Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Ιουλ 2013


Oλόκληρη η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο ρόλο που παίζουν οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός της Τουρκίας στη δράση των ένοπλων εγκληματικών ομάδων στη Συρία και κυρίως της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νούσρα, που αποτελεί παρακλάδι της Άλ Κάιντα..

Χθες δύναμη ενόπλων του Στρατού Λαϊκής Άμυνας (YPG) που ανήκει στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), επιτέθηκε και κατέλαβε φυλάκιο της Αλ Νούσρα στην πόλη Σερεκάνιγιε του Δυτικού Κουρδιστάν (Β. Συρία), που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σκοτώνοντας 15 ισλαμιστές τρομοκράτες και καταλαμβάνοντας αρκετά συνοριακά φυλάκια, καθώς και τη συνοριακή πύλη με την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό κράτος ήταν αυτό που στήριζε με κάθε τρόπο τις δυνάμεις των ισλαμιστών τρομοκρατών, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή, έχοντας ως στόχο να αποκόψει την ενότητα στη λεπτή λωρίδα που ξεκινά από τα σύνορα με το Ιράκ και φθάνει μέχρι την Αλεξανδρέττα και τη θάλασσα της Μεσογείου.

Σήμερα, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ καταγγέλλει επίθεση με ρουκέτες από θέσεις που κατέχει ο YPG, σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού, στην πόλη Τζεϊλάνπιναρ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Σερεκάνιγιε.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ έχει ως εξής:


"Στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, στο εξωτερικό τείχος ασφαλείας και την αυλή του φυλακίου της συνοριακής πύλης Şanlıurfa/Ceylanpınar, στις 17 Ιουλίου και περί ώραν 14:20, έπεσαν δυο ρουκέτες RPG-7 που είχαν κατεύθυνση την πόλη Rasulayn (Σερεκάνιγιε, σ.τ.μ.) της Συρίας. Από το γεγονός δεν υπήρξαν απώλειες. Στην εξέλιξη της κατάστασης και στα πλαίσια της εφαρμογής των Κανόνων Εμπλοκής, οι δυνάμεις μας απάντησαν με πυρά φορητού οπλισμού, πολυβόλων και όλμων, εναντίον των θέσεων του PYD που βρίσκονται απέναντι από το συνοριακό φυλάκιο. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρχαν απώλειες από τα δικά μας πυρά.

Οι μάχες στην πόλη Resulayn περατώθηκαν στις 15.30 και ανακοινώθηκε ο έλεγχος της πόλης από την τρομοκρατική διαμελιστική οργάνωση (PYD). Όσο συνεχιζόταν οι μάχες το προσωπικό του Συνοριακού Φυλακίου εκκένωσε την περιοχή και αποσύρθηκε στο Διοικητήριο του Λόχου, που βρίσκεται σε απόσταση 15-20 μέτρων από το συνοριακό φυλάκιο, του οποίου την ασφάλεια ανέλαβαν Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα, που είναι ταγμένα σε οχυρά θέση.

Η εξελίξεις είναι υπό παρακολούθηση από τις δυνάμεις μας".

Ινφογνώμων
-->
Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε…

Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν… πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο, αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!

Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας.

Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η ‘γενναιοδωρία’ μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Αλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:
  • η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
  • η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
  • οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη’ επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
  • οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
  • όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.
Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία! (Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν…)Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι απορρίπτει το αίτημα να έχει συνομιλίες με το νέο αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διότι αυτός θεωρεί ότι δεν εκπροσωπεί νόμιμα τη χώρα.

«Ποιος είστε εσείς για να μιλήσω μαζί σας; Δεν έχετε εκλεγεί, διορισθήκατε (στο αξίωμα) από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος», το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου, φέρεται να είπε ο Ερντογάν χθες κατά την διάρκεια του Ιφτάρ, της διακοπής της νηστείας κατά τον μήνα του Ραμαζανιού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι έλαβε μια επιστολή από τον Ελ Μπαραντέι με την οποία αυτός του ζητούσε μια τηλεφωνική επικοινωνία και εξέφρασε την ενόχληση των νέων αιγυπτιακών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η τουρκική διπλωματία τις εξελίξεις στη χώρα του.

Η αιγυπτιακή νέα κυβέρνηση ανέφερε «ότι ορισμένες δηλώσεις κι εκτιμήσεις έγιναν λόγω της ανεπαρκούς κατανόησης της αιγυπτιακής πραγματικότητας» και κάλεσε «να συζητήσουμε τηλεφωνικά» για τις εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, σχολίασε ο Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση με την οποία το Κάιρο εξέφρασε την «έντονη δυσφορία» του για την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού με την οποία κατήγγειλε το «πραξικόπημα» του στρατού εναντίον του Μόρσι.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο πρώην πρόεδρος Μόρσι που ανατράπηκε από το στρατό είναι «εκλεγμένος από το λαό» και άρα η κυβέρνησή του τον θεωρεί τον μόνο νόμιμο ηγέτη και εκπρόσωπο της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Today’s Zaman.

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είχαν ενισχυθεί κατά την διάρκεια της προεδρίας Μόρσι, καθώς η Άγκυρα ήλπιζε να αυξήσει την επιρροή της στην περιφέρεια μέσω αυτού.

Πηγή AFP, ANA-MPA


Γράφει ο Δημήτρης Πάφιλας

Η ιστορία με την αναπτυξιακή τράπεζα που θέλει να συστήσει η Γερμανία είναι μια σοβαρή υπόθεση για μια ανοργάνωτη χώρα, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, από την υπόθεση με την τράπεζα KFW φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ιδιαίτερα, όταν η ίδια η τράπεζα είναι αυτή που ενεργεί για την Γερμανία σ όλες τις δανειακές συμβάσεις με την Ελλάδα. 

Η Kreditanstalt Fur Wiederraufbau ( KFW) δεν είναι μια τυχαία τράπεζα. Είναι η τράπεζα για την ανασυγκρότηση, η τράπεζα η οποία ιδρύθηκε το 1948 , ως μέρος του σχεδίου Μάρσαλ. Στην συνέχεια, αναπτύχθηκε και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην Γερμανία, όσο στην πολιτική επιρροή καθώς δανειοδοτεί όλες σχεδόν τις χώρες και, κυρίως, τις υπανάπτυκτες ( Τανζανία, Κογκό κα). Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η τράπεζα χρηματοδότησε την Ανατολική Γερμανία – με χρήματα της Ευρώπης

Να πάμε, όμως, στα δικά μας. Τα όσα αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης για την Τράπεζα είναι λίγο ασαφή, και μοιάζουν με την ατυχή κατάληξη που έχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες όταν οι πρόεδροι ζητούν να βάλουν χρήματα. Θα τοποθετήσουν χρήματα οι δυο ιδιώτες ( ιδρύματα Ωνάση – Νιάρχου ) τα χρήματα ; Εξ όσων μαθαίνουμε ο ένας ιδιώτης το ξανασκέφτεται. Πριν πάμε στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να θυμίσουμε ότι η KFW έχει βγάλει χρήματα από τα ελληνικά ομόλογα και τους τόκους των δανείων. ( σ.σ η KFW υπογράφει όλα τα μνημόνια )

Μ' άλλα λόγια, οι Γερμανοί πάνε να μας δώσουν τα χρήματα, τα οποία έβγαλαν στην πλάτη μας !!

Το δεύτερο θέμα και ίσως το σημαντικότερο είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του ταμείου. Αν βάλουν χρήματα και οι ιδιώτες, τότε πρέπει να έχουν τον έλεγχο, διότι οι Νιάρχοι, αλλά και το ίδρυμα Ωνάση δεν θα θέλουν να πετάξουν τα χρήματα ή να τα μοιράσουν προς τους γνωστούς διαπλεκόμενους.

Επίσης, κανείς δεν μας λέει τον κύριο σκοπό της αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, πέραν των αοριστιών για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τι θα κάνει η KFW Ελλάδας ; 

Θα δανείζει τις επιχειρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια ( απο τις εμπορικές τράπεζες ), όπως κάνει η αντίστοιχη γερμανική ; Θα χορηγεί ενεργειακά δάνεια προκειμένου επωφεληθούν και οι Γερμανικές εταιρείες ; 

Όλα αυτά μένουν αναπάντητα ,αλλά αφορούν το κρίσιμο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τις οποίες τις έχει ανάγκη για να σταθεί στα πόδια του ο τόπος.

Όλα μοιάζουν ασαφή, όπως οι ποδοσφαιρικές εταιρείες λαϊκής βάσης. Βάζουν λεφτά οι οπαδοί, αλλά ο πρόεδρος έχει λ.χ ιδιόκτητες εταιρείες σεκιούριτι και εισπράττει τα χρήματα των οπαδών. Έτσι μοιάζει και η Κfw Eλλάδας. Σαν το παιχνίδι "πάρτα όλα".

Υ.Γ. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης πρέπει να χειριστεί την υπόθεση με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διότι ο κόσμος δεν θα δείξει υπομονή, όταν συνεχίζεται το πάρτι με τους πολιτικάντηδες τύπου Παπουτσή.

Άγονος και ο δεύτερος διαγωνισμός για την κατασκευή τεμένους

Άγονος κηρύχθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων για την εξεύρεση της αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του τεμένους στην Αθήνα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 950.000 ευρώ και σύμφωνα με τη μακέτα δεν θα έχει μιναρέ. Θα κατασκευαστεί σε έκταση που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία του τρίτου διαγωνισμού. Εάν και αυτός χαρακτηριστεί άγονος – πιθανό ενδεχόμενο - τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει νέες αποφάσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Αραβικές χώρες, όπως και η Τουρκία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πορεία της υπόθεσης, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευθεί δημόσια πως το έργο θα υλοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η διακήρυξη ανοικτής δημοπρασίας παραπέμποντας τα θέμα προς συζήτηση στις 28 Ιανουαρίου.

Οι γνωστοί άπλυτοι προσπάθησαν να διαλύσουν τους Έλληνες που αντιστέκονται στην ανέγερση του τζαμιού


«Σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013, συγκεντρωθήκαμε έξω από τα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κτιριακών (Ε.Υ.Δ.Ε.Κ.), στην οδό Βατάτζη 37, για να διαμαρτυρηθούμε για τον διαγωνισμό που διενήργησε η υπηρεσία για την ανάδειξη αναδόχου για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό.
Σας ενημερώνουμε ότι ο διαγωνισμός για ακόμη μία φορά κηρύχθηκε ΑΓΟΝΟΣ και έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις από πλευράς μας και για την επίσημη κοινοποίηση του αποτελέσματος. Η υπηρεσία προβλέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναλάβει την προκήρυξη του διαγωνισμού και να διενεργηθεί για 3η φορά.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΕΚΕΙ!

Την διαμαρτυρία μας «συνόδευαν» δύο διμοιρίες της Υ.Μ.Ε.Τ., μία εκ των οποίων παρατάχθηκε μπροστά στην είσοδο της υπηρεσίας με την προοπτική, υποτίθεται, να συνοδεύσει τους εκπροσώπους των εταιρειών που θα προσέρχονταν για να καταθέσουν προσφορές, σε περίπτωση που παρακωλυθούν.

Ίσως να «φοβήθηκαν» την κα Ελένη, ετών 68, η οποία παρ’ όλα τα χρόνια της ήλθε με ταξί για να διαμαρτυρηθεί κι αυτή για τον διαφαινόμενο διαμελισμό της Πατρίδας μας. Ίσως από την άλλη να «φοβήθηκαν» την κα Σταυρούλα, ετών 57, η οποία είχε τόση δυναμική που ίσως και να μην γλίτωναν από τα χέρια της.

Μάλλον «φοβήθηκαν» τους άνεργους νέους που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν και των οποίων το μάτι γυάλιζε γιατί έχουν αρχίσει και συνειδητοποιούν ποια είναι η κατάσταση στην οποία θέλουν να μας φέρουν οι ταγοί της πολιτικής.

Οι καθ’ όλα ειρηνικώς συγκεντρωμένοι όμως, διαμαρτυρήθηκαν για το αυτονόητο: την παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδος, την παροχή θρησκευτικού ασύλου σε παράνομους ισλαμοέποικους αγνώστων λοιπών στοιχείων και την νομιμοποίηση αλλοδαπού φθηνού εργατικού δυναμικού.

Από νωρίς είχαμε και την παρέα 12 «νεαρών» (με μούσια, ταγάρια, σανδάλια, κινητά τελευταίας τεχνολογίας και φυσικά ένα φρεντοτσίνο στο χέρι), οι οποίοι στάθηκαν 50 μέτρα μακριά μας και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του φασισμού.

Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ασχοληθούμε πολύ, καθ’ ότι η μουσική επένδυση της συγκέντρωσής μας από Πατριωτικά τραγούδια όπως το «Πότε θα κάμει ξαστεριά…», το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Πουλημένοι», το «Αχ Ελλάδα, Σ’ αγαπώ», ο «Ξεριζωμός» και φυσικά το «Όταν γυρίσω θα τους γαμήσω»… ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτά που είχαν βάλει στο μυαλό τους και ξαφνικά κατάλαβαν ότι το «φασίστες-κουφάλες» δεν απευθύνεται σε όλους.

Φρόντισαν βέβαια να μας επιτεθούν από την αντίθετη ακριβώς πλευρά, ακόμη και με ρίψη μερικών πετρών, αλλά η άμεση αντίδρασή μας και η περιφρούρηση με την βοήθεια των ανδρών της Υ.Μ.Ε.Τ. τους απώθησε και διαλύθηκαν.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης, κατετέθη ΨΗΦΙΣΜΑ διαμαρτυρίας από πλευράς μας κατά του διαγωνισμού ανεγέρσεως του μουσουλμανικού τεμένους, το οποίο υπεγράφη από όσους Έλληνες πολίτες είχαν παραμείνει στον χώρο.

Σήμερα επετεύχθη μία ακόμη ΝΙΚΗ κατά της ανεγέρσεως του τεμένους!
ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
ΟΧΙ ΣΕ ΤΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

«ΔΡΑΣΗ ανεξαρτήτων ΠΟΛΙΤΩΝ» κατά της κατασκευής ή αδειοδότησης μουσουλμανικού τεμένους ή τζαμιού»Στις 15 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι.
Πρόκειται για την απάντηση του κ. Σαμαρά σε επιστολή που προηγήθηκε από τον κ. Γκρουέφσκι.

ΠΓΔΜ: Αντιδράσεις για την επιστολή του Αντ. Σαμαρά προς τον Ν. Γκρούεφσκι

Η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον κ. Σαμαρά για «αλαζονεία και υπεροψία», σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απέρριψε τις προτάσεις του κ. Γκρούεφσκι για μεταξύ τους συνάντηση και για τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετείχαν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σχολιάζουν ότι «η αρνητική απάντηση του κ.Σαμαρά επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για το θέμα του ονόματος».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρα «ΜΙΑ» ότι «στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού υπογραμμίζεται ότι δεν υφίσταται ανάγκη για πρόοδο και ώθηση στη διαδικασία για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σαμαράς δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε στοχευμένο και εντατικό διάλογο για την υπέρβαση της διαφοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ, επιχειρεί δε να μεταθέσει στην ΕΕ την ευθύνη για την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της χώρας».

«Ο κ. Σαμαράς, με την επιστολή του, δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ότι διακατέχεται από πλήρη δέσμευση και ότι διαθέτει βούληση για την ευρω-ενσωμάτωση της περιοχής. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση και επαφές που θα φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά και θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ», συμπλήρωναν από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. Για «έλλειψη εποικοδομητικότητας» από την ελληνική πλευρά έκανε λόγο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

«Αναφορές που περιλαμβάνονται στην απαντητική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, έτσι όπως αυτές μεταφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν έλλειψη εποικοδομητικότητας από την πλευρά της Ελλάδας στη διένεξη με τη «Μακεδονία» για το ζήτημα του ονόματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM.
Αμερικανική ομάδα αεροπλανοφόρων με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν αυτές τις ημέρες θα καταπλεύσει για μαχητική βάρδια στον Περσικό κόλπο, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Στη σύνθεση της ομάδας εκτός του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται δυο πυραυλικά καταδρομικά, δυο αντιτορπιλικά, καθώς και η πρώτη μεικτή ομάδα αντιτορπιλικών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Σήμερα στην περιοχή του Περσικού κόλπου ήδη βρίσκεται ομάδα αμερικανικών αεροπλανοφόρων με επικεφαλής το Νίμιτς


Δυνάμεις αυτοάμυνας των Κούρδων συνέλαβαν 13 αντάρτες, μεταξύ αυτών και 6 Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους και ένα Τσετσένο μισθοφόρο, στις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

Εκεί υπήρξαν συγκρούσεις με σχηματισμούς της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ντζεμπχάτ αλ Νουσρά», η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Από το Νοέμβριο του 2012, οι κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας απέκρουσαν αρκετές απόπειρες των ισλαμιστών να καταλάβουν την πόλη Ρας Ελ Αίν.Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Μια φωτογραφία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταΐπ Ερντογάν που ανοίγει το πορτοφόλι του το οποίο είναι γεμάτο από πιστωτικές κάρτες, γελοιοποίει τελείως των ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας καθώς την ίδια μέρα που βγήκε αυτή η φωτογραφία ο ίδιος έκανε… κήρυγμα κατά απόκτησης και χρήσης των πιστωτικών καρτών.

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα, (και μάλιστα ισλαμική ), MilliGazete, σε αποκαλυπτικό της δημοσίευα που αναφέρεται στο καινούργιο «βαρύγδουπο» κήρυγμα του Τούρκου πρωθυπουργού κατά της χρήσης πιστωτικών καρτών σαν συνέχεια του «νέου πολέμου» του κατά του λόμπι των επιτοκίων, (δηλαδή των τραπεζών), που ευθύνεται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, για την τελευταία λαϊκή εξέγερση στηn Τουρκία, εμφανίζει μια χαρακτηριστική φωτογραφία του Τούρκου πρωθυπουργού με ανοιχτό το πορτοφόλι του το οποίο κυριολεκτικά… στενάζει από τις πολλές πιστωτικές κάρτες.

Ο Ερντογάν με την ευκαιρία της συμμετοχής του σε θρησκευτικό συμπόσιο του Ραμαζανίου ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες και να ξοδεύουν μέρος από αυτά που κερδίζουν εργαζόμενοι γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ιδιοκτήτες των τραπεζών πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών και του κράτους δημιουργώντας τεράστιες περιουσίες, σε βάρος της…πολιτικής στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού τύπου ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στην Τουρκία έχει μια αύξηση 30 % σε μια πενταετία. Από τις 43,4 εκατ. κάρτες που είχαν καταμετρηθεί το 2008, έφθασαν στο τέλος του 2012 στις 54,3 εκατ. και το Μάιο έφθασαν στις 56,4 εκατομμύρια.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών μπορεί να διευκολύνει μεν κάποια τουρκικά νοικοκυριά, αλλά από την άλλη ενισχύει την διαφθορά στην τουρκική κοινωνία.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν έγινε για να πλήξει κάποιες ιδιωτικές τράπεζες των ομίλων Κοτς και άλλων μεγάλων ομίλων που ανήκουν σε κάποιες γνωστές οικογένειες οι οποίες στα γεγονότα με αφορμή του πάρκου Gezi δεν στήριξαν την κυβέρνηση και τάχτηκαν με το μέρος των διαδηλωτών.
Μάλιστα η στάση αυτών των παραδοσιακά μεγάλων τουρκικών οικογενειών που διαπνέονται από κοσμικές απόψεις από την αρχή των ταραχών ήταν έντονα αντι-ισλαμική και κατά των σκληρών κατασταλτικών επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Αυτές τις οικογένειες και αυτούς τους ομίλους ο Ερντογάν τους έχει χαρακτηρίσει σαν το «λόμπι των επιτοκίων» και έχει αρχίσει εκστρατεία εναντίον τους που σίγουρα θα έχει στο μέλλον και αλλά επεισόδια.

Φαίνεται όμως πως σε αυτή του την «εκστρατεία» ο Ερντογάν έχει πολλά τρωτά σημεία και ήδη έχει γελοιοποιηθεί καθώς το ίδιο το δικό του πορτοφόλι είναι γεμάτο από αυτές τις πιστωτικές κάρτες τις οποίες ο ίδιος κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε που σαν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την χώρα.
Με ένα "δώρο" (;) στις αποσκευές του έρχεται σήμερα στη Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόκειται για τη συμμετοχή της Kρατικής Aναπτυξιακής Tράπεζας της χώρας του (KfW) στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο, το οποίο έχει σκοπό να χρηματοδοτεί τις τράπεζες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρά έργα υποδομής ενώ θα μπει και στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εταιρειών.

Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δεν επαρκούν.

Οι πόροι του νέου Ταμείου θα προέρχονται από:

- Το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ).

- Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η ΕΤΕπ.

- Τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα, KfW, η οποία φέρεται πως θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ.

- Ιδιωτικούς φορείς.

Ο Γερμανός υπουργός αναμένεται να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και να συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων.

Θα σημειώσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας, αλλά δε θα κάνει αναφορές σε περιθώρια χαλάρωσης του δημοσιονομικού προγράμματος.

Εκτός ατζέντας είναι κάθε συζήτηση για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αλλά και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα δεν αποκλείει την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 και εκφράζει την ελπίδα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει «φωναχτά» ζητήματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Σόιμπλε, όπως χαλάρωση του μνημονίου, νέο δάνειο ή νέο «κούρεμα» του χρέους, θέματα τα οποία έχει αποκλείσει με δηλώσεις του όλες τις προηγούμενες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έφτασε στο Χίλτον λίγο μετά τις 11:30. Στη φωτογραφία το αυτοκίνητο που τον μεταφέρει.


Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Με ανακοίνωση της αστυνομίας απαγορεύτηκαν όλες οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί και τον περασμένο Οκτώβριο κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Σταδιακά κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, "λόγω των μέτρων ασφάλειας και των ρυθμίσεων κυκλοφορίας των οχημάτων, δεν επιτρέπονται, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 09.00 έως 20.00, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες".

Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό

Προβλήματα στις μετακινήσεις θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό λόγω της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών χώρα μας.

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό από τις 9.30 το πρωί σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό. Επίσης, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 9.30 το πρωί έως και 12.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9.30 το πρωί.

Δείτε στην υπηρεσία του news.gr σε χάρτη την κυκλοφορία στους δρόμους. Αποκλεισμένες θα είναι οι περιοχές που περικλείουν οι οδοί - λεωφόροι:

* Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) - αριστερά Σουρή - συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου - δεξιά Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη - συνέχεια Αμερικής - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ - αριστερά Μαρασλή - δεξιά Δεινοκράτους - αριστερά Αριστοδήμου - δεξιά Αθηναίων Εφήβων - συνέχεια Κόνιαρη - δεξιά Τσόχα - αριστερά Σούτσου Δ. - συνέχεια Πανόρμου - αριστερά Κηφισίας - δεξιά Κατεχάκη - αριστερά Καπετάν Χρονά - δεξιά Βλαχάκη - δεξιά Μεσογείων - αριστερά Μιχαλακοπούλου - αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου - δεξιά Ποταμιανού Ηλία - συνέχεια Ίωνος Δραγούμη - αριστερά Β. Αλεξάνδρου - δεξιά Ευφρονίου - αριστερά Σπ. Μερκούρη - δεξιά Ευτυχίδου - Πλατεία Πλαστήρα - δεξιά Αρχιμήδους - δεξιά Μ. Μουσούρου - δεξιά Αρδηττού - αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής

* στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός - Λ. Κατεχάκη), όπως και στις γέφυρες, διασταυρώσεις και διαβάσεις που υπάρχουν κατά μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.


Πηγή: News.gr
Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Αιφνίδια υπερ-κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στο χώρο της χρηματο-οικονομικής αγοράς. Βασικό σημείο αναφοράς, στα υψηλής ευκρίνειας tablets και note books των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, αποτελεί η απελευθέρωση των κατασχέσεων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τα funds που επενδύουν στην εξαγορά χρεών, αλλά και οι καταθέσεις στο όριο των 100.000 ευρώ.

Σε σχέση με το θέμα των κατασχέσεων ακινήτων το e-reportaz.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το προηγούμενο διάστημα τραπεζικοί κύκλοι άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να επισπευσθεί η άρση του σχετικού «μορατόριουμ», όπως ισχύει για το 2013. Οι πιέσεις αυτές φαίνεται να μεταφέρθηκαν και στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σε μια συνάντηση που έμεινε σκοπίμως στο ημίφως, οι εκπρόσωποι των τραπεζών –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες- ζήτησαν από τον κ. Σαμαρά να προβεί στην απελευθέρωση των κατασχέσεων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αντέτεινε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβές για την εικόνα της κυβέρνησης να αποσύρει τους χρονικούς περιορισμούς που αφορούν στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Το αμέσως επόμενο logistic file που τέθηκε στο τραπέζι ανέφερε πως ο καταλληλότερος χρόνος για να ανοίξει (και πάλι) το θέμα είναι ο προσεχής Δεκέμβριος, ή το μεσοδιάστημα έως τα Χριστούγεννα. Η συγκεκριμένη πρόταση εξυπηρετούσε δύο σκοπιμότητες: Αφενός παρείχε οξυγόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αφετέρου δε μετέθετε τις κατασχέσεις εντός του 2014, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για το τρέχον έτος.

Οι τραπεζίτες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ανησυχίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό κόστος, προέβαλαν το επιχείρημα ότι οι κατασχέσεις θα γίνουν από ξένες εταιρείες και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει το σχήμα «για όλα φταίνε οι ξένοι…». Στην ίδια μυστική συνάντηση ο κ. Σαμαράς έθεσε και το ζήτημα το ρευστότητας, χωρίς όμως να αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους συνδαιτυμόνες τους…

Την ίδια ώρα τα distress funds (ομάδες διαχειριστών «κόκκινων» δανείων) όχι μόνο εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, αλλά ήδη ετοίμασαν τις νομικές «γραμμές» που θα ακολουθήσουν στις δικαστικές διαμάχες με τους χρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Κάποιοι, με έφεση στο παρασκήνιο, σημειώνουν ότι «οι ξένοι έχουν εντοπίσει τα θωρακισμένα και αθωράκιστα σημεία της νομολογίας μας, αλλά και τις αδυναμίες του συστήματος…».

Και ενώ όλα παραμένουν (ακόμη) ανοιχτά ως προς το χρόνο εφαρμογής της ρευστοποίησης ακινήτων έναντι διαμαρτυρόμενων δανείων, οι διαδρομιστές των ισχυρών γραφείων σε Αθήνα και Βρυξέλλες επιμένουν ότι «είναι θέμα χρόνου το “κούρεμα” των καταθέσεων κάτω από το όριο των 100.000 € – τουλάχιστον στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα…». Μία τέτοια εξέλιξη, βέβαια, θα διέψευδε κατηγορηματικά τις δημόσιες δεσμεύσεις των κοινοτικών αξιωματούχων για τη διασφάλιση των καταθέσεων έως το προηγούμενο πλαφόν και θα προκαλούσε νέες αναταράξεις στο ούτως ή άλλως επισφαλές πεδίο της ευρωπαϊκής χρηματο-οικονομίας.

Στο προσκήνιο, πάντως, ο πρωθυπουργός σε (φανερή) συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) ζήτησε να συμβάλουν στη ρευστότητα της οικονομίας και να δώσουν ρευστότητα στην αγορά με χαμηλά επιτόκια.Η σημερινή κυβέρνηση... συγγνώμη χούντα, έχει αρχίσει και αποκτάει κι έναν ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

     Για φανταστείτε τον Παπαδόπουλο να λέει ''ΓαμѠ το κεφάλι μου ο μ@λάκας''!
     Καινούργιο συκώτι θα κάναμε απ' τα γέλια!
     Αμ, το άλλο;
     Έχουμε αρχίσει να αισθανόμαστε πάλι έφηβοι.  Σαράντα χρόνια πίσω μας γύρισε!
     Απαγορεύονται, λέει, για σήμερα οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τα συλλαλητήρια, γιατί έρχεται τ' αφεντικό...
Θα μπορούσαν πιό απλά να πουν  ''απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των πέντε ατόμων'', όπως έκαναν οι προηγούμενοι χουνταίοι και να ησυχάσουν.
     Νέοι καιροί, ίδια ήθη!

     Τί ήθη δηλαδή; Ανηθικότητα μέχρι θανάτου.
     Εδώ σφαγιάζουν με το έτσι θέλω έναν ολόκληρο λαό, με απολύσεις, ανύπαρκτους φόρους, κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και περιουσιών, και βγαίνει το καλαματιανό παιδί να πανηγυρίσει ότι από τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα θα μειωθεί ο ΦΠΑ στις μπουγάτσες, ότι απ' τον επόμενο χρόνο δεν θα εφαρμοστεί πρόσθετος φόρος 2 τις χιλίοις στις επιχειρήσεις (για κάθε χίλια ευρώ δηλαδή θα γλυτώνουν το συνταρακτικό ποσό των 2 ευρώ!), και στην συνέχεια να κάνει και την αυτοκριτική του βεβαίως-βεβαίως!
     Θα μου πείτε αυτό το τελευταίο έγινε κατ' ιδίαν και κατά λάθος δημοσιοποιήθηκε. Δεν έχει σημασία! Σημασία έχει ότι ο ''πρωθυπουργός'' έχει αυτοεπίγνωση.

     Ξέρει ποιόες είναι και προς τα πού βαδίζει..

     Οι προηγούμενοι χουντικοί ''ηξεραν'' ότι ήταν εθνοσωτήρες.
     Τούτος ο δικτατορίσκος της συμφοράς,  (ελέω Μέρκελ και Σόϊμπλε), ξέρει πολύ καλά ότι είναι ένας πολιτικάκος τρίτης διαλογής, δωσίλογος και ολετήρας του Έθνους.

     Ως τέτοιος θα κληθεί να λογοδοτήσει.
     Όταν και αν ξαναγυρίσει στην χώρα, απ' το εξωτερικό που θάχει διαφύγει.Γράφει ο Ακρίτας

Επιστροφή στην πλατεία Κλαυθμώνος καθώς το διεφθαρμένο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έχει αποδείξει και αποδεικνύει διαρκώς, ότι αξιοποιεί κάθε «παραθυράκι» του νόμου για να βολέψει τα δικά του παιδιά ή αυτούς που αναγκάζονται να του ζητήσουν βοήθεια. Και η νέα εκλογική πελατεία είναι οι... άνεργοι.
Σε ένα κράτος που για μικροκομματικούς και συντεχνιακούς σκοπούς δεν έχουν απολυθεί ούτε καν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλλήλοι, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για άρση της μονιμότητας. Θα είναι σαν ανοιχτή πρόσκληση στα βουλευτικά γραφεία. Το μόνο που θα λείπει θα είναι το κρεμασμένο στην πόρτα ταμπελάκι «αναλαμβάνουμε διορισμό και διατήρηση στο δημόσιο»!

Ένας σχολιαστής μας υπενθύμισε δύο περιστατικά που δείχνει τι εστί ελληνικό μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα.

Το 1988, αστυνομικός του κρατιδίου της Βρέμης στη Γερμανία σταματά το αυτοκίνητο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ρωτά τον οδηγό του αν είχε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να τρέχει με 50 σε έναν δρόμο με όριο 30. Ο οδηγός ρωτά τον υπουργό αν υπήρχε λόγος, ο υπουργός λέει όχι και τότε ο αστυνομικός «κόβει ένα πρόστιμο» 250 γερμανικών Μάρκων, στον ανώτερό του προϊστάμενο. Την επομένη ημέρα στο τοπικό κοινοβούλιο, ο υπουργός υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό του Κρατιδίου.

Ένα χρόνο νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη, ένας αστυνομικός, από απρονοησία ή αβλεψία, σταματά το αυτοκίνητο του έλληνα Υπουργού Δημόσιας Τάξης κου Α. Δροσογιάννη γιατί έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα , κατεβαίνει ο υπουργός και χαστουκίζει εν ψυχρώ τον «μπάτσο». Αν δεν ήταν μόνιμος θα τον είχε απολύσει και θα τον είχε χώσει και στη φυλακή. Κανείς δε μίλησε για παραίτηση.

Η οικονομική κρίση της χώρας συνδυάζεται με την ηθική, πνευματική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Όταν μια πολιτική εξυπηρετεί τους περισσότερους, τότε δεν χρειάζεται να κρυφτεί το γεγονός του ποιον στηρίζει. Αντίθετα, όταν οι πολιτικές χρησιμεύουν στους λίγους, στους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους, στη Διαπλοκή, στα άνομα συμφέροντα, τότε αυτή δεν μπορεί να εμφανιστεί με το πραγματικό της όνομα. Τότε καταβάλλεται προσπάθεια να αποκρυφτεί τόσο ο πραγματικός της χαρακτήρας, όσο και ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές που μπορούν να αξιολογηθούν με διαφορετικά κριτήρια και να υλοποιηθούν με περισσότερο δημοκρατισμό.

Ας εφαρμόσουν πρώτα τον Δημοσιουπαλληλικό κώδικα, ο οποίος είναι πλήρης και νομοθετημένος και μετά ας μιλάνε κάποιοι πολιτικοί για την «άρση της μονιμότητας».
Ψηφίστηκε το νέο πολυνομοσχέδιο! 
Εάν υπήρχαν κάποιοι που έτρεφαν ευγενείς "αυταπάτες" ας πάνε για καμιά βουτιά στη θάλασσα μπας και συνέλθουν!

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Οι Βουλευτές και Βουλευτίνες που ψήφισαν «ΝΑΙ» στο «πολυνομοσχέδιο» γνωρίζουν ότι αυξάνονται τα συσσίτια σε Ενορίες και Δήμους και οι ουρές αυτών που προσέρχονται για να φάνε ένα πιάτο φαγητό μακραίνουν ολοένα και περισσότερο, από εβδομάδα σε εβδομάδα, μήνα σε μήνα;

Λέει, κατηγορηματικά, το σχετικό Ινδικό δίστιχο Tiruvalluvar's Tirukural, «ρωτήστε τι είναι πιο άθλιο από το να είσαι φτωχός, και η απάντηση είναι ότι μόνο η φτώχεια πονάει όπως η φτώχεια…»

Δεν το είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος, ούτε κανένας άλλος δικός μας Μητροπολίτης αλλά το κατέθεσε επιγραμματικά ο Αρχιεπίσκοπος της Βραζιλίας Dom Helder Camara, συνθέτοντας ένα σύγχρονο ‘σλόγκαν’:
«όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή…»

Αναφέρεται πολύ συχνά πια για να περνά απαρατήρητο στα ΜΜΕ (και ακόμη πιο συχνά και έντονα στα blogs) ότι λιποθυμούν από την πείνα πολλά Ελληνόπουλα μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας ενώ πολλά εγκαταλείπουν τα σχολεία τους…

Ήταν η εποχή της γενικευμένης«ανέχειας» για εμάς που γεννηθήκαμε στη δεκαετία του 1940 και παιδιά του Δημοτικού, κρατούσαμε το κύπελλο για να το γεμίσουν οι μαγείρισσες στη δεκαετία του 1950 με το βρασμένο γάλα (από σκόνη) που μας έδινε η UNRA και μαζί ένα κομμάτι σταφιδόψωμο πριν μπούμε για μάθημα στο σχολείο…

Ήμασταν τότε «φτωχοί» με την ευρύτερη έννοια της «ανέχειας», όχι ΟΛΟΙ βέβαια, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι.
Τότε, όμως, τα εκατομμύρια Ελλήνων που ζούσαμε στην «ανέχεια» διαθέταμε μπόλικη αξιοπρέπεια (μεταξύ μας, οι βολεμένοι πάντα υπήρχαν όπως υπάρχουν και τώρα).

Τη δική μου γενιά την περιγράφει επιτυχημένα εκείνο που είχε πει ο Πρόεδρος της Αμερικής Lyndon Johnson εγκαινιάζοντας την εφαρμογή των Ομοσπονδιακών Δράσεων «προγράμματα κατά της φτώχειας»:
«Όταν ήμουν νέος, η φτώχεια ήταν κάτι τόσο κοινό που δεν ξέραμε ότι είχε και όνομα» .

«Η φτώχεια» έγραψε 25 αιώνες πριν ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης, «είναι ο γονιός της επανάστασης και τους εγκλήματος» και όπως βλέπουμε στην δραματικά δοκιμαζόμενη πια Πατρίδα μας, το κοινό έγκλημα που αποφέρει μερικά ευρώ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ενώ μένουν στο απυρόβλητο πολλοί που ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΑΝ εναντίον της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελλήνων με αποφάσεις και πράξεις που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε…

Σε ένα λαό, στον Ελληνικό λαό, που έχυσε αίμα μπόλικο σε αγώνες για λευτεριά και αξιοπρέπεια, ειλικρινά αναρωτιέμαι μήπως οι σημερινοί ηγήτορές μας στις πολιτικές και οικονομικές δομές εξουσίας εφαρμόζουν αυτό που αποδίδεται στον Βίκτωρα Ουγκώ:
«Για να είσαι λεύτερος, πρέπει να μάθεις να είσαι φτωχός!»

Η δική μου γενιά, σε μικρότερο σίγουρα βαθμό και λιγότερη ένταση από τη γενιά των προσφύγων και ντόπιων γονιών μας, βίωσε για αρκετό χρονικό διάστημα τη «φτώχεια» διατηρώντας ακέραιο το αίσθημα της αξιοπρέπειας που δεν το μείωσε αυτό που ως «ανέχεια» χαρακτήριζε την αγαπημένη μας …Ψωροκώσταινα!

Καθώς περνούν οι μήνες και τα χρόνια της υποταγής μας ως Οικονομίας, ως Έθνους και ως Λαού στην περιβόητη τρόικα, αυξάνονται οι άνεργοι όλων των ηλικιών, αυξάνονται οι αριθμοί νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν, βουλιάζουμε στην κατάθλιψη, υπενθυμίζω στη ‘Νέα-Συγκυβέρνηση» τη φράση που αποδίδεται στον Κάρολο Μαρξ:
«Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος...»-->
Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η περίπτωση του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος και η διεθνής επέκτασή του

Το RIMSE κατά περιόδους παρουσιάζει θεματικές και αναλύσεις σε ευρύτερα θέματα ασφάλειας πέρα από αυτών του «Εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Ν.Α Ευρώπη». Το παρόν κείμενο καταγράφει την πρόσφατη ιστορική διαδρομή, ενδυνάμωση και εν τέλει παγκόσμια εξάπλωση του λεγόμενου "Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος".

Η Interpol σε εκτιμήσεις της κατά καιρούς υποστηρίζει ότι περίπου το 90% της ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Ευρώπη προέρχεται από τον άξονα Τουρκίας-Βουλγαρία-Σκοπίων. Στην εν λόγω νοητή γραμμή, έχει εν τω μεταξύ, γιγαντώσει η Αλβανική μαφία η οποία πολλαπλασίασε τη δυναμική της από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως και τη σημερινή εποχή.

Πρόκειται για ένα οργανωμένο και συμπαγές δίκτυο ατόμων με κοινό γνώρισμα την εθνική τους καταγωγή που έχει απασχολήσει μυριάδες φορές τις περισσότερες αρχές ασφαλείας σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην παρούσα έρευνα θα καταδειχθεί ένα μέρος της δράσης της που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα συνεχιστεί και στο μέλλον βάση της δυναμικής που έχει αποκτήσει, αλλά και της «υψηλής προστασίας» που δέχεται από κρατικούς οργανισμούς μεγάλων κρατών και πανίσχυρα πολυεθνικά συμφέροντα που εδράζονται κυρίως στο τομέα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Οι απαρχές

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η αλβανική μαφία επιδοτούσε με τουλάχιστον 50 εκ. δολάρια ετησίως το αυτονομιστικό κίνημα του Ου Τσε Κα τη δεκαετία του ‘90, κεφάλαια που αντλούνταν από τη πώληση κυρίως ηρωίνης σε Ευρωπαϊκές χώρες με τη σύμπραξη του Τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος.

Οι Αλβανοί καταρχάς αποτελούσαν μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών και δρούσαν υπό τις εντολές Τουρκικών οργανώσεων, ήδη από τη δεκαετία του '70. Παράλληλα τόσο οι μυστικές υπηρεσίες της τότε Γιουγκοσλαβίας όσο και της Αλβανίας του Χότζα εμπλέκονταν σε διακίνηση ναρκωτικών προκειμένου να αντλήσουν χρήματα για μαύρες επιχειρήσεις και εν συνέχεια για προσπορισμό κεφαλαίων για κατανάλωση από τις νομενκλατούρες αυτών των πρώην "Σοσιαλιστικών" κρατών".

Βαθμιαία όμως οι Αλβανοί αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ικανοί στο να υποσκελίσουν τους πρώην συνεργάτες τους και να στήσουν αυτοδύναμα χονδρεμπορικά κανάλια διάθεσης ναρκωτικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο Γάλλος εμπειρογνωμόνων για τα ναρκωτικά, Alen Labrus έχει εκτιμήσει τη κατάσταση και τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Αλβανοί λαθρέμποροι για να ανέλθουν στο πανευρωπαϊκό σύστημα του οργανωμένου εγκλήματος.

"Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν γίνει τόσο ισχυροί ώστε διατηρούν υπό τον έλεγχό τους το 70% της αγοράς ναρκωτικών στην Ελβετία. Οι ευκίνητοι Αλβανοί έχουν ανοίξει νέα διανεμητικά κέντρα τα τελευταία 10 έτη και νέες διόδους προς τη Δύση. Η αλβανική σύνδεση αποτελεί ένα δρομολόγιο της ηρωίνης που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές αστυνομικούς και τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκική μαφία διαπίστωσε ότι οι Αλβανοί την εκτόπισαν από πολλές Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως η Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Βιέννη".

Αυτό επιτεύχθηκε με ένα συνδυασμό βίας, διαπραγματεύσεων αλλά και ευνοϊκού ρεύματος της κοινής γνώμης των Ευρωπαϊκών κρατών, τουλάχιστον στα τέλη της δεκαετίας του '90 λόγω του πολέμου του Κοσόβου. Τότε τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Κόσοβο και την Αλβανία στις πόλεις τους και πολλοί εκ των οποίων αποδείχθηκαν εν τέλει σκληροί κακοποιοί οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να στρατολογούν ευάριθμες ομάδες περιθωριοποιημένων Αλβανών και να αντιπαλεύουν τις άλλες μαφίες τις οποίες στη συνέχεια ανάγκαζαν σε εκτοπισμό η αναγκαστική συνεργασία.

Η ιστορία του "Karafaka" Μεχμέτ Αλι είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που δείχνει τις απαρχές της διανομής μαζικά ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη από της Αλβανική μαφία.

Ο Μεχμέτ Αλι, που γεννήθηκε στην Veliki Trnovac κοντά Bujanovac στο Κοσσυφοπέδιο, έχει οργανώσει μια από τις μεγαλύτερες παράνομες επιχειρήσεις λαθρεμπορίου ηρωίνης από τη Τουρκία μέσω Βαλκανίων προς την Ιταλία σε συνεργασία με μια ομάδα που την αποτελούσαν οι αδερφοί Οσμάνι (Adnan και Φατμίρ), ο Latif Memeti και ο Ισμέτ Arifi, όλοι από το χωριό Veliki Trnovac, καθώς και η Milka Domazet και ο Ισμέτ Lenani από τη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας, Μουσουλμάνοι όλοι το θρήσκευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Ιταλική Αστυνομία κατά τις πολύχρονες έρευνες της.

Ο Μεχμέτ Αλί καταδικάστηκε την δεκαετία του 1960 σε 4 έτη και 6 μήνες στην φυλακή στο Νις για λαθρεμπόριο χρυσού και το 1972 καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπόριο πυρομαχικών, γιατί είχε οργανώσει τη μεταφορά 100.000 σφαιρών από τη Γερμανία.

Στις 10 Μαρτίου 1981, η ομάδα του προαναφερθέντος συνελήφθη στη πόλη Νις όταν προσπάθησαν να περάσουν τη Γιουγκοσλαβία μεταφέροντας 17 κιλά ηρωίνης που είχαν αγοράσει τη προηγούμενη ημέρα από τη Κωνσταντινούπολη. Εξαιτίας αυτής υπόθεσης καταγράφηκαν στα Αστυνομικά χρονικά ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που χρήζουν προσοχής για το πως εξελίχθηκε έκτοτε το Αλβανικό οργανωμένο έγκλημα και κυρίως για το γεγονός ότι αποτελούσε και τότε σημαντική απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανευρεθέντα οι αδερφοί Οσμάνοι είχαν αναλάβει τη διανομή της ηρωίνης που κατέφθανε, στο Μιλάνο της Ιταλίας μετά την οδική της διαδρομή μέσω των Βαλκανίων. Εκεί θα διαμοιράζονταν σε Άραβες λαθρεμπόρους και Ιταλούς. Ο Μεχμέτ Αλί θα λάμβανε 50.000 Γερμανικά Μάρκα και το 2% επί του ποσού των πωλήσεων που ανερχόταν με τις τότε τιμές του λιανεμπορίου σε άλλα 50.000 Γερμανικά Μάρκα

Το δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε Karakafa σε φυλάκιση 10 ετών, τον Αντνάν Οσμάνι σε 4 χρόνια, το Φατμίρ σε τρία χρόνια, το Salih Lenani σε τέσσερα χρόνια, το Latif Memedi σε τρία χρόνια και τη Milka Domazet σε 18 μήνες. Ο Karakafa αποφυλακίστηκε την άνοιξη του 1990 και είχε γίνει ήδη γνωστός στον Αλβανικό υπόκοσμο και ως ένας από τους πρωτεργάτες της μεταφοράς ηρωίνης στην Ευρώπη. όπως είναι ευνόητο οι ποινές φυλάκισης ήταν ελαστικές για όλους τους συλληφθέντες γεγονός που σύμφωνα με Γιουγκοσλαβικές πηγές έδειχνε υψηλή κάλυψη και προστασία προς όλους αυτούς, παρόλες τις πιέσεις της Ιταλικής πλευράς για βαριές ποινές λόγω του ότι ήταν υπόλογοι για συστηματική και χρόνια εισαγωγή ηρωίνης στην Ιταλία επί μια δεκαετία.

Οι περιπτώσεις της Ισπανίας και της Σλοβακίας

Στις 18 Ιουλίου του 1999 η εφημερίδα της Μαδρίτης "El Mundo" ανέφερε ότι η εθνική αλβανική μαφία στην Ισπανική τουριστική περιοχή "Costa del Sol" χρηματοδοτεί τρομοκρατικές δραστηριότητες του UCK. Ο τότε Ισπανικός υπουργός Άμυνας, Ricardo Martin Fluja, παρατήρησε ότι υπήρχαν 16 αλβανικής καταγωγής ομάδες μαφίας στην Ισπανία με κύκλο εργασιών δεκάδες εκ. Δολάρια ανά έτος.

Χαρακτηριστικά δήλωσε τότε «Υπάρχουν περίπου 600 μέλη της μαφίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που ενεργούν στον τομέα αυτό, οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από τη Γερμανία απ 'όπου εκδιώχθηκαν ως επικίνδυνα στοιχεία. Η μαφία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου είναι εξαιρετικά βίαιη και επιθετική ..Αυτή η νέα μαφία συμπεριφέρονται όπως τα μέλη του UCK, φέρουν όπλα και τα χρησιμοποιούν συχνά τη χρήση τους, ενώ συγκεντρώνουν κεφάλαια και τα αποστέλλουν συστηματικά στα Βαλκάνια για εξοπλισμό της αντάρτικής ομάδας»

"Όλες οι ομάδες Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και από άλλα μέρη της Ευρώπης, υποχρεούνται να καταβάλλουν μηνιαία φόρο τιμής", έγραψε η El Mundo και πρόσθεσε ότι μία ομάδα μαφίας συγκεντρώθηκαν 180 εκατομμύρια Πεσέτες σε ένα μήνα, περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια, για τις ανάγκες του Ου Τσε Κα.

Σύμφωνα με την El Mundo, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ισπανική αστυνομία ήταν το γεγονός ότι υπάρχει σχεδόν πάντα ένας "αντιπρόσωπος" της μαφίας που είχε έννομο διαβατήριο, ενώ οι λοιποί έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα για ανθρωπιστικούς λόγους κάνοντας πολύ δύσκολη τη διαδικασία απέλασης τους.

Αυτή η ισπανική σιωπηρή αναγνώριση ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή για την εξάλειψη της αλβανικής μαφίας ναρκωτικά στη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα μια δεκαετία και πλέον αργότερα, όλα τα αστικά κέντρα της χώρας να φιλοξενούν πολυάριθμες και λίαν ισχυρές Αλβανικές εγκληματικές ομάδες που πλέον πέρα των ναρκωτικών επιδίδονται σε ληστείες, εκβιασμούς και παράνομη πορνεία.

Η Σλοβακική Δημοκρατία είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα, ιδίως μετά το τέλος του Ιουλίου του 1999, όταν ο UCK και αλβανική αρμόδια αρχή νομιμοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ άμα τη λήξη του πολέμου. Η Σλοβακική πρωτεύουσα Μπρατισλάβα έγινε ένα από τα ισχυρότερα κέντρα της αλβανικής μαφίας στην Ευρώπη και έκτοτε η παρουσία βαίνει ολοένα και ισχυρότερη με έμφαση στο τράφικινγκ γυναικών, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Nedmedin Zeka, ήταν ο πρωτεργάτης Αλβανός μαφιόζος στη Μπρατισλάβα που οργάνωσε την είσοδο συμπατριωτών του εκεί και την εγκατάσταση βάσεων της μαφίας. Ως προκάλυμμα των επιχειρήσεων του είχε ένα κατάστημα υποδημάτων με την επωνυμία "Italo".

Παρόλο που λόγω εντάλματος που εκκρεμούσε εις βάρος του, οι Σλοβακικές αρχές έκαναν έφοδο στο κατάστημα του και κατάσχεσαν όπλα και εκρηκτικά, ο ίδιος δεν συνελήφθη και διέφυγε στην Ουγγαρία.

Κατά τα τέλη του 1999 η Ουγγρική αστυνομία συνέλαβε τον Nedmedin Zeka και τον παρέδωσε στις Ιταλικές αρχές, οι οποίες εν τω μεταξύ είχαν και αυτές εκδώσει ένταλμα για αυτόν. Την ίδια περίοδο συνελήφθη στην Ολλανδία ο Remzi Canaj και τυχαία ύστερα από μήνες αποκαλύφθηκε ότι και οι δύο ήταν στενοί συνεργάτες ενός συστήματος διανομής αρκετών τόνων ηρωίνης ανά έτος από την Ασία στην Ευρώπη έχοντας χιλιάδες συνεργάτες σε κάθε αστικό κέντρο στην ΕΕ. Παρόλα αυτά και οι δύο αποτελούσαν απλά τους εμφανείς διακινητές και στην ουσία οι συλλήψεις τους που απαίτησαν πολύ μεγάλες Αστυνομικές επιχειρήσεις δεν επέφεραν καμία αρνητική επίδραση στη διεθνή εξάπλωση των Αλβανών οργανωμένων εγκληματικών συνδικάτων.

Τα ναρκωτικά στο πυρήνα της παγκόσμιας διαφθοράς και ο ρόλος της Αλβανικής Μαφίας

Το Γαλλικό περιοδικό "Poen" στις 15 Ιουλίου 1999, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτήθηκε το Αλβανικό αντάρτικο κάτω από τη μύτη των Ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας.

"Κάθε μισθωτός καταγωγής από το Κοσσυφοπεδίου που εργαζόταν στην Ελβετία έπρεπε να συμβάλει 4000 Ελβετικά Φράγκα το χρόνο για τον ΟυΤσεΚα."

Δύο από τις μεγαλύτερες κοινότητες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη, είναι οι 300.000 της Ελβετίας και οι 250.000 μετανάστες στη Γερμανία. Την ίδια περίοδο που γινόταν άντληση κεφαλαίων για το Κόσοβο από πωλήσεις ηρωίνης σε Ευρωπαϊκές χώρες, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν στα χέρια τους τις εκθέσεις της Ιντερπόλ και της DEA για αυτά τα θέματα, συναντούσαν τους επικεφαλης του ΟυΤσεΚα και τους εξασφάλιζαν ασυλία για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους΄.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Nathan Adams που έχει κάνει μακροχρόνιες έρευνες στο παγκόσμιο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, υποστηρίζει ότι ο τύπος αυτός λαθρεμπορίου είναι συνυφασμένος με πολλές πτυχές των σύγχρονων διεθνών σχέσεων και αποκάλυψε συγκλονιστικές λεπτομέρειες που αφορούν τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που υποβλήθηκε από τον Βούλγαρο Συνταγματάρχη Στέφαν Σβερντλόφ που αποστάτησε στη Δύση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένα μυστικό πρωτόκολλο που συντάχθηκε το 1967 με κωδικό ως M120/00-0050: 120/00-0050: είχε για τίτλο "Η αποσταθεροποίηση της Δυτικής κοινωνίας από τη διακίνηση ναρκωτικών".

Ο Adams αποδεικνύει ότι η απόφαση λήφθηκε στη Μόσχα το 1967 και, αφού εγκρίθηκε από το σύνολο του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η επιχείρηση ανατέθηκε κατά κύριο λόγο στο Βουλγαρικό κράτος με νεώτερη άκρως απόρρητη διαταγή στις 16 Ιουλίου 1970, με οδηγίες για το πως τα ναρκωτικά θα διακινούνται από τα Βαλκάνια προς τη Δύση. Η βουλγαρική κρατική επιχείρηση που ονομαζόταν Kintex με προκάλυμμα εμπορικές δραστηριότητες θα χρησιμοποιούσε το στόλο των φορτηγών της για τις πρωταρχικές μαζικές διανομές.

Ο Adams υποστήριξε ότι μετά τη απόπειρα δολοφονίας, του Πάπα το 1981, λόγω της τότε διαφαινόμενης εμπλοκής της Βουλγαρίας και της πίεσης των ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση ανέθεσε στην Ουγγαρία να αναλάβει το ρόλο διανομέα ναρκωτικών ουσιών στη Δύση.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα πολυπλόκαμο δίκτυο ατόμων που συνήθισαν στη διανομή ναρκωτικών υπό κρατική κάλυψη και απλούστατα εν καιρό μεγέθυναν τις επιχειρήσεις τους και το πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι Αλβανοί τη σημερινή εποχή αναδείχθηκαν ως οι πλέον αξιόπιστοι διανομείς σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα όπου ο έλεγχος των ναρκωτικών δεν γίνεται από ένα κεντρικό σύστημα αλλά από ισχυρούς πόλους πολιτικό-οικονομικής εξουσίας που έχουν εκτεταμένη πλέον διεθνή επιρροή και δεν μπορούν να ελεγχθούν από ένα μόνο κράτος. Ο πρώην επικεφαλής της ειδικής αντί-ναρκωτικής υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Βιέννη, δήλωσε το 2009, ότι πολλές παγκόσμιες τράπεζες απέφυγαν την χρεωκοπία λόγω της ρευστότητας που είχαν χάρη τις δοσοληψίες με τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Τα τελευταία έτη τραπεζικοί κολοσσοί όπως η HSBC, UBS, Wachovia έχουν επισήμως κατηγορηθεί για μαζικό ξέπλυμα χρήματος προερχόμενο από λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σιδερένια οργάνωση

Στην Αλβανική μαφία, κάθε ομάδα οργανωμένη έχει ένα μόνο "Κεφάλι" που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και φροντίζει να γίνεται το όνομα του γνωστό σε ορισμένα μόνο έμπιστα του μέλη. Τα απλά μέλη, που διακινούν μικρές ποσότητες ναρκωτικών, επονομάζονται "Μυρμήγκια" γιατί εργάζονται ως πιστοί και αφοσιωμένοι για την ομάδα και σε αρκετές περιπτώσεις είναι πρόθυμοι να φυλακιστούν προκειμένου να μην αποκαλύψουν τα μυστικά της ομάδας τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στέλνονται 2-3 "Μυρμήγκια" μαζί σε μια εισαγωγή ναρκωτικών σε μια χώρα, ώστε να συλληφθούν αυτοί και να διαφύγουν της προσοχής των αρχών μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που έρχονται με άλλους τρόπους.

Η κάθε ομάδα, συγκροτείται κατά βάση από συγγενείς εξ'αίματος και τον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο που στη Βόρεια Αλβανία ονομάζεται "Φις" ή "Φάρα" στα Νότια της χώρας. Υπάρχουν αυστηρά καθορισμένα πλαίσια κοινωνικής συμπεριφοράς και ποινές θανάτου για τους πληροφοριοδότες. Επιπλέον επειδή οι συνεννοήσεις των μελών γίνονται σε Αλβανικές διαλέκτους με κωδικούς, που είναι παντελώς άγνωστες στην Ευρώπη, οι Αστυνομικές αρχές έχουν μεγάλη δυσκολία να ερευνήσουν ακόμα και εάν έχουν προχωρήσει σε παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Η επέκταση στις ΗΠΑ

Η Αμερική αποτελεί τη μεγαλύτερη "αγορά" ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως με περίπου 60 εκ. τακτικούς η περιστασιακούς χρήστες και πλήθος ευκαιριών για το παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα.

Στη Νέα Υόρκη με επίκεντρο το Μπρονξ η Αλβανική μαφία ελέγχει σχεδόν πλήρως το λαθρεμπόριο ηρωίνης ενώ στο Σικάγο είναι οι κύριοι διανομείς της Κολομβιανής κοκαΐνης. Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης θεωρεί τους Αλβανούς ως τους "Νέους Σικελούς" λόγω της εθνοτικής συμπαγής μορφής τους και των πολύ παραδοσιακών κανόνων συμπεριφοράς που έχουν, ενώ ελάχιστοι δέχονται να γίνουν πληροφοριοδότες των αρχών.

Μέσω του Σικάγο η Αλβανική μαφία ίδρυσε ομάδες στο Τορόντο του Καναδά όπου επιδίδονται σε εκτεταμένο λαθρεμπόριο μαριχουάνας και φημίζονται για τη βιαιότητα τους έναντι των αντιπάλων τους.

Ένας από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους ναρκωτικών στις ΗΠΑ είναι ο Daut Kadriovski, γεννηθείς το 1949 στα Σκόπια, Αλβανικής καταγωγής που διαχειρίζεται παράνομο κύκλο εργασιών πολλών εκατοντάδων εκ. Δολαρίων. Στις ΗΠΑ εισήλθε το 1992, αφού είχε εγκατασταθεί πρώτα επί μερικά χρόνια στην Ισπανία. Θεωρείτε από τους επικεφαλής της οργάνωσης των εγκληματικών δικτύων στην επικράτεια των ΗΠΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι το 1994 είχε αποκαλυφθεί ότι η Αλβανική μαφία είχε επικηρύξει κορυφαίους δικαστικούς και αστυνομικούς αξιωματούχους της Νέας Υόρκης με "συμβόλαια θανάτου", όταν άρχισαν οι πρώτες επιχειρήσεις καταστολής της δράσης εναντίον της. Μεταξύ αυτών ήταν και ο τότε εισαγγελέας και μετέπειτα Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Τζιουλιάνι.

Κέντρα δράσης της Αλβανικής μαφίας είναι το Ντιτρόιτ ιδιαίτερα στο προάστιο Hamtramck καθώς και οι πολιτείες της Μασαχουσέτης και του Ιλινόις.

Ένας Αμερικανός Γερουσιαστής ο Τραφικάντε έχει ήδη τιμωρηθεί για τις σχέσεις του με την Αλβανική μαφία και ο ίδιος υπήρξε ένας από τους κύριους υποστηρικτές των επεμβάσεων κατά τη δεκαετία του ’90. Ο γνωστός και πλέον αποθανών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το 2005 είχε ανέλαβε «Σύμβουλος» της κυβέρνησης του Κοσόβου με μισθό 250.000 Δολαρίων για υπηρεσίες παροχής «Προβολής και ενημέρωσης». Ο ίδιος ήταν ένα από τα σημαντικά στηρίγματα της Πρίστινα σε επαφές της με γνωστά χρηματοπιστωτικά συγκροτήματα στις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεσολαβητές από Αλβανό-Κοσοβαρικής πλευράς έχουν σε αρκετές περιπτώσεις βεβαρημένο ποινικό μητρώο ή αποτελούν στόχους παρακολούθησης αρκετών Ευρωπαϊκών κρατών…

Στις ΗΠΑ στο τέλος του 2009 μια μεγάλη Αστυνομική επιχείρηση εξάρθρωσε ένα κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης.

Από ότι αποκαλύφθηκε το κύκλωμα αυτό έδρευε κατά βάση στις Αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων και είχε παραρτήματα στην Ολλανδία, Κόσσοβο, Καναδά, Αλβανία και τις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Συνολικά 17 άτομα συνελήφθησαν σε επιχείρηση του FBI με τη κωδική ονομασία "Δικέφαλος Μαύρος Αετός", που παραπέμπει στη σημαία της Αλβανίας. Ακόμα 9 μαφιόζοι αναζητούνται ενώ στα χέρια των αρχών έπεσαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως και συγκεκριμένα οι , "Gazmir Goka", Mifit Dika", Kuitim Lika".

Οι ανωτέρω ήταν οι συντονιστές μιας πολύχρονης και λίαν επικερδούς μεταφοράς Αφγανικής ηρωίνης στις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας-Βουλγαρίας-Σκοπίων-Κοσόβου-Βοσνίας-Κροατίας και εν συνεχεία σε λιμένες της Βόρειας Ευρώπης από όπου το ναρκωτικό εξαγόταν στις ΗΠΑ και κατέφθανε κυρίως στη Νέα Υόρκη.

Το συνδικάτο του εγκλήματος διακινούσε επίσης έκσταση από την Ολλανδία προς τις ΗΠΑ, όπλα και εμπλεκόταν σε μαζικό ξέπλυμα μαύρου χρήματος για άλλες εγκληματικές οργανώσεις, όπως την Ιταλό-Αμερικανική Μαφία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των Αμερικανικών αρχών, το συγκεκριμένο κύκλωμα διέθετε πολύ ισχυρή επιρροή στον Αλβανικό πληθυσμό των Σκοπίων και είχε κατορθώσει να εξαγοράσει μέσω δωροδοκιών την πρόσβαση σε τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η εξαγωγή των ναρκωτικών γινόταν μέσω εταιρειών-βιτρινών με έδρα τα Σκόπια που υποτίθεται ότι εμπορεύονταν ξυλουργικά εργαλεία. Η υπόθεση αυτή θεωρείτε ως η πρώτη μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανικών αρχών εναντίον του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος το οποίο τη τελευταία 20ετία έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό και αποτελεί στην ιεραρχία του υποκόσμου των ΗΠΑ την νούμερο δυο δύναμη μετά τους Ιταλό-Σικελούς με τους οποίους σε γενικές γραμμές υφίσταται στενή συνεργασία.

Οι σημαντικότεροι αρχηγοί εγκληματικών οργανώσεων στις ΗΠΑ είναι οι:
Dukagjin Nikollaj, Plaurent Dervishaj , Kujtim Lika, Gjavit Thaqi, Myfit Dika, Xhevdet Lika, Zef Mustafa, Alex Rudaj, Daut Kadriovski

Η Αλβανική μαφία στο Λονδίνο

Το Λονδίνο και ιδιαίτερα οι Βόρειες συνοικίες του έχουν γίνει κέντρο διαμονής πληρωμένων Αλβανών εκτελεστών συμβολαίων θανάτου με αντίτιμο που συχνά δεν ξεπερνά τις 5.000 Λίρες Αγγλίας, περίπου 6.000 Ευρώ.

Πρώην στελέχη του ΟυΤσεΚα οι οποίοι τα τελευταία έτη εισήλθαν στην Βρετανία αιτούμενοι πολιτικό άσυλο, στην πραγματικότητα ήταν σκληροί κακοποιοί οι οποίοι συνέστησαν εγκληματικές ομάδες, ορισμένες εκ των οποίων προσφέρουν υπηρεσίες εκτελέσεων σε οποιονδήποτε πληρώνει για αυτές.

Επιπλέον η ιστορική συνοικία του Σόχο όπου εδρεύουν οι περισσότεροι οίκοι ανοχής στο Λονδίνο ελέγχεται πλέον από Κοσοβάρους μαφιόζους οι οποίοι "εξουδετέρωσαν" τον ανταγωνισμό των Μαλτέζων και Ιρλανδών, ενώ έντονη είναι η παρουσία των Αλβανικών ομάδων τόσο στο λαθρεμπόριο ηρωίνης όσο και στη διακίνηση παράνομου οπλισμού.

Οι Αλβανοί εκτελεστές θεωρούνται ως οι "επαγγελματίες" του είδους στη Βρετανία και ευθύνονται και για την άνοδο των ανθρωποκτονιών που παρατηρείτε τα τελευταία έτη.

Ο αριθμός των Αλβανικής καταγωγής κατοίκων ξεπερνά τους 100.000, ενώ σε περίπου 250.000 υπολογίζεται σε όλη την Μεγάλη Βρετανία. Αρκετοί μάλιστα εισήλθαν μέσω Ελλάδος στη Βρετανία έχοντας νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα που τους έχει παραχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία τα τελευταία 15 έτη.

Η Σκότλαντ Γιάρντ έχει πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα μέρος των Αλβανών μεταναστών προσποιείται την αίτηση ασύλου και έχουν επιπλέον καταθέσει πλαστά στοιχεία ώστε να αποκρύψουν την πραγματική ιδιότητα των αιτούντων που είναι καταζητούμενοι ή πρώην οπλαρχηγοί από το Κοσσυφοπέδιο την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Σε γενικές γραμμές είναι πλέον εδραιωμένοι οι "Νονοί" και υπαρχηγοί της Αλβανικής Μαφίας στο Λονδίνο, ενώ οι Άγγλοι θεωρούν ότι οι Αλβανοί εγκληματίες στα Βαλκάνια συγκροτούν τις ισχυρότερες οργανωμένες ομάδες και επιπλέον συντονίζουν τη δράση μικρότερων ομάδων Βουλγάρων, Βοσνίων, Μαυροβούνιων και Σκοπιανών.

Το Κοσσυφοπέδιο ως το επίκεντρο

Υπολογίζονται σε 30 οι "οικογένειες" που ελέγχουν τη δράση χιλιάδων κακοποιών, οι 15 ισχυρότερες εκ των οποίων βρίσκονται στο Κόσοβο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της εξάπλωσης του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος στο Βερολίνο και την Πράγα το τελευταίο διάστημα.
Ως πιο ισχυρές φαμίλιες του εγκλήματος θεωρούνται οι: Drenica group, Keljmendi, Luka, Selimi. Ως είθισται όλες οι ανωτέρω διαθέτουν συγγενείς σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς του Κοσόβου και μέλη αυτών των οικογενειών βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, συγκροτώντας ένα δίκτυο ασυναγώνιστης οργανωμένης εγκληματικής δράσης.

Ο πρώην Διοικητής της KFOR, ο Ιταλός Fabio Mini, δήλωσε στα τέλη Φεβρουαρίου 2008 στην εφημερίδα Corriere dela Serra, ότι « Το Κόσοβο θα γίνει η νέα τοποθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερχόμενου από την Ανατολή και νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δημιουργηθούν που θα αναλάβουν αυτό το ρόλο». Με αδρές γραμμές περιγράφεται στην ουσία η δημιουργία ενός κράτους που θα αποτελέσει σοβαρό πονοκέφαλο για τις αρχές ασφαλείας της Ευρώπης, ασχέτως εάν οι κύριες Πρωτεύουσες στην ΕΕ, έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Παρόμοιες αναφορές έχουν γίνει και από το Καναδό Στρατηγό Mackenzie, ο οποίος υπηρέτησε στη Βοσνία ως επικεφαλής των Κυανόκρανων και ασχολείται επισταμένως με τα Βαλκανικά ζητήματα την τελευταία δεκαετία.

Αξιόπιστες και λίαν τεκμηριωμένες πηγές όπως το Ινστιτούτο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική που εδρεύει στην Γερμανία, σε διαβαθμισμένη έκθεση του το 2007 χαρακτηρίζουν το Κόσοβο «Κράτος μαφίας» και τους τρεις κορυφαίους Κοσοβάρους πολιτικούς, Ramush Haradinaj, Hashim Thaci και Xhavit Haliti « Άτομα που προστατεύονται από τη διεθνή κοινότητα εάν και βαθιά εμπλεκόμενοι». Είναι σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι ο πρώην διοικητής της UNMIK Soeren Jessen Petersen, διατηρούσε στενές επαφές με τους προαναφερθέντες και η Γερμανική έκθεση κατονομάζει τις αρχές του ΟΗΕ «Ως μέρος του προβλήματος».

Παρόμοιες έρευνες από οργανισμούς και υπηρεσίες όπως το ΝΑΤΟ, BND, Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, ΟΑΣΑ, κ.α. που διέρρευσαν μεταξύ 2005-2011 κατέδειξαν την ανάμειξη σχεδόν του συνόλου της ηγεσίας της Πρίστινας σε διεθνείς εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή RIMSE