Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα «Κίτρινα γιλέκα» δοκιμάζουν τις σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας


Του Γιάννη Μαντζίκου

Κοινός τόπος ήταν χθες στα ευρωπαϊκά μέσα ότι οι σχέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες μετά το 1945, αφού μετά την τελευταία εξέλιξη, η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ιταλία επικαλούμενη μια σειρά από «ακραίες δηλώσεις» και «αβάσιμες, χωρίς προηγούμενο επιθέσεις» από πλευράς Ιταλών αξιωματούχων.

Αφορμή για το νέο επεισόδιο στάθηκε η προχθεσινή συνάντηση που είχε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο στη Γαλλία με ηγετικά στελέχη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια στάση στη Γαλλία και συναντήθηκε με το ηγετικό στέλεχος των «κίτρινων γιλέκων» Κριστόφ Σαλενσόν και υποψηφίους της αντικυβερνητικού κινήματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο «αέρας της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις», είπε με tweet του. Ο βετεράνος πολιτικός αναλυτής Ντομινικ Μουασί δήλωνε στο Agence France-Presse με αφορμή το περιστατικό «δεν νομίζω να υπάρχει προηγούμενο μια Ιταλική κυβέρνηση να ενθαρρύνει δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μια ξένη χώρα».

Από την πλευρά της Ιταλίας ο Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έσπευσε να θέσει τρεις όρους προκειμένου να αμβλυνθούν οι σχέσεις: Η γαλλική αστυνομία να διακόψει την επιστροφή των προσφύγων προς το ιταλικό έδαφος, να σταματήσουν οι εξονυχιστικοί και χρονοβόροι έλεγχοι στα σύνορα και να παραδώσει στη Ρώμη περίπου 15 ακροαριστερούς εξτρεμιστές που είτε έχουν καταδικαστεί είτε καταζητούνται και έχουν βρει καταφύγιο στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.


Ως γνωστόν, το κλίμα ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία άρχισε να επιδεινώνεται άνευ προηγουμένου μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βόρρα υπό τον Ματέο Σαλβίνι πέρυσι. Έκτοτε, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν αντιπαρατεθεί για μία σειρά από ζητήματα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Εξάλλου, τον Ιούνιο του 2018, Ματέο Σαλβίνι και Εμμανουέλ Μακρόν συγκρούστηκαν έντονα μετά τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες νωρίτερα δε, ο πρώτος που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντα του κατηγορούσε τον δεύτερο «για υποκρισία» στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός άλλωστε από την επίθεση του Ντι Μάιο εναντίον της «αποικιοκρατικής» όπως την χαρακτήρισε Γαλλίας.«Αν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, ουδέποτε έπαψαν να αποικίζουν δεκάδες αφρικανικές χώρες». Τότε το Παρίσι είχε ρίξει τη πρώτη προειδοποιητική βολή προς τη Ρώμη καλώντας για εξηγήσεις, στο υπουργείο Εξωτερικών, την πρεσβευτή της Ιταλίας.

Οι δυο πλευρές όμως συγκρούστηκαν και για θέματα εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου αφού, ο Ματέο Σαλβίνι έχει εξαπολύσει κατ' επανάληψη επίθεση στη Γαλλία για το θέμα της Λιβύης λέγοντας μεταξύ άλλων «αυτοί (εννοώντας τους Γάλλους) ενδιαφέρονται μόνο για το πετρέλαιο της Λιβύης, για κανένα άλλο λόγο».

Με φόντο τα παραπάνω είναι μάλλον απίθανο να γίνουν δεκτοί από τον Μακρόν οι όροι που έθεσε ο Σαλβίνι για να συναντηθούν αλλά όπως έγραφαν προ ημερών οι Financial Times σε σχετικό αφιέρωμα «Γαλλία και Ιταλία βοηθούν ώστε οι συχνά αδιάφορες ευρωεκλογές να γίνουν συναρπαστικό θέαμα και πιθανώς ένα από τα καθοριστικά πολιτικά γεγονότα του 2019».

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]