Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελεσίγραφο Νίμιτς προς Γκρούεφσκι: «Θα παγώσω τις επαφές!»

Λόγω των προκλήσεων

Το ενδεχόμενο ακόμα και να «παγώσει» τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εάν η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας συνεχίσει την αντιπαραγωγική στάση της φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, να εξετάζει ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε σε αυτή την πιθανότητα στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στα Σκόπια την περασμένη Πέμπτη, λέγοντας ότι εφόσον, από το Βουκουρέστι και μετά, από πλευράς Σκοπίων καταγράφεται στείρα άρνηση, ίσως θα έπρεπε να «παγώσει» η διαδικασία για έξι μήνες. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ετσι, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, μόλις δύο ημέρες αργότερα, προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του κ. Νίμιτς. Ο ειδικός μεσολαβητής επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον κ. Γκρούεφσκι και του εξέφρασε τη δυσφορία του. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι εάν μέχρι τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, δεν καταγραφεί απτή πρόοδος, το σενάριο του «παγώματος» της διαπραγμάτευσης είναι πολύ πιθανό.
Ο κ. Γκρούεφσκι, στο νέο ξέσπασμά του, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί το θέμα της ονομασίας για την κάλυψη εσωτερικών σκανδάλων. Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ παραμένει αμετακίνητη στη θέση της: «Ανακοίνωσα στον κ. Νίμιτς ότι θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσει να πείσει την άλλη πλευρά για κάτι το οποίο από μόνο του αποτελεί συμβιβασμό: Δημοκρατία της Μακεδονίας για όλο τον κόσμο και εξεύρεση λύσης μόνο για την επικοινωνία με την Ελλάδα». Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι «εκτός κάθε μέτρου», προειδοποιώντας ότι «η ευθύνη για την όποια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, δήλωσε ότι αυτές επιβεβαιώνουν την τακτική της Ελλάδας να ρίξει τις ευθύνες για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στα Σκόπια.
Με νέες δηλώσεις του, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ο κ. Νίμιτς στη μεταξύ τους συνάντηση έδειξε ενδιαφέρον για τον ζήτημα της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και εξαιτίας αυτού συναντήθηκε το Σάββατο στο Αγιο Ορος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο, ο ειδικός μεσολαβητής όντως ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα. Ο κ. Βαρθολομαίος του εξήγησε όλο το ιστορικό της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας. Επισήμανε επίσης ότι το θέμα παρακολουθεί και χειρίζεται το Πατριαρχείο Σερβίας, που έχει ορίσει Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και μητροπολίτη Σκοπίων τον κ. Ιωάννη, ο οποίος διώκεται συστηματικά από την ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Βουλή της ΠΓΔΜ πρόκειται για πρώτη φορά στην αυριανή συνεδρίασή της να εξετάσει «τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα την περίοδο 1941 - 1949».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]