Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

DW: Γερμανική ασάφεια για τις αμυντικές δαπάνες


Η ετήσια έκθεση της Γερμανίας με τίτλο Strategic Level Report κατέφθασε τελευταία στα κεντρικά γραφεία του NATO στις Βρυξέλλες, μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη διάσκεψη. Η έκθεση αφορά εξοπλιστικά σχέδια, στρατιωτικές δυνατότητες και αποστολές ασφάλειας.

Το Βερολίνο είχε υποσχεθεί να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν όμως συμφωνήσει στο 2%, διαφορετικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με αποχώρηση της χώρας του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σήμερα οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας κυμαίνονται στο 1,24% και συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη το ποσοστό είναι χαμηλό. Βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Η Γερμανία στην έκθεσή της προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ εκφράζει την πρόθεσή της να τηρήσει τη συμφωνία για το όριο του 2%, μια συμφωνία που έγινε στην Ουαλία το 2014. Πρόκειται πάντως για ένα μεγάλο ποσό, δεδομένου ότι θα μπορούσε να ανέλθει στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2019 οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί για το υπουργείο Άμυνας είναι περίπου στα 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το Βερολίνο αύξησε το ποσοστό από το 2018 στο 2019 από 1,18% στο 1,24%.


Η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις

Από πού θα προέλθουν, λοιπόν, τα υπόλοιπα χρήματα; Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει σαφή απάντηση. Για το λόγο αυτό η γερμανική έκθεση θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά ερωτήματα στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ουάσινγκτον. Τα δεδομένα που ζητούνται πρέπει να είναι ακριβή. Ειδικοί επικρίνουν αυτή τη μη ξεκάθαρη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. "Θεωρώ πως είναι λάθος η Γερμανία να μην αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς στην έκθεση Strategic Level Report διότι απομονώνεται με αυτό τον τρόπο" δηλώνει ο Κάρλο Μασάλα, ειδικός σε θέματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κατά τη γνώμη του να χαρακτηρίσουν την Γερμανία "μαύρο πρόβατο". Ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν επιβάλει κυρώσεις από την πλευρά του και η Γερμανία ξέρει να το χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών το Βερολίνο δεν μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά δημοσιονομικά σχέδια. Άλλες χώρες πάντως όπως η Πολωνία έχουν θεσπίσει με νόμο το 2% όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. "Εάν η χώρα συνεχίσει να επαναλαμβάνει "τις πολιτικές δεσμεύσεις", χωρίς όμως αυτές να ακολουθούνται από πράξεις τότε φαίνεται σαν να μην κρατάει τις υποσχέσεις της" λέει στην Deutsche Welle o Χένινγκ Ρίκε από της Γερμανική εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι σημαντικό, επισημαίνει ο Ρίκε, "να δείξει ότι τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και ότι οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τις δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ". Μ. Κόσιγκ, Ντ. Άουστιν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]