Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρώμικο γερμανικό σχέδιο για... «Μεγάλη Αλβανία»


Το Βερολίνο, μέσω του Κοσόβου, θέλει να αλλάξει πάλι τα σύνορα στα Βαλκάνια
Αποκάλυψη-σοκ από το κρατικό Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που ενισχύει τους ακραίους εθνικιστές των Τιράνων σε βάρος της Αθήνας, του Βελιγραδίου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου

Μετά τον Χαν, και τα media της Μέρκελ μιλούν για αλλαγές συνόρων με άξονα τον αλυτρωτισμό σε Τίρανα - Πρίστινα

Μόνο τυχαία δεν ήταν τελικά η αναφορά του επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με την οποία μιλούσε για αλλαγές συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Δήλωση που επιχείρησε να «μαζέψει», αλλά η οποία, απ' ό,τι φαίνεται, έγινε με βάση ένα σχέδιο περί «Μεγάλης Αλβανίας» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια.

Τη σκυτάλη από τους Αλβανούς ακραίους εθνικιστές και τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν πήρε το Βερολίνο (που στην ουσία δημιούργησε τα «νέα κράτη» στα Βαλκάνια, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας) μέσω του επίσημου κρατικού πρακτορείου του, το οποίο σε δημοσίευμά του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” ακούγεται ολοένα περισσότερο στα Βαλκάνια. Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο - ιδίως οι Σέρβοι. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό πρόεδρο έχουν μπει, βέβαια, στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Εντούτοις, η δημιουργία κοινής τελωνειακής Αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά.


Επίσης, η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ετσι, το όνειρο μιας “Μεγάλης Αλβανίας” -ή “Φυσικής Αλβανίας”, όπως επίσης λέγεται-, που θα απλώνεται στα “φυσικά” της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια ύστερα από δεκαετίες. Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ζητά “συνοριακές διορθώσεις”, και ειδικότερα την ένωση της κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον Θάτσι, αυτές οι “συνοριακές διορθώσεις” είναι δυνατές και αναγκαίες.

Όμως, σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια “Μεγάλη Αλβανία”, ένα σενάριο βέβαια που απορρίπτουν, και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους, τόσο η Ε.Ε όσο και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά “συστατικά” της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας, καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο.

Επίσης, σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον θεωρητικό της “Μεγάλης Αλβανίας” Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στη χώρα. Συνολικά, οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα 6.000.000.

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν “κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα”. Αυτό είναι για τον ίδιο ένας “θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην Ε.E.”»!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]