Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν απάντησε στην κατρακύλα της λίρας με ένα νέο χαστούκι


Του Mark Gilbert

Το να ζητά κανείς από τους πολίτες να ψάξουν κάτω από τα μαξιλάρια τους για ξένα χαρτονομίσματα και χρυσό για να τα μετατρέψουν σε εγχώριο νόμισμα δεν το λες και μια οικονομική στρατηγική "στα καλύτερά της”. Όταν έχει χάσει το νόμισμα μιας χώρας περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος και διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία.


Στην τελευταία θέση
Η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος

Όποιος επενδυτής ήλπιζε ότι θα άρχιζε να λαμβάνει σάρκα και οστά κάποια οικονομική θεωρία που θα μπορούσε να αντιστρέψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, δεν έλαβε τίποτα περισσότερο από μια ψεύτικη παρηγοριά από την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. "Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί σε πληρωμένους δολοφόνους της οικονομίας", είπε, κατηγορώντας τους αντιπάλους του για "σκευωρία στα επιτόκια” που "δεν διαφέρει από μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος".


Δυστυχώς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο Twitter για να ενισχύσει τις θεωρίες συνωμοσίας του Ερντογάν, ανακοινώνοντας τον διπλασιασμό των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την κατάρρευση της λίρας.

Η λίρα, όπως αναμενόταν, διεύρυνε τις απώλειές της, που την έχουν αποδυναμώνει στις 6,5 λίρες προς ένα δολάριο, καθώς έχασε περισσότερο από το 21% της αξίας της στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις μόνο.


Σε ελεύθερη πτώση
Η τουρκική λίρα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα


Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία καθώς εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι ασυνήθιστες αντιλήψεις του Ερντογάν ότι τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τον πληθωρισμό, πλήττουν την υποτιθέμενη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής διατήρησαν το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας αμετάβλητο στο 17,75% κατά τη συνεδρίασή τους τον περασμένο μήνα, παρά τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση στο 18,75%.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 15,85%, αυτό διατηρεί το πραγματικό επιτόκιο κάτω από 2% - νούμερο που δεν επαρκεί για τις τιμές καταναλωτή που έχουν αυξηθεί σε τριπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.


Δεν βοηθά
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε τους οικονομολόγους διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια τον περασμένο μήνα


Διακυβεύονται πολλά. Τα εγχώρια θεσμικά όργανα της Τουρκίας διατηρούν περισσότερα από 40 δισ. δολ. ομολόγων σε δολάρια και ευρώ και δάνεια που ωριμάζουν το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Και η παραμικρή πτώση της λίρας καθιστά πιο δαπανηρή την εξυπηρέτηση αυτών των χρεών.

Εν τω μεταξύ, οι ξένες τράπεζες έχουν έκθεση στην Τουρκία αξίας περίπου 224 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη σχεδόν πριν από δύο χρόνια και κατηγορείται ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν αυτές τις εκθέσεις.


Σενάριο κυρώσεων
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα απειλούσαν την έκθεση ύψους 224 δισ. δολ. των ξένων τραπεζών στην Τουρκία


Οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες κατέβαλαν πρόστιμα και ποινές αξίας περίπου 6 δισ. δολ. στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε δολάρια με χώρες όπως το Ιράν που αποτέλεσαν αντικείμενο κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν κάτι παρόμοιο με την Τουρκία.

Η προκλητική στάση του Ερντογάν πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο να προχωρήσει η χώρα σε capital controls, ή να ζητήσει πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και οι δύο αυτές κινήσεις θα θεωρηθούν ως συνθηκολόγηση σε αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος ονόμασε "οικονομικό πόλεμο" που διεξάγεται εναντίον της Τουρκίας.

Έτσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στην κεντρική τράπεζα για να φανεί αν μπορεί να βρει ξανά το βηματισμό της και να αυξήσει τα επιτόκια, πράγμα που είναι απαραίτητο για να σταματήσουν την κατρακύλα της λίρας. "Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Τουρκίας", ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαγιάκ, ο οποίος είναι και ο γαμπρός του Ερντογάν.

Έχει απόλυτο δίκιο. Αλλά εάν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν εκμεταλλευτούν την υποτιθέμενη ανεξαρτησία τους - και αν δεν το κάνουν πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή τους στις 13 Σεπτεμβρίου - υπάρχει μικρή προοπτική ανάκαμψης της λίρας.

Bloomberg
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]