Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Λαβρόφ κλείνει (ξαφνικά) το μάτι στην Αθήνα!


Το «πονηρό» μήνυμα για τον ρωσικό ρόλο στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους

Την ώρα που τα «στρατόπεδα» στη ΝΑ Μεσόγειο και στα Βαλκάνια αναδιατάσσονται, με συνέπεια ολόκληρο το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή να αλλάζει άρδην, και ενώ οι ελληνορωσικές σχέσεις -όπως αντιστοίχως οι αμερικανοτουρκικές- βρίσκονται στο ναδίρ, ο πολύπειρος Σεργκέι Λαβρόφ «κλείνει το μάτι» στην Αθήνα και στέλνει «πονηρό» μήνυμα (αν το έχει στείλει, μετά τις εξελίξεις που έχουν προκαλέσει «παγετό» στις σχέσεις μας) στην ελληνική διπλωματία να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και τη Δύση για να προσδεθεί στον άξονα Ρωσίας - Τουρκίας.

Το -έμμεσο, πλην σαφές- μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ εμπεριέχεται σε γραπτό χαιρετισμό του, που διαβάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χριστιανικής Κουλτούρας Ελλάδας - Ρωσίας «Μαζί διά μέσου των αιώνων», που διεξάγεται στην Κέρκυρα υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης (η φιλορωσική εκκλησιαστική οργάνωση την οποία κατήγγειλε το ελληνικό ΥΠΕΞ για παράνομη δράση).

Ο κ. Λαβρόφ κάνει ειδική αναφορά, έμπλεη συμβολισμών, στον ναύαρχο Φίοντορ Ουσακόφ για να ενισχύσει το γεωπολιτικό κάλεσμα της Μόσχας και να υποδηλώσει παράλληλα το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα (στα πρώτα χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας εκφράστηκε με τη δημιουργία του Ρωσικού Κόμματος ως αντίπαλου δέους στο Γαλλικό και το Αγγλικό). «Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης» σημειώνει μεταξύ άλλων αναφερόμενος στον Ρώσο ναύαρχο, που είχε την τιμητική του στο Χριστιανικό Φεστιβάλ της Κέρκυρας.


Ο ναύαρχος Φίοντορ Ουσακόφ την 1η Οκτωβρίου 1798, αναλαμβάνοντας αρχηγός του ρωσοτουρκικού στόλου και με υπαρχηγό τον Καντήρμπεη, απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη για τα Επτάνησα, καλώντας με προκήρυξη τους Κερκυραίους σε επανάσταση «κατά της ασέβειας και αθεΐας» των Γάλλων, με τις ευλογίες του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' . Ο Ουσακόφ με τη στρατιωτική βοήθεια των Τούρκων και του Αλή Πασά έδωσε τέλος στην 20μηνη γαλλική κατοχή της Επτανήσου, ενώ αγιοκατατάχθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2001 και τιμάται εξίσου με τους αγίους Αλεξάντρ Νιέφσκι και Δημήτριο του Ντον.

«Κόκκινο πανί»

Υπενθυμίζεται ότι η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ελληνική διπλωματία αλλά και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς τόσο στο ΥΠΕΞ όσο και σε εκκλησιαστικούς κύκλους στο Φανάρι και στην Αθήνα διατυπώνονται σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της για ύποπτες δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, αλλά και στον ελλαδικό χώρο, με στόχο τον αφελληνισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε να αποκτήσουν οι Ρώσοι την πρωτοκαθεδρία στον ορθόδοξο κόσμο.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι δύο χώρες μοιράζονται για αιώνες δεσμούς φιλίας και κοινής σχέσης, και την αίσθηση του πολιτισμού και της πνευματικής ενότητας» αναφέρει ακόμη ο Λαβρόφ στον χαιρετισμό του, που αναδημοσιεύτηκε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Σκληρή ανάρτηση Κοτζιά και μυστήριο με τον πρέσβη στη Μόσχα

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς μέσω ενός tweet, με το οποίο επιχειρεί να δώσει το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που ο ίδιος επιλέγει να ασκεί. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνει εν τέλει είναι να κινηθεί πολύ πέραν του μέτρου και της ψυχραιμίας που πρέπει να διέπουν κρίσιμους διπλωματικούς χειρισμούς, χρησιμοποιώντας ισχυρές όσο και «ύποπτες» δόσεις... αυτοναφορικότητας.

Μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του στα social media ο κ. Κοτζιάς ανασύρει πολύ φορτισμένες λέξεις, όπως «δουλικότητα», θέλοντας -πιθανόν- να επιτεθεί σε όσους (και στο ΥΠΕΞ) διαφωνούν με τη σκληρή γραμμή του. «Η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό, ρεαλισμό όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες, όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας και πράξης, όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης, όχι δουλικότητα» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τον παραγκωνισμό του Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα, με πληροφορίες να θέλουν τον κ. Κοτζιά να «καρατομεί» τον Ανδρέα Φρυγανά, επειδή διαφωνούσε με τη μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγος του κ. Φρυγανά Δέσποινα Πούλου εργάζεται ως επιτετραμμένη στην πρεσβεία μας στη Μόσχα, γεγονός που δεν δικαιολογεί την πρόωρη αντικατάσταση, καθώς το ζευγάρι αναπόφευκτα θα χωριστεί. Στον υπουργό Εξωτερικών απάντησε ο αρμόδιος τομέαρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. «Σε tweet του ιδρυτή του “ΠΡΑΤΤΩ”, τα απολύτως θεμελιώδη, αυτονόητα και αυταπόδεικτα παρουσιάζονται ως ορισμός της “εμπνευσμένης” εξωτερικής πολιτικής. Παρατηρώ όμως, ότι απ' τα πολλά που παραθέτει ως αναγκαία στοιχεία της εξ. πολιτικής, λείπει εκείνο της σοβαρότητας. Δεν εκπλήσσομαι» σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος σε tweet.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο πηγή του που δεν αναφέρει, τονίζει με βεβαιότητα ότι η αντικατάσταση του Ανδρέα Φρυγανά έγινε με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά. Μέχρι στιγμής, το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα και δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα, καθώς σε αυτήν την κρίσιμη φάση η πρεσβεία μας στη Μόσχα παραμένει ουσιαστικά ακέφαλη.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Μάλλον "μπαγιάτικο" τό μήνυμα τό "κόβω". Διότι έχουμε πλέον ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΡΩΣΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ [ΕΝ ΟΠΛΟΙΣ]. Όπως εύστοχα είπε ό αντιπαθής γιά μένα λόγω τής πολιτικής προδοτικής πολιτικής του κύριος Κοντζιάς. Μά γιά τόσο ήλιθίους μάς περνά ή Μόσχα; Καί μέ τόν χωροφύλαξ καί μέ τόν αστυφύλαξ τό Κρεμλίνο δηλαδή; Βέβαια δέν έχει παραιτηθεί από τό στόχο τής επιβολής τής ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Μέ υπονόμευση ΄προσπάθεια αφελληνισμού τών Ελληνικών πατριαρχείων στήν Μέση Ανατολή αλλά καί εντός τής Ελληνικής επικράτειας ΑΓ ΟΡΟΣ. Στό περιβόλι τής Παναγιάς κάνουν ολομέτωπη επίθεση. Οικονομική διείσδυση [συγκοινωνία εσωτερική] καταστήματα στήν ουρανούπολη. Ομάδες Ρώσσων "προσκυνητών" έως 30 ετών μέ "φετάτα " σώματα καί μπράτσα [από τά πούσ άπ;] κουρεμένα μαλλια νεοσυλλέκτου . Μέ επικεφαλής "μοναχους" μέ ίδια χαρακτηριστικά καί κοντό υποτυπώδες γενάκι. Νά συντονίζουν δίκην λοχία; δεκανέα; ανθυπολοχαγού ; ποιός ξέρει.... Νά μπουκάρουν καί διά ξηράς νά παραβιάζουν τά σύνορα τού Αγ όρους κατά βούληση. [Αυτά πού γράφω είναι έξ ιδίας αντίληψης τά είδα καί τά γράφω]. Δυστυχώς ό Κοντζιάς σέ όσα τούς κατηγορεί έχει δίκιο.... Ή αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος τών ευκολόπιστων , συναισθηματικών Ελλήνων. Ζεί ακόμα μέ τό ... ομόδοξο ξανθό γένος. Πού θά διαλύσει τήν τουρκία [πού τήν εξοπλίζει σάν αστακό] καί ....θά μάς δώσει τήν Πόλη! Όμως καί αυτή ή αυταπάτη θά διαλυθεί. ΔΙΌΤΙ ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ. Διότι δέν τούς συμφέρει μέ τίποτα ή εξόρυξη τού ορυκτού μας πλούτου .Γιατί έσβησαν απλώς. ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα τα γραφεις ρε Πανο, αλλα αλλο πραγμα αυτο και αλλο πραγμα να ισχυριζεται ο

      μπετοβλακας μπουγατσοφαγος οτι για τα συλλαλητηρια "λαδωναν" οι Ρωσοι!

      Ειναι σαν να σου λεει οτι αν δεν "λαδωναν" οι Ρωσοι, ο Ελληνικος λαος θα

      υποστηριζε με θέρμη την προδοτικη συμφωνια μπουγατσοφαγου-γεννιτσαρου!!

      Και δεν μπορει να κατηγορει μονο τους Ρωσους και τα γιουσουφακια της ΜΙΤ να κανουν

      παρτυ!

      Ή να προσκαλει τον "σουλτανο" για να μας κανει επιδειξη "ιστορικων γνωσεων"

      μπροστα στον Προεδρο της Δημοκρατιας και να μας παριστανει την "ιδιοφυια" που

      εφαρμοζει "πολυδιαστατη εξωτερικη πολιτικη"!

      'Η να σου λεει οτι στην νησο Ρω "πυροβοληθηκε ενας θορυβος"!!

      Ο ανθρωπος αυτος θα επρεπε ηδη να ειναι στη φυλακη!!

      Και οχι μονο αυτος!!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ ΓΜ. Μήν παρερμηνεύεις τόν σχολιασμό μου. Καί βέβαια δέν υπερσπίζομαι τόν μπετόβλακα όπως λές. Καί βέβαια οί Έλληνες γιά τήν υπεράσπιση τής πατρίδας δέν χρειαζόμαστε χρηματοδότη καί χορηγό! Αλλοίμονο! Καί ούτε συμμερίζομαι τόν διαμελισμό τής πατρίδας πού έχει ξεκινήσει ό μπουγατσοφάγος. Στό όνομα τής όποιας διεθνιστικής ιδεοληψίας του. Όμως στίς αποκαλύψεις πού έκανε γιά Ρωσσική ορθόδοξη παλαιστινιακή εταιρεία Μ Ανατολής .Γιά τήν υφαρπαγή καί αφελληνισμό τών πρεσβυγενών Ελληνικών πατριαρχείων. Είναι γεγονός! Βεβαία δέν τό κάνει από πατριωτισμό [ποιός τόν έχασε γιά νά τόν βρεί αυτός;]. Αλλά γιά νά πουλήσει "πατριωτικό" προφίλ νά κερδίσει χρόνο καί νά δρομολογήσει [παράδοση Βορ ΗΠΕΊΡΟΥ,ΘΡΑΚΗΣ] ΚΑΊ ΌΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ
      ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ [ΟΧΙ ΠΑΝΤΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟΔΟΤΕΙ]. Προσοχή σέ τούτο δεδομένης τής όξυνσης τών Ελληνοτουρκικών. Καί τής βουλιμίας τού πατριαρχείου Μόσχας γιά πρωτοκαθεδρία: ΜΗΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΣ. Είναι αυτός πού είναι καί τού σούρνονται πολλά καί όχι άδικα. Γιά σκέψου νά τού συμβεί κάτι... Κλείνοντας συμφωνώ μαζί σου ό μεγαλύτερος κίνδυνος γιά τήν Ελλάδα είναι οί πολιτικοί ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ ΠΑΝΟΣ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]