Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Οκτ 2013

«Έχουμε τελικά υπουργό εξωτερικών για να απαντήσει στον ομογάλακτο του σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα;»
Μήπως και ο Βενιζέλος είναι "φίλος" των Τσάμηδων;

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, από την Τιφλίδα της Γεωργίας όπου βρίσκεται σε κοινοβουλευτική αποστολή με τον ΟΑΣΕ, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, βάζει - όπως δήλωσε- στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, το θέμα των «Τσάμηδων».

Και μάλιστα τα λέει αυτά, την ώρα που τα Τίρανα γονυπετώντας ζητούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζοντας το τι έλεγε και το προηγούμενο κυβερνητικό καθεστώς για το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας», ως πότε θα σιωπά για τέτοια κρίσιμα εθνικά ζητήματα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;

Τώρα, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ο Έντι Ράμα, σοσιαλιστής ομογάλακτος του Ευάγγελου Βενιζέλου, μήπως πρέπει επιτέλους ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης να του κάνει κάποιες πρέπουσες επισημάνσεις - συστάσεις - προειδοποιήσεις;

Εκτός και αν δεν έχουμε Υπουργό στο ΥΠΕΞ, αφού το Υπουργείο του είναι η τρίτη επιλογή του κ. Βενιζέλου μετά το παραπαίον κόμμα του και τις όποιες ενασχολήσεις του με την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης».

Με υπουργό Δημοσίας Τάξεως τον Δένδια και υπουργό Υγείας τον Γεωργιάδη ήταν θέμα χρόνου να γίνει έφοδος στους Γιατρούς του Κόσμου και στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ταυτοχρόνως. Εισαγγελείς, ΕΟΦ. Αστυνομία, Δίωξη, εισέβαλαν όλοι μαζί για να βρουν ναρκωτικά και ψυχοφάρμακα που δήθεν διακινούνταν παρανόμως, κατόπιν καταγγελίας κάποιου που ουδέποτε μάθαμε το όνομά του. Τα λαγωνικά του Δένδια δεν βρήκαν απολύτως τίποτα, η ρετσινιά όμως έμεινε. Στην εποχή της διάχυτης καχυποψίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ότι οι κοινωνικές δομές είναι προκάλυμμα για τη διακίνηση ναρκωτικών και παντός παρανόμου σκευάσματος. Εδώ γιατροπορεύουν τα μαύρα παιδιά των μαύρων γονιών οι ανθέλληνες, στα ναρκωτικά θα κωλώσουνε.
Ο Δένδιας γνώριζε ότι δεν πρόκειται να βρει τίποτα, παρόλα αυτά διέταξε την έφοδο, για να πλανάται στον αέρα η υποψία της ανομίας. Τις μισούν τις κοινωνικές ιατρικές δομές, τις φοβούνται τις δομές, οι δομές είναι ο καθρέφτης του εγκλήματος που συντελείται στη δημόσια υγεία και την πρόνοια. Όσο τα κοινωνικά ιατρεία εξυπηρετούσαν μόνο τους μετανάστες, κάνανε την πάπια και άφηναν να καθαρίζει η Χρυσή Αυγή, προπηλακίζοντας γιατρούς και ασθενείς. Τώρα που, εκτός από τους ξένους, σπεύδουν μαζικά στα ιατρεία και οι Έλληνες, άνθρωποι φτωχοί, κατεστραμμένοι, ανασφάλιστοι, που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα εμβόλια των παιδιών τους, οι κυβερνώντες θορυβήθηκαν, διότι ξέρουν ότι αυτή η εικόνα μπορεί να αποδειχθεί άκρως βλαπτική για το προφίλ τους.
Δεν θέλουν να τα βλέπουν τα κοινωνικά ιατρεία, γιατί πάνω τους αντανακλώνται οι εικόνες των τεράτων, οι δικές τους εικόνες. Δεν θέλουν να βλέπουν καμιά από τις δομές αλληλεγγύης που έχουν ανθίσει στην εποχή τις κρίσης. Ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, κουζίνες, συσσίτια, μαθήματα, βοήθεια στο σπίτι, ένας ολόκληρος κόσμος άκρως επικίνδυνος για το καθεστώς. Η αλληλεγγύη είναι επικίνδυνο πράγμα, διότι ακόμη κι αν δεν έχει πολιτικά κίνητρα, έχει πάντοτε πολιτικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που σηκώνονται από τον καναπέ, που γιατρεύουν, που ταΐζουν, που διδάσκουν, που φροντίζουν τους ανήμπορους είναι αυτόχρημα πολίτες ενεργοί, πολίτες σε εγρήγορση, που δεν μπορούν να πέσουν θύματα της καθεστωτικής προπαγάνδας, κι όποιος δεν πέφτει θύμα της προπαγάνδας είναι ικανός για όλα. Η αλληλεγγύη των αδυνάτων απέναντι στην αλληλεγγύη των δυνατών, οι γιατροί των φτωχών απέναντι στον Βενιζέλο, τον διαχρονικό συνήγορο των πλουσίων.
Τι τα θέλετε τα ιατρεία, τα φαρμακεία, τα παντοπωλεία; Εδώ έχουμε ολάκαιρο ΣΚΑΙ, που μοιράζει στους φτωχούς φάρμακα τα οποία έχουν πάνω τη φάτσα του Μπάμπη, παρόλο που το απαγορεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έχουμε ολάκαιρο ΜΕΓΚΑ, που μοιράζει γάλατα με τη φάτσα του Πρετεντέρη, παρόλο που το απαγορεύει η Συμφωνία της Γενεύης για τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Τα δίνουν το πρωί τα φάρμακα και τα τρόφιμα με το ένα χέρι στους φτωχούς και τους τα παίρνουν το βράδυ με πέντε χέρια από τα δελτία τους.

Κανένας, μέχρι σήμερα, δεν μας είπε ξεκάθαρα πόσα επιτέλους χρωστά αυτή η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία και για πόσα χρόνια θα πληρώνει

Ήλθε και απήλθε η λαίλαπα Χριστόφια. Έκοψε, έραψε, έκαψε, διέλυσε, ανατίναξε, ποδοπάτησε, εξαπάτησε, λάσπωσε Δρομολαξιές και λεωφόρους, και ένας Θεός ξέρει τι άλλο, τσέπωσαν εκατομμύρια κάποιοι, χαρίστηκαν δάνεια και δάνεια σε ημέτερους και όχι μόνο, και πάει λέγοντας η καταστροφή και διαφθορά, και κανένας, ακόμα, δεν μπήκε φυλακή, ενώ, να σημειωθεί, η Βουλή παρακολουθούσε τα πάντα… Ήλθε η νέα κυβέρνηση Αναστασιάδη, τάσσοντας φούρνους παξιμάδια για την οικονομική σωτηρία του κράτους, αλλά από τις 15 Μαρτίου 2013 στο πρώτο Γιούρογκρουπ άρχισαν τα δύσκολα, τα λάθη, να διαλύονται οι ψευδαισθήσεις, να ξεσκεπάζονται οι πλάνες και πάει η ιστορία λέγοντας.

Τώρα ο νέος Υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει τον κόσμο ότι θα πεινάσει και θα κλάψει το 2014 ακόμα χειρότερα. Σχετικό και ίσως να προβεί και προφητικό το βαρυσήμαντο άρθρο του αγαπητού Κωστάκη Αντωνίου στη «Σημερινή» 24.10.2013, με τίτλο «Η άνοιξη που θα γίνει κόλαση», για τις δηλώσεις αυτές του Υπουργού κ. Χ. Γεωργιάδη και όχι μόνο. Και αυτά εφόσον προηγήθηκε η νέα μεγάλη κλεψιά, κοινώς κούρεμα, όταν φανερά οι Ευρωπαίοι «φίλοι μας» κλέφτες τραπεζίτες έβαλαν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών των δύο τραπεζών (Λαϊκής και Κύπρου) και άρπαξαν όπως ήθελαν, και αυτό όταν στη Μόσχα είχε μείνει, ακούσαμε, κάποια πρόσβαση στην Τράπεζα Κύπρου, για να αποσύρουν δισεκατομμύρια ίσως Ρώσοι καταθέτες. Ενώ στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι μαζί με τα αποθέματά τους έμειναν θύματα απροστάτευτα (εκτός και εδώ από κάποιους άλλους εκ των έσω που γνώριζαν εκ των προτέρων και απέσυραν και εκείνοι κάποια εκατομμύρια στο εξωτερικό, πριν από τη μεγάλη ευρωπαϊκή κλεψιά).

Για να τρελαίνεται πλέον ο πολίτης
Με την απλή λογική, δίχως ένας να χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση Μαθηματικών, όταν ένας χρωστά και καλείται να πληρώσει κάποιο χρέος, για να το κάνει πρέπει εκ του φυσικού να γνωρίζει και πόσα χρωστά και πόσα θα πληρώσει τον μήνα δόση και πότε θα εξοφλήσει. Στην περίεργη αυτή κατάσταση της Κύπρου, ακούσαμε κατά διαστήματα εδώ και δύο σχεδόν χρόνια διάφορα ποσά να παρελαύνουν, από 8 δις ευρώ μέχρι 24 δις, με τα 9-10 δις να είναι οι ζημιές που κλήθηκε ο κόσμος να πληρώσει για τη σκόπιμη και εγκληματική διατήρηση στη ζωή της πάλαι ποτέ Λαϊκής Τράπεζας, από μια χούφτα ανάξιων (ή ήταν σκόπιμο και αυτό, οπόταν οι ευθύνες πάνε βουνό – άστε που ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Α. Ορφανίδης πέταξε και δουλεύει στην Αμερική και μας γράφει όπου θέλει) από την κυβέρνηση Χριστόφια μέχρι να περάσουν οι… προεδρικές εκλογές. Την κράτησαν σκόπιμα, παραδέχθηκαν αδιάντροπα, στον «αναπνευστήρα» οι αθεόφοβοι. Σε ποιαν άλλη χώρα του πλανήτη αυτού που ζούμε, σας παρακαλώ, έγιναν τέτοια σημεία και τέρατα, και ακόμα κανένας δεν καταδικάστηκε;

Όταν μίλησε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς την ομογένεια Βρετανίας, στο Λονδίνο, στο Κοινοτικό Κέντρο στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, συμπατριώτισσά μας με έντονο ύφος αναφέρθηκε στη δήλωση/υπόσχεση του Προέδρου να αποζημιώσει τους Ρώσους καταθέτες για το κούρεμα των καταθέσεών τους (μια δήλωση που προηγήθηκε της ομιλίας του) και ρώτησε αν θα αποζημιωθούν και οι Ελληνοκύπριοι απόδημοι, που για 40 και πλέον χρόνια δούλεψαν για να δουν ένα πρωί να τους κλέβουν τις καταθέσεις των κόπων και μόχθων τους δίχως την άδειά τους. Ο κ. Αναστασιάδης την ικανοποίησε λέγοντας ότι, ναι, θα αποζημιωθούν και αυτοί. Μια απάντηση δίχως κόστος βέβαια…

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τώρα αποκαλύπτεται ότι ο νυν Διοικητής κ. Π. Δημητριάδης στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (από το πανεπιστήμιο του Λέστερ αποσπασμένος επί Χριστόφια και που πληρώνεται από τον δύσμοιρο Ελληνοκύπριο φορολογούμενο, αλλά εκτελεί διαταγές των Ευρωπαίων τραπεζιτών, όπως προφανώς έκανε και ο προκάτοχός του) είχε συμφωνήσει να πληρώσει ο φορολογούμενος, άκουσον-άκουσον, και success fee στην Alvarez & Marsal! Μα για ποια επιτυχία success fee; Επιπλέον, ακούμε ότι υπήρξε και πρόνοια για αποζημίωση του οίκου, ανάλογα με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Δηλαδή, είναι για να τρελαίνεται πλέον ο πολίτης, με την ασυδοσία κάποιων με ξένα λεφτά!

Βάρκα στον ωκεανό…
Εν τω μεταξύ, κανένας μέχρι σήμερα δεν μας είπε ξεκάθαρα πόσα, επιτέλους, χρωστά αυτή η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία και για πόσα χρόνια θα πληρώνει, και πότε θα… αποζημιωθούν οι Ρώσοι και δικοί μας καταθέτες, σύμφωνα με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 20 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι σαν να έριξαν μια βάρκα στον ωκεανό και όπου αράξει, όποτε αράξει, αν αράξει και δεν γίνει κομμάτια στην πορεία… Τελικά η διαχείριση του οικονομικού θρίλερ της Κύπρου δεν διαφέρει από τη διαχείριση του Κυπριακού, με την τουρκο-βρετανική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Για 39 χρόνια κοροϊδεύουν ως βρεγμένοι γάτοι τον λαό πως τάχατες δεν γνωρίζουν τι σημαίνει, όχι ένας αλλά όλοι όλων των κομμάτων, μετά τέκνων και συγγενών, συλλογικά ένοχοι για τη γνώση και υποστήριξή της και την ατολμία τους να την αποκηρύξουν και να την πετάξουν στα μούτρα των πατρόνων της.

Μπορεί, λοιπόν, ένας να βγει και να μας πει ξεκάθαρα πόσα, επιτέλους, χρωστά η Κυπριακή Δημοκρατία και σε ποιους; Πότε θα κάτσουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής όσοι ευθύνονται; Πότε θα κατασχεθούν οι δικές τους καταθέσεις και περιουσίες; Πότε θα κάτσουν στο σκαμνί να λογοδοτήσουν και οι Ορφανίδης – Δημητριάδης για όσα έκαναν, δεν έκαναν, ξέρουν ή δεν ξέρουν για την όλη κατάσταση; Αντί που ο ένας πέταξε στην Αμερική και τον άλλο προσπαθούν να χρυσώσουν για να πετάξει και αυτός πίσω στο Λέστερ φορτωμένος λίρες, ως… αμοιβή για όλα! Μέλλον λαμπρό για ψυχίατρους…

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια, συγγραφέας
25/10/2013 Σημερινή


Tου Σταύρου Λυγερού

Εχοντας βάλει όλα τα αυγά του στο γερμανικό καλάθι, ο Σαμαράς προσδοκούσε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η Μέρκελ θα άναβε το «πράσινο φως» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα που το οικοδόμημα των αβάσιμων προσδοκιών δοκιμάζεται από την πραγματικότητα καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Η κυβέρνηση ισχυριζόταν μέχρι τώρα ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά είναι και ικανή συνθήκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γι’ αυτό και έκανε τα πάντα για να το επιτύχει, έστω και πλασματικά.Μπορεί για τους δικούς της λόγους η τρόικα να αναγνωρίζει ότι το 2013 θα κλείσει με ένα ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά η στάση της αποδεικνύει πως η προσδοκία των Σαμαρά – Βενιζέλου είναι ψευδαίσθηση. Πριν από ένα χρόνο είναι αλήθεια ότι το Eurogroup είχε θέσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση. Δεν είχε, όμως, δεσμευτεί σαφώς ότι θα τη δρομολογούσε αμέσως.

Για μια ακόμα φορά οι κυβερνώντες υποτίμησαν την υποκρισία του ευρω-ιερατείου. Μπορεί το ΔΝΤ να πιέζει την Ευρωζώνη για την αναδιάρθρωση, αλλά οι δυο τους συμφωνούν απολύτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ. Ο λόγος είναι ότι διαψεύδεται από τα γεγονότα ο ισχυρισμός πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης.

Εάν το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σύμφωνα με την πρόβλεψη ή ίσως και λίγο λιγότερο, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ένεση από τον τουρισμό. Κι αυτή με τη σειρά της οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν εξουδετερωθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές, όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Συρία και η Τουρκία.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που με επιμονή θέτει το ΔΝΤ, είναι διαβατήριο για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας όχι μόνο στις Αγορές, αλλά και στην ανάπτυξη. Εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη να παραμένει εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Με το χρέος σε τέτοια ύψη, ακόμα κι αν κάποιοι βρεθούν να μας δανείσουν, θα ζητήσουν απαγορευτικά επιτόκια, της τάξεως του 7%.

Μέχρι προσφάτως, ο Σαμαράς πορευόταν με βάρκα την ελπίδα ότι η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί σύντομα και ότι αυτή θα άνοιγε το δρόμο για μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις και για επιστροφή στις Αγορές. Αντί γι’ αυτό, το ευρωιερατείο του σερβίρει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Αυξάνοντας, όμως, τη δόση της μονοδιάστατης λιτότητας, θα ενταθεί η ασφυξία στην αγορά, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων.

Ας σημειωθεί ότι το 2012 σημειώθηκε αποεπένδυση της τάξεως του 20%, ενώ οι προβλέψεις για το 2013 δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Σε αυτό το περιβάλλον η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εξωθώντας το πιο μορφωμένο κομμάτι των νέων επιστημόνων σε μετανάστευση.

Με τις ψευδαισθήσεις της να διαλύονται, η κυβέρνηση Σαμαρά έχει περιέλθει σε νευρική κρίση. Δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την επιβολή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων, όπως απαιτεί η τρόικα. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε την πρόθεση του ακόμα και να προσφύγει στις κάλπες, εάν οι δανειστές επέμεναν στην απαίτηση τους. Περιττό να αναφέρουμε ότι πριν αλέκτορα φωνήσαι κατάπιε την απειλή του.

Από την πλευρά τους, το ευρωιερατείο και το ΔΝΤ εμφανίζονται ανελαστικοί στο ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων. Οι δραματικές προειδοποιήσεις του Σαμαρά ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν από τη Βουλή και ότι η κυβέρνηση του θα αποσταθεροποιηθεί δεν φαίνεται να συγκινούν τους δανειστές. Προφανώς, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να προβάλει, πραγματική αντίσταση κι ότι και αυτή τη φορά θα εκτελέσει τις εντολές τους. Κι αποδεικνύεται πως εκτιμούν σωστά.

Έχοντας δηλώσει ότι δεν θα λάβουν νέα οριζόντια μέτρα, αλλά χωρίς να είναι διατεθειμένοι, και κυρίως προετοιμασμένο, να συγκρουστούν με την τρόικα, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα δρέψουν μόνο αρνητικούς καρπούς. Κι αυτό όχι μόνο στη σχέση τους με τους δανειστές, αλλά και στο επίπεδο των ευαίσθητων εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών.

Πατώντας στις διαβεβαιώσεις των αρχηγών τους βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν εκτεθεί σ’ αυτή τη γραμμή, γεγονός που τους δυσκολεύει πολύ να ψηφίσουν νέες περικοπές. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση παρακάμψει το Κοινοβούλιο, η διάχυτη δυσαρέσκεια των βουλευτών συνιστά μόνη της έναν παράγοντα αστάθειας Πολύ περισσότερο όταν είναι κοινός τόπος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τις ευρωεκλογές.

Πηγή "Επίκαιρα"

Δραματική αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα
ΓΣΕΕ: Φτωχός ένας στους τέσσερις Έλληνες

Δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, όπως επίσης και άνιση κατανομή των βαρών στον πληθυσμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που μόλις δημοσιεύθηκαν από την Eurostat με βάση τη σχετική δειγματοληπτική έρευνα του 2012 (η οποία αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών το 2011), σημειώνει με ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα:
  • Σύμφωνα με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη σχετικής φτώχειας (που αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού με ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του αντίστοιχου διάμεσου εισοδήματος των κατοίκων της χώρας), η σχετική φτώχεια αυξήθηκε από 19,7% το 2008 σε 23,1% το 2011. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση που εμφανίζει το ποσοστό φτώχειας το 2011 σε σχέση με το 2010. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή στη σχετική φτώχεια παρατηρήθηκε παρά τη σημαντική μείωση του ορίου φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό από 549 ευρώ το 2010 σε μόλις 476 ευρώ το 2011. Επίσης, με βάση τα στοιχεία της έρευνας για το 2012, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
  • Αποκαλυπτικές για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν τον δείκτη φτώχειας που κατασκευάζεται διατηρώντας διαχρονικά σταθερό το όριο φτώχειας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης (με βάση τα εισοδήματα του 2007). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη η φτώχεια αυξήθηκε από 20,1% το 2008 σε 35,8% το 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η φτώχεια αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το χάσμα (ή βάθος) φτώχειας, το οποίο αποτυπώνει το πόσο απέχουν οι φτωχοί από το κατώφλι φτώχειας, 1 στους 2 φτωχούς είχαν το 2011 διαθέσιμο μηναίο ισοδύναμο εισόδημα μικρότερο από 334 ευρώ.
  • Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011, το διαθέσιμο μηνιαίο ισοδύναμο εισόδημα των ατόμων που βρίσκονται στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής έπεσε από 915 ευρώ σε 793 ευρώ. Αυτή η μείωση αποκαλύπτει τη σημαντική συρρίκνωση στα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων στη χώρα.
  • Το ποσοστό σχετικής φτώχειας των εργαζομένων αυξήθηκε από 11,9% το 2010 σε 15,1% το 2011. Αυτό φανερώνει τη δυσμενή επίδραση που είχαν στα εισοδήματα των εργαζομένων τα μέτρα λιτότητας και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Ο δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8% το 2008.
  • Ο δείκτης ανισότητας Gini αυξήθηκε από 0,335 το 2010 σε 0,343 το 2011. Αύξηση παρουσίασε την ίδια περίοδο και ο δείκτης που αποτυπώνει τη σχέση του εισοδήματος του 20% πλουσιότερου πληθυσμού με το 20% του φτωχότερου.
Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τα προαναφερθέντα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η οικονομική κρίση, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όχι μόνο έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά, σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική ρητορεία, έχουν οδηγήσει και σε διεύρυνση των ανισοτήτων.
Τον πρώτο 1,5 χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα υπέστησαν σημαντικότερες απώλειες συγκριτικά με τα υψηλότερα στρώματα. Δεδομένου ότι το 2012 και το 2013 οι επιπτώσεις του Μνημονίου στα εισοδήματα των νοικοκυριών ήταν περισσότερο έντονες, εκτιμάται ότι τα τωρινά επίπεδα φτώχειας είναι πολύ υψηλότερα και οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών αρκετά πιο δυσμενείς σε σχέση με την εικόνα που αποτυπώνεται στα παραπάνω στοιχεία. 

Πηγή "Έθνος"

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση των αντιπάλων της

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Απίστευτης ολοκληρωτικής νοοτροπίας είναι η κορυφαίας πολιτικής σημασίας θέση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, την οποία επιχειρούν να περάσουν ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα της χώρας μας προκειμένου να βάζουν στη φυλακή όποιον αντιστέκεται, αντιτίθεται ή απλώς εκδηλώνει τη διαφωνία του με την εξωτερική πολιτική της…ΕΕ! Εξι μήνες φυλακή το λιγότερο! Το ίδιο θα παθαίνει και όποιος διαφωνεί με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο ή επίθεση σε κάποια χώρα! Είναι ανατριχιαστικό, παρανοϊκά αυταρχικό, αλλά καθόλου αστείο. Το κείμενο της κυβερνητικής τροπολογίας είναι σαφέστατο: «Οποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων με αποφάσεις του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών εκτός αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σ’ αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν» αναφέρεται επί λέξει. Αυτό θέλει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να είναι το νέο άρθρο 458Α του Ποινικού κώδικα της Ελλάδας με τίτλο « Παραβάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανονισμών της ΕΕ»! Είναι εξωφρενικό αυτό που προβλέπει αυτός ο νόμος. Η ΕΕ π.χ. θεωρεί το κουρδικό ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση», άρα όποιος Ελληνας πολίτης συμπαρασταθεί στο ΡΚΚ θα κλείνεται από δω και πέρα στη φυλακή!

Αν η ΕΕ αύριο αποφασίσει π.χ. να ταχθεί υπερ μιας εισβολής στη Συρία, όποιος Ελληνας διαφωνεί με την απόφαση αυτή και είτε διαδηλώνει εναντίον των εισβολέων είτε διακηρύσσει εγγράφως η προφορικά την αντίθεσή του με την εισβολή, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα τον χώνει φυλακή! Καλά, ας μην αναφερθούμε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας που είχε την έγκριση της Εε και που αν είχε καλυφθεί με4 αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις, όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνες θα είχαν πάει …φυλακή(!), αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής το 97% του ελληνικού λαού ήταν υπέρ της Γιουγκοσλαβίας και έδειχνε εμπράκτως την αλληλεγγύη του στους Γιουγκοσλάβους με διαδηλώσεις, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κλπ. Αν αυτό το νέο….σαμαροβενιζελικό άρθρο του ποινικού Κώδικα ίσχυε ακόμα παλιότερα , στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έγινε η πρώτη επίθεση εναντίον του Ιράκ με κάλυψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάλι θα είχαν μπει στη φυλακή περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, οι οποίοι συμπαραστέκονταν μαχητικά στο Ιράκ και δεν συμπαρατάσσονταν με τους εισβολείς.

Το ΚΚΕ προς τιμήν του πρωτοστάτησε στην κοινοβουλευτική αντίσταση κατά της επονείδιστης κυβερνητικής τροπολογίας και κατέστησε το θέμα ευρύτατα γνωστό σε όλο τον ελληνικό λαό. Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά η πολιτική πρόθεση των κυβερνητικών κομμάτων ήταν σαφέστατη: ήθελαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση που αντιτίθεται στις επιλογές της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική. Πραγματικά ανήκουστο. Το είπε άλλωστε καθαρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: « η έννομη τάξη με μηδενική ανοχή οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις της επιβολής του δικαίου. Έχουμε κάνει μια επιλογή.

Ανήκουμε και πιστεύουμε σ΄ αυτή τη συγκεκριμένη διεθνή έννομη τάξη και στην ΕΕ..». ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντέτειναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης. « Η τροπολογία επιχειρεί να εμποδίσει οποιαδήποτε αντίδραση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Δεν μπορεί να ποινικοποιείτε πολιτική δράση ή πολιτικές αντιθέσεις στη βάση ρυθμίσεων και αποφάσεων διεθνών οργανισμών» υπογράμμισε ο Θόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επισήμανε ότι αυτή η κυβερνητική διάταξη «επί της ουσίας ποινικοποιεί το διεθνές δίκαιο». Φωνές βοώντων εν τη κυβερνητική ερήμω….

* Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ' την παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

«Εύχομαι ο Θεός να αναπαυει την ψυχή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».
Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριαρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Εύχομαι ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του πατέρα της εθνοκάθαρσης των χριστιανών της Μικράς Ασίας, του στυγνού δικτάτορα που κατέσφαξε εκατομύρια Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Κούρδων και Τούρκων αντιφρονούντων.
Του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που σήμερα στην ίδια την Τουρκία αποκαλύπτεται ότι ήταν ένας διεστραμμένος αμφίβολου φύλου δικτάτορας και ένας αδίστακτος μέθυσος.
Αλήθεια τι θα αισθανόσασταν αν μαθαίνατε ότι ο αρχιραβίνος εύχονταν ο Θεός να αναπαύει την… ψυχή του Χίτλερ;

Εμείς τι να πούμε;
Είναι αλήθεια ότι ο Χριστός μας δίδαξε να αγαπάμε τους μισώντες ημών. Δίδαξε όμως και ότι όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου.
Εμείς με ποιους είμαστε;
Με τους αγίους μας ή με τους δολοφόνους της πατρίδας μας και τους υπονομευτές και εχθρούς της ορθόδοξης θρησκείας μας;
Είμαστε με τον Χριστό, ή με τον «άρχοντα του κόσμου»;

Οι νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας δεν έπρεπε να μαρτυρήσουν για τον χριστιανισμό; μπορούσαν να γίνουν Γενίτσαροι, να αγαπάνε και να εύχονται για την.. ψυχή του σουλτάνου και για τους μπασίβουζούκους και ντερεμπέηδες που έσφαζαν τον κόσμο και τότε θα ήταν όλα ωραία και καλά και εμείς …καλύτερα. 
Μόνο που σήμερα δεν θα υπήρχαμε. 
Οι καιροί είναι επικίνδυνοι και όλοι θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και τι κάνουμε. 
Στο Βυζάντιο ο λαός συχνά ανέτρεψε πατριάρχες που ήταν ανίκανοι για το ύψιστο λειτούργημα τους. 
Το «αλάθητο» είναι μόνο για τους πάπες. 
Και καλύτερα να μην ανοίξουμε την συζήτηση για τις πράξεις και τα έργα του θρησκευτικού αρχηγού μας, ο οποίος χαρακτήρισε το… Κοράνι ιερό βιβλίο. 
Παρ’ όλα αυτά παραμένει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης.

Μήπως θα ήταν καλύτερα για τον Παναγιώτατο να μην πάει στο υποτιθέμενο, (φτάνει πια το παραμύθι), πατρικό του Κεμάλ Ατατούρκ; 
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι θα είχε συνέπειες. 
Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό για ένα Οικουμενικό Πατριάρχη της Ορθοδοξίας. 
Αν φοβήθηκε ότι θα είχε συνέπειες τότε τι να πούμε για τους Πατριάρχες και τους άλλους ιεράρχες που σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς δει φοβηθήκαν τίποτα, με συνέπεια να διωχτούν, να μαρτυρήσουν, ακόμα και να σφαγιαστούν για την Ορθοδοξία;
Σήμερα βέβαια η εποχή μας δεν είναι η ίδια. 
Αν όμως ο Πατριάρχης είναι «πατριάρχης σκοπιμοτήτων», τότε τι αξία έχει που είναι Οικουμενικός Πατριάρχης των απανταχού Ορθοδόξων;

"...Νεοφιλελευθερισμός είναι μια πιο εύπεπτη λέξη για τον Φασισμό...."

Tου Αυγερινού Χατζηχρυσού

“Ο Καπιταλισμός έχει και μια δημιουργική καταστροφή μέσα, υπάρχουν κύκλοι, είναι η βάση του Καπιταλισμού” είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Την καταστροφή την βλέπουμε όλοι μας.
Κλείνουν τα ΕΠΑΣ για χάρη των Ιδιωτικών Σχολών, ωστε να αποκλειστούν οι μάζες από την εκπαίδευση, κλείνουν όλους τους
διαύλους της ΕΡΤ για να μοιραστεί η διαφημιστική πίττα στους Εργολάβους, κλείνουν νοσοκομεία, κλείνουν τους εμπόρους.
Ανεργία, πλειστηριασμοί, κατοχικά χαράτσια, υποκριτικά συσσίτια Εκκλησίας σε συνεργασία τηλεοπτικού σταθμού, κεφαλική φορολόγηση των τέκνων.

Είχαμε ξαναπεριγράψει σε προηγούμενη επιφυλλίδα ότι ο Νεοφιλελευθερισμός είναι μια πιο εύπεπτη λέξη για τον Φασισμό.
Χρησιμοποιουν το δεύτερο συνθετικό, το Φιλελευθερισμό, για να αμβλυνθούν οι αντιστάσεις, καθώς και την φυσιοκρατική υλιστική διαλεκτική του, αλλά δεν είναι επ’ ουδενι ούτε Φιλελεύθεροι μιας ακόμη κι ο Φιλελευθερισμός έχει, θεωρητικά κάποιες δικλείδες ασφαλείας όπως οι ίσες ευκαιρίες.

Ομως στο ιδεολόγημα των Νεοφιλελευθέρων δεν υπάρχουν αιχμάλωτοι, δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες η μόνη αρχή τους είναι οι κοινωνικός Δαρβινισμός που είχε ως αποκορύφωμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσεως, δηλαδή η επιβίωση του Ικανότερου. Ικανότερου όχι όμως με την φυσική έννοια, του χειροδύναμου, του ευφυή ή το δεξιοτέχνη αλλά του ημετέρου.

Οι Αγορές είναι ο νέος Φύρερ, το Τοτέμ που προσκυνούν όλοι οι Πολιτικοί και οι αγορές οι μόνες που Παράγουν τους “βολικούς” αυτούς πολιτικούς μέσα από των έλεγχο των κομμάτων. Οποιος δεν εντάσσεται σε αυτή την ελιτ των περιούσιων είναι καταδικασμένος σκλάβος φορολογούμενος στην καλύτερη περίπτωση ή απόβλητος άνεργος που θα περιφέρεται μέχρι το φυσικό του τέλος.

«… Δεν αλλάζουν εύκολα οι κοινωνίες αγαπητή. Αλλά όσοι δεν προσαρμόζονται πεθαίνουν έχω να πω!» είχε γράψει στο τουίτερ ο Υπουργός Υγείας πριν από ένα χρόνο και πράγματι ο ίδιος άλλαξε και τώρα από βιβλιοπώλης Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την δική του καριέρα.

Αλλά ο Ιστορικο-υλιστικός εθνομηδενισμός του Καπιταλισμού δεν μπορεί να παράξει λογική, δεν υπάρχει λογική στη ζούγκλα, μόνο το ένστικτο της επιβίωσης και της αλληλοσφαγής. Ακριβώς και γι αυτό το λόγο σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται αυτοχαρακτηρίζονται ως οι μόνοι ορθολογιστές, είτε ως ψύχραιμοι εκσυγχρονιστές του Σημιτικού Μεσαίωνα, είτε ως το Συνταγματικό Τόξο της Σαμαρικής λοιμικής.

Πόσο ορθολογικό είναι όμως, να είσαι φίλος της ελευθερίας και να έχεις αυτοσκοπό να παραδώσεις αυτή την Ελευθερία σε κάποιον αφηρημένο Τραπεζίτη στις Βρυξέλλες κι αυτό να είναι για εσένα “προοδος”;

Αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό. Για να είσαι μέλος αυτής της Τραπεζικής Κοινότητας έχει και προαπαιτούμενα, όπως το να είσαι ανταγωνιστικός. Ανταγωνιστικός κόβοντας το μισθό σου, μέχρι να έρθει ο άλλος ο πιο ανταγωνιστικός να σε καταπιεί μέχρι να έρθει ο επόμενος κ.ο.κ. μέχρι να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα σε ένα παιχνίδι που είναι στημένο!
Γιατί δεν είναι πια ο μισθός προϊον της Εργασίας αλλά ο εργαζόμενος είναι το ίδιο το προϊον.

Με 30% ανεργία όλο και κάποιος θα προσφέρει τα χέρια του για οποιοδήποτε αντίτιμο και η μείωση της αγοραστική δύναμης, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωση, που αυτή οδηγεί σε μειωση της φορολογικής βάσης, που θα καταλήγει σε μεγαλύτερη αύξηση φόρων ωστε να συντηρούνται οι λαίμαργοι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι.
Έτσι τα 25 ευρώ στα Νοσοκομεία αύριο θα γίνουν 50 ευρώ, τα είδη πρώτης ανάγκης, για να αντισταθμίσουν τις ζημίες, θα ακριβαίνουν.

Η δημιουργία που υπόσχονται, ακούγεται πλέον σαν τους Σοσιαλιστικούς Παραδείσους του Τσαουσέσκου, που παρουσίαζαν πριν από 40 χρόνια κάποιοι επίσης φωτισμένοι. Αλλά είναι η κόλαση των Αγορών που θα έρθει.

Απέναντι στον ψευδο-ορθολογισμό τους, ο άνθρωπος, έχει την κοινωνία. Ο άλλος δεν είναι η κόλαση μας, όπως λένε οι Δυτικοί σωτήρες μας, δεν είναι κοινωνία το πεδίο εκδήλωσης των ορμέμφυτων ένστικτων της αυτοσυντήρησης πατώντας επι πτωμάτων.

Κοινωνείν σημαίνει αλληλεγγύη και κοινωνικές προτεραιότητες κι όχι συντεχνιακές μεθοδεύσεις. Η λύση είναι διάλυση των διαπλεκόμενων κομμάτων, τιμωρία όσων έβαλαν το χέρι στο μελι και και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με Συντακτική Εθνοσυνέλευση

Η ανάπτυξη, εάν ποτέ έρθει στην Ελλάδα, θα είναι γένους αμιγώς γερμανικού και θα έχει την έδρα της στην Εσπερία. Οι πληροφορίες για το περιβόητο Ευρωπαϊκό Ταμείο, που στήνουν εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι «φίλοι» της χώρας μας, με επικεφαλής φυσικά τους Γερμανούς, οδηγούν ευθέως σ' αυτό το συμπέρασμα.

Ετσι κι αλλιώς την εποπτεία του ταμείου, που προς το παρόν είναι φάντασμα, αφού υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στη φαντασία κάποιων σπεκουλαδόρων του κεφαλαίου, έχει ήδη η γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η ελληνική παρουσία στο ταμείο αυτό θα είναι πολύ περιορισμένη. Πέρα από το γεγονός ότι η έδρα του θα είναι στο εξωτερικό (Λουξεμβούργο), η διαχείρισή του θα ανατεθεί σε ξένη εταιρεία με εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων.


Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα έχει κανέναν απολύτως λόγο στο ποιες επενδύσεις θα γίνονται, πώς θα χρηματοδοτούνται και με ποιον τρόπο αυτές θα αποδίδουν προστιθέμενη αξία στην εγχώρια αγορά. Το ταμείο θα ενεργεί με βάση τους δικούς του κανόνες, τις δικές του προτεραιότητες και βάσει των στόχων που εκείνο έχει θέσει. Μην ξεχνάμε ότι τελικός σκοπός όλων αυτών των πρωτοβουλιών δεν είναι οι αγαθές προθέσεις, αλλά το κέρδος και μάλιστα στη μέγιστη δυνατή μορφή του.

Με τον πλήρη έλεγχο του ταμείου, τα ξένα κεφάλαια θα εξυπηρετήσουν και θα αναδείξουν το νέο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο. Αυτό είναι ίσως και φυσικό, ώς ένα σημείο, να συμβεί. Είναι ανεπίτρεπτο όμως να γίνεται εις βάρος των εθνικών πόρων. Και ειδικά σε μία οικονομία που παραπαίει και μια κοινωνία που καταρρέει.

Διότι εάν αυτή η πρακτική γενικευτεί και συνδυαστεί με την ευρύτερη «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, πράγμα πολύ πιθανό, θα οδηγηθούμε σ' ένα άρον άρον ξεπούλημα όλων των κρατικών πόρων σε ιδιώτες, με διαδικασίες fast track. Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από πολλές και άμεσες επενδύσεις για να ξορκίσει τον εφιάλτη της ανεργίας. Αλλά αυτό απαιτεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, με συνολικό οικονομικό προγραμματισμό, μεγάλη ροή χρηματοδότησης και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον.

Οι επιλογές που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη λειτουργία του ταμείου αυτού δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Μοιάζουν με «λεόντειο συμφωνία», όπου ο θύτης προσπαθεί να αποτελειώσει το «θύμα» του.

Από enet, μοντάζ Γρέκι

 
Ξεκινήστε τις ετοιμασίες. Γυαλίστε ιστούς και σιδερώστε σημαίες, κάντε το μάτι να βουρκώσει με ηρωικά κατορθώματα των νιάτων του '40 και μετά ξανά πίσω στο μαντρί. Πιο μεγάλη ιστορική ειρωνεία δεν υπάρχει στους αιώνες. Να πανηγυρίζεις το "ΟΧΙ" στους κατακτητές ενώ οι απόγονοι των κατακτητών σε έχουν υπό κατοχή. Ευρωπαίοι και εκείνοι, Ευρωπαίοι και τούτοι εδώ.

Η απορία όμως είναι γιατί εσύ ως απόγονος εκείνων των νιάτων, που έβγαλαν το φίδι από την τρύπα, χαίρεσαι και κοκορεύεσαι στον παλμό της επετείου. Τι σχέση έχεις εσύ με τον παππού σου; Εσύ άλλαξες μέσα στα 70 χρόνια που πέρασαν. Κοίτα όμως τους απογόνους των κατακτητών σου. Δεν άλλαξαν καθόλου. Ίσα- ίσα που από "απλοί σφαγείς" που ήταν οι πρόγονοί τους (όπως αποκάλεσε η κατακριτέα από την Γερμανία έκθεση της Κομισιόν) ετούτοι εδώ έχουν εξελιχθεί. Δεν πράττουν απλά κτηνωδίες, τις σκέφτονται και τις εφαρμόζουν χωρίς να λερώσει το κουστούμι τους ούτε μία σταγόνα αίμα, χωρίς να χαλαλίσουν ούτε μία σφαίρα. Η σφαίρα κοστίζει, η ζωή σου όμως έχει αποδεδειγμένα μηδενική αξία. Ο Μουσολίνι, ο Χίτλερ και όλα τα άλλα καλόπαιδα είναι περήφανοι στους τάφους τους για τους απογόνους που αμόλησαν στον πλανήτη. Το ίδιο περήφανοι όμως σίγουρα δεν είναι οι πρόγονοι τούτων εδώ των Ελλήνων. Είτε ενταφιασμένοι, είτε άταφοι έχουν χάσει την ησυχία της ψυχής τους με την εξέλιξη του δικού τους είδους.

Από το "ΑΕΡΑ", στο "Ειρηνικές και μαζικές διαδηλώσεις". Από το "Κορόιδο Μουσουλίνι", στο "Ευρώπη του Νότου". Από το "Κάτω ο φασισμός", στο "Ολοκληρωτικό όραμα της Ευρώπης". Από τον "Τοίχο της Καισαριανής" στο "Μαζί ενωμένοι για το Ευρωπαϊκό Όνειρο". Από το Ρούπελ, στο "Δρόμο για τις Βρυξέλλες". 
Τέτοιες κουβέντες εκσφενδονίζουν καθημερινά από όλους τους χώρους οι σωτήρες σου και υπερασπιστές της εθνικής σου αξιοπρέπειας. Τέτοιοι μάς πρέπουν αφού χ€ζόμαστε μπροστά σε ανδρείκελα που μας κουνάνε το δάχτυλο σαν δάσκαλοι της κακιάς ώρας και μας βάζουν τιμωρία με το πρόσωπο στον τοίχο και το ένα πόδι πάνω.

Άιντε στις παρελάσεις να κουνάμε σημαιάκια και να ακούμε την κάθε αρλούμπα του κάθε δημοκρατίσκου περί Ελευθερίας και Ιδανικών. Αντί να κλείσεις τα παραθυρόφυλλα εκείνη την μέρα και να κλαις, έχεις και το θράσος να κατέβεις στο δρόμο να καμαρώσεις τα χάλια σου. Βγάλτε τους νεκρούς των βουνών και των κάμπων, των νησιών και των πόλεων να αντισταθούν για μας.

Από ζωντανούς που επέλεξαν να ζήσουν μία ζωή εν τάφω οριζόμενη από κατακτητές μην περιμένεις τίποτε. Η Ελλάδα δεν ανήκει πλέον στους Έλληνες. Η Ελλάδα ανήκει στους νεκρούς της.


Τα τελευταία 30+ χρόνια στην Ελλάδα έζησε και έδρασε ένας παράλληλος υπόγειος και υποβρύχιος "κόσμος", αποτελούμενος από πολιτικούς, επιχειρηματίες, σουλατσαδόρους, αλλά και επιτήδειους "της διπλανής πόρτας"!
Και είναι αυτός ο κόσμος που πραγματικά κυβέρνησε τον τόπο, αλλά και κυβερνάει ακόμα!

Όλος αυτός ο συρφετός είναι ο κυρίως υπεύθυνος της καταδολίευσης του δημοσίου χρήματος και της οιονεί πτώχευσης της χώρας.

Υπογράφηκαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες συμβάσεις, αδιαφανείς "υπόγειες" και "υποβρύχιες".
Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν εξοπλισμούς για την Εθνική άμυνα και προμήθειες του Δημοσίου, παντός τύπου και είδους...
Τα ποσά που διακινήθηκαν και κατασπαταλήθηκαν: τερατώδη!
Οι μίζες, προμήθειες, "στραβά μάτια": άπειρες!
Οι "υπερτιμολογήσεις", οι πλαστές παραλαβές, το άχρηστο υλικό: ο κανόνας!

Για πόσες απ' αυτές τις συμβάσεις υπήρξε έγκαιρη, ουσιαστική, πραγματική ενημέρωση του ελληνικού λαού ΠΡΙΝ τις υπογραφές;

Ένα θολό τοπίο από "πρέπει", "αναγκαίοι εξοπλισμοί", αλλά και αμφιβολίες της εκάστοτε αντιπολίτευσης σκέπαζαν τις πραγματικές ανάγκες και τα πραγματικά κόστη και οφέλη.

Συμβάσεις παράτυπες, συμβάσεις λεόντειες, συμβάσεις εν πολλοίς παράνομες υπογράφονταν σωρηδόν, και όταν και ΑΝ κάποια στιγμή "έσκαγε το παραμύθι", οι υπεύθυνοι για την υπογραφή είχαν (ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ) έτοιμη την απάντηση: "Ναι, εντάξει, μπορεί... αλλά τώρα υπογράψαμε.. Πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή μας"!

Ε, ΛΟΙΠΟΝ, ΟΧΙ!

Ο λαός ποτέ δεν συνυπέγραψε όλες αυτές τις συμβάσεις!
Ούτε υπήρξε ποτέ γνώστης των όρων και των υποχρεώσεων ΠΡΙΝ την υπογραφή αυτών!

Γι αυτό και δεν πρέπει να αναγνωρίσει πιά καμία υποχρέωση και δέσμευση, που απορρέουν από αυτές!

Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν από τον τάδε Άκη, κι απ' τον δείνα Βαγγελάκη κι αυτοί είναι υπεύθυνοι!
Ας βγάλουν απ' τις τσέπες τους αυτά που φάγανε, ας δημευτούν οι περιουσίες τους, κι αν δεν φτάνουν ας πάνε και φυλακή..

ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ!

Πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ, έλεγχος για όλες τις συμβάσεις για τις οποίες πληρώνουμε ακόμα τόκους και χρεολύσια.
Για όσες βρεθούν σκάρτες και ύποπτες πρέπει να κηρυχθεί αμέσως ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ!

Όσα βγάλανε ως τώρα απ' αυτές οι τοκογλύφοι αρκούν και περισσεύουν για να καλύψουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ των συμφωνηθέντων!

Να σταματήσει πιά αυτή η καταλήστευση των πολιτών, στο όνομα ''της τιμής των υπογραφών'' των άτιμων και οινεί απατεώνων που τις συνήψαν!

Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται μία κυβέρνηση πραγματικών ελλήνων, και όχι απάτριδων, δωσιλόγων σαν την σημερινή..

Άρα, ξαναγυρίζουμε στο ίδιο συμπέρασμα:
Πρέπει μιά ώρα αρχύτερα να απαλλαγούμε από δαύτους..

Ὅπως πέρασαν κι ὅλες οἱ προηγούμενες. 

Εὰν κάνουμε μία ἀναδρομὴ στὸ παρελθόν μας, ἀκόμη καὶ στὰ βάθη τῶν αἰώνων, οὔτε μία ἀπὸ τὶς γνωστὲς κι ἄγνωστες δικτατορίες, κατάφερε νὰ σταθῇ πέραν κάποιου συγκεκριμένου χρονικοῦ διαστήματος.
Ἀκόμη κι αὐτές, ποὺ πίσω τους ὑπῆρχε μία αὐτοκρατορία, κατέπεσαν καὶ μάλλιστα μὲ πολὺ μεγάλο θόρυβο.
Κι αὐτὸ εἶναι τὸ μόνον ποὺ ὀφείλουμε νὰ κρατήσουμε στὴν μνήμη μας. 
Χούντα εἶναι… Θὰ περάσῃ…

Πότε;  Πῶς; Μέ ποιόν τρόπο;
Ὅταν ὅλα ἀρχίζει νά τά σκιάζῃ ἠ φοβέρα καί νά τά πλακώνῃ ἡ σκλαβιά;
Δὲν ξέρω γιὰ ἐσᾶς…
Ὅμως ἐγὼ κάτι παθαίνω ὅταν μαθαίνω γιὰ διώξεις Ἑλλήνων ἀπὸ τὸ καθεστώς. 
Διάβαζα, γιὰ παράδειγμα, περὶ τῶν διώξεων τῶν πρωτεργατῶν, στὶς ἀντιδράσεις τῶν κατοίκων γιὰ τὴν καταστροφὴ τῆς Χαλκιδικῆς. Τὸ μόνον ποὺ δὲν τοὺς ἔχουν φορτώσῃ, στὰ κατηγορητήρια, εἶναι τὸ προπατορικὸ ἀμάρτημα. Κάθε ἀνοργασμικὸς ὑπάνθρωπος ἔβαλε τὸ χεράκι του, τὸ ποδαράκι του, τὴν οὐρίτσα του γιὰ νὰ συλλέξῃ κατηγορίες καὶ νὰ παρουσιάσουν ὡς τριτοκοσμικὰ τέρατα ἀνθρώπους ποὺ ἀγωνίζονται γιὰ τὰ αὐτονόητα, ποὺ ἀφοροῦν στὴν ἐπιβίωσί τους. 
Στὴν ἀρχὴ λυπήθηκα… Ἴσως κατὰ βάθος καὶ νὰ φοβήθηκα, διότι θὰ εἶναι πολὺ εὔκολο, κατὰ πῶς φαίνεται, γιὰ τοὺς κρατοῦντες, ἀπὸ ἐδῶ καὶ πέρα, μέσῳ τοῦ ἐκφοβισμοῦ, νὰ παύσουν κάθε φωνὴ διαμαρτυρίας. Ἔτσι διαφαίνεται…. Καὶ ἴσως ἔτσι νὰ συμβῇ…
Δὲν ξέρω… Δὲν ξέρω γιὰ τοὺς ἄλλους… Καὶ δὲν μὲ ἐνδιαφέρει τελικῶς…
Αὐτὸ ποὺ γνωρίζω εἶναι τὰ ὅσα μὲ ἀφοροῦν.

Ὅσο περισσότερο καὶ βιαιότερα διώκονται κάποιοι συνάνθρωποί μου, τόσο περισσότερο ἐγὼ δυναμώνω, πεισμώνω, χαλυβδώνομαι. Τόσο περισσότερο δεσμεύομαι ἀπέναντι σὲ ὅλα αὐτὰ ποὺ ἔχω ἀποφασίσῃ. Τόσο περισσότερο προετοιμάζομαι γιὰ τὸν δρόμο ποὺ ἔχω νὰ διανύσω. Τόσο πιὸ πολὺ συνειδητοποιῶ πὼς ὄχι, ἀκόμη κι ἐὰν χρειαστῇ νὰ θυσιάσω τὰ πάντα, κεφάλι δὲν θὰ σκύψω…. 
Ἐὰν μάλλιστα αὔριο μείνω μόνη μου, πολὺ ἀποφασιστικότερα θὰ σταθῶ, διότι τόσο μεγαλυτέρα ἀνάγκη θὰ εἶναι…. Στὶς θύελλες κανονικὰ ὅλο τὸ δάσος θὰ ἔπρεπε νὰ ἀντιστέκεται… ὄχι ἕνα ἔνα τὰ δένδρα μόνα τους…
Ὅμως ἀκόμη κι ἐὰν ὅλο τὸ δάσος καταστραφῇ, ποὺ εἶναι κάτι παράλογον, ἀκόμη καὶ τότε, κάτι πρέπει νὰ παραμείνῃ… Καὶ πάντα μένει….
Ὁ σπόρος μένει…
Κι αὐτόν, ἄν καὶ πράγματι τολμοῦν ὑβρίζοντας τὴν φύσι νὰ τὸν περιφρονήσουν, γνωρίζουν πὼς ἔχει ἤδη πέσῃ στὴν γῆ καὶ προετοιμάζει νέα δένδρα, δυνατότερα, ἰσχυρότερα, ἀνθεκτικότερα… Δένδρα ποὺ θὰ φτιάξουν νέα δάση, πιὸ ὀργανωμένα καὶ λιγότερο εὐάλωτα…
Ἀλλὰ κι ἐὰν δὲν τὸ γνωρίζουν ἀδιαφορῶ. 
Ἐγὼ συνεχίζω… 
Γνωρίζω… Ἀντιλαμβάνομαι… Εἶμαι πεπεισμένη πὼς εἶναι μονόδρομος καὶ εἶτε μόνη μου, εἶτε μὲ συντροφιά, πρέπει νὰ τὸν διαβῶ αὐτὸν τὸν δρόμο.
Στὸ πέρας τῆς διαδρομῆς γνωρίζω τὸ τὶ μὲ περιμένει… Αὐτὸ μοῦ ἀρκεῖ…
Κι αὐτὸ εἶναι ποὺ μὲ δυναμώνει…

Υ.Γ. Δὲν ξέρω τὸ τὶ θὰ κάνῃς ἐσὺ πατριώτη. Ἐὰν φοβηθῇς, τότε θὰ τοὺς δώσῃς ἰσχύ. Ἐὰν δὲν φοβηθῇς, τότε εἴμαστε δύο τὰ δένδρα. Ἐσὺ ἀποφασίζεις.
Δημόσια Παρουσίαση - Ημερίδα επί των εθνικών μας θεμάτων από πρώην Πρέσβεις της Ελλάδος

Δημόσια Παρουσίαση - Ημερίδα με θέμα «Προβληματισμοί για τα εθνικά μας θέματα», πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα, την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 στις 7 μ.μ., στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» (γωνία Σινά και Ακαδημίας 48).

Στην εκδήλωση αυτή οι εισηγητές θα αναπτύξουν την ιστορία και την υφιστάμενη κατάσταση των εθνικών θεμάτων, αλλά και θα παρουσιάσουν σειρά προτάσεων και ενδεδειγμένων –και απαραίτητων- λύσεων, αφού οι πρωτοφανούς μεγέθους γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν απαιτούν από την κυβέρνηση της Ελλάδας την συμμετοχή και όχι την απλή παρακολούθηση, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα ελληνικά συμφέροντα και να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στον διεθνή πολιτικό και γεωπολιτικό χάρτη.

Εισηγητές στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι οι:
Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβυς ε.τ. πρώην Πρέσβυς της Ελλάδος στην Τουρκία και πρώην Διοικητής της Ε.Υ.Π.
Ελευθέριος Καραγιάννης, Πρέσβυς ε.τ. πρώην Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βελιγράδι (πρώτος διαπραγματευτής επί διμερούς επιπέδου με την ΠΓΔΜ)
Κωνσταντίνος Πολίτης, Πρέσβυς ε.τ. πρώην Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία
Ευθύμιος Στοφορόπουλος, πρώην Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο
Συντονιστής θα είναι ο Εμμανουήλ Μεγαλοκονόμος, Πρέσβυς ε.τ. πρώην Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ.

Η εκδήλωση θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αφού οι εισηγητές είναι απόλυτοι γνώστες (αφού διετέλεσαν επί σειρά ετών ως πρέσβεις της Ελλάδας στις αντίστοιχες χώρες που αποτελούν πηγές προβλημάτων για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ν.Α. Ευρώπης και της Μ. Ανατολής) επί των ειδικών εθνικών θεμάτων που απασχολούν την χώρα μας και που συνθέτουν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την Ασφάλεια και την Άμυνα της Ελλάδας.

Πρόταση
Την ημερίδα διοργανώνει ο «Διπλωματικός Κύκλος», ο οποίος αποτελείται από πρώην Πρέσβεις της Ελλάδας, οι οποίοι είναι εγνωσμένου κύρους και αξίας, τα μέλη του οποίου αποτελούν την μοναδική -ίσως- μη κρατική «πηγή σκέψης» που ασχολείται με μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος θέματα τα οποία χρήζουν ουσιαστικής αντιμετώπισης μέσω της χάραξης ενός στρατηγικού διπλωματικού σχεδιασμού.

Η ύπαρξη της ομάδας αυτής των πρώην πρέσβεων (εγνωσμένου κύρους και φιλοπατρίας) αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία , αφού είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σειρά ειδικών δράσεων στον τομέα της στήριξης των ελληνικών εθνικών θέσεων, μέσω μίας κινητικότητας σε διεθνή φόρουμ, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και προς την κατεύθυνση δημιουργίας λόμπι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Ίσως μέλη της Ομογένειας θα έπρεπε να ορίσουν συναντήσεις με τον «Διπλωματικό Κύκλο», προκειμένου να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί άμεσα μία σειρά ενεργειών μέσα από ομάδες εργασίας που θα λειτουργούν με κοινό γνώμονα αλλά σε διαφορετικά αντικείμενα (Αλβανία, Ελληνοτουρκικά, Σκόπια, Κύπρος).