Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια


Εκκενώθηκαν χωριά, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και πλήθος εθελοντών για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας.

Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος και κατευθύνεται προς τα δύο χωριά τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ωστόσο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και του μήκους της που φτάνει - όπως αναφέρουν κάτοικοι - τα 5 χλμ, περίπου, και για αυτό το λόγω αναμένεται αυξάνονται οι επίγειες δυνάμεις, αν και λόγω της δασικής πυκνότητας είναι δύσκολη η προσέγγιση του δύσβατων σημείων.

Βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς ανήρτησε ο Σίμος Κεδίκογλου:




Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι:
«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.
Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: Στην 16η χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στη 49η Χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Δεδομένου της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας του προαναφερόμενου συμβάντος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων άμεσης αντιμετώπισης του.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια, καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχει συμπαγές δάσος και πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός.

Σημείωσε πως οι κάτοικοι των δύο χωριών που εκκενώθηκαν θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Εύβοιας ανέφερε επίσης ότι όλη τη νύχτα θα επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.


Η εξέλιξη της πυρκαγιάς

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, ανέφερε ότι οι κάτοικοι του χωριού Κοντοδεσπότι (250-300 κάτοικοι) απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασφάλεια. Όπως συμπλήρωσε, η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται προς τα Ψαχνά, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσκολεύουν το έργο των εναέριων μέσων.

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς αρχικά είχαν μεταβεί ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές, και αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη καναντέρ και 2 PZL (Πεζετέλ).

Εν συνεχεία ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Μέχρι πριν νυχτώσει οι στο μέτωπο βρίσκονταν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πεζετέλ και 5 ελικόπτερα.

Παράλληλα, στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς και οχήματα των δήμων.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά παραλιακές κατοικίες αλλά και οι παιδικές κατασκηνώσεις Λελούδα, στη Δάφνη Νεροτριβιάς Ευβοίας που βρίσκονται αρκετά μακριά από το πύρινο μέτωπο (περίπου 11 χλμ.).



Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγα λεπτά πριν από τις 14:00 μετά το μεσημέρι σε ξερά χόρτα στο Κορωπί, στην οδό Καρπάθου. Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής λόγω των ανέμων με 16 πυροσβέστες, οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]