Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμπλοκή μεθοδεύει ο Γκρούεφσκι

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ενα βήμα πριν από την εμπλοκή της έχει οδηγήσει τη διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι, απορρίπτοντας δημοσίως τις ιδέες του Μ. Νίμιτς.

Απέρριψε δημόσια τις πρωτοβουλίες Νίμιτς (αριστερά) ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι (δεξιά) και επιχείρησε «ανάλυση» της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παραλλήλως επιχειρεί απαράδεκτη και προσβλητική «ανάλυση» της εσωτερικής κατάστασης στην Ελλάδα, προσδοκώντας επί ματαίω εν θερμώ απάντηση της κυβέρνησης Καραμανλή. Δύο ημέρες μετά τις διαβουλεύσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Γκρούεφσκι σε δημόσια δήλωσή του αποκάλυψε ότι οι ιδέες που συζήτησε ο κ. Νίμιτς αφορούσαν «τη χρήση ενός ονόματος, παντού, διεθνώς» και επέμεινε ότι «εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό και είπαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε παρακάτω».
Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κ. Γκρούεφσκι, παρά τη δημόσια αντίδραση στην τακτική αυτή, που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Τσερβενκόφσκι, επιχειρεί να «εκβιάσει» την κατάσταση, φτάνοντας ένα βήμα πριν από την οριστική εμπλοκή της.
Η Ντ. Μπακογιάννη
Η ελληνική κυβέρνηση, με τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη «να διευκολύνει» τον κ. Γκρούεφσκι, είτε αυξάνοντας την ένταση είτε δείχνοντας σημεία «υποχώρησης» προκειμένου να διασωθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, «ο κ. Γκρούεφσκι διαπράττει μέγα σφάλμα. Η ευθύνη για την όποια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, και κατ' επέκταση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο».
Κατ' αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αμετακίνητη από τη θέση της για μια οριστική διευθέτηση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Εως ότου επιτευχθεί η λύση αυτή, η ΠΓΔΜ δεν θα μπορέσει να καταστεί μέλος των ευρωατλαντικών θεσμών.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αιτία του άκρατου εκνευρισμού του κ. Γκρούεφσκι είναι οι ιδέες που έχει παρουσιάσει ο κ. Νίμιτς και στις δύο πλευρές και κατά την παλαιότερη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη και κατά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας. Αν και οι ιδέες αυτές δεν έχουν ακόμα πάρει επίσημη γραπτή μορφή, ο κ. Νίμιτς φαίνεται να καταλήγει σε σύνθετη ονομασία η οποία όμως «θα έχει ευρεία διεθνή χρήση» και για τις διμερείς αναγνωρίσεις και στους διεθνείς οργανισμούς.
Οι υπάρχουσες πληροφορίες δεν επιτρέπουν ακόμα την έκφραση βεβαιότητας ότι η σαφήνεια των ιδεών Νίμιτς αγγίζει τη θέση της «μιας και ενιαίας χρήσης» της ονομασίας, καθώς, εκτός των άλλων, παραμένει ασαφές το θέμα της εθνότητας της γειτονικής χώρας και το εύρος των ανάλογων συνταγματικών αλλαγών για τη χρήση της τελικής ονομασίας.
Παρά τον «βομβαρδισμό» των διεθνών οργανισμών με τις επιστολές του περί «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και παραβίασης των δικαιωμάτων της», ο κ. Γκρούεφσκι δεν κατόρθωσε μέχρι στιγμής να αλλάξει τη διαμορφούμενη πρόταση του κ. Νίμιτς.
Απαράδεκτη ανάμειξη
Αυτό ίσως ερμηνεύει την άκρατη επιθετικότητά του, αλλά και την ανάγκη του να προχωρήσει σε απαράδεκτη προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά της Ελλάδας, προκειμένου να αιτιολογήσει ο ίδιος στο εσωτερικό της χώρας του την αποτυχία της προσπάθειάς του.Κατά τον κ. Γκρούεφσκι, η «Ελλάδα έχει βαθιά και σοβαρά προβλήματα. Σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες ξεσπά ένα μεγάλο σκάνδαλο και έτσι αναγκάζονται να επικεντρώνονται στο ζήτημα της ονομασίας, διότι με τα σκάνδαλα απειλούνται με πρόωρες εκλογές...». Κατά τον κ. Γκρούεφσκι, οι πιέσεις του κ. Νίμιτς θα πρέπει να στραφούν προς την Ελλάδα για τον μόνο αποδεκτό συμβιβασμό, που κατά την ΠΓΔΜ είναι η διπλή ονομασία.
«Ο Γκρούεφσκι μας προκαλεί. Ο Νίμιτς μας δουλεύει. Επιτέλους θα θυμώσουμε κάποτε ή θα συνεχίσουμε να δείχνουμε χαζοχαρούμενοι;», σχολίασε σε έντονο ύφος τις χθεσινές δηλώσεις Γκρούεφσκι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]