θυμίζουν τον Μεσαίωνα, όπου δύο ανταγωνιζόμενοι ηγεμόνες βασάνιζαν τους γελωτοποιούς τους για να γιορτάσουν τελετουργικά το νέο mondus operandi που μόλις συμφώνησαν. Το αποφασιστικό χτύπημα της διαπλοκής, θα προκύψει μόνο αν κάποια πολιτική δύναμη καταφέρει να εγκαθιδρύσει έναν ενάρετο πραγματικής παραγωγής αξίας (όσο το δυνατόν δημοκρατικός γίνεται, κατά την δική μας άποψη) που θα ανταγωνιστεί και θα αμφισβητήσει το οικονομικό μονοπώλιο των ολιγαρχών πάνω στα νευραλγικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας –γεγονός που δένει χειροπόδαρα το κράτος υπό την επιρροή τους.

[4] Μία ή δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα, έλαβα το εξής ανώνυμο μήνυμα στο κινητό μου, από λαϊκούς εκκλησιαστικούς κύκλους: «Όλοι οι Έλληνες και Χριστιανοί λέμε ΟΧΙ στην Γερμανική Ευρώπη & στο Γερμανικό Ευρώ. Η Ελλάδα ανήκει στην ορθόδοξη Ανατολή & Όχι στην Υλιστική Δύση. Ψηλά το κεφάλι». Κατ’ αρχάς, είναι πολύ εύκολο να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές. Η Δύση μας έφερε την ριζική αθεΐα, τον μαμωνά και τα άλλα συμπαραμαρτούντα, άρα η αποχώρηση από αυτήν, και ανεξαρτήτως εξαθλιώσεως (ή μάλλον λόγω αυτής) θα ενισχύσει ξανά το ποίμνιο. Δεύτερον, και σημαντικότερο, η λογική που βρίσκεται πίσω από το μήνυμα υποκρύπτει ένα τραγικό σφάλμα: Η μόνη Ανατολή που ενδιαφέρεται για την Ελλάδα είναι η Νέο-οθωμανική και όχι η Χριστιανική (αν εννοούμε την Ρωσία).

[5] Με την έννοια που έδιναν στον όρο οι Αρχαίοι προ-παππούδες μας, όχι οι… Ελβετοί όπως μας απαντούν κάποιοι φίλοι από την Κύπρο, θέλοντας να υπονοήσουν ότι δεν παρασυρθήκαμε στο ΟΧΙ επειδή είμαστε σε τελευταία ανάλυση… «Προτεστάντες» ή εν πάσει περιπτώσει «Δυτικοί».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κορυφώνονται στις Βρυξέλλες οι διεργασίες με αντικείμενο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και στο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Καθώς ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης – κι ολοκληρώθηκε η τετραμερής της Γερμανίδας Καγκελλαρίου Αγγελας Μέρκελ με τους Αλέξη Τσίπρα, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – είναι ήδη γνωστό πως αύριο το πρωί θα κατατεθεί το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή σε διετές ή τριετές πρόγραμμα του ESM.

Η ελληνική πρόταση θα εξεταστεί από το Euro Working Group, καταρχήν, κι από το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη στη συνέχεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό αίτημα θα συνοδεύεται και με λίστα προαπαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι προκειμένου να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας που έχει καταστεί επείγον για την Ελλάδα, επιχειρείται η συγκρότηση ενός ενδιάμεσου προγράμματος, βάσει του οποίου η μεν Ελλάδα θα προχωρήσει μονομερώς στην προώθηση κάποιων μεταρρυθμίσεων – προεξαρχόντων των μεταβολών στον ΦΠΑ και των περιορισμών στις πρόωρες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ – ενώ οι εταίροι θα καλύψουν τα ¨χρωστούμενα¨ της Αθήνας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα επιθυμεί αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα να έχει πολύ μικρή διάρκεια – έως τα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα – ενώ οι περισσότεροι εταίροι θέλουν μεγαλύτερη διάρκεια, ενδεχομένως τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα λάβει χώρα η διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ESM.

Ηδη, ο πρόεδρος του Eurogroup, με γραπτή του δήλωση ξεκαθάρισε πως αφού κατατεθεί το ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα του ESM, θα ζητήσει από τους θεσμούς – την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ – “να εξετάσουν την χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα οικονομικά τους και τη βιωσιμότητα του χρέους, και τότε οι θεσμοί θα γυρίσουν πίσω σε μας και θα δούμε εάν μπορούμε επισήμως να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες μέρες”.

Συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας στην αποψινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης δεν θα παρουσιάσει έναν κατάλογο των ελληνικών θέσεων, αλλά έναν “κοινό τόπο” μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των θέσεων που διατύπωσαν ακριβώς πριν από το δημοψήφισμα οι θεσμοί.

Ειρήνη Καρανασοπούλου – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΑΧΡ
Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Εάν δεν είναι κακόγουστο αστείο, τότε είναι σίγουρα μία εξέλιξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "ανατροπή". Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιβεβαιώνεται το non paper της κυβέρνησης, με βάση το οποίο ζητήθηκε μία ενδιάμεση συμφωνία με την βοήθεια από την Ευρώπη ενός ποσού (στα πλαίσια ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία όμως θα δοθούν αφού πρώτα ψηφιστούν στην Ελληνική Βουλή τα μέτρα που θα ζητήσουν οι "δανειστές") για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι πληροφορίες που έχουμε από τις Βρυξέλλες, μας δίνουν την εικόνα μίας Ευρώπης που είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε πολλές από τις δικές της "κόκκινες γραμμές", παραχωρώντας έτσι ένα "πακέτο" μέτρων που κάποια από αυτά είναι ευνοϊκότερα για την Ελλάδα σε σχέση με το τελευταίο πακέτο μέτρων του Γιούνκερ. Να σημειώσουμε, επίσης, πως την συγκεκριμένη στιγμή η Ευρώπη δείχνει σαν "καζάνι έτοιμο να σκάσει" με τις ηγεσίες των χωρών της να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες και ανήσυχες όσον αφορά την επόμενη ημέρα...

Σε αυτό, φαίνεται πως έχει συντελέσει τα μέγιστα η "παρεμβολή" της Ουάσιγκτον, αφού υπάρχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Βερολίνο, το οποίο αναζητά το modus vivendi για την υποχώρηση που φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί.

Ένα νέο κείμενο με προτάσεις θα παρουσιάσει αύριο η κυβερνηση στους θεσμούς, χωρις να αποκλείεται να κατατεθεί ακόμα και σήμερα.

Αύριο θα κάνουμε επίσημη πρόταση για ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, για μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση – γέφυρα μέχρι το τέλος του μήνα. Δηλαδή, χρήματα που θα έρθουν για να πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου ύψους 3,5 δις, αλλά και για να ανοίξουν οι τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση συζητά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και χρηματοδότηση δυο μηνών αντί για έναν που προτείνει.

Τι θα γίνει έπειτα; Να συζητηθεί και να υπογράφει μια συμφωνία και πάλι με τον ESM για 18-24 μήνες. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιέχει, κατά την ελληνική πλευρά, αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο (ο Γιούνκερ έχει προτείνει πακέτο αναπτυξης 30 δις μέχρι το 2020).

Ανοιχτό παραμένει το πακέτο μέτρων που θα συνοδεύει αυτές τις συμφωνίες. Για την μεν πρώτη, δεν αποκλείεται να ζητηθεί απο την κυβέρνηση να περάσει πρώτα κάποιες μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να δώσει ένα στίγμα καλής θέλησης για το συνολικό πακέτο που θα συζητηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που συζητείται έχει ως βάση την αναθεωρημένη πρόταση Γιουνκερ με τις αλλαγές που έχει ζητήσει η Αθήνα, με επίκεντρο τον ΦΠΑ και το ΕΚΑΣ.

Τέσσερα σημεία που αφορούν την μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται σε non paper που εξέδόθη την Τρίτη το απόγευμα από  του Μαξίμου.

Σύμφωνα με αυτό:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

4. Αύριο (σ.σ. Τετάρτη) συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος». 

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εάν οι πληροφορίες μας επιβεβαιωθούν, όλα πλέον δείχνουν πως αυτή η διαπραγμάτευση θα "κλείσει" όχι μόνο σύντομα, αλλά και πολύ ευνοϊκά για την Ελλάδα, εκτός και εάν υπάρξουν επιπλοκές της τελευταίας στιγμής...

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να θεώρησε ότι η σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα είναι νίκη της δημοκρατίας, αλλά οι ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών που έχουν σφίξει το ζωνάρι πιστεύουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να δείξουν γενναιοδωρία απέναντι στην Αθήνα.

Για να πετύχει μια συμφωνία, γράφει ο Jan Cienski στον ιστότοπο Politico, η Αθήνα πρέπει να κάμψει την αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Ρίγας, του Ταλίν, του Δουβλίνου και άλλων πρωτευουσών.

Οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής αποτελούν πρότυπα για τους υπέρμαχους της λιτότητας. Η ευημερία τους ήταν αποτέλεσμα της ροής φτηνού χρήματος από σκανδιναβικές τράπεζες, που προκάλεσε μια φούσκα των ακινήτων.

Όταν εκδηλώθηκε η κρίση, η συμβουλή του ΔΝΤ ήταν να αποσυνδέσουν τα νομίσματά τους από το ευρώ και να προχωρήσουν σε υποτίμηση. Και οι τρεις χώρες αρνήθηκαν, προτιμώντας να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λετονίας μειώθηκε κατά 23% από το 2008 ως το 2010, ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις στη Λιθουανία και την Εσθονία ήταν 17% και 13%.

Αντί να ζητήσει βοήθεια, η Λιθουανία δανείστηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές με τόκο μεγαλύτερο του 10%. Ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν τον μισθό τους να μειώνεται κατά το ένα τρίτο. Το ίδιο συνέβη και με τους συνταξιούχους.

Η Λετονία έλαβε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά χρησιμοποίησε μόνο τα 4,5 δισεκατομμύρια και αποπλήρωσε το χρέος της νωρίς.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λιθουανίας είναι τώρα κατά 21% υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, το ΑΕΠ της Εσθονίας είναι υψηλότερο κατά 20% και εκείνο της Λετονίας κατά 8%.

Η εμπειρία αυτή έχει κάνει τις τρεις αυτές χώρες να είναι πολύ αυστηρές με την Ελλάδα. Η έκθεση της Εσθονίας στη βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 800 εκατομμύρια ευρώ, ή το 4,2% του ΑΕΠ της. «Θα αυξήσουμε τους φόρους μας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της χώρας Τούμας Χέντρικ.

Η Σλοβακία μπορεί να μην επλήγη από την κρίση τόσο σκληρά όσο οι χώρες της Βαλτικής και η Ελλάδα, έζησε όμως μια πολύ δύσκολη μετάβαση στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η μετατροπή της από μια διεφθαρμένη και δυσλειτουργική χώρα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ έγινε χάρη στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της.

«Μέσα σε δέκα χρόνια, από μαύρη τρύπα της Ευρώπης γίναμε η Τίγρη των Ορέων Τάτρας», λέει ο Βλαντίμιρ Βάνο, αναλυτής της Sberbank Europe. «Στην αρχή, το κόστος των μεταρρυθμίσεων ήταν μεγαλύτερο από τα οφέλη, αλλά περάσαμε μέσα από μια κοιλάδα δακρύων και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Η Σλοβακία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στην Ελλάδα - αν εμείς μπορέσαμε να το κάνουμε, μπορούν κι εκείνοι».

Η αντιπαράθεση για την ενίσχυση της Ελλάδας έριξε την κυβέρνηση της Σλοβακίας το 2011, και από τότε η Μπρατισλάβα έχει γίνει σκληροπυρηνική. «Η απόρριψη των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα δεν οδηγεί σε ευκολότερη είσπραξη της βοήθειας», λέει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πέτερ Καζίμιρ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό στη Βαλτική και τη Σλοβακία, καθώς η Ελλάδα έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από εκείνες και κατά συνέπεια οι ψηφοφόροι τους είναι δύσκολο να πειστούν για την αναγκαιότητα μιας βοήθειας προς την Αθήνα.

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι, αντίθετα, πιο πλούσιες από την Ελλάδα. Πέρασαν όμως κι εκείνες μια δύσκολη κρίση. Παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έκαναν, έχουν και οι τρεις μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με πριν από το 2008.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμεύει ως πρότυπο για το Podemos στην Ισπανία και το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία. Ο ηγέτης του τελευταίου Τζέρι Ανταμς έχει επαινέσει τους Ελληνες για την «ιστορική απόφασή τους» να πολεμήσουν τη λιτότητα και να απαιτήσουν απομείωση του χρέους τους.

Πηγή ΑΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην καθημερινότητά μας, έχουν εισαχθεί λέξεις και έννοιες που δύσκολα μπορούμε να τις καταλάβουμε και πολύ δύσκολα μπορούμε να τις «παρακολουθήσουμε». Ας κάνουμε, λοιπόν, μία προσπάθεια «μετάφρασής» τους, η οποία μπορεί και να επιφέρει χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία δεν θα είναι αποκλειστικά εγκυκλοπαιδικά.

Γράφει ο Τσακμακίδης Πέτρος
Αποτυχημένο κράτος (failed state): Κράτος το οποίο έχει καταρρεύσει και δεν μπορεί να μεριμνήσει για τους πολίτες του χωρίς ουσιαστική εξωτερική υποστήριξη και όπου έχει πάψει να υφίσταται κυβέρνηση εντός των εδαφικών ορίων του κράτους.
Σχόλιο δικό μου: Η βασική και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση όσο αφορά το ερώτημα εάν η Ελλάδα είναι, ή δεν είναι, ένα αποτυχημένο κράτος, μας την δίνει η ίδια η εξαθλίωση των πολιτών της. Αφού λοιπόν ως κράτος, την χρονική περίοδο από 2009- έως και σήμερα 15-6-2015 όλες οι κυβερνήσεις που υπήρξαν, αποδεχόντουσαν πως θέλουν την προστασία δηλαδή την υποστήριξη της Ε.Ε., και του Δ.Ν.Τ., έμμεσα αλλά ουσιαστικά αποδέχονται ότι είναι πλέον ένα (αποτυχημένο) Κράτος.

Ο όρος δεν είναι ούτε τυχαίος, ούτε άκαιρος, αντίθετα έχει βάθος και προάγει της θέσεις που εκφράζει η καθιερωμένη επιστημονική σχολή σκέψης της σημερινής πραγματικότητας που διέπει της διεθνής σχέσεις.

Όλο το θέμα δεν είναι ένα επιδερμικό πρόβλημα του 2% της οικονομίας της Ε.Ε., ποσοστό που αντιπροσωπεύει η Ελληνική οικονομία επί του αθροίσματος της Ε.Ε., αλλά είναι κανονιστικό όσο αφορά το υπάρχον καθιερωμένο εννοιολογικό καθεστώτος του Έθνους-Κράτους από τους Ναπολεόντειους πολέμους έως και σήμερα!!!

Ο όρος λοιπόν «αποτυχημένο κράτος» προσδιορίζει την ανάγκη που έχει αυτό πλέον να στηριχθεί ως συνέχεια του υπάρχοντος θεσμοθετημένου καθεστώτος λειτουργίας της οικονομίας, και της πολιτικής εξουσίας που το διατηρεί στο διεθνικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να μην γίνω κουραστικός στο σχόλιο μου, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το Κράτος δεν είναι οι Πολίτες του όπως λογικά θα έπρεπε, αλλά αυτοί που τελικά διαχειρίζονται την πραγματική εξουσία που δεν είναι άλλη από την εξουσία αυτή που διαχειρίζεται κρυφά αλλά και φανερά τον παραγόμενο Πλούτο και τα μέσα παραγωγής του εκφράζοντας και την θέση του διαλεκτικού υλισμού.

Το (αποτυχημένο) Ελληνικό Κράτος λοιπόν, είναι αυτό που είχε την αντίθετη ροπή να λειτουργεί ως Φιλελεύθερος ή Νεοφιλελεύθερος εντολοδόχος, και ρυθμιστής της ελεγχόμενης διανομής του παραγόμενου πλούτου, μάλιστα σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς (σπατάλησε) πολύτιμο δανειακό κεφάλαιο με αποτέλεσμα από αυτήν την κανονιστική ιδεαλιστική πρακτική ανωμαλία το σημερινό κράτος της Ελλάδος να χάσει μέρος ή ολικά την διαχειριστική οικονομική κυριαρχία του, όχι γιατί επανακαθόρισε πολιτικά μία οργανωμένη κοινωνική πολιτική προς τους Πολίτες του, αλλά διότι έχασε τον έλεγχο κυρίως ιδεολογικά. Εφάρμοσε κανόνες αναδιανομής του πλούτου διολισθαίνοντας σε μία πραγματικότητα που παρήγαγε (δίκαιο) πάνω στην σαθρότητα του λαϊκισμού και όχι την Λαϊκή Βούληση, π.χ. η δημόσια τοποθέτηση Πάγκαλου που είπε: όλοι μαζί τα φάγαμε»
  • Ποιοι είναι υπεύθυνοι αυτής της δραματικής πραγματικότητας;
  • Μπορεί ένα σύγχρονο Γουδί να αποδώσει δικαιοσύνη;
  • Ή μήπως ένας Νέος Εμφύλιος θα έβαζε τα πράγματα στην θέση τους;
Τίποτα από όλα αυτά δεν σώζει την παρτίδα.
Όλα τα παραπάνω είναι η απόλυτη αποτυχία, και ο διχασμός μας θα είναι η απόλυτη καταστροφή μας.

Ας θυμηθούμε την ιστορία μας.
Μία σχεδόν ανύπαρκτη Εθνική Αστική Τάξη παραχώρησε τα ινία της απόλυτης εξουσίας σε μία ερμαφρόδιτη Άρχουσα Τάξη Γερμανο-τσολιάδων, Τοκογλύφων, Μαυραγοριτών, και Ψυχικά ασθενών πατριδοκάπηλων αντικομουνιστών.
Και, ορίστε σήμερα σερβιρισμένο το τελικό αποτέλεσμα αυτής της ιστορικής πραγματικότητας το  Αποτυχημένο Κράτος!!!

Συμπερασματικά οι (Αριστεροί) Ηττημένοι - Νικητές του Ελληνικού Εμφυλίου 1944-49 κατάφεραν να προσαρμοστούν έστω και επώδυνα εντός του Αστικού Κράτους, απόδειξη αυτής της απορρόφησης τους από τον έως χθες ιδεολογικό εχθρό είναι το εκλογικό ποσοστό που εκφράζεται σταθερά με εκδοχές της Σοσιαλδημοκρατίας από την μεταπολίτευση του 1974 έως και σήμερα, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και Σύριζα εκφράζουν μια αριστερά που είναι προσαρμοσμένη ιδεολογικό-οικονομικά όντως αριστερά μόνο μέσα σε ιδεοληπτικά πλαίσια της λεγόμενης Ελεύθερης Αγοράς...

Οι τραγικοί (νικητές) κατά εκατοντάδες χιλιάδες γέμισαν της στοές των ανθρακωρυχείων, και τις βιομηχανίες του Βελγίου και της Γερμανίας αντίστοιχα από την δεκαετία του 1950 έως το τέλος της δεκαετίας 1970, σήμερα πάλι έχουμε ένα μεταναστευτικό ρεύμα που έχει μικρότερη δυναμική για έναν απλό λόγο, δεν υπάρχουν πια τόσοι πολλοί νέοι λόγο του δημογραφικού, όμως η οικονομική ανάγκη παραμένει, μιας και η πείνα, η ανέχεια, και η φτώχεια ήταν, και θα είναι πάντα επώδυνες και Απάνθρωπες βιωματικές καταστάσεις.

Το (αποτυχημένο) σημερινό Ελληνικό Κράτος φυσικά και χρωστά εξηγήσεις για την διαχρονική του συμπεριφορά στους επικυρίαρχους και θιασώτες της Ρεαλιστικής πολιτικής σχολής η οποία όπως πάντα κοιτά να διατηρηθεί η υποχρέωση της να μην αποκαλύψει την απόλυτη αλήθεια προς την Ευρωπαϊκή κοινωνία, η αλήθεια που δυστυχώς πάντα ήταν και θα είναι πικρή για όλους τους άθλιους και κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, θα περιβάλλεται αντίθετα για όσους την γνωρίζουν με διασφαλισμένη δέσμευσης εμπιστευτικότητας.

Τα διεθνή θεσμοθετημένα διευθυντήρια εξάλλου πάντα έπαιζαν κρυφό, αλλά κυρίαρχο ρόλο στις διεθνής συμβάσεις συνθήκες, συμφωνίες που έως πρόσφατα κράταγαν τους τύπους αφού υπήρχε μια έστω και μικρή διακριτικότητα, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου άλλαξε αυτή τους η πρακτική επιδιώκουν προκλητικά να εμφανίζονται και να επιδεικνύουν κυνικά σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, διπλωματικό, και επενδυτικό επίπεδο την αδιαμφισβήτητη δύναμη τους, ορθώνοντας τεράστια προβλήματα στην Ανθρώπινη ποικιλία ενός πολυπολιτισμικού Ευρωπαϊκού χώρου που τα μετά-Βεστφαλικά κράτη της προσπερνιούνται από της Νέες Περιφερειακές Δομές που αποφασίστηκε οριστικά και αμετάκλητα να τα αντικαταστήσει.

Η Παγκόσμια Τάξη, ή Νέα Τάξη πραγμάτων Νέα Εποχή, και η Παγκοσμιοποίηση έχουν ένα φαινομενικό σκοπό που δεν είναι άλλος που με το πρόσημο της Ασφάλειας του επιχειρήματος της επηρεάζει κάθε έννοια της Δημοκρατίας όπως την γνωρίζουμε δίνοντας στην πολυδιαφημισμένη διεθνή ασφάλεια, Κρατική, Οικονομική, Χρηματοπιστωτική, Ενεργειακή, Τεχνολογική, Περιβαλλοντική, διάσταση.

Ποτέ όμως δεν συμπεριλαμβάνουν με ουσιαστικό και αυτόνομο πρόσταγμα την Πολιτική Ασφάλεια, βλέπεις η απόλυτη Πολιτική Ασφάλεια έρχεται με την εφαρμογή της απόλυτης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και εάν εφαρμοστεί εξαφανίζεται ο Φόβος και η Ανασφάλεια.
Συνεπώς στην Δημοκρατία των Ανθρώπινων αξιών δεν θα χωρούν πια, ούτε ο Φόβος, ούτε ο όρος Ασφάλεια.

Η επιλογή της σημερινής συν-κυβέρνησης Σύριζα -Ανεξαρτήτων Ελλήνων να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα ήταν η αγωνιώδης προσπάθεια να εφαρμόσουν τον όρο της Αυτοβοήθειας του Κράτους πριν κυρωθεί «Αποτυχημένο Κράτος» από τους θεσμούς!!!

Αυτή είναι η ουσιώδης διαπίστωση η οποία θα έπρεπε οι πνευματικοί και ακαδημαϊκοί Άνθρωποι της πατρίδας μας διαλαλήσουν, θυμίζω την έννοια του όρου Αυτοβοήθειας (self-help):
Στη θεωρία του Ρεαλισμού, μέσα σε ένα άναρχο περιβάλλον, τα κράτη δεν μπορούν να βασιστούν στην υπόθεση ότι άλλα κράτη θα τους υπερασπιστούν, ακόμα και σε περίπτωση που είναι σύμμαχοι. Κάθε κράτος πρέπει να φροντίζει για τον εαυτό του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τήν φορά αὐτή δέν θά κάνω κανενός εἴδους ἀνάλυση...
Οὔτε θά καταλήξω σέ ὁποιουδήποτε... εἴδους συμπεράσματα...
Τό προνόμιο αὐτό θά τό... ἐμπιστευθῶ σέ σᾶς...

Τή φορά αὐτή λέω νά κάνουμε... μαζί μία... ἄσκηση...
Πάμε λοιπόν...

Φτιάξτε ἕνα παγωμένο τσάι, πράσινο, σάν τό... ἔνδοξο πρόσφατο παρελθόν σας ἤ μαύρο, σάν τό... μέλλον πού σᾶς επιφυλλάσεται, μέ μέλι, φρέσκο χυμό λεμονιοῦ, καί ἀνακατέψτε μέ παγάκια καί τρία - τέσσερα φρέσκα φύλλα δυόσμου...

Καθήστε ἀναπαυτικά στό μπαλκόνι ἤ τήν βεράντα τοῦ σπιτιοῦ σας...
Ἀδειάστε τό μυαλό σας, ὅσο αὐτό είναι δυνατόν, ἀπό τίς ἔγνοιες τῆς καθημερινῆς βιοπάλης καί σχηματίστε τήν παρακάτω... εἰκόνα:

Ἀπό τήν μία πλευρά ἕνας λαός καθημαγμένος, ἀπεγνωσμένος... ἄρρωστος, νά ἁρπάζεται ἀπελπισμένα ἀπό τίς... σανίδες πού τοῦ πέταξαν σαδιστικά οἱ ἴδιοι... ἄνθρωποι ἀπό τά ἐξωχώρια «κέντρα» ἐχθρικῶν σχεδιασμῶν γιά τήν Πατρίδα μαζί μέ τούς "ἡμεδαπούς»... διεκπεραιωτές τους «κυβερνο» - «ἀντιπολιτευομένων» πού...βούλιαξαν τό «καράβι» καί ἔστησαν τό πρόσφατο...Δημο - «ναυάγιο»...

«ΝΑΙ» - «ΟΧΙ»...
Θά... ἁρπαχτεῖς - δέν θ' ἁρπαχτεῖς ἀπ' αὐτές;

«ΟΧΙ» - «ΝΑΙ»...
Θά... σωθεῖς - «δέν» θά σωθεῖς;

Ἀπό τήν... ἄλλη, οἱ πλέον μισητοί, οἱ πλέον είδεχθεῖς, οἱ πλέον ἀποκρουστικοί ἐκπρόσωποι τῶν ΜΜΕ, οἱ ἴδιοι αὐτοί πού στήριξαν μέ κάθε τρόπο καί...μέσον ὅ,τι προδοτικότερο είχε καί ἔχει ποτέ «εἰσαχθεῖ» καί ἐφαρμοστεῖ σέ βάρος τῆς ζωῆς τῶν Ἑλλήνων καί τῶν παιδιῶν καί τῶν γονιῶν τους, νά... «καλοῦν» μέ τόν πλέον... «ἐκκωφαντικό» τρόπο τήν ἐξουθενωμένη μάζα νά... ΜΗΝ «πιαστεῖ» ἀπό τή σανίδα πού γράφει «ΟΧΙ», ἀφοῦ «τάχα» είναι... βέβαιος ὁ χαμός της, «προπαγανδίζοντας» ἀπό τήν «ἄλλη».. .ἔκδηλα τήν προτίμησή τους στήν σανίδα πού... γράφει «ΝΑΙ», ἀφοῦ ἡ... σωτήρια είναι «ἐξασφαλισμένη»...

Τήν... σχηματίσατε;
Ὡραῖα...

Τώρα... σκεφτεῖτε, ὑπό τίς παραπάνω... δοσμένες συνθῆκες, ἀπό ποιά... «σανίδα» ἁρπαχτήκατε...
Σκεφτεῖτε, ἄν γνωρίζατε ἐκ τῶν προτέρων ὅλα τά παραπάνω, ΑΝ ΠΑΛΙ θά... κολυμπούσατε μέ τήν ἴδια θέρμη πού γεννάει στήν καρδιά ἡ ἀναντίλεκτη... βεβαιότητα τῆς ὅποιας σωτηρίας, πρός κάποια ἀπό τίς δύο... προκάτ «σανίδες»...

Κάποιο 37.5% τῶν Ἑλλήνων, ἀνάμεσά τους καί ὁ γράφων, ἄλλοι ἐπειδή «γνώριζαν», ἄλλοι ἐπειδή δέν περιμένουν τίποτε ἀπό κανενός "εἰδους» σανίδα, καί ἄλλοι πάλι ἀπό... "ἀλαφροσύνη», ὑποστήριξε ἀπό τό ξημέρωμα τῆς 27ης Ἰουνίου καί ἐπέλεξε νά ἀντιπαλέψει τό «κύμμα» στηριζόμενοι στό ἀδούλωτο γονιδίωμα τῆς ψυχοπονέτρας Ρωμηοσύνης καί μόνο...

Καί κάποιο 62.5% τῶν συμπατριωτῶν μας τό... βρῆκε τό μεσημέρι τῆς 6ης Ἰουλίου, ὅπως πάντα γίνεται σ' αὐτές τίς... «περιπτώσεις»... ΠΡΟΔΟΜΕΝΟ.

Δυστυχῶς γι' «αὐτούς» στό ἐξωτερικό τῆς Χώρας πού σχεδίασαν καί στό ἐσωτερικό πού διεκπεραίωσαν τό ὅλο «project», ἐκαναν, ὅπως πάντα συμβαίνει σέ ἀνἀλογη περίπτωση, τέσσερα... μοιραῖα λάθη ἀποκαλυπτικά τῆς ὅλης μεθόδευσής τους:

1. Ἡ «ἐπιστράτευση», ὅπως καί στήν περίπτωση «ἈΓΡΟΤΙΚΗΣ", τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς τό ξημέρωμα τῆς 28/06...

2. Ἔλλειψη... «διάκρισης» στήν...δοσολογία - «προκριμμα» τοῦ «ΝΑΙ», ὡς ἀπότοκο ἀλαζονείας...

3. Ἐπιβολή... «ἐμπάργκο» στόν ΣΚΑΙ γιά...μιάμιση μέρα ἀπό ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕ.ΕΛ., καί...

4. «Ἄρνηση» Μιχαλολιάκου νά παραστεῖ στήν σύγκλιση τοῦ Συμβουλίου τῶν Πολιτικῶν Ἀρχηγῶν στίς 06/07, ἡ ὁποία, ἀφοῦ είχε προηγηθεῖ ἡ... πρόδηλη «στάση» τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς στίς 27-28/06, ἤταν ἤδη... «καμμένη».

Σᾶς εὐχαριστῶ γιά τήν... συμμετοχή,

Ἀρχάγγελος...
...Ohne Gnade


ΥΓ. * Προπαγάνδα καί ἐπίπεδα ἐπιτυχίας - ἐπιβολῆς της:
1. «Προπαγάνδα»: Γιά... ἀρχάριους
2. «Ἀντι» - προπαγάνδα: Γιά... ἐρασιτέχνες
3. Ἀντί - «προπαγάνδα»: Γιά... διαβασμένους, καί
4. «Ἁντί» - «προπαγάνδα»: Γιά... ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Μπορεί να σταματήσει την καταστροφή η Ευρώπη, παύοντας να δολοφονεί τους Έλληνες με στυγνό, αιμοβόρο τρόπο, παρά τις αναμφίβολες ευθύνες τους; Ασφαλώς. Μπορεί να μην εκπληρωθεί η προφητεία της κατάρρευσης του ευρώ; Μάλλον όχι, αφού η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η Ιταλία θα αναλάβει τη σκυτάλη από την Ελλάδα πολύ σύντομα»
Γράφει ο Άρης Οικονόμου

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες της μίας ή της άλλης πλευράς, οι οποίες δεν με ενδιαφέρουν καθόλου, ανεξάρτητα από το αν θα τιμωρηθούν οι βασικοί υπεύθυνοι της ελληνικής τραγωδίας που συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δηλαδή συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της σημερινής, η διευθύντρια του ΔΝΤ (άρθρο), ο διοικητής της ΕΚΤ και η γερμανίδα καγκελάριος, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι καθόλου φωτεινή ούτε για τη χώρα μας, ούτε για την Ευρωζώνη.

Όταν ο διοικητής της μοναδικής κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, της ΕΚΤ, υποχρεώνει τις τράπεζες της να κλείσουν, παρά το ότι είναι ο δανειστής ύστατης ανάγκης τους, προκαλώντας ουρές ηλικιωμένων Ελλήνων στα ΑΤΜ, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως εγκληματίας.

Όταν η διευθύντρια ενός διεθνούς οργανισμού, υπεύθυνου για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, γίνεται συνένοχη της Γερμανίας που θέλει να χρεοκοπήσει την Ελλάδα, για να συνεχίσει να απομυζεί τις υπόλοιπες χώρες, για να δημιουργήσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή και για να μην πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις, τότε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί επίσης ως εγκληματίας.

Όταν ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας αδιαφορεί για το μέλλον της Ευρωζώνης, καταδικάζοντας ένα από τα μέλη της, το οποίο δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσει το χρέος του πληθωριστικά, έχοντας παραδώσει τη νομισματική του κυριαρχία, απαιτώντας την υποταγή ή το θάνατο της Ελλάδας, τότε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί επίσης ως εγκληματίας. Αιδώς Γερμανοί, όπως έγραψε συνάδελφος!

Οι ευθύνες βέβαια των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από όλους τους παραπάνω, οπότε μόνο ως στυγνές, αμετανόητες και κατά συρροή εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Αυτό που με ενδιαφέρει όμως δεν είναι πια οι ευθύνες, αλλά το μέλλον μίας χώρας, στην οποία έχει ξεσπάσει μία κρίση ρευστότητας, καθώς επίσης μία τραπεζική κρίση επικών διαστάσεων, μοναδική στην ιστορία.

Η κρίση αυτή θα επεκταθεί με αστραπιαία ταχύτητα στον τομέα των επιχειρήσεων και από αυτές σε ολόκληρη την οικονομία. Η ανυπαρξία ρευστότητας θα οδηγήσει ακόμη και τις φερέγγυες, ισχυρές εταιρίες σε έναν αγώνα επιβίωσης χωρίς προοπτικές, ενώ τα κύματα μαζικών χρεοκοπιών και καταρρεύσεων δεν θα αφήσουν αλώβητες ούτε τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις θα σταματήσουν αμέσως, η κατανάλωση θα περιοριστεί μόνο στα είδη απόλυτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, οι εισαγωγές δεν θα μπορούν να πληρωθούν, ενώ ακόμη και οι εξαγωγές θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το ήδη καταρρακωμένο ελληνικό ΑΕΠ θα βυθιστεί σε τρομακτικά χαμηλά επίπεδα, το κράτος δεν θα πληρώνει κανένα λογαριασμό μέχρι να υποχρεωθεί να εκδώσει υποσχετικές (IOU), ενώ δεν θα εισπράττει πια ούτε φόρους, ούτε εισφορές.

Οι παλαιοί λογαριασμοί στον ιδιωτικό τομέα δεν θα εξοφλούνται, ενώ η προμήθεια όλων με εμπορεύματα θα γίνεται μόνο μετρητοίς. Η «πυρηνική σύντηξη» που έχει ήδη ξεκινήσει, μετά από μία κατάρρευση που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, όπου η Ελλάδα βίωσε μία οικονομική ύφεση αντίστοιχη με αυτήν των Η.Π.Α. του 1929, με τις ρεζέρβες όλων των Ελλήνων να έχουν πλέον καταναλωθεί, δεν θα έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο.

Ο τουρισμός, ο οποίος ήταν ο πρώτος κλάδος που ανέκαμψε από το ναδίρ του 2011, θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού οι κρατήσεις υποχωρούν με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα, ενώ οι εφοπλιστές θα εγκαταλείψουν μαζικά τη χώρα. Η απώλεια των δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσει απίστευτες ζημίες σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, ενώ τα κόκκινα δάνεια θα εκτοξευθούν στο τρομακτικό 80-90% αποτεφρώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ευρίσκεται ήδη στα ανώτατα όρια της αντοχής του και καίγοντας όλες τις καταθέσεις.

Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν σε νέα χαμηλά, τα νοσοκομεία θα κλείσουν, τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν το Φθινόπωρο, ενώ θα ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, με την εγκληματικότητα να φτάνει στο αποκορύφωμα της. Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος (άρθρο), η κυβέρνηση της θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει νύχτα την εξουσία, ενώ θα επικρατήσει το χάος και η οδύνη από άκρη σε άκρη.

Όταν τελειώσουν δε τα τρόφιμα και η βενζίνη, ενώ η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να παρέχει πλέον ρεύμα, οι άνθρωποι θα μετατραπούν σε άγρια θηρία, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για ολόκληρη την Ευρώπη - ενδεχομένως ταυτόχρονα με τους Ουκρανούς, οι οποίοι ήδη βιώνουν τρομακτικές καταστάσεις (άρθρο).

Μπορεί αλήθεια να αποφευχθεί η καταστροφή που περιέγραψα με όσο μελανότερα χρώματα μπορούσα; Ασφαλώς, εάν ενεργήσει αμέσως η Ευρώπη, πλημμυρίζοντας τις τράπεζες με ρευστότητα από αύριο το πρωί, ανεξάρτητα με τα όποια αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. 

Φυσικά η Τρόικα πρέπει πλέον να εγκρίνει την ονομαστική διαγραφή του χρέους, η οποία δεν ήταν ίσως απαραίτητη πριν κλείσουν οι τράπεζες, όπου θα έφτανε σε κάποιο βαθμό η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 50-60 χρόνια, σε συνδυασμό με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σήμερα όμως είναι απαραίτητη η διαγραφή τουλάχιστον του 50% του χρέους, ταυτόχρονα με ένα πολύ γενναιόδωρο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Υπόλογος βέβαια για τη ζημία που πρέπει πια να υποστούν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι πλέον ο διοικητής της ΕΚΤ, ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως από τη θέση του, έχοντας κυριολεκτικά αποτύχει παταγωδώς. Επίσης ο γερμανός υπουργός οικονομικών και η διευθύντρια του ΔΝΤ – όπου ο μεν ένας αμαύρωσε την εικόνα της πατρίδας του, στης Γερμανίας, ενώ η άλλη «κηλίδωσε» το Ταμείο, το οποίο εύλογα πια αλλά άδικα,  χαρακτηρίζεται ως μία εγκληματική συμμορία.

Θα αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στους Έλληνες Πολίτες η ΕΚΤ, η Γερμανία και το ΔΝΤ; Εύχομαι και ελπίζω, παρακαλώντας ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα, η οποία απειλείται για πρώτη φορά στην ιστορία της από μία καταστροφή επικών διαστάσεων, εάν όχι από μία γενοκτονία

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Χωρίς προτάσεις προσήλθε στο σημερινό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Αθήνα θα υποβάλει αιτήματα και προτάσεις την Τετάρτη, μέσω επιστολής την οποία θα στείλει στους θεσμούς.

Οταν οι ελληνικές προτάσεις φτάσουν στα χέρια των θεσμών, τότε αυτοί θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα και σύμφωνα με πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες, δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου αλλά μία σύντομη δήλωση του Προέδρου κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την αποχώρησή του, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναμένεται συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ πριν την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Μαξίμου: Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;

Την απάντηση της κυβέρνησης σε όσα μεταδίδονται για τις σημερινές εξελίξεις στο Eurogroup μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους.

«”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προτάσεις της προηγούμενης εβδομάδας – τις οποίες τότε οι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν εξετάσει λόγω δημοψηφίσματος – φέρεται να κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η ελληνική πλευρά «πιθανόν» να υποβάλει την Τετάρτη νέο αίτημα για βοήθεια και προτάσεις. Προτάσεις που θα κατατεθούν στους θεσμούς, αφού οι ΥΠΟΙΚ δεν θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες.

Ο Ελληνας υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να κατέθεσε τις ίδιες προτάσεις, παρόλο που οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ είχαν διαμηνύσει ότι αναμένουν νέο βελτιωμένο σχέδιο από την Αθήνα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε είναι το ότι ξένοι δημοσιογράφοι δήλωναν ότι λάμβαναν μηνύματα από ευρωπαίους αξιωματούχους που έλεγαν ότι «η συνεδρίαση είναι άκαρπη» και «τί κάνουμε εδώ;»

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Καθημερινής (Ελένη Βαρβιτσιώτη), όταν οι ελληνικές προτάσεις φτάσουν στα χέρια των θεσμών, τότε αυτοί θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους.

Σύμφωνα με μήνυμα του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, η πρόταση της Ελλάδας θα κατατεθεί και θα αξιολογηθεί από τους Θεσμούς, προφανώς από το EUroWorkingGroup, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα αλλά αύριο. Βεβαίως μένει να δούμε τι θα συμβεί με τις τράπεζες και βεβαίως με τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η ΕΚΤ. Αν η αξιολόγηση της πρότασης (όποια κι αν είναι αυτή) θεωρηθεί ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τότε ο Ντράγκι δεν θα τραβήξει την πρίζα. «Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι μου είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει έρθει με νέα πρόταση στο Eurogroup. Ενας τρίτος μου λέει ότι θα έρθει αύριο», γράφει ο Σπίγκελ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ πριν την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Σχόλιο ιστολογίου: Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο κ. Τσακαλώτος ξέχασε τις ελληνικές προτάσεις επειδή η ελληνική αποστολή έφυγε βιαστικά για τις Βρυξέλλες. Άλλες πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε σαμποτάζ στο Ελευθέριος Βενιζέλος, από γερμανό πράκτορα που εξαφάνισε την βαλίτσα με τις ελληνικές προτάσεις, ερευνώνται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές ασφάλειας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τουλάχιστον εφιαλτικά είναι τα διάφορα σενάρια που αρχίσουν να πλανώνται πάνω από την Ευρώπη, καθώς η Mισέλ Κόνινσξ, επικεφαλής της υπηρεσίας δικαστικής συνεργασίας της Ε.Ε., της ονομαζόμενης «Eurojust», τόνισε ότι πληροφορήθηκε, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει τις πηγές της πληροφόρησής της, ότι τα σκάφη των δουλεμπόρων που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες κατά εκατοντάδες στην Ευρώπη, διασχίζοντας τα ήρεμα νερά της Μεσογείου, πιθανότατα να μεταφέρουν και τζιχαντιστές τρομοκράτες που πολεμούν στο πλευρό του ISIS.

Η Μισέλ Κόνινσξ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε αυτές τις πληροφορίες στην προσπάθεια του δικτύου «Eurojust» να βοηθήσει τα κράτη της Ε.Ε. να απαντήσουν στις προκλήσεις που θέτουν ζητήματα όπως η παράτυπη μετανάστευση, η τρομοκρατία, ακόμα και η διαδικτυακή εγκληματικότητα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες συντονισμού της «Eurojust», αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ακριβώς τής γνωστοποίησαν τα κράτη της Ε.Ε. αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά στη μετανάστευση.

Επίσης, όπως τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, παραμένει ασαφές ποιο ακριβώς πρόβλημα πρόκειται να κληθούν να αντιμετωπίσουν, ή καλύτερα σε ποια κλίμακα θα βρίσκεται το πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές εξαιτίας της διείσδυσης των τζιχαντιστών. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κάποιες οργανώσεις και ομάδες, όπως είναι το ISIS, χρησιμοποιούν τα έσοδα από την παράνομη διακίνηση μεταναστών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

Aξίζει να σημειωθεί ότι το «Eurojust» γιόρτασε τη 10η επέτειο από την ίδρυσή του στις 28 Φεβρουαρίου του 2012.

Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον των Δίδυμων Πύργων, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας περάσαν και στην Ε.Ε. από το εθνικό στο διεθνές επίπεδο, καθιστώντας πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη σύστασης μιας υπηρεσίας αυτού του τύπου.

Πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους από την ώρα που έγινε γνωστό το βράδυ της περασμένης Κυριακής το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στόχος είναι αρχικά να επέλθει η ομαλότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ήδη, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων υπάρχει η εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε μια συμφωνία και γι' αυτό θα χρειαστεί ένα δάνειο γέφυρα που θα εξασφαλίζει την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Ιουλίου και φυσικά το «άνοιγμα» του ELA.

Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου ANSA, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές,ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες την παροχή ενδιάμεσου δανείου ύψους 7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες και την αποπληρωμή δανείων.

Ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται στο παρασκήνιο είναι η σημερινή απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην παρατήρηση του Ιταλού ευρωβουλευτή της Λίγκας του Βορρά Τζιανλούκα Μπουονάνο ότι ασχολείται με το κινητό του.
 «Κάνω τη δουλειά μου. Ανταλλάσσω μηνύματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό», ήταν η αποστομωτική απάντηση του προέδρου της Κομισιόν.

Στη χθεσινή συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Μάριο Ντράγκι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το «κούρεμα» στα collaterals έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον ELA, ωστόσο προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα κλειδί είναι η ταχύτητα.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών μεθαύριο Πέμπτη να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες -με παράλληλη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων- ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν άλλες συναλλαγές (κατάθεση επιταγών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έκδοση καρτών και κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ά.).

Ξεκινάει το κρίσιμο Eurogroup

Η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα, πρώτα στο Eurogroup, όπου θα εκπροσωπηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής, την πρότασή της, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία πρόταση των θεσμών (πρόταση Γιούνκερ). Με αυτή θα επιχειρείται να μείνει εκτός η αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση-ξενοδοχεία, οι ομαδικές απολύσεις και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα εμπεριέχεται η δυνατότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού και στην έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις για κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.

Ωστόσο αυτή η βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα γίνει δεκτή από τους θεσμούς την ώρα μάλιστα που η διετής συμφωνία που ζητά η Αθήνα, με την εμπλοκή του ESM, ερμηνεύεται από πολλούς στην Ευρώπη ως ένα νέο πρόγραμμα που προϋποθέτει και νέα επιπρόσθετα μέτρα για να γίνει δεκτή. Σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ωστόσο παραμένει κλειδί για την Αθήνα η απομείωση του χρέους που θα της δώσει τη δυνατότητα να «περάσει» στη Βουλή τη συμφωνία με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Μαζί φυσικά με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την επιστροφή στην ομαλότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το μήνυμα ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας έστειλαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που ζήτησαν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. Προσερχόμενος στο Eurogroup, που συνεδριάζει σε λίγη ώρα, o κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ένα Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν μια συλλογική αποτυχία. Στις 19.00 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης.
Πηγή "Ναυτεμπορική"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μία περίοδο που το ποτάμι δεν έχει πολύ νερό και είναι εύκολη η διέλευσή του
"Ανοίξαμε και σας περιμένουμε, τώρα και από τον Έβρο"
είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους λαθρομετανάστες


Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Νέα πύλη εισόδου για τους λαθρομετανάστες, εξασφάλισαν Τσίπρας - Καμμένος
Η κυβέρνηση ανοίγει και την «πύλη του Έβρου» για τους λαθρομετανάστες. Μόνο έτσι μπορεί να εκλάβει κανείς την απόφαση της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, η οποία πριν από δύο περίπου εβδομάδες αποφάσισε και διέταξε την επιστροφή όλων των συνοριοφυλάκων από τον Έβρο, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί από διάφορα αστικά κέντρα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί επαρκώς το φαινόμενο της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο.

Και είναι γεγονός πως και με τη βοήθεια του περίφημου «φράχτη» στο «τριεθνές», αυτό έγινε κατορθωτό σε πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες, που ήταν αδύνατη η διέλευση – είσοδος των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.
Όμως, τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αποφάσισε μέσω του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να εκκενώσει (σχεδόν) τον Έβρο από συνοριοφύλακες και να επιτρέψει έτσι –εμμέσως πλην σαφώς- την ανεμπόδιστη είσοδο λαθρομεταναστών στην χώρα, οι οποίοι διαβαίνουν τον ποταμό Έβρο από ειδικά σημεία – περάσματα, στα οποία η στάθμη του νερού είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντώνονται χιλιάδες λαθρομετανάστες από την ανατολική πλευρα (τουρκική) του ποταμού Έβρου, περιμένοντας τη σειρά τους για να τους περάσουν στην Ελλάδα οι διακινητές.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ελήφθη λόγω οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, που αδυνατεί να πληρώσει τα εκτός έδρας των συνοριοφυλάκων, οι οποίοι είχαν ως έδρα διάφορες πόλεις της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και στις οποίες επιστρέφουν! Έτσι, γίνεται προφανές πως η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, επιλέγει την διάρρηξη των συνόρων, δηλαδή την εθνική ανασφάλεια έναντι της εξοικονόμησης χρημάτων!

Λογικό, λοιπόν, είναι και το ερώτημα: Για πόσα χρήματα η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα παρέδιδε την χώρα; Γιατί ως παράδοση της χώρας μπορεί να χαρακτηρισθεί η συγκεκριμένη πρακτική εξοικονόμησης χρημάτων, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι εν δυνάμει εθνικοί κίνδυνοι που περικλείονται στους λαθραία εισερχόμενους πληθυσμούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και έχουν άμεση σχέση με οργανωμένες και εκπαιδευμένες ομάδες τζιχαντιστών φονταμενταλιστών ισλαμιστών. Δηλαδή, με τζιχαντιστές που δημιουργούν πυρήνες (εν υπνώσει) στο εσωτερικό της Ελλάδας και για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να προφητεύσει την ενεργοποίησή τους.
Ήδη, μικρό μέρος της «δυναμικής», αλλά κυρίως της οργάνωσης που υπάρχει στους λαθραία μετακινούμενους πληθυσμούς, είδαμε πριν από λίγες ημέρες σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου υπήρξαν οργανωμένες και ελεγχόμενες «εκρήξεις αγανάκτησης» που προβλημάτισαν ιδιαίτερα τις αρμόδιες κρατικές αρχές ασφαλείας.

Ενώ, όμως, οι φύλακες δηλώνουν πως έχουν γνώση, οι πράξεις τους προδίδουν το αντίθετο, εκτός και εάν, πέρα από την εκπεφρασμένη κυβερνητική βούληση της ελεύθερης εισόδου λαθρομεταναστών (που τώρα χαρακτηρίζονται ως «πρόσφυγες από τη Συρία», ενώ παλιότερα ως «μη νόνιμοι μετανάστες»), υπάρχουν άλλες σκέψεις που συνάδουν με την πλήρη διαρραγή της εσωτερικής ασφάλειας της Ελλάδας και την έκθεσή της σε λίαν επικίνδυνες καταστάσεις που έχουν την δυναμική να συγκαλύψουν (ή και να «εξαερώσουν») δυσάρεστες πολιτικές εξελίξεις για το κυβερνητικό σχήμα Τσίπρα – Καμμένου, η οποία με αυτό τον τρόπο διαγράφει πλέον και το ελάχιστο ίχνος διάθεσης για πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης: Ομολογία σοκ: "Οι δουλέμποροι ίσως μεταφέρουν τζιχαντιστές"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μια αποκαλυπτική αναφορά της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της MIT, προς την τουρκική κυβέρνηση, έχει σταματήσει όλες τις προετοιμασίες των Τούρκων να εισβάλουν σε συριακό έδαφος, ενώ προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Η αναφορά της ΜΙΤ αναφέρει πως μεγάλη διασπορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων μέσω της CIA που έχουν προωθηθεί τελευταία μέσα στην Συρία, βρίσκονται στα χέρια των Κούρδων από την μια πλευρά και των Τζιχαντιστών από την άλλη. Το γεγονός αυτό έχει ουσιαστικά μπλοκάρει όλα τα τουρκικά σχέδια εισβολής καθώς, όπως επισημαίνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι Τούρκοι στην περίπτωση που εισβάλλουν στην Συρία θα έχουν να αντιμετωπίσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα που θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, αυτή την στιγμή στην Συρία κυκλοφορούν χιλιάδες αντιαρματικοί αμερικανικοί πύραυλοι τύπου TOW, που μπορούν να καταστρέψουν τα τουρκικά τανκς αν εισβάλλουν μέσα στην Συρία. Παράλληλα οι Αμερικανοί φρόντισαν να εφοδιάσουν τους Κούρδους με μεγάλες ποσότητας πυραύλων εδάφους αέρος που θα πλήξουν την τουρκική αεροπορία στην περίπτωση τουρκικής επέμβασης.

Εκτός από αυτά έχουν σκορπιστεί σε συριακό έδαφος μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων και χιλιάδες αμερικανικά πολυβόλα τα οποία έχουν περιέλθει στα χέρια των Κούρδων, αλλά και των Τζιχαντιστών, δημιουργώντας μεγάλη απειλή για τα τουρκικά στρατεύματα.

Το πρόβλημα είναι σε ποια ακριβώς χέρια έχουν περιέλθει όλες αυτές οι τεράστιες ποσότητες αμερικανικών οπλικών συστημάτων μέσα στην Συρία και η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την ΜΙΤ, δημιουργεί απαγορευτικές συνθήκες για κάποια τουρκική επέμβαση μέσα στο συριακό έδαφος.

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα καθώς κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν την τουρκική ασφάλεια και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο περεταίρω επιδείνωσης των σχέσεων των δυο χωρών.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε μία εξόχως ενδιαφέρουσα δήλωση που αφορά το χθες και το αύριο της Νέας Δημοκρατίας προέβη ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ελλάδας και ένα από τα πλέον γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Η δήλωση του κ. Τσιτουρίδη έγινε επ' ευκαιρία της παραιτήσεως του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και το περιεχόμενό της θα απασχολήσει το εσωτερικό του κόμματος και, κυρίως, τους "μνηστήρες" της θέσης του προέδρου.

Γράφει, λοιπόν, ο κ. Τσιτουρίδης στην ανακοίνωσή του:
Ο κ. Σαμαράς έπραξε το αυτονόητο. Θα ήταν καλύτερο για τον ίδιο, όσοι τον αγαπούσαν ή τον τιμούσαν, να του είχαν συστήσει να παραιτηθεί το βράδυ των βουλευτικών εκλογών.
Από δω και πέρα όσοι φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν ας κάνουν κι αυτοί όπως έπραξαν άλλοι, την αυτοκριτική τους.
Έσπευδαν αδιαμαρτύρητα να κάνουν τους αρεστούς σε υπαλλήλους της Τρόικας για να επιβιώσουν στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χωρίς να τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και μια φορά αδιέξοδες – οικονομικά και κοινωνικά – συνταγές, οι οποίες μας οδήγησαν στην επικράτηση ακραίων, λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στη χώρα.
Σήμερα ό,τι καλύτερο θα είχαν να κάνουν όλοι αυτοί, θα ήταν να προτείνουν την… αυτοκατάργηση (!) της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ωστε να αποδεσμευτούν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που πιστεύουν σε μία άλλη Ελλάδα, μέσα σε μία άλλη Ευρώπη αλληλεγγύης, ανάπτυξης και συνοχής.
Η εκ νέου οργάνωση και αναδιάταξη αυτού του φιλελεύθερου, φιλοευρωπαικού χώρου που ξεπερνά τα στενά όρια της ΝΔ είναι μία άλλη, μια ευρύτερη πρόκληση από την εσπευσμένη και άτακτη διεκδίκηση της ηγεσίας ενός συρρικνωμένου κόμματος που ηττήθηκε καθολικά.
Στο μεταξύ, ας βάλουν πλάτη στο Βαγγέλη Μειμαράκη να μαζέψει τα συντρίμμια…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Λαζάρου

Για να καταλάβουμε κι εμείς οι βλάκες. Ο Τσίπρας έγινε ηγέτης και έχεσαν τα βρακιά τους οι τρομοκράτες δανειστές από το φόβο τους;!

Για να καταλάβουμε κι εμείς που μασάμε ταραμά. Ο Τσίπρας θα κάνει την ευρωπαϊκή επανάσταση συντηρώντας ακόμη μισθούς των 2,000 ευρώ στο δημόσιο και συντάξεις στα ίδια ύψη με τις σημερινές;!

Για να καταλάβουμε κι εμείς που τρώμε κουτόχορτο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο Τσίπρας δεν έκανε τίποτε προσυμφωνημένο με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αλλά του ήρθε ξαφνικά με το που άκουσε την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 να πετάξει στα μούτρα του Γιούνκερ την συμφωνία και να πει θέλω δημοψήφισμα;!

Και μετά όλοι οι εγχώριοι πολιτικοί του "αντίπαλοι" έβαλαν την τζίφρα τους και του είπαν: "Παλικάρι μου σε εμπιστευόμαστε".

Και μετά ξυπνήσατε όλοι μαζί σε μια επαναστατημένη ελεύθερη χώρα!!!!

Ωρέ θα μας ζουρλάνετε; Ο Γεωργιάδης που απειλούσε ότι οι Ελληνίδες θα γίνουν πουτάνες και καθαρίστριες (όπως οι Ουκρανές) ξαφνικά μπήκε κάτω από την ομπρέλα της Αριστεράς του Τσίπρα και έγινε πασιονάριος;

Ώρε πάτε καλά όλοι σας που συρθήκατε για άλλη μια φορά σε εκλογές και το αποτέλεσμα ήταν υπέρ όλου του πολιτικού συστήματος; Βαπτίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι άκρως μνημονιακοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι ευρωτσολιάδες του Ποταμιού, ως πατριώτες με νονό τον Τσίπρα και εσείς περπατάτε καμαρωτά για το ΟΧΙ που είπατε στους ξεφτιλισμένους που σάς φόρτωσαν δύο μνημόνια και στον Μπομπολίσκο που ουρλιάζει "δώστε μου μνημόνια να υπογράψω αρκεί να μην με πείτε Έλληνα";

Δε μου λέτε, ΟΧΙτες, το θεωρείτε ελευθερία να έχεις τα λεφτά της εργασίας σου στην Τράπεζα -διότι αυτό το σύστημα πληρωμής επέλεξε ο Τσίπρας- και να μην μπορείς να τα πάρεις γιατί η αριστερά φροντίζει πάνω απ' όλα το τραπεζικό σύστημα; Τρελαίνομαι όταν τον παρουσιάζουν ως λατινοαμερικάνο ηγέτη! Ο Αλέκθιθ Μπολιβάρ!

Νομίζετε ότι εσείς σηκωθήκατε από τον καναπέ για να επαναστατήσετε μέσω του ΟΧΙ; Πάλι καλά που δεν πήρατε και τους καναπέδες στα εκλογικά κέντρα. Κάνατε 50 μέτρα από το αυτοκίνητο μέχρι την κάλπη και ξαναμπήκατε στο αυτοκίνητο για να πάτε σε καφετέρια να συζητήσετε την επανάστασή σας! Μετά μπήκατε ξανά στο αμάξι να πάτε μέχρι το ΑΤΜ να πάρετε το μπουρμπουάρ που σας δίνει ο αριστερός Τσίπρας φροντίζοντας να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. Γίνεται επανάσταση χωρίς τράπεζες; Είναι απίστευτο πώς έκαναν αντίσταση το '40 οι Έλληνες χωρίς τα ΑΤΜ! Άλλαξε η αμυντική γραμμή της Ελλάδας. Το οχυρό Ρούπελ έχει ΑΤΜ κάθε 20 μέτρα. Δεν περνάει κουνούπι!

Και δε μου λέτε; Σήμερα ο Τσίπρας παρέα με την Φωφώ του Παπανδρέου θα είναι στις Βρυξέλλες για να σώσουν τους Έλληνες; Είστε σίγουροι γι' αυτό; Διότι όλες οι δηλώσεις των δανειστών-τρομοκρατών είναι πώς θα πάρουν τις δόσεις τους μέσω δανεισμού-γέφυρας και πως ο Ντράνγκι θα ανοίξει την κάνουλα για να έχουν ψωμί οι τραπεζίτες να σας πάνε το όριο στα 60 ευρώ την ημέρα από 50 που είναι σήμερα. Ναι, 50 είναι, το 10ευρω το τρώνε οι τράπεζες με την δικαιολογία ότι δεν έχουν "ψιλά".

Το γέλιο ξέρετε ποιο θα είναι; Όχι ότι θα το φάμε το επόμενο Μνημόνιο διαρκείας 20 ετών από τον Τσίπρα και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ. Το γέλιο θα είναι να βάλουν ως αφορμή την δήθεν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και για να αγοράζεις φασόλια και μακαρόνια με 23% ΦΠΑ ή να πληρώσεις το λογαριασμό της ΔΕΗ με 23% ΦΠΑ, να το κάνεις μόνο με τραπεζικό κουπόνι. Το λένε και γραμμάτιο.

Το γέλιο θα είναι να διατάξουν όλες οι αγορές προϊόντων και πληρωμές των λογαριασμών να γίνονται μόνο μέσω κάρτας πολίτη. Στο πέταξε ο αριστερός Χρυσόγονος τον Μάιο: "Αν οι αρχές μπούκαραν στα σπίτια Ελλήνων θα έβρισκαν 45-50 δις ευρώ κρυμμένα σε μαξιλαροθήκες". Ε, οι "αριστεροί" δεν μπουκάρουν στα σπίτια σαν τους παρακρατικούς, απλά σε αναγκάζουν έξυπνα να καταθέτεις στις αρχές τα χρήματα διότι και που θα τα έχεις δεν θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις.
Αν θεωρούν οι ψηφίζοντες ότι οι απέχοντες από εκλογές εν μέσω κατοχής είναι προδότες, τότε τι να πουν και οι απέχοντες που βάση της επιλογής των ψηφοφόρων ενισχύουν τους κατακτητές από επιλογή τα τελευταία 6 χρόνια;

Μόνο να γελάμε μάς έμεινε με την πολιτική σταθερότητα των Ελλήνων. Να σκάμε στα γέλια πριν αρχίσουν να σκάνε οι μπάτσες απανωτές την ώρα που θα πέφτει το κλάμα όταν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι εκλογική επιλογή τους, οι φόροι το ίδιο, η συνέχιση του ξεπουλήματος της Ελλάδας τω αυτώ, η Υγεία για τους έχοντες γεμάτες θυρίδες όπως οι ΝΑΙίτες...που τζάμπα κουράστηκαν σε προεκλογικούς αγώνες και ψηφοφορίες, αφού ο Τσίπρας θα τους έχριζε υπερπατριώτες με την κοινή υπογραφή των αρχηγών τους.

Το Ευρωπαϊκό μέτωπο έγινε πατριωτικό μέτωπο, για να ξαναγίνει Ευρωπαϊκό μέτωπο με την ψήφο ΝΑΙ και ΟΧΙ του 63% του εκλογικού σώματος.

Λαός που στηρίζει την εξουσία εν μέσω Κατοχής με εκλογές δεν είναι λαός, είναι μισθοφορικός όχλος και ως όχλο θα τους αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά οι κατοχικές δυνάμεις με τους με κοινή υπογραφή Τσολάκογλων.

Μπορείτε να βρείτε άνετα μεροκάματο στους μήνες που έρχονται ως κυνηγοί κεφαλών ανυπότακτων. Η λίρα σίγουρη, σταθερή στις αγορές και χωρίς την ανάγκη να στήνεσαι στα ΑΤΜ για να την πάρεις. Δώρο η κουκούλα σε μπλε χρωματάκι και με αστεράκια κίτρινα στο μέτωπο. Αν είναι να βγάλεις σωστό μεροκάματο να το κάνεις με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Γιατί Ε.Ε σημαίνει εγγύηση....στο σφάξιμο.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην Ελλάδα ηττήθηκε φόβος και παλαιοκομματισμός

Του Κώστα Βενιζέλου

Γιά δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες οι πολίτες στην Ελλάδα τοποθετούνται έναντι των πολιτικών της λιτότητας και του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Τον Ιανουάριο απορρίπτοντας τις πολιτικές αυτές και αναζητώντας μια εναλλακτική βιώσιμη πορεία, έχουν εκλέξει τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία της χώρας.

Την περασμένη Κυριακή, σε δημοψήφισμα, απέρριψαν το τελεσίγραφο των θεσμών για αποδοχή μιας πρότασης που εξαιρούσε το θέμα του χρέους, ήταν προδήλως υφεσιακή και συντηρούσε τη φτώχεια, την ανεργία. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δείξουν κατά πόσο το διευθυντήριο της Ε.Ε. σέβεται τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών ή θα επαναβεβαιωθούν οι λογικές που επιμένουν δογματικά να μετατρέπουν χώρες σε αποικίες χρέους. Θα διαφανεί εάν εξακολουθεί να θεωρείται η αλληλεγγύη συνώνυμη λέξη με την υποταγή, όπως την έχουν συμπεριλάβει στα ερμηνευτικά τους λεξικά Μέρκελ, Σόιμπλε και υπόλοιπο διευθυντήριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, τους πολίτες για τις προθέσεις του, έδειξε δείγματα γραφής και διέψευσε τις προσδοκίες του παλαιοκομματικού συστήματος περί αριστερής παρένθεσης. Έδωσε μια μάχη έχοντας απέναντι του το ευρωπαϊκό ιερατείο και τους κολαούζους του, το σύνολο των ξένων και ντόπιων ΜΜΕ και έχοντας κλειστές τις τράπεζες. Κέρδισε τη μάχη μέσα σε μια αβεβαιότητα κατά πόσο θα ανοίξουν σύντομα οι τράπεζες και με την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ να παράγει «ειδήσεις» για «κούρεμα» καταθέσεων, μέχρι και πλήρη κατάρρευση της χώρας.

Το δίλημμα της εξαπάτησης «ευρώ ή δραχμή», που κυριάρχησε πανευρωπαϊκά πριν το δημοψήφισμα, δεν ακούστηκε μετά το κλείσιμο των καλπών. Τυχαίο; Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το φόβο που προκαλούσαν οι ίδιοι κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος. Το φόβο πρωτίστως τον κέρδισαν οι Έλληνες πολίτες και επιβεβαίωσαν πως δεν θέλουν να είναι άποικοι. Είχαν άλλωστε να επιλέξουν μεταξύ του Τσίπρα και του παλαιοκομματικού συστήματος, που συνιστούσε τον φορέα της οικονομικής καταστροφής της χώρας. Είχαν να επιλέξουν μεταξύ μιας συνταγής παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας και μιας ελπίδας για «να αλλάξει κάτι». Άκουγε για μέρες την Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τον ανεξήγητο Ντάισεμπλουμ, τον Σούλτς να «θέλουν το καλό τους» και ανατρίχιαζαν. Η επιλογή του «όχι» ήταν τελικά μονόδρομος.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και με στόχο μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, είναι σαφές πως στην Ελλάδα έκλεισε με το δημοψήφισμα ένας νέος κύκλος της μεταπολίτευσης. Υπάρχει η ανάγκη για νέα αντίληψη στην πολιτική και τη διαχείριση. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, που ενδεχομένως να δυσκολευθεί να τα ξεπεράσει, όμως οι πολίτες έχουν διαμηνύσει πως ευνοούν τις αναμετρήσεις, τη σκληρή διαπραγμάτευση παρά τις πολιτικές προσαρμοστικότητας προς τις υποδείξεις.

Συμφωνία θα υπάρξει καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες. Οι θεσμοί και το διευθυντήριο έχουν αντιληφθεί πως δεν μπορούν να ανατρέψουν την ελληνική κυβέρνηση, που ήταν βασικά ο στόχος τους, για «να παραδειγματιστούν όσοι λαοί έχουν εκλογές μπροστά τους». Υπάρχει δυνατότητα για μια συμφωνία win-win, φτάνει το διευθυντήριο να μην κινηθεί εκδικητικά και αποφασίσει να εγκαταλείψει τις αγκυλώσεις του.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Τάσος Τέλλογλου

Ένα Grexit είναι τώρα η πιο πιθανή λύση στις συζητήσεις σήμερα και αύριο των ευρωπαϊκών οργάνων. Και αυτή η εκδοχή παραμένει η επικρατέστερη στην Ευρώπη.

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έρχεται να «μοιράσει» την πολιτική και νομική ευθύνη μιας εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Ο κ. Α. Τσίπρας ξέρει ότι δεν έχει εντολή για αυτό, ούτε και εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό που για δεύτερη φορά η ψήφος του υφαρπάχθηκε. Οι άλλοι πρωταγωνιστές της πολιτικής μας ζωής θα είναι απλά θεατές της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προς τον τοίχο.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ευρωζώνη έχει κάποιους κανόνες. Ένας από αυτούς λέει ότι βοήθεια με τη μορφή δανείων δίδεται μόνο έναντι όρων.
Όμως η κυβέρνηση δεν ήθελε αυτούς τους όρους και για αυτό κάλεσε ολόκληρη γερμανική εταιρεία συμβούλων -Goetzt Partners- που θέλησε να αποσυνδέσει τα χρήματα ενός δανείου από τη συστηματική παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και την αντικατάσταση αυτού του monitoring με την παρακολούθηση κάποιων δεικτών.
Οι εταίροι μας απέρριψαν αυτή την αποσύνδεση. Διότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική διοίκηση, ούτε και τους πολιτικούς της προϊσταμένους.
Ας ελπίσουμε ότι η παραίτηση Βαρουφάκη και κάποιες κινήσεις που θα γίνουν γρήγορα, θα συγκρατήσουν τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σήμερα να παρουσιάσει στους θεσμούς προτάσεις για μια κατάσταση που έχει σαφώς επιδεινωθεί. Θα επικαλεσθεί ότι θα υλοποιήσει εκείνα για τα οποία έχει δεσμευθεί. Αλλά οι θεσμοί πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν παρόμοιες διαβεβαιώσεις.
Για τρεις λόγους:

- Πρώτα απ' όλα γιατί οι αριθμοί από την πρόταση Γιούνκερ που απέρριψε το 61% του ελληνικού εκλογικού σώματος έχουν αλλάξει. Οι νέοι αριθμοί επιβάλλουν ένα γενναίο κούρεμα καταθέσεων και δραστική μείωση των κύριων συντάξεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τέτοια μέτρα.

- Η μείωση των δαπανών για την επίτευξη προϋπολογισμού χωρίς πρωτογενή ελλείμματα προϋποθέτει ενόψει της διαφαινόμενης ύφεσης και άλλες περικοπές δαπανών πιθανόν και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

- Για να μείνει όρθια η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα πακέτο τουλάχιστον 50 δισ. που δεν θα εγκρίνουν τα κοινοβούλια των χωρών απαιτητικών δανειστών.

Τι μένει; Μια διαδικασία του «Πόσα θέλεις για να φύγεις;».
Και εκεί για στήριξη τραπεζών και αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, θα χρειασθούν άλλα 50 δισ. Αλλά θα είναι τα τελευταία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου