Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τεταμένες σχέσεις Τουρκίας - Ιράν

  • Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις από το Ιράν σχετικά με τους ισχυρισμούς του για γενοκτονία
Θορυβημένοι από το δημοσίευμα που αναφέρει πως ο Ιρανός Αντιπρόεδρος δήλωσε πως τα γεγονότα του 1915 συνιστούν γενοκτονία, η Τουρκία ζήτησε με έντονο τρόπο εξηγήσεις από τη Τεχεράνη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του Manouchehr Mottaki, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η «θέση» του Ιράν είναι πλήρως εναρμοσμένη με αυτή της Τουρκίας.
«Ζήτησα εξηγήσεις από τον Κο Mottaki» δήλωσε ο Davutoğlu στους δημοσιογράφους στη κεντρική επαρχία της Ανατολίας του Karaman τη Παρασκευή.
Οι μαζικές δολοφονίες και η απέλαση των Αρμενίων από τη τότε παρακμάζουσα και πριν το τέλος της Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με τον Ιρανό Αντιπρόεδρο Hamid Baghaei.
«100 χρόνια πριν η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε γενοκτονία όσον αφορά έναν ορισμένο αριθμό Αρμενίων» τόνισε στο Ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.
Ο Davutoğlu τόνισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με την ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα όπως και με τη τουρκική πρεσβεία στη Τεχεράνη.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Mottaki είπε στον Davutoğlu πως οι δηλώσεις του Ιρανού Αντιπροέδρου αφορούσαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι τον Α’ Παγκόσμιο, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση της θέσης της Τεχεράνης σχετικά με τα γεγονότα του 1915, κατά τα λεγόμενα του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.
Ωστόσο τη Παρασκευή ο Davutoğlu δήλωσε μη ικανοποιημένος από την Ιρανική κυβέρνηση και τόνισε πως η Τουρκία αναμένει εξηγήσεις από τον ίδιο Ιρανό Αντιπρόεδρο.
«Ο Mottaki με διαβεβαίωσε πως ο Baghaei θα εξηγήσει τι εννοούσε» κατέληξε ο Davutoğlu.
Ο Ιρανός Αντιπρόεδρος προέβη σε κάποιες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης με τίτλο «Ιράν, γέφυρα επιτυχίας» τη Τετάρτη.
Πηγή

Η μετάφραση του πρωτότυπου έγινε από το μεταφραστικό τμήμα του ιστολογίου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Καλησπέρα σε όλους.

    Κατά τη γνώμη μου (μπορεί να κάνω και λάθος) ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι την ημέρα που η Τουρκία ας μου επιτραπεί η έκφραση θα τα "σπάσει" με το Ισραήλ μία για πάντα, γιατί θα έχει αναλάβει τα ηνία του απανταχού μουσουλμανικού κόσμου, όπως ονειρεύεται ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, βασιζόμενος στην ανάλυση του όλου σχεδιασμού που προβάλει στο βιβλίο του με τίτλο: Στρατηγικό Βάθος.

    Τα λεγόμενα και "Οθωμανικά Βαλκάνια" όπως απλώς τα …μάθαμε είναι μία ουτοπία για τη Τουρκία γιατί έτσι "κάθεται" με δύο πόδια επάνω σε δύο βάρκες.

    Το ένα πόδι βρίσκεται στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή.

    Δεν γίνεσαι υπερδύναμη, γιατί τέτοια θέλει να γίνει η Τουρκία, έτσι απλά. Υπερδύναμη θα γίνει (και ίσως ήδη είναι) η Κίνα. Η Ινδία αργότερα. Πέρα του δέοντος αναπτυσσόμενες αγορές με πληθυσμό και προοπτική ανάπτυξης και επενδύσεων. Όλα ξεκινούν από την οικονομία και τα λόμπι που εδώ οι μαστόροι λέγονται Εβραίοι.

    Με το Ισραήλ θα τα χαλάνε και θα τα βρίσκουν οι Τούρκοι. Με τον Αραβικό κόσμο το ίδιο. Θα αμφιταλαντεύονται αναλόγως με τα μηνύματα που θα λαμβάνουν.

    Εύχομαι να είναι ξεροκέφαλοι και να υπερεκτιμήσουν τους εαυτούς τους αλλά και τις δυνατότητές τους ώστε στο τέλος να το πληρώσουν ακριβά. Και δεν εννοώ φυσικά από εμάς που για ακόμη μια φορά τα περιμένουμε …έτοιμα.

    Η συνάντηση Παπανδρέου – Νετανιάχου μου έστειλε ένα θετικό μήνυμα, αν και από την άλλη το ίδιο είχε κάνει και η συμφωνία Καραμανλή – Πούτιν. Ωστόσο «φως» δεν είδαμε. Φοβάμαι πως η εξωτερική πολιτική της χώρας μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι βασισμένη στον αστερισμό του τυχαίου, και πόσο μάλλον τώρα που η πίεση είναι …αφόρητη. Ο νοών νοείτω.

    Yes sir…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]