Για την Μακεδονία και την ιστορία θα αποφασίσουν έξι πολιτικοί τυχοδιώκτες
Ο (πολιτικός) βίος και η πολιτεία των 6 που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Παρουσιάζουμε την πολιτική σταδιοδρομία των «έξι», την πολιτική αφετηρία τους και τις κατά καιρούς μεταπηδήσεις τους από κόμμα σε κόμμα
Έξι βουλευτές αναζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου στην ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, συμπληρώνοντας τουλάχιστον 151 «ναι», μαζί με τους 145 τους οποίους διαθέτει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των έξι που απαιτούνται.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αλλά και από δηλώσεις ορισμένων εξ αυτών οι πιθανοί «πρόθυμοι» είναι οι Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και η ανεξάρτητη βουλευτίνα Κατερίνα Παπακώστα.
Εμείς παρουσιάζουμε την πολιτική σταδιοδρομία των έξι, την πολιτική αφετηρία τους και τις κατά καιρούς μεταπηδήσεις τους από κόμμα σε κόμμα.
Κώστας Ζουράρις
Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο έχει διατρέξει σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Ξεκίνησε από την ανανεωτική αριστερά και το ΚΚΕ Εσωτερικού το οποίο εγκατέλειψε στα μέσα στης δεκαετίας του ’80. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο ΚΚΕ με το οποίο ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 1999 και στις βουλευτικές εκλογές του 2000, ώσπου τον απομάκρυνε ο Περισσός. Επόμενος σταθμός του ήταν η ΝΔ με την υποστήριξη της οποίας κατέβηκε ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου το 2002.
Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2009 συνεργάστηκε με τον Στέλιο Παπαθεμελή στο Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο του οποίου υπήρξε πρόεδρος κι αργότερα συνεργάστηκε και με τη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη. Στο τέλος του 2013 ίδρυσε το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα» με το οποίο συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ, εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτικό έδρανο στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Γενάρη του 2018 διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας, θέση από την οποία απομακρύνθηκε μετά τις ατυχείς δηλώσεις του κατά του ΑΡΗ και εξ αιτίας ενός υβριστικού συνθήματος κατά του Ολυμπιακού.
Σπύρος Δανέλλης
Προέρχεται από το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και συγκεκριμένα από την ΕΑΡ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Κύρκο. Την πολιτική σταδιοδρομία του την ξεκίνησε από το χώρο της αυτοδιοίκησης, την περίοδο 1990-1994 ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ηρακλείου. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική και το 1996 ως το 2000 διετέλεσε βουλευτής του Συνασπισμού στο Ηράκλειο. Ακολούθως επέστρεψε στην αυτοδιοίκηση για να εκλεγεί δήμαρχος Χερσονήσου το 2003 με την υποστήριξη και της Νέας Δημοκρατίας. Μετέπειτα, μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ με το οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής το 2009 και παρέμεινε στο Στρασβούργο ως και το 2014. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το παραπαίον ΠΑΣΟΚ για να ενταχθεί στο νεοσύστατο Ποτάμι με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 2015.
Κατερίνα Παπακώστα
Είναι από τα παλαιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην οποία εντάχθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια, το 1988. Το 1990, ήταν υποψήφια δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα, ενώ το 1997, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Βουλευτής εξελέγη πρώτη φορά στις εκλογές του 2000, στη Β’ Αθηνών, θέση στην οποία επανεξελέγη για δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2004 και 2007).
Το 2009 απέτυχε να εκλεγεί, όμως ξαναμπήκε στη Βουλή στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012. Τον Ιούνιο του 2014, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την τοποθέτησε υφυπουργό Υγείας.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτίνα, όμως επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Τον Νοέμβριο του 2016 ορίστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας, θέση από την οποία απομακρύνθηκε το 2017 για να μπει σε αυτήν ο προερχόμενος από το Ποτάμι Ιάσων Φωτήλας. Κατόπιν αυτού άρχισε να λαμβάνει αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος ώσπου στις 26 Οκτωβρίου 2017, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Στις 20 Ιουλίου 2018 ίδρυσε το δικό της κόμμα, την Νέα Ελληνική Ορμή και στις 29 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διόρισε υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, θέση στην οποία παραμένει ως σήμερα.
Έλενα Κουντουρά
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτίνα το 2004, στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ. Το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα και το Νοέμβριο του 2011 επανήλθε στη Βουλή, στη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Αβραμόπουλου. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψήφισε το «Μνημόνιο 2» παραβαίνοντας τη γραμμή του κόμματος και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία.
Παρέμεινε ανεξάρτητη βουλευτίνα και εν συνεχεία με άλλους 9 βουλευτές δημιούργησαν την πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Εξελέγη βουλευτίνα Ά Αθηνών με τους ΑΝΕΛ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 καθώς και στις επαναληπτικές της 17ης Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη άλλες δύο φορές, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Είναι υπουργός Τουρισμού από την πρώτη κιόλας κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Στα φοιτητικά χρόνια του, στη διάρκεια της δικτατορίας, υπήρξε μέλος της αριστερής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος». Αργότερα εντάχθηκε στη ΝΔ της οποίας υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος και πολιτευτής και με την οποία κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής το 2008. Από τη ΝΔ αποχώρησε το 2013. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ με τους οποίους εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015.
Βασίλης Κόκκαλης
Ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του από την αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Λαρίσης, την περίοδο 2000 – 2010. Βουλευτής Λάρισας εξελέγη για πρώτη φορά με τους ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 και επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Από τον Νοέμβριο 2016, ο Αλέξης Τσίπρας του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέση στην οποία παραμένει έως σήμερα.
Νίκος Ηλιάδης
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...