Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακεδονία και Αριστερά: Μια σχέση με αμαρτωλό παρελθόν


Του Σάκη Μουμτζή

Φαίνεται πως το αποκαλούμενο από του αριστερούς «Μακεδονικό ζήτημα» έχει βαθιές τις ρίζες του μέσα στην Ιστορία της ίδιας της Αριστεράς. Φαίνεται πως αποτελεί μια καταστατική αρχή πάνω στην οποία κτίστηκε ένα ολόκληρο οικοδόμημα που άντεξε σχεδόν εκατό χρόνια.

Εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες το πρόβλημα το αποκαλούμε «Σκοπιανό», υπό την έννοια πως το Μακεδονικό ζήτημα λύθηκε τρεις φορές με χυμένο πολύ ελληνικό αίμα. Στους βαλκανικούς πολέμους 1912-13, στην Μικρασιατική καταστροφή και στις κορφές του Γράμμου και του Βίτσι το 1949.

Για όλους εμάς «Μακεδονικό» ζήτημα δεν υπάρχει. Το πρόβλημα το είχαν μέχρι πριν από μερικούς μήνες οι Σκοπιανοί, όταν αίφνης μια κυβέρνηση της Αριστεράς τους έκανε ένα απρόσμενο δώρο. Την συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή τους παραχώρησε τα πάντα, χωρίς να πάρει τίποτα.

Και γιατί να πάρει; Οι ίδιοι οι αριστεροί αποκαλούσαν τους κατοίκους της FYROM Mακεδόνες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Οι ίδιοι οι αριστεροί ταξίδεψαν με πούλμαν στα Σκόπια το 1995 για να διαδηλώσουν κατά της ενδιάμεσης συμφωνίας που έχει την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού κοινοβουλίου. Και τέλος αυτοί οι άνθρωποι αποδέχθηκαν, χωρίς καμιά ντροπή, την «Δημοκρατία του Ίλιντεν». Ανιστόρητοι; Καθόλου. Γνώριζαν άριστα τι σημαίνει, όταν την αποδέχθηκαν τον Μάιο του 2018. Απλώς, συμφωνούσαν απόλυτα με αυτήν την ονομασία, καθώς αποτελούσε ένα από τα βασικά στοιχεία του ιστορικού γονιδιώματος της Αριστεράς. Ίλιντεν, ΣΝΟΦ, ΝΟΦ.


Οι επικλήσεις τους για το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού είναι υποκριτικές. Γιατί όταν τις επικαλούμαστε εμείς για την Β. Ήπειρο ή την Ίμβρο, μας αποκαλούν «εθνίκια», αυτοί οι εθνομηδενιστές.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως το αποκλειστικό πρόβλημα της FYROM είναι η μη αναγνώριση της από την Ελλάδα. Όλες οι χώρες του πλανήτη να την αναγνωρίσουν με το όνομα «Μακεδονία», αν δεν τους αναγνωρίσουμε εμείς, είναι δώρον - άδωρον. Να υπενθυμίσω πως την Ανατολική Γερμανία την είχαν αναγνωρίσει όλα σχεδόν τα κράτη του ΟΗΕ, πλην της Δ.Γερμανίας. Η κατάληξη είναι γνωστή.

Οι εγχώριοι εθνομηδενιστές προσέφεραν απλόχερα αυτό που η ηγεσία της FYROM απεγνωσμένα ζητούσε επί 26 σχεδόν χρόνια. Την αναγνώριση της «Μακεδονικής» τους ταυτότητας.

Η Αριστερά με την συμφωνία των Πρεσπών και τον ξεδιάντροπο συμβολισμό του χώρου όπου υπογράφηκε, παίρνει την ρεβάνς από την Ιστορία. Οι ηττημένοι του Εμφυλίου κλείνουν τους παλιούς τους λογαριασμούς. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα γι΄αυτούς. Το ότι συγχρόνως εξυπηρετούν και τα συμφέροντα του διεθνούς παράγοντα είναι κάτι το παρεπόμενο.

Κι εμείς οι πολλοί, οι πάρα πολλοί τι κάνουμε; Θα συγκεντρωθούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 20 Ιανουαρίου για να συν-κλονίσουμε την κυβέρνηση και τους πρόθυμους ηλίθιους - χωρίς εισαγωγικά - που την ακολουθούν.

Θα τους κτυπήσουμε εκεί που πονάνε. Στις πλατείες και στους δρόμους.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]