«SOS» από ΔΝΤ: Η κρίση μειώνει τον πληθυσμό στην Ελλάδα
Ακόμα μία διάσταση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, η οποία συνδέεται άμεσα με τη φυσική ύπαρξη του πληθυσμού της χώρας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κρίση περιόρισε σημαντικά τον δείκτη γονιμότητας.
Όπως εξηγεί η έκθεση, κατά τη διάρκεια της ύφεσης τα υψηλά ποσοστά ανεργίας οδήγησαν σε αναβολή αποφάσεων για γάμο και τεκνοποίηση. Τη δεκαετία που προηγήθηκε της κρίσης κρίση, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε αρκετές προηγμένες οικονομίες, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που υπέστησαν τεράστια ύφεση, το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε από 1,5 σε περίπου 1,3 (παιδιά ανά οικογένεια).
Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση που κάνει τα ΔΝΤ, «τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία ενδέχεται να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και να αποδυναμώσουν έτσι την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».
Η έκθεση του Ταμείο χρησιμοποιεί στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, τα οποία δείχνουν ότι η μέση μεταβολή του ποσοστού γονιμότητας συνδέεται άρρηκτα με την πορεία της απασχόλησης. Κάνοντας αναφορά και σε επιπλέον βιβλιογραφία, η έκθεση σημειώνει ότι τις σχετικές αποφάσεις επηρεάζουν επίσης και προβλήματα στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και από τις ασκούμενες πολιτικές της αγοράς εργασίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...