Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί να καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Του Σάκη Μουμτζή

Μέχρι στιγμής όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, αλλά δεν θα συντριβεί. Δηλαδή το ποσοστό του θα κινηθεί περίπου στο 25% ( συν-πλην). Οι αιτίες είναι πολλές, με κυριότερη πως εκπροσωπεί πλέον το αντιδεξιό σύνδρομο που διακατέχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, οριζόντια διαστρωματωμένο. Δευτερευόντως, όπως φάνηκε και από την τελευταία δημοσκόπηση, μια συγκεκριμένη, πολυπληθής κοινωνική κατηγορία, αυτή των ιδιωτικών υπαλλήλων, χρεώνει τα όσα υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται, στους εργοδότες και σε αυτούς που θεωρεί πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Συνεπώς, μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει.

Τι μπορεί να τον οδηγήσει στην κατάρρευση; Αναμφίβολα μια συντριπτική ήττα στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Ας φανταστούμε τον χάρτη της Ελλάδος το βράδυ των εκλογών να κυριαρχείται από το μπλε χρώμα και ας αναλογιστούμε πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση.

Πώς θα αντεπεξέλθει τους επόμενους πέντε μήνες; Πώς θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που, μετά βεβαιότητος, θα προκύψουν στο προσεχές διάστημα; Και το κυριότερο, με τι κύρος θα συζητεί με τον διεθνή παράγοντα για όλα τα εκκρεμή ζητήματα;

Άλλωστε, είναι διαπιστωμένο πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προδικάζει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, με μια μόνον εξαίρεση (1999-2000).

Στην περίπτωση που ο Α. Τσίπρας, πιεζόμενος και από τους βουλευτές του, επιλέξει να εξαντλήσει και την τελευταία ημέρα της θητείας του, τότε πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να συντριβεί.


Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μετρήσουν δύο στοιχεία: πρώτον, η διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, και δεύτερον το ποσοστό που αυτός θα λάβει. Βέβαια, αυτά τα δύο συμβαδίζουν, χωρίς να είναι απόλυτο. Γιατί μπορεί η Νέα Δημοκρατία να λάβει π.χ. 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26%. Η διαφορά είναι μεν σημαντική, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν καταρρέει.

Με τέτοιο ή παραπλήσιο ποσοστό, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στον χώρο της αντιπολίτευσης. Θα παραμείνει η εναλλακτική λύση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, αν λάβουμε υπ΄όψη και την ηλικία του Α.Τσίπρα.

Επικρατεί η αντίληψη πως ευθύς ως ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρυνθεί από την εξουσία, δηλαδή χάσει τα προνόμια που του παρέχει ο κυβερνητισμός, τότε θα αρχίσει να συρρικνώνεται. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί στον αντιπολιτευτικό χώρο ο εναλλακτικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ πόλος, που θα προσελκύσει τους πρώην ψηφοφόρους του. Και αυτήν την στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό.

Το βασικό ζητούμενο είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και ο σχηματισμός κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τόσο συντριπτική που θα απελευθερώσει εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν έναν ευρωπαϊκό—σοσιαλδημοκρατικό πόλο.

Η Νέα Δημοκρατία για να μπορέσει να αντεπεξέλθει επιτυχώς στο έργο της, θα πρέπει να έχει και μιαν αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει εγκαταλείψει τις ακραίες και επιθετικές συμπεριφορές της.

Και ένας Α. Τσίπρας διαθέτοντας ένα 25%+ δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]