Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον πάγο η «ισλαμική ατζέντα»

Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», ο Τούρκος πρωθυπουργός ετοιμάζει ανασχηματισμό για να απομακρύνει τους «σκληροπυρηνικούς» ισλαμιστές υπουργούς. Παγώνει η επαναφορά της μαντίλας στα πανεπιστήμια

Οι κεφαλές του ΑΚΡ έδειξαν πως έλαβαν το μήνυμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που τους... χάρισε οριακά τη «ζωή» με την ψήφο του προέδρου Χασίμ Κιλίτς. Γι αυτό ετοιμάζονται να βάλουν νερό στο κρασί τους, αφήνοντας κατά μέρος την περιβόητη «ισλαμική ατζέντα».

Στον πάγο η «ισλαμική ατζέντα»

Ηδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε στο NTV πως η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει στην επαναφορά της μαντίλας στα πανεπιστήμια, ενώ οι Ερντογάν, Γκιουλ κινήθηκαν στη γραμμή της «μεγάθυμης εθνικής συμφιλίωσης».

«Δεν θα αφήσουμε να αναβιώσουν οι διαιρέσεις του παρελθόντος. Θα αγκαλιάσουμε όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αντί να θριαμβολογήσει για το «μη κλείσιμο» του ΑΚΡ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γκιουλ τόνισε πως τώρα η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε εξωτερικά και οικονομικά ζητήματα, με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Σαντουλά Εργκίν, δήλωσε στο CNNTurk πως το κόμμα του δεν είναι κατά του κοσμικού κράτους, αφού υπερασπίζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ένταξη στην ΕΕ. «Ακόμη και οι οικονομικές κυρώσεις ήταν άδικες. Δεν αξίζαμε να στερηθούμε τη μισή κρατική χρηματοδότηση (σ.σ.: περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια)», είπε ο Εργκίν.

Το γεγονός ότι 10 στους 11 συνταγματικούς δικαστές έκριναν «ένοχο» το ΑΚΡ για «αντι-κοσμικές ενέργειες» και το κλείσιμό του αποφεύχθηκε καθαρά για δικονομικούς λόγους, έκοψε στους ισλαμιστές κάθε διάθεση για πανηγυρισμούς.

«Υπό τη σκιά αυτής της απόφασης ο Ερντογάν θα σκέφτεται δύο φορές τις επόμενες κινήσεις του», τόνισε ο Μουράτ Γετκίν της φιλελεύθερης Ραντικάλ.

Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», ο Ερντογάν ετοιμάζει ανασχηματισμό, αφήνοντας εκτός κυβέρνησης τους 5-6 πιο «σκληροπυρηνικούς» ισλαμιστές του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα θα επιφέρει αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, διορίζοντας στελέχη ευρύτερης αποδοχής. Το σχέδιο φαίνεται πως συζητήθηκε στη μυστική του συνάντηση με τον Γκιουλ, τη νύχτα της Κυριακής.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επέτρεψε στην τουρκική Βουλή να κλείσει από σήμερα για διακοπές έως την 1 Οκτωβρίου και στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει κανονικά για τον διορισμό του Ιλκέρ Μπασμπούγ στη θέση του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, αφού η χώρα... θα διαθέτει πρωθυπουργό.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]