Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένει για τον ρωσικό αγωγό η Μέρκελ


Η χθεσινή συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες της ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) στην Μπρατισλάβα είχε ως αφορμή τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη. Αναπόφευκτα, όμως, έριξαν τις σκιές τους στη συνάντηση τα δύο ακανθώδη θέματα που παρεμβάλλονται στις σχέσεις της Γερμανίας με τους γείτονες και εταίρους της: το μεταναστευτικό και η συμφωνία Βερολίνου - Μόσχας για την κατασκευή και δεύτερου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, του Nord Stream 2.

Ανησυχία

Νωρίτερα, οι Αμερικανοί πρεσβευτές στη Γερμανία, στη Δανία και στην Ε.Ε. είχαν εκφράσει μέσω της Deutsche Welle την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τον ρωσικό αγωγό, υποστηρίζοντας ότι θα εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Οι τρεις Αμερικανοί πρεσβευτές κάλεσαν τη Γερμανία και τη Γαλλία να μπλοκάρουν, σε επίπεδο Ε.Ε., το εν λόγω έργο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπρατισλάβα πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε σε αυτές τις αιτιάσεις για τον Nord Stream 2. «Θα βρεθούμε σε θέση εξάρτησης έναντι της Ρωσίας λόγω αυτού του δεύτερου αγωγού; Απαντώ όχι, με την προϋπόθεση ότι παράλληλα με αυτόν, θα διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές προμήθειες», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ.


Οι χώρες του Βίσεγκραντ, και ιδίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, βρίσκονται σε διένεξη με τις Βρυξέλλες για σειρά ζητημάτων, πρωτίστως για το μεταναστευτικό. Και τα τέσσερα μέλη της ομάδας αρνούνται να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή πολιτική για κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών. Επιπλέον, το Κόμμα του Νόμου και της Τάξης, που κυβερνά την Πολωνία, έχει επικριθεί από την Ε.Ε. για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν έχει κάνει σημαία του το σύνθημα για μια «Ευρώπη των πατρίδων» και επικρίνει με σφοδρότητα την πολιτική της Μέρκελ στο μεταναστευτικό.

Στο περιθώριο της επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε δηλώσεις και για το Brexit. Σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές, Λονδίνο και Βρυξέλλες, οφείλουν να εργαστούν ώστε να αποτραπεί το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και τα συμφέροντα της Ιρλανδίας. Αναφορικά με το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου, επανέλαβε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει κοινής αποδοχής λύση χωρίς να ξανανοίξει προς διαπραγμάτευση η υπάρχουσα συμφωνία για τους όρους του Brexit.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]