Το τέλος της PAX AMERICANA και η Ελλάδα
- Η Γεωργία αποδεικνύεται ο καταλύτης των αλλαγών που ωρίμαζαν από καιρό στην διεθνή σκακιέρα και πυροδοτήθηκαν από την απόσπαση του Κοσσόβου από την Σερβία.
- Η Ρωσία επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή του Καυκάσου και προχωρά στην ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπως περιγράφουμε σε προηγούμενο post
- Η κρίση έδειξε τη φθορά που έχουν υποστεί οι ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της οκταετίας Μπους. Το σύστημα της μιας υπερδύναμης δεν αντέχει πια και ξεπερνιέται όχι μόνο από την ισχυροποίηση της Ρωσίας, αλλά και από την ανάδυση νέων παγκόσμιων δυνάμεων (Κίνα, Ινδία κλπ)
- Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει εκ των πραγμάτων να επανεκτιμήσουν τη θέση τους στον κόσμο, και τη φιλοσοφία της εξωτερικής πολιτικής τους
Σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο πλέον διεθνές περιβάλλον επανέρχεται στην επικαιρότητα η συζήτηση για την επάρκεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τους προσανατολισμούς της. Στο επίκεντρο αυτής τη συζήτησης, εκτός φυσικά από το ενεργειακό, πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι το αποσχιστικό ντόμινο που άνοιξαν οι Αμερικανοί με το Κόσσοβο και το οποίο οδήγησε στην Γεωργία.
Εν όψει λοιπόν των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται για την ελληνική εξωτερική πολιτική υπενθυμίζουμε τι είχε πει για τα ζητήματα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς, ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που από όσα γνωρίζουμε πρόβλεψε τις εξελίξεις στην Οσετία και την Αμπχαζία:
«Η απόσχιση του Κοσσόβου δημιουργεί ένα ολόκληρο αποσχιστικό ντόμινο. Ιδιαίτερα από τα κράτη εκείνα που ήδη έχουν νομιμοποιήσει και έχουν αποδεχτεί καθεστώς (σε αντίθεση με τη Θράκη) διακριτής εθνότητας σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες. Προσέξτε πώς ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Πάρτε πρώτα: 130.000 Σέρβοι στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο…Αυτοί είναι επόμενο να πάνε με τη Σερβία. Και θα σας πω και κάτι. Αυτοί θα πάνε σύμφωνα με το 1244/99 του ΟΗΕ, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας…(ου) τους έχει αναγνωρίσει ως Σέρβους.,, Και τώρα πάμε να τους κάνουμε Αλβανούς. Αυτοί λοιπόν είναι οι πρώτοι που θα πάνε. Ο θύλακας ο Σερβικός στη Βοσνία, ξεσηκώνεται. Θέλετε να πάμε στην Κροατία, το ίδιο. Θέλετε να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι Ισπανοί δεν δέχτηκαν να γίνει ανεξάρτητο το Κόσσοβο. Διότι έχουν πρόβλημα με τους Βάσκους και την Καταλονία. Οι Ρουμάνοι έχουν πρόβλημα με την Τρανσυλβανία. Που είναι εκεί πέρα Ούγγροι. Οι Σλοβάκοι έχουν πρόβλημα με τη νότια Σλοβακία που και εκεί πέρα είναι Ούγγροι.
Προβλέπω, και εδώ είναι ένα άλλο ζήτημα μεγάλο, ότι ο Πούτιν θα υποχρεώσει ή θα δεχτεί η Αμπχασία και η νότιος Οσετία που είναι Ρώσοι να φύγουν από την ανεξάρτητη χώρα που λέγεται Γεωργία, δίπλα στη Ρωσία για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Και αντίστοιχα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου διευκολύνει το πρόβλημα που λέγεται Κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ και στην Τουρκία. Όπου πια και εκεί τα πράγματα είναι αναπόδραστα. Γιατί δημιουργείται ένα διπλωματικό προηγούμενο τεράστιο». (Συνέντευξη στη ΝΕΤ 13 Μαρτίου 2008, στον Μανώλη Κοττάκη)
Καλά,
ΑπάντησηΔιαγραφήθυμάσαι τι είπε ο Σαμαράς και δε θυμάσαι τι είπε η Ρωσία, που είχε προειδοποιήσει τότε για αυτό που έκανε τώρα;
Μη βγει τώρα και ο Σαμαράς διορατικός πολιτικός!