Διαγραφές ο Καμμένος, προσκλητήριο ο Τσίπρας
Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός
Ξεκαθαρίζει, και στο προσκήνιο, το τοπίο σχετικά με την στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός απευθύνει προσκλητήριο για την συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου. Παραλλήλως στην Βουλή τρέχουν οι διεργασίες για την συζήτηση και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Με το πρώτο φως της ημέρας ο Πάνος Καμμένος άρχισε τις διαγραφές βουλευτών από τους ΑΝΕΛ, όπως είχε προαναγγείλει στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου και άφηνε να εννοηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Η Έλενα Κουντουρά ήταν η πρώτη που είδε την πόρτα της εξόδου, αμέσως μετά την τοποθέτησή της ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι το τέλος.
Η υπουργός Τουρισμού είχε διαφοροποιηθεί αρκετές εβδομάδες πριν σε ότι αφορά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, για την στάση της ωστόσο στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Αυτό επανέλαβε και σήμερα από την Κίνα, καθιστώντας «σαφές», όπως είπε, ότι δεν διαπραγματεύεται το «δικαίωμά» της να ψηφίζει κατά συνείδηση. Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν την υπουργό Τουρισμού να βρίσκεται εδώ και καιρό πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ότι στους ΑΝΕΛ, όπως συμβαίνει και με άλλα στελέχη και βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Ακολούθησε ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην Κίνα, μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του. ο Βασίλης Κόκκαλης το Σάββατο είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα όμως με νέες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ανέφερε επίσης ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Θέλει την βάση ο Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, έχει συνδέσει τις δύο ψηφοφορίες, και μετά και τις αναφορές που έκανε στον βουλευτή του χθες, προχώρησε αμέσως στην διαγραφή του σε μια κίνηση να δείξει την σταθερότητα των απόψεών, αλλά και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει μόνο με τους «πιστούς» στον ίδιο και στο κόμμα.
Παραλλήλως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη ότι η συγκυβέρνηση δεν ήταν προϊόν συναλλαγής για την «καρέκλα», όπως τον κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ, αλλά μία «πατριωτική επιλογή» για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Την ίδια άποψη επαναλαμβάνει και στο tweet με το οποίο κοινοποίησε την διαγραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Ο Βασίλης Κόκκαλης, παρότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης για την ψήφο του στο Εθνικό θέμα από την Κίνα, αρκεί η πρόθεση για ανταλλαγή θέσης προκειμένου να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Ο Καμμένος δείχνει να γνωρίζει ότι η βάση του κόμματός του, ο σκληρός πυρήνας που έχει απομείνει, ταυτίζεται με τις δικές του θέσεις. Φέρεται λοιπόν να εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις βουλευτών δεν συρρικνώνουν άλλο αυτήν την βάση, η οποία σαφέστατα ανήκει στην συντηρητική λαϊκή πατριωτική δεξιά. Αντιθέτως μέσα από αποφασιστικές κινήσεις επιδιώκει να συσπειρώσει και πάλι αυτόν τον κόσμο, που ναι μεν ανήκει στην μεγάλη κατηγορία «δεξιός πατριώτης», αλλά παραλλήλως αντιδρά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της «μαμάς ΝΔ».
Το προσκλητήριο Τσίπρα
Την ώρα πάντως που ο Καμμένος δείχνει να προσανατολίζεται σε μία περιχαράκωση του πολιτικού ακροατηρίου του, ο Τσίπρας, με τον αέρα που του δίνει η αδυναμία των υπολειμμάτων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτηθούν σε έναν αξιόπιστο πόλο, εμφανίζεται ως ο ηγέτης ενός «μεγάλου» πλέον κόμματος, το οποίο αποτελεί την μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην παραδοσιακή δεξιά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απηύθυνε χθες, ημέρα πολιτικών εξελίξεων και αναταράξεων, προσκλητήριο για την δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης, ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου, όπως είπε, ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.
Φροντίζοντας να έχει στο ακροατήριό του κυρίως στελέχη της κεντροαριστεράς και πρόσωπα που δραστηριοποιήθηκαν στον δημόσιο βίο στις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτήθηκε θερμά για αυτό το άνοιγμα. Το μήνυμα του μάλιστα ότι έχει ήδη καθυστερήσει η συγκρότηση αυτού του προοδευτικού μετώπου και οι υποσχέσεις του ότι κανείς δεν πρόκειται να αποκλειστεί ακούστηκαν ιδιαίτερα ευχάριστα στο συγκεκριμένο ακροατήριο.
Με σαφείς αναφορές στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και στην αναγκαιότητα να μην υπάρξει συντηρητικό πισωγύρισμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την επαναδραστηριοποίηση όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού. Παραλλήλως τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία «δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής» και ότι «κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες» για να κάνει ακόμη πιο σαφές ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων.
Κλείνοντας με την φράση «καλή αντάμωση» ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανανέωσε απλώς το ραντεβού με τα αδρανοποιημένα στελέχη του προοδευτικού χώρου, αλλά άφησε και την πόρτα ορθάνοιχτη για συνεργασίες. Εξειδίκευσε μάλιστα ότι αυτές αφορούν την Αυτοδιοίκηση «πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής», αλλά και τις Ευρωεκλογές για «την οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο».
Δεν άφησε βεβαίως εκτός την «μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών», στην οποία, όπως είπε, θα κριθεί το μέλλον «της προοδευτικής διακυβέρνησης της επόμενης μέρας στο τόπο μας» και της διαφύλαξης της «εξόδου από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο». Επανέλαβε τέλος, ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.
Θέλει να φτάσει στον Οκτώβρη
Αυτό άλλωστε επιδιώκει και μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης προς της κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος προκάλεσε. Την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για να πάει μέχρι τον Οκτώβριο, κερδίζοντας τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τα όποια οφέλη από το «θετικό πακέτο μέτρων» που υιοθέτησε η κυβέρνησή του.
Ο πρωθυπουργός έχει βεβαίως αυτήν την στιγμή 150 βουλευτές για την ψηφοφορία στην πρόταση του για ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ίδιος έχει δηλώσει όμως, ότι αν δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151, θα επισπεύσει τις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ψήφος του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, θα αποτελέσει το σωσίβιο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει επισήμως ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Δανέλλης ωστόσο πέραν της στήριξής του στην συμφωνία των Πρεσπών έχει κάνει βήματα και προς την στήριξη της κυβέρνησης. Στο σημερινό άρθρο του μάλιστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει καταστροφική την μη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων στο ρευστό πανευρωπαϊκά πολιτικό πεδίο, γεγονός που τον φέρνει πιο κοντά στο «Ναι στον Τσίπρα».
SLPress
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...