Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάτι αλλάζει στην ΕΥΠ...


Εδώ και πάρα πολύ καιρό είχαμε επισημάνει την ανάγκη αλλαγής προσώπων και επιχειρησιακής νοοτροπίας, η οποία είχε αλλοιώσει την λειτουργικότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Μαθαίνουμε, πλέον (από το πολύ καλό Defence-Point), πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ προχωρά με μεθοδικότητα στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να υπάρξει επανάκαμψη στην τόσο καίρια για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Φυσικά, ευελπιστούμε όπως όλοι, η συγκεκριμένη υπηρεσία να επανέλθει στον μέγιστο δυνατό βαθμό επιχειρισιακής αποδοτικότητας και επαναδημιουργίας των κατεστραμμένων δικτύων μείζονος πληροφόρησης μετά την στοχευμένη απραξία στην οποία διήλθε κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς που -όπως καταγράφηκε στα wikileaks- εργάστηκαν προς την κατεύθυνση "αλλαγής νοοτροπίας" της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Νέες αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δίνουν μια αίσθηση ότι η νέα διοίκηση υπό τον Θεόδωρο Δραβίλα αρχίζει σιγά-σιγά να ελέγχει την κατάσταση έχοντας πιο ξεκάθαρη εικόνα για την «ανθρωπογεωγραφία» μιας από τις πιο κρίσιμες υπηρεσίες για την ελληνική εθνική ασφάλεια.
Η νέα αλλαγή αφορά την ηγεσία του τομέα κατασκοπείας (μετά τις πρόσφατες αλλαγές στην αντικατασκοπεία),ένας τομέας που σύμφωνα με πολλές πηγές είχε περιέλθει επί μακρόν σε επιχειρησιακή αδράνεια. Στη θέση του επικεφαλής τοποθετείται στέλεχος με σημαντική προσφορά στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και αρκετά χρόνια παρουσίας και εμπλοκής στην υπηρεσία, με σοβαρό και χαμηλό προφίλ, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη αρκετών – τουλάχιστον – συναδέλφων.

Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε περισσότερα και περιοριζόμαστε να ευχηθούμε τα καλύτερα. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση αλλάζουν και οι υποδιευθυντές, ενώ τη θέση στην υποδιέυθυνση αντιτρομοκρατίας καταλαμβάνει νεαρό σχετικά στέλεχος με σημαντική προσφορά στον τομέα της εκπαίδευσης και εμπειρία από θέσεις εξωτερικού. Ας ελπίσουμε ότι ο διάδοχός του θα είναι εξίσου ικανός… και επιχειρησιακά προσανατολισμένος.

Σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως ισχύει σε όλους τους τομείς, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Κομβικό σημείο για την επιτυχία της νέας διοίκησης είναι να επαναφέρει την υπηρεσία στον φυσικό της χώρο, που είναι οι επιχειρήσεις και να την προστατεύσει από την υπερβολική προσήλωση στη συλλογή πληροφοριών από τις ανοικτές πηγές (open source intelligence collection).

Αυτό το λέμε διότι ενώ δεν αμφισβητούμε ότι πλέον πολύ μεγάλο μέρος των πληροφοριών είναι πλέον διαθέσιμες από τις αποκαλούμενες ως «ανοικτές πηγές», ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές είναι εντελώς άχρηστες εάν δεν μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για να παραχθεί ένα αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα, το «προϊόν» δηλαδή με το οποίο μια μυστική υπηρεσία πρέπει να τροφοδοτήσει την πολιτική ηγεσία, ή τον οποιονδήποτε (π.χ. ένοπλες δυνάμεις) έχει ενδιαφέρον για τον τομέα που αφορά η επεξεργασμένη πληροφορία. Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για τον τομέα της αξιοποίησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων για τη συλλογή πληροφοριών.

Για να γίνει αυτό απαιτείται η παρουσία εξειδικευμένων αναλυτών με γνώση και εμπειρία σε κάθε τομέα, καθώς επίσης και η αποφυγή περιχαράκωσης του επιμέρους «προϊόντος» των διευθύνσεων και η μη κοινοποίησή του σε ορισμένες άλλες, αφού μια πληροφορία μπορεί να οδηγεί σε κάποιο άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα εάν αναλυθεί από μια διαφορετική οπτική γωνία. Υπενθυμίζουμε, ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν βάσεις δεδομένων στις οποίες μπορούν να προστρέχουν οι αναλυτές όλων των διευθύνσεων και να επιλέγουν αυτές που ενδεχομένως σχετίζονται με το αντικείμενο της ανάλυσης.

Επειδή όμως η «κουλτούρα» της χώρας στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών πάσχει εμφανώς – άλλο ένα κατάλοιπο της μεταπολίτευσης το οποίο είναι πλέον ευκαιρία να το ξεπεράσουμε ως κοινωνία οριστικά – αλλά και διότι η χρησιμότητα της πηγής πληροφόρησης από άτομα που βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πλησίον του «στόχου» (HUMINT: human intelligence), η επαναφορά του ενδιαφέροντος της διοίκησης στα θέματα των επιχειρήσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση επιτυχούς δραστηριοποίησης της ΕΥΠ. 

Δεν μπορεί μια υπηρεσία να αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από στελέχη που δεν έχουν βγει από το γραφείο τους σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου. Αυτό νομίζουμε είναι και λογικό και κατανοητό. Αυτό ήταν το αντικείμενο πρόσφατης κριτικής που ασκήθηκε στην υπηρεσία και έχουμε λόγους να πιστεύουμε, κρίνοντας από τις αλλαγές που προωθούνται, ότι κάτι μπορεί πλέον να αλλάξει. Αδιαφορούμε εντελώς για το ποια πρόσωπα θα ηγούνται της υπηρεσίας και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποδεικνύονται «λαχεία» για το καλό του τόπου σε μια περίοδο που δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για «γκέλες»…


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

23 σχόλια :

  1. ΧΑ, ΧΑ ΩΡΑΙΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ... ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΙ... ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αυτό βέβαια φίλε μου ισχύει και για τους επίδοξους μνηστήρες επιγόνους κλπ δντες, υπδντες και δκτες μονάδων.

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους τέλος με τους κάθε λογής άσχετους κι επικίνδυνους γραφιάδες της σειράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι σίγουρος ότι "τελος με τους καθε λογής άσχετους"; Μάλλον εσύ μου φαίνεσαι άσχετος. Κρίμα που δεν μπορώ να σου το αναλύσω. Το απόρρητο βλεπεις.

      Διαγραφή
    2. Χοντρούλη, Γελαστούλη καλό το δωράκι που σου έκαναν πάλι οι δεξιούληδες, λίγο πριν το δικαστήριο. Ξέρεις...σχετικά με τις "Μπεκάτσες" λέω !!!

      Διαγραφή
    3. Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! AVANTI MAESTRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ, ΧΕ, ΧΕ, ΧΕ, ΧΙ, ΧΙ, ΧΙ, ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    4. Για μπεκάτσες άκουσα, έχεις πληροφορίες για κανα πέρασμα τώρα που ξεκινάει το κρύο; Να πιάσουμε καρτέρια; Χοντρός δεν είμαι ακόμα αλλά μιας και σε βλέπω πληροφορημένο για πες καμιά κατασκοπεία μην περάσει ο χειμώνας και μείνουμε ατουφέκιστοι!!!

      Διαγραφή
    5. ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΤΩΝ 6:45 ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ: Α, ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ ΠΟΣΟ ΛΙΓΟΙ, ΠΟΣΟ ΦΤΗΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΙΣΤΕ!!!

      Διαγραφή
  3. ΟΙ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΡΑΓΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ; ΓΙΑ "ΑΝΔΡΕΣ" ΜΙΛΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σχέση έχει το σκουλαρίκι ρε φίλε με την επετηρίδα και τον ανδρισμό? Δηλαδή αν φοράς σκουλαρίκι δεν είσαι άνδρας? Γιατί ο ανδρισμός μετριέται διαφορετικά και οχι με το σκουλαρίκι ή το παντελόνι. Και δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι ελάχιστοι από τους άρρενες υπαλλήλους εκεί μέσα ειναι πραγματικοί άνδρες αν και φορανε παντελόνια και χωρίς σκουλαρίκι.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω για το τι γίνεται μέσα δεν είμαι υπάλληλος, εγώ για το τι βλέπω στην πιάτσα λέω... Όσο για την εμφάνιση έχεις απόλυτο δίκιο αλλά εγώ δεν έθεσα θέμα ανδρισμού κανενός...

      Διαγραφή
  4. Θα πίστευα τον τίτλο αν

    1. Σταματούσαν τα καρναβαλίκια
    2. Διώχναν επιτέλους άχρηστους
    3. Σταμάταγαν τα πτυχία Πανεπιστημίου και αηδίες
    4. Προσλάμβαναν λαθρέμπορους ναρκ - όπλων- σωματέμπορους κτλ ώστε να μάθουν πληροφορίες. Αν δεν έχεις υπάρξει εγκληματίας/παράνομος Δεν θα σκεφτείς σαν αυτούς ποτέ ώστε να σαι αποτελεσματικός!!!

    Τα μουρόχαβλα βίσματα ακολουθούν τις εξελίξεις ΔΕΝ τις δημιουργούν...

    Πλήρη απογοήτευση η ΕΥΠ...

    ΕΥΠ και Πράσινα Άλογα (ούτε αυτά ΔΕΝ είναι ικανοί να ταίσουν και να καβαλήσουν...)!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΥΡΙΕ ΔΡΑΒΙΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟΣ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ "ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΡΑΔΕΣ" ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ... ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΤΣΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ... ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΙΛΑ ΠΑΣΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΜΕΓΑΥΤΙΑΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ είναι όλοι οι καρνάβαλοι που προσλαμβάνονται εκεί μέσα!!!!!

      Άμεση απόλυση στους 200 που την είδαν φωτομοντέλα στις κάμερες με τις απεργίες αλλά και στους 30 Πανεπιστημιακούς τεμπελχανάδες, χαραμοφάηδες φοιτητές με λεφτά του μπαμπά προσλήφθηκαν σε κατηγορία Δ.Ε το 2008 με την πουστιά του νόμου να αρνηθούν για 4 ετία το πτυχίο και μετά να είνα Π.Ε...

      ο νόμος να πάει στα δικαστηρια και να βγεί ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ άμεσα!!! Σαν του Ραγκούση....απατεώνες άχρηστοι γραφιάδες που γελοιοποιείται την πατρίδα!!!

      Διαγραφή
    2. Για να δούμε θα προκηρύξουν τώρα καμία στάση εργασίας, καμία ολονυχτία, καμία αποχή για το "παράνομο" των αλλαγών; Χα, Χα, Χα!!!

      Διαγραφή
  6. Τι θα γίνει με τους λοιπούς μαριναρισμένους, λαδιάρηδες, καρναβαλιστές, κυνηγούς και ψυχάκηδες που αλωνίζουν και καταδυναστεύουν τη δύσμοιρη αυτή υπηρεσία τα τελευταία τρία χρόνια :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν τουφεκίσεις τους πρώτους τους οδηγούς δηλαδή οι υπόλοιποι θα φύγουνε τρέχοντας με εθελουσία έξοδο ανευ αποζημίωσης...ας βρεθεί ΕΝΑΣ πατριώτης να δώσει ονόματα και διευθύνσεις και θα δεις αποτελέσματα μετά...

      Αντι να προστατεύουν την πατρίδα και να κοιτάνε μην μας ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αυτοί κάθονται και τα ξύνουνε κάνοντας απεργίες και ποζάρουν σαν αρσενικές πουτάνες φωτομοντέλα στις κάμερες!!!
      Ξεχάσανε ότι γλύφανε κατουρημένες ποδιές για να προσληφθούνε στην ΕΥΠ!!! Την υπηρεσία που είναι η αιχμή του δόρατος για την Ελλάδα!

      ΟΥΣΤ ΡΕ ΞΕΦΤΥΛΕΣ!!!!!!

      Διαγραφή
    2. "TAKE IT EASY BABY, TAKE IT AS IT COMES, DON'T MOVE TOO FAST IF YOU WANT YOUR LOVE TO LAST... GO REAL SLOW YOU LIKE IT MORE AND MORE, TAKE IT AS IT COMES SPECIALIZE IN HAVIN' FUN..."

      AΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!
      ΣΤΙΧΟΙ ΑΠΟ TON ΘΡΥΛΟ JIM MORRISON AND "THE DOORS"...

      Διαγραφή
  7. Ti egine re syndikalistarades tis kakias oras sas etsouxe pou analamvanoun sovaroi anthrwpoi ? Ante paliopontikia na mazeveste siga siga pisw sta lagoumia sas giati mono katastrofi ferate ...ypiresiaki kai syndikalistiki. DEN XERETE POU PANE TA TESSERA KAI SAS EXOUN PAREI XAMPARI REEEE, GELAEI O KOSMOS MAZI SAS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ . ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΟΡΙΑ... ΚΙΚΙΡΙΚΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας πληροφορούμε πως το Defence-Point μόλις ανάρτησε την θέση του, την οποία προσυπογράφουμε, επειδή κι εμείς έχουμε γίνει δέκτες δεκάδων e-mail που αντικρούονται μεταξύ τους. Εμείς παραθέτουμε αυτή την ανάρτηση προς χάριν του διαλόγου και μόνο του διαλόγου.

    Το να προκαλείται η «δημόσια συζήτηση» με αφορμή ένα άρθρο επικαιρότητας το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από ανάλυση είναι ότι πιο θετικό μπορεί να υπολογίζει για τη δουλειά του ο κάθε δημοσιογράφος!

    Τις τελευταίες ώρες λοιπόν έχουμε γίνει αποδέκτες «βροχής» πληροφοριών, ενίοτε αντιτιθέμενων μεταξύ τους, οι οποίες εστιάζουν στις αξιολογικές κρίσεις για τα άτομα που επέλεξε ο διοικητής της υπηρεσίας στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί.

    Όλες οι πληροφορίες καταγράφονται και να θεωρηθεί δεδομένο ότι όλοι κρίνονται, οπότε εάν υποπέσει οτιδήποτε στην αντίληψή μας για τις «επιδόσεις» του οποιουδήποτε να μην έχουν οι αναγνώστες του «defence-point.gr» καμία αμφιβολία ότι θα επανέλθουμε. Όταν εμείς γράφουμε ότι μοναδική μας μέριμνα είναι το πως μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία θα ανταποκριθεί στον ρόλο της μεγιστοποιώντας την εθνική ασφάλεια, το εννοούμε.

    Αυτό που συνεχίζουμε να προσυπογράφουμε και να επιμένουμε στην ορθότητά του – επιμέρους λάθη ενδεχομένως και να υπάρχουν, για τον γενικό προσανατολισμό μιλάμε – είναι το αναλυτικό τμήμα της είδησης που αφορά στην ορθή λειτουργία της υπηρεσίας. Κι όποιος είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει, υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις στο «τέρας» του δημοσίου τομέα που θα μπορούσε να δουλέψει από εκεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μετάταξη.

    Επιτέλους, καλούμε τους πάντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και το πόσο κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια είναι το να αποκτήσουμε επιτέλους κουλτούρα σε τομείς που άπτονται της επιβίωσής μας ως κράτος και ως έθνος. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΝΤΩΣ ΚΩΝ/ΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΘΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΡΑΚΟΥΛΟ... ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΞΥΔΙ... ΤΟ ΑΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ Ή ΚΑΚΕΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ... ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΤΙΝΤΙΔΟΧΑΣΙΚΛΟΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ... ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ...

      Διαγραφή
  10. http://kostasxan.blogspot.gr/2012/07/blog-post_3376.html?showComment=1342879396958#c1053234935480575553

    http://kostasxan.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6617.html?showComment=1352186633940#c3292335582831389381

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]