Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχείς οι προκλήσεις των Σκοπίων

Το γαϊτανάκι της αδιαλλαξίας

Μετά την αναρμοδιότητα στο θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», που δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην απαντητική του επιστολή στον Νίκολα Γκρούεφσκι, και την αόριστη, όπως αποτιμάται, απάντησή του, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση με νέα χτεσινή επιστολή στην Ε.Ε., επιχειρώντας να πετύχει εμμέσως αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».

Γαϊτανάκι προκλήσεων από Σκόπια

Αυτή τη φορά την επιστολή έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι και απευθύνεται στον αρμόδιο Ρουμάνο κοινοτικό επίτροπο Λεονάρντ Ορμπαν, που είναι αρμόδιος για την πολυγλωσσία.

Στην επιστολή γίνεται έκκληση για τη στήριξη των αιτημάτων -όπως αναφέρεται- της ανύπαρκτης «μακεδονικής μειονότητας» και την προώθηση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» ως περιφερειακής, μειονοτικής γλώσσας.

Γαϊτανάκι προκλήσεων από Σκόπια

Στόχος

Τα Σκόπια επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσουν ουσιαστικά τα κενά της απάντησης Μπαρόζο και συγχρόνως να επωφεληθούν από την παρουσία στη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για την πολυγλωσσία στην Ε.Ε. του Ρουμάνου Λέοναρντ Ορμπαν. Και αυτό γιατί η Ρουμανία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ και επιπλέον τελευταία προχώρησε στην αναγνώριση στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης της λεγόμενης «μακεδονικής» ως «προστατευόμενης περιφερειακής μειονοτικής γλώσσας».

Στην επιστολή του ο Μιλοσόσκι προχωράει σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Σύμβασης-Πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, δεν αναγνωρίζει τη γλωσσική διαφορά της «μακεδονικής εθνικής μειονότητας», όπως την αναφέρει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επικαλείται αόριστα πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις οργάνων της Ευρώπης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για να υποστηρίξει ότι αυτές δεν γίνονται σεβαστές από το νομικό σύστημα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη χρήση της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας σε τοπικό επίπεδο και στα δημοτικά σχολεία. Για να τεκμηριώσει τέλος τα όσα υποστηρίζει, επικαλείται... ΜΚΟ και το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Τέχνασμα
Με το τέχνασμα της νέας επιστολής στην Ε.Ε. η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρήκε τον τρόπο να μη δώσει καμία εξήγηση στην απάντηση Μπαρόζο -τα ελεγχόμενα από αυτή ΜΜΕ ουσιαστικά την αγνόησαν-, ενώ πέρασε σε ένα νέο μπαράζ επιθέσεων κατά της Ελλάδας.

Ο Α. Μιλοσόσκι ήταν αυτός επίσης που εκ μέρους της νέας κυβέρνησης ανέλαβε να δείξει και πάλι το αδιάλλακτο πρόσωπό της, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Ετσι επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι τα «βέτο» της Ελλάδας προέρχονται κυρίως από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της και προσέθεσε ότι αυτή η θέση δεν θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, καθώς, όπως είπε, η πολιτική της διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη ισχύ.

Ο Α. Μιλοσόσκι τέλος έστειλε και επιστολή υποστήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν χτες οι λεγόμενοι «Αιγαιάτες» κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στην περιοχή της Μπίτολα (Μοναστήρι) και περιελάμβαναν και συγκέντρωση κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Νίκης από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Με τη δημόσια αυτή επιστολή ο κ. Μιλοσόσκι εξέφρασε ουσιαστικά τη στήριξή του σε τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ επιτέθηκε πάλι κατά της Ελλάδας που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]