Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στήνουν μια «νέα Γιάλτα»


Φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να στήσουν μια «νέα Γιάλτα». ΗΠΑ και Ρωσία είναι έτοιμες να ξαναμοιράσουν τον νέο κόσμο, όχι πάνω σε μια χαρτοπετσέτα, όπως έγινε το 1945 από τους Ρούσβελτ και Στάλιν, αλλά στο... σκοτεινό δίκτυο. Και αρχίζουν ξανά να παίζουν με τα σύνορα των χωρών.
Για άλλη μια φορά, η πυριτιδαποθήκη του κόσμου, τα Βαλκάνια, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Μια σειρά από εθνικισμούς αναβιώνει στην περιοχή και δημιουργεί αργά και σταθερά ένα μείγμα, που είναι έτοιμο να ζωντανέψει φαντάσματα και εφιάλτες τού χθες. Ρωσία και ΗΠΑ κινούν τα πιόνια τους στην περιοχή και δοκιμάζουν τις αντοχές του οικοδομήματος που λέγεται Ευρώπη. Μιας Ευρώπης τραυματισμένης από τη λιτότητα και το Προσφυγικό, που κατέφαγαν τα θεμέλιά της. Μιας Ευρώπης που έχει απέναντί της ένα πληγωμένο και ανεξέλεγκτο θηρίο, το οποίο λέγεται «Τουρκία του Ερντογάν».

Το σχέδιο για τη «Μεγάλη Αλβανία», που είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι απλώς ένα κομμάτι του παζλ το οποίο κάποιοι στήνουν στην περιοχή μας. Το κακό είναι ότι όλα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια βρίσκουν τη χώρα μας σε μια προσπάθεια να ξανασταθεί στα πόδια της μετά τα οκτώ χρόνια σκληρού Μνημονίου. Και τη βρίσκουν «ανοιχτή», τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά και διπλωματικά. Φιλίες και συμμαχίες χρόνων, όπως αυτή με τη Ρωσία, δοκιμάζονται και δίνουμε την αίσθηση ότι δεν έχουμε καταλάβει ότι το «ανήκομεν εις την Δύσιν» δεν μας υποχρεώνει να μην έχουμε καλές σχέσεις με άλλους μεγάλους «παίκτες».


Τα πράγματα στην περιοχή καθημερινά ζορίζουν. Γι' αυτό δεν χωρούν εφησυχασμός και χαλαρότητα. Διότι καλά και αναγκαία είναι τα... μπάνια του λαού και των ηγετών του, αλλά φοβόμαστε ότι έχουμε μπει σε περίεργους καιρούς, που απαιτούν επιφυλακή και ενότητα. Μετά τους λάθος χειρισμούς σε πολλά ζητήματα στο θέμα των Σκοπίων, έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς γείτονές μας - με τους οποίους δεν έχουμε και τις καλύτερες των σχέσεων...

Χώρες που βλέπουν την Ελλάδα έτοιμη να υποχωρήσει σε κόκκινες γραμμές χρόνων της εξωτερικής πολιτικής της είναι έτοιμες να διεκδικήσουν. Ας ξυπνήσουμε, πριν οι εξελίξεις μάς βρουν σε ξαπλώστρα και ομπρέλα. Διότι τότε θα καούμε, ακόμη κι αν φοράμε... αντηλιακό με υψηλό δείκτη... προστασίας. Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει η Ιστορία.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]