Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αριστοτεχνική παγίδα του Ερντογάν


Χάλκη αντί μουφτήδων και «Τούρκοι ομογενείς» σε Θράκη, Ρόδο και Κω

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Όταν ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα αναφέρθηκε σε «Τούρκους ομογενείς» που ζουν στην Ελλάδα, όλοι θεώρησαν ότι εννοούσε την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Εν μέρει ήταν σωστό, αλλά δεν αναφέρονταν μόνο σε αυτήν αλλά και στους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι διαβιούν σε Ρόδο και Κω.

Μάλιστα οι μουσουλμάνοι των νησιών αυτών έχουν και μια ακόμα ιδιαιτερότητα:

Δεν υπάρχει συνθήκη που να τους ορίζει ως μουσουλμανική μειονότητα και έτσι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται όπως επιθυμούν και οι Τούρκοι να τους αποκαλούν όπως θέλουν.

Τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται για τους μουσουλμάνους της Θράκης απορρέουν από διεθνή Συνθήκη, ενώ δεν υπάρχει ανάλογη δέσμευση και υποχρέωση για τους μουσουλμάνους της Κω και της Ρόδου.

Οι μουσουλμάνοι της Κω και της Ρόδου παρέμειναν στην περιοχή παρά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς ως μειονότητα καθώς τα νησιά αυτά ήταν υπό ιταλική διοίκηση όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης και ενώθηκαν με την Ελλάδα, το 1947.

Επί λέξη ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε: «Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ρωμιοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούν γέφυρες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα προς τη βελτίωση της ζωής τους όπως έκαναν για τους πολίτες στην Τουρκία ελληνικής καταγωγής (προφανώς εννοούσε ότι «διευκόλυναν» τους 'Ελληνες ομογενείς να εγκαταλείψουν τις πατρώες εστίες της Ιωνίας με τους διωγμούς-σφαγές του 1922, 1945, 1955, 1963, 1974 με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει περί τις 2-3 χιλιάδες Έλληνες όλοι στην Πόλη και προχωρημένης ηλικίας)

Δεν αναφέρθηκε ειδικά στην Θράκη αλλά σε όλους τους «ομογενείς» που αυτός βλέπει να ζουν στην Ελλάδα.


Επίσης είπε: «Κάθε φορά που οι Έλληνες πρωθυπουργοί μου θέτουν το ζήτημα της θεολογικής σχολής της Χάλκης τους απαντώ ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη»

Την επόμενη ημέρα είχαμε την επίσκεψη του Α.Τσίπρα στην Χάλκη και δήλωσε ότι: «ελπίζω να ξαναέρθω με τον πρόεδρο Ερντογάν για να κηρύξουμε μία λαμπρή μέρα για τη φιλία των λαών μας με την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Μα ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήταν ξεκάθαρος. Θέλει να μπορεί να διορίζει αυτός τους μουφτήδες στην Θράκη που σημαίνει πως θα κατευθύνει όπως αυτός θέλει την μειονότητα και θα μπορεί να την χαρακτηρίζει «τουρκική» και το κυριότερο θα μπορεί να την κάνει να νιώθει έτσι.

Με τους μουφτήδες μπορεί επί του πρακτέου να παρακάμψει την Συνθήκη της Λωζάνης.

Μήπως τελικά πήρε τις υποσχέσεις που ήθελε;

ProNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]