Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Αυγ 2016

Τους προκαλεί: "Πείτε ανοιχτά αν θέλετε την Τουρκία"

Κριτική μεταξύ άλλων προς την Ευρώπη, την καγκελάριο της Γερμανίας και το ΝΑΤΟ άσκησε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες εξαρτάται από την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

«Το ταξίδι στην Ρωσία ήταν πολύ σημαντικό για μας. Θέλαμε να επαναφέρουμε τη σχέση το γρηγορότερο δυνατό σε ένα καλό σημείο», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γερμανικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv, προσθέτοντας ότι ήθελε να επανορθώσει την λυπηρή για τους Ρώσους κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις 24 Νοεμβρίου (ενν. την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους).

«Ξεκινάμε μια νέα φάση και θέλουμε να την ξεκινήσουμε στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, με νέο ενθουσιασμό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην δημιουργία Συμβουλίου Συνεργασίας που αποφάσισαν οι δύο πλευρές. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Συρία και τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε ότι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν ότι ο πληθυσμός π.χ. στο Χαλέπι πρέπει να προστατευθεί και για αυτό θα υπάρξουν διάδρομοι από όπου θα μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Ρωσία θα αναλάβει να πείσει για αυτό το καθεστώς Άσαντ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «σήμερα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ», έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η Συμμαχία εγκατέλειψε την Τουρκία στην περίπτωση της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πότε θα πει το ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται στο πλευρό μας, αν όχι σε αυτή την περίπτωση;».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την Άγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι του τηλεφώνησε τρεις μέρες μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου να εκφράσει τη λύπη της, αλλά στάθηκε σε μια δήλωση της καγκελαρίου, την οποία χαρακτήρισε λυπηρή: «Σχετικά με τους ανθρώπους που θα απολυθούν, θα έπρεπε να γίνει έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε». Η κυρία Μέρκελ «θα έπρεπε να αφήσει σε μας το πώς εφαρμόζουμε το εσωτερικό μας δίκαιο. Δεν επρόκειτο για πράξη εκδίκησης», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και πέρασε στην αντεπίθεση, αναφερόμενος στην απαγόρευση προβολής βίντεο με μήνυμα κατά την συγκέντρωση των οπαδών του πριν από λίγες ημέρες στην Κολωνία. «Τι είδους ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αυτή; Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίζει δίκαια (…) Δεν πιστεύω στην γερμανική δικαιοσύνη και δεν έχω υπό αυτή την έννοια κανέναν σεβασμό στην γερμανική δικαιοσύνη», δήλωσε.

Ερωτώμενος σχετικά με τις δηλώσεις του για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο κ. Ερντογάν επικαλέστηκε τον θάνατο 240 ανθρώπων κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και την λαϊκή βούληση που θεωρεί ότι εκφράζεται στη χώρα. «Μιλάμε για μια χώρα που έχασε 240 ζωές. Και σε αυτή τη μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και φώναζαν από κοινού θανατική ποινή. Γιατί; Επειδή το έζησαν στο πετσί τους. Η Βουλή είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει και εάν η Βουλή λάβει τέτοια απόφαση, τότε θα το επικυρώσω, διότι με πονάει που έχασα 240 πολίτες μου και τραυματίστηκαν πάνω από 2000 άνθρωποι», σημείωσε, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό για ενίσχυση της τάσης του για απολυταρχισμό που προέρχεται από την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Εάν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε βομβαρδιστεί, θα υπήρχε ατμόσφαιρα όπου όλοι θα σιωπούσαν; Στην Τουρκία βομβαρδίστηκε ταυτόχρονα και το προεδρικό παλάτι. Θα υπήρχε στην Γερμανία σιωπή, αν βομβαρδιζόταν το προεδρικό ανάκτορο; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα επιθυμούσα σε μια απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας, όπως έγινε π.χ. στην Γαλλία», δήλωσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Τουρκία θέλει, έπειτα από όλα αυτά, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε: «Έχω καθήκον να πω την αλήθεια. Εδώ και 53 χρόνια η Ε.Ε. μας κρατάει σε απόσταση. Ρωτήσατε ποτέ γιατί η Ευρώπη εδώ και 53 χρόνια το κάνει αυτό;

Εγώ έθεσα ευθέως το ερώτημα: Θέλετε να δεχτείτε την Τουρκία ή όχι; Εάν όχι, θα έπρεπε αυτό να ειπωθεί ανοιχτά. Και εκείνοι μας λένε αν κάνετε αυτό, θα γίνει το άλλο κλπ. Δείχνουμε υπομονή».

Σε ό,τι αφορά πάντως το αν ισχύει η απειλή του ότι, αν τον Οκτώβριο δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους, η συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες θα πάψει να ισχύει, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά διευκρίνισε ότι «εάν γίνει η απελευθέρωση, τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε, αν όχι, τότε δεν θα εφαρμόσουμε κι εμείς την συμφωνία επανεισδοχής», καθώς, όπως είπε, η συμφωνία προβλέπει ότι αυτά τα δύο θα γίνουν ταυτόχρονα. «Μόνο εάν γίνουν ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε», τόνισε.

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει τον ισχυρισμό της Διεθνούς Αμνηστίας περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μεταχείριση υπόπτων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να υποβαθμίσει τον ρόλο της οργάνωσης, μιλώντας για «ιδεολογική και όχι ειλικρινή οργάνωση», η οποία χρησιμοποίησε μόνο αναφορές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν συναντήθηκε με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και δεν ήρθε στην Τουρκία για να δει το βομβαρδισμένο Κοινοβούλιο. «Χωρίς αυτά, για μένα δεν έχει καμία αξία η έκθεσή τους. Εγώ π.χ. πήγα φυλακή επειδή απήγγειλα ένα ποίημα και η Διεθνής Αμνηστία δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φ. Καραβίτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τα κράτη δεν προστατεύουν τους πολίτες

Του Λιουίς Μπασέτς
El Pais


Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την τρομοκρατία; Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πιστεύει πως ναι, και για τον λόγο αυτό αποδοκιμάστηκε στη Νίκαια όταν πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής της 14ης Ιουλίου. Ποιοι τον αποδοκίμασαν; Εκείνοι που θεώρησαν αυτή τη δήλωσή του παραχώρηση προς τους τρομοκράτες.

Η πραγματικότητα πάντως δείχνει πως ήδη μαθαίνουμε. Μερικοί περισσότερο από άλλους, είναι αλήθεια. Πιο πολύ απ’ όλους μαθαίνουν οι Ιρακινοί, που υποφέρουν από την τρομοκρατία από το 2003 και πριν από λίγες ημέρες έχασαν διακόσιους ανθρώπους σε τρομοκρατική επίθεση που έγινε σε εστιατόριο της Βαγδάτης. Οι Γάλλοι πέρασαν μια μεγάλη περίοδο χωρίς τρομοκρατία, κυρίως την εποχή των μεγάλων επιθέσεων στην Νέα Υόρκη (2001), την Μαδρίτη (2004) και το Λονδίνο (2005), αλλά από πέρυσι υφίστανται τη μεγαλύτερη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον δυτικής χώρας.

Και τώρα ήρθε η σειρά των Γερμανών.

Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μισό αιώνα με την τρομοκρατία της ΕΤΑ, που μας έμαθε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αλληλεγγύη μας ώστε να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα της κοινωνίας μας απέναντι σ? εκείνους που την επιβουλεύονταν. Η τρομοκρατία της ΕΤΑ αποτελεί βέβαια φαινόμενο του περασμένου αιώνα, ανήκει στην αναλογική εποχή και είχε περιορισμένη κλίμακα και εμβέλεια. Καμιά σχέση με την παγκόσμια κλίμακα, την ψηφιακή εποχή και την εμβέλεια του τζιχαντιστικού τρομοκρατικού σχεδίου, που έχει αναχθεί στον βασικό αντίπαλο της δημοκρατικών και φιλελεύθερων κοινωνιών.

Η επίθεση της Νίκαιας γεννά πολλές αμφιβολίες για τον χαρακτήρα της τρομοκρατίας, τον βαθμό οργάνωσης και αυτονομίας των ακτιβιστών της, ακόμη και την ιδεολογική και θρησκευτική τους έμπνευση. Δεν είναι το ίδιο ένα άτομο που δρα μόνο του με μια οργανωμένη ομάδα. Δεν είναι το ίδιο ένας ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής με έναν περιθωριοποιημένο που χρησιμοποιεί το Ισλάμ ως άλλοθι. Για την κατανόηση του φαινομένου υπάρχουν ακριβείς και χρήσιμες ιδέες όπως αυτή του μοναχικού λύκου ή της «ριζοσπαστικοποίησης εξπρές».

Οι ιδέες αυτές μπορεί να δράσουν ακόμα πιο τρομοκρατικά. Ο φόβος ότι ανάμεσα στους τρομοκράτες που συσσωρεύονται στις πόρτες της Ευρώπης μπορεί να διεισδύσουν μοναχικοί τρομοκράτες μπορεί να οδηγήσει στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ακόμη πιο τρομοκρατική είναι η ιδέα του λυκάνθρωπου τρομοκράτη – του ανθρώπου που μεταμορφώνεται σε λύκο – που βρίσκεται πίσω από τη ριζοσπαστικοποίηση εξπρές, καθώς μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους που θα ασκεί διαρκή έλεγχο σε δυνάμει τρομοκράτες.

Πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή, γιατί οι θεωρίες περί τρομοκρατίας μπορεί να βοηθήσουν τους τρομοκράτες και να μετατραπούν σε αφηγήματα τρόμου που οδηγούν στη δικτατορία. Την ίδια στιγμή, όμως, χρειαζόμαστε ακριβείς διαγνώσεις αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε ένα κακό που πετυχαίνει πολλούς από τους διεστραμμένους στόχους του.

Απ’ όσο έχουμε δει τα δύο τελευταία χρόνια, από τότε δηλαδή που ανακηρύχθηκε το χαλιφάτο της Μοσούλης, το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική και δρα σε τουλάχιστον τρία επίπεδα.

Πρώτον, εξακολουθεί να ελέγχει μια ευρεία περιοχή στην Συρία και το Ιράκ, όπου επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ισλαμικό κράτος στα πρότυπα εκείνου που δημιούργησε ο προφήτης Μωάμεθ. Το κράτος αυτό θα χρησιμεύει ως πόλος έλξης νέων μουσουλμάνων που θα πολεμούν τους άπιστους και αιρετικούς.

Δεύτερον, το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να ασκεί την εξουσία του σε ένα δίκτυο εδαφών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς που εκτείνεται από τη Νιγηρία ως τις Φιλιππίνες, με στόχο την αποδυνάμωση αυτών των κρατών και την επιβολή του ισλαμικού νόμου.

Τρίτον, η οργάνωση προωθεί την τρομοκρατική δράση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω περισσότερο ενός συστήματος, παρά μιας οργάνωσης, που θέτει στη διάθεση μουσουλμάνων μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς το δόγμα, μερικές φορές και τα όπλα, σε κάθε περίπτωση όμως την ιδέα ενός πολέμου κατά των Ευρωπαίων με στόχο την παγκόσμια νίκη του ισλαμισμού.

Το Ισλαμικό Κράτος υφίσταται πολλές ήττες στο χαλιφάτο της Συρίας και του Ιράκ, όπου μάλλον δεν του μένει πολύς χρόνος ζωής. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και το αντιπραξικόπημα του Ερντογάν μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα για τη διεθνή συμμαχία και να προσφέρουν οξυγόνο στο Ισλαμικό Κράτος, όλα δείχνουν όμως ότι η προπαγανδιστική λειτουργία αυτού του χαλιφάτου έχει ολοκληρωθεί.

Πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την ευρεία τρομοκρατική επίθεση που εξαπολύθηκε με αφορμή το Ραμαζάνι, και επεκτάθηκε από το Ορλάντο μέχρι την Ντάκα, ως μια απάντηση στις εδαφικές απώλειες της οργάνωσης, ένα κύκνειο άσμα της. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι αυτό είναι αλήθεια. Ίσως να βρισκόμαστε, αντίθετα, μπροστά στην κλιμάκωση μιας παγκόσμιας στρατηγικής, σε ένα τρίτο κύμα τζιχαντιστικής τρομοκρατίας όπως περιγράφεται από τον Ζιλ Κεπέλ στο βιβλίο του «Τρόμος στο Εξάγωνο», και όπου το χαλιφάτο θα έχει δευτερεύοντα ρόλο.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ειδικούς Τζέσικα Στερν και Τζ. Μ. Μπέργκερ («Ισλαμικό Κράτος. Το Κράτος του τρόμου»), το ΙΚ θεωρεί ότι βρίσκεται σε παγκόσμιο πόλεμο κατά της Δύσης και ότι η τελική μάχη θα δοθεί στο Νταμπίκ, μια τοποθεσία στη Συρία που ελέγχει ήδη. Αυτή η αντιδυτική ιδεολογία βρίσκεται σήμερα στη διάθεση όποιου ανισόρροπου ή περιθωριοποιημένου θέλει να σκοτώσει, πεθαίνοντας και μετατρέποντας το αφήγημα της αυτοκτονίας του στο αποκορύφωμα μιας παγκόσμιας εκατόμβης.

* Ο Λιουίς Μπασέτς είναι αρθρογράφος της «El Pais»
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην Κρήτη αναμένεται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα περισσότεροι από 3.000 μετανάστες που κρίθηκαν ως υπεράριθμοι από το Βερολίνο, όπως μετέδωσε το protothema. Στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο 3, κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να στείλει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσους πρόσφυγες κρίνει ως υπεράριθμους στο έδαφός του.

Η Γερμανία, κάνοντας χρήση του κανονισμού αυτού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «www.ekriti.gr», αποφάσισε να στείλει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη πάνω από 3.000 πρόσφυγες (σε πρώτη φάση), που κρίνει ως υπεράριθμους στο έδαφός της.

Την απόφαση αυτή της Γερμανίας υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση και ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου με επικεφαλής τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προήδρευσε της περιβόητης σύσκεψης στο Ηράκλειο και προανήγγειλε τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην Κρήτη.

Οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να φτάνουν αεροπορικώς στην Κρήτη, αρχικά στο Ηράκλειο και τα Χανιά, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του του στο Ράδιο Κρήτη ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πραγματικό κόστος που έχει επιβαρυνθεί η χώρα μας από την έναρξη της εισροής προσφύγων, ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διέθεσε μέχρι τώρα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα 330 εκατομμύρια ευρώ, όχι όμως στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε Μ.Κ.Ο., εκ των οποίων τα περισσότερα σε Μ.Κ.Ο. του εξωτερικού.

Εγληματική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Κι έτσι, αργά αλλά σταθερά, οι προβλέψεις για την συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία για τους λαθρομετανάστες, η Ελλάδα μετατρέπεται σε "ανοιχτή φυλακή" για τους "πρόσφυγες" που κρίνονται (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) ανεπιθύμητοι για την Ευρώπη. Όλοι έβλεπαν την σοβαρή πιθανότητα αυτής της εξέλιξης. Όλοι εκτός από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν διέβλεπαν κανέναν κίνδυνο από την λαθρομετανάστευση. Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος χαμογελώντας δήλωνε πέρυσι τέτοια εποχή πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την λαθρομετανάστευση, επειδή οι "πρόσφυγες" θέλουν να μετακινηθούν και να κατοικήσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Κι ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ "λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο" (βλ. χώρες της κεντρικής Ευρώπης), οι εξελίξεις γίνονται τραγικές για την Ελλάδα, αφού όχι μόνο άρχισαν οι επιστροφές των ανεπιθύμητων (βλ. "υπεράριθμους"), αλλά αυξήθηκαν και οι ροές εισόδου από την Τουρκία, με τον κ. Μουζάλα να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα δηλώνοντας πως "οι ροές δεν αυξήθηκαν".

Ανακοινώθηκε επίσης πως ειδικό κλιμάκιο της Europol θα φτάσει στις 20 Αυγούστου στην Ελλάδα με σκοπό, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), να διεξαχθούν έρευνες στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών για ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το εν λόγω πολυμελές κλιμάκιο της Europol θα αποτελείται από αξιωματικούς εξειδικευμένους στην ισλαμική τρομοκρατία, οι οποίοι θα ερευνήσουν από κοινού με την ΕΛ.ΑΣ. το ενδεχόμενο στα κέντρα φιλοξενίας να έχουν εισέλθει και άτομα που σκοπεύουν να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.
Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν τα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.
Από ελληνικής πλευράς στην ομάδα ερευνών θα μετάσχουν άνδρες από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Είναι προφανές πως Τσίπρας και Καμμένος δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα προβλήματα που δημιουργεί ή που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα (αλλοίωση δημογραφικών στοιχείων, αύξηση εγκληματικότητας, προβλήματα στην ασφάλεια επί των συνόρων αλλά και στο εσωτερικό της χώρας) η πολιτική τους για την λαθρομετανάστευση και εμμένουν σε μία πολιτική που μόνο ως καταστροφική και λίαν επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Άλλωστε, η "αφωνία", η εγκληματική σιωπή και η συναίνεση της κυβέρνησης στην απόφαση της Γερμανίας, καθιστά ομολογία ενοχής ενός εγκλήματος κατά της χώρας, που έρχεται να προστεθεί στα ήδη (ουκ ολίγα) υπάρχοντα εγκλήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ανάλυση:  South Front  Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου, μια ουκρανική ομάδα αναγνώρισης επιχειρήσεων εισβολής ή δολιοφθοράς επεχείρησε να διεισδύσει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, μεταξύ της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της ουκρανικής περιοχής της Χερσώνας.

Η ομάδα, η οποία εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση από την πόλη Αρμιάνσκ (κοντά στην βόρεια Κριμαία), ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των στρατιωτικών υποδομών της χερσονήσου, αλλά και κατά μη στρατιωτικών δομών. Εάν η αποστολή της ήταν επιτυχής, θα προκαλούσε έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.


Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, όταν η ομάδα της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) έφθασε στο συγκεκριμένο σημείο, βρήκε 20 άτομα τα οποία είχαν διεισδύσει στη χώρα και φόρτωναν εκρηκτικά. Σχεδόν αμέσως άνοιξαν πυρ εναντίον της ομάδας αντίδρασης.

Ακολούθησε μάχη, η οποία κόστισε τη ζωή ενός αξιωματικού της FSB. Μετά από περαιτέρω συμπλοκές, η άγνωστη ομάδα φέρεται να χωρίστηκε στα δύο. 14 ή 15 από αυτούς πέρασαν στην ουκρανική επικράτεια διασχίζοντας τον Δνείπερο και περίπου πέντε παρέμειναν στο έδαφος της Κριμαίας.

Σύμφωνα με την FSB, επί τόπου βρέθηκαν 20 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί με ισχύ που ισοδυναμούσε με περισσότερα από 40 κιλά ΤΝΤ, καθώς και πυρομαχικά, βλήματα, και άλλα όπλα που χρησιμοποιούνται από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας.


Μετά από εφαρμογή μέτρων παρακολούθησης, εξουδετερώθηκε δίκτυο πρακτόρων της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κριμαία. Συνελήφθησαν επίσης Ουκρανοί και Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τώρα καταθέτουν.

Δύο ακόμη απόπειρες διείσδυσης από ουκρανικές καταδρομικές και τρομοκρατικές ομάδες εμποδίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις την Δευτέρα. “Τεθωρακισμένα οχήματα του Κιέβου παρείχαν κάλυψη στις ομάδες από την ουκρανική πλευρά”, δήλωσε πηγή της FSB, προσθέτοντας ότι “ένας Ρώσος στρατιωτικός σκοτώθηκε σε αυτή την επιχείρηση”. Μετά το περιστατικό, η Ρωσία μετακίνησε έναν ικανό αριθμό δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ελικόπτερα και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στις πόλεις Αρμιάνσκ και Τζανκόι, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.


Oι απόπειρες δολιοφθοράς σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν από το επίσημο καθεστώς του Κιέβου. Το ουκρανικό καθεστώς βίας αποφάσισε να ξεκινήσει ην επιχείρηση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το αμερικανικό στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο ίσως να είχε δείξει ενδιαφέρον για μια κλιμάκωση στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική θέση της υποψηφίου του για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε θέση να αποκρούσουν την προσπάθεια και να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Παρ' όλα αυτά, τα πρόσφατα σχόλια του Ρώσου προέδρου και άλλων αξιωματούχων καταδεικνύουν ότι η Μόσχα έχει ήδη ετοιμάσει μια σκληρή απάντηση στο καθεστώς του Κιέβου και τους υποστηρικτές του στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που υπάρξουν και νέες επιθετικές ενέργειες.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η γερμανική οικονομία τάσσεται κατά του ενδεχομένου επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας - όπως ζητά μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ - αντιτίθενται οι βασικοί φορείς του γερμανικού εξαγωγικού τομέα, επικαλούμενοι τον όγκο των συναλλαγών και την ως τώρα ομαλή διεξαγωγή τους.

«Όποιος μιλάει τώρα για κυρώσεις, κινδυνεύει να κλείσει τελείως τις πόρτες απέναντι στην Τουρκία», δηλώνει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Deutsche Wirtschafts Nachrichten» ο επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται - όπως και η Ρωσία - στις πιο σημαντικές αγορές των γερμανικών εξαγωγών.

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι μεν τεταμένη, αλλά αυτό έως τώρα δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο μεγαλύτερο εμπόδιο για τις δουλειές μεταξύ Γερμανών και Τούρκων εταίρων, αναφέρει ο κ. Τράιερ.

Προσθέτει ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας από τους 20 σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, με διμερή όγκο συναλλαγών ύψους περίπου 37 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015, αλλά, επιπλέον, η Γερμανία έχει ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην Τουρκία και ως επενδυτής.

Από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Χρονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου, Υπηρεσιών (BGA), ο πρόεδρος 'Αντον Μπέρνερ δηλώνει στην «Suedwest-Presse» ότι τα συμβόλαια μεταξύ τουρκικών και γερμανικών εταιριών συνεχίζουν να τηρούνται και οι ανοιχτοί λογαριασμοί να εξοφλούνται.

Η τουρκική λίρα έχει υποστεί υποτίμηση, κάτι το οποίο καθιστά τις γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία πιο ακριβές, προσθέτει ο κ. Μπέρνερ και παραδέχεται ότι από την Τουρκία και από την Ρωσία προέρχονται ενδεχομένως κάποιοι κίνδυνοι για την γερμανική οικονομία εξαγωγών.

«Για το 2016 υπολογίζω ακόμη ότι θα υπάρχει ανάπτυξη. Δεν βλέπω πτώση. Για τον επόμενο χρόνο δύσκολα μπορούμε να πούμε κάτι. Υπάρχουν ρίσκα, από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην Ρωσία μέχρι το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Αυτή τη στιγμή η τρομοκρατία δεν επηρεάζει ακόμη την οικονομία. Το πόσο γρήγορα όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, φαίνεται στον τουρισμό στην Τουρκία, ο οποίος υπέστη, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων, βαρύ πλήγμα. Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό, βλέπω και για τον επόμενο χρόνο κάποια ανάπτυξη, αλλά όχι μεγάλη ώθηση», τονίζει ο κ. Μπέρνερ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κούρδοι μαχητές σκότωσαν έναν αξιωματούχο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AK στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ τον οποίο είχαν απαγάγει μαζί με τον αδελφό του στη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας σε έναν αυτοκινητόδρομο αργά χθες, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Το πτώμα του Νατζί Αντίγιαμαν, επικεφαλής της νεολαίας της παράταξης Ερντογάν στην περιοχή Μπεϊτούσεμπαπ, βρέθηκε περίπου σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου ο ίδιος και ο αδελφός του Φικρέτ είχαν απαχθεί.

Οι μαχητές έκαψαν το αυτοκίνητό τους προτού τους οδηγήσουν στην ορεινή περιοχή, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι..

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του άλλου απαχθέντος συνεχίζονται, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η σύγκρουση ανάμεσα με τον τουρκικό στρατό αναζωπυρώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας.

Από τότε χιλιάδες μαχητές, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στην περιοχή.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της, ξεκίνησε ένοπλη εξέγερση το 1984.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Άνγκελα Μέρκελ έχει προσκαλέσει τους προέδρους μερικών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Γερμανία, να συμμετέχουν σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Στη διάσκεψη αυτή, η ίδια, θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να προσλάβουν περισσότερους πρόσφυγες, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της, η “Bild.”

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Γερμανία το 2015, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να εισάγει στην αγορά εργασίας, όσο το δυνατό περισσότερους, προσπαθώντας να πετύχει δύο πράγματα.

Πρώτον, τη μείωση της εξάρτησης των προσφύγων από το κράτος και δεύτερον, την ανανέωση του εργατικού δυναμικού, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορέιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος θα ασκήσει πιέσεις προς τις επιχειρήσεις να προσφέρουν περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των προσφύγων, αναφέρει η εφημερίδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ παραχώρησε συνέντευξη στο CNN Turk, μέσω της οποίας διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έστειλε επιστολή στις αμερικανικές αρχές, με την οποία ζητάει την προφυλάκιση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, μεταδίδει το CNN Turk.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης μεταβίβασε το αίτημα, καθώς ο κ. Γκιουλέν βαρύνεται με 10 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και η οργάνωση πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Λίγη ώρα πριν γίνει γνωστό το αίτημα προς την Ουάσινγκτον είχε γίνει γνωστό πως στις 24 Αυγούστου θα μεταβούν στην Τουρκίας ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Επίσης, το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ παραχώρησε συνέντευξη στο CNN Turk, μέσω της οποίας διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν.

Ο ίδιος τόνισε πως το δίκτυο του Γκιουλέν έχει εδραιώσει ειδικό κανάλι επικοινωνίας με 50.000 υποστηρικτές του στην Τουρκία, που το χρησιμοποιούν.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου