Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν εφησυχάζουν στο Άμυνας: Οι «λεκτικές παρενοχλήσεις» πολύ κοντά στο Καστελόριζο


Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο και την Κύπρο, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού στα ανώτατα κλιμάκια του Ελληνικού Πενταγώνου, τα οποία με τη σειρά τους αναλύοντας όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες που έχουν, στέλνουν σαφείς διαταγές προς τους σχηματισμούς, κυρίως των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενημερώνοντας πως ανά πάσα στιγμή ένα «προσχεδιασμένο» περιστατικό μπορεί να είναι εκείνο που επιζητά η Άγκυρα.

Οι προκλητικές ενέργειες δεν είναι λίγες, άλλωστε καθημερινά το δελτίο της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας που εκδίδει το ΓΕΕΘΑ, δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι επιθυμία της γειτονικής χώρας είναι η παρουσία στο Αιγαίο, για να φανούν στους ανωτάτους της χώρας τους και το νέο της «γεράκι», τον Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τ’ αποτελέσματα που έχουν διαταχθεί.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές οι κινήσεις της Άγκυρας, μπορεί να μην «χτυπούν κόκκινο» με καταγραφές δεκάδων παραβιάσεων όπως συνήθιζαν στο παρελθόν, όμως μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά, διαφαίνεται η ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων.


Οι «λεκτικές παρενοχλήσεις» κοντά στο Καστελόριζο

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι παρενοχλήσεις που γίνονται σε Ελληνικά πτητικά μέσα δια ασυρμάτου, κυρίως των ελικοπτέρων τύπου Chinook, τα οποία κινούνται, από ή προς το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, τα οποία πολλές φορές μάλιστα μεταφέρουν ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ.

Το τελευταίο περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφετε την περασμένη Παρασκευή κατά τη μεταφορά αποστολής που είχε πάρει μέρος στο δεύτερο συμπόσιο «Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Πιθανότατα τα γεράκια της Άγκυρας να είχαν πληροφορηθεί πως στο συμπόσιο-τουλάχιστον στο πρώτο μέρος του, στην Ρόδο- θα μιλούσε για το δίκαιο της θάλασσας, τη θέση και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και πάνω σ’ αυτή την παρουσία ίσως «πόνταραν» για να κάνουν κάτι, έστω και δια ασυρμάτου.

Η παρενόχληση δια ασυρμάτου έγινε κατά την επιστροφή από το Καστελόριζο προς τη Ρόδο, όμως οι Τούρκοι ίσως αγνοούσαν πως στο Chinook δεν ήταν ο Α’ ΓΕΕΘΑ.

Το πρόγραμμα του Ναυάρχου δεν του είχε επιτρέψει ν’ ακολουθήσει την υπόλοιπη αποστολή στη Μεγίστη την επόμενη ημέρα.

Η λεκτική παρενόχληση είχε ξεκινήσει λίγο μετά την απογείωση από το Καστελόριζο, περίπου στα 10 Ναυτικά Μίλια και ακολούθησε και δεύτερη, περίπου είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση του ελικοπτέρου στη Ρόδο. Φυσικά σε καμία από αυτές τις λεκτικές προκλήσεις της Άγκυρας δεν απαντούν τα έμπειρα πληρώματα όλων των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόμοια περιστατικά γίνονται συχνά και κατά την επίσκεψη της υφυπουργού Άμυνας που συνοδεύονταν από τον Α’ ΓΕΣ και τον Διοικητής της ΑΣΔΕΝ στο Καστελόριζο και πάλι κατά την επιστροφή, ενώ τη χρονιά που πέρασε σ’ αυτά τα σημεία έγιναν και σκληρές αερομαχίες ακόμη και με τη συμμετοχή δέκα Ελληνικών μαχητικών.

Ανώτατα στελέχη εκτιμούν πως η ένταση με τέτοιου είδους περιστατικά δεν πρόκειται να κοπάσει καθώς αυτές οι προκλήσεις είναι σχεδόν μόνιμες, κυρίως με τις αμφισβητήσεις που επιδιώκει η Άγκυρα στο Αιγαίο και μάλιστα γύρο από συγκεκριμένα νησιωτικά συμπλέγματα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως η Τουρκία επειδή βλέπει την Ελλάδα να προχωρά τόσο σε κομβικές συμμαχίες, όσο και σε ρεαλιστικές συμφωνίες που αφορούν το μέλλον στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας ότι θίγεται, μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την κλίμακα της έντασης.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]