Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαβατήριο για την ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ


Μέσα στο βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνει η κινητικότητα των βουλευτών το τελευταίο διάστημα και στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν για το περιεχόμενο της οποίας η αντιπολίτευση έχει καταθέσει σειρά ερωτημάτων, στην Ολομέλεια σήμερα διεξάγεται μια νέα σύγκρουση πολιτικών αρχηγών, καθώς η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Χθες, το πρωτόκολλο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας με την πλειοψηφία που πλέον συγκροτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο προερχόμενοι από άλλα κόμματα βουλευτές (Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς), οι οποίοι είχαν ψηφίσει και τη συμφωνία των Πρεσπών. Ανάλογου «εύρους» αναμένεται να είναι και η πλειοψηφία σήμερα το βράδυ, στην ψηφοφορία με την οποία θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ενόψει της σημερινής μάχης, τα δύο στρατόπεδα δεν έδειξαν χθες στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διάθεση να ανεβάσουν τους τόνους και είναι ενδεικτικό ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε μεγάλο της μέρος και ολοκληρώθηκε με ελάχιστους παρόντες στην αίθουσα.


Διαδικαστικά, εκείνο που προέκυψε ήταν αφενός η πρόθεση του Πάνου Καμμένου να θέσει σήμερα κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ζήτημα «αντισυνταγματικότητας» και αφετέρου η άρνηση όλων των λοιπών κομμάτων να συμφωνήσουν μαζί του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, καθώς –όπως ισχυρίζεται– η κύρωση του πρωτοκόλλου συνεπάγεται «εκχώρηση δικαιωμάτων της χώρας». Κυβέρνηση και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας παλαιότερες ανάλογες κυρώσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ γειτονικών χωρών (Αλβανίας και Βουλγαρίας), σημείωσαν ότι ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα και τούτου δοθέντος απέρριψαν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Ζήτημα αντίφασης

Επί της ουσίας, από την εξελιχθείσα συζήτηση ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι, με αφορμή την άρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει θετικά για το πρωτόκολλο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήγειραν ζήτημα αντίφασης μεταξύ της επιλογής αυτής και των παραδοσιακών αρχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι θετικές για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Η άρνηση κύρωσης του πρωτοκόλλου οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην πολιτική της Ν.Δ., δεδομένης της προσήλωσής της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Είναι απόδειξη υποταγής της Ν.Δ. στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας», σημείωσε ευθύς εξαρχής ο Νίκος Τόσκας (εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ).

«Εμείς έχουμε την άνεση να ερχόμαστε και σε αντίθεση με φίλους και συμμάχους. Επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. έφυγε η χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, γιατί αυτό κρίθηκε τότε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Το 2008 στο Βουκουρέστι, τηρήσαμε τη γνωστή στάση για την προοπτική ένταξης Σκοπίων στη Συμμαχία», απάντησε αμέσως μετά ο Γιώργος Κουμουτσάκος, και συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Εσείς θέλετε να δώσετε διαπιστευτήρια παντού». Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος αιτιολογώντας το «όχι» της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το πρωτόκολλο είναι τυπικό παρακολούθημα της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία είναι επιζήμια για τη χώρα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε».

Σε ανάλογο κλίμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ): «Είπαμε “όχι” στη συμφωνία των Πρεσπών, λέμε “όχι” και στη συνέχειά της, για κύρωση ένταξης στο ΝΑΤΟ». Αρνητικές ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους κυβέρνησαν ώς τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]