Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περιπλέκει την κατάσταση στα Σκόπια


Το αντιφατικό αποτέλεσμα αναδεικνύει την ένταση του αγώνα επιρροής που διεξάγεται στην πλέον ασταθή περιοχή της Ευρώπης μεταξύ Δύσης και της Ρωσίας

Αν δεν βρει αποστάτες ο Ζάεφ, και πάει σε εκλογές, εξυπηρετεί την ελληνική κυβέρνηση, επειδή το ζήτημα μετατίθεται για πολλούς μήνες, οπότε δεν θα χρειαστεί να βρει αποστάτες ο Αλέξης Τσίπρας. Κατ’ ουσίαν δηλαδή, η πορεία των δύο λαών, εξαρτάται από την βούληση των νυν και μελλοντικών αποστατών.

Θα μεταφέρει όμως το πρόβλημα στη Ν.Δ., η οποία ναι μεν δηλώνει πως δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία, αλλά είναι σίγουρο ότι θα της ασκηθούν έντονες έως ασφυκτικές πιέσεις από έξω. Εκτός κι αν μεθοδευθεί ψήφος κατά συνείδηση, κι ένας αριθμός βουλευτών της ΝΔ συμπληρώσει τον απαιτούμενο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όποιων άλλων πρόθυμων βρεθούν στη Βουλή.

Ο Ζάεφ, με την βοήθεια της Δύσης -ή και αντίστροφα- είναι βέβαιο ότι αναζητεί αποστάτες. Μάλιστα δε, το ποσόν των 2 εκατ. ευρώ για καθένα βουλευτή που ακούγεται στα Σκόπια, μπορεί να φαίνεται όχι απλώς υπερβολικό για την οικονομία των Σκοπίων, αλλά απαγορευτικό και να το σκεφθεί κάποιος, αν όμως αναλογιστεί πώς λύνονται οι διαφορές στα Σκόπια, ο πρόθυμος βουλευτής που θα αποστατήσει, διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει όχι μόνον την έδρα του, αλλ’ ίσως και την ζωή του. Τα πράγματα δεν είναι όπως στην Ελλάδα, όπου το σπορ παίζεται ελεύθερα.

Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται καθόλου ο αλβανικός παράγοντας. Το γεγονός ότι οι Αλβανοί ψηφοφόροι στα Σκόπια, δεν προσήλθαν στον αριθμό που αναμενόταν, δημιουργεί προβληματισμό. Δεν στενοχωρήθηκαν φυσικά που -τυπικά μόνον- θα προστεθεί και το Βόρεια στην συνταγματική ονομασίας του, και που αμέσως θα λησμονηθεί, αλλά το ότι δεν αναφέρονται καθόλου στην Συμφωνία των Πρεσπών.


Ο Κότσο Ντανάι, επικεφαλής του Κινήματος για την "Φυσική Αλβανία" που περιλαμβάνει εδάφη από πέντε γειτονικά κράτη, είδε το δημοψήφισμα ως μια ιστορική ευκαιρία για τους Αλβανούς. Σύμφωνα με αυτόν, εάν οι Αλβανοί των Σκοπίων ήταν πιο έξυπνοι και διορατικοί, θα έπρεπε να διακηρύξουν το τρίτο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια. Επειδή η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, ήταν μια προσβολή για τους Αλβανούς, είπε, αφού τόσο η αλβανική σημαία, όπως είναι γνωστό, όσο και η γλώσσα δεν αναγνωρίζονται ως συστατικό του κράτους.

Ένας άλλος παράγοντας, που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα μεθύστερα, είναι ο ρωσικός, και μάλλον δεν αντιμετωπίστηκε ακόμη -δημοσίως, τουλάχιστον- το γεγονός ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία καταρτίστηκε κατ’ εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και εκεί έχει βέτο η Ρωσία, η οποία ήδη τοποθετήθηκε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί τα κριτήρια που είχε θέσει το Σ.Α. του ΟΗΕ και είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προϊδέασε για την στάση που θα ακολουθήσει η Ρωσία: «Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Με βάση αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας στο Σκοπιανό ζήτημα, την προαναγγέλλει και το Bloomberg, που μετέδωσε ότι «το αντιφατικό αποτέλεσμα, προετοιμάζει ένα σκηνικό σκληρής αναμέτρησης για τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Επίσης, αναδεικνύει την ένταση του αγώνα επιρροής που διεξάγεται στην πλέον ασταθή περιοχή της Ευρώπης μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αφενός και της Ρωσίας αφετέρου. Η Μόσχα αντιτίθεται σε κάθε περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας στην πρώην σφαίρα επιρροής της».

Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρήθηκε ότι θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στα Σκόπια, φαίνεται όμως ότι τα περιέπλεξε χειρότερα.

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]