Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανικό μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών


Την σαφή και αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στην προοπτική ένταξης του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ, όσο και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει την επόμενη ημέρα της επικύρωσης της συμφωνίας.

"Η συμφωνία των Πρεσπών επικυρώνει το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και πόλου σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή", ανέφερε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που χαιρέτισε τη συμφωνία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία που είναι προς όφελος της Ελλάδας, θα παίξει ρόλο θετικού καταλύτη για τη σταθερότητα και την πρόοδο των Δ. Βαλκανίων, ενώ επανατοποθετεί το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

"Αναμένουμε η Ελλάδα να παίξει σημαίνοντα ρόλο ως ο κυριότερος εταίρος του κράτους που σύντομα θα αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για την εκπεφρασμένη άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση των ελληνικών θέσεων σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, ο ίδιος αξιωματούχος επικαλέστηκε δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναφέρει ότι εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε θα τη σεβαστεί. "Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη διαβεβαίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης", ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος υπογράμμισε το εξαιρετικό μομέντουμ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτικο-διπλωματικά, αμυντική συνεργασία, οικονομία και επενδύσεις) το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βασίζονται στα κοινά αμοιβαία συμφέροντα, πρόσθεσε.


Δεν ανησυχεί η αμερικανική πλευρά ότι θα τεθεί θέμα βέτο στη συμφωνία"

Όπως τόνισε, η αμερικανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα παίξει ρόλο καταλύτη ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη και την επικύρωση της συμφωνίας, η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θα ταυτιστεί με τις απόψεις της Ουάσιγκτον.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών Sullivan ο οποίος υπογράμμισε τη συμπαράσταση των ΗΠΑ προς τα Σκόπια με αφορμή την αντίδραση της Ρωσίας. Η αντίδραση της Μόσχας δεν αποτελεί έκπληξη, "θα συμπαρασταθούμε σε όσους αντιδρούν και εκθέτουν την κακοήθη επιρροή είτε στα Σκόπια είτε σε όποια άλλη περιοχή της Ευρώπης, στην οποία επιδιώκεται να υπονομευθούν αποφάσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων”, ανέφερε η ίδια πηγή.

Χ. Φλουδόπουλος
CapitalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]