Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένει κατά ΗΠΑ ο Ερντογάν - Ανησυχίες στο ΝΑΤΟ


Η Τουρκία θα αναζητήσει νέες αγορές και νέους συμμάχους, επέμεινε με νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας Tayip Erdogan, χαρακτηρίζοντας «πολιτική συνωμοσία» σε βάρος της Άγκυρας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε ανάλογες δηλώσεις και χθες Σάββατο τονίζοντας πως είναι ενοχλημένος και αναστατωμένος από τη συμπεριφορά των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα», αναφερόμενος στον Andrew Branson. «Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στην πόλη Ριζούντα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα – από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, την υπόθεση Gulen και τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, μέχρι την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Branson, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες Σάββατο την έκκλησή του προς τους συμπατριώτες του να πουλήσουν τον χρυσό, τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν, για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα. Ανέφερε ότι τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και απέδωσε τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων στον «οικονομικό πόλεμο που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας». Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.


«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της, εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει». Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα νιώθει απογοητευμένη από την Ουάσιγκτον, στάθηκε στην υπόθεση Gulen και την απόπειρα πραξικοπήματος, στις σχέσεις των ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, αλλά και στην υπόθεση Brunson.

Στις ΗΠΑ τώρα, πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ, υποστηρίζουν πως η Ουάσιγκτον έχει σχεδιάσει ένα αρκετά μακρύ κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, των πολιτικών και της οικονομίας της και σχεδιάζει να τις ανακοινώνει με ρυθμό εβδομαδιαίο, αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στην περαιτέρω σχέση Τουρκίας- ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, επιτελείς της συμμαχίας δείχνουν ανήσυχοι καθώς παρόμοια επιδείνωση σχέσεων μεταξύ εταίρων δεν έχει γνωρίσει ξανά η συμμαχία, με εξαίρεση τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις την περίοδο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Σύμφωνα με κύκλους της συμμαχίας, δεν έχει αρχίσει ακόμη ο σχεδιασμός μιας νέας άμυνας στη ΝΑ Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας αλλά θεωρούν πως αυτό δεν θα αργήσει πολύ, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, αναφέρεται σε νέους συμμάχους και μεταβολή της πηγής των στρατιωτικών προμηθειών του.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]