Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψάχνουν υποψήφιους βουλευτές και δεν βρίσκουν


Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε Βατερλό στην επιλογή αξιόμαχων υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, είναι παγκοίνως γνωστό. Υπάρχουν όμως και νομοί της χώρας όπου δεν μπορεί να βρει ούτε καν υποψήφιους βουλευτές της προκοπής, παρά μόνο κάτι παιδιά του κομματικού σωλήνα ή κάτι δικηγόρους και γιατρούς που πρωτοβγαίνουν στο επάγγελμα και ψάχνουν πελατεία.

Ο Σκουρλέτης έχει φαγωθεί να ψάχνει στην επαρχία στοιχειωδώς σοβαρούς ανθρώπους της κεντροαριστεράς για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του, παλιούς ΠΑΣΟΚους δηλαδή για να τα λέμε σταράτα, όμως πληροφορούμαι ότι η σοδειά του είναι από πενιχρή μέχρι απογοητευτική. Εκεί που το 2015 γινόταν παρέλαση υποψηφίων και δεν ήξεραν ποιον να πρωτοδιαλέξουν, σήμερα έχουν στρώσει κόκκινα χαλιά για να τους υποδεχτούν κι αυτά μένουν απάτητα.

Για να εξηγούμαστε: Δεν λέω ότι δεν βρίσκουν σε κάθε νομό οκτώ ή δέκα άτομα για να βάλουν στις λίστες των υποψηφίων τους, λέω ότι δεν βρίσκουν τα δυο-τρία αξιόλογα άτομα που θα κάνουν την διαφορά. Αυτούς δηλαδή που διαθέτουν εγνωσμένο κύρος στις μικροκοινωνίες, που έχουν μια κάποια κοινωνική επιφάνεια και που θα σηματοδοτούσαν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς. Πιτσιρικάδες ή τελειωμένους κομματικούς έχουν, ανθρώπους που θα φέρουν καινούριο κόσμο στο κόμμα τους δεν βρίσκουν.

Περιττό να εξηγήσω τους λόγους: Όταν από 145 βουλευτές που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει βία 75, γιατί να πάει ο σοβαρός να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά της σίγουρης ήττας; Έτσι κι αλλιώς, οι νυν υπουργοί και μεγαλοβουλευτές έχουν φτιάξει τα πανίσχυρα προσωπικά τους δίκτυα με ρουσφέτια και παροχές, οπότε οι λιγοστές εκλόγιμες θέσεις είναι παντού κατειλημμένες. Κορόιδο είναι ο άλλος ν’ αφήσει την δουλειά του και να ξοδέψει τα λεφτά του, για να δει τον εαυτό του να εισπράττει μια μεγαλοπρεπή ήττα;


Στο μεταξύ, πέραν της πολιτικής καριέρας, παίζουν επίσης ρόλο το κουράγιο και η αντοχή. Άλλο είναι να καβαλάς πάνω σ’ ένα άλογο που πάει για θρίαμβο κι άλλο να δένεσαι πίσω από ένα μουλάρι που το πετροβολάνε απ’ όπου περάσει. Ειδικά από τον κάμπο και πάνω, χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα για να εμφανιστεί κανείς σε χωριά και γειτονιές και να υποστηρίξει την πολιτική του Αλέξη, του Κοτζιά και του Πολάκη. Ακόμα κι αυτός που μπορεί να πιστεύει σ’ αυτή την πολιτική, θα προτιμήσει σ’ αυτή τη φάση να κοιτάξει την δουλειά του παρά να εισπράξει τέτοιο τεράστιο προσωπικό κόστος για μια χαμένη υπόθεση.

Πέραν τούτου, δεν είναι όλοι τόσο ιδεολόγοι όσο θέλουν να αυτοδιαφημίζονται. Άλλες προοπτικές έχεις αν εκτεθείς μ’ ένα κόμμα που επειδή πάει για εξουσία διαθέτει και 10.000 θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμα κι αν αποτύχεις να εκλεγείς, έχεις εξασφαλισμένη θέση. Γιατί όμως να εκτεθείς μ’ ένα κόμμα που την επόμενη μέρα της κάλπης θα πλημμυρίσουν τα γραφεία του από άνεργους αποχωρήσαντες γραμματείς, φαρισαίους, διευθυντές και μετακλητούς;

Να λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους οι κομματικοί ινστρούχτορες του Σύριζα αναζητούν σοβαρούς υποψηφίους, αλλά αυτοί τους πετάνε λογιών-λογιών δικαιολογίες: Άλλος δεν μπορεί ν’ αφήσει τη δουλειά του κι άλλος έχει πρόβλημα με τη γυναίκα του ή με την υγεία του. Αγρόν ηγόρασαν και ζεύγη βοών πέντε, όλοι τους. Μου διηγήθηκαν μερικές περιπτώσεις τέτοιων αρνήσεων και γέλασα πολύ, διότι θυμήθηκα πανομοιότυπες αρνήσεις στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ των καλών καιρών, όταν τα κόμματα αυτά πήγαιναν για εκλογικές ήττες.

Βέβαια, κάποιος βαριά κομματικός που έχει προσποριστεί από την κυβερνητική εξουσία τα χρόνια από το ’15 και μετά, δυσκολεύεται να βρει δικαιολογία. Όμως αυτός που ήταν στην απ’ έξω την περασμένη τετραετία και τώρα του ζητάνε να μπει μέσα για να βοηθήσει, ευκολότατα πετά μια ευγενική άρνηση και κόβει πέρα. Καθότι δεν μπορούν να του υποσχεθούν κάτι για το εγγύς μέλλον. Στην αντιπολίτευση θα βρίσκονται και θα τρώνε τα κομμάτια τους, που να τον διορίσουν;

Να μου το θυμάστε. Πέραν των πολύ προβεβλημένων στελεχών, τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι γεμάτα από …Ηλιόπουλους, πάει να πει νέους και κομματικούς που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Οπότε υποχρεωτικά θ’ αρχίσουν να πουλάνε παραμύθι για ανανέωση και άνοιγμα στην νέα γενιά. Όλο αυτό το περίφημο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, θα περιοριστεί τελικά σε δυο-τρεις πρώην υπουργούς του Γιώργου. Στην δε επαρχία, ούτε παλιό ταμία τοπικής του ΠΑΣΟΚ δεν θα πείσουν να πάει μαζί τους. Είπαμε, ανάγκες θέλουν να καλύψουν οι άνθρωποι, δεν πάνε για να θυσιαστούν. Δεν είναι δα και κορόιδα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]