Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εθνικό Συμβούλιο για τον θερμό περίγυρο

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται

Σκοπιανό, Κυπριακό και

οι εξελίξεις στον Καύκασο



Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συγκάλεσε για την ερχόμενη Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, αλλά και στα εθνικά θέματα -διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό- στάθηκαν αφορμή για τη σύγκληση από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, για την ερχόμενη Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Υπέρ της χάραξης μιας νέας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική τάχθηκε, νωρίτερα, χθες, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Τόσο η στάση της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπίων που τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες όσο και οι εξελίξεις στη Ν.Α.Ευρώπη και στο Ν. Καύκασο, αλλά και στην Τουρκία και στο Κυπριακό, επιβάλλουν να επανεξετάσουμε την εθνική μας στρατηγική στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος και ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αποκλείοντας-προς το παρόν-Συμβούλιο Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Υπέρ της χάραξης μιας νέας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική τάχθηκε, χθες, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις της κας Μπακογιάννη, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της γείτονος Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Η δήλωση της κας Μπακογιάννη επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την εκκρεμότητα της ονομασίας ως μέρος του σεναρίου, από τη μία για να καλύψει τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς και από την άλλη για να κατηγορήσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ως υπεύθυνη για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας», ανέφερε ο Μιλόσοσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι αυτή που δεν είναι έτοιμη για την εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας και όχι η ΠΓΔΜ, ενώ για τις δηλώσεις Γκρούεφσκι περί "διπλής ονομασίας", είπε ότι η θέση αυτή «ανταποκρίνεται στη διαπραγματευτική θέση της χώρας, απέναντι στη θέση της Ελλάδας για ένα όνομα που θα ισχύει έναντι όλων».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας χθες δηλώσεις της ηγεσίας της π.Γ.Δ.Μ, έκανε λόγο για «εθνικιστικό κατήφορο από την πλευρά των Σκοπίων» και σημείωσε: «Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση εξεύρεσης λύσης στο γνωστό πρόβλημα του ονόματος. Προσπαθούν να βάλουν ανύπαρκτα θέματα στο τραπέζι και δυστυχώς σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ενθαρρυνθεί από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]